Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010



Αξιολόγηση πορείας του Νομού και προοπτικές προς το 2020

Η εισήγηση του νομάρχη Ξάνθης Γιώργου Παυλίδη
H Ξάνθη, ο τόπος μας, βρίσκεται σε στρατηγικό γεωγραφικό σημείο από κάθε άποψη. Είχε πάντοτε ρόλο στην ιστορία. Με ομορφιές και πλούσιος, χαρισματικός σε φυσικό πλούτο, σε ένα σημείο διαχρονικά ιδιαίτερης προσοχής. Πρόσφερε πολλά στην Πατρίδα μας αλλά και στην ανθρωπότητα. Γι’ αυτόν τον τόπο, το Νομό μας, είμαστε εδώ, για να καταθέσουμε τις απόψεις μας, τους προβληματισμούς μας και τις ιδέες μας. Να συνεισφέρουμε όλοι μαζί, να συνθέσουμε για δεύτερη φορά, την αυριανή του πορεία.
Η στρατηγική θέση του Νομού και της Θράκης
Η θέση του και της ευρύτερης περιοχής, παρότι πλεονεκτική σ’ ένα κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, έγινε μειονεκτική από τα κλειστά, επί 65 χρόνια, προς βορρά σύνορα, σε συνδυασμό με την ψυχροπολεμική κατάσταση και τις εντάσεις, στα ανατολικά μας.
Στα Βαλκάνια, μετά τον ψυχρό πόλεμο, διαμορφώνεται ένα νέο περιβάλλον, με ορατά τα σημεία νέας σταθερότητας και ασφάλειας, κυρίως λόγω της Ε.Ε. Σ’ αυτό το νέο τοπίο κατέχουμε κεντροβαρή θέση στη ΒΑ Ελλάδα, και στη φυσική έξοδο των βαλκανικών χωρών προς το Αιγαίο.
Περίοδος οικονομικής κρίσης και ανακατατάξεων
Τα χρόνια που ζούμε είναι μια περίοδος μεγάλων ανακατατάξεων. Βιώνουμε μία σκληρή οικονομική κρίση, γεωοικονομικές ανακατατάξεις, καινοτομίες, νέα κοινωνικά ρεύματα, που φέρνουν στην καθημερινότητά μας η εποχή της παγκοσμιοποίησης, των μεταναστευτικών ρευμάτων και των κλιματικών αλλαγών. Η χώρα από ημερών ευρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση για το πρόγραμμα «Καλλικράτης» για την νέα διοικητική, οικονομική, πολιτική αναδιάρθρωση της αυτοδιοίκησης. Από την μετεξέλιξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης γεννιέται η Περιφερειακή. Ο νομός ως γεωγραφική οντότητα άρα και αναπτυξιακός χώρος παραμένει.
Στόχος η συνολική ανάπτυξη
Η ανάπτυξη είναι η ολοκληρωμένη πορεία μιας κοινωνίας, που διαρκώς εξελίσσεται, σε όλες τις συνιστώσες της. Στόχος της δεν είναι μόνον η υλοποίηση ενός καταλόγου έργων, ούτε μια ικανοποιητική πορεία ψυχρών οικονομικών δεικτών. Είναι ένα σύνολο, που συμπεριλαμβάνει και όλους τους κοινωνικούς δείκτες, από την συμπεριφορά μας ως και τις καθημερινές μας σχέσεις.
Χρειαζόμαστε, ένα νέο διαφοροποιημένο από τον προηγούμενο, επικαιροποιημένο, αναπτυξιακό οδηγό. Να δίνει στην τοπική κοινωνία νέες ιδέες, νέες προτάσεις, λύσεις, να υποδεικνύει συγκριτικά πλεονεκτήματα και να οδηγεί σε διατηρήσιμη αναπτυξιακή προοπτική.
Το δεύτερο αναπτυξιακό συνέδριο Ν. Ξάνθης - Χάρτης πορείας ως το 2020
Το Δεύτερο (2ο) Αναπτυξιακό Συνέδριο είναι η φυσική συνέχεια του πρώτου. Θεωρήσαμε ότι ο χρόνος στον οποίο πρέπει να προσβλέπει είναι ο κοινά αποδεκτός, μιας δεκαετίας περίπου. Δηλαδή, 5 χρόνια μετά το τέλος του χρόνου υλοποίησης του ΕΣΠΑ, που είναι το 2015. Ένας οδικός χάρτης ανάπτυξης ως το 2020. Να χαράξουμε την νέα διαδρομή, τα σημεία στάσης, τις αναδιαρθρώσεις που απαιτούνται. Να προσδιορίσουμε τις αναγκαίες προσαρμογές και τις συνθέσεις, να σημειώσουμε τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις. Να προεκτιμήσουμε τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους. Να συμπεριλάβουμε τις νέες εισροές, να φανταστούμε τις νέες δομές, τις υποδομές που χρειάζονται και να τις προλάβουμε. Να επιτεθούμε στον χρόνο, έχοντας εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων. Να μεγεθύνουμε τα πλεονεκτήματά μας και να αμβλύνουμε τα μειονεκτήματα. Να οραματιστούμε, την Ξάνθη του 2020, ως το νέο σημείο αναφοράς σε μια πορεία μετεξελισσόμενη.
Τι προστίθεται τα τελευταία χρόνια
Τα τελευταία 10 χρόνια, από το 2000 και μετά, προστέθηκαν ή δρομολογήθηκαν σημαντικά έργα και δράσεις στον Νομό μας, που συμβάλουν στην αναβάθμιση της αναπτυξιακής του πορείας:
Δημοπρατήθηκε τον Ιανουάριο του 2009 το πρώτο τμήμα του σπουδαίου περιβαλλοντικού έργου «Μεταφορά και Διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για την αποκατάσταση των υπόγειων υδροφορέων», με σκοπό την προστασία από την υφαλμύρωση, με προυπολογισμό δημοπράτησης πενήντα (50) εκατομμύρια Ευρώ.
Ολοκληρώθηκε, σχεδόν, με πρωτοβουλία μας, της Νομαρχίας, και δόθηκε σε χρήση η πρώτη δίοδος προς Βουλγαρία (στον μεθοριακό σταθμό Άγιος Κων/νος), που μερικώς αξιοποιεί, παρά τα περιορισμένα τεχνικά της χαρακτηριστικά, την γεωγραφική μας θέση. Αυτές τις μέρες τοποθετούνται τα στηθαία ασφάλειας. Υπάρχει κατασκευασμένος μεθοριακός σταθμός.
Ολοκληρώθηκε η Εγνατία οδός. Δημιουργήθηκε ένας νέος αξιοποιήσιμος αναπτυξιακός άξονας και χώρος.
Καθιερώθηκε η Ξάνθη ως τουριστικός προορισμός με συνεχή ανοδική πορεία και μάλιστα τιμάται πανελληνίως γι’ αυτό. Εισρέει σημαντικό νέο εισόδημα και αναδιαρθρώνεται η τοπική μας οικονομία.
Ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται στην πεδινή μας περιοχή αναδασμοί έκτασης άνω των 220.000 στρεμμάτων, παράλληλα έργα, όπως και πρωτότυπα εκτεταμένα έργα εμπλουτισμού.
Έγιναν καίριες διευθετήσεις χειμάρρων και σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, σε όλα τα μήκη και πλάτη, προϋπολογισμού άνω των 20.000.000 ευρώ.
Προστέθηκαν εκατοντάδες νέες αίθουσες διδασκαλίας σε σύγχρονα σχολικά κτίρια. Καταργήθηκε η διπλοβάρδια μετά από δεκαετίες.
Ανανεώθηκε, σχεδόν πλήρως, το επαρχιακό δίκτυο του Νομού, με νέες διανοίξεις και βελτιώσεις. Η Ξάνθη, με υπευθυνότητα μπορούμε να πούμε, ότι διαθέτει ένα από τα καλύτερα επαρχιακά οδικά δίκτυα στην Χώρα. Διανοίχτηκαν, κατασκευάζονται και είναι βατοί τρεις νέοι μικροί κάθετοι δρόμοι στην ορεινή περιοχή (Σούνιο- Σάτρες, Μοναστήρια – Κένταυρος Εχίνος, Κομνηνά – Γαλάνη).
Εκδόθηκε η νέα ΚΥΑ για το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας- Ισμαρίδας), που δίνει αναπτυξιακή διέξοδο στην παραλιακή ζώνη του Νομού μας.
Αναπλάσθηκαν οι περισσότεροι οικισμοί μας.
Δημοπρατείται στις 19-01-2010 η αποκατάσταση του σπουδαίου διατηρητέου μνημείου (του κτιρίου όπου γεννήθηκε ο μεγάλος δημιουργός Μάνος Χατζιδάκις), γνωστού ως φρουραρχείο, για να γίνει «Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης», ένα στολίδι για την Βόρειο Ελλάδα.
Έγιναν δεκάδες άλλα έργα, παντού, σε όλα τα σημεία του Νομού, πεδινή και ορεινή περιοχή.
Ρεαλιστική στόχευση αναδιάρθρωσης της κοινωνίας
Πρέπει να στοχεύσουμε, σε ένα ρεαλιστικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, που να συγκλίνει με το πρότυπο σύγχρονων ισχυρών οικονομιών, με χαρακτηριστικά ανάλογα με τα δικά μας.
Ένα τέτοιο μοντέλο θα πρέπει να είναι, προσανατολισμένο στην τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας σε όλους του τομείς ώστε να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη. Να λειτουργεί σε πλαίσιο υγιούς εποπτείας και στήριξης από την κοινωνία και να έχει χαρακτηριστικά ισχυρής κοινωνικής αλληλεγγύης.
Παράλληλα, σε μια περιοχή σαν την Ξάνθη, δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς τη σύνδεσή της με τον πολιτισμό, την παράδοση, την διασυνοριακότητα, το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος, που αποτελούν τον εθνικό μας πλούτο.
Αναπτυξιακοί στόχοι για το 2020
Ως σταθερούς στόχους, κατά την άποψή μας, για το 2020 πρέπει να θέσουμε :
Την πλήρη αξιοποίηση της ιστορικά προνομιακής γεωγραφικής μας θέσης, κεντροβαρούς στην έξοδο των Βαλκανικών χωρών στο Αιγαίο και του εξ αυτής συγκριτικού μας πλεονεκτήματος.
Την διάνοιξη του κεντρικού κάθετου άξονα με όρους ικανοποιητικής ταχύτητας ως τον ΙΧ διευρωπαϊκό άξονα.
Την, κατά το δυνατό ταχύτερη, διατομεακή αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό της τοπικής οικονομίας.
Την εμπέδωση ασφαλούς επενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση ελληνικών και ξένων επενδύσεων.
Την ενίσχυση της ισόρροπης ανάπτυξης μεταξύ αστικών, περιαστικών και αγροτικών περιοχών.
Την αξιοποίηση των κάθε μορφής πλούσιων φυσικών μας πόρων (υδάτινων, γεωθερμικών, κλπ) και την διασύνδεσή τους με την τοπική ανάπτυξη.
Την χωροθέτηση της επέκτασής του Λιμένα Πόρτο Λάγους, και τη μετατροπή του σε ένα μεγάλο λιμάνι, υψηλών απαιτήσεων, ελλιμενισμού μεγάλων αλλά και σκαφών αναψυχής, της ευρύτερης βαλκανικής ενδοχώρας.
Την ολοκλήρωση ως το 2015 του περιμετρικού οδικού δακτυλίου Ξάνθης, με προτεραιότητα την ανατολική παράκαμψη της πόλης με την κατασκευή της σχεδιασμένης μεγάλης γέφυρας στον Κόσυνθο.
Την ενίσχυση του κλίματος ασφάλειας και αισιοδοξίας στην περιοχή.
Την κοινωνική συνοχή της περιοχής, με έμφαση στην απάλειψη των αρνητικών αιτίων και εστιών, αλλά και την ενίσχυση της κοινωνικής ανεκτικότητας.
Την ολοκλήρωση του μεγάλου περιβαλλοντικού έργου μεταφοράς νερού από τον Νέστο στην πεδιάδα μας.
Την σταθερή αύξηση του πληθυσμού και την πρόβλεψη όλων των, προς τούτο, αναγκαίων υποδομών.
Την δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων.
Την βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής από την άποψη της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος.
Την κατασκευή της σιδηροδρομικής Εγνατίας.
Την έμφαση στις αρχές και τις αξίες προόδου και ανάπτυξης, επικαιροποιημένες και ευέλικτες κάθε φορά.
Την ολοκλήρωση των όλων των ΓΠΣ, ΣΧΟΑΠ, και την οριοθέτηση των οικισμών.
Την ολοκλήρωση των υπολοίπων αναδασμών, και αντιπλημμυρικών έργων.
Την διεκδίκηση ισοσταθμιστικών της μειονεκτικότητας της περιοχής μας, κινήτρων.
Την ανάπτυξη επαρκών τουριστικών καταλυμάτων σε όλο τον Νομό και παραθαλάσσια.
Την διατήρησή μας στους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς και τον τριπλασιασμό των διανυκτερεύσεων ετησίως.
Ο Νομός Ξάνθης βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε συνεχή αναπτυξιακή πορεία, έχουν γίνει πολλά, χρειάζονται επίσης πολλά. Η ζωή τρέχει. Αναγκαίο στοιχείο για την επίτευξη όλων αυτών, είναι να κινητοποιηθούν και οι πολίτες και οι πάσης μορφής φορείς να εμπλακούν στην κατεύθυνση της ευρείας πραγματικής συμμετοχής, με την διαμόρφωση μιας ιδεολογίας κοινά αποδεκτής, που να βλέπει με αισιοδοξία και όραμα, το μέλλον.
Για την Ξάνθη του 2020
Το Συνέδριο αυτό, αποφασίστηκε για να δει κατάματα την προοπτική του τόπου, χωρίς εξωραϊσμούς, χωρίς βελτιώσεις. Να λάβει υπόψη την πραγματικότητα, είτε θετική είναι αυτή είτε αρνητική, γιατί μόνο αν η πορεία μας είναι ρεαλιστική θα πετύχει.
Δεν μπορούμε να σταθούμε σε περιστασιακή αντιμετώπιση της ανάπτυξης. Πρέπει να βάλουμε οριστικό τέλος στην τύχη και στην περίσταση. Να πορευθούμε με σχέδιο και με βάση υπαρκτά δεδομένα.
Αυτός ο τόπος είναι χαρισματικός. Αυτός ο τόπος μπορεί. Αν με ρωτούσαν ποια Ξάνθη θα ήθελα ο ίδιος για το 2020, θα απαντούσα ότι θα ήθελα:
Mια Ξάνθη με 10% περίπου απασχόληση με υψηλό εισόδημα στον αγροτικό τομέα, με ζωή, όμως, και πληθυσμιακή παρουσία στην ύπαιθρο παντού, που να αριθμεί κατοίκους πάνω από το μισό του πληθυσμού.
Με πληθυσμό συνολικό περισσότερο από 125 χιλιάδες κατοίκους.
Μια Ξάνθη με εισόδημα άνω του 80% του Εθνικού μέσου όρου, που να προέρχεται στην πλειοψηφία του, όπως γίνεται στις σύγχρονες οικονομίες, από τις υπηρεσίες.
Με υπηρεσίες που να συμμετέχουν στο εισόδημα περί το 70%.
Μια Ξάνθη που να συγκρατήσει, αν όχι να αυξήσει, τη σημερινή της βιομηχανία, μια βιομηχανία που να έχει συνδεθεί με τους ντόπιους πόρους.
Μια Θράκη που να είναι απελευθερωμένη παντελώς από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Να είναι παράδειγμα ανάπτυξης και συμβίωσης. Με πληθυσμό συνολικό περισσότερο από 125 χιλιάδες κατοίκους.
Με την πεδιάδα μας να έχει αναπτυγμένες όλες τις υποδομές, με την ανάλογη προστασία του περιβάλλοντος.
Με μεγάλη τουριστική κίνηση.
Με ορεινό όγκο κατοικημένο όπως και σήμερα, που να είναι γνωστός σε όλη την Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.
Μια Ξάνθη που να είναι η έξοδος αναφοράς των βορείων γειτόνων μας προς το Αιγαίο και προς την Μεσόγειο.
Αν θελήσουμε αυτήν την Ξάνθη, αυτόν τον Νομό, αυτό το όνειρο μπορούμε όλοι μαζί να το πετύχουμε και να το κάνουμε πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου