Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Τα πρώτα μαχαίρια βγήκαν

Αλλά ο αγώνας τώρα αρχίζει
Κάθε άλλο παρά χωρίς αντιδράσεις και συγκρούσεις φαίνεται πως θα περάσει ο Καλλικράτης ή αν προτιμάτε ο Καποδίστριας 2. Εκτός από το γεγονός ότι για να γίνει πραγματικότητα η μεταρρύθμιση αυτή στην τοπική αυτοδιοίκηση, βάσει της οποίας οι 1.043 δήμοι θα γίνουν μόλις 360 ενώ οι νομαρχίες θα καταργηθούν και στη θέση τους θα υπάρχουν οι περιφέρειες, χρειάζονται πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ και μάλιστα τη στιγμή που ένα ένα τα υπουργεία δηλώνουν πως στα κρατικά ταμεία δεν υπάρχει ούτε δεκάρα τσακιστή, πολλοί θα είναι και οι δήμαρχοι εκείνοι καθώς και δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, οι οποίοι εκ των πραγμάτων θα πάνε στα σπίτια τους, γεγονός που φυσικά δε θα τους αρέσει καθόλου.
Ειδικά σε περιπτώσεις όπου 3 και πλέον δήμοι θα γίνουν ένας, αυτομάτως οι δύο από τους τρεις τωρινούς δημάρχους δε θα είναι πλέον δήμαρχοι, μάλιστα δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί και με τους τρεις και ένας τέταρτος να είναι εκείνος που θα τύχει της εμπιστοσύνης του λαού. Σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν και με δεδομένο πως όποιος συνηθίσει την εξουσία δύσκολα την εγκαταλείπει, μεγάλο ρόλο θα παίξουν τα μαχαίρια ενώ περισσότερες πιθανότητες επικράτησης έχουν εκείνα που θα είναι καλύτερα ακονισμένα.
Στις περιπτώσεις πάλι όπου σε κάποιους δήμους, όπως αυτός της Μύκης, αναμένεται απλά να ενσωματωθούν και μερικές κοινότητες, τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο απλά για δημάρχους και συμβούλους, αν και ούτε εκεί θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εύκολη επανεκλογή τους. Δεν είναι μάλιστα και λίγοι οι δήμοι όπου ορισμένοι υποψήφιοι δήμαρχοι ή νυν δημοτικοί σύμβουλοι είχαν βέβαιη την επανεκλογή τους και βλέπουν ξαφνικά να ανατρέπονται όλα τους τα σχέδια.
Επίσης, ειδικά στο δήμο Μύκης, υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι έχοντας τη σημερινή εικόνα του δήμου, βιάστηκαν να διαδώσουν παντού ότι ετοιμάζονται να κατεβάσουν ανεξάρτητους συνδυασμούς. Οι έτσι κι αλλιώς ελάχιστες πιθανότητές τους όμως να πετύχουν κάτι καλό, τώρα με τον Καλλικράτη μηδενίζονται και οι ίδιοι μάλλον στρέφονται προς την αναζήτηση μιας πολιτικής στέγης.
Βέβαια και στο δήμο Ξάνθης ακούγονται πολλά ονόματα αλλά μάλλον πρόκειται απλά για πολιτικά παιχνίδια κάποιων και τίποτα παραπάνω, αφού με τη νέα μορφή που θα πάρει ο δήμος κανένας δεν μπορεί να θεωρεί βέβαιη την εκλογή του, ούτε καν αυτοί που σήμερα προβάλλονται ως τα φαβορί. Όσο για τους δήμους του πεδινού όγκου, εκεί τα πράγματα περιπλέκονται και η μάχη αναμένεται να είναι πολύ σκληρή, με δεδομένο μάλιστα ότι ένας μεγαλύτερος δήμος σημαίνει μεγαλύτερη εξουσία για εκείνον που θα είναι δήμαρχος ενώ και το ίδιο το νομοσχέδιο προβλέπει έτσι κι αλλιώς πολύ πιο δυνατούς δήμους.
Μεγάλη μάχη αναμένεται όμως να δοθεί και για μια θέση στην περιφέρεια, τόσο για τη θέση του υπερπεριφερειάρχη όσο και για τις θέσεις των περιφερειακών συμβούλων. Ας μην ξεχνάμε πως η δύναμη ενός περιφερειακού συμβούλου δε θα έχει καμία σχέση με τη δύναμη ενός μέχρι σήμερα νομαρχιακού συμβούλου, ενώ ο ίδιος ο υπερπεριφερειάρχης θα έχει μεγαλύτερη δύναμη ακόμα κι από έναν υπουργό, κυρίως στις μεγαλύτερες περιφέρειες όπου είναι σχεδόν σίγουρο πως θα δούμε ακόμα και βουλευτές ή υφυπουργούς να διεκδικούν τη θέση του υπερπεριφερειάρχη, γεγονός που ασφαλώς θα ψαλιδίσει τις πιθανότητες εκείνων που με σχετική ευκολία εκλέγονταν νομάρχες, να εκλεγούν και υπερπεριφερειάρχες.
Φυσικά η μεταρρύθμιση αυτή έχει ως στόχο τη μείωση των δημόσιων δαπανών, κάτι που εξάλλου το θέλει ο καθένας αφού λιγότεροι δήμοι σημαίνει λιγότερες υπηρεσίες και λιγότερες υπηρεσίες σημαίνει λιγότερο προσωπικό κι άρα λιγότερα έξοδα. Ένα ερώτημα όμως που εύκολα μπαίνει εδώ είναι τι θα γίνει με τους υπάρχοντες εργαζόμενους σε κοινότητες, δήμους και νομαρχίες και μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Θα μείνουν χωρίς δουλειά, με συνέπεια να έχουμε την εκτόξευση της ανεργίας στα ύψη και μάλιστα σε μια εποχή που έτσι κι αλλιώς η ανεργία αυξάνεται μέρα με τη μέρα; Αν γίνει κάτι τέτοιο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ένα άδικο και απάνθρωπο σύστημα, αν πάλι οι άνθρωποι αυτοί απορροφηθούνε από άλλες δημόσιες υπηρεσίες τότε για ποια μείωση της δημόσιας σπατάλης μιλάμε;
Το τοπίο πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσει το αμέσως επόμενο διάστημα οπότε και θα λυθούν οι όποιες απορίες μας. Για την ώρα εκείνο που κρατάμε είναι πως η εκλογή ενός δημάρχου ή ενός συμβούλου κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση θα είναι πλέον. Ας ελπίσουμε πως η αλλαγή αυτή θα είναι προς όφελος όλων μας.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου