Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009


ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ

…η νέα πρακτική που εγκαινίασε ο δήμος Ξάνθης ο οποίος πρώτα προσλαμβάνει και μετά υπογράφει την προγραμματική σύμβαση προκειμένου να επικυρώσει τις προσλήψεις. Μόνο που αυτή τη φορά η σούπα χάλασε. Βλέπετε στο δημοτικό συμβούλιο εμφανίστηκε ένας λαύρος Θανάσης Ξυνίδης που αρνήθηκε να επικυρώσει πρακτικές που κινούνται στα όρια της νομιμότητας ή μη. Ετσι αλαφιασμένη η πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη προσπαθεί τώρα να μπαλώσει την κατάσταση φέρνοντας μετά από τρεις περίπου μήνες προς έγκριση τόσο τη σύμβαση όσο και, άκουσον άκουσον, την προκήρυξη για τις προσλήψεις. Δηλαδή πρώτα τους παίρνουμε, μετά τους πληρώνουμε και έπειτα ζητούμε τη νομιμοποίηση των ενεργειών μας. Πραγματικά οι καταστάσεις που εξελίσσονται είναι ευτράπελες και οι όποιες δικαιολογίες ακούγονται μάλλον απευθύνονται μάλλον σε «μωρούς». Ξέρουν όμως και παίζουν καλά το παιχνίδι. Πέρα από το ότι κρατούν όμηρους για τις επερχόμενες εκλογές νέους συμβασιούχους δημιουργούν και τις προϋποθέσεις για να πάρουν τα δικά τους παιδιά, νόμιμα, όταν βγει η προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Βλέπετε θα έχουν ήδη δημιουργήσει την απαραίτητη προϋπηρεσία που δίνει πρόσθετα μόρια. Το παιχνίδι πραγματικά παίζεται πολύ σοφά. Μόνο που αυτή τη φορά η ζαριά δεν κάθισε.

…η αναλγησία που πραγματικά διακρίνει όλους τους διοικούντες όταν το θέμα αφορά εργαζόμενους. Παράδειγμα η αναπτυξιακή που όλοι δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα αφού βέβαια η ξυλιά δεν πέφτει στη δική τους την καμπούρα. Όχι μόνο έχουν να πληρωθούν οι άνθρωποι για δέκα συνεχόμενους μήνες αλλά και έως σήμερα πάντα είχαν λαμβάνειν. Ποτέ δεν πήραν το μισθό τους την πρώτη του μήνα όπως ο καθένας εργαζόμενος. Θα ήθελα να ήξερα όλοι αυτοί που τόσο εύκολα στηρίζουν την πολιτική της διοίκησης με τι έσοδα ζουν μηνιαίως; Αραγε θα μπορούσαν να επιβιώσουν με τα 700 άντε και χίλια ευρώ που παίρνουν αυτοί οι άνθρωποι; Όταν βέβαια τα παίρνουν. Αν όμως δεν γνωρίζεις τι θα πει να μην μπορείς να αγοράσεις για το παιδί σου ούτε τα βασικά, αν δεν ξέρεις τι θα πει να βλέπεις τα ματάκια τους να κοιτούν όλο λαχτάρα ένα μικρό παιχνιδάκι το οποίο δεν μπορείς να τους αγοράσεις, αν έχεις μεγαλώσει μέσα στη χλιδή χωρίς να ξέρεις τι θα πει η λέξη στέρηση τότε πώς να συναισθανθείς το τι περνά ένας άνθρωπος που βασίζεται μόνο στο μισθό του για να τα βγάλει πέρα; Κρίμα για όλους εμάς που στηρίζουμε τις ελπίδες μας σε τέτοιους ανθρώπους. Ανάλγητους και μακριά από τη δική μας πραγματικότητα. Αυτοί που βιώνει η πλειοψηφία του κόσμου και όχι όσοι κατέχουν θώκους, περιουσίες και προνόμια. Αυτοί δηλαδή που μας διοικούν.

...η πρακτική τοπικών παραγόντων που συμπαρατάχθηκαν με τη Ντόρα Μπακογιάννη οι οποίοι έφθασαν στο σημείο να «εκβιάζουν» ακόμη και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ της ορεινής περιοχής προκειμένου να την ψηφίσουν. Κάνοντας έτσι όλους εμάς που ίσως βλέπαμε με συμπάθεια την επιλογή αυτή να ανακουφιστούμε που τελικά στην αρχηγία του κόμματος αναδείχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς. Βλέπετε δεν κατάλαβαν ότι τις πρακτικές της ομηρίας και του βολέματος των ιδίων καταδίκασε ο κόσμος. Δώσανε λοιπόν εκ νέου δείγμα γραφής το οποίο κάθε άλλο παρά τιμά την ηθική που πρέπει να υπηρετεί πρώτα απ’ όλα όποιος ασχολείται με τα κοινά. Συνεχίζοντας φυσικά το «έργο» που ξεκίνησαν πριν πέντε χρόνια και το οποίο κατέβηκε τόσο άδοξα. Όπως άδοξα έληξαν και οι όποιες προσπάθειες να εκβιάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο λαός μπορεί να αργεί ωστόσο έρχεται ο καιρός που τιμωρεί. Αυτή τη φορά τουλάχιστον ελπίζουμε να το κατάλαβαν.

…οι απειλές για μηνύσεις που πέφτουν βροχή στο Κανάλι 6 γιατί λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν τολμάμε να κάνουμε ένα ρεπορτάζ και τσουπ το τηλέφωνο. «Αν το βγάλεις στον αέρα θα σου κάνω αγωγή». Μηνύστε με, μηνύστε με, που λέει και ο αγαπημένος μου Λάκης Λαζόπουλος. Βλέπετε ορισμένοι μόλις τώρα άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι όταν δουλεύεις με υπευθυνότητα αποκτάς και κύρος οπότε κάθε τι που φθάνει στον τηλεθεατή εκλαμβάνεται με τη δέουσα σοβαρότητα από αυτόν. Κι αυτό το εισπράττουν όλο και πιο έντονα από τους πολίτες. Αποτέλεσμα να θορυβηθούν και να θέλουν να μας κλείσουν το στόμα. Εμείς δεν θα σιωπήσουμε και αυτό να το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Αν λοιπόν θέλουν να μας μηνύσουν ας το πράξουν και ας μην αναλώνονται σε τηλέφωνα που, στο κάτω κάτω, τους κοστίζουν. Για τη δική τους τη τσέπη το λέμε όχι για τίποτε άλλο.

…η στέγη πολιτισμού Κώστας Μπένης η οποία πραγματικά αξίζει τα συγχαρητήριά μας για τη διοργάνωση του Χατζιδάκειου Φεστιβάλ. Τόσο οι εκδηλώσεις όσο και παρουσιαστής τιμούν το θεσμό και την ίδια την πόλη που γέννησε το μεγάλο μουσικοσυνθέτη. Ονόματα αντάξιά του που σημάδεψαν όπως ο ίδιος το ελληνικό τραγούδι με κορυφαίο το Διονύση Σαββόπουλο. Εξίσου αξιόλογο και το αφιέρωμα στο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Από τις εκδηλώσεις που πραγματικά μπορούν να ικανοποιήσουν το διψασμένο κοινό. Μπράβο λοιπόν τόσο στη διοίκηση όσο και στους εργαζόμενους που παρουσίασαν ένα θέαμα ποιοτικά και αισθητικά άψογο.
Τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη
Με πολιτικές του χθες δε λύνονται τα προβλήματα του σήμερα
Πάντα πίστευα ότι το κύριο χαρακτηριστικό της δημοσιογραφίας και ο βασικότερος στόχος ενός δημοσιογράφου (με όλη τη σημασία της λέξης) πρέπει να είναι η επιδοκιμασία των θετικών, απ’ όποιον κι αν προέρχονται αυτά και η αποδοκιμασία των αρνητικών, όποιος κι αν τα έχει προκαλέσει αυτά. Αυτή τουλάχιστον είναι η δική μου βασική αρχή και με βάση αυτή στέκομαι στο συγκεκριμένο χώρο.
Πολλές φορές, μέσα από αυτή τη σελίδα, έχει γίνει αναφορά στις προεκλογικές δεσμεύσεις της τωρινής κυβέρνησης και στη μέχρι τώρα πορεία της στο τιμόνι της χώρας. Πολλές φορές έχω γράψει για υποσχέσεις που, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ή ακόμα κι αν υλοποιηθούν, αυτό θα γίνει με αρκετές μετατροπές της αρχικής δέσμευσης.
Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει πως αν είχε κάποιο άλλο κόμμα τη διακυβέρνηση της χώρας, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Δεν είναι το σημερινό ΠΑΣΟΚ αυτό που ευθύνεται για την αδυναμία του να πράξει όλα όσα προεκλογικά δεσμεύτηκε αλλά οι κυβερνήσεις των προηγούμενων δεκαετιών. Ασφαλώς και η νέα αυτή κυβέρνηση θέλει να κάνει πραγματικότητα τις προεκλογικές της υποσχέσεις, ασφαλώς και θέλουν να δημιουργήσουν το καλύτερο αύριο που μας υποσχέθηκαν, θα ήταν παράλογο να πιστέψει κανείς ότι δεν υπάρχει η επιθυμία αυτή.
Οι συγκυρίες όμως της εποχής δεν επιτρέπουν τα πολλά όνειρα και τις μεγάλες δεσμεύσεις κι αυτό ακριβώς είναι το λάθος της κυβέρνησης Παπανδρέου, ότι δηλαδή δεσμεύτηκε να κάνει σε μήνες πράγματα που για να γίνουν θέλουν χρόνια και γέμισε τον ελληνικό λαό με ελπίδες για πολύ σύντομη επίλυση των προβλημάτων του.
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η νέα αυτή κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει, έστω και μέρος των θετικών της στοιχείων και ένα από αυτά είναι η γενικότερη ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες που επιχειρεί να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Πραγματικά πιστεύω ότι χρειάζονται τόλμη και θάρρος για να φτάσει ένας αρχηγός κόμματος σε σημείο να απομακρύνει τα φθαρμένα στελέχη του από την παράταξη και στη θέση τους να φέρει νέα πρόσωπα, με νέες ιδέες, με διαφορετικό όραμα και ο Γιώργος Παπανδρέου για την ώρα δείχνει να έχει και την τόλμη και το θάρρος να το κάνει.
Πέρα όμως από την επιχειρούμενη ανανέωση, εκεί που η κυβέρνηση αυτή φαίνεται να κερδίζει πολλούς πόντους, είναι η επικοινωνία της με τους πολίτες αλλά και με περιοχές που ποτέ ως τώρα δεν είχαν τη δυνατότητα νε εκθέσουν τα προβλήματά τους απευθείας στα κυβερνητικά στελέχη. Αυτό ακριβώς κάνει τώρα το ΠΑΣΟΚ, μέσω των τοπικών του στελεχών σε όλη την επικράτεια, δίνει τη δυνατότητα να ακουστούν οι φωνές όλων των πολιτών και τα κεντρικά κυβερνητικά στελέχη να είναι ενήμερα για τα προβλήματα της κάθε γωνιάς αυτής της χώρας.
Βέβαια κύριο μέλημα δεν είναι η γνωστοποίηση απλά των προβλημάτων στην κυβέρνηση αλλά και η επίλυσή τους και επαναλαμβάνω ότι για τα όποια αρνητικά σχόλια προς το μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης από τα μέσα ενημέρωσης, ευθύνεται η ίδια η κυβέρνηση η οποία προεκλογικά μας έδωσε την εντύπωση ότι σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα δώσει λύση σε προβλήματα που μένουν άλυτα εδώ και πολλά χρόνια.
Εκείνο που ίσως να μην έχουν καταλάβει τα κυβερνητικά στελέχη είναι πως η χώρα δεν έχει ανάγκη από αλλαγή νόμων και κανόνων αλλά από αλλαγή νοοτροπιών και προσώπων που με την πολυετή παρουσία τους έχουν οδηγήσει τη χώρα στην παρούσα κατάσταση. Πρέπει επιτέλους να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο ο πολίτης θα εμπιστευτεί και πάλι τον πολιτικό και όχι να τον βλέπει σαν κάποιον που απλά ήρθε για να γίνει πλούσιος εις βάρος του και μετά να φύγει.
Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο για τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και για τους τοπικούς αιρετούς οι οποίοι κάθε άλλο παρά εμπιστοσύνη εμπνέουν πλέον. Όσο ο πολιτικός μένει ατιμώρητος για τα αδικήματα που διαπράττει τόσο θα αποτελεί παράδειγμα για τον απλό πολίτη ο οποίος με τη σειρά του θα ψάχνει τρόπους για να κλέψει το κράτος. Όταν μένει ατιμώρητος εκείνος που το όνομα του εμπλέκεται σε τόσο μεγάλα σκάνδαλα, δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση να τιμωρηθεί εκείνος που απέκρυψε 3.000 ευρώ εισόδημα και άρα έκλεψε 100 ευρώ φόρους από το κράτος.
Φυσικά και πρέπει να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, μόνο που η λύση δεν είναι η ξαφνική εισβολή εφοριακών δυο φορές το χρόνο σε ιατρεία και επιχειρήσεις. Πρέπει να δοθούν στον κόσμο τα κατάλληλα κίνητρα ώστε να δηλώνει το πραγματικό του εισόδημα, πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εργοδότες ώστε να μην έχουν στις επιχειρήσεις τους ανασφάλιστους εργαζόμενους. Όσο θα προσπαθούν οι κυβερνήσεις να λύσουν, με πολιτικές που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, τα προβλήματα του σήμερα, το μόνο που θα καταφέρνουν είναι να διογκώνουν τα ήδη τεράστια προβλήματα της εποχής μας.
Πλήγωσαν την παράταξη και το πλήρωσαν
Ότι δεν τόλμησε ο Καραμανλής το έπραξε ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας. Αδιαμφισβήτητος αρχηγός ο Αντώνης Σαμαράς
Αρχηγός ο Αντώνης Σαμαράς
ή πώς το αουτσάιντερ τερματίζει πρώτο
Οι κάλπες έκλεισαν με μεγάλη καθυστέρηση ενώ προς τα ξημερώματα ανακοινώθηκε και το όνομα του νέου αρχηγού. Και ξαφνικά το φαβορί περνάει στη δεύτερη θέση και το αουτσάιντερ κερδίζει την κούρσα. Αντώνης Σαμαράς. Ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είναι πλέον αδιαμφισβήτητος ηγέτης κατορθώνοντας να συγκεντρώσει από την πρώτη κιόλας Κυριακή πάνω από 50% στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος. Ο Μεσσήνιος πολιτικός, ο απόγονος της Πηνελόπης Δέλτα μάλλον γνώριζε καλά τα μυστικά του βάλτου στον οποία κινήθηκε έξυπνα, υπερπηδώντας τη λάσπη που απειλούσε να τον τραβήξει στα σπλάχνα της σε κάθε βήμα. Και όχι μόνο επιβίωσε αλλά κέρδισε και το παιχνίδι.
Τι οδήγησε όμως σε αυτή την ανατροπή; Όταν ο Κώστας Καραμανλής παρέδιδε την προεδρία όλοι ήταν σίγουροι πως επόμενος αρχηγός θα είναι η Ντόρα Μπακογιάννη. Μάλιστα πολλοί ήταν εκείνοι που εκτιμούσαν ότι δεν θα υπάρξει ούτε καν έτερος διεκδικητής για την προεδρία του κόμματος. Και ξάφνου προβάλλει μπροστά της ο Αντώνης Σαμαράς, ο εφιάλτης της οικογένειας Μητσοτάκη, ο άνθρωπος που σύμφωνα με τα λεγόμενά της, χάρη στη μεγαλοψυχία της βρέθηκε και πάλι στην παράταξη. Για να αναδειχθεί εκ νέου ο εφιάλτης της πολιτικής οικογένειας.
Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε τεράστια λάθη. Πρώτα απ’ όλα υπερτίμησε τον εαυτό της θεωρώντας ότι η πόρτα της αρχηγίας, και μελλοντικά της πρωθυπουργίας, ήταν ανοιχτή μόνο γι αυτήν. Ετσι έπεσε στην «λούμπα» της πρότασης που κατέθεσαν οι έτεροι διεκδικητές για εκλογή από τη βάση και όχι από το συνέδριο. Από το οποίο αναντίρρητα θα αναδεικνυόταν νικήτρια. Δεύτερο υποτίμησε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο κάτι που δεν έκανε ο αντίπαλός της με το γνωστό αποτέλεσμα. Τρίτον συμπαρατάχθηκε με την πολιτική Καραμανλή την οποία ο λαός καταδίκασε με διαφορά της τάξης του 10%. Αυτό ήταν κυρίως που πλήρωσε. Γιατί το μήνυμα που έστειλε ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας ήταν σαφές. Ότι δεν έπραξε ο Κώστας Καραμανλής, το έπραξε ο ίδιος. Ο θυμός του νεοδημοκράτη βρήκε τρόπο να εκφραστεί μέσα από το πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά. Αλλωστε μόλις τον τελευταίο χρόνο πήρε υπουργική θέση και δεν συμμετείχε καν στην κυβερνητική επιτροπή. Επιπρόσθετα ήταν αυτός που τόλμησε να αμφισβητήσει την επιλογή του Κώστα Καραμανλή περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, εγκαλούμενος μάλιστα γι αυτή τη θέση του από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ακόμη όλα τα κορυφαία στελέχη της παράταξης, όλοι εκείνοι που το όνομά τους εμπλέχθηκε σε σκάνδαλα ή τα νομιμοποίησαν μέσω της σιωπής τους, τάχθηκαν στο πλευρό της κυρίας Μπακογιάννη. Και αυτό ο σκληρός νεοδημοκράτης δεν μπορούσε να το ανεχθεί. Αφού αυτός ήταν ο κύριος λόγος που η παράταξη απώλεσε, με την «ατιμωτική» διαφορά των 10 και πλέον μονάδων, την εξουσία.
Δυστυχώς όμως τα στελέχη που πρόσκεινται στη Ντόρα Μπακογιάννη δεν αντιλήφθηκαν, ούτε μετά και την μεγάλη ήττα τους, ότι οι τρόποι άσκησης της εξουσίας ήταν αυτή που τους καταδίκασε. Προκειμένου λοιπόν να πάρουν τα ηνία του κόμματος και να εξακολουθήσουν να βρίσκονται στα πράγματα μετήλθαν πρακτικών εκβιασμού και δωροδοκίας, συνεχίζοντας μια πολιτική ηθική που καταδικάστηκε ξεκάθαρα από τον ελληνικό λαό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα τοπικών παραγόντων οι οποίοι εξεβίασαν τα πράγματα στην ορεινή περιοχή, στέλνοντας στις κάλπες ακόμη και συνειδητούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ υποσχόμενοι επιπλέον τιμές στον καπνό εάν ψήφιζαν την Ντόρα Μπακογιάννη. Και αυτό είναι ένα εκ των περιστατικών που μας καταγγέλθηκε. Εύκολα λοιπόν μπορεί ο καθείς να αντιληφθεί με ποιους όρους παίχθηκε το παιχνίδι. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο πως η κυρία Μπακογιάννη πήγε πολύ καλά στη μειονότητα. Ωστόσο όπως αποδείχθηκε για άλλη μια φορά δεν είναι τελικά η μειονότητα αυτή που καθορίζει το παιχνίδι. Εϊναι το σύνολο των ψηφοφόρων. Και εδώ, όπως και στις βουλευτικές εκλογές, εκτίμησαν λάθος την κατάσταση, γι αυτό και έχασαν. Ο νομός Ξάνθης, στο σύνολό του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Αντώνη Σαμαρά. Γι άλλη μια φορά οι μεθοδεύσεις και ο εκβιασμός του εκλογικού σώματος δεν κατόρθωσαν να πετύχουν τους στόχους τους. Γι άλλη μια φορά ο κόσμος καταδίκασε μια παρωχημένη πολιτική η οποία στο μόνο που αποσκοπούσε ήταν να περιφρουρήσει τα κεκτημένα συγκεκριμένων παραγόντων.
Το ζητούμενο βέβαια για την παράταξη είναι η επόμενη ημέρα. Κατά πόσο μπορεί η Νέα Δημοκρατία να αποτελέσει ένα αραγές μέτωπο μετά την πόλωση που παρατηρήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο; Το σίγουρο είναι ότι οι ισορροπίες αλλάζουν. Άλλωστε ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε σαφές μήνυμα. Όσοι πλήγωσαν την παράταξη δεν μπορούν να έχουν ρόλο στη νέα πορεία. Και σίγουρα όσοι στήριξαν τον Μεσσήνιο πολιτικό δεν είναι δυνατόν να δεχθούν να μείνουν στο περιθώριο και να αναδεικνύονται στελέχη που πάλεψαν με λύσσα κατά της επιλογής αυτής. Και αν σε κεντρικό επίπεδο οι ισορροπίες κρατηθούν, έστω και ακροβατώντας στη κόψη του ξυραφιού, κανείς δεν περιμένει ότι κάτι τέτοιο θα μεταφερθεί και στην περιφέρεια. Ετσι το κουβάρι σιγά σιγά ξετυλίγεται και από την Κυριακή τα ξημερώματα η αγωνία αιρετών και στελεχών που ταυτίστηκαν απροκάλυπτα αλλά και με μανία υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη έχασαν τον ύπνο τους. Οι εξελίξεις τρέχουν. Και αν ο νέος αρχηγός επιδιώκει την ενότητα δε σημαίνει ότι θα απεμπολίσει το δικαίωμά του για ένα νέο στίγμα, απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος. Άλλωστε αν δεν το κάνει γρήγορα θα απωλέσει την εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι σκληροί νεοδημοκράτες. Αυτοί που καθόρισαν το παιχνίδι. Κάθε ημέρα λοιπόν που περνά, και οδεύοντας προς τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, θα γίνεται όλο και εμφανέστερο το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται και τοπικά. Νέα πρόσωπα θα αναδειχθούν στο προσκήνιο ενώ δεύτερο ρόλο θα κληθούν να παίξουν οι αδιαμφισβήτητοι μέχρι σήμερα πρωταγωνιστές. Το ζητούμενο είναι εάν θα τον δεχθούν. Εκεί θα παιχτεί και το μεγάλο στοίχημα περί ενότητας του κόμματος. Και φυσικά αυτό περιλαμβάνει και την κυρία Μπακογιάννη.
Συμμαχείτε γιατί χανόμαστε! Βρε τι κακό μεγάλο που τους βρήκε από εκεί που δεν το περίμεναν. Όλα πριν από μερικούς μήνες ήταν τόσο καλά οργανωμένα και έτσι ακριβώς όπως τους συνέφερε για να παίζουν ανενόχλητοι τα παιχνίδια τους...
Αλλά δεν πίστευε κανείς, ούτε στα πιο τρελά του όνειρα, ότι σε λίγους μήνες, ούτε καν σε ένα χρόνο, θα αλλάξει τόσο πολύ το πολιτικό σκηνικό και θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος το όλο σχέδιο που είχαν καταστρώσει για να ελέγχουν σαν μαριονέτες όσους ήθελαν. Ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ξάνθη και κυρίως κάποιοι εκδότες έχουν χάσει τη γη κάτω από τα πόδια τους και δεν ξέρουν πως έγινε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα η όλη ανατροπή. Και κάθεσαι τώρα και απολαμβάνεις το απίστευτο σκηνικό να συμμαχούν άνθρωποι που ούτε στην πιο νοσηρή σου φαντασία υπήρχε περίπτωση έστω και να υποθέσεις ότι θα συμπορευθούν για να αλληλοστηριχθούν και να παραμείνουν στα πράγματα.
Και έχουμε να δούμε ακόμη πιο περίεργες και αναπάντεχες συμμαχίες γιατί, δυστυχώς, τοπικά κάποιοι ιθύνοντες έμαθαν τόσα χρόνια να στηρίζουν συγκεκριμένες μεθόδους και νοοτροπίες. Η όλη τακτική τους νόμιζαν ότι θα τους βοηθούσε να παραμείνουν εσαεί στην εξουσία και ότι θα συνέχιζαν ανενόχλητοι να δίνουν τα κοκαλάκια στους υπόλοιπους που θεωρούσαν ότι απλά υπάρχουν χωρίς να τους δημιουργούν κανένα απολύτως πρόβλημα. Όμως αγαπητοί μου αιρετοί, ως Έλληνες, θα έπρεπε να έχετε διδαχθεί από τη δική μας ιστορία ότι δηλαδή αυτούς που θεωρείς αδύναμους και ανάξιους, ακόμη και να ασχοληθείς μαζί τους, τους δίνεις την ψυχική δύναμη να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν αυτά που νόμιμα τους ανήκουν. Και μιλάμε μόνο για το νόμιμα όχι για το τεράστιο καρβέλι που μάθατε τόσο χρόνια να μοιράζετε στα «τσιράκια» των οποίων η «κοιλιά», μαζί με τη δική σας, φούσκωσε τόσο πολύ που εμποδίζει πλέον την πραγματικότητα να φθάσει στη συνείδησή σας αφού αλλοιώνεται από τον παραμορφωτικό καθρέφτη που δημιούργησε η τρυφηλότητα.
Τα μέσα ενημέρωσης που εμείς εκπροσωπούμε κάποιοι θέλανε από τα σπάργανά τους να τα εξαφανίσουν και να μην λειτουργήσουν ποτέ. Μας περίμεναν έξω από τα σπίτια μας ξημερώματα και μας παρακαλούσαν, ενίοτε μας απειλούσαν να μην κάνουμε το βήμα που θα έφερνε και μια διαφορετική φωνή στον τόπο. Έφτασαν στο σημείο να απευθυνθούν ακόμη και σε τότε Δημάρχους για να παρέμβουν με σκοπό να μην λειτουργήσει ποτέ ένα άλλο ηλεκτρονικό μέσο. ΄Οταν δεν τους «έκατσε» αυτή η τακτική, μας το έπαιξαν φίλοι και συνάδελφοι και προσπάθησαν να μας προσεγγίσουν για να μην γίνουμε εμπόδιο στο παιχνίδι που με μαεστρία έστησαν, όντας μόνοι παίκτες στη σκακιέρα. Είναι αυτοί που μας παρακαλούσαν να αποσύρουμε αγωγές εναντίον τους, εκλιπαρώντας μας, και, λάθος μας, τις αποσύραμε για να μπορούν τώρα να συνεχίζουν ανενόχλητοι το βρώμικο παιχνίδι τους. Δεν θα ανεχτούμε όμως άλλο να παίζουν τα δικά τους ιδιοτελή παιχνίδια με τη Θράκη, τη μειονότητα, τους πολίτες και τελικά με αυτόν τον τόπο προς όφελος της τσέπης τους. Δεν θα ανεχτούμε να είμαστε υπόδουλοι κανενός συστήματος που φέρει και άγεται στηρίζοντας συγκεκριμένα συμφέροντα και καταστάσεις.
Μπορεί να ενοχλούν πολλούς αυτά που σήμερα καταγράφω αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Επέπλεαν πάντα αυτοί που ήξεραν να συμμαχούν με τον εχθρό τους όταν έβλεπαν τα δύσκολα. Καμία αυτοεκτίμηση και κανένας αυτοσεβασμός. Καμία πίστη σε αρχές και ιδανικά. Μόνη κινητήριος δύναμη μην τυχόν φύγουν από τα πράγματα και χάσουν την στήριξη και το άσυλο που τους παρείχε η εξουσία. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να καταφέρουν για κάποια χρόνια, ακόμη και για πολλά, να επιπλέουν και να αναγάγουν τον εαυτό τους, παρασυρόμενοι από τον μεγαλοϊδεατισμό που τους διακατέχει, ως τους μεγαλύτερους αγωνιστές της πόλης τους. Οι «ξένοιαστοι, ονειροπόλοι καβαλάρηδες» ωστόσο με τα σικέ ιδανικά και τις κατά πως βολεύει αρχές χάθηκαν στο όνειρο που οι ίδιοι έφτιαξαν αφού το ευτυχισμένο τέλος βρίσκεται μόνο στα παραμύθια.
Και δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπω να γίνονται τέτοιες συμμαχίες, ούτε βέβαια και η τελευταία. Γιατί όσο θα υπάρχει διεφθαρμένη και απούσα εξουσία, θα υπάρχουν και διεφθαρμένοι υποστηρικτές και εκμεταλλευτές της εν λόγω εξουσίας.
Και μετά αρχίζουν οι απειλές των μηνύσεων και των αγωγών σε αυτούς που δεν είναι μέρος του δικού τους παιχνιδιού. Αλλά δεν είμαστε όλοι όμοιοι και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο μας θεωρούν και θα συνεχίσουν να μας θεωρούν εκτός του όλου σκηνικού. Ναι, θέλουμε και είμαστε εκτός του όλου τοπικού σκηνικού γιατί δεν μας εκπροσωπεί ο τρόπος που λειτουργούν τόσα χρόνια όλοι αυτοί σαν «παρέα». Μία παρέα που τη μια στιγμή είναι αντίπαλοι και την επόμενη σύμμαχοι. Ε λοιπόν, αυτό το σκηνικό εμάς δεν μας ταιριάζει και θα το αντιπαλέψουμε όσο ακόμη μπορούμε. Γιατί θέλουμε αυτή η κοινωνία στην οποία ζούμε να λειτουργήσει δίκαια και αμερόληπτα για όλους και όχι μόνο υπέρ των ολίγων εκλεκτών «καβαλάρηδων».
Οπότε συμμαχείτε γιατί χανόμαστε! Συμμαχείτε με όποιον σας χρωστάει λεφτά και σας έχει εξαπατήσει. Συμμαχείτε με όσους παλαιότερα είχατε εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις. Και ο σώζων εαυτόν σωθήτω.
Και μία υπενθύμιση για το τέλος! Να προσέχετε που και ποιους πατάτε ανεβαίνοντας. Θα τους συναντήσετε σίγουρα κατεβαίνοντας 
Άλλα μας λένε οι διοικήσεις και άλλα οι εργαζόμενοι
Μήπως τελικά η απαγόρευση των δηλώσεων προς τα μέσα ενημέρωσης αποσκοπεί στην απόκρυψη της πραγματικής εικόνας του νοσοκομείου της Ξάνθης;
Άτομα που ούτε τις απαιτούμενες γνώσεις ούτε την απαραίτητη εμπειρία έχουν, απαντούν στο 166 με κίνδυνο να δώσουν ακόμα και λανθασμένες οδηγίες

Κατά κοινή ομολογία τα προβλήματα που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία και γενικότερα στη δημόσια υγεία της χώρας μας μόνο λίγα δεν είναι, αλλά είναι ελάχιστοι εκείνοι που γνωρίζουν την πραγματική τους διάσταση αφού κατά γενικό κανόνα, όποτε κι αν ένα μέσο ενημέρωσης απευθυνθεί στους διοικούντες ενός νοσοκομείου, η εικόνα που παρουσιάζεται δεν είναι η αληθινή. Η Τ σε μια προσπάθεια να πληροφορηθεί και με τη σειρά της να πληροφορήσει τους Ξανθιώτες για ό,τι πραγματικά επικρατεί στο γενικό νοσοκομείο της πόλης μας, αποφάσισε να μην απευθυνθεί στη διοίκηση του νοσοκομείο αλλά στους ίδιους τους εργαζόμενους και πρέπει να ομολογήσουμε πως αυτά που ακούσαμε να μας λένε δε μας τα έχει πει καμία από τις μέχρι τώρα διοικήσεις του νοσοκομείου.
Το πρώτο πράγμα που φυσικά ρωτήσαμε είναι η κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τη νέα γρίπη και ο αριθμός των συμπολιτών μας που επισκέπτονται το νοσοκομείο με τέτοια συμπτώματα. Μέχρι σήμερα ακούγαμε τους αρμόδιους να μας λένε ότι είναι ελάχιστα τα περιστατικά πολιτών με κρούσματα της νέας γρίπης αλλά οι εργαζόμενοι μας λένε πως στους διαδρόμους του νοσοκομείου κυκλοφορούν σε καθημερινή βάση άτομα με τέτοια κρούσματα ενώ οι περισσότεροι αντιμετωπίζονται σαν περιστατικά της κοινής γρίπης. Εκεί δε που παρουσιάζεται μεγαλύτερη επισκεψιμότητα είναι στα παιδιά καθώς η ανησυχία των γονέων είναι ιδιαίτερα μεγάλη και μόλις υποψιαστούν ότι το παιδί τους μπορεί να είναι θύμα της νέας αυτής γρίπης, τρέχουν στο νοσοκομείο.
Βέβαια οι εργαζόμενοι με τους οποίους μιλήσαμε και των οποίων το όνομα δεν αναφέρουμε για ευνόητους λόγους, αποδίδουν τη μεγάλη αυτή προσέλευση των πολιτών στον πανικό που έχει επικρατήσει αλλά εκείνο που σε τελική ανάλυση μένει είναι πως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα ποσοστά πολιτών που με συμπτώματα γρίπης επισκέπτονται το νοσοκομείο.
Σε ερώτησή μας για τον εμβολιασμό του προσωπικού κατά του ιού της νέας γρίπης, μας τόνισαν ότι δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη η προσέλευση από τους ιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου ενώ υπάρχουν και ορισμένοι απλοί πολίτες οι οποίοι σπεύδουν να εμβολιαστούν αφού πρώτα φυσικά συμπληρώσουν μια αίτηση εμβολιασμού. Πάντως οι περισσότεροι ιατροί και νοσηλευτές δε θέλησαν να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο, γεγονός που από μόνο του λέει πολλά.
Ακόμα όμως κι εκείνοι που εμβολιάστηκαν, ισχυρίζονται ότι το έκαναν λόγο της επαφής τους σε καθημερινή βάση με άτομα που είτε βήχουν είτε έχουν πυρετό και στα οποία φυσικά αμέσως δίνεται η ειδική μάσκα, είτε αυτοί βρίσκονται στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου είτε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Ωστόσο το γεγονός ότι όλοι οι χώροι του νοσοκομείου είναι ενιαίοι, έχει σαν αποτέλεσμα να βρίσκονται στους ίδιους χώρους, για παράδειγμα στο χώρο με τις ακτινογραφίες ή στο χώρο του μικροβιολογικού, άτομα όλων των κατηγοριών μεταξύ των οποίων φυσικά και άτομα ύποπτα για τη νέα γρίπη, με λίγα λόγια δηλαδή δεν υπάρχει κάποιος ξεχωριστός χώρος όπου να οδηγούνται τα άτομα αυτά και να αποφευχθεί έτσι ο κίνδυνος της μετάδοσης του ιού και σε άλλους ασθενείς του νοσοκομείου.
Ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολλές φορές τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είναι αυτό με τις ελλείψεις σε προσωπικό, κάτι που το επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι και μάλιστα τονίζουν τη συγκεκριμένη περίοδο στο νοσοκομείο της Ξάνθης υπάρχει μόνο το 70% του προσωπικού που θα έπρεπε να υπάρχει. Σε περιπτώσεις μάλιστα όπου μια ιατρός ή μια νοσηλεύτρια φεύγει με άδεια λόγο εγκυμοσύνης, δεν αντικαθιστάται από κάποιον άλλον με αποτέλεσμα οι ανάγκες του νοσοκομείου να καλύπτονται από έκτακτο προσωπικό και από εργαζόμενους με προγράμματα stage.
Οι ελλείψεις όμως αυτές έχουν σαν άμεσο αποτέλεσμα τις διπλοβάρδιες και τα μειωμένα ρεπό των εργαζομένων, κάτι που αναπόφευκτα φέρνει κούραση και η κούραση με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει πολύ εύκολα το ανθρώπινο λάθος κι όταν μιλάμε για τον τομέα της υγείας, ένα ανθρώπινο λάθος μπορεί να κοστίσει ακόμα και το χαμό ανθρώπινων ζωών. Για παράδειγμα, στα παθολογικά τμήματα τα πρωινά υπάρχουν τρεις και μαζί με την προϊσταμένη τέσσερις νοσηλεύτριες, την απογευματινή βάρδια την καλύπτουν στην καλύτερη περίπτωση μόνο δύο νοσηλεύτριες και τη νυχτερινή βάρδια επίσης δύο μόνο νοσηλεύτριες ενώ υπάρχουν μέρες ολόκληρη την καρδιολογική κλινική την εξυπηρετεί μόλις μία νοσηλεύτρια. Η χειρουργική κλινική, όπου συνήθως υπάρχουν 40 και 45 νοσηλευόμενοι, εξυπηρετείται κι αυτή από μόνο δύο νοσηλεύτριες και στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο σοβαρό περιστατικό, οι δύο αυτές νοσηλεύτριες ασχολούνται αναγκαστικά μαζί του και όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς είναι στο έλεος του θεού. Τέλος, μεγάλη έλλειψη προσωπικού η οποία πρέπει να καλυφθεί άμεσα, υπάρχει τόσο στα χειρουργεία του νοσοκομείου όσο και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών όπου οι περισσότεροι είναι αγροτικοί ιατροί χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία.
Όσο για την εντατική του νοσοκομείου της Ξάνθης, αυτή λειτουργεί μετά από μεγάλο διάστημα που παρέμεινε κλειστή, αλλά το προσωπικό της προέρχεται από τα άλλα τμήματα και μπορεί να έχει κάνει την απαραίτητη εκπαίδευση προκειμένου να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις μιας τέτοιας θέσεις, έχουν όμως αποδυναμωθεί τα υπόλοιπα τμήματα από τα οποία μεταφέρθηκαν ιατροί και νοσηλευτές στην εντατική κλινική. Βέβαια εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν έγγραφα με τα οποία αποδεικνύεται ότι οι εκάστοτε διοικήσεις του γενικού νοσοκομείου Ξάνθης έχουν ζητήσει επιπλέον προσωπικό από το Υπουργείο Υγείας, χωρίς όμως αυτό να γίνει, άρα οι μεγαλύτερες ευθύνες γι’ αυτές τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό βαραίνουν κυρίως τους μέχρι τώρα Υπουργούς Υγείας.
Δυστυχώς και οι πληροφορίες μας ότι στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου επικρατεί καθημερινά ένα μπάχαλο επιβεβαιώνονται αφού δεν τηρείται καμιά σειρά προτεραιότητας, όποιος θέλει μπαίνει χωρίς κανέναν έλεγχο στα ιατρεία ενώ σύμφωνα με τους εργαζόμενους με τους οποίους μιλήσαμε, δε λείπουν και οι περιπτώσεις όπου ιατροί ή νοσηλευτές δίνουν προτεραιότητα σε γνωστούς και φίλους τους. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που δε συμβαίνει αυτό, υπάρχει μόνο μια νοσηλεύτρια η οποία προσπαθεί να βάλει μια τάξη και να βάζει μέσα τους πολίτες με μια σωστή σειρά ενώ τις περισσότερες φορές οι ίδιοι οι ασθενείς προσπαθούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους για το ποιος έχει προτεραιότητα με αποτέλεσμα να μη λείπουν οι παρεξηγήσεις και κατά συνέπεια και οι φασαρίες.
Τους τελευταίους μήνες έχουν παρατηρηθεί πολλά προβλήματα στα χειρουργεία όπου η αναμονή μπορεί να πάρει και μήνες ενώ και μια εξέταση στο αναισθησιολογικό μοιάζει ακατόρθωτη, κάτι που οφείλεται στη μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Εκείνο όμως που μας εξέπληξε είναι η έλλειψη ακόμα και σε βασικά υλικά όπως είναι οι καθετήρες, οι γάζες, τα λευκοπλάστ, οι σύριγγες και ορισμένα φάρμακα. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου αντιμετωπίζουν για την ώρα την έλλειψη αυτής σε βασικά υλικά είναι η συνεννόηση με τα άλλα νοσοκομεία και η αλληλοκάλυψή τους σε περιπτώσεις ελλείψεων.
Το ευχάριστο πάντως είναι ότι οι εργαζόμενοι με τους οποίους εμείς μιλήσαμε, μας διαβεβαίωσαν ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη τους περίπτωση ιατρών που να παίρνουν φακελάκια από τους ασθενείς αλλά δεν αποκλείουν αυτό να γινόταν με κάποιους ιατρούς που αυτή τη στιγμή δεν ανήκουν στο έμψυχο δυναμικό του νοσοκομείου Ξάνθης.
Εκεί βέβαια που σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζόμενους, υπάρχει άμεση ανάγκη για την κάλυψη του κενού είναι τα ασθενοφόρα καθώς τα μόλις 9 στον αριθμό που διαθέτει το νοσοκομείο σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις υπάρχουσες ανάγκες. Μάλιστα η έλλειψη ειδικοτήτων, όπως αυτές της νευροχειρουργικής και της παιδοχειρουργικής, έχουν σαν αποτέλεσμα τα σοβαρά περιστατικά που χρειάζονται κάποια από τις προαναφερόμενες ειδικότητες να μεταφέρονται με κάποιο από τα ασθενοφόρα σε νοσοκομείο κάποιου γειτονικού νομού και έτσι η πόλη της Ξάνθης για το διάστημα εκείνο μένει με ένα ασθενοφόρο λιγότερο.
Σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας είχαμε αναφερθεί στο πάγωμα του ΕΚΑΒ στην Ξάνθη κάτι που με απλά λόγια σημαίνει πως όταν κάποιος πολίτης καλέσει το 166 θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα πάει μόνο ο οδηγός και ένας τραυματιοφορέας ο οποίος έχει εκπαιδευτεί για ελάχιστες ώρες και δε θα πάει ιατρός να παραλάβει τον ασθενή. Ωστόσο οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ως προς το θέμα του ΕΚΑΒ είναι αρκετά απαισιόδοξοι τονίζοντας ότι κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια και ότι δεν πιστεύουν πως το ΕΚΑΒ θα γίνει κάποια στιγμή πραγματικότητα.
Κάτι που δεν περιμέναμε να ακούσουμε από τους εργαζόμενους αλλά τελικά το ακούσαμε είναι η έκκλησή τους να βρεθεί επιτέλους λύση στο θέμα της διοίκησης του νοσοκομείου αφού ο κύριος Χατζηαποστόλου εκτελεί χρέη προσωρινού διοικητή και οι εργαζόμενοι απαιτούν να οριστεί ο αντικαταστάτης του κυρίου Πέτρου. Μάλιστα μας ζήτησαν και εμείς ως μέσο ενημέρωσης να απευθυνθούμε σε βουλευτές ή όπου αλλού μπορούμε ώστε να διοριστεί ο νέος διοικητής του νοσοκομείου.
Ένα επίσης τραγελαφικό στοιχείο το οποίο μας ανέφεραν είναι ότι πολλές από τις νοσηλεύτριες αναγκάζονται να δουλεύουν δύο βάρδιες το 24ωρο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ενώ πολλοί από τους εργαζόμενους έχουν να παίρνουν ακόμα τα περυσινά ρεπό τους.
Τα προβλήματα όμως του κατά τα άλλα υπερσύγχρονου νοσοκομείου μας δεν τελειώνουν εδώ, στον τομέα της καθαριότητας τα πράγματα είναι πολύ πιο άσχημα από τις εποχές εκείνες που το νοσοκομείο είχε μόνιμες καθαρίστριες ενώ τώρα την καθαριότητα την έχει αναλάβει ένα συνεργείο καθαρισμού το οποίο στέλνει ορισμένες κοπέλες με περιορισμένο ωράριο και χρήματα, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθαριότητα των χώρων.
Από την άλλη οι ιδιωτικοί φύλακες του νοσοκομείου δε φαίνεται να έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα αφού και κλοπές έχουν γίνει στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου και σε περιπτώσεις που δε χρειάζονται, παρεμβαίνουν οι ιδιωτικοί αυτοί φύλακες, κατόπιν εντολής του εκάστοτε διοικητή φυσικά. Ακόμα και για τους χώρους στάθμευσης των αυτοκινήτων τους, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου εκφράζουν παράπονα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός ώστε να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις στάθμευσης ενώ παράλληλα θεωρούν ότι οι δυνατότητες των χώρων του νοσοκομείου είναι τέτοιες που με ιδιαίτερη ευκολία μπορούν να προκύψουν επιπλέον θέσεις.
Ένα θέμα που τους τελευταίους μήνες απασχόλησε ιδιαίτερα τόσο την κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι αυτό με τους εργαζόμενους των προγραμμάτων stage και από αυτούς έχει αρκετούς το νοσοκομείο της Ξάνθης και, όπως μας επιβεβαιώνουν οι μόνιμοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι άνθρωποι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η τυχόν απομάκρυνσή τους θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου. Ένα πάγιο αίτημα των υπαρχόντων εργαζόμενων είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και όχι με συμβάσεις και προγράμματα stage αφού μιλάμε για έναν χώρο όπου η ανάγκη για εργασία είναι μόνιμη και όχι περιστασιακή.
Ένα επίσης πολύ σοβαρό ζήτημα είναι και το 1535 το οποίο καλεί κάποιος προκειμένου να κλείσει ένα ιατρικό ραντεβού σε κάποιο νοσοκομείο. Εκεί επικρατεί ένας πανικός αφού ελάχιστοι είναι εκείνοι που κατανοούν τις ηχογραφημένες οδηγίες του συστήματος και κλείνουν με επιτυχία τα ραντεβού τους. Σε περιπτώσεις όμως ηλικιωμένων ανθρώπων ή ανθρώπων που δε γνωρίζουν καλά την ελληνική γλώσσα, είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται επί ώρες χωρίς τελικά να πετυχαίνουν το σκοπό τους.
Το πιο αστείο της υπόθεσης είναι ότι το σύστημα αυτό έγινε αποδεχτό από ορισμένα μόνο νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων είναι και αυτό της Ξάνθης όπου ζουν τόσων διαφορετικών κατηγοριών άνθρωποι που τελικά αναγκάζονται να παρακαλάνε τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να τους κλείσουν κάποιο ραντεβού αφού οι ίδιοι δεν τα καταφέρνουν. Ζήτημα όμως έχει προκύψει και με το κόστος της κλήσης στο 1535 αφού οι οδηγίες τους κάνουν λόγο για αστική χρέωση ενώ πολλοί πολίτες καταγγέλλουν ότι μέχρι να κλείσουν ένα ραντεβού τελειώνουν μια ολόκληρη τηλεκάρτα.
Ένα ακόμα μόνιμο φαινόμενο το τελευταίο διάστημα είναι η αδικαιολόγητη άρνηση ιατρών ή προϊσταμένων διαφόρων τμημάτων του νοσοκομείου να ενημερώσουν για διάφορα θέματα τους πολίτες μέσω των μέσων ενημέρωσης, γεγονός που σύμφωνα με τους εργαζόμενους που μιλήσαμε, κακώς γίνεται ενώ οι ίδιοι το αποδίδουν σε εντολές της διοίκησης. Οφείλουμε πάντως να ξεκαθαρίσουμε ότι για την ώρα ποτέ εργαζόμενος του νοσοκομείου δεν αρνήθηκε να μας δώσει την οποιαδήποτε πληροφορία αλλά με τη διαφορά ότι προφανώς από φόβο, αρνούνται να τα πουν μπροστά στην κάμερα ενός τηλεοπτικού σταθμού και απλά μας δίνουν τις πληροφορίες τους εκτός κάμερας ή οποιουδήποτε αλλού δημοσιογραφικού μέσου ηχογράφησης.
Σε πολλούς από εμάς έχει τύχει περίπτωση όπου τηλεφωνούμε στο τηλεφωνικό κέντρο του νοσοκομείου και να μη μας απαντάει κανένας κι αυτό σύμφωνα με τους ανθρώπους του νοσοκομείου οφείλεται στην έλλειψη επί 24ωρου βάσεως ατόμου στο τηλεφωνικό κέντρο ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που χρέη τηλεφωνήτριας εκτελούν οι νοσηλεύτριες του τμήματος επειγόντων περιστατικών οι οποίες όμως είναι επιφορτισμένες και με άλλα καθήκοντα και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να είναι όλη την ώρα πάνω από το τηλέφωνο.
Επίσης πολλά είναι τα παράπονα τόσο των εργαζομένων όσο και των πολιτών για τις τιμές του κυλικείου που υπάρχει στο νοσοκομείο και μάλιστα πολλοί εργαζόμενοι μας είπαν ότι προτιμούν να μην πιούν έναν καφέ παρά να τον χρυσοπληρώσουν. Ωστόσο στις περίπτωση των ασθενών του νοσοκομείου το κυλικείο αυτό είναι μονόδρομος αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν στην πόλη και να αγοράσουν αυτά που χρειάζονται.
Για το τέλος αφήσαμε το πιο επικίνδυνο κατά τη γνώμη μας που δεν είναι άλλο από το 166 όπου δυστυχώς αναγκάζονται να απαντούν άτομα που ούτε την κατάλληλη εκπαίδευση έχουν ούτε και την απαιτούμενη εμπειρία με αποτέλεσμα πολλές φορές να δίνουν, άθελά τους φυσικά, λανθασμένες οδηγίες και να μπαίνει σε κίνδυνο ακόμα και η ζωή εκείνων που κάλεσαν σε βοήθεια. Πρέπει βέβαια εδώ να τονίσουμε ότι την ευθύνη για την τοποθέτηση μη εκπαιδευμένων ατόμων στο τμήμα αυτό, δεν την έχει το ίδιο το νοσοκομείο αλλά κυρίως το αρμόδιο υπουργείο το οποίο δεν επανδρώνει τόσο το νοσοκομείο της Ξάνθης όσο και τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας μας με το απαραίτητο προσωπικό.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως όλα αυτά τα προβλήματα ήταν μέχρι τώρα άγνωστα στους περισσότερους αφού όλες οι μέχρι τώρα διοικήσεις του νοσοκομείου μας, φρόντιζαν να βγαίνει προς τα έξω μια εντελώς διαφορετική εικόνα, μια εικόνα που σχεδόν άγγιζε το τέλειο, ίσως άλλωστε αυτός να είναι και ο λόγος της απαγόρευσης στους εργαζόμενους των δηλώσεων προς τα μέσα ενημέρωσης.

Σ. Καραχότζα
Εστία κινδύνου ο εξωτερικός χώρος των κοιμητηρίων
Ένας χώρος ιδιαίτερα επικίνδυνος, κυρίως για τους ηλικιωμένους, είναι αυτός των νεκροταφείων όπου, σύμφωνα και με καταγγελίες συμπολιτών μας, εκεί στήνονται ορισμένοι επιτήδειοι οι οποίοι επιτίθενται σε μεγάλης ηλικίας ανθρώπους και τους αρπάζουν πορτοφόλια, τσάντες ή ό,τι άλλο μπορέσουν. Μάλιστα είχαμε πρόσφατα το περιστατικό με μια γριούλα στην οποία επιτέθηκαν κάποιοι νεαροί αθίγγανοι και της πήραν τη τσάντα ενώ τη χτύπησαν κιόλας.
Ερωτηθείς για τα περιστατικά αυτά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κώστας Γιαγκτζόγλου, τονίζει πως όσοι επισκέπτονται τα νεκροταφεία θα πρέπει πριν απομακρυνθούν από το αυτοκίνητό τους για να μπουν μέσα, να βεβαιώνονται ότι έχουν κλειδώσει και ότι έχουν κλείσει τα παράθυρα, αφού πολλές φορές έχουν παρατηρηθεί το φαινόμενο να μένει ξεκλείδωτο κάποιο αυτοκίνητο και εκείνοι που καιροφυλαχτούν να παίρνουν από μέσα ό,τι βρουν.
Όσο για τον εσωτερικό χώρο των νεκροταφείων, ο κύριος Γιαγκτζόγλου διαβεβαιώνει πως κανένας δεν μπαίνει μέσα αλλά ακόμα κι αν κάποιος τολμήσει να μπει, οι φύλακες των νεκροταφείων θα τον απομακρύνουν εγκαίρως. Αναφερόμενος στο τελευταίο κρούσμα που έγινε έξω από το νεκροταφείο, ο κύριος Γιαγκτζόγλου εικάζει ότι η γριούλα πιθανότατα βγαίνοντας έξω, άνοιξε την τσάντα της για να δώσει κάτι σε εκείνους που ζητιανεύουν και κάποιοι νεαροί βρήκαν την ευκαιρία να της αρπάξουν τα χρήματα.
Βέβαια η συγκεκριμένη γριούλα ισχυρίζεται ότι η επίθεση αυτή εναντίον της έγινε εντός του χώρου του νεκροταφείου αλλά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος απορρίπτει το ενδεχόμενο αυτό κατηγορηματικά, τονίζοντας πως σε διάφορα σημεία του νεκροταφείου υπάρχουν εργαζόμενοι που σε μια τέτοια περίπτωση θα είχαν επέμβει αμέσως. Όσο για το ενδεχόμενο η γριούλα αυτή να πήγε στο νεκροταφείο σε ώρες που δεν είναι εκεί οι εργαζόμενοι, ο κύριος Γιαγκτζόγλου τονίζει πως τις ώρες που το νεκροταφείο είναι χωρίς φύλαξη, είναι κλειστές όλες οι πόρτες του κι άρα είναι αδύνατον για μια ηλικιωμένη γυναίκα να μπει μέσα.
Να τονίσουμε ότι ο χώρος του νεκροταφείου φυλάσσεται από τις 7 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα οπότε και κλείνουν οι πόρτες του. Το θέμα που προκύπτει εδώ όμως είναι η μη φύλαξη των νεκροταφείων και στον εξωτερικό τους χώρο, με δεδομένο μάλιστα ότι τα περισσότερα κρούσματα γίνονται εκεί. Τόσο δύσκολο είναι δηλαδή να υπάρχει ένα άτομο που να έχει το νου του έξω από το νεκροταφείο και στην περίπτωση που θα δει να συμβαίνει κάτι το περίεργο, να επέμβει;
Μόνοι χαμένοι οι επαγγελματίες

Αυτές τις ημέρες έγινε αρκετός λόγος για το 2% το οποίο είχε μειωθεί στο 0,5% και συζητείται και πάλι προκειμένου να έρθει στο ύψος που ήταν πριν την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης.
Παράλληλα ήρθαν και στην επικαιρότητα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κάπνισμα και το κατά πόσο αυτό επιτρέπεται σε κλειστούς δημόσιους χώρους, αλλά και αν το νέο αντικαπνιστικό μέτρο εφαρμόζεται.
Όλα αυτά λοιπόν ήταν ζητήματα τα οποία έφεραν κοντά μας και κοντά στη δημοσιότητα τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος οι οποίοι είναι και οι κύριοι αποδέκτες όλων αυτών των μέτρων που λαμβάνονται κατά καιρούς.
Με αφορμή λοιπόν αυτού του είδους τα ζητήματα καθώς και άλλα τα οποία κατά καιρούς όλοι συζητάμε και όλοι φέρνουμε στο προσκήνιο, ο πρόεδρος του Σωματείου επαγγελματιών καφέ-μπαρ και κέντρων διασκέδασης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου και του Σωματείου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΕ στην Ξάνθη, κύριος Δημήτρης Πασαλής, τον οποίο φιλοξενούμε αυτή την εβδομάδα, μας απάντησε σε καίρια ερωτήματα τα οποία αφορούν τόσο στους επαγγελματίες του κλάδου όσο και σε όλους τους πολίτες.
Να ξεκινήσω με αυτό που όλοι συζητούμε και είναι φυσικά το θέμα της οικονομικής κρίσης και οι μόνοι που είναι «κερδισμένοι», όπως πολλοί αναφέρουν, είναι οι ιδιοκτήτες των καφέ-μπαρ μιας και είναι γεμάτα τα καταστήματά τους, οπότε την έννοια της οικονομικής κρίσης πολλοί την θεωρούν μπλόφα για εσάς. Τι ακριβώς συμβαίνει στο χώρο αυτό;
Η αλήθεια είναι ότι το δικό μας επάγγελμα περιβάλλεται από ένα μύθο, από το ότι είμαστε δηλαδή αναγνωρισμένα πρόσωπα στην πόλη, έχουμε δόξα, έχουμε δημόσιες σχέσεις και πολλά έσοδα.
Η πραγματικότητα όμως έχει να κάνει με το ότι ο κόσμος για να διασκεδάσει πρέπει να έχει λεφτά και αυτή τη στιγμή, όπως ακούτε και εσείς καθημερινά, υπάρχει οικονομική ύφεση και η αγορά έχει στεγνώσει από χρήμα. Άρα όταν το μέσο νοικοκυριό δεν μπορεί να προμηθευτεί τα βασικά, δεν έχει να ξοδέψει ούτε στα καταστήματά μας.
Βέβαια κάποιοι λένε ότι οι νέοι δε σταματούν να διασκεδάζουν και όπως και να έχει βρίσκονται έξω και τροφοδοτούν συνέχεια αυτά τα καταστήματα.
Οι νέοι παίρνουν λεφτά από τους μπαμπάδες, υπάρχει όμως πρόβλημα. Εγώ βλέπω καθημερινά στην αγορά και στα καταστήματα αυτά να έχουν πέντε-έξι παρέες, δεν μπορούν να πληρώσουν τα δυσβάσταχτα λειτουργικά έξοδα που έχει μια επιχείρηση έτσι.
Παρόλα αυτά όμως κύριε Πασαλή, συνέχεια ανοίγουν καφέ στην Ξάνθη, σε κάθε βήμα που κάνουμε υπάρχει και ένα καφέ-μπαρ. Όταν ο κλάδος υποτίθεται ότι αντιμετωπίζει αυτή την κρίση, που πάνε τελικά όλοι αυτοί;
Εγώ νομίζω το ότι ανοίγουν καινούρια μαγαζιά, όχι μόνο καφέ μπαρ και άλλα, είναι αποτέλεσμα της ανεργίας που υπάρχει στο νομό και στο ότι έχουν χαθεί πάρα πολλές θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια και χάνονται συνέχεια, δεν αναπληρώνονται αυτές με νέες επενδύσεις στην περιοχή, οπότε ο καθένας νομίζει πως ανοίγοντας ένα κατάστημα θα μπορέσει να βγάλει τα καθημερινά του έξοδα. Αυτό λοιπόν είναι και ακατόρθωτο αλλά και επικίνδυνο για κάποιον που το επιχειρεί, καθώς πλέον δεν είναι δύσκολο να ανοίξεις μια επιχείρηση, το δύσκολο είναι να την κλείσεις.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι είναι χρεωμένοι μέχρι το «λαιμό», αλλά δεν μπορούν να κλειδώσουν το μαγαζί τους καθότι έχουν ένα άνοιγμα.
Ωστόσο όλοι ελπίζουν ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες γιατί ως γνωστόν «η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία».
Εγώ θέλω με την ευκαιρία αυτή να σας πω ότι η όλη «πολιτική», δηλαδή το να δίνονται επιδοτήσεις σε επαγγέλματα «κορεσμένα» είναι λάθος.
Υπάρχουν πολλών ειδών επιδοτήσεις οι οποίες δεν έχουν σαν στόχο να βοηθήσουν ένα νέο επαγγελματία, αλλά έχουν σαν στόχο να βοηθήσουν τις μεγάλες εταιρείες εξοπλισμών για να πουλάν τα πράγματά τους. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούν να δουλέψουν ήδη τα μαγαζιά που βρίσκονται στην πόλη, θα δουλέψουνε τα νέα; Νομίζω ότι αυτοί που το επιχειρούν γίνονται μέρος ενός προβλήματος και το μέλλον τους δεν είναι ευοίωνο.
Κάποτε άνοιγες ένα μαγαζί με δεδομένο ότι θα έβαζες 5 τραπέζια και θα έφερνες 5 φίλους που θα ήξερες ότι θα στηρίξουν την επιχείρηση.
Μπορεί σήμερα μια επιχείρηση να ξεκινήσει έχοντας αυτό στο μυαλό της;
Όχι, δεν είναι έτσι. Καταρχήν το να «στήσεις» ένα κατάστημα, όπως ένα καφέ ή ένα μπαρ, πλέον ο ανταγωνισμός έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που χρειάζεται ένα σοβαρό κεφάλαιο για να το επιχειρήσεις. Η αλήθεια είναι ότι και τα καταστήματά μας λόγω του ανταγωνισμού θέλουν τουλάχιστον ανά δύο χρόνια ανακαίνιση, η οποία και αυτή κοστίζει. Δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε απόσβεση του κεφαλαίου. Μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο εξόδων, ο οποίος δε βγαίνει πουθενά. Εγώ καλώ όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το χώρο, να κάνουν πρώτα μια βόλτα στις υφιστάμενες επιχειρήσεις και θα διαπιστώσουν ότι, θα το πω όσο πιο ωμά μπορώ, δε νομίζω αυτή τη στιγμή να υπάρχει επιχείρηση στην πόλη μας η οποία δεν πωλείται.
Εν ολίγοις ένα γαλακτοπωλείο ή ένα παντοπωλείο δε χρειάζεται τόσο μεγάλες επενδύσεις . για να ανοίξεις όμως ένα μαγαζί σαν αυτά χρειάζεσαι ένα πολύ σοβαρό κεφάλαιο και σε αυτή την οικονομική συγκυρία έχεις την πολυτέλεια να κάνεις τέτοιου είδους «ανοίγματα»;
Ο καθένας γνωρίζει τι «βάθος» έχει η τσέπη του και «πόσο» αντέχει. Πολλοί όμως κάνουν το εξής λάθος: υπολογίζουν ένα κόστος, όσον αφορά στην επένδυση, ένα κόστος λειτουργίας, επενδύουνε και στον κύκλο των φίλων τους και νομίζουν ότι έτσι μπορούν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον άκρως ανταγωνιστικό και μη ευνοϊκό όσον αφορά στην οικονομική δυνατότητα των καταναλωτών. Υπάρχουν και άλλα πράγματα τα οποία δεν τα σκέφτεται κάποιος εκείνη την ώρα αλλά μετά, όπως η «τριβή» που έχουμε με κάποιες αρχές και κάποιους φορείς όπως επίσης και τα πρόστιμα τα οποία είναι και «βαριά» και δεν τα υπολογίζει ένας ο οποίος ξεκινά την επένδυση και έτσι φτάνει σε αδιέξοδο.
Μιας και θέσατε το θέμα τον προστίμων, έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι ο κλάδος σας ανήκει στον κλάδο των φοροφυγάδων. Θυμάμαι πριν δυο χρόνια, καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δήλωναν ετήσιο εισόδημα 3.500 ευρώ περίπου και είναι μια εύλογη απορία, όταν έχεις ένα τέτοιο ετήσιο εισόδημα πως κρατάς μια επιχείρηση; Δηλαδή το θέμα των αποδείξεων είναι «αμαρτωλό» στο χώρο των καφέ-μπαρ και των κέντρων διασκέδασης. Όλοι δικαιούνται το τεκμήριο της «αθωότητας», υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί οι οποίοι όταν βλέπουν ότι ένας επαγγελματίας δεν είναι συνεπής με τη φορολογική του υποχρέωση, με το να κόβει δηλαδή αποδείξεις, βάζουν πρόστιμα τα οποία είναι και βαριά, οφείλω να ομολογήσω.
Κατά συνέπεια εγώ δε νομίζω ότι είναι έτσι τα πράγματα. Όσο για αυτό που συζητείται αυτό τον καιρό και αφορά στους επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, να δείξουνε και τα κεφάλαια κίνησης που έχουν για αυτό και η κρίση μας έχει «χτυπήσει» εδώ και πέντε χρόνια.
Η αλήθεια είναι ότι χρόνο με το χρόνο ο τζίρος αυτών των καταστημάτων μειώνεται και τα λειτουργικά έξοδα αυξάνονται.
Βέβαια το ίδιο συμβαίνει και με το μισθό των πολιτών, όταν αυτός συρρικνώνεται κάθε χρόνο, ένας πολίτης δανείζεται από τις τράπεζες για να τα βγάλει πέρα, αλλά είναι ο μόνος συνεπής στις υποχρεώσεις του στην εφορία γιατί δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς.
Ναι αλλά και οι επαγγελματίες έχουν συνέπεια, όσοι από αυτούς δεν είναι συνεπείς δεν μπορούν να γλιτώσουν από το φορολογικό μηχανισμό. Είναι άδικο όμως να βάζουμε όλους τους επαγγελματίες στο ίδιο «τσουβάλι» και να τους αποκαλούμε φοροφυγάδες.
Βέβαια μας ωθούν συνέχεια στο να ζητάμε αποδείξεις, αν ζητήσουμε όμως αποδείξεις έχουμε και μια άσχημη αντιμετώπιση από τους επαγγελματίες και δε μιλάω μόνο για τον κλάδο σας, μιλάω γενικά.
Ως καταναλωτές όλοι έχουμε δύναμη. Δε νομίζω ότι κάποιος επαγγελματίας θα χειριστεί διαφορετικά έναν πελάτη αν ζητήσει το «αυτονόητο» δηλαδή δε χρειάζεται καν να το συζητάμε.
Μιλούσαμε πριν λίγο για τη διασκέδαση έχουμε την εντύπωση ότι στην Ξάνθη είναι λίγο flat η διασκέδαση, δηλαδή όλα τα μαγαζιά είναι «αντιγραφή» του ενός με το άλλο και είναι όλα στη λεγόμενη «παραλία» και στην υπόλοιπη πόλη υπάρχουν πολύ λίγα μαγαζιά. Δεν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι διασκέδασης. Θα πρέπει δηλαδή μέσα σε ένα συγκεκριμένο «καλούπι», είτε σου αρέσει είτε όχι να πας σε αυτό. Είναι σωστή αυτή η τακτική που ακολουθείται στην πόλη μας;
Η αγορά έχει τους δικούς της κανόνες, λογικό είναι όταν μια «πιάτσα» έχει κόσμο και «ρεύμα» εκεί να συγκεντρώνονται και τα περισσότερα καταστήματα, αλλά να σας θυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει και επιχειρήσεις γύρω από την κεντρική πλατεία, μεγάλες και σοβαρές επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουνε.
Εγώ νομίζω ότι ο κάθε επιχειρηματίας προσπαθεί και να πρωτοτυπεί και να κάνει κάτι ξεχωριστό ώστε να πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.
Επειδή αναφέρατε τώρα την πλατεία, πως βλέπετε να εξελίσσονται οι επιχειρηματίες εκεί γύρω, δηλαδή εκφράζονται φόβοι, όπως ανέφερε και ο κύριος Τσιακίρογλου, ότι δημιουργείται ένα καινούριο «γκέτο», γιατί μετά τις 3 το μεσημέρι που σταματούν να δουλεύουν τα δικαστήρια και η Νομαρχία, δε θα υπάρχει «ψυχή», οπότε όλες αυτές οι επιχειρήσεις που βρίσκονται εκεί περιθωριοποιούνται στην ουσία. Πως το βλέπετε αυτό και τι πληροφόρηση έχετε από τους συναδέλφους σας;
Η μόνη πληροφόρηση που έχω εγώ μέχρι στιγμής είναι το δύσκολο καλοκαίρι που πέρασαν οι επιχειρηματίες που βρίσκονται γύρω από την κεντρική πλατεία. Όλοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι με την αποπεράτωση του έργου ανατέλλει για αυτούς ένας νέος ήλιος και ότι θα υπάρχει μια νέα δυναμική εκεί.
Προφήτης δεν είμαι για να ξέρω. Θα δείξει…
Είναι όμως κάποιες προτάσεις που γίνονται, να φτιάξει ο δήμος κάποια δημοτικά καταστήματα, να τα δώσει σε επαγγελματίες ακόμη και σε αυτούς της παραλίας, προκειμένου να πάρει ζωή και εκείνη η περιοχή. Συμφωνείτε εσείς με κάτι τέτοιο;
Το έχω ακούσει και εγώ αυτό για την πρόταση του δήμου να φτιάξει δημοτικά καταστήματα.Από την πρόταση όμως μέχρι την υλοποίηση είναι πολύς ο χρόνος. Ας δούμε πρώτα τι καταστήματα θα είναι αυτά και τότε το συζητάμε.
Πάντως κύριε Πασαλή και τα ενοίκια που πληρώνετε είναι «δυσθεώρητα» για την πόλη της Ξάνθης.
Ναι. Αυτό έχει να κάνει με το προηγούμενο ερώτημά σας, με το γεγονός δηλαδή ότι μαζεύτηκαν όλες οι επιχειρήσεις σε μια περιοχή. Όταν ένα ακίνητο έχει μεγάλη ζήτηση είναι λογικό να ανεβαίνουν και τα ενοίκια.
Πάντως τα τελευταία δύο χρόνια, υπάρχουν πολλά καταστήματα σε κεντρικά σημεία της πόλης μας τα οποία είναι ανοίκιαστα. Εκ των πραγμάτων λοιπόν κάποια στιγμή και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων αυτών, θα αναγκαστούν «να ρίξουν νερό στο κρασί τους» ώστε τα ενοίκια να είναι πιο «δελεαστικά» για να βρουν την ευκαιρία να τα νοικιάσουν.
Δε μας τιμά η εικόνα να υπάρχουν ανοίκιαστα μαγαζιά στην πόλη μας, γιατί δημιουργεί κακή ψυχολογία και η κακή ψυχολογία σημαίνει …«δισταγμό» στις επενδύσεις.
Και δε μας τιμούν νομίζω και όλα αυτά με τα ενοίκια σε ύψη «τρομερά» και το να αποβλέπουμε στο εύκολο κέρδος χωρίς να υπολογίζουμε τι γίνεται σε ολόκληρο τον κύκλο της αγοράς, σωστά;
Ακριβώς. Και αν συνυπολογίσουμε ότι το 43% του τζίρου των καταστημάτων μας το δίνουμε σε τρίτους, μεγαλώνει το όλο πρόβλημα γιατί μην ξεχνάτε ότι πληρώνουμε υπέρογκα ποσά για πνευματικά δικαιώματα.
Κύριε Πασαλή αυτές τις μέρες ήρθε και πάλι στη δημοσιότητα το 2%, τι είναι ακριβώς αυτό το 2% για να καταλάβουμε όλοι γιατί ο περισσότερος κόσμος το ακούει αλλά πιστεύω ότι δεν ξέρει καν τί είναι αυτό.
Υπήρχε το 2% αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και έγινε 0,5%.
Ήταν ένας φόρος ο οποίος κυριολεκτικά αποτελούσε «εφιάλτη» για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος γιατί το 2% σαν νούμερο ακούγεται πάρα πολύ «αθώο» αλλά είναι επί του ακαθαρίστου. Δηλαδή όταν «κλείνει» ένας επαγγελματίας τη χρονιά του και ο ισολογισμός στο ταμείο του δείχνει ίσα «πανιά», έρχεται αυτός ο νόμος και σου επιβάλει να πληρώσεις το 2% από τις ζημιές στην ουσία.
Τα προβλήματα όμως των επαγγελματιών δε σταματούν εδώ. Υπάρχουν και άλλα με κυριότερο τις άδειες χαρακτηρισμού των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίες ως τώρα δεν έχουν δοθεί με αποτέλεσμα να επικρατεί τόσο η σύγχυση των επαγγελματιών όσο και η ταλαιπωρία των πολιτών.
Ένα γεγονός που έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις από τους επαγγελματίες οι οποίοι σε καθημερινή βάση κάνουν λόγο για ανικανότητα των φορέων καθώς όπως ισχυρίζονται το νέο αυτό αντικαπνιστικό μέτρο δεν εφαρμόστηκε σωστά εξ’ αρχής και το μόνο που ζητούν τώρα όλοι είναι απλά …η κατάργησή του.
Καλό μας μήνα και καλό χειμώνα με όλη τη σημασία της λέξεως αφού μόλις μπήκαμε στο Δεκέμβρη τον πρώτο μήνα του χειμώνα και σε 23 ημέρες έχουμε Χριστούγεννα. Βρε τι μπορεί να γίνει μέσα σε ένα χρόνο! Πέρσι κάναμε Χριστούγεννα με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και αντιπολίτευση τον Γιωργάκη Παπανδρέου. Φέτος θα κάνουμε Χριστούγεννα με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου (πάει το Γιωργάκης, δεν του ταιριάζει πλέον) και αντιπολίτευση τον Αντώνη Σαμαρά. Αχ βρε αγαπητέ Κώστα Μητσοτάκη, δεν κατάφερες να δεις την κόρη σου αρχηγό κόμματος και υποψήφια πρωθυπουργό! Αλλά έτσι όπως κρατιέσαι καλά, σε μία πενταετία, δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Γι’ αυτό κράτα γερά και όλα μπορούν να πραγματοποιηθούν. Η μόνη ειρωνεία είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να δει τον γιο του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου και αρχηγό κόμματος αλλά και πρωθυπουργό. Άντε σου εύχομαι τα ίδια και στον Κυριάκο σου! Να τον καμαρώσεις όπως επιθυμείς (βουλευτή πάντως τον καμάρωσες). Άντε και Υπουργό, με τον Σαμαρά πρωθυπουργό (μάλλον δύσκολο μου φαίνεται).
Μήπως είχαμε πάλι εθνικές εκλογές την Κυριακή που μας πέρασε και δεν το καταλάβαμε; Τι έπαθαν τα συστήματα on line (τα κακό το μάτι θα έφταιγε) και έπρεπε οι καημένοι οι φίλοι της Ν.Δ. να περιμένουν τουλάχιστον 3 ώρες για να ψηφίσουν τον εκλεκτό τους για πρόεδρο του κόμματος; Τι έκτακτα δελτία ήταν αυτά κάθε τρεις και λίγο διακόπτοντας το πρόγραμμα που παρακολουθούσαμε στην τηλεόραση; Και τι μαραθώνιες μεταμεσονύκτιες εκπομπές για να μάθουμε πρώτοι ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός κόμματος της Ν.Δ.;
Πάντως η Δευτέρα που μας πέρασε ήταν μία ιδιαίτερη μέρα χαράς για τους Σαμαρικούς και απόγνωσης για τους Ντοράκηδες (Τένη μου το κόλλησες). Σκούρα τα πράγματα για όσους Νεοδημοκράτες τάχθηκαν ανοιχτά με έναν από τους υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος της Ν.Δ. Υπήρχαν βέβαια και οι μουσίτσες που ανάλογα με το ρεύμα έγερναν μία από τη μια και μία από την άλλη. Μόλις έβγαιναν οι δημοσκοπήσεις και υπήρχε μία μικρή διαφορά υπέρ της Ντόρας, νάσου κρυφά διέδιδαν ότι είναι μαζί με την Ντόρα αλλά δεν έχουν αποκλείσει και τον Σαμαρά ως μη άξιο και ικανό για πρόεδρο του κόμματος. Μόλις οι στατιστικές έδιναν προβάδισμα στον Σαμαρά, άντε πάλι σιγοψιθύριζαν ότι ο Σαμαράς θα είναι καλύτερος ηγέτης και αυτόν υποστηρίζουν αλλά και η Ντόρα είναι από τζάκι πρωθυπουργών και ίσως οδηγήσει τη Ν.Δ. σε νίκη. Δεν νοείται βέβαια να είσαι κομματικό στέλεχος και να μην έχεις το θάρρος της γνώμης σου και να είσαι έτοιμος να υποστείς και τις συνέπειες αυτής της επιλογής σου. Οπότε όπου κι αν ανήκατε αγαπητοί μου Νεοδημοκράτες να χαίρεστε τον νέο σας αρχηγό. Ο οποίος είναι και ψηλός και αδύνατος, οπότε δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τον αντίπαλό του, Γιώργο Παπανδρέου.
Και νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να κάνετε και λίγη αντιπολίτευση γιατί με τα εσωκομματικά σας και τις διαμάχες σας ξεχάσατε ότι είστε αντιπολίτευση και μάλιστα πρόσφατη αντιπολίτευση, ούτε δυο μηνών. Αυτό βέβαια βόλεψε αφάνταστα την νέα κυβέρνηση η οποία χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις και αντιδράσεις έχει αρχίσει να υλοποιεί το έργο της (έτσι θέλω να πιστεύω).
Ο Σαμαράς όμως μου φαίνεται αρκετά ορεξάτος και από εδώ και πέρα μάλλον θα ριχτεί με τα μούτρα στη δουλειά. Αφού πρώτα ξεκουραστεί ο άνθρωπος από τις ομιλίες και τα μαζέματα των κομματαρχών. Βέβαια η επίσημη πρώτη εμφάνισή του, ως νέος Πρόεδρος της Ν.Δ., έγινε με την θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε ο απερχόμενος Πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής, στη Ρηγίλλης, ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία της διαδοχής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Καραμανλής στο πρώτο σχόλιό του μπροστά στις κάμερες έδωσε τα συγχαρητήριά του στον νικητή, «για τη μεγάλη νίκη, για την μεγάλη επιτυχία». Έσπευσε ωστόσο να τονίσει ότι αυτή επετεύχθη «σε μια διαδικασία με πρωτοφανή συμμετοχή» που όπως επισήμανε «είναι πολύ σημαντικό». Τέλος ο κ. Καραμανλής ευχήθηκε στον κ. Σαμαρά καλή δύναμη σε όλο, από εδώ και μπρος, το έργο του προσθέτοντας ότι «είναι αυτονόητο ότι, όλοι μας, όπου χρειαστείς, θα είμαστε δίπλα σου». Όλα αυτά τα ωραία και χαρούμενα on camera γιατί off camera είμαι σίγουρη ότι θα είπαν πολλά πολλά περισσότερα που φαντάζομαι κι εγώ, όσο φαντάζεστε κι εσείς.
Αυτά τα νέα της Νέας Δημοκρατίας και ας ευχηθούμε μετά από όλη αυτή την αναστάτωση που δημιουργήθηκε με την εκλογή του νέου Προέδρου, να μην έχει πληγεί η ενότητα του κόμματος. Στις δηλώσεις του πάντως ο κ. Σαμαράς είπε ότι «…νικήσαμε όλοι, δεν υπάρχουν ηττημένοι αυτή τη βραδιά..» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν ήμασταν αντίπαλοι και, κατά μείζονα λόγο, δεν θα είμαστε αντίπαλοι στο εξής». Δεν είμαι πολιτικός αναλυτής αλλά αυτή η τελευταία δήλωση σαν να μου φαίνεται και λίγο διφορούμενη, και λίγο θα δείτε τι θα πάθετε όσοι δεν με στηρίξατε. Ίσως βέβαια κάνω και λάθος.
Πάντως η καλύτερη δήλωση ήταν αυτή του κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη μέσα από το νοσοκομείο όπου εισήχθη με πνευμονία( να του ευχηθούμε περαστικά) και αφού συνεχάρη τον Αντώνη Σαμαρά, περιέγραψε το ρόλο του την επόμενη ημέρα λέγοντας: «Είναι τώρα η ώρα, να 'καθαρίσουμε' το σπίτι μας, να διώξουμε τα «παράσιτα», να ανασυνταχτούμε για να φέρουμε τη ΝΔ ξανά στη θέση που της αρμόζει». Συμφωνούμε μαζί σας κ. Ψωμιάδη ! Μακάρι να το καταφέρετε, με νέα καθαρά πρόσωπα και ξεχνώντας τις παλιές μεθόδους και νοοτροπίες του κόμματός σας.
Επικίνδυνο για κάποιους το ποδόσφαιρο
Σε πολλούς αθλούμενους δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα υγείας ή επέρχεται ακόμη και αιφνίδιος θάνατος, λόγω των πλασματικών εξετάσεων υγείας
Η άσκηση στο παιδί και στον έφηβο συμβάλλει στη σωματική και στην ψυχική του ανάπτυξη, στη σωστή δομή των μυών και του σώματός του και καταπολεμά τις διάφορες κακές συνήθειες των νέων όπως είναι το κάπνισμα, τα ναρκωτικά, ο αλκοολισμός και η παχυσαρκία.
Κατά τη διάρκεια πολλών αθλημάτων όμως και κυρίως λόγω της καταπόνησης του σώματος, μπορεί να δημιουργηθούν διάφορες επικίνδυνες καταστάσεις για το παιδί ή τον έφηβο. Οι συμμετοχές παιδιών σε αθλήματα αυξάνονται συνεχώς και αυτό δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προκαλεί λόγο ανησυχίας. Για το λόγο αυτό δίνονται κάποιες συμβουλές προς τους γονείς ως προς το τι θα πρέπει να προσέξουν στους αθλούμενους νέους.
Πριν συμμετάσχει ένα παιδί σε κάποιο αθλητικό σύλλογο του ζητείται να προβεί σε εξέταση υγείας που θα αποδεικνύει ότι η υγεία του δε διατρέχει κανένα κίνδυνο και ότι είναι ιατρικά εντάξει ώστε να συμμετέχει σε αγώνες. Μια σωστή ιατρική εξέταση θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων λεπτομερές ιστορικό του νέου, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, εξέταση από παιδοκαρδιολόγο και παθολόγο, καθώς πολλές παθήσεις επιβάλλουν τον αποκλεισμό του παιδιού από τον αθλητισμό, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία τους αλλά ακόμη και περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου, που πολύ συχνά συνδέονται με το ποδόσφαιρο.
Οι κακώσεις στους μυς και στα οστά μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια αγώνων ποδοσφαίρου στο 60% του συνόλου των κακώσεων που παρατηρούνται στο ποδόσφαιρο. Οι πιο συχνές κακώσεις είναι οι θλάσεις (ρήξεις μυϊκών ινών) των προσαγωγών και του τετρακέφαλου. Πιο σπάνια είναι τα κατάγματα και οι ρήξεις των μηνίσκων. Οι κακώσεις αυτές γίνονται συνήθως λόγω κακής προθέρμανσης και από άσκηση βίας (κλωτσιά, προβολή) του συμπαίκτη.
Επίσης η υπερβολική έκταση μπορεί να προκαλέσει θλάση μυών ή κάταγμα υπό πίεση. Η ψυχική κατάσταση του παιδιού, το βάρος του, η ευλυγισία, η κινητικότητα των αρθρώσεων, το παίξιμο των συμπαικτών του, η φυσική του κατάσταση, η προθέρμανση, παίζουν σπουδαίο ρόλο στη δημιουργία ή μη κάποιου ατυχήματος.
Δυστυχώς όμως πολλές φορές οι εξετάσεις αυτές είναι πλασματικές σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης κ. Σπυριδόπουλο, με την έννοια ότι πολλές φορές οι γονείς πηγαίνουν με το δελτίο κατάστασης υγείας σε έναν γιατρό ο οποίος υπογράφει πως είναι υγιείς, δίχως όμως να τους εξετάσει.
Το γεγονός αυτό όμως συμβαίνει και σε επίπεδο σωματείων, όπου ένα μέλος του σωματείου, πηγαίνει όλα τα δελτία κατάστασης υγείας των αθλητών για υπογραφή, χωρίς αυτοί να είναι καν εκεί και χωρίς βέβαια να τους εξετάζει.
Σίγουρα στο θέμα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθησία και από τα σωματεία αλλά και από τους ίδιους τους γονείς, οι οποίοι θα πρέπει από μόνοι τους να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε κάποιο παθολόγο ή καρδιολόγο και αφού σιγουρευτούν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας να τα αφήνουν να ασχοληθούν με κάποιο τόσο ενεργοβόρο και κοπιαστικό άθλημα όπως το ποδόσφαιρο.
Η φόρτιση, η ένταση και η επιβάρυνση κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα σε μια μη φυσιολογική καρδιά εγκυμονεί πολλούς κινδύνους που οδηγούν ακόμη και στο θάνατο, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Η καρδιά για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες μεταβολισμού λόγω της άθλησης αναγκάζεται να υπερλειτουργήσει, δηλαδή να δουλέψει με αυξημένες σφίξεις ανεβάζοντας τη συστηματική πίεση του οργανισμού.
Για αυτό είναι τόσο σημαντικό οι αθλητές να εξετάζονται από ειδικούς και οι εξετάσεις δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο σε κλινικές εξετάσεις και καρδιογράφημα.
Αν και πολλοί σύλλογοι κάνουν «τα στραβά μάτια» σε αυτό το θέμα, οι γονείς θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να προστατέψουν οι ίδιοι τα παιδιά τους με τις ανάλογες εξετάσεις.
Από εκεί και μετά η διοργανώτρια αρχή λαμβάνει και αυτή τα δικά της μέτρα ώστε να υπάρχει στους αγωνιστικούς χώρους προσωπικό που θα παρέχει πρώτες βοήθειες.
Παράλληλα όμως έχουν γίνει κατά καιρούς σεμινάρια στους ποδοσφαιρικούς παράγοντες για το πώς θα προλαμβάνουν κάποια έκτακτα περιστατικά και να προσφέρουν αμέσως μόλις χρειαστεί τις πρώτες βοήθειες στους αθλητές τους.
Πρώτος βαθμός μακριά από τα Πηγάδια για τη Skoda Ξάνθη 0-0 με τον Αστέρα
Τον πρώτο της βαθμό εκτός έδρας κατέκτησε η Skoda Ξάνθη στην Τρίπολη απέναντι τον τοπικό Αστέρα σε ένα παιχνίδι με καλό ρυθμό, αρκετές ευκαιρίες και δύο μοιρασμένα ημίχρονα για τις δύο πλευρές. Η ομάδα του Γιάννη Μαντζουράκη κυριάρχησε στο πρώτο ημίχρονο ενώ το συγκρότημα του Βαγγέλη Βλάχου είχε την πρωτοβουλία και τις ευκαιρίες στο δεύτερο ημίχρονο.
Στο πρώτο μέρος, άλλη ώθηση και πολύ ανάπτυξη στο παιχνίδι της ομάδας προσέδωσαν οι αλλαγές στην ενδεκάδα της ομάδας που αγωνίστηκε με τον Ζίεντσουκ στα αριστερά και τον Φαμπιανέσι ως επιτελικό μέσο. Η ομάδα της Skoda Ξάνθης επέβαλε το ρυθμό της σχεδόν από την αρχή του παιχνιδιού και ήταν εντυπωσιακή μετά τη συμπλήρωση δέκα λεπτών όταν κυριάρχησε απόλυτα στο ματς, επέδειξε πλουραλισμό στην ανάπτυξή της τόσο στον άξονα όσο και στα άκρα και βρέθηκε σε θέση βολής με πολλούς διαφορετικούς παίκτες.
Έχασε σωρεία ευκαιριών με τους Ζίεντσουκ στο 16΄, Κιντάνα στο 23΄, Πόι στο 26΄ και Σταθάκη στο 35΄ με εξ επαφής κεφαλιά. Στη δεύτερη προσπάθεια του αμυντικού σφυρίχτηκε έμμεσο φάουλ υπέρ της Skoda στη μικρή περιοχή, όμως στην εκτέλεση από τον Πόι ο Αναστασόπουλος ανάμεσα σε τείχος 10 συμπαικτών του μπλόκαρε με δυσκολία. Στα τελευταία 10 λεπτά του ημιχρόνου το παιχνίδι ισορρόπησε χωρίς κάποια καλή στιγμή από τις δύο ομάδες.
Στην επανάληψη η Skoda Ξάνθη οπισθοχώρησε και μετά τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα ο Αστέρας πίεσε και έχασε ευκαιρίες με τους Βίλτσες στο 59΄, Ουριμπάρι στο 60΄ από εκτέλεση φάουλ η μπάλα αποκρούστηκε από το δοκάρι και Τσέζαρεκ στο 66΄. Από το σημείο εκείνο και μετά η Skoda Ξάνθη, ισορρόπησε και πάλι και ο αγώνας έληξε χωρίς ιδιαίτερες φάσεις.
Η Skoda Ξάνθη πήρε τον πρώτο της βαθμό εκτός έδρας στο πρώτο ματς που δεν δέχτηκε γκολ και διατήρησε την καλή παράδοση καθώς είναι αήττητη χωρίς να έχει δεχτεί γκολ από τον Αστέρα, στην ιστορία των δύο ομάδων σε πρωτάθλημα και κύπελλο.
ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Την συνάντηση διηύθυνε ο Ηπειρώτης Κύρκος με βοηθούς τον συντοπίτη του Γούκο – Κωσταρά (Αιτωλ)νίας). Κιτρίνισε τους Τσέζαρεκ, Μπαστία και Φλίσκα, Σταθάκη, Κιντάνα, Γκσπούρνινγκ.
ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
(Βαγγέλης Βλάχος): Αναστασόπουλος, Αργυρόπουλος, Λαζαρίδης, Μαρσελάο, Ουριμπάρι, Φυτανίδης, Καρέρα (89' Έντερ), Βίλτσες (82' Ζεάν Κάρλος), Ουντότζι, Μπαστία, Τσέζαρεκ (78' Καούνος)
Στον πάγκο: Ντεγκρά, Μπαρτολίνι, Εστέβες, Ρόκας
SKODA ΞΑΝΘΗ (Γιάννης Ματζουράκης): Γκσπούρνινγκ, Βάλλας, Σταθάκης, Κωστούλας, Τζάγκι, Φλίσκας, Στρμπα, Κιντάνα (90' Σουάνης), Πόι, Φαμπιανέσι (78' Ριζογιάννης), Ζιέντσουκ (66' Λέιτε).
Στον πάγκο: Λυμπεροπουλος, Αλσαΐφι, Τζιωρτζιόπουλος, Λιαπάκης.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στην εικόνα που παρουσίασε η Skoda Ξάνθη στο πρώτο 45λεπτο του αγώνα στάθηκε ο Γιάννης Ματζουράκης, στην συνέντευξη τύπου, ο οποίος όμως χαρακτήρισε δίκαιη την έκβαση του ματς.
«Κάναμε ένα καλό πρώτο ημίχρονο, προβληματίζοντας την άμυνα του Αστέρα και πιστεύω ότι αξίζαμε ένα γκολ. Στο δεύτερο μέρος ξεκινήσαμε αρκετά καλά, αλλά ο αντίπαλος ανέβαινε σταδιακά και τελικά μας απείλησε σε δυο-τρεις περιπτώσεις. Σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι το αποτέλεσμα ήταν δίκαιο».
ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Ας θυμηθούμε λίγο την προϊστορία των δύο αντιπάλων. Τα δύο προηγούμενα παιχνίδια στην Τρίπολη έληξαν ισόπαλα χωρίς γκολ, ενώ νικηφόρα πέρασε η Skoda Ξάνθη το Νοέμβριο του 2006 για το θεσμό του Κυπέλλου. Τότε ο Αστέρας Τρίπολης αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής κατηγορίας. Να σημειώσουμε ότι διαιτητής του αγώνα σε εκείνο το παιχνίδι ήταν ο σημερινός Team Manager της ομάδας, Γιώργος Κασναφέρης.
Στα αξιοσημείωτα είναι ότι ο Αστέρας δεν έχει πετύχει γκολ (και εντός και εκτός) εναντίον της Skoda Ξάνθη και ότι σε αυτό το γήπεδο συνέβη και ο σοβαρός τραυματισμός του Πόϊ.
ΜΕΙΟΝ ΤΕΣΣΕΡΙΣ
Το τέλος της συνεργασίας της με τον Κόλμπας ανακοίνωσε η Skoda Ξάνθη. Ο Κόλμπας δεν πραγματοποίησε ούτε μία συμμετοχή και αποτελεί τον τέταρτο παίκτη της ομάδας που αποδεσμεύεται από την αρχή της σεζόν μετά τους Φερνάντες, Αμπένα και Κουκιέλκα.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θα υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις βάσει των εισηγήσεων του Γιάννη Ματζουράκη. Ο περιορισμένος χρόνος συμμετοχής που έχουν οι Στίβαρ και Βακουφτσής δείχνει πως η καριέρα τους στην Skoda Ξάνθη θα τερματιστεί σύντομα, ωστόσο για τον πρώτο θα πρέπει να συμφωνήσει και η ομάδα του, καθώς έχει αποκτηθεί ως δανεικός.
ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΦΟΡ
Οι άνθρωποι της Skoda Ξάνθη έχουν ήδη ξεκινήσει την μεταγραφική αναζήτηση ενόψει της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου και ο Κώστας Κωνσταντινίδης τσεκάρει περιπτώσεις παικτών που αγωνίζονται στην επίθεση και μένουν ελεύθεροι είτε τον Γενάρη είτε το καλοκαίρι, ώστε να μπορούν να αποκτηθούν σε λογική τιμή. Για δύο παίκτες εγνωσμένης αξίας γίνεται λόγος τον τελευταίο καιρό ότι θα ενισχύσουν την Skoda Ξάνθη στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.
Αδικείται η Skoda Ξάνθη από την βαθμολογική της θέση…
«Δεν μας αξίζει αυτή η βαθμολογική θέση, καθώς η Skoda Ξάνθη έχει ποιότητα και αξία σαν ομάδα. Αν βρούμε τον καλό εαυτό μας, θα μπορέσουμε να μπούμε στην πρώτη εξάδα». Αυτό υποστηρίζει ο Κώστας Φλίσκας, σε δηλώσεις που έκανε σε υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας.
Ο 29χρονος μέσος της Skoda Ξάνθης μίλησε αρχικά για τη νίκη επί το Λεβαδειακού: «Ήταν όντως ένα από τα πιο κρίσιμα παιχνίδια της χρονιάς για όλους μας. Η βαθμολογική θέση και κάποιες πρόσφατες εμφανίσεις έφεραν την ομάδα χαμηλά στον βαθμολογικό πίνακα και μια ανησυχία σε όλους μας. Δεν υπήρχε άλλο αποτέλεσμα πέραν από τη νίκη και ήμασταν αποφασισμένοι γι΄ αυτό. Είναι αλήθεια πως δεν δώσαμε μεγάλη βάση στην ποιότητα του παιχνιδιού μας, αλλά περισσότερο στην ουσία, που δεν ήταν τίποτε άλλο από την κατάκτηση της νίκης. Τα οφέλη αυτής της νίκης είναι πολλά. Κατ΄ αρχή είναι η συγκομιδή των τριών βαθμών, που μας βοήθησε να ανέβουμε κι άλλο στον πίνακα της Σούπερ Λίγκα. Μεγάλο κέρδος είναι η ανάταση της ψυχολογίας, καθώς μας είχαν στεναχωρήσει πολλά πράγματα από την μέχρι τώρα πορεία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την κακή εμφάνιση στον αγώνα με τον Πανιώνιο, καθώς πιστεύω ότι δεν είναι αυτή η πραγματική εικόνα της ομάδας. Τώρα είμαστε όλοι πολύ καλύτερα».
Σε ερώτηση σχετική με την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, απάντησε: «Έχουν αρχίσει να αλλάζουν πολλά πράγματα μέσα στην ομάδα. Πιστεύω πως ο κ. Ματζουράκης είναι η ιδανική λύση, καθώς είναι ένας καλός προπονητής που ξέρει πολύ καλά τη νοοτροπία της ομάδας. Μην ξεχνάτε πως με αυτόν στον πάγκο μπόρεσε η Skoda Ξάνθη να βγει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κι αυτό είναι πολύ σπουδαίο πράγμα. Έχει αλλάξει και ο τρόπος του παιχνιδιού μας, ενώ επιστρέφει στην ομάδα και η αυτοπεποίθηση, καθώς νιώθουμε πιο σίγουροι στις κινήσεις μας. Εκτιμώ πως έχουμε αρχίσει να μπαίνουμε στον καλό δρόμο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας».
Και για το επόμενο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης σχολίασε: «Όλα τα παιχνίδια από εδώ και πέρα έχουν σημασία, εφόσον θέλουμε να ανακάμψουμε στη βαθμολογία, παίρνοντας μια θέση που μας αξίζει. Ο Αστέρας Τρίπολης είναι μια πολύ καλή ομάδα, που, αν δεν την προσέξεις, έχει την ικανότητα να κάνει μεγάλη ζημιά σε όποιον αντίπαλο. Εξάλλου το είδαμε αυτό την περασμένη Κυριακή απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ξέρουμε πως το έργο μας θα είναι αρκετά δύσκολο και απαιτείται μεγάλη αυτοσυγκέντρωση σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Δίχως αυτή δεν θα έχουμε τύχη. Παίζοντας όμως με αυτοσυγκέντρωση μπορούμε να πάρουμε τους τρεις βαθμούς. Γι΄ αυτό θα πάμε στην Τρίπολη. Να παίξουμε για τους βαθμούς της νίκης και να τους πάρουμε».
Για τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας του είπε: «Αξίζουμε πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που δείχνει ο βαθμολογικός πίνακας. Πιστεύω πως από αγώνα σε αγώνα γινόμαστε καλύτεροι και, αν συνεχίσουμε έτσι, θα μπορέσουμε να φτάσουμε ως την πρώτη εξάδα. Όλες οι ομάδες είναι δύσκολες να τις αντιμετωπίσεις χωρίς την απαραίτητη συγκέντρωση».
Κάθε γκολ της Skoda Ξάνθης, πέρα από τα όποια αγωνιστικά οφέλη, θα προσφέρει χρήματα στο Ψυχολογικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας. Πάνω σ΄ αυτό ο Φλίσκας είπε: «Είναι νομίζω ότι πιο όμορφο να παίζεις και να προσφέρεις με τις επιτυχίες και σε ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη».
Πρώτη εκτός έδρας νίκη για τον Ορφέα Puma – Με την ίδια συνταγή η νίκη του Εχίνου Σπορ
Χέρι – χέρι βαδίζουν οι δύο εκπρόσωποί μας στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής Ορφέας Puma και Εχίνος Σπορ. Μετά από δέκα αγώνες, βρίσκονται στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα του πρώτου ομίλου με δέκα οκτώ βαθμούς, μετά τις νέες νίκες τους.
Ο Ορφέας Puma πέτυχε την πρώτη εκτός έδρας νίκη στον Ίασμο και ο Εχίνος Σπορ την 4η συνεχόμενη νίκη, αυτή τη φορά στην έδρα του επί των Πιερέων 2004.
ΕΧΙΝΟΣ ΣΠΟΡ – ΠΙΕΡΕΙΣ 2004
Με την ίδια συνταγή πέτυχε την 4η συνεχόμενη νίκη ο Εχίνος Σπορ. Με πλήρη αιφνιδιασμό στο πρώτο ημίχρονο έκαμψε πολύ γρήγορα την αντίσταση των Πιερέων Καβάλας με σκορ 3-1.
Στο 22ο λεπτό ο Πεχλιβανίδης με απευθείας εκτέλεση φάουλ άνοιξε το σκορ και στο 27ο λεπτό ο Μεσούτ με πλασέ ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 2-0. Στο 35΄ ο Γιαπουντζής με κεφαλιά έβαλε γερά θεμέλια για τη νίκη κάνοντας το 3-0.
Οι Καβαλιώτες το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν στην επανάληψη και στο 75ο λεπτό με τον Δανίδη σε 3-1 που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.
ΙΑΣΜΟΣ - ΟΡΦΕΑΣ PUMA
Από την κόλαση στον παράδεισο βρέθηκε ο Ορφέας Puma που με τρία γκολ στα τελευταία δέκα λεπτά έκανε τη μεγάλη ανατροπή (3-1) στον Ίασμο κερδίζοντας με 3-4 τον Μέγα Αλέξανδρο, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα την πρώτη εκτός έδρας νίκη.
Οι παίκτες του Δημήτρη Τηλαβερίδη προηγήθηκαν μόλις στο 3΄ λεπτό με τον Κιοσέ αλλά η γρήγορη ισοφάριση τους άλλαξε τα σχέδια και ένα λεπτό πριν το τέλος του ημιχρόνου ο Ξανθιώτης Χρήστος Μαλαδένης με εύστοχο χτύπημα πέναλτι έδωσε προβάδισμα στους γηπεδούχους με 2-1. Σαν να μην έφτανε αυτό στο 65΄ οι Κομοτηναίοι αύξησαν το προβάδισμα σε 3-1 βάζοντας θεμέλια για την πρώτη τους νίκη. Δεν υπολόγισαν όμως σωστά και στο τελευταίο 10λεπτο ήρθαν τα πάνω κάτω. Δύο γκολ του Μουμίνογλου σε λιγότερο από δύο λεπτά (80΄- 81΄), έφεραν τον αγώνα στα ίσα (3-3) και ένα λεπτό πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας (89΄) ο Κετσιεμενίδης έδωσε τη μεγάλη νίκη.
Οι Ξανθιώτες έχουν πολλά παράπονα από τη «φιλοξενία» των γηπεδούχων τόσο κατά την ανάπαυλα του ημιχρόνου όσο και μετά το τέλος.
ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ
Στην παραπαίουσα Προσοτσάνη πηγαίνει ο Εχίνος Σπορ για να διατηρήσει το εκτός έδρας αήττητό του, ενώ ο Ορφέας Puma υποδέχεται στο γήπεδο του ΑΟΞ τον Ενικό Γαζώρου, τον οποίο με νίκη θα τον ξεπεράσει στην βαθμολογία.
ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Δύο βαθμούς άφησε η Ηράκλεια στην Πετρούσα παρότι προηγήθηκε πολύ νωρίς. Έτσι έδωσε τη δυνατότητα στο Σουφλί, το οποίο παρά τις απουσίες λόγω της γρίπης, πέρασε από το Γεφυρούδι και μείωσε στους τρεις τους βαθμούς τη διαφορά τους. Στο δεύτερο συνεχόμενο ντέρμπι στις Ελευθερές αυτή τη φορά είχαμε νικητή το γηπεδούχο Βρασίδα επί της Ελευθερούπολης.
«Ζαλίστηκε» στον Υμηττό η Makro Ξάνθη που έχασε με 78-70 από τον Αμύντα
Έκανε την έκπληξη η Makro Ξάνθη χάνοντας στον Υμηττό από τον Αμύντα με σκορ Έκανε την έκπληξη η Makro Ξάνθη χάνοντας στον Υμηττό από τον Αμύντα με σκορ 78-70. Και μιλάμε για έκπληξη αφού η δυναμική των δύο ομάδων είναι τελείως αντίθετη. Οι γηπεδούχοι στοχεύουν στην παραμονή τους ενώ οι Ξανθιώτες σε ένα καλό πλασάρισμα στην πρώτη 6άδα.
Οι Ξανθιώτες σε έναν ακόμη αγώνα μακριά από το ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ δεν έδειξαν χαρακτήρα και ενώ είχαν το προβάδισμα για τριάντα λεπτά δεν μπόρεσαν να το μετουσιώσουν σε διαφορά ασφαλείας, δίνοντας τη δυνατότητα στους γηπεδούχους να ελπίζουν στην ανατροπή και στη νίκη, κάτι το οποίο πέτυχαν στην τελευταία περίοδο, όταν προηγήθηκαν με 69-63 και 74-65, βάζοντας τέλος στα όποια όνειρα των παικτών του Νεοκλή Λεμονίδη για την πρώτη εκτός έδρας επιτυχία. Κι αυτό γιατί μόλις οι φιλοξενούμενοι έμειναν λίγο πίσω στο σκορ αιφνιδιάστηκαν και δεν μπόρεσαν να βρουν τις λύσεις χάνοντας μάλιστα εύκολα καλάθια με αποτέλεσμα να στέλνουν τους αντιπάλους τους στις βολές, οι οποίοι πέτυχαν τους τελευταίους επτά πόντους στο 78-70.
Ανέχθηκε το σκληρό παιχνίδι των γηπεδούχων η διαιτησία των κ.κ. Γεωργιάδη (Θεσσαλονίκη) – Βαρδάλου (Πάτρα) – Μπορμαντωνάκη (Ηρακλείου). Αποβλήθηκε με 5 φάουλ ο Παναγιωτόπουλος στο 39΄.
Τα 10λεπτα: 18-20, 30-33 (ημιχ), 47-48, 78-70 τελικό.
ΑΜΥΝΤΑΣ (Βλάχος): Ζούπας 13 (1), Μπάρμπας 8, Σαμοθράκης 17 (4), Μούκας, Μπούτρος, Παγώνης, Δορκοφίκης 15 (2), Αγγελόπουλος 2, Λαζαρίδης 13 (3), Μουμούρης 8, Γιανναλέτσος 2.
ΜΑΚRΟ ΞΑΝΘΗ (Λεμονίδης): Παναγιωτόπουλος 10 (2), Χρήστου 21 (1), Κουκουράβας 9 (1), Στεφανίδης 4, Γιέλενιτς 5 (1), Αναγνωστόπουλος 15, Νησιώτης 2, Μασλαρινός 4 (1).
ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΚΑΟΔ
Η απραξία αφενός του ΚΑΟΔ και οι δύο ίσως συνεχόμενοι εκτός έδρας αγώνες για τη Makro Ξάνθη, δίνει τη δυνατότητα στον Φώτη Τακιανό και Νεοκλή Λεμονίδη να τεστάρουν τις δυνάμεις των παικτών τους σήμερα Τετάρτη στις 17:00 στο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ, σε φιλικό αγώνα.
ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
«Τραίνο» ο Ηρακλής στην πορεία του προς τα «σαλόνια» της Α1. Πέρασε με κεκτημένη ταχύτητα και από τις Σέρρες και παραμένει ο μόνος αήττητος. Να μην ξεχνάμε και την πρόκριση του γηραιού με 78-71 κόντρα στον Πανιώνιο στην ημιτελική φάση του κυπέλλου, όπου θα αντιμετωπίσει (σε διπλό αγώνα) τον κάτοχο του τίτλου Παναθηναϊκό.
Το Αιγάλεω οδεύει ολοταχώς προς τη Β' εθνική, αφού ούτε και σήμερα κατάφερε να πετύχει την παρθενική του νίκη στην κατηγορία. Το Ρέθυμνο αποδείχθηκε πολύ σκληρός αντίπαλος. Ο Αρκαδικός απέδειξε ότι διαθέτει πολύ σκληρή έδρα, ενώ ο Ερμής Λαγκαδά πήρε φόρα και ποιος τον πιάνει...
Το Παγκράτι - Ολυμπιάδα Πατρών έγινε τη Δευτέρα, λόγω μη διαθεσιμότητας του Μετς από τις εκλογές της ΝΔ, ενώ το Δάφνη - Νήαρ Ηστ θα γίνει σήμερα Τετάρτη, καθώς οι γηπεδούχοι είχαν ζητήσει αναβολή λόγω υποχρεώσεων του Τσούτσου με την ομάδα της Αστυνομίας.
Το μεσημέρι της Παρασκευής ανακοινώθηκε και η αναβολή του ΚΑΟΔ - Πέραμα, λόγω προσβολής έξι παικτών των φιλοξενούμενων από τον ιό Η1Ν1.
ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΠΛΩΝ
Οι καλές τελευταίες εμφανίσεις του στρατευμένου Ξανθιώτη καλαθοσφαιριστή του ΓΑΣ Κομοτηνή, Απόστολου Κουτσογιάννη, δεν άφησε ασυγκίνητο τον ομοσπονδιακό προπονητή Γιώργο Σκορπολίθρα, που τον έχει επιλέξει στους 12 καλαθοσφαιριστές, που από την Κυριακή βρίσκονται στο Βέλγιο για τα προκριματικά του αντίστοιχου Παγκοσμίου πρωταθλήματος.
ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ
ΟΙ ΑΝΑΒΟΛΕΣ
Η ερχόμενη Τετάρτη (9/12), φαντάζει ως η επικρατέστερη ημερομηνία για την διεξαγωγή της… ταλαιπωρημένης 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α2 η οποία εκκρεμεί, λόγω της γνωστής απεργίας των καλαθοσφαιριστών. Η επιτροπή πρωταθλήματος της ΕΟΚ φέρεται να έχει καταλήξει στην συγκεκριμένη ημερομηνία και εντός της εβδομάδας αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση.
Στον… αέρα παραμένει το ΚΑΟΔ - Πέραμα, το οποίο αφορά την 7η αγωνιστική, καθώς υπάρχει πρόβλημα στον εκ νέου ορισμό του, καθώς οι Δραμινοί φέρεται να αντιδρούν για τις 16/12, που θέλει να το βάλει η Ομοσπονδία.
Της …πάνε τα δύσκολα της ΑΕΠ Ευμοίρου
Πλήρη αγωνιστική και στις τέσσερις κατηγορίες των πρωταθλημάτων είχαμε το Σαββατοκύριακο.
Το Σάββατο στις 15.00΄ έγινε η 11η αγωνιστική της Α2 όπου είχαμε την πρώτη ήττα του πρωτοπόρου Αετού Τοξοτών στο Δροσερό ενώ μεγάλος κερδισμένος της αγωνιστικής ήταν ο Κεραυνός Λευκόπετρας, που με την νέα του νίκη, έφτασε σε απόσταση δύο βαθμών από την δεύτερη θέση.
Την ίδια ώρα είχαμε την 7η αγωνιστική της Β΄ ΕΠΣ και την μείωση κατά μιας ομάδας του ρετιρέ του βαθμολογικού πίνακα, αφού στο ντέρμπι κορυφής του ΔΑΚ, ο Άτλας Σελίνου μετάτον Άρη Αβάτου, υποχρέωσε σε νέα ήττα τον Ορφέα 2005 ρίχνοντας τον στην δεύτερη θέση
Την Κυριακή το πρωί στις 11.00΄έγινε η Γ΄ ΕΠΣ, όπου στο πλαίσιο της έβδομης αγωνιστικής οι δύο πρωτοπόροι είχαν εύκολο έργο.
Στην Α1 το απόγευμα της Κυριακής, οι δύο πρωτοπόροι Αθλητική Ένωση Ποντίων Ευμοίρου και Αναγέννηση Θαλασσιάς προχώρησαν με νίκες, ενώ μεγάλοι κερδισμένοι ήταν ο Άρης Πετεινού και η Θράκη Συδινής που ξέφυγε για τα καλά από την ουρά του βαθμολογικού πίνακα. Τέλος, χωρίς νίκη φιλοξενούμενου η αγωνιστική που σημειώθηκαν τρεις ισοπαλίες και μόλις δέκα πέντε γκολ.
Α1 ΕΠΣ: Εύμοιρο – Θαλασσιά οδηγούν την κούρσα
ΑΛΛΟ ένα ντέρμπι πήρε η Αθλητική Ένωση Ποντίων Ευμοίρου που κέρδισε την Βιστωνίδα στο Εύμοιρο, σε ένα αγώνα που όλα τα γκολ μπήκαν στο πρώτο ημίχρονο. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 11΄ λεπτό με 2-0, οι φιλοξενούμενοι μείωσαν σε 2-1 λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου και ενώ αγωνίζονταν από το 50΄ με 10 παίκτες λόγω αποβολής παίκτη τους, έχασαν μοναδική ευκαιρία να φύγουν τουλάχιστον με ένα βαθμό αφού στο 65΄ έχασαν πέναλτι.
ΑΠΟ ΤΟ 2΄ λεπτό η Αναγέννηση Θαλασσιάς πήρε το προβάδισμα στο σκορ απέναντι στον Ηρακλή Ν. Ζυγού και αφού δεν μπόρεσε να το αυξήσει μέχρι το τέλος του 45λεπτου έδωσε την ευκαιρία στους παίκτες του Νίκου Κριεζή να βγουν μπροστά στην επανάληψη όμως η υπεροχή τους ήταν φλύαρη με αποτέλεσμα στο 80΄ σε μία από τις ξαφνικές αντεπιθέσεις οι παίκτες του Κελίδη να κλειδώσουν την νίκη.
ΩΡΑΙΟ παιχνίδι έγινε στον Πετεινό μεταξύ του Άρη και του Αστέρα Μαγικού με τους γηπεδούχους να παίρνουν την νίκη με ένα γκολ που επιτεύχθηκε στο 75΄ λεπτό. Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη εντός έδρας επιτυχία για το συγκρότημα του Γιάννη Δημητριάδη που το έφερε μόνο στην 3η θέση. Από την άλλη η ομάδα του Φάνη Τσουβαλίδη έχει να δει το … χρώμα της νίκης από την 6η αγωνιστική όταν κέρδισε μέσα στην Κεντητή, δηλαδή πέντε αγωνιστικές.
ΠΕΜΠΤΗ ισοπαλία για τον Ερμή και 4η μακριά από την Μάνδρα, που έφυγε με λευκή ισοπαλία από τον Κένταυρο σε ένα κλειστό παιχνίδι με λίγες ευκαιρίες, που έφερε την ομάδα του Πετρίδη στην 4η θέση, ισόβαθμη με την Θράκη Συδινής.
Η ΟΜΑΔΑ του Πάρη Πραφτσιώτη υποτίμησε την ουραγό και αδύναμη Θύελλα Μαγγάνων και παρα λίγο να το πληρώσει. Βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 22΄ και πέτυχε το νικητήριο γκολ στο 85΄ ενώ οι φιλοξενούμενοι στο τελευταίο λεπτό έχασαν μοναδική ευκαιρία να φύγουν με τον δεύτερο βαθμό.
ΔΕΥΤΕΡΗ συνεχόμενη εντός έδρας απώλεια για τον Π. Μελά Κουτσού. Μετά την ήττα από την Κεντητή η ομάδα του Καρασερίδη παραχώρησε ισοπαλία στον Ατρόμητο Χρύσας που έβρισκε τον τρόπο να ισοφαρίζει γρήγορα το προβάδισμα που έπαιρναν οι γηπεδούχοι.
ΔΙΚΑΙΗ μοιρασιά είχαμε στην Κεντητή όπου η ομώνυμη ομάδα και η Ασπίδα αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 1-1. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο ξεκίνημα του αγώνα και αφού δεν μπόρεσαν να αυξήσουν τον δείκτη του σκορ στην υπεροχή τους δέχθηκαν την ισοφάριση στο ξεκίνημα της επανάληψης, με τους παίκτες του Παναγιώτη Καμαράκη να ζητούν στην συνέχεια την νίκη χωρίς αποτέλεσμα.
Το εμπόδιο του Αστέρα στο Μαγικό καλείται να ξεπεράσει η ΑΕΠ Ευμοίρου, ενώ δύσκολη έξοδο έχει και η Αναγέννηση Θαλασσιάς στην Φελώνη με την Βιστωνίδα, που θέλει επιστροφή στις νίκες για να μην απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από την κορυφή. Δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι στον Πετεινό για τον Άρη επί της Θράκης και ενώ απομένουν τέσσερις αγωνιστικές για την ολοκλήρωση του α΄ γύρου.
Α2 ΕΠΣ: ΠΡΩΤΗ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΤΟ
Η πρώτη ήττα του πρωτοπόρου Αετού, η επιστροφή στις νίκες του Ερ. Αστέρα Σελέρου, η νέα νίκη του Κεραυνού Λευκόπετρας και το μεγάλο σκορ του Νέστου Κύρνου στο Αυξέντιο, ήταν τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της 11ης αγωνιστικής της Α2.
Ο ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ Αετός Τοξοτών είχε δύσκολη έξοδο στο Δροσερό, όμως η εμφάνισή του έδωσε την δυνατότητα στον Φίλιππο να τον υποχρεώσει στην πρώτη του ήττα, που ήρθε στην επανάληψη με δύο γκολ σε διάστημα δέκα πέντε λεπτών.
ΕΠΑΝΗΛΘΕ στις νίκες ο Ερ. Αστέρας Σελέρου, μετά από έξι αγωνιστικές, με θύμα του την ΑΕΚ Κυψέλης που δεν άντεξε στην επίθεση των γηπεδούχων οι οποίοι σε διάστημα πέντε λεπτών (15΄- 20΄) πέτυχε τρία γκολ και κάπου εκεί η υπόθεση νίκη είχε πάρει τέλος
ΕΞΩ τα πάει καλά ο Αετός Γοργόνας που πήρε άλλο ένα βαθμό μακριά από την έδρα του. Η επιστροφή στην Διομήδεια για τον Δημόκριτο Αβδήρων δεν έφερε και την νίκη παρά την υπεροχή της ομάδας του Βαγγέλη Παλπάνη και υποχρεώθηκε στην μοναδική λευκή ισοπαλία της αγωνιστικής.
ΜΕΓΑΛΟΣ κερδισμένος της αγωνιστικής ο Κεραυνός Λευκόπετρας που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υποχρεώνει τον Ήλιο Ηλιόπετρας να φύγει με κατεβασμένα τα κεφάλια. Με την νέα νίκη της η ομάδα του Παναγιώτη Κουμουλίδη βρέθηκε στην προνομιούχο 4άδα της ανόδου.
ΣΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ η Ασπίδα προηγήθηκε με 2-0 έπαιζε με παίκτη παραπάνω στην επανάληψη αλλά στο τέλος οι της Δόξας Σταυρούπολης έφυγαν με ένα πολύτιμο βαθμό με τα δύο γκολ που πέτυχαν στα τελευταία λεπτά της συνάντησης.
ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ με νίκη όμως η συνέχεια είναι πολύ οδυνηρή για τον Αετόπ Αυξεντίου. Ήδη έφτασε να έχει δεχθεί 41 γκολ με τον Νέστο Κύρνου να δημιουργεί το σκορ του πρωταθλήματος φτάνοντας κοντά στην ντουζίνα.
Στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής, το ερχόμενο Σάββατο ο πρωτοπόρος Αετός έχει εύκολο έργο στους Τοξότες με τον συνώνυμο του Αυξεντίου, ενώ στο Σέλερο ο Ερυθρός Αστέρας υποδέχεται τον Δημόκριτο Αβδήρων που σε περίπτωση νέας απώλειας και με δεδομένο ότι δεν έχει κάνει ρεπό θα μείνει μακριά από την προνομιούχο 4άδα.
Β΄ ΕΠΣ: ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΚΟΡΥΦΗ
Ήταν γνωστό ότι το ντέρμπι κορυφής στο ΔΑΚ θα έδινε την δυνατότητα στον Άρη Αβάτου να μείνει μόνος πρώτος ή με ένα συγκάτοικο σε περίπτωση νικητή. Ο Άτλας Σελίνου υποχρέωσε τον Ορφέα 2005 στην δεύτερη φετινή του νίκη και μάλιστα σε ένα ακόμη ντέρμπι στην έδρα του.
Από τους τέσσερις αγώνες της 7ης αγωνιστικής, έγιναν οι τρεις με τους φιλοξενούμενους να κυριαρχούν, ενώ και ο αγώνας που κρίνεται στα χαρτιά ήταν βάσει προγράμματος Ορφανό – Κοτύλη 0-3. Δεν έγινε η συνάντηση Δήμητρας Δαφνώνα – Σμίνθης, μια και οι φιλοξενούμενοι ζήτησαν αναβολή λόγω της Θρησκευτικής τους εορτής. Απορίας άξιον είναι γιατί δεν ζήτησαν αναβολή και οι άλλες μουσουλμανικές ομάδες; Αυτές δεν γιόρταζαν;
ΔΕΥΤΕΡΗ ήττα σε ισάριθμους εντός έδρας αγώνες υπέστη ο Ορφέας 2005 και βρίσκεται σε μειονεκτική θέση για την άνοδο αφού και οι δύο έγιναν από ομάδες που διεκδικούν την άνοδο. Μετά τον Άρη Αβάτου και ο Άτλας Σελίνου τον υποχρέωσε σε ήττα με σκορ 1-2. Όπως δείχνει και το τελικό αποτέλεσμα η νίκη της ομάδας του Απαλαγάκη ήταν δύσκολη αλλά δίκαιη σύμφωνα με την απόδοση του πρώτου ημιχρόνου. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με αυτογκόλ έχασαν ευκαιρίες να διευρύνουν το σκορ και δέχθηκαν την ισοφάριση στο ξεκίνημα της επανάληψης. Το νικητήριο γκολ επιτεύχθηκε στο 84΄ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι.
Στο Μυρωδάτο ο Άρης Αβάτου δεν είχε κανένα πρόβλημα. Προηγήθηκε με 0-2 στο ημίχρονο και 0-4 στην επανάληψη. Παρά την προς στιγμή μείωση σε 2-4 πέτυχε άλλα δύο γκολ ανεβάζοντας τον δείκτη στην μισή ντουζίνα.
ΣΥΝΕΧΙΣΕ την ανοδική του πορεία ο ΠΑΣ Φιλίων που πέρασε και μέσα από το Σούνιο κερδίζοντας με 1-2 την Ελπίδα. Οι γηπεδούχοι αν και βρέθηκαν πολύ νωρίς πίσω στο σκορ ισοφάρισαν, ζήτησαν το δεύτερο γκολ χωρίς αποτέλεσμα.
Το ερχόμενο Σάββατο στο Άβατο θα γίνει το τρίτο φετινό ντέρμπι κορυφής. Ο Άρης Αβάτου θα υποδεχθεί τον Άτλα Σελίνου, στον προτελευταίο αγώνα του πρώτου γύρου.
ΣΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 1. Άρης Αβάτου 18, 2. Άτλας Σελίνου 18, 3. Ορφέας 2005 15,
4. ΠΑΣ Φιλίων 15, 5. Κοτύλη 10.
Γ΄ ΕΠΣ: ΠΡΩΙΝΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ…
ΕΝΑ ΠΡΩΙΝΟ περίπατο έκανε ο πρωτοπόρος Ορφέας Ν. Αμισσού που κέρδισε με 4-1 το Κάστρο Γλαύκης με τους φιλοξενούμενους να προηγούνται και να δέχονται το 2-1 στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους.
ΜΠΟΡΕΙ να μην πήρε τίποτε από το ντέρμπι με τον Ορφέα Ν. Αμισσού και να έχασε και τρεις βαθμούς, όμως ο Εθνικός Κιμμερίων, έχει κάνει την ολική επαναφορά και βρίσκεται στην 3 η θέση ένα βαθμό πίσω από την δεύτερη που κατέχει το Π. Κατράμιο. Η ομάδα του Γρηγοριάδη μετέτρεψε σε περίπατο το υποτιθέμενο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό Λεύκης, αφού σε αγώνα μιας ώρας πέτυχε όλα τα γκολ στο τελικό 5-0.
ΔΕΥΤΕΡΗ συνεχόμενη εκτός έδρας νίκη για την Πάχνη που μετά την Λεύκη πέρασε και από το Δροσερό με σκορ 1-6.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στις νίκες για το Π. Κατράμιο που κέρδισε 1-5 στα Σήμαντρα την νεοφώτιστη ΑΠΟΚ Θερμών.
ΤΕΛΟΣ ένα γκολ έκρινε την αναμέτρηση στο Π. Κατράμιο μεταξύ του Σαμακώβ και των Σημάντρων με νικήτρια την γηπεδούχο ομάδα με 1-0.
ΣΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 1. Ορφέας Ν. Αμισού 16, 2. Π. Κατράμιο 13, 3. Σήμαντρα 12,
4. Εθνικός Κιμμερίων 12, 5. Ολυμπιακός Λεύκης 12.
ΤΟΛΜΗΡΑ

Συγχαρητήρια στον κ. Αγκόρτζα Απόστολο για την στάση που κράτησε στο θέμα των απλήρωτων υπαλλήλων της Αναπτυξιακής Νομού Ξάνθης ΟΤΑ. Ως Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και συνυπεύθυνος για την κατάσταση στην οποία επήλθε η εταιρεία να μην μπορεί να ανταποκριθεί εδώ και δέκα μήνες στις υποχρεώσεις της έναντι των υπαλλήλων, μας ενημέρωσε με δηλώσεις του στο Κανάλι 6 ότι οι εκλογές έφταιγαν για την όλη καθυστέρηση και η μη εισροή χρημάτων λόγω έλλειψης προγραμμάτων οπότε και δικαιολογημένα έμειναν οι υπάλληλοι απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο περίπου και κακώς πήρε τέτοια διάσταση το θέμα. Μας έχετε τρελάνει όλοι με αυτές τις εκλογές. Δηλαδή τα δυο χρόνια που υπάρχει αυτή η κατάσταση, πάλι οι εκλογές φταίνε; Ποιες εκλογές ; Του Συλλόγου της Άνω Ραχούλας; Μπράβο Κε Αγκόρτζα, που μας πουλάς φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες! Και στηρίζεις βέβαια τη διοίκηση της Αναπτυξιακής και τον εαυτό σου. Ποιον όμως υπήρχε περίπτωση να στηρίξεις. Τους εργαζόμενους;

Και για να είμαστε και πιο σαφείς επί του θέματος οι υπάλληλοι δεν είναι μόνο 10 μήνες απλήρωτοι. Κάποιοι από αυτούς ζουν με έναντι από τον Μάιο του 2007 δηλαδή εδώ και δυο χρόνια και τον Απρίλιο του 2009 αποπληρώθηκαν για το έτος 2008, κουβαλώντας στην πλάτη τους άλλους πέντε μήνες. Αλλά σιγά μην έχουν δίκαιο οι απλοί υπάλληλοι και όχι οι Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι που αποτελούν το Δ.Σ. της Αναπτυξιακής εταιρείας. Αλήθεια ούτε ένας Δήμαρχος δεν έκανε την τιμή να συμμετάσχει στο Δ.Σ. της εταιρείας; Τέτοια απαξίωση του ρόλου αυτού του αναπτυξιακού εργαλείου; Παλιά οι Δήμαρχοι κόπτονταν για την Προεδρία της Αναπτυξιακής, ακόμη και για τη θέση του Αντιπροέδρου και του Διευθύνοντα Συμβούλου έβγαιναν μαχαίρια. Τώρα τι έχει αλλάξει; Όσο για έμμεσες απειλές που σύμφωνα με πληροφορίες, δέχονται υπάλληλοι της εταιρείας, καλό είναι οι Διοικούντες να μετρούν τα λόγια και τις πράξεις τους. Γιατί ζούμε σε δημοκρατική χώρα και δεν έχουμε δικτατορία. Όσο για τα τοπικά ΜΜΕ, τα περισσότερα την έκαναν «γαργάρα» για το θέμα της Αναπτυξιακής Νομού Ξάνθης – ΟΤΑ, ενώ κάποια άλλα το πέρασαν στο απαλό. Αναρωτιέμαι γιατί;

Απειλεί με μηνύσεις το Κανάλι 6 ο Δήμος Ξάνθης γιατί δεν σιώπησε ή μάλλον καλύτερα δεν αποσιώπησε το θέμα που αφορούσε καταγγελία συμπολίτη μας από το Δροσερό Ξάνθης η οποία έκανε λόγο για προσλήψεις οι οποίες σύμφωνα με την άποψη του καταγγέλλοντα δεν ακολούθησαν τις νομότυπες διαδικασίες. Βέβαια τους συγκεκριμένους συμπολίτες μας που μένουν στο Δροσερό, ξέρουν να τους θυμούνται πολύ καλά προεκλογικά και μάλιστα να τους επιβραβεύουν για την ψήφο τους. Τώρα δηλαδή δυσανασχετούν γιατί τους δώσαμε βήμα για να μιλήσουν και να καταγγείλουν θέματα που δεν τους συμφέρουν να δημοσιοποιηθούν;

Επίσης με μηνύσεις και αγωγές απειλεί ο γνωστός κ. Πεντζουρίδης το Κανάλι 6 και τον εκδότη Βαγγέλη Βασιλειάδη για το θέμα της δημοσιογραφικής επιμέλειας του Λευκώματος του ΚΑΠΗ Ξάνθης, που σχολιάστηκε σε Δελτίο του Καναλιού 6. Εμείς δεν έχουμε κάτι προσωπικό εναντίον του κ. Πεντζουρίδη και αυτό το τονίσαμε και κατά τη διάρκεια του σχολιασμού που έγινε στο Δελτίο Ειδήσεων. Η δική μας διαφωνία ήταν η τακτική που ακολουθήθηκε από το Δήμο Ξάνθης. Όσο περί φημών ανταγωνισμού μεταξύ των εβδομαδιαίων εφημερίδων, αυτό υπάρχει μόνο στην ζωηρή φαντασία κάποιων εκδοτών Μήπως τελικά όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται;

Αγαπητοί Κύριοι Χ. Πούλιο και Αθ. Ξυνίδη, μην ανασκαλεύετε προεκλογικά, θέματα που αφορούν προσλήψεις στο Δήμο Ξάνθης. Οι άνθρωποι δεν έχουν μάθει να λειτουργούν διαφορετικά και δυσκολεύονται τώρα. Μην τα σκαλίζετε κι εσείς τέτοια θέματα λίγους μήνες πριν τις εκλογές και τους κάνετε χαλάστρα! Αφήστε το για μετά τις εκλογές που θα είναι αντιπολίτευση.

Αγαπητέ Παναγιώτη Παπαδόπουλε, καλά κάνεις και φιλοξενείς στην εφημερίδα σου δηλώσεις του κ. Πεντζουρίδη. Εσύ όμως ο ονειροπόλος και ο μαχητής των αγωνιστών και αδικημένων, δεν είδαμε να ασχολείσαι καθόλου με το θέμα των απλήρωτων υπαλλήλων της Αναπτυξιακής. Μήπως επειδή είναι κολλητός σου ο Λύρατζης; Και για να προλάβουμε την επόμενη σκέψη σου ότι το θέμα είναι καθαρά προσωπικό επειδή στην Αναπτυξιακή εργάζεται η σύζυγος του Κανάτα, ποια η διαφορά της συζύγου του Κανάτα από τις υπόλοιπες εργαζόμενες συζύγους; Ή μήπως την παρομοιάζεται με τα ανίψια, τα εγγόνια, τις κόρες και τις συζύγους που επικαλέστηκε ο κ. Ξυνίδης στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο;

Πολλοί είναι εκείνοι που το τελευταίο διάστημα, με τον τρόπο τους, προτρέπουν τον Παναγιώτη Σγουρίδη να διεκδικήσει τη Δημαρχεία της Ξάνθης και μάλιστα σκαρφίζονται σενάρια επιστημονικής φαντασίας όσον αφορά στο παρασκήνιο που θα παιχτεί. Είναι δυνατόν για τον Παναγιώτη Σγουρίδη να γίνει από Δήμαρχος κλητήρας; Τόσα χρόνια ήταν βουλευτής, διετέλεσε και Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και τώρα θα θέσει υποψηφιότητα για Δήμαρχος Ξάνθης;

Αφού έφτασαν σε σημείο να μαλώνουν ακόμα και μέσα στη Στέγη για συμφέροντα, φανταστείτε πόσο άσχημη είναι η κατάσταση μέσα στο Δήμο. Φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο η όλη κατάσταση και μοιάζει πλέον αδύνατο να αναστραφεί το κλίμα.

Παπαγαλάκια αναφέρουν ότι ο Χρήστος Πούλιος δε θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος στις δημοτικές εκλογές του 2010. Προφανώς αυτοί που το λένε, έχουν τους λόγους τους. Εμείς πάντως επιμένουμε ότι θα είναι υποψήφιος και αυτό είναι κάτι που θα φανεί πολύ σύντομα. Άλλωστε μέχρι τώρα σε ό,τι κι αν είπαμε δεν πέσαμε έξω και το πιθανότερο είναι πως κι αυτή τη φορά θα γίνει το ίδιο.

Γιατί άραγε κάθε φορά που ο κύριος Καλαϊτζής βλέπει δημοσιογράφους να μιλούν με κάποιους φοβάται μήπως το θέμα αφορά εκείνον; Τι είναι αυτό που φοβάται ότι μπορεί να μαθευτεί; Μήπως ισχύει το λαϊκό ρητό «κάηκε από το χυλό και έχει αρχίσει να φυσάει και το γιαούρτι»; Μπορεί αυτή τη φορά να μην αφορούσε το θέμα εκείνον αλλά δεν αποκλείεται την επόμενη φορά να τον αφορά.

Τι συνέβη ανάμεσα στους Στυλιανίδη , Καλαϊτζή και Φιλίππου με το θέμα των προσλήψεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς; Η κατάσταση είναι πολύ περίεργη και το πιο πιθανό είναι ότι ετοιμάζονται να τα βροντήξουν και να φύγουν κι άλλοι από το στρατόπεδο του Δημάρχου. Αυτό θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

Είναι άραγε τυχαίος ο αποκλεισμός του Καναλιού 6 από τις κρατικές διαφημίσεις κατά το έτος 2008; Με στοιχεία που προέρχονται από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, φαίνεται ξεκάθαρα ότι τη στιγμή που όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά περιφερειακά μέσα έπαιρναν χρήματα για κρατικές διαφημίσεις, το Κανάλι 6 είτε δεν έπαιρνε καθόλου ή ακόμα κι όταν έπαιρνε, ήταν πάντα στις χαμηλότερες κατηγορίες. Πως μπορεί ένα μέσο που τουλάχιστον σε επίπεδο Νομού έχει τη μεγαλύτερη τηλεθέαση, να αποκλείεται κατ’ αυτό τον τρόπο και μέσα τα οποία υστερούν κατά πολύ, να συμμετέχουν σε κάθε κρατική καμπάνια;

Όλο και πιο συχνό είναι πλέον το φαινόμενο τις τελευταίες μέρες όπου ορισμένοι συνάδελφοι αφιερώνουν ολοσέλιδα σε εφημερίδες και πολλές ώρες σε εκπομπές, σχολιάζοντας είτε το παρελθόν είτε το παρόν άλλων συναδέλφων τους. Μπορεί απλά να μην έχουν αλλά θέματα και βρίσκουν έτσι τον εύκολο τρόπο να καλύψουν την ύλη τους. Δε μπορώ να διανοηθώ ότι το κάνουν αυτό πιστεύοντας πως έτσι κερδίζουν την εκτίμηση και το σεβασμό των Ξανθιωτών. Εκτός πια κι αν τους ενοχλεί τόσο πολύ η αξιοπρεπής πορεία των άλλων στο χώρο της δημοσιογραφίας. Όπως και να χει, εκείνοι που σε τελική ανάλυση μας κρίνουν, είναι οι πολίτες γιατί αυτοί ξέρουν καλύτερα απ’ όλους.