Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Τολμηρά

Τουλάχιστον απαράδεκτη ήταν η στάση του Δημάρχου Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως η αστυνομία δε κάνει σωστά τη δουλειά της. Η αστυνομία ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει και πώς να το κάνει και καλό θα ήταν και ο Δήμος να κάνει αυτά που πρέπει. Αν όμως στο Δήμο δε μπορούν ή δε θέλουν να κάνουν αυτά που πρέπει τότε ας πάνε στα σπίτια τους.

Ακούγεται ότι ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης στηρίζει τη Ντόρα Μπακογιάννη για νέα αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν άραγε και πριν δέκα μέρες με το μέρος της Ντόρας ή συζητούσε τότε με άλλα στελέχη της παράταξης; Μήπως συζητούσε με στελέχη πρώην υπουργού; Τι άλλαξε από τότε και τώρα στηρίζει την κυρία Μπακογιάννη;

Πως γίνεται έτσι ξαφνικά η τοπική ΝΟΔΕ να είναι με το μέρος της Ντόρας, τη στιγμή που πριν από μερικά χρόνια οι ίδιοι πετούσαν φωτογραφίες και κάδρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη; Γιατί τώρα τις ψάχνουν για να τις ξαναβάλουν; Ή μήπως κάνουμε λάθος και τα πράγματα δεν είναι έτσι;

Τελικά οι τεχνικές υπηρεσίες ή δε ξέρουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους ή κάποιοι δεν τις αφήνουν να την κάνουν όπως πρέπει. Δε μπορεί να επικαλούνται νόμους οι οποίοι στην ουσία δεν υφίστανται.

Ως προς το θέμα των φωτεινών διαφημιστικών πινακίδων ο αντιδήμαρχος Λεωνίδας Κωνσταντινίδης απλά είπε πως όλα έγιναν νόμιμα. Εμείς απλά του θυμίζουμε πως και με την περίπτωση των αστικών λεωφορείων έλεγε τα ίδια αλλά στο τέλος αποδείχθηκε πως τελικά δεν ήταν ενημερωμένος για το τι είχε συμβεί. Μήπως συμβαίνει κάτι ανάλογο και στην περίπτωση αυτή;

Τελικά για ακόμα μια φορά φάνηκε ξεκάθαρα ότι η αλήθεια πονάει και ορισμένοι που πόνεσαν από όσα αποκαλύφθηκαν το τελευταίο διάστημα, μη έχοντας κάτι άλλο να κάνουν, διαδίδουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν πράγματα τα οποία εμείς ποτέ δεν έχουμε πει και δεν έχουμε κάνει. Αν πάντως νομίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα μας κάνουν να σταματήσουμε να λέμε την αλήθεια, είναι βαθειά νυχτωμένοι και το μόνο που καταφέρνουν είναι να δείχνουν καθαρά για ακόμα μια φορά τον αληθινό τους εαυτό.


Τώρα φάνηκε ο τρόπος λειτουργίας του Δήμου Ξάνθης με την απόφαση να τοποθετήσει τους ρομποτικούς κάδους απορριμμάτων. Μπορεί ο πρώτος εκ των κάδων αυτών να δόθηκε δωρεάν στο Δήμο αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ένας εκ των όρων της δωρεάς αυτής είναι η αγορά δεκάδων ακόμα τέτοιων κάδων που θα κοστίσουν στο Δήμο και κατά συνέπεια στους Ξανθιώτες μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Υπάρχει τουλάχιστον καμιά μελέτη που να αποδεικνύει ότι η χρήση των κάδων αυτών συνάδει με τα όσα προβλέπονται από τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων ή έτσι απλά είπαν να δοκιμάσουν και αυτούς τους κάδους χωρίς καμιά προηγούμενη μελέτη;

Στο θέμα της περιβόητης αυτής δεξαμενής αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Δημαρχιακής ο οποίος είπε πως στο Δήμο υπάρχει απόλυτη διαφάνεια σε όλα κι αυτό κατά τον ίδιο φάνηκε από το γεγονός ότι την παρατήρηση πως τη δεξαμενή αυτή ο Δήμος μπορεί να τη βρει σε χαμηλότερη τιμή, την έκανε ένα μέλος της πλειοψηφίας. Μήπως όμως ορισμένα πράγματα είναι τόσο απαράδεκτα που ακόμα και τα ευσυνείδητα μέλη της πλειοψηφίας δεν τα ανέχονται και τα καταγγέλλουν; Ο κύριος Τριμίντζιος επανέλαβε τουλάχιστον τρεις φορές πως δεν είναι δυνατόν τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Δημαρχιακής να τα γνωρίζουν όλα. Ασφαλώς και δε γίνεται να τα ξέρουν όλα, οφείλουν όμως, από τη στιγμή που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, να είναι πολύ πιο προσεκτικοί στις αποφάσεις τους. Εάν τελικά αποδειχτεί πως μια δεξαμενή την οποία ο Δήμος θα αγόραζε για 33.000 ευρώ, κοστίζει μόλις 3000 ευρώ, τότε ασφαλώς και δε μπορούμε να μιλάμε για σοβαρότητα και υπευθυνότητα στις αποφάσεις της Δημαρχιακής.

Αναρωτιέμαι πραγματικά ποιος είναι τελικά ο ρόλος των τεχνικών αλλά και των άλλων υπηρεσιών του Δήμου. Ή κάποιοι μέσα σ’ αυτές τις υπηρεσίες δεν ξέρουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους ή κάποιοι τους αναγκάζουν να μη τη κάνουν σωστά. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Πώς γίνεται ο Δήμος να αγοράζει μια δεξαμενή έναντι του ποσού των 33.000 ευρώ και ένας απλός πολίτης να την αγοράζει για 3.000 ευρώ; Πρόκειται για μια από τις περιπτώσεις που ή δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους οι αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή δεν έκαναν σωστή έρευνα για να βρουν την πιο συμφέρουσα για το Δήμο προσφορά, ή κάποιοι για ευνόητους λόγους υπερτιμολόγησαν την δεξαμενή αυτή; Η ουσία είναι πως οι Ξανθιώτες θα πλήρωναν 33. 000 ευρώ για κάτι που το πραγματικό του κόστος δεν ξεπερνάει τις 3.000 ευρώ. Μάλιστα για την αγορά της συγκεκριμένης δεξαμενής συνυπογράφει και ένας οδηγός απορριμματοφόρου οχήματος του Δήμου. Αλήθεια, ο οδηγός αυτός ως τι συνυπογράφει; Μήπως ως ειδικός για να πιστοποιήσει ότι η δεξαμενή αυτή είναι κατάλληλη για τις ανάγκες του Δήμου;

Άλλη μια περίπτωση όπου κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους είναι και οι φωτεινές διαφημιστικές πινακίδες όπου κάποιοι αγνόησαν τη νομοθεσία και τοποθέτησαν τις πινακίδες αυτές αδιαφορώντας για την επικινδυνότητα τους. Υποτίθεται ότι ο Δήμος και οι υπηρεσίες του έχουν ως μοναδικό σκοπό την προστασία και το συμφέρον των πολιτών.

Κάτι ανάλογο με τη δεξαμενή έγινε και στην περίπτωση των δενδρυλλίων η αγορά των οποίων κόστισε πολύ περισσότερο απ’ ότι θα τα αγόραζε ένας απλός πολίτης. Προφανώς ούτε εδώ έγινε η απαραίτητη έρευνα αγοράς. Μάλιστα στην περίπτωση αυτή δεν υπέγραψε την έγκριση αγοράς των δενδρυλλίων η αρμόδια αντιδήμαρχος Σοφία Καραγιαννίδου. Πως λοιπόν προχώρησε η διαδικασία αγοράς των δενδρυλλίων χωρίς την υπογραφή της αρμόδιας αντιδημάρχου;

Ένα ακόμα παράδειγμα των όσων περίεργων συμβαίνουν τώρα τελευταία στο Δήμο Ξάνθης είναι και τα περίφημα καλώδια της ΔΕΥΑΞ τα οποία αγοράστηκαν σε τιμή πολλαπλάσια από αυτή που τελικά τα βρήκε στην αγορά η αντιπολίτευση. Μάλιστα η υπόθεση αυτή έχει ήδη φτάσει στη δικαιοσύνη, αλλά ακόμα εκρεμμεί. Δεν γνωρίζουμε βέβαια το λόγο που δεν έχει προχωρήσει η όλη νόμιμη διαδικασία. Αναμένουμε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, όλα τα αυτοκίνητα της ΔΕΥΑΞ του κυρίου Τσέπελη είναι ασφαλισμένα στο ασφαλιστικό γραφείο της κυρίας Ντιλέκ. Έγινε άραγε κάποια δημοπράτηση και πήρε τη δουλειά η κυρία Ντιλέκ ή της την έδωσαν επειδή ήταν υποψήφια με την παράταξη του κυρίου Στυλιανίδη; Μετά από αυτά που έχουμε δει το τελευταίο διάστημα δε μας φαίνεται καθόλου απίθανο να έγινε κι αυτό.

Όλα αυτά άραγε τα έχει αντιληφθεί ο κύριος Δήμαρχος ή δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του; Αν τα έχει αντιληφθεί, τι έχει κάνει για να τα σταματήσει; Εμείς το μόνο που βλέπουμε να κάνει είναι να παίρνει τηλέφωνα σε εκδότες εφημερίδων και σε στελέχη τηλεοπτικών σταθμών και να διαμαρτύρεται για χτυπήματα κάτω από τη μέση. Προφανώς για τον κύριο Στυλιανίδη η αλήθεια θεωρείται χτύπημα κάτω από τη μέση και όλα όσα συμβαίνουν μέσα στο Δήμο είναι απολύτως φυσιολογικά και δεν είναι χτυπήματα κάτω από τη μέση προς το λαό. Η αλήθεια κύριε Δήμαρχε δεν ήταν, ούτε είναι χτύπημα κάτω από τη μέση, όλα όσα συμβαίνουν όμως μέσα στο Δήμο είναι χτύπημα του λαού και καλά θα κάνετε να τα σταματήσετε το συντομότερο δυνατό.

Γιατί ο πρόεδρος των εργαζομένων του ψυχολογικού κέντρου αντέδρασε τόσο άσχημα όταν κάποιοι συνάδελφοι θέλησαν να μιλήσουν μαζί του για το θέμα της καθυστέρησης των δεδουλευμένων; Δε μπορούσε να τους πει με όμορφο τρόπο ότι δεν επιθυμεί να κάνει καμία δήλωση στα μέσα ενημέρωσης; Στο κάτω κάτω για το δικό του και για των συναδέλφων του το καλό ενδιαφέρθηκαν τα μέσα. Τι είδους πρόεδρος είναι αυτός που δεν τολμάει να βγει μπροστά και να υπερασπιστεί το συμφέρον των συναδέλφων του; Ποιος είναι δηλαδή ο ρόλος του ως πρόεδρος των εργαζομένων;

Με το εκπληκτικό ποσοστό του 78,36% που έδωσε ο Δήμος Σελέρου στο ΠΑΣΟΚ κατατάσσεται πρώτος στους Δήμους του Νομού Ξάνθης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλο μέρος για το εκπληκτικό αυτό ποσοστό οφείλετε στον Δημοτικό Σύμβουλο και νέο υποψήφιο Δήμαρχο Ομέρ Νετσατίν που θα διεκδικήσει την Δημαρχεία στις εκλογές που έρχονται και όλα αυτά αφού ο νυν Δήμαρχος Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ υποστηριζόμενος από την Νέα Δημοκρατία αρχίζει να σκέφτεται από τώρα τον προεκλογικό του αγώνα που προβλέπεται πολύ δύσκολος.

Προφανώς οι τοπικοί της Νέας Δημοκρατίας και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι εκλογές πέρασαν διότι αν το είχαν αντιληφθεί θα φρόντιζαν να βγάλουν τα διαφημιστικά που με τόση ευκολία τοποθέτησαν σε διάφορα σημεία της πόλης προεκλογικά. Εκτός κι αν σκοπεύουν να τα κρατήσουν εκεί μέχρι και τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Το τελευταίο διάστημα γίνονται πολλές συναντήσεις και διαβουλεύσεις των στελεχών της Ν.Δ στην Ξάνθη ενόψει φυσικά των εξελίξεων τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει βρεθεί η νέα γραμμή πλεύσης της Νέας Δημοκρατίας σε ότι αφορά την Ξάνθη και μάλιστα έχει προταθεί για τη θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ ένα νέο και άφθαρτο στέλεχος της παράταξης ο οποίος είναι στέλεχος της ΟΝΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου