Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Αγάπη…Προσφορά…Ανιδιοτέλεια
Ηλικιωμένοι, άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, παιδιά, έφηβοι και όχι μόνο, βοηθούνται καθημερινά από τους αφανείς ήρωες της πόλης μας οι οποίοι είναι φυσικά οι εθελοντές του ερυθρού σταυρού, οι οποίοι με περισσή αγάπη και ανιδιοτέλεια, προσφέρουν όλα όσα μπορούν, δεσμεύοντας τον ελεύθερο χρόνο τους και παρακολουθώντας μαθήματα με τα οποία προσπαθούν να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των αναγκών του κοινωνικού συνόλου.
Η διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του ΕΕΣ ίδρυσε το 1964 το Σώμα Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας και έθεσε τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για την άσκηση της εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς στα πλαίσια του ΕΕΣ. Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους οι εθελοντές έχουν στενή συνεργασία και εποπτεία από τους κοινωνικούς λειτουργούς της Διεύθυνσης.
Οι εθελοντές προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους παρακολουθούν συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει ομιλίες από ειδικούς, επισκέψεις σε υπηρεσίες και ιδρύματα, ομαδικές συζητήσεις και πρακτική άσκηση μετά το πέρας των θεωρητικών μαθημάτων.

Γιώργος Κουντουράς εκπαιδευτής τμήματος κοινωνικής πρόνοιας

«Ως εθελοντές κοινωνικής πρόνοιας είμαστε κοντά σε άτομα που έχουν διαφόρων τύπων ανάγκες, είτε είναι ηλικιωμένοι, είτε είναι παιδιά, είτε είναι ασθενείς, είτε άτομα μοναχικά, εμείς είμαστε εκεί κοντά με διάφορες ομάδες που οργανώνει το σώμα. Έρχονται οι εθελοντές στον ερυθρό σταυρό, υποβάλουν μια αίτηση ενώ πρέπει να πληρούν δυο βασικές προϋποθέσεις, πρώτον να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεύτερον να είναι απόφοιτοι λυκείου.
Στη συνέχεια ξεκινούν έναν κύκλο μαθημάτων τα οποία έχουν να κάνουν με την κοινωνική εργασία, με την ψυχοπαθολογία, με τη γενική πειραματική ψυχολογία, με την κλινική ψυχολογία ενώ στο τέλος παρακολουθούν και έναν κύκλο πρώτων βοηθειών. Αφού ολοκληρώσουν τα θεωρητικά τους μαθήματα, δίνουν κάποιες εξετάσεις στον κύκλο της ψυχολογίας, της κοινωνικής εργασίας και των πρώτων βοηθειών και στη συνέχεια κάνουν μια πρακτική άσκηση. Την πρακτική αυτή άσκηση την κάνουν είτε στο νοσοκομείο, είτε στην παιγνιοθήκη, είτε στο γηροκομείο, είτε σε μοναχικά άτομα που βρίσκονται στο σπίτι κάτω υπό την εποπτεία ή κοινωνικών λειτουργών ή ψυχολόγων».

Οι εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας υποστηρίζουν με την εθελοντική κοινωνική συμμετοχή τους ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντών που προσφέρει τις υπηρεσίες τους οργανωμένα εδώ και 40 χρόνια στα σύγχρονα προγράμματα της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και άλλων κρατικών ή ιδιωτικών φορέων.

«Γι’ αυτούς εθελοντισμός είναι να δίνουν στους άλλους από τη δική τους αγάπη, από αυτό που νιώθουν μέσα τους βαθιά κι αυτό είναι ένα είδος ανατροφοδότησης, δηλαδή δίνουν στους άλλους και ταυτόχρονα παίρνουν κι αυτοί κι αυτό τους εμψυχώνει για να συνεχίσουν στο επόμενο βήμα. Δεν υπάρχει κάποια ανταμοιβή από τον ερυθρό σταυρό, η μόνη ανταμοιβή εδώ είναι η προσφορά, δεν είναι δηλαδή έμμισθοι, είναι απλά εθελοντές. Επίσης πρέπει να πω ότι ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν στην πόλη, στα προγράμματα αυτά εντάσσονται και νέες δράσεις και οι προτάσεις γίνονται είτε από τους ίδιους τους εθελοντές είτε από διάφορους φορείς οι οποίοι καλούν τους εθελοντές να τους βοηθήσουν στις διάφορες δράσεις τους».

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να προσφέρουν τον ελεύθερο χρόνο τους για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη μπορούν να απευθυνθούν στην Υπηρεσία Εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Ξάνθη, προκειμένου να προσφέρουν αγάπη, παρηγοριά αλλά και πραγματική βοήθεια σε όλους αυτούς που για κάποιο λόγο, δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου