Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ

…η τοπική ΝΟΔΕ η οποία πραγματικά δεν ξέρει πού να κρυφτεί με τις 33 μονάδες διαφορά με το ΠΑΣΟΚ. Καλά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τι κάνανε; Καθόταν και περίμεναν τους ψηφοφόρους να τους φωτίσει το Άγιο Πνεύμα προκειμένου να επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία; Βλέπετε υπάρχει και η «Δεξιά του Κυρίου» και μάλλον σε αυτή βασίστηκαν. Συν Αθηνά όμως και χείρα κίνει έλεγαν οι πρόγονοί μας και κάτι περισσότερο θα ήξερα από εμάς. Θα μου πείτε τι να βγουν και να πουν τώρα παραμονές εκλογών όταν σιωπούσαν για το κλείσιμο της ζάχαρης και των συνεταιριστικών. Ο λαός μπορεί όμως να αργεί αλλά έρχεται η στιγμή που αποδίδει ευθύνες. Ας προσγειωθούν λοιπόν στην πραγματικότητα για το δικό τους πρώτα το καλό.

…ο κύριος Ράπτης ο οποίος δήλωνε ότι δεν έχει να δώσει αναφορά σε κανέναν αναφορικά με τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ. Όπως δεν είχε δώσει αναφορά και με το τι έγινε με τους εκκαθαριστές στην ΣΕΒΑΘ. Δυστυχώς δεν είχε αντιληφθεί, όταν έκανε τις σχετικές δηλώσεις, ότι η καρέκλα του ήδη είχε χάσει τα πόδια της και ο ίδιος είχε πέσει ήδη κάτω. Έστω και τώρα μήπως θα έπρεπε να αναθεωρήσει αυτή την αλαζονική στάση και να σταθεί εντίμως απέναντι σε όλους εμάς προκειμένου να μάθουμε επιτέλους τι συνέβη στα εργοστάσια στα οποία διετέλεσε πρόεδρος και αντιπρόεδρος. Μήπως έστω και τώρα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν ήταν προσωπική του επιχείρηση αλλά περιουσία του ξανθιώτικου λαού για την οποία οφείλει επιτέλους να λογοδοτήσει;

…ορισμένοι όψιμοι παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι έως πρόσφατα μας αντιμετώπιζαν αφ’ υψηλού γιατί ασκούσαμε κριτική στο ρόλο που έπαιξαν για το κλείσιμο των συνεταιριστικών χωρίς να αντιδράσουν σε αυτή την απόφαση. Την Δευτέρα το πρωί τους είδαμε με κατεβασμένα κεφάλια. Γιατί άραγε; Δεν έβλεπαν τη θύελλα που ερχόταν; Θα μου πείτε αυτοί βολεύτηκαν. Μπήκαν στο δημόσιο και μάλιστα σε θεσούλες που διάλεξαν στην Ξάνθη. Μόνο που τα πράγματα μάλλον θα αλλάξουν γι αυτούς και ίσως τότε ψάξουν βαθιά στη συνείδησή τους για τις χαμένες θέσεις εργασίας και το γκρέμισμα του οράματος του αείμνηστου Αλέξανδρου Μπαλτατζή που θυσίασαν για κομματικά και προσωπικά οφέλη.

…η Νομαρχία Ξάνθης που πέρα από την όποια κριτική ασκούμε οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι την βραδιά των εκλογών ανταποκρίθηκε με το παραπάνω στην υποχρέωσή της για άμεση ενημέρωση. Η ιστοσελίδα, ιδιαίτερα αυτή που αφορούσε στην σταυροδοσία, ενημερωνόταν κάθε τρία λεπτά δίνοντας την εικόνα που επικρατούσε στο νομό. Αν και εκφράστηκαν κάποιες επιφυλάξεις με την επιλογή των τμημάτων που καταχωρούνταν προκειμένου να κορυφωθεί η αγωνία ενός συγκεκριμένου υποψηφίου βουλευτή και των ανθρώπων που τον εμπιστεύθηκαν. Πέρα όμως από τις όποιες ενστάσεις εκφράστηκαν από διάφορες πλευρές γεγονός είναι ότι η δουλειά των δημοσιογράφων διευκολύνθηκε κατά πολύ.

…η συγγνώμη που απαίτησε από την εφημερίδα Τόλμη ο νομάρχης Ξάνθης με αφορμή το δημοσίευμα για την ρύθμιση της κυκλοφορίας στην 28ης Οκτωβρίου. Το ζήτημα όμως είναι το ποιος θα ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες όταν μπαίνει απαγορευτικό στην ενημέρωση για θέματα που αφορούν στη δημόσια υγεία όπως η νέα γρίπη, οι έλεγχοι στην αγορά ενόψει των γιορτών, η γρίπη των πτηνών παλαιότερα και πλείστα άλλα παραδείγματα. Ποιος θα ζητήσει συγγνώμη όταν το Κανάλι 6 απευθύνεται στους καθ’ ύλην αρμόδιους προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες και βρίσκει κλειστές πόρτες.. Ποιος θα ζητήσει συγγνώμη που αναγκαζόμαστε να απευθυνθούμε στη Νομαρχία Ροδόπης για να ενημερώσουμε γονείς, αγρότες, κτηνοτρόφους οι οποίοι μας ανοίγουν διάπλατα τις δικές τους πόρτες χωρίς να χρειάζονται εγκρίσεις και χωρίς να υφίστανται απαγορεύσεις. Για όλα αυτά θα ζητήσει κανείς συγγνώμη;
Νέος δανεισμός ή ανάκληση υποσχέσεων;
Σε πλαίσιο: Η νέα κυβέρνηση θέλει, αλλά το θέμα είναι αν μπορεί
Το αποτέλεσμα των εκλογών δε χρειάζεται και ιδιαίτερο σχολιασμό αφού ήταν έτσι κι αλλιώς αναμενόμενο, από τη μέρα ακόμα που ο Κώστας Καραμανλής προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές είχε διαφανεί η νίκη του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με την εξασφάλιση μιας ισχυρής αυτοδυναμίας. Εκείνο όμως που σηκώνει πολλά σχόλια και μεγάλη ανάλυση είναι από δω και πέρα, το αύριο των Ελλήνων, το μέλλον της πατρίδας μας.
Είναι κοινά αποδεχτό πως η κατάσταση των περισσότερων πολιτών είναι τουλάχιστον άθλια, κυρίως ως προς τον οικονομικό τομέα αφού η ανεργία τείνει να εξελιχθεί στην μεγαλύτερη και πιο γρήγορα μεταδιδόμενη επιδημία ενώ από την άλλη, τα προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων γίνονται όλο και πιο απαγορευτικά αφού σχεδόν όλοι, εκ των πραγμάτων αναγκάζονται να ψωνίζουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα.
Φυσικά για την τραγική αυτή κατάσταση που βιώνει σήμερα ο Έλληνας ευθύνεται κατά πολύ η παγκόσμια οικονομική κρίση, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως δεν έγιναν μεγάλα λάθη και δεν εφαρμόστηκαν λανθασμένες πολιτικές από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τα 28 δις που δόθηκαν στις τράπεζες με σκοπό αυτές να διοχετεύσουν τα χρήματα αυτά στην αγορά μέσω δανείων ήταν ίσως το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης Καραμανλή, αφού οι τράπεζες πλέον δίνουν με μεγάλη δυσκολία και κατόπιν πολλών εγγυήσεων δάνεια, κάτι που με απλά λόγια σημαίνει πως τα 28 δις μπορεί να πήγαν οπουδήποτε αλλού εκτός από την αγορά για την οποία και προορίζονταν.
Οι αγρότες πωλούν τα προϊόντα τους χαμηλότερα από ποτέ, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται πολλές φορές να καλύπτουν το κόστος παραγωγής από την τσέπη τους, ενώ και ο κλάδος της οικοδομής περνάει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο σε περιοχές όπως η Ξάνθη όπου πλέον είναι χιλιάδες οι άνεργοι οικοδόμοι.
Την κατάσταση αυτή υπόσχεται να αλλάξει η νέα κυβέρνηση μέσα από πρόγραμμα και σχέδιο, όπως έχει πει τόσες φορές ο κύριος Παπανδρέου. Το θέμα ωστόσο είναι κατά πόσο είναι υλοποιήσιμο το σχέδιο της νέας κυβέρνησης, ένα σχέδιο που με μια πρόχειρη εκτίμηση θα κοστίσει στη χώρα μας τουλάχιστον 10 δις, χρήματα τα οποία προφανώς θα δανειστούμε αφού δεν τα διαθέτουμε.
Επομένως οι λύσεις για τη νέα κυβέρνηση δεν είναι και πολλές, ή θα αναγκαστεί να πάρει πίσω πολλές από τις προεκλογικές της υποσχέσεις και να ακολουθήσει μια σκληρή για τον απλό πολίτη πολιτική ή να κάνει πράξη τις υποσχέσεις της και να χρεώσει ακόμα περισσότερα το ήδη υπερχρεωμένο κρατικό ταμείο. Και φυσικά εδώ μπαίνει και το ζήτημα ποια από τις δύο αυτές περιπτώσεις συμφέρει περισσότερο τη χώρα μας.
Βέβαια το επικρατέστερο σενάριο είναι πως σε λίγο καιρό η νέα κυβέρνηση θα πει στον ελληνικό λαό ότι παρέλαβε μια πολύ πιο άσχημη οικονομική κατάσταση από αυτή που περίμενε και αυτό την αναγκάζει να αλλάξει πολλά από τα αρχικά της σχέδια, αν και θεωρώ πως η οικονομική κατάσταση της χώρας μας είναι ξεκάθαρη και γνωστή σε όλους.
Συνηθίζεται όμως ύστερα από κάθε εκλογική αναμέτρηση, η κάθε κυβέρνηση να ανακαλεί πολλές από τις υποσχέσεις της με το πρόσχημα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε πίσω της μια κατάσταση που θέλει θυσίες για να διορθωθεί. Εκείνο όμως που κανένας δεν έχει καταλάβει ακόμα είναι γιατί οι θυσίες αυτές θα πρέπει να γίνονται από τον φτωχό κι αδύναμο πολίτη.
Προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για ενιαία φορολόγηση, κάτι που σε μια απλή μετάφραση σημαίνει φορολόγηση και των πλουσίων και όχι ιδιαίτερη μεταχείριση αυτών. Πέρα όμως από το ότι η φορολόγηση μόνο των ισχυρών δεν είναι αρκετή για να καλύψει το έλλειμμα, κάτι που σημαίνει πως τη νύφη θα την πληρώσει και πάλι ο απλός εργαζόμενος, μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως ο νέος πρωθυπουργός θα τολμήσει να βάλει το κρατικό χέρι στο πορτοφόλι των πλουσίων.
Προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τη στήριξη των πάντων, μέσων ενημέρωσης, επιχειρηματιών και γενικότερα όλων όσων η στήριξή τους μπορεί να φέρει μια παράταξη στην κυβέρνηση. Ακόμα και να θέλει λοιπόν, είναι δύσκολο για εκείνον να τα βάλει ανοιχτά μαζί τους. Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως οι προεκλογικές εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου τη μόνη διαφορά που είχαν από αυτές του Κώστα Καραμανλή ήταν το ωραίο περιτύλιγμα.
Μια από τις προεκλογικές εξαγγελίες του νέου πρωθυπουργού που δέχτηκαν με μεγάλη ανακούφιση οι περισσότεροι Έλληνες, ήταν αυτή που έλεγε για πάγωμα των δόσεων στις τράπεζες για ένα χρόνο. Στα δικά μου τα αφτιά όμως το μέτρο αυτό ακούγεται πολύ μικρό μπροστά στα υπέρ κέρδη των τραπεζών τη στιγμή μάλιστα που όλοι ξέρουμε πως τα τεράστια αυτά κέρδη προέρχονται από ανθρώπους της γενιάς των 700 ευρώ.
Το ιδανικό στην περίπτωση αυτή θα ήταν να μπει ένα όριο στα κέρδη των τραπεζών, είτε μέσω μιας μεγάλης φορολόγησης όταν ξεπεράσουν το όριο αυτό είτε μέσω κάποιου άλλου μέτρου. Υπάρχει όμως στη χώρα αυτή πρωθυπουργός που να βρει το θάρρος να τα βάλει με τους τραπεζίτες; Υπάρχει πρωθυπουργός που να τους πει ξεκάθαρα ότι δεν επιτρέπει στον καθένα που έχει χρήματα να φτιάχνει μια τράπεζα και να εκμεταλλεύεται τον κάθε φτωχό; Ασφαλώς και δεν υπάρχει. Αν υπήρχε έστω και ένας τέτοιος, θα φρόντιζε στη χώρα αυτή να μείνει μία μόνο τράπεζα κι αυτή να είναι κρατική, ώστε να μην μπορεί ο κάθε πλούσιος να κατακλέβει τον εργαζόμενο. Σίγουρα πάντως δεν είναι ο Γιώργος Παπανδρέου αυτός που θα τολμήσει κάτι τέτοιο.
Είναι δεδομένο πως κανένας, ούτε καν οι πιο φανατικοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, δεν εύχονται να αποτύχει ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός. Αντιθέτως όλοι θέλουν αυτά που προεκλογικά υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ να τα κάνει πράξη με τον πιο ανώδυνο τρόπο για τη χώρα μας. Κανένας δε θα έχει όφελος από μια αποτυχημένη κυβέρνηση και κανένας δε θα ήθελε να δει την έτσι κι αλλιώς άσχημη κατάστασή του να γίνεται ακόμα χειρότερη. Μακάρι η νέα αυτή κυβέρνηση να διαψεύσει το κείμενο αυτό μέχρι και την τελευταία λέξη του, αλλά έχοντας στο μυαλό μου την υπάρχουσα κατάσταση, θεωρώ πως οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι ελάχιστες.

Σ. Καραχότζα
Συγγνώμη κύριε Νομάρχα

Με διπλή λωρίδα η 28ης Οκτωβρίου και όχι διπλής κατεύθυνσης. Είδαμε το δάσος και παραβλέψαμε το δέντρο και γι αυτό οφείλουμε να απολογηθούμε.



Η αλήθεια αποκαθίσταται
Τα προβλήματα λύνονται;

Την αποκατάσταση της αλήθειας από πλευράς εφημερίδας Τόλμης ζητά με επιστολή του ο Νομάρχης Ξάνθης αναφορικά με τη ρύθμιση της κυκλοφορίας επί της οδού 28ης Οκτωβρίου.
Από παρανόηση λοιπόν η συντάκτρια του άρθρου έγραψε ότι η πρόταση της νομαρχίας μιλούσε για δρόμο διπλής κατεύθυνσης ενώ αυτή έκανε λόγο για δρόμο με δύο λωρίδες κυκλοφορίας.
Ένα λάθος που δημόσια οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να αποκαταστήσουμε ζητώντας συγγνώμη για το συγκεκριμένο θέμα.
Ειδικότερα η επιστολή του Νομάρχη Ξάνθης αναφέρει
«Ισχυρίζεστε σε δημοσίευμα της 30ης Οκτωβρίου 2009, με εκτενείς αναφορές και μου επιτίθεστε προσβλητικότατα, ότι δήθεν πρότεινα να γίνει η οδός 28ης Οκτωβρίου διπλής κατεύθυνσης, γεγονός που είναι ψευδές.
Αντιθέτως, πρότεινα, η ως άνω οδός να μείνει μιας κατεύθυνσης προς την κεντρική Πλατεία με δύο λωρίδες, αντί για μία που έχει σήμερα, απαγορεύοντας την στάθμευση.
Σε συνδυασμό με άλλα άδικα και προσβλητικά δημοσιεύματά σας επιφυλάσσομαι κάθε δικαιώματός μου και ζητώ την άμεση, με ίδιου μεγέθους ειλικρινή αποκατάσταση της αλήθειας». Η εφημερίδα Τόλμη δεν έχει κανέναν ενδοιασμό όταν κάπου σφάλλει να αναγνωρίσει δημόσια το λάθος της. Ας δούμε όμως την ουσία του δημοσιεύματος και όχι το αν ο δρόμος πάει και έρχεται ή απλώς πηγαίνει. Γιατί αν κανείς σταθεί σε αυτό το σημείο τότε χάνει το δάσος.
Αυτό λοιπόν που λέγαμε στο προηγούμενο τεύχος μας ήταν η προχειρότητα του σχεδιασμού αφού αυτός γίνεται χωρίς επικαιροποιημένη κυκλοφοριακή μελέτη. Όπως αποδεικνύεται από τις συζητήσεις και τις προτάσεις που κατατίθενται ο όποιος σχεδιασμός λαμβάνει χώρα ερήμην των συγκοινωνιολόγων. Αν αυτό που ισχυριζόμαστε είναι ψευδές τότε γιατί μόλις λίγες ημέρες πριν οριζόταν από τη νομαρχία Ξάνθης θέσεις στάθμευσης για τα ταξί για να ακολουθήσει αμέσως μετά ο προβληματισμός για την απόφαση; Υπάρχουν μελέτες πάνω στις οποίες πατούν οι όποιες αποφάσεις της Νομαρχίας, και αν ναι γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα;
Επιπρόσθετα αληθεύει ότι το κυκλοφοριακό είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει ανακύψει τώρα αλλά υφίσταται επί σειρά ετών χωρίς να δοθεί λύση; Αληθεύει ότι ο εμπορικός κόσμος κατά καιρούς εξαπέλυσε τα βέλη του τόσο προς δήμο όσο και προς νομαρχία για την διαιώνιση του προβλήματος; Αληθεύει ότι τα όποια μέτρα πάρθηκαν αφορούσαν στην απαγόρευση της στάθμευσης γύρω από την πλατεία την ημέρα διεξαγωγής της λαϊκής αγοράς; Αληθεύει ότι το ίδιο διάστημα τουριστικά λεωφορεία έκλειναν την κίνηση σταθμεύοντας στην Τράπεζα Ελλάδος και απέναντι;
Ο κύριος Παυλίδης έχει δίκιο να διαμαρτύρεται για το λάθος που κάναμε. Όμως το πρόβλημα της Ξάνθης είναι αυτό; Δηλαδή εάν η 28ης Οκτωβρίου είναι διπλής κατεύθυνσης ή δρόμος με δύο λωρίδες κυκλοφορίας; Πραγματικά πιστεύει κανείς ότι όπως διαμορφώνεται η περιοχή θα αντέξει τον όγκο των αυτοκινήτων; Οι ίδιοι οι επαγγελματίες μιλούν, πέρα από υποβάθμιση του δρόμου, και για επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Μάλιστα ο κύριος Τσιακίρογλου ήταν που δήλωσε «ας μας πουν πού θέλουν να πάνε το εμπορικό κέντρο για να ξέρουμε κι εμείς τι θα κάνουμε». Είναι δικές μας απόψεις λοιπόν αυτές που εκφράστηκαν και μάλιστα απόψεις, που σύμφωνα με τον κύριο Νομάρχη τον προσβάλλουν;
Να πάμε και ένα βήμα παραπέρα. Στην επιστολή του προς τον κύριο Πούλιο αναφέρει «Οι αποφάσεις των ομόφωνων Δημοτικών Συμβουλίων πέντε (5) περιόδων για την ενοποίηση των πλατειών είναι σεβαστές και μη ελεγχόμενες ως προς την ουσία και την σκοπιμότητά τους από τον νόμο, παρά τις ενδεχόμενες άλλες προσωπικές απόψεις». Τελικά ποια είναι η θέση της νομαρχίας για το έργο της ενοποίησης; Θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου ή όχι; Γιατί σε αυτό δεν πήραμε απάντηση. Ούτε πήραμε απάντηση στο σημείο της επιστολής του προς τον κύριο Πούλιο που μιλούσε για «επικουρική αρμοδιότητα, εφόσον δεν δοθεί άλλη λύση, για λόγους δημοσίου συμφέροντος». Τι εννοούσε ακριβώς ο κύριος Νομάρχης; Εμείς σαν εφημερίδα περιμένουμε τις διευκρινίσεις τις οποίες φυσικά και οφείλουμε να δημοσιεύσουμε όταν μας δοθούν. Όπως περιμένουμε και συγκεκριμένες απαντήσεις στη βάση ποιας μελέτης γίνονται οι σχεδιασμοί για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας επί της 28ης Οκτωβρίου.
Ναι. Οφείλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη. Συγγνώμη γιατί είδαμε το δάσος και παραβλέψαμε το δέντρο. Και γι αυτό ευθυνόμαστε.

Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
«Μας θυμούνται μόνο στις εκλογές»
Το ρεπορτάζ
Για πολλά και σοβαρά προβλήματα κάνουν λόγο οι κάτοικοι του Δροσερού στον οικισμό τους, προβλήματα τα οποία λύνονται με υποσχέσεις κάθε φορά που πρόκειται να γίνουν εκλογές και μόλις αυτές περάσουν, μένουν με τις υποσχέσεις και φυσικά με τα ίδια προβλήματα.
«Κάθε φορά που έχουμε εκλογές έρχονται οι υποψήφιοι και υπόσχονται να λύσουν προβλήματα και να κάνουν έργα, και μόλις τους ψηφίσουμε μας ξεχνάνε» λένε οι κάτοικοι του Δροσερού. Το μεγάλο παράπονο των ανθρώπων αυτών, όντας οι περισσότεροι εξ αυτών μικροπωλητές, είναι τα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν ως πρόστιμο που τους επιβάλει κατά καιρούς η δημοτική αστυνομία τη στιγμή που οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι ζητάνε να τους δοθούν οι σχετικές άδειες ώστε να είναι εντάξει απέναντι στο νόμο.
« Μας βλέπουν με άλλο μάτι και δεν καταλαβαίνω το γιατί αφού κι εμείς είμαστε Έλληνες πολίτες» τονίζει χαρακτηριστικά ένας από αυτούς. « Μας κόβουν πρόστιμο 1.000 και 2.000 ευρώ, ποσό που για να το συγκεντρώσουμε θέλουμε 3 και 4 μήνες» λένε οι μικροπωλητές του Δροσερού.
Μεγάλα επίσης είναι τα παράπονά τους για τους κάδους απορριμμάτων, τους οποίους όπως λένε οι ίδιοι, τους περιμένουν εδώ και ενάμιση χρόνο. Έτσι αφού δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι κάδοι, τα σκουπίδια είναι πεταμένα παντού, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια ζωντανή εστία μόλυνσης. Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε πως αρκετά σπίτια του οικισμού είναι ακόμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα με την αιτιολογία ότι είναι αυθαίρετα.
Μάλιστα ορισμένοι από τους εκεί κατοίκους καταγγέλλουν ότι εκείνοι που προσπαθούν με νόμιμες διαδικασίες να αποκτήσουν ηλεκτρικό ρεύμα, δεν τα καταφέρνουν ενώ όσοι επιχείρησαν με άλλους, υπόγειους τρόπους, τα κατάφεραν. Συγκεκριμένα κάνουν λόγο για φακελάκια και αμοιβές αρμοδίων ώστε να τους δοθεί ηλεκτρικό ρεύμα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός κατοίκου του οποίου ο μικρότερος γιος έχει κάνει δυο φορές επέμβαση αλλά οι γονείς του δεν έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τα φάρμακά του σε ψυγείο αφού το σπίτι τους είναι ένα από αυτά που δε διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα. Έχοντας φτάσει στα όρια τους αυτοί οι άνθρωποι, παρακάλεσαν το συνεργείο του Καναλιού 6 το ρεπορτάζ αυτό να δημοσιευτεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη και μάλιστα ζήτησαν να ξαναπάμε εκεί ώστε ο αδιάψευστος μάρτυρας, που είναι ο φακός της κάμερας, να καταγράψει ένα ένα όλα τα προβλήματα της περιοχής αυτής.
« Μέχρι τον ΟΑΕΔ δικαιούνται ύδρευση και αποχέτευση κι από κει και πέρα δε δικαιούνται;» αναρωτιούνται οι κάτοικοι του Δροσερού αφού πολλά από τα σπίτια έχουν σοβαρό πρόβλημα και με το νερό. Ένα επίσης πολύ σοβαρό πρόβλημα της περιοχής του Δροσερού είναι τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας αφού όπως δήλωσαν στην κάμερα του Καναλιού 6 οι νέοι της περιοχής, όπου κι αν ζήτησαν μέχρι τώρα δουλειά, μόλις είπα ότι είναι από το Δροσερό, αρνήθηκαν να τους δώσουν δουλειά ακόμα κι εκεί που υπήρχε κενή θέση και θα μπορούσαν να απασχολήσουν κάποιον ή κάποιους από αυτούς.
Και οι δρόμοι του οικισμού όμως δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση αφού πέρα από τα σκουπίδια που υπάρχουν πεταμένα κατά μήκος, εκείνο που ένα γυμνό μάτι βλέπει είναι περισσότερο λακκούβες και λιγότερο δρόμο. Να τονίσουμε πως μιλάμε για ανθρώπους που υπηρετούν την πατρίδα μας, που πληρώνουν δημοτικά τέλη και απορούν πώς γίνεται για όλα τα άλλα να είναι παράνομοι και τα σπίτια τους να είναι αυθαίρετα αλλά για να πληρώνουν τα δημοτικά τέλη πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ αναφέρθηκε πολλές φορές ο δήμος και το όνομα του ίδιου του δημάρχου. Παράπονα όμως εκφράζουν και για το μικρό όπως λένε σχολείο του οικισμού όπου δε χωράνε όλα τα παιδιά και ορισμένοι γονείς αναγκάζονται ή να στείλουν τα παιδιά τους σε σχολείο άλλων περιοχών ή να μην τα στείλουν καθόλου. Τα ίδια παράπονα εκφράζονται και για το κέντρο υγείας που με πρωτοβουλία του δήμου Ξάνθης λειτουργεί στην περιοχή, αλλά πολλές φορές το ιατροφαρμακευτικό υλικό δεν είναι αρκετό. Άλλωστε το θέμα δεν είναι να υπάρχει απλά ένα κέντρο υγείας αλλά να έχει και την κατάλληλη υποστήριξη σε προσωπικό και φάρμακα.
Οι κάτοικοι αυτοί που τόλμησαν να υψώσουν τη φωνή τους και να ζητήσουν δημόσια πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, προτρέπουν όλους τους συντοπίτες τους να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να ζητήσουν αυτά που δικαιούνται ως άνθρωποι. «Εμάς μας έχουν εγκαταλείψει στη μοίρα μας τη στιγμή που σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες και φροντίδα στα αδέσποτα σκυλιά» λένε, θέλοντας να μεταφέρουν την κατάσταση που επικρατεί στον οικισμό. Συνεχίζοντας οι κάτοικοι του Δροσερού λένε: «σε χωριά των 50 κατοίκων φτιάχνουν έργα και καλά κάνουν διότι κι εκεί άνθρωποι μένουν, εδώ που είμαστε πολλοί περισσότεροι δε θα έπρεπε να κάνουν τα ίδια έργα;».

«Μας αναγκάζουν να γίνουμε κλέφτες» λένε οι περισσότεροι και γι’ αυτό ζητούν από τη νέα κυβέρνηση να ενδιαφερθεί περισσότερο για τους ανθρώπους αυτούς ώστε να αποκτήσουν επιτέλους ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον πολιτιστικό σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ του Δροσερού του οποίου τα μέλη, σύμφωνα με τους ίδιους τους κατοίκους, σε καθημερινή βάση δίνουν μάχες ώστε να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν στον οικισμό τους, είτε αυτό έχει να κάνει με θέματα εργασίας είτε με θέματα υγείας και καθαριότητας.

Τι λέει ο δήμος Ξάνθης
Σε επικοινωνία μας με ανθρώπους του δήμου Ξάνθης, ζητήσαμε να μας καταθέσουν και τη δική τους θέση αναφορικά με τις καταγγελίες των κατοίκων του Δροσερού και η απάντηση που πήραμε έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είπαν οι καταγγέλλοντες.
«Αν σκεφτείτε ότι μιλάμε για έναν οικισμό του οποίου όλα τα σπίτια είναι αυθαίρετα, θα μπορούσαμε να μην είχαμε κάνει τίποτα απολύτως ως τώρα. Εμείς όμως βάλαμε τους ανθρώπους πάνω από τα όσα υπαγορεύει ο νόμος και προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε όσα περισσότερα γινόταν γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Ήδη ορισμένα από τα σπίτια έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ενώ θα μπορούσαμε να μην τους δώσουμε. Φτιάξαμε αποχέτευση όμβριων και υδάτων.
Με το ρυθμό και τον τρόπο που εξελίσσεται όμως ο οικισμός, είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να παρακολουθούμε συνέχεια τα αυθαίρετα σπίτια που κάθε μήνα γίνονται και να τους εξασφαλίζουμε φως, νερό κλπ. Εξάλλου για να μπορέσει ο δήμος να κάνει έργα θα πρέπει να έχει και κάποια ανταποδοτικότητα, ωστόσο οι περισσότεροι που έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, δηλώνουν κάτι λίγα τετραγωνικά μέτρα και κατά συνέπεια πληρώνουν ελάχιστα ως δημοτικά τέλη ενώ παίρνουν ρεύμα κάμποσα ακόμα σπίτια. Παρόλα αυτά, ακόμα και τώρα κάνουμε ό,τι μπορούμε ως δήμος, δεν είναι τυχαίο ότι φαρδαίνουμε το δρόμο που οδηγεί προς το Δροσερό ώστε η μετακινήσεις τους να είναι πιο άνετες και πιο ασφαλείς» είπαν στην Τ οι άνθρωποι του δήμου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί τους.

Η πραγματικότητα
Πέραν όμως των όσων μας είπαν οι ίδιοι οι κάτοικοι του δροσερού, όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά πως σε κάθε προεκλογική περίοδο είναι ο πιο εύκολος στόχος των πολιτικών οι οποίοι πέρα από τις πολλές και, όπως αποδεικνύεται μέχρι τώρα, απραγματοποίητες υποσχέσεις που μοιράζουν, δε διστάζουν εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση αυτών των ανθρώπων, να εξαγοράζουν ψήφους με δυο σακούλες ψώνια ή με 20 και 50 ευρώ, εξάλλου οι ίδιοι οι κάτοικοι του Δροσερού έχουν καταγγείλει πολλές φορές ανάλογα περιστατικά.
Ωστόσο για την κατάσταση αυτή, μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι ή όσοι εξ αυτών δέχονται για 20 και 50 ευρώ να ξεπουλούν την ψήφο τους και μαζί μ’ αυτή, τα όνειρα και τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο. Θα πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να αντιδράσουν ομαδικά στην εξαγορά των ψήφων και να δείξουν έτσι ότι δε θέλουν να είναι το παιχνιδάκι των πολιτικών σε κάθε εκλογές. Όσο θα δέχονται να λαμβάνουν τις σακούλες με τα ψώνια ή τα φακελάκια με τα ψίχουλα που τους δίνουν για να υφαρπάξουν την ψήφο τους, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στο Δροσερό.
Όσο για την εύκολη δικαιολογία των πολιτικών οι οποίοι κάθε φορά που δεν ξέρουν τι να απαντήσουν, αναφέρονται στα παράνομα κτισμένα σπίτια, εμείς θα κάνουμε μερικά ερωτήματα πολύ απλά και απολύτως λογικά. Το Δροσερό είναι το μοναδικό μέρος της Ελλάδας όπου τα αυθαίρετα σπίτια ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο; Μήπως τυχαίνει να υπάρχουν ακόμα και πολιτικοί που κατοικούν σε αυθαίρετο σπίτι αλλά δεν τους λείπει τίποτα; Μήπως η χώρα αυτή μόνο στην περίπτωση του Δροσερού θυμάται τι δικαιούται και τι όχι μια αυθαίρετη κατοικία;
Αν κύριοι του δήμου και των άλλων τοπικών φορέων οι άνθρωποι αυτοί κατοικούν σε αυθαίρετα σπίτια, τότε γιατί σε κάθε εκλογές τους τάζετε τα πάντα για να κλέψετε την ψήφο τους; Μήπως εκεί τα σπίτια τους παύουν να είναι αυθαίρετα; Βέβαια για να πούμε και του στραβού το δίκιο, για να γίνει το Δροσερό ένας ανθρώπινος οικισμός με όλα όσα πρέπει να έχει, θα πρέπει να κατεδαφιστεί και να δομηθεί από την αρχή, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει γιατί είναι μια περιοχή που κατοικείται και πάνω απ’ όλα είναι ο άνθρωπος. Αυτό εξάλλου είναι κάτι που τονίστηκε και από τη μεριά του δήμου Ξάνθης. Έτσι, οι όποιες παρεμβάσεις στον οικισμό θα πρέπει να γίνουν με βάση την υπάρχουσα κατάσταση και φυσικά το καλύτερο θα ήταν να μην επιτραπεί η δημιουργία και άλλων αυθαίρετων κατοικιών αν σε αυτές θα ζουν άνθρωποι κάτω από αυτές τις συνθήκες γιατί πολύ απλά δεν επιτρέπεται στον 21ο αιώνα να υπάρχουν άνθρωποι που ζουν έτσι.

Σ. Καραχότζα
Γεμάτη σκουπίδια η Νεάπολη
Χιλιάδες απορρίμματα δίπλα σε σχολεία και σπίτια
Σε ένα μικρό σκουπιδότοπο είχε μετατραπεί το παρκάκι στη Νεάπολη, δίπλα ακριβώς από τα σχολεία της περιοχής και εντός κατοικημένης περιοχής.
Χρειάστηκε η παρέμβαση του Καναλιού 6 που σε σχετικό ρεπορτάζ κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στον οικισμό, ώστε να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και να καθαρίσουν την περιοχή.
Σακούλες γεμάτες σκουπίδια, άδεια μπουκάλια, κουτιά, ακόμη και περισσεύματα φαγητών κατέκλυζαν την περιοχή προκαλώντας όχι μόνο περιβαλλοντική μόλυνση αλλά και κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων και κυρίως των μαθητών που χρησιμοποιούν τους χώρους αυτούς.
Γύρω από αυτό το παρκάκι υπάρχουν πολλά σχολεία όπως το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο της περιοχής, με αποτέλεσμα εκατοντάδες παιδιά καθημερινά να ζουν σε αυτό το περιβάλλον. Παίζουν και κάνουν βόλτες δίπλα στα σκουπίδια ενώ ακόμη και η είσοδος του δημοτικού ήταν γεμάτη απορρίμματα.
Οι κάτοικοι αγανακτισμένοι καταγγέλλουν ότι οι τοπικές αρχές τους θυμούνται μόνο στις εκλογές. «Όποτε έχει έναν οποιοδήποτε εκλογικό αγώνα τότε θυμούνται να έρθουν να καθαρίσουν αυτό τον τόπο» δηλώνουν, τονίζοντας παράλληλα πως το πρόβλημα αυτό είναι χρόνιο και κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί να το λύσει.
Ωστόσο από την πλευρά του δήμου ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας κ Γιαγτζόγλου, δηλώνει πως η συγκομιδή των σκουπιδιών στο δήμο Ξάνθης γίνεται σε καθημερινή βάση και σε πολλές περιπτώσεις δύο και τρεις φορές την ημέρα και πως οι πολίτες είναι υπεύθυνοι για τα σκουπίδια που θα πρέπει να εναποθέτουν στους κάδους. «Έχουμε κάνει πολλές φορές εκκλήσεις και συστάσεις προς τους πολίτες, όμως πολλοί συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο» δηλώνει και προσθέτει πως είμαστε όλοι οι πολίτες υπεύθυνοι για την καθαριότητα αυτής της πόλης.
Όσον αφορά στα ειδικά καλαθάκια απορριμμάτων που θα έπρεπε να υπάρχουν κατά μήκος του δρόμου αλλά είναι άφαντα, ο κ. Γιαγτζόγλου δηλώνει πως έχουν τοποθετηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν, όμως μετά από λίγο άγνωστοι τα καταστρέφουν.
Το γεγονός πάντως είναι πως σπασμένοι σωλήνες, σκουπίδια και δεκάδες αδέσποτα συνθέτουν το όλο σκηνικό του οικισμού, με αποτέλεσμα μια περιοχή που ξεκίνησε να κατοικείται με τις καλύτερες προοπτικές να καταντήσει να θεωρείται υποβαθμισμένη και να παρουσιάζει αυτή την κατάσταση.
Η νομιμότητα δεν έχει να ανησυχεί από οποιαδήποτε διευκρίνηση ή διερεύνηση
Ο πολίτης όταν ψήφιζε και εμπιστευόταν τους εν λόγω υποψήφιους, πίστευε σε αυτούς και ήθελε να τους εκλέξει ως ενεργούς εκπροσώπους του στην τοπική αυτοδιοίκηση και όχι ως μαριονέτες του εκάστοτε Νομάρχη.

Θέλησα να καταγράψω τις σκέψεις, τις απορίες και τις ανησυχίες μου για τις νόμιμες και νομότυπες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για την κάλυψη και συγκάλυψη των εκάστοτε αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, όποτε τους συμφέρει και όποτε θέλουν να πείσουν τους πολίτες της πόλης μας ότι είναι δίκαιοι, νόμιμοι και ηθικοί. Ας παίξουμε λίγο με τις λέξεις. Γιατί αυτοί παίζουν τόσα χρόνια με τα νεύρα και την νοημοσύνη μας οπότε ας μας επιτρέψουν να παίξουμε κι εμείς με τις λέξεις και γενικότερα με τις έννοιες που πιπιλίζουν κάθε φορά που θέλουν να προστατέψουν τα συμφέροντα και την εξουσία τους.
Όσον αφορά στο τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο νομίζω ότι υπάρχει νομικά και αντικειμενικά σημαντικός διαχωρισμός εννοιών, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. Διότι η νομιμότητα δεν έχει να ανησυχεί από οποιαδήποτε διευκρίνηση ή διερεύνηση. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι στιγμής συμφωνείτε μαζί μου. Να ρωτήσω όμως τώρα κάτι άλλο. Το νόμιμο είναι πάντα και ηθικό; Ή το ηθικό είναι πάντα και νόμιμο; Θα μου πείτε το ηθικό είναι υποκειμενικό ενώ το νόμιμο πρέπει να είναι και είναι αντικειμενικό και χειροπιαστό. Άρα θεωρείται νόμιμο το να πνίγεις με την εξουσία σου τους υφισταμένους σου ή ακόμη και τους συνεργάτες σου (αν έτσι θέλεις να τους ονομάζεις) και να μην τους αφήνεις ούτε αέρα να αναπνεύσουν. Νόμιμο είναι ακόμη ακόμη και το να ανεβοκατεβάζεις με ευκολία πάνω κάτω και να τρέχουν πανικόβλητοι οι εκάστοτε αρμόδιοι – αναρμόδιοι, για να τους επιπλήξεις για κάτι που εσύ τους επέβαλλες να πράξουν, χωρίς καμία ντροπή. Νόμιμο είναι να σκύβουν το κεφάλι και να μην έχουν λόγο και επιλογές όσοι νομαρχιακοί σύμβουλοι εκλέχθηκαν πανηγυρικά και με πολλές ψήφους από τον ξανθιώτικο λαό στις προηγούμενες Νομαρχιακές εκλογές.
Μόνο που ο πολίτης όταν ψήφιζε και εμπιστευόταν τους εν λόγω υποψήφιους, πίστευε σε αυτούς και ήθελε να τους εκλέξει ως ενεργούς εκπροσώπους του στην τοπική αυτοδιοίκηση και όχι ως μαριονέτες του εκάστοτε Νομάρχη. Αυτό θα το ονομάσω νόμιμο αυταρχισμό, για να μην το ονομάσω διαφορετικά και παρεκτραπώ. Νόμιμο είναι επίσης να επιλέγεις εσύ, λόγω της εξουσίας που σου παρέχεται από το νόμο, τους ανθρώπους που θα ταΐσεις για να ευλογούν τα γένια σου κάθε φορά που θα βάζεις και ένα χαλικάκι στο δρόμο που ως φορέας έχεις χρέος να κάνεις. Αυτό θα το ονομάσω νόμιμη προβολή. Κι αν τύχει και δεν γουστάρει τη φάτσα σου ο εκάστοτε τοπικός άρχοντας, τότε μπορεί να μην είναι ηθικό αλλά είναι νόμιμο να δώσει την νόμιμη προβολή όπου αυτός θέλει.
Οπότε μη φωνάζετε όταν σας αδικούν γιατί και η αδικία στην πόλη που ζούμε είναι νόμιμη. Γιατί οι νόμιμοι εξουσιαστές θα βρουν ένα τρόπο (ή μάλλον ένα νόμο) για να χαρακτηρίσουν τον τόνο της φωνής σας ως παράνομο. Για αυτό δε που φωνάζετε και διαμαρτύρεστε που είναι καθ’ όλα νόμιμο, θα βρουν ένα παραθυράκι νόμου για να το υποβιβάσουν τόσο ώστε να θεωρηθεί ανάξιο λόγου και άνευ σημασίας. Όταν μάλιστα χρειαστεί να υπερασπιστούν την εξουσία και τα συμφέροντά τους νομιμοποιούν τα πάντα και μετρούν την λογική και την ηθική με οικονομικούς δείκτες. Θέλετε να το γενικεύσω περισσότερο; Όλα τα δεινά που αντιμετωπίζουμε είναι νόμιμα. Νόμιμη φτώχεια, νόμιμος αυταρχισμός, νόμιμη εκμετάλλευση, νόμιμη εκπόρνευση ιδεών και δικαιωμάτων. Ακόμη και οι συμπαιγνίες μερικές φορές μπορεί να χαρακτηριστούν ύποπτες αλλά μπορεί να είναι καθ’ όλα νόμιμες. Οπότε μην ζητάτε να πάρετε αυτά που με νόμιμες διαδικασίες σας πήραν παράνομα. Όσο για τα μαθήματα νομιμότητας και ηθικής από τους μεγάλους και τρανούς παντοκράτορες, ας τα κάνουν σε αυτούς που θα πιάσουν τόπο και όχι σε αυτούς που τους έχουν πάρει χαμπάρι. Αλλά ήγγικεν η ώρα της κρίσης.
Οι Ξανθιώτες θα έχουν την ευκαιρία σε λίγους μήνες να εκλέξουν και πάλι τους τοπικούς τους άρχοντες. Και όλοι θα κριθούν αναλόγως με τα όσα έπραξαν. Κάποιοι θα πάνε στα σπίτια τους και σε κάποιους θα δοθεί η ευκαιρία της εξουσίας για να αποδείξουν ότι μπορούν να είναι και νόμιμοι και ηθικοί! Ή και το αντίθετο. Ίδωμεν !!!
Κ.ΚΑΝΑΤΑΣ
Για πέμπτη χρονιά εκδίδεται η εφημερίδα του 3ου Λυκείου
Μια από τις πιο αξιόλογες προσπάθειες, εκδίδεται με την προσωπική μέριμνα 45 μαθητών

Συνεχίζουν για πέμπτη χρονιά την έκδοση της σχολικής τους εφημερίδας τα παιδιά του 3ου Λυκείου Ξάνθης, μια πραγματικά αξιόλογη προσπάθεια που υποστηρίζουν γονείς και καθηγητές και που αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πως οι νέοι είναι ικανοί για πολλά παραπάνω από όσα νομίζουμε.
Η εφημερίδα εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2004 και πλέον εκδίδονται δύο φύλλα το χρόνο μέσα από τα οποία οι νέοι του σχολείου βρίσκουν το χώρο τους για να εκφράσουν τις απόψεις τους, τις επιθυμίες και τις ανησυχίες τους και γενικότερα να πούνε τη γνώμη τους για ό,τι τους αρέσει και ό,τι δεν τους αρέσει εντός και εκτός του σχολείου.
Παράλληλα όμως είναι ένας τρόπος να απευθυνθούν στους γονείς και τους καθηγητές τους και γενικότερα σε ανθρώπους εκτός σχολείου, να προβάλουν τα ενδιαφέροντά τους και τις δραστηριότητές τους και ίσως ακόμη και να απευθυνθούν στους πολιτικούς και τις τοπικές αρχές για όσα τους απασχολούν.
Για την έκδοση των φύλλων απασχολούνται ανά διαστήματα περίπου 45 παιδιά κυρίως από την πρώτη και τη δευτέρα λυκείου αφού οι μαθητές της τρίτης έχουν περιορισμένο χρόνο λόγω πανελληνίων.
Τα παιδιά χωρίζονται σε πέντε ομάδες, των αρθρογράφων, της διόρθωσης, της απομαγνητοφώνησης, της φωτογραφίας και της σύνταξης. Ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του μπαίνει σε μια ομάδα και όλοι μαζί δουλεύουν για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Η εφημερίδα περιλαμβάνει κοινωνική και πολιτιστική θεματολογία όμως δε λείπουν ποτέ τα μαθητικά θέματα. Μην ξεχνάμε ότι η εφημερίδα αυτή γράφεται εξ ολοκλήρου από μαθητές.
Η εφημερίδα έχει ιδιαίτερη απήχηση στους νέους όλων των σχολείων, όμως διαβάζεται ακόμη και από πολιτικούς φορείς της Ξάνθης και βέβαια από καθηγητές.
Αν και ο χρόνος των περισσότερων παιδιών είναι αρκετά περιορισμένος, οι ομάδες έχουν πάντα την απαραίτητη όρεξη και ξεκλέβουν λίγο χρόνο από τις υπόλοιπες ασχολίες τους καθώς θεωρούν ότι η εφημερίδα αποτελεί για αυτούς τον καλύτερο τρόπο έκφρασης και δημιουργίας.
Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΘΥΜΟ

Όταν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τοπικά εξαντλούσαν την όποια πολιτική τους παρέμβαση στις θεωρητικές αναλύσεις σε γνωστό καφέ ανάμεσα σε ουίσκι και τζιν, οι ψηφοφόροι του κόμματος συσσώρευαν το θυμό από το κλείσιμο των εργοστασίων, τις χαμένες θέσεις εργασίας, την πτώση των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Όταν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τοπικά, αρνήθηκαν να ερμηνεύσουν τα μηνύματα που έστειλαν οι ψηφοφόροι του κόμματος το 2007 και το Ιούνιου του 2009 ο θυμός μετατρεπόταν σε οργή η οποία σαν ποτάμι συμπαρέσυρε στο διάβα της όλους όσους με την αλαζονεία και την αδράνεια πλήγωσαν ανεπανόρθωτα την παράταξη.

Αν το εκλογικό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας πανελλαδικά χαρακτηρίζεται ως καταποντισμός στην Ξάνθη μπορεί κανείς να μιλήσει άνετα για πανωλεθρία. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα έφθασε στο 33% προκαλώντας έκπληξη ακόμη και στα στελέχη του κυβερνώντας πλέον κόμματος.
Τι οδήγησε όμως σε αυτή την ήττα. Μία εξήγηση έχει να κάνει με τα όσα ευτράπελα σημειώθηκαν κατά τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου τοπικά. ΟΙ καταγγελίες περί ηθικής, περί μη συμβατών λύσεων, τελικά περί εγκατάλειψης του πλοίου τη στιγμή που βουλιάζει ήταν που διαμόρφωσαν και το αρνητικό κλίμα.
Δεύτερο παράγοντας είναι η συνεχής αδράνεια της ΝΟΔΕ η οποία επί σειρά ετών επαναπαύθηκε στις εκλογικές νίκες που κατήγαγε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας χωρίς να μπορέσει να αντιληφθεί ότι το εκλογικό σώμα δεν είναι δεδομένο και αλλάζει από ώρα σε ώρα. Παράλληλα η έλλειψη αυτοκριτικής και η αδυναμία πολιτικής ανάλυσης των αποτελεσμάτων του 2007 και των ευρωεκλογών του Ιουνίου οδήγησαν στην καταβαράθρωση της Νέας Δημοκρατίας τοπικά.
Κυριότερο όλων όμως ήταν η στάση που κράτησαν τα τοπικά στελέχη έναντι των προβλημάτων της περιοχής. Οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας έδειξαν ανοχή την πρώτη τετραετία στην αδράνεια που χαρακτήριζε τα στελέχη αναφορικά με την κατάσταση που διαμορφωνόταν. Η ανοχή όμως έγινε θυμός όταν έκλειναν τα συνεταιριστικά εργοστάσια με την πλειοψηφία της διοίκησης του εργατικού κέντρου να αντιδρά χλιαρά, με τη ΝΟΔΕ να κρατά ερμητικά κλειστό το στόμα, με τους εργαζόμενους που πρόσκεινταν στη ΔΑΚΕ να πανηγυρίζουν για το λουκέτο που έμπαινε. Η ανοχή έγινε θυμός όταν το φουγάρο του εργοστάσιου ζάχαρης έσβησε και οι υποσχέσεις για τη μονάδα βιοαιθανόλης έμεναν κούφια λόγια. Όταν οι παραγωγοί έβλεπαν τις τιμές τους να κατρακυλούν και να μην μπορούν να βγάλουν ούτε το κόστος παραγωγής. Όταν οι επενδύσεις στην ΕΑΣ γινόταν με βάση τις καλλιέργειες στελεχών της. Όταν δια στόματος εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης ακουγόταν ότι η ανεργία στην Ξάνθη είναι μόλις στο 8% κι αυτή επιλεκτική. Όταν η πρακτική διέψευδε τις ρητορείες του σεμνά και ταπεινά, περί πάταξης της διαφθοράς, περί αξιοκρατίας, περί ίσης αντιμετώπισης των πολιτών, περί αναπτυξιακής πορείας. Όταν όλα αυτά αντικαταστάθηκαν από την αλαζονεία που εκφραζόταν με δηλώσεις του τύπου «δεν δίνω αναφορά σε κανέναν», όταν εκφραζόταν με την απουσία των στελεχών για δημόσιο διάλογο, όταν το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου αποτελούσε θέμα «ταμπού» για τα τοπικά στελέχη, όταν ισοπέδωσαν την ελπίδα και τις προσδοκίες του κόσμου τους.
Τότε ήταν που η ανοχή μετατράπηκε σε θυμό και παρέδωσε άνευ όρων την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ το οποίο καλείται σήμερα να ανταποκριθεί στα μεγάλα προβλήματα του κόσμου, αυτού του κόσμου που βαρέθηκε να δείχνει επιείκεια, που βαρέθηκε να στηρίζει στελέχη τα οποία εξαντλούσαν την πολιτική τους παρουσία στα καφέ της πόλης. Αυτό είναι που πληρώνει σήμερα και τοπικά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας παραδίδοντας αμαχητί τη σκυτάλη στο Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος όπως γράφει η Καθημερινή, εφημερίδα που πρόσκειται στην συντηρητική παράταξη, έχει και το πεπόνι και το μαχαίρι ενώ απέναντί του είναι μόνο τα συσσωρευμένα και οξυμένα προβλήματα του τόπου. Αυτά είναι η πρόκληση και η ευκαιρία του να γράψει ιστορία. Μια ευκαιρία που έχασε δια παντός το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Καλή μας πράσινη εβδομάδα. Πω. πω τι έγινε βρε παιδιά; Εν μέσω φθινοπώρου γκρίζων σύννεφων και κίτρινων φύλλων, πρασίνισε το μάτι μας. Ακόμη και ο Νομός Δράμας, ένας κατεξοχήν μπλε Νομός, πρασίνισε και αυτός. Ψάχναμε με το τσιγκέλι να δούμε ένα γαλάζιο Νομό στον καταπράσινο χάρτη της Ελλάδας μας. Και κάπου εκεί ψηλά στην Βόρεια Ελλάδα βλέπαμε και ένα γκρι πόδι, ξέρετε αυτό της Χαλκιδικής, του Αγίου Όρους. Ήταν γκρι μάλλον γιατί δεν συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία. Λάθος, μεγάλο λάθος. Αυτό κι αν θα έπρεπε να το βάψετε με χρώμα έντονο και φωτεινό γιατί ανέβασε και κατέβασε κυβερνήσεις, υπουργούς και υποψήφιους βουλευτές.
Και τώρα φτου κι απ’ την αρχή. Φύγε εσύ, έλα εσύ. Μία ιστορία τόσο προβλέψιμη και το γνωστό έργο σε επανάληψη κάθε τρεις και λίγο. Ήρθαν οι γαλάζιοι, έφυγαν οι πράσινοι, ήρθαν οι πράσινοι , έφυγαν οι γαλάζιοι. Θα μάθουμε τους νέους υπουργούς μας, ξέρετε ορκωμοσίες, χειραψίες, χτύπημα της πλάτης και συχαρίκια. Μακάρι όμως να μην μείνουμε μόνο σε αυτά γιατί ο λαός είναι πλέον τόσο κουρασμένος που και ξέρει να εκδικείται και εκδικείται πολύ καλά. Θυμάστε πριν πόσο καιρό ο κ. Καραμανλής ήταν ο ισχυρός της πολιτικής σκηνής; Θέλετε να σας το θυμίσω; Μόλις πριν πέντε χρόνια η Ελλάδα είχε ένα ισχυρό δημοφιλή πρωθυπουργό που εξελέγη δύο φορές και απολάμβανε ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, καθώς και ευρείας κοινωνικής συναίνεσης, τουλάχιστον για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της πρωθυπουργίας του. Τι συνέβη λοιπόν κατά τη διάρκεια αυτής της πενταετίας και τα γαλάζια παιδιά από την κορυφή, έφτασαν στον πάτο; Ο τόπος μας γνώρισε τίμια και εργατικά παιδιά που δούλεψαν για το συμφέρον του τόπου και των πολιτών ή μήπως γνώρισε το δούλεμα του αιώνα;
Τι να πρωτοθυμηθώ; Τον αγαπητό μας κύριο Βουλγαράκη που υποστήριζε ότι το νόμιμο είναι πάντα και ηθικό; Το παράνομο «αναψυκτήριο» του αγαπητού επίσης κυρίου Μαγγίνα, μαζί με τους «ανασφάλιστους» επισκέπτες - εργάτες – υπηρέτες του κατά το χρονικό διάστημα που διατελούσε Υπουργός Απασχόλησης; Και από την άλλη ζητούσε από τους απλούς πολίτες να καταβάλλουν τις εισφορές τους κανονικά ώστε να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή; Είναι τόσα πολλά τα παραδείγματα διαφθοράς και ασυδοσίας σε αυτά τα πέντε χρόνια ενώ η Ελλάδα προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να ορθοποδήσει και να αποφύγει την υπερχρέωση και το δανεισμό. Εις βάρος βέβαια των απλών μικρομεσαίων πολιτών που αγωνίζονταν από το πρωί έως το βράδυ για να μην τους πάρει η τράπεζα το σπίτι και να καταφέρουν να πληρώσουν το φροντιστήριο του παιδιού τους. Μας ήρθε και η οικονομική κρίση (τεχνητή ή ουσιαστική δεν μπορώ να είμαι σίγουρη για τίποτε πλέον), πάγωσαν και τις συντάξεις (έλεος κύριοι) και έδεσε το γλυκό του κουταλιού έως μπορώ να πω και ζαχάρωσε.
Οπότε από τον ψηλό θώκο του σεμνά και ταπεινά περάσαμε στον πάτο του δεν ήξερα τι γινόταν μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Ή μπορεί και να ήξερα αλλά δεν βαριέσαι τα ίδια δεν έκαναν και οι προηγούμενοι. Μπορεί να έκαναν τα ίδια, μπορεί να έκαναν και χειρότερα. Άλλωστε κανείς δεν ξεχνάει και την υπόθεση της Siemens. 100 εκατομμύρια ευρώ λένε πως έδωσαν και στα δύο μεγάλα κόμματα οι Γερμανοί. Και στους δύο. Και στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία. Και στους δύο ταμίες, και Βαρθολομαίο και Τσουκάτο. Και Ρηγίλλης και Χαριλάου Τρικούπη.
Όσο για την μοιρασιά των χρόνων που κυβέρνησε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. νομίζω ότι είναι πάνω κάτω ίσα μοιρασμένα. Μετά την μεταπολίτευση δηλαδή εδώ και 35 συναπτά έτη, 19 χρόνια κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ και 16 χρόνια η Ν.Δ. Ποιος έκανε τα μεγαλύτερα λάθη και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, δεν μπορώ εγώ να το κρίνω. Ίσως έχουν ίδιο μερίδιο ευθύνης.
Το θέμα είναι ότι ο Ελληνικός λαός αποφάσισε καθαρά και θέλησε να δώσει την ευκαιρία και πάλι στο ΠΑΣΟΚ ίσως γιατί ήθελε να εκδικηθεί τη ΝΔ. Δεν ξέρω πόσο σοφό είναι αυτό αλλά ίσως είναι μία ευκαιρία να δοκιμάσουμε πάλι κάτι που δοκιμάσαμε και στο παρελθόν, αλλά με νέα δεδομένα. Με νέους εκπροσώπους και νέα στελέχη που ίσως κάνουν τη διαφορά. Προσέξτε τη διαφορά και όχι τη διαφθορά. Τι μεγάλη αλλαγή νοήματος μπορεί να σου κάνει ένα θ.
Και μην ξεχνάτε. Την Κυριακή που μας έρχεται 11 Οκτωβρίου, η Ξάνθη μας γιορτάζει ετεροχρονισμένα της απελευθέρωσή της. Αυτό μου θυμίζει τα γενέθλια των παιδιών που τις περισσότερες φορές δεν τα γιορτάζουμε την ημέρα της γέννησής τους αλλά όποτε μας βολεύει. Οπότε επτά ημέρες μετά θα απολαύσουμε την παρέλαση και θα έχουμε και νέο εκπρόσωπο κυβέρνησης.
Καλά να περνάτε και τα λέμε πάλι, πρώτα ο Θεός, την άλλη εβδομάδα.
Σε χαμηλά επίπεδα η ρύπανση των νερών του Νέστου
Πρόσφατες μελέτες σχετικά με το βαθμό ρύπανσης των τριών μεγάλων ποταμών της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποδεικνύουν ότι ο ποταμός Νέστος είναι ο πιο καθαρός, συγκριτικά με τον Έβρο και το Στρυμόνα. Ο ποταμός Έβρος ο οποίος προέρχεται από τη Βουλγαρία και έχει εισροές και από την Τουρκία, φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από βιομηχανικά απόβλητα και για το λόγο αυτό κατά καιρούς είναι προβληματικός.
Κάτι ανάλογο συνέβαινε κατά το παρελθόν και με το Στρυμόνα αλλά τα τελευταία χρόνια και κυρίως από πέρυσι όταν άρχισε να λειτουργεί ένας μεγάλος βιολογικός καθαρισμός, δεν υπάρχει ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα αναφορικά με τη ρύπανση των νερών του ποταμού.
Ο Νέστος το μόνο σχετικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η μεταφορά σκουπιδιών από τη γειτονική Βουλγαρία και αυτό κυρίως όταν υπάρχει κάποια έντονη βροχόπτωση. Όταν δηλαδή κάποιος σκουπιδότοπος της Βουλγαρίας πλημμυρίζει, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια αυτά να φτάνουν μέχρι τα μέρη μας. Εκείνο πάντως που σίγουρα δεν έχει ο Νέστος είναι η σοβαρή βιομηχανική επιβάρυνση.
Βέβαια οι κύριοι αρμόδιοι για τις έρευνες που έχουν να κάνουν με τη ρυπαρότητα των ποταμών είναι οι ερευνητές του κέντρου αλιευτικής έρευνας που βρίσκεται στην Καβάλα καθώς και το πανεπιστήμιο της Ξάνθης. Ωστόσο εκείνο που με σιγουριά μπορεί να πει κανείς είναι πως πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή ως προς τη διαχείριση αυτών των ποταμών αφού είναι και τα τρία διασυνοριακά και υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες ως προς την ποσότητα αλλά και την ποιότητα των νερών τους.
Βέβαια μετρήσεις, κυρίως από τα πανεπιστήμια, ως προς τα βασικά στοιχεία της ποιότητας των νερών γίνονται συστηματικά και σε μόνιμη βάση. Όσο για τις πιο ολοκληρωμένες και μεγαλύτερου βάθους έρευνες, αυτές γίνονται με βάση κάποια προγράμματα που εφαρμόζονται σε συνεργασία και με τις γειτονικές χώρες.
Πέραν όμως των παραγόντων που προαναφέραμε, μια ακόμα πολύ σημαντική αιτία μόλυνσης των ποταμών είναι και η ανθρώπινη παρέμβαση είτε αυτή γίνεται με τη ρίψη σκουπιδιών είτε με τη ρίψη φυτοφάρμακων σε γύρω περιοχές.
Δέκα χρόνια … φαγούρας για τη Skoda Ξάνθη που έσπασε την παράδοση με την ΑΕΚ 1-0
Κάτι παραπάνω από δέκα χρόνια πέρασαν από την τελευταία νίκη της Skoda Ξάνθη επί της ΑΕΚ, που και τότε είχε πραγματοποιηθεί, με προπονητή τον Γιάννη Ματζουράκη. Ήταν Ιανουάριος του 1999 και το τελικό 2-1 είχε διαμορφωθεί με γκολ των Θωμά Κυπαρίση στο 37΄ - Ισμαήλ Μπα στο 47΄, ενώ είχε μειώσει σε 2-1 ο Σαβέφσκι.
Την Δευτέρα το βράδυ η πολύ καλά οργανωμένη Skoda Ξάνθη νίκησε στα Πηγάδια την αγωνιστικά κουρασμένη «Ένωση» με 1-0 χάρη σε γκολ του Μάουρο Πόϊ, στο 21΄ λεπτό.
Αυτή ήταν η δεύτερη νίκη για την ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη που έπιασε τον δικέφαλο της Αθήνας, στην 9η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Super League, με επτά βαθμούς.
Από την άλλη κι άλλο έδαφος έχασε η ΑΕΚ στη βαθμολογία, μετά την ήττα στα Πηγάδια για την 6η αγωνιστική και βρίσκεται στο -11 από την κορυφή.
Ο Γιάννης Ματζουράκης χρησιμοποίησε για πρώτη φορά βασικό τον Βασιλακάκη στην δεξιά πλευρά και έβαλε τον Λουτσιάνο πίσω από τον επιθετικό που ήταν ο Πόϊ.
Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς χρησιμοποίησε τον Γιάχιτς στα χαφ, Μαντούκα και Χέρσι αριστερά και δεξιά αντίστοιχα και Σκόκο πίσω από τον Μπλάνκο.
ΦΑΣΕΙΣ – ΓΚΟΛ
Στο 4': Μακρινό σουτ του Μαντούκα, περνά λίγο δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Γκσπούρνινγκ.
Στο 15': Ο Χέρσι πλασάρει από το ύψος της μικρής περιοχής και στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα. Ο Κάκος ακυρώνει το γκολ της ΑΕΚ.
Στο 21' ΓΚΟΛ: Μετά από άστοχη έξοδο του Σάχα, ο Πόϊ ανοίγει το σκορ για τη Skoda Ξάνθη, έχοντας χρησιμοποιήσει το χέρι του για να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα.
Στο 36': Ο Χέρσι βρίσκεται μόνος στη μικρή περιοχή απέναντι στον Γκσπούρνινγκ και αντί να πλασάρει δίνει δίπλα του στον Μπλάνκο. Ο Αργεντινός στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα, αλλά το γκολ ακυρώνεται ως οφσάιντ.
Στο 42': Ο Μαντούκα σεντράρει από αριστερά, αλλά η κεφαλιά του Μπλάνκο περνά ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
Στο 59': Ο Λουτσιάνο βγάζει σέντρα ακριβείας από αριστερά για τον Φλίσκα, που δεν πιάνει καλά το σουτ και από πολύ ευνοϊκή θέση στέλνει τη μπάλα άουτ.
Στο 71': Φάση διαρκείας στην περιοχή της Skoda Ξάνθης με διαδοχικές κεφαλιές, η μπάλα φτάνει στον Μπλάνκο, ο οποίος από κοντά με το κεφάλι δεν καταφέρνει να νικήσει τον Γκσμπούρνινγκ.
Στο 75': Απ' ευθείας εκτέλεση φάουλ του Λεονάρντο με την μπάλα να περνάει λίγο πάνω από την εστία της Skoda Ξάνθης.
Στο 81': Ο Αραούχο σώζει την τελευταία στιγμή την ΑΕΚ, με τον Φλίσκα έτοιμο να πλασάρει από το ύψος του πέναλτι και τον Σάχα εξουδετερωμένο.
Στο 90': Ο Μπλάνκο φεύγει από κανονική θέση και εξαπολύει εκπληκτικό σουτ, το οποίο εξουδετέρωσε ο Γκσπούρνινγκ, πραγματοποιώντας την απόκρουση του αγώνα.
MVP
Ο Γκσπούρνινγκ φώναξε παρών όποτε η άμυνα της Skoda Ξάνθης «τα χρειάστηκε» απέναντι στους επιθετικούς της ΑΕΚ και κυρίως τον Μπλάνκο. Ο Αυστριακός γκολκίπερ πραγματοποίησε άλλη μια εξαιρετική εμφάνιση και έδειξε πως δικαίως συγκαταλέγεται στους κορυφαίους γκολκίπερ της Superleague.
Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ
Καλή ήταν η διαιτησία του Κερκυραίου Τάσου Κάκου και των βοηθών του Μποζατζίδη (Θεσσαλονίκης) – Τάτση (Γιάννινα). Κιτρίνισε τους Κιντάνα – Βάλλα.
ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
Skoda Ξάνθη: Γκσπούρνινγκ, Τζάγκι, Παπαδημητρίου (75' Βακουφτσής), Βάλλας, Κωστούλας, Βασιλακάκης, Φλίσκας (83' Ριζογιάννης), Κιντάνα, Πόϊ, Στρμπα, Λουτσιάνο (61' Ταϊντέ)
Α.Ε.Κ.: Σάχα, Μαϊστόροβιτς, Γεωργέας, Αραούχο, Αρτσε, Γιάχιτς (85' Ιορντάκε),, Γκερέιρο (64' Ταχτσίδης), Χέρσι (59' Λεονάρντο), Σκόκο, Μαντούκα, Μπλάνκο.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Μεγάλη τη νίκη της Skoda Ξάνθης χαρακτήρισε ο Γιάννης Ματζουράκης, ο οποίος παρουσιάστηκε πανευτυχής στην συνέντευξη τύπου και δεν πήρε θέση για τις επίμαχες φάσεις: «Μας ενδιαφέρει να δίνουμε την ψυχή μας και να κερδίζουμε τόσο δύσκολα παιχνίδια. Ευχαριστώ τους φιλάθλους μας, ειδικά στα τελευταία λεπτά, που ήταν πολύ δύσκολα μετά τις κλασικές ευκαιρίες που χάσαμε και την πίεση που δεχτήκαμε. Η νίκη μας είναι πολύ μεγάλη από όλες τις απόψεις. Δεν έχω άποψη για το ακυρωθέν γκολ του Χέρσι, άλλοι είπαν ότι ήταν χέρι κι άλλοι ότι δεν ήταν».
Από την αντίπερα όχθη, απογοητευμένος τόσο από την εικόνα των παικτών του στον αγωνιστικό χώρο, όσο και από την διαιτησία του Κάκου παρουσιάστηκε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στην συνέντευξη Τύπου, ήταν ολιγόλογος και ζήτησε συγγνώμη από τους φιλάθλους που έδωσαν δυναμικό παρών στο γήπεδο.
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ανακοινώθηκε από την ΕΠΟ το πρόγραμμα της 4ης φάσης του κυπέλλου Ελλάδος. Σε αυτή τη φάση μπαίνουν και οι «μεγάλοι» στη μάχη, με την αναμέτρηση του ΟΦΗ με τον ΠΑΟΚ να ξεχωρίζει. Η Skoda Ξάνθη αγωνίζεται στο Ελληνικό με τον Εθνικό Μάνης, μία συνάντηση που θα γίνει στις 28 Οκτωβρίου και θα αρχίσει στις 14.15.
Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι ομάδες της Superleague αγωνίζονται εκτός έδρας.
ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΡΟΣΤΕΡ
Εκκαθαρίσεις στο ρόστερ της Skoda Ξάνθης θα υπάρξουν μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς ο προπονητής της ομάδας Γιάννης Ματζουράκης αδυνατεί να δουλέψει με 35 ποδοσφαιριστές που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην διάθεσή του.
Για κανέναν προπονητή στον κόσμο δεν είναι εύκολο να δουλέψει με ένα υπεράριθμο ρόστερ και το ίδιο ισχύει για τον Ματζουράκη. Τα προσεχή παιχνίδια θα αποτελέσουν κριτήριο για την παραμονή αρκετών παικτών στα Πηγάδια. Πρόθεση των ανθρώπων της Skoda Ξάνθης να μην αριθμεί το ρόστερ περισσότερους από 30 ποδοσφαιριστές.
ΘΥΜΑ ΛΗΣΤΕΙΑΣ
«Θύμα» ληστείας έπεσε ο Μάουρο Πόι. Άγνωστοι εισέβαλαν στο σπίτι του και έκλεψαν αντικείμενα που σύμφωνα με τον Αργεντινό επιθετικό δεν ήταν μεγάλης αξίας.
ΝΕΟΙ – ΕΦΗΒΟΙ
Το απόλυτο είχαν οι δύο ομάδες της Υποδομής της Skoda Ξάνθης. Οι Νέοι με γκολ του Κουτίνη στο 15΄ κέρδισαν την ΑΕΚ με 1-0 στο Αθλητικό Κέντρο της Skoda Ξάνθη το Σάββατο το πρωί αν και έπαιζαν από το 50΄ με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής με δεύτερη κίτρινης του Κομεσίδη. Και οι Έφηβοι στο ίδιο γήπεδο λίγο μετά κέρδισαν με 4-2 τον Ηρακλή και ανέβηκαν στην τρίτη θέση του Β΄ ομίλου.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΓΚΡΖΕΛΑΚ;
Επιστρέφει - όπως όλα δείχνουν-στην ομάδα της Skoda Ξάνθης ο Ράφαλ Γκρζέλακ. Ο Πολωνός μέσος είχε δοθεί δανεικός στη Στεάουα Βουκουρεστίου, αλλά η τελευταία αναμένεται να ακυρώσει τη συμφωνία, αφού δεν είναι ικανοποιημένη από την παρουσία του. Άγνοια δηλώνουν στη Skoda Ξάνθη για το θέμα της αποδέσμευσης του Πολωνού χαφ αφού όπως υποστηρίζουν δεν έχουν σχετική ενημέρωση ούτε από τον παίκτη ούτε από τους Ρουμάνους.
Ο κ. Μαντζουράκης είναι αυτός που θα λάβει τελικά την απόφαση για την περίπτωση του Γκρζέλακ, με τον οποίο αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι είχαν μία πολύ καλή συνεργασία στην ομάδα της Skoda Ξάνθης.
ΔΙΑΚΟΠΗ
Διακοπή έχουμε στο πρωτάθλημα της Super League λόγω των υποχρεώσεων της Εθνικής μας ομάδας για τα προκριματικά παιχνίδια του Παγκοσμίου κυπέλλου, με Λετονία και Λουξεμβούργο.
Τυχεροί όσοι παρακολούθησαν το 1ο MOUNTAIN BIKE FESTIVAL

Εντυπωσιακό θέαμα πρόσφεραν στους 100 περίπου θεατές το πρωί της προηγούμενης Κυριακής οι 74 ποδηλάτες που πήραν μέρος στο 1ο MOUNTAIN BIKE FESTIVAL που έγινε 4χλμ πάνω από την Παναγία της Καλαμούς.
Οι αγώνες περιλάμβαναν αντοχή και κατάβαση. Στην πρώτη οι 26 ποδηλάτες που συμμετείχαν από τους 32 που είχαν δηλώσει αρχικά συμμετοχή, διαγωνίστηκαν σε πέντε γύρους των 5,5 χλμ με χρονομέτρηση και ο νικητής αναδείχθηκε μετά από 1 ώρα και 22 λεπτά, επίπονης και σκληρής δοκιμασίας.
Το θέαμα που παρουσίασαν όλοι οι αθλητές ήταν μοναδικό αφού κράτησαν την αδρεναλίνη και την αγωνία των φίλων του αθλήματος στα ύψη. Αξίζει να αναφέρουμε πως μέρος πήραν αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ στους αγώνες κατάβασης ανάμεσα στους 48 ποδηλάτες βρέθηκαν 7 από τη Βουλγαρία και 2 από τη Γερμανία.
Να πούμε ότι η εκδήλωση αυτή είχε διάρκεια δύο ημερών. Το Σάββατο οι ποδηλάτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις διαδρομές με τα πόδια, να κάνουν τις προπονήσεις τους για την καλύτερη προετοιμασία τους ενόψει της Κυριακής που έγιναν οι αγώνες.ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ
Να πούμε πως η πρώτη τριάδα στους αγώνες αντοχής (cross country XC) ήταν οι:
1ος Μολλά Χαρούν του Δαίδαλου Δράμας
2ος Χορτομάρης Βασίλης του Α.Π.Σ. Μαχητή Σερρών
3ος Λαλιώτης Κώστας του Πήγασου Ξάνθης
Οι αγώνες αντοχής περιλαμβάνουν μία διαδρομή 5,5 – 6 χλμ με 5 γύρους. Οι έξι πρώτοι ολοκλήρωσαν κανονικά τον αγώνα.
Επίσης τις πρώτες τρεις θέσεις στους αγώνες κατάβασης (downhill – DH) πήραν οι:
1ος Χαϊδεμενάκης Μπάμπης Scott Χανίων Κρήτης
2ος Sari Oglou Orlando της Giant Γερμανίας
3ος Νησιώτης Δημήτριος της Forrest Gam Θεσσαλονίκης
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΤΑΒΑΣΗΣ
Οι αγώνες κατάβασης γίνονται σε δύο σκέλη, τους προκριματικούς και τους τελικούς. Η συνολική απόσταση της πίστας είναι 2 χλμ.
Αναφορικά με τη διοργάνωση του 1ου ΞΑΝΘΗ MOUNTAIN BIKE FESTIVAL να πούμε ότι ήταν πετυχημένη και αξίζουν συγχαρητήρια στη MOUNTAIN ACTIVE η οποία δημιουργήθηκε στην Ξάνθη πριν από λίγους μήνες και είναι εταιρία αστική – μη κερδοσκοπική. «Υπεύθυνοι» για τη δραστηριοποίησή της είναι κυρίως παλιοί ποδηλάτες – μαραθωνοδρόμοι του βουνού. Σκοπός της εν λόγο εταιρίας είναι να διαδοθεί η ορεινή ποδηλασία και ο ορεινός μαραθώνιος, ενώ στόχο αποτελεί επίσης και η δημιουργία ενός ποδηλατικού πάρκου στο σημείο όπου έγινε το πρώτο αυτό Φεστιβάλ.
Ελπίζουμε και στο μέλλον να υπάρξει ανάλογη δραστηριότητα γιατί όντως είναι ένα εντυπωσιακό άθλημα!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
Μετά από ένα τριήμερο γεμάτο ποδήλατο το Xanthi MTB Festival 2009 «έριξε αυλαία». Ο καιρός ήταν καλός (με εξαίρεση τον άνεμο που δημιούργησε προβλήματα στον αγώνα του DH την Κυριακή), οι διαδρομές ελπίζουμε να ικανοποίησαν και τους πιο απαιτητικούς και γενικότερα όλοι να πέρασαν καλά και να απολαύσανε ποδήλατο.Τα ευχαριστήριά μας στους χορηγούς του φεστιβάλ, τον κ. Θεοτόκη και τη GIANT, τον κ. Κώστα Τσουνάκο υπεύθυνο του Xanthi Bikes, τον κ. Παπαγεωργόπουλο και το Action Bike Club και τη Specialized καθώς και τη Red Bull που έδωσε το παρόν και στο Downhill.gr για την υποστήριξη.
Ευχαριστήρια επίσης και στους ντόπιους χορηγούς μας και τα ξενοδοχεία ΕΛΕΝΑ, 916 και ΠΕΤΡΙΝΟΣ ΛΟΦΟΣ, επίσης για την υποστήριξή τους.Περαστικά στους 2 locals που τραυματίστηκαν (λόγω του αέρα), τον Βάϊο και τον Jimmy και ευχές για γρήγορη ανάρρωση.Τέλος θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους παραβρέθηκαν, γιατί αν και είμαστε μακριά δώσανε όλοι το παρόν τους κάνοντας πολλά χιλιόμετρα, αλλά και για την επιείκεια τους. Ευχαριστώ και ελπίζω να περάσατε όλοι τέλεια.Ραντεβού την Άνοιξη.
Βαγγέλης Mountain Active
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Άδοξος αποκλεισμός για τη Makro Ξάνθη από τους Ίκαρους Σερρών

Είναι γνωστό ότι οι αγώνες κυπέλλου αποτελούν ένα πολύ καλό τεστ των ομάδων κατά την περίοδο της προετοιμασίας τους ενόψει της πρεμιέρας του πρωταθλήματος. Η Makro Ξάνθη έδωσε δύο αγώνες, με ομάδες που θα τις ξαναβρεί στο δρόμο της, αφού συμμετέχουν στο ίδιο πρωτάθλημα, με το Γρηγόρη Σουλιώτη να βγάζει ασφαλή συμπεράσματα μιας και ήταν τα πιο δυνατά παιχνίδια από όσα έχει δώσει μέχρι σήμερα. Μία νίκη και μία ήττα ήταν ο απολογισμός των δύο αγώνων του δευτέρου τη τάξει Εθνικού θεσμού της ΕΟΚ, όπου η Makro Ξάνθη έχει να επιδείξει μεγάλες επιτυχίες.
ΙΚΑΡΟΙ – MAKRO ΞΑΝΘΗ
Όχι μόνο δεν τα κατάφερε στις Σέρρες η Makro Ξάνθη να πετύχει τη νίκη - πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου Ελλάδος, αλλά πραγματοποίησε τη χειρότερή της εμφάνιση στους μέχρι σήμερα αγώνες προετοιμασίας, χάνοντας από την ομάδα του Στάθη Καμαράκη με 88-66. Μια διαφορά που αντικατοπτρίζει την εικόνα του αγώνα, με την ξανθιώτικη ομάδα να βρίσκεται σε άλλο γήπεδο.
Από το ξεκίνημα οι γηπεδούχοι πήραν τα ηνία του αγώνα προηγήθηκαν με 8-0 και 12-4, με τους φιλοξενούμενους να προσπαθούν να σουλουπώσουν την κατάσταση και να βρίσκουν προς στιγμή απαντήσεις στο δικό τους κακό ξεκίνημα. Ένα λεπτό πριν το τέλος της 1ης περιόδου, μείωσαν σε 18-14 αλλά τρία λάθη του κ. Λαζαρίδη έδωσαν τη δυνατότητα στους γηπεδούχους να ξαναφέρουν τη διαφορά στο +9 που ήταν και η μεγαλύτερη σ΄ αυτό το διάστημα.
Η δεύτερη περίοδος ήταν παράσταση για ένα ρόλο. Πριν περάσουν 67΄΄ η διαφορά έφτασε σε νταμπλ σκορ (28-14) διαγράφοντας τη συντριβή. Μοναδικός παίκτης που βρισκόταν στο παιχνίδι ήταν ο Νησιώτης που όμως φορτώθηκε με τρία φάουλ, πρόβλημα που φάνηκε.
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τέσσερα τρίποντα των Ξανθιωτών (3 ο Γέλενιτς και ο Στεφανίδης) μειώνοντας σε 53-40 αλλά το 3ποντο του Ξανθιώτη Βοϊβατόπουλου που διαπρέπει με τα χρώματα των Ικάρων, επανάφερε την ισορροπία και τη διαφορά με τη λήξη της 3ης περιόδου στο +23.


Στην τελευταία περίοδο η ψαλίδα άνοιξε στο μέγιστο, στους 31 πόντους, 76-45 και η είσοδος του Ιωακειμίδη με την επάνοδο του Νησιώτη, έφεραν τη διαφορά στο +22 (88-66).
Τα 10λεπτα: 27-14, 45-28 (ημιχ.), 68-45, 88-66 τελικό.
Διαιτητές ήταν οι κ.κ. Λαζαρίδης - Μήτσιου (Θεσσαλονίκης)
ΙΚΑΡΟΙ ΣΕΡΡΩΝ (Καμαράκης): Πεχλιβάνης 9 (3), Μουζακίτης 9 (3), Τότσιος 5 (1), Γεωργαντάς 3 (1), Ιωσηφίδης, Παπούδας, Χόχλερ 23 (4), Συμεωνίδης 4, Ασημάκης 12 (2), Βοϊβατόπουλος 12 (1), Τοπούζης 12
MAKRO ΞΑΝΘΗ (Σουλιώτης): Παναγιωτόπουλος 5 (1), Ιωακειμίδης 6, Κουκουράβας, Στεφανίδης 9 (2), Μαρουλλάκης, Γέλενιτς 17 (4), Αναγνωστόπουλος 11, Νησιώτης 18, Μασλαρινός
ΧΡΗΣΤΟΥ Ο ΕΝΔΕΚΑΤΟΣ
Στην Makro Ξάνθη θα συνεχίσει την καριέρα του ο Κώστας Χρήστου, ο οποίος συμφώνησε για την επόμενη χρονιά. Ο πρώην παίκτης του Ηρακλή αποτελεί μια πολύ καλή προσθήκη για την ομάδα του Γρηγόρη Σουλιώτη στο πρωτάθλημα της Α2.
Έτσι ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο το σίριαλ της απόκτησής του, αφού αποδείχθηκε ότι η διοίκηση του κυρίου Νίκου Νικολόπουλου ήθελε τον παίκτη για αυτό και η πρόταση που του έγινε ήταν αρκετά ικανοποιητική.
Πέρυσι, με τη φανέλα του Ηρακλή ο Κώστας Χρήστου είχε 11 πόντους και 4,5 ριμπάουντ μέσο όρο σε 27 αγώνες. Να σημειωθεί ότι ο 32χρονος φόργουορντ που έχει αγωνιστεί ακόμα σε ΠΑΟΚ, Σπόρτιγκ και Χαλκίδα, παντρεύτηκε το περασμένο Σάββατο στην εκκλησία Κυρίλλου και Μεθόδιου και θα μένει μόνιμα στην Ξάνθη, απ’ όπου κατάγεται η σύζυγός του Κατερίνα Τσακουρίδου.
ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
Και στις Σέρρες έδωσε το παρόν ένα γκρουπ των φιλάθλων Xanthifans, οι οποίοι ήταν συγκλονιστικοί μέχρι τα μέσα της 4ης περιόδου, αλλά αυτή τη φορά δεν έδωσαν την ώθηση που χρειαζόταν οι παίκτες του Γρηγόρη Σουλιώτη για να κάνουν την ανατροπή όπως στον αγώνα με τον Ερμή Περάματος.
ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Στα υπόλοιπα παιχνίδια τα φαβορί εύκολα ή δύσκολα πήραν την πρόκριση, ενώ ξεχώρισαν οι νίκες του Αίαντα Ευόσμου και του Λαυρίου που είναι οι μοναδικές ομάδες της Β΄ Εθνικής που συνεχίζουν και οι συντριβές των φιλόδοξων Ερμή Λαγκαδά και Ρεθύμνου. Ένας αγώνας κρίθηκε στην παράταση, αυτός στα Εκπαιδευτήρια Δούκα.
ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ
Κατά την τελευταία συνεδρίασή της, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού χορήγησε πιστοποιητικά συμμετοχής στις ακόλουθες ομάδες καλαθοσφαίρισης που υπέβαλαν πλήρεις φακέλους:ΚΑΕ Α1: Παναθηναϊκός, Κολοσσός Ρόδου, Ηλυσιακός, Καβάλα, Μαρούσι, Περιστέρι, Ολυμπιακός, Άρης, ΠΑΟΚ, Ολύμπια Λάρισας, ΠανελλήνιοςΚΑΕ-ΤΑΚ Α2: Αιγάλεω, Ολυμπιάδα Πατρών, Makro Ξάνθη, Ηρακλής, Πέραμα, ΔάφνηΟ έλεγχος των δικαιολογητικών για τις υπόλοιπες ομάδες μπάσκετ θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.
Κατά τα άλλα το κύπελλο έγινε κανονικά και συνεχίζεται και αναρωτιόμαστε όλοι το σκοπό ύπαρξης της ΕΕΑ, δίνοντας παρατάσεις στις ομάδες για να ολοκληρώσουν τους φακέλους τους, ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχουν αποκλειστεί έως ότου πάρουν το πιστοποιητικό.
ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ
Η δήλωση μη συμμετοχής της ΑΕΛ και η αδυναμία του Απόλλωνα Πάτρας στο πρωτάθλημα της Α2 μπάσκετ των Ανδρών, φέρνουν αναπόφευκτα ανακατατάξεις στα εθνικά πρωταθλήματα, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ). Ο Αρκαδικός και ο ΟΦΗ ανέρχονται από τη Β΄ Εθνική Κατηγορία στην Α2. Μετά από αυτά τα γεγονότα η ομάδα της Λάρισας σβήνει από τον μπασκετικό χώρο, ενώ ο Απόλλωνας Πάτρας θα λάβει μέρος στο νέο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΠΣΑΠ
Τη στήριξή του στον αγώνα των καλαθοσφαιριστών παρέχει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών με ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρεται στους κοινούς αγώνες για την προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αθλητών.
ΤΟΛΜΗΡΑ

Αν ανοίξετε έναν τηλεφωνικό κατάλογο και ψάξετε να βρείτε τα τηλέφωνα της Νομαρχίας Ξάνθης, θα βρείτε αμέτρητα νούμερα, δεκάδες γραμμές δηλαδή που κάθε μιας μόνο το πάγιο κοστίζει τουλάχιστον 35 ευρώ. Η κάθε υπηρεσία έχει από δύο και τρεις αριθμούς και όλα αυτά τη στιγμή που σε κάποιο υπόγειο σαπίζει ένα τεράστιου κόστους τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο αν αξιοποιηθεί, θα μειώσει κατά πολύ το κόστος των υπαρχόντων γραμμών, αφού το ίδιο το τηλεφωνικό αυτό κέντρο δίνει αρκετές γραμμές χωρίς η κάθε μία από αυτές να έχει ξεχωριστό πάγιο. Γιατί άραγε προμηθεύτηκε η Νομαρχία το συγκεκριμένο μηχάνημα αφού σκόπευαν να το αφήσουν να σαπίζει στο υπόγειο; Γιατί έστω και τώρα δεν αποφασίζουν να το αξιοποιήσουν; Έχουν δηλαδή παραπανίσια χρήματα και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν;

Τελικά στον τόπο μας ο καθένας καταλαβαίνει ό,τι τον συμφέρει γιατί δεν εξηγείται αλλιώς η απάντηση του Νομάρχη ο οποίος στην ουσία μας είπε ότι στην περίπτωση των τιμολογίων για την προβολή των γιορτών Νέστου έγιναν όλα νόμιμα. Μας εμείς δεν είπαμε ποτέ πως έγινε κάτι παράνομα. Απλά ζητήσαμε να μάθουμε τι ποσά και σε ποιους δόθηκαν με νόμιμες διαδικασίες και γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε με κάθε ΝΟΜΙΜΟ μέσο να το μάθουμε. Εξάλλου αφού όλα έγιναν νόμιμα, κάτι που ποτέ δεν αμφισβητήσαμε, γιατί οι Παυλίδης και Στάντσιου αρνούνται να μας δώσουν τα στοιχεία που ζητάμε; Τι έχουν να φοβηθούν;

Σχετικά με το θέμα των τιμολογίων για την προβολή των γιορτών Νέστου ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης και η κυρία Πέπη Στάντσιου με απαντητική επιστολή τους μας λένε πως όλα έγιναν με νόμιμες διαδικασίες. Βέβαια όλα έγιναν νόμιμα και στη δημαρχιακή όπου η ένσταση των εργολάβων απορρίφθηκε με την ψήφο του προέδρου η οποία μέτρησε διπλή, όπως επίσης όλα έγιναν νόμιμα και στην περίπτωση της διάσπασης στα δύο του έργου προς τα Κιμμέρια, ενώ όλα έγιναν νόμιμα και στην περίπτωση της τοποθέτησης των δύο ηλεκτρονικών πινακίδων μέσα στην πόλη. Προφανώς με νόμιμες διαδικασίες έγινε και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ασφαλτόστρωση του περιβάλλοντα χώρου στον παιδικό σταθμό της Χρύσας, ένα έργο που προκηρύχθηκε μετά την ολοκλήρωσή του. Τελικά τι είναι νόμιμο και τι παράνομο; Πότε ισχύει ένας νόμος και πότε όχι; Ποιοι και με ποια κριτήρια αποφασίζουν αν κάτι είναι νόμιμο ή παράνομο;

Η Τ ανέδειξε το θέμα με τις ηλεκτρονικές πινακίδες, τα όσα έγιναν στη δημαρχιακή της 18ης Σεπτεμβρίου, αλλά κανείς δε φάνηκε να δίνει σημασία σε όλα αυτά. Που είναι οι νόμοι; Πότε αυτοί τελικά εφαρμόζονται; Ας ελπίσουμε πως η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι νόμοι να ισχύουν για όλους και να εφαρμόζονται παντού και όχι μόνο για τους μικρούς και αδύνατους.

Πρέπει να ζητήσουμε συγνώμη από τον κύριο Νομάρχη για το λάθος που κάναμε να μιλήσουμε για διπλής κατεύθυνσης δρόμο στην 28ης Οκτωβρίου, τον ευχαριστούμε πολύ που μας διόρθωσε και θα φροντίσουμε αυτό να μην επαναληφθεί. Ελπίζουμε η διεύθυνση της εφημερίδας μας, να δημοσιεύσει την επιστολή του με γράμματα αρκετά μεγάλα ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια. Θα θέλαμε μόνο να ρωτήσουμε αν ο κάθετος άξονας του κυρίου Νομάρχη είναι μονής ή διπλής κατεύθυνσης, για να ξέρουμε κι εμείς τι να λέμε. Όπως επίσης θέλουμε να μας πει αν στο περίφημο αρδευτικό τα νερά κατεβαίνουν ή ανεβαίνουν. Ελπίζουμε σύντομα ο Νομάρχης να λύσει αυτές τις απορίες μας.

Από πληροφορίες που έχουμε, μάθαμε πως όλοι στη Νέα Δημοκρατία έκαναν προεκλογικό αγώνα για την παράταξη και ο Νομάρχης Ξάνθης έκανε αγώνα για τον εαυτό του, προβάλλοντας τα έργα που έχει κάνει. Έτσι ήθελε να βοηθήσει την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας να κερδίσει τις εκλογές;


Τελικά ο κύριος Φανουράκης αποφάσισε που ανήκει; Τον είδαμε προεκλογικά σε εκλογικά κέντρα του ΠΑΣΟΚ και σε εκλογικά κέντρα της Νέας Δημοκρατίας, εκτός πια κι αν θέλει να το παίζει διπλό ταμπλό.

Για 9 μήνες απλήρωτοι είναι ορισμένοι υπάλληλοι της Αναπτυξιακής ενώ αρκετοί έχουν καθυστέρηση τριών έως και τεσσάρων μηνών να πάρουν το μισθό τους. Τελικά για ποια δικαιοσύνη και για ποιους νόμους μιλάμε όταν δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τα τόσα προγράμματα και να πληρώνουν τους υπαλλήλους; Αλήθεια, το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρός του, που και αυτοί είναι υπάλληλοι, δεν πληρώνονται κάθε μήνα; Ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος ως αιρετοί, δεν παίρνουν κάθε μήνα το μισθό τους; Τελικά όλοι αυτοί οι ανάλγητοι δεν έχουν ούτε ίχνος ευαισθησίας; Δε σκέφτονται καθόλου το πώς θα ζήσουν όλες αυτές οι οικογένειες που περιμένουν πως και πως αυτά τα χρήματα για να επιβιώσουν; Και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης; Με το θέμα αυτό μόλις ξεκινάμε και θα σας ενημερώνουμε κάθε εβδομάδα για τις όποιες εξελίξεις του.

Μετά τα όσα έγιναν στις Θρακικές Λαογραφικές γιορτές μεταξύ των φωτογράφων της Ξάνθης και τον πρόεδρο της Δ.Ε.Α.Ξ. Μανώλη Φανουράκη, μαθαίνουμε ότι ο τελευταίος ετοιμάζει ένα πρόγραμμα διόλου ευκαταφρόνητο που αφορά τις γιορτές παλιάς πόλης και προορίζεται για τους φωτογράφους της πόλης μας. Προφανώς έπρεπε να προηγηθούν αυτά που έγιναν για να αποφασίσει η Δ.Ε.Α.Ξ. να στηρίξει τους επαγγελματίες της Ξάνθης.

Μάθαμε ότι ο κύριος Παπασταματίου έχει προγραμματίσει την έκδοση ενός βιβλίου με φωτογραφίες και την ιστορία του ΚΑΠΗ. Δε ξέρουμε μόνο το ποσό που θα δαπανηθεί για την έκδοση αυτού του βιβλίου. Άραγε θα είναι ανάλογο με το πραγματικό κόστος του;

Θεωρώ ότι για να είσαι καλός δημοσιογράφος κυρίως έντυπου μέσου πρέπει να διαθέτεις γερή πένα, έμπνευση και φαντασία. Τελευταία όμως αντιλήφθηκα ότι κάποιοι που αυτοαποκαλούνται Λούκυ Λουκ της πόλης μας, διαθέτουν μάλλον μόνο φαντασιοπληξία.
Και αυτό γιατί ενημερώνονται πρώτοι για το περιεχόμενο συνεντεύξεων που δόθηκαν στο Κανάλι 6. Σας παρακαλώ την επόμενη φορά ενημερώστε και τους υπευθύνους του Καναλιού. Τελικά κάποιοι χρειάζονται ψυχίατρο.

Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ γύρω μου μόνο Ντάλτονς βλέπω και κανένα Λούκυ Λουκ. Συμπέρασμα : Ή κάποιοι ζουν στην κοσμάρα τους αναπνέοντας ελεύθερα ή χρειαζόμαστε όλοι επειγόντως οφθαλμίατρο.