Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Σε χαμηλά επίπεδα η ρύπανση των νερών του Νέστου
Πρόσφατες μελέτες σχετικά με το βαθμό ρύπανσης των τριών μεγάλων ποταμών της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποδεικνύουν ότι ο ποταμός Νέστος είναι ο πιο καθαρός, συγκριτικά με τον Έβρο και το Στρυμόνα. Ο ποταμός Έβρος ο οποίος προέρχεται από τη Βουλγαρία και έχει εισροές και από την Τουρκία, φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από βιομηχανικά απόβλητα και για το λόγο αυτό κατά καιρούς είναι προβληματικός.
Κάτι ανάλογο συνέβαινε κατά το παρελθόν και με το Στρυμόνα αλλά τα τελευταία χρόνια και κυρίως από πέρυσι όταν άρχισε να λειτουργεί ένας μεγάλος βιολογικός καθαρισμός, δεν υπάρχει ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα αναφορικά με τη ρύπανση των νερών του ποταμού.
Ο Νέστος το μόνο σχετικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η μεταφορά σκουπιδιών από τη γειτονική Βουλγαρία και αυτό κυρίως όταν υπάρχει κάποια έντονη βροχόπτωση. Όταν δηλαδή κάποιος σκουπιδότοπος της Βουλγαρίας πλημμυρίζει, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια αυτά να φτάνουν μέχρι τα μέρη μας. Εκείνο πάντως που σίγουρα δεν έχει ο Νέστος είναι η σοβαρή βιομηχανική επιβάρυνση.
Βέβαια οι κύριοι αρμόδιοι για τις έρευνες που έχουν να κάνουν με τη ρυπαρότητα των ποταμών είναι οι ερευνητές του κέντρου αλιευτικής έρευνας που βρίσκεται στην Καβάλα καθώς και το πανεπιστήμιο της Ξάνθης. Ωστόσο εκείνο που με σιγουριά μπορεί να πει κανείς είναι πως πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή ως προς τη διαχείριση αυτών των ποταμών αφού είναι και τα τρία διασυνοριακά και υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες ως προς την ποσότητα αλλά και την ποιότητα των νερών τους.
Βέβαια μετρήσεις, κυρίως από τα πανεπιστήμια, ως προς τα βασικά στοιχεία της ποιότητας των νερών γίνονται συστηματικά και σε μόνιμη βάση. Όσο για τις πιο ολοκληρωμένες και μεγαλύτερου βάθους έρευνες, αυτές γίνονται με βάση κάποια προγράμματα που εφαρμόζονται σε συνεργασία και με τις γειτονικές χώρες.
Πέραν όμως των παραγόντων που προαναφέραμε, μια ακόμα πολύ σημαντική αιτία μόλυνσης των ποταμών είναι και η ανθρώπινη παρέμβαση είτε αυτή γίνεται με τη ρίψη σκουπιδιών είτε με τη ρίψη φυτοφάρμακων σε γύρω περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου