Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ
…η ανασφάλεια που αισθάνονται πλέον όσοι επισκέπτονται τα νεκροταφεία Ξάνθης. Η πρακτική που ακολουθούν οι επιτήδειοι είναι γνωστή σε όλους τους πολίτες. Άλλωστε τα κρούσματα είναι επανωτά. Μόνο στα δικά μας αυτιά έφθασαν δύο περιστατικά σε τρεις μόλις ημέρες. Κρυμμένοι στους τάφους καιροφυλακτούν για να αρπάξουν τσάντες και πορτοφόλια. Οι μόνοι που δεν το έχουν αντιληφθεί είναι οι αρμόδιοι του δήμου για τη φύλαξη του χώρου. Γι αυτούς όλα είναι καλά καμωμένα και οι όποιες κλοπές αφορούν στον εξωτερικό χώρο. Μια ακόμη απόδειξη ότι σε πολλά πράγματα είναι βαθιά νυχτωμένοι ή απλώς δεν τους συμφέρει να παραδεχτούν την ανικανότητά τους. Μια ανικανότητα που την πληρώνουμε οι δημότες από την τσέπη μας. Αφού και φύλακες υπάρχουν, η μισθοδοσία των οποίων βγαίνει από την τσέπη μας και υφιστάμεθα ψυχική οδύνη που συνοδεύεται από απίστευτη ταλαιπωρία για τον πολίτη που πέφτει θύμα κλοπής. Ίσως η μόνη αντίδρασή μας θα πρέπει πλέον να είναι η υποβολή μηνύσεων προς κάθε υπεύθυνο προκειμένου ορισμένοι να κινητοποιηθούν και να αρχίσουν επιτέλους να ασκούν υπεύθυνα τα καθήκοντά τους. Άλλωστε έτσι θα αντιδρούσαμε σε κάθε άλλη περίπτωση. Γιατί όχι και σε αυτήν; Είναι απαράδεκτο γεγονός να επισκέπτεσαι τον τάφο προσφιλούς σου προσώπου και να τρέμεις κάθε στιγμή για το τι θα συναντήσεις. Είναι απαράδεκτο και κυρίως απάνθρωπο.

…απορία συνδημότη αναφορικά με την αισθητική της κεντρικής πλατείας και ιδιαίτερα του σιντριβανιού που φιγουράρει περίπου στη μέση. Όπως μου έλεγαν χαρακτηριστικά, τη στιγμή που δημιουργήσαμε τους καταρράκτες, τι το θέλαμε και το σιντριβάνι; Εύλογη απορία την οποία για να πούμε την αλήθεια δεν είχαμε σκεφτεί. Ωστόσο η απάντηση είναι απλή. Είμαστε λαός της υπερβολής. Θα μου πείτε αυτό δικαιολογεί τα πάντα; Όχι βέβαια, αλλά είναι μια κάποια απάντηση. Ωστόσο εγώ εκείνο που θα ήθελα να μάθω είναι εάν ευσταθεί η πληροφορία που άκουσα. Δηλαδή ότι είναι αδύνατον να ρίξεις αλάτι σε περίπτωση χιονόπτωσης γιατί θα χαθεί το χρώμα από τα πλακάκια που έχουν στρωθεί. Αληθεύει αυτό; Και ακόμη η ποιότητα των πλακών που έχουν τοποθετηθεί είναι από τις καλύτερες; Γιατί ορισμένοι λένε ότι αγοράστηκαν από Τουρκία και Βουλγαρία για να μειωθεί το κόστος σε βάρος της αντοχής του έργου. Καλό είναι λοιπόν να πάρουμε αυτές τις απαντήσεις αφού είναι φήμες που υφέρπουν στην τοπική κοινωνία.

…ορισμένα παλικάρια εκεί στο ΠΑΣΟΚ που θεωρούν ότι μπορούν να αλωνίζουν ανενόχλητα τώρα που άλλαξαν τα πράγματα και προσπάθησαν να επαναφέρουν στο προσκήνιο πρόσωπα που είχαν συνδεθεί με παλαιοκομματικές νοοτροπίες και λογικές. Μόνο που η συνταγή δεν τους κάθισε και έτσι αντέδρασαν τελείως ανόητα αποδεικνύοντας όχι μόνο τη γύμνια τους αλλά και την περιορισμένη νοημοσύνη τους. Βλέπετε τα πράγματα άλλαξαν και μόνο αυτοί δεν το αντιλήφθηκαν. Νόμιζαν ότι η εντολή που έδωσαν οι Ξανθιώτες για αλλαγή, ακόμη και στην τοπική σκηνή, αφορούσε μόνο πρόσωπα και όχι νοοτροπίες. Έλα όμως που δυστυχώς γι αυτούς, και ευτυχώς για εμάς, ορισμένοι άνθρωποι έχουν ακόμη αξίες τις οποίες δεν διαπραγματεύονται έστω κι αν αυτό έχει κόστος. Ας πρόσεχαν λοιπόν και κυρίως ας καταλάβουν ότι ήρθε ο καιρός να σταματήσουν να φέρονται ως δερβεναγάδες γιατί την επόμενη φορά θα μιλήσουμε με ονόματα και καταστάσεις. Και τότε θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα.

…επιβεβαιώθηκαν τελικά οι φήμες που ήθελαν τον κύριο Φιλίππου πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ανοίγοντας έτσι και την πόρτα της διαδοχής αφού μετά την αποχώρηση Τριμίντζιου και την παύση Καλαϊτζή φέρεται ως ο πιο φέρελπις για την ανάληψη των ηνίων της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης. Άλλωστε έχει από πίσω του και ανθρώπους που τον σιγοντάρουν αφού ξέρουν πως οι ίδιοι δεν έχουν και πολλές ελπίδες να καθίσουν στην καρέκλα του δημάρχου. Έτσι φροντίζουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις προκειμένου να βρίσκονται εσαεί στα πράγματα. Μόνο που τέτοιου είδους φημολογία περισσότερο πλήττει παρά αυξάνει το κύρος του κυρίου Φιλίππου ο οποίος, εάν σκέπτεται πολιτικά, θα πρέπει να κόψει κάποιους δεσμούς. Άλλωστε η μετά Στυλιανίδη εποχή, όποτε κι αν έρθει αυτή, δε θα είναι το ίδιο εύκολη. Ας το σκεφτούν λοιπόν καλά όσοι έχουν βλέψεις για το δημαρχιακό θώκο και ας σχεδιάσουν τις κινήσεις τους με άλλες λογικές. Γιατί οι παλιές σιγά σιγά ξηλώνονται.

…η ριζική αλλαγή στο ψηφοδέλτιό του που υποσχέθηκε ο δήμαρχος Ξάνθης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα καλά άλογα δεν τα βγάζεις από την κούρσα. Θεμιτό βέβαια όταν επιχειρείς να κερδίσεις τις εκλογές ωστόσο εδώ υπάρχει και το εξής ερώτημα. Αυτό που σήμερα πληρώνει ο δήμος είναι οι πρακτικές ορισμένων οι οποίες πλήττουν τον ίδιο τον Μιχάλη Στυλιανίδη. Ίσως λοιπόν η απλή λογική να λέει ότι απομακρύνοντας, επί παραδείγματι, έναν σύμβουλο που σου φέρνει 2.000 ψήφους να κερδίσεις περισσότερους, αφού πείθεις τον πολίτη για τη βούλησή σου να αλλάξεις τα κακώς κείμενα. Πολιτικοί βέβαια δεν είμαστε. Το παιχνίδι σίγουρα παίζεται αλλιώς. Όμως διερωτώμεθα. Τι όφελος θα υπάρξει από τα νέα πρόσωπα εάν κουμάντο εξακολουθούν να κάνουν τα παλιά; Η όποια παθογένεια άλλωστε δεν εντοπίζεται τόσο στα πρόσωπα όσο στις νοοτροπίες που κυριαρχούν. Η ριζική αλλαγή λοιπόν θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από αυτές. Και εδώ είναι που θα πρέπει να δείξει βούληση και κυρίως πυγμή ο κύριος Στυλιανίδης.
Κάποτε ήταν απλή αδικία, τώρα πλέον είναι έγκλημα
Ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που εδώ και μερικές εβδομάδες έφερε στο φως της δημοσιότητας η Τ, είναι αυτό με τους εργαζομένους της Αναπτυξιακής Ξάνθης, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν να πληρωθούν εδώ και έντεκα μήνες ενώ άλλοι έχουν να λαμβάνουν τα δεδουλευμένα τεσσάρων, πέντε και έξι μηνών. Από τότε αποκαλύφθηκαν πολλά ακόμα γεγονότα και καταστάσεις οι οποίες έχουν φέρει την Αναπτυξιακή σε σημείο που να μην μπορεί ούτε τους μισθούς των υπαλλήλων της να εξασφαλίσει.
Κάποιοι από τους μετόχους της τάχθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων, επισημαίνοντας την αδικία που γίνεται εις βάρος τους, ορισμένοι άλλοι μέτοχοι προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τη διοίκηση της εταιρίας αγνοώντας προφανώς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν εδώ και τόσους μήνες οι εργαζόμενοι αυτοί. Υπήρξαν βέβαια και οι μέτοχοι εκείνοι που διάλεξαν τον πιο εύκολο δρόμο, αυτόν της σιωπής και της απόλυτης αδιαφορίας.
Ό,τι και να λένε όμως, το μόνο βέβαιο είναι ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να κατανοήσουν τη θέση αυτών των ανθρώπων καλύτερα από κάποιον που έζησε παρόμοιες καταστάσεις. Δυστυχώς μέσα στις πολλές μέχρι τώρα εμπειρίες μου έζησα και μια ανάλογη, να εργάζομαι δηλαδή σε δημοτική επιχείρηση και να είμαι επί πολλούς μήνες απλήρωτος.
Ξέρω πολύ καλύτερα από τους κυρίους αυτούς, από τους οποίους να είστε βέβαιοι δεν λείπει τίποτα, τι σημαίνει να μην μπορείς να καλύψεις όχι τις πολυτέλειες αλλά ούτε τα αναγκαία, ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει να έρχονται γιορτές και επειδή δεν έχεις πληρωθεί από τη δουλεία σου, να μην μπορείς να γιορτάσεις όπως όλοι οι υπόλοιποι.
Άραγε όλοι αυτοί που είναι μέτοχοι της Αναπτυξιακής, στερήθηκαν τίποτα τις γιορτινές αυτές μέρες; Όχι βέβαια, τα είχαν όλα και με το παραπάνω. Γιατί όμως αυτό να μη γίνει και με τους εργαζόμενους; Να φανταστείτε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν πήραν ούτε το δώρο των Χριστουγέννων, κάτι που όχι απλά είναι άδικο αλλά και εντελώς παράνομο αφού όλοι γνωρίζουμε πως το δώρο πρέπει να καταβάλλεται στον κάθε εργαζόμενο μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.
Εδώ λοιπόν προκύπτουν ορισμένα απλά αλλά και πολύ σοβαρά ερωτήματα τα οποία θέλουν απαντήσεις. Που είναι αυτοί οι περιβόητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και ποιος ο ρόλος τους; Που είναι οι παρεμβάσεις των αρμόδιων αρχών; Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η διοίκηση μιας αναπτυξιακής μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να υφίσταται κανέναν έλεγχο.
Εδώ μιλάμε για μια αποδεδειγμένα πλέον αποτυχημένη διοίκηση η οποία όπως φαίνεται από τη σημερινή κατάσταση της Αναπτυξιακής, ούτε σωστό προγραμματισμό έκανε ούτε προγράμματα κατάφερε να πάρει. Την ίδια στιγμή υπάρχουν άλλες αναπτυξιακές της περιφέρειάς μας οι οποίες έχουν αποθέματα πάνω από 1.000.000 ευρώ.
Δεν μπορεί να μην υπάρχει κάτι ανώτερο από έναν πρόεδρο και από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μιας αναπτυξιακής. Δε γίνεται οι άνθρωποι αυτοί να έχουν αποδείξει την ανικανότητά τους και να παραμένουν ακόμα στις θέσεις τους. Δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να μη λογοδοτούν κάπου. Αν τα προηγούμενα χρόνια ήταν απλώς άδικο να υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι, στην εποχή μας και με την οικονομική κρίση που μας ταλανίζει όλους είναι έγκλημα.
Ποιος είναι τελικά ο ρόλος των Στυλιανίδη, Καρασακαλίδη, Χατζηευαγγέλου, Ζλάτκου, Τσακίρη, Αγά, Παυλίδη, οι οποίοι είναι και οι κύριοι μέτοχοι της Αναπτυξιακής; Έχουν ή δεν έχουν λόγο και ευθύνες για τα όσα συμβαίνουν μέσα στην Αναπτυξιακή; Αν κάποιοι ωφελήθηκαν μέσα από την Αναπτυξιακή, αυτοί είναι κυρίως οι δήμοι, πού είναι λοιπόν τώρα οι δήμαρχοι; Μήπως την Αναπτυξιακή τη θυμούνται μόνο όταν τους δίνει προγράμματα;
Υπήρξε ποτέ έλεγχος για τις πραγματικές αιτίες που χάθηκαν τόσα προγράμματα από την Αναπτυξιακή Ξάνθης; Εδώ ακούγονται πολύ σοβαρά πράγματα, ότι δηλαδή χάθηκε πρόγραμμα επειδή μέσα στην Αναπτυξιακή ήταν η ΣΕΚΕ, ποιος ήταν εκείνος που αποφάσισε να παραμείνει η ΣΕΚΕ μέσα στην Αναπτυξιακή και πήρε ένα τέτοιο ρίσκο;
Πότε επιτέλους στη χώρα αυτή θα στέλνονται στα σπίτια τους οι ανίκανοι, αυτοί που εξαιτίας τους τόσοι άνθρωποι μένους επί μήνες απλήρωτοι; Πότε θα αρχίσει να τιμωρείται το άδικο και το παράνομο; Εδώ για μια κακοποίηση ζώου υπάρχει αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση και για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δε λέγεται ούτε λέξη. Είναι δηλαδή πιο σοβαρή υπόθεση η κακοποίηση ενός σκυλιού από το να υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι είναι απλήρωτοι επί έντεκα μήνες; Αν είναι έτσι, ας μας το πουν να το ξέρουμε κι εμείς.

Σ. Καραχότζα
Φρένο στους «αγάδες»
Θετικά το πρώτα δείγματα στην αντιμετώπιση ορισμένων που ερμήνευσαν την εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός στις 4 του Οκτώβρη ως αλλαγή προσώπων και όχι νοοτροπιών.
Σήκωσαν «κεφάλι» ωστόσο το μήνυμα εστάλη
Τέρμα στον παλαιοκομματισμό
Πολύ νωρίς φαίνεται πως άρχισαν ορισμένοι να σηκώνουν τον αμανέ στο ΠΑΣΟΚ Ξάνθης καθώς θεωρούσαν ότι με την ανάληψη της εξουσίας θα επαναληφθεί το σκηνικό των προηγούμενων διακυβερνήσεων και θα αναδειχθούν και πάλι ως κορυφαίοι παράγοντες και θα ταχτοποιούν ημετέρους και συμφέροντα.
Κολλημένοι στην παλαιοκομματική νοοτροπία δεν είχαν τη δυνατότητα ή τη νοημοσύνη να αντιληφθούν ότι ο λαός ψήφισε την αλλαγή κυβέρνησης αγανακτισμένος από τα όσα πλήγωσαν την ελληνική κοινωνία και τα οποία έφθασαν στο σημείο να γίνουν βρόγχος που αργά αλλά μεθοδικά έπνιγε τους πολίτες οι οποίοι δεν άντεξαν και τον έκοψαν μία και καλή.
Ωστόσο τα όσα σημειώθηκαν παρασκηνιακά αναδεικνύουν και μια παθογένεια η οποία υποβόσκει εδώ και χρόνια τοπικά στο ΠΑΣΟΚ και η οποία θα πρέπει άμεσα να τερματισθεί. Καθώς είναι τελικά το ίδιο το κόμμα που πληρώνει τους διάφορους «αγάδες» οι οποίοι θεωρούν ότι βρίσκονται εκεί που βρίσκονται «κληρονομικώ δικαίω». Είναι το παλαιοκομματικό ΠΑΣΟΚ αυτό που τους ανέδειξε και τους άνδρωσε, είναι το ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος που επί σειρά ετών εξακολουθούσε να τους αβαντάρει και να τους δίνει όλο και περισσότερες εξουσίες αναγάγοντάς τους σε ρυθμιστές των τοπικών δρώμενων. Μια κατάσταση που αντί να οδηγεί το κίνημα μπροστά το κρατούσε δέσμιο νοοτροπιών για χάρη εκλογικών ή άλλων ισορροπιών.
Οι εθνικές εκλογές και ειδικότερα η προεκλογική περίοδος και τα νέα πρόσωπα που εμφανίστηκαν άλλαξαν και τις συμμαχίες. Ωστόσο όπως αποδείχθηκε στην πορεία οι όποιες συμμαχίες είχαν να κάνουν μόνο με σκοπιμότητες και εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων. Και ενώ κάποιοι άνθρωποι πάλευαν με νύχια και με δόντια να ξεριζώσουν όλα εκείνα που οδήγησαν το κίνημα σε συρρίκνωση και απώλεια της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, ορισμένοι άλλοι εστίαζαν στην επίτευξη των στόχων που οι ίδιοι είχαν θέσει.
Έφθασε λοιπόν η στιγμή για το πρώτο crash test. Και εκεί είναι που οι μάσκες έπεσαν και αποκαλύφθηκε η ιδιοτέλεια και ο καιροσκοπισμός σε όλο το μεγαλείο τους. Οι πιέσεις άρχισαν να γίνονται αφόρητες προκειμένου οι «ημέτεροι» να αναλάβουν και πάλι τα πόστα που κατείχαν. Αν αυτό θα είχε επιπτώσεις στην αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης, ουδόλως προβλημάτισε. Δυστυχώς όμως γι αυτούς βρέθηκε ένα ισχυρό ανάχωμα το οποίο δεν υπολόγισαν. Γιατί θεωρούσαν εκ των προτέρων ότι η πολιτική είναι μόνο σχέσεις δούναι και λαβείν. Έλα όμως που πόνταραν λάθος και αποδείχθηκε ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ακόμη έχουν ιδεολογίες και ιδανικά, οι οποίοι ακόμη έχουν οράματα και νοιάζονται για τον τόπο τους, νοιάζονται για την επανάκτηση της αξιοπιστίας στην πολιτική. Και εκεί είναι που έφαγαν τα μούτρα τους και αντέδρασαν όχι απλώς μικρόψυχα αλλά και ανόητα. Πιστεύοντας ότι είναι υπεράνω όλων. Αγνοώντας πως η έλλειψη αυτογνωσίας οδηγεί στα Τάρταρα.
Ωστόσο αυτά τα φαινόμενα δημιουργούν ή και συντηρούν το κλίμα αισιοδοξίας που γεννήθηκε πανελλαδικά και τοπικά με την ανάληψη της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Γιατί έγιναν η αφορμή να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει τουλάχιστον η πολιτική βούληση κάποιες παθογένειες που ταλαιπωρούν επί δεκαετίες την Ελλάδα να αλλάξουν. Με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Γιατί αποδείχθηκε ότι κάποιοι άνθρωποι μπήκαν στο στίβο της πολιτικής όχι για να ικανοποιήσουν προσωπικές φιλοδοξίες αλλά γιατί η πολιτική γι αυτούς είναι λειτούργημα και όχι καριέρα. Και αυτό είναι το στοίχημα που έχουν να κερδίσουν.
Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά. Τα νέα πρόσωπα εκπληρώνουν μέχρι στιγμής τις προσδοκίες. Το ζητούμενο ωστόσο είναι πώς θα λειτουργήσουν οι γύρω. Όλοι εκείνοι που έμαθαν να βολεύονται απλώς και οι οποίοι σήμερα αντιδρούν, ανοήτως, στο φρένο που μπαίνει στις επιδιώξεις τους. Το ζητούμενο είναι εάν θα αντιληφθούν ότι ορισμένες κινήσεις τους μπορεί να τους δίνουν προσωρινά ένα αβαντάζ, αν και στην προκειμένη περίπτωση κάθε άλλο παρά αυτό συνέβη, ωστόσο μακροπρόθεσμα γίνονται μπούμερανγκ που πλήττει και τους ίδιους. Εκτός αν το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ίδια η εξουσία την οποία διατηρούν δημιουργώντας συμμαχίες ακόμη και πέρα από τον ιδεολογικό τους χώρο.
Τα όργανα άρχισαν. Κάτι βέβαια που όλοι περιμέναμε αφού δεν υπάρχει ούτε ένας που να πιστεύει ότι με την αλλαγή κυβέρνησης θα άλλαζαν αυτόματα και παλαιοκομματικές νοοτροπίες. Ορισμένοι μουσικοί αποδεικνύεται ότι δεν είναι συντονισμένοι με την υπόλοιπη ορχήστρα δημιουργώντας παραφωνίες που απειλούν να καταστρέψουν το μουσικό σύνολο. Προς το παρόν ο μαέστρος δείχνει πως ξέρει να κρατά την μπαγκέτα και να μειώνει κάθε κακοφωνία. Ωστόσο, ερώτημα παραμένει εάν οι κακοί μουσικοί θα αυξάνονται καθώς περνά ο καιρός ή θα υποχρεώνονται να ακολουθούν τις παρτιτούρες, και αν αυτό δεν είναι εφικτό, να απομακρύνονται από το βάθρο. Εδώ είναι και η μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει τοπικά το ΠΑΣΟΚ, και όχι μόνο, προκειμένου η όποια ελπίδα να μη σβήσει εν τη γενέσει της. Γιατί οι όποιες προσδοκίες δεν είχαν να κάνουν τόσο με την οικονομική ανάταση του κόσμου. Αυτή ξέραμε όλοι ότι θα αργήσει. Είχαν να κάνουν με την επαναφορά της πολιτικής στο προσκήνιο και τις ριζικές τομές οι οποίες θα βάλουν την Ελλάδα στον αστερισμό της Ευρώπης και όχι των βαλκανικών χωρών όπως υπάρχει η αίσθηση μέχρι σήμερα, ακριβώς λόγω νοοτροπιών και πρακτικών, ότι ανήκει. Και η κυριότερη εξ’ αυτών είναι ο παλαιοκομματισμός και η ρουσφετολογία. Εδώ είναι που το μαχαίρι όχι απλώς πρέπει να μπει ως το κόκαλο αλλά να το διαπεράσει πέρα ως πέρα.
Αφύλακτα τα νεκροταφεία Ξάνθης Ήταν στις 17 Νοεμβρίου του 2009 όταν ο αρμόδιος για το δημοτικό κοιμητήριο αντιδήμαρχος Κώστας Γιαγτζόγλου διαβεβαίωνε ότι εντός του χώρου δε σημειώνονται κλοπές και αρνούμενος καταγγελία συμπολίτισσας της οποίας αθίγγανοι αφαίρεσαν την τσάντα την ώρα που βρισκόταν στον τάφο προσφιλούς της προσώπου.
Κώστας Γιαγτζόγλου
«Στον εσωτερικό χώρο των νεκροταφείων, σας πληροφορώ ότι δεν μπαίνει κανείς γιατί έχουν δοθεί οδηγίες να μη μπαίνει κανείς από την κεντρική είσοδο, μέσα κι αν ακόμα κανείς τολμήσει να μπει, οι άνθρωποι που εργάζονται στο χώρο των νεκροταφείων θα τους απομακρύνουν για να μην έχουμε παρόμοια θλιβερά γεγονότα».
Είναι 31 Δεκεμβρίου του 2009 στις 12 και 20 το μεσημέρι όταν συμπολίτισσα βρέθηκε στον τάφο προσφιλούς της προσώπου και έπεσε θύμα κλοπής από αθίγγανο που παραφύλαγε κρυμμένος ανάμεσα στους τάφους και μόλις βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία άρπαξε την τσάντα και έφυγε πηδώντας τον πίσω τοίχο του δημοτικού κοιμητηρίου.
Το θύμα κάλεσε αμέσως την αστυνομία και ενώ περίμενε για αρκετή ώρα την ασφάλεια η οποία βρισκόταν σε ανάλογο περιστατικό στο μοναστήρι της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας, μάταια αναζήτησε τους φύλακες σε όλη σχεδόν την έκταση του δημοτικού κοιμητηρίου. Οι άνθρωποι που πληρώνονται για τη φύλαξη του χώρου, η ασφάλεια του οποίου είναι υπ΄ευθύνη τους, έλαμπαν δια της απουσίας τους αφήνοντας τους πολίτες έρμαιο εκείνων οι οποίοι δε σέβονται ούτε τον πόνο όσων βρίσκονται στα νεκροταφεία. Τον πόνο όμως φαίνεται πως δε σέβονται πάνω από όλα οι αρμόδιοι για τη φύλαξή του καθώς, όπως έλεγαν πολίτες, τα περιστατικά είναι συχνά ενώ σχεδόν ποτέ δεν έχουν δει τα άτομα που ορίστηκαν για την ασφάλεια, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι βρίσκονται κλεισμένα στο σπιτάκι και απολαμβάνουν την ησυχία τους. Κάτι που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει αφού γίναμε οι ίδιοι μάρτυρες του περιστατικού αναζητώντας για μισή περίπου ώρα τους υπεύθυνους φύλαξης, μόνο που αυτοί έκαναν φτερά μαζί με την τσάντα. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πάντως τη βοήθεια της αστυνομικής διεύθυνσης Ξάνθης και το ενδιαφέρον που έδειξαν τόσο ο αξιωματικός υπηρεσίας όσο και οι άνδρες της ασφάλειας που κλήθηκαν.

Μ. Κώστογλου
Ίση μεταχείριση για τα πανωτόκια ζητούν οι δανειολήπτες
Την επέκταση της ρύθμισης που αφορά στα πανωτόκια των αγροτικών δανείων ζητά ο σύλλογος δανειοληπτών προκειμένου να υπάρξει ίση αντιμετώπιση όλων των πολιτών που πλήττονται από τις ληστρικές πολιτικές που ακολουθούν οι τράπεζες.
«Ωραίο το μέτρο αυτό αλλά είναι άδικο διότι αφήνει τους υπόλοιπους έξω, δηλαδή οι υπόλοιποι πολίτες που είναι ίδια με τους άλλους, γιατί να μην ευεγερτηθούν από το μέτρο αυτό; Τα πανωτόκια είναι άλλωστε παράνομα. Γιατί γίνεται αυτή η διάκριση; Και ένα ακόμη είναι το γεγονός ότι μπορεί κάνει πλειστηριασμό η τράπεζα στο ακίνητο για πρώτη κατοικία, όταν υπερβαίνει τα 100 τετραγωνικά μέτρα. Δηλαδή όταν η κατοικία είναι πάνω από 100 τετραγωνικά μπορεί και δεν μπορεί όταν είναι κάτω από 100; Και αυτό είναι ένα άδικο μέτρο. Λάβετε υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια η τράπεζες λυμαίνονται την ελληνική κοινωνία. Από το 1950 και μετά, τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, τα αποθεματικά, τα εκμεταλλεύονταν η τράπεζα της Ελλάδος και τα έδινε στις εμπορικές τράπεζες, άτοκα, με αποτέλεσμα το κέρδος να ήταν τεράστιο. Χώρια που τόσα χρόνια με τα πανωτόκια που έχουν «καταληστέψει» τον κόσμο. Είναι λοιπόν καιρός τώρα, να επιβληθεί η κυβέρνηση σε αυτούς, στους τραπεζίτες, διότι το κακό έχει «παραγίνει». Εμείς οι δανειολήπτες περιμένουμε τους εκάστοτε κυβερνώντες στη γωνία και όταν έρχονται οι εκλογές, δεν ξεχνούμε. Είμαστε 2.500.000 δανειολήπτες καταγεγραμμένοι, έχουμε τεράστια εκλογική δύναμη και αυτή τη χρησιμοποιούμε σαν όπλο. Έχουμε την ψήφο μας. Από τη μια μεριά είναι οι τραπεζίτες και από την άλλη μεριά είμαστε εμείς οι Έλληνες. Οι πολλοί.»
Στο μεταξύ για μικρές τροποποιήσεις στο νομοσχέδια για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έκανε λόγο το αρμόδιο υπουργείο μετά τις αντιρρήσεις που υπήρξαν από την πλευρά των τραπεζών. Η υπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν αλλάζει. Η κυρία Κατσέλη εμφανίζεται κατά πληροφορίες έτοιμη να αυξήσει το όριο των ληξιπρόθεσμων οφειλών από 1 σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ενώ δέχεται να υπάρχει προσημείωση ακινήτου, όχι μόνο για τις ληξιπρόθεσμες, αλλά και για τις ενήμερες οφειλές. Η υπουργός, πάντως, φέρεται να αρνήθηκε οποιαδήποτε αλλαγή στον «Τειρεσία», καθώς και την εξαίρεση των στεγαστικών δανείων από τη ρύθμιση των χρεών.
Πλουτίζουν στο όνομα της θρησκείας, χοτζάδες και ιμάμηδες
Τι κι αν ζούμε σε μια εποχή όπου η ανεργία τείνει να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, αναμένεται να φτάσει ακόμα και το 20%. Τι κι αν οι περισσότεροι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ζουν με 700 το πολύ ευρώ το μήνα. Υπάρχουν και ορισμένοι που τα καταφέρνουν μια χαρά μέσα στη δύσκολη αυτή εποχή, όχι μόνο δεν έμειναν χωρίς δουλειά αλλά παίρνουν δύο μισθούς ταυτόχρονα και μάλιστα μιλάμε για δυο μισθούς εντελώς αφορολόγητους. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους χοτζάδες και τους ιμάμηδες της Θράκης οι οποίοι πληρώνονται τόσο από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής όσο και από τους ίδιους τους κατοίκους των μουσουλμανικών οικισμών.
Το ύψος του ποσού που καταβάλλει ο κάθε κάτοικος για την πληρωμή του ιμάμη του χωριού, του χότζα ή του ιεροδιδάσκαλου που διδάσκει σε παιδιά έως 12 ετών τα θρησκευτικά στα γνωστά παρασχολεία που λειτουργούν πέρα για πέρα παράνομα στην περιοχή, εξαρτάται από τον αριθμό των κατοίκων του κάθε χωριού, σε κάθε περίπτωση πάντως ο ιμάμης ή ο χότζας θα πρέπει να λαμβάνει κάθε μήνα γύρω στα 700 ευρώ από το χωριό στο οποίο δουλεύει. Όσο για τους μισθούς που δίνει το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, μπορεί εύκολα κανείς να φανταστεί το ύψος τους αν αναλογιστεί τα χρήματα που γενικότερα ξοδεύει η Άγκυρα για τη Θράκη.
Για παράδειγμα, ο ιμάμης μιας περιοχής που αποτελείται από περίπου 15 με 20 οικισμούς, λαμβάνει από την κάθε οικογένεια 20 ευρώ ετησίως, κάτι που σημαίνει πως μόνο από τα χωριά της περιοχής παίρνει σε ετήσια βάση πάνω από 7.000 ευρώ. Για τον ιεροδιδάσκαλο του παρασχολείου και ιμάμη ταυτόχρονα ενός οικισμού 50 περίπου οικογενειών, η κάθε οικογένεια καταβάλλει ετησίως το ποσό των 165 ευρώ, μισθό δηλαδή 700 ευρώ για το συγκεκριμένο άνθρωπο μόνο από τους χωριανούς. Φυσικά ο μισθός αυτών των ανθρώπων και από το τουρκικό προξενείο είναι παραπάνω κι από δεδομένος. Πολλές φορές κάτοικοι της περιοχής μας έχουν μιλήσει για ουρές που κάθε τέλος του μήνα σχηματίζονται έξω από το προξενείο και αποτελούνται από χοτζάδες και ιμάμηδες οι οποίοι περιμένουν να πληρωθούν. Πριν από λίγες μόλις μέρες, πατέρας ενός νεαρού χότζα, εκμυστηρεύτηκε σε συνεργάτη μας, χωρίς βέβαια να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος συνεργάζεται μαζί μας, ότι ο γιός του πληρώνεται και από τους συγχωριανούς του και από το τουρκικό προξενείο.
Εξάλλου δε θέλει και ιδιαίτερη φαντασία για να καταλάβει κανείς πως το προξενείο θέλει να τα έχει καλά με αυτούς τους ανθρώπους, αυτοί είναι που με τα κηρύγματά τους στα τζαμιά όπου σε κάθε φράση τους σχεδόν συμπεριλαμβάνονται και οι λέξεις Τούρκοι μουσουλμάνοι της Θράκης, ή με τη διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας αντί των θρησκευτικών στα παρασχολεία των χωριών, περνάνε με τον καλύτερο τρόπο την προπαγάνδα της Άγκυρας. Αυτοί είναι που με πολύ ευκολία πείθουν τους αγράμματους Πομάκους ότι είναι μέγα αμάρτημα να λέει ένας μουσουλμάνος ότι είναι Έλληνας. Άρα είναι χρήσιμα εργαλεία στα χέρια του κάθε πρόξενου και θεωρούνται από τους πιο άμεσους συνεργάτες του στην περιοχή. Άρα στα τζαμιά της Θράκης και στα παρασχολεία των χωριών δεν υπάρχουν χοτζάδες και ιμάμηδες αλλά τσιράκια της Άγκυρας και με το προφίλ του θρησκευτικού λειτουργού αργά αλλά σταθερά εκτουρκίζουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο τους μουσουλμάνους της περιοχής.
Πέραν αυτού, όμως, εδώ μιλάμε για χρήματα αφορολόγητα, τη στιγμή που ένα ολόκληρο κράτος μιλάει για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μιλάμε για ανθρώπους που πλουτίζουν εις βάρος ανθρώπων που από το πρωί μέχρι το βράδυ είναι στο χωράφι ή στην οικοδομή για να επιβιώσουν. Αυτοί οι δήθεν υπηρέτες του θεού, ενώ μας λένε ότι η κλεψιά είναι αμάρτημα κατά το Ισλάμ, αυτοί οι ίδιοι τα αρπάζουν από δυο πλευρές ταυτόχρονα, αυτό δηλαδή δεν είναι αμάρτημα;
Από την άλλη η πολιτεία δεν κάνει τίποτα, ούτε για τα παράνομα παρασχολεία ούτε φυσικά για το μαύρο αυτό χρήμα που τόσο εύκολα μπαίνει στις τσέπες χοτζάδων και ιμάμηδων, θα φορολογήσει τον μπακάλη της γειτονίας που με δυσκολία βγάζει ένα μεροκάματο αλλά δε θα φορολογήσει εκείνους που πλουτίζουν στο όνομα της θρησκείας και μάλιστα όχι απλά πλουτίζουν αλλά κάνουν κακό και στην ίδια την περιοχή, περνώντας μέσα από το δήθεν σπουδαίο έργο τους την προπαγάνδα μιας άλλης χώρας. Γι’ αυτούς δηλαδή δεν υπάρχει κράτος, δεν υπάρχουν νόμοι; Ή μήπως πρόκειται κι εδώ για τη γνωστή τακτική των ελληνικών κυβερνήσεων και η οποία δεν είναι άλλη από το να μη διαταράξουμε τη γαλήνη του τουρκικού προξενείου γιατί μπορεί να θυμώσει ο πρόξενος και στις επόμενες εκλογές να χάσουμε μερικές χιλιάδες ψήφους;

Σ.Καραχότζα
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των Ξανθιωτών για τους κάδους κομποστοποίησης
Ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι και έτοιμοι να κάνουν την προστασία του περιβάλλοντος μέρος της καθημερινότητάς τους ήταν η εντυπωσιακή ανταπόκριση του κόσμου της Ξάνθης στο πρόγραμμα προμήθειας κάδων οικιακής κομποστοποίησης. Το σχετικό πρόγραμμα του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων της περιφέρειας ΔΙΑΑΜΑΘ υλοποιήθηκε διαμέσου περιβαλλοντικών οργανώσεων στους νομούς της περιφέρειας και στην περίπτωση της Ξάνθης, ελλείψει ανάλογης οργάνωσης, το πρόγραμμα υλοποίησε ο δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με την Εταιρία για την Προστασία της Φύσης και Οικοανάπτυξης από την περιοχή Χρυσούπολης.
«Την πρωτοβουλία αυτή της ΔΙΑΑΜΑΘ, αλλά και την πρωτοβουλία του δήμου μέσω της υπηρεσίας καθαριότητας, ο κόσμος τη δέχθηκε με ικανοποίηση θα έλεγα, καθώς είναι πάρα πολλά τα άτομα, τα οποία δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό και ήδη σε πρώτη φάση έχουμε δώσει σε 50 συμπολίτες μας κάδους οικιακής κομποστοποίησης. Αισιοδοξώ πως και μέσα στο 2010 θα μοιράσουμε πολύ περισσότερους κάδους και μάλιστα προσπαθούμε οι κάδοι αυτοί να είναι συμβατοί και στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων και είμαι βέβαιος πως έτσι θα προστατέψουμε το περιβάλλον και κυρίως θα μειώσουμε τον όγκο των οικιακών απορριμμάτων που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.
Οι συμμετέχοντες, είναι πάρα πολλοί και θα κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά και σαν δήμος Ξάνθης και σαν ΔΙΑΑΜΑΘ, η οποία είναι φορέας υλοποίησης του προγράμματος στην περιφέρεια, να ικανοποιήσουμε όλες τις αιτήσεις.
Ήδη έχουμε ζητήσει και χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών, με σκοπό τη διάθεση ακόμη περισσότερων κάδων οικιακής κομποστοποίησης στους δημότες.
Και σε περίπτωση όμως που δε δοθεί αυτή η χρηματοδότηση, εμείς σαν δήμος θα αναλάβουμε να κάνουμε τη σχετική προμήθεια και να δώσουμε με ένα πολύ μικρό κόστος, αυτό των 20 ευρώ, τους κάδους σε όλους όσους ενδιαφέρονται.»
Το ενδιαφέρον των πολιτών της Ξάνθης ξεπέρασε τον αριθμό των κάδων που υπήρχαν προς διάθεση και έτσι ο δήμος της Ξάνθης έχει ζητήσει την παραλαβή και άλλων κάδων κομποστοποίησης προκειμένου να τους διαθέσει στους ενδιαφερόμενους. Για το λόγο αυτό η αντιδημαρχία Καθαριότητας συνεχίζει να καταγράφει το ενδιαφέρον όσων θέλουν να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του προγράμματος και καταρτίζει σχετική λίστα προτεραιότητας αφού ήδη η ΔΙΑΑΜΑΘ έχει γνωστοποιήσει ότι κινείται για την εξασφάλιση νέας πίστωσης και την προμήθεια καινούριων κάδων.
Όσοι επιθυμούν μπορούν να έρθουν σε επαφή με την αντιδημαρχία Καθαριότητας και να δηλώσουν συμμετοχή.
Αδιάθετα παραμένουν εκατομμύρια εμβόλια για τη νέα γρίπη
Το απόλυτο αλαλούμ επικρατούσε τους τελευταίους μήνες αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης. Η επιτροπή πανδημίας αδυνατούσε να ενημερώσει με σαφήνεια τους πολίτες για το αν πρέπει ή όχι να κάνουν το εμβόλιο, ρίχνοντας ουσιαστικά το μπαλάκι των ευθυνών στους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι έπρεπε ουσιαστικά μόνοι να αποφασίσουν τι θα συστήσουν στους ασθενείς τους.
Ωστόσο παρά το γεγονός ότι ο πανικός αυτός έχει «καταλαγιάσει», εκατομμύρια εμβόλια συνεχίζουν να παραμένουν αδιάθετα.
«Κατανοείτε πως ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως αυτό της νέας γρίπης, και πάλι δεν το διαχειριστήκαμε με τη δέουσα σοβαρότητα, ειδικότερα όταν αφέθηκε η έκφραση αυτή στους διάφορους δημοσιογράφους και δημοσιογραφίζοντες για να προβάλλουν εικόνες οι οποίες μόνο σύγχυση επέφεραν στον κόσμο, και βεβαίως σε ό,τι αφορά στην αξιοπιστία και την εγκυρότητα του συγκεκριμένου εμβολίου.
Ακόλουθο λοιπόν και αναμενόμενο το αποτέλεσμα, να παραμείνουν αδιάθετα τόσα και τόσα εμβόλια παρά το γεγονός ότι ακόμη και τώρα οι επίσημες υγειονομικές αρχές της χώρας επιμένουν και λένε ότι καλό θα ήταν ακόμη και τώρα να εμβολιαστεί ο κόσμος με το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης.
Θεωρώ λοιπόν πως και αυτή ακόμη τη στιγμή θα ήταν φρόνιμο να εμβολιαστεί ο πληθυσμός. Άλλωστε την έλευση ενός δευτέρου κύματος της συγκεκριμένης γρίπης, οι επιστήμονες ήδη την αναφέρουν και την αναμένουν περί το μήνα Φεβρουάριο.
Σε ό,τι αφορά βέβαια στον πανικό που επικρατούσε τις πρώτες ημέρες, αναμφίβολα και έχει καταλαγιάσει αυτός ο πανικός με τον κόσμο να επιδεικνύει ιδιαίτερη ψυχραιμία, αυτή δηλαδή που επιβαλλόταν από την αρχή και θεωρώ πως και αυτή τη γρίπη θα την περάσουμε όπως παλαιότερα περνούσαμε άλλες γρίπες.
Αν ο κόσμος δεν άκουγε όλα αυτά που λεγόταν αναφορικά με τον εμβολιασμό, είναι σίγουρο πως η προσέλευση των πολιτών θα ήταν αθρόα γιατί ακόμη και αυτή τη στιγμή, σχετικοί αλλά και άσχετοι διατυπώνουν διάφορες απόψεις με αποτέλεσμα να επιτείνεται η σύγχυση και φυσικά η απόρριψη της λογικής του εμβολιασμού.»
Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί πως πλέον οι περισσότεροι βλέπουν από διαφορετική οπτική γωνία τη νέα γρίπη και πως η ζήτηση των αντισηπτικών έχει σταματήσει.
Από την άλλη όμως δεν υπάρχει και λόγος εφησυχασμού καθώς το θέμα της νέας γρίπης θα συνεχίσει να ταλανίζει, αφού μάλιστα οι επιστήμονες τονίζουν πως αναμένεται και δεύτερος κύκλος έξαρσης.
Έτσι το μόνο σίγουρο είναι πως πέρα από όλα όσα λέγονται και από το αν είναι αληθή ή ψευδά, οι πολίτες ακόμη και τώρα πρέπει να πάρουν την απόφαση και να προβούν στον εμβολιασμό, μιας και αυτό επιβάλλεται.
Συνεπώς επιβάλλεται και σε όλους μας να δείξουμε την πρέπουσα σοβαρότητα και να μην παίρνουμε απερίσκεπτα τις όποιες αποφάσεις οι οποίες μάλιστα αφορούν την υγεία μας.
Ασχολούνται με το δένδρο και αδιαφορούν για το δάσος

Την ύπαρξη μιας μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη θυμήθηκε ξαφνικά ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος με ερώτησή του προς το σώμα, κάνει αναφορά στην υποχρεωτική κατά την άποψή του επιβολή της Σαρία και τα μειωμένα δικαιώματα των γυναικών της μειονότητας. Επίσης ο κύριος Τρεμόπουλος ζητά να μάθει αν ισχύ της Σαρία είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και κατά πόσο η σχετική διάταξη της συνθήκης της Λοζάνης εξακολουθεί να δεσμεύει τη χώρα μας.
Να θυμίσω ότι το καλοκαίρι του 2009, παρόμοια θέση με αυτή του κυρίου Τρεμόπουλου, είχε εκφράσει και η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας μας, ζητώντας την άμεση κατάργηση της Σαρία, αφού όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, δεν είναι δυνατόν εν έτη 2009 να ισχύει ακόμα ο συγκεκριμένος ισλαμικός νόμος.
Το περίεργο για την ώρα πάντως είναι πως ούτε ο κύριος Τρεμόπουλος αλλά ούτε και οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων, φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη την άποψη της μειονότητας ή στην καλύτερη των περιπτώσεων, η τοποθέτησή τους αυτή βασίζεται αποκλειστικά στην άποψη ορισμένων αυτόκλητων ηγετών της μειονότητας οι οποίοι φυσικά ζητούν την κατάργηση της Σαρία όχι για λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά γιατί μια τέτοια προοπτική θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή όπου οι μουφτήδες θα εκλέγονται και κατά συνέπεια οι εκλεγμένοι πλέον μουφτήδες δε θα είναι τίποτα άλλο από συνεργάτες της Άγκυρας.
Μου κάνει πάντως εντύπωση που τόσο οι οικολόγοι πράσινοι όσο και οι δικηγορικοί σύλλογοι, ποτέ ως τώρα δεν έδειξαν ανάλογο ενδιαφέρον και για άλλα ανθρώπινα δικαιώματα της μειονότητας. Αλήθεια, αν η Σαρία είναι επιθυμία των μουσουλμάνων της Θράκης τότε μια πιθανή κατάργησή της δε θα σημαίνει καταπίεση των θρησκευτικών ελευθεριών; Η θρησκευτική ελευθερία δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα δηλαδή;
Το αίτημα εκατοντάδων μουσουλμάνων για ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία και άρα μια πιο σωστή εκπαίδευση των παιδιών τους δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα; Δεν τους ακούσαμε να λένε τίποτα γι’ αυτό. Το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται κανείς ως Έλληνας πομάκος μουσουλμάνος και όχι ως Τούρκος, δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα; Ούτε και γι’ αυτό είπαν τίποτα. Ε, τι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι;
Όσο για την άποψη ότι η ερώτηση αυτή του Μιχάλη Τρεμόπουλου θα δημιουργήσει πρόβλημα στη χώρα μας, προσωπικά δεν τη συμμερίζομαι. Ίσως η χώρα μας αρχικά να κληθεί να δώσει ορισμένες εξηγήσεις αλλά όπως είπα και παραπάνω, από τη στιγμή που μια κατάργηση της Σαρία θα σημαίνει καταπίεση θρησκευτικών ελευθεριών και από τη στιγμή που ο κάθε μουσουλμάνος έχει το δικαίωμα της επιλογής ανάμεσα στο μουφτή και τα ελληνικά δικαστήρια, τότε μόνο για υποχρεωτική εφαρμογή της Σαρία δεν μπορούν να μιλάνε κάποιοι.
Εκτός κι αν ο μοναδικός τους στόχος είναι να στρώσουν μια και καλή το κόκκινο χαλί πάνω από το οποίο θα περάσει πανηγυρικά η Άγκυρα όλα της τα σχέδια στη Θράκη. Μην ξεχνάτε ότι πρόσφατα η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στην αναζήτηση τρόπου ώστε να υλοποιήσει ένα ακόμα αίτημα της Τουρκίας, αυτό της εισαγωγής της τουρκικής γλώσσας στα ελληνόφωνα για την ώρα νηπιαγωγεία.
Δε θα μου έκανε καμία εντύπωση η ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου να βρίσκει σύμφωνοι την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ώστε χωρίς το τελευταίο να φαίνεται, να ευχαριστήσει για άλλη μια φορά τους μειονοτικούς βουλευτές του.
Εκείνο που πρέπει να καταλάβουν μια και καλή τόσο οι Οικολόγοι Πράσινοι όσο και οι δικηγορικοί σύλλογοι είναι πως δε γίνεται ανάμεσα στα τόσα ανθρώπινα δικαιώματα των μουσουλμάνων που εδώ και χρόνια καταπατώνται, να επιλέγουν ορισμένα μόνο για να τα υπερασπιστούν και για όλα τα υπόλοιπα να αδιαφορούν. Ή είναι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας ή λειτουργούν κατά το συμφέρον τους, ας μας πουν τι από τα δύο συμβαίνει και ας πάρουν επιτέλους θέση και για όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα που έχει ο κάθε μουσουλμάνος και τα οποία ποτέ δεν έγιναν πράξη.
Βέβαια αν δει κανείς τις προεκλογικές θέσεις των οικολόγων πράσινων για το θέμα της Μακεδονίας, δε θα πρέπει να περιμένει και καλύτερη τοποθέτηση για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, μόνο που άνθρωποι σαν τον κύριο Τρεμόπουλο πρέπει να καταλάβουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα δένδρο που το φυτεύεις σε μια καμένη έκταση. Μπορεί η περιοχή να είναι καμένη όμως αυτό δεν έγινε από πυρκαγιά αλλά από ανθρώπους σαν τον κύριο Τρεμόπουλο.

Σ. Καραχότζα
Στη βουλή το Μάρτιο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία θα έχει κατατεθεί στη Βουλή γύρω στις αρχές Μαρτίου, είπε την Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές των αλλαγών που προτείνει η κυβέρνηση.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μελετάται προπληρωμή φόρου έναντι κινήτρων από υπόχρεους σε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και είπε ότι το 2010 θα είναι η τελευταία χρονιά που εκτυπώνονται φορολογικές δηλώσεις, καθώς από την επόμενη χρονιά θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά.
Επίσης, ανοικτό άφησε ο υπουργός το ενδεχόμενο και νέων αυξήσεων σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα, καθώς και των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνονται. Συγκεκριμένα, το 2001 τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 21,8%, το 2004 μειώθηκαν στο 19,6% και το 2009 στο 19%.
Πρόκειται από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το σύνολο των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους στην Ελλάδα είναι κάτω του 20%, όταν στην ευρωζώνη είναι 25% και στην ΕΕ 26%.
Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε -μεταξύ άλλων- ότι τα δημόσια έσοδα μπορούν και πρέπει να ενισχυθούν διότι είναι πολύ χαμηλά και ότι το κύριο μέρος των φορολογικών εσόδων προέρχεται από ένα μικρό ποσοστό φορολογουμένων, κυρίως μισθωτών μεσαίων εισοδημάτων και υπάρχει ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.
Οι μισθωτοί δηλώνουν μέσο εισόδημα 14.400 ευρώ, οι συνταξιούχοι 11.800 ευρώ, οι επιχειρηματίες 10.400 ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες 9.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η υστέρηση των φορολογικών εσόδων στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, στην περιορισμένη προοδευτικότητα της φορολογικής κλίμακας, στους ελλιπείς ελεγκτικούς μηχανισμούς, στις στρεβλώσεις που προκαλεί το ίδιο σύστημα φορολόγησης (αυτοτελής φορολόγηση, απαλλαγές χωρίς στόχευση κ.λπ.) και στην απουσία ισχυρών κινήτρων συμμόρφωσης και αποκάλυψης της φορολογητέας ύλης.
Ο υπουργός είπε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ένα φορολογικό πλαίσιο, σύμφωνα με έξι συγκεκριμένες αρχές: Το νέο φορολογικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι δίκαιο, αναδιανεμητικό, αποτελεσματικό, αποδοτικό, απλό και διαφανές.
Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα απλωθεί παντού, όπως στη φορολόγηση φυσικών προσώπων, στη φορολόγηση επιχειρήσεων, στη φοροδιαφυγή, στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Οι κατευθύνσεις για τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων είναι οι εξής:  Γενίκευση του «πόθεν έσχες» στις φορολογικές δηλώσεις.
 Ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.
 Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών.
 Φορολόγηση των διανεμομένων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων.
 Λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων.
 Σύστημα έκπτωσης φόρου μέσω αποδείξεων.
 Φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές με συμψηφισμό των ζημιών.
Σε ό,τι αφορά στις κατευθύνσεις για τη φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ο κ. Παπακωνσταντίνου προσδιόρισε τις εξής:
- Διαχωρισμός διανεμομένων και αδιανέμητων κερδών.
- Υποχρέωση διατήρησης επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες, διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα και δυνατότητα πρόσβασης στους λογαριασμούς των φορολογικών υπηρεσιών, κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και φορολόγηση των συναλλαγών με off-shore.
Ειδικά, για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας οι κατευθύνσεις είναι η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλότερο αφορολόγητο από εκείνο που ίσχυε, καθώς και η εφαρμογή από το 2010 της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ αντί ΕΤΑΚ).
Τέλος, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών οι βασικές κατευθύνσεις είναι:
 Έλεγχος του «πόθεν έσχες» σε όλους τους εφοριακούς και παύση καθηκόντων σε όσους αποδεικνύεται ότι δε δικαιολογούνται τα περιουσιακά τους στοιχεία από τα εισοδήματά τους.
 Ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς καυσίμων για την πάταξη του λαθρεμπορίου.
 Κατάρτιση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ενός προγράμματος στοχευμένων διασταυρώσεων και διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων στη βάση των ευρημάτων.
 Δημοσιοποίηση εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα στο Διαδίκτυο (εφαρμογή νόμου 2238/1994).
Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε στο σημείο αυτό, ότι θα γίνει πρώτα συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Αυτές τις μέρες συγκαλείται η πρώτη συνάντηση των συντονιστών διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ενώ πραγματοποιείται συνάντηση των ομάδων εργασίας και ταυτόχρονα αρχίζει και η δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου.
Υποβάθμιση
Για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης και από τη Moody's, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως αναμένει ο οίκος να αποφασίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν στην αγορά, η Moody's ίσως προχωρήσει σε «επιθετική» υποβάθμιση (πάνω δηλαδή από μία βαθμίδα).
Ο υπουργός είπε ακόμα ότι η υποβάθμιση από την S&P, την Τετάρτη, ήταν αναμενόμενη, γιατί ο συγκεκριμένος οίκος δεν είχε αλλάξει την αξιολόγησή του μετά την αλλαγή των δημοσιονομικών στοιχείων.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι βρίσκεται σε σταθερή επικοινωνία με τον Moody's και τους άλλους οίκους αξιολόγησης και, καθ’ όλο το 2010, θα δίνεται μάχη για να πειστούν τόσο οι ξένες αγορές όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στις επαφές που είχε με Ευρωπαίους ομολόγους του και ξένους θεσμικούς επενδυτές σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι υπάρχει η γενική αίσθηση πως τηρείται στάση αναμονής απέναντι στην Ελλάδα.
Οι εταίροι μας πρόσθεσε, περιμένουν να πειστούν ότι υπάρχει σχέδιο και ότι αυτό εφαρμόζεται. Παράλληλα, οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές διαμορφώνουν άποψη για την Ελλάδα χωρίς να έχουν συχνά πλήρη, εκτενή και σε βάθος πληροφόρηση.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η αντιστροφή της δυσμενούς εικόνας για την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα υλοποίησης των δεσμεύσεων της κυβέρνησης και από την πληροφόρηση που θα παρέχεται.
Ειδικά για το 2010, η αντιστροφή αυτής της εικόνας θα καθορίσει και τη δυνατότητα της χώρας να δανείζεται σε λογικές τιμές για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους της.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του σε ξένους θεσμικούς επενδυτές για ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων-μετοχοποιήσεων ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ανέφερε ότι το ποσό αυτό αποτελεί μια πρώτη εκτίμηση και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Ιανουάριο θα ενσωματωθεί ένα πρώτο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων-μετοχοποιήσεων, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και τις συνθήκες στις αγορές.
Ειδικά για τη ΔΕΗ, είπε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ (διατήρηση του 51% υπό τον έλεγχο του Δημοσίου) ισχύει στο ακέραιο.
* Όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 4 του Ν.3808/2009, αναστέλλεται η ισχύς των διατάξεων του άρθρου 35 του Ν.3775/2009, που αφορούσε την επιβολή φόρου 10% σε όλα τα κέρδη των λαχείων, από την έναρξή της και μέχρι 30 Απριλίου 2010.
Όπως διευκρινίζεται, φόρος που τυχόν καταβλήθηκε κατ' εφαρμογή των διατάξεων αυτών, δεν επιστρέφεται.
Κατόπιν τούτου, όλα τα γραμμάτια των λαχείων που κερδίζουν ποσά μέχρι 100 ευρώ δεν φορολογούνται. Κατάλογοι κερδών που εκδόθηκαν σύμφωνα με όσα προέβλεπε το άρθρο 35 του Ν. 3775/2009, δεν ισχύουν.
Αντιδράσεις
Σε γενικές γραμμές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος της χώρας, σύμφωνα με την εκτίμηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας αλλά όπως προσθέτει σε δήλωσή του ο πρόεδρός του κ. Κ. Μίχαλος «η μεταρρύθμιση δε θα πρέπει να συνοδευτεί, ιδιαίτερα αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την εθνική μας οικονομία, από αυξήσεις υπαρχόντων φόρων, επαναφορά παλαιών ή καθιέρωση νέων φορολογικών επιβαρύνσεων».
«Οι άξονες για το φορολογικό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σηματοδοτούν μια νέα φοροεπιδρομή για το λαϊκό εισόδημα που σηκώνει ήδη ασήκωτα φορολογικά βάρη. Στο στόχαστρο εκτός από των εργαζόμενων θα βρεθεί και το εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων, ενώ τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων που επενδύονται, θα απολαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές μαζί με ακόμα μεγαλύτερα προνόμια, κίνητρα και ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων» σχολίασε το ΚΚΕ.
«Όσο πιέζεται η οικοδομή τόσο θα πιέζεται και η οικονομία. Το μόνο ορατό σήμερα 'εργοτάξιο' που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση είναι η οικοδομική δραστηριότητα. Κάνουμε έκκληση στην κυβέρνηση να δει τα πράγματα όπως έχουν και όχι όπως τα σχεδιάζουν οι οικονομικοί σύμβουλοί της» είπε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.
ΚΕΔΔΥ: Τι είναι και που απευθύνεται;
Το ΚΕΔΔΥ είναι αποκεντρωμένη δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία, αρμοδιότητας υπουργείου Παιδείας, υπάγεται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και έχει ως σκοπό την προσφορά υπηρεσιών διάγνωσης, αξιολόγησης και υποστήριξης των μαθητών και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επίσης το ΚΕΔΔΥ αναλαμβάνει δραστηριότητες υποστήριξης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών, των γονέων και της κοινωνίας.
Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του ΚΕΔΔΥ;
1. Η έρευνα για τη διαπίστωση του είδους και του βαθμού των δυσκολιών των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο σύνολο των παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας.
2. Η εισήγηση για την εγγραφή, κατάταξη και φοίτηση στην κατάλληλη σχολική μονάδα καθώς και η παρακολούθηση και αξιολόγηση της εκπαιδευτικής πορείας των μαθητών σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους, τους διευθυντές των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς των ΣΜΕΑ.
3. Η εισήγηση για την κατάρτιση προσαρμοσμένων εξατομικευμένων ή ομαδικών προγραμμάτων ψυχοπαιδαγωγικής και διδακτικής υποστήριξης, δημιουργικής απασχόλησης καθώς και την εφαρμογή άλλων επιστημονικών, κοινωνικών και λοιπών υποστηρικτικών μέτρων για τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στα σχολεία, στην έδρα του ΚΕΔΔΥ ή στο σπίτι.
4. Η συμβουλευτική υποστήριξη και ενημέρωση στο διδακτικό προσωπικό και σε όσους συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και επαγγελματική υποστήριξη, σε όλη την έκταση της εκπαίδευσης και τη διοργάνωση προγραμμάτων ενημέρωσης και συμβουλευτικής για τους γονείς των μαθητών και τους ασκούντες τη γονική μέριμνα.
5. Ο καθορισμός του είδους των βοηθημάτων και οργάνων που έχει ανάγκη ένα παιδί στο σχολείο ή στο σπίτι καθώς και η κατάρτιση των προτάσεων για την καλύτερη παραμονή του στους χώρους της εκπαίδευσης.
6. Η εισήγηση για την αντικατάσταση των γραπτών δοκιμασιών των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με προφορικές ή άλλης μορφής δοκιμασίες στις εξετάσεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
7. Η εισήγηση για την ίδρυση, κατάργηση, προαγωγή, υποβιβασμό, μετατροπή, ή συγχώνευση σχολείων ειδικής αγωγής και τμημάτων ένταξης.
Θα πρέπει να επισημανθεί και να διευκρινιστεί ότι όλες οι πράξεις, ενέργειες και εισηγήσεις του ΚΕΔΔΥ έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό.
Κάθε χρόνο διεξάγεται έρευνα στα σχολεία, τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, για τον εντοπισμό μαθητών που χρήζουν παρέμβασης. Οι μαθητές για τους οποίους προκύπτουν ενδείξεις ότι εμπίπτουν στις κατηγορίες των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες καταγράφονται στο αρχείο του ΚΕΔΔΥ και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους και τη συγκατάθεση των γονέων τους παραπέμπονται για περαιτέρω αξιολόγηση. Για κάθε παιδί που αξιολογείται, συντάσσεται και κρατείται στην υπηρεσία απόρρητος ατομικός φάκελος.
Πέραν της αξιολόγησης του παιδιού, το ΚΕΔΔΥ είναι δυνατό να αναλάβει και υπηρεσίες υποστήριξης των οικογενειών των παιδιών, όπου και όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Στην περίπτωση αυτή αναπτύσσει ενέργειες και προγράμματα συμβουλευτικής γονέων τα οποία υλοποιούνται μέσα από ατομικές ή ομαδικές συναντήσεις με τους γονείς σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;
Α) Στο σχολείο
Σε περίπτωση που εκτιμηθεί από το διδακτικό προσωπικό του σχολείου ότι κάποιος μαθητής παρουσιάζει κάποια από τα στοιχεία που αναφέραμε παραπάνω, σε συνεργασία με το διευθυντή του σχολείου, καλούν το σχολικό σύμβουλο της περιοχής τους για να τον συμβουλευτούν και να καταρτίσουν από κοινού ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης βραχύχρονης διάρκειας.
Αν όμως κατά την εκτίμησή τους οι δυσκολίες παραμένουν, μπορούν να απευθυνθούν στο σχολικό σύμβουλο ειδικής αγωγής για να ζητήσουν τη συνδρομή του. Αν κατά την εκτίμηση του σχολικού συμβούλου ειδικής αγωγής υπάρχουν ενδείξεις για σοβαρή διαταραχή, τότε σε συνεργασία με τους γονείς μπορεί να παραπεμθεί ο μαθητής στο ΚΕΔΔΥ, για διάγνωση και αξιολόγηση. Καλό είναι, λοιπόν, να αποφεύγεται η παραπομπή στο ΚΕΔΔΥ για περιπτώσεις οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν στα σχολεία και το ΚΕΔΔΥ να θεωρείται ως το έσχατο μέσο διάγνωσης-αξιολόγησης.
Β) Στο ΚΕΔΔΥ
Αρχικά, ο γονιός ή ο έχων τη γονική μέριμνα επικοινωνεί με την υπηρεσία του ΚΕΔΔΥ της περιοχής του και δίνει τα στοιχεία της αίτησής του. Στη συνέχεια, αφού οριστεί η επιτροπή αξιολόγησης στο ΚΕΔΔΥ, σε επικοινωνία με τους γονείς, ορίζονται τα ραντεβού που απαιτούνται για τη διαδικασία αξιολόγησης. Η αξιολόγηση του μαθητή ολοκληρώνεται σε περισσότερες από μία συναντήσεις.
Το σχολείο συμβάλλει στη διαδικασία αξιολόγησης παρέχοντας στην υπηρεσία οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικές με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο/η μαθητής/τρια. Μετά την αξιολόγηση συντάσσεται η γνωμάτευση και το Ειδικό Εξατομικευμένο Πρόγραμμα, τα οποία αποστέλλονται στο σχολείο.
Ποια είναι τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες;
Σύμφωνα με το Ν. 2817/2000 άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θεωρούνται τα άτομα που έχουν σημαντική δυσκολία μάθησης και προσαρμογής, εξαιτίας σωματικών, διανοητικών, ψυχολογικών, συναισθηματικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων.
Στα άτομα αυτά περιλαμβάνονται όσοι:
• Έχουν νοητική ανεπάρκεια ή ανωριμότητα.
• Έχουν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα όρασης (τυφλοί, αμβλύωπες) ή ακοής (κωφοί, βαρήκοοι).
• Έχουν σοβαρά νευρολογικά ή ορθοπεδικά ελαττώματα ή προβλήματα υγείας.
• Έχουν προβλήματα λόγου και ομιλίας.
• Έχουν ειδικές δυσκολίες στη μάθηση, όπως δυσλεξία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία.
• Έχουν σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες και όσοι παρουσιάζουν αυτισμό και άλλες διαταραχές ανάπτυξης.
Επίσης:
Πρόσωπα νηπιακής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας που δεν ανήκουν σε μια από τις προηγούμενες περιπτώσεις αλλά έχουν την ανάγκη από ειδική εκπαιδευτική προσέγγιση και φροντίδα για ορισμένη χρονική περίοδο ή για ολόκληρη την περίοδο της σχολικής ζωής τους.
«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας»

Στην Ξάνθη βρέθηκε τις μέρες των Χριστουγέννων ο γραμματέας του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ο οποίος, μιλώντας στην Τ, αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που το τελευταίο διάστημα απασχολούν πολίτες και πολιτικούς ενώ δεσμεύτηκε ότι παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, η κυβέρνηση Παπανδρέου θα κάνει πράξη όλα όσα έλεγε προεκλογικά. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι ο Σωκράτης Ξυνίδης, τρεις μόλις μήνες μετά τις εκλογές, κάνει λόγο για σφάλματα και καθυστερήσεις τις οποίες όμως κατά τον ίδιο, η κυβέρνηση τις εντοπίζει και προσπαθεί να τις διορθώσει.
Το τελευταίο διάστημα κύριε Ξυνίδη, έχει επανέλθει στο προσκήνιο το θέμα της μονής Βατοπεδίου και πιο συγκεκριμένα συζητείται και πάλι το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής, μια εξεταστική που τη θέλουν όλες οι παρατάξεις εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία αρχικά ήταν θετική αλλά τώρα έχει αλλάξει στάση. Τι είναι εκείνο που την κάνει να μη θέλει τη δημιουργία εξεταστικής για το συγκεκριμένο θέμα, πιστεύετε ότι φοβάται κάτι;
Καταρχήν νομίζω ότι έχει μείνει ένα μεγάλο έλλειμμα πίσω από τη διερεύνηση του σκανδάλου αυτού από την εξεταστική στην προηγούμενη βουλή και αυτό το έλλειμμα έχει να κάνει κυρίως με τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας μέσα στην εξεταστική επιτροπή. Σήμερα που και η δικαστική έρευνα έχει προχωρήσει ακόμα περισσότερο, νομίζω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να αποδοθούν οι πολιτικές αλλά πιθανότατα και οι ποινικές ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν και όπου δεν έχουν παραγραφεί. Όπως και να έχει το θέμα, ο ελληνικός λαός σήμερα πρέπει να γνωρίζει.
Η άποψή μου είναι ότι η περεταίρω διερεύνηση θα αποκαλύψει την εμπλοκή πολλών προσώπων της κυβέρνησης Καραμανλή στο σκάνδαλο αυτό και εκεί βρίσκεται και το πολιτικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας που προσπαθεί να κάνει αυτό το πρόσφατο παρελθόν της να ξεχαστεί. Η δική μας στόχευση δεν είναι να θυμίζουμε στον ελληνικό λαό το πολιτικό παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας και τα κακά που έφερε στον τόπο μας, αλλά να αποδείξουμε ότι πλέον η Ελλάδα δεν είναι χώρα ασυδοσίας αλλά είναι μια χώρα όπου αποδίδονται οι ευθύνες, πολιτικές και ποινικές, με ίσους όρους σε όσους εμπλέκονται στα σκάνδαλα.
Μιλώντας με τοπικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μου έλεγαν διαρκώς πως δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως το σκάνδαλο αυτό ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, μήπως αυτή είναι μια προσπάθεια αποφυγής των ευθυνών που πιθανό να φέρει η ίδια;
Είναι η γνωστή αυτή επίκληση των υπουργικών αποφάσεων που υπογράφθηκαν από τους υπουργούς Δρη και Φωτιάδη και οι οποίες φυσικά το 2004 με τη σχετική απόφαση Φωτιάδη ανακλήθηκαν. Αυτό το οποίο λέμε εμείς και το έχει πει και ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ότι όποιος ευθύνεται, πρέπει να του αποδοθούν οι ευθύνες. Στην προηγούμενη εξεταστική επιτροπή, η Νέα Δημοκρατία φρόντισε οι πολιτικές ευθύνες που ενδεχομένως ενέπιπταν σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να αποδοθούν, εκείνο που έκανε είναι να αποκρύψει το κυρίως σκάνδαλο που είναι η ανταλλαγή της περιουσίας του ελληνικού λαού με τη λίμνη και με νερό. Στην υπόθεση αυτή θα χυθεί φως, είτε το θέλει είτε δεν το θέλει η Νέα Δημοκρατία.
Λαμβάνοντας υπόψη μας όλες τις προηγούμενες εξεταστικές οι οποίες κατά κοινή ομολογία δεν έκαναν και σπουδαία πράγματα, πιστεύετε ότι η συγκεκριμένη εξεταστική θα φέρει στο φως όλα όσα δεν ξέρουμε για την υπόθεση αυτή;
Για να επέλθει φως μέσα από τις εξεταστικές επιτροπές, θα πρέπει να υπάρχει καταρχήν πολιτική βούληση η οποία σήμερα υπάρχει και θα το δει ο ελληνικός λαός και δεύτερον η εξεταστική επιτροπή να υποβοηθείται και από τη δικαστική έρευνα η οποία θα πρέπει να λειτουργεί απρόσκοπτα, ακολουθώντας το δικό της δρόμο. Θεωρώ ότι σήμερα και οι δύο αυτές προϋποθέσεις υπάρχουν, γι’ αυτό και είμαι αισιόδοξος ότι θα μάθουμε με απόλυτη ακρίβεια το ποιοι έχουν τελικά ευθύνες.
Θα δούμε δηλαδή ανθρώπους να κάθονται στο σκαμνί της δικαιοσύνης κύριε Ξυνίδη;
Είναι και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ αλλά και μετεκλογική δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι σε όλη αυτή την υπόθεση της διαφθοράς, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να χυθεί άπλετο φως και όποιοι έχουν ευθύνες, να πληρώσουν.
Πέρα όμως από την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου κύριε Ξυνίδη, υπάρχει και η καθημερινότητα η οποία μόνο εύκολη δεν είναι για τον απλό πολίτη. Συμπληρώνεται ήδη τρεις μήνες διακυβέρνηση και τα πρώτα σύννεφα ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους, γκρίνια του κόσμου για τα ακριβά τέλη της κυκλοφορίας, αύξηση της ανεργίας και πολλά άλλα. Μήπως τελικά αυτό που διαρκώς λέγατε προεκλογικά ως παράταξη, ότι δηλαδή θα βρεθούν τα χρήματα για την επίλυση των προβλημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού, δεν είναι και τόσο εύκολο να υλοποιηθεί;
Χωρίς να αποτελεί δικαιολογία, διότι εμείς το έργο μας θα το επιτελέσουμε όπως και να έχει το θέμα, με όποιες συνθήκες κι αν βρήκαμε, αυτό το οποίο βρήκαμε ως ταμειακό έλλειμμα στη χώρα είναι τεράστιο. Όπως σας είπα όμως, αυτό για εμάς δεν αποτελεί δικαιολογία, εμείς θα οδηγήσουμε με απόλυτη πίστη και εργατικότητα τη χώρα εκεί που υποσχεθήκαμε. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες και είναι προφανείς και νομίζω ότι τις γνωρίζει ο ελληνικός λαός και γι’ αυτό δείχνει και ωριμότητα.
Βεβαίως υπάρχουν και σφάλματα ή αστοχίες, άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος της παράταξής μας σε σχετική συνομιλία του με δημοσιογράφους είπε ότι το θέμα των τελών κυκλοφορίας είχε μια άδικη οπτική γωνία. Το θέμα είναι ότι τέτοιου είδους σφάλμα ή καθυστερήσεις εμείς τις εντοπίζουμε και με απόλυτη ειλικρίνεια προς τον ελληνικό λαό, αφού τις εντοπίσουμε, προσπαθούμε να τις διορθώσουμε.
Πολλοί είναι εκείνοι οι πολίτες αλά κυρίως οι πολιτικοί των υπόλοιπων παρατάξεων οι οποίοι λένε ότι τα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησής σας, είτε αυτά αφορούν στο φορολογικό είτε στο ασφαλιστικό είτε οτιδήποτε άλλο, αυτά λαμβάνονται όχι βάσει των αναγκών της χώρας αλλά βάσει των «εντολών» των Βρυξελλών.
Όπως θα είδατε, το προηγούμενο διάστημα οι εντολές των Βρυξελλών έλεγαν άλλα πράγματα από αυτά που έκανε το ΠΑΣΟΚ, άρα όλη αυτή η επιχειρηματολογία περί κυβέρνησης Βρυξελλών και ότι ο μόνος τρόπος είναι να μην είμαστε πλέον στην Ευρώπη και διάφορα άλλα φαιδρά που ακούγονται στο πολιτικό σκηνικό, δε νομίζω ότι είναι άξια συζήτησης και δε νομίζω ότι έχουν και ανταπόκριση στον ελληνικό λαό.
Η χώρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να πειθαρχεί και να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες που τίθενται, κυρίως από τη Νομισματική Ένωση. Από εκεί και μετά, εκείνο για το οποίο εμείς παλεύουμε είναι να διατηρούμε ως εκλεγμένη κυβέρνηση του ελληνικού λαού, το δικαίωμα και το χρέος που έχουμε να επιλέγουμε εμείς τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτεί προς την ανάπτυξη και προς μια καλύτερη οικονομική κατάσταση. Θα διαψεύσουμε και αυτούς που μας χαρακτηρίζουν ως υπαλλήλους των Βρυξελλών αλλά και εκείνους που λένε πως όσα λένε οι Βρυξέλλες, είναι μονόδρομος.
Θα αποδείξουμε δηλαδή ότι μπορούμε να πετύχουμε και τους στόχους που οφείλουμε ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ότι μπορούμε να προσαρμόζουμε την πολιτική μας στις ανάγκες που έχει ο τόπος μας και κυρίως στις αντοχές που έχει ο λαός μας.
Τόσο προεκλογικά όσο και την επομένη των εκλογών, λέγατε ότι ο ελληνικός λαός θα δει διαφορά στη ζωή του μόλις τις πρώτες εκατό μέρες της διακυβέρνησής σας. Αυτές οι εκατό λοιπόν μέρες ήδη οδεύουν προς τη συμπλήρωσή τους, ποιες κατά την άποψή σας είναι οι ορατές πλέον διαφορές ως προς την ποιότητα ζωής των Ελλήνων;
Αν καθίσετε και δείτε το τι έλεγε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, τι έχει περάσει ως νομοσχέδια και τι έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, νομίζω ότι συγκρίνεται και υπερβαίνει ό,τι έχει να επικαλεστεί η Νέα Δημοκρατία στα πεντέμισι χρόνια της δικής της διακυβέρνησης.
Θα δείτε ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που είχανε να κάνουνε με το επίδομα αλληλεγγύης, με τα μέτρα για την υγεία και τις προσλήψεις χιλίων ειδικευμένων γιατρών και τριών χιλιάδων νοσηλευτών, με τη διαφάνεια στις αποφάσεις της διοίκησης όπου υπάρχει η νομοθετική πρωτοβουλία για την ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο, με το νόμο για τις προσλήψεις στον ΑΣΕΠ που διώχνει πλέον μια για πάντα την αναξιοκρατία από τις προσλήψεις στο δημόσιο, με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις οι οποίες αναμένονται και οι οποίες προσπαθούν θα θέσουν μια εντελώς άλλη λογική στον τρόπο φορολόγησης των Ελλήνων πολιτών με την ενιαία φορολογική κλίμακα, με το νέο εκλογικό νόμο και το νόμο για τη νέα αυτοδιοίκηση με βάση τον οποίο θα γίνουν οι εκλογές του 2010 και ο οποίος ήδη σε λίγο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με τη δέσμευσή μας για το 1 δις για την παιδεία την οποία και τηρήσαμε, με την αύξηση της καταβολής του Φ.Π.Α. στους αγρότες, με την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, με την αύξηση των συντάξεων των αγροτών, όλα αυτά προβλέφθηκαν στον προϋπολογισμό, πέρασαν με συγκεκριμένα νομοθετήματα και ήδη βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησής τους.
Εμείς είμαστε περήφανοι για όσα έχουμε ήδη κάνει, βεβαίως δεχόμαστε την κρητική που μας γίνεται για κάποιες όπως είπα αστοχίες ή καθυστερήσεις που υπάρχουν. Νομίζω ότι στη συνείδηση του ελληνικού λαού γίνεται αντιληπτό ότι σε αυτή την κυβέρνηση, υπάρχει θέληση, υπάρχει πολύ μεγάλη εργατικότητα και υπάρχει η διάθεση να βοηθήσουμε τη χώρα για κάτι καλύτερο.
Ένα θέμα που επίσης έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις είναι αυτό της απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας σε όσα παιδιά μεταναστών γεννιούνται στη χώρα μας. Μήπως τελικά αυτοί που μιλάνε για προχειρότητα στο συγκεκριμένο θέμα έχουν δίκιο και θα έπρεπε να υπάρξει μια βαθύτερη μελέτη πριν ληφθεί μια τέτοια απόφαση;
Δεν είναι θέμα μελέτης αλλά θέμα αντίληψης, αυτά τα ζητήματα σαν κοινωνία ή τα αντιμετωπίζεις με ευρύτητα πνεύματος και προσπαθείς να εξασφαλίσεις την κοινωνική συνοχή σε αυτούς τους ανθρώπους που μοιράζονται πλέον τη ζωή μαζί μας στην καινούρια τους πατρίδα ή τους αντιμετωπίζεις φοβικά και προσπαθείς να τους έχεις αποκλεισμένους και σε γκέτο και σε όλες αυτές τις συνθήκες που τους βλέπουμε να βιώνουν είτε στα διάφορα κέντρα υποδοχής είτε πολύ περισσότερο στις μεγάλες αστικές πόλεις όπου γίνονται γκέτο στα οποία είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση και είναι θλιβερές οι συνθήκες ζωής.
Η δική μας άποψη είναι ότι από την ώρα που νόμιμα έχουν εισέλθει και διαβιούν μαζί μας και μοιράζονται τα ίδια πράγματα με εμάς, οι άνθρωποι που επέλεξαν ως δεύτερη πατρίδα τους την Ελλάδα και από την ώρα που τα παιδιά τους γεννιούνται, ζουν και σπουδάζουν μέσα στην ελληνική πολιτεία, θα πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να αισθάνονται και τυπικά ως Έλληνες πολίτες και όχι ως πολίτες εξαιρετέοι και κακόμοιροι. Αυτή είναι η πολιτική μας άποψη και θα την υπερασπιστούμε μέχρι τέλους.
Καλή χρονιά σε όλους.
Νάτο το 10 το καλό, ήρθε πιστό στο ραντεβού του και θα δείξει πόσο καλό είναι στο τέλος. Μακάρι το 2010 να είναι μία χρονιά γεμάτη αγάπη για την ειρήνη και κυρίως αγάπη για τον συνάνθρωπό μας. Στην εποχή της αποξένωσης και της φιλαργυρίας στην οποία ζούμε, ας πιστέψουμε λίγο παραπάνω στην αγάπη χωρίς κέρδος, στην προσφορά χωρίς αντίτιμο. Είναι ότι καλύτερο μπορούμε να διδάξουμε στους νέους και να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας.
Βέβαια μόνο ο εσωτερικά ισορροπημένος άνθρωπος και τακτοποιημένος μπορεί να έχει αγαθές σχέσεις με τους άλλους, σχέσεις που του δίνουν τη δύναμη και την πνευματική παιδεία για να κάνει αυτή την κουβέντα με τον εαυτό του. Έτσι όλοι γινόμαστε συλλειτουργοί στο μυστήριο της λειτουργίας της ζωής, όπου δίνουμε ο ένας στον άλλο, τη φιλία, τον γάμο, την στήριξη και παρηγοριόμαστε στο τρικυμιώδες αυτό ταξίδι της εφήμερης ζωής μας.
Πριν δύο αιώνες τα παιδιά λέγανε στις γειτονιές τα κάλαντα και οι νοικοκυρές τα φίλευαν με γλυκά, αυγά και φρούτα. Το 2010 τα παιδιά θέλουν λεφτά για κάρτες κινητών, ηλεκτρονικά παιχνίδια, λάπτοπ και πάλι δεν είναι ευχαριστημένα.
Πριν 200 χρόνια τα ελληνόπουλα γεννιόντουσαν στη σκλαβιά και οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι ιερείς, τους μάθαιναν την ιστορία των προγόνων τους. Σήμερα έρχονται στο φως της ζωής ελεύθερα, αλλά σκλαβωμένα σε ένα σώμα που κουβαλάει τόσα πολλά ψυχοσωματικά προβλήματα. Προβλήματα που έχει δημιουργήσει η εξέλιξη και ο πολιτισμός. Τα παιδιά έχουν χάσει πια την χαρά του φιλέματος ενός γλυκού, ενός αυγού, ή ενός φρούτου.
Καλήν ημέρα άρχοντες του κόσμου, με πολλά προβλήματα έχετε φορτώσει την παιδική αθωότητα.
Σήμερα οι νέοι μας μαθαίνουν πολύ περισσότερα από όσα μάθαιναν οι προηγούμενες γενιές. Μαθαίνουν ή μάλλον πληροφορούνται φευγαλέα, από τα Μ.Μ.Ε και το Internet, επιφανειακά, όχι σε βάθος. Απουσιάζει η γνώση του βάθους και η ποιότητα της γνώσης, που κάνει τον άνθρωπο σκεπτόμενο και κρατά σε συνοχή και όχι σε διάσπαση τον εσωτερικό κόσμο, την ψυχή του νέου ανθρώπου. Κι αυτή τη συνοχή, την εσωτερική συγκρότηση και περισυλλογή μπορεί να δώσει το σχολείο με τους σωστούς εκπαιδευτικούς και το σωστό περιεχόμενο σπουδών του. Μία κοινωνία που οφείλει να παρέχει μόρφωση, λέξη που παράγεται από το μορφώνω, δηλαδή δίδω μορφή σε κάτι άμορφο, στο χάος, βάζω τάξη στο χάος που έχω μέσα μου και μαζί στο χάος του περίγυρου, της κοινωνίας. Αυτή τη μόρφωση του ατόμου και του συνόλου που παρέχει το σχολείο και γενικότερα η οικογένεια και η κοινωνία για την πρόοδο και την ευτυχία όλων, για την ομορφιά της φύσης και των ανθρώπων, περιμένουμε και ελπίζουμε να βρούμε τον τρόπο να μεταδώσουμε στα παιδιά.
Και αν ψάξουμε λίγο περισσότερο οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η γνώση είναι έμφυτη στον άνθρωπο, είναι ενυπάρχουσα στον άνθρωπο. Υποστήριζαν ότι καμία γνώση δεν έρχεται απ' έξω, είναι όλη μέσα. Όταν έλεγαν ότι ένας άνθρωπος γνωρίζει, αυτό σήμαινε ότι αυτός έχει ανακαλύψει ή έχει αποκαλύψει. Το ότι ο άνθρωπος μαθαίνει, είναι πραγματικά ότι αποκαλύπτει, τραβώντας μακριά το κάλυμμα απ' την ψυχή, η οποία είναι ένα μεταλλείο άπειρης γνώσης. π.χ. ο Newton ανακάλυψε την βαρύτητα. Ήταν εκεί η βαρύτητα περιμένοντας γι' αυτόν; Ήταν στον νου του, ο χρόνος ήρθε και αυτός την ανακάλυψε. Όλη η γνώση που ο κόσμος έχει, προέρχεται από τον Νου. Η άπειρη βιβλιοθήκη του σύμπαντος είναι στον νου μας. Ο εξωτερικός κόσμος είναι απλά μια υπόδειξη, μια περίσταση, η οποία μας ωθεί ώστε να την μελετήσουμε με τον νου μας. Αλλά το αντικείμενο της μελέτης μας είναι πάντοτε από τον νου μας. Το πέσιμο ενός μήλου έδωσε την υπόδειξη στον Newton κι αυτός μελέτησε με τον νου του. Αναδιευθέτησε όλους τους προηγούμενους συνδέσμους σκέψης μέσα στον νου του και ανακάλυψε έναν νέο σύνδεσμο μεταξύ αυτών, τον οποίον εμείς ονομάζουμε νόμο της βαρύτητας. Δεν ήταν αυτό μέσα στο μήλο ή σε κάτι άλλο στο κέντρο της γης. Όλη η γνώση, κοσμική και πνευματική, είναι συνεπώς μέσα στον ανθρώπινο νου.
Όταν η αγάπη για την ειρήνη θα γίνει μεγαλύτερη από αυτήν για τον πόλεμο, τότε η γη θα μοιάζει όμορφη.....κάνε κάτι κι εσύ γιατί μπορεί να είσαι μονό ένας άνθρωπος σε αυτό τον κόσμο, αλλά μπορεί και να είσαι ολόκληρος ο κόσμος για τους υπολοίπους,(ψαχτείτε........)
Δεσμεύσεις για εκμετάλλευση της Φωνής της Αμερικής
Έπειτα από την επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας και του κ. Ξυνίδη στο χώρο, οι δεσμεύσεις τους για σωστή εκμετάλλευση αυτού του πλούτου, δίνουν μια νότα αισιοδοξίας στους πρώην εργαζομένους, που κουράστηκαν από ταξίματα 4 ετών.
Επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων και του γενικότερου χώρου της Φωνής της Αμερικής, έπειτα και από την επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας κ. Μπαμπούκη και του γενικού γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή Ξάνθης κ. Ξυνίδη στο χώρο. Η κυβέρνηση με τις δεσμεύσεις της θέτει πλέον σε άμεση προτεραιότητα το θέμα, προκαλώντας την ικανοποίηση των πρώην εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας. Μάλιστα πρώτη σκέψη του πρωθυπουργού ήταν όπως φαίνεται η δημιουργία μιας Γεωργικής Σχολής.
Σύμφωνα με τον κ. Π. Άψυχο, πρώην πρόεδρο των εργαζομένων στη Φωνή της Αμερικής, «το ουσιαστικό είναι να βρεθεί εργασιακή λύση για τους πρώην εργαζομένους μέσα σε αυτό το χώρο. Ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων μπορεί να απορροφηθεί ξανά σε περίπτωση εκμετάλλευσης. Έχουμε κουραστεί από ταξίματα τόσα χρόνια. Όλοι οι πολιτικοί παράγοντες της περιοχής έχουν τάξει και έχουν παίξει πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων. Θεωρώ ότι έχει δοθεί ένα τέλος και πλέον περιμένουμε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης».
Ο ανεκμετάλλευτος πλούτος του χώρου της Φωνής της Αμερικής δεν περιορίζεται μόνο στην τεράστια έκτασή του αλλά και στις υποδομές που διαθέτει για τις οποίες, σύμφωνα με τους εργαζομένους, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλοί ξένοι επενδυτές.
«Από αυτή τη λειτουργία του σταθμού θα έχει και το κράτος έσοδα αλλά θα υπάρξουν και νέες θέσεις εργασίας» τονίζει ο κ. Τσαταλτζινός, τεχνικός και πρώην εργαζόμενος στη Φωνή της Αμερικής. «Οι εγκαταστάσεις του σταθμού δεν πρέπει να παραμεληθούν άλλο. Αποτελούν μια μεγάλη περιουσία που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί και η ΕΡΤ. Πάντως, αν χρειαστεί, εγώ θα κατέβω αμισθί να λειτουργήσω τους πομπούς, γνωρίζοντας ότι έχει γίνει κάτι θετικό για την τοπική κοινωνία και ότι οι πρώην συνάδελφοί μου έχουν επανέλθει στο χώρο που τους πρέπει».
Σίγουρα η πρωτοβουλία αυτή και οι δεσμεύσεις κρίνονται θετικά από τους εργαζόμενους που δηλώνουν ότι θα συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή όπως μπορούν και γενικότερα την τοπική κοινωνία που χρόνια τώρα βλέπει έναν πλούτο να μένει ανεκμετάλλευτος, αυτό που μένει όμως είναι να δούμε έργα και στην πράξη.
Έγινε η επίσημη παρουσίαση του Νέιθαν Έλινγκτον από την ΠΑΕ Skoda Ξάνθη
Έτοιμος να δώσει λύσεις στο επιθετικό πρόβλημα της Skoda Ξάνθης, δήλωσε ο Νέιθαν Έλινγκτον κατά την επίσημη παρουσίασή του από τη διοίκηση της ΠΑΕ, την Κυριακή το μεσημέρι, στην αίθουσα τύπου του γηπέδου.
«Είμαι επιθετικός, δουλειά μου είναι να σκοράρω και είμαι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Έχω παίξει σε όλες τις κατηγορίες της Αγγλίας και έχω σκοράρει σε όλες. Θα προσπαθήσω να κάνω αυτό που ξέρω καλά για να σκοράρω σε όσα περισσότερα ματς γίνεται», ανέφερε ο Άγγλος επιθετικός και πρόσθεσε:
«Είμαι πολύ χαρούμενος που ήρθα στην Ελλάδα και ειδικά στη Skoda Ξάνθη. Θα προσπαθήσω να βοηθήσω την ομάδα να βγει στην Ευρώπη γιατί θέλω να παίξω πολύ σε ευρωπαϊκούς αγώνες και φυσικά να βοηθήσω την ομάδα μου στο ελληνικό πρωτάθλημα».
Όσο για τις πρώτες του εντυπώσεις και το γεγονός ότι σκόραρε στο προχθεσινό φιλικό, είπε: «Ένιωσα πάρα πολύ ωραία γιατί είχα καιρό να παίξω και σκόραρα. Όλοι είναι πολύ φιλικοί και φιλόξενοι και ειδικά οι φίλαθλοι.
Οι εγκαταστάσεις της ομάδας είναι ίδιες με αυτές που υπάρχουν στην Αγγλία και δεν υστερούν πουθενά. Μου αρέσει να βγαίνω πίσω από την άμυνα, να παίζω στην κορυφή της επίθεσης. Μου αρέσουν επίσης τα πολλά σουτ και μου αρέσει να παίζω στη μικρή περιοχή και να ψάχνω τις κεφαλιές».
Επίσης για το αν θεωρεί ότι ο ερχομός του στη Skoda Ξάνθη θα τον βοηθήσει να μπει στην Εθνική Βοσνίας, απάντησε: «Για μένα είναι πρόκληση ο ερχομός μου στη Skoda Ξάνθη. Είναι η πρώτη φορά που παίζω εκτός Αγγλίας. Όσο αφορά στην Εθνική Βοσνίας, δεν είναι η μόνη ομάδα που έχει αξιώσεις στη διεκδίκησή μου».
Εξάλλου για το αν είναι έτοιμος να αγωνιστεί την Τετάρτη, τόνισε: «Νιώθω έτοιμος να παίξω, Βέβαια μαθαίνω ακόμη το παίξιμο της ομάδας και σίγουρα θα χρειαστώ κάποια παιχνίδια. Απλά είμαι επιθετικός και αυτή τη δουλειά θα προσπαθήσω να κάνω».
ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Η πρεμιέρα του β΄ γύρου αλλά και του 2010 φέρνει τη Skoda Ξάνθη να αγωνίζεται στα Γιάννινα με το νεοφώτιστο ΠΑΣ. Μία συνάντηση που θα διεξαχθεί σήμερα Τετάρτη, θα αρχίσει στις 14:30 και θα την διευθύνουν οι Μιχάλης Κουκουλάκης από το Ηράκλειο με βοηθούς τους Μποζατζίδη (Θεσσαλονίκη) – Πάνου (Αιτ/νίας), ενώ 4ος θα είναι ο Κωνσταντινέας από την Καλαμάτα.
ΜΕ ΕΛΙΝΓΚΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Την πρώτη του επίσημη εμφάνιση με την φανέλα της Skoda Ξάνθης, αναμένεται να κάνει κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννενα, ο Νάθαν Ελινγκτον. Ο Άγγλος επιθετικός επιλέχθηκε στην αποστολή της ομάδας από τον Γιάννη Ματζουράκη και μάλιστα αναμένεται να είναι και στην βασική ενδεκάδα.
Ο τεχνικός της Skoda Ξάνθης, άφησε εκτός αποστολής τον Σαΐφι, ο οποίος άλλωστε είναι με την Εθνική ομάδα της Ιορδανίας και αναμένεται να επιστρέψει στις 8 του μήνα, τον Ζιέντσουκ, ο οποίος είναι ανέτοιμος και τον τιμωρημένο με κάρτες Στρμπα. Αντίθετα, ο Τζιωρτζόπουλος, παρά το γεγονός ότι ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα την Δευτέρα, είναι στην αποστολή.
Οι παίκτες που αποτελούν την 18μελή αποστολή είναι οι: Γκσμπούρνινγκ, Λυμπερόπουλος, Κωστούλας, Σταθάκης, Λουτσιάνο, Τζάκι, Πόϊ, Βάλλας, Μπέρτος, Κιντάνα, Ελινγκτον, Φαμπιανέζι, Ριζογιάννης, Παπαδημητρίου, Βασιλακάκης, Μαρσελίνιο, Φλίσκας, Τζιωρτζόπουλος, Σουάνης.
ΜΕ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ Ο ΠΑΟ
Τη συμπαράσταση 1.300 φιλάθλων του θα έχει ο Παναθηναϊκός στη δύσκολη εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Skoda Ξάνθη το προσεχές Σάββατο για τη 17η αγωνιστική. Αυτός ο αριθμός εισιτηρίων αποφασίστηκε να δοθούν στους φιλοξενούμενους στη καθιερωμένη σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας που έγινε στα γραφεία του συλλόγου παρουσία εκπροσώπων των δύο σωματείων και της αστυνομίας. Ο κόσμος των «πρασίνων» θα τοποθετηθεί στο πέταλο του γηπέδου στα Πηγάδια.
Ο ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
Ο Πανθρακικός ήταν η ομάδα που αναδείχθηκε νικητής στο φιλικό τουρνουά που διεξήχθη την περασμένη Τετάρτη στα Πηγάδια. Εκτός της ομάδας της Κομοτηνής στο συγκεκριμένο τουρνουά πήραν μέρος η Skoda Ξάνθη και η Δόξα Δράμας.
Οι φιλικές αναμετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των τριών ομάδων είχαν διάρκεια 45΄ και παράλληλα ήταν μια καλή ευκαιρία ώστε να δοκιμαστούν παίκτες που έχουν πάρει μέχρι στιγμής ελάχιστο χρόνο συμμετοχής.
Στο πρώτο 45λεπτο αγωνίστηκαν η Skoda Ξάνθη με τον Πανθρακικό με σκορ 0-1,
με τους φιλοξενούμενους να πραγματοποιούν πολύ καλή εμφάνιση και στο τέλος να παίρνουν δικαιολογημένα τη νίκη, χάρη σε τέρμα που πέτυχε ο Γάλλος Ρομπέρ στο 39ο λεπτό της συνάντησης με δυνατό σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή. Ένα τέρμα που χειροκροτήθηκε από όλους τους φιλάθλους και ιδιαίτερα από τους περίπου 100 Κομοτηναίους.
Στο ματς, που είχε πολύ καλό ρυθμό, σημειώθηκαν αρκετές ευκαιρίες με σημαντικότερες αυτές του Φαγιάρδο στην αρχή της αναμέτρησης, το σουτ του οποίου απέκρουσε σε κόρνερ ο Γκσπούρνιγκ, ενώ για τους γηπεδούχους του Γιάννη Ματζουράκη πολύ καλή ευκαιρία έχασε ο Πόι, η κεφαλιά του οποίου πέρασε ελάχιστα άουτ.
Στο επόμενο 45λεπτο η Skoda Ξάνθη με τη Δόξα Δράμας με σκορ 1-0 με σκόρερ τον Νέιθαν Έλινγκτον, ο οποίος πραγματοποίησε το καλύτερο ντεμπούτο.
Στο τρίτο και τελευταίο αγωνίστηκαν ο Πανθρακικός με τη Δόξα Δράμας με νικητή την ομάδα της Κομοτηνής με 1-0, χάρη σε γκολ που πέτυχε ο Βλάσης Καζάκης στο 32ο λεπτό.
Στα δύο 45λεπτα ο κύριος Μαντζουράκης χρησιμοποίησε όλους τους παίκτες του (απουσίαζαν Βάλλας, Ζιεντσουκ, Ταϊντέρ, Οντάι) και ζήτησε από τους παίκτες του να εφαρμόσουν όλα όσα δούλεψαν τις δύο προηγούμενες ημέρες στις προπονήσεις.
SKODA ΞΑΝΘΗ: Γκσπούρινγκ, Παπαδημητρίου, Κωστούλας, Σταθάκης, Τζάκι, Κιντάνα, Φλίσκας, Φαμπιανέζι, Λουτσιάνο, Πόι, Έλινγκτον.
Αυτοί ήταν οι έντεκα που συμμετείχαν στο 45λεπτο με Πανθρακικό.
Στο δεύτερο με Δόξα Δράμας συμμετείχαν όλοι οι υπόλοιπο παίκτες με τους Κωστούλα και Έλινγκτον να ξεκινάνε και να γίνονται αλλαγή.
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ: Ταίρης, Κανωτίδης, Τζόκιτς, Κασάρ, Κλεμέντ, Φανιάρδο, Μαρσελάο, Αργυρίου, Ρομπέρζ, Μπέλεκ, Μπουβάλ.
Επίσης έπαιξαν οι Σταματόπουλος, Χαριτωνίδης, Ματετζίδης, Παπαδόπουλος, Μπαχαρίδης, Δραγανίδης, Εφραιμίδης, Μπουσινάκης, Καζάκης, Γωνιάδης.
ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ: Καρατζιοβαλής, Μπαξεβανίδης, Γαλακτερός, Σαμαράς, Ρομπίνιο, Γκίκας, Πινδώνης, Τσιμπλίδης, Γκονζάλες, Μαρκόφσκι, Χλωρός.
Έπαιξαν, επίσης, Πακαλτσής, Μουρατίδης, Φαν Ες, Παπαθανασίου, Τρελλόπουλος, Καραβελίδης, Αρμεν, Κουρμπόγλου, Μαχαιρούδης, Τσουκαλάς.
ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΣ
Παρών στο τουρνουά ήταν και ο Χρήστος Πανόπουλος, που έδειχνε μάλιστα ιδιαίτερα ευδιάθετος, ενώ στα διάφορα πηγαδάκια που δημιουργήθηκαν, όταν ρωτήθηκε για το… δώρο που ετοιμάζει, έλεγε χαμογελώντας «θα δούμε, θα δούμε…». Φαίνεται πάντως πως κάτι υπάρχει στα σκαριά και αυτό θα εξακριβωθεί τις επόμενες ημέρες.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΦΑΜΠΙΑΝΕΖΙ
Δημοσιεύματα από την Αργεντινή επιμένουν για το ενδιαφέρον της Κολόν Σάντα Φε για τον Ιβάν Μορένο Φαμπιανέζι.
ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΑΝΕΙΚΟΣ
Στο Θρασύβουλο παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού για έξι μήνες, ο Αμβρόσιος Παπαδόπουλος.
ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Την παραίτησή του από τη θέση του β' αντιπροέδρου υπέβαλλε ο Γιώργος Κυριακός με ανακοίνωση που εξέδωσε, λόγω της θέσης του στον ΟΠΑΠ.
Σε μια λιτή ανακοίνωση ο Γιώργος Κυριακός έκανε γνωστή την επιθυμία του να αποχωρίσει από το πόστο του στην ΠΑΕ Skoda Ξάνθη.
«Μετά το διορισμό μου ως μέλος του ΔΣ της ΟΠΑΠ ΑΕ, υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Αντιπροέδρου Β’ της ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ ΑΟ.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμότατα τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟ για την τιμητική θέση που με είχε αναθέσει».
O Γιώργος Κυριακός γεννήθηκε στις 31/07/1961. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη διοίκηση επιχειρήσεων και μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Στην επαγγελματική του δραστηριότητα είναι σύμβουλος επιχειρήσεων. Από το 1998 έως το 2006 διετέλεσε μέλος της διοίκησης μεγάλης εταιρείας στην Ελλάδα και από το 2006 διετέλεσε γενικός διευθυντής της Super League.
ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΑΓΓΛΟΣ;
Λίγες μέρες μετά την απόκτηση του Νέιθαν Έλιγκντον, ένας ακόμη Άγγλος ίσως να γίνει παίκτης της Skoda Ξάνθης. Ο λόγος για τον Τζέισον Τζάρετ που μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στην Πορτ Βέιλ. Ο 30χρονος μέσος βρίσκεται ήδη στην Ξάνθη και από τις αρχές της εβδομάδας δοκιμάζεται από τον Γιάννη Μαντζουράκη και θα αποκτηθεί αν δώσει το «οκ» ο έμπειρος τεχνικός.
Ο Τζάρετ μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «γυρολόγος», αφού εκτός από τον Πορτ Βέιλ, έχει περάσει και από τις Μπλάκπουλ, Ρέξαμ, Μπέρι, Γουίγκαν, Στόουκ, Νόριτς, Πλίμουθ, Πρέστον, Χαλ, ΚΠΡ, Όλνταμ και Μπράιτον.
ΓΚΣΠΟΥΡΝΙΝΓΚ: «ΘΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΑΝ ΕΡΧΟΤΑΝ ΠΡΟΤΑΣΗ»
Καλοδεχούμενη χαρακτήρισε την οποιαδήποτε πρόταση ερχόταν από μεγάλο ελληνικό σύλλογο ή ομάδες του εξωτερικού ο τερματοφύλακας της Skoda Ξάνθης, Μίχαελ Γκσπούρνινγκ, μιλώντας στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6. Ο Αυστριακός γκολκίπερ μίλησε επίσης για την όχι και τόσο καλή φετινή του απόδοση αλλά και για τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας του.
Για τη φετινή του απόδοση στους αγώνες της Skoda Ξάνθης, είπε: «Αν με κρίνουν για το γκολ που δέχτηκα με τον Άρη, τους ευχαριστώ πολύ. Δεν το θεωρώ τόσο τραγικό αυτό το λάθος μου. Ήταν απλά ένας κακός υπολογισμός. Μου θύμισε το λάθος που έκανε ο Φαν ντε Σαρ στο δεύτερο γκολ που δέχτηκε η ομάδα του στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μπαρτσελόνα. Προσαρμόστηκα πολύ εύκολα στη χώρα σας και μ’ αρέσει πολύ εδώ. Άφησα τα... μπουφάν στην Αυστρία και προσαρμόστηκα αμέσως».
Αναφορικά με το μέλλον του, τόνισε: «Θα με ενδιέφερε πολύ αν ερχόταν μία πρόταση από μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας, αλλά θα μου άρεσε και η προοπτική της Αγγλίας και της Γερμανίας. Προς το παρόν είμαι εδώ και θα κάνω ό,τι μπορώ για την ομάδα μου».
Για τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας του, ανέφερε: «Δεν ξεκινήσαμε τόσο καλά, αλλά ευτυχώς έχουμε ανακάμψει και πιστεύω θα είναι καλύτερα τα πράγματα στο μέλλον. Υπάρχουν διαφορές με πέρυσι. Τα παιχνίδια τα οποία παίρναμε εύκολα την προηγούμενη σεζόν, φέτος δυσκολευόμαστε για να νικήσουμε».
Ο Σέρτζαν Καραγεωργίου ο 13ος της Makro Ξάνθης

Σε μια διορθωτική κίνηση παραμονή του 2010, προχώρησε η διοίκηση της Makro Ξάνθη, που αφορούσε την θέση του play – maiker. Απέκτησε μέχρι τέλους της αγωνιστικής περιόδου 2009-2010 τον Ελληνοσέρβο Σέρτζαν Γιοβάνοβιτς – Καραγεωργίου, γνωστό μας κήρια από την θητεία του στον Άρη Θεσσαλονίκης και τον Μακεδονικό το 2006.
Είναι γεννημένος στις 1-3-1976 στο Βελιγράδι, έχει ύψος 1.95 και την περσινή περίοδο αγωνιζόταν στο Ιράν. Ελπίζουμε το γρουσούζικο 13 να μην αποδειχθεί και στην πράξη για την Ξανθιώτικη ομάδα, αφού ο Σέρτζαν είναι ο 13ος παίκτης του φετινού ρόστερ.
Στο αγωνιστικό μέρος η προετοιμασία για τον Σαββατιάτικο αγώνα με τον Ερμή στον Λαγκαδά ξεκίνησε από την Κυριακή το μεσημέρι, μετά το τριήμερο ρεπό που έδωσε ο Νεοκλής Λεμονίδης, λόγω του νέου χρόνου, ενώ από την Δευτέρα το πρωί στο πρόγραμμα των προπονήσεων μπήκε και το νέο μεταγραφικό απόκτημα. Μαζί του επέστρεψε και ο δεύτερος ξένος ο Μαυροβούνιος Ιβάν Γέλενιτς, ο οποίος πήρα μία εβδομάδα παραπάνω άδεια από τους υπόλοιπους παίκτες μια και από το ξεκίνημα της προετοιμασίας δεν πήγε ποτέ στην πατρίδα του. Αυτό θα λύσει ακόμη ένα πρόβλημα αφού τα αγγλικά του Ιβάν δεν είναι και ότι καλύτερο στις συνεννοήσεις με τους προπονητές και τους συμπαίκτες του, ενώ με την παρουσία του Σέρτζαν η επικοινωνία θα είναι καλύτερη.
Ήδη η διοίκηση του κ. Νικολόπουλου έστειλε όλα τα χαρτιά που απαιτούνται, ώστε ο Σέρτζαν να είναι έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του, στον πρώτο αγώνα του 2010, το ερχόμενο Σάββατο στον Λαγκαδά.
Στόχος λοιπόν η δεύτερη εκτός έδρας επιτυχία που θα σηματοδοτήσει την ανάκαμψη και ενώ βαδίζουμε για την λήξη του πρώτου γύρου. Αυτό που απομένει είναι οι παίκτες πλέον να σοβαρευτούν και να αποδείξουν ότι οι κακές ημέρες πέρασαν και όλοι θέλουν την άνοδο της ομάδας εκεί που της αρμόζει.
ΔΥΟ ΑΝΑΒΟΛΕΣ
Σήμερα Τετάρτη γίνονται δύο από τους τρεις αναβληθέντες αγώνες. Συγκεκριμένα στην Δράμα ο ΚΑΟΔ υποδέχεται τον Ερμή Περάματος και στο Ιβανώφειο ο Ηρακλής υποδέχεται την Δάφνη. Χαρακτηριστικό και των δύο αγώνων ήταν ότι αναβλήθηκαν λόγω της γνωστής ίωσης που είχε «χτυπήσει» τους παίκτες του «γηραιού» και του Περάματος. Απομένει ο αγώνας ΚΑΟΔ – Ηρακλή που θα γίνει την Τετάρτη 13/1.
Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2009 ΣΤΗΝ Α2
Και ενώ διανύουμε λίγες μέρες από το 2010, για να δούμε τι μας επεφύλαξε το 2009 στις πρώτες έντεκα αγωνιστικές της Α2 με αριθμούς:
ΠΟΝΤΟΙ
Η απόφασή του να μετακομίσει στην Ολυμπιάδα Πατρών τον δικαίωσε απόλυτα. Ο λόγος για τον Γιάννη Γκαγκαλούδη που φιγουράρει στην πρώτη θέση των σκόρερ με 233 πόντους (21,1), με τον Κώστα Τότσιο των Ικάρων Σερρών να είναι δεύτερος έχοντας 198 (18 ανά ματς). Στην τρίτη θέση είναι ο Νίκος Λιακόπουλος του Ερμή Περάματος με 197 (17,9 σε κάθε παιχνίδι). Στην πρώτη 10άδα βρίσκονται δύο Ξανθιώτες. 7ος ο Γ. Αναγνωστόπουλος με 171 και 10ος ο Κώστας Χρήστου με 158.
ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ
Ο Νταμίρ Λάτοβιτς αποτελεί τον κυρίαρχο των αιθέρων, αφού έχει μαζέψει μέχρι στιγμής 127 ριμπάουντ (11,5 ανά αγώνα). Ακολουθεί με 7 ριμπάουντ λιγότερα ο Φραγκίσκος Αμάτο του Περάματος που σε κάθε ματς μαζεύει 10,9 «σκουπίδια». Στην τρίτη θέση των ριμπάουντερ φιγουράρει ο ηγέτης της Νήαρ Ηστ Απόστολος Κουτρούλιας με 80, ενώ τέταρτος είναι ο Γ. Αναγνωστόπουλος (Makro Ξάνθη) με 74.
ΑΣΙΣΤ
Ο τρίτος σκόρερ του Πρωταθλήματος Νίκος Λιακόπουλος είναι πρώτος στις τελικές πάσες (61) με 5,5 σε κάθε παιχνίδι. Τη δεύτερη θέση μοιράζονται ο Λεωνίδας Ζούπας του Αμύντα και ο Γιάννης Γκαγκαλούδης με 56. Στην ένατη θέση βρίσκονται οι Δημήτρης Μασλαρινός (Makro Ξάνθη) και Φίλιππος Μοσχοβίτης (Παγκράτι). Αμφότεροι έχουν συνολικά 38 ασίστ.
ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ
Η εντυπωσιακή παρουσία του Γιάννη Γκαγκαλούδη στη φετινή Α2 δεν περιορίζεται σε πόντους και ασίστ, αφού είναι και πρώτος στα κλεψίματα με σχεδόν 2 σε κάθε ματς. Ο Γιώργος Σουρλής του Αρκαδικού ακολουθεί με 17. Στην έκτη θέση ισοβαθμούν με 14 κλεψίματα οι Κώστας Μπεχλιβάνης (Ερμής Λαγκαδά), Ευάγγελος Κουκουράβας (Makro Ξάνθη), Καραποστόλου (Ηρακλής), Καστλ (Ηρακλής) και
Ζησόπουλος (Αρκαδικός).
ΚΟΨΙΜΑΤΑ
Πρώτος μπλοκέρ της Α2 είναι ο Βασίλης Βαγενάς του ΟΦΗ με 1,2 κοψίματα ανά ματς, ενώ στη δεύτερη θέση ισοβαθμούν οι Αναγνωστόπουλος (Makro Ξάνθη) και Αμάτο (Ερμής Περάματος) που έχουν από 11 τάπες.
ΛΑΘΗ
Μπορεί να είναι πρώτος πασέρ αλλά και τρίτος σκόρερ του Πρωταθλήματος, ωστόσο έχει τη διόλου τιμητική πρώτη θέση στα λάθη. Ο λόγος για τον Νίκο Λιακόπουλο του Ερμή Περάματος που έχει συνολικά 50... γκάφες (4,5 ανά ματς). Δεύτεροι είναι οι Κουτρούλιας (Νήαρ Ηστ), Μοσχοβίτης (Παγκράτι) και Βασιλόπουλος (Δάφνη) που έχουν από 37 λάθη. Ακολουθούν με 34 οι Μάντιτς (Ερμή Λαγκαδά), Τότσιος (Ίκαροι Σερρών), Τεόντοσιτς (Αιγάλεω), Χρήστου (Makro Ξάνθη) και Γκαγκαλούδης (Ολυμπιάδα Πατρών).
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο καλύτερος... οικονομολόγος του πρωταθλήματος είναι ο Λεωνίδας Ζούπας του Αμύντα με 48 που η δεύτερη θέση του στις ασίστ αλλά και τα λίγα λάθη που έχει κάνει, τον έφεραν στην πρώτη θέση. Ο MVP του Πρωταθλήματος μέχρι στιγμής Γιάννης Γκαγκαλούδης είναι δεύτερος στο συγκεκριμένο τομέα με 43, ενώ ο Γιώργος Σκουρλής του Αρκαδικού είναι τρίτος με 41. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο Δημήτρης Μασλαρινός (Makro Ξάνθη) με 33.
ΤΕΝΤΕΞ
Πολυτιμότερος παίκτης του Πρωταθλήματος μέχρι στιγμής σύμφωνα με το σύστημα tendex είναι ο Γιάννης Κακιούζης του Παγκρατίου με 0,750, ενώ ακολουθεί ο Αναγνωστόπουλος της Makro Ξάνθης με 0,709. Τρίτος είναι ο Ντιρκ Μάντριχ της Ολυμπιάδας, ο οποίος όμως έχει αγωνιστεί μόλις σε 5 ματς.
ΔΙΠΟΝΤΑ%
Ο Γιάννης Κακιούζης είναι πρώτος και στην ευστοχία στα δίποντα με 70%, με τον Λιούμπο Γιοβάνοβιτς που έχει 69% να είναι δεύτερος. Την τριάδα συμπληρώνει ο Νίκος Κόκκαλης με 64%. Στη δέκατη θέση βρίσκεται ο Γ. Αναγνωστόπουλος (Makro Ξάνθη) 59% (62/105).
ΤΡΙΠΟΝΤΑ%
Ο Γιάννης Ψαθάς του ΑΓΟΡ είναι ο πλέον εύστοχος "μπόμπερ" του πρωταθλήματος με 65% στα τρίποντα, με τον Αντώνη Σιβορότκα του Αρκαδικού να είναι δεύτερος με 56%. Τρίτος πιο εύστοχος ο Βαγγέλης Καράμπουλας του Ικάρου-Εσπέρου με 55%.
ΤΡΙΠΟΝΤΑ
Ο Νίκος Κακλαμάνος του Παγκρατίου έχει σημειώσει τα περισσότερα τρίποντα μέχρι στιγμής στο Πρωτάθλημα. Ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του Φραγκιά έχει 35 «βόμβες» στο ενεργητικό του, ενώ ο Λεωνίδας Σκούταρης του Ερμή Περάματος ακολουθεί με 28 και ο Κώστας Πεχλιβάνης των Ικάρων Σερρών είναι στην τρίτη θέση με 25 τρίποντα. Ακολουθούν με 24 οι Κυριακόπουλος (ΚΑΟΔ), Μίχαλος (Νήαρ Ηστ) και Αλέξης Παναγιωτόπουλος (Makro Ξάνθη).
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Την κορυφαία επίθεση του Πρωταθλήματος διαθέτει μέχρι στιγμής η Ολυμπιάδα Πατρών με 920 πόντους συνολικά, με μέσο όρο 86,6 πόντους ανά αγώνα. Ακολουθεί ο πρωτοπόρος (μαζί με τον Αρκαδικό) Ίκαρος-Έσπερος με 78,9 πόντους σε κάθε ματς. Τρίτος είναι ο επίσης πρώτος της βαθμολογίας Αρκαδικός, ενώ τελευταίος σε σύνολο είναι ο Ηρακλής, ο οποίος όμως έχει δύο ματς λιγότερα. Σύμφωνα με το μέσο όρο του ο «Γηραιός» έχει την όγδοη καλύτερη επίθεση (71,5 πόντοι). Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Makro Ξάνθη με 834.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΥΝΑ
Την κορυφαία άμυνα του Πρωταθλήματος έχει ο Ηρακλής, που αυτή τη στιγμή έχει δύο αγώνες λιγότερους κι έχει δεχθεί μόλις 550 πόντους, όμως και σε μέσο όρο δέχεται τους λιγότερους, 61,1. Από εκεί και πέρα ακολουθούν οι ΚΑΟΔ (683) και Δάφνη (746) που έχουν όμως από έναν αγώνα λιγότερο. Έτσι στη δεύτερη θέση σε μέσο όρο βρίσκεται το Παγκράτι που δέχεται 68,09 πόντους ανά ματς. Στη δέκατη τέταρτη θέση βρίσκεται η Makro Ξάνθη με 859 πόντους, αλλά σαφή εικόνα θα έχουμε μετά την ολοκλήρωση των αναβληθέντων αγώνων μέχρι τις 13/1.
Βγήκαν οι φιναλίστ των ημιτελικών του κυπέλλου
Παρά τις αργίες του νέου έτους, είχαμε αγωνιστική κίνηση στην ΕΠΣ Ξάνθης. Συγκεκριμένα την Κυριακή το απόγευμα ολοκληρώθηκε η τέταρτη φάση του κυπέλλου Ερασιτεχνών με τα φαβορί να περνούν εύκολα ή δύσκολα στην επόμενη φάση. Χαρακτηριστικό και των τριών αγώνων οι ολιγόλεπτες διακοπές λόγω χιονόπτωσης στον Κένταυρο ή χαλαζόπτωσης στους άλλους δύο αγώνες, στο δεύτερο ημίχρονο στο ΔΑΚ και στο πρώτο μέρος της παράτασης στη Λευκόπετρα.
Ένας αγώνας κρίθηκε στην ημίωρη παράταση, αφού στη Λευκόπετρα ο Ηρακλής Ν. Ζυγού αν και βρέθηκε να χάνει με 1-0 από τον Κεραυνό έκανε την ανατροπή και πήρε τη νίκη πρόκριση στο τελευταίο λεπτό της παράτασης.
Εύκολο ήταν το πέρασμα του Ορφέα Puma από τον Κένταυρο ενώ το ντέρμπι του Δημοτικού είχε νικήτρια τη γηπεδούχο Ασπίδα με το μοναδικό γκολ της συνάντησης να επιτυγχάνεται στο 80ο λεπτό.
Έτσι στα ημιτελικά θα βρεθούν οι δύο εκπρόσωποί μας στη Δ΄ Εθνική, Εχίνος Σπορ και Ορφέας Puma και δύο ομάδες από την Α1 που δε βρίσκονται σε πρωταγωνιστικό ρόλο, αν και τουλάχιστον η ομάδα του Παναγιώτη Καμαράκη ξεκίνησε με μεγάλες φιλοδοξίες. Οι αγώνες θα είναι διπλοί, ενώ το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην κλήρωση για το πώς θα διαμορφωθούν τα δύο ζευγάρια των ημιτελικών.
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ – ΟΡΦΕΑΣ PUMA
Ήταν το φαβορί λόγω και της κατηγορίας που αγωνίζεται και το επιβεβαίωσε. Ο Ορφέας Puma πέρασε με 5η από τον Κένταυρο κερδίζοντας την ομώνυμη ομάδα. Το τελικό 0-5 δείχνει την ανωτερότητα των νικητών. Η 15λεπτη διακοπή στο πρώτο μέρος και λίγο μετά την επίτευξη του πρώτου γκολ, ήταν η αιτία να χάσει το ρυθμό της η ομάδα του Δημήτρη Τηλαβερίδη αφού έμεινε στο 0-1 αυτού του διαστήματος. Στην επανάληψη ανέλαβε δράση ο Σταύρος Βασιλειάδης που με τρία προσωπικά του γκολ «καθάρισε» τον αγώνα μη αφήνοντας φιλοδοξίες στους γηπεδούχους.
Τη συνάντηση διηύθυνε ο Ξανθιώτης διαιτητής Super League Μιχάλης Ντάκος με βοηθούς του Κούλα Χασάν – Δημήτρη Συμιακό και 4ο τον Γιώργο Καμαράκη.
ΑΣΠΙΔΑ – ΑΡΗΣ ΠΕΤΕΙΝΟΥ
Ένα γκολ έκρινε το ντέρμπι των δύο ομάδων της Α1. Η Ασπίδα ήταν αυτή που το πέτυχε παίρνοντας άτυπη ρεβάνς για την ήττα στο πρωτάθλημα από τον Άρη Πετεινού. Το πρώτο ημίχρονο δεν άφησε κάτι θετικό στους φιλάθλους που βρέθηκαν στο Δημοτικό. Οι του Άρη είχαν διάθεση αλλά οι της Ασπίδας δεν άφηναν τους αντιπάλους τους να μπουν στην περιοχή τους.
Το δεύτερο ημίχρονο ήταν πιο ποιοτικό. Οι γηπεδούχοι μπήκαν καλύτερα και απείλησαν σε δύο περιπτώσεις αλλά οι αμυντικοί έδιωξαν σε κόρνερ. Στο 60΄ καρφωτή κεφαλιά από πολύ κοντά του Τονικίδη έφυγε ελάχιστα άουτ ενώ στο 65΄ την ίδια τύχη είχε σουτ από ευνοϊκή θέση του Τουργκάι. Στο 80΄ ο Τζσκούν με προβολή, εκμεταλλευόμενος λάθος στο κέντρο της άμυνας των φιλοξενουμένων, πέτυχε το γκολ που τελικά στάθηκε αρκετό να δώσει τη νίκη-πρόκριση, που πανηγυρίστηκε έξαλα.
Τη συνάντηση διηύθυνε ο Νίκος Χρηστάκης με βοηθούς τους Δημήτρη Σάββογλου - Γιώργο Παπαοικονόμου.
ΚΕΡΑΥΝΟΣ – ΗΡΑΚΛΗΣ
Το πιο αμφίρροπο παιχνίδι της αγωνιστικής έγινε στη Λευκόπετρα. Η έκπληξη του θεσμού και 2η στην Α2 ομάδα του Κεραυνού Λευκόπετρας, υποδέχθηκε τον Ηρακλή Ν. Ζυγού που διεκδικεί την παραμονή του στην Α1. Ουσιαστικά θα λέγαμε δύο ισοδύναμες ομάδες παρά τη διαφορά κατηγορίας που τις χώριζε.
Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Κουμουλίδη στο 52ο λεπτό μετά από ανατροπή του Γραμματικόπουλου. Στο 72΄ ο Καρύδης ισοφάρισε με δυνατό σουτ και στο 119΄ ο Καλπάκης έδωσε τη νίκη στην ομάδα του με πλασαριστό σουτ από πλάγια θέση. Πριν την επίτευξη του νικητήριου γκολ ο Γραμματικόπουλος γλίστρησε σε τετ-α-τετ, ενώ οι φιλοξενούμενοι αγωνίζονταν με δέκα παίκτες από το 113΄ λόγω αποβολής του Σιδηρόπουλου.
Τη συνάντηση διηύθυνε ο Βασίλης Ουζουνίδης, που απέβαλε και τον προπονητή του Ηρακλή Νίκο Κριεζή, με βοηθούς τους Λευτέρη Κατερτζή - Γιώργο Πασχαλίδη.
Α1 ΕΠΣ: ΜΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΙΣΩ
Η προτελευταία αγωνιστική της Α1 που αναβλήθηκε λόγω της βροχόπτωσης, θα διεξαχθεί την Κυριακή 10-1-2010 και ώρα 15:00, όπως αποφάσισε η Επιτροπή πρωταθλήματος της ΕΠΣ Ξάνθης, κατά την τελευταία συνεδρίασή της.
Γ΄ ΕΠΣ: ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Ο ΟΡΦΕΑΣ
Η μία από τις τρεις εκκρεμότητες πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα. Ο Ορφέας Ν. Αμισσού στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής κέρδισε το Σαμακώβ με 3-1 και ξέφυγε επτά βαθμούς από τη δεύτερη θέση που κατέχουν τα Κιμμέρια και τα Σήμαντρα.
Στο αγωνιστικό μέρος της συνάντησης που έγινε στη Ν. Αμισσό, οι γηπεδούχοι βρέθηκαν να χάνουν στο πρώτο μέρος με 0-1 αλλά στην επανάληψη με αντεπίθεση διαρκείας πέτυχαν τρία γκολ και πήραν την 8η φετινή νίκη με όλες τις παραπάνω συνέπειες.
Άλλες δύο εκκρεμότητες απομένουν για να ολοκληρωθεί η προτελευταία αγωνιστική, που είχαν αναβληθεί λόγω της ακαταλληλότητας των γηπέδων από τη βροχόπτωση. Και οι δύο συναντήσεις θα διεξαχθούν την Κυριακή 10 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί.