Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ


…τα άτομα με κινητικά προβλήματα για τα οποία όλοι δείχνουν υποτίθεται ευαισθησία αλλά μόνο όταν αυτή είναι ανέξοδη ή για χάρη των τηλεοπτικών συνεργείων. Διαφορετικά δεν εξηγείται το γεγονός να παρακαλά ο σύλλογος για τα αυτονόητα και εντούτοις να βρίσκει τη μόνιμη δικαιολογία της έλλειψης κωδικών. Αφορμή η ανάγκη μετακίνησης των παιδιών στο σχολείο, με το μόνο λεωφορειάκι που υπάρχει, το οποίο όμως είτε μένει παροπλισμένο είτε θα πρέπει τα μέλη να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου τα παιδιά να μπορούν να απολαύσουν το αυτονόητο αγαθό της μόρφωσης. Και μιλάμε για ένα κόστος των 4 με 5.000 €. Δηλαδή μέσα σε όλες αυτές τις φιέστες που διοργανώνουν δε χωράνε αυτά τα ποσά προκειμένου τα παιδιά να εξυπηρετηθούν; Είναι ντροπή σε μια ευνομούμενη πολιτεία να μην έχουμε τη βούληση να διευθετήσουμε τα ευνόητα. Κατά τα άλλα κόπτονται για τα παιδιά αυτά. Μάλλον η όποια ευαισθησία, όπως είπαμε και παραπάνω, εξαντλείται για χάρη της δημοσιότητας. Ντροπή μας.



…ο δήμαρχος Ξάνθης ο οποίος συνέτρωγε με εκδότη και συνεργάτιδα του δήμου η οποία, ω τι σύμπτωση, είναι και κολλητή του συγκεκριμένου εκδότη. Φαίνεται ότι είδε πως τα λουριά σφίγγουν και ψάχνει απεγνωσμένα στηρίγματα. Τώρα αν κρίνει κανείς από το αποκούμπι που βρήκε φανταστείτε σε τι απόγνωση πρέπει να βρίσκεται. Ήταν δηλαδή στραβό το κλίμα το ‘φαγε κι ο γάιδαρος… Κάποιος θα πρέπει επιτέλους να τον συμβουλέψει να κοιτάξει λίγο γύρω του και να μην προσπαθεί να κάνει συμμαχίες τις οποίες αργότερα μπορεί και να πληρώσει ακριβά. Ή τουλάχιστον αν αυτές είναι οι επιλογές του ας μην παραπονιέται μετά για τις συνέπειές τους. Αυτό όμως που θα πρέπει επιτέλους κάποιος να του πει είναι πως, όσες συμμαχίες κι αν συνάψει, αν δεν πάρει την απόφαση να βάλει τάξη σε όσους αλωνίζουν στο δήμο Ξάνθης, θα αποβούν άσκοπες. Οι εποχές που ορισμένοι έκαναν το μαύρο άσπρο, και η πρακτική αυτή περπατούσε, πέρασε ανεπιστρεπτί. Αυτό το λέμε εμείς που είμαστε στο χώρο και γνωρίζουμε τα πράγματα. Οι πολίτες ξύπνησαν και δεν μπορούν να ποδηγετηθούν από κανένα, μα κανένα, μέσο ενημέρωσης. Καλό είναι λοιπόν να ακούσει και μιαν άλλη φωνή.


…τα σκουπίδια τα οποία σύμφωνα με τον κύριο Χατζηευαγγέλου απειλούν να μας πνίξουν μέχρι το τέλος του χρόνου και εμείς περί άλλων τυρβάζουμε. Αντί να στρώσουμε τον κ… μας και να αναζητήσουμε λύσεις, αγοράζουμε ρομποτικούς κάδους θαρρείς και αυτοί θα εξαλείψουν, ως δια μαγείας, τη συμφόρηση του ΧΥΤΑ ο οποίος πλέον δεν μπορεί να δεχθεί άλλον όγκο απορριμμάτων. Δυστυχώς όμως σε αυτόν τον τόπο πάντα φτάνουμε στο και πέντε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Κι επί τη ευκαιρία. Βρέθηκα Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, και χόρτασε το μάτι μου να βλέπει μπλε κάδους ανακύκλωσης. Εδώ το μόνο μπλε που βλέπουμε είναι του ουρανού, όταν δεν έχει συννεφιά. Πότε επιτέλους θα ακούσουν εκεί στην υπηρεσία καθαριότητας το επιτακτικό αίτημα των πολιτών για ανακύκλωση; Στο κάτω κάτω τα τέλη που πληρώνουμε είναι ιδιαίτερα αδρά και απαιτούμε να διατίθενται σε οικολογικές λύσεις. Είναι δικαίωμά μας το οποίο θα πρέπει επιτέλους να το σεβαστούν.

...καθηγήτρια του 5ου Γυμνασίου η οποία επέδειξε ιδιαίτερο «ζήλο» να απομακρύνει το τηλεοπτικό συνεργείο του Καναλιού 6 από τα γραφεία των καθηγητών. Κανείς βέβαια δεν αντιλέγει ότι η είσοδος εντός σχολικού κτιρίου επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας μόνο που στην προκειμένη περίπτωση ήταν καθηγητής αυτός που άνοιξε την πόρτα και η κάμερα ήταν κλειστή καθώς γνωρίζουμε καλά πως δεν μπορούμε να τραβήξουμε πλάνα από τα παιδιά. Μπορεί λοιπόν η εν λόγω κυρία να έκανε σωστά τη δουλειά της θέλοντας να προστατεύσει τους μαθητές ωστόσο εκπαίδευση σημαίνει και κόσμια συμπεριφορά. Άλλωστε υποτίθεται ότι αυτό ξεχωρίζει τον απαίδευτο από τον μορφωμένο άνθρωπο. Εμείς να ευχηθούμε πάντως τον ίδιο ζήλο να τον δείχνει και σε ότι αφορά στην παροχή μιας ποιοτικής εκπαίδευσης χωρίς τις αγκυλώσεις και τον ωχαδελφισμό που χαρακτηρίζει την πλειοψηφία των καθηγητών οι οποίοι αφήνουν να κάνουν τη δουλειά τους τα φροντιστήρια.

…η έξωση που έστειλε ο δήμος Ξάνθης σε επαγγελματία που κατέχει εδώ και χρόνια δημοτικό κτίριο, και μάλιστα σε ιδιαίτερα κεντρικό σημείο, χωρίς ωστόσο να καταβάλλει και το αντίστοιχο τίμημα όπως υποχρεούται από τη σύμβαση που έχει υπογράψει και ο οποίος τυγχάνει μιας ιδιαίτερης ασυλίας. Αυτή τη φορά η δημοτική αρχή φαίνεται πως αποφάσισε να κουνηθεί. Το θέμα ωστόσο είναι θα τολμήσει να προχωρήσει έως το τέλος; Ή απλώς πρόκειται για μια κίνηση η οποία αποβλέπει στο να κλείσει τα στόματα όσων αρχίζουν να αντιδρούν; Και φυσικά το ερώτημα αφορά και στην αντιπολίτευση η οποία εδώ και χρόνια σιωπά για την συγκεκριμένη ασυλία που παρέχεται. Ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Το ερώτημα είναι βέβαια, θα τολμήσουν να το κάνουν ή θα σκύψουν και πάλι το κεφάλι;
Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί
Θυμούνται τα γαλάζια αλλά ξεχνούν τα πράσινα παιδιά
Τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όσο και μετά τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει σημαία του τη διαφάνεια σε όλους τους τομείς, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για ρουσφετολογία και πελατειακές σχέσεις με τους πολίτες. Μιλάει για βόλεμα γαλάζιων παιδιών από τα βουλευτικά γραφεία και από στελέχη της παράταξης. Ασφαλώς και δεν έχει άδικο σε όλα αυτά, ασφαλώς και όλα αυτά υπήρχαν από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και γι’ αυτό άλλωστε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου πήρε έτσι απλόχερα από τον ελληνικό λαό αυτό που της άξιζε.
Φαίνεται όμως ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν πάθει μερική αμνησία αφού θυμούνται πολύ καλά το βόλεμα των γαλάζιων παιδιών αλλά ξεχνούν το βόλεμα των πράσινων παιδιών, εκτός κι αν θέλουν να μας πείσουν ότι τέτοιο βόλεμα δεν υπήρξε ποτέ. Μπορεί στόχος του Γιώργου Παπανδρέου να είναι στο μέλλον να μην υπάρξουν ποτέ ξανά τέτοια βολέματα και οι επιλογές των προσώπων για τις διάφορες θέσεις εργασίας να μη γίνονται με βάση την κομματική ταυτότητα του καθένα αλλά με βάση τα πραγματικά του προσόντα και φυσικά στην προσπάθεια αυτή ο πρωθυπουργός της χώρας θα έχει τη στήριξη όλων γιατί κανένας δε θέλει μια χώρα όπου η κάθε κυβέρνηση θα βολεύει τα δικά της παιδιά.
Δε γίνεται όμως να κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία για πράγματα που πρώτοι εκείνοι έκαναν, μάλιστα μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους όποτε το θελήσουν ονόματα ανθρώπων που ακόμα και επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, μπήκαν σε διάφορες θέσεις εργασίας με παρέμβαση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, επίσης μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους ονόματα ανθρώπων που πάλι επί Νέας Δημοκρατίας, με παρέμβαση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εξυπηρετήθηκαν σε διάφορα άλλα ζητήματα. Υπάρχουν τα ονόματα αυτά και μπορούν να τα πάρουν όποτε το θελήσουν.
Άρα η ρουσφετολογία και οι πελατειακή αντιμετώπιση των πολιτών δεν είναι σύστημα που εφάρμοσε μόνο η Νέα Δημοκρατία αλλά τα εφάρμοζε και το ΠΑΣΟΚ. Φυσικά κανένας βουλευτής δεν κάνει το καλό για την ψυχή της μανούλας του, όλοι ξέρουμε ποιο είναι το αντάλλαγμα που ζητούν. Εκείνο που δεν αναρωτήθηκαν ποτέ τα στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων είναι γιατί ο πολίτης αναγκάζεται να παρακαλάει τον κάθε βουλευτή για μια θέση όχι των 1.500 αλλά των 700 ευρώ. Μήπως γιατί του αρέσει να είναι υποχρεωμένος σε κάποιον βουλευτή ή μήπως γιατί εκεί οδήγησαν το όλο σύστημα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας;
Αν όλα αυτά τα χρόνια που κυβερνούν τη χώρα τα δύο αυτά κόμματα, το κράτος αξιολογούσε τους ανθρώπους με βάση τα αληθινά τους προσόντα και όχι με βάση το τι ψηφίζουν, είναι βέβαιο πως δε θα είχαμε φτάσει στο σημείο να σχηματίζονται ουρές έξω από τα γραφεία των βουλευτών από ανθρώπους που βρίσκονται εκεί για να ζητήσουν αυτό που σε μια δημοκρατική χώρα είναι δικαίωμα, μια θέση εργασίας.
Γνώμη μου είναι πως μόνο καλό δεν κάνει στην εικόνα του ΠΑΣΟΚ να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για βόλεμα των δικών της παιδιών τη στιγμή που στο πρόσφατο αλλά και πιο μακρινό παρελθόν έκαναν κι εκείνοι το ίδιο. Αν εγώ μια μέρα κλέψω μια τράπεζα ή ένα μαγαζί, δε θα πρέπει να βγω και να κατηγορήσω τους υπόλοιπους κλέφτες γιατί πολύ απλά θα είμαι κι εγώ ένα μ’ αυτούς.
Επίσης τόσο οι πολιτικοί όσο κι εμείς οι δημοσιογράφοι θα πρέπει επιτέλους να το καταλάβουμε πως όταν μιλάμε σε μια τηλεόραση ή γράφουμε σε μια εφημερίδα, δεν απευθυνόμαστε σε χαζούς πολίτες. Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει, γνωρίζουν πότε κάποιος λέει αλήθεια και πότε ψέματα, οπότε είναι άσκοπη κάθε προσπάθεια παραπλάνησής τους. Αν οι πολιτικοί παθαίνουν αμνησία, οι πολίτες θυμούνται πολύ καλά τα πάντα.
Οι χαζοί πολίτες μας τέλειωσαν και όσοι πολιτικοί ζουν ακόμα με αυτή την εντύπωση κάνουν μεγάλο λάθος που στο μέλλον θα τους κοστίσει. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα φυσικά είναι τα πρωτοκλασάτα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης που τώρα βρίσκονται εκτός βουλής γιατί δεν υπολόγισαν σωστά τη νοημοσύνη των Ελλήνων.

Σ. Καραχότζα
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Χωρίς ουσιαστικό διάλογο για την ιδεολογική πλατφόρμα διεξάγεται η προεκλογική περίοδος για την ανάδειξη του νέου αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία. Για άλλη μια φορά το στοίχημα φαίνεται πως χάνεται.
Επιλογές χωρίς μεγάλα περιθώρια και άνευ διαλόγου
Λίγο πριν την προσφυγή των μελών του κόμματος στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνεται το μεγάλο στοίχημα που έχει να κερδίσει αφού αδυνατεί να ανοίξει τη συζήτηση όχι απλώς για τα αίτια της ήττας αλλά κυρίως για τη φυσιογνωμία της. Μάλιστα ενδεικτική είναι η ρήση στελέχους ότι ξέρουμε την ιδεολογία μας και δεν έχουμε ανάγκη να την ξανασυζητήσουμε. Γνωρίζουν όμως πραγματικά ποια είναι αυτή και τι τελικά πρεσβεύει ο κάθε υποψήφιος αρχηγός; Επί παραδείγματι είναι το ίδιο η λαϊκή δεξιά με το νεοφιλελευθερισμό; Είναι της ίδιας σχολής η κυρία Μπακογιάννη με τον κύριο Σαμαρά; Υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές οι οποίες καθορίζουν και την πολιτική που θα ακολουθήσει ο κάθε αρχηγός; Και αν ναι ποιες είναι αυτές;
Αυτό είναι κάτι που οι υποψήφιοι δεν αγγίζουν, ίσως γιατί και οι ίδιοι έχουν αναλωθεί στον κυκεώνα των δημοσκοπήσεων, στην εδραίωση συμμαχιών, στην τρελή κούρσα της εκλογής. Θεμιτά όμως ποιο το νόημα ενός νέου αρχηγού, ποιο το νόημα της προσφυγής στις κάλπες των μελών του κόμματος εάν όλη η διαδικασία εξαντλείται στην επικράτηση του ενός έναντι του άλλου;
Βέβαια υπάρχει η γενική απαξίωση των ιδεολογιών, η ισοπέδωση στη συνείδηση πολλών πολιτών των αρχών και των ρευμάτων που πρεσβεύουν κόμματα και αρχηγοί. Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα; Και τελικά ο ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας νοιάζεται μόνο για το ποιος θα είναι στην κεφαλή του κόμματος ή αναζητά νέες διεξόδους, νέο προσανατολισμό και κυρίως μια ξεκάθαρη πολιτική θέση η οποία και θα αντανακλά τη δική του ιδεολογία;
Όσο για το παιχνίδι που παίζεται φαίνεται πως είναι σικέ. Ισχυροί μηχανισμοί και οικογενειοκρατία έχουν και πάλι το πάνω χέρι ενώ ως άλλοθι προβάλλει η ανάδειξη μιας γυναίκας στην αρχηγία του κόμματος. Κάτι που είναι αρκετά δελεαστικό. Όμως η Ντόρα Μπακογιάννη είναι κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εάν το θυμόμαστε. Και η πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη χαράχτηκε με όχι και τόσο λαμπερά γράμματα στη συνείδηση των πολιτών. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η συγκεκριμένη οικογένεια κουβαλά πίσω της και μια ιστορία.
Από την άλλη ο έτερος πλέον υποψήφιος, Αντώνης Σαμαράς καθώς ο κύριος Αβραμόπουλος παραιτήθηκε τελικά από την κούρσα διαδοχής, πραγματικά παρέδωσε ταυτότητα, όπως είπε η κυρία Μπακογιάννη. Ωστόσο θα πρέπει κανείς να εξετάσει τις συγκυρίες που τον οδήγησαν σε αυτή την κίνηση. Δηλαδή αφορμή ήταν η ιδεολογική απόσταση με την τότε ηγεσία ή οι προσωπικές φιλοδοξίες. Αυτό θα πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα και να προβληματίσει ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους του κόμματος. Όσο για τον κύριο Ψωμιάδη, μάλλον ως κίνηση εντυπωσιασμού για χάρη της δημοσιότητας θα πρέπει να εκληφθεί η υποψηφιότητά του.
Ο διάλογος λοιπόν δε διεξάγεται με βάση τα ιδεολογικά ρεύματα εντός του χώρου της Νέας Δημοκρατίας. Με το δεδομένο αυτό, πώς θα επιλέξει ο ψηφοφόρος; Ίσως εδώ κυρίαρχο ρόλο θα πρέπει να παίξουν όσοι συντάσσονται πίσω από τον κάθε υποψήφιο. Και ας δούμε τα πράγματα τοπικά.
Οι δύο κυρίαρχες τάσεις στην Ξάνθη ευνοούν την κυρία Μπακογιάννη και τον κύριο Σαμαρά. Ποιοι συντάσσονται λοιπόν πίσω από την πρώτη; Όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη τα οποία εδώ και πεντέμισι χρόνια σιωπούσαν με όλα αυτά που γίνονταν στο κόμμα, αδιαφορούσαν για την πολιτική που ασκούνταν και η οποία στοίχισε στον τόπο, δεν τόλμησαν ποτέ να αρθρώσουν λόγο δεχόμενοι παθητικά τα όσα επιβάλλονταν. Είναι αυτοί που βολεύονταν με την κατάσταση, που αποσιώπησαν σκάνδαλα, που κάλυψαν την αυθαιρεσία άλλων στελεχών.
Από την άλλη στο πλευρό του κυρίου Σαμαρά συντάσσονται εκείνοι που προτίμησαν να αποστασιοποιηθούν από το κλίμα που είχε διαμορφωθεί, οι οποίοι επέλεξαν να μην εμπλακούν στη κατηφόρα που είχε ξεκινήσει ήδη από νωρίς, εκείνοι που δεν κατέλαβαν αξιώματα και δεν ευνοήθηκαν από το κομματικό και κυβερνητικό κατεστημένο. Εκτός εξαιρέσεων. Γεγονός που δημιουργεί καλούς οιωνούς για τον κύριο Σαμαρά. Συντάσσονται όμως και άνθρωποι οι οποίοι παρουσιάστηκαν στον τόπο ως εθνικοί σωτήρες, θέλοντας να ασκήσουν εθνική πολιτική την οποία μακροπρόθεσμα πλήρωσε ο τόπος. Άλλωστε όλοι θυμούνται τη στάση του κυρίου Σαμαρά στο Σκοπιανό και τις περιπέτειες που οδήγησαν τη χώρα οι ακραίες τότε φωνές.
Εν κατακλείδι η απόφαση των Νεοδημοκρατών μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολη. Από τη μια δύο άνθρωποι που σε μια συγκεκριμένη περίοδο εγκατέλειψαν το κόμμα και από την άλλη η αποθέωση της οικογενειοκρατίας. Και όλα αυτά σε ένα σκηνικό από το οποίο εκλείπει η ουσιαστική συζήτηση για την ιδεολογική πλατφόρμα. Η επιλογή τελικά κάθε άλλο παρά πολλά περιθώρια αφήνει αφού από το σκηνικό λείπει εκείνο το πρόσωπο που πραγματικά θα έφερνε την ελπίδα της ανανέωσης, της νέας πνοής, την ίδια την αναγέννηση του κόμματος. Για άλλη μια φορά το στοίχημα φαίνεται πως χάνεται.

Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
Καταργούνται οι συμβάσεις έργου στους δήμους
Τη σταδιακή κατάργηση των συμβάσεων έργου, προκειμένου στις θέσεις του δημοσίου να προσλαμβάνεται προσωπικό μόνο μέσω ΑΣΕΠ, ανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών.
Οι συμβάσεις αυτές οι οποίες σταδιακά αντικαθίστανται από συμβάσεις ορισμένου χρόνου καταργούνται και παράλληλα η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στο πάγωμα των προσλήψεων που ήταν σε εξέλιξη εκτός ΑΣΕΠ σε δήμους.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ Πεταλωτή, το ζήτημα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι συμβάσεις αυτές υποκρύπτουν σχέσεις εξαρτημένης εργασίας. Για αυτό θα πραγματοποιηθεί αναλυτική καταγραφή των υφιστάμενων συμβάσεων και όσες έχουν πραγματικό λόγο ύπαρξης θα περάσουν από την αξιολόγηση του ΑΣΕΠ, ενώ οι υπόλοιπες θα διακοπούν.
Οι θέσεις αυτές θα προκηρύσσονται στο εξής με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο υπολογίζεται να εφαρμοστεί τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.
Έτσι λοιπόν, αν και όλα ήταν έτοιμα για τις συμβάσεις του δήμου Ξάνθης σε υπηρεσίες του, στα ΚΑΠΗ και στη Στέγη Πολιτισμού, όλα διακόπτονται μέχρι το ξεκαθαρίσει το ζήτημα.
Σύμφωνα πάντως με το δήμαρχο Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη, τα άτομα που απασχολούνται με σύμβαση έργου, είναι πολύ χρήσιμα για το δήμο και πολλές λειτουργίες του στηρίζουν την ύπαρξή τους στα άτομα αυτά. Όπως για παράδειγμα η Στέγη Πολιτισμού που δε θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς τους ωρομίσθιους καθηγητές και το προσωπικό, που έχουν σύμβαση έργου για 9 μήνες, όσο δηλαδή λειτουργούν και οι σχολές.
Ακόμη μεταξύ αυτών των ατόμων συμπεριλαμβάνονται και οι 4 κτηνίατροι που υπάρχουν στο κυνοκομείο, ο μηχανικός και η γιατρός ασφαλείας. Άτομα που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου και που σύμφωνα με το δήμαρχο Ξάνθης, οι θέσεις τους μπορούν να καλυφθούν μόνο με συμβάσεις έργου.
Για τις θέσεις αυτές υπάρχουν τα σχετικά κονδύλια στον προϋπολογισμό του δήμου και άρα η δυνατότητά του να ανταποκριθεί στην οικονομική υποχρέωση που θα προκύψει, για αυτό άλλωστε δίνεται και η έγκριση πρόσληψης.
«Δεν χρωστάμε, όμως μας χρωστούν»
Όσον αφορά στην έρευνα σχετικά με τα υπέρογκα χρέη πολλών δήμων απέναντι σε προμηθευτές, τράπεζες και λοιπούς φορείς, ο δήμος Ξάνθης φαίνεται πως βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση καθώς αυτή τη στιγμή οι εκκρεμότητες που έχει με την αγορά είναι πολύ μικρές, με τα πρόσφατα στοιχεία να κάνουν λόγο για υποχρεώσεις κάτω των 200 χιλιάδων ευρώ.
Τα οφέλη αυτά όμως δε δυσχεραίνουν τη σωστή λειτουργία του δήμου καθώς οι προμηθευτές του γνωρίζουν πως από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί μια προμήθεια, ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία και ένα διάστημα δύο ή τριών μηνών μέχρι να πραγματοποιηθεί η πληρωμή τους. Μπορεί δηλαδή να υπάρξει μια σχετική καθυστέρηση αλλά θα πάρουν τα χρήματά τους.
Οι καθυστερήσεις απέναντι στους προμηθευτές είναι πολύ μικρές, ενώ αντίθετα, σύμφωνα πάντα με το δήμαρχο Ξάνθης, υπάρχουν επαγγελματίες και άτομα της τοπικής κοινωνίας που οφείλουν στο δήμο ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ο δήμος οφείλει στην αγορά. Έτσι ο δήμος κινεί πλέον όλες τις διαδικασίες ώστε να πάρει αυτά που του οφείλουν και να μη χάσει ούτε ένα ευρώ, ακόμη και αν χρειαστεί να έρθει σε ρήξη με κάποιους δημότες.
Μονάδες Οικογενειακής Ιατρικής σε κάθε δήμο
Θετικά όμως βλέπει την προαναγγελία της υπουργού Υγείας για ίδρυση Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής σε κάθε δήμο, ο δήμαρχος Ξάνθης.
Στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που έχει ως στόχο το υπουργείο, θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής οικογενειακού γιατρού και παιδιάτρου, η δημιουργία ηλεκτρονικής κάρτας υγείας η οποία θα εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση στον οικογενειακό γιατρό, στη μονάδα οικογενειακής ιατρικής και στο φαρμακείο, καθώς και ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς που θα ενσωματώνεται στην κάρτα υγείας.
Η ίδρυση τέτοιων μονάδων αντιμετωπίζεται με θετικότητα από το δήμαρχο Ξάνθης, οποίος τονίζει πως το σημαντικότερο όφελος σε τοπικό επίπεδο θα είναι η απορρόφηση ανέργων σε θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν από αυτή τη δράση. Ακόμη ένα θετικό είναι και η αποσυμφόρηση που αναμένεται να παρατηρηθεί στο νοσοκομείο και κατ επέκταση η καλύτερη εξυπηρέτηση των περιστατικών που πραγματικά χρίζουν νοσοκομειακής φροντίδας.
Για να λειτουργήσουν όμως αυτές οι μονάδες θα πρέπει να μεταφερθούν οι αναγκαίοι πόροι στην τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα τόσο στη χρηματοδότηση του δήμου όσο και στη λειτουργία αυτών των μονάδων.

Δ. Καραγιουμλέζη
Η δυσλεξία δεν είναι ασθένεια
«Τρύπες» στο εκπαιδευτικό σύστημα και προκαταλήψεις περιθωριοποιούν πολλές φορές τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα τα ποσοστά δυσλεξίας ανέρχονται στο 4% του μαθητικού πληθυσμού και στο 7 με 8% οι μαθησιακές δυσκολίες γενικότερα, ενώ κάθε χρόνο παρατηρείται έστω και μια μικρή αύξηση στα ποσοστά αυτά.
Οι ιδιαιτερότητες αυτές θεωρούνται ακόμη ταμπού από τους γονείς καθώς η ενημέρωση για τέτοια θέματα είναι ακόμη σχετικά μικρή. Οι περισσότεροι δε θέλουν να γίνει γνωστή η δυσκολία του παιδιού τους και πολλές φορές αρνούνται να συνεργαστούν ακόμη και με τους δασκάλους.
Δυστυχώς λόγω αυτής της ελλιπής ενημέρωσης, η προκατάληψη που δημιουργείται δεν αφήνει περιθώριο σε γονείς και καθηγητές να βλέπουν με θετικό μάτι το δυσλεκτικό παιδί.
Το σημαντικότερο είναι να συνειδητοποιήσουν γονείς, μαθητές και δάσκαλοι ότι η δυσλεξία δεν είναι ασθένεια.
Στην ουσία η δυσλεξία είναι μια μαθησιακή δυσκολία, πράγμα που σημαίνει ότι εξαιτίας της καθυστερεί ή εμποδίζεται η εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης από παιδιά που έχουν όλες τις ικανότητες και δυνατότητες για τις εργασίες αυτές. Είναι δηλαδή παιδιά με κανονική ή και ανώτερη νοημοσύνη, χωρίς προβλήματα στην όραση ή ακοή, τα οποία ζούν σε όχι αρνητικά οικογενειακά και κοινωνικά περιβάλλοντα και φοιτούν σε οργανωμένα σχολεία.
Στο παιδί με δυσλεξία δουλεύει το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου πιο πολύ και έτσι ο φανταστικός του κόσμος με εικόνες δουλεύει τέλεια. Η λεκτική ανάπτυξη όμως, όσο αφορά στην ανάγνωση και τη γραφή, μένει πίσω.
Τα παιδιά αυτά ξεκινούν το σχολείο με "προδιαγραφές" καλών ή αρίστων επιδόσεων και ωστόσο δέχονται την ψυχρολουσία της σχολικής αποτυχίας.
Η αποτυχία τους οφείλεται αφενός στην πραγματική δυσκολία τους να καταλάβουν και να μάθουν τα σύμβολα (γράμματα) και το σύστημα ανάγνωσης και γραφής και αφετέρου στο γεγονός ότι πολλοί δάσκαλοι εμφανίζουν απροθυμία στην εκπαίδευση "δύσκολων" παιδιών, στερούνται ειδικής εκπαιδεύσεως και το κυριότερο, παρερμηνεύουν την έννοια της "δίκαιης αξιολόγησης" των μαθητών τους.
Δυστυχώς λόγω των προβλημάτων και τις απόρριψης που πολλές φορές αντιμετωπίζουν, πολλά παιδιά με δυσλεξία νομίζουν πως είναι καθυστερημένα ή πάσχουν από μια σοβαρή αρρώστια του εγκεφάλου. Αυτή την εικόνα τους δίνουν μερικοί συμμαθητές, μερικοί καθηγητές και γονείς των συμμαθητών τους, που λένε να μην κάνουν παρέα με δυσλεκτικά παιδιά. Γεγονότα που όπως είναι λογικό τις περισσότερες φορές οδηγούν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και χαμηλές δυνατότητες εξέλιξης.
Ποια όμως είναι τα "σημάδια" της δυσλεξίας, αυτά που εξακολουθούν να πανικοβάλλουν γονείς και εκπαιδευτικούς, ακόμα και όταν "έχουν κάτι ακούσει" για το θέμα αυτό;
Συνοπτικά είναι οι αντιστροφές γραμμάτων και αριθμών (δηλ. ε αντί για 3), οι αντιμεταθέσεις, παραλείψεις ή προσθήκες γραμμάτων ή συλλαβών στην ίδια λέξη, όπως πότι ή πι ή τοτόπι αντί για τόπι, η καθρεφτική ανάγνωση ή γραφή, οι αντικαταστάσεις λέξεων με άλλες παρεμφερούς σημασίας.
Γενικά τα παιδιά αυτά κάνουν "περίεργα" και αδικαιολόγητα λάθη, έχουν δυσανάγνωστα γραπτά, δυσκολεύονται να μάθουν πίνακες, σειρές ονομάτων (π.χ. ημέρες της εβδομάδας, μήνες του χρόνου), δυσκολεύονται να αντιγράψουν από τον πίνακα ή από σημειώσεις και έχουν προβλήματα προσανατολισμού στο χώρο και στο χρόνο.
Ταυτόχρονα όμως έχουν γρήγορη αντίληψη, οξυδέρκεια στις παρατηρήσεις τους, έχουν ικανότητες συνδυαστικές, κρίνουν και οδηγούνται σε λογικά συμπεράσματα μετά από επεξεργασία δεδομένων, έχουν έφεση στη μηχανολογία, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έχουν γόνιμη φαντασία, χιούμορ και επινοητικότητα.
Συνεπώς είναι σε θέση για σπουδές κάθε επιπέδου αρκεί να κατανοούνται οι συγκεκριμένες τους δυσκολίες και να μην τους καταλογίζονται ως "θανάσιμα" σφάλματα τα ορθογραφικά, οι παρεφθορές λέξεων - ονομάτων, η αδυναμία να θυμηθούν χρονολογίες και γενικά να αξιολογούνται με γνώμονα την ιδιαιτερότητά τους και την αποδοχή των αντιφάσεων στις επιδόσεις τους.
Κυριότερο πρόβλημα αυτών των παιδιών, φαίνεται να είναι το εκπαιδευτικό σύστημα αφού μέσα σε αυτό το περιβάλλον εμφανίζεται η δυσκολία του κάθε παιδιού και εκεί δέχεται τα πειράγματα και την απομάκρυνση των συμμαθητών του.
Στα σχολεία η ύλη και ο τρόπος διδασκαλίας στηρίζονται στη λεκτική ανάπτυξη. Το παιδί που έχει δυσλεξία, έχει ένα διαφορετικό τρόπο εκμάθησης. Όταν προσεγγίζουμε το δυσλεκτικό παιδί με ένα διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας, τότε η απόδοσή του θα είναι σε συνάρτηση με την ηλικία και τη νοημοσύνη του.
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της δυσλεξίας, αν και κατά καιρούς προτείνονται διάφορες προσεγγίσεις αντιμετώπισής της, η επιστημονική κοινότητα δε δείχνει να έχει εγκυροποιήσει κάποια από αυτές. Σε αυτό το πλαίσιο διατυπώνεται η πεποίθηση ότι περισσότερο μαθαίνει να ζει κανείς με τη δυσλεξία καλλιεργώντας εναλλακτικούς τρόπους μάθησης, παρά την ξεπερνά. Η δυσλεξία και οι άλλες μορφές μαθησιακών δυσκολιών αντιμετωπίζονται σωστά, μόνο με την εφαρμογή εξατομικευμένης διδασκαλίας, η οποία πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε παιδιού.
Σημαντικότερη όμως και από αυτό το πρόβλημα είναι η απόρριψη που πολλές φορές δέχονται από την ίδια τους την οικογένεια τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Όλα αυτά όπως είναι λογικό δημιουργούν χαμηλή αυτοεκτίμηση στο παιδί αν και το σημαντικότερο στοιχείο για να μπορέσουν να προχωρήσουν στο σχολείο και τη μετέπειτα ζωή τους είναι η καλή ψυχολογία.
Με στόχο την ευαισθητοποίηση γονιών και καθηγητών, ιδρύθηκε το 2004 ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες Ν. Ξάνθης.
Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και λοιπούς φορείς της πόλης προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών.
Κύρια αιτήματα του συλλόγου είναι η σωστή επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών ώστε να ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν και πώς να συμπεριφερθούν σε ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες και επίσης να λειτουργήσουν τα τμήματα ένταξης σε όλα τα σχολεία του νομού μας ώστε να παρέχεται σε αυτά τα παιδιά η ειδική εκπαίδευση που χρειάζονται.
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως και το πρώτο σκαλί των παιδιών αυτών στη σχολική τους ζωή, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το σύλλογο και έχει σε λειτουργία 14 τάξεις ένταξης στα δημοτικά του νομού.
Από τη μεριά της η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενημερώνει πως φέτος έχουν ιδρυθεί και θα λειτουργήσουν τμήματα ένταξης στο 1ο , 2ο και 4ο γυμνάσιο, στο γυμνάσιο Αβδήρων και στο εκκλησιαστικό γυμνάσιο-λύκειο. Τόσα χρόνια δεν υπήρχαν τέτοια τμήματα γιατί δεν υπήρχαν οι ανάλογες προϋποθέσεις όσο αφορά στην υποδομή και τους καθηγητές ειδικής αγωγής.
Ο σύλλογος στέλνει το μήνυμα σε παιδιά και γονείς να μην ντρέπονται για τη δυσκολία τους και να μην την κρύβουν γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να βοηθηθούν και στους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν τα μαθησιακά προβλήματα και την δυσλεξία ώστε να μπορέσουν ανάλογα να βοηθήσουν τους μαθητές τους άλλα και την τάξη τους γενικότερα.
Το κυριότερο είναι να αρθούν οι προκαταλήψεις γύρω από τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και να γίνει κατανοητό πως πρόκειται για απόλυτα ικανούς ανθρώπους που απλά έχουν μια δυσκολία σε έναν τομέα ενώ παράλληλα μπορούν να τα πανε άριστα σε κάποιον άλλο.
Χαρακτηριστικό είναι πως από πολλούς η δυσλεξία αναγνωρίζεται και ως ένας "διαφορετικός τρόπος σκέψης", παραλληλίζοντας τη δυσλεξία με τη δυνατότητα που έχει κάποιος να “δει” πολυδιάστατα, τη συνολική εικόνα, ή από οποιαδήποτε θέση κάθε φορά.
Για παράδειγμα, λόγω της δυσλεξίας τους, ο Albert Einstein και ο Walt Disney με τον τρόπο τους δημιούργησαν έναν φανταστικό κόσμο, πρώτα στο μυαλό τους και μετά εξωτερίκευσαν τις ιδέες τους. Ο ένας με καινούριες θεωρίες, ο άλλος με κινούμενα σχέδια. Και οι δυο ήταν οι χειρότεροι μαθητές στο δημοτικό και στο γυμνάσιο.
Κάθε μέρα και μια σακατεμένη γάτα στα Άβδηρα Κάτοικοι των Αβδήρων καταγγέλλουν ότι εδώ και αρκετά χρόνια στην περιοχή τους γίνεται συστηματική κακοποίηση και εξόντωση ζώων είτε με δυνατά χτυπήματα είτε με φόλα. Μάλιστα μας είπαν ότι έχουν εντοπίσει μια συγκεκριμένη οικογένεια που σε καθημερινή σχεδόν βάση δολοφονεί κυρίως γάτες, αλλά για την ώρα το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο είναι ότι τα περισσότερα νεκρά ζώα εντοπίζονται μέσα ή γύρω από το συγκεκριμένο σπίτι.
Η συγκεκριμένη οικογένεια εκτρέφει περιστέρια και όλοι ξέρουμε ότι οι γάτες αποτελούν κίνδυνο για τα περιστέρια. Ωστόσο στην προσπάθειά τους οι συγκεκριμένοι άνθρωποι να δηλητηριάσουν τις γάτες, δηλητηριάζουν και άλλα ζώα τα οποία κατά λάθος δοκιμάζουν τη φόλα. Οι γύρω κάτοικοι εντοπίζουν κάθε λίγο γάτες σακατεμένες με σπασμένο κεφάλι, πλάτη και πόδια. Μάλιστα το πιο πρόσφατο περιστατικό έγινε πριν από περίπου 25 μέρες όταν μια γάτα χτυπήθηκε με απάνθρωπο τρόπο στην πλάτη. Το συγκεκριμένο περιστατικό το είδαν κάποιοι από τους γείτονες της συγκεκριμένης οικογένειας και σκέφτονται να προχωρήσουν σε επίσημη καταγγελία του περιστατικού προς τις αρχές.
Σε ερώτησή μας αν τα συγκεκριμένα περιστατικά έχουν καταγγελθεί στην αστυνομία, μας απάντησαν ότι σε μια περίπτωση δηλητηρίασης 6 γατιών πριν από τέσσερα περίπου χρόνια ενημερώθηκε το αστυνομικό τμήμα Γενισέας αλλά η καταγγελία αυτή δεν έφερε κάποια αποτελέσματα καθώς η κακοποίηση ζώων συνεχίζεται.
Προσπάθειες για να προσεγγίσουν οι υπόλοιποι κάτοικοι τη συγκεκριμένη οικογένεια και να τους εξηγήσουν ότι αυτό που κάνουν είναι απάνθρωπο έχουν γίνει πολλές, αλλά όπως μας είπαν πρόκειται για μια απομονωμένη, αντικοινωνική οικογένεια που δεν έχει καμία επαφή με τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής. Έτσι, η επόμενη κίνηση που ετοιμάζονται να κάνουν οι κάτοικοι των Αβδήρων είναι η απευθείας καταγγελία στην εισαγγελική αρχή αφού οι μέχρι τώρα καταγγελίες τους στις αστυνομικές αρχές δεν έφεραν αποτελέσματα.
Ας ελπίσουμε ότι οι αρμόδιες αρχές θα ευαισθητοποιηθούν και θα εντοπίσουν τους δράστες αυτών των απάνθρωπων ενεργειών. Όσο κι αν ένα ζώο είναι ενοχλητικό, η λύση δεν είναι να το σακατεύει εκείνος που ενοχλείται.

Σ. Καραχότζα
Η εξόντωση των ζώων δεν αποτελεί λύση

Ένα θέμα που το τελευταίο διάστημα αποτελεί όλο και πιο συχνά αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των πολιτών είναι η έντονη παρουσία αδέσποτων ζώων και κυρίως σκυλιών στους δρόμους της Ξάνθης. Τα παράπονα μόνο λίγα δεν είναι που οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και όχι μόνο, αφήνουν τα σκυλιά αυτά να περιφέρονται μέσα στην πόλη ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που κάποιοι συμπολίτες μας προχώρησαν σε εξόντωση κάποιων σκυλιών.
Το ζητούμενο ωστόσο είναι η εξεύρεση μιας λύσης που και τη ζωή των ζώων αυτών δε θα θέτει σε κίνδυνο και την πλευρά των ανθρώπων θα εξυπηρετεί. Το να τα μαζέψουν και να τα φυλακίσουν κάπου ίσως να μην είναι και η πλέον κατάλληλη λύση. Ίσως μια πιο σωστή προσέγγιση των σκυλιών από τους ανθρώπους και μια πιο φιλική αντιμετώπισή τους να αποτελέσει τη διέξοδο στο πρόβλημα αυτό.
Όντας μη ειδικοί να μιλήσουμε για το θέμα αυτό και πολύ περισσότερο να προτείνουμε λύσεις, στο τεύχος αυτό φιλοξενούμε μια γυναίκα η οποία ασχολείται πολύ περισσότερο με τα αδέσποτα ζώα και έχει επιδείξει μεγάλη ευαισθησία ως προς την αντιμετώπισή τους. Η κυρία Χριστίνα Μπαλτά Πούλιου, εκπαιδευτικός και μέλος του Σωματείου Ζωόφιλων Ξάνθης, απαντάει στα ερωτήματα που αφορούν στην παρουσία των ζώων μέσα στην πόλη και τη σωστή αντιμετώπισή τους.
Κυρία Μπαλτά-Πούλιου, είστε εδώ και χρόνια μέλος του Σωματείου Ζωόφιλων Ξάνθης, θα ήθελα να μου πείτε δυο λόγια για τις δράσεις και γενικότερα για το ρόλο του σωματείου αυτού.
Η κοινή έμφυτη ευαισθησία στο θέμα των ζώων και, δη, των αδέσποτων, οδήγησε, πριν χρόνια, συγκεκριμένα το 1995, μια ομάδα συνδημοτών μας να «ενώσουν» τις προσπάθειές τους και να «ορθώσουν» το φιλοζωικό τους λόγο μπροστά σε μια κοινωνία τότε φιλοζωικά «ανώριμη». Έτσι, δημιουργήθηκε το Σωματείο Ζωόφιλων.
Σκοπός του, βάσει καταστατικού, όπως, φαντάζομαι, και σκοπός κάθε φιλοζωικού σωματείου είναι τόσο η διάδοση του πνεύματος της ζωοφιλίας σε όλους τους ανθρώπους όσο και η προστασία και περίθαλψη των ζώων.
Για να επιτευχθούν οι παραπάνω σκοποί χρειάζεται να αναλάβουν διάφορες δράσεις τα μέλη του, όπως την προώθηση της ζωοφιλίας μέσα από τα ΜΜΕ, τη διατήρηση κυνοκομείου και ιατρείου ζώων και βέβαια τη συνεργασία με τις Δημόσιες Υπηρεσίες και με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο της ημεδαπής ή αλλοδαπής για την πρόοδο και την επίτευξη των σκοπών του σωματείου, αποκλείοντας σαφώς από αυτούς τη διάθεση ζώων για διενέργεια πειραματισμών.
Ένα φαινόμενο που παλαιότερα συναντούσαμε συνήθως στα χωριά, και αναφέρομαι στην έντονη παρουσία αδέσποτων σκυλιών, τώρα πλέον το συναντούμε και μέσα στην πόλη. Ως άνθρωπος με ευαισθησίες στο θέμα των αδέσποτων ζώων θα ήθελα να μου πείτε που κατά την γνώμη σας οφείλεται η παρουσία τόσων σκυλιών στους δρόμους της Ξάνθης;
Ρωτώντας ακόμη και τα παιδιά του δημοτικού, στις συζητήσεις που κάνω μαζί τους για τα ζώα, ποιους, κατά τη γνώμη τους, θεωρούν τους σημαντικότερους λόγους δημιουργίας αδέσποτων ζώων, μου έδωσαν τις απαντήσεις που όλοι μας λίγο έως πολύ γνωρίζουμε.
Η εγκατάλειψη θεωρείται ο πρώτος και βασικός λόγος δημιουργίας αδέσποτων. Οι γέννες επίσης από αδέσποτα ζώα δημιουργούν πληθώρα νέων. Ζώα που χάθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, δεσποζόμενα που κυκλοφορούν ελεύθερα και τα «σκυλιά γειτονιάς» που χαρακτηρίζουν τις παραδοσιακές γειτονιές της ελληνικής υπαίθρου είναι επιπρόσθετοι λόγοι.
Τώρα το γεγονός ότι παρατηρείται στην Ξάνθη αύξηση των αδέσποτων οφείλεται και στην ελεύθερη μετακίνηση αυτών μεταξύ των όμορων Δήμων, προκειμένου να βρίσκουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Βέβαια, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της προηγούμενης Κυβέρνησης, κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, είχε αποστείλει επιστολή-οδηγία στους δήμους και στις κοινότητες της χώρας σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με την οποία ζητούσε την καθολική συμμετοχή τους ώστε, μεταξύ άλλων, να διασφαλιστεί ένα ενιαίο πλαίσιο με ομοιόμορφες δράσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων σε όλη τη χώρα. Για τους μικρούς πληθυσμιακά ΟΤΑ πρότεινε να αναπτύξουν μόνοι τους συνεργασία με το συντονισμό των κατά τόπους ΤΕΔΚ ώστε να διευκολυνθούν στην εφαρμογή των δράσεων αυτών.
Κάτι το οποίο, βέβαια, δε βρήκε καθώς φαίνεται την ανάλογη απήχηση στους τοπικούς μας άρχοντες, παρότι είχε επισημανθεί από μένα προσωπικά, στον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Γιαγτζόγλου, στη συνάντηση που είχαμε μαζί του, ως Σωματείο, τον περασμένο Ιούλιο.
Η ενόχληση αρκετών συμπολιτών μας από το φαινόμενο αυτό είναι παραπάνω και από αισθητή. Γιατί πιστεύετε ότι ενοχλούνται από την παρουσία των σκυλιών;
Ο άνθρωπος είναι ΕΝΑ από τα εκατομμύρια είδη του ζωικού βασιλείου που ζουν σ’ αυτόν τον υπέροχο πλανήτη. Όλα τα όντα είναι βιογενετικά δημιουργήματα κι ακόμα κι αν διαφέρουν φαινομενικά μεταξύ τους έχουν πολλά πράγματα που τα ενώνουν. Εκτός από τον ήλιο, τη ζωή, τον αέρα και το νερό, μοιράζονται και τον ίδιο γενετικό κώδικα. Πάνω απ’ όλα, όμως, μοιράζονται το ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!
Η σχέση του ανθρώπου με τη φύση, και συγκεκριμένα με τα ζώα, συνιστά πανάρχαιο πρόβλημα. Οι εξελίξεις στη ζωή μας έχουν επηρεάσει κρίσιμα τις σχέσεις του ανθρώπου με τα ζώα και μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής του ζωής, αλλά και ως προς τη συνύπαρξή του μαζί τους. Έτσι, το θέμα προστασίας τους, της διαφύλαξης συγκεκριμένα του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζουν και μπορούν να επιβιώσουν, αποκτά βαρύνουσα σημασία. Για να επιτευχθεί η προστασία αυτή, απαιτείται από τον άνθρωπο να υιοθετήσει μια νέα μορφή ευθύνης απέναντι σ’ αυτά και γενικά απέναντι στη φύση. Κι αυτό διότι στις μέρες μας βρισκόμαστε σε μια ιστορικά πρωτοφανέρωτη αντιπαράθεση μεταξύ του φυσικού περιβάλλοντος και του ανθρώπου. Έχουμε μια άκρως επικίνδυνη σύγκρουση μεταξύ της υπαρξιακής οντότητας της φύσης και των ειδών της από τη μια μεριά και του ΕΓΩ του ανθρώπου ως καταστρεπτικής δύναμης από την άλλη.
Μπροστά σ’ αυτή την πραγματικότητα έχουμε «υπαρξιακό» χρέος να «σηκώσουμε κεφάλι» και να «υψώσουμε ανάστημα» απέναντι στον «κακοποιό» εαυτό μας. Πρέπει να το νιώσουμε βαθιά και να το συνειδητοποιήσουμε: ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ! Είμαστε μόνο οι υπεύθυνοι και οι υπόλογοι για τη διαφύλαξη της υπόστασής της. Αυτός είναι ο περιορισμένος, αλλά αξιοκρατικά ο μόνος επιτρεπτός τωρινός μας ρόλος.
Πολλοί προβάλλουν ως δικαιολογία το φόβο και για αυτό φέρονται εχθρικά στα σκυλιά. Ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί ένας άνθρωπος να αποβάλει το φόβο του για τα σκυλιά και να υπάρξει μια αρμονική συμβίωση;
Δυστυχώς η αδυναμία μας να καταλάβουμε, να μιλήσουμε και να διαβάσουμε τη γλώσσα των σκύλων μας, μας κάνει να καταλήγουμε σε λανθασμένα συμπεράσματα και σε ακραίες περιπτώσεις ανθρωπομορφισμού. Εξηγούμε, δηλαδή, τη σκυλίσια συμπεριφορά με ανθρώπινους όρους και έννοιες.
Τα σκυλιά, ως αγελαία ζώα, έχουν μια γλώσσα επικοινωνίας. Η γλώσσα αυτή αποτελείται από μια μεγάλη ποικιλία σημάτων χρησιμοποιώντας διάφορες εκφράσεις του προσώπου, του σώματος, των αυτιών, καθώς και μερικούς ήχους και κινήσεις. Εάν μελετήσουμε αυτά τα σήματα που χρησιμοποιούν τα σκυλιά και τα χρησιμοποιήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας, αυξάνουμε κατά πολύ την ικανότητά μας να επικοινωνούμε μαζί τους.
Τα σκυλιά είναι ζώα ομαδικά χωρίς διαμάχες. Εάν προκύπτουν διαμάχες ανάμεσα σε μας και τα σκυλιά, καλά θα κάνουμε να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας για να βρούμε το λάθος. Στις περισσότερες περιπτώσεις εμείς είμαστε η αιτία.
Θεωρείτε σωστή τη λύση να μαζεύουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τα σκυλιά αυτά και να τα κρατούν σε κυνοκομεία ή πρέπει μετά την όποια φροντίδα τους παρέχουν να τα επαναφέρουν εκεί από όπου τα μάζεψαν;
Αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων, βάσει του νόμου 3170/2003, είναι οι δήμοι και οι κοινότητες, καθώς επίσης και τα ζωοφιλικά σωματεία. Οι σκύλοι που περισυλλέγονται οδηγούνται σε καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπου και υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση. Εφόσον κρίνονται υγιείς, σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου, επιτρέπεται να επαναφέρονται στο φυσικό περιβάλλον, με απόφαση της αρμόδιας δημοτικής αρχής εντός των διοικητικών τους ορίων και κατά προτίμηση στην περιοχή από όπου περισυλλέγησαν, αφού προηγουμένως σημανθούν, καταγραφούν και υποβληθούν σε αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση. Την ευθύνη για την επίβλεψη, τη φροντίδα και την ευζωία τους έχουν οι δήμοι και τα ζωοφιλικά σωματεία.
Οι σκύλοι που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται μετά από κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνοι, όταν δηλαδή εκδηλώσουν απρόκλητα επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο και τα άλλα ζώα ή όταν πάσχουν από ανίατη ασθένεια, υποβάλλονται σε ευθανασία.
Το επιθυμητό βέβαια θα ήταν να υπάρχουν άδεια κλουβιά στα κυνοκομεία και οι δρόμοι να ήταν ελεύθεροι από αδέσποτους σκύλους. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας και να οργανωθούν κοινές δράσεις υιοθεσιών από τους δήμους και τα ζωοφιλικά σωματεία, ώστε να δώσουμε την αγάπη μας και τη φροντίδα μας στα ζώα που έχουν την ανάγκη μας.
Ποιο είναι το μυστικό ώστε ένα σκυλί να αντιμετωπίζει φιλικά τους ανθρώπους και να μην τους επιτίθεται;
Το μυστικό βρίσκεται στον άνθρωπο κι όχι στο σκύλο. Ξεκινάει από τη διάθεση αποδοχής και σεβασμού που θα πρέπει να έχει ο άνθρωπος στη διαφορετική μορφή ζωής που έχει απέναντί του, στο «συνταξιδιώτη» της ΖΩΗΣ του!
Όταν αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε σκυλί ως ένα ΟΝ που αισθάνεται, τότε σαφώς θέτει αυτομάτως τον εαυτό του «κοινωνό» της διαπροσωπικής τους σχέσης. Μπαίνει έτσι, αβίαστα, στη διαδικασία αποκωδικοποίησης της γλώσσας επικοινωνίας που διαθέτουν οι σκύλοι, την ερμηνεύει και «χτίζει» τη μοναδική σχέση μαζί τους.
Τα σκυλιά αισθάνονται κι επικοινωνούν με διάφορα σήματα, τα οποία είναι για να κάνουν τους παρευρισκόμενους, σκύλους κι ανθρώπους, να νιώσουν ασφαλείς και να αποφεύγονται έτσι δυσάρεστες καταστάσεις μεταξύ τους.
Σε περίπτωση κακοποίησης αδέσποτων ζώων ποια είναι η παρέμβαση την οποία μπορεί να κάνει το σωματείο σας και επίσης θα ήθελα να μου πείτε αν στο ΣΩ.ΖΩ. Ξάνθης έχουν γίνει μέχρι τώρα αρκετές καταγγελίες για παρόμοιες κακοποιήσεις και ποιο ήταν το τελικό αποτέλεσμα των καταγγελιών;
Στην κακοποίηση αδέσποτων ζώων ελέγχεται, κατ’ αρχήν, αν η περίπτωση είναι αληθής. Αν όντως τίθεται τέτοιο ζήτημα, τότε, μέσω του δικηγόρου του σωματείου μας, γίνεται μήνυση κατ’ αγνώστων, όταν ο δράστης ή οι δράστες του συμβάντος δε μας είναι γνωστοί ή γίνεται μήνυση σε συγκεκριμένο πρόσωπο όταν υπάρχει ονομαστική καταγγελία.
Βέβαια, αρκετές καταγγελίες κακοποιήσεων που έχουν γίνει στο σωματείο μας, με εισαγγελική παρέμβαση, έχουν φτάσει μέχρι τα δικαστήρια, όπου εκεί η απόφαση ήταν σαφώς καταδικαστική για το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που διέπραξαν τη βιαιοπραγία εναντίον αθώων ζώων.
Ποιοι είναι τελικά οι τρόποι με τους οποίους ένας άνθρωπος μπορεί να αποκτήσει διαφορετική συνείδηση και να βάλει τα ζώα στη ζωή του;
Πρέπει να δούμε τη ζωή μέσα στην ολότητα και την ολότητα ως ζωή. Πρέπει να δούμε τη ζωή στην εξέλιξη και την εξέλιξη στη ζωή. Δε θα πρέπει να απομονώσουμε μια όψη της ζωής και να χάνουμε τη μακροκοσμική θέα που αναδεικνύει τη συνοχή όλων μέσα σε μια ζωντανή ολότητα. Η ιδέα της αναγνώρισης της ζωής στην ολότητα του κόσμου, οδηγεί σε μια πολύ βαθύτερη σχέση συμπάθειας, σε μια στάση αβλάβειας και υπηρεσίας ή διακονίας της ζωής.
Δεν πρέπει να αντιδικεί η αγάπη μας για τα ζώα, για τα φυτά, για το τοπίο και για την κοινωνία. Ακόμη δεν μπορεί να αντιδικεί στη βαθύτερη σχέση με το πνεύμα. Το μείζον είναι η αρχική ολότητα, η ενιαία ζωή. Αυτή η αναλογικότητα δεν πρέπει να είναι μια αυτοσυντήρηση της χωριστικότητάς μας.
Ο Tom Regan, φιλόσοφος για τα δικαιώματα των ζώων, αναφέρει στο μνημειώδες φιλοσοφικό του έργο ότι το να μεταχειρίζεται κάποιος τις διαφορετικές μορφές ζωής με σεβασμό δεν είναι απλώς θέμα ευγένειας ή συναισθηματικού ενδιαφέροντος αλλά δικαιοσύνης. Τα ανθρώπινα και τα ζωικά δικαιώματα είναι στενά συνδεδεμένα γιατί βασίζονται ουσιαστικά στις ίδιες ηθικές αρχές.
Θα έλεγα, λοιπόν, ότι το κλειδί που «ανοίγει» την πόρτα για να «μπούνε» τα ζώα στη ζωή του ανθρώπου είναι η Αγάπη, η Δικαιοσύνη και ο Σεβασμός.
Πόσο αντιαισθητική είναι η εικόνα των αδέσποτων σκυλιών στους δρόμους μιας σύγχρονης πόλης;
Ο νόμος δεν πρέπει να θεωρείται υπέρμετρος της ζωής σε κάθε περίπτωση. Δεν μπορεί να διακόπτεται η προστασία και η συμπαράσταση της ζωής απέναντι στα ζώα, όπως πχ με τα αδέσποτα στο άσυλό τους με πράξεις όπως αυτή της ευθανασίας. Αυτό υποδηλώνει όχι αληθινή αγάπη αλλά μια τάξη, για το στρογγύλεμα των ζητημάτων.
Όπως επίσης και η λογική του αποκλεισμού της πόλης, της καθαρής πόλης, από ζώα και η λογική της υπερβολικής αυτής ρύθμισης τεχνικών λεπτομερειών σχετικά με τα ζώα, είναι ανάλογες αρνητικές προσεγγίσεις.
Τα ζώα είναι οι «συγκάτοικοί» μας στην όμορφη πόλη μας. Προσωπικά, δε μου είναι αντιαισθητική η εικόνα αδέσποτων ζώων σ’ αυτήν. Εκείνο όμως που προσβάλλει το αισθητικό μου κριτήριο και την ίδια την ύπαρξή μου ως άνθρωπο, είναι η εικόνα άρρωστων, ταλαιπωρημένων, νηστικών, βασανισμένων ζώων. Αυτό υποδηλώνει έλλειψη πολιτισμού και ανθρωπιάς.
Κι αυτό διότι δεν είμαστε πραγματικά πολιτισμένοι αν μας ενδιαφέρει ο εαυτός μας μόνο ως προς τη σχέση του ανθρώπου με τον άνθρωπο. Το σπουδαίο είναι η σχέση του ανθρώπου προς ολόκληρη τη ζωή!
Πριν από λίγες ημέρες ενημερωθήκαμε ότι στην περιοχή των Αβδήρων γίνεται με τον πλέον βάναυσο τρόπο μια συστηματική κακοποίηση γατιών. Εσείς ως σωματείο είστε ενήμεροι για το φαινόμενο αυτό και τι μπορεί να γίνει ώστε αυτό να σταματήσει;
Για το συγκεκριμένο γεγονός δεν είμαι ενήμερη, διότι τις προηγούμενες μέρες έλειπα εκτός Ξάνθης. Σαφώς, όμως, και το καταδικάζω. Ο νόμος βέβαια καθορίζει σαφέστατα ότι για τέτοιες πράξεις υπάρχει ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο. Είναι όμως αρκετό ο φόβος του νόμου και μόνο να διαμορφώσει τη θέση που πρέπει να έχει ο άνθρωπος προς όλα τα υπόλοιπα δημιουργήματα;
Τέτοια φαινόμενα άγριας βαρβαρότητας εναντίον των αθώων ζώων δυστυχώς δε θα σταματήσουν αν δεν αποκτήσει ο άνθρωπος πλήρη συνειδητότητα της σχέσης του με τη φύση και με όλα τα άλλα έμβια όντα. Να κατανοήσει δηλαδή ότι στον κόσμο δεν είμαστε ΜΟΝΟ εμείς, αλλά ΚΑΙ εμείς!
Έως ότου συνειδητοποιήσουμε τη βαθιά συγγένειά μας με τα υπόλοιπα θνητά όντα που μοιράζονται μαζί μας τον ήλιο και τη σκιά της ζωής πάνω σε αυτό τον πλανήτη, δεν υπάρχει ελπίδα για κανένα είδος, δεν υπάρχει ελπίδα για το περιβάλλον, δεν υπάρχει ελπίδα για μας!
Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί εύκολα να σκοτώσει κάποιο ζωντανό ον για οποιοδήποτε λόγο, εάν συνειδητοποιήσει ότι αυτό υποφέρει με τον ίδιο τρόπο που υποφέρει κι αυτός. Εάν το κάνει, τότε απλώς δεν μπορεί να ανήκει στο είδος που θέλει να αποκαλείται «άνθρωπος».

Σ. Καραχότζα
«Πρέπει να δούμε τον τόπο μας»
Αντίθετος με το πρόγραμμα Εγνατία και Τουρισμός εμφανίζεται ο κ. Αγκόρτσας και παραθέτει για άλλη μια φορά τα προβλήματα του τουρισμού στο νομό Δύσπιστος απέναντι στο πρόγραμμα Εγνατία και Τουρισμός εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Αποστόλης Αγκόρτσας καθώς, όπως δηλώνει, οι πόλεις αυτές θα ενωθούν έτσι κι αλλιώς τουριστικά μέσω της Εγνατίας και προτιμότερο θα ήταν να «δούμε τι γίνεται με τον τόπο μας».
Σκοπός του προγράμματος Εγνατία και Τουρισμός είναι να ενώσει τουριστικά όλες τις πόλεις από τις οποίες περνά η Εγνατία Οδός. Για την υλοποίηση του προγράμματος υπάρχει ένας πολύ καλός προϋπολογισμός ο οποίος εφόσον συλλεχθεί από τις πόλεις αυτές θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για την προβολή του τουρισμού τους. Κάθε νομός από όπου περνάει η Εγνατία θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με 20 χιλιάδες ευρώ.
Ωστόσο το πρώτο μέλημα της περιοχής σύμφωνα με τον κ. Αγκόρτσα είναι να υπάρξει συλλογική προσπάθεια προβολής αλλά κυρίως προσπάθεια να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στην περιοχή.
Η συγκοινωνία μεταξύ των γειτονικών πόλεων είναι ένα από τα θέματα που θέτει ο κ. Αγκόρτσας τη στιγμή μάλιστα που το ταξί από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης προς την Ξάνθη έχει φτάσει να στοιχίζει 40 ευρώ!
Επίσης θέτει και το θέμα των ανύπαρκτων χώρων υγιεινής στην πόλη, στις παραλίες και τα πιο επισκέψιμα φυσικά τοπία όπως οι εκβολές του Νέστου, αλλά και το πάρκινγκ των τουριστικών λεωφορείων, καθώς μέχρι σήμερα αυτά σταθμεύουν στο Αμοιρίδειο προκειμένου να επισκεφτούν οι τουρίστες το κέντρο ή ακόμη και την Παλιά Πόλη της Ξάνθης, με αποτέλεσμα όλες σχεδόν οι μετακινήσεις τους να γίνονται με ταξί.
«Όλα αυτά αυξάνουν το κοστολόγιο των διακοπών στην πόλη μας και οι τουρίστες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα όταν επισκέπτονται την περιοχή μας, εξαιτίας μας» τονίζει ο κ. Αγκόρτσας και δηλώνει πως για να λυθούν κάποια από αυτά δε χρειάζονται ούτε εκδηλώσεις ούτε δελτία τύπου και φυσικά ούτε πολλά χρήματα, παρά μόνο πολιτικές αποφάσεις.
Την ίδια στιγμή κατακρίνει τη μη ενεργή συμμετοχή των ξενοδόχων της περιοχής στην έκθεση PHILOXENIA, λέγοντας πως αυτοί ίσως να κλήθηκαν απλά για να χειροκροτήσουν, ενώ σίγουρα δεν κλίθηκαν να προσκομίσουν φυλλάδια και να συμμετάσχουν ενεργά στην οργάνωση της προβολής του νομού στην περιφέρεια. Αν και τόσα χρόνια υπήρχε τουλάχιστον η τηλεφωνική επαφή μεταξύ των φορέων για το τί θα προβληθεί και γενικότερα πώς θα εκμεταλλευθούν οι ξενοδόχους και η νομαρχία Ξάνθης την έκθεση, φέτος φαίνεται πως τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη σε σχετική εκδήλωση της νομαρχίας Ξάνθης στη Σόφια της Βουλγαρίας με σκοπό και πάλι την προβολή της περιοχής, όμως για μια ακόμη φορά οι ξενοδόχοι κλήθηκαν μόνο ως χειροκροτητές και όχι για να συμμετάσχουν ενεργά. Δε ζητήθηκε μάλιστα από το Σύνδεσμο Ξενοδόχων να σταλεί εκπρόσωπος, εκτός βέβαια όπως τονίζει ο κ Αγκόρτσας αν υπήρχε συμμετοχή ξενοδόχου μεμονωμένα και κατ΄ επιλογή του νομάρχη.
Επαναφέρει επίσης το θέμα της οργανωμένης τουριστικής προβολής του νομού μέσω όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ζητά να σταματήσει το φαινόμενο όπου ο κάθε φορέας προβάλλει ό,τι και όπως θέλει ξοδεύοντας τα αντίστοιχα ποσά και υποστηρίζει πως θα πρέπει να κινηθούμε πιο στρατηγικά και συλλογικά.
Προβλήματα υπήρξαν και στην επιχειρηματική αποστολή του Επιμελητηρίου Ξάνθης προς τη Ρουμανία, όχι όμως από την πλευρά του ίδιου του Επιμελητηρίου.
Το Επιμελητήριο Ξάνθης πραγματοποίησε πριν μέρες επίσκεψη και επιχειρηματική αποστολή στη Ρουμανία με σκοπό την προβολή των προϊόντων που παράγουμε και των υπηρεσιών που προσφέρουμε. Έτσι έστειλε ένα λεωφορείο με περίπου 40 άτομα οι οποίοι προέρχονταν από όλες τις πλευρές του επιμελητηρίου δηλαδή παραγωγή, εμπορία και υπηρεσίες, όπως είναι ο τουρισμός.
Η οργάνωση από την πλευρά του ΕΒΕ Ξάνθης ήταν πολύ καλή αλλά η φιλοξενία στη Ρουμανία δεν ήταν η αναμενόμενη. Δηλαδή ό,τι οργάνωσε το επιμελητήριο Ξάνθης πήγε πολύ καλά σε αντίθεση με το χάος που επικρατούσε σε ό,τι κανόνιζε το αντίστοιχο ΕΒΕ Βουκουρεστίου, που είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνουν οι αντίστοιχες συναντήσεις ξενοδόχων, φορέων και τουριστικών πρακτόρων.
Υπήρχε όμως και παντελής έλλειψη των εκπροσώπων του ΕΟΤ στην περιοχή, παρότι υπάρχει οργανωμένο γραφείο με έναν αρκετά μεγάλο προϋπολογισμό.
Η αγορά της Ρουμανίας αποτελούμενη από 22 έως 25 εκατομμύρια κατοίκους είναι πολύ ελκυστική για τον τουρισμό μας και κάθε χρόνο διπλασιάζεται το ποσοστό των Ρουμάνων επισκεπτών. Πέρσι ήταν γύρω στις 300 χιλιάδες όμως σχεδόν όλοι κατευθύνονται προς τη Χαλκιδική ή την Κατερίνη και αυτό γιατί τα εκεί τουριστικά γραφεία δεν είναι οργανωμένα κατάλληλα ώστε να κατευθύνουν μερίδα αυτών των επισκεπτών στην περιοχή μας.
Καλό μήνα σε όλους και βδομάδα είναι θα περάσει, με τσουχτερό κρύο και παρόλο που ο Νοέμβρης είναι ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου, μόνο βαρύ χειμώνα, μας θύμισε το καλοσώρισμά του. Όσο για την ψυχική μας διάθεση, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υποστηρίζουν ότι ο ζεστός και ηλιόλουστος καιρός έχει θετική επίδραση στην ψυχική διάθεση, στη σκέψη και στην πνευματική υγεία των περισσοτέρων ανθρώπων πλην ολίγων εξαιρέσεων που τους αρέσει ο χειμώνας και το κρύο. Οπότε συμπερασματικά και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, η διάθεση των περισσοτέρων έχει πάρει την κατιούσα ενώ το κρύο θα μας ταλαιπωρήσει όλη την εβδομάδα που διανύουμε. Οπότε καιρός να αποδράσουμε έστω και για ένα διήμερο με σκοπό ν’ ανέβει η ψυχική μας διάθεση. Και τι σας έρχεται στο μυαλό την συγκεκριμένη χρονική στιγμή λόγω του τσουχτερού κρύου; Μήπως ένα χιονισμένο βουνό, ένα αναμμένο τζάκι, ένας ζεστός καφές ή μία καυτή σούπα μπροστά στο τζάκι, κασκόλ, μπότες και σκουφιά να σας συντροφεύουν στην βόλτα σας στο χιόνι; Μα σε ποιον αιώνα ζείτε; Τι τζάκια, ζεστές σούπες και χιονισμένα βουνά!
Υπάρχουν πλέον νέες και εναλλακτικές επιλογές διαμονής. Ξενοδοχεία κατασκευασμένα και επιπλωμένα εξ ολοκλήρου από πάγο, υποθαλάσσια ξενοδοχεία με υπερπολυτελείς σουίτες με θέα το θαυμαστό κόσμο των ωκεανών, ξενοδοχεία με δωμάτια σε σχήμα κάψουλας που μετά βίας χωράνε ένα άτομο και όχι σε όρθια θέση (δεν ενδείκνυνται για κλειστοφοβικούς), ξενοδοχεία σε δέντρα, αποτελούν μερικές μόνο από τις ασυνήθιστες εναλλακτικές επιλογές που προσφέρει η σύγχρονη τουριστική βιομηχανία.
Στη Σουηδία το διάσημο ξενοδοχεία "Ice Ηotel" διαθέτει 80 δωμάτια όλα κατασκευασμένα από πάγο και ναό επίσης κατασκευασμένο από πάγο, για όσους επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τη γαμήλια τελετή τους ερχόμενοι με έλκηθρο ή σκι. Το ξενοδοχείο, όπως και τα περισσότερα της κατηγορίας αυτής, λειτουργεί από το Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, με το φαινόμενο όμως της υπερθέρμανσης να απειλεί τη λειτουργία τους. Το κόστος των δωματίων ξεκινάει από 200 δολάρια το άτομο, για όσους αντέχει η τσέπη τους. Όσο για τα υποθαλάσσια ξενοδοχεία εκτιμάται ότι θα γνωρίσουν μεγάλη ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, με το φιλόδοξο σχέδιο για την κατασκευή ενός υπερπολυτελούς ξενοδοχείου σε βάθος 20 μέτρα κάτω από το νερό, να βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ντουμπάι. Το ξενοδοχείο θα διαθέτει 220 σουίτες, στις οποίες θα οδηγείται ο επισκέπτης μέσω ενός εντυπωσιακού τούνελ κατασκευασμένου από γυαλί. Ξενοδοχεία κάτω από το νερό υπάρχουν ήδη στη Σουηδία, στην λίμνη Malaren και στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μπορεί να σας φαίνονται ιδιαίτερα προχωρημένες οι προαναφερόμενες προτάσεις για απόδραση από την καθημερινότητα αλλά αυτό που διάβασα πριν από μερικές ημέρες μπορεί να σας φανεί ακόμη πιο ασύλληπτο όμως λίαν συντόμως θα γίνει πραγματικότητα. Μην σας φανεί παράξενο μετά από λίγα χρόνια, το καμάρι σας να σας ζητάει λεφτά για να πάει διακοπές, όχι στην Σαντορίνη, αλλά στο διάστημα. Ναι πολύ καλά διαβάσατε, στο διάστημα, καθώς οι πρώτες διαστημικές πτήσεις για τους απλούς πολίτες ξεκινούν σε ένα με δύο χρόνια, σχεδιάζονται ήδη και στην αρχή θα είναι χωρητικότητας 50-80 ατόμων, ενώ για το μέλλον σχεδιάζονται μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με σουίτες που θα έχουν θέα τη Γη και τα αστέρια!
Ήδη φαντάζομαι τις διαφημίσεις των ξενοδοχείων που θα κυκλοφορήσουν και θα υπόσχονται ύπνο με τα αστέρια και πρωινό ξύπνημα με θέα την υδρόγειο και τους υπόλοιπους πλανήτες. Το πλανητάριο και το GOOGLE EARTH θα είναι τόσο ξεπερασμένα όσο και η γραφομηχανή στις μέρες μας. Και φαντάζεστε πως θα αποχαιρετούν τους οικείους τους οι επισκέπτες του διαστήματος; «….Φιλάκια, φεύγω για Σαββατοκύριακο στο διάστημα. Θα σε βλέπω από ψηλά..» (Λίγο μακάβριο μου ακούγεται).
Βέβαια όλα τα προαναφερόμενα μάλλον δεν αφορούν εμάς τους κοινούς θνητούς αλλά τους διάσημους και ζάμπλουτους που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν και στα αστρονομικά ποσά για να πληρώσουν την διαμονή τους στα αστέρια. Αφήστε που θα έχουμε και νέα star trek σκάνδαλα με πολιτικούς που θα επενδύουν τα λιγοστά ευρώ της υπουργικής ή βουλευτικής αποζημίωσής τους, σε επενδύσεις στα αστέρια.
Οπότε αφήστε τα stars για τους stars, προσγειωθείτε ανώμαλα και καλά κάνετε και ονειρεύεστε χιόνια, παϊδάκια και αναμμένα τζάκια, γιατί ακόμη και αυτά είναι πολυτέλεια για τις ημέρες οικονομικής κρίσης που διανύουμε. Βρε καλό είναι και το Φαλακρό !!!
Άντε και καλό χειμώνα !!!
Και πάλι άτυχη στις καθυστερήσεις στην συμπρωτεύουσα η Skoda Ξάνθη Χωρίς βαθμό έμεινε για 5η συνεχόμενη έξοδο η Skoda Ξάνθη που έχασε και στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ με 1-0 χάρη σε γκολ που πέτυχε ο Ίβιτς στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων. Πάντως σε αντίθεση με τον αγώνα του Κλεάνθης Βικελίδης η ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη αδικείται από το τελικό αποτέλεσμα, γιατί μπορεί στο πρώτο μέρος να μπήκε με αμυντικούς προσανατολισμούς, όμως στην επανάληψη έκανε αισθητή την παρουσία της και τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις δικαιούταν κάποιο γκολ.
ΦΑΣΕΙΣ - ΓΚΟΛ
5΄: Εκτέλεση φάουλ του Λίνο η μπάλα ελάχιστα έξω από το αριστερό κάθετο δοκάρι.
15΄: Μπροστινή μπαλιά για τον Βιεϊρίνια που πάει να «κρεμάσει» με τη μία τον Γκσπούρνιγκ που μπλοκάρει όμως την μπάλα.
22΄: Ο Τσιρίλο θέλει να «κρεμάσει» με σουτ πίσω από τη μεσαία γραμμή τον Γκσπούρνιγκ με την μπάλα να φεύγει λίγο πάνω από το δοκάρι.
28΄: Ο Φωτάκης φεύγει από κανονική θέση και κάνει την παράλληλη σέντρα, σωτήρια επέμβαση του Βάλλα προ Παπάζογλου σε κόρνερ.
40΄: Σουτ του Σνάουτσνερ, ο Γκσπούρνιγκ αποκρούει σε κόρνερ.
57΄: Ο Παπάζογλου σε πλεονεκτική θέση στην περιοχή, το πλασέ υπό πίεση λίγο έξω από το αριστερό κάθετο δοκάρι.
67΄: Μετά από σέντρα, ο Στρμπά θα κάνει την κεφαλιά στην αγκαλιά του Χαλκιά.
71΄: Ο Πόι βγάζει μόνο τον Αμπένα απέναντι από τον Κρέσιτς που αποκρούει το πλασέ, με τους αμυντικούς του ΠΑΟΚ να διώχνουν έπειτα την μπάλα.
83΄: Σέντρα του Κουτσιανικούλη, κεφαλιά του Ίβιτς λίγο έξω από το δεξί κάθετο δοκάρι.
85΄: Ο Κουτσιανικούλης βγαίνει μόνος με τον Γκσπούρνιγκ έπειτα από πάσα του Μουσλίμοβιτς, όμως το πλασέ του είναι πάνω στον γκολκίπερ της Skoda Ξάνθης.
87΄: Ο Πόι βγαίνει μόνος με τον Κρέσιτς, πλασάρε με τον γκολκίπερ του ΠΑΟΚ να μπλοκάρει.
90΄: Φάουλ του Γκαρσία, κεφαλιά του Παπάζογλου λίγο έξω από το αριστερό δοκάρι.
90+: Σέντρα του Λίνο, κεφαλιά του Ίβιτς η μπάλα περνάει τη γραμμή, γκολ 1-0!
Τη συνάντηση διηύθυνε ο Γιώργος Δαλούκας από το Βόλο. Κιτρίνισε τους Λίνο, Παπαδημητρίου, Στρμπα, Τζάγκι
ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΠΑΟΚ
(Σάντος): Χαλκιάς (68΄ Κρέσιτς), Γκαρσία, Τσιρίλο, Σορλέν, Μαλεζάς, Παπάζογλου, Λίνο, Φωτάκης (73΄ Μουσλίμοβιτς), Βιεϊρίνια (50΄ Κουτσιανικούλης), Ίβιτς, Σνάουτσνερ. Στον πάγκο: Αραμπατζής, Βιτόλο, Κοντρέρας, Σαβίνι.
SKODA Ξάνθη (Ματζουράκης): Γκσπούρνιγκ, Παπαδημητρίου, Πόι, Αλ Σαίφι (66΄ Αμπένα) (89΄ Ζίεντσουκ), Τζάγκι, Σταθάκης, Σουάνης (84΄ Λιαπάκης), Φλίσκας, Βάλλας, Κωστούλας, Στρμπα. Στον πάγκο: Λυμπερόπουλος, Τζιωρτζόπουλος, Φαμπιανέσι, Στιβάρ.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Δίκαιη χαρακτήρισε τη νίκη του ΠΑΟΚ επί της Skoda Ξάνθη (1-0) ο Φερνάντο Σάντος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου. Ο Πορτογάλος προπονητής στάθηκε στην αμυντική διάταξη των φιλοξενούμενων, αλλά και την επιμονή που έδειξαν οι ποδοσφαιριστές του.
Πικραμένος από την εξέλιξη του παιχνιδιού της Skoda Ξάνθη με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ, από το οποίο η ομάδα του έφυγε με ακόμη μια ήττα από τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκε στη συνέντευξη τύπου ο Γιάννης Μαντζουράκης: «Έμεινα ευχαριστημένος από τους παίκτες μου. Δουλέψαμε πάνω σε ένα πλάνο το οποίο το ακολούθησαν πολύ καλά. Ο ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο είχε την υπεροχή. Σε αυτό το πρώτο ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ είχε κατοχή 65% και οχτώ κόρνερ. Στο δεύτερο ημίχρονο βγήκαμε να παίξουμε και νομίζω ότι μπορούσαμε να φύγουμε με αποτέλεσμα, δεδομένου ότι κάναμε τις τρεις καλύτερες ευκαιρίες του αγώνα, με εξαίρεση την κλασική φάση του Κουτσιανικούλη».
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Την πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου Ελλάδος πήρε η Skoda Ξάνθη που επιβλήθηκε εκτός έδρας του Εθνικού με 2-1 και εξασφάλισε για ακόμη μια χρονιά τη συμμετοχή της στους «16» της διοργάνωσης. Χρυσός σκόρερ ο Δημήτρης Σουάνης που με γυριστό σουτ λίγο πριν τη λήξη της αναμέτρησης έγραψε το τελικό σκορ και έδωσε τη νίκη στην ομάδα του.
Ο αγώνας ξεκίνησε με πολλές αλλαγές για το συγκρότημα του Γιάννη Ματζουράκη. Στη γνωστή αμυντική γραμμή υπήρχε μόνο ο Κωστούλας καθώς οι Ριζογιάννης, Σταθάκης και Τζιωρτζόπουλος πήραν τη θέση των συμπαιχτών τους. Οι Ταιντέρ και Βασιλακάκης είχαν την οργάνωση της ομάδας ενώ επιθετικό ρόλο είχαν οι Μαρσελίνιο, Κιντάνα, Λουτσιάνο και Στίβαρ.
Τα πλάνα της τεχνικής ηγεσίας άλλαξαν με το καλημέρα καθώς ένα δυνατό και αντιαθλητικό μαρκάρισμα πάνω στο Μαρσελίνιο έβγαλε νοκ άουτ τον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό με αποτέλεσμα τη θέση του να πάρει ο Δημήτρης Σουάνης. Οι φιλοξενούμενοι έλεγχαν τη συνάντηση και κατάφεραν να προηγηθούν στο 17ο λεπτό όταν μετά από σουτ του Στίβαρ και απόκρουση του Σλογάννη ο Κιντάνα πήρε το ριμπάουντ και με σουτ έκανε το 0-1.
Το συγκρότημα του Γιάννη Ματζουράκη πέτυχε αυτό που ήθελε και πλέον άρχισε να κυκλοφορεί την μπάλα χωρίς όμως να καταφέρει να πλησιάσει απειλητικά στην αντίπαλη εστία. Από την άλλη πλευρά ο Εθνικός προσπάθησε να κάνει τις δικές του επιθετικές ενέργειες στο πρώτο ημίχρονο αλλά δεν κατάφερε να δημιουργήσει τη φάση μπροστά στον Σωτήρη Λυμπερόπουλο.
Στο δεύτερο ημίχρονο οι γηπεδούχοι μπήκαν καλύτερα στο παιχνίδι και από πολύ νωρίς κατάφεραν να πάρουν την κατοχή της μπάλας και να πιέζουν την εστία του Λυμπερόπουλου. Ο Γκονσάλβες ήταν η κύρια πηγή κινδύνου για τον Εθνικό και ο παίχτης που τελικά ισοφάρισε στο 70ο λεπτό αφού πέρασε τον Λυμπερόπουλο και με ψύχραιμο πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.
Λίγο αργότερα οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν πέναλτι στο οποίο υπέπεσε ο Δήμου (δέχτηκε κόκκινη κάρτα), αλλά ο Ταιντέρ που ανέλαβε να το εκτελέσει έστειλε την μπάλα άουτ. Έτσι φτάσαμε στο τέλος της συνάντησης όταν μετά από εκτέλεση φάουλ του Κωστούλα και πάσα στον Φαμπιανέζι ο Στίβαρ πήρε την κεφαλιά και ο Σουάνης με όμορφο γυριστό σουτ έστειλε την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα.
SKODA Ξάνθη: Λυμπερόπουλος, Σταθάκης, Τζιωρτζόπουλος, Κωστούλας, Ριζογιάννης, Βασιλακάκης (60΄ Φαμπιανέζι), Ταιντέρ, Κιντάνα, Λουτσιάνο (68΄ Κομεσίδης), Μαρσελίνιο (11΄ Σουάνης), Στίβαρ.
Με Ολυμπιακό Βόλου στο κύπελλο

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το πρωί στις 11.00΄, στα γραφεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας η κλήρωση του κυπέλλου Ελλάδος για την αγωνιστική περίοδο 2009-2010. Όπως είναι γνωστό η SKODA ΞΑΝΘΗ συμμετέχει στην 5η φάση αφού προκρίθηκε εις βάρος του Εθνικού και η κληρωτίδα φάνηκε πολύ καλή για το συγκρότημα του Γιάννη Ματζουράκη που καλείται να αντιμετωπίσει τον πρωτοπόρο της Β΄ Εθνικής και φιλόδοξο φέτος Ολυμπιακό Βόλου στο SKODA ΞΑΝΘΗ ARENA.
Ο Team Manager Γιώργος Κασναφέρης σχετικά με την κλήρωση του κυπέλλου τόνισε στο skodaxanthifc.gr: «Το κύπελλο είναι ένας θεσμός με τις δικές του ιδιαιτερότητες και με τους δικούς του κανόνες. Είναι μια αναμέτρηση η οποία θα λάβει χώρα τον Ιανουάριο και μέχρι τότε πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στα παιχνίδια της Super League. Σεβόμαστε απόλυτα την ιστορική ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου, είναι ένα παιχνίδι το οποίο είναι εντός έδρας και φυσικά είναι στις δυνατότητες μας και να πάρουμε την πρόκριση στην επόμενη φάση».
Τα υπόλοιπα 7 ζευγάρια έχουν ως εξής:
Πανσεραϊκός – ΠΑΟΚ
Παναθηναϊκός – Πιερικός
Τρίκαλα – Καλλιθέα
Άρης – Αστέρας Τρίπολης
Λεβαδειακός – Καβάλα
Ατρόμητος – Γιάννενα
Θρασύβουλος – Πανιώνιος
*** Υπενθυμίζεται ότι οι αγώνες της 5ης φάσης είναι απλοί. Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος στην κανονική διάρκειά τους, ο νικητής αναδεικνύεται με τη διαδικασία ημίωρης παράτασης και εκτέλεσης πέναλτι. Οι αναμετρήσεις θα διεξαχθούν στις 13 και 20 Ιανουαρίου του 2010.
Έμπαζε στην επανάληψη η Makro Ξάνθη στο 86-71 από τον Αρκαδικό
Δεύτερη ήττα σε ισάριθμες εξόδους της γνώρισε η Makro Ξάνθη, η οποία στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής της Α2, έχασε στην Τρίπολη από τον Αρκαδικό με 86-71.
Μία ήττα που ήρθε στην επανάληψη και αφού στο πρώτο μέρος η ομάδα του Γρηγόρη Σουλιώτη κέρδιζε με 31-32. Με ένα ημίχρονο λοιπόν καλής απόδοσης και μάλιστα χωρίς διαφορά στο προβάδισμά σου δεν μπορείς να διεκδικήσεις και πολλά πράγματα από εκτός έδρας αγώνα.
Οι γηπεδούχοι χάρη στο εκρηκτικό του τρίτο δεκάλεπτο, όταν επέβαλλαν πλήρως το ρυθμό τους προσφέροντας σκορ και θέαμα με απίστευτα ποσοστά ευστοχίας (1/1 βολή, 5/5 δίποντα, 6/12 τρίποντα και συνολικά 29 πόντους, όσους σχεδόν είχε σημειώσει στο πρώτο ημίχρονο), έφτασαν στην τρίτη συνεχόμενη νίκη του επί της Makro Ξάνθη με 86-71 που τον διατηρεί στο βαθμολογικό ρετιρέ της Α2 κατηγορίας. Σε αυτό το διάστημα, ο Αρκαδικός κατάφερε να πάρει και μία διαφορά δώδεκα πόντων (από 31-32 σε 60-48) και τα τελευταία λεπτά της συνάντησης να έχουν απλά διαδικαστικό χαρακτήρα, με τους παίκτες του Γιάννη Σμυρνιώτη να συνδυάζουν το θέαμα με την ουσία ξεσηκώνοντας ουκ ολίγες φορές τους 1.000 και πλέον θεατές , που γέμισαν ασφυκτικά το κλειστό γυμναστήριο ενθαρρύνοντας συνεχώς τις προσπάθειες των παικτών.
Τα 10λεπτα του αγώνα : 19-17, 31-32 (ημιχ), 60-48, 86-71 τελικό.
Μέτρια ήταν η διαιτησία των κ.κ. Κατραχούρα, Δεσλή, Β. Τσώνου, χωρίς να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.
Αρκαδικός (Σμυρνιώτης): Σκουζής, Τόσιτς 19 (3), Παπαδάκης 7, Κοψαύτης, Σιζόπουλος 14 (3), Γιοβάνοβιτς 7, Καραδολάμης 3, Σπηλιόπουλος, Σουρλής 14 (2), Σιβορότκα 8 (1), Τζουγκαράκης 14.
Makro Ξάνθη (Σουλιώτης): Παναγιωτόπουλος 7 (1), Χρήστου 11, Ιωακειμίδης 4 (1), Κουκουράβας 3, Στεφανίδης 4, Γέλενιτς 15 (1), Αναγνωστόπουλος 13, Νησιώτης 12, Μασλαρινός 2.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
Ο Αρκαδικός ανέτρεψε τη δική του κακή εικόνα και έφτασε στη νίκη επί της Makro Ξάνθης, για την 3η αγωνιστική της Α2, με τον Γιάννη Σμυρνιώτη να παραδέχεται: «Δεν ξέρω για ποιο λόγο μπήκαμε πολύ νωθροί στο παιχνίδι. Στο πρώτο ημίχρονο η Ξάνθη μας έβαλε στο ρυθμό της. Έπρεπε να τρέξουμε και να κυνηγήσουμε περισσότερο τις φάσεις. Αυτό είχα πει στα παιδιά πριν από το παιχνίδι, αυτό τους είπα και στο ημίχρονο.Στο δεύτερο ημίχρονο τα παιδιά κατάλαβαν τι πρέπει να κάνουμε, πήραμε τα ριμπάουντ και από εκεί και πέρα τρέξαμε, δεν υπήρξε αντίδραση από τους αντιπάλους μας και αν ήμασταν πιο σοβαροί σε κάποιες φάσεις θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη η διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Δεν πειράζει. Κρατάμε τη νίκη και περιμένουμε τη συνέχεια».
Ο Γρηγόρης Σουλιώτης δεν δίστασε να παραδεχθεί την ανωτερότητα του Αρκαδικού, δηλώνοντας μάλιστα ότι η ομάδα της Τρίπολης θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της φετινής χρονιάς, ενώ αντικρίζοντας το γεμάτο κλειστό γυμναστήριο δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα στους φιλάθλους του Αρκαδικού, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το παιχνίδι γιορτή για ολόκληρη την πόλη.
«Το παιχνίδι ήταν παράσταση ενός ημιχρόνου. Στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν ανταγωνιστικοί, βγάλαμε τον Αρκαδικό από το παιχνίδι του και αν ήμασταν προσεκτικότεροι θα πηγαίναμε στα αποδυτήρια με μεγαλύτερη διαφορά.
Στο δεύτερο ημίχρονο παρουσιάσαμε τα γνωστά μας αμυντικά προβλήματα, για πολλοστή φορά φέτος και ο Αρκαδικός είχε εύκολο έργο στην επίθεση με αποτέλεσμα κάθε καλάθι που δεχόμασταν να πληγώνει την ψυχολογία μας και το ταμπλό να γράψει το τελικό σκορ που έγραψε.
Η Makro Ξάνθη φτιάχτηκε το καλοκαίρι για να κάνει το βήμα παραπάνω. Είναι επτά χρονιές στην Α2 κατηγορία και παλεύει, άλλες πιο εύκολα, άλλες πιο δύσκολα για την παραμονή της. Στόχος μας να κάνουμε μία ομάδα πιο ανταγωνιστική. Μέχρι στιγμής δεν το έχουμε καταφέρει αυτό, αλλά πρέπει να το πετύχουμε όσο γίνεται νωρίτερα»
*** Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις στην Ολυμπιάδα, μετά την εκτός έδρας ήττα με τη Δάφνη. Ο πρόεδρος της πατρινής ομάδας, Νίκος Μπογονικολός, εξοργισμένος από το αποτέλεσμα, το δεύτερο αρνητικό για τη φετινή σεζόν, ζήτησε την παραίτηση σύσσωμης της τεχνικής ηγεσίας.Ο Δημήτρης Τσολάκης και οι συνεργάτες του, λοιπόν, αποτελούν ήδη παρελθόν, με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή, να είναι το πρώτο όνομα που ακούστηκε για τη διάδοχη κατάσταση.
ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Αφιλόξενοι οικοδεσπότες! Οι γηπεδούχοι θέλησαν να κρατήσουν το ροζ φύλλο αγώνα στο «σπίτι» τους, αφού σχεδόν όλοι αναδείχθηκαν νικητές στη σημερινή αγωνιστική. Η μόνη ομάδα που κατάφερε να κερδίσει εκτός έδρας ήταν το Παγκράτι που επιβλήθηκε του Αμύντα. Παράπονα από τη διαιτησία είχε η Νήαρ Ηστ, παρά την νίκη της.
Δ΄ ΕΘΝΙΚΗ / 1ος ΟΜΙΛΟΣ
Άρχοντας στο γήπεδό του ο Ορφέας Puma
Το απόλυτο της έδρας των τριών πρώτων αγωνιστικών διατήρησε ο Ορφέας Puma, που κέρδισε και την Ένωση Θράκης. Αντίθετα ο Εχίνος Σπορ υποχρεώθηκε στην δεύτερη εντός έδρας ήττα έχοντας όμως πολλά παράπονα για τον Δραμινό διαιτητή τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την νέα ήττα.
ΟΡΦΕΑΣ PUMA – ΕΝΩΣΗ ΘΡΑΚΗΣ
«Αφιλόξενος» αποδείχθηκε για 3η φορά φέτος στο γήπεδο του ΑΟΞ ο Ορφέας Puma, που ανάγκασε άλλη μία ομάδα να φύγει ηττημένη. Θύμα της στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής η Ένωση Θράκης την οποία κέρδισε με 3-2.
Οι παίκτες του Δημήτρη Τηλαβερίδη έβαλαν τα θεμέλια της τρίτης τους φετινής νίκης από το ημίχρονο. Προηγήθηκαν στο πρώτο 45λεπτο με 2-0 χάρη σε δύο γκολ με κεφαλιές του Μαλαδένη στο 25΄ και 40΄ λεπτά.
Στην επανάληψη οι Εβρίτες προσπάθησαν να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση μείωσαν στο 60΄ σε 2-1 αλλά το γκολ του Σταύρου Βασιλειάδη στο 70΄ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι, έφερε και πάλι την ισορροπία και την διαφορά των δύο γκολ ασφαλείας. Με πέναλτι έκλεισαν το σκορ οι φιλοξενούμενοι στο 88΄ γράφοντας το τελικό 3-2.
ΕΧΙΝΟΣ ΣΠΟΡ – ΕΛΕΥΘ)ΠΟΛΗ
Την δεύτερη εντός έδρας ήττα υπέστη ο Εχίνος Σπορ που έχασε από την Ελευθερούπολη με 0-1. Το μοναδικό γκολ επιτεύχθηκε στο 65΄ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι και που έφερε πολλές διαμαρτυρίες στον Δραμινό διαιτητή, ο οποίος πέντε λεπτά αρνήθηκε την εσχάτη των ποινών στους γηπεδούχους.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Στην έδρα του αγωνίζεται και πάλι ο Ορφέας Puma, που υποδέχεται τους Πιερείς 2004, οι οποίοι με τις δύο εντός έδρας ισοπαλίες και μία ήττα στην Ηράκλεια τις τελευταίες τρεις αγωνιστικές απομακρύνθηκε από την κορυφή.
Στις Κρηνίδες πηγαίνει ο Εχίνος Σπορ για να αντιμετωπίσει τον Κεραυνό ο οποίος μετρά μία νίκη από την πρεμιέρα και μάλιστα μέσα στην Πετρούσα.
ΡΕΤΙΡΕ ΓΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΑ
Σημαντικό βήμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης έκανε η Ηράκλεια που κέρδισε μέσα στην Προσοτσάνη, μια ομάδα με τους ίδιους στόχους με την Σερραϊκή ομάδα. Στην δεύτερη θέση πέρασε ο νεοφώτιστος Έβρος Σουφλίου, ενώ την πρώτη του νίκη έκανε το Καλαμπάκι.
Ατρόμητος και Βιστωνίδα αήττητοι στα μισά του α΄ γύρου της Α1

Πλήρη αγωνιστική και στις τέσσερις κατηγορίες των πρωταθλημάτων είχαμε το Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο στις τρεις έγιναν η έβδομη αγωνιστική της Α2 και η 3η αγωνιστική της Β΄ ΕΠΣ. Την Κυριακή το πρωί η 3η αγωνιστική της Γ΄ ΕΠΣ και το απόγευμα η έβδομη αγωνιστική της Α1.
Ενώ φτάσαμε στα μισά του πρώτου γύρου δύο είναι τα χαρακτηριστικά του πρώτου τετάρτου του φετινού πρωταθλήματος της Α1. Πρώτον δύο ομάδες είναι αήττητες μέχρι τώρα ο Ατρόμητος και η Βιστωνίδα, χωρίς όμως να βρίσκονται στην πρώτη θέση. Το δεύτερο είναι ότι το ρεπό που θα κάνουν όλες οι ομάδες παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της βαθμολογίας.
Α1 ΕΠΣ:
ΑΝΩΔΥΝΟ ΡΕΠΟ ΓΙΑ ΑΕΠ ΕΥΜΟΙΡΟΥ
Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ Αθλητική Ένωση Ποντίων Ευμοίρου μπορεί να μην αγωνίστηκε στο πλαίσιο της έβδομης αγωνιστικής, όμως διατήρησε το ρετιρέ του βαθμολογικού πίνακα με 13 βαθμούς, όσους έχει και η Αναγέννηση Θαλασσιάς που την έφτασε με τη λευκή ισοπαλία που απέσπασε στον Κένταυρο από την ομώνυμη ομάδα. Δίκαιο το τελικό αποτέλεσμα αφού οι δύο ομάδες είχαν από ένα ημίχρονο καλής απόδοσης. Το πρώτο ανήκει στους φιλοξενούμενους και το δεύτερο στους γηπεδούχους.
Η ΕΚΠΛΗΞΗ της αγωνιστικής έγινε στο Μαγικό όπου ο Ατρόμητος παρέμεινε αήττητος, κάνοντας την ανατροπή σε ένα λεπτό εις βάρος του Αστέρα και ανέβηκε στη δεύτερη θέση με δώδεκα βαθμούς όσους έχουν άλλες τρεις ομάδες. Η ομάδα του Μπακάλογλου πατούσε καλύτερα στο γήπεδο του Αστέρα, όμως οι γηπεδούχοι έχασαν δύο κλασικές ευκαιρίες να διευρύνουν το 1-0. Έτσι όπως συνηθίζεται ίσχυσε στο τέλος ο Νόμος του ποδοσφαίρου.
ΔΕΝ εκμεταλλεύθηκε το ρεπό και την ισοπαλία της Θαλασσιάς, η Βιστωνίδα που παραχώρησε λευκή ισοπαλία στον Ηρακλή Ν. Ζυγού και περιορίζεται στη δεύτερη θέση. Οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντίπαλοι τέσσερις μέρες νωρίτερα για το κύπελλο στο Ν. Ζυγό με τον Ηρακλή να είναι ο μεγάλος κερδισμένος. Όμως η ομάδα του Κριεζή έχει να δει το χρώμα της νίκης από την πρεμιέρα και σίγουρα η συνέχεια αναμένεται πολύ δύσκολη, όσο δεν κερδίζει.
ΝΕΑ νίκη για τον Ερμή Μάνδρας, που μετά την ισοπαλία της πρεμιέρας στην έδρα του μετρά τρεις συνεχόμενες καθαρές νίκες επί φιλόδοξων αντιπάλων. Η ομάδα του Πετρίδη ευτύχησε να προηγηθεί μόλις στο 2ο λεπτό και να κλειδώσει τη νίκη στα μέσα της επανάληψης. Από την άλλη η Ασπίδα φάνηκε κουρασμένη από την υπερπροσπάθεια του κυπέλλου της Τετάρτης.
ΤΟ ΚΑΡΕ της 2ης θέσης συμπληρώνει ο Π. Μελάς Κουτσού, που πέρασε μέσα από τα Μάγγανα κερδίζοντας με το γνωστό 0-1 (τρεις νίκες και μία ήττα με το ίδιο σκορ). Η Θύελλα μπορεί να παραμένει χωρίς βαθμό όμως όπως και πέρυσι προσπάθησε για την έκπληξη χωρίς να την πετύχει. Από την άλλη η ομάδα του Σάκη Καρασερίδη τα πηγαίνει περίφημα εκτός έδρας αφού δεν έχει γευτεί τη χαρά της νίκης στο Κουτσό.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ να επαναλάβει τη νίκη του κυπέλλου ο Άρης Πετεινού απέναντι στην Κεντητή και υποχρεώθηκε σε ισοπαλία δείχνοντας για άλλη μία φορά τις αδυναμίες της. Η ομάδα του Γιάννη Δημητριάδη προηγήθηκε δύο φορές και δέχθηκε την ισοφάριση στο τελευταίο λεπτό από ολιγωρία των αμυντικών του.
ΞΕΠΕΡΑΣΕ το κακό της ξεκίνημα η Θράκη Συδινής που με δύο νίκες και μία ισοπαλία στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές ξέφυγε από την επικίνδυνη ζώνη και βλέπει με περισσότερη αισιοδοξία τη συνέχεια. Από την άλλη η νεανική ομάδα της ΑΠΟΞ ΣΚΟΝΤΑ για άλλη μία αγωνιστική έμεινε με τις εντυπώσεις και δεν μπόρεσε να φύγει με το βαθμό της ισοπαλίας.
Α2 ΕΠΣ:
«ΠΕΤΑΞΕ» ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

ΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ της κορυφής απολαμβάνει ο Αετός Τοξοτών μετά τους αγώνες της έβδομης αγωνιστικής της Α2 ΕΠΣ Ξάνθης, εκμεταλλευόμενος την εντός έδρας ήττα του Ερυθρού Αστέρα Σελέρου από τον Κεραυνό Λευκόπετρας και φυσικά τη δική του νίκη στη Σταυρούπολη στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, διατηρώντας παράλληλα το απόλυτο των νικών του.
ΣΕ ΔΥΟ αγωνιστικές ημέρες ο Ερυθρός Αστέρας Σελέρου κατάφερε να αφήσει την κορυφή αφού το ρεπό και η πρώτη εντός έδρας ήττα από τον Κεραυνό Λευκόπετρας στο ντέρμπι της Κοινότητας Σελέρου τον υποχρέωσε να … βλέπει την πλάτη της ομάδας των Τοξοτών και να αισθάνεται την ανάσα τριών ομάδων που την έφτασαν στο 3ποντο. Από την άλλη ο νικητής σημείωσε την 3η συνεχόμενη νίκη με τον παίκτη/προπονητή Παναγιώτη Κουμουλίδη και μπαίνει για τα καλά στη διεκδίκηση μιας προνομιούχου θέσης για την άνοδο.
ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ βολής από την κορυφή βρίσκεται και ο Δημόκριτος Αβδήρων, με τη νίκη του στο Ενωσιακό γήπεδο επί του Ήλιου Ηλιόπετρας, που όμως δεν έχει κάνει το ρεπό του.
ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ εκτός έδρας νίκη πέτυχε ο Νέστος Κύρνου που πέρασε με 3η από τη Λεύκη κερδίζοντας την ΑΕ Κυψέλης και βρίσκεται σε τροχιά ανόδου.
ΜΑΚΡΙΑ από τον καλό του εαυτό έμεινε για άλλη μία αγωνιστική ο Φίλιππος Δροσερού που έμεινε σε εγγλέζικη ισοπαλία στη Γοργόνα με τον Αετό να μην έχει γευτεί τη χαρά της νίκης μένοντας καθηλωμένος στην τελευταία θέση.
ΔΕΥΤΕΡΗ νίκη για την Κεσσάνη Ερασμίου που ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο του Αετού Αυξεντίου που έχει μείνει με τη νίκη στην πρεμιέρα.
Β΄ ΕΠΣ: ΔΙΔΥΜΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
Μειώθηκαν οι πρωτοπόροι στη δεύτερη κατηγορία της ΕΠΣ Ξάνθης μετά την ήττα με 3-1 του Άτλα Σελίνου στην Κοτύλη, την οποία κατέχουν πλέον ο Ορφέας 2005 (0-1) στη Χρύσα επί της Σμίνθης και ο Άρης Αβάτου, χωρίς …ιδρώτα το Ορφανό που δεν μπήκε στον κόπο να πάει δίπλα στο Άβατο.
Διπλασίασε τις νίκες του ο ΠΑΣ Φιλίων που κέρδισε με 4-0 τη Δόξα Μυρωδάτου, ενώ την πρώτη νίκη πέτυχε η Δήμητρα Δαφνώνα με 3-0 επί της Ελπίδας Σουνιού που μαζί με το Ορφανό είναι οι ομάδες χωρίς νίκη.
Γ΄ ΕΠΣ
ΜΟΝΟ Ο ΟΡΦΕΑΣ Ν. ΑΜΙΣΣΟΥ

Η πρώτη ήττα του Εθνικού Κιμμερίων από το Σαμακώβ με 1-0 ήταν το χαρακτηριστικό της 3ης αγωνιστικής που έγινε την Κυριακή το πρωί και έδωσε τη δυνατότητα στον Ορφέα Ν. Αμισσού που κέρδισε δύσκολα με 1-0 στην Κοτύλη την Πάχνη να μείνει μόνος και αήττητος με το απόλυτο των νικών.
Δεύτερη συνεχόμενη πετυχημένη έξοδο για τον Κόσυνθο που πέρασε με 4η από το Δροσερό ενώ επέστρεψε στις νίκες ο Ολυμπιακός Λεύκης που κέρδισε με 4-0 τη νεοφώτιστη ΑΠΟΚ Θερμών. Δεύτερη νίκη σε ισάριθμους αγώνες και για τον Κεραυνό Π. Κατραμίου που κέρδισε με 0-3 στη Σταυρούπολη την αδύναμη ομάδα του Κάστρου Γλαύκης.
ΚΥΠΕΛΛΟ: ΒΓΗΚΕ Η 8ΑΔΑ
Μπορεί η 28η Οκτωβρίου να είναι εθνική εορτή, όμως υπήρχε αγωνιστική κίνηση στην ΕΠΣ Ξάνθης με το δεύτερο θεσμό της, το κύπελλο Ερασιτεχνών, όπου έγιναν δύο αγώνες ενταγμένοι όμως σε διαφορετικές φάσεις.
Στο Δημοτικό Στάδιο η Ασπίδα στο πλαίσιο της Β΄ φάσης -οι υπόλοιποι αγώνες είχαν γίνει την παραμονή των Βουλευτικών εκλογών- κέρδισε για δεύτερη φορά σε 40 μέρες, την Α.Ε.Π. Ευμοίρου με 1-0 χάρη σε γκολ που επιτεύχθηκε τρία λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα, ενώ μετά το τέλος είχε αρκετή ένταση με δύο αποβολές, από μία για κάθε ομάδα. Από την άλλη η ομάδα του Ανθόπουλου δεν μπόρεσε να πάρει εκδίκηση για τη μοναδική μέχρι τώρα εντός έδρας ήττα στο πρωτάθλημα με 1-3.
Στο Ν. Ζυγό ο Ηρακλής χάρη σε γκολ στο 42ο λεπτό, κέρδισε με 1-0 τον Α.Ο. Βιστωνίδας, που αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε να πετύχει την 3η εκτός έδρας νίκη – πρόκριση, στο μοναδικό αγώνα της Γ΄ φάσης.
Έτσι συμπληρώθηκε η 8άδα του κυπέλλου, που την αποτελούν εκτός των παραπάνω νικητών και ο Εχίνος Σπορ, Ορφέας Puma, Αστέρας Μαγικού, Άρης Πετεινού, Κένταυρος και Κεραυνός Λευκόπετρας.

Τολμηρά

Καλά κάνει η Νομαρχία Ξάνθης και κατά καιρούς φροντίζει για την τουριστική προβολή του Νομού σε διάφορες άλλες χώρες. Εξάλλου όλοι θέλουμε να δούμε περισσότερη τουριστική κίνηση στην Ξάνθη. Θα έπρεπε όμως από την πλευρά της Νομαρχίας να υπάρχει ο ίδιος ζήλος και για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών. Τι όφελος έχουμε δηλαδή ως νομός όταν οι επισκέπτες που προσελκύουμε και επισκέπτονται την περιοχή μας, φεύγουν δυσαρεστημένοι από τις υπηρεσίες που τους παρέχουμε; Στη Νομαρχία δεν έχουν καταλάβει ακόμα δυστυχώς ότι η καλύτερη προβολή και διαφήμιση είναι ο ευχαριστημένος επισκέπτης κι από αυτούς δυστυχώς έχουμε ελάχιστους. Σκοπός κύριοι της Νομαρχίας δεν είναι να φέρετε για μια φορά έναν επισκέπτη αλλά να τον κάνετε να θέλει να έρθει και δεύτερη και τρίτη φορά στα μέρη μας. Κάντε λοιπόν πρώτα τα βασικά και μετά προχωρήστε και στα υπόλοιπα. Δεν μπορείτε όμως να μιλάτε για τουριστική ανάπτυξη και προβολή όταν δε φροντίζετε να υπάρχει μια δημόσια τουαλέτα για τον επισκέπτη.

Ένας χαμός κυριολεκτικά γίνεται στη Νέα Δημοκρατία όπου ο καθένας ασχολείται με την προεδρολογία και κανένας με την ουσία. Όσο για την Ξάνθη, το προβάδισμα φαίνεται να το έχει ο Αντώνης Σαμαράς αλλά η ουσία είναι πως για κάποιο λόγο όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξης, όλοι όσοι δηλαδή επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας είχαν θέση και ρόλο, στηρίζουν την κυρία Μπακογιάννη κι αυτό από μόνο του λέει πολλά για το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Το θέμα ωστόσο για το μέσο ψηφοφόρο της παράταξης είναι ότι δε γίνεται καμιά ιδεολογική προσέγγιση. Κανείς δε λέει γιατί και πώς έχασε τις εκλογές.

Πληροφορηθήκαμε ότι τα αγάλματα των Ξανθιωτών πεσόντων υπέστησαν ζημιές, μάλιστα υπήρχαν και ορισμένα συνθήματα και ο καθένας βγάζει τα δικά του συμπεράσματα. Εμείς εκείνο που θέλουμε να ρωτήσουμε είναι αν ο συγκεκριμένος χώρος φυλασσόταν. Μήπως τελικά δεν ήταν κάποιοι περαστικοί που έκαναν τη ζημιά αυτή; Μήπως κάποιοι δε θέλουν την παρουσία των αγαλμάτων στο χώρο αυτό; Μήπως όλη αυτή η ιστορία γίνεται γιατί κάποιοι θέλουν για δικούς τους λόγους να κάνουν καινούρια αγάλματα; Μήπως ο απώτερος σκοπός δηλαδή είναι η ανάθεση της κατασκευής αγαλμάτων σε κάποιους δικούς τους ανθρώπους.

Μάθαμε ότι πριν λίγες ημέρες ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης συνέφαγε με εκλεκτή παρέα. Ελπίζουμε μόνο να τα βρήκαν μεταξύ τους και η συγκεκριμένη παρέα να παρέχει τη στήριξη της στο Δήμαρχο για τις επόμενες πολύ δύσκολες όπως όλα δείχνουν Δημοτικές Εκλογές. Εκείνο που δεν καταλάβαμε είναι ο ρόλος που παίζει η τρίτη της παρέας. Δήμαρχε ξέρεις πολύ καλά ότι είτε σε στηρίξει είτε όχι η συγκεκριμένη παρέα, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι δραματικά. Οι εκλογές θα είναι έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολες και δε θα φταίνε ούτε οι πολίτες, ούτε η πλατεία τέρας. Εκείνο που πραγματικά θα φταίει είναι οι σύμβουλοί σου που το παίζουν Δήμαρχοι.

Αλήθεια Δήμαρχε τι γίνεται με τις εξώσεις στα δημοτικά κτίρια; Μήπως είναι χωμένες κι αυτές σε βαθιά συρτάρια;

Ήδη αναφερθήκαμε στον ΚΕΔΡΟ Ιμαλάϊων, της προσφοράς που έχει ο Δήμος Ξάνθης προκειμένου να τον φυτέψει σε κάποιο σημείο της πόλης. Εκείνο που δε μας είπαν ακόμα είναι πώς γίνεται ένα τόσο μεγάλο δένδρο 12 μέτρων να κοστίζει μόνο 1.200 ευρώ. Μήπως ξεχνάνε να βάλουν κάποιο μηδενικό στο τέλος; Πως άραγε θα φτάσει μέχρι την πόλη μας ένα τόσο μεγάλο δένδρο; Με ποιόν τρόπο θα το μεταφέρουν; Θα μας πουν επιτέλους την πραγματική του αξία; Εμείς το ψάξαμε και πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο δένδρο δεν κοστίζει μόνο τόσο όσο υποστηρίζουν. Αν το δένδρο αυτό δεν πιάσει και ξεραθεί θα πάρουν καινούριο; Θα ξοδέψουν πάλι τόσα χρήματα για να κάνουν τα βίτσια τους; Γιατί δεν παίρνουν ένα δικό μας ελληνικό δένδρο που και λιγότερο θα κοστίζει και πιο εύκολη θα είναι η μεταφορά του; Τι το ιδιαίτερο θα προσθέσει το δένδρο αυτό στην πόλη μας όταν την ίδια στιγμή γίνονται πλατείες με χιλιάδες τόνους τσιμέντο; Ένα δένδρο δηλαδή είναι εκείνο που μας λείπει για να γίνει πιο όμορφη η πόλη μας;

Με ποιόν τρόπο τελικά γίνονται οι προσλήψεις στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης; Επικρατεί η αξιοκρατία ή εξυπηρετούνται συγκεκριμένα άτομα και συμφέροντα; Γιατί απέρριψαν τα άτομα που δεν είχαν συμπληρώσει στην αίτηση το στοιχείο που διευκρίνιζε αν είχαν δουλέψει άλλη φορά στο δημόσιο; Είναι ψέματα ότι η ίδια η αίτηση στην πίσω πλευρά της έγραφε ότι για αιτήσεις προς δημοτικές επιχειρήσεις δεν είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση του στοιχείου αυτού; Πως και ως τι ο πρόεδρος της ΔΕΑΞ ζητά από τους αιτούντες να συμπληρώσουν και το στοιχείο αυτό; Η πολύ φθηνή δικαιολογία ότι η ίδια η ΔΕΑΞ παρέπεμψε τους αιτούντες σε δικηγόρο για να μην κάνουν κάποιο λάθος στην αίτησή τους δεν ικανοποιεί κανέναν. Γιατί ο καθένας να πρέπει να δώσει ένα χρηματικό ποσό σε δικηγόρο για την συμπλήρωση μίας αίτησης; Ρώτησαν άραγε αν οι άνθρωποι αυτοί είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν δικηγόρο; Τόσο δύσκολο ήταν να τους βοηθήσει κάποιος υπάλληλος στη συμπλήρωση των αιτήσεων; Αυτό είναι το ανθρώπινο πρόσωπο των Δημοτικών Επιχειρήσεων;

Τελικά στο Δήμο Ξάνθης φαίνεται πως για όλα φταίνε οι πολίτες και για τίποτα ο ίδιος ο Δήμος. Πριν λίγο καιρό ο Δήμαρχος Ξάνθης μας είχε πει πως για τα «περιθωριακά» άτομα στα δημοτικά πάρκα θα πρέπει να κάνουν κάτι οι πολίτες ώστε αυτά να απομακρυνθούν. Τώρα πάλι μας λέει πως για την εικόνα εγκατάλειψης του άλσους Ευμοίρου, ευθύνη έχουν οι πολίτες. Να το δεχτούμε πως έχουν ευθύνη οι πολίτες για τη ρίψη σκουπιδιών ή για την εσκεμμένη από μερικούς υλική φθορά. Δε γίνεται όμως για τη μη αξιοποίηση έργων που κόστισαν ένα σωρό χρήματα, να φταίνε οι πολίτες. Δε γίνεται να έχουν την ευθύνη οι πολίτες να απομακρύνουν τα «περιθωριακά» άτομα από τα πάρκα και να είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητά τους. Ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να το παίξει Δήμαρχος, επιρρίπτοντας για όλα τα κακώς κείμενα, την ευθύνη στους πολίτες. Εκείνος δηλαδή δε φταίει για τίποτα;

Πολλά ακούγονται τελευταία για την πρόθεση του Νομάρχη Ξάνθης να κατέβει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης, αφού πλέον δε θα υπάρχουν οι Νομαρχίες αλλά οι αιρετοί Περιφερειάρχες. Ίσως δεν έχει αντιληφθεί πως ακόμα και σε επίπεδο Νομαρχίας Ξάνθης αν είχε τη δυνατότητα να είναι εκ νέου υποψήφιος δεν είχε καμία ελπίδα να επανεκλεγεί. Πως λοιπόν να εκλεγεί σε μια ολόκληρη Περιφέρεια τώρα μάλιστα που ακούγεται ότι κι αυτή θα διευρυνθεί. Τι τον κάνει να πιστεύει ότι όλος αυτός ο κόσμος θα τον ψηφίσει; Τόσο γνωστός και άξιος νομίζει ότι είναι; Τελευταία ακούμε πολλά ανέκδοτα από τον κύριο Παυλίδη όπως και αυτό με τους Βούλγαρους τουρίστες.