Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Τα οικολογικά προβλήματα στο επίκεντρο της Υπερνομαρχίας Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης

Νέοι στόχοι η προστασία του Νέστου και της πανίδας του και η καταγραφή της σεισμικής αντίδρασης της περιοχής Από την αρχή της πορείας της η Υπερνομαρχία Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης έχει θέσει ως αρχικό και κύριο στόχο της, παρεμβάσεις οικολογικού χαρακτήρα στον ποταμό που διασχίζει και τους τρεις νομούς και στο γενικότερο περιβάλλον της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό είχε αναθέσει μέσα από ειδικό πρόγραμμα μια σημαντική μελέτη στο ΙΝΑΛΕ που αφορά στην πανίδα του Νέστου, η οποία στο παρελθόν ανέρχονταν στα 120 είδη, ενώ σήμερα αριθμούνται μόλις 20 και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εξαφανιστούν και αυτά. Φαινόμενο που αντιμετωπίζεται σοβαρά όχι μόνο από τις οικολογικές οργανώσεις αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η μελέτη αυτή έδειξε πως η μείωση του πληθυσμού και των ειδών των ψαριών οφείλεται στα φράγματα των Τοξοτών και της ΔΕΗ τα οποία εμποδίζουν τη μετακίνηση και την αναπαραγωγή των ψαριών.
Με βάση αυτή την πραγματικότητα η Υπερνομαρχία σκέφτηκε να προχωρήσει στη δημιουργία διόδων διέλευσης των ψαριών παράπλευρα των φραγμάτων ώστε να μπορέσουν τα είδη να αναπαραχθούν και να αποκτήσουν την αρχική τους δυναμική σε ποσότητα.
Για να γίνει όμως ένα τέτοιο έργο, είναι απαραίτητο να συμμετέχουν πάρα πολλοί φορείς ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα καθυστερήσεων, ανατροπών και άλλα που συνήθως δημιουργούνται όταν εμπλέκονται πολλοί φορείς.
Έτσι έχει ήδη πραγματοποιηθεί παρουσίαση του προβλήματος σε όλους του παράγοντες του δημοσίου που εμπλέκονται άλλα και επιστημονικούς φορείς και από κοινού καταλήξανε στην καλύτερη δυνατή λύση που θα μπορέσει να δώσει απάντηση στο πρόβλημα αυτό.
Έτσι η Υπερνομαρχία θα προχωρήσει σε προμελέτη και έπειτα το έργο θα μπει στις διαδικασίες του ΕΣΠΑ προκειμένου να υλοποιηθεί μέσα στην προσεχή διετία.
Ο Νέστος και το περιβάλλον γύρω από αυτό είναι στις προτεραιότητες της Υπερνομαρχίας γιατί η οποιαδήποτε διαφοροποίησή του μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο οικοσύστημα της περιοχής μας, που αργά ή γρήγορα θα τα βρούμε απέναντί μας αν δε λάβουμε από τώρα τα απαραίτητα μέτρα.
Παράλληλα όμως η Υπερνομαρχία θα προχωρήσει στην τοποθέτηση επιταχυνσιογράφου. Το Εθνικό Κέντρο Αστεροσκοπείου που βρίσκεται στην Αθήνα, θέλει να παρακολουθεί μέσα από ένα μεγάλο δίκτυο ειδικών οργάνων τη σεισμική πορεία της χώρας, που για λόγους προληπτικούς έχει εξαιρετική σημασία. Στην περιοχή μας ωστόσο δεν υπήρχε σχετικό όργανο και έπειτα από δωρεά ιδιώτη, η Υπερνομαρχία αποφάσισε να εγκαταστήσει τον επιταχυνσιογράφο με τη συνεργασία του κεντρικού φορέα της Αθήνας και παράλληλα προχωρά στη διαδικασία υλοποίησης αυτού του έργου με την αγορά ακόμη δύο οργάνων που θα εγκατασταθούν σε καίριες θέσεις στην πόλη της Ξάνθης και έπειτα θα υπάρξει εγκατάσταση στις υπόλοιπες πόλεις της Υπερνομαρχίας και η όλη προσπάθεια αναμένεται να ολοκληρωθεί και στους τρεις νομούς μέσα σε ένα χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου