Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Δημοσιεύτηκαν οι υποτροφίες για τα παιδιά των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων


Υποτροφίες της τάξεως των 4.000 ευρώ ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για παιδιά αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, ενώ τα κριτήρια βάσει των οποίων θα δοθούν οι εν λόγω υποτροφίες θα είναι κυρίως οικονομικά, θα δοθούν δηλαδή με βάση το ετήσιο εισόδημα των γονέων τους. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για μια από τις υποτροφίες αυτές μπορούν να γίνουν από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου.
Πρόκειται για ένα μέτρο που αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά τις οικογένειες αυτές και ειδικά τους μελισσοκόμους αφού τα τελευταία χρόνια η παραγωγή τους κυμαίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα οι μελισσοκόμοι είχαν ζητήσει και ένα έκτακτο βοήθημα για τη χαμηλή τους παραγωγή κάτι που δεν πήραν, αλλά και το μέτρο αυτό των υποτροφιών κρίνεται αξιόλογο και αρκετά σημαντικό από τους μελισσοκόμους της Ξάνθης. Είναι ένα μέτρο το οποίο είχε εξαγγελθεί εδώ και αρκετό καιρό και τώρα πλέον βρίσκεται στη φάση της υλοποίησής του.
Από αρκούδες και μελισσοφάγους κινδυνεύουν τα μελίσσια της περιοχής μας
Ωστόσο ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα οι μελισσοκόμοι της περιοχής μας είναι οι επιθέσεις από αρκούδες στα μελισσοκομεία τους αφού την περίοδο αυτή οι μελισσοκόμοι είναι αναγκασμένοι να μετακινήσουν τις μέλισσές τους σε ορεινές περιοχές όπου και υπάρχουν ορισμένα φυτά απαραίτητα γι’ αυτούς, τα οποία δε φυτρώνουν σε πεδινές περιοχές. Είναι απαραίτητο το πέρασμα των μελισσών από τα φυτά αυτά για να μπορούν μετά οι μελισσοκόμοι να τα πάνε στα πεύκα.
Στα ορεινά όμως οι μέλισσες δεν μπορούν να τοποθετηθούν κοντά σε κατοικημένες περιοχές αφού εκεί ενοχλούν τους κατοίκους με αποτέλεσμα να τα πηγαίνουν οι μελισσοκόμοι σε απομακρυσμένες περιοχές όπου και έχουν πρόσβαση οι αρκούδες. Το τελευταίο χτύπημα αρκούδας σε μελισσοκομείο έγινε στο χωριό Καστανίτη όπου υπάρχουν ελάχιστοι κάτοικοι και μάλιστα μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το μοναδικό μέτρο που οι μελισσοκόμοι παίρνουν για να αποφύγουν τα χτυπήματα από αρκούδες είναι η τοποθέτηση ηλεκτροφόρων συρμάτων τα οποία όμως δεν είναι και ό,τι το καλύτερο, καθώς αν η αρκούδα θυμώσει από το πρώτο χτύπημα του ηλεκτροφόρου σύρματος και δε φύγει, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά.
Επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για τους μελισσοκόμους είναι τα πουλιά, οι μελισσοφάγοι, τα οποία πέφτουν κατά κοπάδια πάνω στις μέλισσες και κάθονται ακόμα και πάνω στις κυψέλες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγει η μέλισσα για να συλλέξει. Βέβαια με το θέμα αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν εκείνοι που ασχολούνται με τις βαλιλοτροφίες αφού όταν βγει έξω η βασίλισσα για να γονιμοποιήσει, είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο των μελισσοφάγων κι αν κάποιο από τα πουλιά αυτά τη φάει, καταστρέφεται μια ολόκληρη κυψέλη σχεδόν. Ο μοναδικός τρόπος προφύλαξης από τον κίνδυνο αυτό για την ώρα είναι μόνο να κάθονται για ώρες οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι στα μελισσοκομεία τους και φυλάνε τα μελίσσια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου