Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ

…ο «υπερπατριώτης» εκδότης της εφημερίδας Μαχητής ο οποίος σχολιάζοντας το άρθρο της υπογράφουσας τη στήλη αναφορικά με την εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα Αθέατος Κόσμος χαρακτήρισε αθλιότητες τα όσα αναφέρονται. Πρώτον αθλιότητα είναι η δική του στάση γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι η Μαρία Κώστογλου δεν είναι υπάλληλος του Εργατικού Κέντρου και ότι το γραφείο της είναι εκτός Ξάνθης. Και το γνωρίζει πολύ καλά γιατί αποστέλλει εκεί τους υπαλλήλους του για να εισπράξουν τη συνδρομή για την εφημερίδα του. Η πρώτη αθλιότητα λοιπόν αυτή. Αλλά ο άνθρωπος την παραπληροφόρηση την έχει αναγάγει σε τέχνη. Εμείς πού να συγκριθούμε μαζί του; Δεύτερον. Στην αρχή αρχή του άρθρου αναφέρονταν ότι η εκπομπή φιλοξένησε όλα τα ακραία στοιχεία της Θράκης, εκτός εξαιρέσεων. Μόνο που ο κύριος Παπαδόπουλος τη φράση «εκτός εξαιρέσεων» σκοπίμως την αγνόησε θέλοντας να ενσπείρει ζιζάνια μεταξύ της δημοσιογράφου και του κυρίου Καμαρίδη. Μόνο που η συνταγή δεν του κάθισε. Αντίθετα έγινε το ανέκδοτο των δύο συναδέλφων. Τρίτον. Η γράφουσα δεν κατονόμασε, εκτός των κυρίων Βελόπουλου και Ντεντέ, άλλους ομιλούντες. Άρα; Όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται. Ο ίδιος κατέταξε τον εαυτό του στα ακραία στοιχεία της Θράκης χωρίς εμείς να χρειαστεί να πούμε τίποτε. Μπράβο του πάντως που το παραδέχεται. Τέλος το άρθρο έτυχε πολύ καλής κριτικής από νοήμονες, δημοκράτες πολίτες και η γνώμη μόνο των συγκεκριμένων ανθρώπων είναι που μετράει για εμάς. Η όποια μελάνη χύθηκε για χάρη του συγκεκριμένου κυρίου έγινε απλώς για να διευκρινίσουμε την έννοια και το περιεχόμενο του όρου «αθλιότητα». Α, και για να μην ξεχάσω. Η εφημερίδα «Τόλμη» δεν είναι της Μαρίας Κώστογλου. Είναι όλων των συνεργατών της. Πού να γνωρίζει όμως αυτός από συλλογική εργασία; Βλέπετε όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Πονάει κύριε Παπαδόπουλε η Τόλμη; Πονάει;

…ο υπερβάλλον ζήλος της Νομαρχίας να κλείσει σχολεία χωρίς πρώτα να εξετάσει ενδελεχώς εάν οι απουσίες οφείλονται σε κρούσματα γρίπης και όχι σε άλλους λόγους. Σε μια περίοδο που η χώρα έχει μπει στη φάση της πανδημίας και ο κόσμος δε θέλει και πολύ για να πανικοβληθεί τέτοιες κινήσεις το μόνο που κάνουν είναι να εντείνουν την ανησυχία όχι μόνο για τον ιό H1N1 αλλά κυρίως για την ετοιμότητα και την υπευθυνότητα που αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα. Μάλιστα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας έως τις πρώτες πρωινές ώρες επικρατούσε σύγχυση καθώς προσπαθούσαν να διορθώσουν και να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Οι καιροί είναι δύσκολοι και σίγουρα το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να ενσπείρουμε αδικαιολόγητο πανικό.

…οι άνθρωποι που φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής στο δήμο Βιστωνίδας από τους οποίους ζητείται τώρα να εγκαταλείψουν το χώρο μετά από ολόκληρα χρόνια που έστησαν εκεί τη ζωή τους. Και βέβαια όλοι αναγνωρίζουν ότι το κέντρο έγινε για να φιλοξενεί προσωρινά τους περιπλανώμενους νομάδες. Ωστόσο όταν το κράτος νομιμοποιεί ατύπως μια κατάσταση δεν είναι δυνατόν να έρχεται μετά από χρόνια, και αφού οι άνθρωποι έχουν στήσει μια νέα ζωή, και να τους ζητά να εγκαταλείψουν τον τόπο. Μια πολιτική που στρέφεται πρώτιστα κατά των παιδιών αφού τυχόν ξεριζωμός τους σημαίνει και εγκατάλειψη του σχολείου, κάτι που αντανακλά στη μόρφωσή τους. Ένα κεφάλαιο στο οποίο οι αγράμματοι γονείς επενδύουν προκειμένου τα παιδιά τους να έχουν την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή. Και το παράλογο της υπόθεσης; Τη στιγμή που το κράτος αναγνωρίζει το παράνομο της μόνιμης εγκατάστασης την ίδια ώρα η πολεοδομία επιβάλλει πρόστιμα για αυθαίρετες κατασκευές. Δηλαδή αν αποδεχτούν τα πρόστιμα σημαίνει και ότι θα μπορέσουν να μείνουν; Πραγματικά έχουμε μπερδευτεί λιγάκι με αυτή την υπόθεση και καλό θα είναι να μας ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς γίνεται.

…ξεχασμένος πρώην «παράγοντας», να τον κάνει ο Θεός δηλαδή, ο οποίος παρακαλούσε να βγει στην εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα η οποία ασχολήθηκε με τη Θράκη. Η ξεφτίλα δηλαδή σε όλο της το μεγαλείο. Τι να μας πει ο άνθρωπος; Πολιτικά εξαφανισμένος είναι. Έλαμψε για λίγο σαν διάττοντας αστέρας, λόγω συγκυριών, και μετά …πάπαλα. Τώρα έφθασε στο σημείο να παρακαλά από εδώ και από εκεί, αρκεί να μένει στη δημοσιότητα. Μόνο που τέτοια δημοσιότητα, η οποία θυσιάζει την ισορροπία στην περιοχή, για χάρη μιας εμφάνισης στην τηλεόραση, ας την χαίρεται. Το κακό είναι ότι τις μωροφιλοδοξίες ορισμένων τις πληρώνουμε όλοι. Η Θράκη ούτε αλώθηκε ούτε άντρο της Τουρκίας είναι. Και όσοι πέρασαν αυτή την εντύπωση στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουν τεράστιες ευθύνες. Αν δεν το καταλαβαίνουν τότε είναι επικίνδυνο και να μιλούν.
Τις εξαγγελίες Καραμανλή υλοποιεί η κυβέρνηση Παπανδρέου Ο κύριος λόγος που οι μισοί σχεδόν Έλληνες εμπιστεύτηκαν τον Γιώργο Παπανδρέου στις 4 Οκτωβρίου ήταν γιατί ο μέχρι τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στις προεκλογικές του ομιλίες είχε ξεκαθαρίσει πως τα κρατικά ταμεία είναι άδεια και ότι το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να προβεί σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων ή σε οποιαδήποτε άλλη οικονομική ενίσχυση των πολιτών. Αντιθέτως είχε εξαγγείλει μια σειρά από σκληρά μέτρα προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε έξοδο από την κρίση, μέτρα που θα πλήρωναν κατά κύριο λόγο οι απλοί πολίτες και όχι αυτοί που έπρεπε να τα πληρώσουν, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, βιομήχανοι, εφοπλιστές.
Από την άλλη βλέπαμε έναν Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος υποσχόταν να μετατρέψει το μαύρο σε άσπρο, να δώσει σε όσους έχουν ανάγκες και να πάρει από εκείνους που έχουν να δώσουν. Κάθε πέντε λέξεις του είχαν μέσα και ένα ΘΑ, κάθε του φράση ήταν και μια υπόσχεση για ένα πολύ καλύτερο αύριο. Υπήρχε τότε μια μερίδα πολιτών, πολιτικών και δημοσιογράφων που τον κατηγορούσαν για γενικολογίες, κυρίως γιατί στο ερώτημα «πού θα βρείτε τα χρήματα» για να υλοποιηθούν όλες αυτές οι υποσχέσεις, εκείνος απαντούσε με ένα απλό «θα βρεθούν τα χρήματα».
Ο σοφός λαός μας λέει πως όσοι είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρουν αλλά ήρθε η ώρα που το ΠΑΣΟΚ μπήκε στο χορό και όλα τα προεκλογικά ΘΑ που ακούστηκαν, άρχισαν να χάνονται το ένα μετά το άλλο. Μέσα σε μια νύχτα αποσύρθηκε το μέτρο της απόσυρσης των παλιών αυτοκινήτων τη στιγμή που σε καθημερινή βάση εκατοντάδες Έλληνες έκαναν χρήση του μέτρου αυτού, είτε για να αλλάξουν το αυτοκίνητο τους με ένα καινούριο είτε για να πάρουν τα 1.000 ευρώ από την απόσυρση. Βέβαια η επίσημη και πολύ καθαρή δικαιολογία της κυβέρνησης ήταν ότι το κράτος δεν έχει χρήματα για το μέτρο αυτό. Μα αυτοί δεν ήταν που προεκλογικά έλεγαν πως θα βρεθούν για όλα τα χρήματα;
Εκεί όμως που φάνηκε η ασυνέπεια της νέας κυβέρνησης ήταν με τους λιμενεργάτες στο λιμάνι του Πειραιά και την ΚΟΣΚΟ. Όλοι θυμόμαστε με πόση ευκολία το ΠΑΣΟΚ στεκόταν προεκλογικά δίπλα στους εργαζόμενους αυτούς. Τι έγινε, γιατί αυτή η απότομη αλλαγή στάσης; Δε μιλάμε δηλαδή για τους ίδιους ανθρώπους που πριν τις εκλογές στήριζε το ΠΑΣΟΚ;
Το περιβόητο επίδομα αλληλεγγύης που έδωσε στο ΠΑΣΟΚ την εικόνα μιας κυβέρνησης που πραγματικά ενδιαφέρεται για τον πολίτη αρχίζει και συρρικνώνεται, τόσο από άποψη του ποσού που τελικά θα δοθεί όσο και από άποψη δικαιούχων. Εκεί που το κατώτατο ποσό θα ήταν τα 500 ευρώ, ξαφνικά το ποσό αυτό κατέβηκε στα 300 ευρώ. Φυσικά ούτε λόγος για επίδομα θέρμανσης, μέσα στο επίδομα αλληλεγγύης είναι και αυτό της θέρμανσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Δηλαδή με λίγα λόγια, εκείνος που θα λάβει 300 ευρώ επίδομα αλληλεγγύης, τα 200 τα παίρνει για θέρμανση και μόλις 100 ευρώ για επιπλέον ενίσχυσή του. Μπράβο λοιπόν στη νέα κυβέρνηση, 100 ευρώ κοστολογεί τις ανάγκες ενός ανθρώπους για ένα χρόνο.
Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις είναι τόσο μικρές που με δυσκολία τις καταλαβαίνει κανείς, 13 ευρώ το μήνα αύξηση στους συνταξιούχους, με αυτά τα 13 ευρώ θα λύσουν οι άνθρωποι αυτοί τα προβλήματά τους. Όσο για την περιβόητη αναδιανομή του πλούτου, αυτή πήγε περίπατο διότι τα 150 ευρώ επιπλέον ανά έτος σε μισθωτούς και συνταξιούχους μόνο αναδιανομή πλούτου δεν είναι.
Από την άλλη οι έμμεσοι φόροι σε ποτά, καύσιμα και τσιγάρα από τις αρχές του νέου έτους είναι πλέον δεδομένοι και αφορούν όλες τις τσέπες, είτε είναι γεμάτες είτε είναι άδειες. Άκουσα ένα πρωί σε μια τηλεοπτική εκπομπή τον υπουργό Οικονομικών να λέει ότι η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και ότι τα κρατικά ταμεία δεν έχουν χρήματα.
Πως ξαφνικά άδειασαν τα ταμεία αφού πριν τις εκλογές το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι ξέρει τι παραλαμβάνει και έχει τους τρόπους να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο; Πως γίνεται η τότε κυβέρνηση να τους φωνάζει ότι το κράτος δεν έχει χρήματα και στο ΠΑΣΟΚ να τα βλέπουν όλα τέλεια; Αν αυτό που έκανε το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εκμετάλλευση των αναγκών που έχουν οι πολίτες, εκμετάλλευση των ελπίδων τους για κάτι καλύτερο, τότε τι είναι;
Έταξε τα πάντα τότε και τώρα κάνει την πολύ σοβαρή διαπίστωση ότι το κράτος δεν έχει λεφτά. Ευχαριστούμε για την πληροφορία κύριοι αλλά αυτό το ξέραμε πριν αναλάβετε την κυβέρνηση της χώρας, εκείνο που περιμένουμε από εσάς είναι να μας πείτε τους τρόπους με τους οποίους θα ανακουφίσετε το μέσο Έλληνα πολίτη, αν και ούτε αυτό χρειάζεται να το ακούσουμε γιατί αρχίζουμε και το βλέπουμε σιγά σιγά. Ας μη λέμε τα ίδια και τα ίδια, δυστυχώς ο μόνος τρόπος για να βγει η χώρα από την κρίση είναι τη νύφη να την πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι, ότι δηλαδή μας έλεγε προεκλογικά και ο προηγούμενος πρωθυπουργός.
Για αποτελέσματα τις πρώτες εκατό μέρες έλεγε η νέα κυβέρνηση αλλά δε χρειάστηκε τελικά να περάσουν αυτές οι εκατό μέρες, ήδη είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, προθέσεις που μόνο μια ονομασία έχουν, ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ. Μας είπαν ότι θα τα βάλουν με τραπεζίτες, με εργοδότες και με μηχανισμούς. Στα λόγια κι εγώ μπορώ να κάνω τα πάντα, το θέμα είναι τι γίνεται στην πράξη.
Στα θετικά της μέχρι τώρα διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι ασφαλώς η δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού ο οποίος μίλησε για πτώση και του τελευταίου τείχους της Ευρώπης αναφερόμενος σε αυτό της Κύπρου. Επίσης θετική είναι η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να φορολογήσει επαγγέλματα που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν κανένα φόρο στο κράτος, γιατροί, δικηγόροι και πολλά ακόμα επαγγέλματα. Τέλος, το θετικότερο όλων για την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είναι η εμπιστοσύνη που φαίνεται να δείχνει ο Γιώργος Παπανδρέου σε νέα πρόσωπα τοποθετώντας τους μάλιστα σε σημαντικά πόστα. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα από τα χρόνια αιτήματα του ελληνικού λαού είναι η ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες της πολιτικής σκηνής, ένα μήνυμα που φαίνεται να το έχει καταλάβει ο νέος πρωθυπουργός.
Το μεγάλο στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ όμως είναι να δώσει μια παράταση στην υπομονή του κόσμου, μια υπομονή η οποία είχε ήδη εξαντληθεί από τα καμώματα της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία είχε κλείσει τα μάτια στα σκάνδαλα, στις δημόσιες σπατάλες και κυρίως στα προβλήματα του κόσμου. Όλοι ξέραμε λίγο πολύ την κατάσταση της χώρας μας και κανένας δεν περίμενε από το ΠΑΣΟΚ να κάνει θαύματα, ξέραμε ότι δε θα δοθούν σοβαρές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ξέραμε ότι θα έρθουν νέοι φόροι, ξέραμε ότι την κρίση θα την πληρώσει όπως πάντα ο απλός λαός. Εκείνο που ενοχλεί το μέσο Έλληνα είναι πως το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά υποσχέθηκε πράγματα τα οποία τώρα φαντάζουν δύσκολα να υλοποιηθούν.

Σ. Καραχότζα
Ψωμί Παιδεία Ελευθερία
Τα συνθήματα της εξέγερσης επίκαιρα όσο ποτέ
36 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου που έδωσε τέλος στην επτάχρονη δικτατορία η οποία καταμετρά δολοφονίες, φυλακίσεις, διώξεις, βασανιστήρια. Που έβαλε στο γύψο έναν ολόκληρο λαό, φίμωσε τους Έλληνες, καθήλωσε τη χώρα. 36 ολόκληρα χρόνια από εκείνη την ημέρα που τα τανκς εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο θέλοντας να καταπνίξουν τη φωνή των εξεγερμένων φοιτητών, εργατών και μαθητών. Μόνο που η φωνή εκείνη έγινε ποτάμι που λειτούργησε καθαρτικά για τη χώρα ξεπλένοντας τη βρώμα των συνταγματαρχών και φέρνοντας ξανά στην επιφάνεια το καθάριο νερό της δημοκρατίας.
Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες θυμόμαστε τα συνθήματα της εξέγερσης. Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. Πόσο επίκαιρα είναι όμως σήμερα; Έχει κατακτήσει αυτή η κοινωνία όλα όσα ενέπνευσαν τότε τη γενιά του Πολυτεχνείου; Ή τα νέα Πολυτεχνεία που στήνονται σήμερα αναβιώνουν τα αιτήματα του ’70;
Ας ξεκινήσουμε από το δικαίωμα στο ψωμί. Δηλαδή το δικαίωμα στη δουλειά. Η ανεργία στη χώρα καταμετρά 650.000 ανέργους. Εάν σε αυτούς προστεθούν οι τετράωρες απασχολήσεις, η εκ περιτροπής εργασία και μέχρι πρότινος τα Stage, τότε τα νούμερα καταγράφουν θεαματική άνοδο.
Η παιδεία στη χώρα νοσεί. Αντίθετα η παραπαιδεία ανθεί. Άραγε γι αυτήν δώσανε τη ζωή τους οι νεκροί του Πολυτεχνείου; Για σχολεία κάτεργα για καθηγητές και μαθητές, για εκπαιδευτικούς χώρους χωρίς παραγωγή γνώσης, για πανεπιστημιακά ιδρύματα χωρίς παραγωγή ιδεών;
Όσο για την ελευθερία, ακόμη και αυτή βιάζεται καθημερινά με την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, με την εξάρτηση που δημιουργεί η αναζήτηση μιας θέσης εργασίας, με το στιγματισμό και τον εξοβελισμό όσων τολμούν να αντιταχθούν σε ένα κατεστημένο το οποίο παράγει ανθρώπους υποχείρια. Ενός κατεστημένου που καθοδηγείται από τα Μεγάλα Οικονομικά Συμφέροντα και συντηρείται από τα Μέσα Ενημέρωσης.
Ψωμί Παιδεία Ελευθερία. Τίποτε δεν κατακτήσαμε παρά μόνο μια κουτσή ελευθερία που την άγουμε και τη φέρουμε κατά το δοκούν γιατί δε μας επιτρέπεται, ή δεν τολμούμε, να πούμε ΟΧΙ σε όλους εκείνους που βιάζουν την αξιοπρέπειά μας, που βάζουν στο γύψο τις ιδέες μας, που φιμώνουν τη φωνή μας. Γιατί φοβόμαστε να σταθούμε δίπλα σε αυτούς που παλεύουν ακόμη για το δικό μας δικαίωμα στη ζωή. Όχι σε μια μίζερη ζωή. Αυτή την έχουμε κατακτήσει. Αλλά σε μια ζωή πραγματική που θα αφήνει περιθώρια να αγαπάμε, να ονειρευόμαστε ακόμη και να πονάμε. Μια ζωή στην οποία όπως ονειρευόταν ο Μαρξ θα τελειώνουμε την ημέρα μας διαβάζοντας ποίηση. Γιατί αυτή είναι η ομορφιά της ζωής και αυτή είναι η πραγματική ελευθερία.
Μόνο που τα όνειρα μας τα έχουνε κλέψει, τη χαρά την έχουνε κλείσει ερμητικά σε σκοτεινά συρτάρια και μας άφησαν να πορευόμαστε σε έναν κόσμο σκοτεινό, φτιαγμένο από επίπλαστες ανάγκες, θεμελιωμένο σε έναν άκρατο καταναλωτισμό, έναν κόσμο ανελεύθερο που έφτιαξαν σοφά ποιώντας. Γιατί τα κάγκελα που ύψωσαν γύρω μας είναι αόρατα και δεν μπορούμε να τα αντιληφθούμε. Μας έδωσαν και το προνόμιο να ψηφίζουμε κάθε τέσσερα χρόνια το νέο ηγέτη, μέσα από επιλογές όμως συμβατές με τον κόσμο τους και να περιφέρουμε τη μιζέρια μας από γενιά σε γενιά. Και αυτό το ονόμασαν ελευθερία. Και εμείς χειροκροτήσαμε.
Είναι ελευθερία οι στρατιές των ανέργων; Είναι ελευθερία οι κουβέρτες που στρώνονται στο δρόμο προς Σταυρούπολη για να φιλοξενήσουν, μόλις πέσει ο ήλιος, τους άστεγους; Είναι ελευθερία τα παιδιά μας που ζουν με επτακόσια ευρώ και έχουν χάσει την ικανότητα να ελπίζουν στο αύριο; Είναι ελευθερία ένα εκπαιδευτικό σύστημα που απλώς αναπαράγει μια στείρα γνώση χωρίς να ανοίγει τα μυαλά και τις ψυχές των νέων; Είναι ελευθερία ο ένας μισθός που φεύγει στα φροντιστήρια και ο δεύτερος που αρκεί μόνο για να καλύψεις τις δόσεις στην τράπεζα και απλώς να γεμίσεις το τραπέζι; Είναι ελευθερία η συσσώρευση πλούτου στα χέρια όλο και λιγότερων και το μοίρασμα τη φτώχειας στους πολλούς; Είναι ελευθερία η κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, οι ξένοι εργάτες που χάνουν τη ζωή τους δίπλα μας, όπως στη γειτονική Καβάλα; Είναι ελευθερία η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και η επιστροφή στις δεκαετίες μετά τον πόλεμο όταν οι γονείς μας στο μόνο που ήλπιζαν ήταν να έχουν ένα κομμάτι ψωμί να ταΐσουν τα παιδιά τους; Αυτή είναι η Ελευθερία; Γι αυτή τη κοινωνία δώσανε τη ζωή τους οι νέοι στο Πολυτεχνείο; Γι αυτήν αγωνίστηκαν;
Κι όμως κάποτε ονειρευόμασταν ένα καλύτερο κόσμο. Βγαίναμε στους δρόμους και διαδηλώναμε γι αυτόν. Ειρηνικά. Με μόνο όπλο τη φωνή και το πάθος μας. Με μόνο όπλο τις ιδέες και τα οράματά μας. Μόνο που τα οράματα αυτά τα έκλεψαν από τη νέα γενιά. Και αντί με οράματα, όπλισαν τα χέρια της με μίσος. Μίσος για τις ευκαιρίες που της στερούν. Μίσος για την αποχαύνωση που θέλουν να της επιβάλλουν. Μίσος για τη διεύρυνση των ανισοτήτων. Και κυρίως μίσος για το υπέρτατο δικαίωμα που της στερήσανε. Το δικαίωμα να ονειρεύεται και να ελπίζει. Και οπλισμένη με αυτό το μίσος βγαίνει στους δρόμους, φωνάζει, διαμαρτύρεται, καίει πολλές φορές μήπως και καταφέρει να αφυπνίσει τις δικές μας συνειδήσεις οι οποίες κλείστηκαν σε αντιπυρικές στολές ώστε να μην μπορεί να τις αγγίξει τίποτε. Τις δικές μας συνειδήσεις που κρύφτηκαν πίσω από αντιασφυξιογόνες μάσκες για να μπορούν να πετούν ελεύθερα χημικά που θα δηλητηριάσουν κάθε προσδοκία των νέων για ένα αύριο καλύτερο. Κλειστήκαμε όλοι οικειοθελώς μέσα στις φυλακές που μας έφτιαξαν. Αυτή τη φορά μπήκαμε μόνοι μας στο γύψο. Και μείναμε να κοιτάμε στον απέναντι τοίχο το σύνθημα που μας κλείνει το μάτι χλευαστικά. Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία;;;

Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
Κράτος και εκκλησία μαζί κατά της φτώχειας

Στη δημιουργία επιτροπών για τη συνεργασία κράτους-εκκλησίας σε θέματα πρόνοιας, φτώχειας και λαθρομεταναστών συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι η συνεργασία εκκλησίας-πολιτείας κυρίως σε κοινωνικούς τομείς της πρόνοιας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα με σοβαρό και αποτελεσματικό τρόπο.
Ο Αρχιεπίσκοπος μετέφερε το θέμα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και όλοι φαίνονται πρόθυμοι να συνεργαστούν σε οποιοδήποτε τομέα.
Βέβαια η εκκλησία έχει ήδη εδώ και πολλά χρόνια πραγματοποιήσει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, καθώς στις μητροπόλεις όλης της χώρας λειτουργούν φιλόπτωχα ταμεία που με ευέλικτο τρόπο και χωρίς να χρειάζονται εγκρίσεις και γραφειοκρατία, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων άμεσα.
Επίσης σε πολλές μητροπόλεις υπάρχουν «Τράπεζες Αγάπης», που προσφέρουν σε χιλιάδες ανθρώπους ανά τη χώρα το καθημερινό τους συσσίτιο, ενώ παράλληλα λειτουργούν εκκλησιαστικά ιδρύματα όπως τα γηροκομεία.
Όσον αφορά στο θέμα των λαθρομεταναστών, η εκκλησία αν και δεν εμπλέκεται στα διαδικαστικά, ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους αυτούς ώστε, για όσο χρονικό διάστημα βρίσκονται στη χώρα μας, οι συνθήκες διαβίωσής τους να είναι αξιοπρεπείς.
Σε τοπικό επίπεδο πάντως φαίνεται πως οι ανάγκες των ανθρώπων καθημερινά αυξάνονται και μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που καταφεύγουν στην εκκλησία ζητώντας μια μερίδα φαγητό από την «τράπεζα της Αγάπης» ή ένα ποσό από το Φιλόπτωχο Ταμείο. «Αν και δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματά του, η εκκλησία μπορεί να σταθεί δίπλα σε έναν άνθρωπο, σε μια δύσκολη καμπή της ζωής του.» Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη φορολόγηση της εκκλησίας
Παράλληλα το κράτος συνεχίζει την προώθηση του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σύμφωνα με το Μητροπολίτη Ξάνθης η Ιερά Σύνοδος εξέτασε το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί και ενημερώθηκε από τους οικονομικούς συμβούλους της εκκλησίας.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ενώ τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου φορολογούνται με 0,1%, η εκκλησία εξαιρείται και θα φορολογηθεί με 0,3% εξομοιώνοντάς την με τα μουσεία.
Γεγονός που όπως είναι φυσικό προκάλεσε μεγάλους τριγμούς στους κόλπους της εκκλησίας, με την Ιερά Σύνοδο να κρίνει ως άδικη την διάκριση της εκκλησίας. «Εμείς δεν είμαστε μουσειακό στοιχείο, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός που πέρα από τις εικόνες και τα κειμήλια που έχει, ζει και δρα μέσα στην κοινωνία και μάλιστα καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων», δηλώνει ο μητροπολίτης Ξάνθης.
Η εκκλησία νιώθει ότι υποτιμάται και δεν έχει την ίδια μεταχείριση με τα υπόλοιπα ΝΠΔΔ, παρ όλα αυτά όμως δεν είναι αντίθετη, στο μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος της, στο να πληρώσει φόρο.
«Δεν αρνούμαστε να πληρώσουμε φόρο, αντίθετα θα πρέπει να το κάνουμε ώστε να δώσουμε το καλό παράδειγμα στο λαό. Θέλουμε όμως ίση μεταχείριση με τα άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και όχι υποβιβασμό», συνεχίζει ο Μητροπολίτης, κκ Παντελεήμων.
Μάλιστα το 2008 η Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία της εκκλησίας πλήρωσε ΕΤΑΚ περίπου 700 χιλιάδες ευρώ, το οποίο βέβαια αν τριπλασιαστεί σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια, προκαλώντας πλήγμα στις δράσεις της.
Ήδη η Σύνοδος σύνταξε μια επιστολή και εξουσιοδότησε τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων ως πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής επί των οικονομικών, να επισκεφτεί τον Υπουργό Οικονομικών. Στην συνάντησή τους, ο μητροπολίτης έδωσε στον υπουργό τη σχετική επιστολή και του εξήγησε τι ζητά η εκκλησία, ακόμη όμως δεν έχει φανεί ποιο θα είναι τα αποτέλεσμα αυτής της κίνησης.
Ωστόσο 31 μητροπόλεις σε όλη την Ελλάδα δε δέχονται να φορολογηθούν, τη στιγμή μάλιστα που πολλά από τα ακίνητά τους δεν έχουν καταγραφεί ποτέ.
Η δική μας μητρόπολη πάντως πληρώνει ΕΤΑΚ εδώ και χρόνια αφενός για να είναι σύννομη αλλά και για ένα επιπλέον λόγο. Σύμφωνα με τον μητροπολίτη Ξάνθης, υπάρχουν ακίνητα της μητρόπολης για τα οποία δεν υπάρχουν τίτλοι κυριότητας, όπως το μοναστήρι της Αρχαγγελιώτισας που υπάρχει από τον 14ο αιώνα. Έτσι πληρώνοντας το φόρο για αυτά, η μητρόπολη κατοχυρώνεται ως νόμιμος ιδιοκτήτης τους και δε θα μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την κυριότητά τους.
Προσωρινό το πάγωμα του ΕΚΑΒ Ξάνθης;
Ίσως το εθνικό κέντρο άμεσης βοήθειας να μην είναι και ό,τι καλύτερο μπορεί να παρουσιάσει μια χώρα στο δημόσιο σύστημα υγείας της, μπορεί τα προβλήματα και οι ελλείψεις του να μειώνουν κατά πολύ τη χρησιμότητά του, ωστόσο δεν παύει να είναι πάντα ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των Ελλήνων.
Το έμψυχο δυναμικό του πολλές φορές αποκτά την ιδιότητα μικρού γιατρού που χάρη στις γνώσεις που έχει αποκτήσει από τη διετή εκπαίδευσή του, έχει τη δυνατότητα να σώσει ανθρώπινες ζωές που υπό άλλες συνθήκες θα χάνονταν.
Η Ξάνθη, όμως, ακόμα και αυτό το γεμάτο προβλήματα εθνικό κέντρο άμεσης βοήθειας, για την ώρα το στερείται παρά τις πολλές προσπάθειες που έχουν γίνει ως τώρα, κυρίως από τη μεριά των τεχνικών υπηρεσιών του γενικού νοσοκομείου Ξάνθης. Έτσι στην πόλη μας υπάρχει μόνο το κέντρο άμεσης βοήθειας, ένα παράρτημα δηλαδή του εθνικού κέντρου άμεσης βοήθειας Αλεξανδρούπολης, του οποίου οι δυνατότητες είναι περιορισμένες αφού το προσωπικό του, μετά από μόλις 16 ώρες εκπαίδευση, δεν έχει τις ανάλογες με αυτές που έχει το προσωπικό του ΕΚΑΒ γνώσεις.
Πριν από ένα χρόνο περίπου και μετά από πολλές αναζητήσεις κατάλληλου χώρου, όλα έδειχναν ότι και η Ξάνθη θα αποκτήσει επιτέλους το δικό της ΕΚΑΒ αφού είχε ήδη βρεθεί ο χώρος στον οποίο θα στεγαστεί αυτό και μάλιστα η μοναδική λεπτομέρεια που απέμενε ήταν η ανάθεση σε κάποιον εργολάβο της επισκευής και ανακαίνισης του κτιρίου.
Ενώ λοιπόν όλα έδειχναν ότι το θέμα αυτό θα έχει αίσιο τέλος, ήρθαν οι πρόωρες εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και πάγωσαν, ελπίζουμε προσωρινά, την ολοκλήρωση του ΕΚΑΒ Ξάνθης. Λίγο οι αλλαγές διοικητικών, διευθυντικών και άλλων στελεχών, λίγο ο χρόνος που χρειάζεται προκειμένου η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προσαρμοστεί και να αποκτήσει μια πλήρη και καθαρή εικόνα για τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί και που πρέπει να ολοκληρωθούν στον τομέα του δημοσίου συστήματος υγείας, έχουν σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου έργου.
Σε κουβέντα που είχαμε εκτός κάμερας, λόγω της γνωστής απαγόρευσης στους ανθρώπους των δημόσιων νοσοκομείων να κάνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, με στελέχη του τμήματος τεχνικών υπηρεσιών του γενικού νοσοκομείου Ξάνθης, μας επιβεβαίωσαν το πάγωμα του ΕΚΑΒ Ξάνθης ενώ παράλληλα τόνισαν ότι η παραμικρή καθυστέρηση της ολοκλήρωσής του μπορεί να κοστίσει ακόμα και το χαμό ανθρώπινων ζωών.
Ας ελπίσουμε ότι η νέα υπουργός Υγείας θα βάλει άμεσα μπροστά τη μηχανή του υπουργείου και θα ολοκληρωθούν όλα τα εν εξελίξει έργα, κυρίως αυτά που σε ανύποπτο χρόνο μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Όσο για την απαγόρευση των δηλώσεων από τους εργαζομένους των δημόσιων νοσοκομείων στα μέσα ενημέρωσης, αυτή συνεχίζεται παρά την αλλαγή όχι μόνο της ηγεσίας του υπουργείου αλλά ολόκληρης της κυβέρνησης. Ευχή όλων φυσικά είναι η απαγόρευση αυτή να στοχεύει στην επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων και όχι στην απόκρυψή τους.
Ρωγμές και μούχλα στο εξωτερικό του νοσοκομείου
Πέρα όμως από το γεγονός της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του ΕΚΑΒ Ξάνθης, σε άσχημη κατάσταση φαίνεται να είναι, τουλάχιστον εξωτερικά, και το ίδιο το νοσοκομείο της Ξάνθης, ένα νοσοκομείο το οποίο την εποχή που γινόταν είχε χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο σύγχρονα της βορείου Ελλάδας. Οι τοίχοι τους σε πολλά σημεία έχουν υποστεί φθορές είτε από το πέρασμα του χρόνου είτε από άλλους παράγοντες και η ανάγκη για ένα βάψιμο του κτιρίου είναι παραπάνω κι από εμφανής.
Μάλιστα η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου έχει προβεί και στην απαιτούμενη μελέτη, βάσει της οποίας το ποσό που χρειάζεται για την εξ ολοκλήρου βαφή του νοσοκομείου εξωτερικά, αγγίζει τις 400.000 ευρώ. Για την ώρα όμως, σύμφωνα πάντα με το τμήμα τεχνικών υπηρεσιών, η προσωρινή διοίκηση του νοσοκομείου αρνείται να υπογράψει την παραπάνω μελέτη ώστε να προχωρήσει η όλη διαδικασία και να διορθωθούν οι όποιες ζημιές υπάρχουν. Είναι αλήθεια ότι το ποσό των 400.000 είναι αρκετά μεγάλο αλλά αν η ζημιά δεν αποκατασταθεί τώρα, όσο περνάει ο καιρός θα μεγαλώνει και ταυτόχρονα θα μεγαλώνει και το απαιτούμενο για την αποκατάστασή της ποσό.

Σ. Καραχότζα
Τους ζητούν να ξεριζωθούν μετά από μια δεκαετία
Απόδειξη του παραλόγου που χαρακτηρίζει το ελληνικό κράτος είναι η κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο υποδοχής των Ρομά στο δήμο Βιστωνίδας. Αρχικά το κέντρο θα λειτουργούσε ως σταθμός για την περιπλανώμενη ομάδα του πληθυσμού που διασχίζει τη χώρα ασκώντας εμπορική δραστηριότητα. Εντούτοις οι άνθρωποι αυτοί αποφάσισαν να ριζώσουν στο τόπο λόγω της ανάγκης εκπαίδευσης των παιδιών τους η οποία θα τους πρόσφερε καλύτερες ευκαιρίες. Έτσι εδώ και δέκα χρόνια περίπου εγκαταστάθηκαν στο κέντρο υποδοχής, χωρίς ωστόσο κανείς να έχει φροντίσει και για την κατάλληλη υποδομή. Σήμερα οι άνθρωποι αυτοί καλούνται να εγκαταλείψουν το χώρο και να αναζητήσουν νέα εστία αφού, όπως καταγγέλλουν, τους ζητήθηκε να φύγουν από το κέντρο.
«Εμείς είμαστε πολλά χρόνια εδώ, είμαστε 10 με 12 χρόνια. 4 χρόνια ήμασταν στον Πετεινό, φύγαμε από εκεί πήγαμε στο Μαγικό και μετά ο Δήμαρχος μας είχε παραχωρήσει το χώρο αυτό και εμείς είμαστε μόνιμα εδώ και δουλεύουμε χειμώνα καλοκαίρι, τα παιδιά μας πάνε στο σχολείο ...και ξαφνικά έρχονται εδώ και μας λένε να φύγουμε, δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο. Εντάξει έχουν δίκιο και αυτοί αλλά και εμείς έχουμε δίκιο. Δεν είμαστε εδώ για 5 και για 10 μέρες. Δουλεύουμε όλο το χρόνο και μας κρατάνε και τα παιδία. Πήγαμε στο Δημαρχείο και ρωτήσαμε το Δήμαρχο τι μπορεί να κάνει και μας λέει «παιδιά εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα»
«Και του λέμε πού μπορούμε να απευθυνθούμε;» και μας λέει «στη Νομαρχία»
Και από εκεί πάμε στη Νομαρχία …τα ίδια μας λέει και ο Νομάρχης.
Εμείς δε ζητάμε τίποτα από τον Δήμαρχο ή το Νομάρχη. Το μόνο που ζητάμε από αυτούς είναι να μας στείλουν λίγο αμμοχάλικο, να μας συντηρήσουν το δρόμο για να καθίσουμε εδώ. Έχουμε τους κάδους, οι γυναίκες μαζεύουν τα σκουπίδια και το μόνο που θέλουμε είναι να μας φτιάξουν λίγο το δρόμο και στην πορεία να μας φτιάξει το νερό και να το πληρώσουμε, δεν είμαστε δηλαδή άνθρωποι που δε δουλεύουμε για να μην μπορούμε να πληρώσουμε. Να μας στείλουν το λογαριασμό και να το πληρώσουμε κανονικά γιατί αυτό το νερό που πίνουμε είναι με χώμα, δεν είναι καθαρό και οι περισσότεροι αγοράζουμε νερό και το φαγητό το φτιάχνουμε με εμφιαλωμένο νερό. Το νερό αυτό εμείς το χρησιμοποιούμε μόνο για τα ρούχα και για μπάνιο. Δεν πίνεται το νερό αυτό.»
«Πρώτα από όλα χρειαζόμαστε τουαλέτες. Δεύτερον να φτιάξουν λίγο το νερό, να το καθαρίσουν, τρίτον να φτιάξουν λίγο το δρόμο. Δε θέλουμε σοβαρά πράγματα. Αυτά περνάνε και από το χέρι του Δήμαρχου και από το χέρι του Νομάρχη. Μπορούν να μας βοηθήσουν, αν τους βοηθήσουν κάποιοι άλλοι. Ποιος είναι αρμόδιος; Εμείς δεν ξέρουμε σε ποιον να απευθυνθούμε. Πήγαμε και στους δύο εμείς και δεν μπορούν οι άνθρωποι να μας βοηθήσουν, δεν είναι στο χέρι τους. Δεν έχουμε μετακινηθεί από εδώ 10 χρόνια. Πιο πριν μείναμε στον Πετεινό και μετά στο μαγικό, δηλαδή τα παιδιά μας κάθε δύο μήνες άλλαζαν σχολείο. Δεν μπορούσαμε κάθε μέρα να σταματάμε τα παιδιά από το σχολείο. Είμαστε εμείς αγράμματοι, να μείνουν και τα παιδιά μας; Έτσι όπως μας παιδεύουν αυτοί, τα παιδιά μας δεν πρόκειται να μάθουν ποτέ γράμματα».
«Πάω πάνω από τρία χρόνια στο σχολείο. Θέλω να συνεχίσω να πηγαίνω στο σχολείο. Αν φεύγουμε από το ένα και πάμε στο άλλο δε θα μαθαίνουμε γράμματα. Πήγαμε στο ένα το σχολείο, πήγαμε στο άλλο το σχολείο, μας διώξανε από εκεί και ήρθαμε εδώ τώρα. Πόσα χρόνια θα μείνουμε εδώ για να πάμε σε άλλο σχολείο;
Θέλουμε να μάθουμε γράμματα»
Το οξύμωρο όμως της υπόθεσης είναι ότι την ίδια στιγμή που τους ζητείται να εγκαταλείψουν το χώρο την ίδια στιγμή η πολεοδομία επιβάλλει πρόστιμα για αυθαίρετες κατασκευές ύψους 28.000 ευρώ. Πρόστιμα που αν γίνουν αποδεκτά στην ουσία επιτρέπουν ατύπως στους ανθρώπους αυτούς να παραμείνουν στην εστία που δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια. Βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το κέντρο υποδοχής δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί προσωρινά τους νομάδες Ρομά. Εντούτοις η ανοχή στην κατάσταση αυτή δημιούργησε ένα δεδομένο και πρόσφερε στους φιλοξενούμενους το αίσθημα της μονιμότητας και της ασφάλειας. Σήμερα που και οι ίδιοι έχουν ριζώσει και τα παιδιά τους μπορούν επιτέλους να έχουν μια μόνιμη εστία προκειμένου να μορφωθούν τους ζητείται εκ νέου να ξεριζωθούν και να αρχίσουν και πάλι από την αρχή. Μια πολιτική που αποδεικνύει την ασυνέχεια του ελληνικού κράτους το οποίο υποτίθεται ότι προσπαθεί να εντάξει αυτές τις ομάδες του πληθυσμού στην ελληνική κοινωνία, στην πράξη όμως κατεδαφίζει από μόνο του ό,τι οικοδομεί.
Κομφούζιο στη νομαρχία για το κλείσιμο των σχολείων Ήταν την Παρασκευή στις 11 το βράδυ περίπου όταν φθάνει το πρώτο Φαξ από το γραφείο του Νομάρχη το οποίο γράφει: «Το γεγονός ότι υπάρχουν κατά συρροή μη επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης στα τμήματα Β1, Γ2, και Γ3 του 1ου 24θεσιου Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, στην Ε τάξη του 1ου Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Κιμμερίων, στην Γ τάξη του 19ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης και στα τμήματα Α2, Α3, Β1 του 2ου Γυμνασίου Ξάνθης αποφασίζεται η παύση λειτουργίας των τμημάτων αυτών για επτά ημέρες, αρχομένης από αύριο 14-11-2009 λόγω συρροής περιστατικών κρουσμάτων γρίπης.»
Η απόφαση αυτή γνωστοποιείται στα αρμόδια γραφεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκαλώντας την έκπληξη των επικεφαλής καθώς σε αυτήν περιλαμβάνονται τμήματα αλλά και σχολεία για τα οποία δεν συντρέχουν λόγοι αναστολής της λειτουργίας τους.
Έτσι ξεκινάει ένας μαραθώνιος προκειμένου να αλλάξει η απόφαση και να σταλεί εκ νέου προκειμένου να διορθωθεί το λάθος που έγινε. Στη μία παρά είκοσι ξημερώματα της 14ης Νοεμβρίου φθάνει νέα διορθωμένη απόφαση η οποία δεν περιλαμβάνει το 2ο Γυμνάσιο Ξάνθης. Σε ό,τι αφορά στο Γ3 του 1ου Μειονοτικού Σχολείου Ξάνθης η εισήγηση έγινε από πνευμονιολόγο που έκρινε ότι και το τμήμα αυτό θα έπρεπε να αναστείλει τη λειτουργία του χωρίς να υπάρχει ανάλογη εισήγηση από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έτσι με πρωτοβουλία της νομαρχίας και το παραπάνω τμήμα εντάχθηκε στην πρόληψη που λαμβάνεται.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι διευθυντές των σχολείων όταν απουσιάζουν πολλά παιδιά σε κάθε τμήμα είναι υποχρεωμένοι να διερευνήσουν τους δεν παρίστανται στα μαθήματά τους και αν πάνω από πέντε δηλωθούν ότι έχουν γρίπη τότε ενημερώνουν τις διευθύνσεις οι οποίες με τη σειρά τους στέλνουν κατάσταση απόντων και τους λόγους της απουσίας τους στη διεύθυνση υγείας η οποία επιφορτίζεται να επικοινωνήσει με το ΕΚΕΠΥ για να λάβει περαιτέρω οδηγίες. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση οι αρμόδιοι της διεύθυνσης υγείας της νομαρχίας Ξάνθης επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο αφού προχώρησαν στην αναστολή τμημάτων του 2ου Γυμνασίου χωρίς να έχουν πρώτα εξετάσει ενδελεχώς την απόφαση. Βέβαια η σπουδή που επέδειξαν διορθώθηκε με νέα απόφαση, εντούτοις δεν παύουν να πλανώνται τα ερωτήματα για τον τρόπο που ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας αντιμετωπίζει το σοβαρό αυτό ζήτημα τη στιγμή που η πολιτεία συνιστά υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
Προσοχή στα προϊόντα ζωικής προέλευσης
Για άλλη μια φορά κλειστές οι πόρτες των νομαρχιακών υπηρεσιών για το Κανάλι 6
Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς πλησιάζουν και με δεδομένο ότι τις μέρες εκείνες η ζήτηση και κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης είναι ιδιαίτερα αυξημένη, η διεύθυνση κτηνιατρικής Ξάνθης, με δελτίο τύπου που εξέδωσε, προτρέπει τους πολίτες του νομαρχιακού διαμερίσματος Ξάνθης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις τα οποία φέρουν κατάλληλες ενδείξεις και σήμανση καταλληλότητας. Πιο συγκεκριμένα οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαγορεύεται να δοθεί στην κατανάλωση κρέας στο όποιο δεν έχει διενεργηθεί ο απαραίτητος κρεοσκοπικός έλεγχος από επίσημο κτηνίατρο και δε φέρει σήμανση καταλληλότητας. Επίσης οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι στις λαϊκές αγορές του νομού όπου πωλούνταν αυγά χύμα πρέπει στο σημείο πώλησης να αναγράφονται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού ενώ ειδικά για παραγωγούς με περισσότερες των 50 ωοτόκων ορνίθων, τα αυγά θα πρέπει να φέρουν σήμανση με τον κωδικό του παραγωγού. Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή της κτηνιατρικής υπηρεσίας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτης Καραλίδης την χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική αφού οι κίνδυνοι που ενέχει η κατανάλωση μη ελεγμένων προϊόντων είναι πολλοί.
Ωστόσο ένα θέμα που δε μας απασχολεί και για πρώτη φορά είναι η άρνηση της κτηνιατρικής υπηρεσίας προς το Κανάλι 6, με το πρόσχημα της έλλειψης σχετικής άδειας από το Νομάρχη, να δώσει επιπλέον πληροφορίες για την επικινδυνότητα των μη ελεγμένων προϊόντων αλλά και το πως αυτά μπορούν να αναγνωριστούν από τους καταναλωτές. Μια τακτική η οποία κατά τον κύριο Καραλίδη μας παραπέμπει σε άλλες εποχές και η οποία, εφόσον συνεχίζεται, αναδεικνύει ένα μεγάλο πρόβλημα ως προς την επικοινωνία των πολιτών με τη νομαρχία.
Κλείνοντας ο κύριος Καραλιδης τόνισε ότι για την ενημέρωση όλων των ζητημάτων, την πολιτική ευθύνη την έχει ο Νομάρχης αλλά την κύρια ευθύνη σε ζητήματα ειδικής κατεύθυνσης όπως είναι η δημόσια υγεία, οι κρεοσκοπικοί έλεγχοι και η κατανάλωση τέτοιας μορφής τροφίμων, τον πρώτο λόγο τον έχουν οι ειδικοί, εκείνοι δηλαδή που γνωρίζουν το θέμα καλύτερα από τον καθένα και έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν σωστή ενημέρωση στους πολίτες.
Υπό δύσκολες συνθήκες η μεταφορά των μαθητών στα σχολεία του ορεινού όγκου
Τις πρώτες του εμφανίσεις έκανε για φέτος ο χειμώνας με τους δυνατούς ανέμους και τις μεγάλης διάρκειας και έντασης καταιγίδες που δημιούργησαν αρκετά προβλήματα τόσο μέσα στην πόλη της Ξάνθης όσο και στον ευρύτερο πεδινό όγκο. Συγκεκριμένα σε κάποια χωριά της πεδινής περιοχής είδαμε αυλές σπιτιών να πλημμυρίζουν εξαιτίας κυρίως της αδράνειας και της αδιαφορίας των δήμων.
Όσο για τον ορεινό όγκο, εκεί προβλήματα πλημμύρας δεν υπάρχουν χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα άσχημα καιρικά φαινόμενα δεν ταλαιπωρούν τους κατοίκους. Πέραν όμως όλων των άλλων, ένα μεγάλο πρόβλημα κυρίως τις μέρες που εμφανίζεται χιονόπτωση, είναι η μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους, μεταφορά που γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη με δεδομένο μάλιστα ότι τις περισσότερες φορές τα άσχημα καιρικά φαινόμενα στην ορεινή περιοχή είναι μεγαλύτερης εντάσεως αλλά και διάρκειας.
Όταν χιονίσει, για παράδειγμα, υπάρχουν χωριά που μένουν για μέρες αποκλεισμένα ενώ και η κακή κατάσταση των περισσότερων δρόμων κάθε άλλο παρά βοηθούν στην ασφαλή μεταφορά των μαθητών στα σχολεία της περιοχής. Εκείνοι που βιώνουν πολύ έντονα το πρόβλημα αυτό, εκτός φυσικά από τους ίδιους τους μαθητές, είναι οι οδηγοί ταξί που έχουν αναλάβει τη μεταφορά εκατοντάδων μαθητών στα σχολεία.
Έτσι οι οδηγοί ταξί, σε συνεννόηση πάντα με τη νομαρχία αλλά και τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τις μέρες που υπάρχει χιονόπτωση, αποφασίζουν να μη μετακινηθούν προς την ορεινή περιοχή και να μη μεταφέρουν τα παιδιά αυτά στα σχολεία τους ενώ στην περίπτωση που έχουν πάει ήδη τους μαθητές στα σχολεία και αρχίσει να χιονίζει, πάλι σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς που προαναφέραμε, φεύγουν αμέσως για τα χωριά ώστε να πάρουν εγκαίρως τους μαθητές και να αποφευχθεί ο κίνδυνος κάποιος μαθητής να μείνει εγκλωβισμένος στο σχολείο του ή κάποιο από τα ταξί να αποκλειστεί στην ορεινή περιοχή.
Βέβαια η μη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα να χάνουν αρκετά μαθήματα αλλά όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο πρόεδρος των ταξί και ένας εξ εκείνων που δραστηριοποιούνται στον ορεινό όγκο, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των παιδιών.
Πέρα όμως από τα προβλήματα που προέρχονται από τις κακές καιρικές συνθήκες, υπάρχει και το πρόβλημα της πληρωμής αυτών των ανθρώπων που σε καθημερινή βάση φροντίζουν να μεταφέρουν τόσους μαθητές στα σχολεία. Στο θέμα αυτό, οι τελευταίες εξελίξεις είναι μάλλον ευχάριστες αφού οι οδηγοί έχουν ήδη πληρωθεί για όλο το 2008 ενώ εκτός απροόπτου, μέχρι τα Χριστούγεννα θα εξοφληθούν και για το πρώτο δίμηνο του 2009.
Δεν υπάρχει λόγος πανικού αλλά ούτε και εφησυχασμού
Απαραίτητη η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής
Ήταν απλά θέμα χρόνου να φτάσει και στην πόλη μας ο ιός της νέας γρίπης, λένε οι ειδικοί, οι οποίοι όμως συνιστούν ψυχραιμία σε γονείς και μαθητές αφού όπως εδώ και πολύ καιρό ακούγεται, η επικινδυνότητα του νέου ιού δε διαφέρει από εκείνη της απλής γρίπης. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει το θέμα αυτό να το αφήσουμε στη τύχη αλλά αντιθέτως θα πρέπει να τηρούμε όλους τους βασικούς κανόνες υγιεινής προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες προσβολής μας από τον ιό. Ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής του γενικού νοσοκομείου Ξάνθης εξηγεί παρακάτω τον τρόπο δράσης του ιού της νέας γρίπης αλλά και τους τρόπους προφύλαξής μας από αυτή.
Κύριε Μπαλτατζίδη θα θέλαμε, και με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων της νέας γρίπης στην πόλη μας, να μας πείτε τι θα πρέπει να προσέχουν από δω και πέρα οι Ξανθιώτες κι αν θα πρέπει να ανησυχούν;
Περιμέναμε να έρθει και στην πόλη μας ο ιός Η1Ν1 ο οποίος ιός όπως ξέρετε έχει μεγαλώσει μέσα στο χήρο και είναι μετάλλαξη ιού Α από τα πτηνά Η1Ν4. πρόκειται για ένα σύμπλεγμα ιού ο οποίος όμως δεν είναι πιο επικίνδυνος από τους προηγούμενους ιούς Α, έχει σχεδόν την ίδια επικινδυνότητα για κάποιον που θα νοσήσει από το συγκεκριμένο ιό. Απλώς η γνώμη μας είναι ότι μεταδίδεται πιο εύκολα. Εκεί που πρέπει λοιπόν να προσέξουμε όλοι μας, είναι στη μετάδοση του ιού. Η μετάδοση του ιού γίνεται από τα άτομα εκείνα που ήδη νοσούν από αυτόν μία μέρα πριν την εκδήλωση του πυρετού και καθ’ όλη τη διάρκεια που ο πυρετός εξακολουθεί να υπάρχει.
Συνεπώς το πιο επικίνδυνο διάστημα είναι αυτό που ο ασθενής έχει τον ιό αλλά εξαιτίας της έλλειψης πυρετού δε γνωρίζει ότι είναι άρρωστος, εκείνο το διάστημα μπορεί πολύ πιο εύκολα να μεταδώσει στους γύρω του τον ιό. Επομένως εκείνο που έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία είναι η προφύλαξη από τον ιό.
Πρέπει λοιπόν όλοι μας να αποφεύγουμε τους συνωστισμούς, να αποφεύγουμε την επαφή με άτομα που βήχουν ή φτερνίζονται, ειδικά από αυτά τα άτομα θα πρέπει να προφυλασσόμαστε με κάθε τρόπο, είτε φεύγοντας μακριά τους είτε φορώντας κάποια μάσκα. Όσο για την αποφυγή των συνωστισμών, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να κλειστούμε στα σπίτια μας, απλά θα πρέπει να αποφεύγουμε την παρουσία μας σε χώρους με πολλούς ανθρώπους. Επίσης θα πρέπει να πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας και κυρίως όταν πιάνουμε επιφάνειες που είναι κοινής χρήσης, στο λεωφορείο, σε δημόσιους χώρους κλπ. Είναι καλό να κάνουμε χρήση αντισηπτικού αλλά όταν δεν υπάρχει αυτό τότε χρησιμοποιούμε άφθονο νερό και σαπούνι.
Επίσης όταν βρισκόμαστε σε χώρο που ξέρουμε ή υποψιαζόμαστε ότι είναι μολυσμένο θα πρέπει να φοράμε κάποια μάσκα ώστε αυτό να μην αποτελέσει αίτιο να κολλήσουμε τον ιό μέσα από το αναπνευστικό μας σύστημα, διότι στον άνθρωπο ο ιός μεταδίδεται μέσα από την αναπνοή.
Ο κόσμος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πανικοβληθεί, ο ιός αυτός δεν είναι πιο επικίνδυνος από τους προηγούμενους ιούς Α, έχει την ίδια επικινδυνότητα και την ίδια νοσολογική οντότητα και ένας υγιής ασθενής ξεπερνάει με ευκολία το συγκεκριμένο ιό. Εκεί που χρειάζεται μεγάλη προσοχή είναι στις περιπτώσεις που θα προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης κάποιος που έχει χρόνια αναπνευστική ή καρδιακή ανεπάρκεια και γενικότερα όσοι πάσχουν από κάποια χρόνια νόσο διότι στις περιπτώσεις αυτές ο ιός γίνεται πολύ πιο επικίνδυνος και μπορεί ακόμα να χαθεί και η ζωή τους, τόσο από τη δράση του ιού όσο και από την αντίδραση του οργανισμού ο οποίος δεν μπορεί να έχει αντίδραση ανάλογη με αυτή που έχει ένας υγιής οργανισμός.
Εδώ όπως ξέρετε βρέθηκαν κάποια άτομα με τον ιό αυτό αν και μέχρι τώρα είχαμε πολλά ύποπτα περιστατικά τα οποία όμως δεν αποδείχθηκαν θετικά. Το γεγονός όμως ότι εντοπίστηκαν και στην πόλη μας κρούσματα της νέας αυτής γρίπης δε σημαίνει τίποτα, μάλιστα ο νεαρός που εντοπίστηκε πρώτος, παρόλο που είχε σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, δε χρειάστηκε ούτε στην εντατική μονάδα να νοσηλευτεί, θεραπεύτηκε στην παθολογική κλινική και πήγε στο σπίτι του χωρίς προβλήματα.
Ναι μεν δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αλλά θα πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη προφύλαξη απ’ όλους μας, δεν πρέπει να τα αφήσουμε όλα στην τύχη και μάλιστα θα πρέπει μόλις φτάσουν τα εμβόλια, να τρέξουν όλοι να εμβολιαστούν αλλά πρωτίστως εκείνοι που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να τονίσουμε είναι πως οι καπνιστές μπορεί πολύ πιο εύκολα να νοσήσουν από τον ιό αυτό διότι εκείνοι που καπνίζουν αρρωσταίνουν πολύ πιο εύκολα από τους μη καπνιστές.
Στη συνέχεια η μικροβιολόγος κυρία Καρακασιλιώτη μας εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η πρώτη ανίχνευση του ιού, πότε δηλαδή ένα άτομο κρίνεται ως ύποπτο για προσβολή από τον ιό της νέας γρίπης και ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται στη συνέχεια.
Κυρία Καρακασιλιώτη θα θέλαμε ως μικροβιολόγος να μας πείτε πως γίνεται η διάγνωση του ιού της νέας γρίπης, πως δηλαδή εντοπίζετε αν πρόκειται για την απλή γρίπη ή για τη νέα;
Εμείς ως ιδιώτες μικροβιολόγοι έχουμε τη δυνατότητα να προβούμε σε μια αδρή, οπτική ποιοτική ανίχνευση της ομάδας του ιού της γρίπης, αν πρόκειται δηλαδή για την ομάδα Α ή για την ομάδα Β. Η ομάδα Α περιλαμβάνει μία μεγάλη κατηγορία των ιών γρίπης μεταξύ των οποίων και τον Η1Ν1. Από τη στιγμή που θα ανιχνευτεί η ομάδα Α, τότε το κρούσμα θεωρείται ύποπτο και παραπέμπεται στο νοσοκομείο για περεταίρω εργαστηριακό έλεγχο που έχει σαν σκοπό την ταυτοποίηση πλέον του ιού Η1Ν1. Αν όμως από την ποιοτική ανίχνευση, αυτή δηλαδή που κάνουμε εμείς, ανιχνευτεί ομάδα τύπου Β, το κρούσμα αντιμετωπίζεται σαν απλό κρυολόγημα που θεραπεύεται ανάλογα.
Παρατηρείται το τελευταίο διάστημα αύξηση των συμπολιτών μας που επισκέπτονται το εργαστήριό σας για τέτοιο έλεγχο; Βλέπετε να υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία στον κόσμο;
Τον τελευταίο καιρό έχει πραγματικά αυξηθεί η συχνότητα των πολιτών, είτε μιλάμε για ενήλικες είτε για μικρότερα παιδιά, που πραγματικά ανησυχούν για τη νόσο αυτή.
Πείτε μας με απλά λόγια πως μπορεί ένας πολίτης ή ένα μικρό παιδί στο σχολείο να προφυλαχτεί από τη νέα γρίπη;
Η προφύλαξη αυτή μπορεί να επιτευχθεί με τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Αποφεύγουμε, όσο αυτό είναι εφικτό, τους χώρους όπου υπάρχουν μαζεμένα πολλά άτομα, πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας και χρησιμοποιούμε αντισηπτικό. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω που μπορεί να κάνει κανείς για να προφυλαχτεί από τον ιό αυτό.
Σε ότι αφορά την ετοιμότητα της πολιτείας, διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του εμβολίου κατά της νέας γρίπης, έδωσε η Υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, γνωστοποιώντας μάλιστα ότι και η ίδια θα εμβολιαστεί, αν και δεν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
«Θα το κάνω το εμβόλιο. Δεν είμαι σε ομάδα υψηλού κινδύνου, αλλά θα το κάνω προκειμένου ακριβώς να αποδείξουμε ότι είναι χρήσιμο και είναι και επωφελές για όλους μας» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκπαιδευτικής ημερίδας με θέμα τον εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου εμφανίστηκε καθησυχαστική, ερωτηθείσα για τη νόσο: «Εμείς, από την πλευρά μας, λέμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, φόβου και ανασφάλειας, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να υπάρχει και εφησυχασμός. Πρέπει να λάβουμε, και αυτό κάνουμε, τα μέτρα που χρειάζονται για να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία».
Σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα των νοσοκομείων, τόνισε ότι θα εξεταστεί η ετοιμότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες θα ενισχυθούν, ενώ σταδιακά θα αρχίσουν να λειτουργούν και όσες είναι κλειστές, όπως πολύ γρήγορα θα αρχίσουν να λειτουργούν και οι κλίνες των νοσοκομείων, που είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και επιδημιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, επισήμανε ότι οι επιφυλάξεις που υπάρχουν για την ασφάλεια του εμβολίου θα αναστραφούν, διότι τώρα έχει ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης.
Ανέφερε επίσης ότι η νέα γρίπη πολύ σπάνια μπορεί να προκαλέσει θάνατο, σε ποσοστό 1/10.000, ενώ ακόμη σπανιότεροι είναι οι θάνατοι από εμβόλιο που δυνητικά μπορεί να είναι 1/1.000.000.
Να καθησυχάσουν και να ενημερώσουν τους πολίτες σε όλο τον κόσμο, σχετικά με τα αίτια της εμφάνισης της νέας γρίπης, προσπαθούν οι ειδικοί. Επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής υγιεινής καθώς και της έγκαιρης ενημέρωσης των αρχών ή γιατρού σε περίπτωση που κάποιος πολίτης παρουσιάζει συμπτώματα δυνατού κρυολογήματος ή γρίπης σε συνδυασμό με πυρετό.
Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσον ο ιός που προκαλεί τη συγκεκριμένη ασθένεια, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την απειλή που εδώ και χρόνια φοβάται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ακολουθούν μια σειρά από ερωτήσεις και απαντήσεις, με βάση τις μέχρι τώρα επιστημονικές γνώσεις για το νέο.
Τι είναι η νέα γρίπη (γρίπη των χοίρων);
Μια αναπνευστική ασθένεια που πλήττει τα γουρούνια και προκαλείται από γρίπη τύπου Α. Είναι γνωστή από παλιά, περιοριζόταν στα κοπάδια των χοίρων και σπάνια ήταν θανατηφόρα. Συνήθως ξεσπά το φθινόπωρο και το χειμώνα, αλλά είναι παρούσα όλο τον χρόνο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές της γρίπης των χοίρων και, όπως συμβαίνει με την ανθρώπινη γρίπη, ο τύπος της μόλυνσης συνεχώς μεταβάλλεται.
Πόσο επικίνδυνη είναι;
Η θνησιμότητα από το νέο ιό είναι περίπου 6-7%, περίπου επταπλάσια της συνήθους, εποχιακής γρίπης. Πιο επικίνδυνη φαίνεται να είναι η μόλυνση από τη γρίπη των πτηνών, η οποία σκοτώνει γύρω στο 60% των θυμάτων της. Πάντως, στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα θύματα της νέας γρίπης είχαν και άλλα προβλήματα υγείας.
Μπορούν να την κολλήσουν οι άνθρωποι;
Κανονικά όχι, αν και σποραδικά αυτό είχε συμβεί, συνήθως σε όσους είχαν στενή επαφή με χοίρους. Η γρίπη αυτή κολλά όπως η ανθρώπινη γρίπη, με το βήχα και το φτάρνισμα, μέσα από αερομεταφερόμενα υγρά σταγονίδια. Στο ξέσπασμα που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ξεκάθαρο ότι η νέα γρίπη περνά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα συμπτώματα δεν διαφέρουν από την κοινή εποχική γρίπη (πυρετός, πόνος στο σώμα και το λαιμό, κόπωση, βήχας κλπ.). Ένας ενήλικος μπορεί να εξαπλώσει τον ιό μια μέρα πριν και μέχρι επτά μέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, ενώ τα παιδιά πιθανώς για ακόμη περισσότερο χρόνο.
Ποιες είναι οι κατάλληλες προφυλάξεις;
Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη και το στόμα, αποστάσεις ασφαλείας από αρρώστους, μάσκα προσώπου κλπ.
Πρόκειται για ένα νέο άγνωστο είδος γρίπης;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει ότι, τουλάχιστον σε μερικές περιπτώσεις, έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ενός άγνωστου μέχρι τώρα στελέχους Η1Ν1 της γρίπης τύπου Α. Το Η1Ν1 προκαλεί τα περιοδικά ξεσπάσματα της συνηθισμένης γρίπης στους ανθρώπους. Το νέο στέλεχος Η1Ν1 είναι διαφορετικό επειδή περιέχει ανάμικτο γενετικό υλικό, το οποίο βρίσκεται στα στελέχη του ιού που μολύνουν ανθρώπους, πουλιά και χοίρους. Οι ιοί γρίπης έχουν την ικανότητα να ανταλλάσσουν γενετικό υλικό και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νέα εκδοχή του Η1Ν1 προέκυψε, κάποια στιγμή, από την ανάμιξη διαφορετικών στελεχών του ιού (τα οποία συνήθως μολύνουν διαφορετικά είδη έμβιων οργανισμών), μέσα στον ίδιο χοίρο, που αποτέλεσε το 'εργαστήρι' για τη γενετική ανταλλαγή και τη δημιουργία του νέου στελέχους. Στην πραγματικότητα, ο νέος ιός δεν έχει ποτέ ανιχνευτεί αυτούσιος σε χοίρους στο παρελθόν, απλώς μια από τις πρωτεΐνες του είναι όμοια με τον ιό που συνήθως μολύνει τους χοίρους.
Είναι ασφαλής η κατανάλωση χοιρινού κρέατος;
Δεν υπάρχει απόδειξη ότι η γρίπη των χοίρων μεταδίδεται τρώγοντας χοιρινό από μολυσμένα ζώα. Όμως είναι απαραίτητο το κρέας να είναι καλά μαγειρεμένο, σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70 βαθμών κελσίου, ώστε να σκοτωθεί ο ιός αν υπάρχει.
Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;
Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος γρίπης (όπως φαίνεται πως συμβαίνει και τώρα), το οποίο έχει αποκτήσει την ικανότητα να 'πηδά' από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες και τις αρμόδιες αρχές υγείας μήπως έχει τη δυνατότητα να εξελιχτεί σε επιδημία ή και σε πανδημία. Η πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918 (που προκλήθηκε από μια μετάλλαξη του Η1Ν1) ήταν η πιο φονική της σύγχρονης εποχής, μόλυνε περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σκότωσε πάνω από 50 εκατ. ανθρώπους, ιδίως νέους. Το 1957 η Ασιατική γρίπη (μια μετάλλαξη του ιού Η2Ν2 της ανθρώπινης γρίπης, σε συνδυασμό με μια μετάλλαξη της γρίπης των άγριων παπιών) σκότωσε 2 εκατ. άτομα, ιδίως ηλικιωμένους. Το 1968 μια μετάλλαξη γνωστή ως Η3Ν2, που ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ, σκότωσε 1 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, ιδίως άνω των 65 ετών.
Για την νέα περίπτωση της γρίπης των χοίρων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι είναι σοβαρή και ότι δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια πανδημία. Τονίζει όμως ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί σωστά η εξέλιξη της κατάστασης. Είναι ενθαρρυντικό ότι, αντίθετα με τα φονικά κρούσματα στο Μεξικό, σε άλλες χώρες (ιδίως τις ΗΠΑ που έχουν και τα περισσότερα λόγω γειτνίασης) τα συμπτώματα των ασθενών είναι πιο ήπια, γεγονός που ίσως σημαίνει ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει στο Μεξικό. Πιθανώς υπάρχει σε αυτή τη χώρα εν δράσει ένας δεύτερος άσχετος τοπικός ιός, που όμως δεν θα επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο. Ένδειξη πάντως ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει, είναι ότι η νέα γρίπη πλήττει κυρίως νέους (που έχουν λιγότερα αντισώματα) και όχι ηλικιωμένους, όπως η συνήθης περιοδική γρίπη.
Υπάρχει θεραπεία;
Δύο συνήθη αντι-γριπικά φάρμακα φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των μέχρι τώρα περιστατικών. Επειδή όμως ο ιός μπορεί να αναπτύξει αντίσταση, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για πόσο καιρό τα φάρμακα αυτά θα είναι αποτελεσματικά. Είναι εξάλλου ακόμα αβέβαιο κατά πόσο μπορεί να είναι αποτελεσματικά τα αντι-γριπικά εμβόλια κατά του νέου στελέχους, το οποίο είναι γενετικά διαφορετικό από άλλα στελέχη γρίπης. Από την άλλη, δεν υπάρχουν αποθέματα εμβολίων για το νέο ιό. Αμερικανοί επιστήμονες ήδη ετοιμάζουν ένα νέο εμβόλιο, όμως θα πάρει χρόνο για να τελειοποιηθεί και για να παραχθεί σε αρκετές ποσότητες από τις φαρμακευτικές εταιρίες, ώστε να καλύψει την τεράστια παγκόσμια ζήτηση - αν χρειαστεί. Αν πάντως ο ιός εμφανίσει διαδοχικά κύματα έξαρσης και υποχώρησης, όπως σε προηγούμενες περιπτώσεις, τότε θα υπάρχει περισσότερος χρόνος προετοιμασίας.
Έχει σχέση η νέα γρίπη με το κοινό κρυολόγημα;
Πολύ συχνά δημιουργείται σύγχυση, επειδή τόσο η γρίπη όσο και το κρυολόγημα προκαλούνται από ιούς που φέρνουν παρόμοια συμπτώματα, οπότε είναι σχεδόν αδύνατη η διάκρισή τους με βάση μόνο τα συμπτώματα. Πάντως η γρίπη έχει πιο έντονα συμπτώματα (ιδίως πυρετό και αίσθημα εξάντλησης) και κυρίως μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές.
Μπορεί η νέα γρίπη να φθάσει σε οποιαδήποτε χώρα;
Από τη στιγμή που τα ταξίδια είναι πια τόσο διαδεδομένα, είναι πιθανό ένας φορέας να τη μεταφέρει σε άλλη χώρα. Ο βαθμός επικινδυνότητας εξαρτάται από το τόσα εύκολα ο ιός μεταδίδεται σε άλλο άνθρωπο. Τα συμπτώματα χρειάζεται μερικές μέρες για να εκδηλωθούν και στο μεταξύ ο ιός μπορεί να έχει εξαπλωθεί πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Μπορεί τελικά να υπάρξει κάποια στιγμή πανδημία;
Κάθε νέος ιός που μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων προκαλεί τέτοιο φόβο, επειδή το ανοσοποιητικό σώμα των ανθρώπων δεν έχει κατάλληλα αντισώματα. Οι περισσότερες χώρες έχουν στα συρτάρια τους σχέδια για μια τέτοια περίπτωση, που περιλαμβάνουν φάρμακα, εμβόλια και μέτρα απομόνωσης των φορέων, απαγορεύοντας τις δημόσιες συγκεντρώσεις, κλείνοντας τα σχολεία κ.α.
Για μια νέα διοικητική διάρθρωση του κράτους Όλοι συμφωνούμε ότι το υπάρχον μοντέλο της διοικητικής διαίρεσης της Ελλάδας, έχει προ δεκαετιών κλείσει τον κύκλο της πολιτικής του διαδρομής. Είναι ένα μοντέλο το οποίο δεν ανταποκρίνεται πλέον στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των πολιτών και ιδίως δεν προάγει ισόρροπα την ανάπτυξη της χώρας.
Αποτέλεσμα της γήρανσης του συστήματος είναι κυρίως:
Α) Η χαμηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη αφού ακόμα πχ ο εργάτης, ο καταστηματάρχης ή ο αγρότης από την Ορεστιάδα, θα πρέπει να απευθυνθεί στις κεντρικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ ή του ΟΓΑ στην Αθήνα για την έγκριση και απόδοση της σύνταξής του, με ό,τι σημαίνει ο συγκεντρωτισμός αυτός και η δαιδαλώδης γραφειοκρατία στα θέματα της άμεσης, διαφανούς και έγκαιρης εξυπηρέτησης.
Β) Η ελλιπής και στρεβλή αναπτυξιακή πορεία της χώρας, από την οποία προέκυψε ένα υπερδιογκωμένο και υδροκέφαλο κέντρο των πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων και μια παραπαίουσα ελληνική περιφέρεια, η οποία προσπαθεί με ελάχιστη κρατική στήριξη να επιβιώσει.
Όλα τα σύγχρονα κράτη έχουν καταλήξει στο πολιτικό συμπέρασμα του αποκεντρωμένου κράτους, εκχωρώντας πολλές αρμοδιότητες στις τοπικές κοινωνίες μέσω του θεσμού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι δυνατότητες των ΟΤΑ σήμερα είναι τεράστιες. Το ελληνικό κράτος όμως θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μια γενναία βελτίωση του θεσμού κυρίως:
α) στον καθοριστικό τομέα της εκχώρησης κονδυλίων μέσω ενός αποκεντρωμένου συστήματος είσπραξης των φόρων (δηλαδή την άμεση είσπραξη από τους ΟΤΑ των φόρων του ελληνικού λαού και όχι υποχρηματοδοτήσεις μέσω Αθήνας), καθώς και
β) στο ζήτημα της αποκέντρωσης επιπλέον αρμοδιοτήτων, πάνω στη λογική της καθολικής διαχείρισης των τοπικών πραγμάτων (παιδείας, υγείας, ανάπτυξης, δημοσίων έργων υποδομής, περιβάλλοντος) από τις τοπικές κοινωνίες.
Κάθε δημοτική ή περιφερειακή Αρχή, οφείλει να κινείται εντός τριών βασικών αξόνων πολιτικής δράσης:
α) να φροντίζει για την ποιότητα ζωής των πολιτών της, διαχειριζόμενη με επάρκεια τα ζητήματα της καθημερινότητας (ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα, πράσινο, αναψυχή, μαζική άθληση κα),
β) να προωθεί την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής, εκμεταλλευομένη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, καθώς και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, διεκδικώντας ταυτόχρονα πόρους από κάθε διαθέσιμη πηγή, και
γ) να πολιτεύεται σεβόμενη το δημόσιο χρήμα και τις αρχές της χρηστής και διαφανούς οικονομικής διαχείρισης.
Σήμερα, είναι γεγονός ότι η όξυνση της δυσλειτουργικότητας της δημόσιας διοίκησης (δαιδαλώδης γραφειοκρατία, συγκεντρωτισμός, χρονοβόρα συναλλαγή, διαφθορά) και τα χρόνια προβλήματα που αφορούν στην απασχόληση, την επιχειρηματικότητα, τον αγροτικό κόσμο και γενικά την ανάπτυξη του τόπου, έχουν επιφέρει την αναγκαία ωρίμανση στη συνείδηση του πολίτη. Είναι έκδηλη πλέον η λαϊκή απαίτηση για άμεση λήψη από την πολιτεία των αναγκαίων μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών, οι οποίες θα στοχεύουν σε μια άλλη πορεία. Σε μια πορεία η οποία, μέσα από τον εκσυγχρονισμό του κράτους μας, θα αναδείξει την Ελλάδα των περιφερειών.
Το μοντέλο που προτείνεται για την αλλαγή αυτή είναι το μοντέλο του επιτελικού κέντρου και της εκτελεστικής περιφέρειας.
Σύμφωνα με το σχήμα αυτό, το κεντρικό κράτος οφείλει να διατηρήσει μόνο τις εξουσίες εκείνες που απαιτούν συνολική και ενιαία αντιμετώπιση, όπως είναι η εξωτερική πολιτική, η άμυνα της χώρας, η δημόσια ασφάλεια, η δικαιοσύνη, το νομοθετικό έργο, παρακρατώντας αντιστοίχως ΜΟΝΟ τα κονδύλια εκείνα που είναι απαραίτητα για τις παρεχόμενες αυτές επιτελικές υπηρεσίες.
Στην εκτελεστική περιφέρεια εκχωρούνται όλες οι υπόλοιπες αρμοδιότητες αλλά και οι ευθύνες της δημόσιας διοίκησης, όπως η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια, η κοινωνική πολιτική, αλλά κυρίως εκχωρούνται οι αρμοδιότητες που αφορούν στην απασχόληση, την επιχειρηματικότητα, τις υποδομές, τον τουρισμό, την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι, μέσα από εξειδικευμένες πολιτικές που θα μελετούν - θα αναλύουν - θα αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο κάθε ΟΤΑ, σε ανθρώπινα και φυσικά διαθέσιμα, θα είναι σε θέση να τα εκμεταλλεύεται προς το συμφέρον όλων των πολιτών του.
Βασική προϋπόθεση για μια τέτοια περιφερειακή λειτουργία είναι η κατοχύρωση του αυτοδιοίκητου των ΟΤΑ ώστε οι αιρετοί τοπικοί άρχοντες σε τοπικό (μεγάλοι ισχυροί δήμοι) και σε περιφερειακό επίπεδο (ως δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης), να διαθέτουν το δικό τους προϋπολογισμό μέσα από την απευθείας είσπραξη της φορολογίας των πολιτών. Μιλάμε δηλαδή για ένα νέο ουσιαστικό «Καποδίστρια 2» και ταυτόχρονα για μια εκ βάθρων αλλαγή του φορολογικού μας συστήματος.
Ο στόχος όμως αυτός δεν είναι μια απλή πολιτική απόφαση για μια απλή νομοθετική ρύθμιση. Ο στόχος αυτός αποτελεί μια κεντρική πολιτική προοδευτική επιλογή η οποία στηρίζεται σε μια διαφορετική φιλοσοφία εξουσίας και διοίκησης. Η ισχυρή κοινωνική συναίνεση εκφράστηκε πρόσφατα. Η καθολική απαίτηση από την πλατιά μάζα του ελληνικού λαού είναι δεδομένη. Πολιτική βούληση πλέον χρειάζεται από μια πολιτεία, που θα προχωρήσει με τη σειρά της στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Σε βήματα τολμηρά και όχι μετέωρα.
Το κατεστημένο βέβαια των δυνάμεων, οι οποίες έχουν τεράστιο και πολλαπλό συμφέρον για τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης θα αντιδράσει με κάθε μέσο. Και έχει πολλά από αυτά. Χρήμα, εξουσία, ελεγχόμενες θέσεις εργασίας, ΜΜΕ. Για τη συντριπτική πλειοψηφία όμως, του Έλληνα πολίτη, είτε αυτός ζει στο κέντρο είτε στην περιφέρεια, η υλοποίηση της πολυκεντρικότητας είναι μονόδρομος.
Μόνο μέσα από ένα σύγχρονο αποκεντρωμένο κράτος θα αποδυναμωθούν οι νοσηρές πελατειακές σχέσεις, οι οποίες σέρνουν πίσω τους τόσα δεινά της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής. Ο πολίτης θα εξυπηρετείται από την πιο κοντινή σε αυτόν δημόσια υπηρεσία και αυτό θα μπορεί να γίνεται με τη φυσική του παρουσία σε κάθε συναλλαγή και αύριο από το σπίτι του μέσω της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης, αφαιρώντας πεδίο δράσης από τους κάθε λογής μεσάζοντες οι οποίοι ευδοκιμούν εκεί που οργιάζει η γραφειοκρατική νοοτροπία.
Βέβαια, από την άλλη πλευρά, η ευθύνη για αυτές τις περιφερειακές κυβερνήσεις θα είναι μεγάλη. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να είναι οργανωτικά βιώσιμες, με ισχυρούς μηχανισμούς ελέγχου, ώστε να μην αναπαράγουν τα παρακμιακά φαινόμενα του κέντρου, τα οποία πασχίζουμε να ανατρέψουμε. Η διαφθορά και η σπατάλη στους ΟΤΑ αποτελεί για την κεντρική εξουσία τη δικαιολογία και το άλλοθι που αναζητεί για τη μη αποκέντρωση των κονδυλίων. Για την οικονομική και πολιτική εξάρτηση της περιφέρειας από το κέντρο.
Απαιτούνται επομένως αξιόπιστες διαδικασίες διαφάνειας και εποπτείας, για την εξασφάλιση της χρηστής διοίκησης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Απαιτείται επιτέλους για τους ΟΤΑ συγκεκριμένη ποινική πρόβλεψη για:
α) απαγόρευση δημιουργίας ελλειμμάτων και β) απαίτηση ισοσκελισμένων ετήσιων ισολογισμών. Το παραθυράκι της δημιουργίας χρεών ανεξέλεγκτα ή της λήψης δανείων «ελαφρά τη καρδία» πρέπει να σφαλίσει.
Γι’ αυτό, η διαχείριση αυτής της εξουσίας προϋποθέτει πρόσωπα ηθικά και ικανά. Η υπάρχουσα διαδικασία εκλογικής επιλογής έχει αποδειχθεί ότι δε συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει ανάγκη επομένως για ανατροπή αυτής της διαδικασίας. Ανάγκη κατάργησης των εκλογικών συνδυασμών όπως τους γνωρίζουμε.
Η πρόταση που έχει εκφραστεί, για επιλογή των Δημάρχων, των Αντιδημάρχων, των δημοτικών συμβούλων και αύριο των αιρετών Περιφερειαρχών και των περιφερειακών συμβούλων, οι οποίοι θα είναι καταγεγραμμένοι σε καταλόγους ανά ιδιότητα-αξίωμα, από τους οποίους ο ψηφοφόρος θα επιλέγει τους καλύτερους, κινείται προς τη σωστή και αξιοκρατική κατεύθυνση. Έτσι θα εξασφαλιστεί η ορθότητα των πολιτικών αποφάσεων, αφού αυτές θα στηρίζονται πλέον στα επιχειρήματα και στον πολιτικό διάλογο και όχι στη σημερινή συνήθη πρακτική του «yes man», η οποία αναγορεύει το Δήμαρχο (και αύριο τον Περιφερειάρχη) σε αποκλειστικό κυρίαρχο και υποβαθμίζει προσβλητικά το ρόλο του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας.
Το βέβαιο είναι ότι ο πολίτης έχει αντιληφθεί πως αυτές οι κεντρικές πολιτικές επιλογές, αυτή η άλλη φιλοσοφία εξουσίας και διοίκησης, θα πρέπει να αποτελέσει τον εθνικό μας στόχο για την επόμενη δεκαετία.
Ένα σύγχρονο, πολυκεντρικό κράτος.
Μόνο αυτό το κράτος μπορεί να εγγυηθεί την πολυπόθητη κοινωνική σύγκλιση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, που όλοι ευαγγελίζονται τα τελευταία χρόνια.

Του Πασχάλη Συριτούδη
Καλή αρχή με εβδομάδα πρεμιέρας εμβολιασμών για την νέα γρίπη και ενώ φάγαμε και τον μισό Νοέμβρη και έχουμε να μας υπενθυμίζουν συνεχώς με συγκεκριμένο διαφημιστικό σε αντίστροφη μέτρηση τις ημέρες που μας απομένουν για τα Χριστούγεννα, ζούμε στον πανικό της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας που χτύπησε την πόρτα και της δικής μας χώρας. Και επειδή πολλά ακούμε και βαρέθηκα να μου τριβελίζουν καθημερινά τ’ αυτιά για τους εμβολιασμούς και τους κινδύνους της νέας γρίπης, όπως όλοι, έτσι κι εγώ βρέθηκα σε δίλλημα για τον τρόπο που πρέπει να χειριστώ την κατάσταση και τις αποφάσεις που πρέπει να λάβω άμεσα για να προστατέψω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου. Και μέσα στην απόγνωσή μου, δέχομαι ένα τηλεφώνημα από πολύ στενό και αγαπητό μου συγγενικό πρόσωπο που με ενημερώνει ότι νοσεί από την γρίπη των χοίρων. Και περίμενα να ακούσω ότι δεν είναι καλά, ότι τα συμπτώματα είναι πολύ επιθετικά και άσχημα αλλά από την άλλη άκρη της γραμμής άκουσα μία φωνή ήρεμη και καθησυχαστική. Αισθάνθηκα μεγάλη ανακούφιση που το αγαπημένο μου πρόσωπο είναι καλά και τότε συνειδητοποίησα ότι η περιβόητη Η1Ν1 είναι μία γρίπη που όταν διαγνωστεί έγκαιρα και ακολουθηθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, όλα βαίνουν καλώς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν δημιουργούνται επιπλοκές που μπορεί να είναι σοβαρές και ανησυχητικές. Αλλά πολλοί είναι οι παράγοντες που συνάδουν στο να αποβεί η συγκεκριμένη γρίπη επικίνδυνη για την υγεία μας. Στους υγιείς ανθρώπους τα συμπτώματα και τα στάδια θεραπείας και αποθεραπείας δεν διαφέρουν και πολύ από εκείνα της κοινής γρίπης. Θα μου πείτε γνωρίζουμε όλοι μας πόσο υγιείς είμαστε ή έχουμε να διαβούμε το κατώφλι γιατρού πολλά χρόνια; Είναι και αυτό ένα θέμα που πρέπει να το εξετάσουμε πριν βγάλουμε το συμπέρασμα ότι ανήκουμε στην ομάδα των υγειών και όχι στην ομάδα εκείνων που πρέπει να προσέχουν λίγο περισσότερο από τους υπόλοιπους «υγιείς» συμπολίτες μας.
Και σαν να μην μας έφταναν όλα αυτά που ζούμε, το πρωί της Δευτέρας παρακολουθήσαμε όλοι σε ζωντανή σύνδεση τον εμβολιασμό μίας ιατρού παθολόγου με το νέο εμβόλιο της γρίπης. Κοσμογονικό γεγονός σε απευθείας σύνδεση. Και μετά την ρωτούσαν αν πόνεσε και πόσο πόνεσε και αν είναι καλά. Μερικές φορές νομίζω ότι όλοι αυτοί που κόπτονται για την ενημέρωσή μας, νομίζουν ότι απευθύνονται σε ανεγκέφαλους. Τι περίμεναν δηλαδή να γίνει; Να της φυτρώσουν μούσια; Και αν θα υπάρξουν κάποιες επιπλοκές από το εμβόλιο, δεν νομίζω αυτό να γίνει πέντε λεπτά μετά από τον εμβολιασμό της γιατρού – πειραματόζωο! Θα περιμένουμε λίγο χρονικό διάστημα για να δούμε εάν τελικά είναι σωστά ελεγμένο και απόλυτα ασφαλές το πολυσυζητημένο εμβόλιο. Όσο για το αν πόνεσε ή όχι, αυτό εξαρτάται από το πόσο ελαφροχέρης ήταν ο γιατρός που της έκανε το εμβόλιο και όχι από το περιεχόμενο της σύριγγας. Και εκεί που πάμε να ηρεμήσουμε και να ελέγξουμε τον πανικό μας ακούμε και την επόμενη είδηση η οποία εντελώς τυχαία δημοσιοποιήθηκε και αυτή, τη Δευτέρα, δηλαδή την πρώτη ημέρα του εμβολιασμού. Παραιτήθηκε λοιπόν ο πρόεδρος της επιτροπής πανδημίας του νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Άγιος Παύλος. Ο κ. Πλωμαρίτης εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το εμβόλιο και αναφέρει ότι δεν έχει πειστεί για την αναγκαιότητά του. Γιατί μας το κάνετε αυτό τώρα κύριε Πλωμαρίτη; Την ημέρα που παρακολουθήσαμε σε ζωντανή σύνδεση τον πρώτο εμβολιασμό (στα υπόλοιπα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας περίμεναν να κλείσει η ζωντανή σύνδεση και μετά ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς), μας βάζετε πάλι σε υπόνοιες και σε διλλήματα; Τελικά πώς θα προστατευθούμε; Πόσο ακίνδυνο τελικά είναι ένα εμβόλιο που το παρασκεύασαν μέσα σε λίγους μήνες; Μήπως όλος αυτός ο ντόρος είναι κατασκευασμένος μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει κάποια συμφέροντα; Τις προηγούμενες χρονιές δημοσιοποιούνταν οι θάνατοι από την κοινή γρίπη και πόσο τα ποσοστά των θανάτων αυξήθηκαν φέτος με την νέα γρίπη; Τελικά μήπως γίνεται πολύς λόγος για το τίποτα;
Όσο για τα κρούσματα στην πόλη της Ξάνθης, με κάθε επιφύλαξη, θεωρώ ότι εκτός του ενός επίσημου κρούσματος της νέας γρίπης που μας ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο Ξάνθης, πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που ίσως νοσούν ή νόσησαν από την νέα γρίπη αλλά ή δεν το κατάλαβαν ή δεν ενημέρωσαν κανένα.
Οπότε σωστή πρόληψη από όλους μας, όχι πανικός, εμβολιασμός όσων το επιθυμούν και θεωρούν ότι έτσι θα αισθανθούν ασφαλείς και αν τελικά νοσήσουμε, να η ευκαιρία για χουχούλιασμα κάτω από τις κουβέρτες, σουπίτσες και ξεκούραση. Ας μας κανακέψουν και εμάς λιγάκι! Και γρίπη είναι θα περάσει!!!

Και μην ξεχνάτε ότι σε 37 ημέρες έχουμε Χριστούγεννα!!!
Και στο φιλικό νικήτρια η Skoda Ξάνθη επί του Πανθρακικού με 2-0
Τη διακοπή του πρωταθλήματος, λόγω των υποχρεώσεων των Εθνικών μας ομάδων εκμεταλλεύτηκαν οι δυο ομάδες της Θράκης και έδωσαν φιλικό παιχνίδι το απόγευμα της Παρασκευής με σκοπό να εμφανιστούν πιο δυνατές ενόψει της συνέχειας του πρωταθλήματος της Super League.
Η «βασίλισσα» της Θράκης μετά το εντός έδρας 1-0 για το πρωτάθλημα, επικράτησε 2-0 χάρη σε γκολ του Αλ Σαΐφι με κεφαλιά και του Πόι, σε διάστημα δύο μηνών.
Από πλευράς Skoda Ξάνθης ο Γιάννης Ματζουράκης χρησιμοποίησε σχεδόν τους ίδιους ποδοσφαιριστές όπως με την αναμέτρηση με τον Πανιώνιο με μοναδικές εξαιρέσεις αυτές των Λυμπερόπουλο, Φαμπιανέζι και Αλ Σαΐφι που πήραν τη θέση των Γκσπούρνιγκ, Στρμπα και Κιντάνα αντίστοιχα.
Ο αγώνας ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις καθώς με τη συμπλήρωση του 4ο λεπτού ο Πόι έκανε τη σέντρα από τα δεξιά και ο Αλ Σαίφι με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα ανοίγοντας το σκορ.
Στο 53ο λεπτό η Skoda Ξάνθη πέτυχε το 2ο γκολ της συνάντησης όταν ο Ζιέντσουκ από θέση δεξιά έβγαλε την σέντρα με το αριστερό και ο Πόι που βρισκόταν στο 2ο δοκάρι με το δεξί έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ρουνιέ.
Στη συνέχεια οι πολλές και συνεχόμενες αλλαγές έριξαν το ρυθμό της συνάντησης αλλά οι προπονητές είχαν την ευκαιρία να δούνε τους ποδοσφαιριστές που δεν έχουν χρόνο συμμετοχής και να προετοιμαστούν για τα επόμενα παιχνίδια πρωταθλήματος.
Τον αγώνα διηύθυνε ο Καβαλιώτης Βαγγέλης Κιοτζένης.
SKODA ΞΑΝΘΗ: Λυμπερόπουλος (46 Λοντίγκιν), Βάλλας (70 Κομεσίδης), Παπαδημητρίου (70 Μπέρτος), Κωστούλας (55 Λιαπάκης), Τζάκι (55 Τζιωρτζόπουλος), Φλίσκας (58 Βασιλακάκης), Φαμπιανέζι (82 Κόλμπας), Αλ Σαΐφι (73 Στίβαρ), Πόι (58 Όντο), Λουτσιάνο (46 Σουάνης), Ζιέντσουκ (70 Ταιντέρ).
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ: Ρούνιε, Κανωτίδης, Κλεμέντ (46 Σακελλαρίου), Ντζόκιτς (46 Χαριτωνίδης), Μπαχαρίδης (56 Μαντεσίδης), Μαρσέλο (46 Όρακ), Στόικος (84 Εφραιμίδης), Φαγιάρδο (46 Γωνιάδης), Μίτου (46 Δραγανίδης), Μπουβάλ (58 Αρσενίεβιτς), Μπελέκ.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΝΤΖΑ;
Ένας παλιός φίλος έδωσε το «παρών» στην απογευματινή προπόνηση της Skoda Ξάνθης, την περασμένη Πέμπτη. Ο πρώην παίκτης της ομάδας, Παρασκευάς Άντζας, αφού χαιρέτησε ποδοσφαιριστές, τεχνική ηγεσία και προσωπικό, έτρεξε σε χαλαρούς ρυθμούς. Όπως είναι φυσικό, αρκετοί αναρωτήθηκαν για αυτήν την επίσκεψη, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και οι άνθρωποι της ομάδας αρνήθηκαν ότι υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής του στην αγωνιστική δράση.
ΧΩΡΙΣ ΕΠΤΑ
Ούτε ένας ούτε δύο αλλά επτά παίκτες λιγότερους είχε την εβδομάδα που μας πέρασε ο Γιάννης Ματζουράκης, για διάφορους λόγους, όμως συνέχισε σε κανονικούς ρυθμούς την προετοιμασία της ομάδας ενόψει του δεύτερου εντός έδρας αγώνα με το Λεβαδειακό, το ερχόμενο Σάββατο στις 16:45. Οι απόντες ήταν οι Ζιέντσουκ, Σταθάκης, Μαρσελίνιο, Κιντάνα, Στρμπα, Ριζογιάννης και Μάνταλος.
ΠΡΟΠΟΝΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
Μόνο οι τραυματίες βρέθηκαν το Σάββατο στο προπονητικό κέντρο της Skoda Ξάνθης. Ο Γιάννης Ματζουράκης έδωσε ρεπό το Σαββατοκύριακο σε όλη την ομάδα προκειμένου οι ποδοσφαιριστές του να πάρουν κάποιες ανάσες και να χαλαρώσουν εν όψει του επόμενου αγώνα κόντρα στο Λεβαδειακό.
Οι Μαρσελίνιο, Σταθάκης και Παπαδόπουλος αρχικά προπονήθηκαν μόνοι τους και ολοκλήρωσαν με φυσιοθεραπεία. Το Σάββατο το βράδυ επέστρεψε ο Αργεντινός, Ντιέγκο Κιντάνα, ο οποίος έλειπε με άδεια στην πατρίδα του επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.
ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΑΜΠΕΝΑ
Στο μεταξύ, παρελθόν από το δυναμικό της Skoda Ξάνθης αποτελεί ο Μάρτιν Αμπένα, καθώς η ξανθιώτικη ΠΑΕ γνωστοποίησε τη λύση της συνεργασίας της με τον Καμερουνέζο. Να τι λέει ακριβώς η σχετική ανακοίνωση: «Η ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ ΑΟ έλυσε κοινή συναινέσει το συμβόλαιο με τον ποδοσφαιριστή Μάρτιν Αμπένα τον οποίο και εύχεται καλή επιτυχία στη μετέπειτα ποδοσφαιρική του καριέρα». Εμείς να πούμε ότι θα πάρουν σειρά και άλλοι παίκτες με λίγο χρόνο συμμετοχής, αφού ο «Ρουμάνος» θέλει να μειώσει το ρόστερ για να έχει καλύτερες επιλογές στη συγκρότηση της 18άδας των αγώνων.
ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ
Παράλληλα, η Άιντραχτ Φρανκφούρτης ενημέρωσε πως δε θα μπορέσει να φιλοξενήσει τους Κασναφέρη και Κωνσταντινίδη για να συζητήσουν με τους υπευθύνους της γερμανικής ομάδας, λόγω του θανάτου του Ένκε.
Τα μέλη της Άιντραχτ παραβρέθηκαν στην κηδεία του Γερμανού πορτιέρο και έτσι ανέβαλαν την 4ημερη φιλοξενία στους ανθρώπους της Skoda Ξάνθης, η οποία ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο 14 Νοεμβρίου. Νέα συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να γίνει μέσα στο Δεκέμβριο.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Διακοπή του πρωταθλήματος της Super League δεν υπάρχει μόνο στην κατηγορία των ανδρών αλλά και στα υπόλοιπα τμήματα της διοργανώτριας αρχής. Με την ευκαιρία αυτή το skodaxanthifc.gr βρέθηκε στην προπόνηση των μελλοντικών ποδοσφαιριστών της SKODA Ξάνθη και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον προπονητή της ομάδας, Αλέξη Ξανθόπουλο αλλά και με τους ποδοσφαιριστές Αντώνη Ράνο και Τάσο Τσομπανόπουλο.
Ο προπονητής της ομάδας κ. Ξανθόπουλος μίλησε για το πρωτάθλημα στο skodaxanthifc.gr.
«Το πρωτάθλημα για τις συγκεκριμένες ηλικίες διοργανώνεται για 2η χρονιά από την Super League με την ομάδα μας να συμμετέχει σε αυτό. Πρόκειται για μια πολύ καλή προσπάθεια από την διοργανώτρια αρχή αλλά και από όλες τις ομάδες που στηρίζουν αυτά τα πρωταθλήματα και κατά επέκταση τους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Πιστεύω πως το μέλλον των ομάδων βρίσκεται μέσα στα τμήματα υποδομής και εκεί θα πρέπει να δώσουν βάση.
Τα τελευταία χρόνια η SKODA ΞΑΝΘΗ έχει δώσει την απαραίτητη προσοχή σε αυτές τις ηλικίες και δεν είναι τυχαίο ότι η ομάδα Νέων έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικές επιτυχίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι επιτυχίες προέρχονται από συστηματική καθημερινή δουλειά εδώ στις αθλητικές εγκαταστάσεις της ομάδας από τους προπονητές και τους ποδοσφαιριστές. Βέβαια αυτοσκοπός δεν είναι ο τίτλος αλλά να μπορεί κάθε χρονιά η μεγάλη ομάδα να στελεχώνεται από ποδοσφαιριστές των τμημάτων υποδομής.
Όσο για το πρωτάθλημα είναι αρκετά ανταγωνιστικό και δεν μπορεί να πει κάποιος με ακρίβεια για την ομάδα που ξεχωρίζει. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που έχουν δείξει πολύ καλά στοιχεία και είναι σε θέση να κάνουν το επόμενο βήμα ώστε να φτάσουν να παίζουν επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Υπάρχουν όμως κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσουν και να μην παρασυρθούν από το νεαρό της ηλικίας τους».
Ο επιθετικός της ομάδας, Αντώνης Ράνος, δήλωσε: «Οι ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα συλλέγουν πολλές εμπειρίες και κατά κάποιο τρόπο υπάρχει προετοιμασία για να γίνεις επαγγελματίας και για το πώς πρέπει να σκέφτεσαι. Υπάρχουν εκτός έδρας παιχνίδια όπου πρέπει να διανυκτερεύσεις και αυτό σου δίνει μια νοοτροπία επαγγελματία και για το τι θα πρέπει να κάνεις ώστε την επόμενη μέρα να είσαι αγωνιστικά και ψυχολογικά έτοιμος. Υπάρχει πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθείς και έτσι αποκτάς πειθαρχεία που είναι κάτι το σημαντικό».
Ο Τάσος Τσομπανόπουλος που έχει αγωνιστεί με την Εθνική Παίδων δίνει τις δικές του εντυπώσεις για το πρωτάθλημα: «Με την δημιουργία του εφηβικού πρωταθλήματος (Κ-17) υπάρχει ένα ακόμη σκαλοπάτι στο να φτάσεις να παίζεις επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Πριν λίγα χρόνια υπήρχε μόνο το πρωτάθλημα Νέων και όποια πρωταθλήματα υπήρχαν σε τοπικό επίπεδο δεν ήταν ανταγωνιστικά. Οι ομάδες είναι δυνατές και σε κάθε αγώνα πρέπει να δίνουμε το καλύτερο εαυτό μας. Είναι πολύ καλό που έχουμε προπονητή τον κ. Ξανθόπουλο που έχει πολλές εμπειρίες ενώ αισθανόμαστε κοντά μας τόσο τον κ. Σαββίδη όσο και τους προπονητές της μεγάλης ομάδας που έρχονται στους αγώνες αλλά και στις προπονήσεις».
Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι 5 νίκες (στον Άρη, με ΠΑΣ Γιάννινα, με Ηρακλή, με Πανθρακικό και με Λάρισα εκτός), 1 ισοπαλία (με την Λάρισα) και 3 ήττες (με ΠΑΟΚ, Καβάλα και Άρη), ενώ έχει πετύχει 17 τέρματα ενώ δέχτηκε 13. Η επίδοση αυτή έχει φέρει την SKODA ΞΑΝΘΗ στην 2η θέση του Β’ ομίλου του πρωταθλήματος Κ-17.
Δ΄ ΕΘΝΙΚΗ / 1ος ΟΜΙΛΟΣ
Πολύτιμο βαθμό ο Ορφέας Puma από την Προσοτσάνη – Με την ίδια συνταγή η νέα νίκη του Εχίνου Σπορ
Για πέμπτη αγωνιστική στις οκτώ που έχουμε διανύσει στον φετινό μαραθώνιο της Δ΄ Εθνικής οι δύο εκπρόσωποί μας Ορφέας Puma και Εχίνος Σπορ έμειναν αήττητοι.
Ο Ορφέας Puma πήρε λευκή ισοπαλία στην Προσοτσάνη από την ομώνυμη ομάδα που ήταν η δεύτερη για την ξανθιώτικη ομάδα στις τέσσερις εξόδους της και ανέβηκε στην πέμπτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, ενώ ο Εχίνος Σπορ κέρδισε στην έδρα του τον Βρασίδα Ν. Περάμου πιο εύκολα από ότι δείχνει το τελικό 2-1.
ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ - ΟΡΦΕΑΣ PUMA
Τρίτωσε το καλό για τον Ορφέα Puma, ο οποίος μετά τις δύο συνεχόμενες εντός έδρας νίκες συνέχισε το σερί των επιτυχημένων αποτελεσμάτων και μακριά από το γήπεδο του ΑΟΞ φεύγοντας με ένα βαθμό από την λευκή ισοπαλία, που πήρε στην Προσοτσάνη από την ομώνυμη ομάδα.
Ένας βαθμός που μπορεί να αποδειχθεί χρυσός γιατί ο αντίπαλος συγκαταλέγεται στις καλές ομάδες της κατηγορίας με πολλές φιλοδοξίες για την επάνοδο στην Γ΄ Εθνική. Μπορεί το λευκό αποτέλεσμα να προδιαθέτει κάποιον αρνητικά όμως η ομάδα του Δημήτρη Τηλαβερίδη στάθηκε πολύ καλά στην συνάντηση αυτή και έκανε αισθητή την παρουσία της δημιουργώντας πολλές ευκαιρίες που όμως οι επιθετικοί της στάθηκαν άτυχοι ή έπεσαν στον πολύ καλό τερματοφύλακα Αβραάμ.
Να πούμε τέλος ότι ο Ορφέας Puma, ολοκλήρωσε την συνάντηση με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Μουμίν Τουγιάλ με δεύτερη κίτρινη στο 89΄.
ΕΧΙΝΟΣ ΣΠΟΡ –Ν. ΠΕΡΑΜΟΣ
Πλήρης ήταν και πάλι ο αιφνιδιασμός για τον Εχίνο Σπορ που ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο του νεοφώτιστου της ΕΠΣ Καβάλας, Βρασίδα Ν. Περάμου με σκορ 2-1. Ένα αποτέλεσμα πολύ μικρό για τους παίκτες του Τόλη Κουτρουλού που παρότι έβαλαν τα θεμέλια της νίκης από το 30λεπτο όταν προηγήθηκαν με 2-0 αλλά συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό για να ανεβάσουν τον δείκτη του σκορ αλλά είτε ο Χατζηνικολής είτε τα δοκάρια του κράτησαν τον σκορ σε χαμηλά επίπεδα. Ο Δεσύλας στην επανάληψη ήταν αυτός που δύο φορές σε προσπάθειές του, είδε την μπάλα να αποκρούεται από την δοκό.
Το τελικό 2-1 διαμορφώθηκε με τα γκολ των Πελτεκίδη στο 12΄, Παντελή στο 30΄ και Τζίνη στο 78΄.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Τον νεοφώτιστο Μ. Αλέξανδρο Γεφυρουδίου Σερρών, υποδέχεται ο Ορφέας Puma την Κυριακή και θέλει να συνεχίσει την ανοδική του πορεία σε όπλο το αήττητο των τεσσάρων εντός έδρας αγωνιστικών.
Ο Εχίνος Σπορ θα αγωνιστεί στην Αλεξανδρούπολη με την Ένωση Θράκης που θέλει να κάνει μία νέα αρχή σβήνοντας παράλληλα τους -6 βαθμούς που ξεκίνησε το πρωτάθλημα.
ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Η πρωτοπόρος Ηράκλεια πέρασε και μέσα από τον Ίασμο και αύξησε σε τέσσερις τους βαθμούς της διαφοράς από τον Εθνικό Γαζώρου που κέρδισε την Πετρούσα και την Κυριακή συγκρούονται στην Ηράκλεια σε έναν αγώνα που κρίνει κατά ένα μεγάλο μέρος την πρωτιά. Δεν χάρηκαν για πολύ την εκτός έδρας νίκη το Σουφλί στο ντέρμπι του Έβρου επί της Ένωσης Θράκης, αφού οι Πιερείς 2004 τους …πλήρωσαν με το ίδιο νόμισμα ρίχνοντας τους από την 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα.
Όπως αναμενόταν μετά το τέλος του ισόπαλου εντός έδρας αγώνα των Κρηνίδων με την Ελευθερούπολη ανακοινώθηκε ο νέος προπονητής που είναι ο γνωστός μας από την θητεία του στην Skoda Ξάνθη, Μπάμπης Ζεκερίδης.
Και πάλι μόνη η ΑΕΠ Ευμοίρου αλλά σε τροχιά ανόδου άλλοι τέσσερις Πλήρη αγωνιστική και στις τέσσερις κατηγορίες των πρωταθλημάτων είχαμε το Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο στις τρεις έγινε η 9η αγωνιστική της Α2, με τον πρωτοπόρο Αετό Τοξοτών, να φεύγει αήττητος από το Σέλερο με ένα βαθμό όμως εξαιτίας της λευκής ισοπαλίας με τον Ερυθρό Αστέρα.
Την ίδια μέρα και ώρα είχαμε την 5η αγωνιστική της Β΄ ΕΠΣ, με τον Άρη Αβάτου να γνωρίζει την πρώτη του ήττα μέσα στη Χρύσα από τη Σμίνθη, αποκτώντας συγκατοίκους στην κορυφή τον Ορφέα 2005 και τον Άτλα Σελίνου που κέρδισαν εκτός έδρας.
Την Κυριακή το πρωί γίνεται η πέμπτη αγωνιστική της Γ΄ ΕΠΣ με τον Ορφέα Ν. Αμισού να παραμένει στην κορυφή παρότι δεν αγωνίστηκε λόγω του καθιερωμένου ρεπό.
Το απόγευμα της Κυριακής, είχαμε την 9η αγωνιστική της Α1 με την πρωτοπόρο Αθλητική Ένωση Ποντίων Ευμοίρου παρά τη λευκή ισοπαλία που παρεχώρησε στον Ατρόμητο Χρύσας να μένει στο ρετιρέ με 17 βαθμούς έχοντας όμως σε απόσταση τριών βαθμών τέσσερις ομάδες. Μεγάλος κερδισμένος ο Π. Μελάς Κουτσού που παρότι δεν αγωνίστηκε συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά ανόδου.
Α1 ΕΠΣ:
ΚΑΡΕ ΙΣΟΠΑΛΙΩΝ
ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ εντός έδρας ισοπαλία παρεχώρησε η Αθλητική Ένωση Ποντίων Ευμοίρου στον Ατρόμητο Χρύσας, που όμως δεν ήταν οδυνηρή αφού η γηπεδούχος παρέμεινε στην κορυφή έχοντας όμως σε απόσταση τριών βαθμών τέσσερις ομάδες.
ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ για τη Βιστωνίδα και τον Αστέρα Μαγικού. Η ομάδα του Φόρη Καλτσίδη είναι η μοναδική αήττητη ομάδα της Α1 ενώ αντίθετα η ομάδα του Φάνη Τσουβαλίδη χωρίς νίκη μέσα στο Μαγικό. Στον αγώνα της Κυριακής οι του Αστέρα στάθηκαν άτυχοι αφού βρέθηκαν απέναντι στον έμπειρο Μανώλη Μουστάκη που στο πρώτο ημίχρονο τους είπε όχι σε τρεις τουλάχιστον κλασικές ευκαιρίες να ανοίξουν το σκορ. Στην επανάληψη και οι δύο ομάδες έχασαν ευκαιρίες με το τελικό 0-0 να μην αφήνει καμία από τις δύο ομάδες ικανοποιημένες.
ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ θέση βρέθηκε η Αναγέννηση Θαλασσιάς, που ήταν η μοναδική ομάδα από τις τέσσερις πρώτες που κέρδισε και μάλιστα πέτυχε όλα τα γκολ στα πρώτα 25 λεπτά της συνάντησης με την Κεντητή, που αυτή τη φορά δεν έκανε αισθητή την παρουσία της στον αγώνα.
Μεγάλος κερδισμένος ήταν ο Π. Μελάς Κουτσού που μπορεί να μην αγωνίστηκε, αλλά βρίσκεται δύο βαθμούς πίσω από την κορυφή.
ΠΗΡΕ ΜΠΡΟΣ και πάλι η Ασπίδα, η οποία μετά την ευρεία νίκη της περασμένης αγωνιστικής, πέτυχε μεγάλη νίκη μέσα στον Κένταυρο επί της ομώνυμης ομάδας που βρέθηκε πίσω πολύ νωρίς με 0-2 και απλά μείωνε τις διαφορές που έπαιρναν οι φιλοξενούμενοι.
ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΔΑ της κορυφής ακολουθούν τρεις ομάδες. Ο Ερμής Μάνδρας που έχασε στη Συδινή από τη Θράκη παρότι προηγήθηκε δύο φορές (0-1 & 1-2) αλλά στο τέλος όταν έχασε το προβάδισμα έχασε και τον αγώνα. Ο Αστέρας Μαγικού και ο Ατρόμητος Χρύσας, όλοι με 13 βαθμούς.
ΑΝΑΛΑΜΠΗ ήταν και έφυγε η εκτός έδρας νίκη του Άρη Πετεινού στη Χρύσα, αφού δεν είχε συνέχεια το σερί. Η ομάδα του Γιάννη Δημητριάδη υποχρεώθηκε σε ισοπαλία από τον Ηρακλή Ν. Ζυγού ο οποίος προηγήθηκε και ισοφαρίστηκε χωρίς να πάρει κάτι παραπάνω από ένα βαθμό, που τον κρατά στη μέση του βαθμολογικού πίνακα.
ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ουραγών που έγινε στα Μάγγανα μεταξύ Θύελλας και ΑΠΟΞ ΣΚΟΝΤΑ δεν ανέδειξε νικητή και πλέον η συνέχεια και για τις δύο ομάδες φαντάζει πολύ δύσκολη, αφού μαζί με την Κεντητή δημιουργούν έναν όμιλο, μακριά από τις ομάδες που θα παραμείνουν στην κατηγορία. Οι γηπεδούχοι έφτασαν πολύ κοντά στην πρώτη τους νίκη, όταν προηγήθηκαν, αλλά οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν στην επανάληψη, χωρίς όμως συνέχεια, μένοντας στην 4η φετινή ισοπαλία, αυτή τη φορά με σκορ (είχαν προηγηθεί τρεις με 0-0).
Το ντέρμπι της Φελώνης ξεχωρίζει από τα παιχνίδια της 10ης αγωνιστικής, που θα διεξαχθεί την Κυριακή στις 15:00. Η Βιστωνίδα του πρώην Φόρη Καλτσίδη υποδέχεται τον Άρη Πετεινού, ενώ ενδιαφέρον ως προς την υπόθεση της παραμονής, συγκεντρώνει και η συνάντηση του Αμοιρίδειου μεταξύ της ΑΠΟΞ ΣΚΟΝΤΑ και του Κενταύρου.
Α2 ΕΠΣ:
ΙΣΟΠΑΛΟ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ
Δεύτερη συνεχόμενη ισοπαλία για τον πρωτοπόρο Αετό Τοξοτών, που διατήρησε το αήττητο στο ντέρμπι κορυφής που έγινε το Σάββατο το απόγευμα στο Σέλερο, με τον δεύτερο Ερ. Αστέρα. Το τελικό 0-0 άφησε ικανοποιημένες και τις δύο ομάδες που διεκδίκησαν τη νίκη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Κερδισμένος ο Δημόκριτος Αβδήρων που δεν πτοήθηκε από τη νέα αλλαγή έδρας, λόγω του γνωστού προβλήματος με το γήπεδο της Διομήδειας, αφού αγωνίστηκε στο Αυξέντιο, κερδίζοντας και την Κεσσάνη Ερασμίου και βρέθηκε στη δεύτερη θέση δύο βαθμούς λιγότερους από την κορυφή, που όμως «χρωστά» το ρεπό.
Δεν μπόρεσε να επαναλάβει την πρώτη εκτός έδρας νίκη της περασμένης αγωνιστικής ο Αετός Γοργόνας στην έδρα του, χάνοντας από τον Ήλιο Ηλιόπετρας.
Επιστροφή στις νίκες για Ασπίδα Πηγαδίων και Φίλιππο Δροσερού που κέρδισαν Νέστο Κύρνου και Κεραυνό Λευκόπετρας στις έδρες τους, ανανεώνοντας τις ελπίδες για να βρεθούν στις τέσσερις προνομιούχες θέσεις της ανόδου.
Αποφασιστικό βήμα για την παραμονή έκανε η ΑΕΚ Κυψέλης που με χατ τρικ του Βαγγέλη Καραγιαννίδη κέρδισε τη Δόξα Σταυρούπολης, πιάνοντας στους εννιά βαθμούς την ομάδα της ορεινής περιοχής. Χαρακτηριστικό της συνάντησης που έγινε στη Λεύκη, ότι τρεις πρώην παίκτες της Δόξας αγωνίσθηκαν αντίπαλοι της ομάδας που αναδείχτηκαν, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη νίκη και ο ένας μάλιστα φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού των γηπεδούχων.
Στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής, το ερχόμενο Σάββατο οι πέντε από τους έξι αγώνες της αγωνιστικής έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ο πρωτοπόρος Αετός μπορεί να αγωνίζεται στην έδρα του, υποδέχεται όμως την πολύ καλή Ασπίδα Πηγαδίων.
ΠΡΩΤΗ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ
Σε τρεις συνεχόμενες αγωνιστικές, οι τρεις πρωτοπόροι και αήττητοι γνώρισαν την ήττα. Ξεκίνησε ο Άτλας Σελίνου, συνέχισε ο Ορφέας 2005 και τη σκυτάλη πήρε ο Άρης Αβάτου, που στη δεύτερη συνεχόμενη έξοδό του …ήπιε το πικρό ποτήρι της ήττας. Δράστιδα η Σμίνθη που τον κέρδισε με 2-0 στη Χρύσα πετυχαίνοντας από ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο.
Μετά από αυτή την εξέλιξη η ομάδα του Φούλη απέκτησε συγκατοίκους στην κορυφή, τον Άτλα Σελίνου που πέρασε με 5η από το Σούνιο (1-5) και τον Ορφέα 2005 που κέρδισε στο Δαφνώνα με 0-1 στις καθυστερήσεις.
Με το σκορ 4-2 που έχασε στο Σέλινο την προηγούμενη αγωνιστική ο ΠΑΣ Φιλίων κέρδισε την Κοτύλη στην Λευκόπετρα, χωρίς ιδρώτα πήρε τους βαθμούς της νίκης η Δόξα Μυρωδάτου από το Ορφανό που έχει αποχωρήσει, ενώ το ίδιο θα συμβαίνει στη συνέχεια με όποια ομάδα θα αγωνιζόταν με την ομάδα του κάμπου.
Γ΄ ΕΠΣ:
ΧΩΡΙΣ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
Αν και δεν αγωνίστηκε, λόγω του καθιερωμένου ρεπό, ο Ορφέας Ν. Αμισσού παρέμεινε στην κορυφή, αλλά απέκτησε συγκάτοικο τον Ολυμπιακό Λεύκης που πήρε χωρίς αγώνα τους βαθμούς της νίκης από τον Φίλιππο 2005 λόγω τιμωρίας του για ανεξόφλητο εξοδολόγιο. Το ντέρμπι του γηπέδου του Π. Κατραμίου είχε νικητή τον Κεραυνό με σκορ 1-3 επί του Σαμακώβ που φέτος δε βρίσκεται και στην καλύτερή του κατάσταση.
Τρίτη νίκη για τα Σήμαντρα Σπορ που συνέτριψαν με 7-2 το Κάστρο Γλαύκης, που είναι και το σκορ της κατηγορίας μετά το 1-7 των Θερμών στην πρεμιέρα επί του Φίλιππου 2005.
Επανήλθε στις νίκες ο Εθνικός Κιμμερίων κερδίζοντας με 2-1 τις Θέρμες, ενώ ο Κόσυνθος 2005 πέτυχε την 3η εκτός έδρας νίκη σε ισάριθμους αγώνες, χωρίς να έχει γευθεί τη χαρά της νίκης στη Νεάπολη όπου σε δύο αγώνες έχει ισάριθμες ήττες.
Ντέρμπι περιλαμβάνει η 6η αγωνιστική που θα διεξαχθεί την Κυριακή στις 11 το πρωί. Ο φιλόδοξος Κεραυνός Π. Κατραμίου υποδέχεται τον πρωτοπόρο και αήττητο Ορφέα Ν. Αμισσού.
Τολμηρά

Πράξεις φθοράς σαν κι αυτή που έγινε στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο του Δημάρχου Ξάνθης, δεν μπορεί παρά να είναι καταδικαστέες από όλους μας, όπως και κάθε πράξη καταστροφής ξένων περιουσιακών στοιχείων. Πέρα όμως από την συγκεκριμένη πράξη υπάρχουν και ορισμένα άλλα θέματα που οφείλουμε να επισημάνουμε. Αλήθεια τί ήθελε εκείνη την ώρα το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του Δημάρχου στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης, εκτός υπηρεσίας; Δε θα έπρεπε το αυτοκίνητο αυτό να χρησιμοποιείται μόνο κατά τις ώρες που λειτουργεί η υπηρεσία; Βέβαια δεν είναι μόνο το αυτοκίνητο του Δημάρχου που κυκλοφορεί και εκτός της υπηρεσίας γιατί το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παραγίνει το κακό με τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα. Πολλοί βέβαια κάνουν κατάχρηση του δικαιώματός τους και μετατρέπουν το υπηρεσιακό τους αυτοκίνητο σε ιδιωτικής χρήσης, κάνοντας όλα τους τα δρομολόγια με αυτό. Οπότε αν το αυτοκίνητο του Δημάρχου ήταν εκεί που έπρεπε να είναι, ίσως δε θα είχε προκληθεί και αυτό το άσχημο συμβάν.

Άρχισαν οι πρώτες γκρίνιες του κόσμου για την κεντρική πλατεία και όπως φαίνεται θα συνεχιστούν και μετά την ολοκλήρωση του έργου. Πώς να μην υπάρχουν παράπονα αφού η πλατεία αυτή κατασκευάζεται με σχέδια του 1995, τότε δηλαδή που όλα στην Ξάνθη ήταν διαφορετικά. Λιγότερος κόσμος, λιγότερα αυτοκίνητα, άλλες συνθήκες ζωής. Τώρα όλα αυτά έχουν αλλάξει κι άρα το πιο σωστό θα ήταν η πλατεία αυτή να γίνει με σχεδιασμό του τώρα και όχι με πρότυπα που ίσχυαν πριν από 15 χρόνια. Όσο για τις θέσεις του Δημάρχου ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ λέει πως αν κάτι δεν κάτσει καλά θα το αλλάξουμε, μόνο παράλογες μπορεί να χαρακτηριστούν. Δηλαδή κάνουν ένα τόσο σημαντικό έργο και το κάνουν έτσι πρόχειρα; Αν δηλαδή κάτι δε γίνει καλά θα ξανασκάψουν το κέντρο της πόλης για να το διορθώσουν; Πλάκα μας κάνουν; Όσο για την ημερομηνία παράδοσης του έργου, αυτή έχει περάσει προ πολλού, στα τέλη του Σεπτέμβρη θα ήταν δήθεν έτοιμη η πλατεία και φτάνουμε στα τέλη του Νοέμβρη κι ακόμα τίποτα. Προφανώς στις συνεντεύξεις τύπου είναι εύκολο να λένε τα μεγάλα λόγια αλλά στην πράξη τίποτα. Εμείς πάντως ήμαστε ήδη σε συνεννόηση με το Κανάλι 6 για να προβληθούν και πάλι οι συνεντεύξεις αυτές, Δημάρχου, Αντιδημάρχων, εργολάβων και άλλων που έλεγαν με τόση ευκολία ότι το Σεπτέμβρη θα τελειώσει το έργο, για να μη νομίζουν ότι ξεχνάμε τόσο γρήγορα.

Ποιος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ξάνθης είναι μέτοχος του CLUB REACH;

Ποιος ήταν ο κύριος εκείνος που παρακαλούσε τον πρώην Υπουργό Αλέξανδρο Κοντό να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για το κτίριο της ΕΑΣ, αυτό που ανήκει πλέον σε μια αθηναϊκή εταιρία;

Τώρα που οι υπηρεσίες των ΔΟΥ μεταφέρθηκαν στο νέο κτίριο, είναι ευκαιρία για το ΚΕΠ της Νομαρχίας να μεταφερθεί στο χώρο που στεγαζόταν μέχρι πρότινος η ΔΟΥ και να γλυτώσει η Νομαρχία από τα ενοίκια που απ’ ότι έχουμε πληροφορηθεί είναι ουκ ολίγα και τα υπόλοιπα λειτουργικά έξοδα, αλλά ταυτόχρονα και οι πολίτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν, να μπορούν να το βρίσκουν εύκολα και όχι να το ψάχνουν και να μη το βρίσκουν.

Ποιοι είναι οι Σαμαρικοί που εκβιάζουν τους Δαπίτες και ποιος τους έδωσε το δικαίωμα αυτό; Το πήραν άραγε από μόνοι τους ή τους το έδωσαν από τα κεντρικά;

Με ποια λογική ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης υπέγραψε για την κυρία Μπακογιάννη και γιατί ξαφνικά απέσυρε την υπογραφή του και τάχτηκε στο πλευρό του κυρίου Σαμαρά;

Έχει γίνει άραγε καμιά προσπάθεια από την πλευρά της αντιπολίτευσης στη ΔΕΥΑΞ να εξακριβωθούν τα στοιχεία που δίνει η διοίκηση της επιχείρησης, κυρίως στον οικονομικό τομέα; Για παράδειγμα μπορεί η διοίκηση να λέει ότι στα ταμεία της επιχείρησης υπάρχουν 100.000 ευρώ. Η αντιπολίτευση έκανε τις κατάλληλες ενέργειες ώστε να διαπιστώσει ότι όντως τα χρήματα αυτά υπάρχουν ή απλά αρκείται σε όσα της λέει η διοίκηση; Ένα απλό ερώτημα θέτουμε.

Είναι αλήθεια ότι εξαιτίας της αφισοκόλλησης που έκανε το RODON, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι τρέχουν στα δικαστήρια γιατί ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν επέβαλε το προβλεπόμενο πρόστιμο; Αληθεύει ότι παρέλαβαν τα ειδοποιητήρια τους οι δημοτικοί σύμβουλοι από την ελληνική δικαιοσύνη προκειμένου να παραστούν ενώπιον του δικαστηρίου; Γιατί δηλαδή τέτοιος ζήλος να μην επιβληθεί πρόστιμο στο συγκεκριμένο μαγαζί; Γιατί πρέπει να παρουσιαστούν ως κατηγορούμενοι ακόμα και οι δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν υπέρ της επιβολής του προστίμου;

Καλά κάνουν κάποιοι και καταγγέλλουν τις δράσεις του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή και μάλιστα ζητούν την απομάκρυνσή του. Γιατί όμως δεν επέδειξαν την ίδια ακριβώς συμπεριφορά και προς τις αντίστοιχες ελληνικές δράσεις; Γιατί δεν είπαν ούτε κουβέντα για τους επιχειρηματίες εκείνους που με τα λεφτά τους εξαγοράζουν συνειδήσεις και παριστάνουν τους εθνικούς μας ευεργέτες; Όλα αυτά δεν είναι καταδικαστέα; Εκτός κι αν δεχτούμε του γνωστή νοοτροπία που χαρακτηρίζει τους περισσότερους Έλληνες ότι δηλαδή πάντα φταίνε οι άλλοι και ποτέ εμείς οι ίδιοι.

Το μόνο που εδώ και μέρες συζητάνε στη Νέα Δημοκρατία είναι το αν θα πρέπει να επιδιώξουν την συσπείρωση των σταθερών ψηφοφόρων της παράταξης ή θα πρέπει να βρουν τρόπους να επαναφέρουν εκείνους τους Νεοδημοκράτες που στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ. Προφανώς έχουν ξεχάσει ότι τους έχει ανατεθεί ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο λαός περιμένει από αυτούς θέσεις και προτάσεις για την όσο το δυνατόν πιο άμεση λύση στα προβλήματα που ταλαιπωρούν όλα τα νοικοκυριά. Έτσι θα παλέψουν για την ανάκτηση της εξουσίας;

Πολύ ωραίο το κολπάκι της Ντόρας για να πάρει την προεδρία της παράταξης. Αφήνει εσκεμμένα να διαρρεύσουν οι φήμες ότι το Μάρτιο μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μη στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Κάρολου Παπούλια και δίνει έτσι ψεύτικες ελπίδες στο γνήσιο αγωνιστή της Νέας Δημοκρατίας, ότι η παράταξη μπορεί να ξαναβρεθεί στην εξουσία, τη στιγμή που η πλευρά Σαμαρά ξεκαθαρίζει ότι θα σεβαστεί τη δέσμευση Καραμανλή για στήριξη της επανεκλογής του Κάρολου Παπούλια. Όχι βέβαια ότι η Ντόρα θα τολμήσει να πάει τη χώρα σε εκλογές, απλά δίνοντας μια τέτοια ελπίδα στο Νεοδημοκράτη, τον παίρνει με το μέρος της.

Είναι αλήθεια όσα ακούγονται, ότι ο κύριος Τριμίντζιος κάθε φορά που βγαίνει από το γραφείο του Δημάρχου Λάκη Στυλιανίδη, είναι εκτός εαυτού επειδή ο Δήμαρχος αρνείται να δώσει το δαχτυλίδι σε εκείνον αλλά σκέφτεται να το δώσει στον Μανώλη Τσέπελη; Κι αν είναι αλήθεια τα παραπάνω τότε ισχύει το γεγονός ότι ο Δήμαρχος, παρά τα όσα έχει πει ως τώρα, έχει την πρόθεση να δώσει το δαχτυλίδι σε κάποιον από τους δημοτικούς του συμβούλους. Τελικά ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του Δημάρχου;

Απ’ ότι μαθαίνουμε προχωρά το επετειακό βιβλίο για το ΚΑΠΗ το οποίο θα στοιχίσει 100.000 ευρώ!!! Πρώτη ερώτηση. Από χρυσό θα είναι τα φύλλα του για να δικαιολογηθεί ένα τέτοιο υπερβολικό κόστος; Ποια ανάλυση δαπανών είναι αυτή που έδωσε το τελικό ποσό; Θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον να μάθουμε. Εκτός κι αν βγάλουν δεκαπεντάτομη εγκυκλοπαίδεια, οπότε δικαιολογούνται. Ακόμη μαθαίνουμε ότι το ΚΑΠΗ έδωσε την επιμέλεια του βιβλίου σε συγκεκριμένο άτομο το οποίο χρυσοπληρώνει. Με ποιες διαδικασίες έγινε η ανάθεση; Με ποια αξιολόγηση; Έγινε διαγωνισμός; Ζητήθηκαν προσφορές από άλλους επαγγελματίες πριν λάβουν την τελική απόφαση; Και αν ναι μήπως θα έπρεπε να δημοσιοποιήσουν τις προσφορές που έλαβαν για να μην πηγαίνει τζάμπα ο νους μας στο κακό; Αν οι πληροφορίες που φθάνουν στ’ αυτιά μας έχουν έστω και την παραμικρή βάση τότε μιλάμε για καραμπινάτο σκάνδαλο. Προκειμένου λοιπόν να μην πλανώνται οι όποιες υποψίες στον αέρα οφείλει η διοίκηση του ΚΑΠΗ να δώσει στη δημοσιότητα όλη τη διαδικασία και την ανάλυση του κόστους της συγκεκριμένης έκδοσης. Άλλωστε καλό είναι και οι ίδιοι να φυλάν τα ρούχα τους για να έχουν τα μισά.