Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Καλή αρχή με εβδομάδα πρεμιέρας εμβολιασμών για την νέα γρίπη και ενώ φάγαμε και τον μισό Νοέμβρη και έχουμε να μας υπενθυμίζουν συνεχώς με συγκεκριμένο διαφημιστικό σε αντίστροφη μέτρηση τις ημέρες που μας απομένουν για τα Χριστούγεννα, ζούμε στον πανικό της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας που χτύπησε την πόρτα και της δικής μας χώρας. Και επειδή πολλά ακούμε και βαρέθηκα να μου τριβελίζουν καθημερινά τ’ αυτιά για τους εμβολιασμούς και τους κινδύνους της νέας γρίπης, όπως όλοι, έτσι κι εγώ βρέθηκα σε δίλλημα για τον τρόπο που πρέπει να χειριστώ την κατάσταση και τις αποφάσεις που πρέπει να λάβω άμεσα για να προστατέψω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου. Και μέσα στην απόγνωσή μου, δέχομαι ένα τηλεφώνημα από πολύ στενό και αγαπητό μου συγγενικό πρόσωπο που με ενημερώνει ότι νοσεί από την γρίπη των χοίρων. Και περίμενα να ακούσω ότι δεν είναι καλά, ότι τα συμπτώματα είναι πολύ επιθετικά και άσχημα αλλά από την άλλη άκρη της γραμμής άκουσα μία φωνή ήρεμη και καθησυχαστική. Αισθάνθηκα μεγάλη ανακούφιση που το αγαπημένο μου πρόσωπο είναι καλά και τότε συνειδητοποίησα ότι η περιβόητη Η1Ν1 είναι μία γρίπη που όταν διαγνωστεί έγκαιρα και ακολουθηθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, όλα βαίνουν καλώς. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν δημιουργούνται επιπλοκές που μπορεί να είναι σοβαρές και ανησυχητικές. Αλλά πολλοί είναι οι παράγοντες που συνάδουν στο να αποβεί η συγκεκριμένη γρίπη επικίνδυνη για την υγεία μας. Στους υγιείς ανθρώπους τα συμπτώματα και τα στάδια θεραπείας και αποθεραπείας δεν διαφέρουν και πολύ από εκείνα της κοινής γρίπης. Θα μου πείτε γνωρίζουμε όλοι μας πόσο υγιείς είμαστε ή έχουμε να διαβούμε το κατώφλι γιατρού πολλά χρόνια; Είναι και αυτό ένα θέμα που πρέπει να το εξετάσουμε πριν βγάλουμε το συμπέρασμα ότι ανήκουμε στην ομάδα των υγειών και όχι στην ομάδα εκείνων που πρέπει να προσέχουν λίγο περισσότερο από τους υπόλοιπους «υγιείς» συμπολίτες μας.
Και σαν να μην μας έφταναν όλα αυτά που ζούμε, το πρωί της Δευτέρας παρακολουθήσαμε όλοι σε ζωντανή σύνδεση τον εμβολιασμό μίας ιατρού παθολόγου με το νέο εμβόλιο της γρίπης. Κοσμογονικό γεγονός σε απευθείας σύνδεση. Και μετά την ρωτούσαν αν πόνεσε και πόσο πόνεσε και αν είναι καλά. Μερικές φορές νομίζω ότι όλοι αυτοί που κόπτονται για την ενημέρωσή μας, νομίζουν ότι απευθύνονται σε ανεγκέφαλους. Τι περίμεναν δηλαδή να γίνει; Να της φυτρώσουν μούσια; Και αν θα υπάρξουν κάποιες επιπλοκές από το εμβόλιο, δεν νομίζω αυτό να γίνει πέντε λεπτά μετά από τον εμβολιασμό της γιατρού – πειραματόζωο! Θα περιμένουμε λίγο χρονικό διάστημα για να δούμε εάν τελικά είναι σωστά ελεγμένο και απόλυτα ασφαλές το πολυσυζητημένο εμβόλιο. Όσο για το αν πόνεσε ή όχι, αυτό εξαρτάται από το πόσο ελαφροχέρης ήταν ο γιατρός που της έκανε το εμβόλιο και όχι από το περιεχόμενο της σύριγγας. Και εκεί που πάμε να ηρεμήσουμε και να ελέγξουμε τον πανικό μας ακούμε και την επόμενη είδηση η οποία εντελώς τυχαία δημοσιοποιήθηκε και αυτή, τη Δευτέρα, δηλαδή την πρώτη ημέρα του εμβολιασμού. Παραιτήθηκε λοιπόν ο πρόεδρος της επιτροπής πανδημίας του νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Άγιος Παύλος. Ο κ. Πλωμαρίτης εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το εμβόλιο και αναφέρει ότι δεν έχει πειστεί για την αναγκαιότητά του. Γιατί μας το κάνετε αυτό τώρα κύριε Πλωμαρίτη; Την ημέρα που παρακολουθήσαμε σε ζωντανή σύνδεση τον πρώτο εμβολιασμό (στα υπόλοιπα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας περίμεναν να κλείσει η ζωντανή σύνδεση και μετά ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς), μας βάζετε πάλι σε υπόνοιες και σε διλλήματα; Τελικά πώς θα προστατευθούμε; Πόσο ακίνδυνο τελικά είναι ένα εμβόλιο που το παρασκεύασαν μέσα σε λίγους μήνες; Μήπως όλος αυτός ο ντόρος είναι κατασκευασμένος μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει κάποια συμφέροντα; Τις προηγούμενες χρονιές δημοσιοποιούνταν οι θάνατοι από την κοινή γρίπη και πόσο τα ποσοστά των θανάτων αυξήθηκαν φέτος με την νέα γρίπη; Τελικά μήπως γίνεται πολύς λόγος για το τίποτα;
Όσο για τα κρούσματα στην πόλη της Ξάνθης, με κάθε επιφύλαξη, θεωρώ ότι εκτός του ενός επίσημου κρούσματος της νέας γρίπης που μας ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο Ξάνθης, πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που ίσως νοσούν ή νόσησαν από την νέα γρίπη αλλά ή δεν το κατάλαβαν ή δεν ενημέρωσαν κανένα.
Οπότε σωστή πρόληψη από όλους μας, όχι πανικός, εμβολιασμός όσων το επιθυμούν και θεωρούν ότι έτσι θα αισθανθούν ασφαλείς και αν τελικά νοσήσουμε, να η ευκαιρία για χουχούλιασμα κάτω από τις κουβέρτες, σουπίτσες και ξεκούραση. Ας μας κανακέψουν και εμάς λιγάκι! Και γρίπη είναι θα περάσει!!!

Και μην ξεχνάτε ότι σε 37 ημέρες έχουμε Χριστούγεννα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου