Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ

…η συναυλία της Emma Shaplin η οποία αποθεώθηκε κυριολεκτικά από το κοινό αφού πρόσφερε ένα μοναδικό θέαμα το οποίο σπάνια έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Ξανθιώτες. Άλλωστε η οπερατική φωνή της την οποία παντρεύει αρμονικά με ηλεκτρικούς ήχους είναι το διαβατήριό της για την επιτυχία αλλά και τη διεθνή αναγνώριση που τυγχάνει. Και σίγουρα η επιλογή της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης ήταν πετυχημένη. Βέβαια οι ενστάσεις μας εστιάζονται στο χρόνο και στον τόπο αφού το κορυφαίο αυτό όνομα θα μπορούσε να έρθει στην πόλη καλοκαίρι ώστε και περισσότερος κόσμος να την δει και να υπάρχει καλύτερη ποιότητα ήχου, αφού τα προβλήματα του Αμοιρίδειου είναι γνωστά. Η επόμενη ένστασή μας έχει να κάνει με τις πολλές προσκλήσεις που μοιράστηκαν. Κάτι που θα πρέπει να δει η δημοτική αρχή στις επόμενες συναυλίες καθώς το δημοτικό αμφιθέατρο είναι ήδη μικρό και αν κρατηθούν τρεις σειρές, επί παραδείγματι, για επισήμους τότε περιορίζεται το κοινό. Άσε που δεν καταλαβαίνω αυτή τη λογική των προσκλήσεων. Πέρα από το πρωτόκολλο, γιατί δηλαδή θα πρέπει να καταλαμβάνουν τζάμπα τις πρώτες σειρές οι δημοτικοί σύμβουλοι με τις συμβίες τους; Ήμουν από αυτές που εδώ και χρόνια φώναζε για εισιτήριο στις συναυλίες ώστε να πάει αυτός που πραγματικά θέλει να δει τον καλλιτέχνη. Αυτό όμως περιλαμβάνει όλους ανεξαίρετα. Αν μοιράζουμε αφειδώς προσκλήσεις τότε γιατί ο υπόλοιπος κόσμος να πληρώνει; Καλύτερη διαχείριση λοιπόν κι ας βάλουν κι αυτοί το χεράκι στην τσέπη εάν θέλουν να απολαύσουν ένα θέαμα. Πέρα όμως από τη γκρίνια, το κοινό έμεινε ικανοποιημένο και αυτό είναι που θα πρέπει σε αυτή την πρώτη φάση να κρατήσουμε.

…η αφίσα των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών η οποία όχι μόνο απογοητεύει αισθητικά αλλά παραγκωνίζει τελείως, και αυτό είναι το σοβαρότερο, το λογότυπο των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών και του ξανθιώτικου καρναβαλιού. Δεν είναι το καρναβάλι των ερωτευμένων. Είναι το καρναβάλι της Ξάνθης. Αυτό είναι επί δεκαετίες και αυτό θα πρέπει να προβάλλουμε γιατί μόνο αυτό έχουμε. Και μια απορία. Ή μάλλον δύο. Όσοι δεν είναι ερωτευμένοι τι θα κάνουν; Αφού η θέση τους δεν είναι σε αυτό. Και ακόμη, εάν οι λαμπροί νόες που εμπνεύστηκαν το όνομα του χρόνου χωρίσουν θα έχουμε το καρναβάλι των χωρισμένων; Ανάλογα με τη συναισθηματική τους κατάσταση θα μετονομάζουμε και τις εκδηλώσεις μας; Καλές οι καρδούλες αλλά και λίγη παραπάνω σοβαρότητα δε βλάπτει.

…τα όσα διαδραματίστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο τα οποία απέδειξαν ότι τελικά σε αυτό τον τόπο έχουμε μπουχτίσει από τα μεγάλα «οράματα». Τόσο πολύ που αρχίζουμε, εμείς οι υπόλοιποι, να νιώθουμε σαν ανόητοι. Δηλαδή η δική μας νοημοσύνη είναι τόσο μικρή που δεν μπορεί να αντιληφθεί τις… τομές που γίνονται στον τόπο μας; Ή είμαστε τόσο κοντόφθαλμοι που δεν μπορούμε να δούμε τόοοσο μακροπρόθεσμα που βλέπουν οι οραματιστές; Γι αυτό καλό θα είναι να μας εξηγούν κι εμάς λίγο παραπάνω τα όσα εκείνοι βλέπουν και οραματίζονται γιατί αρχίζω πια να νιώθω μικρόνοη. Δηλαδή καθυστερημένο. Και όχι τίποτε άλλο, κλονίζεται βρε παιδάκι μου και η αυτοπεποίθησή μου και άντε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να πληρώνω ψυχολόγο για να την ανακτήσω.

…τα χρέη προς το δήμο για τα ακίνητα που εδώ και χρόνια καταβάλλουν ενοίκιο μόνο στα χαρτιά και για τα οποία τελευταία φθάνουν περίεργες φήμες στα αυτιά μου και φυσικά περίεργες κινήσεις. Θα μας πει κανείς πού βρίσκεται αυτή η υπόθεση; Καταβλήθηκαν; Αν όχι, κινήθηκε η διαδικασία της έξωσης και της απαίτησης των χρεών; Ρωτάμε ξέροντας βέβαια εκ των προτέρων ότι δύσκολα θα πάρουμε απαντήσεις. Ωστόσο ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Ας το έχουμε κι αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού μας.

…ο Μητροπολίτης Άνθιμος ο οποίος βρήκε και πάλι πεδίο δόξης λαμπρό για να βγάλει τις εθνικιστικές του κορώνες. Στο κήρυγμά του υποστήριξε πως "δεν υπάρχουν νόμιμοι μετανάστες στην Ελλάδα" ενώ αφηγούμενος την επίσκεψή του στην πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα είπε ότι ξαφνιάστηκε γιατί "μαύρισε ο τόπος και μας έπνιξαν οι άνθρωποι που ζητούσαν επετεία!" Μπράβο στα χριστιανικά ιδεώδη που πρεσβεύει. Το αγαπάτε αλλήλους μάλλον δεν υπήρχε στα βιβλία που διάβασε ούτε προφανώς του είπε κανείς ότι ο Χριστιανισμός είναι ίσως η μόνη θρησκεία που δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους. Προφανώς ο κύριος Άνθιμος φοίτησε σε άλλες σχολές ενώ πήρε ντοκτορά από τους ακροδεξιούς, τους εθνικιστές και τους ρατσιστές. Αν ο ίδιος ο εκπρόσωπος της εκκλησίας, ο πρεσβευτής της αγάπης και της συμπόνιας, αναφερόμενος στους ανθρώπους από τον τρίτο κόσμο χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως «μαύρισε ο τόπος» φανταστείτε δηλαδή τι θα πουν οι υπόλοιποι. Εδώ είναι που χρειαζόταν ο Κύριος με το φραγγέλιο αλλά δυστυχώς…
Τώρα πρέπει να ανάψουν οι μηχανές της παράταξης
Άλλοι τα έφαγαν και άλλοι καλούνται να κάνουν τις θυσίες
Κάθε άλλο παρά ευχαριστημένοι θα πρέπει να αισθάνονται οι σχεδόν ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας που στις 29 Νοεμβρίου έσπευσαν να εκλέξουν το νέο αρχηγό της παράταξης, με την ελπίδα ότι η τραγωδία της 4ης Οκτωβρίου θα ξεπεραστεί σύντομα και το κόμμα θα αποκτήσει και πάλι τη δυναμική εκείνη που το οδήγησε για 5,5 χρόνια στην εξουσία. Ωστόσο για την ώρα μόνο για ανάκτηση δυνάμεων δεν μπορεί να μιλήσει κανείς αφού η εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε φαίνεται να έχει αλλάξει και πολύ.
Θεωρητικά θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για αποδοθούν ευθύνες στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου για λάθη και αδυναμίες, στην προκειμένη όμως περίπτωση ισχύει η παροιμία που λέει πως η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και, για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα πρώτα σύννεφα φάνηκαν ακόμα από το πρωί. Ήδη είναι διάχυτη σε όλους η αίσθηση ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν είχε κανέναν προγραμματισμό και δεν ήξερε τι ακριβώς παραλαμβάνει, παρόλο που τότε όλοι έλεγαν πως ξέρουν τι τους περιμένει και πως επίσης έχουν τον τρόπο να βρουν χρήματα.
Ήδη η πρώτη απαίτηση υπόσχεσης είναι μπροστά μας και έχει να κάνει με τους αγρότες. Όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδινε 500 εκατομμύρια ευρώ, ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου είχε χαρακτηρίσει το ποσό αυτό ως ψίχουλα και είχε υποσχεθεί να δώσει τα διπλάσια και τώρα απλά λέει πως δεν υπάρχουν χρήματα, κατά τα άλλα όμως προεκλογικά ήξερε τον τρόπο για να γεμίσει τα κρατικά ταμεία.
Θυμίζουμε επίσης πως προεκλογικά έλεγαν πως δε θα επιβληθεί κανένας νέος φόρος, όχι ότι το πιστέψαμε, αλλά και εδώ μιλάμε για μια υπόσχεση που, όπως τόσες άλλες, δεν τηρήθηκε. Είχε υποσχεθεί ακόμα πως θα υπάρξουν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις στα επίπεδα του πληθωρισμού, αντί αυτού όμως βλέπουμε να ανακοινώνονται περικοπές και φυσικά η λέξη αύξηση μοιάζει με ανέκδοτο.
Επειδή ορισμένοι κάνουν λόγο για μια κυβέρνηση αποφασισμένη να βάλει τέλος στην αυθαιρεσία, την ασυδοσία και την ανευθυνότητα του δημοσίου, θέλω να τους θυμίσω πως μιλάμε για την ίδια κυβέρνηση που προκειμένου να υπακούσει στις εντολές των Βρυξελλών, αναμένεται από τη μια να ανακοινώσει άμεσα μέτρα που σκληρότερα τους δεν υπήρξαν καθ’ όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης αλλά από την άλλη ούτε καν το σκέφτεται να αγγίξει τους 16 μισθούς των βουλευτών ούτε όμως και το μόλις 10% με το οποίο φορολογείται ο έτσι κι αλλιώς υπέρογκος μισθός τους.
Κατά τα άλλα υποτίθεται πως όλοι θα βάλουμε το δικό μας λιθαράκι προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός μας στόχος που δεν είναι άλλος από την έξοδο από την πρωτόγνωρη αυτή οικονομική κρίση. Πως άραγε θα βγούμε από αυτή όταν υπάρχει η σκέψη να κοπεί ο 13ος μισθός των εργαζομένων αλλά να μην περικοπεί ούτε ένα ευρώ από τους 16 μισθούς των βουλευτών; Αυτό στα απλά ελληνικά δε σημαίνει πως το μάρμαρο θα το πληρώσει και πάλι ο απλός λαός; Αλήθεια, ο απλός λαός είναι εκείνος που ευθύνεται για τα τεράστια ελλείμματα που υπάρχουν πλέον σε κάθε δημόσιο φορέα; Γιατί λοιπόν ζητάνε θυσίες από εκείνους που δε φταίνε σε τίποτα ενώ οι ίδιοι δε λένε όχι να χαρίσουν κάτι στη χώρα αλλά να της επιστρέψουν λίγα από αυτά που φάγανε;
Κι όμως, παρά την ξεκάθαρη αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να δώσει λύσεις σε μια πολύ σημαντική για τη χώρα περίοδο, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ακόμα πιο αδύναμο και φυσικά χωρίς προοπτικές εξουσίας. Συμφωνούμε όλοι πως μια σωστή αντιπολίτευση δεν είναι το ΟΧΙ σε όλα, αλλά η συναίνεση στα σωστά και η απόρριψη των αρνητικών. Για την ώρα πάντως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε βλέπουμε ούτε συναίνεση αλλά ούτε άρνηση, απλά υπάρχει μια πολύ ενοχλητική για τους ψηφοφόρους της παράταξης σιωπή, τουλάχιστον σε συλλογικό επίπεδο.
Αυτό το λέω διότι ένα πάγιο χαρακτηριστικό της παράταξης αυτής είναι οι εντελώς ασυντόνιστες και φυσικά εκτός κομματικής γραμμής φωνές οι οποίες απλά διχάζουν το κοινό και δεν αποτελούν επίσημη θέση του κόμματος. Αυτό ήταν κάτι που ο Κώστας Καραμανλής δε μπόρεσε να ελέγξει ποτέ αλλά όπως φαίνεται ούτε και ο τωρινός αρχηγός της παράταξης μπορεί να το κάνει.
Καταρχήν το πρώτο πράγμα που περίμενε ο απλός ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν η αλλαγή προσώπων, δεν είναι λίγες οι φορές που στελέχη της παράταξης έκαναν λόγο για απατεώνες και λαμόγια που βλάπτουν την παράταξη. Ε λοιπόν αυτά τα λαμόγια εξακολουθούν να είναι στην πρώτη γραμμή του κόμματος, είτε μιλάμε σε κεντρικό επίπεδο είτε σε επίπεδο νομών.
Πως άραγε είναι δυνατό να αλλάξει η εικόνα ενός κόμματος όταν το μόνο που αλλάζει σ’ αυτό είναι ο αρχηγός του; Πως είναι δυνατό αυτοί που φέρουν ένα μεγάλο μέρος ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας να εξακολουθούν να βρίσκονται στο προσκήνιο; Αυτά δε τα βλέπει, δεν τα καταλαβαίνει ο κύριος Σαμαράς; Δεν αισθάνεται την ανάγκη να αλλάξει έστω κάτι ελάχιστο ώστε να δώσει το μήνυμα ότι στόχος του δεν ήταν απλά να γίνει αρχηγός κόμματος αλλά να ξαναδώσει στη Νέα Δημοκρατία αυτό που επί Κώστα Καραμανλή έχασε, δηλαδή την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού;
Δε ξέρει πως μόνο αν βρει το θάρρος να τα βάλει ανοιχτά με τα κατεστημένα του κόμματος θα αποδείξει ότι μπορεί να τα βάλει και με τα κατεστημένα του κράτους; Γιατί επιμένει να κρατάει στις πρώτες γραμμές, τόσο στα κεντρικά του κόμματος όσο και στις κατά τόπους νομαρχιακές επιτροπές, τα ίδια αυτά στελέχη που έφεραν το -10; Τι περιμένει δηλαδή, μήπως το -10 να γίνει -20; Ας μην ξεχνάμε ότι σε λίγους μήνες έχουμε τις δημοτικές εκλογές και εκεί θα φανούν με τον πλέον καθαρό τρόπο όλα αυτά που λέω.
Αν τώρα που το ΠΑΣΟΚ δε ξέρει που πατάει, δε μπορεί να αποδείξει ότι είναι ικανός να διαχειριστεί τα προβλήματα του κράτους, πότε θα μπορεί να το κάνει; Όταν το ΠΑΣΟΚ πάρει τα άνω του; Τότε δυστυχώς θα είναι πολύ αργά για οποιαδήποτε κίνηση, οι μηχανές της παράταξης πρέπει να ανάψουν τώρα, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο και να πάνε σπίτια τους όλοι όσοι πλήγωσαν, πρόδωσαν και κατέστρεψαν το κόμμα. Εκτός κι αν πράγματι το μόνο που ενδιέφερε τον Αντώνη Σαμαρά ήταν να γίνε αρχηγός μιας παράταξης και όχι να βοηθήσει την πατρίδα του. Αν πάλι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε απλά πρέπει να καταλάβει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα πως έτσι όχι μόνο την χώρα δε βοηθάει αλλά ούτε καν τον εαυτό του.

Σ. Καραχότζα
Δήμος, Νομαρχία και πολίτες Πληγώνουμε τη δημοκρατία

Η δημοκρατία απαιτεί συμμετοχή. Αυτό είναι το θεμελιώδες αξίωμα του πολιτεύματος. Συμμετοχή που δεν εξαντλείται κάθε τέσσερα χρόνια με την προσέλευση στις κάλπες αλλά επιδιώκεται και διευρύνεται συνεχώς. Βέβαια κάτι τέτοιο απαιτεί θάρρος και γενναιότητα και από πλευράς εξουσίας και από πλευράς πολιτών.
Το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο απέδειξε ότι τελικά ο διάλογος, η βάση της δημοκρατίας, στον τόπο μας δε λειτουργεί. Και μάλιστα ο διάλογος για σοβαρά ζητήματα που αφορούν συνολικά στην κοινωνία και στην ποιότητα ζωής της. Αφορμή αυτών των σκέψεων αποτέλεσαν τα όσα διαδραματίστηκαν για τον περιφερειακό δακτύλιο και δημιούργησαν σοβαρές υπόνοιες ότι το «παιχνίδι είναι στημένο κι από πριν καθορισμένο» για να δανειστώ κάποιους στίχους που όλοι γνωρίζουμε.
Η απόφαση για τον περιφερειακό δακτύλιο είχε ήδη παρθεί από πλευράς νομαρχίας με τη συναίνεση και του δήμου, αφού στις 17 Μαρτίου είχε προηγηθεί σύσκεψη στο γραφείο του νομάρχη με τη συμμετοχή του ιδίου, του δημάρχου και στελεχών της Εγνατίας Οδού όπου και έγινε η ανάθεση της μελέτης. Μία μελέτη που φθάνει σε δήμο και νομαρχία στις 29 Οκτωβρίου χωρίς να ενημερωθούν ούτε οι πολίτες ούτε το σώμα των δύο οργάνων. Ένα έγγραφο που κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό προκειμένου να παρέλθουν οι ημερομηνίες υποβολής ένστασης και να φθάσει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο τρεις μήνες μετά προκειμένου να επικυρωθεί. Δυστυχώς ωστόσο τόσο για το δήμο όσο και για τη νομαρχία σε αυτή τη θητεία του δημοτικού συμβουλίου υπάρχει μια αντιπολίτευση η οποία κάνει δουλειά. Δημοσιοποιείται λοιπόν στο site των Πολιτών για την Αλλαγή η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ενημερώνονται οι κάτοικοι των περιοχών που θίγονται για τα όσα αποφασίζονται ερήμην τους. Η αντίδραση είναι σφοδρή. Τέτοια, που αναγκάζει το δήμαρχο Ξάνθης να αναδιπλωθεί κάτω από την πίεση όχι μόνο των δημοτών αλλά σύμφωνα με πληροφορίες και μελών της παράταξής του.
Ωστόσο η όλη διαδικασία έφερε στην επιφάνεια τη γύμνια των θεσμών. Και ίσως και τη γύμνια των ίδιων των πολιτών έναντι αποφάσεων που τους αφορούν και δυστυχώς τις προσπερνούν αδιάφορα. Τι εννοώ;
Όφειλε πρώτιστα η νομαρχία να ενημερώσει με ανοιχτές διαδικασίες τους πολίτες για το σχέδιό της που αφορούσε στον περιμετρικό δακτύλιο. Και όφειλε να το κάνει πριν αναθέσει τη μελέτη. Όφειλε να συζητήσει το όραμά της, να πάρει την ευρύτερη συναίνεση και μετά να προχωρήσει στα επόμενα βήματα. Το ίδιο όφειλε να κάνει και ο δήμος. Όφειλε όχι απλώς να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να αποφανθεί τι ακριβώς θέλει για την πόλη, αλλά κυρίως έπρεπε να ανοίξει από πριν το διάλογο, πριν καταλήξει σε οποιαδήποτε απόφαση. Έστω κι ότι δεν έγινε τότε που έπρεπε. Όφειλε όμως να δημοσιοποιήσει τη μελέτη μόλις την έλαβε στα χέρια του, κάτι που ισχύει και για τη νομαρχία, να συγκαλέσει σε ανοιχτό χώρο όλους τους δημότες και να ανοίξει το διάλογο μαζί με την τοπική κοινωνία. Δυστυχώς ούτε αυτό έγινε. Αντίθετα επιχειρήθηκε και από τα δύο θεσμικά όργανα να μας φέρουν προ τετελεσμένων.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι δημότες. Στο δημοτικό συμβούλιο εμφανίστηκαν όσοι θίγονται, όσοι θεωρούν ότι απειλούνται οι περιουσίες τους. Οι υπόλοιποι; Το έργο έχει επιπτώσεις που αφορούν στο σύνολο του τόπου. Πού ήταν η αντίδραση ή, γιατί όχι, και η σύμφωνη γνώμη όλων των υπολοίπων. Η αλλοίωση του φυσικού τοπίου δε μας αφορά όλους; Ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών στο περιαστικό δάσος δεν είναι υπόθεση όλων; Η καταστροφή της χλωρίδας και πανίδας, η πιθανή ενεργοποίηση του ρήγματος, η αποψίλωση των οχθών του Κοσύνθου, η αλλαγή στη δίαιτα των υδάτων δεν είναι κάτι που μας αγγίζει; Γιατί λοιπόν οι υπόλοιποι δημότες παρακολουθούμε αμέτοχοι τα όσα σχεδιάζονται; Η όποια εγρήγορσή μας εξαντλείται μόνο όταν θίγονται οικονομικά συμφέροντα; Και όπως έλεγα και παραπάνω ίσως οι φωνές που θέλουν το έργο να ήταν περισσότερες και να υπερίσχυαν. Πού είναι όμως όλες αυτές οι φωνές; Πού είναι τελικά και η δική μας συμμετοχή στα όσα γίνονται;
Η ευθύνη βαραίνει και τις δύο πλευρές. Και σ’ αυτό είμαστε κάθετοι. Τόσο δήμο και νομαρχία που προσπάθησαν να επιβάλλουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια, τα οποία, σημειωτέον, σύμφωνα με επιστημονικούς φορείς κρίνονται μη αναγκαία, όσο και τους ίδιους τους δημότες που παρακολουθούν αδιάφορα και κινητοποιούνται μόνο όταν θίγονται τα συμφέροντά τους.
Επιτέλους σε αυτό τον τόπο θα πρέπει όλοι μας να μάθουμε να σεβόμαστε τη δημοκρατία. Τόσο αυτοί που διοικούν όσο και εμείς που «διοικούμεθα». Όπως αποδείχθηκε για άλλη μια φορά μας θέλουν παρατηρητές και απλούς χειροκροτητές των αποφάσεών τους. Ωστόσο είναι ένας ρόλος για τον οποίο δεν πρέπει τελικά να διαμαρτυρόμαστε αφού εμείς οι ίδιοι τον αποδεχόμαστε. Η γρίνια που ακολουθεί μετά είναι απλώς ένα άλλοθι για όλους μας, για να καλύψουμε την αδιαφορία μας και την αδυναμία μας να αντιδράσουμε. Ξεχνώντας ότι η δική μας φωνή, όταν ακουστεί, είναι ισχυρότερη.
Δήμος και νομαρχία έχασαν μια καλή ευκαιρία να επιβεβαιώσουν ότι η άποψη των πολιτών σε αυτό τον τόπο έχει βαρύτητα. Και οι πολίτες στο σύνολό τους έχασαν τη δική τους ευκαιρία να στείλουν το μήνυμα ότι έχουν φωνή. Και τα δύο φαινόμενα φανερώνουν μια παθογένεια του συστήματος η οποία κάποτε θα πρέπει να σταματήσει. Διαφορετικά είμαστε όλοι υπόλογοι για τα όσα δρομολογούνται στον τόπο μας, τα αρνητικά αποτελέσματα των οποίων θα κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά. Στη γενιά των παιδιών μας.


Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
Με την αγωνία για το αύριο ζουν οι γονείς των παιδιών του ψυχολογικού κέντρου Ξάνθης
Με την αγωνία για το αύριο ζουν οι γονείς του ψυχολογικού κέντρου Ξάνθης οι οποίοι εύχονται να τους δίνει ο Θεός δύναμη για να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά τους όσο περισσότερο χρόνο μπορούν.
Κι αυτό γιατί δυστυχώς η πρόβλεψη για το αύριο είναι θολή, παρά τα σχέδια που έχουν δρομολογηθεί για τη δημιουργία ημιαυτόνομων κατοικιών.

Εδώ και χρόνια παλεύουν οι γονείς του ψυχολογικού κέντρου για τη δημιουργία κατοικιών οι οποίες θα στεγάσουν τα παιδιά του όταν οι ίδιοι θα έχουν φύγει από τη ζωή, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει γίνει τίποτε, παρόλο που τα κονδύλια είναι ήδη εγκεκριμένα.

Κωνσταντίνος Γιοβατζίκ: πρόεδρος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ψυχολογικού κέντρου Ξάνθης

«Καταρχήν σήμερα υπάρχει από το ΕΣΠΑ ένα πρόγραμμα, το οποίο βέβαια το επεξεργάζεται η νομαρχία, για να δημιουργηθούν αυτόνομες κατοικίες για τα παιδιά τα οποία αύριο θα τις χρειαστούν. Όμως σε αυτές τις κατοικίες θα πάνε παιδιά που μπορούν και αυτοεξυπηρετούνται, δηλαδή δε θα χρειάζονται επί 24ωρου βάσεως κάποιο άτομο να τα προσέχει.
Υπάρχουν όμως και παιδιά τα οποία δεν αυτοεξυπηρετούνται και για τα οποία η δική μας η πρόταση είναι να κάνουν κάτι και γι’ αυτά στο οικόπεδο το οποίο βρίσκεται δίπλα στο οικοτροφείο που υπάρχει στο ψυχολογικό κέντρο Ξάνθης και το οποίο χρησιμοποιείται για τα ΚΕΚ, το οποίο όμως όταν κτίστηκε, κτίστηκε για μεγάλα παιδιά».

Σεβασμιότατος μητροπολίτης Ξάνθης

«Ζητήσαμε να κτιστούν ημιαυτόνομες κατοικίες όπου τα παιδιά εκεί θα μπορούν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο και με την παρουσία κάποιων κοινωνικών λειτουργών να ζήσουν ανεξάρτητα και αυτόνομα. Ανέλαβε η νομαρχία, το οικόπεδο έχει βρεθεί. Βέβαια πρόκειται για ένα κτήριο με ειδικές προδιαγραφές. Θέλω να πιστεύω και από τις συζητήσεις που έχουμε κάνει ότι η νομαρχία προσπαθεί και αγωνίζεται και προς αυτή την κατεύθυνση ώστε το έργο αυτό να υλοποιηθεί».

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες μας, ενώ τα κονδύλια είναι ήδη εγκεκριμένα ωστόσο η προμελέτη που εκπόνησε η νομαρχία Ξάνθης τινάχτηκε στον αέρα από την περιφέρεια λόγω μη τεκμηρίωσης. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο νομάρχης Ξάνθης, ήδη το έργο βρίσκεται στο στάδιο της υποβολής τεχνικού δελτίου προκειμένου να προχωρήσει η ανέγερση χωρίς να μπορεί και πάλι να δοθεί χρονοδιάγραμμα.

Γιώργος Παυλίδης: νομάρχης Ξάνθης

«Ξεκίνησε από το οικόπεδο, περάσαμε στις διαδικασίες της μελέτης, δυστυχώς όμως δεν υπήρχε περίγραμμα και προδιαγραφές για τέτοιες κατασκευές στη χώρα μας αλλά παρόλα αυτά εμείς προχωρήσαμε. Θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα τέτοιο κέντρο, δηλαδή 18 ημιαυτόνομες κατοικίες με ειδικές προδιαγραφές. Άλλο πράγμα είναι να μισθώνεις ένα χώρο που αποτελείται από διαμερίσματα και να βάζεις μέσα παιδιά που πάσχουν από νοητική υστέρηση και άλλο πράγμα είναι να κάνεις κάτι το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, τις συνθήκες, την ασφάλεια στην υγιεινή και σε όλες τις προδιαγραφές γενικότερα που απαιτούνται.
Είμαστε στο δρόμο της τελικής υποβολής του τεχνικού δελτίου στο ΕΣΠΑ, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να καλύψουμε κενά στην κοινωνική μας πολιτική και αλληλεγγύη».


Βέβαια εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι γονείς εκτός από τις ημιαυτόνομες ζητούν και προστατευόμενες κατοικίες αφού πολλά από τα παιδιά είναι αδύνατον να αυτοεξυπηρετηθούν, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει πρόβλεψη, ενώ όπως μας τόνιζαν εδώ και δύο χρόνια περίπου ακούν ότι το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο.
Παράλληλα πρόβλημα δημιουργείται από τη λειτουργία του οικοτροφείου το οποίο τη νέα περίοδο παραμένει κλειστό τα Σαββατοκύριακα.

Κωνσταντίνος Γιοβατζίκ

«Από τη νέα περίοδο που άνοιξε το ίδρυμα, δηλαδή από τον περασμένο Σεπτέμβρη, μας ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο ότι φέτος, τουλάχιστον προσωρινά το οικοτροφείο δε θα λειτουργεί το Σαββατοκύριακο καθώς και την Παρασκευή διότι έχει κοπεί η χρηματοδότηση από το υπουργείο. Μιλάμε για ένα 10% το οποίο αντιστοιχούσε περίπου σε 40.000 το πολύ 50.000 ευρώ, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αναγκαστεί το διοικητικό συμβούλιο να διακόψει αυτή τη λειτουργία γιατί δε θα μπορεί να ανταπεξέλθει στα οικονομικά του ιδρύματος. Μάλιστα αυτή τη στιγμή υπάρχουν και οικονομικά προβλήματα και γι’ αυτό καλούμε τους βουλευτές του τόπου μας να βοηθήσουν γιατί πλέον είναι και δικό τους πρόβλημα».

Απαντώντας ο μητροπολίτης Ξάνθης σημειώνει ότι η οικονομική κρίση ανάγκασε το ψυχολογικό κέντρο να αναστείλει τη λειτουργία του οικοτροφείου αφού στερήθηκε σημαντικούς πόρους.

Σεβασμιότατος μητροπολίτης Ξάνθης

«Αναγκάστηκε το διοικητικό συμβούλιο να αναστείλει και όχι να καταργήσει το οικοτροφείο όπου μένουν παιδιά που είναι έξω από την Ξάνθη κι αυτό βέβαια μόνο για το Σαββατοκύριακο γιατί το 2009 στερηθήκαμε γύρω στην 100.000 ευρώ από την επιχορήγηση που κάλυπταν τα έξοδα της λειτουργίας του οικοτροφείου τα Σαββατοκύριακα. Την απόφαση αυτή δεν την πήρε ούτε χωρίς σκέψη ούτε και με ευκολία το συμβούλιο του ψυχολογικού κέντρου, είπαμε πως αυτή είναι μια προσωρινή λύση ώσπου να βρεθεί η οριστική και βέβαια αναλάβαμε τα έξοδα της μεταφοράς των παιδιών την Παρασκευή και για την επιστροφή τους τη Δευτέρα το πρωί».

Παράλληλα το διοικητικό συμβούλιο εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας για την ένταξη στο δημόσιο καθώς αυτό θα λύσει αρκετά από τα προβλήματα του κέντρου.
Επιτέλους ενδιαφέρον για την οδό Βουλγαροκτόνου
Εδώ και μήνες οι κάτοικοι της Βουλγαροκτόνου ζητούν τη συνδρομή του δήμου προκειμένου να απομακρυνθούν από τα πεζοδρόμια μπάζα που εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών χωρίς κανείς να ακούσει τη φωνή τους.
Επιτέλους όμως το πρόβλημα λύνεται αφού αυτή τη φορά ο νέος αρμόδιος αντιδήμαρχος επέλεξε να ακούσει τις διαμαρτυρίες των δημοτών αντί να αδιαφορεί για την καθημερινότητα όπως συνέβαινε έως σήμερα.

Έπρεπε τελικά να τοποθετηθεί ένας άνθρωπος ο οποίος έχει σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη στην αρμόδια αντιδημαρχία προκειμένου απλά ζητήματα που ταλαιπωρούν τον κόσμο να επιλυθούν.
Παράδειγμα η οδός Βουλγαροκτόνου στην οποία εδώ και μήνες υπάρχουν καταγγελίες για παρατημένα μπάζα στα πεζοδρόμια χωρίς κανείς μέχρι σήμερα να συγκινηθεί.

Σαμπρή Μπεκτές: αντιδήμαρχος Ξάνθης

«Πράγματι τέτοια κρούσματα υπάρχουν και ένα απλό παράδειγμα αποτελεί η οδός Βουλγαροκτόνου όπου μετά από καταγγελία του Καναλιού 6 πήγα εγώ ο ίδιος και διαπίστωσα ότι από την ανατολική πλευρά της εισόδου στη Βουλγαροκτόνου κάποιος, προσωπικά πιστεύω ότι ήταν κάποιος συμπολίτης μας και δεν πιστεύω ότι πρόκειται για κάποια δημόσια υπηρεσία, έκανε την εργασία του και πάνω στο πεζοδρόμιο άφησε τα μπάζα, με αποτέλεσμα ο δρόμος για τους πεζούς να μην είναι προσβάσιμος.
Μετά διαπίστωσα και άλλα πράγματα, κυρίως στον οδό Βουλγαροκτόνου όπου κάποιος έχει πάει, έχει κάνει την εργασία του και έχει αφήσει μια λακκούβα μέσα στο δρόμο, γενικά τέτοια κρούσματα υπάρχουν πολλά. Επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι και δημόσιες υπηρεσίες όπως είναι η ΔΕΗ ή ο ΟΤΕ, πολλές φορές κάνουν κάποιες απαραίτητες εργασίες αλλά τα μπάζα δεν τα μαζεύουν, τα αφήνουν πάνω στο δρόμο ή πάνω στο πεζοδρόμιο. Εκεί λοιπόν θα παρέμβει σίγουρα η δημοτική αρχή, αυτή η ασυδοσία δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Πρακτική που αποδεικνύει ότι τελικά ορισμένα πράγματα που συνιστούν στην καθημερινότητά μας μπορούν εύκολα να βρουν λύση αρκεί να υπάρχει και το αντίστοιχο ενδιαφέρον από τη δημοτική αρχή η οποία μάλλον επικεντρώνει στα μεγάλα, ξεχνώντας τα μικρά που ίσως είναι και σημαντικότερα.
«Πάνω από τις αγορές οι άνθρωποι»

Μετά την ΑΔΕΔΥ τη σκυτάλη στις κινητοποιήσεις παραλαμβάνει και η ΓΣΕΕ η οποία προγραμματίζει απεργία στο τέλος του Φεβρουαρίου αντιδρώντας στη σφιχτή οικονομική πολιτική που επιβάλλουν κομισιόν και αγορές και η οποία πλήττει χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Σε γενική 24ωρη απεργία αποφάσισε να προχωρήσει η ΓΣΕΕ στα τέλη Φεβρουαρίου, κατά των πολιτικών λιτότητας της κυβέρνησης, της κομισιόν και των αγορών, που δημιουργούν «ασφυκτική κατάσταση στην ελληνική οικογένεια».
Εκτός από τις αγορές υπάρχουν κοινωνίες και άνθρωποι που πρέπει να τύχουν προστασίας, σημειώνει η ΓΣΕΕ και απαιτεί τελείως διαφορετικό μείγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, υπέρ του εργαζομένου.

Σπύρος Παπαχρήστου: πρόεδρος εργατικού κέντρου Ξάνθης

«Η ΓΣΕΕ έχει ήδη εξαγγείλει απεργία για τα τέλη Φεβρουαρίου και αναμένεται να καθορίσει την ακριβή ημερομηνία, γιατί διαπιστώνει ότι η κατάσταση με τους ανέργους είναι πλέον απερίγραπτη, οι εργαζόμενοι ζουν διαρκώς με το φόβο της απόλυσης, οι εργαζόμενοι με τετράωρα, με διαθεσιμότητα και άλλα τέτοια είναι κι αυτοί σε άθλια κατάσταση. Δεν μπορεί λοιπόν να μην κάνει απεργία».

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ξάνθης, η προγραμματισμένη απεργία δε σημαίνει λήξη της περιόδου χάριτος αλλά πίεση προκειμένου να αναζητηθούν από κοινού λύσεις για την έξοδο από την κρίση σε αντίθεση με το γραμματέα της ΠΑΣΚΕ που τηρεί μια πιο σκληρή στάση.

«Δε θα ήθελα να πω ότι τελειώνει η περίοδος χάριτος προς την κυβέρνηση, είμαι καλόπιστος και θεωρώ πως η κάθε κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει κάτι. Πραγματικά η διεθνής αυτή οικονομική κρίση πλήττει περισσότερο τις αδύναμες χώρες όπως είναι η Ελλάδα αλλά πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί, όχι μόνο η κυβέρνηση και να σκεφτούμε τι μπορεί να γίνει για να σωθεί η χώρα και να μη φτάσουμε στην πτώχευση».

Άγγελος Μπεμπεκίδης: γραμματέας εργατικού κέντρου Ξάνθης

«Εμείς δεν έχουμε δώσει ούτε στη σημερινή ούτε στη χθεσινή αλλά ούτε στην αυριανή κυβέρνηση καμία μέρα χάριτος, όλοι λένε προεκλογικά ότι από την επόμενη μέρα σηκώνουνε τα μανίκια και δουλεύουνε. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η χώρα μας περνάει τη χειρότερη κρίση στην ευρωπαϊκή ένωση. Να σας θυμίσω μόνο κάτι το οποίο δεν είναι αντιπολιτευτικό γιατί εμείς πάντα έτσι λειτουργούμε, ότι όταν ο κύριος Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός, ανακοίνωνε ότι η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη και θα αντέξει την παγκόσμια αυτή κρίση, σήμερα βλέπουμε τι γίνεται στην Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει πως εμείς σαν εργαζόμενοι όλα τα μετράμε, όλα τα βάζουμε κάτω, αν γίνεται κάποια κινητοποίηση από τη ΓΣΕΕ, από την ΑΔΕΔΗ ή από το συνδικαλιστικό κίνημα των αγροτών είναι γιατί δεν πάει άλλο, δεν αντέχουν οι εργαζόμενοι και οι αγρότες. Σίγουρα είμαστε αλληλέγγυοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια κάνει η κυβέρνηση για να σωθεί από αυτά που η ίδια ανακοίνωνε, από τις χρεοκοπίες και όλα αυτά».

Την τελική απόφαση για την 24ωρη γενική απεργία «με πολιτικό και συνδικαλιστικό πλαίσιο των συνδικάτων και της κοινωνίας: την αντίσταση και αποτροπή των νεοσυντηρητικών-μονεταριστικών πολιτικών που προτείνονται στη χώρα μας σαν συνταγές εξόδου από την κρίση και που θα συνοψίζεται στο κεντρικό σύνθημα: Πάνω από τις αγορές, είναι οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους» θα λάβει την επόμενη εβδομάδα η διοίκηση της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδικάτου.
Στις λαογραφικές γιορτές προσβλέπει η αγορά
Σημαντική στήριξη στην αγορά της Ξάνθης αποτελούν οι θρακικές λαογραφικές γιορτές εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης, αφού οι επαγγελματίες ελπίζουν ότι η προσέλευση επισκεπτών από όλη την Ελλάδα θα τονώσει έστω και για λίγο την κίνηση.
Εδώ άλλωστε εστιάζει και ο δήμος Ξάνθης ενώ όπως επισημαίνει ο κύριος Τσιακίρογλου η συμπεριφορά τις ημέρες αυτές θα αποτελέσει δείγμα παροχής υπηρεσιών για την προσέλκυση τουριστών και το επόμενο διάστημα/

Και στην αγορά της πόλης εστιάζει ο δήμος Ξάνθης με τη διοργάνωση των θρακικών λαογραφικών γιορτών οι οποίες παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες αναμένεται να προσελκύσουν και φέτος πλήθος επισκεπτών.

Μανώλης Φανουράκης: πρόεδρος ΔΕΑΞ

«Σίγουρα θα ενισχυθεί η τοπική αγορά της Ξάνθης και αυτός είναι και ο σκοπός του δήμου Ξάνθης, κάνοντας κάποιες εκδηλώσεις εξωτερικές, δημιουργώντας κάποια δρώμενα έξω στους δρόμους της πόλης για να τονωθεί λίγο η κίνηση στην αγορά αλλά ταυτόχρονα και με όλο το πρόγραμμα που έχουμε υλοποιήσει, πιστεύουμε πως θα δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους της πόλης αλλά και σε κατοίκους των γειτονικών νομών να έρθουν στην πόλη μας και πιστεύω πως παράλληλα με τον ερχομό τους θα ενισχυθεί μέχρι ένα σημείο και η τοπική αγορά της πόλης.
Πιστεύω ότι είναι σημαντικό κομμάτι, τόσο οι θρακικές λαογραφικές γιορτές όσο και οι γιορτές παλιάς πόλης, φέρνουν πολλά χρήματα στην πόλη μας και πρέπει να το δούμε ανεξάρτητα από κομματικές τοποθετήσεις, πρέπει να το δούμε όλοι μαζί, είναι θεσμοί που πρέπει να ενισχυθούν και πρέπει να βοηθηθεί παράλληλα».

Μάλιστα όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων νομού Ξάνθης τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στις ημέρες των γιορτών αφού οι επισκέπτες του καρναβαλιού είναι εν δυνάμει επισκέπτες και κατά την υπόλοιπη περίοδο.

Σωτήρης Τσιακίρογλου: πρόεδρος ΟΕΒΕ

«Όντως τα οικονομικά οφέλη του καρναβαλιού είναι πάρα πολύ μεγάλα όχι μόνο για την αγορά της Ξάνθης αλλά και για ολόκληρο το νομό και την περιφέρεια και δεν είναι μόνο για τις μέρες του καρναβαλιού, είναι ότι οι επισκέπτες του καρναβαλιού είναι εν δυνάμει επισκέπτες όλη την υπόλοιπη σεζόν στην πόλη μας. Είναι αυτοί οι πρεσβευτές ο οποίοι ως επί το πλείστον λένε τα καλά λόγια για την πόλη μας και είναι αυτοί οι οποίοι αναδεικνύουν την πόλη μας ως τουριστικό προορισμό.
Δεν πρέπει να επικεντρωθούμε μόνο στο καρναβάλι αλλά και στις παράπλευρες αναδείξεις που έχει η πόλη μας από την περίοδο του καρναβαλιού.Όντως κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, άλλες επιχειρήσεις λιγότερο και άλλες περισσότερο, θα αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους. Είναι χρήματα που πέφτουν ξανά στην πόλη μας, που ανακυκλώνονται διότι είναι επιχειρήσεις του τόπου μας και δεν είναι επιχειρήσεις εισαγόμενες.
Ευελπιστούμε και φέτος παρά την οικονομική κρίση να υπάρξει μεγάλο ρεύμα προς την πόλη μας, βέβαια φαινόμενα αισχροκέρδειας, ανάρμοστης συμπεριφοράς και οτιδήποτε άλλο παρόμοιο, τα καταδικάζουμε. Καλούμε όλους τους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και γενικότερα όλους τους Ξανθιώτες, να είμαστε σωστοί στη συμπεριφορά μας διότι είναι δείγματα καλής γραφής για τη μετέπειτα πορεία όχι μόνο του καρναβαλιού αλλά της τουριστικής πόλης που θέλουμε να έχουμε. Βέβαια υπάρχουν και οι φωνές εκείνες που λένε ότι μερικοί κλάδοι που κερδίζουν από τα καρναβάλια, θα πρέπει να φορολογηθούν επιπλέον, εμείς λέμε όχι στους επιπλέον φόρους, έχουμε κουραστεί, δεν μπορούμε, δεν έχουμε να δώσουμε τίποτα άλλο».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κύριος Τσιακίρογλου, εκεί που θα πρέπει να εστιάσει ο επαγγελματικός κόσμος είναι οι σωστές υπηρεσίες και φυσικά τα σωστά προϊόντα.

«Θέλουμε τα καρναβάλια να πετύχουνε και πρέπει να πετύχουνε, πρέπει να είμαστε με σωστές υπηρεσίες και σωστά προϊόντα ώστε να μπορέσουμε να πετύχουν όλα αυτά. Αν είναι δυνατόν τα καταστήματα να είναι ανοιχτά όταν έρχεται ένας μεγάλος όγκος κόσμου, όσοι μπορούν ας μείνουν ανοιχτοί για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους καταναλωτές. Θέλουμε την έξωθεν καλή μαρτυρία, αυτό πρέπει να αναζητούμε και αυτό πρέπει να κοιτάξουμε ως κόρη οφθαλμού».

Σημαντικές παράμετροι αφού κάθε χρόνο παρατηρούνται φαινόμενα που κάθε άλλο παρά τιμούν την πόλη και τα οποία θα πρέπει να εκλείψουν προκειμένου και οι επαγγελματίες να καρπώνονται το όφελος που προκύπτει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο για λίγες ημέρες.
Τη διόρθωση των αδικιών ζητούν οι μικροπωλητές της Ξάνθης
Τη θηλιά στο λαιμό τους νιώθουν πλέον οι μικροπωλητές που δραστηριοποιούνται στο παζάρι της Ξάνθης αφού ο οργανισμός ασφαλίσεως ελεύθερων επαγγελματιών τους ζητά να καταβάλλουν υπέρογκες για τα οικονομικά τους εισφορές οι οποίες απειλούν να πνίξουν τους ανθρώπους του μόχθου.
Ωστόσο μετά την παρέμβαση και του γραμματέα του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ήδη το θέμα μελετάται για να υπάρξουν οι σχετικές διορθώσεις.

Σειρά επαφών πραγματοποιούν οι μικροπωλητές που δραστηριοποιούνται στο παζάρι της Ξάνθης προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση που τους αναγκάζει να φύγουν από τον ΟΓΕ και να ενταχθούν στον ΟΑΕΕ, καταβάλλοντας υπέρογκες για τα οικονομικά τους δεδομένα εισφορές.

Γιάννης Αθανασίου: γενικός γραμματέας πανελλήνιας συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομ

«Έχουμε καταρχήν κάνει μια επίσκεψη στον ΟΑΕΕ, έχουμε συναντηθεί με το διοικητή του τον κύριο Παπαθανασίου, όπου θέσαμε τους προβληματισμούς μας και του είπαμε ότι σε μια περιοχή η οποία ουσιαστικά ταλαντεύεται οικονομικά, αντιλαμβανόμενοι βέβαια και την κρίση που περνάμε ως χώρα, θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά δε θα θέλαμε με τίποτα να συμμετάσχουμε όλοι εμείς σε μια κοινωνική – ασφαλιστική αδικία.
Του θέσαμε λοιπόν τους προβληματισμούς μας και του είπαμε πως αυτό που πάει να γίνει τώρα δεν μπορεί να ισχύσει, γιατί απλούστατα δε γίνεται να δουλεύουμε στην ουσία μία ημέρα την εβδομάδα σε αντίθεση με τους συναδέλφους μικροπωλητές των μεγαλουπόλεων όπως είναι η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα και να έχουμε τις ίδιες με εκείνους ασφαλιστικές εισφορές.
Βλέποντάς το λοιπόν αυτό ο κύριος Σωκράτης Ξυνίδης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μετά και από συζητήσεις που είχαμε με το γενικό γραμματέα της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη, τον κύριο Αχιλλέα Τσαρτσάρα, αντιλήφθηκε και εκείνος το πρόβλημα και βλέποντας παράλληλα ότι ο νόμος 2323 απαγορεύει τη μετακίνηση μικροπωλητών από νομό σε νομό, έκανε κάποιες παρεμβάσεις και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα, ακόμα και αν δε λυθεί το πρόβλημα αυτό, τουλάχιστον θα πάρουμε μια αναστολή από το υπουργείο Εργασίας, έτσι ώστε να ξεκινήσουμε έναν ουσιαστικό διάλογο για τον τρόπο με τον οποίο θα υπαχθούμε στο ΤΕΒΕ ή στον ΟΑΕΕ».

Ήδη οι μικροπωλητές με την ενεργή συμπαράσταση του γραμματέα του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτη Ξυνίδη, ο οποίος έκανε και σχετική ερώτηση στη βουλή, συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Εργασίας κύριο Κουτρουμάνη προκειμένου να εξετάσουν από κοινού λύσεις. Να σημειώσουμε ότι ο υφυπουργός Εργασίας παραδέχεται ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με μικροπωλητές και με κάποιες κατηγορίες που είναι το 20% περίπου αυτών που έχουν ειδοποιηθεί από τον οργανισμό, διαβεβαιώνοντας ότι μελετά το θέμα και ότι σε κάθε περίπτωση ο συγκεκριμένος νόμος και το πλαίσιο θα αναμορφωθεί για να μην υπάρξουν αδικίες για τους συγκεκριμένους επαγγελματίες.
Ο πελάτης μπορεί να επιλέξει
Οι θρακικές λαογραφικές γιορτές άρχισαν πλέον και επίσημα και όλος ο επαγγελματικός κόσμος βρίσκεται επί ποδός προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξημένη κίνηση ιδιαίτερα των τελευταίων ημερών.
Ωστόσο και πάλι προβάλλει προς συζήτηση το θέμα της διαμόρφωσης των τιμών οι οποίες κάθε τέτοια περίοδο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ξεφεύγουν από κάθε λογική.

Στην κρίση του καταναλωτή αφήνει ο πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών καφέ μπαρ την επιλογή του καταστήματος για τη διασκέδασή του αφού όπως τονίζει ο καθένας οφείλει να προσαρμοστεί στις οικονομικές του δυνατότητες. Κι αυτό γιατί ο κάθε επαγγελματίας είναι ελεύθερος να διαμορφώνει τις τιμές του όπως ελεύθερος είναι και ο πελάτης να τις δεχθεί ή να αντιδράσει.

Δημήτρης Πασσαλής: πρόεδρος ιδιοκτητών καφέ μπαρ

«Στο καρναβάλι μας υπάρχουν καταστήματα για όλα τα πορτοφόλια, δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν επαγγελματία ως προς τον τρόπο που θα τιμολογήσει την παροχή υπηρεσιών που θα προσφέρει στους επισκέπτες της πόλης μας και όχι μόνο. Ως εκ τούτου, εμείς καλούμε όλους τους καταναλωτές και τους επισκέπτες της πόλης μας, πριν μπουν σε ένα μαγαζί και ψωνίσουν, να ρίξουν πρώτα μια ματιά στον αναρτημένο τιμοκατάλογο τον οποίο βάσει νόμου πρέπει να διαθέτει το κάθε κατάστημα ώστε να πληροφορηθεί το πόσο θα του κοστίσει το προϊόν που θέλει να αγοράσει και να επιλέξει την καλύτερη τιμή γι’ αυτό που θέλει.
Εγώ ξέρω πως πέρυσι το διοικητικό μας συμβούλιο επισκέφθηκε όλα τα μέλη μας και βρήκαμε τιμές από 5 έως και 10 ευρώ την είσοδο, έτσι λοιπόν το θεωρώ κοροϊδία το να επιλέγει κάποιος ένα χώρο όπου θα πληρώσει 10, 20 ή και 30 ευρώ τα 3 ή 4 ποτά που θα πιει και μετά να διαμαρτύρεται ότι τα πλήρωσε πολύ ακριβά, ας κάνουν όλοι την έρευνα τους. Υπάρχουν χώροι διασκέδασης για όλα τα πορτοφόλια καθώς και πάρα πολλά σημεία για καφέ.
Πριν από μερικά χρόνια υπήρχε το φαινόμενο να μην μπορεί ο επισκέπτης να βρει σημείο για καφέ μέσα στην πόλη αλλά μετά από τις παρεμβάσεις του σωματείου και τις συζητήσεις που είχαμε με συναδέλφους, υπάρχουν επιχειρήσεις που προσφέρουν 24 ώρες το 24ωρο και καφέ.

Μία λογική η οποία ωστόσο βρίσκει αντίθετους τους πολίτες οι οποίοι αναμένουν από τους ίδιους τους επαγγελματίες να διαφυλάξουν τόσο τους ίδιους όσο και την πόλη η οποία κάθε χρόνο καταγράφει κρούσματα αισχροκέρδειας.
Η ελληνική κυβέρνηση δε διαπραγματεύεται τη μειονοτική πολιτική
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτηρίζει σημαντική την πρόταση του Τούρκου ομολόγου του για τη δημιουργία ενός Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας, ενώ υπενθυμίζει ότι ο τουρκικός λαός γνωρίζει καλά την προσωπική του συμβολή για την έναρξη μιας νέας περιόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το 1999, όταν η διμερής διπλωματική δραστηριότητα συνέπεσε με μια σημαντική απόφαση: τη χορήγηση στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας για προσχώρηση στην ΕΕ.

Η λογική της συμφωνίας του Ελσίνκι επανέρχεται στα ελληνοτουρκικά. Το συμπέρασμα αυτό εξάγουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές από το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής Παπανδρέου προς τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την οποία αποδέχθηκε τη δημιουργία Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας (αναβάθμιση του διμερούς διαλόγου) και χρονοδιάγραμμα στις διερευνητικές επαφές που διεξάγονται σε υπηρεσιακό επίπεδο για τα ζητήματα του Αιγαίου.

Παναγιώτης Σγουρίδης: πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης

«Σίγουρα η αναβάθμιση των συζητήσεων θα βοηθήσει στο να υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες, ένα κλίμα που να δημιουργεί και το αίσθημα της ασφάλειας με την έννοια ότι σε περίπτωση παραβιάσεων και παραβάσεων του εναερίου μας χώρου να μπορεί να σηκώνεται μια κόκκινη γραμμή από την άλλη πλευρά και να επισείει την προσοχή ότι άλλα συμφωνήσαμε και άλλα γίνονται. Όμως οφείλω να πω ότι η Τουρκία δεν είναι από τις χώρες εκείνες που θα εγκαταλείψουν τις διεκδικήσεις τους και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί».

Ωστόσο στην επιστολή, που επιδόθηκε μετά από καθυστέρηση περίπου δύο μηνών, και στην οποία ο κ. Ερντογάν προσκαλείται να επισκεφθεί την Αθήνα πριν από το καλοκαίρι διευκρινίζεται σαφώς ότι η ελληνική κυβέρνηση δε θα διαπραγματευτεί με την Άγκυρα τη μειονοτική της πολιτική στη Θράκη.

«Το ότι επισημαίνεται άλλο Χάλκη άλλο μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι σαφέστατο διότι υπάρχει πλήρη αναντιστοιχία των δύο αυτών ζητημάτων. Θεωρώ ότι τα εθνικά μας ζητήματα δεν μπαίνουν όλα στην ίδια σειρά και δεν ιεραρχούνται με τρόπο ισοπεδωτικό. Εκείνο που σίγουρα πρέπει να πούμε είναι πως η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι μία μειονότητα η οποία ναι μεν υπάγεται στους κανόνες της συνθήκης της Λωζάνης, αλλά είναι Έλληνες πολίτες και η ισονομία και ισοπολιτεία για εμάς είναι το παν και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση διότι πάνω απ’ όλα είναι η προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στην τετρασέλιδη -σύμφωνα με πληροφορίες- επιστολή του ο Γιώργος Παπανδρέου περιγράφει ως πρωταρχική προτεραιότητα της Ελλάδας τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και ατμόσφαιρας αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Τονίζει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, τόσο των διμερών όσο και των πολυμερών, καθώς αυτές αποτελούν το πλαίσιο για το εδαφικό καθεστώς στο Αιγαίο και συνιστούν θεμέλιο προς εξασφάλιση διαρκών σχέσεων καλής γειτονίας.
Αναξιοποίητο το ΙΓΜΕ

Μπορεί η χώρα και η περιοχή να διαθέτουν σημαντικά εργαλεία, ωστόσο όπως αποδεικνύεται και στην περίπτωση του ΙΓΜΕ Ξάνθης αυτά μένουν αναξιοποίητα.
Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η απουσία του Ινστιτούτου από το αναπτυξιακό συνέδριο, τη στιγμή μάλιστα που η συμβολή του στη νέα κατεύθυνση της οικονομίας μπορεί να είναι καίριας σημασίας.

Για άλλη μια φορά το ΙΓΜΕ έμεινε εκτός συζήτησης για θέματα που απασχολούν το νομό Ξάνθης, όπως επισημαίνει ο κύριος Επιτρόπου με αφορμή τη διεξαγωγή του αναπτυξιακού συνεδρίου και μάλιστα όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών το μόνο ερευνητικό κέντρο στην Ξάνθη.

Νίκος Επιτρόπου: διευθυντής ΙΓΜΕ Ξάνθης

«Δεν κληθήκαμε, παρόλο που το κύριο θέμα θα έλεγα ήταν η γεωθερμία. Βέβαια είναι πολύ παρήγορο το γεγονός ότι ο κύριος Ξυνίδης, ο οποίος ήταν και ένας εκ των ομιλητών, μία από τις πρώτες ενέργειες που έκανε ήταν να επισκεφτεί το ΙΓΜΕ και να ενημερωθεί επί δύο ώρες περίπου, τόσο για τα αντικείμενα όσο και για τα προβλήματα του ΙΓΜΕ. Έχουμε να δούμε βουλευτή εδώ μέσα εδώ και κάτι δεκαετίες, το θεωρώ λοιπόν πολύ θετικό αυτό. Βέβαια και στην ομιλία του στο 2ο αναπτυξιακό συνέδριο ο κύριος Ξυνίδης, ο οποίος κατά κύριο λόγο αναφέρθηκε στην πράσινη ανάπτυξη και στη γεωθερμία, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ΙΓΜΕ τονίζοντας μάλιστα ότι αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα. Είπε επί λέξει ο κύριος Ξυνίδης ότι δεν έχουμε και πολλά επιστημονικά ινστιτούτα στην περιφέρεια μας και κυρίως στο νομό μας, ένα ΙΓΜΕ υπάρχει σε ολόκληρη την περιφέρεια το οποίο και έχει την έδρα του στην Ξάνθη».

Ωστόσο σοβαρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη γήρανση του προσωπικού φαίνεται πως αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα ο οποίος όπως ευελπιστούν τώρα τα στελέχη του θα αντιμετωπιστεί.

Είπατε προηγουμένως «η γήρανση των στελεχών». Τι σημαίνει στην πραγματικότητα αυτή σας η φράση;

Σημαίνει πως δε γίνονται τα τελευταία 15 ίσως και 20 χρόνια προσλήψεις στο ΙΓΜΕ, πρόσφατα μόνο προσλήφθηκαν συνολικά 20 άτομα τα οποία όμως παραμένουν στην Αθήνα και είναι πολύ λίγα τα άτομα αυτή τη στιγμή, ενώ στον προγραμματισμό ήταν να προσληφθούν περίπου 150 άτομα την τελευταία πενταετία.

Αυτό κύριε Επιτρόπου σημαίνει πως θα χαθεί και η πολύτιμη εμπειρία σας αν αυτή δε μεταδοθεί σε νέα άτομα;

Βεβαίως, η γεωλογία είναι μια επιστήμη που όσο και να τη σπουδάσεις, η εμπειρία αποκτάται στην ύπαιθρο και μεταδίδεται από τους έμπειρους στους νέους επιστήμονες. Αυτό θα χαθεί.

Το ΙΓΜΕ διαθέτει μια σημαντική τεχνογνωσία η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση και της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ στο οποίο ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις που αφορούν τόσο στη γεωθερμία όσο και στο υδάτινο περιβάλλον.
Πρόταση της ΦΜ Επιχειρείν στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ξάνθης
Πουσπουρίκας: «Δεν υπάρχει μια κοινή πολιτική για το πως η Ξάνθη θα αναπτυχθεί τις επόμενες δεκαετίες και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα».


Μια ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη πρόταση για την ανάπτυξη του νομού κατέθεσε στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη πριν λίγες μέρες η εταιρία «ΦΜ Επιχειρείν Παραστατίδης-Πουσπουρίκας», στα πλαίσια της εταιρικής ευθύνης.
Σύμφωνα με τον κ. Πουσπουρίκα, η πρόταση αυτή αποτελεί πρόπλασμα αναπτυξιακής πρότασης και όχι τελική μελέτη, που ωστόσο προτείνει πολύ σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε βάθος χρόνου. «Οι ιδιωτικές εταιρίες συμβούλων, όπως η δική μας, μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα σε μια τέτοια διαδικασία, μέσα από την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουν. Όσον αφορά στη συγκεκριμένη μελέτη, προτείνει συγκεκριμένες λύσεις σε κάθε τομέα οι οποίες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και την αειφορία του τόπου μας. Τομείς όπως η ανάπτυξη, η γεωργία, η παιδεία, η οικονομία της περιοχής, η γεωθερμία και πολλές άλλες παρεμβάσεις, τις οποίες αν οι φορείς εξουσίας του τόπου δουν με διαφορετικό τρόπο από ότι μέχρι σήμερα, θα υπάρξει ένα σημαντικό αποτέλεσμα για τον πολίτη και την καθημερινότητά μας».
Μεγάλη συνεισφορά της εταιρείας είναι ο τρόπος υλοποίησης αυτής της πρότασης. Συνέδρια και προτάσεις γίνονται πολλά, όμως η αποτελεσματικότητά τους ελέγχεται σε βάθος χρόνου. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι συγκεκριμένα και περιορισμένα, η κεντρική εξουσία στην Αθήνα έχει πολλές φορές μια διαφορετική λογική από την περιφέρεια και μέσα σε αυτή την πολυπλοκότητα του μηχανισμού, οι αναπτυξιακές προτάσεις, οι ιδέες και οι λύσεις χάνονται.
Η εταιρία πρότεινε μια συγκεκριμένη δομή που θα μπορεί να σχεδιάσει, να υλοποιήσει και να παρακολουθήσει αυτό το αναπτυξιακό όραμα. «Όλα αυτά όμως θα πρέπει να γίνουν με τη συναίνεση όλων, των πολιτών και των φορέων εξουσίας. Πρέπει να υπάρχει μια δομή πρώτον σε πολιτικό επίπεδο που θα οραματίζεται για την ανάπτυξη του τόπου, δεύτερον μια στρατηγική, αναπτυξιακή δομή που στο τεχνικό κομμάτι θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί και θα παρακολουθεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν στο αναπτυξιακό σχέδιο και τρίτον ένα τοπικό παρατηρητήριο που θα μετρά σε καθημερινή βάση όλους τους δείκτες ευημερίας της καθημερινότητας, της οικονομίας και της ανάπτυξης του τόπου, ούτος ώστε όλο αυτό το εργαλείο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα για το σχεδιασμό της αναπτυξιακής πρότασης».
Με πιο απλά λόγια, όλοι ξέρουμε τα ποσοστά τηλεθέασης κάποιων εκπομπών στην τηλεόραση αλλά δε γνωρίζουμε συγκεκριμένα το ποσοστό ανεργίας στην Ξάνθη, το κατά κεφαλήν εισόδημα του Ξανθιώτη, το ΑΕΠ της περιοχής, τη βιομηχανική ανάπτυξη και πολλούς άλλους δείκτες που θα μπορούσαμε να τους χρησιμοποιήσουμε ως μετρήσεις για οποιαδήποτε λύση και οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο, που βέβαια χωρίς αυτές δεν μπορεί να είναι εφαρμόσιμο.
Από την Ξάνθη λείπουνε πολλά όμως είναι μια περιοχή η οποία έχει και πολλά πλεονεκτήματα τόσο σε γεωγραφικό επίπεδο, γεωστρατηγικό επίπεδο και επίπεδο οικονομίας και διαθέτει πολλά εχέγγυα που μπορούν να προσδώσουν μια διαφορετική μορφή στην ανάπτυξη του τόπου. «Είμαστε ένας ευλογημένος τόπος αλλά το θέμα είναι πως αν δεν αποφασίσουμε από κοινού μια κοινωνική, συγκεκριμένη συμφωνία να υλοποιήσουμε σχέδια και οράματα, δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη στον τόπο. Αυτή τη στιγμή ο κάθε φορέας, η νομαρχία, οι δήμοι, οι παραγωγικοί φορείς, σχεδιάζουν ο καθένας για το τομέα του και χωρίς συνεννόηση και δεν υπάρχει μια συνολική συνευθύνη και συμφωνία για το πώς μπορεί το αναπτυξιακό σχέδιο να εφαρμοστεί. Δεν υπάρχει μια κοινή πολιτική για το πώς θα αναπτυχθεί η Ξάνθη τα επόμενα 20 χρόνια. Δεν είμαστε καμιά μεγάλη περιοχή και έτσι έχουμε την ευελιξία των εργαλείων να κάνει κάτι τέτοιο. Στην υπάρχουσα λογική υπάρχουν πολλά έργα που αλληλοκαλύπτονται και στο τέλος αποδεικνύεται ότι είναι έργα που τα κάνουν δύο και τρεις φορείς ταυτόχρονα και ουσιαστικά δε συμβάλλουν στην οικονομία της περιοχής».
Κλείνοντας ο κ. Πουσπουρίκας, τονίζει πως αυτή τη στιγμή η ανάπτυξη της περιοχής αντιμετωπίζει συγκεκριμένες προκλήσεις όπως ο Καλλικράτης, ο ανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ και άλλα που όμως μπορούν να συντείνουν σε μια θετική κατεύθυνση για το αναπτυξιακό όραμα της περιοχής.
Αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης ο περιμετρικός δακτύλιος
Σχεδιάζουν μεγαλεπήβολα έργα χωρίς να υπάρχει ανάγκη

Μπορεί δήμος και νομαρχία να σχεδιάζουν περιμετρικούς δακτυλίους οι οποίοι παραπέμπουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις άνω των 500.000 κατοίκων ωστόσο οι πραγματικές ανάγκες όπως εκτιμά ο αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου πανεπιστήμιου Θράκης είναι πολύ μικρότερες και καλύπτονται με έργα πολύ μικρότερης παρέμβασης.

Υπέρ του επανασχεδιασμού του έργου της παράκαμψης τάσσεται ο αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου πανεπιστήμιου Θράκης Αθανάσιος Καραμπίνης με αφορμή τα όσα προτάθηκαν από την ομάδα μελετητών για τον περιβόητο περιμετρικό δακτύλιο ο οποίος όπως εκτιμά απέχει μακράν από τις πραγματικές ανάγκες.

Αθανάσιος Καραμπίνης: αντιπρύτανης Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης

«Ενεργοποιώντας έναν τέτοιο δρόμο μέσα από την πανεπιστημιούπολη πρακτικά αποκοβόταν το πανεπιστήμιο από τον κοινωνικό ιστό. Αυτό εμείς και σημειολογικά είπαμε ότι δε θα πρέπει να ισχύσει αλλά και πολλά λειτουργικά προβλήματα θα δημιουργούσε στο μέλλον. Έτσι λοιπόν έγινε αποδεκτή η λύση που προτείναμε, ότι δηλαδή ο δρόμος αυτός θα πρέπει να περάσει ανατολικά της πανεπιστημιούπολης και να συμπεριλάβει ουσιαστικά μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης και το πανεπιστήμιο όπου και σημειολογικά αλλά και γεωγραφικά είναι το πιο σωστό.
Παράλληλα εντοπίσαμε και ορισμένες αδυναμίες της πρότασης αυτής οι οποίες απ’ ότι κατάλαβα έγιναν κατανοητές, ουσιαστικά και αυτό ισχύει παγκόσμια, για να θέλεις να κάνεις ένα δακτύλιο πρέπει να έχεις ένα φόρτο περίπου 40.000 περίπου αυτοκίνητα τη μέρα. Στην πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στο δυτικό άξονα δεν προβλέπονται από τους μελετητές παραπάνω από 2.000 αυτοκίνητα αν και εγώ πιστεύω πως θα είναι και πολύ λιγότερα.
Έτσι λοιπόν, όπως είπα και στο δημοτικό συμβούλιο, θα πρέπει να επανεξεταστεί ο συνολικός σχεδιασμός αυτού του έργου όπου θα ληφθούν υπόψη και οι θέσεις του πανεπιστημίου και απ’ ότι πληροφορήθηκα εκ των υστέρων, καθώς δεν μπόρεσα να μείνω μέχρι το τέλος του δημοτικού συμβουλίου, έγιναν αποδεκτές αυτές οι προτάσεις μας, δηλαδή και ανατολικά της πανεπιστημιούπολης θα περάσει και δε θα μας δημιουργήσει προβλήματα στα κτήρια. Απ’ ότι έμαθα, όμως, επειδή φαίνεται πως υπήρχαν και άλλες γνώμες σύμφωνες με τις δικές μας, ο δυτικός κλάδος του δακτυλίου μάλλον απενεργοποιείται και δεν πρόκειται να γίνει, κάτι που θεωρώ πως είναι και το πιο σωστό.
Μάλιστα θα μπορούσε κανείς να αναλογιστεί και ως κάτοικος της περιοχής ότι πραγματικά το βορειοδυτικό κομμάτι της πόλης μας είναι και το πιο ωραίο και αυτό το οποίο πραγματικά επιδεικνύουμε και ίσως θα έπρεπε με πάρα πολύ προσοχή και μόνο εφόσον υπάρχει ανάγκη, να παρέμβουμε. Δε φαίνεται να υπάρχει όμως αυτή η ανάγκη για παρέμβαση. Πιστεύω ότι ένας κάθετος άξονας ο οποίος ουσιαστικά εξυπηρετεί το αντίστοιχο φόρτο ενός νομού, γιατί πρακτικά, με τους νομούς της Βουλγαρίας κάθε νομός έχει και το δικό του κάθετο άξονα, θα έχει τόσο ασήμαντο φόρτο που μια παράπλευρη οδός και όχι ένας δακτύλιος θα μπορούσε να καλύψει το φόρτο αυτό και θέλω να πιστεύω ότι αυτή τελικά θα είναι η λύση που θα προκριθεί».

Ωστόσο η άποψη της επιστημονικής κοινότητας φαίνεται πως όχι απλώς έχει μικρή βαρύτητα για τους εμπνευστές του περιμετρικού δακτυλίου αλλά ούτε καν ελήφθη υπόψη κατά το σχεδιασμό του έργου. Όπως άλλωστε δεν ελήφθη υπόψη και η τοπική κοινωνία η οποία καλείται απλώς να επικροτήσει τις όποιες αποφάσεις παίρνονται ερήμην της.

Αναδίπλωση της δημοτικής αρχής κάτω από την πίεση των πολιτών

Σκληρή κριτική όμως στη δημοτική αρχή για το θέμα του περιμετρικού δακτυλίου ασκεί και η αντιπολίτευση καθώς η πρακτική που ακολούθησε είχε ως στόχο να φέρει τους πολίτες προ τετελεσμένων.
Μάλιστα ο κύριος Πούλιος καλεί τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση αφού ήδη η περιφέρεια έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ανάθεση των οριστικών μελετών.
Από την πλευρά του ο κύριος Ανταμπούφης επισημαίνει την προχειρότητα με την οποία ανώτεροι θεσμικοί παράγοντες σχεδιάζουν για ζητήματα υψίστης σημασίας για την περιοχή.

Για πλήρη αναδίπλωση της δημοτικής αρχής λόγω της σφοδρής αντίδρασης των πολιτών για το θέμα του περιμετρικού δακτυλίου κάνει λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Πούλιος.

Χρήστος Πούλιος

«Δεν έχω καταλάβει ακόμα και εγώ αλλά και οι συμπολίτες μας που ήταν εκεί γιατί υπήρξε έγγραφο από τις 20 Οκτωβρίου προς την τεχνική υπηρεσία του δήμου, έγγραφο από την περιφέρεια με το οποίο τους καλούσαν να γνωμοδοτήσουν και αυτό το έγγραφο κλείστηκε ερμητικά σε κάποια συρτάρια του δήμου και ήταν εις γνώση μόνο του δημάρχου και κάποιων συνεργατών του. Ξαφνικά ένιωσαν την ανάγκη να το φέρουν σε διαβούλευση, αλλά για ποια διαβούλευση μιλάμε, τη στιγμή που ακόμα και σήμερα αν μπείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου θα δείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα, ούτε καν αναρτημένο το σχέδιο.
Δεν έγινε καμία συζήτηση, δεν έγινε καμία διαβούλευση, δεν κλήθηκε κανένας φορέας και αυτόκλητα οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν, σύλλογοι ξεσηκώθηκαν, εκπρόσωποι φορέων ξεσηκώθηκαν και ήρθαν και εξέφρασαν την άποψή τους. Μπροστά σ’ αυτή τη λαϊκή οργή λοιπόν των πολιτών, η σημερινή δημοτική αρχή αναγκάστηκε σε πλήρη αναδίπλωση κι αυτό εγώ προσωπικά και η παράταξή μου το χαρακτηρίζουμε ως μια μεγάλη νίκη των ίδιων των πολιτών».

Νίκος Ανταμπούφης

«Η αλήθεια είναι πως κάποιοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν συνηθίσει στην Ξάνθη και στην περιοχή μας γενικότερα να παίρνουν αποφάσεις ερήμην των πολιτών. Κάτι τέτοιο είχαμε και με το τελευταίο ζήτημα του λεγόμενου δακτυλίου διότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για την παράκαμψη της πόλης της Ξάνθης που εντέχνως συνδέθηκε με μια ιδέα περί δακτυλίου μόνο και μόνο κατά τη δική μας τη γνώμη για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.
Αποδείχθηκε και αποκαλύφθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ότι ο σκοπός είχε να κάνει με ένα τεράστιας έκτασης έργο το οποίο στήθηκε εντελώς πρόχειρα, με την ιδέα και την προτροπή του κυρίου νομάρχη και τη φανερή υποστήριξη του δημάρχου Ξάνθης. Ένα σχέδιο το οποίο θα υποθήκευε το περιαστικό περιβάλλον της πόλης κατά τη δική μας την άποψη καθώς και το αισθητικό περιβάλλον της παλιάς πόλης και του Σαμακώβ αλλά και γενικότερα θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα. Ένα σχέδιο με λίγα λόγια που τα οφέλη του ήταν δυσανάλογα μικρά, για παράδειγμα ένας κόμβος στην περιοχή του καζίνου και κάποιες άλλες πρωτοβουλίες.
Από την αρχή λοιπόν αντιταχθήκαμε σε αυτό εδώ το σχέδιο και εκείνο που αποκαλύφθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο είναι ότι ακολουθήθηκε και μεθόδευση έτσι ώστε να μη συζητηθεί και να μη γνωρίζουν οι πολίτες με λεπτομέρειες το ακριβώς επρόκειτο να γίνει, μιας και αποδείχθηκε ότι από τον Οκτώβρη ακόμα ο δήμος Ξάνθης ήταν ενημερωμένος για την προμελέτη η οποία σε όλους τους υπόλοιπους δόθηκε πριν από τρεις ή τέσσερις μέρες για να βγάλουμε μια γνώμη.
Παρόλα αυτά, οι ημερομηνίες που έθεσε η περιφέρεια τελειώσανε, άρα λοιπόν η περιφέρεια από τη μεριά της μπορεί αυτή τη στιγμή να θεωρεί ότι ο δήμος της Ξάνθης συμφωνεί. Το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο λοιπόν ήταν πάρα πολύ σημαντικό γιατί κάτω από το βάρος της πίεσης των κινητοποιήσεων του κόσμου αναγκάστηκε κάθε μέρα και να αλλάζει γνώμη για το θέμα δήμαρχος Ξάνθης, ώσπου εμφανίστηκε στη συνεδρίαση με μία αντιδιαμετρικά διαφορετική άποψη από αυτή που είχε μέχρι και πριν από τρεις μέρες».

Ωστόσο ο κύριος Πούλιος καλεί τους πολίτες να είναι σε ετοιμότητα καθώς τίποτε ακόμη δεν είναι δεδομένο αφού λόγω της μη γνωμοδότησης της δημοτικής αρχής εντός των προθεσμιών που ορίζονται εκ του νόμου η απάντηση κρίθηκε θετική και ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη δημοπρασία της οριστικής μελέτης του έργου.

Χρήστος Πούλιος

«Δεν ανατράπηκε καμία απόφαση, υπάρχει απλά μια πρώτη έκφραση γνωμοδότησης του δημοτικού συμβουλίου η οποία είναι αρνητική για τον υπάρχοντα περιμετρικό δακτύλιο αλλά θα πρέπει οι συμπολίτες μας να είναι σε εγρήγορση γιατί οι μελέτες έχουν ανατεθεί, ο διαγωνισμός έχει προχωρήσει για την ανάθεση των οριστικών μελετών και κανένας δε διαβεβαιώνει τους συμπολίτες μας ότι δε θα προχωρήσει το έργο έτσι όπως ήταν αρχικά σχεδιασμένο. Γι’ αυτό λοιπόν κι εγώ με την ευκαιρία που μου δίνετε, τους καλώ να είναι σε εγρήγορση».

Σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο συμβούλιο όπως τονίζει ο κύριος Ανταμπούφης σημαντικό είναι ότι κάτω από το βάρος της πίεσης των πολιτών η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να διολισθήσει, όπως λέει χαρακτηριστικά από την αρχική άποψή του. Παράλληλα, προσθέτει πως αποκαλύφθηκε με εύγλωτο τρόπο η προχειρότητα με την οποία σχεδιάζουν νομάρχης και δήμαρχος πολύ σοβαρά ζητήματα τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα αμετάκλητες αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή.

«Προκρίθηκε η καλύτερη λύση»

Μπορεί οι πιέσεις που δέχεται η δημοτική αρχή από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με τον περιμετρικό δακτύλιο να γίνονται όλο και πιο έντονες, ωστόσο από τη μεριά του ο δήμαρχος Ξάνθης ξεκαθαρίζει πως η λύση που προκρίθηκε είναι η καλύτερη δυνατή, καθώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα ούτε στο περιβάλλον αλλά ούτε και στην πόλη μας γενικότερα.
Για προσπάθειες της αντιπολίτευσης να πιαστεί από κάπου κάνει λόγο ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης σε ό,τι αφορά στην κριτική που δέχεται για τον περίφημο περιμετρικό δακτύλιο, τονίζοντας παράλληλα πως οι θέσεις της παράταξής του ήταν και εξακολουθούν να είναι ξεκάθαρες, ενώ η καλύτερη κατά τον κύριο Στυλιανίδη λύση είναι αυτή της ανατολικής παράκαμψης η οποία, όπως επισημαίνει, θα αποφέρει οφέλη και σε επίπεδο τοπικής κίνησης.

Μιχάλης Στυλιανίδης: δήμαρχος Ξάνθης

«Από τις προτάσεις που μας παρουσίασε η μελετητική ομάδα, νομίζω πως η καλύτερη λύση είναι να προκριθεί η ανατολική παράκαμψη η οποία σε συνδυασμό και με τη νότια παράκαμψη της Ξάνθης θα λειτουργεί και σαν ένας νοτιοανατολικός δακτύλιος, διευκολύνοντας όχι μόνο την επικοινωνία του ορεινού όγκου με την πεδινή περιοχή συνδέοντας και τον κάθετο άξονα προς Βουλγαρία με την Εγνατία οδό, αλλά συγχρόνως θα εξυπηρετεί και κινήσεις τοπικές και, όπως χαρακτηριστικά είπα, θα δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους της ανατολικής περιοχής του δήμου μας όταν μετακινούνται προς τη νότια ή και τη δυτική ακόμα πλευρά της περιοχής μας, να μπορούν να χρησιμοποιούν αυτό τον περιφερειακό δακτύλιο ή την ανατολική παράκαμψη.
Να τονίσω ακόμα πως και από τις λύσεις αυτής της ανατολικής παράκαμψης, η πρότασή μου είναι να προκριθεί αυτό που προτείνεται από τους μελετητές, με τις δύο σήραγγες και στη συνέχεια τον κόμβο στην περιοχή του πανεπιστημίου με το δρόμο Ξάνθης Κιμμερίων και μέσα από το οικόπεδο του πανεπιστημίου, χωρίς να δημιουργούμε προβλήματα σε ιδιοκτησίες, και τη γεφύρωση του Κοσύνθου, να κουμπώνει αυτή η παράκαμψη στη νότια παράκαμψη της πόλης».

Σε ό,τι αφορά στην επέκταση της Σάρδεων, ο δήμαρχος Ξάνθης τονίζει ότι αυτή θα λύσει και δε θα δημιουργήσει προβλήματα ενώ ταυτόχρονα ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για ένα εντελώς τοπικό έργο και όχι για τον κάθετο άξονα Ελλάδας Βουλγαρίας.

«Η επέκταση της Σάρδεων θα λύσει προβλήματα και δε θα δημιουργήσει. Η σημερινή κίνηση που μετά τη Σάρδεων διοχετεύεται στην Περικλέους και στην Ηλιουπόλεως, θα διοχετευτεί μέσα από τα στρατόπεδα με την επέκταση της Σάρδεων, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον αστικό συνοικισμό και στην περιοχή της Κυψέλης. Πρόκειται όμως για ένα δρόμο ο οποίος θα εξυπηρετήσει τοπικές ανάγκες, δε θα είναι δηλαδή η παράκαμψη της πόλης και δε θα είναι ο κάθετος άξονας Ελλάδας Βουλγαρίας που θα ενώνει την ορεινή περιοχή με την Εγνατία».

Τέλος σε ό,τι αφορά στις φήμες περί παραπόνων της νομαρχίας για μη στήριξη της πρότασής της από το δήμο, ο κύριος Στυλιανίδης επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι η λύση που προκρίθηκε είναι η πλέον συμφέρουσα αφού ούτε προβλήματα στο περιβάλλον δημιουργεί ούτε διαταράσσει τον οικιστικό ιστό της πόλης και κυρίως δε θίγει ιδιοκτησίες, αν και αυτό το τελευταίο δεν πρέπει κατά το δήμαρχο Ξάνθης να είναι αιτία για να σταματήσει ένα μεγάλο έργο.

Μ. Κώστογλου
Υπερβολικός για τις ανάγκες μας ο περιμετρικός δακτύλιος
Μπορεί δήμος και νομαρχία να σχεδιάζουν περιμετρικούς δακτυλίους που παραπέμπουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις άνω των 500.000 κατοίκων, ωστόσο οι πραγματικές ανάγκες, όπως εκτιμά ο αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης είναι πολύ μικρότερες και μπορούν να καλυφθούν με έργα πολύ μικρότερης παρέμβασης.
Μάλιστα με δεδομένο ότι ο περιβόητος δακτύλιος θα περνά από το χώρο της πανεπιστημιούπολης, ο κ. Καραμπίνης παραβρέθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου συζητήθηκε αυτό το θέμα. Όπως επεσήμανε και κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, το πανεπιστήμιο δεν είναι φυσικά αντίθετο σε οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης της περιοχής όμως είχε αρκετές επιφυλάξεις, που έγιναν αποδεκτές από τους μελετητές σε ότι αφορά στο σχεδιασμό αυτού του δακτυλίου. «Όσον αφορά στο δικό μας κομμάτι δεν είχε ληφθεί υπόψη η σημερινή κατάσταση, με αποτέλεσμα σύμφωνα με το σχέδιο να περνά ο δρόμος δίπλα από τα κτίρια που έχουμε χτίσει και μάλιστα σε μεγάλη υψομετρική διαφορά. Το κυριότερο πρόβλημα ήταν πως ενεργοποιώντας έναν τέτοιο δρόμο μέσα από την πανεπιστημιούπολη, πρακτικά αποκοβόταν το πανεπιστήμιο από τον κοινωνικό ιστό, κάτι που και σημειολογικά δε θα πρέπει να ισχύσει αλλά και λειτουργικά προβλήματα θα μας δημιουργήσει».
Έτσι το πανεπιστήμιο πρότεινε τη λύση ο δακτύλιος να περάσει ανατολικά των χώρων του και να το συμπεριλάβει ουσιαστικά μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης που είναι και το πιο σωστό γεωγραφικά.
Παράλληλα όμως εντοπίστηκαν και κάποιες αδυναμίες της πρόταση αυτής. «Για να θέλεις να κάνεις έναν τέτοιο δακτύλιο θα πρέπει να έχεις ένα φόρτο περίπου 40 χιλιάδες αυτοκίνητα την ημέρα. Στην πραγματικότητα, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο δυτικό άξονα, δεν προβλέπονται παραπάνω από 2.000 σύμφωνα με τους μελετητές, που εγώ πιστεύω ότι θα είναι πολύ λιγότερα. Έτσι πιστεύω ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί ο συνολικός σχεδιασμός αυτού του έργου.»
Τελικά οι προτάσεις του πανεπιστημίου έγιναν αποδεκτές από το συμβούλιο. Δηλαδή και θα συμπεριληφθεί ανατολικά η πανεπιστημιούπολη και απενεργοποιείται ο δυτικός κλάδος του δακτυλίου.
Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη, η ανάγκη παρέμβασης δυτικά του νομού δεν είναι υπαρκτή και γενικότερα μια μικρότερη παρέμβαση μπορεί να λύσει τυχόν προβλήματα.
«Το βορειοδυτικό κομμάτι του νομού μας είναι και το πιο ωραίο και αυτό που πραγματικά επιδεικνύουμε και θα έπρεπε μόνο εφόσον υπάρχει ανάγκη να παρέμβουμε και με ιδιαίτερη προσοχή. Πιστεύω ότι ένας κάθετος άξονας ο οποίος ουσιαστικά εξυπηρετεί το αντίστοιχο φόρτο ενός νομού και μια παράπλευρη οδός, όχι δακτύλιος, θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες».
«Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία»
Λάθος χειρισμοί και νοοτροπίες είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα σε πολλαπλά αδιέξοδα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Ξάνθης, τονίζοντας πως μόνη λύση είναι να αλλάξουμε τη φιλοσοφία του «διεκδικώ» και να την αντικαταστήσουμε με το «δημιουργώ».
Για αδιέξοδα που προήλθαν από κακούς χειρισμούς κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ξάνθης Βασίλειος Σκαρλάτος, τονίζοντας ότι ως παραγωγική δύναμη έχουμε εγκλωβιστεί σε μια λαϊκίστικη αριστερόστροφη διεκδίκηση, που οδήγησε στη μείωση της παραγωγικότητας και στο μοίρασμα μιας υπεραξίας η οποία δεν υπάρχει.
Παράλληλα τονίζει ότι μέσα στο σκηνικό της παγκοσμιοποιημένης αγοράς όπου οι μέχρι τώρα λάθος τακτικές μας δεν είναι δυνατόν να κρυφτούν, θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία μας, θέτοντας ως προτεραιότητα την παραγωγή υπεραξίας και μετά το μοίρασμά της.
«Ένας απύθμενος κρατισμός ο οποίος στηρίχτηκε σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις, έχει αιχμαλωτίσει τα πάντα σε αυτή τη χώρα και τώρα στη συγκεκριμένη συγκυρία μας πήραν και χαμπάρι! Δεν μπορούμε να κρύψουμε πια τις αδυναμίες μας. Σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης καμιά χώρα δεν μπορεί να κρύψει τις αδυναμίες και τα «άπλυτά» της πίσω από τα σύνορά της».
Η αλλαγή νοοτροπίας είναι το σημαντικότερο βήμα που θα πρέπει να κάνουμε και να αρχίσουμε να μοιράζουμε, μόνο αφού θα έχουμε.
«Εμείς χρόνια τώρα χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας το ρήμα διεκδικώ. Από ποιον άραγε; Πρέπει να το αντικαταστήσουμε με το ρήμα παράγω και δημιουργώ. Γιατί η δική μας θεωρία, η φιλοσοφία του επιχειρείν είναι η δημιουργική δραστηριότητα. Μόνο τότε υπάρχει μέλλον. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να ανασυντάξουμε και να ανασχεδιάσουμε το παραγωγικό μας πρότυπο και αντίστοιχα να επιμερίσουμε και το πλεόνασμα που θα προκύπτει. Αφού όμως παράξουμε. Πρέπει να βγάλει το χωράφι μας στάρι για να δούμε πόσο θα μοιράσουμε. Εμείς τώρα προσπαθούμε να αναλώσουμε την υπεραξία του χωραφιού μας πριν δούμε τη σοδειά του. Αυτό είναι τελείως παράλογο. Μπλέξαμε σε αδιέξοδα που το παράλογο των υποθέσεων μας τα έβγαλε μπροστά και δεν έχουμε άλλο τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε παρά μόνο με τη δημιουργία και την παραγωγή».
Το μέλλον βέβαια προδιαγράφεται ακόμη πιο δύσκολο με την απασχόληση να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα. Γεγονός που ο ΣΕΒ έχει επισημάνει και στο παρελθόν. «Ο ΣΕΒ μέσα σε μια συγκυρία, που όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, μπήκε στη διαδικασία να δει συλλογικά πως θα διασώσουμε την απασχόληση. Γιατί το ποσό με το οποίο θα πληρώνεται η απασχόληση δεν εξασφαλίζεται με κανένα προεδρικό διάταγμα. Ποιος θα εξασφαλίσει ένα μισθό αξιοπρέπειας; Οι «κακοί» πια Ευρωπαίοι ή χρήματα που μας χρωστάν οι Γερμανοί; Ο ΣΕΒ διακρίνοντας όλη αυτή την πραγματικότητα που δεν έπαψε ποτέ να τη λέει άσχετα αν έβρισκε ευήκοα ώτα στην κοινωνία. Τόνιζε όσα σήμερα είναι αυτά που μας λείπουν και προσδιορίζουν τα αρνητικά που θα μετρήσουμε στο μέλλον».
Κλείνοντας ο κ. Σκαρλάτος εύχεται για την καινούργια χρονιά υγεία και χαρά, προσθέτοντας όμως μια ακόμη ευχή…
«Τονίζουμε όμως την ανάγκη να προσθέσουμε σε αυτή την κοινότυπη ευχή μια ακόμη που την αναδεικνύει, η ανάγκη μας ως χώρα και κοινωνία να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα στα οποία με δική μας ευθύνη περιήλθαμε. Είθε λοιπόν στην κοινωνία μας να επικρατήσει η διάθεση για δημιουργική δραστηριότητα. Είναι ο μόνο άριστος οιωνός που πρέπει να ενστερνιστούν κυρίαρχα οι νέοι γιατί μόνο αυτό μπορεί να είναι ο ορίζοντάς τους. Η υποκουλτούρα απύθμενου κρατισμού και δημοσιο-υπαλληλίας έχει αιχμαλωτίσει τα πάντα και πρέπει να ξεπεραστεί».
Καλό μήνα σε όλους μας και ξέρετε την πολύ γνωστή παροιμία που λέει : «..Ο Φλεβάρης σαν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει..». Ε λοιπόν ούτε καλοκαίρι μύρισε ακόμη αλλά αντίθετα οι υπό του μηδενός θερμοκρασίες μας ταλαιπώρησαν πολύ την προηγούμενη εβδομάδα. Όσο για την καταχνιά που δεν λέει να φύγει από τον ουρανό της Ξάνθης, μας ρίχνει πολύ τη διάθεσή μας. Όμως έχουμε αποκριές και πρέπει να βρούμε τρόπους να ανεβάσουμε τη διάθεση και να τονώσουμε το πεσμένο ηθικό μας. Γιατί αποκριές σημαίνει διασκέδαση, ξεφάντωμα και έξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Αποκριές όμως σημαίνει και κάτι άλλο. Σημαίνει ότι τα παιδιά της πόλης μας θα ξεφαντώσουν και αυτά με την σειρά τους στα λουνα παρκ που έχουν εγκατασταθεί στην Ξάνθη και δεν γίνεται να τα αποτρέψουμε από το να τα επισκεφτούν. Μόνο που όλοι οι γονείς ακόμη δεν έχουμε ξεχάσει το περσινό δυσάρεστο περιστατικό με τον σοβαρό τραυματισμό μίας ανήλικης. Βέβαια πολλά ειπώθηκαν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα, αλλά εγώ προσωπικά δεν μπορώ να πειστώ για την ασφάλεια όλων αυτών των παιχνιδιών που ανά πάσα στιγμή μπορεί να χαλάσουν γιατί δεν έχουν την συντήρηση που απαιτείται για να λειτουργούν σωστά. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που από αμέλεια ή από απλή αδιαφορία, αντιμετωπίσαμε άσχημα περιστατικά. Και εδώ μιλάμε για τα παιδιά μας. Τα παιδιά μας που εμπιστευόμαστε σε κάποιους που σίγουρα δεν γνωρίζουμε αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και αν έχουν τις γνώσεις και την ικανότητα να συντηρούν σωστά όλα αυτά τα μηχανήματα.
Πραγματικά έκανα φιλότιμες προσπάθειες για να βρω ποιες διατάξεις ή νόμοι διέπουν την λειτουργία των μηχανημάτων που λειτουργούν στα λουνα παρκ. Επίσης έψαξα πόσο νόμιμα λειτουργούν αυτά τα μηχανήματα στην πόλη μας. Όσο όμως και αν το έψαχνα, βυθιζόμουν όλο και περισσότερο, σε ένα βαθύτερο σκοτάδι γιατί η μία υπηρεσία με παρέπεμπε στην άλλη και τελικά όλοι δήλωναν αναρμόδιοι να μου απαντήσουν για το θέμα αυτό.
Άρα εγώ θα εμπιστευτώ την σωματική ακεραιότητα του παιδιού μου σε κάποιους που δεν ξέρω από πού ελέγχονται και αν τελικά έχουν ποτέ ελεγχθεί;
Ξέρετε μου κάνει τρομερή εντύπωση που για την επιλογή παιδιάτρου ή οποιουδήποτε άλλου που θα ασχοληθεί με το παιδί μας (δασκάλου, γυμναστή κ.λ.π.), κάνουμε έρευνα και ρωτούμε για να μάθουμε ποιος είναι ο καλύτερος. Ακόμη και για τις παρέες τα συμβουλεύουμε να βρουν την πιο κατάλληλη συντροφιά και ψάχνουμε να μάθουμε για τις οικογένειες απ’ όπου προέρχονται οι κολλητοί τους. Άρα σίγουρα μας ενδιαφέρει πολύ να εξασφαλίσουμε τόσο την σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία.
Πως είναι λοιπόν δυνατόν τόσο ελαφρά τη καρδία να τα αφήνουμε στα χέρια κάποιων που μπορεί να μην γνωρίζουμε πόσο υπεύθυνα κάνουν τη δουλειά τους και κάθε πότε κάνουν τους ελέγχους που επιβάλλεται να πραγματοποιούν σε μηχανήματα που δυστυχώς ή ευτυχώς μπορεί ανά πάσα στιγμή να χαλάσουν; Αν οι άδειες που έχουν, αν έχουν άδειες, πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας και κατά πόσο μπορούμε να τους εμπιστευθούμε;
Και από την άλλη έχεις τα μικρά παιδιά που σε παρακαλούν και με το δίκιο τους δηλαδή, για μία επίσκεψη στο λούνα παρκ γιατί πραγματικά διασκεδάζουν. Αυτά όμως δεν έχουν ούτε την αίσθηση του φόβου αλλά ούτε και του κινδύνου που μπορεί να διατρέχουν.
Να, λοιπόν το μέγα δίλλημα που αντιμετωπίζω κι εγώ όπως και πολλοί άλλοι γονείς. Δεν θα έπρεπε να έχουμε μία δέσμευση ή μία σαφή απάντηση από τους ιθύνοντες για την σωστή λειτουργία αυτών των μηχανημάτων; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη; Κανείς ή μάλλον εμείς οι γονείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη με αποτέλεσμα να βασιζόμαστε στην ευσυνειδησία και την υπευθυνότητα των ιδιοκτητών αυτών των λουνα παρκ ότι ξέρουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Και φυσικά πάντα λέμε γιατί να συμβεί κάτι κακό στο δικό μας παιδί. Το θέμα όμως είναι να προλαμβάνουμε το κακό και όχι να το αναλύουμε και να ψάχνουμε τις αιτίες αφού αυτό έχει γίνει. Και ο θεός να μας φυλάει!
Εύχομαι πραγματικά το φετινό καρναβάλι να αφήσει μόνο καλές στιγμές ξεφαντώματος και διασκέδασης. Και δεν βλάπτει να ψάξουμε και λίγο παραπάνω το πόσο νόμιμα και ασφαλή είναι όλα αυτά που μας προσφέρουν χαρά και διασκέδαση.
Αυξημένα τα μέτρα προστασίας των θηροφυλάκων
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το έργο που προσφέρουν οι θηροφύλακες στο νομό Ξάνθης. Ωστόσο καθημερινά, η ασφάλειά τους τίθεται σε κίνδυνο, αφού δεν είναι λίγα τα περιστατικά τραυματισμών, ή ακόμη και θανάτων των θηροφυλάκων, από λαθροκυνηγούς, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να αμυνθούν, τους πυροβολούν εν ψυχρώ.
Τα κατά καιρούς περιστατικά που αφορούν σε τραυματισμούς ή ακόμη και θανάτους θηροφυλάκων, κυρίως από λαθροθήρες, έχουν οδηγήσει τους κυνηγετικούς συλλόγους, να λαμβάνουν όλο και περισσότερα μέτρα προστασίας, προκειμένου να εξαλειφθεί κάθε είδους κίνδυνος αναφορικά με την ασφάλειά τους.
Λοΐζος Σεραίος: πρόεδρος κυνηγητικού συλλόγου Ξάνθης
«Αυτά τα φαινόμενα όπως ξέρετε και όπως έχουμε πει πολλές φορές είναι πάρα πολύ λυπηρά, δυστυχώς όμως γίνονται. Εμείς τα καταδικάζουμε απερίφραστα γιατί οι άνθρωποι αυτοί, οι θηροφύλακες, λειτουργούν για το καλό του συνόλου του κυνηγιού, άρα και των κυνηγών, των συνειδητοποιημένων κυνηγών. Αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι φτάνουν σε τέτοιες ενέργειες είναι λαθροθήρες και μάλιστα αισχίστου είδους μπορώ να πω. Είναι ξένα σώματα, δεν είναι δικοί μας άνθρωποι, δηλαδή δεν τους θεωρούμε δικούς μας και οπωσδήποτε τους διώκουμε και τους καταδικάζουμε.
Θέλω να πω, όμως, πως οι θηροφύλακες νιώθουν σίγουρα ασφάλεια γιατί όλοι οι κυνηγοί είμαστε με το μέρος τους, τους συμπαραστεκόμαστε στο έργο τους και επίσης εμείς σαν διοίκηση των κυνηγετικών οργανώσεων προσπαθούμε για την ασφάλειά τους, όσο βέβαια αυτό είναι εφικτό γιατί όπως ξέρετε έχουν να αντιμετωπίσουν ανθρώπους οι οποίοι κρατάνε όπλα στα χέρια τους και δυστυχώς τα φαινόμενα αυτά των λαθροθηρών τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς όχι στην περιοχή μας αλλά στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, είναι πολύ συχνά.
Στην προσπάθειά μας αυτή για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλειά τους, τους επιβάλουμε υποχρεωτικά τα γιλέκα ασφαλείας στην υπηρεσία τους, όπως επίσης και όταν βγαίνουν για υπηρεσία, δεν τους αφήνουμε να βγαίνουν μεμονωμένα αλλά δύο δύο άτομα. Εδώ στην περιοχή της Ξάνθης όπως ξέρετε έχουμε 4 θηροφύλακες, δύο ομοσπονδιακούς και δύο του συλλόγου, ζευγάρια τους βγάζουμε λοιπόν με τα γιλέκα τα αλεξίσφαιρα και ευτυχώς σας ξαναλέω στην περιοχή μας δεν έχουμε τέτοιου είδους λαθροθήρες».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι θηροφύλακες της περιοχής μας, βρίσκονται καθημερινά σε συνεχή επικοινωνία με τον κυνηγετικό σύλλογο και σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε, καλούν άμεσα σε βοήθεια, ενώ όλη η αστυνομική αρχή βρίσκεται αδιάλειπτα στην υπηρεσία τους.
Πρόβα κυπέλλου για τη Skoda Ξάνθη που κέρδισε 2-1 τον Άρη
Μια Skoda Ξάνθη από τα παλιά και με κορυφαίο τον Πόι, έκανε ό,τι ήθελε τον Άρη στα Πηγάδια και, επικρατώντας εύκολα με 2-1, άφησε πίσω της την επικίνδυνη ζώνη.
Εξαιρετικό παιχνίδι τακτικής από την ομάδα του Γιάννη Μαντζουράκη, η οποία επέστρεψε στις νίκες με πρωταγωνιστές και σκόρερ τους Μαρσελίνιο και Έλινγκτον, ενώ κινδύνεψε μόνο στις καθυστερήσεις, μετά τη μείωση του σκορ από τον Τζόνσον.
Με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Σπύρου Βάλλα στο 82ο λεπτό, τελείωσαν το παιχνίδι οι νικητές, που έβαλαν τέλος σε ένα αήττητο σερί πέντε αγώνων για την ομάδα του Κούπερ και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη Τετάρτη 10/2 για τα προημιτελικά του κυπέλλου.
Ο ΑΓΩΝΑΣ
Σε ένα βρεγμένο τερέν, στο οποίο, όμως, η μπάλα κυλούσε ικανοποιητικά, ο Γιάννης Ματζουράκης επέλεξε να βάλει τους Έλινγκτον και Πόι στην κορυφή της επίθεσης στο 4-4-2, ενώ οι Μαρσελίνιο (αριστερά) και Κιντάνα (δεξιά) πλαγιοκοπούσαν όποτε οι γηπεδούχοι είχαν την κατοχή της μπάλας. Από την αντίπερα όχθη, ίδιο σύστημα και για τον Κούπερ με τους Χαβίτο και Κάλβο στα «φτερά» και τους Κόκε και Κάμπορα στη γραμμή κρούσης.
Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πολύ δυνατά στο ματς και έμοιαζαν να έχουν πάρει τα ηνία του αγώνα και να είναι θέμα χρόνου να φτάσουν και στην εστία του Γκσπούρνινγκ. Μάλιστα, ο Κάλβο επιχείρησε στο 12΄ να πετύχει ένα σπάνιας ομορφιάς γκολ, αλλά το πλασέ του από τα 35-40 μέτρα πέρασε λίγο άουτ. Ο Κούπερ ήταν συνεχώς όρθιος, καθώς έβλεπε πως οι παίκτες του δεν έδειχναν στοιχεία πάθους στο παιχνίδι τους και άφηναν ουκ ολίγους χώρους στα μετόπισθεν.
Πριν προλάβει, όμως, να αφυπνίσει τους ποδοσφαιριστές του, ο Πόι σε μία από τις πολλές αντεπιθέσεις της Skoda Ξάνθης στο πρώτο ημίχρονο, μοίρασε στον Μαρσελίνιο που βρήκε λίγο χώρο και από το ύψος της μεγάλης περιοχής δε χαρίστηκε στους «κίτρινους». Αυτό το γκολ, μάλιστα, «ξύπνησε» για τα καλά τους γηπεδούχους που απείλησαν αρκετές φορές, με πιο σημαντικές από αυτές τα δύο σουτ του Στίνγκα (18΄, 21΄) και Πόι (29΄ - πρόλαβε να βάλει το σώμα του ο Κάλβο πριν ο Αργεντινός σκοράρει).
Νωρίτερα, στο 27΄, ο Κάλβο ανακόπηκε λανθασμένα (ως οφσάιντ) από τον πρώτο βοηθό του Κάκου και το διαιτητικό τιμ ουσιαστικά αρνήθηκε την ισοφάριση στον Άρη. Όπως, με διαφορετικό τρόπο βέβαια, έκανε ο Βάλλας στο 32΄ που δεν άφησε τον... Γκσπούρνινγκ να σκοράρει στο δικό του τέρμα μετά από σέντρα του Χαβίτο. Έτσι, αφού δεν έγινε το 1-1 σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι παίκτες του Ματζουράκη βρήκαν το δρόμο στα αντίπαλα δίχτυα για δεύτερη φορά, αυτή τη φορά με τον Έλινγκτον στο 35΄ που δε δυσκολεύτηκε να σκοράρει από πολύ κοντά μετά από παράλληλη σέντρα και πάλι του Πόι. Οι Ξανθιώτες θα μπορούσαν να είχαν πάει και με τρίτο γκολ στα αποδυτήρια, αλλά ο Σηφάκης έκανε μία σημαντική απόκρουση μετά από δυνατό σουτ του Μαρσελίνιο.
Οι Θεσσαλονικείς μπήκαν στην επανάληψη αποφασισμένοι να γυρίσουν την εις βάρος τους κατάσταση, αλλά απέναντί τους βρήκαν και έναν εξαιρετικό Γκσπούρνινγκ. Ο Αυστριακός τερματοφύλακας στάθηκε στο ύψος της περίστασης στο 49΄, όταν ο Κάμπορα βρέθηκε μόνος του στη μεγάλη περιοχή και απέκρουσε το πλασέ του. Κι όσο περνούσε η ώρα τόσο οι γηπεδούχοι αναθαρρούσαν και έβγαιναν μπροστά και πάλι με τη μέθοδο των αντεπιθέσεων (αγαπημένο σύστημα ανάπτυξης του Κούπερ). Στο 57΄ ο Έλινγκτον δεν πήδηξε σε σωστό χρόνο και δε μετέτρεψε σε γκολ την πολύ καλή σέντρα του Κιντάνα, ενώ το σουτ του Πόι στο 63΄ ήταν απογοητευτικά άστοχο.
Ο Κούπερ από τον πάγκο έβλεπε τους ποδοσφαιριστές του να βρίσκονται μακριά από τον καλό τους εαυτό και προσπάθησε να γυρίσει τη ροή του αγώνα και πέρασε στο ματς τους Αντού και Τζόνσον. Οι δύο Αμερικανοί, όμως, έδειξαν πως δεν έχουν εγκλιματιστεί ακόμα στις συνθήκες της νέας τους ομάδας, ενώ και οι γηπεδούχοι είχαν κλείσει όλους τους χώρους στην άμυνα τους με αποτέλεσμα να μη γίνει κανένας τους απειλητικός. Ωστόσο, στο 80ο λεπτό, ο Βάλλας άφησε την ομάδα του με 10 παίκτες, καθώς δέχτηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα και το χρονικό περιθώριο του παιχνιδιού έδινε στους φιλοξενούμενους νέες ελπίδες για να επιστρέψουν στο ματς.
Ο Ματζουράκης βλέποντας αυτή την εξέλιξη προχώρησε σε εσωτερικές και εξωτερικές αλλαγές και ουσιαστικά ξαναείδαμε τη Skoda Ξάνθη που... λατρέψαμε! Οι γηπεδούχοι οπισθοχώρησαν αισθητά και ο Άρης δυσκολεύτηκε αρκετά να διασπάσει τη διπλή ζώνη άμυνας των γηπεδούχων. Στη μοναδική καλή στιγμή του Άρη μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Κάκου, ο Γκσπούρνινγκ μπλόκαρε την κεφαλιά του Κάμπορα. Τελικά, όμως, σε μία ανύποπτη φάση στο 91΄, ο Τζόνσον βγήκε στον κενό χώρο και νίκησε στο τετ-α-τετ τον Γκσπούρνινγκ, περνώντας την μπάλα κάτω από τα πόδια του Αυστριακού τερματοφύλακα, ενώ και ο Άντου, δύο λεπτά αργότερα, δε σημάδεψε σωστά από πλεονεκτική θέση.
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ
Ο Πόι ήταν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο και αυτός που σέρβιρε το δεύτερο τέρμα στον Έλιγκτον. Όταν κουράστηκε στα τελευταία λεπτά αντικαταστάθηκε, αλλά τη δουλειά του την είχε κάνει και με το παραπάνω.
Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ
Καλή ήταν η διαιτησία του Κερκυραίου Τάσου Κάκου. Κιτρίνισε τους Βάλλα, Σταθάκη, Γκσπούρνινγκ – Ρονάλντο, Σηφάκη αντίστοιχα, ενώ απέβαλε με δεύτερη κίτρινη (κόκκινη) τον Σπύρο Βάλλα στο 80΄.
ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
SKODA ΞΑΝΘΗ (Γιάννης Ματζουράκης): Γκσπούρνινγκ, Παπαδημητρίου, Κωστούλας, Βάλλας, Τζάγκι, Φλίσκας, Στίνγκα, Κιντάνα (87΄ Βασιλακάκης), Μαρσελίνιο (74΄ Λουτσιάνο), Πόι (82΄ Σταθάκης), Έλινγκτον
ΑΡΗΣ (Ραούλ Κούπερ): Σηφάκης, Νέτο, Νασούτι, Ρονάλντο, Αράνο, Πρίττας, Νάτσο Γκαρσία, Χαβίτο (76΄ Αραβίδης), Κάλβο (64΄ Αντού), Κόκε (70΄ Τζόνσον), Κάμπορα
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ευχαριστημένος από τη νίκη και από την εμφάνιση της ομάδας του, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, εμφανίστηκε ο Γιάννης Ματζουράκης στη συνέντευξη τύπου μετά την αναμέτρηση με τον Άρη.
«Θέλω να συγχαρώ τους παίκτες μου. Ίσως κάναμε το καλύτερο πρώτο ημίχρονο. Μου θύμισε την παλιά ομάδα, που έρχονταν οι αντίπαλοι… Στο πρώτο μέρος είδαμε κινήσεις που κάνουμε σε ένα παιχνίδι ολόκληρο. Για εβδομήντα λεπτά παίξαμε με τον ίδιο ρυθμό» ήταν το αρχικό σχόλιο του Έλληνα τεχνικού, ο οποίος πρόσθεσε: «Ο Άρης μπήκε στο παιχνίδι περίπου στο ογδοηκοστό λεπτό κι έγινε πιο επικίνδυνος όταν ήρθε η αποβολή για μας. Ήταν δύσκολο το παιχνίδι από πριν για μας, ήταν δύσκολο και στη διάρκειά του. Μας ικανοποιούν οι τρεις βαθμοί. Τους είχαμε ανάγκη για να ξεκολλήσουμε από το γκρουπ των τελευταίων».
Ικανοποιημένος από την εμφάνιση της ομάδας ήταν και ο Λουτσιάνο ντε Σόουζα, ο οποίος τόνισε από την πλευρά του: «Για μεγάλα χρονικά διαστήματα είδαμε την πραγματική Skoda Ξάνθη. Με πάθος, αποφασιστικότητα και δύναμη στο παιχνίδι μας. Αντιμετωπίζαμε μια πολύ καλή ομάδα όπως είναι ο Άρης και καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία. Προερχόμασταν από ένα άτυχο αποτέλεσμα με τον Πανθρακικό και δεν είχαμε περιθώρια για απώλειες. Πλέον, κοιτάμε τα επόμενα παιχνίδια, με στόχο να συγκεντρώσουμε όσους περισσότερους βαθμούς μπορούμε».
ΜΑΡΙΤΣ Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ
Παίκτης της Skoda Ξάνθης είναι και επίσημα ο Μάρκο Μάριτς, καθώς η ΠΑΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή το απόγευμα την απόκτηση του Κροάτη μέσου. «Η ΠΑΕ Skoda Ξάνθη ανακοινώνει την υπογραφή συμβολαίου με τον επαγγελματία ποδοσφαιριστή Μάρκο Μάριτς», αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της.
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που θα συνεχίσω την καριέρα μου στη Skoda Ξάνθη. Από την προηγούμενη εμπειρία μου στο ελληνικό πρωτάθλημα γνώριζα πόσο σοβαρή και οργανωμένη είναι η νέα μου ομάδα και αυτός ήταν ο λόγος που αποδέχθηκα αμέσως την πρόταση που μου έγινε. Είμαι σε πολύ καλή κατάσταση και σε λίγες μέρες θα είμαι στη διάθεση του προπονητή μου ώστε να αγωνιστώ και να βοηθήσω την ομάδα μου», δήλωσε ο 26χρονος μέσος. Ο πρώην παίκτης του Αιγάλεω θα αγωνίζεται με το νούμερο 17 στη φανέλα του.
ΑΛΦΑ Ο ΠΕΜΠΤΟΣ
Στην ανακοίνωση της απόκτησης του 19χρονου Γιακούμπου Άλφα προχώρησε η Skoda Ξάνθη, με το νεαρό άσο να δηλώνει ικανοποιημένος με την ολοκλήρωση της μετακίνησής του στην ομάδα. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή και την μεταγραφή μου στη Skoda Ξάνθη», ανέφερε αρχικά. Ο Νιγηριανός θα αγωνίζεται με το νούμερο 13 στη φανέλα του.
Ο νεαρός παίκτης έχει αγωνιστεί σε όλες τις μικρές εθνικές της Νιγηρίας και ανήκει στη Χέλσινγκμποργκ. Επίσης, ήταν βασικό στέλεχος της εθνικής του ομάδας κάτω των 17 ετών που κατέκτησε το παγκόσμιο κύπελλο του 2007 στην Κορέα.
Τη φετινή σεζόν ο Νιγηριανός φορ δεν έχει αγωνιστεί στη σουηδική ομάδα, ενώ πέρυσι είχε μόλις δύο συμμετοχές.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Στις εγκαταστάσεις του προπονητικού κέντρου βρέθηκε το Σάββατο το απόγευμα ο Ζουέλα, όπου πέρασε για να χαιρετίσει τους παλιούς του συμπαίκτες και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία για το ματς με τον Άρη.
ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ
Η ΠΑΕ χορήγησε άδεια στον ποδοσφαιριστή Πίτερ Στίβαρ για να διαπραγματευτεί τη μεταγραφή του στο εξωτερικό.
Επόμενη μέρα
Πρωινή προπόνηση περιλάμβανε το πρόγραμμα την επόμενη ημέρα (Δευτέρα) για τους παίκτες της Skoda Ξάνθη. Οι συνεργάτες του προπονητή της ομάδας, Γιάννη Μαντζουράκη (ο ίδιος απουσίαζε για προσωπικό θέμα), χώρισαν τους παίκτες σε 2 γκρουπ. Aυτοί που συμμετείχαν στο Κυριακάτικο αγώνα ακολούθησαν πρόγραμμα αποκατάστασης, ενώ οι υπόλοιποι δούλεψαν υπό την επίβλεψη του κυρίου Γκουτσίδη σε ασκήσεις φυσικής κατάστασης. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν όλοι οι ποδοσφαιριστές εκτός του Σρτμπα ο οποίος ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα. Την Τρίτη οι παίκτες απόλαυσαν το προγραμματισμένο ρεπό και από την Τετάρτη ξεκίνησε η προετοιμασία για τον επόμενο αγώνα.
Ο Σταθάκης συμπλήρωσε 4 κάρτες και δεν θα συμμετάσχει στο παιχνίδι με την Λάρισα, ενώ για τον Σαββατιάτικο αγώνα με την ΑΕΚ, θα απουσιάσουν ο Σπύρος Βάλλας που αποβλήθηκε στον αγώνα με τον Άρη και ο Κωστούλας που είχε συμπλήρωσε τις 4 κάρτες και είχε αποφασιστεί να μην αγωνιστεί στο ΟΑΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι η αμυντική λειτουργία θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί μετά την απουσία των δύο παικτών.
Αυλαία του α΄ γύρου με την 6η νίκη για τη Makro Ξάνθη 79-68 τους Ίκαρους Σερρών
Η Makro Ξάνθη ολοκλήρωσε με τον πλέον ιδανικό τρόπο τις υποχρεώσεις της στον πρώτο γύρο, καθώς έκαμψε την αντίσταση των Ίκαρων Σερρών με 79-68, στο ματς που είχε μετατεθεί για την Κυριακή, λόγω παραχώρησης του κλειστού το Σάββατο για συναυλία ενόψει της έναρξης του καρναβαλιού.Στα τρία πρώτα δεκάλεπτα, οι δύο ομάδες βρίσκονταν κοντά στο σκορ και φαινόταν πως όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Ωστόσο, στην τελευταία περίοδο οι παίκτες του Νεοκλή Λεμονίδη, ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοσή τους και κατάφεραν να πάρουν διαφορά ασφαλείας, την οποία διατήρησαν μέχρι το φινάλε.Χαρακτηριστικό στοιχείο που αποτέλεσε το κλειδί της νίκης για τους Ξανθιώτες ήταν ο αλτρουισμός που είχαν στο παιχνίδι τους, καθώς μοίρασαν συνολικά 26 ασίστ!
Στο αγωνιστικό μέρος, το πρώτο 10λεπτο κύλησε αναγνωριστικά με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται στο σκορ, με τους Σερραίους να ξεφεύγουν με τη μεγαλύτερη διαφορά των 4ων πόντων (9-13), με τη λήξη όμως να βρίσκει τις ομάδες ισόπαλες.
Στη δεύτερη περίοδο οι Ξανθιώτες έκαναν απόπειρα να ξεφύγουν, πήραν προβάδισμα εννιά πόντων (36-27), αλλά το 3ποντο του Πεχλιβάνη 4΄΄ πριν το τέλος τους χάλασε τη διαφορά.
Στην 3η περίοδο, η διαφορά και πάλι ανέβηκε στους εννιά πόντους (49-40), 6:17 πριν το τέλος, αλλά ένα σερί 0-9 στα επόμενα τρία λεπτά έφερε και πάλι το παιχνίδι στα ίσα και την τελευταία περίοδο να φαντάζει δύσκολη.
Η είσοδος του Καραγεωργίου φάνηκε να διορθώνει την κατάσταση και παρά το αυστηρό αντιαθλητικό 7:40 πριν το τέλος, δεν μπορεί να αλλάξει δραματικά την εικόνα του αγώνα, με τους Ξανθιώτες να διατηρούν το προβάδισμα και να το ανεβάζουν στους έξι πόντους (66-60) με έμμεσο 3ποντο του Γέλενιτς. Αυτή η διαφορά στάθηκε αρκετή για να τελειώσει το παιχνίδι στο +11 79-68, με τα χαμόγελα πολλά από την 6η φετινή νίκη.
Κορυφαίος των νικητών ο Αναγνωστόπουλος και κοντά του στάθηκαν οι Παναγιωτόπουλος, Χρήστου και Καραγεωργίου.
Μία από τα ίδια η διαιτησία των κ.κ. Γεωργιάδη – Πανταζή (Θεσσαλονίκης) - Γιαμούζη (Κατερίνης). Πολλά λάθη εις βάρος της Makro Ξάνθης, αλλά δεν αξίζει η αναφορά τους, γιατί τουλάχιστον οι Θεσσαλονικείς γίνονται γραφικοί. Ο πρώτος ανέχθηκε την κάκιστη συμπεριφορά του Τοπούζη και ο Κατερινιώτης που ήταν μπροστά όταν τον έβγαζε ο Χ#Κυριακίδης για να τον προφυλάξει, δεν είχε το σθένος να τον χρεώσει τεχνική ποινή ή ντισκαλιφιέ ή και κράτημα του δελτίου. Χαρακτηριστικό ότι στα πρώτα δύο 10λεπτα οι Ξανθιώτες εκτέλεσαν τέσσερις (!!!) βολές, δύο σε κάθε περίοδο, ενώ οι Σερραίοι είχαν 7/7 στην πρώτη περίοδο.Τα 10λεπτα: 22-22, 40-34 (ημιχ.), 56-54, 79-68 τελικό.MAKRO ΞΑΝΘΗ (Λεμονίδης): Παναγιωτόπουλος 13 (3τρ., 7ασ.), Χρήστου 18 (2), Ιωακειμίδης, Κουκουράβας 3 (1), Στεφανίδης 3 (1), Γέλενιτς 13 (2τρ., 5ασ.), Αναγνωστόπουλος 21 (4ασ.), Νησιώτης 2, Καραγεωργίου 6, Μασλαρινός.ΙΚΑΡΟΙ ΣΕΡΡΩΝ (Χατζηκυριακίδης): Πεχλιβάνης 11 (3), Γυμνόπουλος 2, Τότσιος 19, Γεωργατζάς, Ιωσηφίδης, Χόχλερ 9 (1), Συμεωνίδης 12, Ασημάκης 11, Παβλίσεβιτς, Βοϊβατόπουλος, Τοπούζης 4.
ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ
Τη Δάφνη υποδέχεται το Σάββατο στις 17:30 η Makro Ξάνθη και θέλει να αποκαταστήσει τις ισορροπίες πετυχαίνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη για πρώτη φορά φέτος, ενώ με δεδομένο ότι έχει περισσότερους αγώνες μακριά από το ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ, με νίκη θα ξεφύγει ακόμη περισσότερο από την ουρά, θα πιάσει την αθηναϊκή ομάδα και θα της φύγει το άγχος, δείχνοντας τις μεγάλες δυνατότητές της.
Πρόσωπο του αγώνα θα είναι ο Λάζαρος Σεφερίδης, που μετά από δύο χρόνια πετυχημένης του παρουσίας στη Makro Ξάνθη, επιστρέφει ως αντίπαλος.
ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Ο Αρκαδικός ειδικεύεται στο να... σπάει αήττητα! Οι παίκτες του Γιάννη Σμυρνιώτη έπαιξαν εξαιρετικά στη Δράμα και κατάφεραν να την... αλώσουν φτάνοντας στην επικράτηση, γεγονός που σήμανε την πρώτη εντός έδρας ήττα του ΚΑΟΔ!Ο Ηρακλής ήταν πολύ σκληρός για να... πεθάνει στο Ρέθυμνο και έφτασε σε βαρυσήμαντη επικράτηση, που τον επανέφερε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, ενώ οι Κρητικοί φαίνεται χάνουν το... τρένο της ανόδου.Η Ολυμπιάδα κατάφερε να φτάσει στην επικράτηση της Νήαρ Ηστ, πολύ πιο δύσκολα απ' ότι μαρτυρά το τελικό 98-91. Οι φιλοξενούμενοι διατηρούσαν το προβάδισμα στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, με αιχμή του δόρατος τον Νίκο Μίχαλο, όμως, στον αντίποδα οι Πατρινοί ευτύχισαν να έχουν σε εκπληκτική κατάσταση τον Νίκο Πέττα, αλλά και τον Βασίλη Μουλάκη, ο οποίος την κράτησε όρθια στα δύσκολα.Συναρπαστικό παιχνίδι διεξήχθη στο κλειστό του Μετς, με το Παγκράτι να φτάνει στην επικράτηση επί του ΟΦΗ.Το Πέραμα έπαιξε εξαιρετικό μπάσκετ για 25 λεπτά και έδειχνε πως θα καθαρίσει εύκολα το ματς κόντρα στον Ερμή Λαγκαδά.Τέλος, το Αιγάλεω πήρε βαθιά βαθμολογική... ανάσα, κάμπτοντας την αντίσταση της Δάφνης.
Επανήλθαν στις νίκες οι Ορφέας Puma και Εχίνος Σπορ που διατηρούνται στις κορυφαίες θέσεις
Με νίκες επανήλθαν στις επιτυχίες ο Ορφέας Puma και ο Εχίνος Σπορ, με τον τελευταίο να ανεβαίνει στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα εκμεταλλευόμενος τη νίκη την περασμένη Τετάρτη στον εξ αναβολής αγώνα μέσα στον Ίασμο επί του Μέγα Αλέξανδρου με 0-1, χάρη σε γκολ του Τζουβάρα στο 45' και ενώ οι γηπεδούχοι είχαν ξεκινήσει με δύο δοκάρια.
Την ερχόμενη αγωνιστική έχουμε το ξανθιώτικο ντέρμπι που θα γίνει στο γήπεδο του ΑΟΞ, στη ρεβάνς του 3-3 του πρώτου γύρου, όπου ο Εχίνος Σπορ πέρυσι έφυγε με το 3ποντο.
ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ - ΟΡΦΕΑΣ PUMA
Στους τρεις βαθμούς μείωσε τη διαφορά από τον πρωτοπόρο Μέγα Αλέξανδρο Ηράκλειας ο Ορφέας Puma Ξάνθης που πέρασε νικηφόρα με 2-0 από την έδρα του Καλαμπακίου. Το χθεσινό ματς ήταν επεισοδιακό και ολοκληρώθηκε στο 107' ενώ οι φιλοξενούμενοι έχουν πολλά παράπονα από το διαιτητή της συνάντησης Στραντζαλίδη. Ο Μουμίνογλου στο 90' άνοιξε το σκορ για τον Ορφέα και μετά από δεκάλεπτη διακοπή ο Βασιλειάδης στο 105' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι έγραψε το τελικό 2-0.ΟΡΦΕΑΣ ΞΑΝΘΗΣ: Μεμέτογλου, Καραγκιόζης, Μαυρόπουλος, Μουμίν, Καργιώτης, Κετσιεμενίδης, (75' Καλιζτή), Βασιλειάδης, Σουκρίογλου (46΄ Μουμίνογλου), Μαλαδένης, Χαλήλ Ιμπραήμ, Τορομανίδης (67' Χατζή Ογλου).
ΕΧΙΝΟΣ ΣΠΟΡ - ΣΑΠΠΕΣ
Ένα ευχάριστο απόγευμα πέρασε ο Εχίνος Σπορ που επιβλήθηκε με 2-1 της Ελπίδας Σαππών. Ο Γιαπουτζής στο 55' άνοιξε το σκορ και στο 85' ο Μπαντάκ έκανε το 2-0. Ο Μιχαηλίδης στο 88' διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα, ενώ οι γηπεδούχοι πέτυχαν καθαρό γκολ στο 10' το οποίο κακώς ακυρώθηκε από το διαιτητή της συνάντησης.ΕΧΙΝΟΣ ΣΠΟΡ: Πανδράκης, Σερίφογλου, Μελισσόπουλος, Πελτεκίδης, Τζουβάρας (75΄ Γιουρούκ), Δεσύλλας (87' Μαραντάς), Γιαπουτζής (57' Κουράκ), Μπαντάκ, Παπαγεωργίου, Ιμπράμογλου, Πεχλιβανίδης.ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Δυο πολύτιμους βαθμούς άφησε στις Κρήνιδες ο Μέγας Αλέξανδρος Ηράκλειας που αναδείχθηκε ισόπαλος με τον τοπικό Κεραυνό. Ωστόσο οι φιλοξενούμενοι έχουν έντονα παράπονα για τη διαιτησία και μετά το ματς εξέδωσαν ανακοίνωση διαμαρτυρίας.
Συναρπαστική ήταν η αναμέτρηση μεταξύ του Μέγα Αλέξανδρου Ιάσμου και της ΑΕ Πιερέων με τους φιλοξενούμενους να φτάνουν στη νίκη και να μπαίνουν ξανά στη διεκδίκηση της ανόδου.
Τις ελπίδες παραμονής διατήρησε ζωντανές η Δόξα Πετρούσας μετά την επικράτηση επί του Βρασίδα Νέας Περάμου.