Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΤΟΛΜΗΡΑ

Τελικά ούτε στα ΚΕK Πρόεδρος κατάφερε να μπει ο κηδεμονευόμενος , ο οποίος ζητούσε από τον Νομάρχη, μετά του κηδεμόνα του, να τον βάλει σε μία θέση ανάλογη των προσόντων του και του πολιτικού του βεληνεκούς! Μάλλον τον έχουν πάρει χαμπάρι ότι όπου κι αν τον βάλουν τα κάνει μαντάρα, οπότε ας αρκεστεί σε αυτά που έχει. Ίσως και σε λιγότερα.

Αλήθεια δεν πίστευα στα αυτιά μου όταν άκουσα ότι στο Δήμο Σταυρούπολης έχει δοθεί άδεια για εύρεση χρυσού. Εδώ και ένα μήνα περίπου έχουν σκάψει το βουνό αλλά προς το παρόν άνθρακες ο θησαυρός. Πόσο όμως χρονικό διάστημα ισχύει αυτή η άδεια που δόθηκε στους χρυσοθήρες γιατί απ’ ότι έχουμε πληροφορηθεί υπάρχουν συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια ισχύς της εν λόγω άδειας όπως επίσης διευκρινίζεται και η ακριβής τοποθεσία έρευνας. Ή μήπως θα ψάχνουν όλο το βουνό μέχρι να βρουν τον κρυμμένο θησαυρό; Και αυτοί οι άνθρωποι με τέτοιο κρύο αποφάσισαν να πάρουν τα βουνά και να ψάχνουν για χρυσό; Πάντως αν βρείτε κάτι ενημερώστε μας για να πάρουμε κι εμείς τα βουνά…και με την κυριολεκτική αλλά και με την αλληγορική έννοια της φράσης.

Τι τους έφταιγαν τα καημένα τα δέντρα στην πλατεία Διοικητηρίου και τα μεταφυτεύουν με αποτέλεσμα σε μεγάλο ποσοστό να καταστρέφονται τα περισσότερα.; Τι τους ενοχλούσαν και έπρεπε να μεταφερθούν σε άλλη τοποθεσία ; Ήταν απαίτηση του εργολάβου του έργου; Ευτυχώς που ο πλάτανος της κεντρικής πλατείας την γλίτωσε και τον άφησαν στην ησυχία του γιατί φανταστείτε να μεταφύτευαν ένα δέντρο τόσων χρόνων; Ικανούς τους έχω!

Και με αφορμή τον πλάτανο θυμήθηκα και τον περιβόητο κέδρο των Ιμαλάϊων που κοσμεί την κεντρική μας πλατεία σε περίοπτη θέση, ο οποίος δεν μπορώ να πω ότι ως εμφάνιση δικαιολογεί το υπέρογκο κόστος του! Μας έλεγαν ότι είναι ύψους πέντε μέτρων και ιδιαίτερα σπάνιος ως είδος. Έτσι όπως τον χάζευα προχθές, ούτε 3,5 μέτρα δεν τον έκανα. Μήπως εννοούσαν ότι είναι πέντε μέτρα μαζί και με τις ρίζες, γιατί τότε αλήθεια έλεγαν οι άνθρωποι, να μην τους κατηγορούμε άδικα. Μάλλον την ίδια σκέψη πρέπει να έκανε και ο Δήμαρχος Ξάνθης, όταν τον είδα σκεπτικό να κοιτάζει με ιδιαίτερη περιέργεια τον κέδρο, αργά το βράδι. Τόση ταλαιπωρία και τόσα λεφτά για αυτό το δεντράκι; Καλύτερα να έπαιρναν ένα δέντρο από αυτά που μεταφυτεύτηκαν από την πλατεία Διοικητηρίου. Και δεν θα τους κόστιζε τίποτα και λιγότερα μεταφορικά θα πλήρωναν. Αλλά θα μου πείτε αυτοί που αποφασίζουν τον πλήρωσαν τον κέδρο; Ο απλός λαουτζίκος πάλι πλήρωσε την νύφη!

Με επιτυχία έληξε την Κυριακή που μας πέρασε το τριήμερο αναπτυξιακό συνέδριο που διοργανώθηκε από την Νομαρχία Ξάνθης. Πραγματικά όλες οι τοποθετήσεις και οι προτάσεις ήταν αξιόλογες και θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο να ληφθούν σοβαρά υπόψη για να δημιουργηθούν οι ανάλογες συνθήκες ώστε να γίνουν και πράξη. Βέβαια στα λόγια όλοι είμαστε πολλοί καλοί. Επί του πρακτέου θα ήθελα να τους δω όλους αυτούς τους αρμόδιους, να καταφέρουν να βγάλουν από το αδιέξοδο την περιοχή μας. Βαρεθήκαμε τα ευχολόγια και τις καλές ιδέες. Σημασία έχει να μπορούν να γίνουν πράξη.

Στα πλαίσια του συνεδρίου μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η παρέμβαση τεχνοκράτη ο οποίος υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς ότι οι Αναπτυξιακές που ξεφύτρωσαν σαν τα μανιτάρια στο Νομό από Δήμους και άλλους φορείς δεν βοηθούν στην ανάπτυξη του τόπου. Πρότεινε μάλιστα να δημιουργηθεί ένα νέο συνολικό αναπτυξιακό εργαλείο που θα ερευνά τις ανάγκες και θα σχεδιάζει τις προδιαγραφές των έργων ανάπτυξης. Επίσης πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης για τη διεύρυνση του προγράμματος LEADER και μέσα στην πόλη της Ξάνθης, κάτι που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη τόσο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και από τους τοπικούς ιθύνοντες ώστε να προωθηθεί ως πρόταση στα κεντρικά και να εφαρμοστεί. Ξέρετε μιλάμε για το γνωστό LEADER που με νύχια και με δόντια, κάποιοι παλεύουν να μην χαθεί από το Νομό Ξάνθης. Ας το πάρουμε πρώτα και μετά θα δούμε αν μπορούμε και να το διευρύνουμε !

Εν αναμονή της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Αναπτυξιακής Νομού Ξάνθης – Ανώνυμης εταιρείας ΟΤΑ και θα είμαστε εκεί στις 29 Γενάρη για να δούμε και να κρίνουμε από κοντά τόσο τις διαθέσεις των μετόχων της εταιρείας όσο και τις εξηγήσεις της διοίκησης. Διότι σύμφωνα με τις πιθανότητες μπορεί να συμβούν τρία τινά. Είτε εν γνώσει τους να την κλείσουν, είτε να την στηρίξουν ή απλά να αδιαφορήσουν. Προς το παρόν μόνο την αδιαφορία τους έχουμε όλοι αισθανθεί γιατί δεν μπορεί να κάνουν οι μέτοχοι της εταιρείας βαρύγδουπες δηλώσεις παραμονές των εορτών για τους απλήρωτους υπαλλήλους της και να φτάνουμε στο σήμερα και η κατάσταση να είναι ακριβώς η ίδια.; Ποια ίδια δηλαδή…χειρότερη γιατί οι ένδεκα μήνες έγιναν δώδεκα και οι δώδεκα θα γίνουν δεκατρείς σε λίγες ημέρες. Και φυσικά το δώρο των Χριστουγέννων μάλλον θα το πάρουν το Πάσχα. Κοντός ψαλμός αλληλούια!!!

Αλλά όταν μαθαίνεις να λειτουργείς περίεργα και να σβήνεις με μπλάνκο τιμολόγια και να έχεις την απαίτηση οι επιτροπές που σου τα ελέγχουν, να σου τα εγκρίνουν για να πάρεις τις παχυλές επιδοτήσεις, τότε φτάνεις σε ανάλογες περίεργες καταστάσεις και αδιέξοδα. Και ο νοών νοήτω.


Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το σχέδιο Καλλικράτης και λίαν συντόμως θα έχουμε και μία πρώτη εικόνα του χαμού που θα γίνει αν τελικά βγουν αληθινά τα σενάρια περί τεσσάρων Δήμων στο Νομό. Ο Καλλικράτης μπορεί να έχτιζε τον μαρμάρινο Παρθενώνα επί 15 χρόνια περίπου αλλά τώρα μέσα σε λίγους μήνες πρέπει να αλλάξει όλη την αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης της χώρας μας, με τις όποιες συνέπειες. Καλλικράτη, κράτα γερά , γιατί μπορεί οι μαρμάρινες πέτρες που σμίλεψες να συγκεντρώνουν μετά από 2.500 χρόνια το θαυμασμό όλου του κόσμου αλλά με το νέο σου «αρχιτεκτονικό» σχέδιο, πολλά «μάρμαρα» θα πέσουν και θα πλακώσουν καριέρες και καριέρες.

Θετική η κίνηση της Ιεράς Συνόδου να λάβει στην πρόσφατη συνεδρίασή της απόφαση για την περιφορά δίσκου σε όλες τις εκκλησίες της χώρας με σκοπό την οικονομική στήριξη του καταπονημένου λαού της Αϊτής. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Αϊτή ήταν το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την ελληνική επανάσταση του 1821 επίσημα. Όμως θα ήθελα πολύ η εκκλησία όταν λαμβάνει τέτοιες θεάρεστες αποφάσεις, να διαθέτει και από την δική της περιουσία ένα μικρό ποσό και όχι να στηρίζεται μόνο στο βαλάντιο του Έλληνα πολίτη για αγαθοεργίες.

Πανικός έγινε στα σύνορα Ελλάδας Βουλγαρίας την Παρασκευή το πρωί, όταν οι δημοσιογράφοι των δύο χωρών, προσπάθησαν να λάβουν μία δήλωση από τους δυο πρωθυπουργούς. Αποτέλεσμα των ολιγόλεπτων αψιμαχιών ήταν μερικές σπασμένες κάμερες και κάποια κατεστραμμένα μικρόφωνα, ενώ οι security των δύο επισήμων συμπεριφέρονταν στους δημοσιογράφους λες και ήταν κακοποιοί. Έλεος βρε παιδιά, τη δουλειά μας κάνουμε. Δεν είμαστε και τρομοκράτες !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου