Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Γεμίζει η Ξάνθη με καρότσια και πάγκους πλανόδιων μικροπωλητών Σαν να μην έφτανε η γενικότερη κρίση που περνάει η αγορά της Ξάνθης και όχι μόνο, ένα επιπλέον πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες της πόλης είναι αλλοδαποί και ημεδαποί πλανόδιοι μικροπωλητές οι οποίοι όχι απλά γυρνάνε στους δρόμους με τα καρότσια τους αλλά στήνουν και τεράστιους πάγκους σε διάφορα σημεία της πόλης, τις περισσότερες φορές έξω από καταστήματα, τη στιγμή που όπως λένε οι επαγγελματίες της Ξάνθης, αν κάποιος από αυτούς τολμήσει να στήσει έναν ανάλογο πάγκο έξω από το κατάστημά του, μπορεί ακόμα και να τον φυλακίσουν ή στην καλύτερη περίπτωση θα του επιβάλουν κάποιο τσουχτερό πρόστιμο.
Μάλιστα πολλές φορές οι πλανόδιοι αυτοί μικροπωλητές δε διστάζουν να πωλούν τα εμπορεύματά τους έξω από καταστήματα που πουλάνε ίδια με αυτούς προϊόντα, για παράδειγμα πρόσφατα είδαμε ένα μικροπωλητή να είναι στημένος με το καρότσι του έξω από ένα κατάστημα με ρολόγια, κομπιούτερ και άλλες ηλεκτρονικές μικροσυσκευές και να πουλάει τα ίδια ακριβώς προϊόντα κι εκείνος.
«Δεν ξέρουμε από πού να πρωτοπροστατευτούμε» λένε οι επαγγελματίες της Ξάνθης αφού λαϊκές αγορές, πολυκαταστήματα, πλανόδιοι μικροπωλητές, αλλά και τα χαμηλά εισοδήματα των πολιτών, τους ελαχιστοποιούν το μεροκάματο με αποτέλεσμα ο χαρακτηρισμός τους ως η ραχοκοκαλιά της οικονομίας να τείνει να γίνει περιπαικτικός. Έτσι ζητούν από όλους τους αρμόδιους για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να επιβιώσουν οι λεγόμενες μικρές επιχειρήσεις.
Πάντως, εκτός από τους επαγγελματίες της Ξάνθης, το μεγαλύτερο πρόβλημα από τους παράνομους μικροπωλητές το έχουν οι νόμιμοι μικροπωλητές των οποίων τα συμφέροντα θίγονται ακόμα περισσότερο. Βέβαια οι μετανάστες στην πόλη της Ξάνθης δεν ασχολούνται μόνο με το εμπόριο αφού σχεδόν σε κάθε κλάδο βλέπουμε να έχουν εισχωρήσει. Κάνουν οποιασδήποτε φύσεως δουλειά ώστε να επιβιώσουν στερώντας όμως έτσι θέσεις εργασίας από τους ντόπιους.
Το μόνο βέβαιο ωστόσο είναι πως οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται στη χώρα μας με σκοπό να συμβάλουν στην αύξηση της ανεργίας αν και αυτό από ένα σημείο και μετά είναι αναπόφευκτο. Πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή όλοι οι υπεύθυνοι να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα αυτό και να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους μετανάστες οι οποίοι στο κάτω κάτω ήρθαν στη χώρα μας και στην πόλη μας αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου