Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ

…ο φημολογούμενος νέος αντιδήμαρχος από την περιοχή των Κιμμερίων που θεωρείται άνθρωπος χαμηλών τόνων και η τοποθέτηση του οποίου, σύμφωνα με το παρασκήνιο, έχει να κάνει με την πρόθεση του δημάρχου να βάλει φρένο σε άλλο δημοτικό σύμβουλο που αλωνίζει στην περιοχή προκειμένου να του κόψει τα φτερά τα οποία απλώθηκαν πέραν του δέοντος. Αν τελικά οι φήμες επαληθευτούν τότε φαίνεται πως ο κύριος Στυλιανίδης έλαβε τα πολιτικά μηνύματα που έρχονται από πολλές πλευρές και αποφάσισε επιτέλους να αναλάβει δράση. Ίδωμεν…

…το ΠΑΣΟΚ που πολύ γρήγορα βιάστηκε να ακυρώσει τα περί αξιοκρατίας, διαφάνειας, πάταξη της ευνοιοκρατίας και των κομματικών συμφερόντων. Πρόσφατες επιλογές του στην Ξάνθη έκαναν και τον κάθε πικραμένο να γελάσει ενώ έδωσαν και δείγματα γραφής τα οποία κάθε άλλο παρά θετικά είναι. Μπράβο παλικάρια. Και σε ανώτερα. Καλές οι διακηρύξεις αλλά μάλλον αφορούν άλλους. Δυστυχώς οι ελπίδες και οι προσδοκίες που καλλιέργησαν σε πολλούς πολίτες διαψεύσθηκαν μέσα σε δύο μόλις μήνες. Κρίμα.

…οι διάφορες φήμες για την κάθοδο ανεξάρτητου υποψηφίου στο δήμο Ξάνθης ο οποίος αισθάνεται παραγκωνισμένος από το ΠΑΣΟΚ και διοχετεύει στα πηγαδάκια που στήνονται ότι θα δώσει το παρόν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μάλιστα οι φήμες λένε πως οι πιθανότητες αυξάνονται εάν τελικά δεν κατεβεί ο κύριος Στυλιανίδης καθώς θα έχει και τη δεξαμενή της δεξιάς, πέρα από τους δικούς του ανθρώπους. Δεν ξέρουμε βέβαια κατά πόσο αυτά είναι απλές προθέσεις ή η όποια φημολογία έχει άλλη σκοπιμότητα. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να αντιληφθεί μάλλον είναι ότι τα πάντα κάνουν τον κύκλο τους και ό,τι έχει να δώσει ο καθένας εξαντλείται κάποια στιγμή. Ο τόπος έχει ανάγκη από νέους ανθρώπους και όχι από ανακύκλωση.

…η κατ’ αρχήν απόφαση του Δήμου να δώσει το πάρκινγκ σε ιδιώτη, υποσχόμενος βέβαια ότι δε θα αυξηθεί το τέλος που σήμερα καταβάλλουν οι πολίτες. Και αναρωτιέμαι εγώ η πτωχή τω πνεύματι. Ο ιδιώτης που θα μισθώσει το χώρο θα πρέπει να ρίξει μεγάλα ποσά στην αναμόρφωσή του προκειμένου να γίνει αξιοπρεπές και θελκτικό. Ακόμη σήμερα το δημοτικό πάρκινγκ δε θεωρείται κερδοφόρο. Πώς λοιπόν ο ιδιώτης που θα το πάρει θα κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα; Εκτός κι αν δε θέλει κέρδος και λειτουργήσει φιλανθρωπικά. Σε κάτι τέτοιο όμως δε μας έχουν συνηθίσει οι επιχειρηματίες. Άσε που σύμφωνα με τη φημολογία ήδη ο χώρος έχει «καπαρωθεί» και μένει απλώς η τυπική διαδικασία. Όσο για την παραδοχή του δήμου ότι είναι κακός επιχειρηματίας που δεν μπορεί να προσφέρει καλές υπηρεσίες στους δημότες του μάλλον ατυχής ήταν καθώς αποδεικνύει τελικά ανικανότητα να διαχειριστεί σωστά ακόμη και ένα χώρο, όπως το πάρκινγκ, που μπορεί πολύ εύκολα να αποφέρει κέρδη, και μάλιστα σε μια πόλη που πάσχει από χώρους στάθμευσης. Άσε που συνειρμικά επεκτείνεις την παραδοχή αυτή και σε άλλες δημοτικές επιχειρήσεις. Γιατί δεν μπορεί να είσαι κακός επιχειρηματίας μόνο στη μία και οι άλλες να ευημερούν. Βλέπετε καμιά φορά βγαίνουν αλήθειες από εκεί που κανείς δεν το περιμένει.

…η Νομαρχία Ξάνθης που είπαμε να στολίσει αλλά μάλλον το παράκανε. Τι δέντρα με φωτάκια, τι αστέρια από την κορυφή έως κάτω, τι χρόνια πολλά κατακόκκινα που αναβοσβήνουν, τι έλκηθρα. Τα χίλια μύρια. Είπαμε παιδιά να δώσουμε γιορτινή ατμόσφαιρα αλλά όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι «ουκ εν τω πολλώ το ευ». Άλλωστε η υπερβολή συνεπάγεται και κακογουστιά. Τα δεντράκια, τα οποία μάλιστα είναι πανέμορφα, αρκούσαν. Λίγο κράτει λοιπόν την επόμενη φορά γιατί αυτό που τελικά μας δικαιώνει είναι το αισθητικό αποτέλεσμα. Και αυτό δυστυχώς ακύρωσε κάθε καλή σας πρόθεση. Άντε και του χρόνου.

Κ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
Με αυτά τα πράγματα δεν παίζουν
Μπορεί όλα όσα γράφονται παρακάτω να μην αποτελούν μέρος ενός καθαρά τοπικού θέματος αλλά ενός ζητήματος που μας αφορά όλους, σε όποια γωνία της Ελλάδας κι αν ζούμε. Πρόκειται για το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο προβλέπει την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε όσα παιδιά των μεταναστών γεννιούνται στη χώρα μας.
Το να εκφράσει κανείς την πλήρη αντίθεσή του στο μέτρο αυτό, θα χαρακτηριστεί αυτομάτως ως μια ακραία, εθνικιστική, ρατσιστική συμπεριφορά και όχι άδικα. Το να ζητήσει όμως μια βαθύτερη μελέτη του σχεδίου αυτού καθώς και τη λήψη των μέτρων εκείνων που θα προστατέψουν τη χώρα και τους πολίτες της από τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε ακραίο ούτε ρατσιστικό.
Ποιοι αλήθεια θα είναι οι μετανάστες εκείνοι των οποίων τα παιδιά που θα γεννιούνται στην Ελλάδα θα αποκτούν αυτομάτως την ελληνική ιθαγένεια; Όποιο ζευγάρι μεταναστών δηλαδή κάνει ένα παιδί στη χώρα αυτή, θα του δίνουμε και την ελληνική ιθαγένεια; Αν δηλαδή αύριο περάσει λαθραία τα σύνορα της χώρας μας ένα ζευγάρι, με τη γυναίκα να είναι σε ενδιαφέρουσα και η γυναίκα αυτή την επόμενη μέρα φέρει στον κόσμο ένα παιδί, το παιδί αυτό θα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια; Παρόμοιο νόμο εφάρμοσαν πολλές χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης αφού όμως πρώτα πήραν όλα τα απαιτούμενα μέτρα:
1. Ιθαγένεια δίνουν μόνο σε παιδιά που γεννιούνται από νόμιμους μετανάστες και όχι στα παιδιά όλων των μεταναστών.
2. Νόμιμος γίνεται ένας μετανάστης αφού συμπληρώσει κάποια χρόνια σε μια χώρα και όχι με το καλημέρα σας, όσο κι αν έχει τακτοποιήσει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.
3. Ακόμα και μετά τη συμπλήρωση των απαιτούμενων βάσει νόμου χρόνων παραμονής στη χώρα, ο μετανάστης δίνει πρώτα εξετάσεις σε θέματα γλώσσας και ιστορίας της χώρας στην οποία ζει.
4. Οι γονείς του παιδιού που γεννιέται, δηλώνουν εγγράφως ότι αρνούνται τη μέχρι τότε καταγωγή τους και αποδέχονται την ιθαγένεια της χώρας στην οποία ζουν.
Και όλα αυτά δεν τα εφάρμοσαν δεξιές κυβερνήσεις όπου θα μπορούσε εύκολα κανείς να προσάψει εθνικισμό και ρατσιστική αντιμετώπιση των μεταναστών αλλά εφαρμόστηκαν από κεντροαριστερές κυβερνήσεις. Όλα αυτά λοιπόν τα προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ;
Κανείς εξάλλου δεν είναι αντίθετος με την παρουσία μεταναστών οι οποίοι ζουν νόμιμα στη χώρα μας, πληρώνουν τους φόρους τους, καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και γενικότερα δε διαφέρουν σε τίποτα από τον ντόπιο Έλληνα. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι πολλά από τα λουκέτα που αναγκάστηκαν να βάλουν οι μικροεπιχειρηματίες προήλθαν από τα καροτσάκια με τα αφορολόγητα εμπορεύματα που μάλιστα τις περισσότερες φορές, έξω από καταστήματα με ομοειδή προϊόντα, πωλούν οι μετανάστες.
Ας μην ξεχνάμε πως ύστερα από τα απανωτά λάθη του ελληνικού κράτους, το οποίο άνοιξε διάπλατα τις πόρτες τους στους μετανάστες, χωρίς όμως πρώτα να έχει φροντίσει να τους εξασφαλίσει στέγη, τροφή και εργασία, οι άνθρωποι αυτοί, δικαιολογημένα αφού πεινάνε, οδηγούνται στην εγκληματικότητα και κανένας δεν μπορεί να τους κατηγορήσει γι’ αυτό αφού ο καθένας από εμάς, αν βρισκόταν στη θέση τους θα έκανε τα ίδια και χειρότερα.
Πόσο βαθιά μελετημένο είναι λοιπόν αυτό το νομοσχέδιο και τι μέτρα προφύλαξης των ντόπιων πολιτών έχουν ληφθεί; Μήπως τελικά έχει δίκιο η αντιπολίτευση η οποία κάνει λόγο για ένα ακόμα τέχνασμα του ΠΑΣΟΚ που πιθανότατα θα του αποφέρει πάνω από 350.000 ψήφους στις επόμενες δημοτικές εκλογές;
Δεν είναι καθόλου απίθανο, αφού έχουμε μπροστά μας ακόμα πολύ δρόμο προκειμένου να βγούμε από την οικονομική κρίση που μας ταλανίζει εδώ και μήνες, μια κρίση που εκ των πραγμάτων θα προκαλέσει μεγάλη φθορά στην κυβέρνηση και κατά συνέπεια, η δύναμή της τον επόμενο Οκτώβριο δε θα είναι η ίδια με αυτή του προηγούμενου, άρα μια ενίσχυση από 350.000 ψήφους, κάθε άλλο παρά άσχημη θα της έπεφτε.
Παρόλο που η εντολή του ελληνικού λαού είναι ακόμα πολύ νωπή και θα μπορούσε κανείς να πει ότι βάσει αυτής προωθεί αυτό όπως και άλλα νομοσχέδια το ΠΑΣΟΚ, το θέμα των μεταναστών είναι ιδιαίτερα σοβαρό και η λύση του δημοψηφίσματος που προτείνουν κάποια κόμματα θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά. Είναι ένα ζήτημα που αφορά τον κάθε πολίτη αυτής της χώρας, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει ή τι πιστεύει. Αν αύριο μεθαύριο το νομοσχέδιο αυτό μας γυρίσει μπούμερανγκ, την αποκλειστική ευθύνη θα την έχει η κυβέρνηση που το ψήφισε. Ήδη το πρόβλημα με τους μετανάστες είναι πολύ μεγάλο στη χώρα μας, ας μην το κάνουμε ακόμα μεγαλύτερο.

Σ. Καραχότζα
Τι απέγινε ο Αϊ Βασίλης;

Έμεινε ένας άνεργος γεράκος ο οποίος δεν διαθέτει πλέον τα μέσα για να πιάσει φέτος δουλειά. Βλέπετε δε ψηφίζει, είναι παγκόσμιος πολίτης.
Παραμονές Πρωτοχρονιάς και καθισμένη μπροστά στον υπολογιστή σκέφτομαι τι θα ζητήσω φέτος από τον Αϊ Βασίλη. Το ραδιόφωνο παίζει νοσταλγικές μελωδίες, τα λαμπάκια στο δέντρο δίνουν στο δωμάτιο μια μαγική χροιά και εγώ συνειδητοποιώ ότι μεγάλωσα πλέον και δε μου επιτρέπεται να σκέφτομαι παιχνίδια. Άλλωστε αυτά δεν μπορούν να μας ικανοποιήσουν άλλο αφού ανήκουν σε μακρινές εποχές, τότε που πιστεύαμε ότι η κούκλα με τα μακριά ξανθά μαλλιά και τα ρούχα της πριγκίπισσας ήταν ο προάγγελος της ζωής που μας περίμενε. Πόσο έξω πέσαμε!!!
Τι μπορώ να ζητήσω λοιπόν τώρα που διανύω την τέταρτη δεκαετία της ζωής μου; Τι μπορώ να ζητήσω από τον αγαπημένο Άγιο που ακόμη συντροφεύει τα όνειρά μας, άσχετα αν και αυτή η μορφή έχει θυσιαστεί στο βωμό του καταναλωτισμού. Τι θα με έκανε ευτυχισμένη το 2010;
Μια πόλη όμορφη, ανθρώπινη, με πράσινο παντού, με πάρκα και γειτονιές που θα πλημμύριζαν από παιδικές φωνούλες, με πιτσιρίκια που θα άφηναν τον υπολογιστή και το playstation και θα ξεχύνονταν στα σοκάκια της για να παίξουν κρυφτό και κυνηγητό. Μια πόλη με ποδηλατοδρόμια, χωρίς αυτοκίνητα στο κέντρο που ταλαιπωρούν την αισθητική, την υπομονή και τα νεύρα μας. Μια πόλη προσβάσιμη στα εμποδιζόμενα άτομα, που το μόνο όραμά της δε θα ήταν η τεράστια αναμορφωμένη πλατεία στο κέντρο. Που θα επένδυε στην ποιότητα ζωής των πολιτών της, που θα είχε συγκοινωνία, που θα είχε υποδομές. Και γιατί όχι, που θα ήταν μια έξυπνη πόλη η οποία θα προωθούσε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα εστίαζε στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Unchain my heart τραγουδά ο Joe Cocker κι εγώ σκέφτομαι εάν θα μπορέσει ποτέ να ελευθερωθεί η καρδιά και η ζωή μου από όλη αυτή την ασχήμια που μου έχουν επιβάλλει. Από μια τσιμεντένια πόλη, από παιδιά που ζητιανεύουν στα φανάρια τα οποία προσπερνάμε αδιάφορα ή τα διώχνουμε ενοχλημένοι, από την έλλειψη μιας εστίας για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, από την αναξιοκρατία που έχει εισβάλλει σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής, από την αδιαφάνεια και το βόλεμα ημετέρων, από τη φτώχεια της τοπικής πολιτικής ζωής, από την έλλειψη γνώμης και βούλησης των εκλεγμένων στα όργανα, από την αναρρίχηση οπορτουνιστών, από τη μιζέρια που έχει εισβάλλει παντού, μέρος της οποίας γίνομαι κι εγώ χωρίς να το θέλω. Απλά μου την επέβαλλαν.
Και σκέφτομαι πού είναι όλα εκείνα τα όνειρα που είχα παιδί; Πώς μου τα λεηλάτησαν με τέτοιο βάρβαρο τρόπο; Πώς μπήκαν βίαια εντός τους και τα αλλοίωσαν; Με ποιο δικαίωμα μου στέρησαν την ελπίδα, με ποιο δικαίωμα με αναγκάζουν να επιλέγω το μη χείρον, με ποιο δικαίωμα μου επιβάλλουν την ανικανότητά τους;
Υπάρχει άραγε κάτι να ζητήσω αυτή τη χρονιά από τον Αϊ Βασίλη; Ίσως θα υπήρχε εάν υπήρχε εντός μου έστω και ίχνος προσμονής για καλύτερες ημέρες, για καλύτερη ποιότητα ζωής, για μια κοινωνία δικαίου, που θα κυβερνάται από τους άριστους και όχι από τους αρεστούς. Για μια κοινωνία που άνδρες και γυναίκες θα εξέθεταν εαυτόν στην κοινή κρίση για να εξυπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο και όχι το ίδιον συμφέρον. Ακόμη όμως κι αν υπάρχουν ελάχιστοι, γίνονται βορά των υπολοίπων, εκείνων που σαν ύαινες πέφτουν στο δικό μου σώμα για να απομυζήσουν κάθε ίχνος ελπίδας που ακόμη έχει απομείνει μέσα μου.
Το 2010 βρίσκεται ήδη στην είσοδο περιμένοντας να κάνει την εμφάνισή του. Η σκηνή σε λίγο θα φωτιστεί και ο νέος χρόνος θα εμφανιστεί υποτίθεται ελπιδοφόρος. Μόνο που αυτή τη φορά τα φώτα είναι χαμηλωμένα, το κοινό στημένο και η φιέστα λίγο ως πολύ προδιαγεγραμμένη. Οι πρωταγωνιστές εδώ και δεκαετίες εξακολουθούν να είναι οι ίδιοι ενώ αυτοί που περιμένουν στην ουρά άρχισαν να δείχνουν ίδια δείγματα. Πώς να βρει λοιπόν κατάλληλο περιβάλλον, κατάλληλο σκηνικό για να κάνει τη θεαματική του εμφάνιση ο νέος χρόνος. Όλα μυρίζουν μούχλα και η επανάληψη είναι το κύριο χαρακτηριστικό της γιορτής. Σαν τα σήριαλ της τηλεόρασης που έχουμε μάθει απ’ έξω κάθε ατάκα.
Και ο Αϊ Βασίλης; Αυτός έμεινε ένας άνεργος γεράκος ο οποίος δε διαθέτει πλέον τα μέσα για να πιάσει φέτος δουλειά. Βλέπετε δεν ψηφίζει, είναι παγκόσμιος πολίτης. Ποιος λοιπόν να του ανοίξει τις πόρτες; Έτσι τα δώρα παραμένουν στο σάκο του, θλιβερά απομεινάρια εποχών που πέρασαν, τότε που ακόμη τα παιδιά ονειρεύονταν και πίστευαν στα παραμύθια. Σήμερα φροντίζουμε όλοι να τους κλείσουμε την πόρτα της φαντασίας από πολύ νωρίς. Όταν βλέπουν τον άνεργο πατέρα, όταν βλέπουν τη μάνα να παρακαλά για μια δουλειά, όταν βλέπουν ότι δεν έχουν δικαίωμα στην αξιοπρεπή μόρφωση, όταν βλέπουν το χάσμα φτωχών πλουσίων να διευρύνεται, όταν βλέπουν τους κατέχοντες τα αξιώματα να στολίζουν μεγαλοπρεπή δέντρα ενώ εκείνα πρέπει να βολευτούν με το καχεκτικό δεντράκι που στήνεται εδώ και χρόνια στο σαλόνι του σπιτιού, πώς να γράψουν γράμμα στον Αϊ Βασίλη; Πώς να πιστέψουν στο όνειρο;
Εγώ όμως εξακολουθώ να πιστεύω ότι η καλοκάγαθη μορφή ίσως αυτή τη χρονιά ανοίξει το σάκο της και αντί παιχνίδια βγάλει από μέσα της το σπαθί της τιμωρίας και θερίσει όλους εκείνους που τόσα χρόνια εμπορεύονται τα όνειρά μου. Όλους εκείνους που με ανάγκασαν να μισήσω την πόλη που κάποτε λάτρευα, την πόλη των παιδικών μου χρόνων που είχε χώρο για μένα και όχι για τους μεγαλοϊδεατισμούς ορισμένων οι οποίοι την κατάντησαν μια πόλη απάνθρωπη, αφιλόξενη, μια πόλη κακέκτυπο μιας στρεβλής ανάπτυξης η οποία σχεδιάστηκε από ανθρώπους δίχως όραμα. Ίσως φέτος ο Αϊ Βασίλης λάβει το γράμμα μου και μου φέρει επιτέλους τη δική μου πόλη.
Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
Προς επίλυση η εκταμίευση των χρημάτων για τους εργαζομένους των συνεταιριστικών

Προς επίλυση φαίνεται να βρίσκεται το θέμα της εκταμίευσης των χρημάτων για τους εργαζομένους των συνεταιριστικών που έχουν μεταταχθεί στους δήμους και έχουν υπογράψει σύμβαση με την ΕΑΠΑΞ.
Αν και πριν από ενάμιση περίπου μήνα ο πρόεδρος της ΕΑΠΑΞ κ. Καλαϊτζής είχε δεσμευτεί ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά, τα χρήματα εξακολουθούν να παραμένουν δεσμευμένα στην τράπεζα. Και για όλα αυτά φταίει ένα μόνο έγγραφο που η ΕΑΠΑΞ… παραμέλησε να αποστείλει στο αρμόδιο υπουργείο.
Πλέον όμως οι εξελίξεις φαίνεται πως έχουν δρομολογηθεί και το θέμα αναμένεται να επιλυθεί μετά τις γιορτές.
Σύμφωνα όμως με τον κ. Χρυσοχοΐδη, πρώην πρόεδρο των εργαζομένων στα συνεταιριστικά εργοστάσια, υπήρξε εμπαιγμός της ΕΑΠΑΞ προς τους εργαζομένους.
«Μέχρι πριν λίγο καιρό ξέραμε ότι τα λεφτά υπήρχανε στην τράπεζα της Κύπρου και έπρεπε να κινηθεί μια διαδικασία από τα υπουργεία για να αποδεσμευτούν και να τα πάρουν οι εργαζόμενοι. Τελικά μάθαμε ότι υπάρχει μια εκκρεμότητα που διαχειρίζεται η ΕΑΠΑΞ. Έπρεπε να στείλει στα αρμόδια υπουργεία ένα χαρτί το οποίο δεν έχει στείλει, με αποτέλεσμα τα λεφτά να είναι «μπλοκαρισμένα» στην τράπεζα. Η ΕΑΠΑΞ δεν έλεγε την αλήθεια στους εργαζόμενους και οι άνθρωποι έψαχναν δεξιά και αριστερά χάνοντας χρόνο. Άλλα λέγανε και άλλα κάνανε, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι για μήνες εν μέσω μιας δυσβάσταχτης οικονομικής κρίσης.»

Η Ξάνθη έχει σχεδόν ολοκληρώσει την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων

Παράλληλα ο κ. Χρυσοχοίδης ως υπεύθυνος του αγροτικού τομέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, σχολιάζει και την καθυστέρηση της επιβολής των αγροτικών επιδοτήσεων αλλά και το ενδεχόμενο μείωσής τους κατά 20% λόγω καθυστέρησης της ψηφιοποίησης.
«Η χρονιά που πέρασε ήταν πάρα πολύ δύσκολη για τους παραγωγούς και όλοι οι αγρότες περίμεναν τα λεφτά των επιδοτήσεων για να «ανασάνουν». Το ποια ηγεσία υπήρχε πριν και ποια υπάρχει τώρα, λίγο ενδιαφέρει τους παραγωγούς που έμειναν χωρίς χρήματα.
Το ΟΣΔΕ άρχισε να εφαρμόζεται επί ΠΑΣΟΚ και είχαμε προβλήματα και επιβολές προστίμων, αλλά όταν ήρθε η πολιτική ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, επί έξι χρόνια δεν έκανε τίποτα πάνω σε αυτό το θέμα κι ας ήταν γνωστά τα προβλήματα. Σε αυτό φέρει βαριά την ευθύνη και ο συντοπίτης μας πρώην υπουργός. Το ζήτημα έπρεπε να έχει λυθεί. Δεν μπορεί να αναγκάζεται το κράτος να δανείζεται για να ανακουφίσει τους παραγωγούς. Μέχρι τώρα τα λεφτά των επιδοτήσεων έμπαιναν με τραπεζική διευκόλυνση, κάτι που σημαίνει επιτόκια και χαμένα χρήματα που θα μπορούσαν να επενδυθούν στον αγροτικό τομέα και να άφηναν έργο. Αυτοί που συμμετείχαν στο όλο θέμα, ΠΑΣΕΓΕΣ και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες και να λήξει επιτέλους το ζήτημα.»
Όσον αφορά ατην ψηφιοποίηση, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοίδη, ο νομός μας την έχει σχεδόν ολοκληρώσει και έχει πάρει περίπου το 60% των επιδοτήσεων.

Συνάντηση με θέμα τα βοσκοτόπια και τους αγελαδοτρόφους

Πριν λίγες ημέρες ο κ Χρυσοχοίδης είχε συνάντηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα προβλήματα της κτηνοτροφίας που απασχολούν το νομό. Μεταξύ αυτών βοσκοτόπια και κτηνοτροφικά λύματα.
«Ένα μεγάλο πρόβλημα της γεωργίας είναι και η χρήσης γης. Το ποια γη είναι βοσκότοπος και ποια αγροτική είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να λυθούν.
Στο νομό Ξάνθης μέχρι το 2007 δηλωνόντουσαν βοσκοτόπια που ξεπερνούσαν τις 500 χιλιάδες στρέμματα μέσα από τα οποία έπαιρναν τις επιδοτήσεις οι κτηνοτρόφοι. Τώρα οι εκτάσεις αυτές αποχαρακτηρίζονται και ξαφνικά χάθηκαν 400 χιλιάδες στρέμματα βοσκότοποι με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να χάσουν την επιδότηση της εξισωτικής. Στο υπουργείο δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν το θέμα για να λυθεί το ζήτημα.»
Όσον αφορά στο θέμα των αδειοδοτήσεων των στάβλων, τονίζει πως το πρόβλημα αυτό είναι ελληνικό φαινόμενο που εμποδίζει την ανάπτυξη των μονάδων.
«Ο νομός Ξάνθης είναι ο τρίτος σε παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα μετά τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα και ο πρώτος σε αποδοτικότητα ανά ζώο, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε της καλύτερες μονάδες αγελαδοτροφίας. Αυτή τη στιγμή όμως οι άνθρωποι αυτοί έχουν ένα τρομερό πρόβλημα που δυστυχώς αντιμετωπίζεται με εχθρότητα από τη νομαρχία.
Το πρόβλημα είναι με την απόσταση των μονάδων από κατοικήσιμες περιοχές. Αυτός ο όρος υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη εφόσον τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας μπορεί και μέσα σε ένα οικισμό να υπάρχει στάβλος. Εδώ έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο όπου οι αγελαδοτρόφοι είναι σε θέση να τηρούν αυτούς του όρους και αυτό συζητήσαμε στο υπουργείο. Θα επανεξεταστούν όλο αυτά τα δεδομένα. Δε γίνεται άνθρωποι να έχουν επενδύσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και ξαφνικά με μια επέκταση του οικισμού να θεωρούνται παράνομοι για μερικά μέτρα. Σε μια Ξάνθη όπου έχουν κλείσει όλα τα συνεταιριστικά εκτός από τη ΣΕΚΑΠ, η μόνη βιομηχανία που υπάρχει στον αγροτικό τομέα είναι οι αγελαδοτρόφοι. Δεν μπορούμε να τους χάσουμε και αυτούς.»

Ανεκμετάλλευτοι πλούτοι γεωθερμία και Φωνή της Αμερικής

Τέλος, σχολιάζει και το θέμα της γεωθερμίας και της Φωνής της Αμερικής που χρόνια τώρα αποτελούν ανεκμετάλλευτους πλούτους, λέγοντας πως θα κατατεθούν στο υπουργείο σοβαρές προτάσεις για τη σωστή εκμετάλλευσή τους.
«Η γεωθερμία είναι ένας πλούτος που αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να τον εκμεταλλευτούμε. Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που θέλει αρκετή βελτίωση για να γίνει πιο εύχρηστο ώστε να μπορεί ένας αγρότης που ενδιαφέρεται να εκμεταλλευτεί το ζεστό νερό, να επενδύσει από μόνος του. Πρέπει να γίνει κάποιο πιλοτικό πρόγραμμα ώστε να δουν όλοι πώς δουλεύει το σύστημα για να αποφασίσουν να μπουν σε αυτή την ιστορία.
Όσον αφορά στη φωνή της Αμερικής, αυτή μπορεί να έχει πολλές μορφές εκμετάλλευσης, το σημαντικό όμως είναι να δούμε ποια θα είναι πιο κερδοφόρα με την ευρύτερη έννοια για τον τόπο.»
Το Θέατρο του παραλόγου

Μία διοίκηση εξαρτημένη πλήρως από τοπικούς κομματάρχες και φεουδάρχες
Θεωρώ ως ένα πολύ σημαντικό και θεμελιώδη θεσμό την τοπική αυτοδιοίκηση για την ανάπτυξη του τόπου και γενικότερα όλης της χώρας. Μέσω της ενεργής συμμετοχής των συμπολιτών μας ως εκλογέων αλλά και ως αντιπροσώπων της τοπικής μας κοινωνίας μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την επίλυση των προβλημάτων που ο εκάστοτε νομός ή δήμος αντιμετωπίζει. Και λόγω των ιδιαιτεροτήτων που χαρακτηρίζουν την κάθε περιοχή, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο σωστός χειρισμός των εκάστοτε προβλημάτων είναι καταλυτικός για την ανάπτυξη, την πρόοδο και προκοπή των τοπικών κοινωνιών.
Έχοντας λοιπόν όλα αυτά στο μυαλό μου αποφάσισα να παρακολουθήσω από κοντά τη συνεδρίαση ενός τοπικού αυτοδιοικητικού συμβουλίου. Πραγματικά δυσκολεύτηκα πολύ να καταγράψω τα συναισθήματα που ένιωσα παρακολουθώντας το με μεγάλη προσοχή. Αρχικά αισθάνθηκα έντονα ότι παρακολουθώ τη συνεδρίαση μίας τοπικής κομματικής οργάνωσης, τη συνεδρίαση ενός οργάνου αγκυλωμένου στα μικροπολιτικά συμφέροντα που μόνος στόχος του είναι να αποδείξει ότι ακολουθεί τη νομιμότητα και όχι ότι είναι όντως νόμιμο. Κριτική σκέψη, ανύπαρκτη εκτός ολίγων εξαιρέσεων που όμως δεν ανήκουν στο τιμόνι της συμπολίτευσης. Κανένας προβληματισμός, καμία πρωτοβουλία. Μόνο χαρτιά εισηγήσεων που ο Πρόεδρος τα παρουσίαζε και όταν κάποιοι σύμβουλοι της συμπολίτευσης ζητούσαν το λόγο προκειμένου να πείσουν τους υπολοίπους για κάποιο από τα θέματα του συμβουλίου τα απήγγειλε ως ποίημα και νόμιζες ότι αν ξέφευγε έστω και λίγο από το γραπτό κείμενο, σίγουρα δε θα μπορούσε να ολοκληρώσει το λόγο του. Επίσης αισθάνθηκα φτώχια μεγάλη τόσο σε σοβαρό λόγο όσο και σε απόψεις. Η αντιπολίτευση ζητούσε συνεχώς το λόγο από τη νυν συμπολίτευση για διάφορες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν ερήμην της ή που τις θεωρούν μη νομότυπες και η συμπολίτευση επέμενε ότι όλα γίνονται για τη δημιουργία λάθος εντυπώσεων. Και το ίδιο σκηνικό επαναλαμβανόταν συνεχώς ώσπου τελείωσαν τα θέματα ημερήσιας διάταξης και όλοι πήγαν ευχαριστημένοι στα σπίτια τους για την άρτια και αξιόλογη διοίκηση που εφαρμόζουν. Μία διοίκηση εξαρτημένη πλήρως από τοπικούς κομματάρχες και φεουδάρχες που έχουν μετατρέψει τους δήμους και τις νομαρχίες σε τοπικές κομματικές οργανώσεις ή κλίκες και το χειρότερο έχουν διαχωρίσει και τους πολίτες σε ημέτερους ή μη. Και αποτέλεσμα όλων αυτών να φαντάζει ως έργο επιστημονικής φαντασίας η πρόοδος και προκοπή του τόπου μας.
Δυστυχώς η ελληνική πραγματικότητα σε ότι αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι τώρα έχει πολλαπλώς αποδείξει ότι οι εκλεγμένοι τοπικοί αντιπρόσωποι ενδιαφέρονται πρωτίστως να κάνουν προσωπικές δημόσιες σχέσεις, δεν επιλύουν τα καθημερινά και διαρκή κοινωνικά προβλήματα που έχουν σχέση με την ποιότητα ζωής του πολίτη, αρνούνται να συγκρουσθούν με τα συμφέροντα υποστηρίζοντάς τα μάλιστα πολλές φορές απροκάλυπτα, ενώ κάθε σκέψη για διαφωνία με την κομματική γραμμή είναι ανύπαρκτη, αφού πολλοί από αυτούς προσβλέπουν στην κομματική τους ανέλιξη.
Πριν λίγους μήνες είχα αναφερθεί στο θέατρο της Δευτέρας που αφορούσε τη συνεδρίαση ενός άλλου οργάνου τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό όμως που παρακολούθησα την προηγούμενη βδομάδα ήταν όντως το θέατρο του παραλόγου. Ένα θέατρο που σχεδόν κανείς δεν έπαιρνε στα σοβαρά το ρόλο του. Και δυστυχώς αυτό το θέατρο δεν είχε ηθοποιούς για πρωταγωνιστές αλλά ανθρώπους που όλοι μας εμπιστευθήκαμε με την ψήφο μας για να προασπίζουν το συμφέρον και την πρόοδο της κοινωνίας μας. Και δυστυχώς, έτσι όπως τουλάχιστον εγώ το εξέλαβα, οι περισσότεροι από εκεί μέσα ήταν μόνο κομπάρσοι.
Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πολύ σοβαρός για να τον εμπιστευόμαστε στα χέρια των εκάστοτε κομματικών επιλογών προς χάριν εντυπωσιασμού και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Θεωρώ ότι πέρα από κόμματα και αντιλήψεις πρέπει να επιλέξουμε πρώτα από όλα αξιόλογους και άφθαρτους ανθρώπους που έχουν τη θέληση και κυρίως την παιδεία να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο του να μας εκπροσωπούν τοπικά. Άνθρωποι ελεύθεροι και απαλλαγμένοι από ιδεοληψίες. Τοπικοί άρχοντες που μπορούν να κρατήσουν γερά και σταθερά το τιμόνι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και φυσικά να ξέρουν να χρησιμοποιούν και το μαχαίρι όταν πρέπει και όπου χρειάζεται.

Κ. Κανάτας
Αγάπη… Ανθρωπιά… Ζεστασιά
Καθημερινά πάνω από 50 άτομα ενισχύονται με είδη ρουχισμού και ένδυσης από το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Σταυρούπολης, ο οποίος δε σταματά ποτέ να δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο
Ο δήμος Σταυρούπολης, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, αποφάσισε να ιδρύσει και να λειτουργήσει μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης «Νέστος- Ροδόπη» το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Σταυρούπολης.
Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής δράσης της δημοτικής αρχής και βασίζεται στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη των ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους νομούς Ξάνθης – Καβάλας - Δράμας από τις οποίες έχει ζητηθεί να προσφέρουν τα αγαθά τους.
Σε αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια για την ανακούφιση αλλά και τη στήριξη των ανθρώπων της περιοχής που έχουν άμεση ανάγκη από ηθική αλλά και από υλική υποστήριξη, η δημοτική αρχή ζήτησε τη βοήθεια κοινωνικά ευαισθητοποιημένων βιομηχανιών, καταστημάτων τροφίμων, ομοσπονδιών εμπόρων, σωματείων και διαφόρων άλλων φορέων του νομού Ξάνθης.
Ο δήμαρχος Σταυρούπολης, Γιώργος Καρασακαλίδης, κάνει για άλλη μια φορά έκκληση να παραμείνει ανοιχτό όχι μόνο για τις γιορτές αλλά και τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου το κοινωνικό παντοπωλείο, προκειμένου η θαλπωρή, η ζεστασιά και η αγάπη που προσφέρει σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη να συνεχίσει να υφίσταται:

Γ. Καρασακαλίδης:
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
«Το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Σταυρούπολης, λειτουργεί 12 μήνες το χρόνο, δέχεται προϊόντα είτε από ιδιώτες είτε από συλλόγους και από οποιεσδήποτε άλλες εταιρείες και τα διοχετεύει μέσα από το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» στους δικαιούχους. Οι δικαιούχοι του είναι πάνω από 50 άτομα οι οποίοι ενισχύονται με τρόφιμα, με είδη ένδυσης και άλλα. Έτσι λοιπόν κάνοντας κάθε χρόνο την αυτοκριτική μας σαν άνθρωποι, με όσα μέσα διαθέτουμε, που μπορεί να είναι λιγότερα ή περισσότερα, θα πρέπει αυτή την αγάπη μας να την δείχνουμε στο συνάνθρωπό μας. Εμείς σαν δήμος Σταυρούπολης, κάνουμε έκκληση σε όλο τον κόσμο που μπορεί να συνδράμει με το δικό του τρόπο στη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου, να το κάνει.»
Σημαντική επίσης βοήθεια στη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου, προσφέρουν και τα κρεοπωλεία της Ξάνθης, τα οποία κατά καιρούς αποστέλλουν κρέατα, προκειμένου να διανεμηθούν σε όλους δικαιούχους της Σταυρούπολης.

Γ. Μπατζακίδης:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ
«Ο δήμαρχος Σταυρούπολης όπως πάντα πρωτοπορεί, με ιδιαίτερα ωραίες καινοτομίες και μια από αυτές είναι το κοινωνικό παντοπωλείο που λειτουργεί εκεί.
Είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια τόσο του δημάρχου όσο και όλων των ανθρώπων που ευαισθητοποιούνται. Θα πρέπει λοιπόν όλοι μας να στραφούμε προς αυτή την κατεύθυνση και ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπως η Σταυρούπολη, που είναι ιδιαίτερα χαμηλά τα στρώματα και δεν υπάρχει μεγάλη οικονομική επιφάνεια.»

Πολλοί είναι οι ιδιώτες που έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά, προσφέροντας μια ποσότητα από τα προϊόντα τους, ενώ ευελπιστούμε και προσβλέπουμε στη θετική ανταπόκριση όλων αυτών που έχουν ενημερωθεί για την προσπάθειά μας.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο στεγάζεται στο κτίριο της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης «Νέστος – Ροδόπη» και τα προσφερόμενα είδη αφορούν τροφή και ένδυση. Τα άτομα που ενταχθηκαν στο πρόγραμμα έχουν επιλεγεί από τις λίστες των εγγεγραμμένων απόρων που τηρούνται από το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Υπάρχουν αυτοκίνητα της Δημοτικής Επιχείρησης τα οποία πρόκειται να μεταφέρουν τα τρόφιμα στους δικαιούχους που θα τα παραλαμβάνουν με την επίδειξη ειδικής κάρτας που θα τους χορηγηθεί. Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα του Πάσχα θα διανέμεται καθημερινά, μεσημεριανό συσσίτιο αγάπης.
Σε συνδυασμό με τις βασικές υπηρεσίες που προσφέρουν εδώ και καιρό οι υπάρχουσες κοινωνικές δομές του δήμου, το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας, και το ΚΑΠΗ, η ίδρυση και η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου αποτελεί μία αποτελεσματική και αναβαθμισμένη, νέα εναλλακτική πρόταση για την ποιοτική διαβίωση της τρίτης ηλικίας και όχι μόνο, στο δήμο Σταυρούπολης.
Όλοι όσοι ενδιαφέρονται να συνδράμουν με το δικό τους τρόπο στο κοινωνικό παντοπωλείο και να προσφέρουν την αγάπη τους στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 25420-22693 στην υπεύθυνη κυρία Μακρόγλου Βασιλεία, προκειμένου να προσφέρουν ό,τι μπορούν για να ενισχύσουν αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια.
Τέτοιου είδους κινήσεις όπως αυτές του δήμου Σταυρούπολης, θα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους δήμους της χώρας και αυτό γιατί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε καν τις βασικές τους ανάγκες, περιμένοντας υπομονετικά να ξημερώσει μια διαφορετική ημέρα και για αυτούς, μια ημέρα που θα βρεθεί έστω και ένας απλός άνθρωπος και θα τους προσφέρει ό,τι μπορεί, είτε λίγα χρήματα είτε λίγο φαγητό είτε κάποια ενδύματα.
Στη Σταυρούπολη και σε αρκετούς ακόμη δήμους, έχει ήδη γίνει αυτό.
Γιατί λοιπόν και για το δήμο Ξάνθης, να μην αποτελέσει η Σταυρούπολη παράδειγμα προς μίμηση;
Γιατί και η Ξάνθη να μην έχει ένα κοινωνικό παντοπωλείο στο οποίο θα βρίσκουν θαλπωρή όλοι αυτοί που ταλαιπωρούνται και είναι αναγκασμένοι να ζητούν απεγνωσμένα από τον κάθε περαστικό λίγα χρήματα για να εξασφαλίσουν το καθημερινό φαγητό;
Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος, αρκεί να το θέλουμε πραγματικά.

Μ. Αλατζά
Η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο
Η προχειρότητα με την οποία γίνονται κάποια πράγματα στη χώρα μας και δυστυχώς αυτά είναι τα περισσότερα, μας αναγκάζει να επανερχόμαστε σε θέματα για τα οποία έχουμε ήδη μιλήσει, σε θέματα που φαινομενικά δόθηκε λύση αλλά όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, η λύση αυτή όχι απλά ήταν προσωρινή αλλά στην ουσία δεν ήταν καν λύση.
Ένα κλασικό παράδειγμα πρόχειρης αντιμετώπισης ενός προβλήματος είναι ο δρόμος Ξάνθης Εχίνου στον οποίο έχουνε αναφερθεί και σε παλαιότερο δημοσίευμά μας και μάλιστα αμέσως μετά ακολούθησε παρέμβαση της νομαρχίας, αλλά το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται. Μιλάμε για ένα οδόστρωμα το οποίο μόνο δρόμο ευρωπαϊκής χώρας δε θυμίζει αφού οι λακκούβες του διαδέχονται η μία την άλλη, κυρίως στο κομμάτι που φτάνει μέχρι το χωριό Σμίνθη.
Συχνά βλέπουμε συνεργία της νομαρχίας να προσπαθούν να δώσουν λύση και να διορθώσουν την άσχημη αλλά και πολύ επικίνδυνη αυτή εικόνα, κάνοντας διάφορα μπαλώματα πάνω στις λακκούβες τα οποία όμως, με την πρώτη βροχή υποχωρούν και η κατάσταση επανέρχεται όχι απλά στην αρχική της κατάσταση αλλά γίνεται ακόμα χειρότερη.
Οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να δώσει μόνο μια νέα ασφαλτόστρωση όλου του δρόμου αλλά για κάποιους λόγους η νομαρχία αρκείται στις πρόχειρες και χωρίς κανένα αποτέλεσμα παρεμβάσεις. Δεν είναι όμως μόνο ο δρόμος αυτός που βάζει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων οδηγών, σε πολλούς οικισμούς που μια παρέκκλιση των οδηγών από το δρόμο θα τους οδηγήσει σε γκρεμό εκατοντάδων μέτρων, δεν υπάρχουν προστατευτικές μπάρες.
Το πιο τραγελαφικό όλων είναι η περίπτωση του Προσηλίου όπου η νομαρχία έχει τοποθετήσει σε δυο πέρα για πέρα ακίνδυνα σημεία τέτοιες μπάρες και εκεί που πραγματικά αυτές χρειάζονται, δεν έχει τοποθετηθεί ούτε ένα μέτρο μπάρας. Είναι άραγε τυχαίο που οι τοποθετημένες μπάρες είναι στην αρχή του δρόμου που οδηγεί προς το Προσήλιο και φαίνονται από τον κεντρικό δρόμο; Μήπως αυτό έγινε για να παραπλανηθούν κάποια μάτια και να πιστέψουν ότι οι μπάρες αυτές υπάρχουν μέχρι και το χωριό;
Ένα επίσης θέμα στο οποίο θέλησε να δώσει λύση η νομαρχία είναι αυτό με τους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, τοποθετώντας αναμεταδότες σε διάφορα σημεία του ορεινού όγκου ώστε τα κανάλια αυτά να εκπέμπουν κανονικά. Πράγματι οι αναμεταδότες αυτοί έδωσαν μερική λύση στο πρόβλημα αυτό αλλά και εδώ η προχειρότητα της νομαρχίας φαίνεται σε όλο της το μεγαλείο.
Με τις πρώτες σταγόνες βροχής, το σήμα των καναλιών χάθηκε και μάλιστα τη στιγμή που μιλάμε για αναμεταδότες που, όπως λένε οι πληροφορίες μας, χρυσοπληρώθηκαν. Άραγε έχει γίνει ποτέ κάποιος έλεγχος της δουλειάς αυτής; Ελέγχθηκε ποτέ ο άνθρωπος που ανέλαβε την τοποθέτηση των αναμεταδοτών ή αρκέστηκαν σε μια προφορική βεβαίωση του ότι όλα έγιναν σωστά;
Μπορεί η πραγματική πρόθεση της νομαρχίας να ήταν η επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος, αλλά η πρόθεση αυτή από μόνη της δε φαίνεται να είναι αρκετή. Ακόμα και τώρα πάντως δεν είναι αργά, ζητάω προσωπικά από τον κύριο νομάρχη και το θέμα του οδοστρώματος να δει με μεγαλύτερη προσοχή και σοβαρότητα και για την τοποθέτηση προστατευτικών μπάρων όπου αυτές είναι απαραίτητες να επιληφθεί, αλλά και σε έλεγχο της σωστής ή μη λειτουργίας των αναμεταδοτών να κάνει.
Δεν είναι δυνατό από τη μια να αμελούνται πράγματα που αφορούν χιλιάδες συνανθρώπους μας και από την άλλη να πραγματοποιούνται έργα που εξυπηρετούν έναν και μόνο άνθρωπο και φυσικά αναφέρομαι στην περίπτωση του δρόμου που οδηγεί στον οικισμό Ισέα και ο οποίος ασφαλτοστρώθηκε μέχρι το σημείο που εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο επιχειρηματία της περιοχής.
Ασφαλώς και το έργο αυτό δεν έγινε από τη νομαρχία αλλά αυτό είναι το τελευταίο που μπορεί κανείς να αναλύσει. Εμείς, στο πρόσωπο της κάθε νομαρχίας, του κάθε δήμου και της κάθε κοινότητας βλέπουμε την πολιτεία, το κράτος, και αυτό είναι που μας φταίει. Ακόμα και εκεί που μιλάμε για τομείς που υπάγονται στις αρμοδιότητες της νομαρχίας, θεωρούμε πως η ευθύνη δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στο νομάρχη ή στους συμβούλους του αλλά γενικότερα στο σύστημα αυτό που έχει συνηθίσει να φέρεται με προχειρότητα, ανευθυνότητα και τεράστια καθυστέρηση.

Σ. Καραχότζα
Πόλος έλξης για τους τουρίστες ο δήμος Σταυρούπολης
Με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής, τρεις δημοτικοί ξενώνες και πολλές δραστηριότητες δίνουν μια εναλλακτική πρόταση στους επισκέπτες της περιοχής, η οποία κερδίζει συνεχώς «φανατικούς θαυμαστές»!
Κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της περιοχής θεωρεί τον τουρισμό ο δήμος Σταυρούπολης και έχοντας ως σκοπό την ευημερία της περιοχής αλλά και τη συγκράτηση των νέων στον τόπο τους, προχωρά σε κινήσεις και δραστηριότητες με στόχο την εναλλακτική αλλά ποιοτική παροχή τουριστικών υπηρεσιών.
Έτσι, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα καταλύματα που υπάρχουν στην περιοχή αλλά και στη συνεχή ενημέρωση των επισκεπτών, παρέχοντας πέρα από την εκπληκτική ομορφιά του, πολλές και διάφορες δραστηριότητες για τους πιο «ανήσυχους».
Ειδικά μάλιστα τη χειμερινή περίοδο που το χιόνι κάνει την εμφάνισή του στις πανέμορφες περιοχές του δήμου, η Σταυρούπολη και οι γύρω περιοχές αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό που κατακλύζουν τους ξενώνες της, ενώ αποτελεί και συνήθη προορισμό για εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων από όλη τη χώρα, έχοντας έτσι συνεχώς τουριστική κίνηση.
Στο δήμο υπάρχουν πέρα από τους ιδιωτικούς και τρεις δημοτικοί ξενώνες, το Δασικό Χωριό, ο Ξενώνας Δρυμιάς και ο Ξενώνας Ηνίοχος.
Το Δασικό Χωριό Ερύμανθου βρίσκεται στο Δημόσιο Δάσος Δρυμού, σε υψόμετρο 1.350 μέτρων. Αποτελείται από δώδεκα ξύλινους κεραμοσκεπείς οικίσκους των δύο δωματίων, με δυνατότητα φιλοξενίας 4-5 ατόμων ο καθένας, καθώς και ένα μικρότερο των 2 ατόμων. Μάλιστα υπάρχει και γραφείο υποδοχής το οποίο λειτουργεί όλο το 24ωρο και αναψυκτήριο που λειτουργεί το Σαββατοκύριακο. Το Δασικό Χωριό είναι ανοικτό κάθε μέρα και όλες τις εποχές του έτους προκειμένου να υποδεχθεί τους ταξιδιώτες.
Η τουριστική μονάδα Ηνίοχος βρίσκεται στην Κοιλάδα του Νέστου, στον οικισμό των Κομνηνών και αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για τη γνωριμία με τον ποταμό και το όρος Ροδόπη. Αποτελείται από 3 αυτοεξυπηρετούμενα διαμερίσματα των 6 ατόμων και περιβάλλεται από μεγάλη έκταση με γρασίδι, γήπεδα τένις, μπάσκετ και χώρο για τοξοβολία, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί πισίνα και υπαίθριο αναψυκτήριο. Το κάθε διαμέρισμα αποτελείται από 2 δίκλινα δωμάτια, 2 μπάνια, κουζίνα πλήρως εξοπλισμένη και 1 δίκλινο στο χώρο του σαλονιού του κάθε οικήματος με τζάκι και τηλεόραση.
Ο παραδοσιακός πέτρινος Ξενώνας της Δρυμιάς, βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό και σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τον οικισμό της Σταυρούπολης. Το κτίριο είναι πετρόχτιστο είναι δυναμικότητας 10 ατόμων, με ενιαίο χώρο, πατάρι, κουζίνα και μπάνιο, ενώ διαθέτει κεντρική θέρμανση και παραδοσιακό τζάκι.
Πολύ σημαντικό είναι πως σε όλες τις εγκαταστάσεις υπάρχει πλήρης οικιακός εξοπλισμός, ιματισμός, θέρμανση και κουζίνα, που καθιστούν τις κατοικίες πλήρως αυτόνομες.
Ο φυσικός πλούτος και η ομορφιά που θα συναντήσει κανείς στο δήμο Σταυρούπολης, θα μπορούσαν να αποτελέσουν και το μόνο λόγο επίσκεψης. Το δάσος Δρυμός, γνωστό και ως Χαϊντού, που έχει κηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, τα πυκνόφυτα δάση της περιοχής, η πλούσια χλωροπανίδα που συναντάται και πολλά άλλα, αποτελούν τα γερά χαρτιά τους τουρισμού της Σταυρούπολης. Ο δήμος Σταυρούπολης, όμως, φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά στο νόημα του τουρισμού και μάλιστα του εναλλακτικού, αφού πέρα από τη φυσική ομορφιά που έχει να αναδείξει, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει από μια βόλτα στα στενά του Νέστου και περιηγήσεις στο βουνό μέχρι και πιο ειδικές δραστηριότητες. Καταβάσεις στο Νέστο, τοξοβολία, ποδηλασία και βόλτες με το τουριστικό τρενάκι του δήμου είναι λίγα μόνο από τα όσα μπορεί να κάνει ο επισκέπτης. Για τους πιο δραστήριους υπάρχει και paintball ή βόλτα με άλογα στο Νέστο.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έρθουν σε επαφή με τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Νέστος Ροδόπη του δήμου Σταυρούπολης για να κάνουν κρατήσεις, όμως λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης που υπάρχει στην περιοχή, οι ξενώνες είναι σχεδόν πάντα γεμάτοι και οι επισκέπτες πρέπει να επικοινωνούν με τη Δημοτική Επιχείρηση τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την επίσκεψή τους, ενώ δεν αποκλείεται να μπουν σε λίστα αναμονής. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 25420-21008 και 25410-63710.
Η μουσική δεν έχει σύνορα
Πολλές φορές λένε πως η μουσική και γενικότερα η τέχνη, μπορεί να ενώσει ανθρώπους που τίποτα άλλο δεν κατάφερε να ενώσει, μπορεί να δώσει λύσεις σε προβλήματα αιώνων που καμιά πολιτική δε μπόρεσε να δώσει. Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό του, ο Ξανθιώτης μουσικός Δημήτρης Κεϋβανίδης, στα μέσα του 2008 έβαλε μπροστά τη δημιουργία για πρώτη φορά ενός μουσικού δίσκου με ελληνοπομάκικα τραγούδια με έναν και μοναδικό στόχο ο οποίος δεν ήταν άλλος από να φέρει μέσα από τα νεανικά αυτά τραγούδια, τους νέους πομάκους πιο κοντά στη μητρική τους γλώσσα. Βέβαια στην προσπάθεια του αυτή υπήρξαν σύμμαχοι αλλά και πολλά εμπόδια, κυρίως από εκείνους που δε θέλουν να παραδεχτούν την ύπαρξη Πομάκων στη Θράκη.
Τώρα ο Δημήτρης Κεϋβανίδης ετοιμάζει την δεύτερη δισκογραφική του δουλειά η οποία επίσης περιέχει τραγούδια κοινωνικού χαρακτήρα, αυτή τη φορά ετοιμάζει 9 τραγούδια το καθένα από τα οποία μιλάει για μια διαφορετική περίπτωση παιδιού που γνώρισε το άσχημο και σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας μας. Το καλό με τον άνθρωπο αυτό είναι ηώς όσα κάνει τα πιστεύει κι αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία στη δουλειά που κάνει. Ας ελπίσουμε πως σε περιπτώσεις όπου απέτυχαν τόσα και τόσα, η μουσική θα δώσει τη λύση και θα ξυπνήσουν επιτέλους οι ευαισθησίες εκείνων που κατάντησαν έτσι τον κόσμο μας.
Κύριε Κεϋβανίδη, περίπου πέρυσι τέτοιο καιρό, είχατε κάνει την παρουσίαση του πρώτου σας προσωπικού δίσκου ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ, ο οποίος περιέχει τέσσερα (4) ελληνοπομάκικα τραγούδια. Ποιος ήταν ο σκοπός αυτής της προσπάθειας σας;
Ο σκοπός της δουλειάς αυτής ήταν η διάσωση της γλώσσας σας. Η γλώσσα μιας φυλής είναι ο πόλος έκφρασης και ο πολιτισμός της. Και τι δεν θα έδινα αν αύριο μεθαύριο διάβαζα ένα λογοτεχνικό βιβλίο στα Πομάκικα, εφόσον υπήρχε ένα πανεπιστήμιο πομακικής φιλολογίας, επίσημη καταγραφή της γλώσσας σε κάθε φυλή είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Και ένοιωσα, εμπνεύστηκα, εκφράστηκα έτσι όπως μου το επέτρεψε η ψυχή μου.
Ποια είναι η πορεία και η εξέλιξη αυτού του δίσκου; Υπήρξε ενδιαφέρον τόσο από τον απλό κόσμο, τους τοπικούς φορείς και κυρίως τους ίδιους τους Πομάκους για τα τραγούδια αυτά;
Το cd αυτό διανύει το δικό του ταξίδι με καπετάνιο τον πολιτισμό. Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για απήχηση και αποτελέσματα. Δεν το έκανα για να πετύχω κάτι, απλά ένοιωσα και μου βγήκε. Δεν θεωρώ ότι είναι κάτι εύκολο για τους άλλους όμως θεωρώ ότι είναι κάτι σημαντικό για εμένα.
Εκτός από την παρουσίαση που έγινε στη Θεσσαλονίκη από το δήμο Καλαμαριάς, έχετε κάνει κι άλλες παρουσιάσεις κι αν όχι γιατί; Εσείς ζητήσατε από κάποιους φορείς να βοηθήσουν στην προώθηση και ανάδειξη αυτής της δουλειάς;
Έκανα και κάνω ότι είναι δυνατόν για την πορεία αυτού του έργου. Όταν όμως κάποιοι αδυνατούν να κρατήσουν τις ισορροπίες ανάμεσα στην τέχνη και στο πρόβλημα τότε φανερώνει ότι η αντίληψη τους είναι ανέτοιμη να συλλάβει αυτό το πολιτιστικό θέμα. Ο δημιουργός δεν παρακαλάει, ούτε απαιτεί στα αυτονόητα.
Ποιο το ενδιαφέρον των τοπικών και όχι μόνο μέσων ενημέρωσης γι’ αυτή τη δουλειά σας;
Τα ΜΜΕ είναι ο Δίκτης ισορροπίας του κάθε νομού. Μπορείς να καταλάβεις πολλά για το επίπεδο της κάθε πόλης. Από τη φύση μου δεν χαϊδεύω αυτιά, αλλά τα ΜΜΕ της πόλης μου είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Το κυνήγι της είδησης είναι δύσκολο έργο, απλά θέλω πιο συχνά να βγαίνει ο πολιτισμός και συγχρόνως να ακούγεται και μια "κ. Κούνεβα". Όσο για τα δικά μου θέματα είμαι ευχαριστημένος και υπόχρεος.
Αργότερα κυκλοφορήσατε κι ένα βιντεοκλίπ με το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου; Με ποιο σκεπτικό το κάνατε αυτό; Θεωρείται ότι η εικόνα μπορεί να παίξει διαφορετικό απ’ ότι ο απλός ήχος ρόλο;
Το βιντεοκλίπ έρχεται να ζωντανέψει με εικόνα το θέμα του cd. Έχει δεχτεί καλές κριτικές στο διαδίκτυο (youtube keivanidis) και δικαιώνει τη ρύση των κινέζων μια εικόνα 1000 λέξεις. Δεχτήκατε πόλεμο για την προσπάθεια σας αυτή να φέρετε τους νέους Πομάκους ποιο κοντά στη γλώσσα τους μέσα από τα νεανικά αυτά τραγούδια σας;
Δεν μπορείς σε ότι κάνεις να τους έχεις όλους σύμμαχους. Ο πόλεμος είναι ο χρυσός κανόνας της επιβίωσης. Η δικές μου εκδορές δεν είναι τίποτα μπροστά στα προβλήματα μιας φυλής που ψάχνει να βρει τον δρόμο της και το θάρρος της.
Τώρα ετοιμάζετε ένα νέο δίσκο με αντικείμενο τα κακοποιημένα ή τέλος πάντων τα ταλαιπωρημένα παιδιά του πλανήτη. Ποιος ακριβώς θα είναι το περιεχόμενο αυτού του νέου δίσκου σας και σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή;
Εννιά τραγούδια μιλούν για 9 περιπτώσεις παιδικής δυστυχίας. Η "Φεγγαροφωτιά" βλέπει καλύτερα τι συμβαίνει στον κόσμο μας. Επενδύω για άλλη μια φορά στην ψυχή μου αλλά χρειάζομαι και χρήματα από ευαισθητοποιημένους φορείς ή ιδιώτες για να μπω στο στούντιο για την υλοποίηση του έργου.
Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε στη δημιουργία των συγκεκριμένων τραγουδιών;
Δεν ξέρω συγκεκριμένα να απαντήσω, απλά δημιουργώ από κάποια ερεθίσματα που πιστεύω ότι είναι πολλά στις μέρες μας.
Την περασμένη εβδομάδα, διοργανώσατε μια βραδιά, σκοπός της οποίας ήταν να συγκεντρωθούν από παιδιά, τα παιχνίδια που έχουν παρατημένα και δεν τα παίζουν, προκειμένου αυτά να δοθούν σε παιδιά που πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Ήταν το πνεύμα των ημερών που σας οδήγησε στην απόφαση αυτή ή πρόκειται για μια σκέψη που πάντα υπήρχε στο μυαλό σας;
Σαφώς οι γιορτές βγάζουν μια συγκινησιακή φόρτιση άλλα οι αθώες παιδικές ψυχές με προβληματίζουν όλοι την διάρκεια του χρόνου και προσπαθώ να βοηθάω με κάθε τρόπο. Δεν είναι απαραίτητο να γνωστοποιούνται όλες οι πράξεις μας, βάσει όμως του καινούριου cd που ετοιμάζω και είναι αφιερωμένο στα παιδιά ήταν η κατάλληλη περίοδος.
Εσείς είστε ευχαριστημένος από το τελικό αποτέλεσμα της βραδιάς αυτής; Που ακριβώς δόθηκαν τα παιχνίδια αυτά;
Είμαι τρείς ευχαριστημένος που μάζεψα τόσα πολλά δώρα από μικρούς 'Αγ. Βασίληδες" για άλλα παιδάκια που τα περιμένουν και τα χρειάζονται. Το δικό μου δώρο το έλαβα όταν σιγοτραγουδήσαμε την "Φεγγαροφωτιά" όλοι μαζί.
Αν δεν κάνω λάθος, νομίζω ότι ετοιμάζεται παράλληλα με όλα αυτά και ένα βιβλίο. Ποιο θα είναι το περιεχόμενο του βιβλίου αυτού;
Θα μιλήσουμε εν καιρώ και με ξεχωριστό αφιέρωμα γι’ αυτό. Να αγωνιάτε όμως!!!!!!!!!
Τι πιστεύετε ότι μπορεί να πετύχει η μουσική που όλα τα άλλα δε μπορούν να το πετύχουν;
Η μουσική από μόνη της έχει τη δύναμη να συμπαρασύρει με το ρυθμό της τον άνθρωπο να κοιτάξει βαθιά μέσα στην ψυχή του, να βρει τρόπους και δρόμους στο όνειρο. Κάνει τον άνθρωπο πιο απλό και πιο διάφανο. Η επανάσταση της μουσικής είναι επανάσταση ψυχής και αυτογνωσίας.

Σ. Καραχότζα
Θησαυρός τα γεωθερμικά πεδία για τη χώρα μας
Τεράστιο ενεργειακό δυναμικό, της τάξης των 150 μεγαβάτ το χρόνο, που αντιστοιχεί σε 114.000 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου, αξίας που ξεπερνά τα 33.455.000 ευρώ, μένει ανεκμετάλλευτο εδώ και πολλά χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα! Η ενέργεια αυτή, ισοδύναμη με αυτή που παράγει ένα μεγάλο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο και είναι αποθηκευμένη σε μορφή ζεστού νερού σε τουλάχιστον δέκα γεωθερμικά πεδία που έχει εντοπίσει το ΙΓΜΕ.
Η ιδέα της εκμετάλλευσης της μεγάλης θερμοκρασίας που επικρατεί στο εσωτερικό της γης προήλθε από την ανάβλυση μεγάλης ποσότητας θερμού νερού ή/και ατμών ή, απλώς, θερμού αέρα (τα ονομαζόμενα γεωθερμικά ρευστά) σε πολλές περιοχές της γης. Σε άλλες πάλι περιοχές, που δεν έχουν αυτό το προνόμιο, γίνονται γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη, για να βρεθούν τα γεωθερμικά αυτά ρευστά.Η γεωθερμία είναι μια ήπια και ανανεώσιμη ενεργειακή πηγή, που μπορεί, με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες, να καλύψει ενεργειακές ανάγκες θέρμανσης, αλλά και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένες περιπτώσεις.Η θερμοκρασία του γεωθερμικού ρευστού ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή και μπορεί να έχει τιμές από 25οC μέχρι 350οC.Στις περιπτώσεις που τα γεωθερμικά ρευστά έχουν υψηλή θερμοκρασία (πάνω από 150οC), η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.Όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, η γεωθερμική ενέργεια αξιοποιείται για τη θέρμανση κατοικιών και άλλων κτιρίων ή κτιριακών εγκαταστάσεων, θερμοκηπίων, κτηνοτροφικών μονάδων, ιχθυοκαλλιεργειών κ.λπ.Η χώρα μας, λόγω της διαμόρφωσης του υπεδάφους της, είναι πλούσια σε γεωθερμική ενέργεια.Η ενέργεια αυτή αξιοποιείται σήμερα με αυξανόμενους ρυθμούς.
Σήμερα στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν εντοπιστεί αξιόλογα γεωθερμικά πεδία, χαμηλής ενθαλπίας τα οποία είναι κατάλληλα για αγροτικές καλλιέργειες και θερμοκήπια ενώ ήδη υπάρχουν κάποιες εφαρμογές σε καλλιέργειες αλλά και σε ιχθυοτροφεία του Πόρτο Λάγους κατά τους χειμερινούς μήνες και επίσης έχουν ληφθεί κάποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες που αφορούν στην εφαρμογή της γεωθερμίας σε κάποια ξενοδοχεία.
Ωστόσο μέχρι στιγμής, τα σχέδια και οι εφαρμογές αυτές, βρίσκονται στα «σπάργανα» καθώς η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων έχει ιδιαίτερα ψηλό κόστος.
Το ΙΓΜΕ είναι ο μοναδικός φορέας ο οποίος ασχολήθηκε με τα γεωθερμικά πεδία της Ελλάδας και θα συνεχίσει να ασχολείται με αυτά καθώς το ερευνητικό πεδίο της γεωθερμίας δεν έχει τελειώσει.
Ένα από τα αγκάθια όμως στην εφαρμογή της γεωθερμικής ενέργειας είναι το νομικό πλαίσιο για την εκμίσθωση των κοιτασμάτων που γεννά γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όσοι επιχειρούν να αξιοποιήσουν γεωθερμικά προϊόντα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις «συμπληγάδες» της γραφειοκρατίας και εγκαταλείπουν την προσπάθεια. Επίσης, δε διατίθενται τα απαραίτητα κονδύλια από την πολιτεία για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Ο ορισμός της «πράσινης ανάπτυξης» είναι τα γεωθερμικά πεδία και ενώ η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αυτά, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα αναφορικά με την εκμετάλλευσή τους, εφόσον ακόμη δεν έχει ορισθεί το νομικό πλαίσιο.
Είναι σαφές ότι η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων, θα δώσει ώθηση και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.
Ωστόσο η ελπίδα για την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων δεν έχει σταματήσει, καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να βλέπει από διαφορετική οπτική γωνία την έννοια της «γεωθερμίας» και αυτό φάνηκε και από την επίσκεψη του γραμματέα του Εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στο ΙΓΜΕ Ξάνθης, ο οποίος μάλιστα τόνισε πως το θέμα αυτό είναι μείζονος σημασίας και πρέπει να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα.

Μ. Αλατζά
Διανύοντας τις τελευταίες ημέρες του χρόνου και καλωσορίζοντας το 2010, θέλω να ευχηθώ σε όλους μία ευτυχισμένη και δημιουργική χρονιά. Και αφού τα παραμύθια αυτή την εποχή έχουν την τιμητική τους, θα αφιερώσω σε όλους σας και στον ευατό μου, ένα παραμύθι που έχει τίτλο «η μικρή ρωγμή». Μία μικρή ρωγμή, ένα τόσο δα ελάττωμα στο οικοδόμημα της ζωής μας, που όμως κάνει τη διαφορά. Μία ρωγμή που έχουμε όλοι μας στα σπίτια μας είτε αυτά είναι παλάτια, είτε είναι φτωχικές καλύβες. Και δεν υπάρχει κανένα υλικό, ούτε τέχνη που να μπορεί να την φράξει. Μία ρωγμή που αν τη βλέπουμε καθημερινά και σκεφτόμαστε τη σημασία της, τότε σίγουρα θα είμαστε πλούσιοι και ευτυχισμένοι με όσα μας έχει χαρίσει η ζωή. Διαβάστε το παραμύθι και μην ξεχνάτε ποτέ τη «μικρή ρωγμή».
Η μικρή ρωγμή
Μια φορά και έναν καιρό...ένας Σουλτάνος έχτισε ένα παλάτι στην καρδιά της ερήμου. Έφερε εργάτες και όλα τα αναγκαία υλικά ξοδεύοντας 100.000 δηνάρια. Το παλάτι ήταν υπέροχο με χρυσούς και αργυρούς τρούλους και πυργίσκους, με καταπράσινους κήπους και σιντριβάνια, καρποφόρα δέντρα και πουλιά. Τα δωμάτια ήταν επιπλωμένα και διακοσμημένα με μεγάλη χλιδή αλλά και καλό γούστο.
Όταν ήταν τελειωμένο πια κάλεσε τους βεζίρηδές του, τους άρχοντες και τους μεγιστάνες του για τα εγκαίνια. Ήρθαν όλοι φέρνοντας δώρα για τη γιορτή. Ο Σουλτάνος, αφού τους ξενάγησε παντού δείχνοντας όλες τις ομορφιές του παλατιού του, τους έβαλε να καθίσουν μαζί του σε μια αίθουσα για να φάνε και να πιούνε. Τους ρώτησε όλους να πούνε τη γνώμη τους -κατά πόσο υπήρχε κάποια λεπτομέρεια, κάποια παράλειψη που να χρειαζόταν διόρθωση. Όλοι μίλησαν με εγκωμιαστικά λόγια και κανείς δεν ανέφερε κανένα ελάττωμα, κανένα ψεγάδι.
Μόνο ένας γέροντας ιερωμένος δεν έλεγε τίποτα ωσότου τελικά ο Σουλτάνος τον πίεσε και αυτόν να μιλήσει. «Σουλτάνε μου», του είπε με σεβασμό, «χίλια να 'ναι τα χρόνια σου για κάθε μέρα μου, όμως υπάρχει ένα μικρό ελάττωμα, μια μικρή ρωγμή, στο οικοδόμημά σου. Αν δεν υπήρχε αυτή η ρωγμή το παλάτι σου θα ήταν ανώτερο και από τον παράδεισο.»
«Δε βλέπω καμιά ρωγμή, καμιά παράλειψη!», είπε οργισμένος ο Σουλτάνος. «Εσύ δεν ξέρεις τίποτα από αρχιτεκτονική και προσπαθείς τώρα να κάνεις επίδειξη με ανοησίες.»
«Έχεις δίκιο, πολυχρονεμένε μου! Εγώ δεν ξέρω τίποτα από αρχιτεκτονική, μα η ρωγμή υπάρχει. Όλοι την έχουν αμελήσει και κανείς δεν μπορεί να τη διορθώσει. Δεν τη βλέπετε λόγω της αλαζονείας σας. Μιλώ για τη ρωγμή μέσα από την οποία έρχεται ο άγγελος του Θανάτου, ω Σουλτάνε μας! Τι γίνεται όταν έρθει εκείνος; Ποιος θα τον σταματήσει; Δεν υπάρχει καμιά τέχνη που να κάνει άφθαρτο το φθαρτό, ούτε πλούτος που να φράξει τη ρωγμή εκείνη. Γι’ αυτό Σουλτάνε μου μη στηρίζεις την ευτυχία σου σε αυτά τα πράγματα και μην αφήνεις την υπερηφάνεια να σε τυφλώνει.»
Ευχή όλων μας να ακολουθήσουμε τα τελευταία λόγια του σοφού γέροντα και να κάνουμε πράξη όσα ευχόμαστε. Καλή χρονιά!!!!
Η μοίρα του προπονητή είναι γνωστή στην Ελλάδα, πληρώνει την κακή πορεία της ομάδας του…

Το ζήτημα του προπονητή στην Ελλάδα είναι αρκετά λεπτό. Υπάρχουν τεχνικοί που χαίρουν εμπιστοσύνης από πλευράς διοίκησης και είναι στο απυρόβλητο και υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι με την πρώτη… στραβή γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα και πληρώνουν το μάρμαρο… μιας αποτυχίας. Κάθε χρόνο στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας πάνω από εφτά ομάδες αλλάζουν τους προπονητές σαν τα… πουκάμισα, στο μέσον μάλιστα της χρονιάς.
Και η φετινή σεζόν δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση για τους συλλόγους. Η μέχρι στιγμής συγκομιδή λέει ότι δέκα ομάδες έχουν προβεί σε αντικατάσταση τεχνικού, και βρισκόμαστε μόλις στο τέλος του πρώτου γύρου, με τη θέση του προπονητή να είναι ηλεκτρική… καρέκλα.
Οι «άτυχοι» από το τέλος Αυγούστου που ξεκίνησε το πρωτάθλημα μέχρι και σήμερα ήταν:
Αυτοί που έφυγαν νύχτα!
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ: Η συγκεκριμένη φράση ανήκει δικαιωματικά στον Ίλιε Ντουμιτρέσκου. Ο Ρουμάνος προπονητής με θητεία σε ΑΕΚ, Αιγάλεω και Ακράτητο, ανέλαβε τα ηνία του Πανθρακικού στα μέσα του καλοκαιριού αντικαθιστώντας τον Εμίλιο Φερέρα ο οποίος μετακόμισε στη Νέα Σμύρνη και τον Πανιώνιο. Ο «Ντούμι» δεν άντεξε. Αποχώρησε από την ομάδα μετά την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος αφού η διαφορά φιλοσοφίας που είχε με τη διοίκηση τον ανάγκασε να κουνήσει… μαντίλι. Τελικά τη θέση του στην τεχνική ηγεσία πήρε ο Αλμπέρ Καρτιέ, ο οποίος ακόμα μέχρι και σήμερα προσπαθεί να δώσει στην ομάδα την πρώτη νίκη.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Η εντός έδρας ισοπαλία με την Καβάλα ήταν η σταγόνα… που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Τιμούρ Κετσπάγια. Ο Γεωργιανός προπονητής δεν πρόλαβε τελικά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και απολύθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου. Αντικαταστάτης του στον πάγκο ο Βραζιλιάνος «λευκός Πελέ», Ζίκο, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο στο ματς με την ΑΕΚ στις 23 Σεπτεμβρίου, όπου και ξεκίνησε με το δεξί.
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: Ούτε ο Μότσιλο Βούκοτιτς κατάφερε να βγάλει το μήνα Σεπτέμβριο. Ο Σέρβος προπονητής υπέβαλε την παραίτησή του στις 21/9 αφού τα άσχημα αποτελέσματα που έφερε η ομάδα προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια της διοίκησης. Τη θέση του Βούκοτιτς πήρε ο Ισπανός Κίκε Ερνάντεθ ο οποίος ομολογουμένως έχει βελτιώσει αρκετά την αγωνιστική εικόνα του συλλόγου.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Ο Μάριο Γκόμεζ μπορεί να ήρθε με αρκετά καλές συστάσεις για να αναλάβει τον πάγκο του Αστέρα Τρίπολης, ωστόσο εκ του αποτελέσματος οι διοικούντες δε δικαιώθηκαν για την επιλογή τους. Στις 25 Οκτωβρίου ο Αργεντίνος προπονητής αποχαιρέτησε την ομάδα και λίγες ημέρες αργότερα τη θέση του πήρε ο Βαγγέλης Βλάχος ο οποίος πραγματικά έχει αναμορφώσει προς το καλύτερο τους «Αρκάδες».
SKODA ΞΑΝΘΗ: Ακόμα ένας προπονητής που δεν άντεξε είναι ο Βόλφανγκ Βόλφ. Ο Γερμανός τεχνικός ανακοινώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο στα μέσα Σεπτεμβρίου πέρασε την πόρτα της εξόδου, προφανώς για το κακό ξεκίνημα που έκανε η ομάδα στο πρωτάθλημα. Αντικαταστάτης του ένας παλιός γνώριμος ο Γιάννης Ματζουράκης, αφού η διοίκηση στράφηκε στη δοκιμασμένη λύση.
Ο απολογισμός του α΄ γύρου
Η απογοήτευση της χρονιάς. Κακή πορεία, κακή ψυχολογία και κακή διαχείριση του ρόστερ. Ο Γιάννης Ματζουράκης ανέλαβε δράση με σκοπό να βγάλει εις πέρας τη δύσκολη αποστολή της σωτηρίας. Η Skoda Ξάνθη δεν πείθει με τις εμφανίσεις της και είναι το μεγάλο ερωτηματικό του δεύτερου γύρου.
Τι λείπει από την ομάδα; Ηρεμία. Για να έρθει όμως η ηρεμία πρέπει να έρθουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όσο δεν έρχονται τόσο η ομάδα θα βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί.
Πρόλαβαν παρέλαση και έφυγαν!
Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται οι προπονητές οι οποίοι άντεξαν… μέχρι την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, ωστόσο δεν κατάφεραν να προλάβουν και τα Χριστούγεννα.
ΆΡΗΣ: Μπορεί να ξεκίνησε με αρκετές φιλοδοξίες, ωστόσο στην πορεία το πράγμα στράβωσε αρκετά. Ο Ιομάρ Μαζίνιο κούνησε… μαντίλι από τη Θεσσαλονίκη στις 2 Νοεμβρίου αφού δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της διοίκησης αλλά και του κόσμου. Διάδοχος στον πάγκο της ομάδας είναι ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ ο οποίος έχοντας στο παλμαρέ του δύο τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ με τη Βαλένθια, ήρθε στους «κίτρινους» με μοναδικό σκοπό να τους οδηγήσει σε καλύτερες ημέρες.
ΗΡΑΚΛΗΣ: Δύο ημέρες μετά την 28η Οκτωβρίου ο Όλεγκ Προτάσοφ υπέβαλε την παραίτησή του στη διοίκηση του Ηρακλή. Μπορεί η ομάδα να ξεκίνησε καλά, ωστόσο μετά από την 3η αγωνιστική τα «χάλασε» με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του Ουκρανού προπονητή. Ήρθε και ο αποκλεισμός από τη συνέχεια του Κυπέλλου από τα Τρίκαλα για να δέσει… το γλυκό. Ο Σάββας Κωφίδης μετά την αποχώρηση του έμπειρου τεχνικού, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία και μέχρι τώρα έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει κάπως την απόδοση της ομάδας.
ΚΑΒΑΛΑ: Κανένας δεν κατάλαβε γιατί έφυγε από τον πάγκο της Καβάλας, ο Γιάννης Παπακώστας. Οι «Αργοναύτες» ξεκίνησαν εξαιρετικά τη χρονιά και τη συνεχίζουν μέχρι τώρα, ωστόσο ο Παπακώστας στις 14 Νοεμβρίου αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία και κανένας δεν ξέρει τους λόγους. Πάντως σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν εκείνες τις ημέρες, η προπονητολογία που ακούγονταν αρκετά επηρέασε και συνάμα πείραξε τον έμπειρο τεχνικό ο οποίος αποφάσισε να φύγει. Τη θέση του πήρε ο μέχρι πρότινος βοηθός του Βαγγέλης Γούτης.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Ανέλαβε τον Ιούνιο του 2008 και κάθισε μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου του 2009, πληρώνοντας ουσιαστικά την ήττα της 29ης Νοεμβρίου από τον Ολυμπιακό. Ο Χενκ Τεν Κάτε αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό ύστερα από ενάμιση χρόνο παρουσίας του στον πάγκο ως αποτυχημένος. Έχοντας διατελέσει βοηθός στην Μπαρτσελόνα και στην Τσέλσι και ως πρώτος προπονητής στον Άγιαξ, οι άνθρωποι της ομάδας έβλεπαν στο πρόσωπο του τον άνθρωπο που θα οδηγούσε και πάλι το «τριφύλλι» στους τίτλους. Τίποτα από αυτά δεν κατάφερε. Πέρυσι έχασε με αρκετά μεγάλη διαφορά τον τίτλο, ενώ και στο Κύπελλο αποκλείστηκε από τον Πανσερραικό. Το μόνο που έχει μείνει για να θυμούνται οι φίλοι του συλλόγου είναι η περσινή πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Τη θέση του πήρε ο Νίκος Νιόπλιας ο οποίος θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι δεν πέτυχε ο προκάτοχος του.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Ήταν η αδυναμία του προέδρου της ΠΑΕ Γιώργου Χριστοβασίλη στον πάγκο της ομάδας. Ο λόγος για τον Γιώργο Παράσχο ο οποίος αποχώρησε και αυτός στις 6 Δεκεμβρίου μετά την εντός έδρας ήττα από τον Ηρακλή. Δεν κατάφερε να δικαιώσει τον κ. Χριστοβασίλη για την επιλογή του με αποτέλεσμα να αποχαιρετήσει δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα τον πάγκο. Ο μέχρι πρότινος βοηθός του Θύμιος Γεωργούλης, χρίστηκε πρώτος προπονητής.
Φύγε εσύ, έλα εσύ !
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τιμούρ Κετσπάγια (αποχώρησε), Ζίκο(ήρθε)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Χενκ Τεν Κάτε (αποχώρησε), Νίκος Νιόπλιας (ήρθε)
ΆΡΗΣ: Ιομάρ Μαζίνιο (αποχώρησε), Έκτορ Ραούλ Κούπερ (ήρθε)
ΗΡΑΚΛΗΣ: Όλεγκ Προτάσοφ (αποχώρησε), Σάββας Κωφίδης (ήρθε)
ΚΑΒΑΛΑ: Γιάννης Παπακώστας (αποχώρησε), Βαγγέλης Γούτης (ήρθε)
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Μάριο Γκόμεζ (αποχώρησε), Βαγγέλης Βλάχος (ήρθε)
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Γιώργος Παράσχος (αποχώρησε), Θύμιος Γεωργούλης (ήρθε)
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: Μόμτσιλο Βούκοτιτς (αποχώρησε), Κίκε Ερνάντεθ (ήρθε)
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ: Ίλιε Ντουμιτρέσκου (αποχώρησε), Αλμπέρ Καρτιέ (ήρθε)
SKODA ΞΑΝΘΗ: Βόλφανγκ Βόλφ (αποχώρησε), Γιάννης Ματζουράκης (ήρθε)
Φιλικό τουρνουά ετοιμότητας διοργανώνει σήμερα η Skoda Ξάνθη
Η Skoda Ξάνθη και ο Γιάννης Ματζουράκης, θέλουν να εκμεταλλευτούν όσο το δυνατόν καλύτερα την διακοπή του πρωταθλήματος. Για το λόγο αυτό προγραμμάτισαν τουρνουά με την συμμετοχή της Δόξα Δράμας και του Πανθρακικού, το οποίο θα διεξαχθεί σήμερα 30 Δεκεμβρίου στο SKODA ΞΑΝΘΗ ARENA, στα Πηγάδια, διάρκειας τριών 45λεπτων και φυσικά ενόψει του της πρεμιέρας του 2010 με τον ΠΑΣ Γιάννινα.Το πρόγραμμα αναλυτικά: 16:00 SKODA ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ17:00 SKODA ΞΑΝΘΗ - ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ18:00 ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ - ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣΗ είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους φιλάθλους.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ
Πολύ καλές καιρικές συνθήκες επικρατούσαν την Δευτέρα το απόγευμα στο Προπονητικό κέντρο Πηγαδίων στην επάνοδο στις προπόνησεις μετά τη τετραήμερη εορταστική άδεια που είχαν οι ποδοσφαιριστές της ομάδας.
Πριν την προπόνηση ο κύριος Μαντζουράκης μίλησε στους παίκτες του και τους έδωσε τόσο τις δικές του ευχές όσο και του τεχνικού επιτελείου. Σημείωσε ότι μετά την άδεια ξεκινάει ένα δυνατό πρόγραμμα προπονήσεων εν όψει του αγώνα με τον ΠAΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ και ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικός για την «αντεπίθεση» της ομάδας στο δεύτερο γύρο.
Από την πρώτη αυτή προπόνηση απουσίαζαν, ο Oday ο οποίος βρίσκεται με την εθνική ομάδα της χώρας του και ο Ταιντέρ που προσβλήθηκε από την νέα γρίπη και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της χώρας του (Γαλλία).
Σήμερα, ήταν και η πρώτη προπόνηση του Nathan Elligton ο οποίος δήλωσε στο Skodaxanthifc.gr μετά την προπόνηση. «Πρώτα να δώσω τις ευχές μου σε όλο τον κόσμο και ειδικά στους φιλάθλους μας. Είναι η πρώτη μου προπόνηση και πραγματικά έχω μείνει έκπληκτος από τις εγκαταστάσεις του προπονητικού κέντρου, την οργάνωση στην υποστήριξη ποδοσφαιριστών ακόμα και από το επίπεδο της προετοιμασίας. Δεν ξέρω, είδα μια τρομερή οργάνωση, είδα μια ομάδα στο προηγούμενο αγώνα να στέκεται πάρα πολύ καλά στο γήπεδο και τώρα πήρα και μια θετική εικόνα από την προετοιμασία. Νομίζω η ομάδα μου, φαίνεται πως έχει τις δυνατότητες και πρέπει να ανέβει στο πίνακα, και αυτό μας επισήμανε σήμερα ο προπονητής μας. Μπορούμε για πιο ψηλά και εγώ προσωπικά θα δώσω το καλύτερο μου εαυτό για να το πετύχουμε».
ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤ΄ΕΜΠΟΔΙΩΝ
Η πρώτη μεταγραφική κίνηση της Skoda Ξάνθης πραγματοποιήθηκε με την απόκτηση του Νέιθαν Έλινγκτον όμως φαίνεται ότι το θέμα των μεταγραφών έχει «κολλήσει». Για να υπάρξουν περεταίρω εξελίξεις θα πρέπει να απελευθερωθούν θέσεις με την αποχώρηση ορισμένων παικτών που κρίθηκαν ως μη απαραίτητοι για το ρόστερ της ομάδας. Ο Γιώργος Βακουφτσής, Ναμπίλ Ταϊντέρ και Πέτερ Στίβαρ είναι οι τρεις υποψήφιοι προς αποχώρηση από τον Θρακιώτικο σύλλογο αλλά οι άνθρωποι της ΠΑΕ αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την αποδέσμευση τους. Ο πρώτος, το καλοκαίρι είχε συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, Χρήστο Πανόπουλο, να μην φέρει αντιρρήσεις σε περίπτωση αποχώρησης του, τώρα όμως επιθυμεί την παραμονή του και ζητάει μια «δεύτερη» ευκαιρία. Ο Ταϊντέρ, διεκδικεί το οφειλόμενο ποσό προκειμένου να δεχθεί τη λύση του συμβολαίου του, ενώ με τον Στίβαρ η κατάσταση είναι περισσότερο μπερδεμένη. Ο Σλοβάκος επιθετικός έχει αποκτηθεί ως δανεικός από την Μπρίστολ Σίτι και το θέμα αποδέσμευσης του προκαλεί μεγαλύτερο «πονοκέφαλο». Η εβδομάδα αναμένεται να είναι κρίσιμη και θα ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις για τις περιπτώσεις των προαναφερθέντων, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εξελίξεις στα μεταγραφικά.
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ;
Την τελευταία του προπόνηση έκανε με την ομάδα ο Ισπανός Αντρέου όπου και αναχώρησε την Τετάρτη για την πατρίδα του. Ο κύριος Μαντζουράκης θα ανακοινώσει την απόφαση του για τον ποδοσφαιριστή μετά την διακοπή των Χριστουγέννων.
Κατενθουσιασμένος με την Ελλάδα και την Skoda Ξάνθη δήλωσε ο Αντρέου Γκεράνο Μορένο. Ο Ισπανός χαφ που δοκιμάστηκε επί ένα 4ήμερο, δεν έκρυψε στους συμπατριώτες του τις πολύ θετικές εντυπώσεις που έχει αποκομίσει τον καιρό που βρίσκεται στη Ξάνθη.«Δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά με την Ισπανία, τουλάχιστον όσον αφορά τις υποδομές. Το απόγευμα της Κυριακής παρακολουθήσαμε την αναμέτρηση ανάμεσα σε Skoda Ξάνθη και Ηρακλή, στην οποία κέρδισε η μελλοντική ομάδα μου. Είμαι ενθουσιασμένος» τόνισε χαρακτηριστικά.
ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ
Την τελευταία προπόνηση της πραγματοποίησε την Τετάρτη στο προπονητικό κέντρο Πηγαδίων η SKODA ΞΑΝΘΗ.
Το προπονητικό team δούλεψε πάνω σε ασκήσεις φυσικής κατάστασης και το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με φιλικό ανάμεσα σε «κίτρινους» και «μπλε» με τους πρώτους να επικρατούν με 3-2
Στο τέλος της προπόνησης σε ευχάριστο κλίμα ανταλλάχθηκαν οι καθιερωμένες ευχές και όλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Δευτέρα στις 15:00 όπου ξεκινάει και η προετοιμασία για τον αγώνα με τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ.
ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ
Την Χριστουγεννιάτικη εκδήλωσης τους πραγματοποίησαν την Τρίτη το βράδυ στους χώρους του Le Chalet οι Ακαδημίες της Skoda Ξάνθη. Όλοι ήταν εκεί, γονείς , προπονητές καθώς επίσης και αντιπροσωπεία από την ομάδα ανδρών με τους κύριο Μαντζουράκη, Κωστούλα, Λουτσιάνο, Κιντάνα καθώς επίσης και τον Team Manager της ΠΑΕ κύριο Γιώργο Κασναφέρη.
Όλοι μίλησαν στα παιδιά, τους έδωσαν τις ευχές τους και όλοι τα συμβούλεψαν ότι πρώτο μέλημα τους θα πρέπει να είναι η γνώση και να δουλέψουν σκληρά για να συνδυάσουν το σχολείο με αυτό που αγαπάνε.
Στο τέλος της εκδήλωσης οι παίκτες μοίρασαν δώρα και ευχήθηκαν προσωπικά στα παιδιά και υπέγραψαν αυτόγραφα.
Επίσκεψη στο Ειδικό Γυμνάσιο
Αντιπροσωπεία την Skoda Ξάνθη με επικεφαλής μέλος του Διοικητικού συμβουλίου κύριο Ν. Δαμκαλή και τον Team Manager της ομάδας κύριο Γιώργο Κασναφέρη, καθώς επίσης και τους ποδοσφαιριστές Σταθάκη, Ριζογιάννη, Βασιλακάκη και Μαρσελίνιο, επισκέφτηκε το ειδικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης. Η αντιπροσωπεία της ΠΑΕ μοίρασε δώρα στα παιδιά και έψαλλαν όλοι μαζί τα κάλαντα και αντάλλαξαν ευχές.
Επίσης ο κύριος Μαντζουράκης παραβρέθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος παλαίμαχων ποδοσφαιριστών Αλεξανδρούπολης όπου και τιμήθηκε για την προσφορά του στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.
ΔΑΝΕΙΚΟΣ Ο ΛΙΑΠΑΚΗΣ
Στην απόκτηση του Μανώλη Λιαπάκη προχώρησε ο Ολυμπιακός Βόλου. Ο 25χρονος αμυντικός ανήκει στην Skoda Ξάνθη και παραχωρήθηκε με υποσχετική στους Θεσσαλούς ως το τέλος της περιόδου. Ο σημερινός τεχνικός των «ερυθρόλευκων» Σάκης Τσιώλης ήταν αυτός έδωσε το πράσινο φως για την απόκτησή του, αφού οι δυο τους είχαν συνεργαστεί στον Θρασύβουλο.
Μάρεκ Ζίεντσουκ: Να οδηγήσουμε ψηλά της Skoda Ξάνθη
Ο Μάρεκ Ζιέντσουκ μπορεί να βρισκόταν σε διακοπές λόγω των Χριστουγέννων όμως βρήκε λίγο χρόνο και μίλησε στο σάιτ της Skoda Ξάνθης και αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα, αλλά φυσικά και στην δική του κατάσταση. Ο Πολωνός παίκτης, τόνισε ότι πλέον έχει προσαρμοστεί πλήρως στις απαιτήσεις της ομάδας του.Αρχικά μίλησε για τους έξι μήνες που είναι στην ομάδα: «Είμαι πολύ χαρούμενος από την διαμονή μου στην πόλη της Ξάνθης. H οικογένεια μου έχει προσαρμοστεί απόλυτα, οι άνθρωποι είναι πολύ φιλόξενοι και είναι πάντα δίπλα μας για να μας εξυπηρετήσουν. Ηταν η πρώτη φορά που βγαίνουμε από την χώρα μας και χρειαζόμασταν λίγο χρόνο στην αρχή για να προσαρμοστούμε στον νέο τρόπο ζωής αλλά όλα είναι πολύ καλά».Γενικά για τις συνθήκες στην ομάδα, είπε: «Η ΠΑΕ Skoda Ξάνθη κινείται σε υψηλά επαγγελματικά στάνταρ. Μας παρέχει όλες τις ανέσεις για να κάνουμε την δουλειά μας τέλεια (γήπεδα-υποδομές-οργάνωση). Αυτό δημιουργεί περισσότερες απαιτήσεις σε όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα για υψηλότερη δουλειά και καλυτέρα αποτελέσματα».Όσον αφορά στον δικό του απολογισμό: «Στην αρχή αντιμετώπισα διάφορα προβλήματα μικροτραυματισμών όπου με άφησαν λίγο πίσω. Δεδομένου και του χρόνου προσαρμογής που χρειαζόμουν αλλά και την αλλαγή προπονητή που είχαμε στο ξεκίνημα δεν με άφησαν να δείξω τις πραγματικές μου δυνατότητες. Τον τελευταίο καιρό δουλεύω πολύ στις προπονήσεις, ο προπονητής μου με χρησιμοποιεί δίνοντας μου παιχνίδια και αυτό μου τονώνει την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση για να ανεβάσω την απόδοση μου. Πιστεύω ότι από εδώ και πέρα παιχνίδι με παιχνίδι θα γίνομαι καλύτερος και ποιο χρήσιμος για την ομάδα μου».Για το παιχνίδι με τον Ηρακλή, τόνισε: «Ήταν ένας συγκλονιστικός αγώνας. Είχαν προηγηθεί δυο ανεπιτυχή αποτελέσματα και όλοι στην ομάδα γνωρίζαμε την σπουδαιότητα του ματς. Είχαμε πάθος, αποφασιστικότητα και πίστη για το αποτέλεσμα. Δουλέψαμε σκληρά μέσα στο γήπεδο, ακολουθήσαμε τις οδηγίες του προπονητή μας και πήραμε αυτό που δικαιούμασταν δίνοντας χαρά στους οπαδούς μας».Φυσικά ο Πολωνός παίκτης δεν παρέλειψε να στείλει και τις ευχές του στον κόσμο της ομάδας και όχι μόνο: «Θα ήθελα να ευχηθώ το νέο έτος να φέρει υγεία και χαρά σε εκείνους και τις οικογένειες τους και εμείς να οδηγήσουμε την ομάδα εκεί που ονειρεύονται».
Μαύρα Χριστούγεννα για τη Makro Ξάνθη που έχασε για δεύτερη εντός έδρας αγωνιστική
Τη δεύτερη συνεχόμενη εντός έδρας ήττα γνώρισε η Makro Ξάνθη στην αυλαία του 2009, χάνοντας από τον Ίκαρο/Έσπερο Καλλιθέας με 69-74. Μία ήττα που ήρθε να επιβεβαιώσει το φετινό κανόνα που θέλει την ξανθιώτικη ομάδα να μην πετυχαίνει δύο συνεχόμενες νίκες, από την αρχή της χρονιάς.
Το χειρότερο από όλα ήταν ότι η Makro Ξάνθη έχασε μοναδική ευκαιρία να ξεφύγει από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού, αφού και τα αποτελέσματα των άλλων αγώνων δεν την ευνόησαν.
Ουσιαστικά… πέταξε στα σκουπίδια την πρώτη εκτός έδρας νίκη στο Πέραμα, ενώ όλες οι ομάδες που «βράζουν» στο ίδιο καζάνι έχουν μία μεγάλη επιτυχία, που με τον τρόπο αυτό αναπληρώνουν το τυχόν εντός έδρας στραβοπάτημα. (Όρα νίκες Αμύντα επί Makro Ξάνθη και Ολυμπιάδα, Πέραμα στο Ρέθυμνο, κα).
Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπερβάλλουν εαυτόν στη συνέχεια μπορεί να γίνουν το πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό αφού αρχίζουν και δεν πείθουν ότι μπορούν να επιστρέψουν στις καλές εμφανίσεις και στις νίκες καθώς με τη μέχρι σήμερα πορεία της Makro Ξάνθη, αδικούν τους εαυτούς τους.
Στο αγωνιστικό μέρος, οι παίκτες του Νεοκλή Λεμονίδη μπήκαν καλύτερα προηγήθηκαν με 7-2 μετά από 2.07΄ αγώνα και έδειξαν τις διαθέσεις τους. Δυστυχώς η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη. Οι Αθηναίοι με πρωταγωνιστές τους Καράμπουλα – Κατούφα, όχι μόνο ροκάνισαν τη διαφορά αλλά με ένα σερί 0-10 μετέτρεψαν τον 10-8 σε 10-18 και λίγο αργότερα έφτασαν την διαφορά, στο +9 (12-21), δίνοντας το πρώτο μήνυμα ότι δεν βρίσκονται στο ρετιρέ κατά λάθος.
Μπορεί με ένα σερί (8-0) οι Ξανθιώτες σε 93΄΄ να μείωσαν στον πόντο, ακριβώς με τη λήξη της πρώτης περιόδου (20-21), όμως και στη δεύτερη περίοδο οι φιλοξενούμενοι έκαναν νέα απόπειρα να ξεφύγουν στο σκορ. Το 20-30 στο 7.50΄ πριν το τέλος του ημιχρόνου έφερε νέα μαύρα σύννεφα, που όμως και πάλι οι παίκτες του Νεοκλή Λεμονίδη με πρωταγωνιστές τους Χρήστου – Αναγνωστόπουλο έφεραν στα ίσα τη συνάντηση (35-35), δείχνοντας ότι μπορούσαν να πετύχουν τη νίκη.
Στην 3η περίοδο, οι παίκτες του Λυκογιάννη είχαν το προβάδισμα αλλά δεν μπορούσαν να το μετουσιώσουν σε διαφορά ασφαλείας, ενώ 1.21΄ πριν το τέλος ο Μασλαρινός έφερνε και πάλι τον αγώνα στα ίσα (52-52) και 51΄΄ αργότερα έδινε για δεύτερη φορά (από το 7-2) προβάδισμα στην ομάδα του με βόμβα 3ων πόντων με τον Νησιώτη με 1/2 βολές να γράφει το τελικό 56-52 ένα δευτερόλεπτο πριν το τέλος.
Η ανατροπή αυτή των δεδομένων δε λειτούργησε καλά και πριν περάσουν 55΄΄ στην 4η περίοδο, οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλευόμενοι τα συνεχόμενα λάθη ξαναπήραν το προβάδισμα με 56-57 και πλέον το παιχνίδι κυλούσε με εναλλασσόμενη την πρωτοπορία, δείχνοντας ότι θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Και αυτή τη φορά ήταν για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι με 3ποντο του Καράμπουλα στην εκπνοή του χρόνου της επίθεσής τους έκαναν το 64-68 μια διαφορά που αποδείχθηκε καθοριστική αφού οι Ξανθιώτες το μόνο που κατάφερναν ήταν να την μειώνουν στο καλάθι χάνοντας ταυτόχρονα και βολές.
Ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος ήταν ο μόνος των Ξανθιωτών που διασώθηκε. Ο Ξανθιώτης σέντερ που βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη Makro Ξάνθη με τους 20 πόντους που πέτυχε, πέρασε πρώτος στη λίστα των παικτών της ομάδας με 171 πόντους, ενώ βρίσκεται στην 7η θέση των σκόρερ της Α2.
Με λάθη εις βάρος της ξανθιώτικης ομάδας ήταν η διαιτησία των κ.κ. Παφίλη (Κοζάνη) – Τζιμογιάννη (Γιάννινα) – Λαζαρίδη (Θεσσαλονίκη).
Τα 10λεπτα: 13-22, 30-33 (ημιχ.), 49-53, 69-74 τελικό.
MAKRO ΞΑΝΘΗ (Λεμονίδης): Παναγιωτόπουλος 2, Χρήστου 18 (2/4), Κουκουράβας 5 (1/1), Στεφανίδης 4, Γέλενιτς 9 (2/7), Αναγνωστόπουλος 20, Νησιώτης 3, Μασλαρινός 8 (1/3).
ΙΚΑΡΟΣ/ΈΣΠΕΡΟΣ (Λυκογιάννης): Λάκσα 10 (2), Μάρτζος, Φαλέκας 3, Καράμπουλας 22 (10/11β., 3/5δ., 2/2τρ.), Πολυτάρχου 1, Κατιάκος 6, Λιούις 10, Κερασοβίτης 9, Τζιάλας, Αγγελόπουλος, Κατούφας 7, Πετροδημόπουλος 6.
ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Αγωνιστική στην Α2 χωρίς εκπλήξεις δεν υπάρχει και αυτό αποδεικνύεται κάθε εβδομάδα. Οι δύο ομάδες της Κρήτης έχασαν στην έδρα τους, ενώ η Ολυμπιάδα ηττήθηκε από τον Αμύντα.
Συγκλονιστικό ματς έγινε στην Κρήτη. Ο Γκάμπρανς μείωσε σε 61-64 στο 1.32', όμως ο Βασιλόπουλος 35'' πριν το τέλος έκανε με δύο συνεχόμενα καλάθια το 61-68. Ο Γκάμπρανς μείωσε στο τέλος με τρίποντο, όμως ο νεαρός Φώτης Βασιλόπουλος αναδείχθηκε σε άνθρωπο του αγώνα…
Στην Τρίπολη, οι Σέρρες επιβεβαίωσαν ότι είναι πολύ σκληρό καρύδι, όμως ο Αρκαδικός πανηγύρισε μια υπερπολύτιμη νίκη με τρίποντο του Σιζόπουλου 7.4'' πριν τη λήξη του αγώνα.
Το Παγκράτι, με τον Βασίλη Φραγκιά στον πάγκο, έκανε το 2/2, δείχνοντας πως άρχισε να βρίσκει το δρόμο του...
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα οι παίκτες αναχώρησαν για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους για τη διακοπή λόγω των Χριστουγέννων και τη Δευτέρα το απόγευμα επανήλθαν στις προπονήσεις, όπου ξεκίνησε και η προετοιμασία για το Σαββατιάτικο αγώνα με τον Ερμή στο Λαγκαδά. Μία συνάντηση η οποία αποτελεί ντέρμπι, αφού οι δύο ομάδες ξεκίνησαν με πολλές φιλοδοξίες αλλά δυστυχώς βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη και θα παλέψουν για τη σωτηρία μιας και ισοβαθμούν με 15 βαθμούς. Οι γηπεδούχοι προέρχονται από εκτός έδρας νίκη μέσα στο Αιγάλεω, ενώ σε γενικές γραμμές τα πηγαίνουν καλύτερα μακριά από το Λαγκαδά όπου μετρούν τρις επιτυχίες στις έξι εξόδους τους.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ
Δεν έγινε ο αγώνας Ηρακλή – ΚΑΟΔ λόγω συμμετοχής του γηραιού στον επεισοδιακό ημιτελικό αγώνα κυπέλλου Ελλάδος με τον Παναθηναϊκό 64-80.
Ιδιαίτερα επιβαρυντικό είναι για τον Ηρακλή το φύλλο αγώνα της αναμέτρησης του Κυπέλλου και τα όσα κατέγραψαν οι διαιτητές. Οι τελευταίοι αναφέρθηκαν με κάθε λεπτομέρεια στα όσα έγιναν χθες στο «Ιβανώφειο» (καθυστέρηση έναρξης αγώνα, πολλές διακοπές, αντικείμενα στο παρκέ, καπνογόνα κλπ) και πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος τιμωρίας του «Γηραιού».
Ειδικά μετά και την εκκένωση των κερκίδων, τα πράγματα είναι… σκούρα για τους «κυανόλευκους», οι οποίοι περιμένουν εντός των επόμενων ημερών την κλήση τους σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή.
ΑΝΑΒΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ
Το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΚ έλαβε τέλος και η σχετική απόφαση ήταν να μη ληφθεί απόφαση για τη διεξαγωγή απεργίας ή όχι. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών στο οποίο μετείχαν όλα τα μέλη του (τηλεφωνικά) και στο οποίο συζητήθηκαν τα θέματα των κινητοποιήσεων και της απεργίας.
Μετά από τα καινούργια δεδομένα που παρουσιάστηκαν και με την ανάληψη πρωτοβουλιών του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Παναγιώτη Μπιτσαξή, ο οποίος φαίνεται να ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο από τους προκατόχους του, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέο ΔΣ.
Κι αυτό αφού εκκρεμεί άλλη μια συζήτηση του προέδρου του Συνδέσμου των παικτών, Λάζαρου Παπαδόπουλου με τον ΓΓΑ.»
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΥΣ
Επεισοδιακά... Χριστούγεννα πέρασαν οι προπονητές της Α2, καθώς λίγο πριν το νέο έτος σημειώθηκαν δύο αλλαγές στους πάγκους.
Ο Γιώργος Βόβορας αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ και τη θέση του θα πάρει ο Βαγγέλης Βλάχος, μέχρι πρότινος προπονητής του Αμύντα! Μάλιστα η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε στο πρώτο του παιχνίδι θα είναι απέναντι στην παλιά του ομάδα!
Τη θέση του Βλάχου στο σύλλογο του Υμηττού θα πάρει ο Κώστας Σορώτος, που επιστρέφει σε μια ομάδα που δούλεψε επί σειρά ετών.
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
Την αναστολή της απεργίας που είχε αποφασίσει από την 1η του επόμενου μήνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα (28/12) ο ΠΣΑΚ. Να πως έχει η σχετική ανακοίνωση
Επί του παρόντος οι διοικούντες το ελληνικό μπάσκετ δεν έχουν κάνει ούτε μία κίνηση ώστε να αποφευχθεί η γενική απεργία που έχουν αποφασίσει οι Έλληνες καλαθοσφαιριστές. Κατά γενική ομολογία, μία απεργία την παρούσα χρονική στιγμή θα μπορούσε να είναι καταστροφική για το ελληνικό μπάσκετ.Το διαβάζουμε παντού, ο ΕΣΑΚΕ το υποστηρίζει και η ΕΟΚ το επιβεβαιώνει. Ρωτάμε λοιπόν, πώς μπορεί να υποστηρίζουν ότι αγαπάνε το μπάσκετ, να λένε ότι πάει να γίνει κάτι τόσο κακό σε αυτό και ταυτόχρονα να μην προσπαθούν ούτε στο παραμικρό να το αποτρέψουν; Διότι είναι κοινώς γνωστό ότι δεν έγινε η παραμικρή κίνηση από τον ΕΣΑΚΕ και την Ομοσπονδία ώστε να σταματήσει η απεργία ενώ, αντιθέτως μας προκαλούν να την πραγματοποιήσουμε. Ίσως κάποιους να τους συμφέρει όντως να γίνει η απεργία για να κρύψουν τις αποτυχίες τους, ώστε να βρουν άλλοθι για την κατάντια στην οποία έχουν οι ίδιοι οδηγήσει τα πρωταθλήματά μας στα οποία επικρατεί η απόλυτη αναρχία. Δεν το γνωρίζουμε και δεν μας ενδιαφέρει.
Εμάς μας ενδιαφέρει ΜΟΝΟ να βγει το άθλημά μας από το αδιέξοδο. Έτσι λοιπόν, μετά την παρέμβαση του νέου Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Παναγιώτη Μπιτσαξή ο οποίος μπαίνει θεματοφύλακας του διαλόγου και εγγυάται ότι θα προχωρήσουμε σε αλλαγές, ανακοινώνουμε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου η προαναγγελθείσα απεργία ώστε να δοθεί χρόνος στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού να αντιμετωπίσει τα τόσο σοβαρά προβλήματα στα οποία έχουν οδηγήσει το μπάσκετ αυτοί που το διοικούν τόσα χρόνια-δεκαετίες. Αναμένουμε άμεση δραστηριοποίηση όλων των πλευρών και λήψη αποφάσεων υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Μπορεί εμείς οι καλαθοσφαιριστές για κάποιους να «ΜΗΝ είμαστε το μπάσκετ», παρόλα αυτά θα δείξουμε για άλλη μία φορά ότι πονάμε για αυτό που αγαπάμε και θα πράξουμε με γνώμονα το καλό του μπάσκετ. Περιμένουμε τώρα από όλες τις άλλες πλευρές οι οποίες διατείνονται ότι αποτελούν το μπάσκετ να πράξουν το ίδιο.
Ο Εχίνος Σπορ δύσκολα στους ημιτελικούς του κυπέλλου

Αυλαία στην Δ΄ φάση του κυπέλλου της ΕΠΣ Ξάνθης είχαμε την περασμένη Τετάρτη αφού ο Εχίνος Σπορ ζήτησε να αγωνιστεί κατ΄ εξαίρεση, κάτι που έγινε δεκτό τόσο από τη διοίκηση του Αστέρα Μαγικού όσο και από τη διοργανώτρια αρχή.
Οι άλλοι τρεις αγώνες οι οποίοι και αυτοί είναι νοκ - άουτ θα γίνουν κανονικά την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 14:30.
Στο αγωνιστικό μέρος του αγώνα του Μαγικού ο Εχίνος Σπορ μπορεί να ήταν το λογικό φαβορί – λόγω και της διαφοράς κατηγορίας – αλλά άργησε να κάμψει την αντίσταση των γηπεδούχων. Το τελικό 0-3 μόνο άνετη νίκη δεν προϊδεάζει κάποιον όταν το ακούει. Ευτυχώς για την ομάδα του Τόλη Κουτρουλού δεν ίσχυσε ο νόμος του ποδοσφαίρου που θέλει την ομάδα που χάνει ευκαιρίες να δέχεται πρώτη γκολ.
Κι αυτό γιατί οι φιλοξενούμενοι ήταν καλύτεροι, έχασαν ευκαιρίες όχι μόνο να ανοίξουν το σκορ αλλά και να αυξήσουν το δείκτη του. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο 65΄ οι γηπεδούχοι είχαν την κλασική τους ευκαιρία να πάρουν κεφάλι στο σκορ όταν το σουτ του Νικολαΐδη έφυγε ελάχιστα από την κάθετη δοκό. Τα γκολ της νίκης πρόκρισης πέτυχαν οι Μπαντάκ Γκιουκσέν στο 86΄, Δεσύλλας στο 90΄ και Τζουβάρας στο 90+3΄.
Έτσι η μία από τις δύο εκπροσώπους μας στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής, περιμένει τους άλλους τρεις φιναλίστ των ημιτελικών, στη διεκδίκηση του φετινού κυπέλλου Ερασιτεχνών της ΕΠΣ Ξάνθης.
Τη συνάντηση διηύθυνε χωρίς προβλήματα ο Βασίλης Ουζουνίδης (Κούλα Χασάν – Γιώργος Πατηνιώτης) ενώ 4ος ήταν ο Νίκος Χρηστάκης.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΑΓΙΚΟΥ (Τσουβαλίδης): Κοτσικόπουλος, Φαρατζανίδης, Μιχαλούστας, Αργυρίου (88΄ Νικάκης), Ελευθεριάδης, Τσουβαλίδης, Χικμέτ, Κουμουλίδης (58΄ Πιαλούδης), Νικολαΐδης, Ξαντινίδης (90΄ Τζόλας), Κων/νίδης
ΕΧΙΝΟΣ ΣΠΟΡ (Κουτρουλός): Κουρτίδης, Κουράκ, Παπαγεωργίου, Γιουρούκ Τζουβάρας, Τσακίρ Σουλεϊμάν (64΄ Πεχλιβανίδης), Δεσύλλας, Οζάϊ, Αλή (32΄ Φατσής), Μπαντάκ, Παντελής (55΄ Γιαπουντζής).
Α1΄ ΕΠΣ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο Α΄ ΓΥΡΟΣ;
Με την 15η αγωνιστική συνεχίζεται η Α1 της ΕΠΣ Ξάνθης την Κυριακή 10-1-2010 όμως υπάρχει μία ακόμη αγωνιστική, η 14η, που δεν έγινε λόγω της βροχόπτωσης, με πιθανότερη ημέρα διεξαγωγής το Σάββατο 16-1-2010.
Το πιο σημαντικό παιχνίδι της αγωνιστικής είναι αυτό στη Θαλασσιά μεταξύ της δεύτερης Αναγέννησης και της πρωτοπόρου ΑΕΠ Ευμοίρου.
Γ΄ ΕΠΣ: ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΟΝ Α΄ ΓΥΡΟ
Στην ολοκλήρωση του πρώτου γύρου οδεύει και αυτό το πρωτάθλημα, με τη διεξαγωγή ενός αναβληθέντος αγώνα την Κυριακή 3-1-2010 μεταξύ του Ορφέα Ν. Αμισσού και του Σαμακώβ, που ήταν στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής, ενώ εκκρεμούν άλλες δύο συναντήσεις, από την προηγούμενη αγωνιστική που είχαν αναβληθεί λόγω της βροχόπτωσης. Μία από αυτές, αυτή στην Κοτύλη μεταξύ της Πάχνης και του Π. Κατραμίου μπορεί να διεξαχθεί την Κυριακή στις 3 Ιανουαρίου.
Βάσει προγράμματος, η αυλαία του πρώτου γύρου έχει ορισθεί για την Κυριακή 10 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί.
Τολμηρά

Όσο πλησιάζουν οι Δημοτικές Εκλογές του 2010 τόσο πιο έντονες γίνονται οι φήμες που αφορούν στην υποψηφιότητα του Παναγιώτη Σγουρίδη για το Δήμο της Ξάνθης. Η αλήθεια είναι πως η ονοματολογία δίνει και παίρνει σε προεκλογικές περιόδους. Οπότε μπορούν να συμβαίνουν δύο τινά. Ή κάποιοι που βλέπουν το ΠΑΣΟΚ να είναι πολύ κοντά στο να καταλάβει και την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ξάνθη, χρησιμοποιούν τον Παναγιώτη Σγουρίδη ώστε να διασπάσουν τους ψηφοφόρους του Κινήματος και να αποτρέψουν το πρασίνισμα του Δήμου, ή κάποιοι για το δικό τους συμφέρον και μόνο παίζουν με το όνομα του Παναγιώτη Σγουρίδη για να υποστηρίξουν τα δικά τους παιχνίδια.

Επανήλθε το θέμα της περιβόητης δεξαμενής των 35.000 ευρώ στην Δημαρχιακή με νέα προκήρυξη. Τι έγινε και από εκεί που έλεγαν ότι η δεξαμενή αυτή μπορεί να κοστίσει από 3.000 έως και 6.000 ευρώ, φτάσαμε πάλι στο ποσό των 35.000 ευρώ; Άλλαξαν οι προδιαγραφές ή προστέθηκαν νέες στις ήδη υπάρχουσες; Εμείς δεν αμφισβητούμε το κόστος της, απλά λέμε πως θα πρέπει να ενημερώσουν τους πολίτες της Ξάνθης για το εάν άλλαξε κάτι στις προδιαγραφές προκήρυξης της συγκεκριμένης δεξαμενής και ποιες είναι αυτές οι αλλαγές.

Μειράκια και άσχετοι είμαστε σύμφωνα με την γνώμη κάποιων επαγγελματιών οι οποίοι αξιολογούν τα γεγονότα και τις καταστάσεις πάντα κατά το συμφέρον τους. Το Κανάλι 6 λειτουργεί από το 1994 και το κρίνουν καλύτερα απ’ όλους οι τηλεθεατές. Αλλά και η ΤΟΛΜΗ που έκλεισε ήδη ένα χρόνο, κρίνεται καλύτερα από τους αναγνώστες της. Κι επειδή αποδείχθηκε ότι ο κόσμος ξέρει να κρίνει καλύτερα, θέλουμε να παραμείνουμε και μειράκια και άσχετοι παρά να γίνουμε επαγγελματίες σαν κι εκείνους. Όσο για τις απειλές που εκτοξευθήκαν εναντίον μας, εμείς τα μειράκια συμβουλεύουμε τους επαγγελματίες να τις κάνουν εκεί που τους παίρνει. Από εκεί και πέρα διευκρινίζουμε ότι δεχόμαστε την οποιαδήποτε κριτική αλλά όχι τις απειλές.

Αλήθεια ρε παιδιά, τι έγινε με εκείνο το πρόγραμμα των Μουσουλμανοπαίδων που διαχειρίστηκε η Αναπτυξιακή Ξάνθης; Το ολοκληρώσατε; Γιατί έμαθα ότι επαναπροκηρύχθηκε. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μας τα καλά «φιλαράκια» συνεργάζονται για να το ξαναπάρουν με τις…υψηλές καλές γνωριμίες που έχουν.

Τη στιγμή που η Αναπτυξιακή αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα, κάθεται και στέλνει ευχετήρια σε μέσα ενημέρωσης της αρεσκείας της. Πώς γίνεται αλήθεια αυτό και γιατί στις ευχές αναφέρονται μόνο ο Πρόεδρος ονομαστικώς και το Διοικητικό της Συμβούλιο; Οι εργαζόμενοι δηλαδή δεν είναι μέρος της Αναπτυξιακής; Εκτός κι αν πρόκειται για ευχές αυτοδιαφήμισης. Εδώ επιχειρήσεις με κύρος, στα ευχετήρια που απέστειλαν, εκτός από τις διοικήσεις τους, αναφέρουν και τους εργαζόμενους, οι της Αναπτυξιακής δε μπορούσαν να κάνουν; Αυτό αποδεικνύει πόσο υπολογίζουν τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτή την εταιρία.

Την περίοδο αυτή με τις καταθέσεις των πινακίδων και τις μεταβιβάσεις που γίνονται, υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλος φόρτος εργασίας στο Γραφείο Συγκοινωνιών της Νομαρχίας. Αν δεν κάνουμε λάθος, υπάλληλος στην συγκεκριμένη υπηρεσία είναι και ο Πασχάλης Λύρατζης. Βέβαια ο συγκεκριμένος, το τελευταίο διάστημα είναι διαρκώς με αναρρωτικές άδειες τις οποίες κανείς δεν ξέρει κάτω από ποιες συνθήκες τις παίρνει. Εμείς πάντως τον βλέπουμε συχνά να πίνει καφέ με τις καλές παρέες του. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι όποιος είναι ασθενής, δεν είναι συνέχεια έξω για καφέ. Κύριε Νομάρχα, εσείς τι λέτε επί του θέματος;

Καμία απάντηση δε δόθηκε ακόμα σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν στρατιώτη, που μάλιστα υπηρετούσε εκτός Ξάνθης, να είχε προσληφθεί στην Αναπτυξιακή. Ωστόσο τα ερωτήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και μάλιστα διαρκώς προστίθενται και νέα. Μήπως ο πατέρας του συγκεκριμένου είναι στέλεχος σε παρόμοια επιχείρηση; Μήπως τώρα ο πρώην υπάλληλος της Αναπτυξιακής εργάζεται σε γραφείο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας; Γιατί κανένας δε λέει κουβέντα για το θέμα αυτό; Τι πρέπει δηλαδή να γίνει για να πάρουν θέση οι ΜΕΤΟΧΟΙ της Αναπτυξιακής; Τι πιο προκλητικό από αυτή την πρόσληψη; Εδώ λέγεται ότι ο κύριος αυτός ήταν εκτός Ξάνθης και όμως τον είχε προσλάβει η Αναπτυξιακή Ξάνθης. Δηλαδή ή στην στρατιωτική του θητεία δεν ήταν εντάξει και απουσίαζε συνέχεια ή από τη θέση του στην Αναπτυξιακή ήταν μονίμως απών αλλά πληρωνόταν κανονικά.

Πολλές απουσίες έχει σημειώσει το τελευταίο διάστημα από τις Δημαρχιακές και τα Δημοτικά Συμβούλια ο Απόστολος Αγκόρτζας για λόγους που δε γνωρίζουμε. Μπορεί βέβαια ο άνθρωπος να έχει πολύ δουλειά στις επιχειρήσεις του και να μη προλαβαίνει να κάνει τίποτα άλλο. Μπορεί όμως και να διαθέτει το χρόνο του βοηθώντας τον φίλο του Πασχάλη Λύρατζη, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Αναπτυξιακής για να τη βγάλει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Εκτός πια κι αν περνάει καλά όπως είναι και αποφάσισε να μην ασχοληθεί με τίποτα άλλο.

Βλέποντας κανείς το κομμάτι της πλατείας που παραδόθηκε για χρήση, η πρώτη του εντύπωση είναι θετική. Τα τραπέζια μπήκαν αμέσως στις θέσεις τους και αυτό δείχνει ότι τα είχαν μελετήσει όλα. Βέβαια, αυτή η θετική εικόνα ίσως να οφείλεται και στο γεγονός ότι μας είχε λείψει τόσο καιρό και τώρα που την έχουμε και πάλι, μας φαίνεται σαν τη πλατεία του Παρισιού. Εκείνο πάντως που πολλοί συμπολίτες μας επισημαίνουν είναι τόσο η έλλειψη πρασίνου όσο και η λειτουργικότητα της για την οποία έχουμε όλοι τις επιφυλάξεις μας. Θα δούμε στην πορεία το κατά πόσο απαραίτητη μας ήταν τελικά μια τέτοια μεγάλη αλλαγή.

Στην Ξάνθη βρέθηκαν incognito τη Δευτέρα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Παπουτσής ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης και ο Βουλευτής Ν. Δράμας Χρήστος Αηδόνης οι οποίοι συναντήθηκαν με τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Σωκράτη Ξυνίδη σε ένα άκρως φιλικό κλίμα. Βλέπετε από τότε που ο Σωκράτης ανέλαβε τα ηνία του κόμματος η πόλη αναβαθμίστηκε και πολιτικά αφού επιλέγεται από κορυφαία στελέχη για να περάσουν μια ευχάριστη ώρα. Βέβαια πάντα από τέτοιες επισκέψεις, έστω και φιλικές, βγαίνει κάτι καλό για τον τόπο.