Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Στην «κατάψυξη» το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής;
Στην κατάψυξη φαίνεται πως μπαίνει το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής καθώς δεν έχουν εξασφαλισθεί τα κονδύλια για την εθνική συμμετοχή, γεγονός που φρενάρει μια σειρά δράσεων που ήταν ενταγμένες στο πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων και η άρδευση της πεδιάδας του νομού Ξάνθης.
Ευθύνη που σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπερνομαρχίας Πολιτών Φώτη Καραλίδη βαρύνει την πρώην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία εξήγγειλε έργα χωρίς να διασφαλίζει και την υλοποίησή τους.
Φώτης Καραλίδης
«Η άρδευση της πεδιάδας της Ξάνθης, ένα οικολογικό όπως το είχαμε χαρακτηρίσει στο νομαρχιακό συμβούλιο, έργο, ένα αναπτυξιακό παράλληλα έργο για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας, νομίζω ότι έχει τελματώσει και αυτό ουσιαστικά είναι ευθύνη των τοπικών παραγόντων αλλά και της προηγούμενης διοίκησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αυτό το λέω εν πλήρη συνείδηση διότι το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής όπου συμπεριλαμβανόταν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα αρχικής εξαγγελίας 300.000.000 ευρώ, ουσιαστικά προχωρούσαμε σε μία δημοπράτηση των 100.000.000 ευρώ, πράγμα για το οποίο προσέφυγαν οι οικολόγοι άρα λοιπόν κι αυτή η κουτσουρεμένη εξαγγελία και προγραμματική διακήρυξη πέρυσι τον Ιανουάριο, τέτοιο καιρό δηλαδή, με τις προσφυγές και όλες αυτές τις ιστορίες, το θέμα τείνει να ναυαγήσει κι αυτό συμβαίνει γιατί πιστεύω πως δεν υπήρχε η πολιτική βούληση για να ασκηθεί η δέουσα πίεση και πολιτική βούληση δεν υπήρχε διότι ήθελαν τα πάντα να τα εξαγγέλλουν αλλά δεν ενδιαφέρονταν για τον τρόπο υλοποίησης τους.
Εδώ νομίζω ότι εμείς δώσαμε και σαν παράταξη αλλά και σαν κομματικός φορέας την πολιτική στήριξη και στο νομάρχη, αλλά και σε όλους τους τοπικούς φορείς ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν και να διατρανώσουν την αξία του έργου αυτού για την περιοχή μας. Αν λοιπόν σήμερα το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής τείνει να ναυαγήσει, η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στην προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι όποιες ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν εκεί.»
Ωστόσο για το πρώτο εξάμηνο του 2010 προβλέπεται η αναθεώρηση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», σύμφωνα με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Μπατζελή , ύστερα από διαβούλευση και προκειμένου να υπάρξουν συνδυαστικές εφαρμογές. Παράλληλα πρέπει να προωθηθούν τα Σχέδια Βελτίωσης, ενώ θα χρειαστεί να γίνει μεταφορά πόρων από τα έργα οδοποιίας και τα ΟΠΑΑΧ, προς δράσεις που αφορούν το χωράφι. Όπως ανέφερε η υπουργός στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι δυνατόν να επιδοτηθούν και οι 8.500 νέοι αγρότες που έχουν ενταχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στο αντίστοιχο πρόγραμμα, καθώς δεν έχουν δεσμευτεί τα απαιτούμενα κονδύλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου