Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη
Με πολιτικές του χθες δε λύνονται τα προβλήματα του σήμερα
Πάντα πίστευα ότι το κύριο χαρακτηριστικό της δημοσιογραφίας και ο βασικότερος στόχος ενός δημοσιογράφου (με όλη τη σημασία της λέξης) πρέπει να είναι η επιδοκιμασία των θετικών, απ’ όποιον κι αν προέρχονται αυτά και η αποδοκιμασία των αρνητικών, όποιος κι αν τα έχει προκαλέσει αυτά. Αυτή τουλάχιστον είναι η δική μου βασική αρχή και με βάση αυτή στέκομαι στο συγκεκριμένο χώρο.
Πολλές φορές, μέσα από αυτή τη σελίδα, έχει γίνει αναφορά στις προεκλογικές δεσμεύσεις της τωρινής κυβέρνησης και στη μέχρι τώρα πορεία της στο τιμόνι της χώρας. Πολλές φορές έχω γράψει για υποσχέσεις που, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ή ακόμα κι αν υλοποιηθούν, αυτό θα γίνει με αρκετές μετατροπές της αρχικής δέσμευσης.
Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει πως αν είχε κάποιο άλλο κόμμα τη διακυβέρνηση της χώρας, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Δεν είναι το σημερινό ΠΑΣΟΚ αυτό που ευθύνεται για την αδυναμία του να πράξει όλα όσα προεκλογικά δεσμεύτηκε αλλά οι κυβερνήσεις των προηγούμενων δεκαετιών. Ασφαλώς και η νέα αυτή κυβέρνηση θέλει να κάνει πραγματικότητα τις προεκλογικές της υποσχέσεις, ασφαλώς και θέλουν να δημιουργήσουν το καλύτερο αύριο που μας υποσχέθηκαν, θα ήταν παράλογο να πιστέψει κανείς ότι δεν υπάρχει η επιθυμία αυτή.
Οι συγκυρίες όμως της εποχής δεν επιτρέπουν τα πολλά όνειρα και τις μεγάλες δεσμεύσεις κι αυτό ακριβώς είναι το λάθος της κυβέρνησης Παπανδρέου, ότι δηλαδή δεσμεύτηκε να κάνει σε μήνες πράγματα που για να γίνουν θέλουν χρόνια και γέμισε τον ελληνικό λαό με ελπίδες για πολύ σύντομη επίλυση των προβλημάτων του.
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η νέα αυτή κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει, έστω και μέρος των θετικών της στοιχείων και ένα από αυτά είναι η γενικότερη ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες που επιχειρεί να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Πραγματικά πιστεύω ότι χρειάζονται τόλμη και θάρρος για να φτάσει ένας αρχηγός κόμματος σε σημείο να απομακρύνει τα φθαρμένα στελέχη του από την παράταξη και στη θέση τους να φέρει νέα πρόσωπα, με νέες ιδέες, με διαφορετικό όραμα και ο Γιώργος Παπανδρέου για την ώρα δείχνει να έχει και την τόλμη και το θάρρος να το κάνει.
Πέρα όμως από την επιχειρούμενη ανανέωση, εκεί που η κυβέρνηση αυτή φαίνεται να κερδίζει πολλούς πόντους, είναι η επικοινωνία της με τους πολίτες αλλά και με περιοχές που ποτέ ως τώρα δεν είχαν τη δυνατότητα νε εκθέσουν τα προβλήματά τους απευθείας στα κυβερνητικά στελέχη. Αυτό ακριβώς κάνει τώρα το ΠΑΣΟΚ, μέσω των τοπικών του στελεχών σε όλη την επικράτεια, δίνει τη δυνατότητα να ακουστούν οι φωνές όλων των πολιτών και τα κεντρικά κυβερνητικά στελέχη να είναι ενήμερα για τα προβλήματα της κάθε γωνιάς αυτής της χώρας.
Βέβαια κύριο μέλημα δεν είναι η γνωστοποίηση απλά των προβλημάτων στην κυβέρνηση αλλά και η επίλυσή τους και επαναλαμβάνω ότι για τα όποια αρνητικά σχόλια προς το μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης από τα μέσα ενημέρωσης, ευθύνεται η ίδια η κυβέρνηση η οποία προεκλογικά μας έδωσε την εντύπωση ότι σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα δώσει λύση σε προβλήματα που μένουν άλυτα εδώ και πολλά χρόνια.
Εκείνο που ίσως να μην έχουν καταλάβει τα κυβερνητικά στελέχη είναι πως η χώρα δεν έχει ανάγκη από αλλαγή νόμων και κανόνων αλλά από αλλαγή νοοτροπιών και προσώπων που με την πολυετή παρουσία τους έχουν οδηγήσει τη χώρα στην παρούσα κατάσταση. Πρέπει επιτέλους να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο ο πολίτης θα εμπιστευτεί και πάλι τον πολιτικό και όχι να τον βλέπει σαν κάποιον που απλά ήρθε για να γίνει πλούσιος εις βάρος του και μετά να φύγει.
Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο για τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και για τους τοπικούς αιρετούς οι οποίοι κάθε άλλο παρά εμπιστοσύνη εμπνέουν πλέον. Όσο ο πολιτικός μένει ατιμώρητος για τα αδικήματα που διαπράττει τόσο θα αποτελεί παράδειγμα για τον απλό πολίτη ο οποίος με τη σειρά του θα ψάχνει τρόπους για να κλέψει το κράτος. Όταν μένει ατιμώρητος εκείνος που το όνομα του εμπλέκεται σε τόσο μεγάλα σκάνδαλα, δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση να τιμωρηθεί εκείνος που απέκρυψε 3.000 ευρώ εισόδημα και άρα έκλεψε 100 ευρώ φόρους από το κράτος.
Φυσικά και πρέπει να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, μόνο που η λύση δεν είναι η ξαφνική εισβολή εφοριακών δυο φορές το χρόνο σε ιατρεία και επιχειρήσεις. Πρέπει να δοθούν στον κόσμο τα κατάλληλα κίνητρα ώστε να δηλώνει το πραγματικό του εισόδημα, πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εργοδότες ώστε να μην έχουν στις επιχειρήσεις τους ανασφάλιστους εργαζόμενους. Όσο θα προσπαθούν οι κυβερνήσεις να λύσουν, με πολιτικές που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, τα προβλήματα του σήμερα, το μόνο που θα καταφέρνουν είναι να διογκώνουν τα ήδη τεράστια προβλήματα της εποχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου