Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Πάνω τα τσιγάρα, κάτω τα καπνά Μέσα στη γενικότερη προσπάθεια για την εισροή χρημάτων στα κρατικά ταμεία εντάσσεται και η καθιερωμένη πλέον αύξηση του λεγόμενου ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα, μια αύξηση που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας θα είναι της τάξεως του 20% αλλά πολλά ακούγονται ακόμα και για τσιγάρα το πακέτο των οποίων θα πωλείται γύρω στα 5,5 ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει περίπου ένα κιλό κρέας.
Το ερώτημα που αυτομάτως μπαίνει εδώ είναι το τι μπορεί ή μάλλον το τι πρέπει να κάνει ένας καπνιστής που εισοδηματικά ανήκει στο μεσαίο ή στο χαμηλό χώρο. Να κάνει εσπευσμένη προσπάθεια να το κόψει, να προχωρήσει σε σταδιακή μείωσή του ή να ξοδεύει μια ολόκληρη περιουσία σε τσιγάρα;
Δε χρειάζεται να πάρουμε την ακραία περίπτωση των 5,5 ευρώ ανά πακέτο, ας πάρουμε μια μέση επιλογή, ένα πακέτο δηλαδή που θα κοστίζει 4 ευρώ. 4 επί 365 μέρες το χρόνο μας κάνει 1.460 ευρώ κι αυτό για εκείνους που καταναλώνουν μόνο ένα πακέτο τσιγάρα τη μέρα, εκείνοι που χρειάζονται δύο πακέτα θα πρέπει να ξοδέψουν για ένα χρόνο 2.920 ευρώ, σχεδόν τα ψώνια μιας ολόκληρης χρονιάς από κάποιο σούπερ μάρκετ.
Από την άλλη, η συνεχής αύξηση στην τιμή των τσιγάρων, τουλάχιστον με βάση την απλή λογική, θα έπρεπε να επιφέρει και αύξηση στην τιμή του καπνού. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ειδικά, είδαμε περιπτώσεις που οι καπνοπαραγωγοί πούλησαν τη σοδιά τους επί 0,8 ευρώ το κιλό ενώ δεν ξεπέρασε τα 3,5 η ανώτερη τιμή πώλησης του καπνού.
Κι όμως, από ένα κιλό καπνού μπορούν να βγουν εκατοντάδες πακέτα τσιγάρα κι αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως κάποιοι κερδοσκοπούν εις βάρος μας. Αυτοί μπορεί να είναι είτε οι έμποροι που αγοράζουν τα καπνά για ένα κομμάτι ψωμί από τους αγρότες και το πουλάνε για χρυσάφι είτε οι βιομηχανίες παραγωγής τσιγάρων οι οποίες αγοράζουν καπνά σε εξευτελιστικές τιμές και μας πουλάνε τα τσιγάρα σ’ αυτή την απίστευτη τιμή.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως χαμένος είναι ο καπνιστής ο οποίος καλείται να ξοδέψει τόσα χρήματα για ένα πάθος του. Ίσως η καλύτερη απάντηση στην κερδοσκοπία αυτή να ήταν το ομαδικό κόψιμο του τσιγάρου ή έστω η αισθητή μείωσή του, πόσοι όμως είναι εκείνοι
που μπορούν να το καταφέρουν αυτό;

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου