Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ


Την αφαίρεση των φωτεινών διαφημιστικών πινακίδων οι οποίες είναι παράνομες, ζήτησε από το δήμο Ξάνθης και από την Εισαγγελία, το Τμήμα Τροχαίας Ξάνθης, εδώ και ένα χρόνο με επίσημα έγγραφα χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να κινηθεί καμία διαδικασία.


ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΛΕΕΙ Η ΤΡΟΧΑΙΑ
ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ


Ήταν το Δεκέμβριο του 2008 όταν το Κανάλι 6 κινούσε το θέμα των φωτεινών διαφημιστικών πινακίδων οι οποίες είχαν τοποθετηθεί στην Κεντρική και στην πλατεία Ελευθερίας επισημαίνοντας τις δικαστικές αποφάσεις του συμβουλίου επικρατείας το οποίο τις έκρινε παράνομες και ζητώντας την απομάκρυνσή τους. Μάλιστα όπως τόνιζε ο συγκοινωνιολόγος Δημήτρης Κολάρος (Δελτίο 16-12-2008) ακόμη και σε πρόκληση ελαφρού ατυχήματος τα δικαστήρια καταδικάζουν τις δημοτικές αρχές οι οποίες δίνουν την άδεια.
Μάλιστα όπως τόνιζε τότε ο τηλεοπτικός σταθμός οι συγκεκριμένες πινακίδες παραβίαζαν ακόμη και τη συνθήκη της Βιέννης (άρθρο 4), την οποία συνυπέγραψε η χώρα μας, αναφορικά με τους όρους τοποθέτησής τους, αφού δεν τηρούνταν οι προδιαγραφές που ορίζονται από αυτήν και η οποία αναφέρει ρητώς ότι:
«Απαγορεύεται η εγκατάστασις πάσης πινακίδος, ειδοποιήσεως, διαγραμμίσεων ή συσκευής, ήτις θα ηδύνατο να επιφέρη σύγχυσιν μετά των πινακίδων σημάνσεως ή άλλων συσκευών ρυθμίσεως της κυκλοφορίας, ή να καταστήση ταύτας ολιγώτερον ορατάς ή αποτελεσματικάς, είτε να προκαλέση εκθάμβωσιν εις τους χρησιμοποιούντας τας οδούς, είτε απόσπασιν της προσοχής των, κατά τρόπον δυνάμενον να επιδράση επί της ασφαλείας της κυκλοφορίας»
Ακόμη στην εθνική νομοθεσία αναφέρεται «Απαγορεύεται η εγκατάσταση οποιασδήποτε πινακίδας, αφίσας, διαγράμμισης ή συσκευής, η οποία μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση με πινακίδες σήμανσης ή με κυκλοφοριακή διαγράμμιση ή με άλλη συσκευή ρύθμισης της κυκλοφορίας ή να τις καταστήσει λιγότερο ορατές ή αποτελεσματικές ή να προκαλέσει θάμβωση στους χρήστες της οδού και γενικά να αποσπάσει την προσοχή τους κατά τρόπο που μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στην ασφάλεια της κυκλοφορίας. Οι πινακίδες, αφίσες, διαγραμμίσεις ή συσκευές, οι οποίες τοποθετούνται, κατά παράβαση της παρούσας παραγράφου, αφαιρούνται ή εξαλείφονται, αυτεπάγγελτα ή ύστερα από ειδοποίηση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής με μέριμνα της δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τη συντήρηση της οδού κατά περίπτωση, η οποία επίσης μεριμνά για τον καταλογισμό της σχετικής δαπάνης σε βάρος των παραβατών. Για τον καταλογισμό αυτό έχουν εφαρμογή οι διατάξεις για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.
Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις των παραγράφων 8 και 9 του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ και ποινή φυλάκισης έως δώδεκα (12) μήνες, επιφυλασσομένης και της εφαρμογής αντίστοιχων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και άλλων ειδικών ποινικών νόμων.»
Σύμφωνα λοιπόν με τα ανωτέρω στις 28/03/2008 το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης με έγγραφό του προς το Δήμο, αριθμ. Πρωτ. 2501/16/24, ζητεί την αφαίρεση των δύο φωτεινών επιγραφών για προβολή διαφημίσεων, σύμφωνα με το άρθρο 18 του Ν2130/93 και το άρθρο 11 του Ν3542/07, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι η υπηρεσία έχει ήδη προβεί στην μήνυση του υπευθύνου της εγκατάστασης.
Δυόμιση μήνες μετά, στις 17/06/2009, και αφού ο δήμος δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια, η τροχαία Ξάνθης αναγκάζεται να αποστείλει, προς τιμήν της, νέο έγγραφο, αυτή τη φορά στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Ξάνθης, αριθ. Πρωτ. 2501/16/24β΄ παρακαλώντας για δικές του ενέργειες αφού ο δήμος Ξάνθης αρνήθηκε να προβεί στην αφαίρεσή τους, παρά τις συνεχείς οχλήσεις της υπηρεσίας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι είναι παράνομα τοποθετημένες και αποσπούν την προσοχή των οδηγών με κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
Ένα και πλέον χρόνο μετά, οι πινακίδες εξακολουθούν να βρίσκονται στο σημείο που τοποθετήθηκαν, αφού δήμος και εισαγγελέας αγνόησαν τα έγγραφα της τροχαίας και κατ’ επέκταση την ισχύουσα νομοθεσία, όπως αποδεικνύεται και από τα έγγραφα.
Το θέμα λοιπόν που εγείρεται πέρα από νομικό είναι και ηθικό και αφορά τόσο στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο έδωσε την έγκριση για την τοποθέτηση των φωτεινών διαφημιστικών πινακίδων παρακάμπτοντας το γράμμα του νόμου όσο και στο δήμο και στην εισαγγελία που πέταξαν στο συρτάρι τα έγγραφα της τροχαίας που ζητούσαν την αφαίρεσή τους.
Οι απαντήσεις λοιπόν που ζητούν οι πολίτες είναι πολλές. Με ποιο δικαίωμα ένα εκλεγμένο όργανο παρακάμπτει τους νόμους του κράτους θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των δημοτών; Πόσο μεγάλο είναι το τίμημα που εισπράττει ο δήμος Ξάνθης προκειμένου να αγνοήσει τη δική μας ασφάλεια; Με ποια δικαιοδοσία η εισαγγελία Ξάνθης αγνοεί έγγραφα της τροχαίας και με βάση ποιου νόμου κρίνει ότι η υπόθεση δεν ευσταθεί και τη βάζει στο αρχείο της; Έχει δικαίωμα ο εισαγγελέας Ξάνθης να προβεί σε τέτοιου είδους ενέργειες όταν μάλιστα το ίδιο το συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομες τις συγκεκριμένες διαφημιστικές πινακίδες; Υπάρχει άραγε η ίδια ανοχή και για ζητήματα απλών πολιτών που φθάνουν στις δικαστικές αίθουσες;
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι ενδιαφέρον θα είχε να δοθεί στη δημοσιότητα η απόφαση βάσει της οποίας τοποθετήθηκαν οι πινακίδες, η οικονομική συμφωνία που έκλεισε ο δήμος Ξάνθης, αλλά και το έγγραφο το οποίο απέστειλε στην τροχαία όταν ζήτησε την αφαίρεσή τους, προκειμένου να δικαιολογήσει τη θέση του.
Ερωτήματα αμείλικτα, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν καθώς η υπόθεση δεν αφορά πλέον μόνο στην ευαισθητοποίηση του Καναλιού 6, που πρώτο είχε αναδείξει το θέμα, αλλά και στην ίδια τη δικαιοσύνη μετά τις ενέργειες του τμήματος τροχαίας Ξάνθης.

Κ.ΚΑΝΑΤΑΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ

…υποψήφιοι βουλευτές που παρεξηγήθηκαν γιατί λέει τους αποκαλέσαμε γλάστρες. Μα δεν το κάναμε εμείς. Ο κόσμος που ψηφίζει το κόμμα τους τα λέει. Εμείς απλώς μεταφέρουμε ό,τι ακούμε γύρω μας. Έλα όμως που και οι ίδιοι έρχονται να επιβεβαιώσουν όλα όσα ακούγονται. Με την αναποφασιστικότητα, με τη μιζέρια, με τη γκρίνια, με την ανασφάλειά τους κάθε άλλο παρά προασπίζονται το χρίσμα που έχουν λάβει. Και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε; Τα πράγματα στη Νέα Δημοκρατία τοπικά είναι δεδομένα. Αν τώρα οι ίδιοι ονειρεύονται, τι να πούμε. Ας πρόσεχαν.

…η απροκάλυπτη κοροϊδία των πολιτών για το πρόγραμμα Συν-κοινωνία. Το δρομολόγιο των δώδεκα για τον αστικό συνοικισμό έχει ήδη καταργηθεί και παρόλα αυτά επιμένουν να μας λένε ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει και να μας δίνουν το αρχικό πρόγραμμα. Επιτέλους, δεν εμπαίζουν εμάς. Εμπαίζουν τους πολίτες οι οποίοι θα κληθούν να τους ψηφίσουν εκ νέου. Λίγος σεβασμός δε βλάπτει. Εκτός κι αν πραγματικά δεν ξέρουν οι αρμόδιοι του δήμου τί πραγματικά συμβαίνει, οπότε τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά. Κάποια από αυτά δε λειτουργούν με αυτόματο πιλότο και θα πρέπει επιτέλους να το καταλάβουν. Εξάλλου τα αστικά έχουν υπογράψει σύμβαση. Την τροποποίησαν αυθαίρετα ή κατόπιν συνεννόησης με το δήμο; Και τι θα γίνει με τα στέγαστρα; Ο κόσμος περιμένει ματαίως κάτω από τη βροχή. Κάποιος λοιπόν ψεύδεται στην όλη υπόθεση. Το ζήτημα είναι ποιος;

…οι φωτεινές διαφημιστικές πινακίδες οι οποίες έχουν κριθεί παράνομες και παρά τα έγγραφα της τροχαίας σε δήμο και εισαγγελέα Ξάνθης εξακολουθούν και υφίστανται. Μάλιστα τώρα που στην κεντρική πλατεία τοποθετήθηκαν και φωτεινοί σηματοδότες η παρανομία είναι ακόμη πιο καραμπινάτη αφού βρίσκονται ακριβώς πίσω από τα φανάρια προκαλώντας, τις νυκτερινές κυρίως ώρες, θάμβωση και σύγχυση τους οδηγούς. Γιατί όμως δήμος και εισαγγελέας αγνόησαν τα έγγραφα της τροχαίας, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα μας σήμερα; Είναι τόσο μεγάλα τα έσοδα του δήμου ώστε να παρακάμπτει τη νομοθεσία; Γιατί κάτι πουλάκια μου είπαν πως έχει ήδη λαμβάνειν, και όχι ευκαταφρόνητο ποσό. Προς τι λοιπόν η επιμονή για τη διατήρησή τους; Εκτός κι αν αποτελούν μέρος της …αισθητικής αναβάθμισης της πλατείας, οπότε πάω πάσο.

…πουλάκι πικραμένο που μέσα στη σύγχυσή του μου εξομολογήθηκε ότι όταν διετέλεσε στο δημοτικό συμβούλιο, αυτό που κυριαρχούσε ήταν ο φόβος των υπολοίπων να έρθουν στην εκπομπή μου στο Κανάλι 6. Δεν κατάλαβε όμως πως για το δημοσιογράφο η επιτυχία είναι ο φόβος των πολιτικών να καθίσουν απέναντί του και όχι η άνεση και η ξεπέτα. Γιατί αυτό σημαίνει ότι κάνει καλά τη δουλειά του. Καλύτερα λοιπόν να μη βρίσκεις ανθρώπους για να κάνεις μια εκπομπή παρά να δουλεύεις τον εαυτό σου και τους τηλεθεατές ότι τάχα ενημερώνεις. Όποιος είναι καθαρός και έχει λόγο και πολιτική άποψη είναι καλοδεχούμενος. Όποιος όμως θεωρεί ότι θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και θα παρακάμψει τις δύσκολες ερωτήσεις, αυτές που τον κάνουν να αισθάνεται άβολα, τότε καλά κάνει και κάθεται στα αυγά του, για να μη χάνουμε κι εμείς το χρόνο μας. Το να σου λέει λοιπόν πολιτευτής ότι φοβούνται να έρθουν στην εκπομπή σου είναι τιμή και όχι μομφή.

…ο υποψήφιος βουλευτής ο οποίος πραγματικά με έχει μπερδέψει. Πέρασε από το ΠΑΣΟΚ, για να συνεχίσει στη Νέα Δημοκρατία και να καταλήξει τελικά στο κόμμα του κυρίου Καρατζαφέρη. Τόση πολιτική συνέπεια, τόσο ξεκάθαρη ιδεολογία, είναι από τις λίγες φορές που συναντώ. Ε ρε τι κάνει κανένας μόνο και μόνο για να βρίσκεται μέσα στα πράγματα. Τώρα θα μου πείτε ποια πράγματα; Να ‘χουμε να λέμε, όπως κάνουν και όσοι πλαισιώνουν ψηφοδέλτια μόνο και μόνο για να χαίρονται ότι είναι παράγοντες. Βρε σεις! Ο καιρός του παραγοντισμού έχει περάσει. Δε σας το είπε κανείς και κάθεστε και ξοδεύεστε άδικα; Πάλι στην αφάνεια θα πέσετε μόλις κλείσουν οι κάλπες. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβετε τόσο το καλύτερο και για εσάς και για εμάς που θα πρέπει ενόψει προεκλογικής περιόδου να ακούμε τον κάθε πικραμένο.

…το μπάχαλο στους Τοξότες όπου οι μετακινήσεις ακραιφνών δεξιών προς το ΠΑΣΟΚ πραγματικά προκαλούν θυμηδία. Πώς έρχονται αλήθεια τα πάνω κάτω!!! Όμως οι ανακατατάξεις δεν εξαντλούνται μόνο εδώ αφού εκτείνονται και εντός του ίδιου του ΠΑΣΟΚ καθώς κορυφαίοι του δήμου Τοπείρου έκαναν στροφή ως προς τους εκλεκτούς τους, μέχρι πρότινος, υποψηφίους βουλευτές. Και μάλιστα χαρακτηρίστηκαν από έντονες φραστικές διαμάχες. Ειρήνη υμίν αδέλφια. Όλοι θα πάρετε κάτι. Η πίτα που έχει να μοιραστεί είναι μεγάλη. Για όλους έχει γι αυτό μη χαλιέστε άδικα.
Δημοσιεύτηκαν οι υποτροφίες για τα παιδιά των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων


Υποτροφίες της τάξεως των 4.000 ευρώ ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για παιδιά αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, ενώ τα κριτήρια βάσει των οποίων θα δοθούν οι εν λόγω υποτροφίες θα είναι κυρίως οικονομικά, θα δοθούν δηλαδή με βάση το ετήσιο εισόδημα των γονέων τους. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για μια από τις υποτροφίες αυτές μπορούν να γίνουν από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου.
Πρόκειται για ένα μέτρο που αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά τις οικογένειες αυτές και ειδικά τους μελισσοκόμους αφού τα τελευταία χρόνια η παραγωγή τους κυμαίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα οι μελισσοκόμοι είχαν ζητήσει και ένα έκτακτο βοήθημα για τη χαμηλή τους παραγωγή κάτι που δεν πήραν, αλλά και το μέτρο αυτό των υποτροφιών κρίνεται αξιόλογο και αρκετά σημαντικό από τους μελισσοκόμους της Ξάνθης. Είναι ένα μέτρο το οποίο είχε εξαγγελθεί εδώ και αρκετό καιρό και τώρα πλέον βρίσκεται στη φάση της υλοποίησής του.
Από αρκούδες και μελισσοφάγους κινδυνεύουν τα μελίσσια της περιοχής μας
Ωστόσο ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα οι μελισσοκόμοι της περιοχής μας είναι οι επιθέσεις από αρκούδες στα μελισσοκομεία τους αφού την περίοδο αυτή οι μελισσοκόμοι είναι αναγκασμένοι να μετακινήσουν τις μέλισσές τους σε ορεινές περιοχές όπου και υπάρχουν ορισμένα φυτά απαραίτητα γι’ αυτούς, τα οποία δε φυτρώνουν σε πεδινές περιοχές. Είναι απαραίτητο το πέρασμα των μελισσών από τα φυτά αυτά για να μπορούν μετά οι μελισσοκόμοι να τα πάνε στα πεύκα.
Στα ορεινά όμως οι μέλισσες δεν μπορούν να τοποθετηθούν κοντά σε κατοικημένες περιοχές αφού εκεί ενοχλούν τους κατοίκους με αποτέλεσμα να τα πηγαίνουν οι μελισσοκόμοι σε απομακρυσμένες περιοχές όπου και έχουν πρόσβαση οι αρκούδες. Το τελευταίο χτύπημα αρκούδας σε μελισσοκομείο έγινε στο χωριό Καστανίτη όπου υπάρχουν ελάχιστοι κάτοικοι και μάλιστα μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το μοναδικό μέτρο που οι μελισσοκόμοι παίρνουν για να αποφύγουν τα χτυπήματα από αρκούδες είναι η τοποθέτηση ηλεκτροφόρων συρμάτων τα οποία όμως δεν είναι και ό,τι το καλύτερο, καθώς αν η αρκούδα θυμώσει από το πρώτο χτύπημα του ηλεκτροφόρου σύρματος και δε φύγει, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά.
Επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για τους μελισσοκόμους είναι τα πουλιά, οι μελισσοφάγοι, τα οποία πέφτουν κατά κοπάδια πάνω στις μέλισσες και κάθονται ακόμα και πάνω στις κυψέλες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγει η μέλισσα για να συλλέξει. Βέβαια με το θέμα αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν εκείνοι που ασχολούνται με τις βαλιλοτροφίες αφού όταν βγει έξω η βασίλισσα για να γονιμοποιήσει, είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο των μελισσοφάγων κι αν κάποιο από τα πουλιά αυτά τη φάει, καταστρέφεται μια ολόκληρη κυψέλη σχεδόν. Ο μοναδικός τρόπος προφύλαξης από τον κίνδυνο αυτό για την ώρα είναι μόνο να κάθονται για ώρες οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι στα μελισσοκομεία τους και φυλάνε τα μελίσσια τους.
Μηνύματα υποψηφίων βουλευτών και κομμάτων

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου έχει ξεκινήσει και οι υποψήφιοι βουλευτές όλων των κομμάτων προσπαθούν μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα να οργανώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τον προεκλογικό τους αγώνα. Βέβαια στον αγώνα αυτό δε συμμετέχουν οι υποψήφιοι μόνο των κοινοβουλευτικών παρατάξεων αλλά και αυτοί των άλλων, μικρότερων κομμάτων που εδώ και χρόνια δίνουν τη δική τους μάχη.
Η Τ θέλοντας να παρουσιάσει στους αναγνώστες της θέσεις και απόψεις τόσο των κομμάτων όσο και των ίδιων των υποψηφίων βουλευτών τους, φιλοξενεί σήμερα υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ καθώς και τον εκπρόσωπο στην Ξάνθη του ΚΚΕ Μ – Λ.


Βογιατζής Κωνσταντίνος, υποψήφιος βουλευτής ΚΚΕ στην Ξάνθη
Οι υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας δεν έχουν προσωπικές φιλοδοξίες, οι φιλοδοξίες τους όλες είναι συλλογικές για την ενδυνάμωση του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα. Αυτό έχει να κάνει με την πρόταση που το κόμμα έχει κάνει προς τους εργαζόμενους, προς όλο τον ελληνικό λαό για την αύξηση των ποσοστών του σε αυτές τις εκλογές τα οποία θα είναι μία εγγύηση, μία παρακαταθήκη ώστε μετά τις εκλογές τη δύναμη αυτή που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός, θα την εναποθέσουμε ώστε να δυναμώσουμε το εργατικό κίνημα, να μπορέσουμε να βάλουμε πλάτη και να αντισταθούμε στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που πρόκειται να πάρουν οι κυβερνήσεις είτε της Νέας Δημοκρατίας είτε του ΠΑΣΟΚ είτε ακόμα και μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας.
Οι κομματικές δυνάμεις της παράταξής μας δεν ξεκόβουν ποτέ από τον εργαζόμενο λαό, υπάρχει πάντα η επαφή, συζητάμε πάντα με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα τους, για τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ, για ποιο λόγο θα πρέπει να ψηφίσουν στις εκλογές αυτές το κόμμα μας. Ήδη οργανώνουμε κουβέντες και συσκέψεις με τους εργαζόμενους. Είμαστε το μοναδικό κόμμα το οποίο δεν ψήφισε τα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία εδώ και πολλά χρόνια εφαρμόζονται στη χώρα μας προς τις κατευθύνσεις που επιτάσσει η ευρωπαϊκή ένωση.
Είναι το μοναδικό κόμμα το οποίο σε χώρους εργασίας αντιστάθηκε, όπου δηλαδή υπήρχαν κομμουνιστές, υπογράφηκαν συλλογικές συμβάσεις οι οποίες ήταν πολύ πιο πάνω από την εθνική συλλογική σύμβαση, ανακλήθηκαν απολύσεις και αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω εκ περιτροπής εργασίες. Για τους λόγους αυτούς και σε αυτές τις εκλογές προτρέπουμε τους εργαζόμενους να ψηφίσουν ΚΚΕ. Δε λέμε ότι το ΚΚΕ μπορεί να φέρει κάποια αλλαγή στην υπάρχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας μας, η ενδυνάμωση του ΚΚΕ πάει πακέτο με την άνοδο του εργατικού κινήματος ώστε να μη μπορέσουν να περάσουν αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα που σκοπεύουν να εφαρμόσουν μετά τις 5 Οκτωβρίου. Όσο πιο ισχυρό είναι μέσα στη βουλή το ΚΚΕ τόσο πιο ισχυρή αντιπολίτευση θα έχει ο λαός μέσα σε αυτήν.


Χατζησάββας Στέφανος, εκπρόσωπος ΚΚΕ Μ – Λ στην Ξάνθη
Το ΚΚΕ Μ – Λ καταβαίνει σε όλες τις περιφέρεις της Ελλάδας σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές όπως άλλωστε και στις προηγούμενες. Το ψηφοδέλτιό μας στο νομό Ξάνθης αυτή τη φορά είναι μονοπρόσωπο, είναι ψηφοδέλτιο λιτότητας θα έλεγα με μοναδικό υποψήφιο τον οδοντίατρο Ιάκωβο Οικονομίδη. Θα μπορούσα να πω πως το ψηφοδέλτιό μας αυτό ανταποκρίνεται στην κατάσταση που επικρατεί σε όλους τους εργαζόμενους, στην προσπάθεια μεταφοράς της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.
Το ΚΚΕ Μ – Λ ποτέ μέχρι τώρα δεν αποδέχτηκε χρηματοδότηση από το κράτος, βέβαια τα τελευταία χρόνια τη χρηματοδότηση αυτή τη δικαιούνται μόνο τα εντός βουλής κόμματα. Ωστόσο και παλαιότερα, όταν τη δικαιούμασταν εμείς, την αρνηθήκαμε γιατί θεωρούμε ότι είναι σκανδαλώδες να δίνονται εκατομμύρια ευρώ κυρίως στα δύο κόμματα εξουσίας από την τσέπη φυσικά του ελληνικού λαού, με στόχο να εκμαιεύσουν την ψήφο του και να εφαρμόσουν μια πολιτική η οποία θα είναι εις βάρος του. Επίσης κατά την άποψή μας είναι επίσης απαράδεχτο τη χρηματοδότηση αυτή να τη δέχονται και τα άλλα κόμματα και κυρίως αυτά της αριστεράς, να συμβάλουν δηλαδή σε κάτι που επαναλαμβάνω το κρίνουμε ως σκανδαλώδες.
Εμείς βάζουμε σαν στόχο σ’ αυτήν την κάθοδό μας σ’ αυτές τις εκλογές, να προωθήσουμε την αντίληψη της δημιουργίας αντιστάσεων και αγώνων από το λαό, της δημιουργίας ενός ευρύτερου μετώπου αντίστασης στις μέχρι τώρα πολιτικές. Ένας δεύτερος στόχος που βάζουμε και ο οποίος προέρχεται από την τωρινή κατάσταση του λαού τον οποίον κατά κύριο λόγο εκφράζουν οι δυνάμεις της αριστεράς, είναι η δημιουργία μιας νέας αριστεράς. Δυστυχώς έχει αποδειχθεί στο προηγούμενο διάστημα, παρόλο που έχουν ξεσπάσει αγώνες και για το ασφαλιστικό και για εργασιακά ζητήματα και για την εκπαίδευση, η υπάρχουσα αριστερά δεν μπορεί και δε θέλει να προωθήσει παραπάνω αυτούς τους αγώνες.
Είναι λοιπόν αναγκαίο να δημιουργηθεί μια νέα, ανατρεπτική αριστερά που να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σήμερα. Καλούμε λοιπόν όλους τους Ξανθιώτες να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό μας αυτό και να αγωνιστούν μαζί μας για όλα τα παραπάνω


Νίκος Καλιαμπάκας, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη
Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε εγρήγορση, συστράτευση και συμμετοχή όλους όσους θέλουν να αντισταθούν στην υποβάθμιση της πολιτικής μας ζωής. Στη βάναυση επίθεση κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την καταδίκη χιλιάδων ανθρώπων στη φτώχεια και στην ανέχεια. Στην απαγόρευση που θέλουν να επιβάλουν στους νέους να ελπίζουν, ακόμα και να ονειρεύονται. Καλούμε τους πολίτες της Ξάνθης να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμμαχος η τεχνολογία στην προσπάθεια για αύξηση της τουριστικής κίνησης στη Θράκη


Σε πολύ σύντομο όπως φαίνεται χρονικό διάστημα θα υπάρχουν στην πόλη μας τοποθετημένα πέντε μηχανήματα τα οποία θα λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, θα είναι ημιστεγασμένα και θα μπουν σε πέντε κεντρικά σημεία της πόλης, κεντρική πλατεία, πλατεία Ελευθερίας, πλατεία Αντίκα και σε ακόμα δυο σημεία που δεν έχουν ακόμα καθοριστεί.
Το μηχάνημα αυτό θα λειτουργεί με την αφή και θα δίνει πληροφορίες για όλο το νομό Ξάνθης, για τα ξενοδοχεία όπου και θα μπορεί κανείς μέσω του μηχανήματος αυτού να κάνει κράτηση δωματίου, για τα εστιατόρια του νομού, τα καταστήματα λαϊκής τέχνης, τα ζαχαροπλαστεία, τα καφέ, τα νυχτερινά μαγαζιά κ.α.
Το κόστος των μηχανημάτων αυτών θα είναι μηδενικό για τους τοπικούς φορείς, δήμο και νομαρχία αφού ο σύνδεσμος ξενοδόχων Θράκης έχει χαράξει μια γραμμή βάσει της οποίας μπορεί να φέρει στον τόπο μας προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να ζητηθούν χρήματα από εθνικούς πόρους αλλά θα πληρώνονται από τα διάφορα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η ενέργεια αυτή θα πρέπει να τονίσουμε πως πραγματοποιείται σε συνεργασία με το σύνδεσμο ξενοδόχων Βουλγαρίας, έχει ήδη δημιουργηθεί μια κοινή ιστοσελίδα και τώρα που θα τοποθετηθούν τα μηχανήματα αυτά στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη και αντίστοιχα σε τρεις πόλεις της νότιας Βουλγαρίας, το Χάσκοβο, το Τσεπελάρε και το Σμόλιαν. Ενώ στο πλαίσιο αυτής της συνεργασία των δύο συνδέσμων ξενοδόχων αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες δραστηριότητες.
Σε ό,τι αφορά στο δήμο Ξάνθης, ο ίδιος ο δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης ενδιαφέρθηκε για την τοποθέτηση των μηχανημάτων αυτών και μάλιστα ο ίδιος υπέδειξε και τα σημεία στα οποία πρέπει να τοποθετηθούν. Πρόκειται για μια κίνηση που αναμένεται να συμβάλει ιδιαίτερα και στην επισκεψιμότητα του νομού με δεδομένο μάλιστα ότι η Ξάνθη είναι ο πλέον κατάλληλος προορισμός για τις λεγόμενες διήμερες αποδράσεις.
Έτσι όταν κάποιος φτάνει στην πόλη μας με την ψυχή στο στόμα αργά το βράδυ της Παρασκευής και δεν έχει κάνει κράτηση δωματίου σε κάποιο ξενοδοχείο και μάλιστα δε γνωρίζει πού πρέπει να πάει, θα πρέπει να αγοράσει κάποιον οδηγό της πόλης και μάλλον θα μπορεί να τον αγοράσει την επόμενη μέρα αφού δύσκολα θα το βρει τις βραδινές ώρες.
Με αυτό το μηχάνημα όμως θα μπορεί να βρει τα πάντα άμεσα και μάλιστα θα μπορεί να βρει και έτοιμα προγράμματα δράσεως για όλο το διήμερο που θα μείνει στην πόλη μας. Οι πληροφορίες στα μηχανήματα αυτά θα διοχετεύονται από τον ίδιο το δήμο Ξάνθης ενώ πιθανόν να δίνονται ανάλογες πληροφορίες στα μηχανήματα αυτά και από τη νομαρχία αν και το τελευταίο δεν είναι ακόμα σίγουρο.
Το μόνο σίγουρο είναι πως τα μηχανήματα αυτά θα δώσουν μια νέα τουριστική πνοή στην πόλη μας και θα διευκολύνουν κατά πολύ τους επισκέπτες και βέβαια ένας ευχαριστημένος επισκέπτης είναι πάντα η καλύτερη διαφήμιση για έναν τόπο.

Σ. Καραχότζα
Μειωμένο το ποσοστό αμβλώσεων στο νομό


Η άμβλωση συνεχίζει να είναι μια επικίνδυνη και ψυχοφθόρα διαδικασία

Μειωμένα εμφανίζονται τα ποσοστά των αμβλώσεων στο νομό μας τα τελευταία χρόνια, γεγονός που οφείλεται κυρίως στο ότι οι νέοι ενημερώνονται περισσότερο για τις μεθόδους αντισύλληψης.
Οι αμβλώσεις εμφανίζονται σε γυναίκες όλων των δεκαετιών της αναπαραγωγικής ηλικίας, που δυστυχώς αρκετές φορές καταλήγουν να συμβουλεύονται το γυναικολόγο τους για τον τερματισμό μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, η οποία πολλές φορές συμβαίνει και κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου για οικογενειακούς, οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, πολλές φορές όμως γίνεται και για ιατρικούς λόγους.
Η άμβλωση είναι μια επέμβαση που επηρεάζει γενικά τους εμπλεκόμενους σ’ αυτήν, όμως πρόσωπο που επηρεάζεται ψυχολογικά τα μέγιστα είναι η μητέρα, μέσα στο σώμα της οποίας λαμβάνει χώρα η άμβλωση και η οποία μπορεί να έχει και σωματικές επιπτώσεις που να προκαλέσουν ή να επιτείνουν τα ήδη υπάρχοντα ψυχολογικά της προβλήματα.
Όμως δεν είναι η μητέρα το μόνο πρόσωπο που επηρεάζεται. Ο πατέρας επηρεάζεται εξίσου, αν φυσικά γνωρίζει το γεγονός. Οι γιατροί που εκτελούν αυτές τις επεμβάσεις και είναι έτσι άμεσα εμπλεκόμενοι, εμφανίζουν κι αυτοί ποικίλα συνειδησιακά προβλήματα, όπως και οι γονείς της μητέρας ή του πατέρα του εμβρύου.
Μια ηθελημένη έκτρωση λοιπόν μπορεί να είναι ψυχολογικά καταστρεπτική.
Μελέτες αποκάλυψαν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των γυναικών που υποβάλλονται σε έκτρωση, σε βαθμό που οι ειδικοί έχουν εντάξει τα συμπτώματα σε ειδική κατηγορία της μετατραυματικής αγχώδους διαταραχής, το «μετεκτρωτικό σύνδρομο». Πολλές γυναίκες, σε ποσοστό 44% παρουσιάζουν νευρικές διαταραχές, άλλες διαταραχές ύπνου, πολλές προβλήματα στη μετέπειτα σεξουαλική τους ζωή. Πολλές γυναίκες μετά από μια άμβλωση αναγκάζονται να επισκεφθούν ψυχίατρο και κάποιες αναφέρουν ιδεασμό αυτοκτονίας.
Ακόμη όμως και αν η επιστήμη έχει εξελιχθεί ραγδαία, υπάρχει πάντα η πιθανότητα και σωματικών επιπτώσεων ή επιπλοκών λόγω άμβλωσης.
Αν και πολύ σπάνιο, μπορεί να προκληθεί ακόμη και θάνατος, με κύριες αιτίες την αιμορραγία, τη μόλυνση, την εμβολή ή ακόμη και την αναισθησία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η νόμιμη έκτρωση αναφέρεται ως η πέμπτη σε έκταση αιτία θανάτου για τις μητέρες στις ΗΠΑ.
Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μία έκτρωση αντιμετωπίζουν κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας 2,3 φορές μεγαλύτερο απ' ότι οι γυναίκες που δεν έχουν κάνει έκτρωση, και οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε δύο ή περισσότερες εκτρώσεις αντιμετωπίζουν κίνδυνο 4,92 φορές μεγαλύτερο. Παρόμοια αυξημένοι κίνδυνοι εμφάνισης καρκίνου στις ωοθήκες και στο ήπαρ έχουν επίσης συσχετιστεί με τη μία ή και τις περισσότερες της μίας εκτρώσεις.
Ένα ποσοστό 2 - 3% των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε έκτρωση μπορεί να έχει υποστεί διάτρηση μήτρας, ενώ σημαντικές ρήξεις του τραχήλου που απαιτούν ράμματα συμβαίνουν σε τουλάχιστον 1% των εκτρώσεων που πραγματοποιούνται εντός του πρώτου τριμήνου.
Η έκτρωση σχετίζεται με βλάβη στον τράχηλο και τη μήτρα που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρώιμου τοκετού, εμφάνισης επιπλοκών κατά τον τοκετό και ανώμαλη ανάπτυξη του πλακούντα στις επόμενες κυήσεις. Αυτά τα είδη αναπαραγωγικών επιπλοκών είναι οι κύριες αιτίες γεννήσεων παιδιών με προβλήματα.
Όσον αφορά στις άμεσες επιπλοκές, περίπου το 10% των γυναικών που επιλέγουν την έκτρωση θα υποφέρει από άμεσες επιπλοκές, από τις οποίες το ένα πέμπτο περίπου θεωρούνται απειλητικές για τη ζωή. Οι εννέα περισσότερο συνήθεις επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια μιας έκτρωσης είναι μόλυνση, ακατάσχετη αιμορραγία, εμβολή, ρήξη ή διάτρηση της μήτρας, επιπλοκές από την αναισθησία, σπασμοί, διαταραχές πήξεως, βλάβες στον τράχηλο και σοκ ενδοτοξίνης. Οι πιο συνήθεις "δευτερεύουσες" επιπλοκές είναι πυρετός, εγκαύματα δευτέρου βαθμού, χρόνιος κοιλιακός πόνος, εμετός, γαστρεντερικές διαταραχές και ευαισθητοποίηση Rhesus.
Συχνά ακούγεται ότι η άμβλωση πρέπει να γίνεται όταν η εγκυμοσύνη είναι "ανεπιθύμητη" από τη μητέρα. Επίσης συχνά η "ανεπιθύμητη" εγκυμοσύνη ταυτίζεται με την "απρογραμμάτιστη" και ακόμα συχνότερα αποσιωπάται το ότι "ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη" σημαίνει "ανεπιθύμητο παιδί", εκτός κι αν οι υπέρμαχοι της άμβλωσης επιθυμούν να καταφύγουν στο επιχείρημα ότι "η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σημαίνει ένα ανεπιθύμητο παιδί, που αν γεννηθεί θα γίνει δυστυχισμένο".
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη δεν είναι απλά ένα λάθος. Είναι το δικό σου παιδί. Από πότε το δικαίωμα καθενός στη ζωή εξαρτάται από το αν κάποιος άλλος τον θέλει; Πως μπορεί ένας άνθρωπος να χαρακτηριστεί ανεπιθύμητος;
«Θα υπηρετήσω την περιοχή που με γέννησε»


Είναι ο άνθρωπος που από την πρώτη μέρα που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την εξουσία της χώρας, εκπροσώπησε την περιοχή μας αλλά και ολόκληρη τη χώρα ως υπουργός, στην αρχή στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και τέλος στο υπουργείο Μεταφορών. Κατηγορήθηκε ότι έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στη Θράκη απ’ ότι στην υπόλοιπη χώρα και μάλιστα κάποιοι βιάστηκαν να πουν ότι θα είναι υποψήφιος όχι στην περιοχή του, αλλά σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Ωστόσο ο ίδος δηλώνει πως δε θα εγκαταλείψει τον τόπο του κι ότι θα συνεχίσει να τον υπηρετεί είτε ως βουλευτής κυβέρνησης είτε ως βουλευτής αντιπολίτευσης. Πρόκειται για τον κύριο Ευριπίδη Στυλιανίδη ο οποίος μέσα από την Τ μιλάει για τα όσα έγιναν στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επί των ημερών του. Να επισημάνουμε πως η παρούσα συνέντευξη αποτελεί μέρος συνέντευξης που προβλήθηκε από το Κανάλι 6.
Κύριε Στυλιανίδη, πολλοί ήταν εκείνοι που σας κατηγόρησαν ότι ενώ ήσασταν υπουργός και όχι ένας απλός βουλευτής, δώσατε όλο το βάρος και όλη την προσοχή σας στο νομό σας και αφήσατε στο περιθώριο την υπόλοιπη περιφέρεια. Τι απαντάτε στις κατηγορίες αυτές;
Οι απαντήσεις που έχω να δώσω είναι πολλές και νομίζω πειστικές. Ο Κώστας Καραμανλής μου έκανε την τιμή να με δοκιμάσει σε τρία διαφορετικά υπουργεία, σε ένα εθνικό υπουργείο, το υπουργείο Εξωτερικών, σε ένα θεσμικό υπουργείο, το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και σε ένα μεταρρυθμιστικό θα έλεγα υπουργείο, το υπουργείο Μεταφορών. Σε κάθε μια από τις τρεις αυτές περιπτώσεις προσπάθησα να αποκαταστήσω την αδικία που τα προηγούμενα χρόνια είχε γίνει εις βάρος ολόκληρης της περιφέρειάς μας κι αυτό μπορώ να σας το αποδείξω και με στοιχεία και να αποστομώσω όλους αυτούς που με έναν θα έλεγα αφελή τοπικισμό προσπαθούν να καλύψουν τη δική τους ανεπάρκεια ή τη μη αποδοτικότητά τους όταν είχαν κυβερνητικές θέσεις.
Ο κάθετος άξονας Δράμα - Καβάλα που έφερε φέτος σοβαρά έσοδα και στους δύο νομούς και συνέβαλε στην τουριστική ανάδειξη και ανάπτυξη της Θάσου είναι ένα έργο που έγινε επί των ημερών μου στο υπουργείο Εξωτερικών και μάλιστα με προσωπική μου επιμέλεια. Η ενίσχυση των εξαγωγών των κρασιών και της αγροτικής παραγωγής των δύο αυτών νομών, ο κάθετος άξονας Ξάνθη - Βουλγαρία που έχει δρομολογηθεί ως έργο, ως αποτέλεσμα συνεργασίας και με το συνάδελφο τον Αλέξανδρο Κοντό και με το νομάρχη και με το δήμαρχο Ξάνθης, προσπαθήσαμε όλοι μαζί και, με τη δική μου βοήθεια όταν ήμουν στο υπουργείο Εξωτερικών, υπεγράφη η διακρατική συμφωνία που είχε ξεκινήσει τη διαπραγμάτευσή της ο σημερινός πρόεδρος της δημοκρατίας και βεβαίως δρομολογήθηκε το έργο.
Ο κάθετος άξονας Κομοτηνής ο οποίος χαρακτηριζόταν από τους αντιπάλους μας δρόμος φάντασμα και τον περπατήσαμε προχθές στη νέα του χάραξη μαζί με τον πρωθυπουργό, είναι μια πραγματικότητα που θα λειτουργήσει από το τέλος του 2010. Βεβαίως είναι και η αναβάθμιση του κάθετου άξονα Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο. Η ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού που δεν είναι βέβαια δική μου φροντίδα αλλά είναι και δική μας συλλογική πίεση. Ο προαστιακός σιδηρόδρομος που είναι δική μου απόφαση και που θα συνδέει την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη και άρχισε ήδη να λειτουργεί. Υπάρχουν πλέον τρεις προαστιακοί σιδηρόδρομοι στη χώρα μας, οι δύο αναπτύχθηκαν με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε ο προαστιακός Θράκης.
Αρχικά η Ξάνθη ήταν εκτός αυτού του σχεδιασμού, μιλούσαμε μόνο για Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη αλλά με δική μου απόφαση εντάξαμε τελικά και την Ξάνθη. Το τρένο θα ταξιδεύει μέρα και νύχτα στα κενά των αρτηριακών τρένων προκειμένου να μετακινεί τον κόσμο μόνο με 0.80 ευρώ από τη μια πόλη στην άλλη. Αυτό είναι κάτι που ενώνει τις αγορές το πρωί και τονώνει το εμπόριο και την κινητικότητα, ενώ το βράδυ ενώνει τη φοιτητική ζωή λυτρώνοντας τη Θράκη από τα τροχαία ατυχήματα που κυρίως οφείλονται στο γεγονός ότι πολλοί νέοι πηγαίνουν να διασκεδάσουν στη γειτονική πόλη και επιστρέφουν μεθυσμένοι. Το τρένο άρχισε να λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία, να προσθέσω ακόμα ότι η γραμμή αυτή έχει προεκταθεί και προς το βόρειο Έβρο με τοπικό τρένο Αλεξανδρούπολη - Δίκαια και προς την Καβάλα τώρα που ολοκληρώθηκε πια η μελέτη για τη χάραξη Καβάλα - Τοξότες, οπότε και η Καβάλα μπαίνει πια στο σιδηροδρομικό χάρτη.
Επίσης με δική μου εντολή ξεκίνησε η μελέτη της σιδηροδρομικής Εγνατίας, ένα χρόνιο αίτημα της Θράκης το οποίο πρώτη φορά το αγγίζει η πολιτεία, συνδέει Θεσσαλονίκη με Κήπους περνάει από την Καβάλα, κατεβάζει διπλή ηλεκτροδοτημένη γραμμή από Δράμα και Σέρρες στο λιμάνι της Καβάλας, επισπεύδει την απόσταση από τη Θεσσαλονίκη και βεβαίως δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περισσότερες εξαγωγές και στη γειτονική Τουρκία αλλά και στη γειτονική Βουλγαρία. Όσο για τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, αυτά ήδη ανακαινίζονται. Το μεν αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης αποκτά ένα νέο αεροσταθμό και για το δε αεροδρόμιο της Καβάλας έχουν ήδη εγκριθεί σημαντικά κονδύλια για τη βελτίωση του. Στην Κομοτηνή γίνεται ένα μικρό αεροδρόμιο γενικής αεροπορίας που παράλληλα θα είναι και αεραθλητικό κέντρο και πιστεύω ότι θα δημιουργήσει μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες που θα τονώσουν ευρύτερα την περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Κύριε υπουργέ, ορισμένοι λένε ότι ανοίγετε τους κόμβους για να διευκολύνετε περισσότερο τις επιχειρήσεις που μεταστεγάζονται στις γειτονικές χώρες αναζητώντας φθηνό κόστος εργασίας.
Ζούμε σε μια ενιαία αγορά και όποιος θα προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες, αυτός θα προσελκύσει και τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια. Στην περιοχή μου νομίζω πως το στοίχημα αυτό το κερδίζω αρκεί να σας πω ένα πολύ σημαντικό έργο που είναι σε εξέλιξη, το μεγάλο εμπορικό πάρκο του Ιάσμου. Η επένδυση στο έργο αυτό ξεπερνάει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ένα έργο το οποίο ήταν προγραμματισμένο να γίνει στη νότια Βουλγαρία, δηλαδή πάνω σε έναν εκ των δύο κάθετων αξόνων, σε μια τέτοια περίπτωση θα είχαμε μόνο ζημιά και κανένα όφελος.
Σπεύσαμε λοιπόν να διεκδικήσουμε για την περιοχή μας τη συγκεκριμένη επένδυση, διεκδικώντας παράλληλα μερικά συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Πρώτον τις θέσεις εργασίας που θα ξεπεράσουν τις 1.200.
Ωστόσο κύριε Στυλιανίδη τα συνδικαλιστικά κινήματα αντιδρούν λέγοντας πως αν οι θέσεις αυτές θα είναι τετράωρης απασχόλησης ή ευέλικτης μορφής εργασίας, τότε δε μειώνουν το πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή μας.
Συμφωνώ μαζί σας αλλά πρέπει να σας πω πως δεν υπήρχαν πριν και θα υπάρχουν τώρα. Εκτιμώ ότι θα υπάρχουν όλων των ειδών θέσεις εργασίας, από μόνιμες θέσεις μέχρι και θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού. Ένας χώρος με 60.000 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων επιχειρήσεων, με 300 στρέμματα περιβάλλοντα χώρο, με 6 στρέμματα κατασκευασμένης λίμνης, με αθλοπαιδιές ή οτιδήποτε άλλο κάνουν οι επενδυτές, αντιλαμβάνεστε ότι δε στοχεύει να επιβιώσει από τα 30.000 καταναλωτικά πρόσωπα της Ροδόπης και τα άλλα τόσα της Ξάνθης.
Σύμφωνα με τις μελέτες που εγώ έχω δει, ο στόχος τους είναι να προσελκύσουν τουλάχιστον τρία εκατομμύρια καταναλωτές από τη νότια Βουλγαρία και από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και βεβαίως, πλην των θέσεων εργασίας, ένα από τα βασικά ανταλλάγματα που μέχρι τώρα προσεφέρθησαν στην περιοχή είναι ότι θα δώσουνε προνομιακούς όρους εγκατάστασης σε παραρτήματα ή σε κεντρικά τοπικών επιχειρήσεων οι οποίες θα προβάλουν και θα πωλούν τοπικά προϊόντα.

Βέβαια το εμπορικό αυτό κέντρο τρομάζει τις τοπικές επιχειρήσεις.
Το αντιλαμβάνομαι αυτό που μου λέτε αλλά το εμπορικό αυτό κέντρο θα ερχόταν έτσι κι αλλιώς πάνω από τα σύνορα μας κι άρα δε θα γλύτωναν οι τοπικές επιχειρήσεις από τις όποιες αρνητικές συνέπειες του.
Από τις εξελίξεις αυτές θα ωφεληθούν επίσης τα βιομηχανικά πάρκα καθώς και οι βιομηχανικές περιοχές, εμείς στη Ροδόπη το ζούμε ήδη αυτό. Ξαναζωντάνεψε το βιομηχανικό πάρκο Σαππών με μια νέα επένδυση και προσέλαβε πάνω από 150 άτομα, ενώ διαπραγματευόμαστε άλλες δυο επενδύσεις εκεί. Το ίδιο και στη βιομηχανική περιοχή, όπου παρά τις δύσκολες συγκυρίες και παρά την προσπάθειά μας να προστατέψουμε προβληματικές επιχειρήσεις, ήρθαν νέες επενδύσεις οι οποίες μάλιστα βραβευτήκαν ως οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης ως προς το κομμάτι αυτό θα πρέπει να πω ότι μέσα από όλα τα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων ή και θέσεων εργασίας, δόθηκε προτεραιότητα στην περιφέρεια μας, μόνο στο νομό Ροδόπης πάνω από χίλιες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στα προγράμματα αυτά και διασφάλισαν έτσι τις θέσεις εργασίας που είχαν.
Δύο ακόμα μεγάλα έργα της κυβέρνησης Καραμανλή στην περιοχή μας είναι η ενδυνάμωση του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Καβάλας. Επί των ημερών μου αποφασίστηκε να αυξηθούν κατά 25% οι εισακτέοι φοιτητές στη Θράκη, κάτι που μαζί με τις πολλές νέες σχολές και νέα τμήματα που λειτούργησαν στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο, έφερε χιλιάδες ακόμα φοιτητές στην περιοχή και σαν άμεση συνέπεια αυτού ήταν να λειτουργήσει ξανά η οικοδομή, πολλοί άνεργοι να εργαστούν, να αυξηθεί η εμπορική κίνηση, να νοικιαστούν τα ανοίκιαστα σπίτια, να δημιουργηθεί μια ζωντάνια στο χώρο της διασκέδασης όπου και δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας,
Δύο έργα σημαντικά για την περιοχή μας είναι το δίκτυο υπόγειας άρδευσης στην Ξάνθη και το φράγμα του Ιάσμου. Επίσης την περίοδο 2000 – 2004 που η περιοχή μας δεν είχε κανέναν υπουργό, οι αγρότες του νομού Ροδόπης πήραν 12 εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις, την περίοδο 2005 – 2009 πήραν 90 εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις.
Ένα αρκετά σοβαρό ζήτημα που απασχολεί το νομό Ροδόπης είναι η υποψηφιότητα Καρατζαφέρη εκεί. Εσείς πώς βλέπετε την κίνηση του αυτή;
Ο κύριος Καρατζαφέρης είναι καλοδεχούμενος, εμείς οι Θρακιώτες είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι, θα τον καλωσορίσουμε και θα τον φιλοξενήσουμε. Ποτέ όμως δεν αναθέτουμε τα του οίκου μας σε επισκέπτες. Ο κύριος Καρατζαφέρης θα δει για πρώτη φορά την Κομοτηνή τώρα που θα έρθει ως υποψήφιος και αμφιβάλλω πολύ αν θα την ξαναδεί μετά τις εκλογές. Ναι μεν έρχεται να πολιτευτεί στην περιοχή μας ένας πολιτικός αρχηγός και μπράβο του γι’ αυτό, αλλά τί σκοπιμότητες υπηρετεί η κίνηση αυτή; Μπορεί να διεκδικήσει πολλές ψήφους από μια μικρή περιοχή και μάλιστα τη στιγμή που απευθύνεται μόνο στο μισό πληθυσμό, δηλαδή μόνο στο χριστιανικό της στοιχείο; Όχι βέβαια. Επίσης ούτε έδρα διεκδικεί διότι για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να νικήσει τα υπόλοιπα του πρώτου κόμματος. Αυτό με βάση τις ψήφους που πήρε στο νομό Ροδόπης τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, είναι αδύνατο.
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έρχεται να πολεμήσει το τουρκικό προξενείο, το πολεμά όμως ή με τη στάση του αυτή πολώνει όλους τους ακραίους κύκλους της τουρκικής πολιτικής και άρα συμβάλλει στη χειραγώγηση της μειονότητας; Μήπως το μόνο που καταφέρνει είναι να διαταράσσει την ομαλή συμβίωση των δύο στοιχείων βάζοντας όρους εθνικισμού και ακραίων συμπεριφορών; Η κοινωνία μας όλα αυτά τα χρόνια έδειξε μια τρομερή ωριμότητα, προκλήθηκε από ακραίες συμπεριφορές της άλλης πλευράς αλλά αντέδρασε ώριμα.
Χριστιανοί και μουσουλμάνοι βρήκαν τον τρόπο να συνεργαστούν, άρχισε να γίνεται με ήρεμο τρόπο η ενσωμάτωση μέσα σε μία ευρωπαϊκή κοινωνία. Εγώ προσωπικά σε όλα τα υπουργεία που πήγα, λειτούργησα ως υπουργός του συνόλου και δεν έκανα ποτέ διακρίσεις ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Δόθηκαν χρήματα σε όλα τα σχολεία, δημόσια και μειονοτικά, χρηματοδοτήθηκαν οι σχολικές εφορίες, διευκολύνθηκαν και στην απόκτηση τουρκόφωνων βιβλίων, μπήκε πιλοτικά η τουρκική γλώσσα, έγιναν μια σειρά από παρεμβάσεις για την ενίσχυση των δικαιωμάτων της μειονότητας και στα θέματα των μιναρέδων και στα θέματα της ανεξιθρησκίας τους και στα θέματα των υπηρεσιών και στα θέματα του εισοδήματός τους και γενικότερα δημιουργήθηκε μια συνθήκη ειρηνικής διαβίωσης.
Έρχεται τώρα μια ακραία φωνή να τα διαταράξει όλα αυτά και να δημοκοπήσει στην πλάτη μας χωρίς να σκέφτεται τί θα αφήσει πίσω την επόμενη μέρα. Εμείς δε θέλουμε να επιστρέψουμε δύο και τρεις δεκαετίες πίσω, θεωρούμε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ευρωπαϊκή πορεία εδώ και όλοι θα πρέπει να θεωρούνται Ευρωπαίοι πολίτες. Όταν κάποιος λειτουργεί όπως ο κύριος Καρατζαφέρης και κάνει τέτοιες διακηρύξεις, μπορεί να φαίνεται ως υπερπατριώτης και να ενθουσιάζει κάποιους, αλλά αν σκεφτεί λίγο πιο βαθειά διευκολύνει την εκλογή δύο μειονοτικών στην Κομοτηνή και πετυχαίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει ότι έρχεται να κάνει. Για να το πω ξεκάθαρα, ο στόχος της υποψηφιότητας Καρατζαφέρη στην Κομοτηνή είμαι εγώ και κανένας άλλος διότι ξέρει πολύ καλά πού έρχεται και τί ζημιά κάνει με την υποψηφιότητά του αυτή. Αν είχε έστω και ελάχιστες πιθανότητες να διεκδικήσει πολλές ψήφους ή μια έδρα για το κόμμα του, θα ήταν μια θεμιτή ενέργεια, όταν όμως το κάνει για να προκαλέσει εντυπώσεις υπερπατριώτη σε όλη την Ελλάδα γνωρίζοντας τη ζημιά κάνει στη Ροδόπη και γενικότερα στη Θράκη, είναι μια πέρα για πέρα ατυχής επιλογή. Εκτιμώ ότι η θρακιώτικη κοινωνία το γνωρίζει αυτό και είμαι βέβαιος πως θα λειτουργήσει με ευθύνη και ωριμότητα. Ο κύριος Καρατζαφέρης με την υποψηφιότητα του αυτή υπηρετεί το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει πως θέλει να πετύχει.
Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη, δως της κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι ν’ αρχινίσει…… «Το παραμύθι δίχως τέλος».
Μια φορά κι ένα καιρό ήταν μια ευτυχισμένη πολιτεία που ζούσανε ήσυχα και ειρηνικά οι πολίτες της ώσπου κάποια στιγμή ο αρχηγός του κράτους αποφάσισε να κάνει εκλογές. Η ταλαιπωρία των πολιτών άρχισε να γίνεται αβάσταχτη γιατί ο μεγάλος αρχηγός (αναποφάσιστος κι αυτός) δεν ήξερε ποιους πολίτες να επιλέξει να τον εκπροσωπούν στην πολιτεία. Κι επειδή είχαν και Δημοκρατία, δηλαδή τέσσερις λύκοι και ένα πρόβατο να ψηφίζουν για φαγητό σύμφωνα με τον Αρκά, η ταλαιπωρία έγινε αβάσταχτη γιατί έχασαν τους ρόλους τους οι λύκοι και τα πρόβατα. Άρχισαν να ψάχνουν μήπως κάτω από την προβιά, τους πεταχτεί κανένα σουβλερό δόντι και τότε πω πω μεγάλο κακό που θα τους έβρισκε. Στο τέλος ο μεγάλος αρχηγός αποφάσισε αλλά αντί αυτό να ηρεμήσει την κατάσταση, τότε ξέσπασε μεγαλύτερο κακό. Φαγωμάρα και αλληλοκατηγόριες, λύκοι και πρόβατα μπλέχτηκαν τόσο άσχημα που η ιστορία τελειωμό δεν είχε. Μην περιμένετε να σας πω το τέλος και ότι αυτοί ζήσαν καλά κι εμείς καλύτερα. Γιατί το πιο σωστό θα ήταν να λέγαμε κι αυτοί ζήσαν καλά κι εμείς χειρότερα. Άλλωστε τέλος γι’ αυτό το παραμύθι δεν υπάρχει , γι’ αυτό και το ονόμασαν το παραμύθι δίχως τέλος. Ή μήπως να το ονομάσουμε το παραμύθιασμα δίχως τέλος.
Οι πολίτες της όμορφης πολιτείας μας πλέον δεν θέλουν ούτε ν’ ακούσουν για εκλογές. Δεν τους ενδιαφέρει το περίπλοκο παρασκήνιο ούτε ποιοι θα έρθουν ή ποιοι θα φύγουν. Το αποτέλεσμα ίσως να είναι και το ίδιο. Αδικία και πάλι αδικία.
Αφήστε τους να νομίζουν ότι σας παραμυθιάζουν. Άλλωστε πλέον ξέρουμε ότι οι απλοί πολίτες που δεν τα παίρνουν από κανέναν, δεν παίρνουν συνήθως και χαμπάρι για το τι ακριβώς γίνεται. Και αυτό συμβαίνει γιατί τις ώρες που παίζεται αυτό το παιχνίδι, ή το παρακολουθούν από την tv μονταρισμένο ή το διαβάζουν από τα έντυπα ωραιοποιημένο, ή είναι τόσο αφηρημένοι γιατί προσεύχονται να βρεθεί τρόπος να τη βγάλουν καθαρή μέχρι το τέλος του μήνα λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Παρόλα αυτά όμως δεν ξεχνάμε ότι ίσως τελικά εμείς είμαστε υπεύθυνοι γι' αυτό που είμαστε και οτιδήποτε ευχόμαστε για τον εαυτό μας να είμαστε, έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε. Αν αυτό που είμαστε τώρα είναι αποτέλεσμα των παρελθόντων δράσεών μας, αυτό φυσικά σημαίνει ότι θα είμαστε στο μέλλον αυτό που παράγεται από τις παρούσες πράξεις μας. Έτσι, πρέπει να γνωρίζουμε πώς να δουλεύουμε. Χωρίς να σπαταλάμε οπουδήποτε και χωρίς λόγο τις ενέργειές μας. Απλά πρέπει να πράττουμε όσο πρέπει και όταν πρέπει, γιατί με το να γνωρίζεις πώς και πόσο να δουλεύεις, μπορείς να επιτύχεις τα μεγαλύτερα αποτελέσματα. Πρέπει να θυμάστε ότι, όλη η εργασία είναι να εκδηλώσεις την έμφυτη δύναμη του νου. Να ξυπνήσεις την ψυχή. Η δύναμη είναι μέσα στον καθένα. Οι διάφορες εργασίες μαζί με την γνώση είναι τα τραντάγματα που χρειάζονται για να εξωτερικευθεί η κρυμμένη δύναμη, για να εκδηλωθεί μέσα από την ψυχή και να ξυπνήσει η δύναμη του νου.
Ευχόμαστε μέσα από την ψυχή μας να γίνει κάτι καλύτερο για τον τόπο μας και για την όμορφη πολιτεία μας. Να είναι στα αλήθεια όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο και όλοι να αντιμετωπίζονται ίσα όπου κι αν βρίσκονται. Χωρίς παρασκήνια και παρατυπίες. Με σεβασμό και αξιοκρατία σε όλους τους τομείς της ζωής μας.
Μακάρι αυτό που μόλις ευχήθηκα να μην μείνει μόνο παραμύθι ούτε να το ακούσουμε από τα χείλη των κυβερνώντων μόνο ως παραμύθιασμα.

«Όταν απελπίζομαι, θυμάμαι πως διαμέσου της ιστορίας η οδός της αλήθειας και της αγάπης πάντα νικά. Υπήρξαν τύραννοι και φονιάδες και, για έναν καιρό, έμοιαζαν αήττητοι, αλλά στο τέλος πάντα πέφτουν-σκεφτείτε το: πάντα».

Μαχάτμα Γκάντι
Διατήρησε τα … σκήπτρα της στην Θράκη η Skoda Ξάνθη, που κέρδισε 1-0 τον Πανθρακικό


Όπως πέρυσι, με τον ίδιο τρόπο και εφέτος. Το γκολ του διεθνή με την Εθνική ομάδα της Σλοβακίας, Ζντένο Στρμπα στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου έκρινε το θρακιώτικο ντέρμπι, χάρισε στην Skoda Ξάνθη την πρώτη εφετινή νίκη της και άφησε τον Πανθρακικό στον πάτο της βαθμολογίας, χωρίς βαθμό μετά από τέσσερις αγωνιστικές στην Super League.
Το τεχνικό δίδυμο Παναγιώτη Γκουτσίδη και Κώστα Κωνσταντινίδη τοποθέτησε τον Γιώργο Βακουφτσή στην κορυφή της επίθεσης και πίσω του τους Κιντάνα, Λουτσιάνο και Πόϊ με τους Στρμπα και Κουκιέλκα να βρίσκονται στην μεσαία γραμμή σε ακόμη ένα παιχνίδι.
Η συνάντηση ξεκίνησε πολύ καλά για τους γηπεδούχους καθώς με καλή πίεση κατάφεραν να έχουν τον έλεγχο της συνάντησης και να βρίσκονται συνέχεια μπροστά από την αντίπαλη εστία χωρίς πάντως να καταφέρουν να σημειώσουν κάποια μεγάλη ευκαιρία. Έτσι οι φιλοξενούμενοι άρχισαν σιγά - σιγά να βρίσκουν τα πατήματα τους μέσα στο γήπεδο και άρχισαν να γίνονται απειλητικοί. Ιδιαίτερα στο διάστημα 38΄-40΄ ο Πανθρακικός έκανε δύο σπουδαίες φάσεις με τον Ολίσε και τον Ντιαλό χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι φτάσαμε στο 45΄ λεπτό όταν ο Λουτσιάνο εκτέλεσε κόρνερ από τα αριστερά ο Στρμπα έπιασε την κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ρόκα που επιχείρησε άστοχη έξοδο.
Το 2ο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Λουτσιάνο να έχει πολύ καλή ευκαιρία στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα αλλά ο Ρόκα νίκησε τον Βραζιλιάνο άσσο της Skoda Ξάνθη.
Στο 78΄ λεπτό ακυρώθηκε γκολ του Σουάνη για φάουλ πάνω στον τερματοφύλακα ενώ στην επόμενη φάση ο Κωνσταντινέας απέβαλλε τον Κωστούλα για φάουλ πάνω στον Καπετάνο (ως τελευταίος παίκτης).
Μετά από αυτή την εξέλιξη τα τελευταία λεπτά πήραν άγρια ομορφιά με τους παίχτες του Καρντιέ να προσπαθούν να ισοφαρίσουν αλλά η είσοδος του Φλίσκα έδεσε την άμυνα και ο Γκσπούρνιγκ στην ευκαιρία του αγώνα στο τελευταίο λεπτό σε κοντινή κεφαλιά του Καζάκη από το ύψος της μικρής περιοχής δήλωσε παρών διώχνοντας την μπάλα κόρνερ.
ΦΑΣΕΙΣ - ΓΚΟΛ
14΄ λεπτό: Ο Οράκ δοκίμασε τα αντανακλαστικά του Γκσμπούρνινγκ.
35΄ λεπτό: Γυριστό του Κωστούλα, η μπάλα πέρασε άουτ.
37΄ λεπτό: Ο Ολίσε ανάγκασε τον Γκσμπούρνινγκ να διώξει σε κόρνερ.
39΄ λεπτό: Ο Ντιαλό απέναντι στον Γκσμπούρνινγκ πλάσαρε άουτ.
45΄ λεπτό: Ο Στρμπα μετά από κόρνερ και άστοχη έξοδο του Ρόκα έστειλε με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα.
47΄ λεπτό: Κακό τελείωμα του Λουτσιάνο, μπλόκαρε εύκολα ο Ρόκα.
56΄ λεπτό: Στο οριζόντιο δοκάρι σταμάτησε η κεφαλιά του Πόϊ.
65΄ λεπτό: Δοκάρι για τον Πανθρακικό μετά από κεφαλιά του Ντιαλό.
76΄ λεπτό: Ο Καζάκης με κεφαλιά έστειλε την μπάλα δίπλα από το δοκάρι του Γκσμπούρνινγκ.
86΄ λεπτό: Ο Πόϊ έχασε την ευκαιρία να τελειώσει το ματς. Ο Ρόκα έδιωξε.
91΄ λεπτό: Κεφαλιά του Καζάκη έδιωξε με υπερένταση ο Γκσμπούρνινγκ.
ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Με τον Λουτσιάνο στον αγωνιστικό χώρο, οι στημένες φάσεις αποτελούν πλεονέκτημα για την Ξάνθη. Δεν ήταν μόνο εκείνη του γκολ. Κάθε φορά που η μπάλα στηνόταν στα όρια της περιοχής του Πανθρακικού ηχούσε συναγερμός.
MVP
Το γκολ του Στρμπα ήρθε σε ένα σημείο, στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, που άλλαξε τα δεδομένα μια αναμέτρησης που μέχρι εκείνο το σημείο δεν είχε σχεδόν τίποτα να προσφέρει. Ο Σλοβάκος ήταν ο άνθρωπος του ματς.
ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ
Ο Χοσέ Ρόκα είχε στο ενεργητικό ορισμένες καλές αποκρούσεις. Όμως στις εξόδους του δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη. Από δικό του λανθασμένο υπολογισμό ο Στρμπα άνοιξε το σκορ, ενώ η κακή του έξοδος έφερε το δοκάρι του Πόι.
Διαιτητής ήταν ο Κωνσταντινέας με Βοηθούς τους Γκάγκα – Αλεξέα. Εκτός της αποβολής του Κωστούλα, έδειξε κίτρινες κάρτες στους Παπαδημητρίου, Πόϊ και Ολίσε, Μπαχαρίδη, Κλεμάν, Τζόκιτς, αντίστοιχα.
SKODA ΞΑΝΘΗ: Γκσπούρνιγκ, Παπαδημητρίου, Τζάγκι, Βάλλας, Στρμπα, Κωστούλας, Κουκιέλκα, Κιντάνα, Πόι (90΄ Τζιωρτζόπουλος), Λουτσιάνο (81΄ Φλίσκας), Βακουφτσής (73΄ Σουάνης)
Πανθρακικός: Ρόκα, Τζόκιτς, Μπαχαρίδης, Κλεμάν, Αργυρίου, Μαρσέλο Γκοιανίρα (57΄ Μίτου), Ολίσε, Οράκ (57΄ Μπουβάλ), Ρομπέρ (71΄ Καπετάνος), Καζάκης, Ντιαλό.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Πετύχαμε ένα γκολ σε κομβικό σημείο του αγώνα. Είναι πολύ σημαντική νίκη, διότι αλλάζει τη ψυχολογία μας και μας δίνει την ώθηση για να συνεχίσουμε». Δήλωσε ο υπηρεσιακός προπονητής της Skoda Ξάνθης Κώστας Κων)νίδης και συμπλήρωσε: «Δεν μου άρεσαν τα σημάδια χαλάρωσης στο πρώτο μέρος».
Στη μεγάλη σημασία της νίκης, στάθηκε μετά το παιχνίδι με τον Πανθρακικό, ο Παναγιώτης Γκουτσίδης. Ο υπηρεσιακός προπονητής της Skoda Ξάνθης χρησιμοποίησε την σύμπτωση της παρουσίας του ίδιου διαιτητή με πέρυσι στο αντίστοιχο ματς και έκανε λόγο για «επανάληψη του ίδιου έργου».
«Η νίκη ευτυχώς ήρθε και ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή για μας», ανέφερε ο Γκουτσίδης και συμπλήρωσε: «Ήταν σαν να βλέπαμε το ίδιο έργο, σε διαφορετική χρονική περίοδο. Ήταν το ίδιο με πέρυσι: ίδιες ομάδες, ίδιος διαιτητής. Πέρυσι κερδίσαμε με πέναλτι, σήμερα με μια στημένη φάση. Μέχρι τώρα δεν είχαμε κερδίσει και ευτυχώς τα καταφέραμε».
Στην αντίπερα όχθη, ο τεχνικός του Πανθρακικού, Αλμπέρ Καρτιέ, τόνισε: «Ήταν άδικο το αποτέλεσμα. Πληρώσαμε όμως μια ολιγωρία της άμυνας και πρέπει να δουλέψουμε πάνω στις στημένες φάσεις. Είναι θετικό το ότι κάνουμε ευκαιρίες, αλλά είμαστε και άτυχοι».

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΚΗΣ
Λίγα λόγια και καλά... Με μια λιτή ανακοίνωση, η ΠΑΕ Skoda Ξάνθη γνωστοποίησε τη Δευτέρα το απόγευμα την πρόσληψη του Γιάννη Ματζουράκη. Ο έμπειρος τεχνικός θα συνεργαστεί με την ξανθιώτικη ομάδα για τέταρτη φορά στην καριέρα του (προηγήθηκαν αυτές το 1999, το 2004 και το 2008) και θα προσπαθήσει να την επαναφέρει στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.
Ο «Ρουμάνος» θα καλύψει το κενό που άφησε ο Βόλφγκανγκ Βολφ ο οποίος πριν από περίπου 10 ημέρες ζήτησε από τη διοίκηση να αποδεσμευτεί από τις υποχρεώσεις του με την ομάδα και να επιστρέφει στη Γερμανία. «Προπονητής της SKODA ΞΑΝΘΗΣ θα είναι ο Κος Ματζουράκης Ιωάννης», αναφέρει η λιτή ανακοίνωση της ΠΑΕ.

ΤΕΛΟΣ Ο ΒΟΛΦ
Δεν κατάφερε να δώσει αυτά που ήθελε ο Βόλφγκαν Βολφ στην ομάδα της Skoda Ξάνθης και αποτέλεσε παρελθόν από τον πάγκο του ξανθιώτικου συλλόγου. Ο Γερμανός τεχνικός κατάλαβε ότι η αποχώρησή του γίνεται για το καλό της ομάδας και δεν κράτησε κακίες. Αντιθέτως, πέρασε από τις εγκαταστάσεις όπου προπονούνταν το πρωί της περασμένης Πέμπτης οι ποδοσφαιριστές της Skoda Ξάνθης και τους αποχαιρέτησε, ευχόμενος καλή συνέχεια στην καριέρα τους.
Ο άλλοτε τεχνικός των Κίκερς Στουτγκάρδης, Βόλφσμπουργκ, Νυρεμβέργης και Καϊζερσλάουτερν είπε στους παίκτες ότι πιστεύει στις δυνατότητές τους και θεωρεί ότι μπορεί να έχουν καλή πορεία στη συνέχεια της Super League.
Αξίζει τη στήριξη των φιλάθλων η Makro Ξάνθη


Ειλικρινείς κουβέντες από τον πρόεδρο της Makro Ξάνθη κ. Νίκο Νικολόπουλο την προηγούμενη εβδομάδα στη συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης μας.
Ένα μεγάλο ρίσκο που πήραν οι άνθρωποι της ξανθιώτικης ομάδας φέτος με την ομάδα που δημιούργησαν. Ένα πολύ δυνατό ρόστερ με το οποίο ελπίζουμε να πανηγυρίσουμε σαφώς περισσότερες νίκες.
Η προσπάθεια αυτή αξίζει τη στήριξη του κόσμου. Με 50 Ευρώ μόνο έχει κανείς την δυνατότητα να παρακολουθεί τα Σάββατα, τις εντός έδρας αναμετρήσεις της ομάδας για το πρωτάθλημα της Α2 και να περνά όμορφα απογεύματα στο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ.
Πέρα από το θέαμα και την ενίσχυση της ομάδας με την παρουσία, όσοι προμηθευτούν το διαρκείας θα κερδίσουν μοναδικά δώρα. Τα εισιτήρια που εκδόθηκαν είναι 2000 στον αριθμό και σε κάθε ένα υπάρχει ένα νούμερο, το οποίο αντιστοιχεί σε λαχνούς. Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα θα κληρωθούν τέσσερα δώρα, τα οποία είναι: Ένα αυτοκίνητο αξίας 13.000 Ευρώ, ένα ταξίδι για δύο άτομα στο Final Four της Ευρωλίγκας και δύο βεσπάκια αξίας 1500 Ευρώ το ένα.
Όσοι επιθυμούν να προμηθευτούν τις κάρτες διαρκείας μπορούν να τις βρουν στα γραφεία της ομάδας στο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ καθημερινά τις ώρες 18.00΄ - 20.00΄ ή να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 6974261700 (κ. Φάνη).

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Η διεξαγωγή των εκλογών στις 4 Οκτωβρίου κατέστησε αναγκαία την αλλαγή στις ημερομηνίες διεξαγωγής των δύο πρώτων αγωνιστικών της πρώτης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος μπάσκετ Ανδρών. Έτσι οι αναμετρήσεις της πρώτης αγωνιστικής θα γίνουν στις 26 και όχι στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ αυτές τις δεύτερης στις 30 Σεπτεμβρίου αντί στις 3 Οκτωβρίου.
Η Makro Ξάνθη, ξεκινά την φετινή της περιπέτεια από το ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ όπου το ερχόμενο Σάββατο στις πέντε το απόγευμα υποδέχεται τον Ερμή Περάματος. Το πρώτο ουσιαστικό σοβαρό τεστ μπροστά στο κοινό της και ενώ απομένουν είκοσι μέρες πριν την πρεμιέρα του πρωταθλήματος, που έχει ορισθεί για τις 17 Οκτωβρίου.

ΦΙΛΙΚΑ
Αλλά δύο φιλικά προετοιμασίας έδωσε την εβδομάδα που μας πέρασε η Makro Ξάνθη, με τον ΓΑΣ Κομοτηνή και τον ΚΑΟ Δράμας, που ήταν και τα τελευταία πριν την πρεμιέρα του κυπέλλου, μια και αναβλήθηκε το σημερινό φιλικό με τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Δεν προσέφερε και πολλά πράγματα, στον Γρηγόρη Σουλιώτη το προτελευταίο φιλικό με τον ΓΑΣ Κομοτηνή, με το τελικό σκορ να αντικατοπτρίζει την εικόνα του αγώνα που περισσότερο περνά ως περίπατος παρά ως αγώνας. Από το ξεκίνημα (7-0) μέχρι και το τέλος της 3 ης περιόδου ο αγώνας ήταν παράσταση για ένα ρόλο. Ευτυχώς στην τελευταία περίοδο πάτησαν «φρένο» με την διαφορά να διατηρείται στο +23.
Στα χαρακτηριστικά της συνάντησης η πρώτη παρουσία του Ντανίλο Ντράσκοβιτς που άφησε θετικές εντυπώσεις στην συμμετοχή του στην συνάντηση και να σκεφτεί κανείς ότι είχε φτάσει στην Ξάνθη μόλις τις πρωινές ώρες της ίδιας μέρας. Από την άλλη δεν αγωνίστηκαν οι Γέλενιτς και Μαρουλλάκης για προληπτικούς κυρίως λόγους.
Διαιτητές ήταν οι κ.κ. Σαλικίδης (Ξάνθης) Ντούρας (Κομοτηνή).
Τα 10λεπτα: 18-7, 45-22(ημιχ.), 62-36, 74-51 τελικό.
Δ΄ ΕΘΝΙΚΗ / 1ος ΟΜΙΛΟΣ

Πρεμιέρα είχαμε το Σαββατοκύριακο στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής, με τους φιλοξενούμενους να έχουν τη μερίδα του λέοντος με τέσσερις νίκες και τρεις ισοπαλίες, ενώ μόνο ένας γηπεδούχος χαμογέλασε, ο νεοφώτιστος Έβρος Σουφλίου με αντίπαλο ξανθιώτικη ομάδα.
Στον πρώτο όμιλο φέτος έχουμε εκπροσώπηση από δύο ομάδες του νομού μας, τον Εχίνο Σπορ και τον Ορφέα Puma, αφού η πρωταθλήτρια της Α΄ ΕΠΣ Ξάνθης, ΑΠΟΞ ΣΚΟΝΤΑ, δήλωσε αδυναμία συμμετοχής.
ΕΧΙΝΟΣ ΣΠΟΡ - ΗΡΑΚΛΕΙΑ
Μπορεί να ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο η ομάδα του Τόλη Κουτρουλού στη δεύτερη παρουσία της στα σαλόνια της Δ΄ Εθνικής όμως η συνέχεια δεν ήταν αυτή που όλοι περίμεναν στην ορεινή περιοχή. Βέβαια δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι απέναντι στον Εχίνο Σπορ βρισκόταν η φιλόδοξη Ηράκλεια που φέτος προβάλλει ως φαβορί για την άνοδο στη Γ΄ Εθνική. Το τελικό 1-3 δεν ανταποκρίνεται στη συνολική εικόνα του αγώνα.
Οι γηπεδούχοι ευτύχησαν να προηγηθούν στο 28΄ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Δεσύλα, αλλά η γρήγορη ισοφάριση στο επόμενο λεπτό και το προσπέρασμα στο 35΄ με 1-2 έδωσαν την ψυχολογία στους Σερραίους που είχαν το ρυθμό του αγώνα υπέρ τους. Το τελικό 1-3 γράφτηκε στις καθυστερήσεις και αφού οι αμυντικοί της Ηράκλειας κρατούσαν μακριά τους επιθετικούς της ξανθιώτικης ομάδας.
ΣΟΥΦΛΙ – ΟΡΦΕΑΣ PUMA
Δεν τα κατάφερε η ομάδα του Δημήτρη Τηλαβερίδη κόντρα στο νεοφώτιστο Έβρο στο Σουφλί, χάνοντας με 4-1. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να αιφνιδιάσουν όταν προηγήθηκαν με 2-0. Οι παίκτες του Ορφέα Puma δεν πτοήθηκαν και με τον Θωμαϊδη στο 32΄ μείωσαν σε 2-1, ενώ ο ίδιος στάθηκε μοιραίος χάνοντας μοναδική ευκαιρία να ισοφαρίσει στο επόμενο λεπτό.
Στο δεύτερο μέρος οι Εβρίτες πέτυχαν αλλά δύο γκολ και έδωσαν διαστάσεις θριάμβου στη νίκη τους.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΠΣ ΞΑΝΘΗΣ
Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της Β΄ φάσης του κυπέλλου Ερασιτεχνών της ΕΠΣ Ξάνθης στα γραφεία της, οι αγώνες της οποίας θα γίνουν το Σάββατο 3 Οκτωβρίου και θα αρχίσουν στις 15:30. Στην κληρωτίδα μπήκαν όλες οι ομάδες που προέκυψαν από τους αγώνες της Α΄ φάσης δηλαδή οι δύο της Δ΄ Εθνικής, οι 12 της Α1 και οι 4 της Α2.
Οι δύο ομάδες που μας εκπροσωπούν στη Δ΄ Εθνική μπορεί να κληρώθηκαν γηπεδούχοι όμως οι αντίπαλοι τους έχουν φιλοδοξίες στην Α1 που αγωνίζονται.
Από τα υπόλοιπα παιχνίδια ξεχωρίζουν οι αγώνες σε Συδινή και ΔΑΚ, ενώ από τις τέσσερις ομάδες της Α2 οι τρεις έχουν δυνατότητες να ξεπεράσουν τα εμπόδια των αντιπάλων τους που μπορεί να είναι πιο πάνω μία κατηγορία αλλά είναι στα μέτρα τους, σύμφωνα με τη δυναμική τους στους πρώτους αγώνες.
Οι αγώνες είναι νοκ-άουτ και σε περίπτωση ισοπαλίας στην κανονική διάρκεια, ακολουθεί παράταση και αν και εκεί δεν έχει βγει νικητής, η διαδικασία των πέναλτι.
Η κλήρωση της Γ΄ φάσης, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 06-10-2009 και ώρα 20.00 στα γραφεία της Ένωσης όπου θα αναδειχθεί ένας αγώνας ο οποίος θα διεξαχθεί με νεότερη απόφαση. Και λέμε ένας αγώνας, για να γίνουν οι ομάδες 8 και να συνεχίσουν κανονικά.
Το πλήρες πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:
Τέσσερις ομάδες διπλασίασαν τις νίκες τους σε Α1 και Α2 ΕΠΣ Ξάνθης.

Η διεξαγωγή του θρακιώτικου ντέρμπι Skoda Ξάνθη – Πανθρακικού την Κυριακή το απόγευμα και η θρησκευτική εορτή του Μπαϊραμιού όπου υπήρχαν αιτήματα ομάδων για μεταφορά των αγώνων τους από Κυριακή πρωί στο Σάββατο οδήγησαν την Επιτροπή πρωταθλήματος στη διεξαγωγή και των δύο κατηγοριών το Σάββατο το απόγευμα.


Α1 ΕΠΣ ΞΑΝΘΗΣ
Πολλά ενδιαφέροντα παιχνίδια περιελάμβανε η δεύτερη αγωνιστική της Α1. Μοναδική ομάδα που διπλασίασε τις νίκες της ήταν η Αναγέννηση Θαλασσιάς που κέρδισε τον Π. Μελά Κουτσού με 1-0 σε έναν αγώνα που σκιάστηκε από το σοβαρό τραυματισμό του Γκορόγια των γηπεδούχων, του οποίου βγήκε ο αστράγαλος και υπέστη κάταγμα περόνης. Οι φιλοξενούμενοι από το 9΄ έπαιζαν με εννιά παίκτες λόγω αποβολών, είχαν από ένα χαμένο πέναλτι και το μοναδικό γκολ επιτεύχθηκε στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου από τον Καζάκο.
Δια περιπάτου πέρασε ο ΑΟ Βιστωνίδας από τα Μάγγανα κερδίζοντας με 4-0 την αδύναμη Θύελλα, ενώ δεν μπόρεσαν να διπλασιάσουν τις νίκες τους τόσο ο Άρης Πετεινού απέναντι στην ΑΠΟΞ ΣΚΟΝΤΑ που έμειναν στο μηδέν και ο Αστέρας Μαγικού με τον Ερμή με την ομάδα της Μάνδρας να ισοφαρίζει τρία λεπτά πριν το φινάλε.
Πρώτη νίκη για την Ασπίδα που κέρδισε στο Εύμοιρο την Α.Ε.Π. με 1-3 και για τον Κένταυρο που πέτυχε την πρώτη του νίκη στη μεγάλη κατηγορία της ΕΠΣ Ξάνθης ως νεοφώτιστη επί του Ηρακλή Ν. Ζυγού με 3-0.
Πρώτος βαθμός για τη Θράκη Συδινής που απέσπασε λευκή ισοπαλία στην Κεντητή από την ομώνυμη ομάδα, που αγωνίστηκε με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής.

Α2 ΕΠΣ ΞΑΝΘΗΣ
Τρεις ομάδες διπλασίασαν τις νίκες τους στη δεύτερη αγωνιστική της Α2. Ο Αετός Τοξοτών, ο Ερ. Αστέρας Σελέρου και ο Δημόκριτος Αβδήρων, σε ένα πρωτάθλημα που στις δύο αυτές αγωνιστικές είχαμε μόλις μία ισοπαλία.
Στο ντέρμπι των Αετών στη Γοργόνα αυτός των Τοξοτών ήταν ο νικητής αφού κατάφερε να αιφνιδιάσει στο πρώτο μέρος και να προηγηθεί με 2-0 που φάνηκε αρκετό αφού οι γηπεδούχοι το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν σε 1-2.
Η απραξία της πρεμιέρας φάνηκε στον Κεραυνό Λευκόπετρας, που υποχρεώθηκε στην καθυστερημένη πρεμιέρα να γνωρίσει την ήττα από το Δημόκριτο Αβδήρων με 3-4, που παρουσιάστηκε πολύ ανώτερος από το προηγούμενο παιχνίδι με την Ασπίδα Πηγαδίων.
Στο Σέλερο ο Ερ. Αστέρας αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ από τον Αετό Αυξεντίου, όχι μόνο το ανέτρεψε αλλά αφού έκλεισε με 3-1 το ημίχρονο έδωσε διαστάσεις θριάμβου πετυχαίνοντας άλλα δύο γκολ φτάνοντας στο 5-2.
Γκραν - γκινιόλ είχαμε στη Λεύκη όπου η ΑΕ Κυψέλης προηγήθηκε με 4-2 στο 87΄ όμως ο Ήλιος Ηλιόπετρας αν και έπαιζε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής κατάφερε να πετύχει δύο γκολ και να φύγει με ένα πολύτιμο βαθμό όπως εξελίχθηκε η συνάντηση.
Χορταστικό θέαμα με 9 γκολ είχαμε στα Πηγάδια όπου η Ασπίδα ήταν νικήτρια με 5-4 απέναντι στον Φίλιππο που προηγήθηκε με 2-4 χωρίς όμως να μπορέσει να φύγει με κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Τέλος η δεύτερη συνεχόμενη έξοδος της Σταυρούπολης συνοδεύτηκε με νίκη. Κέρδισε μέσα στο Εράσμιο την Κεσσάνη με 1-2 που δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει την έδρα της, μένοντας στο μηδέν μαζί με Φίλιππο Δροσερού, Αετό Γοργόνας και Κεραυνό Λευκόπετρας που μαζί με το Νέστο Κύρνου έχουν κάνει το καθιερωμένο ρεπό.
ΤΟΛΜΗΡΑ

Πρέπει να ομολογήσουμε πως ο Τένης Καμαρίδης στην εφημερίδα ΘΡΑΚΗ είχε απόλυτο δίκιο στη στήλη του το κερασάκι στην τούρτα. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι ο αείμνηστος Φίλιππος Αμοιρίδης ήταν κάθε μέρα στους δρόμους και επέβλεπε ο ίδιος τα δημοτικά έργα που ήταν σε εξέλιξη, μάλιστα είχε και άμεσα επαφή με τους πολίτες, άκουγε τα παράπονα τους και έκανε άμεσες επεμβάσεις όταν αυτό χρειαζόταν. Αντίθετα υπεύθυνος για την επίβλεψη των έργων της πλατείας είναι ο κύριος Δημήτρης Μπένης ο οποίος κάθεται στη σκιά της Κληματαριάς, ευτυχώς που ήταν εκεί και απέτρεψε την πτώση της κολόνας. Τουλάχιστον στο συγκεκριμένο μαγαζί έχει καλές παρέες, είναι γενικά ένα καλό πέρασμα.

Μπορεί τα τοπικά στελέχη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού να ισχυρίζονται πως η καθυστέρηση στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου της παράταξης στο νομό Ξάνθης οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρόεδρός της Γιώργος Καρατζαφέρης δεν είχε αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος στην Ξάνθη ή στην Κομοτηνή, ωστόσο οι δικές μας πληροφορίες άλλα λένε. Είναι άραγε τυχαίο που το εν λόγω ψηφοδέλτιο απαρτίζεται από πέντε χριστιανούς και κανέναν μουσουλμάνο και μάλιστα τη στιγμή που εκτός του ΚΚΕ που έχει έναν μουσουλμάνο υποψήφιο, όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις έχουν από δύο; Όχι βέβαια και εκεί ακριβώς βρίσκεται και η πραγματική αιτία της μεγάλης καθυστέρησης στο κλείσιμο του ψηφοδελτίου του ΛΑΟΣ στην Ξάνθη. Στην προσπάθεια δηλαδή μέχρι και την τελευταία στιγμή να βρεθεί κάποιος μουσουλμάνος ο οποίος θα δεχτεί να είναι υποψήφιος με την παράταξη του Γιώργου Καρατζαφέρη. Εντάξει δεν είναι και δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί κανένας μουσουλμάνος δεν έβαλε υποψηφιότητα με τη συγκεκριμένη παράταξη, αρκεί να ανατρέξει λίγο στο παρελθόν και να δει τις συμπεριφορές εκείνες που αντί να κρατήσουν, απομάκρυναν τους όποιους μουσουλμάνους την είχαν στηρίξει.

Ένας εκ των πέντε υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη θα είναι ο Τριαντάφυλλος Παπαδόπουλος ο οποίος έχει δοκιμάσει και άλλες φορές με την ίδια παράταξη. Τι είναι άραγε εκείνο που τον κάνει να πιστεύει πως αυτή τη φορά θα τα καταφέρει και μάλιστα με συνυποψήφιούς του με έναν Παναγιώτη Σγουρίδη ο οποίος, μετά από τόσα χρόνια στην πολιτική, έχει πλέον μια σταθερή δύναμη στο νομό, με ένα νέο και δυνατό υποψήφιο όπως ο Σωκράτης Ξυνίδης και με έναν Μάνταζη Τσετίν ο οποίος έχει μια μεγάλη δύναμη από τη μειονότητα. Εξάλλου η πολιτική θέλει χρόνο και χρήμα, δεν ξέρουμε βέβαια αν ο κύριος Παπαδόπουλος τα διαθέτει και τα δύο αυτά στοιχεία.

Μπορεί ο Φίλιππος Τσαλίδης να είχε δηλώσει εδώ και καιρό ότι στην περίπτωση που θα είναι εκ νέου υποψήφιος στην Ξάνθη ο Αλέξανδρος Κοντός, εκείνος δε θα είναι, εκείνος όμως που τελικά έγινε ήρωας και απασχόλησε σε πανελλαδικό επίπεδο τα μέσα ενημέρωσης, ήταν ο Κώστας Ζαγναφέρης ο οποίος αποχώρησε από το ψηφοδέλτιο αφού ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του από τη Νέα Δημοκρατία. Πάντως εμάς δε μας πείθουν αυτά τα περί ηθικής που λένε αυτοί που δε δέχτηκαν να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο ή αποχώρησαν από αυτό. Η αλήθεια είναι πως παρόντος του Αλέξανδρου Κοντού, κανένας άλλος δεν έχει την παραμικρή ελπίδα να εκλεγεί. Είμαστε βέβαιοι πως σε περίπτωση μη υποψηφιότητας του πρώην υπουργού, θα γινόταν προσκύνημα στη ΝΟΔΕ Ξάνθης για μια θέση στο ψηφοδέλτιο, κι αυτό γιατί χωρίς τον κύριο Κοντό, όλοι θα είχαν ίσες πιθανότητες εκλογής. Η σχεδόν σίγουρη αποτυχία λοιπόν είναι αυτή που απομάκρυνε πολλούς από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Ξάνθη και όχι λόγοι ηθικής, όπως ισχυρίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη μέχρι τώρα δράση τόσο του ψευτομουφτή Μετέ όσο και της γνωστής Γιουλμπεγιάζ Καραχασάν. Μάλιστα σε μια εκδήλωση στο χωριό Κένταυρο, ο κύριος Μετέ αποχώρησε, τη στιγμή που στο βήμα ανέβηκε ο κύριος Σάρνιτς ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τούρκος πρόξενος ζήτησε σε έντονο ύφος εξηγήσεις από την κυρία Καραχασάν που μέσα σ΄ αυτά τα χρόνια δεν κατάφερε να προσεγγίσει τις μουσουλμάνες της Θράκης και να τις πάρει με το μέρος της. Από τη μεριά της η κυρία Καραχασάν με εντελώς απολογητικό ύφος προσπάθησε να δικαιολογήσει τα όπως φαίνεται αδικαιολόγητα για το τουρκικό προξενείο. Έτσι όλα δείχνουν πως η Άγκυρα δια μέσω του προξενείου της βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση νέων προσώπων που θα κληθούν να βγάλουν εις πέρας τις αποστολές στις οποίες απέτυχαν οι μέχρι τώρα επιλεγέντες. Δημοσιογραφικοί κύκλοι μάλιστα λένε ότι προς την κατεύθυνση αυτή είναι και η υποψηφιότητα της Ζεϊμπέκ Αϊσέλ με τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί όμως αυτή τη φορά επιλέχθηκε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και όχι του ΠΑΣΟΚ όπως γινόταν μέχρι τώρα;

Ό,τι ακριβώς συνέβη με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Ξάνθη, συνέβη και με αυτό του ΠΑΣΟΚ όπου η μουσουλμάνα υποψήφια Οσμάνογλου Σεβάλ, η οποία εκτός από στενό συγγενικό πρόσωπο του κυρίου Τσετίν είναι και συνεργάτης του, είναι μάλλον διακοσμητικό στοιχείο. Μήπως ο κύριος Τσετίν δεν είναι τελικά και τόσο βέβαιος για την επανεκλογή του και προώθησε ένα πρόσωπο που απλά μπήκε για συμπλήρωμα και δε θα του κόψει μειονοτικές ψήφους; Ή μήπως ήταν μια απάντηση του κυρίου Τσετίν προς τη συμβουλευτική επιτροπή και το τουρκικό προξενείο ότι βάζει υποψήφιο όποιον θέλει εκείνος; Μια επίδειξη δύναμης δηλαδή στο χώρο της μουσουλμανικής μειονότητας.

Σε φιλική συζήτηση που είχα με το δήμαρχο Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη, εξέφρασε την ελπίδα ότι ακόμα και με την υπάρχουσα κατάσταση, μπορεί η Νέα Δημοκρατία να βγάλει δύο έδρες στην Ξάνθη και μόνο μία το ΠΑΣΟΚ. Εμείς του θυμίζουμε πως με βάση τον εκλογικό νόμο, για να γίνει αυτό θα πρέπει η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας να έρθει πρώτη στο νομό και ίσως πρώτη και σε πανελλαδικό επίπεδο. Εκτός κι αν ο δήμαρχος είναι τόσο αισιόδοξος και πιστεύει πως μπορεί να ανατραπεί στην Ξάνθη η διαφορά των 15 μονάδων του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία. Αν μάλιστα θέλει, βάζουμε και ένα στοιχηματάκι ότι η Νέα Δημοκρατία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να βγάλει δυο έδρες στην Ξάνθη. Ας αρκεστεί λοιπόν στη μία κι ας εύχεται να μη γίνει καμιά έκπληξη και η γαλάζια παράταξη χάσει από το ΛΑΟΣ κι αυτή τη μία έδρα που μέχρι τώρα έβγαζε, μιας και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός ήταν πάντα τρίτο κόμμα στην Ξάνθη.

Μήπως τελικά ο ρόλος της δημοτικής αστυνομίας είναι καθαρά εισπρακτικός; Μετά τις τελευταίες κυκλοφοριακές ανακατατάξεις στο κέντρο της πόλης και ο χαμός που μοιραία επήλθε, η δημοτικοί αστυνόμοι αντί να διευκολύνουν τους οδηγούς εξηγώντας τους πώς και από πού θα πρέπει να κινούνται, μοιράζουν κλήσεις στα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Εντάξει, δε λέμε ο καθένας να παρκάρει το αμάξι του όπου θέλει, αλλά θα έπρεπε να γίνονται πρώτα οι ανάλογες συστάσεις μέχρι οι οδηγοί να συνηθίσουν τις νέες αυτές ρυθμίσεις. Επίσης για να γράψεις κάποιον για παράνομη στάθμευση αυτοκινήτου, πρέπει πρώτα να του έχεις εξασφαλίσει χώρους στάθμευσης.

Πως γίνεται ορισμένοι να ουρλιάζουν, να γκρινιάζουν και να διαμαρτύρονται για όσα συμβαίνουν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας, τη στιγμή που και οι ίδιοι συμμετείχαν ενεργά στη διαμόρφωση της υπάρχουσας κατάστασης;

Τελικά στον τόπο μας η ανευθυνότητα ορισμένων και η έλλειψη προγραμματισμού έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Αν είναι δυνατόν πεζοδρόμιο που μόλις πριν από λίγους μήνες ανακατασκευάστηκε, να ξηλώνεται και πάλι προκειμένου να γίνουν έργα της ΔΕΗ; Δε μπορούσε δηλαδή την εποχή που ανακατασκευαζόταν, να προβλεφτούν όλα τα απαραίτητα έργα και να μην υποχρεωθούν οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής να υποστούν δυο φορές τις συνέπειες των έργων αυτών; Δηλαδή αν αύριο μεθαύριο διαπιστώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ότι ξέχασαν να κάνουν κάτι στο συγκεκριμένο πεζοδρόμιο, θα το ξαναξηλώσουν;

Ρωτάμε ευθέως τόσο το νομάρχη Ξάνθης όσο και την κυρία Στάντσιου να μας πουν τί ποσά και τιμολόγια κόπηκαν για την προβολή των γιορτών Νέστου. Είναι αληθινές οι πληροφορίες ότι δόθηκαν φάκελοι με χρήματα και μάλιστα αρκετά παχουλοί για τα οποία ζητήθηκε να κοπεί άμεσα τιμολόγιο γιατί τα χρήματα αυτά ήταν από ειδικό λογαριασμό που έχει σχέση με την τουριστική προβολή; Αληθεύει αυτό; Μήπως γι’ αυτό ορισμένοι έπαψαν ξαφνικά να τα βάζουν με το νομάρχη.

ΣΥΝ - κοινωνία, ΣΥΝ - φωνία, ΣΥΝ - εργασία ή ΣΥΝ - εταιρισμός; Τι απ’ όλα αυτά ισχύει τελικά με το πρόγραμμα των δωρεάν αστικών συγκοινωνιών του δήμου Ξάνθης;

Πολύ θερμούς εναγκαλισμούς είδαμε ανάμεσα στο γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Φίλιππο Τσαλίδη και τη μουσουλμάνα υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Ξάνθης Ζεϊμπέκ Αϊσέλ. Μήπως αυτό σημαίνει και στήριξη της κυρίας Ζεϊμπέκ από τον κύριο Τσαλίδη μιας και ο ίδιος αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση;

Αν ορισμένοι υποψήφιοι βουλευτές νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν προεκλογικό αγώνα μόνο με τα δελτία τύπου που στέλνουν στα μέσα ενημέρωσης, κούνια που τους κούναγε.
ΤΟΛΜΗΡΑ
Πρέπει να ομολογήσουμε πως ο Τένης Καμαρίδης στην εφημερίδα ΘΡΑΚΗ είχε απόλυτο δίκιο στη στήλη του το κερασάκι στην τούρτα. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι ο αείμνηστος Φίλιππος Αμοιρίδης ήταν κάθε μέρα στους δρόμους και επέβλεπε ο ίδιος τα δημοτικά έργα που ήταν σε εξέλιξη, μάλιστα είχε και άμεσα επαφή με τους πολίτες, άκουγε τα παράπονα τους και έκανε άμεσες επεμβάσεις όταν αυτό χρειαζόταν. Αντίθετα υπεύθυνος για την επίβλεψη των έργων της πλατείας είναι ο κύριος Δημήτρης Μπένης ο οποίος κάθεται στη σκιά της Κληματαριάς, ευτυχώς που ήταν εκεί και απέτρεψε την πτώση της κολόνας. Τουλάχιστον στο συγκεκριμένο μαγαζί έχει καλές παρέες, είναι γενικά ένα καλό πέρασμα.

Μπορεί τα τοπικά στελέχη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού να ισχυρίζονται πως η καθυστέρηση στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου της παράταξης στο νομό Ξάνθης οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρόεδρός της Γιώργος Καρατζαφέρης δεν είχε αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος στην Ξάνθη ή στην Κομοτηνή, ωστόσο οι δικές μας πληροφορίες άλλα λένε. Είναι άραγε τυχαίο που το εν λόγω ψηφοδέλτιο απαρτίζεται από πέντε χριστιανούς και κανέναν μουσουλμάνο και μάλιστα τη στιγμή που εκτός του ΚΚΕ που έχει έναν μουσουλμάνο υποψήφιο, όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις έχουν από δύο; Όχι βέβαια και εκεί ακριβώς βρίσκεται και η πραγματική αιτία της μεγάλης καθυστέρησης στο κλείσιμο του ψηφοδελτίου του ΛΑΟΣ στην Ξάνθη. Στην προσπάθεια δηλαδή μέχρι και την τελευταία στιγμή να βρεθεί κάποιος μουσουλμάνος ο οποίος θα δεχτεί να είναι υποψήφιος με την παράταξη του Γιώργου Καρατζαφέρη. Εντάξει δεν είναι και δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί κανένας μουσουλμάνος δεν έβαλε υποψηφιότητα με τη συγκεκριμένη παράταξη, αρκεί να ανατρέξει λίγο στο παρελθόν και να δει τις συμπεριφορές εκείνες που αντί να κρατήσουν, απομάκρυναν τους όποιους μουσουλμάνους την είχαν στηρίξει.

Ένας εκ των πέντε υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη θα είναι ο Τριαντάφυλλος Παπαδόπουλος ο οποίος έχει δοκιμάσει και άλλες φορές με την ίδια παράταξη. Τι είναι άραγε εκείνο που τον κάνει να πιστεύει πως αυτή τη φορά θα τα καταφέρει και μάλιστα με συνυποψήφιούς του με έναν Παναγιώτη Σγουρίδη ο οποίος, μετά από τόσα χρόνια στην πολιτική, έχει πλέον μια σταθερή δύναμη στο νομό, με ένα νέο και δυνατό υποψήφιο όπως ο Σωκράτης Ξυνίδης και με έναν Μάνταζη Τσετίν ο οποίος έχει μια μεγάλη δύναμη από τη μειονότητα. Εξάλλου η πολιτική θέλει χρόνο και χρήμα, δεν ξέρουμε βέβαια αν ο κύριος Παπαδόπουλος τα διαθέτει και τα δύο αυτά στοιχεία.

Μπορεί ο Φίλιππος Τσαλίδης να είχε δηλώσει εδώ και καιρό ότι στην περίπτωση που θα είναι εκ νέου υποψήφιος στην Ξάνθη ο Αλέξανδρος Κοντός, εκείνος δε θα είναι, εκείνος όμως που τελικά έγινε ήρωας και απασχόλησε σε πανελλαδικό επίπεδο τα μέσα ενημέρωσης, ήταν ο Κώστας Ζαγναφέρης ο οποίος αποχώρησε από το ψηφοδέλτιο αφού ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του από τη Νέα Δημοκρατία. Πάντως εμάς δε μας πείθουν αυτά τα περί ηθικής που λένε αυτοί που δε δέχτηκαν να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο ή αποχώρησαν από αυτό. Η αλήθεια είναι πως παρόντος του Αλέξανδρου Κοντού, κανένας άλλος δεν έχει την παραμικρή ελπίδα να εκλεγεί. Είμαστε βέβαιοι πως σε περίπτωση μη υποψηφιότητας του πρώην υπουργού, θα γινόταν προσκύνημα στη ΝΟΔΕ Ξάνθης για μια θέση στο ψηφοδέλτιο, κι αυτό γιατί χωρίς τον κύριο Κοντό, όλοι θα είχαν ίσες πιθανότητες εκλογής. Η σχεδόν σίγουρη αποτυχία λοιπόν είναι αυτή που απομάκρυνε πολλούς από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Ξάνθη και όχι λόγοι ηθικής, όπως ισχυρίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος πρόξενος της Κομοτηνής είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη μέχρι τώρα δράση τόσο του ψευτομουφτή Μετέ όσο και της γνωστής Γιουλμπεγιάζ Καραχασάν. Μάλιστα σε μια εκδήλωση στο χωριό Κένταυρο, ο κύριος Μετέ αποχώρησε, τη στιγμή που στο βήμα ανέβηκε ο κύριος Σάρνιτς ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τούρκος πρόξενος ζήτησε σε έντονο ύφος εξηγήσεις από την κυρία Καραχασάν που μέσα σ΄ αυτά τα χρόνια δεν κατάφερε να προσεγγίσει τις μουσουλμάνες της Θράκης και να τις πάρει με το μέρος της. Από τη μεριά της η κυρία Καραχασάν με εντελώς απολογητικό ύφος προσπάθησε να δικαιολογήσει τα όπως φαίνεται αδικαιολόγητα για το τουρκικό προξενείο. Έτσι όλα δείχνουν πως η Άγκυρα δια μέσω του προξενείου της βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση νέων προσώπων που θα κληθούν να βγάλουν εις πέρας τις αποστολές στις οποίες απέτυχαν οι μέχρι τώρα επιλεγέντες. Δημοσιογραφικοί κύκλοι μάλιστα λένε ότι προς την κατεύθυνση αυτή είναι και η υποψηφιότητα της Ζεϊμπέκ Αϊσέλ με τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί όμως αυτή τη φορά επιλέχθηκε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και όχι του ΠΑΣΟΚ όπως γινόταν μέχρι τώρα;

Ό,τι ακριβώς συνέβη με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Ξάνθη, συνέβη και με αυτό του ΠΑΣΟΚ όπου η μουσουλμάνα υποψήφια Οσμάνογλου Σεβάλ, η οποία εκτός από στενό συγγενικό πρόσωπο του κυρίου Τσετίν είναι και συνεργάτης του, είναι μάλλον διακοσμητικό στοιχείο. Μήπως ο κύριος Τσετίν δεν είναι τελικά και τόσο βέβαιος για την επανεκλογή του και προώθησε ένα πρόσωπο που απλά μπήκε για συμπλήρωμα και δε θα του κόψει μειονοτικές ψήφους; Ή μήπως ήταν μια απάντηση του κυρίου Τσετίν προς τη συμβουλευτική επιτροπή και το τουρκικό προξενείο ότι βάζει υποψήφιο όποιον θέλει εκείνος; Μια επίδειξη δύναμης δηλαδή στο χώρο της μουσουλμανικής μειονότητας.

Σε φιλική συζήτηση που είχα με το δήμαρχο Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη, εξέφρασε την ελπίδα ότι ακόμα και με την υπάρχουσα κατάσταση, μπορεί η Νέα Δημοκρατία να βγάλει δύο έδρες στην Ξάνθη και μόνο μία το ΠΑΣΟΚ. Εμείς του θυμίζουμε πως με βάση τον εκλογικό νόμο, για να γίνει αυτό θα πρέπει η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας να έρθει πρώτη στο νομό και ίσως πρώτη και σε πανελλαδικό επίπεδο. Εκτός κι αν ο δήμαρχος είναι τόσο αισιόδοξος και πιστεύει πως μπορεί να ανατραπεί στην Ξάνθη η διαφορά των 15 μονάδων του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία. Αν μάλιστα θέλει, βάζουμε και ένα στοιχηματάκι ότι η Νέα Δημοκρατία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να βγάλει δυο έδρες στην Ξάνθη. Ας αρκεστεί λοιπόν στη μία κι ας εύχεται να μη γίνει καμιά έκπληξη και η γαλάζια παράταξη χάσει από το ΛΑΟΣ κι αυτή τη μία έδρα που μέχρι τώρα έβγαζε, μιας και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός ήταν πάντα τρίτο κόμμα στην Ξάνθη.

Μήπως τελικά ο ρόλος της δημοτικής αστυνομίας είναι καθαρά εισπρακτικός; Μετά τις τελευταίες κυκλοφοριακές ανακατατάξεις στο κέντρο της πόλης και ο χαμός που μοιραία επήλθε, η δημοτικοί αστυνόμοι αντί να διευκολύνουν τους οδηγούς εξηγώντας τους πώς και από πού θα πρέπει να κινούνται, μοιράζουν κλήσεις στα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Εντάξει, δε λέμε ο καθένας να παρκάρει το αμάξι του όπου θέλει, αλλά θα έπρεπε να γίνονται πρώτα οι ανάλογες συστάσεις μέχρι οι οδηγοί να συνηθίσουν τις νέες αυτές ρυθμίσεις. Επίσης για να γράψεις κάποιον για παράνομη στάθμευση αυτοκινήτου, πρέπει πρώτα να του έχεις εξασφαλίσει χώρους στάθμευσης.

Πως γίνεται ορισμένοι να ουρλιάζουν, να γκρινιάζουν και να διαμαρτύρονται για όσα συμβαίνουν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας, τη στιγμή που και οι ίδιοι συμμετείχαν ενεργά στη διαμόρφωση της υπάρχουσας κατάστασης;

Τελικά στον τόπο μας η ανευθυνότητα ορισμένων και η έλλειψη προγραμματισμού έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Αν είναι δυνατόν πεζοδρόμιο που μόλις πριν από λίγους μήνες ανακατασκευάστηκε, να ξηλώνεται και πάλι προκειμένου να γίνουν έργα της ΔΕΗ; Δε μπορούσε δηλαδή την εποχή που ανακατασκευαζόταν, να προβλεφτούν όλα τα απαραίτητα έργα και να μην υποχρεωθούν οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής να υποστούν δυο φορές τις συνέπειες των έργων αυτών; Δηλαδή αν αύριο μεθαύριο διαπιστώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ότι ξέχασαν να κάνουν κάτι στο συγκεκριμένο πεζοδρόμιο, θα το ξαναξηλώσουν;

Ρωτάμε ευθέως τόσο το νομάρχη Ξάνθης όσο και την κυρία Στάντσιου να μας πουν τί ποσά και τιμολόγια κόπηκαν για την προβολή των γιορτών Νέστου. Είναι αληθινές οι πληροφορίες ότι δόθηκαν φάκελοι με χρήματα και μάλιστα αρκετά παχουλοί για τα οποία ζητήθηκε να κοπεί άμεσα τιμολόγιο γιατί τα χρήματα αυτά ήταν από ειδικό λογαριασμό που έχει σχέση με την τουριστική προβολή; Αληθεύει αυτό; Μήπως γι’ αυτό ορισμένοι έπαψαν ξαφνικά να τα βάζουν με το νομάρχη.

ΣΥΝ - κοινωνία, ΣΥΝ - φωνία, ΣΥΝ - εργασία ή ΣΥΝ - εταιρισμός; Τι απ’ όλα αυτά ισχύει τελικά με το πρόγραμμα των δωρεάν αστικών συγκοινωνιών του δήμου Ξάνθης;

Πολύ θερμούς εναγκαλισμούς είδαμε ανάμεσα στο γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Φίλιππο Τσαλίδη και τη μουσουλμάνα υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Ξάνθης Ζεϊμπέκ Αϊσέλ. Μήπως αυτό σημαίνει και στήριξη της κυρίας Ζεϊμπέκ από τον κύριο Τσαλίδη μιας και ο ίδιος αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση;

Αν ορισμένοι υποψήφιοι βουλευτές νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν προεκλογικό αγώνα μόνο με τα δελτία τύπου που στέλνουν στα μέσα ενημέρωσης, κούνια που τους κούναγε.