Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης απαιτεί πολιτική τόλμη
Με διάσταση απόψεων για την ανατιμολόγηση αλλά και για τη λίστα φαρμάκων ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση που είχε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη με το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος με θέμα τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και τις δράσεις του υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν καθώς οι φαρμακοποιοί απειλούν με κινητοποιήσεις εάν μειωθεί το ποσοστό κέρδους τους.
Μπορεί οι φαρμακευτικές βιομηχανίες να έχουν εκφράσει ήδη τις πρώτες αντιρρήσεις τους για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και την εφαρμογή της λίστας φαρμάκων, εντούτοις κρίσιμο ζήτημα θεωρούν τον αναπροσδιορισμό της πολιτικής σε αυτό το ζήτημα οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας επισημαίνοντας την ανάγκη διαβούλευσης προκειμένου να ακουστούν όλες οι απόψεις και προτάσεις.

Νίκος Λεοντής – πρόεδρος φαρμακοποιών Ξάνθης

«Αναμφίβολα και χειροκροτούμε την προσπάθεια της όποιας κυβέρνησης να επιχειρήσει να βάλει μια τάξη στο χώρο των φαρμάκων, πρόκειται για ένα πεδίο σύνθετο και με πολλές σκοτεινές πτυχές. Από τη μια λοιπόν χρειάζεται πολύ τόλμη από την άλλη όμως ιδιαίτερη σύνεση και προσοχή ώστε ο ασφαλισμένος, ο ασθενής και εν τέλει ο Έλληνας πολίτης να μη στερηθεί αυτό το αγαθό και θα το στερηθεί όταν η τιμή που θα προκύψει δε θα είναι συμφέρουσα για την εταιρία η οποία το παράγει.
Από την άλλη μεριά όμως υπάρχει και το θέμα της διασφάλισης της ποιότητας, μια χαμηλή τιμή δε διασφαλίζει πάντα την ποιότητα και την αξιοπιστία του φαρμάκου. Τι θα γίνει λοιπόν; Θα αφήσουμε ελεύθερο το πεδίο στον όποιον αεριτζή του χώρου που στήνει ένα γουδί κάπου σε κάποια γειτονιά της Αθήνας για να πλημμυρίζει την αγορά με φάρμακα αμφίβολης αξίας και περιορισμένης δραστικότητας; Αυτά είναι ορισμένα ερωτήματα για τα οποία θα πρέπει η κυβέρνηση να φροντίσει από πριν να δώσει απαντήσεις και φυσικά διασφαλίσεις».

Ωστόσο όπως τονίζει ο κύριος Λεοντής το ζητούμενο είναι η πολιτική τόλμη για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος, που βρίσκει σύμφωνο και τον κλάδο καθώς όπως τονίζει χαρακτηριστικά το άλογο δεν κουτσαίνει από τους φαρμακοποιούς

«Το άλογο δεν κουτσαίνει από τους φαρμακοποιούς, αλλού είναι το σκοτεινό πεδίο και γνωρίζουν πολύ καλά οι αρμόδιοι αλλά ακόμα κι αν δε γνωρίζει, ήμαστε σε θέση εμείς να τους το πούμε. Η φαρμακευτική παραγωγή στην Ελλάδα και η διακίνηση του φαρμάκου γενικότερα, νοσεί. Επομένως χρειάζεται δραστικό φάρμακο και δραστικό φάρμακο σημαίνει πρώτα απ’ όλα πολιτική τόλμη, ελπίζω η κυβέρνηση να τη διαθέτει».
Πάντως με απεργία διαρκείας και διακοπή των συμβάσεων με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί, αν η κυβέρνηση προχωρήσει στη μείωση του ποσοστού κέρδους τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου είναι 10,8% επί της αξίας των φαρμάκων που πωλούνται το οποίο είναι οριακό για την οικονομική επιβίωση του φαρμακείου και δεν επιδέχεται την παραμικρή μείωση. Επίσης αναφέρεται ότι «το φαρμακείο πιστώνει επ' αόριστον το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να ασκεί φαρμακευτική πολιτική με χρήματα των φαρμακοποιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου