Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ

…το αναπτυξιακό συνέδριο το οποίο διοργάνωσε η νομαρχία Ξάνθης προκειμένου να συζητηθούν οι νέοι προσανατολισμοί για την περιοχή. Μόνο που από ότι αποδείχθηκε είναι ένα κεφάλαιο που ελάχιστα ενδιαφέρει τους αιρετούς, αφού με εξαίρεση ορισμένους, απαξίωσαν να παρακολουθήσουν τις εργασίες. Όσο κι αν διαφωνεί κανείς με το νομάρχη Ξάνθης, όσο κι αν εκφράζει αντιρρήσεις για τον τρόπο διοργάνωσης, όσο κι αν θεωρεί ότι η όλη εκδήλωση περιστρεφόταν μόνο στη νομαρχία και τον επικεφαλής της, δεν μπορεί να παραβλέψει ότι οι εισηγήσεις που ακούστηκαν ήταν και ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες. Και σίγουρα αφορούν όλους όσοι σχεδιάζουν γι αυτό τον τόπο και διαχειρίζονται κονδύλια. Απουσία όμως κατέγραψαν και οι φορείς εκτός από την τελευταία ημέρα που έδωσαν το παρόν για να καταθέσουν προτάσεις, ίσως γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Εδώ να σημειώσουμε ότι παρά τις διαφωνίες που κατά καιρούς εκφράζουμε για την πολιτική του κυρίου Ζλάτκου, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι ήταν από τους ανθρώπους που παρακολούθησαν ανελλιπώς τη διοργάνωση και αυτό είναι προς τιμήν του.

…τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τα εγκαίνια του νέου μεθοριακού σταθμού Ξάνθης – Ζλάτογκραντ τόσο από θέμα οργάνωσης όσο και από θέματα ασφαλείας που ανακύπτουν. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες μας η απαγόρευση πολιτών από πλευράς Ελλάδας να προσεγγίσουν στα σύνορα οφειλόταν ακριβώς στον κίνδυνο που εγκυμονεί η διέλευσή του. Εδώ να προσθέσουμε ότι ο κύριος Ταρενίδης είχε ζητήσει παράταση του έργου έως το Μάιο θέλοντας ακριβώς να διασφαλίσει την ομαλή και χωρίς κινδύνους κίνηση των οχημάτων, κάτι που καλείται μάλιστα να πληρώσει!!! Όσο για τη βιασύνη των εγκαινίων, αυτή οφείλεται στη δέσμευση του πρωθυπουργού έναντι του Βούλγαρου ομόλογού του. Μόνο που αυτή η βιασύνη ίσως τελικά να κοστίσει ακριβά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το κέντρο υγείας Εχίνου ζήτησε επιπλέον στήριξη καθώς φοβάται αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων. Και κάτι ακόμη. Ήταν τουλάχιστον άκομψο από πλευράς διοργανωτών να μη δώσουν το λόγο στο νομάρχη Ξάνθης του οποίου πρωτοβουλία ήταν η διάνοιξη των συνόρων, τη στιγμή που ο δήμαρχος του Ζλάτογκραντ μίλησε παραπάνω και από τους πρωθυπουργούς. Και όχι μόνο δεν έδωσαν το λόγο αλλά ούτε καν αναφορά έκαναν.

…το ΠΑΣΟΚ Ξάνθης το οποίο απαξίωσε ακόμη και το γραμματέα του εθνικού συμβουλίου. Σάββατο πρωί και στο αναπτυξιακό συνέδριο εισηγητής ο Σωκράτης Ξυνίδης με θέμα την πράσινη ανάπτυξη. Και η αίθουσα τραγικά άδεια από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Μάλιστα την προηγούμενη ημέρα με ομιλητή τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης, Αλέξανδρο Κοντό, ο χώρος ήταν κατάμεστος από την κινητοποίηση που έγινε. Σε αντίθεση με το Σάββατο το πρωί. Γεγονός που αντικατοπτρίζει λογικές και νοοτροπίες που υποβόσκουν τοπικά. Φαίνεται ορισμένοι δεν μπορούν να καταπιούν το πικρό ποτήρι των ανατροπών και την ανάδειξη νέων ανθρώπων οι οποίοι τους έστειλαν το μήνυμα ότι δεν μπορούν πλέον να αλωνίζουν ανενόχλητοι. Κάτω από αυτό το πρίσμα πιο καλή η μοναξιά…

…η τραγική αλήθεια δια στόματος Σωτήρη Τσιακίρογλου η οποία προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΜΕ. Κανείς δεν τάσσεται υπέρ των απολύσεων. Ωστόσο η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά Ξάνθης είναι παραπάνω από τραγική καθώς οι μικροεπαγγελματίες προσπαθούν να επιβιώσουν όχι μόνο σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον αλλά και σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Και όλοι γνωρίζουν ότι εάν δεν υπάρξει αντιστροφή του κλίματος τότε μοιραία θα οδηγηθούμε σε συρρίκνωση της απασχόλησης και σε λουκέτα. Σε αυτό λοιπόν που θα πρέπει να εστιάσουμε είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν στους χαλεπούς καιρούς. Άλλωστε και οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη δεν υπάρχει και κύκλος εργασιών. Η όποια κριτική λοιπόν, κατά την ταπεινή μου άποψη, θα έπρεπε να εστιάζεται στις πολιτικές που αφήνουν πολυκαταστήματα να αλώνουν την τοπική αγορά, που δε δημιουργούν προϋποθέσεις για την προσέκλυση του καταναλωτή στον εμπορικό ιστό της πόλης, στη λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες να τα βγάλουν πέρα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Άλλωστε και αυτοί μεροκαματιάρηδες σαν όλους εμάς είναι.

…η απορία που μου εξέφρασε πολίτης αναφορικά με τη μετονομασία της Πλατείας Αντίκα σε πλατεία Λαδά και τη μεταφορά του αγάλματος από το κεντρικότερο σημείο της πόλης. Με ποια λογική με ρώτησε πήραν αυτές τις αποφάσεις; Εγώ τι να απαντήσω; Μάλλον φίλε μου η αισθητική του δε συνάδει με τις καφετέριες που έχουν απλωθεί σε όλο το μήκος της. Βλέπεις είμαστε μοντέρνοι άνθρωποι. Ωστόσο, όπως πολύ σωστά μου επεσήμανε αναφορικά με τη μετονομασία, δήμαρχους αυτή η πόλη βγάζει και θα εξακολουθήσει να βγάζει. Ήρωες όμως; Λαϊκή σοφία και πού να την καταλάβουμε εμείς οι δήθεν μορφωμένοι;

Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
Τα πρώτα μαχαίρια βγήκαν

Αλλά ο αγώνας τώρα αρχίζει
Κάθε άλλο παρά χωρίς αντιδράσεις και συγκρούσεις φαίνεται πως θα περάσει ο Καλλικράτης ή αν προτιμάτε ο Καποδίστριας 2. Εκτός από το γεγονός ότι για να γίνει πραγματικότητα η μεταρρύθμιση αυτή στην τοπική αυτοδιοίκηση, βάσει της οποίας οι 1.043 δήμοι θα γίνουν μόλις 360 ενώ οι νομαρχίες θα καταργηθούν και στη θέση τους θα υπάρχουν οι περιφέρειες, χρειάζονται πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ και μάλιστα τη στιγμή που ένα ένα τα υπουργεία δηλώνουν πως στα κρατικά ταμεία δεν υπάρχει ούτε δεκάρα τσακιστή, πολλοί θα είναι και οι δήμαρχοι εκείνοι καθώς και δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα πάνε στα σπίτια τους, γεγονός που φυσικά δε θα τους αρέσει καθόλου.
Ειδικά σε περιπτώσεις όπου 3 και πλέον δήμοι θα γίνουν ένας, αυτομάτως οι δύο από τους τρεις τωρινούς δημάρχους δε θα είναι πλέον δήμαρχοι, μάλιστα δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί και με τους τρεις και ένας τέταρτος να είναι εκείνος που θα τύχει της εμπιστοσύνης του λαού. Σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν και με δεδομένο πως όποιος συνηθίσει την εξουσία δύσκολα την εγκαταλείπει, μεγάλο ρόλο θα παίξουν τα μαχαίρια ενώ περισσότερες πιθανότητες επικράτησης έχουν εκείνα που θα είναι καλύτερα ακονισμένα.
Στις περιπτώσεις πάλι όπου σε κάποιους δήμους, όπως αυτός της Μύκης, αναμένεται απλά να ενσωματωθούν και μερικές κοινότητες, τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο απλά για δημάρχους και συμβούλους, αν και ούτε εκεί θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εύκολη επανεκλογή τους. Δεν είναι μάλιστα και λίγοι οι δήμοι όπου ορισμένοι υποψήφιοι δήμαρχοι ή νυν δημοτικοί σύμβουλοι είχαν βέβαιη την επανεκλογή τους και βλέπουν ξαφνικά να ανατρέπονται όλα τους τα σχέδια.
Επίσης, ειδικά στο δήμο Μύκης, υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι έχοντας τη σημερινή εικόνα του δήμου, βιάστηκαν να διαδώσουν παντού ότι ετοιμάζονται να κατεβάσουν ανεξάρτητους συνδυασμούς. Οι έτσι κι αλλιώς ελάχιστες πιθανότητές τους όμως να πετύχουν κάτι καλό, τώρα με τον Καλλικράτη μηδενίζονται και οι ίδιοι μάλλον στρέφονται προς την αναζήτηση μιας πολιτικής στέγης.
Βέβαια και στο δήμο Ξάνθης ακούγονται πολλά ονόματα αλλά μάλλον πρόκειται απλά για πολιτικά παιχνίδια κάποιων και τίποτα παραπάνω, αφού με τη νέα μορφή που θα πάρει ο δήμος κανένας δεν μπορεί να θεωρεί βέβαιη την εκλογή του, ούτε καν αυτοί που σήμερα προβάλλονται ως τα φαβορί. Όσο για τους δήμους του πεδινού όγκου, εκεί τα πράγματα περιπλέκονται και η μάχη αναμένεται να είναι πολύ σκληρή, με δεδομένο μάλιστα ότι ένας μεγαλύτερος δήμος σημαίνει μεγαλύτερη εξουσία για εκείνον που θα είναι δήμαρχος ενώ και το ίδιο το νομοσχέδιο προβλέπει έτσι κι αλλιώς πολύ πιο δυνατούς δήμους.
Μεγάλη μάχη αναμένεται όμως να δοθεί και για μια θέση στην περιφέρεια, τόσο για τη θέση του υπερπεριφερειάρχη όσο και για τις θέσεις των περιφερειακών συμβούλων. Ας μην ξεχνάμε πως η δύναμη ενός περιφερειακού συμβούλου δε θα έχει καμία σχέση με τη δύναμη ενός μέχρι σήμερα νομαρχιακού συμβούλου, ενώ ο ίδιος ο υπερπεριφερειάρχης θα έχει μεγαλύτερη δύναμη ακόμα κι από έναν υπουργό, κυρίως στις μεγαλύτερες περιφέρειες όπου είναι σχεδόν σίγουρο πως θα δούμε ακόμα και βουλευτές ή υφυπουργούς να διεκδικούν τη θέση του υπερπεριφερειάρχη, γεγονός που ασφαλώς θα ψαλιδίσει τις πιθανότητες εκείνων που με σχετική ευκολία εκλέγονταν νομάρχες, να εκλεγούν και υπερπεριφερειάρχες.
Φυσικά η μεταρρύθμιση αυτή έχει ως στόχο τη μείωση των δημόσιων δαπανών, κάτι που εξάλλου το θέλει ο καθένας αφού λιγότεροι δήμοι σημαίνει λιγότερες υπηρεσίες και λιγότερες υπηρεσίες σημαίνει λιγότερο προσωπικό κι άρα λιγότερα έξοδα. Ένα ερώτημα όμως που εύκολα μπαίνει εδώ είναι τι θα γίνει με τους υπάρχοντες εργαζόμενους σε κοινότητες, δήμους και νομαρχίες και μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Θα μείνουν χωρίς δουλειά, με συνέπεια να έχουμε την εκτόξευση της ανεργίας στα ύψη και μάλιστα σε μια εποχή που έτσι κι αλλιώς η ανεργία αυξάνεται μέρα με τη μέρα; Αν γίνει κάτι τέτοιο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ένα άδικο και απάνθρωπο σύστημα, αν πάλι οι άνθρωποι αυτοί απορροφηθούνε από άλλες δημόσιες υπηρεσίες τότε για ποια μείωση της δημόσιας σπατάλης μιλάμε;
Το τοπίο πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσει το αμέσως επόμενο διάστημα οπότε και θα λυθούν οι όποιες απορίες μας. Για την ώρα εκείνο που κρατάμε είναι πως η εκλογή ενός δημάρχου ή ενός συμβούλου κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση θα είναι πλέον. Ας ελπίσουμε πως η αλλαγή αυτή θα είναι προς όφελος όλων μας.

Σ. Καραχότζα
Τα πρώτα μαχαίρια βγήκαν

Αλλά ο αγώνας τώρα αρχίζει
Κάθε άλλο παρά χωρίς αντιδράσεις και συγκρούσεις φαίνεται πως θα περάσει ο Καλλικράτης ή αν προτιμάτε ο Καποδίστριας 2. Εκτός από το γεγονός ότι για να γίνει πραγματικότητα η μεταρρύθμιση αυτή στην τοπική αυτοδιοίκηση, βάσει της οποίας οι 1.043 δήμοι θα γίνουν μόλις 360 ενώ οι νομαρχίες θα καταργηθούν και στη θέση τους θα υπάρχουν οι περιφέρειες, χρειάζονται πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ και μάλιστα τη στιγμή που ένα ένα τα υπουργεία δηλώνουν πως στα κρατικά ταμεία δεν υπάρχει ούτε δεκάρα τσακιστή, πολλοί θα είναι και οι δήμαρχοι εκείνοι καθώς και δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα πάνε στα σπίτια τους, γεγονός που φυσικά δε θα τους αρέσει καθόλου.
Ειδικά σε περιπτώσεις όπου 3 και πλέον δήμοι θα γίνουν ένας, αυτομάτως οι δύο από τους τρεις τωρινούς δημάρχους δε θα είναι πλέον δήμαρχοι, μάλιστα δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί και με τους τρεις και ένας τέταρτος να είναι εκείνος που θα τύχει της εμπιστοσύνης του λαού. Σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν και με δεδομένο πως όποιος συνηθίσει την εξουσία δύσκολα την εγκαταλείπει, μεγάλο ρόλο θα παίξουν τα μαχαίρια ενώ περισσότερες πιθανότητες επικράτησης έχουν εκείνα που θα είναι καλύτερα ακονισμένα.
Στις περιπτώσεις πάλι όπου σε κάποιους δήμους, όπως αυτός της Μύκης, αναμένεται απλά να ενσωματωθούν και μερικές κοινότητες, τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο απλά για δημάρχους και συμβούλους, αν και ούτε εκεί θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εύκολη επανεκλογή τους. Δεν είναι μάλιστα και λίγοι οι δήμοι όπου ορισμένοι υποψήφιοι δήμαρχοι ή νυν δημοτικοί σύμβουλοι είχαν βέβαιη την επανεκλογή τους και βλέπουν ξαφνικά να ανατρέπονται όλα τους τα σχέδια.
Επίσης, ειδικά στο δήμο Μύκης, υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι έχοντας τη σημερινή εικόνα του δήμου, βιάστηκαν να διαδώσουν παντού ότι ετοιμάζονται να κατεβάσουν ανεξάρτητους συνδυασμούς. Οι έτσι κι αλλιώς ελάχιστες πιθανότητές τους όμως να πετύχουν κάτι καλό, τώρα με τον Καλλικράτη μηδενίζονται και οι ίδιοι μάλλον στρέφονται προς την αναζήτηση μιας πολιτικής στέγης.
Βέβαια και στο δήμο Ξάνθης ακούγονται πολλά ονόματα αλλά μάλλον πρόκειται απλά για πολιτικά παιχνίδια κάποιων και τίποτα παραπάνω, αφού με τη νέα μορφή που θα πάρει ο δήμος κανένας δεν μπορεί να θεωρεί βέβαιη την εκλογή του, ούτε καν αυτοί που σήμερα προβάλλονται ως τα φαβορί. Όσο για τους δήμους του πεδινού όγκου, εκεί τα πράγματα περιπλέκονται και η μάχη αναμένεται να είναι πολύ σκληρή, με δεδομένο μάλιστα ότι ένας μεγαλύτερος δήμος σημαίνει μεγαλύτερη εξουσία για εκείνον που θα είναι δήμαρχος ενώ και το ίδιο το νομοσχέδιο προβλέπει έτσι κι αλλιώς πολύ πιο δυνατούς δήμους.
Μεγάλη μάχη αναμένεται όμως να δοθεί και για μια θέση στην περιφέρεια, τόσο για τη θέση του υπερπεριφερειάρχη όσο και για τις θέσεις των περιφερειακών συμβούλων. Ας μην ξεχνάμε πως η δύναμη ενός περιφερειακού συμβούλου δε θα έχει καμία σχέση με τη δύναμη ενός μέχρι σήμερα νομαρχιακού συμβούλου, ενώ ο ίδιος ο υπερπεριφερειάρχης θα έχει μεγαλύτερη δύναμη ακόμα κι από έναν υπουργό, κυρίως στις μεγαλύτερες περιφέρειες όπου είναι σχεδόν σίγουρο πως θα δούμε ακόμα και βουλευτές ή υφυπουργούς να διεκδικούν τη θέση του υπερπεριφερειάρχη, γεγονός που ασφαλώς θα ψαλιδίσει τις πιθανότητες εκείνων που με σχετική ευκολία εκλέγονταν νομάρχες, να εκλεγούν και υπερπεριφερειάρχες.
Φυσικά η μεταρρύθμιση αυτή έχει ως στόχο τη μείωση των δημόσιων δαπανών, κάτι που εξάλλου το θέλει ο καθένας αφού λιγότεροι δήμοι σημαίνει λιγότερες υπηρεσίες και λιγότερες υπηρεσίες σημαίνει λιγότερο προσωπικό κι άρα λιγότερα έξοδα. Ένα ερώτημα όμως που εύκολα μπαίνει εδώ είναι τι θα γίνει με τους υπάρχοντες εργαζόμενους σε κοινότητες, δήμους και νομαρχίες και μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Θα μείνουν χωρίς δουλειά, με συνέπεια να έχουμε την εκτόξευση της ανεργίας στα ύψη και μάλιστα σε μια εποχή που έτσι κι αλλιώς η ανεργία αυξάνεται μέρα με τη μέρα; Αν γίνει κάτι τέτοιο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ένα άδικο και απάνθρωπο σύστημα, αν πάλι οι άνθρωποι αυτοί απορροφηθούνε από άλλες δημόσιες υπηρεσίες τότε για ποια μείωση της δημόσιας σπατάλης μιλάμε;
Το τοπίο πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσει το αμέσως επόμενο διάστημα οπότε και θα λυθούν οι όποιες απορίες μας. Για την ώρα εκείνο που κρατάμε είναι πως η εκλογή ενός δημάρχου ή ενός συμβούλου κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση θα είναι πλέον. Ας ελπίσουμε πως η αλλαγή αυτή θα είναι προς όφελος όλων μας.

Σ. Καραχότζα
Αναθεώρηση του αναπτυξιακού μοντέλου

Την ανάγκη αναπροσανατολισμού του μοντέλου ανάπτυξης που εφαρμόσθηκε τα τελευταία χρόνια διαπίστωσε κατά τη διάρκεια των εργασιών του το 2ο αναπτυξιακό συνέδριο Ξάνθης, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δύο άξονες στους οποίους μέχρι σήμερα στηρίχθηκε, ήδη βρίσκονται σε ύφεση.

Χρειάζεται νέο όραμα ανάπτυξης
και άνθρωποι να το εφαρμόσουν
Σημαντικά είναι τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τις τριήμερες διεργασίες του αναπτυξιακού συνεδρίου και κυρίως αισιόδοξα ως προς τη στόχευση την οποία θέτουν. Το ζητούμενο ωστόσο είναι οι διαθέσιμοι πόροι για την υλοποίηση των πολιτικών που οριοθετήθηκαν και κυρίως η πολιτική βούληση προκειμένου οι στόχοι να γίνουν έργα.
Ας δούμε όμως ποιες είναι γενικές διαπιστώσεις από το 2ο αναπτυξιακό συνέδριο με βάση τις εισηγήσεις που κατατέθησαν καθ’ όλη τη διάρκειά του.
Ο γεωργικός χαρακτήρας του νομού παραμένει, μιας και το ποσοστό της γεωργίας στη διαμόρφωση του ΑΕΠ υπερβαίνει κάθε χρόνο το αντίστοιχο της χώρας. Θα πρέπει όμως να δρομολογηθούν όλες εκείνες οι πολιτικές για τη βελτίωση της παραγωγικότητας, τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, την ενίσχυση και ενθάρρυνση νέων καλλιεργειών (ενεργειακά φυτά, βιολογικές καλλιέργειες, αρωματικά φυτά).
Ο νομός έχει τη φυσική υποδομή να υποστηρίζει την κτηνοτροφία, δίνοντας ταυτόχρονα προσοχή στα παραγόμενα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα, όσον αφορά στην υγειονομική πιστοποίηση ώστε η απόλυτη διαφάνεια και η ιχνηλασιμότητα του τελικού προϊόντος για τον καταναλωτή να συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κτηνοτροφίας.
Στο δευτερογενή τομέα είναι ορατή η συρρίκνωση της μεταποιητικής βάσης της περιοχής και κυρίως αυτή που ήταν συνδεδεμένη με τους ντόπιους φυσικούς πόρους και παραγωγές. Για το λόγο αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να υπάρξει αντιστροφή του κλίματος με μέτρα και πολιτικές που θα δημιουργούν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Σύνδεση πρωτογενή τομέα – Μεταποίηση με τριτογενή τομέα –Υπηρεσίες. Να επιδιώκεται η καθετοποίηση ώστε να μένει στην περιοχή ολόκληρη η προστιθέμενη αξία.
Υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και συστημάτων παραγωγής, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με διεθνή προσανατολισμό, διασύνδεση του Πολυτεχνείου με την παραγωγή, την έρευνα και τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων.
Αναπτυξιακός προσανατολισμός με κλαδική πολιτική και αναπτυξιακούς άξονες που να κινούνται μεταξύ του διαμετακομιστικού εμπορίου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – της παραγωγής επώνυμων γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων και στη δευτερογενή παραγωγή.
Πράσινη ανάπτυξη, η οποία εκφράζεται στο νομό ως πλούσιο περιβάλλον, πλούτος της γης και πλούτος των ανθρώπων.
Προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας διότι αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα αξιοποίησης, τόσο του ορεινού όγκου της Ροδόπης όσο και των δασικών πόρων του νομού.
Στον τριτογενή τομέα παραμένει αιχμή του δόρατος η ανάδειξη και η αξιοποίηση «του τουριστικού προϊόντος». Η Ξάνθη έχει πλέον καθιερωθεί ως τουριστικός προορισμός, με συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα, με πυλώνες φύση, παράδοση, φιλοξενία. Διαθέτει ένα σύνθετο τουριστικό προϊόν, βασισμένο στη γοητεία των αντιθέσεων, στο οποίο συνδυάζονται το φυσικό κάλλος, η ιστορική παράδοση και πολιτισμική ιδιαιτερότητα. Σε αυτά τα πλεονεκτήματα έρχεται να προστεθεί και η Εγνατία Οδός και η τουριστική δίοδος Θερμών – Κίδαρι – Ζλάτογκραντ Βουλγαρίας.
Τίθεται ως καθαρή στόχευση η διατομεακή αναδιάρθρωση του τοπικού ΑΕΠ που επιβάλλεται να συγκλίνει με τις σύγχρονες οικονομίες, όπου οι υπηρεσίες κατέχουν πλέον του 70%. Οι υπηρεσίες πρέπει να ενισχυθούν με έμφαση στον τουρισμό.
Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και βαρύτητα σε ορισμένα ζητήματα, όπως αυτό της γεωθερμίας με κύριες επισημάνσεις: την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, τη σύσταση φορέα διαχείρισης, καθότι το γεωθερμικό πεδίο του νομού μπορεί να αξιοποιηθεί για καλλιέργειες, μεταποίηση, θέρμανση οικισμών, αλλά και στο θερμαλισμό και τον ιαματικό τουρισμό συμβάλλοντας σημαντικά στην τοπική οικονομία.
Η διαχείριση των υδάτων, επιφανειακών και υπόγειων και η αντιμετώπιση του φαινομένου της υφαλμίρυνσης με την κατασκευή του περιβαλλοντικού έργου μεταφοράς νερών από το Νέστο ποταμό στην πεδιάδα καταργώντας τις υπάρχουσες γεωτρήσεις.
Η ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων σε όλο το νομό, η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για ανάπτυξη στεγαστικών προγραμμάτων στους οικισμούς του νομού, χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση των νέων δήμων συμπεριλαμβανομένων και των πράξεων εφαρμογής και των έργων υποδομής, άμεση ενεργοποίηση των κωδικών παρέμβασης που αφορούν στη διαχείριση οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων, βασικές υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης στερεών αποβλήτων ως διαδημοτικά έργα.
Μεγάλες παρεμβάσεις εξακολουθούν να παραμένουν ως προτεραιότητες:
- Η επέκταση του Λιμένα Λάγους
- Η Σιδηροδρομική Εγνατία
- Ο Περιμετρικός δακτύλιος Ξάνθης
- Ο Κάθετος Άξονας Ξάνθης-Ελληνοβουλγαρικών συνόρων
Σημαντικότερη ίσως όλων είναι η διαπίστωση ότι το ισχύον μοντέλο ανάπτυξης έχει πλέον κάνει τον κύκλο του και χρειάζεται μια νέα θεώρηση η οποία θα λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην τοπική, πανελλαδική αλλά και παγκόσμια οικονομία με τους νέους προσανατολισμούς. Στον 21ο αιώνα και με δεδομένη την τεχνολογική εξέλιξη, το γκρέμισμα των συνόρων, τη μείωση των αποστάσεων, την παγκοσμιοποιημένη οικονομία, εμείς πρέπει να αποσκοπούμε μόνο σε παραγωγικές δραστηριότητες εντάσεως εργασίας, να αυτοπεριχαρακωνόμαστε σε επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν με τα ίδια πρότυπα όπως πριν από δεκαετίες, να δημιουργούμε έναν εμπορικό ιστό και ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που δεν εκσυγχρονίζεται, να μην αναβαθμίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες, να παραβλέπουμε τα πεδία καινοτομία και έρευνα. Οι προηγμένες κοινωνίες επενδύουν πλέον σε νέες μορφές ανάπτυξης. Επί παραδείγματι Ευρώπη, ακόμη και Αμερική, διαθέτουν μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ στην πράσινη ανάπτυξη. Η Ελλάδα ακόμη βρίσκεται σε νηπιακό επίπεδο προσπαθώντας σήμερα να κάνει τα πρώτα βήματα τα οποία και πάλι είναι δειλά. Το περιβάλλον, η χρήση γης ακόμη και οι άνθρωποι μπορούν να αποτελέσουν ένα αειφόρο πλούτο και ιδιαίτερα σε μία χώρα η οποία έχει το υπόβαθρο για έναν τέτοιο προσανατολισμό.
Ωστόσο αυτό απαιτεί οραματικές πολιτικές και οραματικούς ανθρώπους να τις κατανοήσουν, να τις προωθήσουν και να τις εφαρμόσουν. Ανθρώπους οι οποίοι θα αντιληφθούν ότι τα αποτελέσματα είναι μακροπρόθεσμα. Εκεί είναι και το μεγάλο στοίχημα. Γιατί η πρακτική σε αυτό τον τόπο αποδεικνύει ότι οι όποιες πολιτικές σχεδιάζονται, αποβλέπουν σε άμεσα πολιτικά οφέλη με αποτέλεσμα οι δείκτες της ανεργίας να αυξάνονται και η οικονομία της περιοχής να παραμένει στάσιμη.

Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
Σε εφαρμογή ο αστυνόμος της γειτονιάς
Σε λειτουργία μπαίνει πιλοτικά ο θεσμός του αστυνομικού του γειτονιάς ο οποίος υφίσταται από το 2003 χωρίς ωστόσο ποτέ να εφαρμοσθεί. Στόχος του είναι από τη μία η εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και από την άλλη η επανάκτηση της εμπιστοσύνης μεταξύ αστυνομίας και πολιτών.
Αστυνομικός διευθυντής Ξάνθης
«Θα ακούει τα προβλήματα της γειτονιάς, θα συμβουλεύει τις διάφορες ομάδες, θα ενημερώνει και θα φροντίζει για την επίλυση κάθε θέματος. Θα είναι καθημερινά παρόν στη γειτονιά για την ασφάλεια, θα συμβάλει στην πρόληψη της εγκληματικότητας και θα επιλύει καθημερινά τα προβλήματα της γειτονιάς, ενώ σε κάθε δύσκολη στιγμή θα είναι δίπλα σους πολίτες. Θα είναι δύο αστυνομικοί ανεξάρτητοι, δε θα ασχολούνται με τίποτα άλλο, έχουν δικό τους γραφείο και θα έχουν δικά τους τηλέφωνα τα οποία θα δοθούν σύντομα για χρήση.
Ιδιαίτερη προσοχή θα δίνεται στις λεγόμενες ευαίσθητες περιοχές όπως τα σχολεία και τα πάρκα. Επίσης όταν πρόκειται για άτομα με κινητικά ή άλλα προβλήματα υγείας τα οποία δεν μπορούν να πάνε στο αστυνομικό τμήμα για μια τυπική υπόθεση όπως είναι το γνήσιο της υπογραφής, θα πηγαίνει ο ίδιος ο αστυνομικός στο σπίτι. Είναι δύο άτομα τα οποία θα είναι πάντα μαζί και θα κινούνται είτε με δίκυκλα είτε πεζοί. Θα χαρτογραφήσουν όλη την περιοχή και θα ξέρουν ανά πάσα στιγμή τι πρόβλημα έχει το κάθε σχολείο, ο κάθε φορέας, τα πάντα».
Ωστόσο ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του θεσμού εγείρει ο αριθμός των ανδρών που θα τον υπηρετούν αφού αυτός περιορίζεται μόνο σε δύο άτομα.
«Αυτός ο αριθμός έχει καθοριστεί από το υπουργείο οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Δε θα ισχύει σε όλους τους νομούς, στην περιφέρειά μας είναι ο νομός Ροδόπης, ο νομός Καβάλας και ο νομός Ξάνθης».
Στην πρώτη φάση εφαρμογής του θεσμού που θα διαρκέσει έξι μήνες επιλέχθηκαν περιοχές με κριτήριο την πυκνότητα και τις ιδιαιτερότητες του πληθυσμού τους, το βαθμό εγκληματικότητας και τις δυνατότητες συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών με τις Αρχές. Οι αστυνομικοί θα περιπολούν με δίκυκλα στις γειτονιές ανά δύο, θα είναι ένστολοι και θα ασκούν καθήκοντα προληπτικής αστυνόμευσης.
Όλοι θα φέρουν ειδικό διακριτικό σήμα. Θα εργάζονται σε πρωινές και απογευματινές βάρδιες ανάλογα με τις ανάγκες της γειτονιάς και τις προγραμματισμένες συναντήσεις τους με πολίτες και φορείς της περιοχής. Θα είναι διαθέσιμοι για επικοινωνία μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, αλλά και μέσω του γραφείου τους στο Αστυνομικό Τμήμα. Να σημειώσουμε ότι μέχρι τις 16/01, ολοκληρώνεται το ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, πανεπιστημιακοί καθηγητές και εξειδικευμένοι εγκληματολόγοι και από τη Δευτέρα αναλαμβάνουν υπηρεσία. Αντικείμενο της εκπαίδευσης είναι η αποστολή, το έργο τους, ο κώδικας συμπεριφοράς-δεοντολογίας, τα επαγγελματικά καθήκοντα, η επικοινωνία με τους πολίτες και η επαφή με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μετανάστες.
Στην «κατάψυξη» το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής;
Στην κατάψυξη φαίνεται πως μπαίνει το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής καθώς δεν έχουν εξασφαλισθεί τα κονδύλια για την εθνική συμμετοχή, γεγονός που φρενάρει μια σειρά δράσεων που ήταν ενταγμένες στο πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων και η άρδευση της πεδιάδας του νομού Ξάνθης.
Ευθύνη που σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπερνομαρχίας Πολιτών Φώτη Καραλίδη βαρύνει την πρώην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία εξήγγειλε έργα χωρίς να διασφαλίζει και την υλοποίησή τους.
Φώτης Καραλίδης
«Η άρδευση της πεδιάδας της Ξάνθης, ένα οικολογικό όπως το είχαμε χαρακτηρίσει στο νομαρχιακό συμβούλιο, έργο, ένα αναπτυξιακό παράλληλα έργο για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας, νομίζω ότι έχει τελματώσει και αυτό ουσιαστικά είναι ευθύνη των τοπικών παραγόντων αλλά και της προηγούμενης διοίκησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αυτό το λέω εν πλήρη συνείδηση διότι το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής όπου συμπεριλαμβανόταν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα αρχικής εξαγγελίας 300.000.000 ευρώ, ουσιαστικά προχωρούσαμε σε μία δημοπράτηση των 100.000.000 ευρώ, πράγμα για το οποίο προσέφυγαν οι οικολόγοι άρα λοιπόν κι αυτή η κουτσουρεμένη εξαγγελία και προγραμματική διακήρυξη πέρυσι τον Ιανουάριο, τέτοιο καιρό δηλαδή, με τις προσφυγές και όλες αυτές τις ιστορίες, το θέμα τείνει να ναυαγήσει κι αυτό συμβαίνει γιατί πιστεύω πως δεν υπήρχε η πολιτική βούληση για να ασκηθεί η δέουσα πίεση και πολιτική βούληση δεν υπήρχε διότι ήθελαν τα πάντα να τα εξαγγέλλουν αλλά δεν ενδιαφέρονταν για τον τρόπο υλοποίησης τους.
Εδώ νομίζω ότι εμείς δώσαμε και σαν παράταξη αλλά και σαν κομματικός φορέας την πολιτική στήριξη και στο νομάρχη, αλλά και σε όλους τους τοπικούς φορείς ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν και να διατρανώσουν την αξία του έργου αυτού για την περιοχή μας. Αν λοιπόν σήμερα το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής τείνει να ναυαγήσει, η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στην προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι όποιες ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν εκεί.»
Ωστόσο για το πρώτο εξάμηνο του 2010 προβλέπεται η αναθεώρηση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», σύμφωνα με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Μπατζελή , ύστερα από διαβούλευση και προκειμένου να υπάρξουν συνδυαστικές εφαρμογές. Παράλληλα πρέπει να προωθηθούν τα Σχέδια Βελτίωσης, ενώ θα χρειαστεί να γίνει μεταφορά πόρων από τα έργα οδοποιίας και τα ΟΠΑΑΧ, προς δράσεις που αφορούν το χωράφι. Όπως ανέφερε η υπουργός στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι δυνατόν να επιδοτηθούν και οι 8.500 νέοι αγρότες που έχουν ενταχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στο αντίστοιχο πρόγραμμα, καθώς δεν έχουν δεσμευτεί τα απαιτούμενα κονδύλια.
«Πρόκληση για την περιοχή μας η πράσινη ανάπτυξη»

Για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα ξεπεράσει παλιές αντιλήψεις οι οποίες εστίαζαν στον παραδοσιακό πρωτογενή τομέα και στη βιομηχανική παραγωγή, που ήδη βρίσκονται σε ύφεση, έκανε λόγο ο γραμματέας του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης κατά τη διάρκεια των εργασιών του 2ου αναπτυξιακού συνεδρίου που διοργανώνει η νομαρχία Ξάνθης. Αν και αυτή η συζήτηση για την εκτροπή της ανάπτυξης, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα έπρεπε να ξεκινήσει χρόνια πριν, ωστόσο σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις. Αυτές που αναδεικνύονται από την πράσινη ανάπτυξη. Το ζήτημα ωστόσο τόνισε ο γραμματέας του εθνικού συμβουλίου είναι πώς εξειδικεύουμε την πράσινη ανάπτυξη στην περιοχή.
Σωκράτης Ξυνίδης - Γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ
«Το ζήτημα ήταν πως το εξειδικεύουμε στη δική μας περιοχή για να πάψει η πράσινη ανάπτυξη να είναι όπως κάποιος κάπως επιθετικά και αδόκιμα είπε πράσινα άλογα. Πράγματι όμως υπήρχε αυτός ο κίνδυνος, να μιλάμε γενικά και αόριστα χωρίς να μπορούμε να πούμε πως εκφράζεται αυτό στην πράξη, στο νομό μας. Αναγκαστήκαμε λοιπόν τότε να προσπαθήσουμε να δούμε πώς θα μπορούσε αυτό το πράγμα να μεταφραστεί σε πράξη στην Ξάνθη και εντοπίσαμε τρία βασικά σημεία. Το πρώτο ήταν το περιβάλλον, το δεύτερο ήταν ο εν γένει πλούτος της γης της περιοχής μας και το τρίτο ήταν ο πλούτος των ανθρώπων».
Σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον το ζητούμενο είναι, τόνισε ο κύριος Ξυνίδης πώς θα το χαιρόμαστε και πώς θα παράγουμε πλούτο χωρίς να το καταστρέφουμε. Σε ό,τι αφορά στον πλούτο της γης εκεί διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένα αστείρευτο θησαυροφυλάκιο με τη γεωθερμία και με καθαρές εκτάσεις που είτε αξιοποιήθηκε στρεβλά είτε έμεινε ανεκμετάλλευτο. Τέλος σε ό,τι αφορά στον ανθρώπινο πλούτο η περιοχή διαθέτει εξειδικευμένο δυναμικό τόσο επιστημονικό όσο και στο δευτερογενή και πρωτογενή τομέα ενώ παράλληλα υπάρχει και η πολυτεχνική σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου με την οποία θα πρέπει να αναζητηθούν δίαυλοι επικοινωνίας ώστε να αξιοποιηθεί όλη η πρωτοτυπία της πράσινης ανάπτυξης. Ωστόσο όπως επεσήμανε ο κύριος Ξυνίδης δεν είναι δυνατόν πλέον να λειτουργούμε με τις ίδιες λογικές. Δηλαδή τα όποια πλεονεκτήματα να τα κρατάμε μυστικά για πολιτική εκμετάλλευση. Ήρθε η ώρα, είπε χαρακτηριστικά, να προχωρήσουμε ένα επίπεδο παραπάνω.
«Τι λάθος γινόταν μέχρι τώρα; Όποια από αυτά τα πλεονεκτήματα διαπιστώναμε στην κάθε περιοχή, αυτό το οποίο κάναμε είναι να κρατήσουμε μια μυστικότητα, στο πολιτικό σφάλμα που κατά τη γνώμη μου υπήρχε αναφέρομαι, προκειμένου να τα εκμεταλλευτούμε πολιτικά. Δηλαδή είτε ο βουλευτής του νομού είτε ο αιρετός του νομού είτε ο νομός μόνος σε σχέση με τους άλλους νομούς, να μην το μάθουν δηλαδή οι άλλοι και να το κάνουμε μόνο εμείς.
Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ανέβουμε ένα επίπεδο πάνω ως προς τον τρόπο που βλέπουμε αυτό το ζήτημα. Για παράδειγμα το θέμα της γεωθερμίας δεν μπορεί να είναι ένα ζήτημα που θα αφορά μόνο την Ξάνθη, μακάρι να είμαστε εμείς εκείνοι που θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, όχι γιατί θα έχουμε το κέντρο εξουσίας αλλά γιατί θα μπορέσουμε να είμαστε πιο γρήγοροι και πιο ώριμοι ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτό που μπορούμε να διεκδικήσουμε.
Πραγματικά όμως θα στριμώξουμε τη γραφειοκρατία και θα υπερβούμε τα εμπόδια που δημιουργούνται και τα προσκόμματα σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια σ’ αυτό τον τόπο, όταν τα καταστίσουμε κοινό πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσοτέρων. Η δική μου λογική δηλαδή για το θέμα της γεωθερμίας είναι ότι πρέπει να κατεβαίνουν όλοι οι βουλευτές από τον Έβρο μέχρι την Πέλλα και να διεκδικούν εκμετάλλευση της γεωθερμίας τώρα, με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Όχι να κοιτάμε πώς θα το κάνουμε μόνο στην Ξάνθη γιατί έτσι αποδυναμώνουμε το συνολικό εγχείρημα.
Άρα το πρώτο και κύριο μήνυμα που θέλω να περάσω με αυτή μου την εισήγηση είναι ότι για να μπορείς να έχεις πολιτική αποτελεσματικότητα, θα πρέπει να μπορείς να δημιουργείς στη βάση της κοινωνίας την πλήρη πεποίθηση, την εδραίωση ότι αυτό πρέπει να γίνει στην κοινωνία και μετά να τη βγάζεις μπροστά σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο σχηματισμό, να διεκδικεί από την κεντρική εξουσία αυτά που δικαιούται».
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στη γεωθερμία θα πρέπει να γίνουν κωδικοποιημένα βήματα που αφορούν στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, στην επιλογή η δημιουργία φορέα διαχείρισης και τέλος στη δημιουργία κινήτρων για την εκμετάλλευση στην περιοχή. Μάλιστα με αφορμή την εκμετάλλευση της γεωθερμίας ο κύριος Ξυνίδης αναφέρθηκε και στις αγροτικές κινητοποιήσεις, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους μικρούς παραγωγούς να παλέψουν για το ψωμί τους και δικαιολογώντας παράλληλα τη στάση τους λόγω της κατάστασης που υπάρχει στον πρωτογενή τομέα αν και, όπως σημείωσε, θα έπρεπε να δοθεί πίστωση χρόνου στη νέα υπουργό.
«Από την άλλη μεριά όμως πρέπει να δώσουμε αυτό το όπλο και στο μικρό παραγωγό να παλέψει για το ψωμί του γιατί δεν είναι δυνατόν σήμερα, σε αυτή την κατάσταση που βρίσκεται η γεωργία, να κάνουμε πως δε βλέπουμε, δεν είναι δυνατό να ανεχόμαστε ως κοινωνία τα 0,10 ευρώ των αγροτών στο καλαμπόκι, σε μια μονοκαλλιέργεια του καλαμποκιού στο νομό, μια υδροβόρα καλλιέργεια λες και έχουμε πολλά νερά. Δηλαδή για αυτές οι στρεβλώσεις που έχουμε, μερικές φορές πρέπει να αναρωτηθούμε.
Έχουμε δημιουργήσει τέρατα, σε ένα νομό που ερημοποιείται επιλέγουμε υδροβόρες καλλιέργειες στις οποίες οι τιμές που πουλάει το προϊόν είναι τιμές Κίνας και φτάνουν φυσικά σήμερα αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι ενδεχομένως να μην έχουν και άλλες επιλογές ή και να έχουν, αυτοί είναι λίγοι, να διεκδικούν ως ελεημοσύνη στη λογική του ΔΩΣΕ ΚΙ ΕΜΕΝΑ ΜΠΑΡΜΠΑ, κλείνοντας την Εγνατία οδό. Είναι ένα βαθύ κοινωνικό ζήτημα, δεν είναι ζήτημα κανιβαλισμού μεταξύ κοινωνικών τάξεων. Μπορεί να είναι ανεπίτρεπτο να σταματάει η συγκοινωνία μας σήμερα και η ελεύθερή μας πρόσβαση να πάμε οπουδήποτε, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να κάνουμε πως δε βλέπουμε την κοινωνική στρέβλωση που οδηγεί σήμερα τους αγρότες εκεί που τους οδηγεί.
Θα πρέπει αυτά να μπορέσουμε να τα ισορροπήσουμε και νομίζω ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι απόλυτα σε αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται βέβαια και λίγη ωριμότητα από την πλευρά των συνδικαλιστών των αγροτών, να καταλάβουν ότι χρειάζεται και κάποιος χρόνος και κάποια χρήματα στα ταμεία».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε όμως και στη Φωνή της Αμερικής για την οποία όπως τόνισε χρειάζεται να επιλέξουμε επειγόντως λύση.
«Είναι ένα μεγάλο φιλέτο το οποίο πωλείται όσο όσο. Το χειρότερο βέβαια απ’ όλα είναι να πάψει να φυλάσσεται και να καταστραφεί κι εκεί πρέπει επειγόντως να επιλέξουμε λύση, μία λύση η οποία πρέπει να είναι λύση καλάθι, να έχει δηλαδή πολλά πράγματα μέσα τα οποία να συνδέονται κυρίως με την εκπαίδευση και με την τεχνολογία. Υπάρχει εδώ ανάμεσά μας και μία φίλη η οποία είπε μία ιδιαίτερη ιδέα η οποία μπορεί να είναι ένα κομμάτι αυτού του καλαθιού, εμένα με ενθουσίασε και αν δεν έχουμε τα λεφτά να το κάνουμε, ας το δούμε και με ΣΔΙΤ. Ένα τμήμα αυτού του υπέροχου φυσικού περιβάλλοντος να γίνει ένα θεματικό πάρκο αναπαράστασης όλων των ελληνικών παραμυθιών το οποίο να συνδέσουμε με το μαθητικό τουρισμό».
Κλείνοντας ο κύριος Ξυνίδης σημείωσε με έμφαση ότι πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Ή θα πετύχουμε τώρα είπε χαρακτηριστικά ή θα παρακινήσω τα παιδιά μου να ζήσουν σε άλλη χώρα.
«Είναι μεγάλο το άγχος και μεγάλη η αγωνία που έχουμε σε αυτή τη συγκυρία να γίνουν κάποια πράγματα, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, τόσο για την Ξάνθη όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Εμείς στο τέλος αυτής της περιόδου και εγώ προσωπικά, η δική μου επιλογή να ασχοληθώ με τα κοινά, έχει έναν και μοναδικό στόχο. Ή σε αυτή τη θητεία την οποία διανύουμε, κάποια από αυτά τα πράγματα θα τα βλέπουμε και θα τα εφαρμόζουμε ή έχω την εντύπωση ότι θα συμβουλέψω μετά τα παιδιά μου να πάνε να ζήσουν σε μια άλλη χώρα».
Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης απαιτεί πολιτική τόλμη
Με διάσταση απόψεων για την ανατιμολόγηση αλλά και για τη λίστα φαρμάκων ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση που είχε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη με το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος με θέμα τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και τις δράσεις του υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν καθώς οι φαρμακοποιοί απειλούν με κινητοποιήσεις εάν μειωθεί το ποσοστό κέρδους τους.
Μπορεί οι φαρμακευτικές βιομηχανίες να έχουν εκφράσει ήδη τις πρώτες αντιρρήσεις τους για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και την εφαρμογή της λίστας φαρμάκων, εντούτοις κρίσιμο ζήτημα θεωρούν τον αναπροσδιορισμό της πολιτικής σε αυτό το ζήτημα οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας επισημαίνοντας την ανάγκη διαβούλευσης προκειμένου να ακουστούν όλες οι απόψεις και προτάσεις.

Νίκος Λεοντής – πρόεδρος φαρμακοποιών Ξάνθης

«Αναμφίβολα και χειροκροτούμε την προσπάθεια της όποιας κυβέρνησης να επιχειρήσει να βάλει μια τάξη στο χώρο των φαρμάκων, πρόκειται για ένα πεδίο σύνθετο και με πολλές σκοτεινές πτυχές. Από τη μια λοιπόν χρειάζεται πολύ τόλμη από την άλλη όμως ιδιαίτερη σύνεση και προσοχή ώστε ο ασφαλισμένος, ο ασθενής και εν τέλει ο Έλληνας πολίτης να μη στερηθεί αυτό το αγαθό και θα το στερηθεί όταν η τιμή που θα προκύψει δε θα είναι συμφέρουσα για την εταιρία η οποία το παράγει.
Από την άλλη μεριά όμως υπάρχει και το θέμα της διασφάλισης της ποιότητας, μια χαμηλή τιμή δε διασφαλίζει πάντα την ποιότητα και την αξιοπιστία του φαρμάκου. Τι θα γίνει λοιπόν; Θα αφήσουμε ελεύθερο το πεδίο στον όποιον αεριτζή του χώρου που στήνει ένα γουδί κάπου σε κάποια γειτονιά της Αθήνας για να πλημμυρίζει την αγορά με φάρμακα αμφίβολης αξίας και περιορισμένης δραστικότητας; Αυτά είναι ορισμένα ερωτήματα για τα οποία θα πρέπει η κυβέρνηση να φροντίσει από πριν να δώσει απαντήσεις και φυσικά διασφαλίσεις».

Ωστόσο όπως τονίζει ο κύριος Λεοντής το ζητούμενο είναι η πολιτική τόλμη για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος, που βρίσκει σύμφωνο και τον κλάδο καθώς όπως τονίζει χαρακτηριστικά το άλογο δεν κουτσαίνει από τους φαρμακοποιούς

«Το άλογο δεν κουτσαίνει από τους φαρμακοποιούς, αλλού είναι το σκοτεινό πεδίο και γνωρίζουν πολύ καλά οι αρμόδιοι αλλά ακόμα κι αν δε γνωρίζει, ήμαστε σε θέση εμείς να τους το πούμε. Η φαρμακευτική παραγωγή στην Ελλάδα και η διακίνηση του φαρμάκου γενικότερα, νοσεί. Επομένως χρειάζεται δραστικό φάρμακο και δραστικό φάρμακο σημαίνει πρώτα απ’ όλα πολιτική τόλμη, ελπίζω η κυβέρνηση να τη διαθέτει».
Πάντως με απεργία διαρκείας και διακοπή των συμβάσεων με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί, αν η κυβέρνηση προχωρήσει στη μείωση του ποσοστού κέρδους τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου είναι 10,8% επί της αξίας των φαρμάκων που πωλούνται το οποίο είναι οριακό για την οικονομική επιβίωση του φαρμακείου και δεν επιδέχεται την παραμικρή μείωση. Επίσης αναφέρεται ότι «το φαρμακείο πιστώνει επ' αόριστον το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να ασκεί φαρμακευτική πολιτική με χρήματα των φαρμακοποιών».
Πάνω τα τσιγάρα, κάτω τα καπνά Μέσα στη γενικότερη προσπάθεια για την εισροή χρημάτων στα κρατικά ταμεία εντάσσεται και η καθιερωμένη πλέον αύξηση του λεγόμενου ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα, μια αύξηση που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας θα είναι της τάξεως του 20% αλλά πολλά ακούγονται ακόμα και για τσιγάρα το πακέτο των οποίων θα πωλείται γύρω στα 5,5 ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει περίπου ένα κιλό κρέας.
Το ερώτημα που αυτομάτως μπαίνει εδώ είναι το τι μπορεί ή μάλλον το τι πρέπει να κάνει ένας καπνιστής που εισοδηματικά ανήκει στο μεσαίο ή στο χαμηλό χώρο. Να κάνει εσπευσμένη προσπάθεια να το κόψει, να προχωρήσει σε σταδιακή μείωσή του ή να ξοδεύει μια ολόκληρη περιουσία σε τσιγάρα;
Δε χρειάζεται να πάρουμε την ακραία περίπτωση των 5,5 ευρώ ανά πακέτο, ας πάρουμε μια μέση επιλογή, ένα πακέτο δηλαδή που θα κοστίζει 4 ευρώ. 4 επί 365 μέρες το χρόνο μας κάνει 1.460 ευρώ κι αυτό για εκείνους που καταναλώνουν μόνο ένα πακέτο τσιγάρα τη μέρα, εκείνοι που χρειάζονται δύο πακέτα θα πρέπει να ξοδέψουν για ένα χρόνο 2.920 ευρώ, σχεδόν τα ψώνια μιας ολόκληρης χρονιάς από κάποιο σούπερ μάρκετ.
Από την άλλη, η συνεχής αύξηση στην τιμή των τσιγάρων, τουλάχιστον με βάση την απλή λογική, θα έπρεπε να επιφέρει και αύξηση στην τιμή του καπνού. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ειδικά, είδαμε περιπτώσεις που οι καπνοπαραγωγοί πούλησαν τη σοδιά τους επί 0,8 ευρώ το κιλό ενώ δεν ξεπέρασε τα 3,5 η ανώτερη τιμή πώλησης του καπνού.
Κι όμως, από ένα κιλό καπνού μπορούν να βγουν εκατοντάδες πακέτα τσιγάρα κι αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως κάποιοι κερδοσκοπούν εις βάρος μας. Αυτοί μπορεί να είναι είτε οι έμποροι που αγοράζουν τα καπνά για ένα κομμάτι ψωμί από τους αγρότες και το πουλάνε για χρυσάφι είτε οι βιομηχανίες παραγωγής τσιγάρων οι οποίες αγοράζουν καπνά σε εξευτελιστικές τιμές και μας πουλάνε τα τσιγάρα σ’ αυτή την απίστευτη τιμή.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως χαμένος είναι ο καπνιστής ο οποίος καλείται να ξοδέψει τόσα χρήματα για ένα πάθος του. Ίσως η καλύτερη απάντηση στην κερδοσκοπία αυτή να ήταν το ομαδικό κόψιμο του τσιγάρου ή έστω η αισθητή μείωσή του, πόσοι όμως είναι εκείνοι
που μπορούν να το καταφέρουν αυτό;

Σ. Καραχότζα
Αλλεπάλληλα σοκ στην Κύπρο
Τρομερό σοκ στην κυπριακή κοινωνία έχουν προκαλέσει τα αδιανόητα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα, προκαλώντας ταυτόχρονα κλίμα βαθύτατης ανησυχίας.
Στην αρχή ήταν η κλοπή της σορού του πρώην προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου από τον τάφο του, στο νεκροταφείο της Δευτεράς. Στη συνέχεια άγνωστοι αφαίρεσαν την ελληνική και την κυπριακή σημαία από τον τάφο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, αλλά και από άλλους τάφους στρατιωτών, στο κοιμητήριο Λεμεσού. Τις έκαψαν και έσπασαν καντήλια και άλλα αντικείμενα, που βρίσκονταν στους τάφους. Και το αποκορύφωμα, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ένας από τους πιο σημαντικούς εκδότες και καναλάρχες της Μεγαλονήσου, ο Άντης (Αντρέας) Χατζηκωστής, έπεφτε νεκρός έξω από το σπίτι του. Και όλα αυτά σε διάστημα ενός περίπου μήνα.
Η δολοφονία μπροστά από το σπίτι του, στην καλύτερα φυλασσόμενη περιοχή της Λευκωσίας, του Άντη Χατζηκωστή, διευθύνοντος συμβούλου του μεγαλύτερου κυπριακού συγκροτήματος στο χώρο των μέσων ενημέρωσης και η πέραν πάσης αμφιβολίας εκτέλεσή του εν ψυχρώ από επαγγελματίες δολοφόνους που διέφυγαν, αφήνει ανοιχτά και τα δύο ενδεχόμενα - τόσο της πολιτικής δολοφονίας όσο και εκείνης από οικονομικά κίνητρα.
Ο συνδυασμός της όμως με όλα αυτά που έχουν προηγηθεί, αφήνει στους Κυπρίους τόσο ένα αίσθημα ανασφάλειας όσο και ανησυχίας. Ανάστατη η Κυπριακή κοινωνία ζητά σύσσωμη επιπλέον μέτρα από την αστυνομία, ενώ ταυτόχρονα τα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τρομοκρατία και για πολιτικά παιχνίδια που παίζονται με σκοπό να αποδυναμωθεί και να αποσταθεροποιηθεί η κοινωνία.
«Όσο περνούν τα χρόνια πηγαίνουμε όλο και πιο πίσω» δηλώνει η κ. Χατζηγεωργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων στην Ξάνθη. «Δεν μπορώ να φανταστώ τι λόγοι ώθησαν αυτούς τους ανθρώπους να τα κάνουν όλα αυτά. Ελπίζω όλα αυτά να μην είναι απόρροιες πολιτικών παιχνιδιών, γιατί αλλιώς θα προκληθεί μια ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση στην Κύπρο, την ώρα που περνά μια από τις χειρότερες περιόδους του Κυπριακού προβλήματος. Αμερικάνοι, Βρετανοί και Τούρκοι θέλουν οπωσδήποτε και για τους δικούς τους λόγους να λυθεί το κυπριακό μέχρι το Μάρτιο, ώστε να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρώπη. Στην ουσία οι όροι τους ζητάν να δεχθούμε ότι η Κύπρος θα γίνει ένα προτεκτοράτο της Τουρκίας.»
Συνδέονται όμως όλα αυτά μεταξύ τους; Ο καθένας βγάζει τα δικά του συμπεράσματα και η κυπριακή Αστυνομία λέει ανεπισήμως ότι όλα αυτά δε συνδέονται, ταυτόχρονα όμως όλες οι έρευνές τις για όσα έγιναν δεν έχουν να επιδείξουν στοιχεία και πρόσωπα.
Ο Άντης Χατζηκωστής ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του συγκροτήματος ΔΙΑΣ, του μεγαλύτερου συγκροτήματος πληροφόρησης στην Κύπρο, γεγονός που αυτόματα γεννά ερωτήματα σχετικά με το λόγο που επέλεξαν το συγκεκριμένο άνθρωπο που ποτέ δεν είχε προκαλέσει για να τον εκτελέσουν. Μάλιστα πριν λίγες εβδομάδες, οι φίλοι του τον είχαν προειδοποιήσει ότι θα έπρεπε να πάρει μέτρα προστασίας για τη ζωή του, καθώς τα έντυπα για τα οποία ήταν υπεύθυνος ασκούσαν έντονη κριτική στις συζητήσεις που γίνονται για το κυπριακό.
Οι τέσσερις αλλαγές στις γονικές παροχές
Μεγάλες ελαφρύνσεις που φθάνουν έως και το 100% για τους φορολογούμενους που μεταβιβάζουν ακίνητα αξίας μέχρι και 310.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, φέρνουν οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Bουλή.
Όλες οι αλλαγές ισχύουν αναδρομικά από τις 8 Ιανουαρίου 2010. Kαθοριστικός παράγοντας και άγνωστος «X» επί του παρόντος για μελλοντικές φόρο-επιβαρύνσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Το τέταρτο «κλειδί» είναι ότι οι συντελεστές φορολόγησης διαμορφώνονται από 1% έως 10%.
Το βέβαιο όμως είναι πως μέχρι να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων συμφέρει η μεταβίβαση ακινήτων για την πλειοψηφία των φορολογουμένων. Μεγαλύτερο φορολογικό όφελος θα έχουν:
Οι φορολογούμενοι που θα μεταβιβάζουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας μέχρι 310.000 ευρώ. Για τους φορολογούμενους αυτούς, η φορολογική επιβάρυνση σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς της κυβέρνησης της NΔ μειώνεται από 6,98% έως και 100%. Για παράδειγμα για γονική παροχή διαμερίσματος 100 τμ αξίας 130.000 ευρώ, ο φόρος με το προηγούμενο καθεστώς ήταν 350 ευρώ, ενώ με το νέο καθεστώς είναι μηδέν. Mε την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αυξάνεται η φορολογητέα αξία των ακινήτων και κατά συνέπεια η φορολογική επιβάρυνση.
Όσοι μεταβιβάσουν στα παιδιά τους με γονική παροχή πρώτη κατοικία έως 200 τμ, αφού δεν επέρχεται καμία αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς. H πρώτη κατοικία μέχρι 200 τμ παραμένει αφορολόγητη ανεξαρτήτως της αξίας της. Εάν η επιφάνειά της υπερβαίνει τα 200 τμ, τότε στο τμήμα της αξίας που αντιστοιχεί πάνω από τα 200 τμ εφαρμόζεται το νέο αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ. Οπότε και πάλι δε θα πληρώνεται φόρος, εκτός εάν η συνολική αξία της πρώτης κατοικίας είναι πολύ μεγάλη.
Το νομοσχέδιοΣύμφωνα με τις νέες διατάξεις:
Εφαρμόζεται ενιαία κλίμακα για τον υπολογισμό του φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών για την A’ και B’ κατηγορία φορολογουμένων.
Το αφορολόγητο όριο για τις γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές για την A’ κατηγορία φορολογουμένων (σύζυγοι, παιδιά, παππούδες κλπ) αυξάνεται από 95.000 ευρώ σε 150.000 ευρώ, καθιερώνεται κλίμακα με συντελεστές από 1% έως 10%.
Το τμήμα της ακίνητης περιουσίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ και μέχρι τις 300.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ με 5% και πάνω από τις 600.000 ευρώ φορολογείται με 10%.
Το αφορολόγητο όριο για τις δωρεές και κληρονομιές για φορολογούμενους B’ κατηγορίας (θείοι, ανίψια κλπ) αυξάνεται από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ.
Πάνω από το αφορολόγητο και μέχρι τις 100.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 5%, από 100.000 μέχρι 300.000 ευρώ ο συντελεστής ανέρχεται σε 10% και πάνω από τις 300.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 20%.
Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 95.000 ευρώ για τις γονικές παροχές χρηματικών ποσών καθώς και για τις άτυπες δωρεές χρηματικών ποσών από τους γονείς στα παιδιά ή από τον ένα σύζυγο στον άλλο ή από τον παππού και τη γιαγιά στα εγγόνια.
Στις περιπτώσεις αυτές, τα χρηματικά ποσά θα φορολογούνται με 10% από το πρώτο ευρώ.
Για τη B’ κατηγορία των φορολογουμένων καταργείται το αφορολόγητο των 20.000 ευρώ και επιβάλλεται αυτοτελώς φόρος με συντελεστή 20%.
Για τον υπολογισμό του φόρου γονικής παροχής και δωρεάς συνυπολογίζονται πλέον όλες οι προγενέστερες δωρεές και γονικές παροχές που έγιναν από 1η Ιανουαρίου 1990.
Διατηρείται το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για μεταβιβάσεις μετοχών, εταιρικών μεριδίων και ομολογίες. Δηλαδή εξακολουθούν να φορολογούνται:
Mε συντελεστή 0,6% για μετοχές και λοιπούς τίτλους εισηγμένους στο χρηματιστήριο οι συγγενείς A’ κατηγορίας και 1,2% οι συγγενείς B’ κατηγορίας.
Mε συντελεστή 1,2% για μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο μετοχές, εταιρικές μερίδες και μερίδια οι συγγενείς A’ κατηγορίας και 2,4% οι συγγενείς B’ κατηγορίας.
O φόρος σε όλες τις περιπτώσεις καταβάλλεται σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις.
Άρχισαν οι εκπτώσεις
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις
Τις χειμερινές εκπτώσεις περίμεναν οι έμποροι για να «ζεσταθεί» η αγορά. Την περίοδο των εορτών κινήθηκε λίγο η αγορά όχι όμως στο βαθμό που περίμεναν. Έτσι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις εκπτώσεις του έτους 2010 που σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 802/1978, άρχισαν την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και θα λήξουν το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου αφού η κανονική ημέρα λήξης των εκπτώσεων, η 28η Φεβρουαρίου συμπίπτει με Κυριακή.
Σε ανακοίνωσή τους οι Εμπορικοί Σύλλογοι σημειώνουν ότι οι έμποροι πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:
1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά (τα προϊόντα) εκτίθενται.
2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «20% έκπτωση»).
3. Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.
4. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά. Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή γιατί οι κυρώσεις είναι βαρύτατες και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους. Ειδικότερα:
Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας. Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται με απόφαση του οικείου νομάρχη διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
Οι εκπτώσεις δίνουν μια ευκαιρία στους καταναλωτές να επωφεληθούν, από τις μειωμένες τιμές των προϊόντων, αλλά συγχρόνως ''κρύβουν αρκετές παγίδες'' όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) και επισημαίνει τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές: 1. Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σαιζόν, για τα οποία η έκπτωση είναι συνήθως χαμηλή. Για τις προσφορές η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή αλλά αφορά είδη παρωχημένης εποχής. Οι καταναλωτές δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από τις μεγάλες εκπτώσεις.2. Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ελάττωμα και αγοράστηκαν την περίοδο των εκπτώσεων. Ο έμπορος μπορεί να αρνηθεί αλλαγή ελαττωματικού είδους μόνο εάν το προϊόν είναι σε τιμή προσφοράς εξαιτίας του συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερώσει σχετικά τον καταναλωτή πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.3. Οι βιτρίνες των καταστημάτων δεν πρέπει να αλλάξουν, ώστε να είμαστε σε θέση να κάνουμε συγκρίσεις και σωστή επιλογή ειδών και τιμών. Η αλλαγή της βιτρίνας λόγω εκπτώσεων πρέπει να μας προβληματίζει ως καταναλωτές διότι πιθανότατα έχουν τοποθετηθεί υποβαθμισμένα προϊόντα ή έχουν αλλάξει οι θέσεις των εμπορευμάτων ώστε να μην έχουμε σημεία αναφοράς για σύγκριση τιμών. 4. Η αναγραφή της τιμής που ίσχυε πριν τις εκπτώσεις και αυτής που προκύπτει από την έκπτωση, είναι υποχρεωτική. Δηλαδή, κάθε είδος πρέπει να "φέρει" δύο τιμές ή την τιμή που ίσχυε πριν την έκπτωση και στο ίδιο καρτελάκι το ποσοστό της έκπτωσης. Στο σημείο αυτό όμως χρειάζεται προσοχή. Το ποσοστό της έκπτωσης πρέπει να αναγράφεται στο καρτελάκι κάθε προϊόντος και όχι σαν συνολικό ποσοστό στις βιτρίνες των καταστημάτων.5. Οι καταναλωτές δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από τις διαφημίσεις. Οι ωραιοποιημένες εικόνες των εμπορευμάτων μπορούν να μας εξαπατήσουν.6. Πριν τις εκπτώσεις πρέπει να επισκεφθούμε την αγορά για να επισημάνουμε τα είδη που ενδιαφερόμαστε να αγοράσουμε και να καταγράψουμε τις τιμές τους πριν την έκπτωση. Έτσι, θα έχουμε τη δυνατότητα σύγκρισης των τιμών πριν και μετά την έκπτωση καθώς και τη βεβαιότητα ότι το ποσό που αναγράφεται ως τιμή πριν την έκπτωση είναι πραγματικό.7. Πριν ξεκινήσουμε για ψώνια πρέπει να προγραμματίσουμε τις αγορές μας σύμφωνα με τις πραγματικές μας ανάγκες, για να μην πέσουμε θύματα της υπερκατανάλωσης. Όσο φθηνό και αν είναι κάτι, όταν δεν το χρειαζόμαστε είναι περιττό και δεν έχουμε κανένα όφελος από την αγορά του.8. Πριν αγοράσουμε οτιδήποτε πρέπει να κάνουμε έρευνα αγοράς, να συγκρίνουμε τιμές και ποιότητα προϊόντων, ώστε να επιλέξουμε σωστά.9. Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τις ενδείξεις ενιαίας έκπτωσης στις βιτρίνες των καταστημάτων. Τα ποσοστά της έκπτωσης αφορούν καθορισμένες κατηγορίες ομοίων προϊόντων και όχι όλο το εμπόρευμα του καταστήματος. Πολλές φορές, στις βιτρίνες αναγράφονται υψηλά ποσοστά εκπτώσεων και χρησιμοποιούνται σαν "κράχτες". Όταν, όμως, μπαίνουμε, στο κατάστημα, αντιμετωπίζουμε διαφορετικά ποσοστά, συνήθως πολύ μικρότερα.10. Αν αγοράζουμε προϊόντα χρησιμοποιώντας δόσεις ή πιστωτική κάρτα, πρέπει να προσέχουμε κάθε λεπτομέρεια για τους όρους που διέπουν αυτή τη συναλλαγή. 11. Απαιτούμε απόδειξη πληρωμής για κάθε αγορά μας. Μην ξεχνάμε ότι η απόδειξη είναι απαραίτητη, αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στο προϊόν που αγοράσαμε.12. Πρέπει να ελέγχουμε την ποιότητα και την προέλευση του είδους που αγοράζουμε. Σύμφωνα με το ν. 2251/94 άρθρο 1, ο πωλητής οφείλει να παρέχει κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν που επιθυμούμε να αγοράσουμε.13. Πρέπει να αποφεύγουμε το συνωστισμό και τις ώρες αιχμής. Ανάμεσα στον πολύ κόσμο, υπάρχουν και μερικοί που σκοπεύουν να "ελαφρύνουν" το δικό μας πορτοφόλι.Σύμφωνα με την Αγορανομική Διάταξη 14/89, για όλα τα είδη που εκτίθενται στις βιτρίνες των καταστημάτων, αναγράφεται υποχρεωτικά σε πινακίδα η τιμή πώλησής τους. Εξαιρούνται από αυτή την υποχρέωση τα είδη που η τιμή τους ξεπερνά τις 2.000 ευρώ ή τα είδη κοσμηματοπωλείου που πωλούνται πάνω από 1.000 ευρώ. Δυστυχώς, αρκετοί επαγγελματίες δεν εφαρμόζουν αυτή τη διάταξη.Σύμφωνα με το νόμο 3377/2005, 30 ημέρες πριν την έναρξη των εκπτώσεων, απαγορεύεται στους υπεύθυνους των εμπορικών καταστημάτων να ανακοινώνουν προς το κοινό εκπτώσεις ή προσφορές με οποιοδήποτε τρόπο, ιδίως με διαφήμιση, επιστολές ή ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων. Δυστυχώς, η διάταξη καταστρατηγείται τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα καταστήματα αρχίζουν να διαφημίζουν εκπτώσεις από τα Χριστούγεννα και κανείς δεν παρεμβαίνει για να σταματήσει η παραπλανητική πρακτική που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό.Παλαιότερες καταγγελίες καταναλωτών ανέφεραν ότι στο καρτελάκι που έφεραν τα προϊόντα που αγόρασαν με έκπτωση πάνω στην αρχική τιμή είχε κολληθεί αυτοκόλλητο με την ίδια ή με μεγαλύτερη τιμή. Επειδή, αυτή η πρακτική εξαπατά τους καταναλωτές, καλούμε όλους να ξεκολλούν στο κατάστημα το αυτοκόλλητο και να ελέγχουν αν έχει γίνει πραγματική έκπτωση από την αρχική τιμή.Το ΚΕΠΚΑ ζητάει από τις νομαρχίες να εποπτεύσουν την αγορά, να φωτογραφήσουν τις βιτρίνες και να επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις σε όλους όσοι παρανομούν, ενώ καλεί τους καταναλωτές να αποφεύγουν να κάνουν τις αγορές τους από καταστήματα που δε σέβονται τα δικαιώματά τους.Για καταγγελίες ή τυχόν προβλήματα μετά τις αγορές, το ΚΕΠΚΑ υπενθυμίζει ότι οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με το τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών στο τηλέφωνο 2310 233333 τις ώρες 09:00 - 14:30.
«Στόχος η εξοικονόμηση ενέργειας»
ZED KIM ονομάζεται ο «σταθμός» παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του εργαστηρίου Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού Κτιρίων και Οικισμών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που βρίσκεται στα Κιμμέρια. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, ZED - Zero Energy Demand, δηλαδή μηδενική ανάγκη σε ενέργεια, ο σταθμός αυτός παράγει μόνος του την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει μέσω φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών.
Συγκεκριμένα, υπάρχει ένα σύστημα σταθερών φωτοβολταικών, ένα σύστημα περιστρεφόμενων που ακολουθούν την πορεία του ήλιου από την ανατολή μέχρι τη δύση του, μια ανεμογεννήτρια και μια συστοιχία μπαταριών όπου αποθηκεύεται ο ηλεκτρισμός που έχει παραχθεί. Ταυτόχρονα καταγράφεται η παραγόμενη ενέργεια και το εργαστήριο καταφέρνει να έχει γεμάτες μπαταρίες πάρα πολλές μέρες το χρόνο που βέβαια επαρκεί για τις ανάγκες του και πολλές φορές έχει περίσσευμα ενέργειας που διοχετεύει στο πανεπιστήμιο.
Το εργαστήριο λειτουργεί εδώ και 7 χρόνια, στα πλαίσια του τμήματος μηχανικών περιβάλλοντος που είναι ένα νέο τμήμα με πολλά όνειρα και πολλές φιλοδοξίες και βέβαια συνεισφορά σε τέτοια θέματα, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η διαχείριση υγρών, στερεών και αέριων ρύπων, ο σεβασμός στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον κ. Πάνο Κοσμόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή και διευθυντή του εργαστηρίου Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού Κτιρίων και Οικισμών, στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ιδιαίτερα στον κτιριακό και στον οικιστικό τομέα. «Ο αγώνας μας γίνεται εξ΄ ολοκλήρου στο τι μπορούμε να εξοικονομήσουμε από πλευράς ενέργειας στα κτίρια, και που από ευρωπαϊκές και εθνικές στατιστικές φαίνεται ότι καταναλώνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος από την ενέργεια της χώρας μας, πάνω από 45% . Προσπάθειά μας είναι να συνεισφέρουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, πρώτον με το να χτίζονται τα κτίρια με ένα τρόπο που από μόνα τους να εξοικονομούν ενέργεια και δεύτερον με τις εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε βαθμό νοικοκυριού. Να μπορεί δηλαδή ο απλό πολίτης να εφαρμόσει στο κτίριό του ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο στόχος είναι διπλός. Να ανεξαρτητοποιηθούμε από εισαγόμενες πηγές ενέργειας, γεγονός που μας καθιστά υποχείριο αυτού που μας τις παρέχει, και να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον πλούτο της χώρας μας σε αέρα και ήλιο.»
Το ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνει ένα σπίτι και που μπορεί να καλυφθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξαρτάται από το κτίριο. Αν βοηθά ο προσανατολισμός και μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον ήλιο, αν βοηθάει και η περιοχή από πλευράς ανέμων και συνδυάσουμε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτρια μπορούμε να φτάσουμε και 100% κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ενός μέσου νοικοκυριού. Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο, αν και έχουμε την πεποίθηση ότι η Νότια Ελλάδα έχει πολύ περισσότερο ήλιο και μπορεί να τον εκμεταλλευτεί, το εργαστήριο κατάφερε να αποδείξει αυτά τα χρόνια ότι και στη βόρεια Ελλάδα, παρόλο που έχουμε πολύ λιγότερη ηλιοφάνεια, συνδυάζοντας φωτοβολταϊκά με ανεμογεννήτριες μπορούμε κάλλιστα να πετύχουμε τέτοια παραγωγή ενέργειας που να μπορεί να εξασφαλίσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τις ανάγκες ενός νοικοκυριού.
Βέβαια για να λειτουργήσει το εργαστήριο χρειάζεται πολύ δουλειά και συνεχή παρακολούθηση από αυτούς που συντελούν σε αυτή την προσπάθεια, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και ένα πολύ καλό δείγμα δουλειάς για όλους τους φοιτητές του τμήματος.
Μπούργκας Λεωνίδας, υποψήφιος διδάκτορας
«Το κύριο μέλημά μας είναι η περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση, επιθεώρηση και διερεύνηση του κτιριακού αποθέματος και του οικιστικού συνόλου. Ασχολούμαστε με την προσαρμογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πάνω στο κτίριο, πάντα με γνώμονα το κόστος που χρειάζονται αυτές οι αλλαγές και την ευκολία με την οποία μπορούν να προσαρμοστούν σε ένα ήδη κατασκευασμένο κτίριο. Όλοι οι φοιτητές του τμήματος έχουν αρχικά τη δυνατότητα να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έπειτα να εντρυφήσουν ακόμη περισσότερο και σε πιο τεχνικά ζητήματα.»
Κατζιούρα Αθηνά, υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Ενεργειακού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού
«Στο εργαστήριο ασχολούμαστε με θέματα περιβαλλοντικού σχεδιασμού, όσον αφορά στο βιοκλιματικό σχεδιασμό και με ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας τόσο στον οικιακό τομέα όσο και σε οικιστικά σύνολα. Διαθέτουμε θερμοκάμερες με τις οποίες βλέπουμε τι θερμικές απώλειες υπάρχουν από το κέλυφος του κτιρίου ούτος ώστε να επέμβουμε με κατάλληλα μέτρα για να τις ελαττώσουμε και να εξασφαλίσουμε εξοικονόμηση ενέργειας στο κτίριο. Προσπαθούμε να ανανεωνόμαστε ανάλογα με τις δυνατότητες που έχουμε και παρακολουθούμε συνεχώς τις νέες τεχνικές προδιαγραφές και το τι κυκλοφορεί στην αγορά, προσπαθώντας οι λύσεις που προτείνουμε να είναι σύμφωνες με τα σύγχρονα δεδομένα».


Αξιολόγηση πορείας του Νομού και προοπτικές προς το 2020

Η εισήγηση του νομάρχη Ξάνθης Γιώργου Παυλίδη
H Ξάνθη, ο τόπος μας, βρίσκεται σε στρατηγικό γεωγραφικό σημείο από κάθε άποψη. Είχε πάντοτε ρόλο στην ιστορία. Με ομορφιές και πλούσιος, χαρισματικός σε φυσικό πλούτο, σε ένα σημείο διαχρονικά ιδιαίτερης προσοχής. Πρόσφερε πολλά στην Πατρίδα μας αλλά και στην ανθρωπότητα. Γι’ αυτόν τον τόπο, το Νομό μας, είμαστε εδώ, για να καταθέσουμε τις απόψεις μας, τους προβληματισμούς μας και τις ιδέες μας. Να συνεισφέρουμε όλοι μαζί, να συνθέσουμε για δεύτερη φορά, την αυριανή του πορεία.
Η στρατηγική θέση του Νομού και της Θράκης
Η θέση του και της ευρύτερης περιοχής, παρότι πλεονεκτική σ’ ένα κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, έγινε μειονεκτική από τα κλειστά, επί 65 χρόνια, προς βορρά σύνορα, σε συνδυασμό με την ψυχροπολεμική κατάσταση και τις εντάσεις, στα ανατολικά μας.
Στα Βαλκάνια, μετά τον ψυχρό πόλεμο, διαμορφώνεται ένα νέο περιβάλλον, με ορατά τα σημεία νέας σταθερότητας και ασφάλειας, κυρίως λόγω της Ε.Ε. Σ’ αυτό το νέο τοπίο κατέχουμε κεντροβαρή θέση στη ΒΑ Ελλάδα, και στη φυσική έξοδο των βαλκανικών χωρών προς το Αιγαίο.
Περίοδος οικονομικής κρίσης και ανακατατάξεων
Τα χρόνια που ζούμε είναι μια περίοδος μεγάλων ανακατατάξεων. Βιώνουμε μία σκληρή οικονομική κρίση, γεωοικονομικές ανακατατάξεις, καινοτομίες, νέα κοινωνικά ρεύματα, που φέρνουν στην καθημερινότητά μας η εποχή της παγκοσμιοποίησης, των μεταναστευτικών ρευμάτων και των κλιματικών αλλαγών. Η χώρα από ημερών ευρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση για το πρόγραμμα «Καλλικράτης» για την νέα διοικητική, οικονομική, πολιτική αναδιάρθρωση της αυτοδιοίκησης. Από την μετεξέλιξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης γεννιέται η Περιφερειακή. Ο νομός ως γεωγραφική οντότητα άρα και αναπτυξιακός χώρος παραμένει.
Στόχος η συνολική ανάπτυξη
Η ανάπτυξη είναι η ολοκληρωμένη πορεία μιας κοινωνίας, που διαρκώς εξελίσσεται, σε όλες τις συνιστώσες της. Στόχος της δεν είναι μόνον η υλοποίηση ενός καταλόγου έργων, ούτε μια ικανοποιητική πορεία ψυχρών οικονομικών δεικτών. Είναι ένα σύνολο, που συμπεριλαμβάνει και όλους τους κοινωνικούς δείκτες, από την συμπεριφορά μας ως και τις καθημερινές μας σχέσεις.
Χρειαζόμαστε, ένα νέο διαφοροποιημένο από τον προηγούμενο, επικαιροποιημένο, αναπτυξιακό οδηγό. Να δίνει στην τοπική κοινωνία νέες ιδέες, νέες προτάσεις, λύσεις, να υποδεικνύει συγκριτικά πλεονεκτήματα και να οδηγεί σε διατηρήσιμη αναπτυξιακή προοπτική.
Το δεύτερο αναπτυξιακό συνέδριο Ν. Ξάνθης - Χάρτης πορείας ως το 2020
Το Δεύτερο (2ο) Αναπτυξιακό Συνέδριο είναι η φυσική συνέχεια του πρώτου. Θεωρήσαμε ότι ο χρόνος στον οποίο πρέπει να προσβλέπει είναι ο κοινά αποδεκτός, μιας δεκαετίας περίπου. Δηλαδή, 5 χρόνια μετά το τέλος του χρόνου υλοποίησης του ΕΣΠΑ, που είναι το 2015. Ένας οδικός χάρτης ανάπτυξης ως το 2020. Να χαράξουμε την νέα διαδρομή, τα σημεία στάσης, τις αναδιαρθρώσεις που απαιτούνται. Να προσδιορίσουμε τις αναγκαίες προσαρμογές και τις συνθέσεις, να σημειώσουμε τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις. Να προεκτιμήσουμε τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους. Να συμπεριλάβουμε τις νέες εισροές, να φανταστούμε τις νέες δομές, τις υποδομές που χρειάζονται και να τις προλάβουμε. Να επιτεθούμε στον χρόνο, έχοντας εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων. Να μεγεθύνουμε τα πλεονεκτήματά μας και να αμβλύνουμε τα μειονεκτήματα. Να οραματιστούμε, την Ξάνθη του 2020, ως το νέο σημείο αναφοράς σε μια πορεία μετεξελισσόμενη.
Τι προστίθεται τα τελευταία χρόνια
Τα τελευταία 10 χρόνια, από το 2000 και μετά, προστέθηκαν ή δρομολογήθηκαν σημαντικά έργα και δράσεις στον Νομό μας, που συμβάλουν στην αναβάθμιση της αναπτυξιακής του πορείας:
Δημοπρατήθηκε τον Ιανουάριο του 2009 το πρώτο τμήμα του σπουδαίου περιβαλλοντικού έργου «Μεταφορά και Διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για την αποκατάσταση των υπόγειων υδροφορέων», με σκοπό την προστασία από την υφαλμύρωση, με προυπολογισμό δημοπράτησης πενήντα (50) εκατομμύρια Ευρώ.
Ολοκληρώθηκε, σχεδόν, με πρωτοβουλία μας, της Νομαρχίας, και δόθηκε σε χρήση η πρώτη δίοδος προς Βουλγαρία (στον μεθοριακό σταθμό Άγιος Κων/νος), που μερικώς αξιοποιεί, παρά τα περιορισμένα τεχνικά της χαρακτηριστικά, την γεωγραφική μας θέση. Αυτές τις μέρες τοποθετούνται τα στηθαία ασφάλειας. Υπάρχει κατασκευασμένος μεθοριακός σταθμός.
Ολοκληρώθηκε η Εγνατία οδός. Δημιουργήθηκε ένας νέος αξιοποιήσιμος αναπτυξιακός άξονας και χώρος.
Καθιερώθηκε η Ξάνθη ως τουριστικός προορισμός με συνεχή ανοδική πορεία και μάλιστα τιμάται πανελληνίως γι’ αυτό. Εισρέει σημαντικό νέο εισόδημα και αναδιαρθρώνεται η τοπική μας οικονομία.
Ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται στην πεδινή μας περιοχή αναδασμοί έκτασης άνω των 220.000 στρεμμάτων, παράλληλα έργα, όπως και πρωτότυπα εκτεταμένα έργα εμπλουτισμού.
Έγιναν καίριες διευθετήσεις χειμάρρων και σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, σε όλα τα μήκη και πλάτη, προϋπολογισμού άνω των 20.000.000 ευρώ.
Προστέθηκαν εκατοντάδες νέες αίθουσες διδασκαλίας σε σύγχρονα σχολικά κτίρια. Καταργήθηκε η διπλοβάρδια μετά από δεκαετίες.
Ανανεώθηκε, σχεδόν πλήρως, το επαρχιακό δίκτυο του Νομού, με νέες διανοίξεις και βελτιώσεις. Η Ξάνθη, με υπευθυνότητα μπορούμε να πούμε, ότι διαθέτει ένα από τα καλύτερα επαρχιακά οδικά δίκτυα στην Χώρα. Διανοίχτηκαν, κατασκευάζονται και είναι βατοί τρεις νέοι μικροί κάθετοι δρόμοι στην ορεινή περιοχή (Σούνιο- Σάτρες, Μοναστήρια – Κένταυρος Εχίνος, Κομνηνά – Γαλάνη).
Εκδόθηκε η νέα ΚΥΑ για το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας- Ισμαρίδας), που δίνει αναπτυξιακή διέξοδο στην παραλιακή ζώνη του Νομού μας.
Αναπλάσθηκαν οι περισσότεροι οικισμοί μας.
Δημοπρατείται στις 19-01-2010 η αποκατάσταση του σπουδαίου διατηρητέου μνημείου (του κτιρίου όπου γεννήθηκε ο μεγάλος δημιουργός Μάνος Χατζιδάκις), γνωστού ως φρουραρχείο, για να γίνει «Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης», ένα στολίδι για την Βόρειο Ελλάδα.
Έγιναν δεκάδες άλλα έργα, παντού, σε όλα τα σημεία του Νομού, πεδινή και ορεινή περιοχή.
Ρεαλιστική στόχευση αναδιάρθρωσης της κοινωνίας
Πρέπει να στοχεύσουμε, σε ένα ρεαλιστικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, που να συγκλίνει με το πρότυπο σύγχρονων ισχυρών οικονομιών, με χαρακτηριστικά ανάλογα με τα δικά μας.
Ένα τέτοιο μοντέλο θα πρέπει να είναι, προσανατολισμένο στην τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας σε όλους του τομείς ώστε να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη. Να λειτουργεί σε πλαίσιο υγιούς εποπτείας και στήριξης από την κοινωνία και να έχει χαρακτηριστικά ισχυρής κοινωνικής αλληλεγγύης.
Παράλληλα, σε μια περιοχή σαν την Ξάνθη, δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς τη σύνδεσή της με τον πολιτισμό, την παράδοση, την διασυνοριακότητα, το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος, που αποτελούν τον εθνικό μας πλούτο.
Αναπτυξιακοί στόχοι για το 2020
Ως σταθερούς στόχους, κατά την άποψή μας, για το 2020 πρέπει να θέσουμε :
Την πλήρη αξιοποίηση της ιστορικά προνομιακής γεωγραφικής μας θέσης, κεντροβαρούς στην έξοδο των Βαλκανικών χωρών στο Αιγαίο και του εξ αυτής συγκριτικού μας πλεονεκτήματος.
Την διάνοιξη του κεντρικού κάθετου άξονα με όρους ικανοποιητικής ταχύτητας ως τον ΙΧ διευρωπαϊκό άξονα.
Την, κατά το δυνατό ταχύτερη, διατομεακή αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό της τοπικής οικονομίας.
Την εμπέδωση ασφαλούς επενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση ελληνικών και ξένων επενδύσεων.
Την ενίσχυση της ισόρροπης ανάπτυξης μεταξύ αστικών, περιαστικών και αγροτικών περιοχών.
Την αξιοποίηση των κάθε μορφής πλούσιων φυσικών μας πόρων (υδάτινων, γεωθερμικών, κλπ) και την διασύνδεσή τους με την τοπική ανάπτυξη.
Την χωροθέτηση της επέκτασής του Λιμένα Πόρτο Λάγους, και τη μετατροπή του σε ένα μεγάλο λιμάνι, υψηλών απαιτήσεων, ελλιμενισμού μεγάλων αλλά και σκαφών αναψυχής, της ευρύτερης βαλκανικής ενδοχώρας.
Την ολοκλήρωση ως το 2015 του περιμετρικού οδικού δακτυλίου Ξάνθης, με προτεραιότητα την ανατολική παράκαμψη της πόλης με την κατασκευή της σχεδιασμένης μεγάλης γέφυρας στον Κόσυνθο.
Την ενίσχυση του κλίματος ασφάλειας και αισιοδοξίας στην περιοχή.
Την κοινωνική συνοχή της περιοχής, με έμφαση στην απάλειψη των αρνητικών αιτίων και εστιών, αλλά και την ενίσχυση της κοινωνικής ανεκτικότητας.
Την ολοκλήρωση του μεγάλου περιβαλλοντικού έργου μεταφοράς νερού από τον Νέστο στην πεδιάδα μας.
Την σταθερή αύξηση του πληθυσμού και την πρόβλεψη όλων των, προς τούτο, αναγκαίων υποδομών.
Την δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων.
Την βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής από την άποψη της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος.
Την κατασκευή της σιδηροδρομικής Εγνατίας.
Την έμφαση στις αρχές και τις αξίες προόδου και ανάπτυξης, επικαιροποιημένες και ευέλικτες κάθε φορά.
Την ολοκλήρωση των όλων των ΓΠΣ, ΣΧΟΑΠ, και την οριοθέτηση των οικισμών.
Την ολοκλήρωση των υπολοίπων αναδασμών, και αντιπλημμυρικών έργων.
Την διεκδίκηση ισοσταθμιστικών της μειονεκτικότητας της περιοχής μας, κινήτρων.
Την ανάπτυξη επαρκών τουριστικών καταλυμάτων σε όλο τον Νομό και παραθαλάσσια.
Την διατήρησή μας στους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς και τον τριπλασιασμό των διανυκτερεύσεων ετησίως.
Ο Νομός Ξάνθης βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε συνεχή αναπτυξιακή πορεία, έχουν γίνει πολλά, χρειάζονται επίσης πολλά. Η ζωή τρέχει. Αναγκαίο στοιχείο για την επίτευξη όλων αυτών, είναι να κινητοποιηθούν και οι πολίτες και οι πάσης μορφής φορείς να εμπλακούν στην κατεύθυνση της ευρείας πραγματικής συμμετοχής, με την διαμόρφωση μιας ιδεολογίας κοινά αποδεκτής, που να βλέπει με αισιοδοξία και όραμα, το μέλλον.
Για την Ξάνθη του 2020
Το Συνέδριο αυτό, αποφασίστηκε για να δει κατάματα την προοπτική του τόπου, χωρίς εξωραϊσμούς, χωρίς βελτιώσεις. Να λάβει υπόψη την πραγματικότητα, είτε θετική είναι αυτή είτε αρνητική, γιατί μόνο αν η πορεία μας είναι ρεαλιστική θα πετύχει.
Δεν μπορούμε να σταθούμε σε περιστασιακή αντιμετώπιση της ανάπτυξης. Πρέπει να βάλουμε οριστικό τέλος στην τύχη και στην περίσταση. Να πορευθούμε με σχέδιο και με βάση υπαρκτά δεδομένα.
Αυτός ο τόπος είναι χαρισματικός. Αυτός ο τόπος μπορεί. Αν με ρωτούσαν ποια Ξάνθη θα ήθελα ο ίδιος για το 2020, θα απαντούσα ότι θα ήθελα:
Mια Ξάνθη με 10% περίπου απασχόληση με υψηλό εισόδημα στον αγροτικό τομέα, με ζωή, όμως, και πληθυσμιακή παρουσία στην ύπαιθρο παντού, που να αριθμεί κατοίκους πάνω από το μισό του πληθυσμού.
Με πληθυσμό συνολικό περισσότερο από 125 χιλιάδες κατοίκους.
Μια Ξάνθη με εισόδημα άνω του 80% του Εθνικού μέσου όρου, που να προέρχεται στην πλειοψηφία του, όπως γίνεται στις σύγχρονες οικονομίες, από τις υπηρεσίες.
Με υπηρεσίες που να συμμετέχουν στο εισόδημα περί το 70%.
Μια Ξάνθη που να συγκρατήσει, αν όχι να αυξήσει, τη σημερινή της βιομηχανία, μια βιομηχανία που να έχει συνδεθεί με τους ντόπιους πόρους.
Μια Θράκη που να είναι απελευθερωμένη παντελώς από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Να είναι παράδειγμα ανάπτυξης και συμβίωσης. Με πληθυσμό συνολικό περισσότερο από 125 χιλιάδες κατοίκους.
Με την πεδιάδα μας να έχει αναπτυγμένες όλες τις υποδομές, με την ανάλογη προστασία του περιβάλλοντος.
Με μεγάλη τουριστική κίνηση.
Με ορεινό όγκο κατοικημένο όπως και σήμερα, που να είναι γνωστός σε όλη την Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.
Μια Ξάνθη που να είναι η έξοδος αναφοράς των βορείων γειτόνων μας προς το Αιγαίο και προς την Μεσόγειο.
Αν θελήσουμε αυτήν την Ξάνθη, αυτόν τον Νομό, αυτό το όνειρο μπορούμε όλοι μαζί να το πετύχουμε και να το κάνουμε πραγματικότητα.
Η μελισσοκομία και ο «θησαυρός» του μελιού
Μεγάλη δύναμη η Ελλάδα στην παραγωγή μελιού αλλά λίγα γίνονται για τη στήριξη της μελισσοκομίας
Η ιστορία του μελιού ξεκινά από τους αρχαίους χρόνους, όταν κατείχε ξεχωριστή θέση. Αντιμετωπιζόταν σαν φυσικό και υγιεινό προϊόν, απαραίτητο στοιχείο της διατροφής και αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι των γευμάτων ακόμη από την αρχαιότητα. Μάλιστα λόγο των ευεργετικών του ιδιοτήτων, ο Ιπποκράτης το θεωρούσε παράγοντα υγείας και μακροζωίας.
Στη σύγχρονη εποχή, η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει τις αρχαίες δοξασίες του μελιού, αφού η ανάλυσή του δείχνει ότι περιέχει υδατάνθρακες, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα, βιταμίνες και άλλα.
Βιοκαταλυτική δύναμη λοιπόν το μέλι, με τα 180 περίπου συστατικά του, προσφέρει στο σώμα όλες εκείνες τις ουσίες που χρειάζεται για το μεταβολισμό των σακχάρων και τη μετατροπή τους σε ενέργεια.
Λίγοι όμως θα χαιρόντουσαν το «θησαυρό» αυτό, αν δεν υπήρχε η μελισσοκομία που φέρνει το μέλι στο τραπέζι όλων μας.
Η μελισσοκομία έχει αρκετά παλιά παράδοση, αφού ξεκίνησε από τα αρχαία ακόμη χρόνια. Πλέον, οι παλιές πρωτόγονες κυψέλες έχουν αντικατασταθεί με νέες, πολύ πιο πρακτικές και αποδοτικές.
Η ελληνική μελισσοκομία έχει εξελιχθεί πολύ στο πέρασμα των χρόνων και μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το 2008, στον κλάδο της μελισσοκομίας απασχολούνται περί τους 23.000 μελισσοκόμοι, οι οποίοι κατέχουν περί τις 1.380.000 κυψέλες. Η χώρα μας είναι δεύτερη στην Ε.Ε. μετά την Ισπανία, από απόψεως μελισσοσμηνών και παράγει κατά μέσο όρο 14.000 τόνους μέλι ετησίως, με την εγχώρια παραγωγή να καλύπτει περίπου το 90% της κατανάλωσης. Γενικά πάντως, είτε ως αποκλειστική είτε ως δεύτερη απασχόληση, η μελισσοκομία είναι ένας κλάδος της αγροτικής οικονομίας που συμβάλλει σημαντικά στο εισόδημα των γεωργικών και μη οικογενειών.
Η ενασχόληση με τη μελισσοκομία απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, χρόνο και πολύ μεράκι. Μεγάλη σημασία για την επιτυχία μιας μελισσοκομικής επιχείρησης έχει η περιοχή όπου είναι εγκατεστημένη. Ιδανική θεωρείται η περιοχή με άφθονη και συνεχή ανθοφορία την άνοιξη, ώστε να αναπτυχθεί κανονικά ο γόνος, άφθονη ανθοφορία το καλοκαίρι εκλεκτών μελισσοκομικών φυτών, ώστε να εξασφαλιστεί πλούσια σοδειά άριστου μελιού και καλή ανθοφορία το φθινόπωρο, ώστε να ανανεωθεί ο πληθυσμός των σμηνών και να αποταμιευθεί αρκετή τροφή για τους χειμερινούς μήνες. Ουσιαστικά είναι λίγα τα βασικά φυτά νεκταροέκκρισης ή μελιτωμάτων που καθορίζουν τις ποιοτικές κατηγορίες του μελιού που θα τρυγήσει ο μελισσοκόμος.
Στις μέρες μας δε νοείται επαγγελματική αλλά ακόμα και ερασιτεχνική μελισσοκομία χωρίς αναγκαστικό κυνήγι των ανθοφοριών, δηλαδή χωρίς μεταφορές.
«Ο σωστός μελισσοκόμος πρέπει να κυνηγά όλες τις ανθοφορίες. Στόχος του είναι να φτιάξει ένα πολύ μεγάλο μελίσσι, με μεγάλο πληθυσμό μελισσών, έτσι ώστε να μπορεί να εκμεταλλευτεί όλες τις ανθοφορίες. Όσες περισσότερες ανθοφορίες εκμεταλλευτεί τόσο καλύτερης ποιότητας θα είναι το μέλι του» εξηγεί ο κ. Πεχλιβάνης Άγγελος, μελισσοκόμος.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι μελισσοκόμοι πρέπει να βρουν ένα μέρος προσήλιο και με όσο το δυνατό υψηλότερες θερμοκρασίες για να «ξεχειμωνιάσει» το μελίσσι για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν υπάρχει καμία μελισσοκομική δραστηριότητα. Μάλιστα αυτή την εποχή τα μελίσσια θα έπρεπε να είναι εντελώς αδρανή όμως, λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, οι μέλισσες πετούν ακόμη ψάχνοντας λουλούδια!
Στο ερώτημα αν αξίζει κάποιος νέος να ασχοληθεί με την μελισσοκομία ως επάγγελμα, ο ίδιος απαντά πως αυτό είναι κάτι πολύπλοκο. «Πρέπει να έχει πολλές γνώσεις γύρω από τη μελισσοκομία. Εγώ έχω 250 μελίσσια και ασχολούμαι 20 χρόνια, αλλά ακόμη νομίζω ότι ξέρω το 50% γύρω από αυτήν. Από εκεί και πέρα χρειάζεται ένας ειδικός εξοπλισμός. Χρειάζονται ψυκτικοί θάλαμοι, αποθηκευτικοί χώροι, μεταφορικά μέσα και βέβαια πολύ μεγάλη διάθεση για αυτό που κάνεις. Αν κάποιος έχει όρεξη και πιστεύει σε αυτό που κάνει, πλούσιος δεν πρόκειται να γίνει αλλά και νηστικός δεν πρόκειται να μείνει.»
Η μελισσοκομία στην Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής και οι κυψέλες που είναι διασκορπισμένες σε κάθε γωνιά της ελληνικής υπαίθρου αποτελούν οικεία εικόνα κάθε Έλληνα. Η στήριξη όμως από την πολιτεία θεωρείται και πάλι αναγκαία.
Αγάπη…Προσφορά…Ανιδιοτέλεια
Ηλικιωμένοι, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, παιδιά, έφηβοι και όχι μόνο, βοηθούνται καθημερινά από τους αφανείς ήρωες της πόλης μας οι οποίοι είναι φυσικά οι εθελοντές του ερυθρού σταυρού, οι οποίοι με περισσή αγάπη και ανιδιοτέλεια, προσφέρουν όλα όσα μπορούν, δεσμεύοντας τον ελεύθερο χρόνο τους και παρακολουθώντας μαθήματα με τα οποία προσπαθούν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των αναγκών του κοινωνικού συνόλου.
Η διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του ΕΕΣ ίδρυσε το 1964 το Σώμα Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας και έθεσε τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για την άσκηση της εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς στα πλαίσια του ΕΕΣ. Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους οι εθελοντές έχουν στενή συνεργασία και εποπτεία από τους κοινωνικούς λειτουργούς της Διεύθυνσης.
Οι εθελοντές προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους παρακολουθούν συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει ομιλίες από ειδικούς, επισκέψεις σε υπηρεσίες και ιδρύματα, ομαδικές συζητήσεις και πρακτική άσκηση μετά το πέρας των θεωρητικών μαθημάτων.

Γιώργος Κουντουράς εκπαιδευτής τμήματος κοινωνικής πρόνοιας

«Ως εθελοντές κοινωνικής πρόνοιας είμαστε κοντά σε άτομα που έχουν διαφόρων τύπων ανάγκες, είτε είναι ηλικιωμένοι, είτε είναι παιδιά, είτε είναι ασθενείς, είτε άτομα μοναχικά, εμείς είμαστε εκεί κοντά με διάφορες ομάδες που οργανώνει το σώμα. Έρχονται οι εθελοντές στον ερυθρό σταυρό, υποβάλουν μια αίτηση ενώ πρέπει να πληρούν δυο βασικές προϋποθέσεις, πρώτον να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεύτερον να είναι απόφοιτοι λυκείου.
Στη συνέχεια ξεκινούν έναν κύκλο μαθημάτων τα οποία έχουν να κάνουν με την κοινωνική εργασία, με την ψυχοπαθολογία, με τη γενική πειραματική ψυχολογία, με την κλινική ψυχολογία ενώ στο τέλος παρακολουθούν και έναν κύκλο πρώτων βοηθειών. Αφού ολοκληρώσουν τα θεωρητικά τους μαθήματα, δίνουν κάποιες εξετάσεις στον κύκλο της ψυχολογίας, της κοινωνικής εργασίας και των πρώτων βοηθειών και στη συνέχεια κάνουν μια πρακτική άσκηση. Την πρακτική αυτή άσκηση την κάνουν είτε στο νοσοκομείο, είτε στην παιγνιοθήκη, είτε στο γηροκομείο, είτε σε μοναχικά άτομα που βρίσκονται στο σπίτι κάτω υπό την εποπτεία ή κοινωνικών λειτουργών ή ψυχολόγων».

Οι εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας υποστηρίζουν με την εθελοντική κοινωνική συμμετοχή τους ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντών που προσφέρει τις υπηρεσίες τους οργανωμένα εδώ και 40 χρόνια στα σύγχρονα προγράμματα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και άλλων κρατικών ή ιδιωτικών φορέων.

«Γι’ αυτούς εθελοντισμός είναι να δίνουν στους άλλους από τη δική τους αγάπη, από αυτό που νιώθουν μέσα τους βαθιά κι αυτό είναι ένα είδος ανατροφοδότησης, δηλαδή δίνουν στους άλλους και ταυτόχρονα παίρνουν κι αυτοί κι αυτό τους εμψυχώνει για να συνεχίσουν στο επόμενο βήμα. Δεν υπάρχει κάποια ανταμοιβή από τον ερυθρό σταυρό, η μόνη ανταμοιβή εδώ είναι η προσφορά, δεν είναι δηλαδή έμμισθοι, είναι απλά εθελοντές. Επίσης πρέπει να πω ότι ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν στην πόλη, στα προγράμματα αυτά εντάσσονται και νέες δράσεις και οι προτάσεις γίνονται είτε από τους ίδιους τους εθελοντές είτε από διάφορους φορείς οι οποίοι καλούν τους εθελοντές να τους βοηθήσουν στις διάφορες δράσεις τους».

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να προσφέρουν τον ελεύθερο χρόνο τους για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη μπορούν να απευθυνθούν στην Υπηρεσία Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Ξάνθη, προκειμένου να προσφέρουν αγάπη, παρηγοριά αλλά και πραγματική βοήθεια σε όλους αυτούς που για κάποιο λόγο, δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Καλή εβδομάδα να έχουμε και από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με συνοπτικές διαδικασίες περάσαμε στις Αποκριές. Ο στολισμός της πόλης έγινε και πάλι γιορτινός, αυτή τη φορά όμως με μάσκες και κλόουν. Δεν προλάβαμε καλά καλά να ξεστολίσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας και ψάχνουμε να βρούμε τα αποκριάτικα και τις στολές μας. Άντε πάλι μπαλταφάν, άντε πάλι ντύσε και ξέντυσε τα μικρά ζουζούνια. Ο καιρός λοιπόν κυλάει γρήγορα και καλό θα είναι να δημιουργούμε ευκαιρίες για χαρά και διασκέδαση.
Σήμερα, θα ήθελα να σας μεταφέρω ένα μήνυμα που έλαβα μέσω e-mail, και πραγματικά με άγγιξε και θα ήθελα να το μοιραστώ. Είναι το μήνυμα ενός πατέρα αυτιστικού παιδιού, του Shay, ο οποίος αφηγήθηκε την παρακάτω ιστορία, που θα σας παρακαλέσω θερμά να διαβάσετε μέχρι το τέλος της, με πολύ προσοχή..
Ο Shay κι εγώ, περάσαμε έξω από ένα πάρκο, όπου κάποια αγόρια που γνώριζαν τον Shay, έπαιζαν μπέιζμπολ. Ο Shay με ρώτησε, "μπαμπά, νομίζεις ότι θα μ' αφήσουν να παίξω μαζί τους; "Εγώ ήξερα ότι τα περισσότερα αγόρια, δεν θα ήθελαν κάποιον σαν τον Shay στην ομάδα τους. Μα ήξερα, και καταλάβαινα σαν πατέρας, ότι αν του δινόταν η ευκαιρία να παίξει, θα του έδινε πολύ μεγάλη χαρά και επίσης ένα αναγκαίο αίσθημα ένταξης, μαζί με κάποια εμπιστοσύνη που θα γινόταν αποδεκτός από τα άλλα παιδιά, παρά την αναπηρία του. Πλησίασα λοιπόν ένα από τα παιδιά, και το ρώτησα χωρίς βέβαια να περιμένω και πολλά, αν ο Shay θα μπορούσε να παίξει μαζί τους. Το αγόρι κοίταξε γύρω του σαν να ζητούσε κάποια υποστήριξη, μα στο τέλος απάντησε, "χάνουμε έξι γύρους, και το παιχνίδι είναι στον όγδοο γύρο. Γιατί όχι, μπορεί να παίξει στην δική μας ομάδα, και θα προσπαθήσουμε να τον βάλουμε να παίξει στον επόμενο γύρο, να αποκρούσει τις βολές, αν το θέλει. Ο Shay πήγε με δυσκολία μέχρι τον πάγκο της ομάδας, για να φορέσει την μπλούζα της ομάδας. Τον παρακολουθούσα με μάτια δακρυσμένα και μια θέρμη στην καρδιά μου. Τα αγόρια της ομάδας, είδαν την χαρά μου, που τον αποδέχτηκαν στην ομάδα τους. Στο τέλος του όγδοου γύρου, η ομάδα του Shay νικούσε μερικούς πόντους, αλλά ήταν ακόμη πίσω τρεις πόντους για να κερδίσουν τον γύρο. Στην αρχή του ένατου γύρου, ο Shay έβαλε το γάντι και έπαιξε δεξιά στο γήπεδο. Αν και οι μπαλιές δεν ήρθαν προς την κατεύθυνσή του, έδειχνε ενθουσιασμένος, δείχνοντας την χαρά του, και μόνο που βρισκόταν εκεί, χτυπώντας όλο χαρά τα χεράκια του. Το χαμόγελό του ήταν από το ένα αυτί στο άλλο, όταν με κοίταζε που τον χαιρετούσα από την εξέδρα. Προς το τέλος του ένατου γύρου, η ομάδα του Shay πήρε κι άλλους πόντους. Με δύο παίκτες έξω, και τρεις έξω από την βάση, οι πιθανότητες να κερδίσει γύρους, ήταν κοντά στην βάση, και ο Shay καθορίστηκε σαν ο επόμενος για να αποκρούσει τις βολές. Σ' αυτό το κρίσιμο σημείο, αναρωτήθηκα αν θα αφήσουν τον Shay να δοκιμάσει να αποκρούσει, και να χάσουν τις πιθανότητες να κερδίσουν το παιχνίδι. Για μεγάλη μου έκπληξη, τον άφησαν! Όλοι γνωρίζανε ότι ήταν αδύνατον να χτυπήσει ο Shay την μπάλα, τη στιγμή που δεν ξέρει καν, πώς να κρατήσει κατάλληλα το ρόπαλο, πόσο μάλλον να στοχεύσει την μπάλα.Εντούτοις, ο Shay πήρε θέση. Ο αντίπαλος παίχτης, που πετάει την μπάλα, αναγνώρισε ότι η ομάδα του Shay έβαλε την νίκη του παιχνιδιού σε δεύτερη μοίρα, για να δώσουν την ευκαιρία στο παιδί αυτό, να χαρεί αυτήν τη στιγμή, γ’ αυτό και ήρθε πιο κοντά, προσπαθώντας να τον βοηθήσει να τα καταφέρει ρίχνοντας την μπάλα απαλά στον Shay.Στην πρώτη προσπάθεια, ο Shay κούνησε αδέξια το ρόπαλο και αστόχησε.Ο αντίπαλος παίκτης, ήρθε ακόμη πιο κοντά του λίγα βήματα, για να του πετάξει ακόμη πιο απαλά την μπάλα. Ο Shay κούνησε πάλι αδέξια το ρόπαλο, μα αυτή τη φορά βρήκε τυχαία την μπάλα, στέλνοντάς την πολύ κοντά, και μάλιστα σε έναν αντίπαλο. Το παιχνίδι τώρα, κανονικά θα είχε τελειώσει. Ο αντίπαλος όμως, σήκωσε την μπάλα, και, ενώ θα μπορούσε να την πετάξει στην πρώτη βάση, βγάζοντας τον Shay έξω από το παιχνίδι, πέταξε επίτηδες την μπάλα πολύ ψηλά, πάνω από το κεφάλι του συμπαίκτη του, και μακριά κι από τους άλλους συμπαίκτες του. Όλοι στις εξέδρες, και από τις δύο ομάδες, άρχισαν να φωνάζουν, "Shay τρέξε στην πρώτη βάση, τρέξε, τρέξε..."Ποτέ στη ζωή του ο Shay δεν έτρεξε τόσο μακριά, μα έφτασε στην πρώτη βάση γεμάτος ενθουσιασμό και με ορθάνοιχτα από χαρά μάτια, κοιτώντας γύρω του απορημένα και σαστισμένα, να καταλάβει τι άλλο πρέπει τώρα να κάνει... Η εξέδρα συνέχισε τότε, "Shay, τρέξε στη δεύτερη βάση, Shay τρέξε...τρέξε.."Με την ανάσα κομμένη και άτσαλα, έτρεξε προς τη δεύτερη βάση. Ο Shay έτρεξε προς την τρίτη βάση σαν ξετρελαμένος, καθώς οι παίκτες της ομάδας του έτρεξαν κι εκείνοι προς τη βάση. Όλοι φωνάζαμε, "Shay, Shay, Shay!!! "Ο Shay έφτασε στην τρίτη βάση, αλλά με την κρυφή βοήθεια του αντίπαλου παίχτη της τρίτης βάσης, ο οποίος σταμάτησε να τρέχει να προλάβει την μπάλα, για να δείξει στον Shay την σωστή κατεύθυνση, το πού ήταν η τρίτη βάση, λέγοντάς του "από 'δώ,! από 'δώ Shay.. "Ο Shay έφτασε στη βάση, πάτησε στον βατήρα, κερδίζοντας το παιχνίδι, και όλοι τον ζητωκραύγασαν σαν τον ήρωα, που βοήθησε να νικήσει η ομάδα. Εκείνη την ημέρα, συνέχισε με δάκρυα ο πατέρας, τα αγόρια και από τις δύο ομάδες, και ο κόσμος στις εξέδρες, βοήθησαν να φέρουν ένα κομμάτι αληθινής αγάπης και ανθρωπιάς σ' αυτόν τον κόσμο, να δώσουν χαρά σε μια ψυχούλα, που τόσο την λαχταρούσε και που τόσο την είχε ανάγκη. Ο Shay δεν τα κατάφερε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, πέθανε εκείνο τον χειμώνα, χωρίς όμως να ξεχάσει ποτέ, πώς ήταν ο "ήρωας" που με έκανε τόσο χαρούμενο εκείνη την ημέρα, και την χαρά που έδωσε στην μητέρα του, και που με δάκρυα αγκάλιασε τον μικρό της ήρωα σαν πήγαμε σπίτι.
Αυτή είναι η ιστορία του Shay.
Και αναρωτιέμαι : Περνάμε κατά μήκος ενός μικρού σπινθήρα αγάπης και ανθρωπιάς όταν μας δίνεται η ευκαιρία ή παραβλέπουμε κάθε ευκαιρία, αφήνοντας αυτόν τον κόσμο ακόμη πιο κρύο;
“.. Οτιδήποτε μοιράζεις στην ζωή σου, επιστρέφεται. Γι’ αυτό πρόσεξε τι μοιράζεις!..”
Άλλωστε, "κάθε κοινωνία κρίνεται, από το πώς μεταχειρίζεται τους πιο αδύναμους ανάμεσά της"…..
2000 – 2009: Μία δεκαετία για την Κολύμβηση. Μέρος Β΄
Οι Κορυφαίοι 10 + 1 αθλητές του νομού μας

Κάνοντας μία αναδρομή στα χρόνια της δεκαετίας 2000-2009 για το ποιος είναι κορυφαίος κολυμβητής ή κολυμβήτρια δε θα χρειαζότανε και πολύ χρόνο κάποιος που ξέρει δύο, τρία πράγματα από το άθλημα, θα έλεγε κατευθείαν ο Χρήστος Κατρατζής. Για να γίνει πληρέστερη αυτή η παρουσίαση διάλεξα τους ένδεκα μοναδικούς αθλητές που είχανε συμμετοχή ή συμμετοχές στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα.
Από το 2000 μέχρι τις μέρες μας η Κολυμβητική Ομοσπονδία έχει εκδώσει για λογαριασμό των δύο συλλόγων της πόλης μας 617 δελτία. Για αγόρια και κορίτσια. Και αν θέλουμε να κάνουμε μία σύγκριση, το 2002 ο ΚΟΞ είχε 17 κολυμβητές δεκάχρονους και το 2005 στην αγωνιστική κατηγορία κολυμπήσανε μόνο οι 6 και το 2006 μόνο δύο και τώρα συνεχίζει μόνο ένας… Ένα άλλο παράδειγμα είναι με τα κορίτσια που γεννήθηκαν το 1990. Το 2002 η Περιφέρεια Θράκης – Αν. Μακεδονίας είχε 34 κορίτσια τότε δωδεκάχρονα, τώρα μόνο ένα… Όπως και να είναι ο ανταγωνισμός, αν ένα παιδί έχει τα χαρακτηριστικά της έννοιας «ταλέντο», είναι ταλέντο μέχρι τα 13-14, μετά προπονητής, δύναμη, ψυχολογική κατάσταση, σχολείο παίζουνε πρωτεύοντα ρόλο.
Για να γίνει αυτή η λίστα, έγινε βάσει επιτυχιών όπως τις καθόρισε και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όταν υπήρχανε κριτήρια στον αθλητισμό, και η διεθνής βαθμολογία των επιδόσεων της Παγκόσμιας Κολυμβητικής Ομοσπονδίας. Για να γίνει κατανοητό στους απλούς αναγνώστες μία θέση σε τελικό στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών έχει περισσότερα κριτήρια από 2-3 πρώτες θέσεις στις μικρές κατηγορίες 13 ή 14 ετών. Όλα τα αποτελέσματα είναι από το αρχείο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Στη θέση Νο 11 συναντάμε τον Σαχπαζίδη Γιώργο του Ποσειδώνα (9/6/1994). Αγωνίστηκε πρώτη φορά στις 13/12/2003 και εξακολουθεί να κολυμπάει. Αγωνίστηκε σε 67 αγώνες, κερδίζοντας 9 πρώτες θέσεις, 11 δεύτερες και 8 τρίτες, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία κολυμπούσε, το 2008 ενώ είχε όριο για το Πανελλήνιο δεν πήγε λόγω αρρώστιας, ενώ το 2009 στα 100 πεταλούδα ήρθε 33ος. Χειρότερη κατάταξη 42ος το 2008 στη Θεσσαλονίκη στα 100 ελεύθερο. Μόνο η θέληση δεν αρκεί για τις επιτυχίες, και γενικά άτυχος με μικρό ατυχήματα...
Στη θέση Νο 10 είναι η Καλαϊτζή Μελανί (15/3/91). Αγωνίστηκε πρώτη φορά στις 11/12/2004 και με την καλημέρα είχε δύο όρια. Έκανε μόνο 6 !!! κούρσες, κερδίζοντας 2 δεύτερες και 1 τρίτη θέση. 14η στα 200 πεταλούδα και 21η στα 100 πεταλούδα, ενώ πρακτικά μετά από εκείνο το πρωτάθλημα σταμάτησε. Δηλώθηκε σε δύο αγωνίσματα το 2005 αλλά δεν αγωνίστηκε. Βασικό γνώρισμα η ευλυγισία που είχε από την ενόργανη γυμναστική που έκανε πριν έρθει στην πισίνα. Μάλλον οικογενειακοί οι λόγοι που σταμάτησε.
Στη θέση Νο 9 ο Τσάκαλος Χρήστος (22/2/1990). Έκανε 18 αγώνες, πρώτη φορά στις 8/2/2003 μέχρι τις 9/5/2004 μετά πήγε water polo. Είχε 4 πρώτες επιτυχίες, 1 δεύτερη και 4 τρίτες, στο Πρωτάθλημα του 2003 ήρθε 14ος στα 100 πρόσθιο και 17ος στα 200 πρόσθιο. Άριστος μαθητής και ελπίζω σε λίγο καιρό να είναι και επιτυχημένος επιστήμονας…
Στη θέση Νο 8 η κολυμβήτρια που μπορεί να λέει στα παιδιά της ή στα εγγόνια της αργότερα ότι όταν ήτανε 12 ετών νίκησε τις Βουρνά, Πανελλήνια ρεκόρ στις πεταλούδες τώρα, και Πετραδάκη, Πανελλήνια ρεκόρ στα ύπτια. Κοντογιαννίδου Ελισάβετ (6/3/1992). Πρώτη φορά σε αγώνες στις 13/12/2003 μέχρι 25/2/2007. Συνολικά έκανε 95 αγώνες. Κερδίζοντας 27 πρώτες θέσεις, 17 δεύτερες και 18 τρίτες. Στα ελαττώματά της πολλές φορές έχανε το δρόμο για τους βατήρες, σε 13 αγωνίσματα δεν εμφανίστηκε και είχε και 4 ακυρώσεις. 28η στους Χειμερινούς Όπεν το 2007 στα 50 ύπτιο, και το 2004 14η και 36η στα 100 και 200 ύπτιο αντίστοιχα, 2005 38η και 22η στα ίδια αγωνίσματα και το 2006 19η στα 100 ύπτιο. Αν δεν ήτανε τεμπέλα ίσως κολυμπούσε ακόμα, αγωνίστηκε και σε άλλες τρεις ομάδες.
Στη θέση Νο7 είναι η Ξανθοπούλου Καλλιόπη (05/12/1994). Πρώτη της συμμετοχή σε αγώνες στις 10/1/2004, αγωνίστηκε μέχρι τις μέρες μας σε 148 αγώνες πετυχαίνοντας 33 πρώτες θέσεις, 31 δεύτερες και 18 τρίτες. Στις μικρές κατηγορίες κολυμπούσε δίπλα-δίπλα με την Μιχαλάκα του Άρη, το 2010 η Καλλιόπη προσπαθεί και η δεύτερη έχει σε δύο αγωνίσματα Πανελλήνια ρεκόρ. Οι συχνές αλλαγές ομάδων και προπονητών έφεραν αυτή τη στασιμότητα.
Στη θέση Νο6 είναι η Μιχαηλίδου Κυριακή, (20/03/1995). Αγωνίστηκε πρώτη φορά στις 22/1/2005 και συνολικά σε 131 αγωνίσματα. Είχε 66 πρώτες θέσεις, 15 δεύτερες και 10 τρίτες, αυτά τα νούμερα έγιναν σε αγώνες εδώ στην περιφέρειά μας σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα είχε 2 τελικούς και την 7η και 8η θέση, κολυμπάει για τον ΟΘΑ Καβάλας. Θα πρέπει αν θέλει να έχει μεγάλες επιτυχίες να «δει» πιο σοβαρά το άθλημα.
Στη θέση Νο 5 συναντάμε την κολυμβήτρια με τα περισσότερα αγωνιστικά μέτρα. Είναι η Σταυρίδου Νίκη (28/1/1994), κολυμπάει όλα τα στυλ καλά αλλά στους αγώνες προτιμά τα 400 και 800 ελεύθερο. Πρώτη της αγωνιστική εμπειρία 10/1/2004 και μέχρι σήμερα αγωνίστηκε σε 165 αγώνες πετυχαίνοντας 77 πρώτες θέσεις, 24 δεύτερες και 13 τρίτες. Έχει κερδίσει πρώτη νίκη σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και 3 φορές ήρθε τρίτη. Το 2007 κέρδισε την πρώτη θέση, το 2008 την τρίτη και το 2009 μόλις 9η. Το ίδιο φαινόμενο, να μας περνάει ο συναγωνισμός όσο μεγαλώνουμε, θα το συναντήσουμε και στον επόμενο κολυμβητή. Στα προτερήματα της είναι πολύ συνεργάσιμη και χαμηλών τόνων, μοναδικό μειονέκτημά της ο σωματότυπός της.
Νούμερο 4 ο Ξανθόπουλος Στέλιος 24/4/1992. Πρώτη αγωνιστική εμπειρία στις 30/3/2002 και μετέπειτα 155 αγώνες, πετυχαίνοντας 53 πρώτες θέσεις, 19 δεύτερες, και 17 τρίτες. Σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα κέρδισε την πρώτη θέση το 2006, και έχει 1 δεύτερη και 2 τρίτες. Η συχνή αλλαγή συλλόγων, προπονητών και οι λάθος επιλογές γονέων κατάφεραν έναν Πανελληνιονίκη να μην μπορέσει ποτέ να υπερασπιστεί την πρώτη του θέση. Το 2006 πρώτος, το 2007 21ος !!, το 2008 19ος !!! και το 2009 14ος… Η «γρήγορη βιολογική ανάπτυξη» , και ότι «πήρε νερό το μαγιό» απλά είναι δικαιολογίες της στιγμής. Η μη λογική βελτίωση του αθλητή έχει άλλους λόγους.
Στη θέση τρία συναντάμε την πιο γρήγορη κολυμβήτρια της πόλης μας και όχι μόνο. Είναι η Γκιζέμ Μπαράν (11/09/1990). Πρώτη συμμετοχή σε αγώνες 19/01/2002, στη συνέχεια άλλοι 246 αγώνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΚΟΕ, γιατί υπάρχουνε άλλοι 48 από διεθνείς αγώνες και ημερίδες συλλόγων. Κέρδισε 62 πρώτες θέσεις, 28 δεύτερες και 33 τρίτες. Η μοναδική αθλήτρια που πάει σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα από το 2003 μέχρι σήμερα, πάντα με τρία αγωνίσματα συμμετοχής. Το 2004 είχε από τα 13 αγωνίσματα του προγράμματος όρια και στα 13!!!!.. Η πιο μικρή κολυμβήτρια που είχε όριο για το Πρωτάθλημα Ανδρών- Γυναικών σε ηλικία 14 ετών. Έχει μία 3η θέση σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και 8 μετάλλια στα Πρωταθλήματα κατηγοριών και 3 μετάλλια από την Όπεν κατηγορία σαν μέλος στις σκυταλοδρομίες της ομάδας του ΠΑΟΚ. Είναι η πρώτη αθλήτρια της περιφέρειάς μας που κολύμπησε τα 50μ ελεύθερο κάτω από 28 δευτερόλεπτα και η μοναδική από το 2003 μέχρι το 2008 που κέρδισε, 21 φορές, το ίδιο αγώνισμα ανελλιπώς σε αγώνες στη βόρεια Ελλάδα.
Νούμερο 2, ο Πέτρος Παπαδόπουλος (1/1/1985). Για τη δεκαετία 2000-2009 κολύμπησε 91 φορές. Κερδίζοντας 32 πρώτες θέσεις, 19 δεύτερες και 13 τρίτες. Σταμάτησε στις αρχές του 2005. Μεγαλύτερη επιτυχία η 3η θέση στο Παγκόσμιο σχολικό με τη σκυταλοδρομία της Εθνικής σε εκείνη την ομάδα κολυμπούσε και ο Άρης Γρηγοριάδης.
Και στην κορυφή το μεγαλύτερο ΤΑΛΕΝΤΟ για το άθλημα της κολύμβησης όχι μόνο για την πόλη μας αλλά και σε πανελλήνιο βεληνεκές, ο Χρήστος Κατραντζής (30/3/1992). Πρώτη αγωνιστική εμπειρία στις 18/1/2003 και μέχρι σήμερα 253 αγώνες. Κερδίζοντας 100 πρώτες θέσεις, 24 δεύτερες και 12 τρίτες. Η κολύμβηση ήτανε και αιτία να πάρει μεταγραφή η μητέρα του και να πάνε σε Αθήνα για καλύτερες συνθήκες προπόνησης. Κολυμπάει όλα τα στυλ και όπως και η Μπαράν έχει τα όρια για όλα τα αγωνίσματα. Πάει ανελλιπώς στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, έχει πέντε Πανελλήνια ρεκόρ και έχει κερδίσει 11 πρώτες θέσεις. Πολλές συμμετοχές με τα χρώματα της Εθνικής μας και πρόσφατα στο Κατάρ στους Παγκόσμιους Σχολικούς Αγώνες ήρθε τρίτος στα 100 πεταλούδα και δεύτερος στη σκυταλοδρομία. Είναι πολύ συνεργάσιμος στις προπονήσεις και με υψηλό IQ. Από τους παραπάνω αθλητές ή αθλήτριες θα πρέπει να τονίσουμε ότι προπονούνται, όσοι συνεχίζουνε το άθλημα, ή στις ώρες κοινού ή πηγαίνουνε Καβάλα ή Κομοτηνή σε καθημερινή βάση, κάποιες φορές και δύο φορές την ημέρα. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με όλους τους παραπάνω από 3 μήνες μέχρι 7 χρόνια!!! Και εύχομαι την άλλη δεκαετία να έχουμε περισσότερα παιδιά σε τέτοιου είδους λίστες.