Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Μαύρα Χριστούγεννα για τη Makro Ξάνθη που έχασε για δεύτερη εντός έδρας αγωνιστική
Τη δεύτερη συνεχόμενη εντός έδρας ήττα γνώρισε η Makro Ξάνθη στην αυλαία του 2009, χάνοντας από τον Ίκαρο/Έσπερο Καλλιθέας με 69-74. Μία ήττα που ήρθε να επιβεβαιώσει το φετινό κανόνα που θέλει την ξανθιώτικη ομάδα να μην πετυχαίνει δύο συνεχόμενες νίκες, από την αρχή της χρονιάς.
Το χειρότερο από όλα ήταν ότι η Makro Ξάνθη έχασε μοναδική ευκαιρία να ξεφύγει από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού, αφού και τα αποτελέσματα των άλλων αγώνων δεν την ευνόησαν.
Ουσιαστικά… πέταξε στα σκουπίδια την πρώτη εκτός έδρας νίκη στο Πέραμα, ενώ όλες οι ομάδες που «βράζουν» στο ίδιο καζάνι έχουν μία μεγάλη επιτυχία, που με τον τρόπο αυτό αναπληρώνουν το τυχόν εντός έδρας στραβοπάτημα. (Όρα νίκες Αμύντα επί Makro Ξάνθη και Ολυμπιάδα, Πέραμα στο Ρέθυμνο, κα).
Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπερβάλλουν εαυτόν στη συνέχεια μπορεί να γίνουν το πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό αφού αρχίζουν και δεν πείθουν ότι μπορούν να επιστρέψουν στις καλές εμφανίσεις και στις νίκες καθώς με τη μέχρι σήμερα πορεία της Makro Ξάνθη, αδικούν τους εαυτούς τους.
Στο αγωνιστικό μέρος, οι παίκτες του Νεοκλή Λεμονίδη μπήκαν καλύτερα προηγήθηκαν με 7-2 μετά από 2.07΄ αγώνα και έδειξαν τις διαθέσεις τους. Δυστυχώς η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη. Οι Αθηναίοι με πρωταγωνιστές τους Καράμπουλα – Κατούφα, όχι μόνο ροκάνισαν τη διαφορά αλλά με ένα σερί 0-10 μετέτρεψαν τον 10-8 σε 10-18 και λίγο αργότερα έφτασαν την διαφορά, στο +9 (12-21), δίνοντας το πρώτο μήνυμα ότι δεν βρίσκονται στο ρετιρέ κατά λάθος.
Μπορεί με ένα σερί (8-0) οι Ξανθιώτες σε 93΄΄ να μείωσαν στον πόντο, ακριβώς με τη λήξη της πρώτης περιόδου (20-21), όμως και στη δεύτερη περίοδο οι φιλοξενούμενοι έκαναν νέα απόπειρα να ξεφύγουν στο σκορ. Το 20-30 στο 7.50΄ πριν το τέλος του ημιχρόνου έφερε νέα μαύρα σύννεφα, που όμως και πάλι οι παίκτες του Νεοκλή Λεμονίδη με πρωταγωνιστές τους Χρήστου – Αναγνωστόπουλο έφεραν στα ίσα τη συνάντηση (35-35), δείχνοντας ότι μπορούσαν να πετύχουν τη νίκη.
Στην 3η περίοδο, οι παίκτες του Λυκογιάννη είχαν το προβάδισμα αλλά δεν μπορούσαν να το μετουσιώσουν σε διαφορά ασφαλείας, ενώ 1.21΄ πριν το τέλος ο Μασλαρινός έφερνε και πάλι τον αγώνα στα ίσα (52-52) και 51΄΄ αργότερα έδινε για δεύτερη φορά (από το 7-2) προβάδισμα στην ομάδα του με βόμβα 3ων πόντων με τον Νησιώτη με 1/2 βολές να γράφει το τελικό 56-52 ένα δευτερόλεπτο πριν το τέλος.
Η ανατροπή αυτή των δεδομένων δε λειτούργησε καλά και πριν περάσουν 55΄΄ στην 4η περίοδο, οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλευόμενοι τα συνεχόμενα λάθη ξαναπήραν το προβάδισμα με 56-57 και πλέον το παιχνίδι κυλούσε με εναλλασσόμενη την πρωτοπορία, δείχνοντας ότι θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Και αυτή τη φορά ήταν για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι με 3ποντο του Καράμπουλα στην εκπνοή του χρόνου της επίθεσής τους έκαναν το 64-68 μια διαφορά που αποδείχθηκε καθοριστική αφού οι Ξανθιώτες το μόνο που κατάφερναν ήταν να την μειώνουν στο καλάθι χάνοντας ταυτόχρονα και βολές.
Ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος ήταν ο μόνος των Ξανθιωτών που διασώθηκε. Ο Ξανθιώτης σέντερ που βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη Makro Ξάνθη με τους 20 πόντους που πέτυχε, πέρασε πρώτος στη λίστα των παικτών της ομάδας με 171 πόντους, ενώ βρίσκεται στην 7η θέση των σκόρερ της Α2.
Με λάθη εις βάρος της ξανθιώτικης ομάδας ήταν η διαιτησία των κ.κ. Παφίλη (Κοζάνη) – Τζιμογιάννη (Γιάννινα) – Λαζαρίδη (Θεσσαλονίκη).
Τα 10λεπτα: 13-22, 30-33 (ημιχ.), 49-53, 69-74 τελικό.
MAKRO ΞΑΝΘΗ (Λεμονίδης): Παναγιωτόπουλος 2, Χρήστου 18 (2/4), Κουκουράβας 5 (1/1), Στεφανίδης 4, Γέλενιτς 9 (2/7), Αναγνωστόπουλος 20, Νησιώτης 3, Μασλαρινός 8 (1/3).
ΙΚΑΡΟΣ/ΈΣΠΕΡΟΣ (Λυκογιάννης): Λάκσα 10 (2), Μάρτζος, Φαλέκας 3, Καράμπουλας 22 (10/11β., 3/5δ., 2/2τρ.), Πολυτάρχου 1, Κατιάκος 6, Λιούις 10, Κερασοβίτης 9, Τζιάλας, Αγγελόπουλος, Κατούφας 7, Πετροδημόπουλος 6.
ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Αγωνιστική στην Α2 χωρίς εκπλήξεις δεν υπάρχει και αυτό αποδεικνύεται κάθε εβδομάδα. Οι δύο ομάδες της Κρήτης έχασαν στην έδρα τους, ενώ η Ολυμπιάδα ηττήθηκε από τον Αμύντα.
Συγκλονιστικό ματς έγινε στην Κρήτη. Ο Γκάμπρανς μείωσε σε 61-64 στο 1.32', όμως ο Βασιλόπουλος 35'' πριν το τέλος έκανε με δύο συνεχόμενα καλάθια το 61-68. Ο Γκάμπρανς μείωσε στο τέλος με τρίποντο, όμως ο νεαρός Φώτης Βασιλόπουλος αναδείχθηκε σε άνθρωπο του αγώνα…
Στην Τρίπολη, οι Σέρρες επιβεβαίωσαν ότι είναι πολύ σκληρό καρύδι, όμως ο Αρκαδικός πανηγύρισε μια υπερπολύτιμη νίκη με τρίποντο του Σιζόπουλου 7.4'' πριν τη λήξη του αγώνα.
Το Παγκράτι, με τον Βασίλη Φραγκιά στον πάγκο, έκανε το 2/2, δείχνοντας πως άρχισε να βρίσκει το δρόμο του...
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα οι παίκτες αναχώρησαν για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους για τη διακοπή λόγω των Χριστουγέννων και τη Δευτέρα το απόγευμα επανήλθαν στις προπονήσεις, όπου ξεκίνησε και η προετοιμασία για το Σαββατιάτικο αγώνα με τον Ερμή στο Λαγκαδά. Μία συνάντηση η οποία αποτελεί ντέρμπι, αφού οι δύο ομάδες ξεκίνησαν με πολλές φιλοδοξίες αλλά δυστυχώς βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη και θα παλέψουν για τη σωτηρία μιας και ισοβαθμούν με 15 βαθμούς. Οι γηπεδούχοι προέρχονται από εκτός έδρας νίκη μέσα στο Αιγάλεω, ενώ σε γενικές γραμμές τα πηγαίνουν καλύτερα μακριά από το Λαγκαδά όπου μετρούν τρις επιτυχίες στις έξι εξόδους τους.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ
Δεν έγινε ο αγώνας Ηρακλή – ΚΑΟΔ λόγω συμμετοχής του γηραιού στον επεισοδιακό ημιτελικό αγώνα κυπέλλου Ελλάδος με τον Παναθηναϊκό 64-80.
Ιδιαίτερα επιβαρυντικό είναι για τον Ηρακλή το φύλλο αγώνα της αναμέτρησης του Κυπέλλου και τα όσα κατέγραψαν οι διαιτητές. Οι τελευταίοι αναφέρθηκαν με κάθε λεπτομέρεια στα όσα έγιναν χθες στο «Ιβανώφειο» (καθυστέρηση έναρξης αγώνα, πολλές διακοπές, αντικείμενα στο παρκέ, καπνογόνα κλπ) και πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος τιμωρίας του «Γηραιού».
Ειδικά μετά και την εκκένωση των κερκίδων, τα πράγματα είναι… σκούρα για τους «κυανόλευκους», οι οποίοι περιμένουν εντός των επόμενων ημερών την κλήση τους σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή.
ΑΝΑΒΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ
Το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΚ έλαβε τέλος και η σχετική απόφαση ήταν να μη ληφθεί απόφαση για τη διεξαγωγή απεργίας ή όχι. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών στο οποίο μετείχαν όλα τα μέλη του (τηλεφωνικά) και στο οποίο συζητήθηκαν τα θέματα των κινητοποιήσεων και της απεργίας.
Μετά από τα καινούργια δεδομένα που παρουσιάστηκαν και με την ανάληψη πρωτοβουλιών του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Παναγιώτη Μπιτσαξή, ο οποίος φαίνεται να ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο από τους προκατόχους του, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέο ΔΣ.
Κι αυτό αφού εκκρεμεί άλλη μια συζήτηση του προέδρου του Συνδέσμου των παικτών, Λάζαρου Παπαδόπουλου με τον ΓΓΑ.»
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΥΣ
Επεισοδιακά... Χριστούγεννα πέρασαν οι προπονητές της Α2, καθώς λίγο πριν το νέο έτος σημειώθηκαν δύο αλλαγές στους πάγκους.
Ο Γιώργος Βόβορας αποτελεί παρελθόν από την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ και τη θέση του θα πάρει ο Βαγγέλης Βλάχος, μέχρι πρότινος προπονητής του Αμύντα! Μάλιστα η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε στο πρώτο του παιχνίδι θα είναι απέναντι στην παλιά του ομάδα!
Τη θέση του Βλάχου στο σύλλογο του Υμηττού θα πάρει ο Κώστας Σορώτος, που επιστρέφει σε μια ομάδα που δούλεψε επί σειρά ετών.
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
Την αναστολή της απεργίας που είχε αποφασίσει από την 1η του επόμενου μήνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα (28/12) ο ΠΣΑΚ. Να πως έχει η σχετική ανακοίνωση
Επί του παρόντος οι διοικούντες το ελληνικό μπάσκετ δεν έχουν κάνει ούτε μία κίνηση ώστε να αποφευχθεί η γενική απεργία που έχουν αποφασίσει οι Έλληνες καλαθοσφαιριστές. Κατά γενική ομολογία, μία απεργία την παρούσα χρονική στιγμή θα μπορούσε να είναι καταστροφική για το ελληνικό μπάσκετ.Το διαβάζουμε παντού, ο ΕΣΑΚΕ το υποστηρίζει και η ΕΟΚ το επιβεβαιώνει. Ρωτάμε λοιπόν, πώς μπορεί να υποστηρίζουν ότι αγαπάνε το μπάσκετ, να λένε ότι πάει να γίνει κάτι τόσο κακό σε αυτό και ταυτόχρονα να μην προσπαθούν ούτε στο παραμικρό να το αποτρέψουν; Διότι είναι κοινώς γνωστό ότι δεν έγινε η παραμικρή κίνηση από τον ΕΣΑΚΕ και την Ομοσπονδία ώστε να σταματήσει η απεργία ενώ, αντιθέτως μας προκαλούν να την πραγματοποιήσουμε. Ίσως κάποιους να τους συμφέρει όντως να γίνει η απεργία για να κρύψουν τις αποτυχίες τους, ώστε να βρουν άλλοθι για την κατάντια στην οποία έχουν οι ίδιοι οδηγήσει τα πρωταθλήματά μας στα οποία επικρατεί η απόλυτη αναρχία. Δεν το γνωρίζουμε και δεν μας ενδιαφέρει.
Εμάς μας ενδιαφέρει ΜΟΝΟ να βγει το άθλημά μας από το αδιέξοδο. Έτσι λοιπόν, μετά την παρέμβαση του νέου Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Παναγιώτη Μπιτσαξή ο οποίος μπαίνει θεματοφύλακας του διαλόγου και εγγυάται ότι θα προχωρήσουμε σε αλλαγές, ανακοινώνουμε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου η προαναγγελθείσα απεργία ώστε να δοθεί χρόνος στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού να αντιμετωπίσει τα τόσο σοβαρά προβλήματα στα οποία έχουν οδηγήσει το μπάσκετ αυτοί που το διοικούν τόσα χρόνια-δεκαετίες. Αναμένουμε άμεση δραστηριοποίηση όλων των πλευρών και λήψη αποφάσεων υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Μπορεί εμείς οι καλαθοσφαιριστές για κάποιους να «ΜΗΝ είμαστε το μπάσκετ», παρόλα αυτά θα δείξουμε για άλλη μία φορά ότι πονάμε για αυτό που αγαπάμε και θα πράξουμε με γνώμονα το καλό του μπάσκετ. Περιμένουμε τώρα από όλες τις άλλες πλευρές οι οποίες διατείνονται ότι αποτελούν το μπάσκετ να πράξουν το ίδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου