Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ

…η επιστολή του Νομάρχη Ξάνθης προς την εφημερίδα «Τόλμη» αναφορικά με τα ερωτήματα που θέτει εδώ και εβδομάδες ως προς την προβολή του Γιορτών Νέστου. Ο κύριος Παυλίδης λοιπόν στην συγκεκριμένη επιστολή κατηγορεί την εφημερίδα ότι συγχέει συνειδητά τα πράγματα και του προσθέτει πράξεις άλλων που δεν τον αφορούν. Όπως μας διευκρινίζει λοιπόν η εταιρεία τουριστικής προβολής έχει ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο. Και φυσικά έχει ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Είναι όμως νομαρχιακή εταιρεία ή όχι; Ποιος διορίζει το διοικητικό της συμβούλιο; Πρόεδρος του συμβουλίου είναι η αντινομάρχης ή όχι; Λειτουργεί στα πλαίσια της πολιτικής που χαράσσει η νομαρχία ή όχι; Πολύ καλές οι διευκρινήσεις για τον νομικό καθεστώς που διέπει την εταιρεία και κάποιος ίσως να του δώσει και δίκιο. Όμως για τη «ταμπακιέρα» που αφορά στα μέσα που επιλέχθηκαν για την προβολή των Γιορτών Νέστου και τον αποκλεισμό του Καναλιού 6 ούτε κουβέντα. Πώς και με ποιο τρόπο επιλέχθηκαν τα μέσα ενημέρωσης για την προβολή των Γιορτών του Νέστου; Τι ποσά δόθηκαν; Για ποιο λόγο απορρίπτεται τηλεοπτικός σταθμός που, σύμφωνα με τις μόνες επίσημες μετρήσεις, έχει τη μεγαλύτερη θεαματικότητα από όλους τους υπόλοιπους μαζί; Για ποιο λόγο ευνοούνται τηλεοπτικά κανάλια γειτονικών νομών και εξαιρούνται τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί; Ενέχει διάκρισης ή όχι η απόρριψή του Καναλιού 6; Σε αυτά τα ερωτήματα απάντηση δεν δόθηκε. Άλλωστε κανείς δεν αμφισβήτησε το νόμιμο της διαδικασίας. Για το ηθικό μέρος μιλάμε και σ’ αυτό απάντηση δεν πήραμε.

…η πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής τουριστικής προβολής η οποία τελικά από ότι μάθαμε λειτουργεί αυτόνομα και παίρνει μόνη τις αποφάσεις για τις Γιορτές Νέστου. Τις απαντήσεις λοιπόν, όπως μας πληροφορεί ο Νομάρχης, οφείλουμε να τις αναζητήσουμε από την πρόεδρο της εταιρείας. Ας διορθώσουμε λοιπόν το λάθος μας και ας μιλήσουμε επί της ουσίας. Ας απαντήσει λοιπόν η κυρία Στάντζιου στη σειρά ερωτημάτων που θέσαμε και κυρίως ας απαντήσει ευθέως αν ήταν δική της απόφαση να κοπεί το Κανάλι 6. Περιμένουμε.

…ο πρόεδρος της διευρυμένης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Δράμας Καβάλας Ξάνθης ο οποίος για άλλη μια φορά απέδειξε ότι πρώτιστο μέλημα ενός πολιτικού είναι η προστασία του πολίτη και όχι η αποκομιδή πολιτικού οφέλους. Με ανοιχτό μυαλό και το βλέμμα στραμμένο στη θωράκιση της περιοχής και το σχεδιασμό αντισεισμικών έργων απεδέχθη την πρόταση του γεωδυναμικού ινστιτούτου για την τοποθέτηση επιταχυνσιογράφου στο κτίριο της υπερνομαρχίας και μάλιστα χωρίς κανένα κόστος. Τη στιγμή που άλλοι πολιτικοί φορείς, όπως ο ίδιος τόνισε, απορρίπτουν έργα ζωτικά για τον τόπο, αφού δεν γίνονται ορατά από τον πολίτη και ως εκ τούτου δεν αποφέρουν κανένα κέρδος. Μετά φταίμε εμείς που ασκούμε «προσβλητική και συκοφαντική» κριτική, όπως μας καταλογίζουν, επισείοντάς μας διαρκώς τον μπαμπούλα των μηνύσεων; Και σ’ αυτό το θέμα πάλι φταίμε που ασκούμε αρνητική κριτική; Ή μήπως επινοήσαμε τα έγγραφα; Ακόμη ακόμη, μήπως υποβάλλουμε στον κύριο Τάτση το τι θα πει; Αν μπορούμε να καταφέρουμε κάτι τέτοιο μπράβο μας.

…ο θόρυβος που ξέσπασε μετά τη σύγκλιση της δημαρχιακής επιτροπής και αφορούσε τη προμήθεια δεξαμενής για το πότισμα των φυτών και του πράσινου του δήμου Ξάνθης. Όπως κατήγγειλε ο κύριος Αγκόρτσας τα ποσά που αναφέρθηκαν ήταν εξωφρενικά τη στιγμή που η ίδια προμήθεια μπορεί να γίνει με ελάχιστο κόστος. Βέβαια από την πλευρά του ο κύριος Τριμίντζιος ισχυρίζεται ότι οι προδιαγραφές είναι υψηλές και γι αυτό ανεβάζουν το κόστος ενώ δεσμεύθηκε για έρευνα από τα ίδια τα μέλη της δημαρχιακής. Γιατί όμως η έρευνα δεν έγινε πριν έρθει το θέμα προς ψήφισή; Εάν η έρευνα αποδείξει ότι η ίδια προμήθεια μπορεί να γίνει με μισό κόστος τότε τι θα πουν στους πολίτες; Και μιας και μιλάμε για προμήθειες και δημοπρασίες. Αραγε τα παλικάρια εκεί στη δημαρχιακή σκέφτηκαν να απευθυνθούν στα δασαρχεία της Ξάνθης και των γειτονικών νομών πριν κάνουν τις μελέτες για την αγορά φυτών και δενδρυλλίων; Γιατί αν έκαναν τον κόπο μάλλον θα διαπίστωσαν ότι το κόστος κατεβαίνει κατά πολύ. Οψόμεθα λοιπόν και για τα δύο θέματα.

…πολιτικοί άρχοντες οι οποίοι από τη μια παραπονιούνται ότι αναδεικνύουμε τοπικά θέματα χωρίς να παίρνουμε την άποψή τους και από την άλλη όταν καλούνται να απαντήσουν ζωντανά, μέσω του δελτίου ειδήσεων του Καναλιού 6 γι αυτά τα ζητήματα, τότε αποφασίζουν ότι δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθούν. Αν όμως για εκείνους τα θέματα αυτά θεωρούνται ήσσονος σημασίας για εμάς είναι ζωτικά και ως εκ τούτου οφείλουμε να τα αναδείξουμε. Άλλωστε τα δημόσια πρόσωπα θα πρέπει να αντέχουν και της κριτικής. Γι αυτό και πήραν την απόφαση να εκθέσουν εαυτόν. Όσο για τα θετικά σαφώς και θα πρέπει να προβάλλονται. Ο ρόλος όμως των μέσων ενημέρωσης δεν είναι να χειροκροτεί αλλά να κρούει τον κώδωνα σε κάθε τι αρνητικό προκειμένου να υπάρξει μέριμνα για τη βελτίωσή του. Αντί λοιπόν να παραπονιούνται καλό θα είναι να έχουν ευήκοα ώτα προκειμένου να αντιληφθούν όσα η κοινωνία συζητά και να μην βλέπουν παντού εχθρούς. Πραγματικός εχθρός είναι οι κόλακες. Από αυτούς θα πρέπει να προφυλάσσονται και όχι από όσους μιλούν ανοιχτά.
Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
Τα χαστούκια του παρελθόντος δε μας έγιναν μάθημα
Όλα ξαφνικά ως δια μαγείας έφτιαξαν στη χώρα, όλα είναι εντάξει, τα προβλήματα τέλειωσαν και οι Έλληνες πλέουν σε πελάγη ευτυχίας. Τόσο απλή ήταν δηλαδή η λύση των προβλημάτων μας, εκλογές, το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και όλα τέλειωσαν. Βρήκαμε τρόπο να πληρώνουμε τις δόσεις μας στις τράπεζες κανονικά, ξαφνικά τα 700 ευρώ το μήνα μας φτάνουν για όλα, η ανεργία μειώθηκε και γενικότερα η λέξη προβλήματα δεν υπάρχει πλέον στο λεξιλόγιό μας.
Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη συμπεριφορά των Ελλήνων, μέσα σε δυο εβδομάδες κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ άλλαξε εντελώς η ψυχολογία τους και ξαφνικά βλέπουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Ίσως σ΄ αυτό να συμβάλλουν και τα 150 ευρώ που θα πάρουν κάποιοι ως αύξηση για ένα χρόνο. Τα 150 ευρώ ήταν δηλαδή το πρόβλημα του Έλληνα;
Δε λέω ότι δεν είναι καλό για όλους μας να υπάρχει αυτό το αισιόδοξο κλίμα, απλά λέω πως πρέπει να είμαστε όλοι πιο συγκρατημένοι και να μην ξεχνάμε το παρελθόν, τότε δηλαδή που τρώγαμε το ένα μετά το άλλο τα χαστούκια από τους ίδιους ανθρώπους που τώρα βλέπουμε ως σωτήρες της χώρας. Εξάλλου πολύ εύκολα τα μεγάλα λόγια του παρόντος μπορεί να γίνουν οι μεγαλύτερες παγίδες του μέλλοντος.
Φοβάμαι δηλαδή μην ξυπνήσουμε ένα πρωί και δούμε πως ήταν απλά ένα όνειρο γιατί η οικονομική κρίση στη χώρα ήρθε μόλις πριν δύο μήνες και θα πρέπει να περάσει αρκετός καιρός για να την ξεπεράσουμε και φυσικά χρειάζονται θυσίες τις οποίες πάλι ο απλός πολίτης θα κληθεί να κάνει. Όλοι συμφωνούμε πως για να έρθουν καλύτερες μέρες θα πρέπει να πέσει χρήμα στην αγορά, αλλά τα 150 ευρώ της αύξησης θα δώσουν τη λύση;
Άκουσε ο Έλληνας για επίδομα 1.300 ευρώ και χοροπηδάει από τη χαρά του, μόνο που για να πάρει κανείς ένα τόσο μεγάλο επίδομα θα πρέπει να πληροί πολλές προϋποθέσεις. Να έχει χαμηλό εισόδημα και φυσικά κανείς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ποιο θεωρείται χαμηλό και πιο υψηλό εισόδημα, να είναι παντρεμένος, να είναι άτομο με ειδικές ανάγκες και να έχει δύο ή τρία παιδιά. Με λίγα λόγια κάποιος που είναι μόνος του θα λάβει το πολύ 500 ευρώ. Να υποθέσω πως με αυτά τα 500 ευρώ λύνονται τα προβλήματά μας.
Όσο για το όριο ανάμεσα στο χαμηλό και το υψηλό εισόδημα κανείς μας δεν ξέρει τι ακριβώς γίνεται. Ας υποθέσουμε πως το επίδομα αυτό το δικαιούνται όλοι όσοι έχουν εισόδημα έως και 10.500 ευρώ το χρόνο. Δηλαδή εκείνος που βγάζει ετησίως 10.500 ευρώ θεωρείται φτωχός και εκείνος που θα έχει εισόδημα 10.600 ή 10.700 ευρώ θεωρείται πλούσιος και δε θα δικαιούται το επίδομα αυτό; Αυτό δεν είναι από μόνο του ένα μέτρο που προτρέπει τον καθένα να προσπαθεί να εμφανίσει όσο το δυνατόν χαμηλότερο εισόδημα και κατά συνέπεια να πληρώνει λιγότερο φόρο στο κράτος;
Θα μου πείτε ποια θα μπορούσε να είναι η καλύτερη λύση στο θέμα αυτό. Μα σαν ήξερα εγώ τη λύση δε θα δούλευα με 700 ευρώ το μήνα, θα ήμουν ένας από αυτούς, αυτούς που κατά μέσο όρο κοστίζει ο ένας 25.000 ευρώ το μήνα στο ελληνικό κράτος. Ας βρουν λοιπόν εκείνοι τη σωστότερη και δικαιότερη λύση.
Όλοι σχεδόν οι δανειολήπτες της χώρας πανηγυρίζουν γιατί ακούστηκε ότι τα δάνειά τους θα παραγραφούν και δε θα τα πληρώσουν. Δυστυχώς έχουμε ως λαός το κακό συνήθειο να διαβάζουμε πάντα τα μεγάλα γράμματα και να μη δίνουμε σημασία στα ψιλά. Αλήθεια πόσοι γνωρίζουν ποιες είναι οι περιπτώσεις όπου τα δάνειά τους πραγματικά θα παραγραφούν; Δυστυχώς ελάχιστοι.
Οι δανειολήπτες λοιπόν που θα ευνοηθούν από το μέτρο αυτό είναι μόνο όσοι είναι άνεργοι και αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν και κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομα τους. Αν δηλαδή κάποιος είναι αποδεδειγμένα άνεργος αλλά έχει στο όνομα του ένα σπιτάκι ή ένα οικόπεδο, δε θα του χαριστεί κανένα χρέος, θα αναγκαστεί να πουλήσει ό,τι περιουσιακό στοιχείο έχει για να αποπληρώσει τα δάνειά του.
Δυστυχώς στη χώρα αυτή δε γεννήθηκε ακόμα ο πολιτικός που θα τολμήσει να τα βάλει με τους τραπεζίτες, με τους επιχειρηματίες, με το κεφάλαιο και να τους στερήσει μέρος από τα τεράστια κέρδη τους. Λέτε αυτός να είναι ο Γιώργος Παπανδρέου; Μακάρι, αλλά μου είναι πολύ δύσκολο να το πιστέψω αυτό.
Βέβαια και αυτά τα 150 ευρώ στην ετήσια αύξηση μισθών και συντάξεων καθώς και το επίδομα των 500 ευρώ θα δοθούν ύστερα από νέο δανεισμό, θα πάρουμε δηλαδή 500 και θα αναγκαστούμε εμείς ή τα παιδιά μας να επιστρέψουμε 1.500 ευρώ. Ας μη βιαστούμε να χαρούμε λοιπόν, δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση ξεκινάει ορεξάτη για δουλειά τη θητεία της, πάντα αυτό γινόταν στη χώρα μας. Το ξεκίνημα της κάθε κυβέρνησης ήταν καλό και ελπιδοφόρο αλλά το τέλος μαύρο και ασύμφορο.
Το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι να πιστέψουμε πως τα προβλήματα μας λύθηκαν και να αρχίσουμε να ψωνίζουμε και να ξοδεύουμε άσκοπα χρήματα σε προϊόντα και υπηρεσίες τις οποίες πραγματικά δε χρειαζόμαστε. Αυτά για εμάς, γιατί από την άλλη το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φάνε και αυτοί που κυβερνάνε τώρα, καθώς πολύ απλά το μόνο που στη χώρα αυτή δε θα τελειώσει ποτέ είναι η διαφθορά. Δείτε μόνο πόσοι θα βρεθούν στο δρόμο το επόμενο διάστημα για να πάρουν τη θέση τους τα “πράσινα” παιδιά.
Ήδη η υπουργός αγροτικής ανάπτυξης προειδοποίησε τους υπαλλήλους του συγκεκριμένου υπουργείου πως όσοι δεν εργάζονται σωστά θα πάνε σπίτια τους. Αλήθεια, ποιο είναι το κριτήριο βάσει του οποίου θα αποφασίσουν αν κάποιος εργάζεται σωστά ή όχι; Μήπως το χρώμα της παράταξης που υποστηρίζει; Σε προηγούμενο πάντως τεύχος είχα εκφράσει το φόβο μου ότι με το πρόσχημα πως η νέα κυβέρνηση βρήκε τα κρατικά ταμεία σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή που περιέγραφε η προηγούμενη κυβέρνηση, δε θα υλοποιήσει τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις.
Δεν είχα άδικο αφού η πρώτη κίνηση ήδη έγινε, πριν λίγες μέρες μας είπαν πως το κρατικό έλλειμμα δεν είναι στο 6% αλλά θα φτάσει ακόμα και το 12%. Αυτό σε απλή μετάφραση σημαίνει πως δεν πρέπει να περιμένουμε να γίνουν όλα όσα μας έταξαν προεκλογικά. Δε θέλω να γίνω μάντης κακών, πιστεύω όμως ότι τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμα και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα.

Σ. Καραχότζα
Στο συρτάρι ο επιταχυνσιογράφος
ελλείψει πολιτικού οφέλους


Για ζωτικά «υπόγεια» έργα τα οποία απορρίπτονται από πολιτικούς φορείς γιατί δεν έχουν πολιτικό όφελος, καθώς δεν γίνονται ορατά από τον κόσμο, κάνει λόγο ο πρόεδρος της διευρυμένης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
Αρνήθηκε η νομαρχία, απεδέχθη η υπερνομαρχία
Επιταχυνσιογράφος στην Ξάνθη για την πρόληψη σεισμών.

Μεγάλη φαίνεται πως ήταν η διαδρομή που έπρεπε να διανυθεί προκειμένου να γίνει αποδεκτό το αίτημα του γεωδυναμικού ινστιτούτου του αστεροσκοπείου Αθηνών, για την τοποθέτηση επιταχυνσιογράφου που καταμετρά τις σεισμικές δονήσεις και ο οποίος συμβάλλει στη προστασία και θωράκιση της περιοχής.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Στις 21 Ιουλίου του 2009 η Υπερνομαρχία Ξάνθης δέχεται ένα έγγραφο από το γεωδυναμικό ινστιτούτο του αστεροσκοπείου Αθηνών το οποίο της προτείνει την εγκατάσταση σεισμογραφικού οργάνου στο κτίριο που καταγράφει την ισχυρή εδαφική δόνηση και παρέχει στοιχεία χρήσιμα στη βελτίωση της αντισεισμικής τεχνολογίας.
Μάλιστα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μέσω της επιστολής εκφράζει την επιθυμία επέκτασης του δικτύου των επιταχυνσιογράφων στις μεγάλες πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, περιοχές όπου όπως τονίζει έχει επίδραση ο σεισμογόνος χώρος του Βορείου Αιγαίου και στις οποίες εκτελούνται ή προγραμματίζονται σημαντικά τεχνικά έργα όπως οι αγωγοί καυσίμων.
Έτσι λοιπόν ζητά από την Υπερνομαρχία την διάθεση ενός μικρού χώρου με παροχή ρεύματος και δικτύου προκειμένου να τοποθετηθεί ο επιταχυνσιογράφος με το κωδικό όνομα ΧΑΝΑ ο οποίος μάλιστα αποτελεί παραχώρηση του κυρίου Δημήτρη Παπαλεξίου προς το Αστεροσκοπείο Αθηνών με τη δέσμευση να εγκατασταθεί στο νομό Ξάνθης. Αίτημα που όπως είναι λογικό απεδέχθη άμεσα ο πρόεδρος της διευρυμένης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης προκειμένου να συμβάλει στη θωράκιση της περιοχής, ο οποίος δήλωσε:
«Το εθνικό κέντρο του αστεροσκοπείου, που βρίσκεται στην Αθήνα, παρακολουθεί ή θέλει να παρακολουθεί με ένα μεγάλο δίκτυο ειδικών οργάνων, την σεισμική πορεία της χωράς. Αυτό για λόγους προληπτικούς, έχει εξαιρετική σημασία. Εμείς στην περιοχή μας, έτυχε να μην έχουμε κανένα τέτοιο όργανο. Έτσι με ένα φίλο από την Ξάνθη, ο οποίος έχει αδυναμία στα θέματα αυτά, και ο οποίος είχε στα χέρια του έναν τέτοιο επιταχυνσιογράφο, αποφασίσαμε και ξεκινήσαμε να τον εγκαταστήσουμε με την συνεργασία του κεντρικού φορέα της Αθήνας. Παράλληλα προχωρούμε στη διαδικασία, να υλοποιήσουμε το έργο αυτό με την αγορά άλλων δυο ή τριών μηχανημάτων, τα οποία θα τοποθετήσουμε σε καίριες θέσεις στην Ξάνθη, και παράλληλα να προχωρήσουμε σε ανάλογη εγκατάσταση και στην Καβάλα και στην Δράμα. Είναι όσο σας φαίνεται παράξενο, από τα έργα τα οποία δεν φαίνονται. Είναι από τα λεγόμενα υπόγεια έργα, τα οποία κάποιους πολιτικούς φορείς, δεν τους ενδιαφέρουν, γιατί δεν τα βλέπει ο κόσμος και δεν έχουν πολιτικό όφελος. Εμάς όμως αυτό δεν μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει η ουσία η οποία είναι η θωράκιση της περιοχής, κυρίως στον τομέα της πρόληψης, έναντι των σεισμών.
Θα το υλοποιήσω λοιπόν το έργο αυτό. Ελπίζω μέσα στο χρόνο αυτό, να ολοκληρώσω και στους τρεις νομούς, αυτήν την προσπάθεια. Και είναι ένα έργο, για την περιφέρεια πρωτοποριακό».
Όσον αφορά στον πολιτικό φορέα ο οποίος δεν εξέτασε καν το αίτημα αυτός, όπως αποδεικνύεται από το σχετικό έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Κανάλι αυτός δεν είναι άλλος από τη Νομαρχία Ξάνθης. Συγκεκριμένα στις 2 Απριλίου του 2008 ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κύριος Γιώργος Σταυρακάκης αποστέλλει προς το νομάρχη Ξάνθης την επιστολή με αριθμό πρωτοκόλλου 237 στην οποία ζητεί τη συνδρομή του για την προμήθεια 5-6 επιταχυνσιογράφων σύγχρονης τεχνολογίας και την εγκατάστασή τους στην περιοχή επισημαίνοντας τη χρησιμότητα των συγκεκριμένων σεισμογραφικών οργάνων σε μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα για τη μελέτη του σεισμικού φαινομένου και τη βελτίωση των προδιαγραφών των αντισεισμικών κατασκευών, με δεδομένο μάλιστα το ενδιαφέρον που ήδη είχαν επιδείξει δήμοι της περιοχής αλλά και την έλλειψη αντίστοιχων οργάνων στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικότερα στο Νομό Ξάνθης. Ένα αίτημα που από ότι φαίνεται μπήκε κατευθείαν στο συρτάρι ίσως γιατί, όπως επισημαίνει και ο κύριος Τάτσης, δεν αποφέρει κανένα πολιτικό όφελος παρά μόνο τη θωράκιση της περιοχής.
Μ. ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
Γεμίζει η Ξάνθη με καρότσια και πάγκους πλανόδιων μικροπωλητών Σαν να μην έφτανε η γενικότερη κρίση που περνάει η αγορά της Ξάνθης και όχι μόνο, ένα επιπλέον πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες της πόλης είναι αλλοδαποί και ημεδαποί πλανόδιοι μικροπωλητές οι οποίοι όχι απλά γυρνάνε στους δρόμους με τα καρότσια τους αλλά στήνουν και τεράστιους πάγκους σε διάφορα σημεία της πόλης, τις περισσότερες φορές έξω από καταστήματα, τη στιγμή που όπως λένε οι επαγγελματίες της Ξάνθης, αν κάποιος από αυτούς τολμήσει να στήσει έναν ανάλογο πάγκο έξω από το κατάστημά του, μπορεί ακόμα και να τον φυλακίσουν ή στην καλύτερη περίπτωση θα του επιβάλουν κάποιο τσουχτερό πρόστιμο.
Μάλιστα πολλές φορές οι πλανόδιοι αυτοί μικροπωλητές δε διστάζουν να πωλούν τα εμπορεύματά τους έξω από καταστήματα που πουλάνε ίδια με αυτούς προϊόντα, για παράδειγμα πρόσφατα είδαμε ένα μικροπωλητή να είναι στημένος με το καρότσι του έξω από ένα κατάστημα με ρολόγια, κομπιούτερ και άλλες ηλεκτρονικές μικροσυσκευές και να πουλάει τα ίδια ακριβώς προϊόντα κι εκείνος.
«Δεν ξέρουμε από πού να πρωτοπροστατευτούμε» λένε οι επαγγελματίες της Ξάνθης αφού λαϊκές αγορές, πολυκαταστήματα, πλανόδιοι μικροπωλητές, αλλά και τα χαμηλά εισοδήματα των πολιτών, τους ελαχιστοποιούν το μεροκάματο με αποτέλεσμα ο χαρακτηρισμός τους ως η ραχοκοκαλιά της οικονομίας να τείνει να γίνει περιπαικτικός. Έτσι ζητούν από όλους τους αρμόδιους για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να επιβιώσουν οι λεγόμενες μικρές επιχειρήσεις.
Πάντως, εκτός από τους επαγγελματίες της Ξάνθης, το μεγαλύτερο πρόβλημα από τους παράνομους μικροπωλητές το έχουν οι νόμιμοι μικροπωλητές των οποίων τα συμφέροντα θίγονται ακόμα περισσότερο. Βέβαια οι μετανάστες στην πόλη της Ξάνθης δεν ασχολούνται μόνο με το εμπόριο αφού σχεδόν σε κάθε κλάδο βλέπουμε να έχουν εισχωρήσει. Κάνουν οποιασδήποτε φύσεως δουλειά ώστε να επιβιώσουν στερώντας όμως έτσι θέσεις εργασίας από τους ντόπιους.
Το μόνο βέβαιο ωστόσο είναι πως οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται στη χώρα μας με σκοπό να συμβάλουν στην αύξηση της ανεργίας αν και αυτό από ένα σημείο και μετά είναι αναπόφευκτο. Πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή όλοι οι υπεύθυνοι να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα αυτό και να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους μετανάστες οι οποίοι στο κάτω κάτω ήρθαν στη χώρα μας και στην πόλη μας αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Με στόχο την απόλυτη ανατροπή ο Φώτης Καραλίδης ετοιμάζει ήδη το ψηφοδέλτιό του Στόχος πλέον του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη μετά και το παραπάνω κι από καλό αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου δεν είναι άλλος από το δήμο και τη νομαρχία και μάλιστα πληροφορίες θέλουν τον υποψήφιο νομάρχη του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη Φώτη Καραλίδη να έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για το σχηματισμό του συνδυασμού του με μοναδικό στόχο τη νίκη στις νομαρχιακές εκλογές του 2010. Από τη μεριά του ο ίδιος ο Φώτης Καραλίδης σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου τονίζει πως αυτό μπορεί να αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς αλλά όχι και για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία το περίμεναν και μάλιστα αυτό το αποτέλεσμα γεννά για τους ίδιους νέα δεδομένα και νέες προσδοκίες σε ότι αφορά στα τοπικά πράγματα.
Αναφορικά με το ερώτημα αν όντως έχει ξεκινήσει τη δημιουργία της λίστας με τους υποψηφίους συμβούλους του συνδυασμού του, ο κύριος Καραλίδης ήταν ξεκάθαρος λέγοντας πως όχι τώρα αλλά την επομένη ακριβώς των νομαρχιακών εκλογών του 2006, ξεκίνησε την προετοιμασία του για τις εκλογές του 2010 με μοναδικό στόχο να υπάρξει μια πλήρης ανατροπή στη νομαρχία της Ξάνθης. Ο στόχος αυτός ουσιαστικά θα επιτευχθεί μέσα από δύο βασικές για τον κύριο Καραλίδη κατευθύνσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την άσκηση μιας σωστής, ποιοτικής και πραγματικής αντιπολίτευσης μέσα στο νομαρχιακό συμβούλιο, αναδεικνύοντας ζητήματα, καταθέτοντας προτάσεις όπως για το χωροταξικό, την αποβιομηχάνιση, την καλλιέργεια του καπνού αλλά και για την ίδια τη λειτουργία της νομαρχίας.
Επόμενο, ωστόσο, κατά τον κύριο Καραλίδη είναι παράλληλα με αυτή τη δράση του συνδυασμού του εντός του νομαρχιακού συμβουλίου, να υπάρξει και έρευνα σε πρόσωπα για τη στελέχωση του επόμενου ψηφοδελτίου ώστε να έρθει η τελική ανατροπή. Απλά μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου η προσπάθεια αυτή εντάθηκε ώστε η λίστα με τους υποψηφίους να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και οι υποψήφιοι να έχουν μπροστά τους ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να προετοιμάσουν την προεκλογική τους εκστρατεία. Όσο για τα ονόματα των προσώπων που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του Φώτη Καραλίδη στις νομαρχιακές εκλογές του 2010, θα είναι οι ήδη εκλεγμένοι με το συνδυασμό νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκείνοι που ήταν και το 2006 υποψήφιοι αλλά δεν εκλέχθηκαν καθώς και ορισμένα ακόμα νέα πρόσωπα τα οποία ο κύριος Καραλίδης δε θέλησε να αποκαλύψει ακόμα.
Τα χρόνια περνούν αλλά τα προβλήματα δε λύνονται. Ήταν στις αρχές του 2006 τότε που οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού, του Προσηλίου, έκαναν για πρώτη φορά αίτηση ίδρυσης και λειτουργίας νηπιαγωγείου στον οικισμό τους, κάτι που εκείνη τη στιγμή έμοιαζε τόσο απλό και δεδομένο που οι γονείς προετοίμαζαν ήδη τα παιδιά τους. Όπως όμως αποδείχθηκε, η ίδρυση ενός νηπιαγωγείου μόνο απλή υπόθεση δεν είναι και οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούσαν να αποκτήσουν αυτό που για τους υπόλοιπους Έλληνες ήταν αυτονόητο.
Αφού ακολούθησε μια πραγματική μάχη αυτών των ανθρώπων με την ίδια την πολιτεία και αφού χάθηκε μια σχολική σεζόν, τον Οκτώβριο του 2007 και με πολλά προβλήματα λειτούργησε το νηπιαγωγείο αυτό του οποίου η ίδρυση περισσότερο με σίριαλ παρά με απλή διαδικασία έμοιαζε. Στην αρχή χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς θέρμανση, χωρίς προαύλιο χώρο. Μόνο δυο τραπέζια και μερικές καρέκλες μέσα.
Στην πορεία του χρόνου και αφού υπήρξαν εκ νέου πιέσεις από τους γονείς, βελτιώθηκε κάπως η κατάσταση του νηπιαγωγείου το οποίο να θυμίσουμε ότι στεγάζεται στο λεγόμενο παλιό σπίτι του δασκάλου, στο χώρο δηλαδή όπου τα παλιά τα χρόνια έμενε ο δάσκαλος του χωριού. Παρόλο όμως που αυτή τη στιγμή ο χώρος μοιάζει με σχολείο, τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει, προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τον οικονομικό τομέα.
Όπως προαναφέρω, το σχολείο αυτό στο ξεκίνημα της λειτουργίας του είχε μόνο δυο τραπέζια και μερικές καρέκλες. Όλα τα υπόλοιπα αποκτήθηκαν στην πορεία, με τα χρήματα όμως που δίνονται για τα λειτουργικά του έξοδα και όχι με επιπλέον χρήματα που δόθηκαν για να αγοραστούν όλα όσα χρειάζονται. Δηλαδή αφενός δε φρόντισε η πολιτεία να εξοπλίσει με όλα τα απαραίτητα το σχολείο, αφετέρου δεν έδωσε επιπλέον χρήματα για να αποκτηθούν αυτά.
Έτσι οι νηπιαγωγοί που πέρασαν αυτά τα τρία χρόνια από το συγκεκριμένο σχολείο προσπαθούσαν με τα λιγοστά χρήματα που εξασφαλίζουν για τα λειτουργικά έξοδά του και να αγοράσουν όλα όσα πρέπει να έχει ένα σωστό νηπιαγωγείο, όπως βιβλία, παιχνίδια, χαρτικά κλπ, αλλά και τα τρέχοντα έξοδα του σχολείου να καλύψουν, όπως ρεύμα, νερό, καθαριστικά κλπ.

Για δεξιώσεις και πολυτελή αυτοκίνητα βρίσκουν εύκολα τα χρήματα, για ένα σχολείο δεν μπορούν βρουν 2.000 ευρώ;
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το συγκεκριμένο σχολείο να χρωστάει αυτή τη στιγμή πάνω από 1.000 ευρώ στους προμηθευτές του, οι οποίοι απολύτως δικαιολογημένα διστάζουν να δώσουν πλέον όσα τους ζητάει η νηπιαγωγός γιατί πολύ απλά δεν ξέρουν πότε και αν θα πληρωθούν για τα παλιά. Επίσης, παρόλο που εξ αρχής ήξεραν όλοι ότι η μόνωση του συγκεκριμένου κτηρίου είναι σε ελαφρώς χειρότερη κατάσταση και από αυτή ενός στάβλου, το μόνο που έκαναν για τη θέρμανση των παιδιών ήταν να περάσουν ένα air condition με το οποίο τους χειμερινούς μήνες προσπαθούν να ζεστάνουν το χώρο αλλά μάταιος κόπος αφού ο χώρος δεν μπορεί να ζεσταθεί. Έτσι οι εκάστοτε νηπιαγωγοί αναγκάζονται να φέρνουν δικά τους ηλεκτρικά σώματα προκειμένου να ζεστάνουν το νηπιαγωγείο, αλλά η λύση δεν είναι αυτή.
Καμία νηπιαγωγός δεν είναι υποχρεωμένη να κουβαλάει από το σπίτι της όλα όσα θα έπρεπε να διαθέσει η πολιτεία. Τηλεόραση έφερε η νηπιαγωγός, cd player έφερε η νηπιαγωγός, ηλεκτρικά σώματα θέρμανσης έφερε η νηπιαγωγός, πολλά παιχνίδια και βιβλία τα έχει αγοράσει η νηπιαγωγός με δικά της χρήματα τα οποία δεν ξέρει αν ποτέ θα τα πάρει πίσω. Με λίγα λόγια δηλαδή θα μας πουν πως οι νηπιαγωγοί που θα διδάσκουν στο Προσήλιο δε θα πληρώνονται αλλά θα πληρώνουν το κράτος, άλλωστε μόνο αυτό δεν έχει γίνει ακόμα.
Δεν ξέρω αν όλα αυτά είναι ευθύνη της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της νομαρχίας, του υπουργείου ή οποιουδήποτε άλλου φορέα. Εκείνο που για την ώρα προέχει δεν είναι να επιρρίψουμε ευθύνες αλλά να δοθεί λύση στα προβλήματα αυτά. Στο κάτω κάτω μιλάμε για ένα ποσό που σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ, ούτε το μισό δηλαδή απ’ ότι κοστίζει μια δεξίωση ενός υπουργού ή ενός βουλευτή. Για άλλα πράγματα μπορεί και βρίσκει χρήματα το κράτος, για ένα σχολείο δεν μπορεί να βρει; Εκτός κι αν τελικά δε θέλει να δώσει χρήματα για σχολεία των οποίων οι μαθητές είναι μουσουλμάνοι, πράγμα που δυσκολεύομαι πραγματικά να το πιστέψω.

Σ. Καραχότζα
Στέκια τοξικομανών τα πάρκα της Ξάνθης
Αδυναμία να τα φυλάξει δηλώνει ο δήμος
Είναι γεγονός πως τα περισσότερα πάρκα της πόλης μας έχουν μετατραπεί σε στέκια τοξικομανών και άλλων «περιθωριακών» ομάδων, με αποτέλεσμα μόνο για το λόγο για τον οποίον έχουν δημιουργηθεί να μη χρησιμοποιούνται αφού σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να πάνε εκεί με απόλυτη ασφάλεια παιδιά και γενικότερα πολίτες που θέλουν να τα απολαύσουν.
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Ξάνθης Λάκης Στυλιανίδης αναγνωρίζει την ύπαρξη του προβλήματος αυτού, τονίζοντας παράλληλα πως εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο για το δήμο να έχει ειδική υπηρεσία φύλαξης των πάρκων. Πρόσθεσε δε πως αυτή είναι κυρίως αρμοδιότητα της ελληνικής αστυνομίας η οποία όμως με τη σειρά της αδυνατεί να καλύψει την ανάγκη φύλαξης ή έστω του τακτικού ελέγχου των πάρκων εξαιτίας των ελλείψεών της κυρίως σε προσωπικό.
Έτσι η μοναδική λύση κατά τον κύριο Στυλιανίδη είναι ο ίδιος ο κόσμος να μην προκαλεί φθορές στα πάρκα και να προσπαθήσει να περιορίσει την άσχημη κατάσταση που επικρατεί κυρίως αργά το βράδυ σε ορισμένα σημεία της πόλης. Μάλιστα ο δήμαρχος Ξάνθης τονίζει πως ακόμα και σε πάρκα ή άλλα έργα τα οποία ακόμα δεν έχουν δοθεί προς χρήση παρουσιάζονται φαινόμενα βανδαλισμού, γεγονός που επιβάλει τη δραστηριοποίηση δήμου και πολιτών ώστε να σταματήσει να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Το θέμα όμως είναι πως μπορούν οι πολίτες μόνοι τους να κάνουν κάτι ώστε να απομακρυνθούν από τα πάρκα και από κάθε κοινόχρηστο χώρο τόσο τα άτομα που προκαλούν τις διάφορες φθορές όσο και οι τοξικομανείς, ώστε παιδιά και γονείς να μπορούν να χαίρονται χωρίς κανένα πρόβλημα όλα όσα φτιάχτηκαν για εκείνους. Είναι φυσικά απόλυτα κατανοητό πως ο δήμος δεν μπορεί να αναλάβει τη φύλαξη κάθε κοινόχρηστου χώρου, θα μπορούσε όμως μέσα από τη συνεργασία δήμου και ελληνικής αστυνομίας να υπάρχει έστω ένας υποτυπώδης έλεγχος στα σημεία αυτά.
Αν είναι να φτιάχνουν πάρκα τα οποία θα φιλοξενούν μόνο τοξικομανείς, τότε δε χρειάζεται να τα κάνουν. Έργο που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από τους πολλούς είναι στην ουσία έργο άχρηστο.

Δημοτική Κίνηση

ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

ΡΟΜΠΟΤ + ΦΟΙΝΙΚΑΣ + ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΕΝΕΚΕΣ
Η δημοτική κίνηση «ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΞΑΝΘΗ» καταψήφισε την πρόταση για αγορά ενός ρομποτικού κάδου αξίας 80000 € στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Σχετικά με τη διαδικασία θέλουμε να επισημάνουμε ότι η αγορά στηρίζεται σε μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου η οποία είναι ευθεία και ακριβής αντιγραφή του διαφημιστικού φυλλαδίου του πωλητή. Αν και υπάρχουν διαφορετικές και αντίθετες γνώμες για το θέμα, αυτές δεν ερευνήθηκαν ούτε παρουσιάστηκαν. Η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης μας βρίσκει αντίθετους διότι δεν δικαιολογείται από το μονοπώλιο της εταιρείας. Απόδειξη αποτελεί η πρόσφατη (29/9/09) προκήρυξη διαγωνισμού από το Δήμο Κιλκίς για τρεις ίδιους κάδους.
Διαφωνούμε επίσης στην προτεινόμενη τιμή αγοράς (80000 €) αφού μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα φανέρωνε ότι ο Δήμος Κιλκίς τους προμηθεύεται στην τιμή των 62000 €, ο Δήμος Πειραιά για τον πρώτο πλήρωσε 37000 € όπως και άλλοι δήμοι της χώρας. Τέλος, δεν υπάρχει καμιά μελέτη σκοπιμότητας για αυτή την αγορά ούτε εξηγείται η αναγκαιότητά της.
Σχετικά με την ουσία του θέματος επισημαίνουμε ότι η τοποθέτηση ενός τέτοιου κάδου σε καμία περίπτωση δεν εντάσσεται στο προτεινόμενο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας, παρά μόνο «αντικαθιστά» 30, 40 ή 50 κάδους (είναι ασαφής ο αριθμός) με τη μέθοδο της συμπίεσης των απορριμμάτων. Επιπλέον, η χρήση του αποχετευτικού συστήματος για την αποστράγγιση των υγρών προκαλεί καταστροφές εξαιτίας της φύσης των υγρών που ρίχνονται ανεξέλεγκτα από διάφορους.
Το πιο σημαντικό θέμα είναι ότι η χρήση τέτοιων κάδων οδηγεί σε βλαβερές επιλογές όπως η καύση των απορριμμάτων και απομακρύνεται από την οικολογική λύση της ανακύκλωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα δείχνουν πως το σύστημα των μπλε κάδων που εφαρμόζουν πολλοί δήμοι της χώρας μας τους έχει οδηγήσει σε πολύ καλά συστήματα ανακύκλωσης και τυχαίνει της υποστήριξης όλων των μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων. Αντίθετα, κατασκευαστές και μεγάλες εταιρείες που σκοπεύουν σε εργοστάσια καύσης, υποστηρίζουν λύσεις ρομποτικών κάδων οι οποίοι προσφέρουν τα απορρίμματα συμπιεσμένα και έτοιμα για επεξεργασία - καύση.
Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε ότι η εταιρεία που προμηθεύει τους φοίνικες - κάδους δεν κατέχει τεχνογνωσία σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων αφού κύριο αντικείμενό της είναι τα οπλικά συστήματα. Δεν κατανοούμε λοιπόν γιατί ο δήμος Ξάνθης απευθύνεται σε μια εταιρεία για μια ακριβή αγορά χωρίς προηγούμενη μελέτη και σχέδιο. Δεν κατανοούμε την αναγκαιότητα αυτής της αγοράς, ούτε και την χρησιμότητά της. Επίσης δεν κατανοούμε τη σύμφωνη γνώμη και υπερψήφιση της πρότασης από τη δημοτική κίνηση «Πολίτες για την αλλαγή».
Είναι προφανές ότι τέτοιες αποφάσεις απομακρύνουν το Δήμο Ξάνθης από την εφαρμογή της Ανακύκλωσης και δεν συνδέονται με το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων που γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθεί στην περιφέρειά μας. Όλοι αυτοί οι λόγοι καθώς και το γεγονός ότι η δημοτική αρχή εμφανίζεται να αγνοεί σημαντικές παραμέτρους του θέματος μας οδήγησαν στην καταψήφιση της πρότασης.
Τα οικολογικά προβλήματα στο επίκεντρο της Υπερνομαρχίας Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης

Νέοι στόχοι η προστασία του Νέστου και της πανίδας του και η καταγραφή της σεισμικής αντίδρασης της περιοχής Από την αρχή της πορείας της η Υπερνομαρχία Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης έχει θέσει ως αρχικό και κύριο στόχο της, παρεμβάσεις οικολογικού χαρακτήρα στον ποταμό που διασχίζει και τους τρεις νομούς και στο γενικότερο περιβάλλον της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό είχε αναθέσει μέσα από ειδικό πρόγραμμα μια σημαντική μελέτη στο ΙΝΑΛΕ που αφορά στην πανίδα του Νέστου, η οποία στο παρελθόν ανέρχονταν στα 120 είδη, ενώ σήμερα αριθμούνται μόλις 20 και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εξαφανιστούν και αυτά. Φαινόμενο που αντιμετωπίζεται σοβαρά όχι μόνο από τις οικολογικές οργανώσεις αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η μελέτη αυτή έδειξε πως η μείωση του πληθυσμού και των ειδών των ψαριών οφείλεται στα φράγματα των Τοξοτών και της ΔΕΗ τα οποία εμποδίζουν τη μετακίνηση και την αναπαραγωγή των ψαριών.
Με βάση αυτή την πραγματικότητα η Υπερνομαρχία σκέφτηκε να προχωρήσει στη δημιουργία διόδων διέλευσης των ψαριών παράπλευρα των φραγμάτων ώστε να μπορέσουν τα είδη να αναπαραχθούν και να αποκτήσουν την αρχική τους δυναμική σε ποσότητα.
Για να γίνει όμως ένα τέτοιο έργο, είναι απαραίτητο να συμμετέχουν πάρα πολλοί φορείς ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα καθυστερήσεων, ανατροπών και άλλα που συνήθως δημιουργούνται όταν εμπλέκονται πολλοί φορείς.
Έτσι έχει ήδη πραγματοποιηθεί παρουσίαση του προβλήματος σε όλους του παράγοντες του δημοσίου που εμπλέκονται άλλα και επιστημονικούς φορείς και από κοινού καταλήξανε στην καλύτερη δυνατή λύση που θα μπορέσει να δώσει απάντηση στο πρόβλημα αυτό.
Έτσι η Υπερνομαρχία θα προχωρήσει σε προμελέτη και έπειτα το έργο θα μπει στις διαδικασίες του ΕΣΠΑ προκειμένου να υλοποιηθεί μέσα στην προσεχή διετία.
Ο Νέστος και το περιβάλλον γύρω από αυτό είναι στις προτεραιότητες της Υπερνομαρχίας γιατί η οποιαδήποτε διαφοροποίησή του μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο οικοσύστημα της περιοχής μας, που αργά ή γρήγορα θα τα βρούμε απέναντί μας αν δε λάβουμε από τώρα τα απαραίτητα μέτρα.
Παράλληλα όμως η Υπερνομαρχία θα προχωρήσει στην τοποθέτηση επιταχυνσιογράφου. Το Εθνικό Κέντρο Αστεροσκοπείου που βρίσκεται στην Αθήνα, θέλει να παρακολουθεί μέσα από ένα μεγάλο δίκτυο ειδικών οργάνων τη σεισμική πορεία της χώρας, που για λόγους προληπτικούς έχει εξαιρετική σημασία. Στην περιοχή μας ωστόσο δεν υπήρχε σχετικό όργανο και έπειτα από δωρεά ιδιώτη, η Υπερνομαρχία αποφάσισε να εγκαταστήσει τον επιταχυνσιογράφο με τη συνεργασία του κεντρικού φορέα της Αθήνας και παράλληλα προχωρά στη διαδικασία υλοποίησης αυτού του έργου με την αγορά ακόμη δύο οργάνων που θα εγκατασταθούν σε καίριες θέσεις στην πόλη της Ξάνθης και έπειτα θα υπάρξει εγκατάσταση στις υπόλοιπες πόλεις της Υπερνομαρχίας και η όλη προσπάθεια αναμένεται να ολοκληρωθεί και στους τρεις νομούς μέσα σε ένα χρόνο.
Εκπαίδευση και πολυπολιτισμικότητα στη Θράκη



Ο Νίκος Κόκκας ήταν επί σειρά ετών εκπαιδευτικός σε λύκειο της ορεινής Ξάνθης και τώρα συνεχίζει σε ένα επίσης ιδιαίτερο από άποψη δυσκολίας σχολείο, αυτό του Δροσερού. Με το μάτι λοιπόν του εκπαιδευτικού ξέρει ίσως καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα και τις ελλείψεις των μουσουλμάνων μαθητών και μέσα από τις σελίδες αυτές του ζητάμε να μας αναλύσει αυτό ακριβώς. Βέβαια ο Νίκος Κόκκας εκτός από εκπαιδευτικός, έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με τη μελέτη και την καταγραφή της πομάκικης γλώσσας και γενικότερα του πομάκικου πολιτισμού. Το έργο που παρουσιάζει πολύ σημαντικό και φυσικά συγκαταλέγεται σε εκείνους που έχουν καταβάλει μια από τις πιο σοβαρές προσπάθειες για τη διάσωση και ανάδειξη του πομάκικου στοιχείου στη Θράκη.

Κύριε Κόκκα, είστε ένας από τους ανθρώπους που έχετε ασχοληθεί αρκετά με τη μελέτη και καταγραφή της πομάκικης γλώσσας και γενικότερα της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας των ανθρώπων αυτών. Μάλιστα έχετε γράψει και αρκετά βιβλία που έχουν ως αντικείμενο το πομάκικο στοιχείο και για το λόγο αυτό έχετε κατηγορηθεί επανειλημμένα από τους γνωστούς κύκλους που δε δέχονται την ύπαρξη των Πομάκων. Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να ασχοληθείτε τόσο έντονα με το θέμα αυτό;
Το ενδιαφέρον μου για τους Πομάκους ξεκίνησε μέσα από την εκπαίδευση. Υλοποιώντας κατά την τελευταία δεκαετία προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ήρθα σε επαφή με τους ανθρώπους της ορεινής Θράκης, γνώρισα τα χωριά τους και τον πολιτισμό τους. Μαζί με τους μαθητές μου πραγματοποιήσαμε πολλές ερευνητικές επισκέψεις στα πομακοχώρια καταγράφοντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την προφορική παράδοση, το φυσικό περιβάλλον και το λαϊκό πολιτισμό. Αυτές οι καταγραφές οδήγησαν σε έκδοση βιβλίων και φυλλαδίων, που σκοπό είχαν να αναδείξουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας. Σε ένα δεύτερο στάδιο, αποφάσισα να προχωρήσω σε μια βαθύτερη μελέτη της ιστορίας και της γλώσσας των Πομάκων. Έτσι, μέσα από το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ) εκδόθηκαν βιβλία με τραγούδια, παραμύθια, παροιμίες, αλλά και δίσκοι στους οποίους καταγράφεται η παραδοσιακή μουσική των Πομάκων.
Σε αυτή σας την προσπάθεια να καταγράψετε στοιχεία του πολιτισμού των Πομάκων μοιραία συνεργαστήκατε με αρκετούς κατοίκους της περιοχής. Πως σας αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι αυτοί; Ήταν συνεργάσιμοι; Έδειχναν ενδιαφέρον για τη διάσωση της γλώσσας τους ή υπήρχε ο φόβος που τους απέτρεπε από μια τέτοια συνεργασία;
Οι κάτοικοι της οροσειράς της Ροδόπης είναι πάντοτε ιδιαίτερα φιλικοί και φιλόξενοι. Έτσι, στο πλαίσιο των ερευνών μας, μας υποδέχθηκαν με χαρά, μας άνοιξαν τα σπίτια τους, μας έδειξαν τις παραδοσιακές φορεσιές τους, μας τραγούδησαν παλιά ξεχασμένα τραγούδια, μας αφηγήθηκαν ιστορίες των προγόνων τους. Δεν έλειψαν βέβαια και οι περιπτώσεις ορισμένων κατοίκων, οι οποίοι ήταν διστακτικοί και φοβισμένοι. Μερικοί απ’ αυτούς μας ανέφεραν πως κάποιοι στο χωριό τους, τους λένε μέσα στα τζαμιά να μη χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα, τα πομάκικα, αλλά μόνο την τουρκική, για να μη διασπαστεί έτσι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Όμως, τα τελευταία χρόνια, αυτή η διστακτικότητα έχει ξεπεραστεί, και οι περισσότεροι Πομάκοι είναι περήφανοι για τη γλώσσα τους, την καταγωγή τους και τις παραδόσεις τους.
Από τις μέχρι τώρα μελέτες και καταγραφές του πομάκικου πολιτισμού έχετε καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα ως προς την πραγματική καταγωγή αυτών των ανθρώπων;
Έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς πολλές θεωρίες για την καταγωγή των Πομάκων. Πολλές από αυτές τις θεωρίες δε βασίζονται σε ιστορικά τεκμήρια, αλλά είναι προσανατολισμένες πάνω σε ιδεολογικές προκαταλήψεις, προσπαθώντας να διαμορφώσουν ανύπαρκτες ταυτότητες για τους σλαβόφωνους μουσουλμάνους, δηλαδή τους Πομάκους. Ας δούμε μερικά συγκεκριμένα και σίγουρα δεδομένα: Οι κάτοικοι της οροσειράς της Ροδόπης βρίσκονται στη Θράκη εδώ και πάρα πολλούς αιώνες. Η δομή της κατοικίας τους και ο πολιτισμός τους, καθώς και τα φυλετικά τους χαρακτηριστικά συνδέονται με αρχαία θρακικά φύλα. Στο διάβα των αιώνων, και με την έλευση του χριστιανισμού, τα φύλα αυτά ασπάζονται το χριστιανισμό. Με την κάθοδο των Σλάβων στα βυζαντινά χρόνια, οι Ροδοπαίοι εκσλαβίζονται γλωσσικά σε μεγάλο βαθμό. Από το 13ο μέχρι το 19ο αιώνα συντελείται σταδιακά ο εξισλαμισμός των Ροδοπαίων, οι οποίοι, μετά από τον εξισλαμισμό τους, αποκαλούνται Πομάκοι. Μετά την άνοδο των βαλκανικών εθνικισμών, τους Πομάκους προσεταιρίζονται η Βουλγαρία και η Τουρκία, ασκώντας έντονες πολιτικές αφομοίωσης. Το ελληνικό κράτος από την πλευρά του αδιαφόρησε σε μεγάλο βαθμό για την αληθινή ιστορική ταυτότητα των Πομάκων, αφήνοντάς τους ελεύθερους να επιλέξουν οι ίδιοι τη θρησκεία τους και τον αυτοπροσδιορισμό τους.
Έχετε, όπως είπα, ασχοληθεί αρκετά με τη γλώσσα των Πομάκων και μάλιστα απ’ ότι γνωρίζω τη μιλάτε κιόλας. Πιστεύετε ότι αν γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, θα υπάρχει δυνατότητα διδασκαλίας της στα μειονοτικά σχολεία;
Είναι αλήθεια ότι την τελευταία εικοσαετία η γλώσσα των Πομάκων, προφορική μέχρι πρότινος, έγινε αντικείμενο συστηματικής έρευνας και επιστημονικής μελέτης. Εκδόθηκαν λεξικά, γραμματικές, συντακτικά, εγχειρίδια διδασκαλίας, αλλά και εικονογραφημένα παραμύθια για παιδιά. Επίσης, επί μία πενταετία, η πομακική διδάχθηκε ως ξένη γλώσσα από Πομάκο δάσκαλο στα μαθήματα που διοργάνωσε το ΠΑΚΕΘΡΑ. Τα μαθήματα αυτά συνεχίστηκαν πέρυσι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων Ν. Ξάνθης. Η δυνατότητα εισαγωγής της πομακικής στην εκπαίδευση αφορά πρώτιστα τους ίδιους τους φυσικούς ομιλητές της γλώσσας. Εάν οι ίδιοι το ζητήσουν από το Υπουργείο Παιδείας, πιστεύω ότι η ελληνική πολιτεία οφείλει να ανταποκριθεί. Βέβαια, αυτό δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της σημερινής μειονοτικής εκπαίδευσης, η οποία γκετοποιεί τους μουσουλμάνους μαθητές και τους οδηγεί στην ημιμάθεια. Αυτό που χρειάζεται είναι μια νέα εκπαιδευτική πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας, που θα παρέχει στους μουσουλμάνους την ίδια εκπαίδευση με αυτήν που παρέχεται σε όλους τους έλληνες πολίτες, δίνοντάς τους επιπλέον τη δυνατότητα να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα εκτός του βασικού σχολικού προγράμματος.
Κατά πόσο είναι αρκετή η καθαρά ιδιωτική προσπάθεια, χωρίς τη συνεισφορά του κράτους, να διασωθεί ένας πολιτισμός και μια μόνο προφορική, προς το παρόν, γλώσσα που τείνουν να χαθούν;
Η συνεισφορά του κράτους θα ήταν σημαντική εάν υπήρχε. Στην περίπτωση των Πομάκων, το κράτος δεν έχει βοηθήσει στη διάσωση του πομακικού πολιτισμού. Αντίθετα, μέσα από τις εκπαιδευτικές δομές, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει επιβάλει μια θεσμοθετημένη τριγλωσσία, η οποία καταδικάζει τους πομάκους μαθητές να διδάσκονται δύο γλώσσες (ελληνική και τουρκική) και όχι τη μητρική τους γλώσσα. Αυτό δεν οδηγεί μόνο σε μαθησιακά κενά, αλλά και σε μια τριχοτόμηση της ταυτότητάς τους. Ως προς τη συγκεκριμένη ερώτηση, επαναλαμβάνω ότι είναι θέμα που αφορά μόνο τους ίδιους τους Πομάκους, το αν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες ανάδειξης του λαϊκού τους πολιτισμού και της γλώσσας τους.
Κύριε Κόκκα είστε εκπαιδευτικός στο επάγγελμα και μάλιστα επί πολλά έτη ήσασταν καθηγητής σε ένα από τα λύκεια της ορεινής περιοχής της Ξάνθης. Ποιο είναι το επίπεδο των μουσουλμάνων μαθητών στο λύκειο συγκριτικά με το επίπεδο των χριστιανών μαθητών στα λύκεια της πόλης; Θέλω να πω επηρεάζει καθόλου την απόδοσή τους το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά πήγαν σε μειονοτικό δημοτικό σχολείο;
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται σημαντικές εξελίξεις στην εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση λειτουργούν πολλά δημόσια σχολεία στην ορεινή Θράκη. Δυστυχώς δε συμβαίνει το ίδιο και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου οι μαθητές δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στο δημόσιο ή το μειονοτικό δημοτικό σχολείο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η απόδοση των παιδιών να είναι μειωμένη, πολύ περισσότερο εφόσον τα μισά μαθήματα διδάσκονται στην τουρκική και τα άλλα μισά στην ελληνική. Στην πόλη της Ξάνθης όμως, παρατηρούμε εντυπωσιακή αύξηση των μουσουλμάνων μαθητών που παρακολουθούν τα δημόσια σχολεία, τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι οι μουσουλμάνοι της Ξάνθης, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους (Τούρκοι, Πομάκοι, Ρομά), θέλουν το καλό των παιδιών τους και γνωρίζουν πως μόνο μέσα από τη δημόσια εκπαίδευση τα παιδιά τους έχουν καλύτερη πρόσβαση στη γνώση και την πρόοδο.
Πόσο πιστεύετε ότι βοήθησε τα παιδιά αυτά η δυνατότητα, που εδώ και αρκετά χρόνια τους παρέχει το ελληνικό κράτος, να εισάγονται με σχετικά εύκολο τρόπο στα πανεπιστήμια της χώρας μας και κατά πόσο το μέτρο αυτό είναι αρκετό για τη σωστή μόρφωση αυτών των παιδιών;
Η εισαγωγή των μουσουλμάνων μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από το ειδικό ποσοστό (0,5%) ήταν ένα πολύ σημαντικό μέτρο. Κατά τη γνώμη μου, το μέτρο αυτό ήταν απαραίτητο, σαν αντιστάθμιση των ειδικών γλωσσικών δυσκολιών που είχαν και έχουν να αντιμετωπίσουν οι μαθητές. Όμως κατά τη γνώμη μου, αυτό το μέτρο θα πρέπει να τερματιστεί όταν θα διαπιστωθεί η πραγματική εξίσωση των ευκαιριών των χριστιανών και των μουσουλμάνων μαθητών σε γλωσσικό επίπεδο. Και αυτό θα γίνει μόνο όταν θα υπάρχει παντού δυνατότητα επιλογής δημόσιου ή μειονοτικού σχολείου. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται να ληφθούν και άλλα μέτρα για την υπέρβαση των γλωσσικών δυσκολιών των μουσουλμανοπαίδων. Τέτοια μέτρα είναι η γενίκευση της προσχολικής αγωγής, η ίδρυση βρεφονηπιακών σταθμών παντού, η γενίκευση των ολοήμερων σχολείων, και, μακροπρόθεσμα, η κατάργηση του μειονοτικού σχολείου.
Τώρα είστε καθηγητής σε μια επίσης ευαίσθητη περιοχή όπως είναι το Δροσερό, όπου ακούμε κατά καιρούς παράπονα από τους γονείς για την καθαριότητα του σχολείου, για τους μικρούς χώρους του και άλλα πολλά. Ποια πραγματικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του Δροσερού και τι περιθώρια βελτίωσής τους υπάρχουν;
Είναι γνωστή σε όλους η απουσία, επί πολλές δεκαετίες, κρατικής μέριμνας για τους κατοίκους του Δροσερού. Η απουσία αυτή γίνεται ιδιαίτερα αισθητή και στον τομέα της εκπαίδευσης. Τα δύο δημοτικά σχολεία του Δροσερού λειτούργησαν μόλις πρόσφατα και σε αίθουσες προκάτ. Το γυμνάσιο του Δροσερού ιδρύθηκε μόλις πριν τρία χρόνια και από αυτό έχουν ήδη αποφοιτήσει μαθητές, που φοιτούν τώρα σε λύκεια της Ξάνθης. Η παροχή δημόσιας εκπαίδευσης στους κατοίκους του Δροσερού είναι βέβαιο ότι θα τους βοηθήσει να αναβαθμίσουν τον οικισμό τους, αλλά και να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής τους. Τα προβλήματα όμως είναι ακόμα πολλά και θα πρέπει να δείξουν το ενδιαφέρον τους οι τοπικές δημοτικές και νομαρχιακές αρχές. Είναι απαράδεκτο, για παράδειγμα, το έγγραφο που έστειλε πέρυσι ο Δήμος Ξάνθης προς το γυμνάσιο Δροσερού, με το οποίο δήλωνε ότι αδυνατούσε να εξασφαλίσει επιστάτη-φύλακα για το γυμνάσιο, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών της περιοχής. Είναι επίσης απαράδεκτο ότι η Νομαρχία Ξάνθης δεν έχει προχωρήσει σε αγορά οικοπέδου και ανέγερση κανονικού σχολικού κτιρίου (όχι προκάτ). Το γυμνάσιο Δροσερού είναι αυτή τη στιγμή το μόνο γυμνάσιο της πόλης που λειτουργεί σε απογευματινή βάρδια, κάτι που αγνοούν συστηματικά οι τοπικές αρχές.
Όλοι ξέρουμε ότι πολλά από τα παιδιά του Δροσερού δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Ποια είναι η μέχρι τώρα συμμετοχή των μαθητών; Είναι μεγάλο το ποσοστό των γονέων που δε στέλνουν τα παιδιά τους στο γυμνάσιο;
Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο συνοικισμό του Δροσερού. Η σχολική διαρροή τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ μεγάλη και οφείλονταν κυρίως στην εποχιακή μετακίνηση των κατοίκων του, για να δουλέψουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Πρέπει όμως να επισημάνουμε πως το βιοτικό επίπεδο έχει ανέβει σημαντικά τα τελευταία χρόνια και όλο και περισσότερο γίνεται αισθητό ότι τα παιδιά του Δροσερού θα πρέπει και αυτά να συμμετέχουν στη σχολική διαδικασία. Σε αυτήν τους την προσπάθεια, θα πρέπει να είναι αρωγός η πολιτεία, κτίζοντας ένα ανθρώπινο και σύγχρονο σχολείο.
Σ. Καραχότζα
Ο φετινός χειμώνας θα έχει ένα και μοναδικό σλόγκαν : «Επιχείρηση καθαρά χέρια». Τα καθαρά χέρια είναι μία φράση που χρησιμοποιείται και στην κυριολεξία αλλά και αλληγορικά. Η καθαριότητα των χεριών μας είναι βασική προϋπόθεση για την πρόληψη της γρίπης των χοίρων που απ’ ότι φαίνεται μέχρι στιγμής δεν άγγιξε την πολύπαθη κατά τ’ άλλα πόλη μας και μακάρι να σταθούμε το ίδιο τυχεροί και στο μέλλον. Έχουμε όμως και την άλλη επιχείρηση «καθαρά χέρια». Αυτή της νέας κυβέρνησης που ο πράσινος ήλιος μπήκε δυναμικά στην πολιτική σκηνή της χώρας μας και τους πήρε και τους σήκωσε όλους τους έχοντες εξουσία. Ούτε πολυτελή αυτοκίνητα τους άφησε, ούτε φρουρά, τίποτε δεν έχουν οι άνθρωποι για να αισθάνονται την διαφορετικότητα της εξουσίας. Μαθήματα κατά της διαφθοράς από τον Συνήγορο του Πολίτη, τον οποίο κάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο Γιωργάκης που έγινε Γιώργος, στο τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε και πάλι ότι απόφασή του είναι να εφαρμοστεί η αξιοκρατία για όλες τις μετακλητές θέσεις του Δημοσίου. Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών πρόκειται να ανακοινώσει άμεσα τα πρώτα μέτρα για τη διαφάνεια σχετικά με τις αποφάσεις των υπουργών. Κρίμα όμως, πολύ τους λυπήθηκα τους καημένους τους ανθρώπους που τους πήραν τις πολυτελείς λιμουζίνες, τους σοφέρ και τους φρουρούς. Τώρα πως θα ζήσουν όλοι αυτοί οι καλοαναθρεμμένοι καρεκλοκένταυροι; Που θα φορέσουν τα ακριβά μπλε κουστούμια και τις φιρμάτες γραβάτες τους; Γιατί όσοι περισσότεροι κουστουμαρισμένοι σε ακολουθούσαν παλαιότερα, τόσο μεγαλύτερα προνόμια κατείχες. Μακάρι να αλλάξει το σκηνικό και οι επίσημοι της χώρας να είναι πλέον σεμνοί και ταπεινοί. Ωχ ! Κάτι μου θυμίζει αυτό που μόλις τώρα είπα. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου.
Βέβαια στα πλαίσια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός μας κ. Παπανδρέου (ακόμη να το συνηθίσουμε) υποστήριξε ότι δεν θα αλλάξουμε τη χώρα σε 100 μέρες, αλλά θα της δώσουμε χώρο να ανασάνει και αμέσως μετά αναφέρθηκε στην άμεση κατάθεση των πέντε νομοσχεδίων που είχε προαναγγείλει προεκλογικά. Χαρακτήρισε την κυβέρνησή του «κυβέρνηση αλλαγής» και πρόσθεσε απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου: «Είστε υπουργοί της αλλαγής που έρχεται για να ενώσει τους Έλληνες, για να απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου .
Για να τα πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή. Καταρχήν χώρο για να ανασάνουμε μπορεί να χρειαζόμαστε αλλά ακόμη και η ανάσα μας κύριε Πρωθυπουργέ στοιχίζει ακριβά. Όσο πιο πολύ ανασαίνουμε, τόσο πιο πολύ κουραζόμαστε, άρα πεινάμε, άρα χρειαζόμαστε και τα προς το ζειν. Οπότε και την μία παραπάνω ανάσα την σκεφτόμαστε πλέον σοβαρά. Όσο για την κυβέρνηση αλλαγής που θέλετε να φέρετε με στόχο την απελευθέρωση των υγειών δυνάμεων του τόπου….σε ποιες υγιείς δυνάμεις ακριβώς απευθύνεστε αγαπητέ μας κύριε Πρωθυπουργέ; Σε αυτές που υπήρχαν ή σε αυτές που θα υπάρξουν; Γιατί μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μην κατείχε την εξουσία μέχρι πρότινος, αλλά εκπροσώπους του κόμματός σας είχαμε από ανέκαθεν. Ανενεργούς βέβαια, είτε γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, είτε γιατί έτσι αυτοί είχαν επιλέξει.
Η σημαντική διαφορά που πρέπει να τονίσουμε όμως είναι ότι από αυτή την εβδομάδα αλλάζουν κάποια σημαντικά δεδομένα. Οι υπουργοί πλέον δεν θα κρίνονται μόνο από τα σηκωμένα μανίκια και τις καλές προθέσεις για εξυγίανση του συστήματος. Τέλος τα ωραία λόγια και οι καλές προθέσεις. Από τη Δευτέρα που μας πέρασε ήρθε η ώρα των υπογραφών. Τέλος οι υποσχέσεις. Ήρθε η ώρα της πράξης και της υλοποίησης των δεσμεύσεων και της αντιμετώπισης τόσο των οικονομικών προβλημάτων που ταλανίζουν την χώρας μας, όσο και της πάταξης του ρουσφετολογικού συστήματος που όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ταΐσει. Και από το μπλε της ασφυξίας ας ελπίσουμε να μην περάσουμε στο πράσινο της μούχλας αλλά στο πράσινο της ελπίδας και της αναγέννησης.

Φυσικά είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Απαγορεύεται και στους πλούσιους και στους φτωχούς να κοιμούνται κάτω από τις γέφυρες, να ζητιανεύουν και να κλέβουν ψωμί !!
Ανατόλ Φράνς, Γαλλία.

Μην πατάς πάνω σε άλλους για να ανέβεις! Θα τους συναντήσεις κατεβαίνοντας…
(Αγνώστου αλλά πολύ σοφού)
«4 Οκτωβρίου 1919: αφετηρία αυτογνωσίας και αναδίπλωσης»
4 Οκτωβρίου 1919 - 4 Οκτωβρίου 2009
Ενενήντα χρόνια πέρασαν από την πιο σημαντική τομή της ιστορίας της Ξάνθης.
Ο άνθρωπος αυτής της περιοχής, έχοντας δημιουργική και εξελικτική παρουσία από τη νεολιθική εποχή, αναπτύχθηκε στα κλασικά και μετακλασικά χρόνια με κέντρο τα Άβδηρα, με την Αναστασιούπολη/Περιθεώριο, τους Πόρους, την Τόπειρο και την Ξάνθεια στους αιώνες της Βυζαντινής Οικουμένης, ενώ μπήκε στα μέσα χρόνια με έναν ένοπλο κατακτητή αλλόθρησκο και αλλότροπο.
Στις νέες εκείνες συνθήκες, από τα τέλη του 14ου αιώνα, η Ξάνθη και η περιοχή της επιβιώνει και σταδιακά διακρίνεται οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά μέσα σε καθεστώς εξάρτησης.
Είναι σημαντικό ότι τους σκληρούς αιώνες σκλαβιάς δεν υπάρχει αλλοτρίωση των προαιώνιων αξιών και ιδιοτήτων της Ξάνθης. Κοινωνία συνύπαρξης και αλληλεγγύης, υπεροχής του συλλογικού έναντι του ατομικού, πνευματικής καλλιέργειας και υλικής ευμάρειας που όμως συμβαδίζει με την πνευματική ουσία.
Η επανάσταση του 1821 αποτέλεσε για το έθνος μια τομή, τομή επίπονη για την περιοχή που βάσταξε εκατό ακόμη χρόνια.
Ο 19ος αιώνας, εποχή της αρχής των εθνοτήτων, δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα.
Ξένες και περιφερειακές δυνάμεις, συνάμα και η καταρρέουσα Οθωμανική αυτοκρατορία -αλλά και οι καταστροφικοί οξισμοί του 1829- δημιουργούν έναν αιώνα ανακατατάξεων και προκλήσεων.
Η Ξάνθη ανασταίνεται και ανασαίνει, αναζητά ελευθερία και ανάπτυξη ολόπλευρη και ουσιαστική.
Μετά το Μακεδονικό αγώνα και τους Βαλκανικούς πολέμους, η Ξάνθη και η περιοχή της κυριεύεται από τους Βουλγάρους.
Όλοι οι κάτοικοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι δεινοπαθούν.
Η περίοδος της Βουλγαροκρατίας (1912-1919) είναι μια εξοντωτική εποχή.
Εν τω μεταξύ μετά την τραγική περίοδο Διχασμού, η Ελλάδα συμμετέχει στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και είναι με τους νικητές.
Οι μεγάλες δυνάμεις νοιάζονται για τα δικά τους ζωτικά συμφέροντα, προστατεύοντας ταυτόχρονα τη μετεξελισσόμενη οθωμανική αυτοκρατορία.
Η Ξάνθη με την παρέμβαση Βενιζέλου ευνοήθηκε από τις αποφάσεις των μεγάλων δυνάμεων.
Έτσι στις 4 Οκτωβρίου 1919 απελευθερώνεται η περιοχή μας.
Όμως και η ανατολική Θράκη και η ζώνη της Σμύρνης την ίδια περίοδο νιώθουν την ίδια χαρά.
Τη χαρά της πρόσκαιρης απελευθέρωσης και της ιστορικής, εθνικής δικαίωσης. Τρία χρόνια μετά, ακολουθεί η τραγωδία της ανατολικής Θράκης εντελώς αδικαιολόγητα και η πολυαίματη «μάστιγα της Ασίας».
Είναι πολυσήμαντο γεγονός -τομή η 4η Οκτωβρίου 1919 για την Ξάνθη- αν μάλιστα δούμε τι έγινε στην περιφέρεια που ανέφερα.
Σήμερα πανηγυρίζουμε την αρχή της απελευθέρωσης της Ξάνθης (που ολοκληρώθηκε μαζί με την υπόλοιπη νοτιοδυτική Θράκη, το Μάη του 1920). Παράλληλα όμως αναλογιζόμαστε τι πάθαμε και τι χάσαμε τα ίδια χρόνια ως Ελληνισμός.
Η αξία της 4ης Οκτωβρίου 1919, επιπλέον, αποδεικνύεται από το τι ακολούθησε στην Ξάνθη. Αυτό οφείλαμε να τονίσουμε στον εφετινό εορτασμό.
Η 4η Οκτωβρίου αποτέλεσε αφετηρία αυτογνωσίας και αναδίπλωσης σε όλους τους τομείς της δομής της κοινωνίας, οικονομικά και πολιτιστικά.
Αν η δεκαετία του 1880 ήταν η αρχή της ακμής στον οικονομικό τομέα, αυτό που είναι αξιοπρόσεκτο, την ίδια περίοδο γεννιόνται πνευματικοί ταγοί και λογοτέχνες, όπως οι Άργης Κόρακας, Άριστος Χασηρτζόγλου, Μέλπω Λογοθέτη-Μερλιέ, Γιώργος Στογιαννίδης.
Όλοι τους στα Οθωμανικά χρόνια και ακολουθεί η δεκαετία της ανακοπής σε όλα τα επίπεδα.
Μετά την 4η Οκτωβρίου 1919 και την ένωση με την Ελλάδα, η Ξάνθη στην πρώτη ελεύθερη δεκαετία αναπτύσσεται κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά και καθίσταται έκτη σε ανάπτυξη πόλη της Ελληνικής πατρίδας. Απόδειξη αυτογνωσίας και αναδίπλωσης.
Τρανότερη όμως απόδειξη τούτης της ανάστασης είναι οι πνευματικοί άνθρωποι που γεννιούνται ή φιλοξενούνται εδώ την πρώτη κρίσιμη δεκαετία:
Κατίνα Βέικου Σεραμέτη
Χρήστος Παυλίδης
Στέφανος Ιωαννίδης
Μάνος Χατζιδάκις
Ευάγγελος Λάμπρου
Τι μεγαλύτερη χρεία έχουμε μαρτύρων;
Η 4η Οκτωβρίου 1919 είναι μια σημαντική τομή στην ιστορία και στη ζωή της Ξάνθης. Αφετηρία αυτογνωσίας και αναδίπλωσης.
Τιμή σε αγωνιστές και αγωνίστριες πολέμου και ειρήνης.

Άργης Κόρακας (1888-1940)
Είναι ο πρώτος γνωστός ποιητής της Ξάνθης.
Σε ένα ποίημά του το 1938 γράφει για την πατρίδα του Ξάνθη:
«Γεια σου, πατρίδα αρχοντική,
Θρακιώτισσα κυρά,
που της Ροδόπης οι πνοές,
σε λούζουν σε χτενίζουν,
και με τον ήλιο τον αψύ,
του κάμπου σου χαρά,
των κοριτσιών τα μάγουλα
τα κάνουν να ροδίζουν.»

Άριστος Χασηρτζόγλου (1889-1971)
Είναι ο γνωστός δημοσιογράφος Χασήρ. Δημοσιεύθηκαν βιβλία του με χρονογραφήματα. Ένα απόσπασμα του 1956:
«μ’ έκανες και ταξίδευσα ως την πατρίδα μας, την Θράκη< την αξέχαστη... Έλα τώρα να σε ταξιδεύσω ως την παρέβριο χώρα. Το επιθυμώ και εγώ το φανταστικό αυτό ταξιδάκι στα μέρη εκείνα με την οργιακή φύση , που μου θυμίζουν τα όμορφα νιάτα μου.» Μέλπω Λογοθέτη-Μερλιέ (1895-1975)
Γόνος της οικογένειας λογοθέτη και Κουγιουμτζόγλου, σύζυγος Οκτάβιου Μερλιέ, μουσικολόγος και μελετήτρια / συλλέκτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας και δημοτικών τραγουδιών.
Δημιουργεί το μουσικό λαογραφικό αρχείο καθώς και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, που αποτελούν έργα πολιτιστικής αυτοσυνειδησίας.
Γραμμοφώνησε τους μεγάλους ποιητές Παλαμά, Σικελιανό, Σεφέρη .

Γιώργος Στογιαννίδης (1912-1994)
Από τους σημαντικότερους ποιητές του βορειοελλαδικού χώρου. Γεννήθηκε στην Ξάνθη, έζησε στη Θάσο και κατέληξε στη Θεσσαλονίκη. Την Ξάνθη δεν την ξέχασε. Τιμήθηκε με κρατικό βραβείο ποίησης για το πολύτιμο ποιητικό έργο του. Ένα δείγμα:
« Ο τόπος υποφέρει
απ’ το φέρσιμο των αγαλμάτων
που τα προσκυνούμε
και τα ταπεινώνουμε συνεχώς.
Αν είναι να ζήσουμε,
ας γνωρίζουμε τις πληγές μας ,
ίσως αλλάξουμε τότε.»

Κατίνα Βέικου- Σαραμέτη (1912-1989)
Γεννήθηκε στους Επιβάτες της Αν. Θράκης και μετά την προσφυγιά και τις σπουδές της έρχεται το 1932 στην Ξάνθη. Προσφέρει στα πολιτιστικά και διακρίνεται σε λαογραφία και λογοτεχνίας. Πέθανε στις 4 Οκτωβρίου 1989, ανήμερα στην επέτειο απελευθέρωσης, φέτος συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια. Ένα δείγμα από το πλούσιο πολιτιστικό της έργο:
« Γνωρίζω
Στη χώρα αυτή έχω τις ρίζες μου.
Δεν ήρθα μετανάστης.
Γνωρίζω τις πηγές
Που ρέουνε στην ποίηση.
Τα χαμόδεντρα,
Που αναδεύουνε
Σα νηφάλιοι στοχασμοί
Και τους αστερισμούς
Γνωρίζω
Στην αέναη τροχιά τους
(1979)

Χρήστος Παυλίδης (1913-1998)
Ο ζωγράφος και γλύπτης της Ξάνθης, που γεννήθηκε στην Αττάλεια της Μικρασίας και από το 1946 στέριωσε στην Ξάνθη, διδάσκοντας και δημιουργώντας.
Είναι ο εικαστικός που σημάδεψε αισθητικά την πόλη και την περιφέρεια.
Πίστευε για την τέχνη, την οποία σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (απόφοιτος 1932):
«για να γίνει ένα έργο τέχνης χρειάζεται να υπάρχει η αγάπη, η αλήθεια. Χωρίς αγάπη, χωρίς αλήθεια, χωρίς ιδανικό, τέχνη δεν γίνεται.»

Στέφανος Ιωαννίδης (1923-2001)
Άξιος πνευματικός, εργάτης και δημιουργός. Στον πολιτισμό και στα γράμματα είναι η ψυχή και ο φορέας συγκρότησης της πόλης. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη και τα «Θρακικά Χρονικά»- παιδιά του- σημάδεψαν τη ζωή της μεταπολεμικής Ξάνθης. Πεζογράφος και ποιητής αξιόλογος. Δείγμα:
«Εγώ, εσύ… τι σημασία έχει ποιος έβαλε της φωτιάς την ιδέα!
Στην αρχή απλώσαν τα χέρια οι άλλοι προσωπική πως ήταν πυρά για να ζεσταθούνε.
Ύστερα φεύγοντας πήρες μαζί σου τη φλόγα, πυρκαγιά για να βάλεις στον κόσμο.»

Μάνος Χατζιδάκις (1925-1994)
Ποτέ, σε οποιαδήποτε αυτοβιογραφική του σημείωση, ο Μάνος Χατζιδάκις δεν αποσιωπούσε το γεγονός ότι γεννήθηκε στην Ξάνθη, ότι εδώ πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής. Εκτός από μουσικός, ήταν ποιητής και γνήσια επαναστατικό πνεύμα. Γράφει:
«Ως συμπεριφορά είμαι μεγαλοαστός. Ως καλλιέργεια είμαι ποιητής και ως βαθύτερη ιδιοσυγκρασία είμαι λαϊκός»
Και αλλού: «Περιέχω μέσα μου χιλιάδες αντιθέσεις και όλες τις δυσκολίες του Θεού»

Ευάγγελος Λάμπρου (1927-1987)
Νομικός, γεννημένος στην Ξάνθη με καταγωγή από τη Σκύρο, γνήσια πνευματικός άνθρωπος. Πλήθος οι νομικές, φιλολογικές μελέτες και θαυμάσια ποίηση. Ένα μικρό δείγμα:
«είμαστε κουρντισμένα παιχνίδια που κάνουν μικρές κυκλικές διαδρομές με ψεύτικους σταθμούς, και εικονικές αφήξεις. Εγγυημένα παιχνίδια που φθείρονται σύντομα και τελειώνουν τις μέρες τους στα σκουπίδια»

Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος
Αρνητικό εκτός έδρας το πρώτο καρέ για την Skoda Ξάνθη
Mε αμυντικούς προσανατολισμούς παρουσιάστηκε η Skoda Ξάνθη στο Αλκαζάρ κόντρα στη διψασμένη για την πρώτη νίκη, Λάρισα και τα κατάφερε μέχρι το 52΄ λεπτό.
Στο σημείο εκείνο ο Μετίν εκμεταλλευόμενος λάθος του Κωστούλα, έβαλε μπροστά την ομάδα του και πέντε λεπτά πριν το τέλος ο Αμπουχατζίρα, σε μια νέα ολιγωρία της αμυντικής γραμμής της Skoda, κλείδωσε την πρώτη τους νίκη.
Αυτή ήταν η τέταρτη έξοδος της Skoda Ξάνθη, με απολογισμό ισάριθμες ήττες, ενώ προβλημάτισε έντονα με την απόδοσή της και ιδιαίτερα όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ φάνηκε να μην έχει σχέδιο αντίδρασης και μοιραία έδειξε να περιμένει το τελικό σφύριγμα μη μπορώντας να αποφύγει την ήττα.
Ο ΑΓΩΝΑΣ
Οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν στον αγωνιστικό χώρο με καθαρά αμυντικούς προσανατολισμούς, θέλοντας να διαφυλάξουν το «μηδέν» στην άμυνά τους πρώτα και από εκεί και πέρα να διεκδικήσουν ότι περισσότερο μπορούν, από τις στημένες φάσεις κυρίως. Ο αγωνιστικός χώρος ήταν «βαρύς» από τη συνεχή βροχή, με αποτέλεσμα οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων να δυσκολεύονται στις προσπάθειές τους. Οι ατομικές ενέργειες ήταν ελάχιστες, ενώ καμία ομάδα δεν προσπάθησε να απειλήσει με μακρινά σουτ. Οι παίκτες του Μαρίνου Ουζουνίδη σημάδευαν το κεφάλι του Ντε Νίγκρις, ο οποίος όμως ήταν καλά κλεισμένος από τους αμυντικούς των Ξανθιωτών και δεν μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους στην αντίπαλη περιοχή.
Οι φιλοξενούμενοι, από την πλευρά τους, έψαχναν τον μοναδικό προωθημένο της ομάδας τους Μάουρο Πόϊ, ο οποίος όμως δεν ήταν δυνατό να αναστατώσει μόνος του την άμυνα των γηπεδούχων. Στο δεύτερο ημίχρονο, ένα λάθος από τον Θανάση Κωστούλα στο 52΄ έμελλε να αλλάξει τη ροή του ματς. Έχοντας φέρει το παιχνίδι στα μέτρα τους πλέον οι γηπεδούχοι, «έσφιξαν» την άμυνά τους και περίμεναν την ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη, με σκοπό να τη «χτυπήσουν» με αντεπιθέσεις. Η ατυχία ξαναχτύπησε την ομάδα της Skoda Ξάνθης, αφού ο πιο δραστήριος παίκτης της, ο Μαρσελίνιο, τραυματίστηκε, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για τους «βυσσινί».
ΦΑΣΕΙΣ – ΓΚΟΛ
21΄: Ο Πόϊ διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι όμως ο ρέφερι Καλόπουλος δεν σφύριξε παράβαση, καθώς θεώρησε ότι έπεσε μόνος του.
24΄: Ευκαιρία για την ΑΕΛ με την κοντινή κεφαλιά του Ντε Νίγκρις να μη βρίσκει στόχο.
32΄: Σουτ του Κιντάνα μέσα από την περιοχή απελπιστικά άουτ.
52΄Γκολ: Απρόσεχτο γύρισμα του Κωστούλα, ο Μετίν κλέβει τη μπάλα, περνάει τον Γκσμπούρνινγκ και ανοίγει το σκορ για την ΑΕΛ.
54΄: Κοντινή προβολή του Μαρσελίνιο, με τον Μάλαρτζ ωστόσο να αποκρούει και να σώζει την εστία του από παραβίαση.
86' Γκολ: Ο Αμπουχατζίρα επωφελείται από την ολιγωρία των αμυντικών της Skoda Ξάνθης οι οποίοι δεν απομακρύνουν τη μπάλα και με κοντινή προβολή κάνει δύο τα τέρματα της ομάδας του.
ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Η διαιτησία του Δημήτρη Καλόπουλο από την Θεσσαλονίκη που είχε βοηθούς τους Πάνου (Αιτ/νίας) - Σωτηρόπουλος (Αχαΐας), ελέγχεται για τον μη καταλογισμό του πέναλτι στον Πόϊ. Την κίτρινη κάρτα αντίκρισαν οι Ρομέου, Ααράμπ, Αμπουχατζίρα, Σίμιτς και Κωστούλας, Κουκιέλκα, αντίστοιχα.
ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
ΛΑΡΙΣΑ (Ουζουνίδης): Μάλαρζ, Μπουκουβάλας, Νταμπίζας, Ντε Νίγκρις (63' Ινγκλέσιας), Τουάμα (74' Αμπουχατζίρα), Μετίν (80' Κάσας), Σίμιτς, Ααράμπ, Ρομέου, Μελίσσης, Κατσιαρός. SKODA ΞΑΝΘΗ (Ματζουράκης): Γκσπούρνινγκ, Βάλλας, Παπαδημητρίου, Κωστούλας, Τζάγκι, Φλίσκας, Στρμπα, Κιντάνα, Πόϊ (82' Κουκιέλκα), Φαμπιανέσι (77' Σουάνης), Μαρσελίνιο (60' Στιβάρ).
*** Την 18άδα συμπλήρωναν οι Λυμπερόπουλος, Βασιλακάκης, Σταθάκης και Τζιωρτζόπουλος, ενώ αποκλείστηκαν οι Λουτσιάνο και Ταϊντέρ.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στην κατάκτηση των τριών βαθμών στάθηκε ο Μαρίνος Ουζουνίδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ο τεχνικός των «βυσσινί» παραδέχτηκε ωστόσο πως η απόδοση της ομάδας του, δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, αλλά τόνισε την ψυχολογική σημασία που θα έχει η νίκη στους ποδοσφαιριστές του.
Mατζουράκης: «Το αποτέλεσμα αδικεί κατάφωρα τη δουλειά των παικτών μου. Στο πρώτο ημίχρονο υποχρεώσαμε την ΑΕΛ σε μια μίζερη στατιστική: 1 κόρνερ, ένα φάουλ και 1 σουτ. Είχαμε την πρωτοβουλία και την κατοχή της μπάλας, αλλά δεν κάναμε τη μεγάλη φάση. Παρόλα αυτά ήμασταν πιο κοντά στο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις. Το ίδιο και στο 2ο ημίχρονο. Ακόμη και μετά το γκολ της ΑΕΛ η ομάδα αντέδρασε πολύ καλά και είχε 1-2 ευκαιρίες για να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Η ΑΕΛ, όμως, βρήκε αυτή την ευκαιρία στο 87΄ να πετύχει το 2ο γκολ και να μας δημιουργήσεις ακόμη μερικές φάσεις όταν πια το παιχνίδι είχε ανοίξει και ο αντίπαλος βρήκε χώρους να κινηθεί. Κρίμα, γιατί τα παιδιά δούλεψαν καλά και έκαναν ένα μυαλωμένο και πειθαρχημένο παιχνίδι» είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας προπονητής.
ΝΕΟΙ – ΕΦΗΒΟΙ
Και οι δύο ομάδες της Skoda Ξάνθη πέτυχαν νίκες με το ίδιο σκορ, στα πρωταθλήματα της Super League που συμμετέχουν. Οι νέοι κέρδισαν με 1-2 στην Λάρισα με τα γκολ να τα πετυχαίνει ο Μάνταλος από το πρώτο μέρος και οι έφηβοι 2-1 (Ράνος, Τσομπανόπουλος) τον Πανθρακικό στα Πηγάδια αν και έχαναν μέχρι το 83΄ με 0-1.
ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
Τόπε και τo έκανε ο Γιάννης Ματζουράκης, ότι κάθε Δευτέρα η ομάδα του θα δίνει φιλικό αγώνα. Την αρχή έκανε ο Ορφέας Puma που βρέθηκε αντιμέτωπος της Skoda Ξάνθη.
ΤΟ ΣΚΑΟΥΤΙΝΓΚ
Επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ της Skoda Ξάνθης ανέλαβε ο Κώστας Κωνσταντινίδης. Ο μέχρι πρότινος βοηθός του Βόλφγκανγκ Βολφ έχει ήδη επισκεφτεί διάφορα γήπεδα Β΄& Γ΄ Εθνικών κατηγοριών, προκειμένου να παρακολουθήσει νεαρούς παίκτες που έχουν μπει στο στόχαστρο τoυ ξανθιώτικου συλλόγου.
Στόχος της Skoda Ξάνθης είναι να στελεχώσει με νέα πρόσωπα το τμήμα σκάουτινγκ, ώστε η ομάδα να αποκτήσει ταλέντα που και θα βοηθήσουν μελλοντικά τον σύλλογο και θα αποφέρουν χρήματα στο ταμείο της ΠΑΕ σε ενδεχόμενη πώλησή τους.
ΤΑ ΕΨΑΛΕ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
Συνάντηση είχαν την Δευτέρα το μεσημέρι οι διαιτητές και οι βοηθοί Super League με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο. Ο κ. Πιλάβιος εξέφρασε τα παράπονα του στους διαιτητές αλλά ακόμη περισσότερο στους βοηθούς, στους οποίους τόνιζε χαρακτηριστικά ότι: «δουλειά σας είναι να βοηθάτε τους διαιτητές στο έργο τους. Αυτοί έχουν την τελική απόφαση όμως εσείς πρέπει να έχετε καλύτερο πεδίο».
Ο Βασίλης Τεροβίτσας από την πλευρά του, ως πρόεδρος της ΚΕΔ ομολόγησε ότι «έγιναν αρκετά λάθη τον προηγούμενο μήνα και προσπαθούμε να βρούμε τι φταίει, ώστε να τα διορθώσουμε». Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε είχε να κάνει με τα ποσοστά που πρέπει να καταβάλλονται στους συνδέσμους διαιτητών αλλά και η ενδοεπικοινωνία, καθώς οι περισσότεροι διαιτητές τόνισαν ότι τα συγκεκριμένα εξαρτήματα δεν λειτουργούν σωστά.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η τύχη αυτή τη φορά δεν στάθηκε στο πλευρό της Εθνικής. Η κλήρωση της Δευτέρας 19/10 για τα μπαράζ πρόκρισης στα τελικά του Μουντιάλ έφερε το ελληνικό συγκρότημα αντιμέτωπο με την Ουκρανία, που θα είναι το τελευταίο εμπόδιο για το Μουντιάλ.
Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στην Ελλάδα στις 14 Νοεμβρίου και ο επαναληπτικός τέσσερις ημέρες μετά στην Ουκρανία. Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο Τάκης Φύσσας, ο οποίος δήλωσε: «Αντικειμενικά ήταν μια δύσκολη κλήρωση. Και ως προς τον αντίπαλο και ως προς τη σειρά των αγώνων. Όμως προσωπικά είμαι χαρούμενος και το νιώθω αυτό γιατί ήρθε η ώρα των παικτών. Περιμένω από όλους τους διεθνείς να δείξουν τι αξίζουν, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν, σε δύσκολους αγώνες. Περιμένω να βγάλουν τον εγωισμό τους και την ποιότητά τους μέσα στο γήπεδο. Στις 14 Νοεμβρίου ελπίζω να είμαστε υγιείς και είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε έτοιμοι. Χρειαζόμαστε όλους τους Έλληνες στο πλευρό μας για να πανηγυρίσουμε όλοι μαζί την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο».
Ιρλανδία-Γαλλία, Πορτογαλία-Βοσνία/Ερζεγοβίνη και Ρωσία-Σλοβενία τα υπόλοιπα ζευγάρια. Οι ομάδες που έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής: Ζώνη της Αφρικής: Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα και απομένουν τρεις ακόμα ομάδες (Καμερούν ή Γκαμπόν, Τυνησία ή Νιγηρία, Αλγερία ή Αίγυπτος). Αυτό θα γίνει γνωστό στις 14 Νοεμβρίου. Ζώνη της Ασίας: Αυστραλία, Ιαπωνία, Βόρειος Κορέα, Νότιος Κορέα Ζώνη της Ευρώπης: Δανία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Σερβία, Σλοβακία, Ελβετία και Ισπανία Τα τέσσερα εναπομείναντα «εισιτήρια» διεκδικούν η Ελλάδα, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Ιρλανδία, η Βοσνία και η Σλοβενία. Ζώνη της Βόρειας, Κεντρικής και Καραϊβικής: Ονδούρα, Μεξικό και ΗΠΑ Ζώνη της Λατινικής Αμερικής: Βραζιλία, Παραγουάη, Χιλή και Αργεντινή. Η Ουρουγουάη και η Κόστα Ρίκα θα διεκδικήσουν ένα «εισιτήριο» για το Παγκόσμιο Κύπελλο (αφού τερμάτισαν στην πέμπτη και τέταρτη θέση, αντίστοιχα, στους ομίλους τους). Ζώνη της Ωκεανίας: Η Νέα Ζηλανδία τερμάτισε πρώτη στο όμιλο και αντιμετωπίζει το Μπαχρέιν, που τερμάτισε πέμπτο στη ζώνη της Ασίας. Οι δύο ομάδες έπαιξαν στις 10 Οκτωβρίου και το πρώτο ματς έληξε 0-0. Ο επαναληπτικός αγώνας έχει προγραμματιστεί για τις 14 Νοεμβρίου. Η οικοδέσποινα χώρα: Νότιος Αφρική
Ποδαρικό με το …αριστερό για τη Makro Ξάνθη
Σε ένα παιχνίδι διαφήμιση για το μπάσκετ, η Makro Ξάνθη γνώρισε την ήττα από την Δάφνη με 97-91 και ξεκίνησε με το …αριστερό, τις υποχρεώσεις της στο πρωτάθλημα της Α2.
Οι νικητές αν και ομάδα μόλις λίγων ημερών και με δύο απουσίες (Λόλα, Καπερώνη), ήθελαν πολύ αυτή τη νίκη και την πήραν. Φάνηκαν ανταγωνιστικοί και με κορυφαίο τον 23χρονο Φώτη Βασιλόπουλο που σημείωσε 35 πόντους με 8/12 3π, 7/8 β. και 9 ασίστ, πήρε στις πλάτες του την νέα του ομάδα – ήρθε από την ΑΕΚ – και την οδήγησε σε νίκη έκπληξη.
Το πρώτο δεκάλεπτο ανήκει στους Ξανθιώτες που είχαν τον έλεγχο, το προβάδισμα χωρίς να μπορέσουν να ξεφύγουν στο σκορ κλείνοντας το διάστημα αυτό με (26-28). Με μπροστάρη τον Βασιλόπουλο και άξιο συμπαραστάτη τον Λιανό, οι Αθηναίοι πάτησαν …γκάζι στην δεύτερη περίοδο και προηγήθηκαν 47-37 στο 19.30΄, για να κλείσουν το ημίχρονο με 48-41.
Η διαφορά παρέμεινε στους 10 πόντους στο 21.30΄ (55-45) και 68-58 στο 27΄, όμως οι παίκτες του Γρηγόρη Σουλιώτη, απάντησαν και με κορυφαίους τους Παναγιωτόπουλο και Γιέλενιτς, μείωσαν 74-73 με την λήξη του 3ου δεκαλέπτου.
Το παιχνίδι ξεκίνησε από την αρχή και μετά από συνεχείς εναλλαγές στην πρωτοπορία του σκορ, η Makro Ξάνθη πέρασε μπροστά με βολές του Στεφανίδη (83-84), 2.23΄πριν το τέλος. Με τρίποντο ο Άβαλιτς έκανε το 86-84 στο 38΄, ενώ
ο Χρήστου με 1/2 βολές μείωσε σε 86-85 75΄΄ πριν το τέλος.
Νέο 3ποντο του Πέκοβιτς στο 39΄ και 89-85. Ο Τσούτσος έκανε το …κλέψιμο του αγώνα, πάσαρε στον εξαιρετικό Πέκοβιτς, που με γκολ – φάουλ έδωσε αέρα επτά πόντων στην ομάδα του (92-85) στα 41΄΄, βάζοντας τέλος στα όνειρα των Ξανθιωτών για το ροζ φύλλο αγώνα. Το τελικό σκορ 97-91, διαμορφώθηκε κυρίως με εκατέρωθεν βολές.
Από τους Ξανθιώτες διακρίθηκαν οι Αναγνωστόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Στεφανίδης.
Διαιτητές ήταν οι κ.κ. Μπήτης, Τσούνας, ΜπορμπαντωνάκηςΤα 10λεπτα: 26-28, 48-41 (ημιχ.), 74-73, 97-91 τελικόΔάφνη (Ζαβός): Βασδέκης, Βασσιλόπουλος 35 (8), Σεφερίδης, Πέκοβιτς 14 (2), Λιανός 21 (3), Άβαλιτς 13 (3), Τσούτσος 12 (1), Γιαννουλάκος 2.Μakro Ξάνθη (Σουλιώτης): Παναγιωτόπουλος 21 (2/5), Χρήστου 11, Κουκουράβας 4, Στεφανίδης 12 (2/3), Γιέλενιτς 18 (2/7), Αναγνωστόπουλος 17, Νησιώτης 6, Μασλαρινός 2.
ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Ο Ηρακλής κέρδισε το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς, έχοντας πρωταγωνιστές τους Πέτροβιτς και Καραποστόλου που σήκωσαν το βάρος στο σκοράρισμα, επιβλήθηκε της πρωταθλήτριας των μεταγραφών Ολυμπιάδας.Οι έδρες είχαν τον πρώτο λόγο, στην πρεμιέρα που δεν έκρυβε εκπλήξεις και που όλες οι ομάδες εμφανίστηκαν ανταγωνιστικές. Έξι αγώνες πήραν οι γηπεδούχοι και μόλις δύο οι φιλοξενούμενοι.
Δ΄ ΕΘΝΙΚΗ / 1ος ΟΜΙΛΟΣ
Θετικός ο απολογισμός για Ορφέα Puma και Εχίνο Σπορ

Το πρώτο γκολ του Σταύρου Βασιλειάδη, ήταν αυτό που έδωσε την νίκη στον Ορφέα Puma κόντρα στον Κεραυνό Κρηνίδων, στην συνάντηση που έγινε στο γήπεδο του ΑΟΞ. Η Ξανθιώτικη ομάδα κατάφερε να προηγηθεί στο 43΄ και τελικά αποδείχθηκε αρκετό για την δεύτερη φετινή νίκη της. Ο αγώνας δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, αφού οι φιλοξενούμενοι παίζοντας με πολλές ελλείψεις ήρθαν στην Ξάνθη με αμυντικούς προσανατολισμούς και το τελικό 1-0 ήρθε σαν επιβράβευση της προσπάθειάς τους,
ΤΡΙΤΗ συνεχόμενη ισοπαλία για τον Εχίνο Σπορ και πρώτη χωρίς γκολ, ήταν αυτή που επιτεύχθηκε στο Σουφλί κόντρα στον νεοφώτιστο, Έβρο. Η ομάδα του Τόλη Κουτρουλού αδικείται από το τελικό αποτέλεσμα αφού ήταν καλύτερη, επέβαλε τον ρυθμό της, δημιούργησε τις φάσεις, αλλά στάθηκε άτυχη μια και δεν μπόρεσαν οι παίκτες του (Δεσύλας, Πεχλιβανίδης, Οζάϊ), να πετύχουν κάποιο γκολ που θα τους χάριζε την πρώτη νίκη.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Με δύο νεοφώτιστες ομάδες αγωνίζονται οι δύο εκπρόσωποί μας την ερχόμενη Κυριακή στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής, η οποία θα αρχίσει στις 15.00΄. Ο Ορφέας PUMA θα αγωνιστεί με την Ν. Πέραμο εκτός έδρας και ο Εχίνος Σπορ στην έδρα του με το Καλαμπάκι. Δύο ομάδες που εύκολα ή δύσκολα πρέπει να τις κερδίσεις γιατί μέχρι τώρα με την πορεία τους, συγκαταλέγονται σ΄ αυτές που θα διεκδικήσουν την παραμονή τους και αν τις υποτιμήσεις θα σου κάνουν την ζημιά.
ΡΕΤΙΡΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ
Οι ήττες της Ηράκλειας στην Αλεξανδρούπολη και της Προσοτσάνης στην έδρα της από τον Γάζωρο, έδωσε την δυνατότητα στους Πιερείς Καβάλας να μείνουν μόνοι πρώτοι, χάρη στον βαθμό που παρεχώρησαν στην έδρα τους στην Πετρούσα, η οποία ισοφάρισε σε 1-1.
Την πρώτη νίκη πέτυχε η νεοφώτιστη των Σερρών ομάδα του Γεφυρουδίου, όπως και η Ένωση Θράκης πιο εύκολα από ότι δείχνει το τελικό 3-2, που οδεύει στην εξάλειψη των αρνητικών έξι βαθμών που «κουβαλάει» από την περσινή περίοδο.
Νέα αλλαγή στην κορυφή της Α1 με την Βιστωνίδα & το Εύμοιρο να συγκατοικούν Την 5η αγωνιστική της Α1 είχαμε το απόγευμα της Κυριακής όπου η πρωτοπόρος Αναγέννηση Θαλασσιάς γνώρισε την δεύτερη ήττα στο φετινό πρωτάθλημα, δίνοντας την ευκαιρία στην Βιστωνίδα και την Αθλητική Ένωση Ποντίων Ευμοίρου να την προσπεράσουν και να συγκατοικούν στην πρώτη θέση.
Στις εκπλήξεις της ημέρας καταγράφονται οι νίκες του Κενταύρου και της Θράκης Συδινής με το ίδιο σκορ, ενώ στον Ζυγό είχαμε την μοναδική ισοπαλία της ημέρας.
Α1 ΕΠΣ
ΜΠΟΡΕΙ να προηγήθηκε η Αναγέννηση Θαλασσιάς στην Μάνδρα όμως ο Ερμής χωρίς να πιάσει σπουδαία απόδοση αφού ισοφάρισε στο ημίχρονο κατάφερε στο ξεκίνημα της επανάληψης να προηγηθεί και να πάρει την νίκη υποχρεώνοντας την ομάδα του Τάσου Κελίδη να παραδώσει την κορυφή στην Βιστωνίδα και την Αθλητική Ένωση Ποντίων Ευμοίρου.
ΣΤΗΝ ΦΕΛΩΝΗ η ομάδα του Φόρη Καλτσίδη τα βρήκε σκούρα απέναντι στην Κεντητή η οποία ισοφάρισε στο 65΄ το γκολ των γηπεδούχων στο 24΄ αλλά έξι λεπτά αργότερα το δεύτερο γκολ τους έβαλε τέρμα στα όνειρα για το θετικό αποτέλεσμα.
ΟΠΩΣ πέρυσι έτσι και φέτος η Α.Ε.Π. Ευμοίρου δεν είχε κανένα πρόβλημα στα Μάγγανα ξεπερνώντας το χαμηλό εμπόδιο με πέμπτη.
ΕΧΑΣΕ την ευκαιρία να βρεθεί στην πρώτη θέση η Ασπίδα που γνώρισε την δεύτερη ήττα στο φετινό πρωτάθλημα και πρώτη μακριά από το ΔΑΚ στην Συδινή. Δράστιδα η Θράκη που πέτυχε την πρώτη της νίκη σε έναν επεισοδιακό αγώνα με τις δύο ομάδες να ολοκληρώνουν τον αγώνα με 9 & 10 παίκτες αντίστοιχα.
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ευχάριστη έκπληξη της αγωνιστικής έγινε το Σάββατο στον Κένταυρο όπου η ομώνυμη ομάδα κέρδισε τον φιλόδοξο Άρη Πετεινού, αφήνοντάς τον τρεις βαθμούς από την κορυφή, με την ομάδα του Γιάννη Δημητριάδη να μην μπορεί να βρει ακόμη τα πατήματά της.
ΕΝΑ γκολ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου έκρινε της συνάντηση του Αμοιρίδειου, μεταξύ της ΑΠΟΞ ΣΚΟΝΤΑ και του Π. Μελά με τους φιλοξενούμενους να φεύγουν με το δεύτερο 3ποντο μακριά από το Κουτσό σε ισάριθμους αγώνες.
ΤΕΛΟΣ η μοναδική συνάντηση που έληξε ισόπαλη και μάλιστα χωρίς γκολ, ήταν αυτή στον Ν. Ζυγό μεταξύ του Ηρακλή και του Ατρόμητου Χρύσας, που όμως αποζημίωσε τους εκατό φίλους του ερασιτεχνικού με τις πολλές φάσεις στις εστίες των δύο τερματοφυλάκων που είχαν πολύ δουλειά.

Α2 ΕΠΣ: ΤΡΑΙΝΟ ΤΟ ΣΕΛΕΡΟ
Ούτε ο Αετός Γοργόνας κατάφερε να ανακόψει την ξέφρενη πορεία του Ερ. Αστέρα Σελέρου, που πέτυχε την 5η νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια και μάλιστα με την γνωστή ταρίφα των τεσσάρων γκολ.
Δεύτερη συνεχόμενη ήττα για τον Νέστο Κύρνου που έχασε και στους Τοξότες που και αυτός κρατά το απόλυτο των νικών σε τέσσερις αγώνες μια και έχει κάνει το καθιερωμένο ρεπό.
Η έκπληξη της αγωνιστικής έγινε στο Εράσμιο όπου η ουραγός Κεσσάνη πέτυχε την πρώτη της νίκη στο πρωτάθλημα κερδίζοντας την Ασπίδα Πηγαδίων που τα έχει με την τύχη της και τον άγραφο νόμου του ποδοσφαίρου που όταν δεν βάζεις το γκολ το δέχεσαι.
Μια από τα παλιά για τον Δημόκριτο Αβδήρων που «αναγκάστηκε» να ξεσπιτωθεί λόγω προβλήματος του γηπέδου της Διομήδειας, που όμως δεν τον πτόησε αφού μετά τον Κύρνο πέτυχε νέα 4άρα αυτή τη φορά επί του Αετού Αυξεντίου στο Ενωσιακό γήπεδο.
Επανήλθε στις επιτυχίες ο Ήλιος, μετά την μισή ντουζίνα γκολ που έφαγε στα Πηγάδια, ρεφάροντας την ήττα με νίκη επί του Φίλιππου Δροσερού, που συνεχίζει να αναζητά την ταυτότητα του μια και έχει πολλές μεταπτώσεις στην απόδοσή του.
ΤΕΛΟΣ την πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα πέτυχε και ο Κεραυνός Λευκόπετρας που πέρασε από την Σταυρούπολη κερδίζοντας την Δόξα με γκολ του παίκτη – προπονητή Παναγιώτη Κουμουλίδη στο 83΄.

Β΄ ΕΠΣ: ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ
Πρεμιέρα είχαμε το Σάββατο στην Β΄ ΕΠΣ με τα φαβορί να κάνουν επίδειξη δύναμης. Οι γηπεδούχοι είχαν την τιμητική τους, αφού από τους πέντε αγώνες, τους τέσσερις κέρδισαν οι γηπεδούχοι και μόνο ένας τελείωσε ισόπαλος με χορταστικό σκορ. Συνολικά επιτεύχθηκαν 27 γκολ.
Το σκορ της ημέρας έγινε στο Σέλινο με τον φιλόδοξο Άτλα να κερδίσει την Δόξα Μυρωδάτου με εγγλέζικο σκορ 5-3, αφού σ΄ αυτό συντέλεσε και ο κακός αγωνιστικός χώρος από την συνεχή βροχόπτωση. Οι της Δόξας προηγήθηκαν με 0-1 αλλά η συνέχεια ανήκει στους γηπεδούχους που πήραν γρήγορα το προβάδισμα και αφού έκλεισαν το ημίχρονο με 3-2 δεν πτοήθηκαν ακόμη και όταν δέχθηκαν την ισοφάριση (3-3).
Εύκολο έργο είχαν ο Άρης Αβάτου που κέρδισε με 4-1 τον ΠΑΣ Φιλίων και η Σμίνθη με 5-1 το Ορφανό. Ο νεανικός Ορφέας 2005 του Νίκου Κριεζή έκαμψε την αντίσταση της Ελπίδας Σουνίου στο τέλος με 2-0, ενώ ο μοναδικός αγώνας που έληξε ισόπαλος ήταν στην Κοτύλη μεταξύ της νεοφώτιστης ομώνυμης ομάδας και της Δήμητρας Δαφνώνα με 3-3.
Γ΄ ΕΠΣ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕ ΝΙΚΗ
Με νίκη και μάλιστα μακριά από την έδρα τους επέστρεψαν στο πρωτάθλημα της Γ΄ ΕΠΣ, ο Εθνικός Κιμμερίων 0-6 στην Σταυρούπολη το Κάστρο Γλαύκης και ο Ορφέας Ν. Αμισού 1-2 στην Εκτενεπόλ τον Κόσυνθο. Πρώτη νίκη και για τις Θέρμες στην πρώτη τους συμμετοχή στο πρωτάθλημα με 1-7 στο Δροσερό τον νεανικό Φίλιππο 2005. Εύκολη νίκη πέτυχαν τα Σήμαντρα επί της Πάχνης με 3-1 ενώ ο Ολυμπιακός Λεύκης δυσκολεύτηκε απέναντι στο Σαμακώβ κερδίζοντάς το με 1-0.
ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ
Με την υπ΄ αριθμό 06/15-10-2009 απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής ΕΠΣ Ξάνθης αποτελούμενη από τους ΥΦΑΝΤΙΔΗ ΣΑΒΒΑ — Πρόεδρο, ΚΥΡΛΙΔΗ ΑΝΘΙΜΟ και ΤΣΑΤΡΑΛΗ ΦΩΤΙΟ — Μέλη, η οποία συνεδρίασε στις 15-10-2009 γραφεία της Ένωσης προκειμένου να επιληφθεί των Φ/Α της 10/11-10-2009 του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδας και των τοπικών Πρωταθλημάτων. Η ΠΕ. της ΕΠΣ Ξάνθης αφού έλαβε υπόψη της τις διατάξεις του ΚΑΠ, τα ΦΙΑ της 10/11-10-2009 και τις διατυπωθείσες σε αυτά παρατηρήσεις του Διαιτητή καθώς και το αρχείο ποινολογίου ποδοσφαιριστών, επιβάλλει στους παρατηρηθέντες ή αποβληθέντες ποδοσφαιριστές τις αντίστοιχες κατά περίπτωση πειθαρχικές κυρώσεις:
ΑΣΠΙΔΑ ΞΑΝΘΗΣ: ΣΙΣΑΜΠΕΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (1) ΑΓ. & 10,00 Ε
ΑΣΠΙΔΑ ΞΑΝΘΗΣ: ΚΙΑΜΗΛΟΓΛΟΥ ΚΙΑΜΗΛ (4) ΑΓ. & 40,00 Ε
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΧΡΥΣΑΣ: ΠΙΣΤΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (1) ΑΓ. & 10,00 Ε
ΑΕΚ ΚΥΨΕΛΗΣ: ΤΟΓΓΟΥΛΙΔΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ (1) ΑΓ. & 10,00 Ε
ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΛΕΥΚ/ΤΡΑΣ: ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (1) ΑΓ. & 10,00 Ε
Τολμηρά

Τουλάχιστον απαράδεκτη ήταν η στάση του Δημάρχου Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως η αστυνομία δε κάνει σωστά τη δουλειά της. Η αστυνομία ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει και πώς να το κάνει και καλό θα ήταν και ο Δήμος να κάνει αυτά που πρέπει. Αν όμως στο Δήμο δε μπορούν ή δε θέλουν να κάνουν αυτά που πρέπει τότε ας πάνε στα σπίτια τους.

Ακούγεται ότι ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης στηρίζει τη Ντόρα Μπακογιάννη για νέα αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν άραγε και πριν δέκα μέρες με το μέρος της Ντόρας ή συζητούσε τότε με άλλα στελέχη της παράταξης; Μήπως συζητούσε με στελέχη πρώην υπουργού; Τι άλλαξε από τότε και τώρα στηρίζει την κυρία Μπακογιάννη;

Πως γίνεται έτσι ξαφνικά η τοπική ΝΟΔΕ να είναι με το μέρος της Ντόρας, τη στιγμή που πριν από μερικά χρόνια οι ίδιοι πετούσαν φωτογραφίες και κάδρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη; Γιατί τώρα τις ψάχνουν για να τις ξαναβάλουν; Ή μήπως κάνουμε λάθος και τα πράγματα δεν είναι έτσι;

Τελικά οι τεχνικές υπηρεσίες ή δε ξέρουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους ή κάποιοι δεν τις αφήνουν να την κάνουν όπως πρέπει. Δε μπορεί να επικαλούνται νόμους οι οποίοι στην ουσία δεν υφίστανται.

Ως προς το θέμα των φωτεινών διαφημιστικών πινακίδων ο αντιδήμαρχος Λεωνίδας Κωνσταντινίδης απλά είπε πως όλα έγιναν νόμιμα. Εμείς απλά του θυμίζουμε πως και με την περίπτωση των αστικών λεωφορείων έλεγε τα ίδια αλλά στο τέλος αποδείχθηκε πως τελικά δεν ήταν ενημερωμένος για το τι είχε συμβεί. Μήπως συμβαίνει κάτι ανάλογο και στην περίπτωση αυτή;

Τελικά για ακόμα μια φορά φάνηκε ξεκάθαρα ότι η αλήθεια πονάει και ορισμένοι που πόνεσαν από όσα αποκαλύφθηκαν το τελευταίο διάστημα, μη έχοντας κάτι άλλο να κάνουν, διαδίδουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν πράγματα τα οποία εμείς ποτέ δεν έχουμε πει και δεν έχουμε κάνει. Αν πάντως νομίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα μας κάνουν να σταματήσουμε να λέμε την αλήθεια, είναι βαθειά νυχτωμένοι και το μόνο που καταφέρνουν είναι να δείχνουν καθαρά για ακόμα μια φορά τον αληθινό τους εαυτό.


Τώρα φάνηκε ο τρόπος λειτουργίας του Δήμου Ξάνθης με την απόφαση να τοποθετήσει τους ρομποτικούς κάδους απορριμμάτων. Μπορεί ο πρώτος εκ των κάδων αυτών να δόθηκε δωρεάν στο Δήμο αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ένας εκ των όρων της δωρεάς αυτής είναι η αγορά δεκάδων ακόμα τέτοιων κάδων που θα κοστίσουν στο Δήμο και κατά συνέπεια στους Ξανθιώτες μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Υπάρχει τουλάχιστον καμιά μελέτη που να αποδεικνύει ότι η χρήση των κάδων αυτών συνάδει με τα όσα προβλέπονται από τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων ή έτσι απλά είπαν να δοκιμάσουν και αυτούς τους κάδους χωρίς καμιά προηγούμενη μελέτη;

Στο θέμα της περιβόητης αυτής δεξαμενής αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Δημαρχιακής ο οποίος είπε πως στο Δήμο υπάρχει απόλυτη διαφάνεια σε όλα κι αυτό κατά τον ίδιο φάνηκε από το γεγονός ότι την παρατήρηση πως τη δεξαμενή αυτή ο Δήμος μπορεί να τη βρει σε χαμηλότερη τιμή, την έκανε ένα μέλος της πλειοψηφίας. Μήπως όμως ορισμένα πράγματα είναι τόσο απαράδεκτα που ακόμα και τα ευσυνείδητα μέλη της πλειοψηφίας δεν τα ανέχονται και τα καταγγέλλουν; Ο κύριος Τριμίντζιος επανέλαβε τουλάχιστον τρεις φορές πως δεν είναι δυνατόν τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Δημαρχιακής να τα γνωρίζουν όλα. Ασφαλώς και δε γίνεται να τα ξέρουν όλα, οφείλουν όμως, από τη στιγμή που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, να είναι πολύ πιο προσεκτικοί στις αποφάσεις τους. Εάν τελικά αποδειχτεί πως μια δεξαμενή την οποία ο Δήμος θα αγόραζε για 33.000 ευρώ, κοστίζει μόλις 3000 ευρώ, τότε ασφαλώς και δε μπορούμε να μιλάμε για σοβαρότητα και υπευθυνότητα στις αποφάσεις της Δημαρχιακής.

Αναρωτιέμαι πραγματικά ποιος είναι τελικά ο ρόλος των τεχνικών αλλά και των άλλων υπηρεσιών του Δήμου. Ή κάποιοι μέσα σ’ αυτές τις υπηρεσίες δεν ξέρουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους ή κάποιοι τους αναγκάζουν να μη τη κάνουν σωστά. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Πώς γίνεται ο Δήμος να αγοράζει μια δεξαμενή έναντι του ποσού των 33.000 ευρώ και ένας απλός πολίτης να την αγοράζει για 3.000 ευρώ; Πρόκειται για μια από τις περιπτώσεις που ή δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους οι αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή δεν έκαναν σωστή έρευνα για να βρουν την πιο συμφέρουσα για το Δήμο προσφορά, ή κάποιοι για ευνόητους λόγους υπερτιμολόγησαν την δεξαμενή αυτή; Η ουσία είναι πως οι Ξανθιώτες θα πλήρωναν 33. 000 ευρώ για κάτι που το πραγματικό του κόστος δεν ξεπερνάει τις 3.000 ευρώ. Μάλιστα για την αγορά της συγκεκριμένης δεξαμενής συνυπογράφει και ένας οδηγός απορριμματοφόρου οχήματος του Δήμου. Αλήθεια, ο οδηγός αυτός ως τι συνυπογράφει; Μήπως ως ειδικός για να πιστοποιήσει ότι η δεξαμενή αυτή είναι κατάλληλη για τις ανάγκες του Δήμου;

Άλλη μια περίπτωση όπου κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους είναι και οι φωτεινές διαφημιστικές πινακίδες όπου κάποιοι αγνόησαν τη νομοθεσία και τοποθέτησαν τις πινακίδες αυτές αδιαφορώντας για την επικινδυνότητα τους. Υποτίθεται ότι ο Δήμος και οι υπηρεσίες του έχουν ως μοναδικό σκοπό την προστασία και το συμφέρον των πολιτών.

Κάτι ανάλογο με τη δεξαμενή έγινε και στην περίπτωση των δενδρυλλίων η αγορά των οποίων κόστισε πολύ περισσότερο απ’ ότι θα τα αγόραζε ένας απλός πολίτης. Προφανώς ούτε εδώ έγινε η απαραίτητη έρευνα αγοράς. Μάλιστα στην περίπτωση αυτή δεν υπέγραψε την έγκριση αγοράς των δενδρυλλίων η αρμόδια αντιδήμαρχος Σοφία Καραγιαννίδου. Πως λοιπόν προχώρησε η διαδικασία αγοράς των δενδρυλλίων χωρίς την υπογραφή της αρμόδιας αντιδημάρχου;

Ένα ακόμα παράδειγμα των όσων περίεργων συμβαίνουν τώρα τελευταία στο Δήμο Ξάνθης είναι και τα περίφημα καλώδια της ΔΕΥΑΞ τα οποία αγοράστηκαν σε τιμή πολλαπλάσια από αυτή που τελικά τα βρήκε στην αγορά η αντιπολίτευση. Μάλιστα η υπόθεση αυτή έχει ήδη φτάσει στη δικαιοσύνη, αλλά ακόμα εκρεμμεί. Δεν γνωρίζουμε βέβαια το λόγο που δεν έχει προχωρήσει η όλη νόμιμη διαδικασία. Αναμένουμε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, όλα τα αυτοκίνητα της ΔΕΥΑΞ του κυρίου Τσέπελη είναι ασφαλισμένα στο ασφαλιστικό γραφείο της κυρίας Ντιλέκ. Έγινε άραγε κάποια δημοπράτηση και πήρε τη δουλειά η κυρία Ντιλέκ ή της την έδωσαν επειδή ήταν υποψήφια με την παράταξη του κυρίου Στυλιανίδη; Μετά από αυτά που έχουμε δει το τελευταίο διάστημα δε μας φαίνεται καθόλου απίθανο να έγινε κι αυτό.

Όλα αυτά άραγε τα έχει αντιληφθεί ο κύριος Δήμαρχος ή δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του; Αν τα έχει αντιληφθεί, τι έχει κάνει για να τα σταματήσει; Εμείς το μόνο που βλέπουμε να κάνει είναι να παίρνει τηλέφωνα σε εκδότες εφημερίδων και σε στελέχη τηλεοπτικών σταθμών και να διαμαρτύρεται για χτυπήματα κάτω από τη μέση. Προφανώς για τον κύριο Στυλιανίδη η αλήθεια θεωρείται χτύπημα κάτω από τη μέση και όλα όσα συμβαίνουν μέσα στο Δήμο είναι απολύτως φυσιολογικά και δεν είναι χτυπήματα κάτω από τη μέση προς το λαό. Η αλήθεια κύριε Δήμαρχε δεν ήταν, ούτε είναι χτύπημα κάτω από τη μέση, όλα όσα συμβαίνουν όμως μέσα στο Δήμο είναι χτύπημα του λαού και καλά θα κάνετε να τα σταματήσετε το συντομότερο δυνατό.

Γιατί ο πρόεδρος των εργαζομένων του ψυχολογικού κέντρου αντέδρασε τόσο άσχημα όταν κάποιοι συνάδελφοι θέλησαν να μιλήσουν μαζί του για το θέμα της καθυστέρησης των δεδουλευμένων; Δε μπορούσε να τους πει με όμορφο τρόπο ότι δεν επιθυμεί να κάνει καμία δήλωση στα μέσα ενημέρωσης; Στο κάτω κάτω για το δικό του και για των συναδέλφων του το καλό ενδιαφέρθηκαν τα μέσα. Τι είδους πρόεδρος είναι αυτός που δεν τολμάει να βγει μπροστά και να υπερασπιστεί το συμφέρον των συναδέλφων του; Ποιος είναι δηλαδή ο ρόλος του ως πρόεδρος των εργαζομένων;

Με το εκπληκτικό ποσοστό του 78,36% που έδωσε ο Δήμος Σελέρου στο ΠΑΣΟΚ κατατάσσεται πρώτος στους Δήμους του Νομού Ξάνθης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλο μέρος για το εκπληκτικό αυτό ποσοστό οφείλετε στον Δημοτικό Σύμβουλο και νέο υποψήφιο Δήμαρχο Ομέρ Νετσατίν που θα διεκδικήσει την Δημαρχεία στις εκλογές που έρχονται και όλα αυτά αφού ο νυν Δήμαρχος Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ υποστηριζόμενος από την Νέα Δημοκρατία αρχίζει να σκέφτεται από τώρα τον προεκλογικό του αγώνα που προβλέπεται πολύ δύσκολος.

Προφανώς οι τοπικοί της Νέας Δημοκρατίας και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι εκλογές πέρασαν διότι αν το είχαν αντιληφθεί θα φρόντιζαν να βγάλουν τα διαφημιστικά που με τόση ευκολία τοποθέτησαν σε διάφορα σημεία της πόλης προεκλογικά. Εκτός κι αν σκοπεύουν να τα κρατήσουν εκεί μέχρι και τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Το τελευταίο διάστημα γίνονται πολλές συναντήσεις και διαβουλεύσεις των στελεχών της Ν.Δ στην Ξάνθη ενόψει φυσικά των εξελίξεων τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει βρεθεί η νέα γραμμή πλεύσης της Νέας Δημοκρατίας σε ότι αφορά την Ξάνθη και μάλιστα έχει προταθεί για τη θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ ένα νέο και άφθαρτο στέλεχος της παράταξης ο οποίος είναι στέλεχος της ΟΝΕΔ.