Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Υπερβολικός για τις ανάγκες μας ο περιμετρικός δακτύλιος
Μπορεί δήμος και νομαρχία να σχεδιάζουν περιμετρικούς δακτυλίους που παραπέμπουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις άνω των 500.000 κατοίκων, ωστόσο οι πραγματικές ανάγκες, όπως εκτιμά ο αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης είναι πολύ μικρότερες και μπορούν να καλυφθούν με έργα πολύ μικρότερης παρέμβασης.
Μάλιστα με δεδομένο ότι ο περιβόητος δακτύλιος θα περνά από το χώρο της πανεπιστημιούπολης, ο κ. Καραμπίνης παραβρέθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου συζητήθηκε αυτό το θέμα. Όπως επεσήμανε και κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, το πανεπιστήμιο δεν είναι φυσικά αντίθετο σε οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης της περιοχής όμως είχε αρκετές επιφυλάξεις, που έγιναν αποδεκτές από τους μελετητές σε ότι αφορά στο σχεδιασμό αυτού του δακτυλίου. «Όσον αφορά στο δικό μας κομμάτι δεν είχε ληφθεί υπόψη η σημερινή κατάσταση, με αποτέλεσμα σύμφωνα με το σχέδιο να περνά ο δρόμος δίπλα από τα κτίρια που έχουμε χτίσει και μάλιστα σε μεγάλη υψομετρική διαφορά. Το κυριότερο πρόβλημα ήταν πως ενεργοποιώντας έναν τέτοιο δρόμο μέσα από την πανεπιστημιούπολη, πρακτικά αποκοβόταν το πανεπιστήμιο από τον κοινωνικό ιστό, κάτι που και σημειολογικά δε θα πρέπει να ισχύσει αλλά και λειτουργικά προβλήματα θα μας δημιουργήσει».
Έτσι το πανεπιστήμιο πρότεινε τη λύση ο δακτύλιος να περάσει ανατολικά των χώρων του και να το συμπεριλάβει ουσιαστικά μέσα στον πολεοδομικό ιστό της πόλης που είναι και το πιο σωστό γεωγραφικά.
Παράλληλα όμως εντοπίστηκαν και κάποιες αδυναμίες της πρόταση αυτής. «Για να θέλεις να κάνεις έναν τέτοιο δακτύλιο θα πρέπει να έχεις ένα φόρτο περίπου 40 χιλιάδες αυτοκίνητα την ημέρα. Στην πραγματικότητα, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο δυτικό άξονα, δεν προβλέπονται παραπάνω από 2.000 σύμφωνα με τους μελετητές, που εγώ πιστεύω ότι θα είναι πολύ λιγότερα. Έτσι πιστεύω ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί ο συνολικός σχεδιασμός αυτού του έργου.»
Τελικά οι προτάσεις του πανεπιστημίου έγιναν αποδεκτές από το συμβούλιο. Δηλαδή και θα συμπεριληφθεί ανατολικά η πανεπιστημιούπολη και απενεργοποιείται ο δυτικός κλάδος του δακτυλίου.
Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη, η ανάγκη παρέμβασης δυτικά του νομού δεν είναι υπαρκτή και γενικότερα μια μικρότερη παρέμβαση μπορεί να λύσει τυχόν προβλήματα.
«Το βορειοδυτικό κομμάτι του νομού μας είναι και το πιο ωραίο και αυτό που πραγματικά επιδεικνύουμε και θα έπρεπε μόνο εφόσον υπάρχει ανάγκη να παρέμβουμε και με ιδιαίτερη προσοχή. Πιστεύω ότι ένας κάθετος άξονας ο οποίος ουσιαστικά εξυπηρετεί το αντίστοιχο φόρτο ενός νομού και μια παράπλευρη οδός, όχι δακτύλιος, θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου