Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Καλύτερα να μοιράζουμε γνώση παρά προφυλακτικά
Κάθε χρόνο, με ευκαιρία την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, γίνονται ανά τον κόσμο διάφορες εκδηλώσεις όπου μοιράζονται από ενημερωτικά έντυπα μέχρι και προφυλακτικά, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους με ενεργή σεξουαλική ζωή.
Όλα αυτά όμως αποτελούν μια εφήμερη προειδοποίηση που πολλές φορές δε «χτυπά» αποτελεσματικά το καμπανάκι του κινδύνου και ιδιαίτερα στους νέους, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα, έπειτα από χρόνια προειδοποιήσεων και ενημερωτικών εκστρατειών, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να διαπιστώνεται καθημερινά ότι είναι θετικοί στον ιό του AIDS και τα ποσοστά αυτά να μεγαλώνουν διαρκώς.
Πέρα όμως από την εφήμερη ενημέρωση, η καλύτερη λύση που σαφώς θα βοηθήσει στη μείωση της μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων αλλά και στην υιοθέτηση μιας πιο υγιούς σεξουαλικής ζωής, θα ήταν σίγουρα η δημιουργίας της κατάλληλης παιδείας και της σωστής σεξουαλικής συμπεριφοράς από την παιδική ηλικία ακόμη.
Άλλωστε σε κάτι τέτοιο αποσκοπεί και η ενσωμάτωση του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στα δημοτικά που προσπάθησε να καθιερώσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Σκοπός του μαθήματος δε θα ήταν μόνο να γνωρίσουν τα παιδιά το σώμα τους και τις λειτουργίες του, αλλά να σέβονται τους μετέπειτα συντρόφους τους και βέβαια να αποκτήσουν την απαραίτητη νοοτροπία ώστε να προφυλάσσουν την υγεία τους από τα διάφορα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Βέβαια όπως είναι γνωστό, η σεξουαλική αγωγή δε διδάσκεται σήμερα οργανωμένα και συστηματικά στα ελληνικά σχολεία. Μάλιστα διδάσκεται περιστασιακά και εμβόλιμα, όταν εξετάζονται θέματα ανθρωπολογίας στα μαθήματα φυσικής ή βιολογίας των διαφόρων τάξεων.
Βέβαια το αποτέλεσμα είναι το όλο θέμα να διακωμωδείται από τους νέους μαθητές και να αποτελεί αφορμή για γέλια και πειράγματα μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του μαθήματος και χωρίς να γίνεται κάποια σοβαρή δουλειά.
Και φυσικό είναι αφού για να είναι αποτελεσματική μια τέτοια προσπάθεια θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή από ειδικά επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς που θα παρουσιάζουν με ανάλογο τρόπο το όλο θέμα και βέβαια θα πρέπει να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί και η ανάλογη νοοτροπία στους νέους, ώστε να πάψουν να αντιμετωπίζουν το σεξ ως πλάκα και παιχνίδι.
Βέβαια υπάρχουν προγράμματα αγωγής υγείας που όμως οι εκπαιδευτικοί δεν τα «αγγίζουν» και πολύ εύκολα, φοβούμενοι κυρίως τις αντιδράσεις των γονέων ή του περιβάλλοντος του σχολείου.
Παράλληλα, υπάρχουν γονείς που αντιδρούν στη θέσπιση του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία αλλά ταυτόχρονα, αντιμετωπίζοντας το σεξ ως θέμα ταμπού, δεν παρέχουν καμία απολύτως γνώση στα παιδιά τους.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα παιδιά, που όπως είναι φυσιολογικό φτάνουν σε κάποια φάση της ζωής τους όπου αρχίζουν να ενδιαφέρονται για το σεξ, να ενημερώνονται από αμφίβολες πηγές, όπως περιοδικά, internet και τηλεόραση, στην πιο πρόστυχη όμως μορφή τους, που βέβαια δεν παρέχουν καμία απολύτως ενημέρωση γύρω από θέματα προφύλαξης και σεβασμού.
Και έτσι ο νέος πρέπει να αντιμετωπίζει τη σεξουαλικότητά του μόνος του, με όσες πληροφορίες έχει λάβει από αυτά τα μέσα, με αποτέλεσμα η προφύλαξη να φαντάζει στο μυαλό του ως «εμπόδιο» προς την απόλαυση και ο σύντροφός του ως «αντικείμενο» ικανοποίησης. Είναι τυχαίο που αυξάνονται οι σεξουαλικές κακοποιήσεις και το AIDS βρίσκεται σε έξαρση;
Το σεξ βρίσκεται πλέον παντού, οι εικόνες που μας κατακλύζουν καθημερινά το αφορούν και η «σεξουαλική πείνα» είναι διάχυτη.
Πλέον η σεξουαλική ικανοποίηση αποτελεί αυτοσκοπό των νέων, χωρίς όμως να έχουν παράλληλα ως στόχο και τη διαφύλαξη της υγείας τους και χωρίς πολλές φορές να σκέφτονται τα συναισθήματα και τις επιθυμίες των συντρόφων τους, απλά επειδή έτσι έχουν μάθει, έτσι τα δείχνουν οι πορνοταινίες έτσι τα παρουσιάζουν οι εξίσου παραπληροφορημένοι φίλοι τους.
Κρίνεται πλέον αναγκαία η πραγματοποίηση τέτοιων μαθημάτων και βέβαια η παράλληλη συνεργασία των γονέων και των εκπαιδευτικών ώστε να είναι επιτυχημένη η προσπάθεια.
Η μέχρι τώρα άρνηση της κοινωνίας να αγγίξει αυτό το θέμα έχει επιφέρει μόνο αρνητικά αποτελέσματα. Το πρώτο που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι πως καλύτερα είναι να μοιράζουμε γνώση παρά φυλλάδια ή προφυλακτικά.
Ο Αλέξης ζει…λένε μαθητές και εκπαιδευτικοί της Ξάνθης
Τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου τίμησαν οι μαθητές της Ξάνθης τη Δευτέρα το πρωί με μια ειρηνική πορεία η οποία ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας και κατέληξε στη Νομαρχία Ξάνθης.
Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί της Ξάνθης, τίμησαν και εκείνοι την μνήμη του παιδιού που δολοφονήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, με τρίωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν διαμαρτυρόμενοι για τον χαμό ενός 15χρονου παιδιού.
Πέρασε ένας χρόνος από εκείνο το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου, όταν ένα 15χρονο παιδί, ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια εν ψυχρώ από ειδικό φρουρό, ένα γεγονός που πλήγωσε πραγματικά τους νέους, οι οποίοι ξεσηκώθηκαν και βροντοφώναξαν στις πορείες πως ο Αλέξης ζει και θα ζει για πάντα, τουλάχιστον μέσα στις καρδιές τους.
Ένα χρόνο μετά, αποδεικνύεται πως οι μαθητές δεν ξέχασαν τον συμμαθητή και φίλο τους Αλέξη καθώς οι ήρωες δεν ξεχνιούνται.
Έτσι το πρωί της Δευτέρας οι μαθητές της Ξάνθης τίμησαν την μνήμη του δεκαπεντάχρονου παιδιού με μια ειρηνική πορεία, προκειμένου να φωνάξουν και πάλι για τον άδικο χαμό του.
Η μαθητική πορεία ξεκίνησε από την πλατεία ελευθερίας και μέσω κεντρικών οδών, έφτασε στην αστυνομική διεύθυνση Ξάνθης και κατέληξε στην Νομαρχία Ξάνθης, όπου και διαλύθηκε ειρηνικά και χωρίς υλικές καταστροφές μιας και οι μαθητές εκείνο που ήθελαν δεν ήταν να καταστρέψουν αλλά να διαμαρτυρηθούν για μια ζωή που χάθηκε ξαφνικά και μάλιστα από έναν αστυνομικό.
Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος ζει και θα ζει πάντα στις καρδιές των ανθρώπων, καθώς την νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου, η νέα γενιά θυσιάστηκε στο βωμό ενός κράτους που τρομοκρατεί, καταπατεί και ισοπεδώνει τα όνειρα και τις φωνές των νέων, ενός κράτους που θέλει τους πολίτες του υποχείρια και άβουλα όντα.
Ο Αλέξης βρίσκεται δίπλα μας κάθε μέρα, μέσα στην τάξη, στα οράματά μας, δηλώνουν Συνεργαζόμενες Αριστερές Κινήσεις Εκπαιδευτικών Ξάνθης.
Μας συντροφεύει στους αγώνες μας και αν σήμερα οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου δίνουν δείγματα πολιτικού αμοραλισμού, εμείς συνεχίζουμε να πορευτούμε με τα παραδείγματα της ηθικής και της αξιοπρέπειας.
Με αφορμή όμως τον ένα χρόνο από την δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, οι εκπαιδευτικοί της Ξάνθης, στέλνουν και αυτοί το δικό τους μήνυμα με την τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η ΟΛΜΕ το πρωί της Δευτέρας τιμώντας το παιδί που χάθηκε άδικα και τελικά η διασκέδασή του μετατράπηκε σε έναν εφιάλτη χωρίς τέλος από τις πορείες και τις φωνές μικρών και μεγάλων, σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, για τον άδικο και ξαφνικό θάνατό του.
Η δολοφονία του δεκαπεντάχρονου Αλέξη σημάδεψε την μνήμη όλων και ειδικότερα των νέων οι οποίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους κάθε πόλης, θέλοντας να περάσουν για άλλη μια φορά το μήνυμα της ελευθερίας και του σεβασμού, ευελπιστώντας παράλληλα να μην ξανασυμβεί τέτοιο γεγονός όπως αυτό που πλήγωσε τους νέους αλλά και όλη τη χώρα.

Μ. Αλατζά
Δώρο Χριστουγέννων: ποιοι το δικαιούνται και πως υπολογίζεται
Όπως ξέρουμε, όλοι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο δικαιούνται από τους πάσης φύσεως εργοδότες τους το επίδομα εορτών των Χριστουγέννων, το οποίο είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και ίσο με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Το Επίδομα εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται στο ακέραιο εφόσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον υπόχρεο εργοδότη διήρκεσε ολόκληρη τη χρονική περίοδο, από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο.
Από τους ανωτέρω μισθωτούς, εκείνοι που η σχέση εργασίας τους με τον υπόχρεο στην καταβολή του επιδόματος εορτών, δεν διήρκεσε ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα, δικαιούνται για το επίδομα εορτών Χριστουγέννων ποσό ίσο με τα δύο εικοστά πέμπτα (2/25) του μηνιαίου μισθού ή δύο ημερομίσθια, ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής για κάθε 19 ημέρες, το χρονικό δηλαδή διάστημα διάρκειας της εργασιακής σχέσεώς τους. Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 19ημέρου, οι εργαζόμενοι δικαιούνται ανάλογο κλάσμα.
Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλομένων μισθών ή ημερομισθίων κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου ή την ημερομηνία λύσεως της εργασιακής σχέσεως.
Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο νοείται το σύνολο των τακτικών αποδοχών του μισθωτού.
Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι σε περίπτωση λύσης της σχέσης εργασίας πριν τη 10η Δεκεμβρίου, οι αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων είναι αυτές του χρόνου λύσης της σχέσης εργασίας.
Τακτικές αποδοχές για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.), εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας τακτικά κάθε μήνα, ή κατ΄ επανάληψη περιοδικά, κατά ορισμένα χρονικά διαστήματα του χρόνου.
Σαν τακτικές αναφέρονται ενδεικτικά εκείνες που έχουν κριθεί από τη Νομολογία, όπως είναι η προσαύξηση της νομίμου και τακτικής εργασίας κατά τις Κυριακές ή αργίες και τις νυκτερινές ώρες εφόσον δίνεται στον μισθωτό σταθερά και μόνιμα σαν τακτικό αντάλλαγμα για την παροχή εργασίας κατά τις ανωτέρω ημέρες και ώρες, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ΄ επανάληψη περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου, η αμοιβή που καταβάλλεται από τον εργοδότη στο μισθωτό για τη νόμιμη υπερωριακή εργασία εφόσον η εργασία αυτή, χωρίς να απαγορεύεται από τον νόμο, παρέχεται τακτικά, η αξία του χορηγούμενου γάλακτος ημερησίως, το επίδομα αδείας και λοιπές τακτικές αποδοχές, τα οδοιπορικά έξοδα, όταν δεν εξαρτώνται από την πραγματοποίηση υπηρεσιακών μετακινήσεων, δεν υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού και δεν διακόπτονται κατά την διάρκεια της ασθένειας ή άδειας και τέλος το επίδομα κατοικίας (καταλύματος).
Να υπογραμμίσουμε επιπλέον ότι το συνολικό ποσό του επιδόματος Χριστουγέννων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τον έναν μισθό γι’ αυτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και τα 25 ημερομίσθια για εκείνους που απασχολούνται με ημερομίσθιο ενώ στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ο μισθωτός συνδεόταν με τον εργοδότη του κατά το χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου, αλλά απουσίασε αδικαιολογήτως ορισμένες ημέρες ή έλαβε άδεια άνευ αποδοχών για κάποιες ημέρες, ή απουσίασε λόγω ασθένειας και έλαβε επίδομα ασθένειας από τον ασφαλιστικό του οργανισμό, οι ημέρες αυτές αφαιρούνται από το κρίσιμο χρονικό διάστημα για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων. Να επισημάνουμε ωστόσο ότι δεν αφαιρείται αλλά λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μια εργαζόμενη απουσίαζε δικαιολογημένα πριν και μετά τον τοκετό, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένας εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις καθώς και ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό του μισθωτού.
Ο χρόνος καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων στους δικαιούχους είναι η 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Τα Δώρα Εορτών καταβάλλονται μόνο σε χρήμα και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως για τον ευκολότερο υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων των εργαζομένων εκείνων που δεν εργάσθηκαν πλήρως κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα, υπάρχουν συντελεστές βάσει των οποίων προκύπτει το Δώρο Χριστουγέννων ανάλογα με τον αριθμό ημερών που εργάσθηκε ο μισθωτός κατά το διάστημα από 1 Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου. Είναι γεγονός πως ιδιαίτερα κατά την περίοδο της οικονομικής αυτής ύφεσης που διανύουμε, ο δέκατος τρίτος μισθός θα ανακουφίσει πολλούς εργαζόμενους οι οποίοι θα περάσουν τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων τουλάχιστον με μια οικονομική άνεση και θα χαρίσουν απλόχερα την αγάπη τους στα παιδιά, τους συγγενείς και τους φίλους τους, δίνοντάς τους δωράκια τα οποία μπορεί να μην είναι ακριβά, αλλά αποδεικνύουν την αγάπη του ενός για τον άλλον.
Ελληνικές ομάδες χωρίς Έλληνες αθλητές
Μετρήσαμε έναν προς έναν τους ξένους και τους Έλληνες παίκτες που χρησιμοποίησαν οι ομάδες στην πρεμιέρα της Σούπερ λίγκας. Από το σύνολο των 176 ποδοσφαιριστών που ξεκίνησαν τα παιχνίδια, οι 103 είναι αλλοδαποί! Το ποσοστό αγγίζει το 60%. Τραγικό. Για ποιο ελληνικό πρωτάθλημα αλήθεια μιλάμε;
Ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια εξαπλώθηκε με γοργούς ρυθμούς παγκοσμίως και αναπόφευκτα έφτασε και στη χώρα μας είναι η επάνδρωση των αθλητικών σωματείων, είτε μιλάμε για ποδόσφαιρό είτε για οποιοδήποτε άλλο άθλημα, με ξένους αθλητές. Έτσι βλέπουμε συχνά ομάδες ποδοσφαιρικές οι οποίες έχουν ελάχιστους Έλληνες, μερικές φορές και κανέναν, στην εντεκάδα τους ή ομάδες του μπάσκετ με έναν ή και κανέναν Έλληνα στη βασική τους πεντάδα.
Το κακό ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, τότε που ένα ποδοσφαιρικό σωματείο είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τρείς μόνο ξένους αθλητές, στη συνέχεια ήρθε η ελεύθερη χρήση των λεγόμενων κοινοτικών αθλητών, όσων δηλαδή προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτό οδήγησε πολλά σωματεία στην αναζήτηση τρόπων έκδοσης κοινοτικών διαβατηρίων σε αθλητές που κατάγονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα, η εύρεση αθλητών μη Ευρωπαίων αλλά με ευρωπαϊκά διαβατήρια είναι πλέον το πιο εύκολο για μια ομάδα κι αυτό κάθε άλλο παρά ευνοεί την ανάδειξη και εξέλιξη των ντόπιων αθλητών. Αν ρίξει κανείς μια ματιά σε όλες τις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, θα δει ότι απαρτίζονται από ελάχιστους αθλητές της χώρας τους και πολλούς αθλητές άλλων χωρών, κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ελλάδα.
Η έλευση όμως πολλών ξένων αθλητών, αυτομάτως αποτρέπει την εξέλιξη των Ελλήνων αθλητών με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλές φορές ομάδες της χώρας μας να αγωνίζονται με 9 και 10 ξένους αθλητές ενώ την ίδια στιγμή, στον πάγκο ή ακόμα και εκτός αποστολής, μένουν Έλληνες αθλητές των οποίων οι δυνατότητες εντός του αγωνιστικού χώρου είναι πολύ περισσότερες.
Πέραν αυτού όμως, επειδή τα πρωταθλήματα της χώρας δεν είναι και τα πιο διαδεδομένα, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις στις οποίες αθλητές παγκοσμίου κλάσης επιλέγουν να αγωνιστούν σ’ αυτά. Τις περισσότερες φορές, τα πρωταθλήματα της χώρας μας τα προτιμούν αθλητές δεύτερης διαλογής ο οποίοι όχι μόνο δε δίνουν αυτό το κάτι παραπάνω, τόσο στα πρωταθλήματα μας όσο και στις ομάδες που αγωνίζονται, αλλά στερούν τη δυνατότητα σε αθλητές μεγαλύτερης κλάσης να αγωνιστούν.
Τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν οι δυο μεγάλοι της Αθήνας, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, οι οποίοι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έδωσαν τεράστια ποσά για την αγορά ξένων ποδοσφαιριστών αλλά η μέχρι τώρα πορεία τους βασίζεται κυρίως στους ελάχιστους Έλληνες που διαθέτουν. Ο Ολυμπιακός χρησιμοποιεί πολλές φορές εντεκάδα με 7 και 8 ξένους ποδοσφαιριστές αλλά στις δύσκολες στιγμές Έλληνες, όπως ο Αντώνης Νικοπολίδης, ο Βασίλης Τοροσίδης και ο Κώστας Μήτρογλου είναι αυτοί που βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά και δίνουν βαθμούς στην ομάδα. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τους πράσινους των οποίων η καλή πορεία μέχρι τώρα βασίζεται σε Έλληνες ποδοσφαιριστές, όπως ο Γιώργος Καραγκούνης και ο Κώστας Κατσουράνης.
Ωστόσο, πολλοί Έλληνες αθλητές, οι οποίοι εντελώς βιαστικά και επιπόλαια κρίθηκαν ως ανίκανοι στην Ελλάδα, διαπρέπουν στα ξένα πρωταθλήματα. Από την άλλη το θαύμα του 2004 στην Πορτογαλία έγινε από Έλληνες αλλά ούτε κι αυτό έπεισε τις ελληνικές ομάδες να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στα ελληνόπουλα. Το κακό είναι πως στη χώρα μας οι ομάδες δεν ποντάρουν στις ακαδημίες, κάτι που κάνουν σχεδόν όλες οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης και όχι μόνο, ενώ μέσα από αυτές αναδεικνύουν τεράστια ταλέντα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα χάνονταν.
Επειδή πιο πάνω γίνεται αναφορά σε ξένους αθλητές δεύτερης διαλογής, μια κλασική περίπτωση ομάδας που, τουλάχιστον για φέτος οι ξένοι ποδοσφαιριστές που διαθέτει δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα περισσότερο από τους Έλληνες είναι η Skoda Ξάνθη, η οποία για την ώρα μόνο απογοήτευση προσφέρει στους οπαδούς της.
Η φετινή ομάδα της Ξάνθης πόνταρε σε ποδοσφαιριστές αμφιβόλου ποιότητας οι οποίοι, όπως αποδεικνύεται και μέσα από τα αποτελέσματα της ομάδας μέχρι τώρα, δεν έχουν να προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο. Αντιθέτως συγκροτούν μια ομάδα η οποία απλά αμύνεται και δεν έχει καθόλου φαντασία στον τρόπο παιχνιδιού της. Κι όμως, αυτή η ομάδα κάποτε είχε στις τάξεις της Έλληνες ποδοσφαιριστές για τους οποίους σφάζονταν οι μεγάλοι της Αθήνας, κάποτε η ομάδα αυτή είχε τη δυνατότητα να αναδεικνύει νεαρά ταλέντα και τώρα απαρτίζεται από αθλητές και όχι ποδοσφαιριστές οι οποίοι απλά υπάρχουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Σ. Καραχότζα
Προσοχή στα μανιτάρια
Το ευχάριστο χόμπι και ο απολαυστικός μεζές, μπορούν να αποβούν μοιραία χωρίς την κατάλληλη γνώση
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί προς τους φίλους των μανιταριών και με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά που κατέληξαν στην εντατική του νοσοκομείου Ξάνθης έπειτα από κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών, υπενθυμίζουν για ακόμη μια φορά πως δεν είναι όλα τα είδη ασφαλή για κατανάλωση και πως η συλλογή τους πρέπει να γίνεται από ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο ώστε να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα δηλητηρίασης.
Μάλιστα ο πρόεδρος του Μανιταρογνωστικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Ιακωβίδης Νικόλαος, καλεί όλους τους Ξανθιώτες που αγαπούν αυτή τη συνήθεια να έρχονται σε επαφή με το σύλλογο και να ενημερώνονται για τα είδη που υπάρχουν, ποια είναι ασφαλή και ποια όχι, ποια θανατηφόρα είδη υπάρχουν στην περιοχή μας και πως μπορούν να προστατευτούν από τους κινδύνους που διατρέχουν.
Ο σύλλογος ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2006 με σκοπό να μεταδώσει τη γνώση γύρω από τα μανιτάρια καθώς, όπως ήδη αναφέρθηκε, το χόμπι της συλλογής και κατανάλωσης μανιταριών είναι επικίνδυνο και αρκετές φορές μπορεί να επιφέρει ακόμη και το θάνατο. Μάλιστα ο σύλλογος έχει εκδώσει και δωρεάν φυλλάδια όπου παρουσιάζονται τα δηλητηριώδη είδη μανιταριών που υπάρχουν στην περιοχή μας και θα ήταν απαραίτητο οι φίλοι του μανιταριού να καταφεύγουν σε αυτό όταν μαζεύουν μανιτάρια.
Γενικότερα πάντως, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των μανιταριών στα οποία πρέπει να δοθεί προσοχή από τους συλλέκτες και να τους προϊδεάσουν για την επικινδυνότητα των μανιταριών ως προς την υγεία τους. Χαρακτηριστικά που είναι αρκετά ευδιάκριτα και μπορούν να αποτρέψουν μια δηλητηρίαση σε ποσοστό 90%.
Τα επικίνδυνα μανιτάρια αναγνωρίζονται κυρίως από την εικόνα τους από την κάτω μεριά του «καπέλου» έως τη βάση του ποδιού. Τα λευκά ελάσματα, όπως λέγονται οι σχισμές κάτω από το καπέλο του μανιταριού, παραπέμπουν σε δηλητηριώδες είδος, σε αντίθεση με τα φαγώσιμα που είναι συνήθως ροζ ή καφέ. Ακόμη ένα σημάδι είναι η ύπαρξη ενός «δαχτυλιδιού», δηλαδή ενός υμενώδους ιστού στη βάση του καπέλου, που συνήθως είναι λευκό ή πράσινο. Και τέλος ένα πολύ σημαντικό σημάδι για την επικινδυνότητα ενός είδους είναι η παρουσία μιας «σακούλας» στη βάση του ποδιού, η οποία ονομάζεται βόλβα και που συνήθως είναι άσπρη.
Το σημαντικότερο μήνυμα που στέλνει ο σύλλογος είναι να σταματήσουν οι συλλέκτες μανιταριών να πιστεύουν σε δοξασίες του περασμένου αιώνα που εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους, όπως για παράδειγμα η γνώμη πως όποιο είδος τρων τα έντομα και οι γυμνοσάλιαγκες είναι ασφαλές και για τους ανθρώπους, και να αρχίσουν να ζητούν τη γνώμη ανθρώπων που γνωρίζουν κάτι παραπάνω.
Ωστόσο για κάποιον που διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις ή απευθύνεται στους ειδικούς, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση στους μανιταρογνώστες, η κατανάλωση βρώσιμων μανιταριών κάθε άλλο παρά μπορεί να τον βλάψει καθώς έχουν εξαιρετικές διατροφικές ιδιότητες.
Η ταυτοποίηση των ειδών αποτελεί το κρισιμότερο σημείο στη συλλογή των αυτοφυών μανιταριών.
Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 5.000 περίπου είδη μυκήτων από αυτούς που φαίνονται με γυμνό μάτι.
Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας γενικός κανόνας διάκρισης των φαγώσιμων ειδών από τα δηλητηριώδη.
Αντίθετα υπάρχουν αρκετές λαϊκές δοξασίες, λανθασμένες και άκρως επικίνδυνες, όπως η φράση των εμπειρικών συλλεκτών: «Βρήκες βρακωμένο μανιτάρι (με δακτυλίδι δηλαδή) φα το, αβράκωτο πέτα το». Αυτός ο κανόνας όπως και ένας δεύτερος που λέει ότι «τα μανιτάρια που όταν τα κόψεις δεν αλλάζουν χρώμα είναι φαγώσιμα» εγκρίνουν τους θανατηφόρους Αμανίτες, που και δακτυλίδι έχουν και χρώμα δεν αλλάζει η σάρκα τους όταν τα κόψουμε.
Λανθασμένες είναι επίσης και οι θεωρίες που λένε ότι τα δηλητηριώδη είδη έχουν οπωσδήποτε πικρή ή καυστική γεύση ή ότι τα είδη που τρώγονται από έντομα, σαλιγκάρια, χελώνες ή άλλα μικρόζωα, είναι ακίνδυνα και για τον άνθρωπο. Δεν αληθεύουν επίσης οι δοξασίες που λένε ότι τα δηλητηριώδη μανιτάρια μαυρίζουν τα ασημένια κουτάλια που έρχονται σε επαφή μαζί τους κατά το βράσιμο ή ότι πήζουν το γάλα ή το ασπράδι του αβγού. Είναι φανερό ότι οι συλλέκτες που εφαρμόζουν αυτές τις μεθόδους κινδυνεύουν άμεσα από δηλητηριάσεις.
Επίσης πρέπει ακόμη να γνωρίζουμε, ότι το βράσιμο, η ξήρανση ή η κονσερβοποίηση, δεν εξουδετερώνουν τις ισχυρές τοξίνες των θανατηφόρων ειδών.
Ο μόνος κανόνας που ισχύει γενικά για τη συλλογή μανιταριών, είναι αυτός που λέει ότι «μαζεύουμε για τροφή μόνο τα είδη των μανιταριών των οποίων τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα. Η παραμικρή αμφιβολία είναι λόγος απόρριψής τους»
Η γνώση λοιπόν των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και η προσεκτική παρατήρηση, αποτελούν τις μόνες εγγυήσεις και προϋποθέσεις για την ασφαλή αναγνώριση ενός είδους μανιταριού το οποίο τελικά θα είναι βρώσιμο και θα μας παρέχει μόνο τα θρεπτικά συστατικά προκειμένου να αποφευχθεί και ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από την κατανάλωσή τους.
Η σημερινή μου στήλη δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει διαφορετικά. Πολλές ευχές σε όλες τις Άννες που γιορτάζουν σήμερα και ιδιαίτερα στις δικές μου Άννες. Στη μαμά μου, στην ανιψιά μου και στην κόρη μου. Χρόνια πολλά στις Άννες μου που γεμίζουν τη ζωή μου με χαρά και πάνω απ’ όλα με στηρίζουν πάντα σε όλες τις δύσκολες στιγμές και χαίρονται μαζί μου όλες τις καλές στιγμές. Άλλωστε στην ζωή που ζούμε αυτό που αξίζει περισσότερο από κάθε τι άλλο είναι η οικογένεια και οι άνθρωποι που επιλέγει ο καθένας μας για να είναι κοντά μας όποτε τους χρειαστούμε και φυσικά όποτε και αυτοί μας χρειαστούν. Ένα είδος δανεικής ψυχοθεραπείας.
Και μιας και ανέφερα την λέξη ψυχοθεραπεία θεωρώ ότι μόνο με ψυχοθεραπεία μπορεί κανείς να ξεπεράσει τον βομβαρδισμό των πολιτικών συνεντεύξεων, προεκλογικών debates και ειδικών αναλύσεων που φάγαμε από το καλοκαίρι έως και σήμερα. Ξεκινήσαμε λάιτ με πρόγευμα τις ευροεκλογές, μπήκαμε στο κυρίως μενού με τις εθνικές εκλογές και κλείσαμε με επιδόρπιο τις εκλογές για την αρχηγία της Ν.Δ. Και τώρα ένα μικρό διάλλειμα για τα Χριστούγεννα και μετά από το νέο έτος άντε πάλι τα ίδια με τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης που σύμφωνα με τις προβλέψεις «ειδικών αναλυτών» θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Πόσες εκλογικές αναμετρήσεις μπορούμε να αντέξουμε οι άμοιροι μέσα σε ένα έτος;
Μήπως έχετε παρακολουθήσει ποτέ αγώνα wrestling; Ξέρετε εκείνους τους τεράστιους τύπους που παίρνει ό ένας το άλλον και τον πετάει στον αέρα και νομίζεις ότι θα σκάσει σαν καρπούζι αλλά αυτός σηκώνεται επάνω χωρίς γρατζουνιά και συνεχίζει κανονικά να αγωνίζεται ; Μου πήρε πολύ καιρό για να συνειδητοποιήσω ότι όλα αυτά τα χτυπήματα είναι ψεύτικα και πολύ ωραία σκηνοθετημένα. Και μετά από αρκετή ώρα ανακηρύσσεται ένας νικητής προκαλώντας την οργή των οπαδών του ηττημένου και την τρελή χαρά των οπαδών του νικητή, που φεύγουν ενθουσιασμένοι από το γήπεδο καταφέρνοντας να ξεδώσουν και αυτοί από την καθημερινότητά τους και να ξεχάσουν τις έγνοιες τους.
Βέβαια το σκηνικό πίσω από την αρένα για τους δυο αντιπάλους είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που μπορεί να φαντάζεστε. ΟΙ δυο αντίπαλοι αφού έχουν καθαρίσει τα τρομαχτικά μακιγιάζ από τα πρόσωπά τους ή έχοντας βγάλει τις μάσκες τους, φεύγουν έχοντας κερδίσει ένα βαρβάτο μεροκάματο να πάνε στις οικογένειες τους και πίνουν και μία μπύρα με τον υποτιθέμενο εχθρό τους, στην υγεία των κοροΐδων. Θα μου πείτε τώρα τις μας νοιάζει εμάς για τους αγώνες wrestling; Κι όμως μας νοιάζει και πολύ μάλιστα! Γιατί κάπως έτσι μας κοροϊδεύουν κι εμάς οι υποτιθέμενοι πολιτικοί αντίπαλοι που σκίζουν τα ιμάτιά τους στα τηλεοπτικά πλατό για να μας αποδείξουν ότι είναι λιγότερο απατεώνες από τους αντιπάλους τους. Και όχι μόνο στα τηλεοπτικά πλατό αλλά και στη Βουλή, στο άντρο της Δημοκρατίας, που έχουμε την χαρά να δούμε απίστευτους καυγάδες (λεκτικούς βέβαια) και χασμουρητά και ειρωνικά γέλια και αλληλοκατηγόριες. Και μετά μαζεύονται όλοι μαζί στο καφενείο της Βουλής και σχολιάζουν από τα πιο ανούσια έως τα πιο κουτσομπολίστικα θέματα που μπορεί να βάλει ο νους σας και χτυπάει ο μπλε την πλάτη του πράσινου και όλα είναι μια χαρά εις υγείαν των κοροΐδων που τους ψηφίζουν για να λύσουν τα προβλήματα του τόπου τους. Αλλά μόλις δουν κάμερα μπροστά τους, νάτο πάλι το βλοσυρό ύφος, το γεμάτο μίσος για τον αντίπαλο. Οπότε αν θέλετε βάλτε λίγο πιο πολύ αληθοφάνεια στις διενέξεις σας και σκεφτείτε ότι ο κόσμος που σας βλέπει κάποια στιγμή θα καταλάβει τι πραγματικά γίνεται πίσω από την πλάτη του. Όλα είναι ένας καλοστημένος (ή μήπως κακοστημένος) αγώνας wrestling. Κι εμείς για να ξεφύγουμε από τα προβλήματα της καθημερινότητας και όχι για να τα λύσουμε, σκοτωνόμαστε να υποστηρίζουμε τους μεν ή τους δε. Μόνο που αυτοί υποστηρίζουν τον εαυτό τους και κανέναν άλλο.
Με ΟΡΑΜΑ, την ΑΡΕΤΗ και ΤΟΛΜΗ, με κοινή προσπάθεια όλων των ΕΡΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ, μπορούμε να κάνουμε το ποδόσφαιρο, ΘΕΑΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟ -ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ-ΗΘΙΚΟΤΕΡΟ. Δέκα χρόνια συμπληρώνει φέτος ο Στυλιανός Χατσούκης, εραστής της τέχνης του ποδοσφαίρου. Μοναδικός του στόχος; Πως θα γίνει το ποδόσφαιρο θεαματικότερο – δικαιότερο – ηθικότερο. Όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησε να παρουσιάσει τη θεωρία του μέσα από διάφορες εκδηλώσεις, ενώ στο 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ποδοσφαίρου, που διοργανώθηκε από το Τμήμα Επιστήμης & Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την ΕΠΟ στα Τρίκαλα 8 -10/04/2005, ήταν ένας από τους εισηγητές. Φαίνεται δικαιωμένος ως προς τον τρόπο παιχνιδιού με πέντε διαιτητές στο Europa Cup που έχει επιλέξει και διοργανώνει φέτος για πρώτη φορά η UEFA.
Μιλώντας στην ΤΟΛΜΗ ο κος Χατσούκης αναφέρθηκε στο στόχο μέσα από τη διαδρομή των δέκα αυτών χρόνων.
«Επιτρέψτε μου, από την αρχή να σας ευχαριστήσω από καρδιάς, για τη δυνατότητα που μου δίνετε μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «ΤΟΛΜΗ», να καταθέσω τις σκέψεις μου για το λαϊκότερο άθλημα, το άθλημα του ποδοσφαίρου. Μια προσπάθεια που άρχισε επίσημα στις 26/12/1999 στην Πέρνη - Καβάλας, τόπο γέννησής μου και συνεχίζεται ως σήμερα, και σας διαβεβαιώνω, ως το πολύ μακρινό αύριο με την ίδια ορμή, θέληση, για ένα ποδόσφαιρο ΘΕΑΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟ-ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ-ΗΘΙΚΟΤΕΡΟ.
Όπως γνωρίζετε, εμείς οι Έλληνες, πολλές φορές στο διάβα της μακρόχρονης ιστορίας μας, είπαμε πολύ σημαντικά πράγματα με δυο λόγια. Πιστεύοντας σε αυτή την απλότητα, κατέγραψα τις προτάσεις μου σε μια κόλλα χαρτιού, αρχές του 2000 και την απέστειλα σε διάφορους φορείς της πατρίδας μας, και στην UEFA. Βεβαίως απάντηση έλαβα μόνο από την UEFA, μέσα σε ένα μήνα ακριβώς. Πολύ περιληπτικά, να αναφερθώ στις πιο σημαντικές στιγμές αυτής της προσπάθειάς μου, τα τελευταία 10 χρόνια.
Πρώτο τουρνουά παλαίμαχων ποδοσφαιριστών 26/12/1999, στη γενέτειρα μου Πέρνη Καβάλας.
Δεύτερο 28/04/2003 με 03/05/2003 στην Πετροπηγή Καβάλας.
Και στα δυο αυτά τουρνουά τιμήθηκαν από 6 παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Δήμου Χρυσούπολης. Όπως και στον αγώνα παλαίμαχων Νέστου - Ορτακιόι
Τουρνουά Χρυσοχωρίου – Ν. Καρυάς 13/09/2006.
Εισηγητής στο 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ποδοσφαίρου, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στα Τρίκαλα 08,09,10/04/2005.
Ποδοσφαιρικός αγώνας στην Ξάνθη, των ομάδων Εύμοιρο – Λεύκη, με τη βοήθεια του αντιδημάρχου κυρίου Νικ. Παπαδόπουλου και της Δημοτικής Συμβούλου και φίλης κυρίας Σοφίας Καραγιαννίδου - Πατσατζή. Όμως εκείνη την ημέρα στην πόλη σας ήταν, ίσως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου, ΠΕΛΕ.
Τον Οκτώβριο του 2006, προσπάθησα να οργανώσω ένα διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου, με καινοτομείς προτάσεις, με παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, με Βουλγαρία – Τουρκία – Ελλάδα, στο νομό Έβρου, αφιερωμένο στο Μέγιστο Μαθηματικό Κων/νο Καραθεοδωρή, καθότι τυχαίνει να είμαι και μέλος του Συνδέσμου Φίλων Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, με έδρα την Κομοτηνή.
Αν και στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία μου υπήρξε οικονομική και πολιτική στήριξη, δυστυχώς δεν υπήρξε αθλητική. Αυτό το γεγονός με πείσμωσε πάρα πολύ και πολύ σύντομα κατάφερα να οργανώσω τον πρώτο αγώνα στην Τουρκία στις 23/04/2007. Οι Τούρκοι από το δήμο Ορτακιόι (Δελλιώνες), ανταπέδωσαν την επίσκεψή μας και πραγματοποιήθηκε αγώνας παλαίμαχων στη Χρυσούπολη.
Τον Οκτώβριο του 2006, προσκλήθηκα και μίλησα σε ραδιοφωνικό σταθμό στην Κωνσταντινούπολη. Και ακριβώς πριν ένα χρόνο, ήμασταν επίσημοι καλεσμένοι στα εγκαίνια του ποδοσφαιρικού γηπέδου στο Ορτάκιοι, με τους παλαίμαχους του Νέστου Χρυσουπόλεως, σε μια πολύ σημαντική και φιλική συνάντηση.
Το Μάρτιο του 2008, μίλησα στην αθλητική ηγεσία ποδοσφαίρου της Ανδριανούπολης. Μάλιστα σε ιστοσελίδα τους, ζήτησαν από τους πολίτες να τοποθετηθούν και το κείμενο αναδημοσιεύθηκε στις μεγάλες εφημερίδες της Τουρκίας. Και εξ αφορμής αυτού του λόγου, έλαβα επιστολή από Τούρκο καθηγητή που διδάσκει σε Πανεπιστήμιο της Κίνας.
Με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων, προσπαθώ να οργανώσω ορισμένους αγώνες με τις καινοτομείς προτάσεις μου, και αυτούς τους αγώνες τους ονόμασα «επετειακούς», λόγω της συμπλήρωσης της δεκαετίας.
Ένας αγώνας θα γίνει πολύ σύντομα, εδώ στην Ξάνθη, με τους παλαίμαχους και θέλω να ευχαριστήσω γι’ αυτό τον κύριο Διαμαντή Χριστόφορο.
Ένας ακόμη αγώνας θα πραγματοποιηθεί στην Ελευθερούπολη, με τους παλαίμαχους της Καβάλας, όπως με διαβεβαίωσε ο Πρόεδρός τους, κύριος Κων/νος Λιόλιος.
Την άνοιξη, στην Έδεσσα, όπως μου υποσχέθηκε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Εδεσσαϊκού, και παιδικός μου φίλος κύριος Νικόλαος Χαραλάμπους.
Ενδιαφέρον έδειξε και ο κύριος Γεώργιος Μελίδης, για να βοηθήσει από τη Χιλή Αλεξανδρούπολης.
Να πω μόνο λίγα λόγια για την πρώτη μου πρόταση που είναι οι διαιτητές. Και αναφέρομαι σε αυτή λόγω του ότι υπηρετήσατε και υπηρετείται τη διαιτησία ποδοσφαίρου. Εύχομαι και πιστεύω να μας δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουμε διεξοδικά και για τις άλλες τρεις προτάσεις μου για το ποδόσφαιρο.
Εγώ πρότεινα τρεις διαιτητές μέσα στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου. Και οι τρεις σφυρίζουν και επιβάλλουν ποινές στους ποδοσφαιριστές. Σήμερα δικαιώνομαι ακόμη περισσότερο για τη θέση μου αυτή, γιατί η παγκόσμια διοίκηση του ποδοσφαίρου δεν τόλμησε να αγγίξει το πρόβλημα, και τοποθέτησε δυο άλλους βοηθούς, στις εστίες των τερματοφυλάκων, με καμία ουσιαστική βοήθεια στο έργο απονομής της δικαιοσύνης στον αγωνιστικό χώρο. Και οι λόγοι είναι γνωστοί σε όλους μας, γιατί ένας διαιτητής και όχι τρεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Δυστυχώς κάθε Κυριακή βλέπουμε όλοι μας, τους καθηγητές διαιτησίας στις τηλεοράσεις να αναλύουν τα λάθη των διαιτητών.
Σας ρωτώ, ως ένας απλός εραστής του ποδοσφαίρου, δε γνωρίζουν γιατί γίνονται τα λάθη ή γιατί δεν τολμούν να δώσουν ουσιαστικές και σε βάθος χρόνου λύσεις, όσον αφορά της διαιτησία; Εγώ λέω ατολμία, πολλοί αποδίδουν ανεπάρκεια και δόλο. Στην ιατρική, όλα τα καρκινώματα τα αντιμετωπίζουν από την πρώτη στιγμή, από τα πρώτα συμπτώματα, ενδείξεις. Μετά θα είναι πολύ αργά. Η πρότασή μου, ως εραστής της Τέχνης του ποδοσφαίρου, είναι η Ελευθερία. Χρειάζεται Αρετή και Τόλμη, που είναι και ο τίτλος της εφημερίδας σας. Καλούμαστε όλοι οι φίλοι, οι εραστές του ποδοσφαίρου, να καινοτομήσουμε, δηλαδή να ΤΟΛΜΗσουμε!»

Με φιλική διάθεση
Στυλιανός Χατσούκης
Εραστής της Τέχνης του Ποδοσφαίρου
Αδικείται από το 0-1 του Ολυμπιακού η Skoda Ξάνθη Τη θετική παράδοση που έχει απέναντι στη Skoda Ξάνθη διατήρησε και φέτος ο Ολυμπιακός. Με γκολ του Λεονάρντο στο 31' οι πρωταθλητές Ελλάδας πέρασαν αλώβητοι από τα Πηγάδια (0-1) και παρέμειναν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.
Με σύστημα 4-5-1 παρέταξε την ομάδα του ο Γιάννης Ματζουράκης δίνοντας μεγάλη έμφαση στη μεσαία γραμμή. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Γκσπούρνινγκ, σέντερ μπακ ο Βάλλας με τον Σταθάκη, αριστερό μπακ ο Τζάγκι, δεξιά ήταν ο Παπαδημητρίου, αμυντικά χαφ οι Κωστούλας και Στρμπα, λίγο πιο μπροστά ο Φαμπιανέσι, στο δεξί άκρο ήταν ο Κιντάνα, αριστερά ο Πόι και στην κορυφή ο Αλ-Σαΐφι.
Με τον αέρα του ανώτερου μπήκε στον αγωνιστικό χώρο ο Ολυμπιακός, στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με την Skoda Ξάνθη, θέλοντας να εξαργυρώσει τη σπουδαία νίκη της περασμένης αγωνιστικής στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Με τον Γκαλέτι στο αρχικό σχήμα, οι Πειραιώτες κατάφεραν να επιβληθούν των γηπεδούχων, χάνοντας στο 18ο λεπτό σπουδαία ευκαιρία με τον Όσκαρ για να ανοίξουν το σκορ.
Η απάντηση της Skoda Ξάνθης ήρθε στο 29΄ με την ευκαιρία του Σταθάκη, λίγο αργότερα, όμως, και συγκεκριμένα στο 31ο λεπτό ο Ολυμπιακός μετουσίωσε την ανωτερότητά του με το τέρμα του Λεονάρντο.
Το γκολ αυτό έριξε ψυχολογικά την ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη, η οποία παρατάχθηκε με σκοπό να κρατήσει τους αντιπάλους μακριά από την εστία του Γκσπούρνινγκ και να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις. Ο συγκεκριμένος τρόπος παιχνιδιού δε βγήκε στο χορτάρι με αποτέλεσμα η Skoda Ξάνθη να δυσκολεύεται να απειλήσει τους φιλοξενούμενους.
Ακόμα και στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου, όταν οι παίκτες της Skoda μπήκαν στο γήπεδο με διάθεση να δημιουργήσουν και να πιέσουν τους πρωταθλητές Ελλάδας, η μεγάλη ευκαιρία δεν ήρθε παρά τις προσπάθειες. Αντίθετα, οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που έφτασαν πιο κοντά στο γκολ, ειδικά στην ευκαιρία του Γκαλέτι στο 64’, κυρίως γιατί έδωσαν χώρο στη Skoda Ξάνθη και έψαξαν τις αντεπιθέσεις για να καθαρίσουν τη νίκη.
Στα υπόλοιπα λεπτά ο Γιάννης Ματζουράκης έριξε στον αγώνα και τον Λουτσιάνο ευελπιστώντας σε μια καλή φάση από τον Βραζιλιάνο, κάτι που πέτυχε στο 84ο λεπτό όταν έβγαλε εξαιρετική κάθετη πάσα στον Μαρτσελίνιο, αλλά το πλασέ του πέρασε πάνω από το δοκάρι του Νικοπολίδη.
Στις καθυστερήσεις ο Λουτσιάνο είχε την ευκαιρία να πετύχει το δεύτερο γκολ για την ομάδα του και να βάλει τέλος στις όποιες ελπίδες των γηπεδούχων, αλλά το πλασέ του ήταν αδύναμο και δεν ανησύχησε τον Αυστριακό γκολκίπερ της Skoda Ξάνθης.
Η Skoda Ξάνθη δεν μπόρεσε να χτυπήσει τον Ολυμπιακό. Πέταξε στα σκουπίδια ένα ημίχρονο, ενώ στο δεύτερο, αν και βελτιώθηκε, δεν μπόρεσε να φτάσει στην ισοφάριση.
ΦΑΣΕΙΣ - ΓΚΟΛ
18ο λεπτό: Ο Μαρέσκα με κάθετη πάσα έβγαλε τον Όσκαρ απέναντι από τον Γκσπούρνινγκ, ο πορτιέρο των γηπεδούχων απέκρουσε με τα πόδια το πλασέ του Ισπανού.
29ο λεπτό: Μετά από εκτέλεση κόρνερ και σύγχυση στην άμυνα του Ολυμπιακού η μπάλα έφτασε στα πόδια του Σταθάκη με το νεαρό αμυντικό να κάνει το σουτ από το ύψος του πέναλτι αλλά ο Νικοπολίδης στη σωστή θέση δεν αιφνιδιάστηκε.
31ο λεπτό: Ο Μήτρογλου από δεξιά έκανε την παράλληλη μπαλιά και ο επερχόμενος Λεονάρντο με προβολή έστειλε την μπάλα στο βάθος της εστίας του Γκσπούρνινγκ.
34ο λεπτό: Ευκαιρία για το 0-2 με τον Γκαλέτι, αλλά το σουτ του Αργεντίνου από κοντά πέρασε ψηλά άουτ!
64ο λεπτό: Στην αντεπίθεση από τα δεξιά ο Γκαλέτι, μπήκε στην περιοχή, αλλά το διαγώνιο σουτ που επιχείρησε πέρασε δίπλα από το δεξί δοκάρι του Γκσπούρνινγκ.
84ο λεπτό: Μοναδική ευκαιρία για τη Skoda Ξάνθη! Κάθετη πάσα του Λουτσιάνο στον Μαρτσελίνιο, ο οποίος από κοντά στέλνει με πλασέ την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Νικοπολίδη.
93ο λεπτό: Στην αντεπίθεση ο Γκαλέτι, αλλά το πλασέ του δεν ανησυχεί τον Γκσπούρνινγκ.
Καλή ήταν η διαιτησία του Μιχάλη Κουκουλάκη από το Ηράκλειο. Έδειξε κίτρινη κάρτα στους Αλ Σαϊφι, Κιντάνα, Λέιτε, Στρμπα και Λεονάρντο, Παπαδόπουλο, Γκαλέτι, Γκαλίτσιο, Μαρέσκα.
ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
SKODA ΞΑΝΘΗ (Ματζουράκης): Γκσπούρνινγκ, Πόι, Κιντάνα, Βάλλας, Κωστούλας, Φαμπιανέζι (58΄ Φλίσκας), Παπαδημητρίου, Σταθάκης, Τζάγκι, Στρμπα (79΄ Λουτσιάνο), Αλσαϊφι (58΄ Μαρσελίνιο).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ζίκο): Νικοπολίδης, Ραούλ Μπράβο, Γκαλίτσιος, Μέλμπεργκ, Α. Παπαδόπουλος, Ντουντού, Μαρέσκα, Γκαλέτι, Μήτρογλου (90΄+3 Κατσικογιάννης), Όσκαρ (79΄ Πάντος), Λεονάρντο (66΄ Ντομί).
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο Γιάννης Ματζουράκης εμφανίστηκε στη συνέντευξη τύπου ξαφνιασμένος από την καθολική επικράτηση της ομάδας του στο δεύτερο ημίχρονο με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, αλλά και προβληματισμένος που η Skoda Ξάνθη δεν μπορεί να σκοράρει εύκολα.
«Ήταν δύο ξεχωριστά ημίχρονα στον αγώνα. Μου έκανε εντύπωση που επικρατήσαμε κατά κράτος στο δεύτερο. Το θέμα είναι ότι πρέπει να δουλέψουμε στο γκολ, γιατί εμφανίζουμε δυστοκία και χωρίς να σκοράρουμε δεν πρόκειται να νικάμε. Παρόλα αυτά η αλήθεια είναι ότι αντιδράσαμε καλά μετά το τέρμα που δεχτήκαμε και θα μπορούσαμε να ισοφαρίσουμε», τόνισε ο Ματζουράκης.
Αναφορικά με τη βαθμολογική συγκομιδή της Skoda Ξάνθης, που είναι αρκετά χειρότερη σε σχέση με πέρυσι στο ίδιο σημείο του πρωταθλήματος, ο «Ρουμάνος» δεν έδειξε να ανησυχεί: «Είναι διαφορετικό το πρωτάθλημα σε σχέση με πέρυσι. Εφέτος όσους βαθμούς απέχεις από τη ζώνη του υποβιβασμού, τους ίδιους απέχεις και από τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη».
Σπύρος Βάλλας: «Εμείς προσπαθήσαμε να πάρουμε το αποτέλεσμα, δεν μπήκαμε δυνατά στο πρώτο ημίχρονο αλλά μαζί με τον προπονητή που μιλήσαμε είπαμε να μπούμε πιο δυνατά και να πιέσουμε ψηλά τον Ολυμπιακό στην επανάληψη. Αλλά για ακόμη μια φορά μας έλλειψε το γκολ. Εκεί έχουμε το πρόβλημα φέτος».
Σταύρος Σταθάκης: «Είχαμε μπει στο παιχνίδι για να κερδίσουμε σήμερα, δυστυχώς χάσαμε και το γκολ το δεχτήκαμε από δικά μας λάθη. Προσπαθήσαμε να γυρίσουμε το παιχνίδι παρότι είχαμε τον αέρα υπέρ μας αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να σκοράρουμε. Κρατάμε την εμφάνιση και συνεχίζουμε να προσπαθούμε να ανέβουμε βαθμολογικά».
ΚΑΙ Ο ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μετά από πολύ καιρό ο Χρήστος Πανόπουλος βρέθηκε στα Πηγάδια και παρακολούθησε την αναμέτρηση της Skoda Ξάνθης με τον Ολυμπιακό. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ είχε καιρό να δώσει το «παρών» σε εντός έδρας παιχνίδι της ομάδας. Η παρουσία του στο ματς μπορεί να μην έφερε γούρι ως προς το τελικό αποτέλεσμα για την ομάδα του, όμως ενδιαφέρον έχει το ότι μετά τον αγώνα είχε σειρά συναντήσεων με τους συνεργάτες του για όλα τα τρέχοντα ζητήματα της ομάδας και φυσικά τα μεταγραφικά. Ο κ. Πανόπουλος συνομίλησε με τους κ.κ. Πιαλόγλου, Κασναφέρη και Κωνσταντινίδη, όπως και με τον προπονητή Γιάννη Ματζουράκη και όπως φαίνεται η ομάδα θα κινηθεί δυνατά στο μεταγραφικό παζάρι. Τη βδομάδα που διανύουμε είναι πολύ πιθανό να «σκάσει» μεταγραφή, καθώς ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές. Προτεραιότητα της διοίκησης αυτή τη στιγμή είναι η ενίσχυση στην επίθεση. Άλλωστε, αυτό φάνηκε και στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, ότι υπάρχει πρόβλημα στο εύκολο γκολ. Δεν αποκλείεται μάλιστα να αποκτηθούν και δύο επιθετικοί.
Προφανώς, προς αποχώρηση οδεύουν οι Βακουφτσής και Στίβαρ, που είναι επιθετικοί αλλά δεν υπολογίζονται, όπως φαίνεται, από τον Ματζουράκη.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Ρεπό επέλεξε να δώσει ο Γιάννης Μαντζουράκης στους ποδοσφαιριστές του μετά τον αγώνα με τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Έναν αγώνα όπου πέρα από τη στενοχώρια για το ατυχές αποτέλεσμα και την ικανοποίηση για την εμφάνιση του δεύτερου ημιχρόνου δημιούργησε και αγωνιστικά προβλήματα μετά τη συμπλήρωση καρτών από τους Κιντάνα (7) και Στρμπα (4).
Το τεχνικό team επέλεξε να εκτίσουν τις ποινές τους οι ανωτέρω ποδοσφαιριστές στα εξής παιχνίδια: Ο Αργεντίνος με Ατρόμητο και Παναθηναϊκό και ο Σλοβάκος με τα Γιάννενα.
Τέλος για τη Γερμάνια αναχώρησαν τη Δευτέρα ο team manager της ομάδας Γιώργος Κασναφέρης και ο υπεύθυνος scouting Κώστας Κωνσταντινίδης φιλοξενούμενοι της Άιντραχτ Φραγκφούρτης.
ΤΟ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ ΦΙΛΙΚΟ
Ο Έρμης Μάνδρας, που αγωνίζεται στην Α1 ΕΠΣ Ξάνθης και είχε ρεπό την Κυριακή στο αντίστοιχο πρωτάθλημα που συμμετέχει, ήταν η ομάδα που αντιμετώπισε σε φιλικό η Skoda Ξάνθη τη Δευτέρα το μεσημέρι.
Στο φιλικό πήραν μέρος όλοι οι παίκτες, εκτός αυτών που ξεκίνησαν ως βασικοί στον αγώνα με τον Ολυμπιακό και οι οποίοι ακολούθησαν πρόγραμμα προπόνησης σε χαμηλούς ρυθμούς.
ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΔΟΚΙΜΕΣ
Στην Ξάνθη βρίσκεται από την Κυριακή το βράδυ, ο 23χρονος φορ από την Ακτή Ελεφαντοστού Φρανσουά Ζοκό, ο οποίος αγωνιζόταν μέχρι πρότινος στην Τουρκία και την Χατσετέπε Σπόρτ που υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, ενώ στο παρελθόν φόρεσε τη φανέλα της Μονς (2006-2008) με 55 συμμετοχές και 12 γκολ, της Λαβάλ (2004-2006) με 60 συμμετοχές και 9 γκολ και της Νανσί από το 2001 έως το 2004 με 71 συμμετοχές και 8 γκολ.
Ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας της Ακτής Ελεφαντοστού U-20 και αγωνίστηκε το 2003 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων, μαζί με τον Αρούνα Κονέ της Σεβίλλης στην επίθεση.
ΝΙΚΗΣΑΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ
Δύο νίκες ήταν ο απολογισμός για τις ομάδες Εφήβων και Νέων της Skoda Ξάνθης στα αντίστοιχα πρωταθλήματα της Super League.
Στις έντεκα το πρωί του Σαββάτου οι Έφηβοι κέρδισαν με 4-0 τη Νέα Καβάλα και στις δύο το μεσημέρι οι Νέοι με γκολ του Φαχιρίδη μόλις στο 3ο λεπτό με 1-0 τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

ΑΡΩΜΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ Η ΚΛΗΡΩΣΗ

Η Εθνική Ελλάδας θα αντιμετωπίσει τις Αργεντινή, Νιγηρία και Νότιο Κορέα στο 2ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010 μετά την κλήρωση που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής στο Κέιπ Τάουν.
Τα πάντα φυσικά θυμίζουν ΗΠΑ 1994, καθώς ο όμιλος είναι κατά τα 3/4 ίδιος με Ελλάδα, Αργεντινή και Νιγηρία, ενώ η Νότιος Κορέα «αντικαθιστά» τη Βουλγαρία.
Σε περίπτωση που η Ελλάδα καταφέρει να περάσει στην επόμενη φάση, τότε θα αντιμετωπίσει τον 1ο ή το 2ο του 1ου ομίλου, ανάλογα με το αν έχει κατακτήσει την 1η ή 2η θέση στον όμιλό της.
Το εναρκτήριο ματς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 θα γίνει στις 11 Ιουνίου (17:30) ανάμεσα στη Ν. Αφρική και το Μεξικό στο Soccer Stadium του Γιοχάνεσμπουργκ.
Ο ομοσπονδιακός προπονητής Ότο Ρεχάγκελ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις για την κλήρωση της Εθνικής στο 2ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010: «Έχουν περάσει πολλά χρόνια από το 1994 και δεν υπάρχει σχέση με αυτή τη διοργάνωση. Έχουμε μπροστά μας μισό χρόνο για προετοιμασία και θέλουμε να είναι υγιείς όλοι οι παίκτες μας. Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο. Η Αργεντινή είναι το απόλυτο φαβορί του ομίλου. Στο πρώτο ματς με τη Ν. Κορέα μπορούμε ν΄ ανταπεξέλθουμε, ενώ δεν πρέπει να υποτιμάμε τη Νιγηρία, η οποία αγωνίζεται στην Αφρική. Μπορούμε να περάσουμε στην επόμενη φάση εάν έχουμε όλους τους παίκτες στη διάθεσή μας και παίξουμε καλό ποδόσφαιρο. Χαίρομαι που προκριθήκαμε στο Μουντιάλ, δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά για την Ελλάδα. Και οι παίκτες είναι χαρούμενοι και είμαι σίγουρος ότι θα τα δώσουν όλα. Εδώ είναι η αφρόκρεμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και η Ελλάδα θα βρίσκεται για αρκετό καιρό στο επίκεντρο».
Το πρόγραμμα του Ομίλου
12 Ιουνίου (Γιοχάνεσμπουργκ):
Αργεντινή – Νιγηρία
12 Ιουνίου (Πορτ Ελίζαμπεθ):
Δημοκρατία Κορέας – Ελλάδα 16:00
17 Ιουνίου (Μπλουμφοντέν):
Ελλάδα – Νιγηρία 16:00
17 Ιουνίου (Γιοχάνεσμπουργκ):
Αργεντινή – Δημοκρατία Κορέας
22 Ιουνίου (Ντέρμπαν):
Νιγηρία – Δημοκρατία Κορέας
22 Ιουνίου (Πολοκουάνε):
Ελλάδα – Αργεντινή 20:30
Ελέω διαιτησίας η ήττα της Makro Ξάνθη στο Ρέθυμνο με 64-57
Πραγματοποίησε την καλύτερη φετινή εκτός έδρας εμφάνιση η Makro Ξάνθη, χωρίς όμως να συνοδευτεί και με το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το τελικό 64-57 δείχνει τη δυσκολία με την οποία επιτεύχθηκε η νίκη από το Ρέθυμνο, με τους Κρητικούς να αγωνίζονται με 8 παίκτες σε κάθε 10λεπτο, έχοντας τη θερμή υποστήριξη των τριών διαιτητών.
Αποκορύφωμα όλων ότι οι γηπεδούχοι εκτέλεσαν 24 βολές πετυχαίνοντας τις 15, ενώ οι Ξανθιώτες είχαν μόλις 4/7, 2/3 στην πρώτη περίοδο και 2/4 στην τελευταία. Δηλαδή οι φιλοξενούμενοι σε κανένα 10λεπτο δεν έκαναν χρήση του bonus των βολών - πάνω από τα τέσσερα φάουλ της αντίπαλης ομάδας - όπως οι γηπεδούχοι μιας και οι παίκτες του Νεοκλκή Λεμονίδη τελείωσαν με 26 φάουλ και τα πρώτα …βιολιά, Παναγιωτόπουλος – Χρήστου εκτός με 5 φάουλ στα τελευταία τρία λεπτά, όταν πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με αντιαθλητικό από το πουθενά.
Για τη διαιτησία των κ.κ. Σταματόπουλου (Βόλου) - Μπίκα (Αττικής) – Σκούτα (Αττικής), τα είπαμε πιο πάνω.
Οι διακυμάνσεις ανά 5λεπτο: 5-9, 11-18, 13-21, 22-28 (ημιχ), 30-38, 39-43, 51-49, 64-57 τελικό.
ΡΕΘΥΜΝΟ (Καραγιάννης): Κουκάς 15 (3), Κούμουλος 10 (1), Βουκαντίνοφ, Κουπίδης 2, Μαγκούνης 10 (1), Ψαθάς 5, Λάτοβιτς 12 (2), Πασχάλης 10.
ΜΑΚRΟ ΞΑΝΘΗ (Λεμονίδης): Παναγιωτόπουλος 24 (6/10), Χρήστου 14 (2/7), Ιωακειμίδης, Κουκουράβας, Στεφανίδης 2, Γιέλενιτς 2, Αναγνωστόπουλος 10, Μασλαρινός 5 (1/4).
 Το πρόβλημα στην πλάτη που αντιμετώπισε όλη την εβδομάδα ο Στράτος Νησιώτης είχε ως αποτέλεσμα να μην προπονηθεί και γι΄ αυτό δε χρησιμοποιήθηκε.
 Δέκα πέντε Ξανθιώτες φοιτητές που σπουδάζουν στο Ρέθυμνο παρακολούθησαν τη συνάντηση του «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ».
 100άρηδες έγιναν οι Αναγνωστόπουλος και Παναγιωτόπουλος αφού έφτασαν στους 104 & 102 πόντους αντίστοιχα.
ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Οι έδρες είχαν την τιμητική τους και οι γηπεδούχοι φάνηκαν ...αφιλόξενοι στη σημερινή αγωνιστική του πρωταθλήματος, παρότι οι περισσότεροι φιλοξενούμενοι πρόβαλαν σκληρή αντίσταση.
Την ευκαιρία να βρεθεί στην κορυφή της βαθμολογίας της Α2 μπάσκετ των ανδρών είχε το Σάββατο ο ΑΓΟΡ. Οι Κρητικοί επικράτησαν πολύ δύσκολα της Makro Ξάνθης στην έδρα τους, στο πλαίσιο της όγδοης αγωνιστικής (εκκρεμεί η πέμπτη) και εκμεταλλευόμενοι την αναβολή της αναμέτρησης Ηρακλής-Δάφνη, λόγω ότι έχουν προσβληθεί από γρίπη των χοίρων έξι παίκτες του «Γηραιού», βρέθηκαν πρώτοι.
Η Νήαρ Ηστ βρέθηκε αρκετές φορές πίσω στο σκορ, αλλά τελικά έκαμψε την αντίσταση τού ΟΦΗ. Αντίθετα, ο Ίκαρος/Έσπερος δε συνάντησε προβλήματα και επιβλήθηκε «καθαρά» της Δράμας.
Στο Πέραμα έγινε σκληρή μάχη και ο Ερμής κέρδισε στις λεπτομέρειες το Παγκράτι, που παρά τους 31 πόντους του Κακιούζη δεν κατόρθωσε να φύγει με τους βαθμούς της νίκης. Για τους γηπεδούχους η αξία της νίκης είναι τεράστια.
Μοναδική ομάδα που έσπασε την κυριαρχία των γηπεδούχων ήταν ο Αρκαδικός, ο οποίος πέρασε από το Λαγκαδά, σταματώντας έτσι το σερί των δύο νικών που είχε ο Ερμής.
ΑΣΗΜΕΝΙΑ Η ΕΝΟΠΛΩΝ
Τη 2η θέση στο Διεθνές Τουρνουά του SHAPE που διεξήχθη στο Βέλγιο, κατέκτησε η εθνική μας ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού ηττήθηκε στον τελικό της διοργάνωσης από τη Λιθουανία με 90-88. Οι παίκτες του Γιώργου Σκροπολίθα πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις και θα μπορούσαν να πάρουν το χρυσό, εάν ο εκ των κορυφαίων της χθεσινής βραδιάς, Δήμος Φωτίου δεν αστοχούσε στο σουτ τριών πόντων που επιχείρησε 1,4 δευτερόλεπτα πριν από την εκπνοή.
Ο Κώστας Σλούκας ήταν και πάλι ο πολυτιμότερος παίκτης του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, ενώ θετική παρουσία είχαν επίσης οι Γκιζόγιαννης και Κουτσογιάννης.
Οι πόντοι της Εθνικής: Γιαννακίδης 10 (1), Σλούκας 17 (2), Γκιζόγιαννης 10 (1), Θέος 4, Λεχούδης 4, Στραγανιώτης 6, Τσιάκας 3, Φωτίου 20 (3), Κουτσογιάννης 12, Αγγελόπουλος 2, Παπαδάκης, Μπένας.
Με θρίαμβο στην 3η θέση ο Ορφέας Puma – Πρώτη εκτός έδρας ήττα για τον Εχίνο Σπορ
Στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα του πρώτου ομίλου της Δ΄ Εθνικής, πέντε λιγότερους από την πρωτοπόρο Ηράκλεια, ανέβηκε μόνος του ο Ορφέας Ρuma που κέρδισε στο γήπεδο του ΑΟΞ και τον Εθνικό Γαζώρου Σερρών.
Ο άλλος εκπρόσωπός μας Εχίνος Σπορ δεν τα κατάφερε στην Προσοτσάνη να διατηρήσει το εκτός έδρας αήττητο χάνοντας με 1-0.
ΟΡΦΕΑΣ PUMA – ΕΘΝΙΚΟΣ ΓΑΖΩΡΟΥ
Θρίαμβο πέτυχε ο Ορφέας Puma που επιβλήθηκε του Εθνικού Γαζώρου με 2-1. Οι παίκτες του Δημήτρη Τηλαβερίδη μπήκαν καλύτερα στο πρώτο μέρος, πήραν τον έλεγχο του αγώνα και κατάφεραν να προηγηθούν στο 30ο λεπτό με τον Χαλήλ, χωρίς να αλλάξει κάτι μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.
Στην επανάληψη οι Σερραίοι προσπάθησαν για την ισοφάριση και έχασαν μοναδική ευκαιρία να φέρουν τον αγώνα στα ίσα στο 60ο λεπτό με τον πρώτο σκόρερ του ομίλου Αγγελακά, ο οποίος δεν μπόρεσε να νικήσει από τα ένδεκα βήματα (πέναλτι) τον Κισά Ομέρ. Στη φάση αυτή αποβλήθηκε ο Καριώτης.
Παρά το αριθμητικό μειονέκτημα ο Ορφέας Puma, ανέλαβε και πάλι τα ηνία του αγώνα, αφού φάνηκαν επηρεασμένοι οι φιλοξενούμενοι από την εις βάρος τους εξέλιξη και κατάφεραν να κλειδώσουν τη νίκη στο 90ο λεπτό με τον Σταύρο Βασιλειάδη. Οι φιλοξενούμενοι το μόνο που κατάφεραν ήταν να πετύχουν το γκολ της τιμής στις καθυστερήσεις.
ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ - ΕΧΙΝΟΣ ΣΠΟΡ
Ένα γκολ έκρινε την αναμέτρηση της Προσοτσάνης μεταξύ της ομώνυμης ομάδας και του Εχίνου Σπορ. Αυτή τη φορά οι Δραμινοί ήταν που πέτυχαν πρώτοι γκολ στο 19ο λεπτό και τελικά αποδείχθηκε αρκετό για να επιστρέψουν στις νίκες.
Από την άλλη η ομάδα του Τόλη Κουτρουλού προσπάθησε αλλά είχε να αντιμετωπίσει την αναγκαστική αλλαγή του Κουράκ στο 35΄, ενώ ο αντικαταστάτης του Τσακίρσουλεϊμάνογλου αποβλήθηκε στο 88΄με δεύτερη κίτρινη, όπως επίσης και ο Πεχλιβανίδης δύο λεπτά αργότερα, αφήνοντας την ομάδα τους με εννιά παίκτες στον αγωνιστικό χώρο.
ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ
Πέντε χιλιόμετρα μακριά από την Προσοτσάνη, στην Πετρούσα, θα πάει την Κυριακή ο Ορφέας Puma για να αντιμετωπίσει την τοπική Δόξα που ανήκουν στον ίδιο Δήμο της Προσοτσάνης.
Αντίθετα ο Εχίνος Σπορ θα υποδεχθεί τον Μ. Αλέξανδρο Γεφυρουδίου που γνώρισε εντός έδρας ήττα από το Καλαμπάκι Δράμας.
ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική μακριά από την Ηράκλεια, η Σερραϊκή ομάδα δεν μπόρεσε να κερδίσει, μένοντας και πάλι στο 1-1 αυτή τη φορά στην Ελευθερούπολη, χωρίς όμως να μπορεί να εκμεταλλευθεί το στραβοπάτημά της ο Έβρος Σουφλίου που παρεχώρησε ισοπαλία με το ίδιο σκορ στον ουραγό Μ. Αλέξανδρο Ιάσμου που ισοφάρισε τέσσερα λεπτά πριν το τέλος, διατηρώντας τους τρεις βαθμούς της διαφοράς.
Σημαντικές νίκες πέτυχαν εκτός έδρας ο Βρασίδας Ν. Περάμου και οι Κρηνίδες με την ομάδα του Μπάμπη Ζεκερίδη να αρχίζει να ανεβαίνει και βαθμολογικά.
Αποσπάστηκαν οι πρωτοπόροι των τεσσάρων πρωταθλημάτων της ΕΠΣ Ξάνθης
Πλήρη αγωνιστική και στις τέσσερις κατηγορίες των πρωταθλημάτων είχαμε το Σαββατοκύριακο.
Στις τρεις το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε η δωδέκατη αγωνιστική της Α2 όπου η ισοπαλία στο Σέλερο έφερε ανακατατάξεις στην κορυφή με μεγάλους κερδισμένους τον πρωτοπόρο Αετό Τοξοτών που ξέφυγε κατά πέντε βαθμούς από το δεύτερο κερδισμένο της αγωνιστικής, Κεραυνό Λευκόπετρας, που έπιασε στη δεύτερη θέση τον Ερυθρό Αστέρα Σελέρου.
Την ίδια ώρα είχαμε τρεις αγώνες της όγδοης αγωνιστικής της Β΄ ΕΠΣ, όπου στο Άβατο γινόταν το τρίτο φετινό ντέρμπι κορυφής, με τον Άρη που υποδεχόταν τον Άτλα Σελίνου, ενώ αναβλήθηκε η συνάντηση της Κοτύλης μεταξύ της ομώνυμης ομάδας και του Ορφέα 2005, για κοινωνικό γεγονός των γηπεδούχων.
Την Κυριακή το πρωί γίνεται η όγδοη και προτελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου της Γ΄ ΕΠΣ και το απόγευμα της Κυριακής στις τρεις έχουμε τη δωδέκατη αγωνιστική της Α1 με την πρωτοπόρο Αθλητική Ένωση Ποντίων Ευμοίρου να αγωνίζεται στο Μαγικό, όπως επίσης και η δεύτερη Αναγέννησης Θαλασσιάς στη Φελώνη.
Α1 ΕΠΣ:
ΑΕΠ Ευμοίρου **** Αστέρων
Η Αθλητική Ένωση Ποντίων Ευμοίρου ήταν διπλά κερδισμένη στη δωδέκατη αγωνιστική της Α1 ΕΠΣ Ξάνθης, αφού πέρασε με θρίαμβο μέσα από το Μαγικό και σε συνδυασμό με την εκτός έδρας ήττα της Αναγέννησης Θαλασσιάς λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα (Φελώνη) αύξησε τη διαφορά από τη δεύτερη θέση σε τέσσερις βαθμούς. Σημαντικές νίκες για τη συνέχεια πέτυχαν η ΑΠΟΞ ΣΚΟΝΤΑ που ήταν η πρώτη στο πρωτάθλημα, ο Ηρακλής Ν. Ζυγού και η Βιστωνίδα ενώ ένας αγώνας έληξε ισόπαλος αυτός του ΔΑΚ.
ΣΕ ΘΡΙΑΜΒΟ εξελίχθηκε η αναμέτρηση του Μαγικού για την ΑΕΠ Ευμοίρου που κατάφερε να ανατρέψει όλα τα εις βάρος της γεγονότα και να κερδίσει με 1-2. Ο αγώνας ξεκίνησε με το χειρότερο τρόπο για τους πρωτοπόρους αφού στο 5ο λεπτό οι γηπεδούχοι κέρδισαν πέναλτι και αποβολή παίκτη των φιλοξενούμενων. Ο τερματοφύλακας που ανέλαβε να το εκτελέσει έστειλε την μπάλα άουτ χάνοντας μοναδική ευκαιρία να προηγηθεί ο Αστέρας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η εξέλιξη αυτή φάνηκε να επηρεάζει τους παίκτες του Αστέρα που είδαν σε 5λεπτο (30΄- 35΄) να βρίσκονται πίσω στο σκορ με 0-2 με γκολ του πρώτου σκόρερ Γιώργου Βασιλειάδη και του Ταχτσίδη. Οι γηπεδούχοι αντέδρασαν στην επανάληψη μείωσαν σε 1-2 στο ξεκίνημα χωρίς όμως συνέχεια μένοντας για άλλη μία αγωνιστική χωρίς νίκη στο Μαγικό.
ΕΠΑΝΗΛΘΕ στις νίκες η Βιστωνίδα που κέρδισε τη δεύτερη Αναγέννηση Θαλασσιάς στη Φελώνη και έμεινε κοντά στην κορυφή. Οι νικητές προηγήθηκαν με 2-0 αλλά οι φιλοξενούμενοι με πολύ καλή παρουσία στην επανάληψη μείωσαν και ζήτησαν την ισοφάριση, αλλά στάθηκαν άτυχοι.
ΔΕΥΤΕΡΗ εντός έδρας νίκη για τον Άρη Πετεινού που κέρδισε πιο εύκολα από ότι θα περίμενε τη Θράκη Συδινής που στο παιχνίδι αυτό η ομάδα του Πάρη Πραφτσιώτη βρέθηκε μακριά από τον καλό της εαυτό. Η ομάδα του Γιάννη Δημητριάδη έχει την ευκαιρία την Κυριακή στο Εύμοιρο να ψαλιδίσει ακόμη περισσότερο τη διαφορά των πέντε βαθμών που την χωρίζει από την κορυφή.
ΔΕΥΤΕΡΗ νίκη για τον Ηρακλή Ν. Ζυγού που την πέτυχε σε βάρος του Π. Μελά Κουτσού μετά από τρεις μήνες, αφού η προηγούμενη ήταν στην πρεμιέρα απέναντι στην αδύναμη Θύελλα Μαγγάνων. Ο Σίμος Καλπάκης ξόρκισε το κακό πετυχαίνοντας το μοναδικό γκολ που έκρινε την συνάντηση, δίνοντας βαθιά ανάσα στην ομάδα του για τη δύσκολη συνέχεια.
Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ισοπαλία της αγωνιστικής σημειώθηκε στο ΔΑΚ όπου η Ασπίδα και ο Ατρόμητος Χρύσας διασταύρωσαν τα ξίφη τους με το τελικό αποτέλεσμα να φαντάζει δίκαιο. Όλα έγιναν στο πρώτο ημίχρονο. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν αλλά οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν στο τελευταίο λεπτό και παρά την υπεροχή των παικτών του Παναγιώτη Καμαράκη τίποτε δεν άλλαξε μέχρι το τέλος.
ΜΕ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ διαρκείας στην επανάληψη ο Κένταυρος έκαμψε την αντίσταση της Θύελλας Μαγγάνων και πέρασε με 3η αποκτώντας τρεις βαθμούς διαφορά από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού.
ΜΕΤΑ ΑΠΟ τέσσερεις ισοπαλίες η ΑΠΟΞ ΣΚΟΝΤΑ γεύτηκε τη χαρά της πρώτης νίκης. Σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι που έγινε στο Αμοιρίδειο κέρδισε την Κεντητή με 4-2 βάζοντάς την σε περιπέτειες αφού εκτός της ήττας έχασε και τον καλύτερό της παίκτη Παλατήν Γκικοκάν που αποβλήθηκε λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου. Έτσι το 2-2 του πρώτου μέρους έγινε 4-2 και πλέον η νεανική ομάδα μένει ζωντανή στην υπόθεση παραμονή.
Το ντέρμπι του Ευμοίρου ξεχωρίζει από τα παιχνίδια της 13ης αγωνιστικής, που θα διεξαχθεί την Κυριακή στις 15:00. Η ΑΕΠ υποδέχεται τον Άρη Πετεινού και με νίκη κάνει το πιο σημαντικό βήμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συνάντηση του Κουτσού όπου ο Π. Μελάς υποδέχεται τη Βιστωνίδα, ενώ και οι υπόλοιποι αγώνες έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες.
Α2 ΕΠΣ:
ΔΕΚΑ ΜΕ ΤΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΤΟ
Ο πρωτοπόρος Αετός Τοξοτών ήταν και πάλι κερδισμένος της αγωνιστικής, αφού με τον περίπατό του επί του συνονόματου του Αυξεντίου ξέφυγε πέντε βαθμούς από τη δεύτερη θέση που κατέχουν ο Κεραυνός Λευκόπετρας και ο Ερ. Αστέρας Σελέρου και έξι από άλλες τρεις ομάδες. Στα αρνητικά η νέα ήττα της Ασπίδας Πηγαδίων.
ΧΩΡΙΣ να ιδρώσει ο Αετός Τοξοτών πρόσθεσε στο ενεργητικό του αλλά μία νίκη και μάλιστα με το ευρύ 10-0. Βέβαια σ΄ αυτό συνετέλεσε και η ομάδα του Αυξεντίου αφού παρουσιάστηκε στον αγώνα με μόλις εννιά παίκτες.
ΜΙΑ ΙΣΟΠΑΛΙΑ σημειώθηκε αλλά ήταν αρκετή να φέρει συνωστισμό από την 2η έως και την 6η θέση. Στο Σέλερο ο Ερ. Αστέρας αναδείχθηκε ισόπαλος με το Δημόκριτο Αβδήρων, με τους φιλοξενούμενους να μην τα καταφέρνουν με παίκτη παραπάνω δεχόμενοι την ισοφάριση.
ΕΝΑΣ παίκτης μπορεί να κάνει τη διαφορά; Βέβαια όταν μιλάμε για τον Τάσο Αβραμίδη, που οδήγησε την ομάδα του στη νέα νίκη, αφού κέρδισε το πέναλτι από το οποίο προήλθε το μοναδικό γκολ στο Εράσμιο που το πέτυχε ο ίδιος, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις όποιες ελλείψεις βασικών συμπαικτών του.
ΑΠΟ ΤΟ πρώτο ημίχρονο τελείωσε η συνάντηση της Σταυρούπολης όπου ο Φίλιππος Δροσερού πετυχαίνοντας και τα τρία γκολ στο πρώτο 45λεπτο έδειξε τις διαθέσεις του και η νίκη ήρθε σχετικά εύκολα.
ΕΚΑΝΕ και πάλι την αρνητική έκπληξη η Ασπίδα Πηγαδίων που έχασε και στη Λεύκη από την ΑΕΚ Κυψέλης που με το γνωστό τρόπο όλοι πίσω και ο Καραγιαννίδης μπροστά παραβίασε τρεις φορές την εστία του Καφετζόπουλου και ανέβηκε στην 9η θέση του βαθμολογικού πίνακα.
ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΠΕΤΡΑ ο Νέστος Κύρνου ήταν ο νικητής του ντέρμπι απέναντι στο γηπεδούχο Ήλιο, σε έναν αγώνα με εντάσεις, διακοπή και δύο αποβολές ενός τακτικού παίκτη και ενός αναπληρωματικού από κάθε ομάδα.
Στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής, το ερχόμενο Σάββατο ο πρωτοπόρος Αετός έχει δύσκολη έξοδο στην Ηλιόπετρα ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνάντηση στα Πηγάδια.
Β΄ ΕΠΣ:
Ο ΑΡΗΣ ΑΒΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΝΤΕΡΜΠΙ
Και πάλι τη μοναξιά της κορυφής απολαμβάνει ο Άρης Αβάτου αφού ήταν ο νικητής και του δεύτερου ντέρμπι κορυφής. Με τη μόνη διαφορά ότι τώρα αγωνίστηκε στην έδρα του και όλα τα γκολ τα πέτυχε στην επανάληψη. Οι γηπεδούχοι με τη νίκη τους, υποχρέωσαν τον Άτλα Σελίνου όχι μόνο να βρεθεί στη δεύτερη θέση αλλά να αποκτήσει συγκάτοικο τον ΠΑΣ Φιλίων που πήρε τους βαθμούς της νίκης χωρίς αγώνα από το Ορφανό.
ΜΟΝΟ ΓΙΑ ένα ημίχρονο ήταν ντέρμπι το παιχνίδι του Αβάτου. Η επιστροφή του Πάρη Σερνισλίδη ήταν καταλυτική στο να πετύχει η ομάδα του την 7η φετινή νίκη επί ενός αντιπάλου που έχει τους ίδιους στόχους.
ΗΤΑΝ καλύτερη η Σμίνθη αλλά άργησε να το επιβεβαιώσει. Μόλις πέτυχε το πρώτο γκολ στο 40΄ ήρθε η κατάρρευση για την Ελπίδα Σουνίου που δέχθηκε αλλά τρία γκολ στην επανάληψη για το τελικό 4-0.
ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ νίκες γηπεδούχων της ημέρας, έσπασε η μοναδική ισοπαλία που επιτεύχθηκε στο Μυρωδάτο μεταξύ της Δόξας και της Δήμητρας Δαφνώνα, από το πρώτο ημίχρονο. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 1-0 και οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν σε 1-1.
Μπορεί την τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου ο Άρης Αβάτου να υποδέχεται την Κοτύλη, όμως το περσινό στραπάτσο σε καμιά περίπτωση δε θέλουν να επαναληφθεί στο Άβατο.
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 1. Άρης Αβάτου 21β., 2. ΠΑΣ Φιλίων 18β., 3. Άτλας Σελίνου 18β,
4. Ορφέας 2005 15.
Γ΄ ΕΠΣ:
ΣΕ ΘΕΣΗ ΙΣΧΥΟΣ Ο ΟΡΦΕΑΣ Ν. ΑΜΙΣΣΟΥ
Η ήττα του Π. Κατραμίου στη Νεάπολη από τον Κόσυνθο, έδωσε τη δυνατότητα στον Ορφέα Ν. Αμισσού να ξεφύγει τέσσερις βαθμούς από το δεύτερο Εθνικό Κιμμερίων που με την νίκη του βρέθηκε μόνος δεύτερος.
ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ο Κόσυνθος πέτυχε την πρώτη εντός έδρας νίκη και βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τη συνέχεια. Το τελικό 3-1 γράφτηκε στο τελευταίο ημίωρο του αγώνα με τους νικητές πολύ καλύτερους να παίρνουν τη νίκη αν και στο 90ο λεπτό οι φιλοξενούμενοι θα μπορούσαν να ισοφαρίσουν σε 2-2 όταν ο Νο4 απέτυχε σε κενή εστία να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.
ΑΛΛΗ μία δύσκολη αποστολή ξεπέρασε ανώδυνα ο Ορφέας Ν. Αμισσού αφού ξεπέρασε και το εμπόδιο των Σημάντρων πετυχαίνοντας δύο γκολ στην επανάληψη.
ΣΥΝΕΧΙΣΕ την ανοδική του πορεία ο Εθνικός Κιμμερίων που πέρασε πολύ εύκολα με 1-3 από την Πάχνη.
ΤΕΛΟΣ σε πρωινό περίπατο εξελίχθηκε ο αγώνας στο Π. Κατράμιο με το Σαμακώβ να φιλοδωρεί με 8-0 τον νεανικό και αδύναμο Φίλιππο 2005.
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 1. Ορφέας Ν. Αμισσού 19β., 2. Εθνικός Κιμμερίων 15β., 3. Π. Κατράμιο 13β., 4. Σήμαντρα 12β., 5. Κόσυνθος 2005 12β., 6. Ολυμπιακός Λ. 12β., 7. Σαμακώβ 12β.
Τολμηρά

Μεγάλος ντόρος γίνεται για την διαφημιστική προβολή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από τους διάφορους φορείς του Δημοσίου και πολύ καλά κάνουν τα τοπικά μέσα και το προβάλουν το όλο θέμα. Άλλο πράγμα όμως είναι να ζητάει κανείς αυτά που δικαιούται και που δεν του τα δίνουν κι άλλο πράγμα είναι να τα έχει πάρει και να συνεχίσει να διαμαρτύρεται. Ακούμε κάποιους που τα πήραν και τώρα ξαφνικά απαξιώνουν τον πρώην Υπουργό γιατί ίσως να μην τους έκανε κάποιο χατίρι. Εμείς παραθέτουμε στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και μάλιστα μόνο ένα κομμάτι από τη λίστα της κρατικής διαφήμισης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για το έτος 2008, από το οποίο κομμάτι φαίνεται καθαρά ποιοι είναι οι εκλεκτοί και ποιοι έμειναν για άλλη μια φορά στην απ’ έξω. Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα της προβολής της κρατικής διαφήμισης.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ & ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Φορέας: ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Π.Α.Α. 2007-2013
Έντυπα
Τίτλος Ιδιοκτήτης Ποσό
ΚΕΡΔΟΣ ΚΕΡΔΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. 5.081,30
ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΑΔΕΛΕ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε 5.950,00
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε 11.900,00
ΜΕΤΡΟΡΑΜΑ ΜΕΤΡΟΡΑΜΑ Ε.Π.Ε. 11.900,00
ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ MediHold ΑΕ 17.850,00
ALL ORGANIC ΠΟΡΦΥΡΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΕ 3.332,00
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Μ.Ε.Π.Ε 5.950,00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΙΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ 5.831,00
MEAT POINT ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΑΕ 5.950,00
ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ Δ. ΜΠΟΥΚΑΣ 2.380,00
ΜΑΧΗΤΗΣ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε 13.100,00
ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΞΑΝΘΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ε.Π.Ε. 13.100,00
ΕΜΠΡΟΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ 10.200,00
XANTHI NEWS ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 13.800,00
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 9.000,00
ΑΚΡΙΤΑΣ ΘΡΑΚΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ 2.700,00
ΝΕΑΠΟΛΙΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ NEAPOLIS-ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ 5.200,00
ΠΡΩΙΝΗ ΤΕΡΖΕΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 1.800,00
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΕΡΖΕΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 1.800,00
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε 7.400,00
ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΠΕ 17.140,00
ΘΡΑΚΗ ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Μ.Ε.Π.Ε 19.450,00
ΝΕΑΠΟΛΙΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ NEAPOLIS-ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ 5.700,00
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Χ. ΜΠΑΟΣ 2.380,00
ΛΑΟΣ ΠΑΤΣΙΚΑ ΑΦΟΙ Ε.Ε. 2.150,00
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Ε.Ε.Ε 714,00
ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ 750,00
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΗΣ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΗΣ Ο.Ε. 2.430,00
Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΟΥΡΛΟΠΟΥΛΟΥ 2.120,00
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΜΠΟΥΘΑΣ.Π.ΜΠΟΥΘΑ.Α. 1.700,00
ΒΕΡΟΙΑ ΓΑΛΑΝΟΜΑΤΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ 2.510,00
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ ΚΕΤΟΓΛΟΥ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΟΥ ΕΥΡΩΠΗ 1.305,00
ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΕΣΣΑΣ 2.060,00
ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΟΧΛΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ 960,00
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Ε. 2.145,00
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΝΕΑ ΗΡΩ ΔΑΔΗ 2.380,00
ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΞΑΝΘΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ε.Π.Ε. 7.140,00
227.258,30 ΣΥΝΟΛΟ ΕΝΤΥΠΩΝ
Ραδιόφωνα
Τίτλος Ποσό
3ο ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΑΝΘΗΣ 94,6FM 500,00
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΞΑΝΘΗΣ 900,00
ΡΑΔΙΟ ΦΑΝΤΑΣΙΑ 99,3FM 4.760,00
ΞΕΝΙΟΣ 94,3 FM 14.280,00
ΡΑΔΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 1.190,00
ΤΥΠΟΣ FM - 99,7 MHZ 1.200,00
ΡΑΔΙΟ ΣΥΝΟΡΑ 400,00
ΡΑΔΙΟ ΕΠΙΛΟΓΕΣ - ΚΙΛΚΙΣ 1.750,00
ΤΟΠ FM(ΠΡΩΗΝ ΡΑΔΙΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ) 700,00
ΡΑΔΙΟ ΞΑΝΘΗ 530,00
ΡΑΔΙΟ ΛΑΪΦ 4.800,00
ΡΑΔΙΟ ΝΑΟΥΣΑ 1.250,00
32.260,00 ΣΥΝΟΛΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΩΝ
Τηλεοπτικοί Σταθμοί
EGNATIA TV 5.300,00
EURO CHANNEL 4.800,00
XANTI CHANNEL 5.300,00
TV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 4.000,00
Τίτλος Ποσό
19.400,00 ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
Διαφημιστικές
Τίτλος Ποσό
0,00 ΣΥΝΟΛΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ
Άλλες
Τίτλος Ποσό
0,00 ΣΥΝΟΛΟ ΆΛΛΩΝ
Συνολική Δαπάνη 278.918,30
ΠΗΓΗ
http://www.minpress.gr/minpress/index/diafimisi/kratiki_diafimisi.htm
Αυτό ήταν ένα μόνο μέρος, στη συνέχεια θα δημοσιεύσουμε και άλλα κομμάτια για να δουν οι πολιτικοί και οι πολίτες, πού και πως γίνεται η διανομή των κρατικών διαφημίσεων. Μάλιστα αυτοί που δεν αποκλείστηκαν, έχουν το θράσος και συνεχίζουν να διαμαρτύρονται και να απειλούν.

Μετά την παραίτηση του Στάμου Τριμίντζιου, μαθαίνουμε ότι πολλοί ακόμα Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης Στυλιανίδη, είναι ενοχλημένοι από τη στάση του Δημάρχου και με τα όσα ακούγονται οπότε θέλουν να τα βροντήξουν και να φύγουν. Παρόλ’ αυτά όμως δεν το κάνουν από σεβασμό και μόνο στους ψηφοφόρους τους οι οποίοι τους τίμησαν με την ψήφο τους. Ακόμα όμως κι αν τελικά δε φύγουν τώρα, απ’ ότι διαφαίνεται στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές δε θα είναι υποψήφιοι.

Κοιτάξτε ποιος μιλάει. Ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής λέει ότι ο Κώστας Κανάτας εκβιάζει μόνο για να πληρωθεί η σύζυγός του. Την πήρε όμως την απάντησή του ότι πρέπει όλοι να πληρωθούνε τα δεδουλευμένα τους και για την παραίτηση λόγω ανικανότητας, διότι οι προφάσεις δήθεν δεν υπάρχουν προγράμματα είναι φθηνές δικαιολογίες. Άλλοι βγάζουν του κόσμου τα χρήματα με τα ΚΕΚ που έχουν κι αυτοί το έχουν παροπλισμένο. Άλλες Αναπτυξιακές ξεκίνησαν το νέο LEADER και σε αυτούς τώρα το ενέκριναν, «για λόγους που θα αναλύσουμε άλλη φορά». Όσο για το LEADER Αλιείας, προς το παρόν, πέρασε και δεν ακούμπησε. Θα το πούμε όμως κι αυτό πιο αναλυτικά σε κάποιο από τα επόμενα τεύχη μας. Βέβαια, αν είναι να φτιάξουμε γραφεία και να το παίζουμε υπουργοί στη θέση των υπουργών, ξέρουμε να το κάνουμε. Θα τα πούμε όμως κι αυτά στη συνέχεια.

Τελικά αυτοί που έπρεπε να φοράνε παντελόνια και που τώρα ψεύδονται και συκοφαντούν για τους απλήρωτους εργαζόμενους της Αναπτυξιακής, τους τα πήρε η Τσακίρη η οποία μίλησε ξεκάθαρα. Ευτυχώς που δεν είναι όλοι ίδιοι.

Συνάδελφοι, θυμάστε που μαζευόμασταν σε ξενοδοχεία και μας παραμύθιαζαν με την προβολή της Αναπτυξιακής; Που πήγαν τελικά αυτά τα προγράμματα; Ποιοι τα διαχειρίστηκαν;

Άκουσα την κυρία Στάντσιου σε μια συνέντευξή της στο 3ο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα Ξάνθης και πραγματικά ένιωσα θλίψη. Βέβαια είναι γνωστό ότι εμάς τα μέσα ενημέρωσης, οι πολιτικοί μας θυμούνται μόνο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Στις επόμενες εκλογές όμως να πάνε εκεί που διαφημίστηκαν.

Έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο, ο κάθε ένας να δημιουργεί ένα σύλλογο, ένα ίδρυμα ή έναν οποιονδήποτε φορέα κοινωφελούς προσφοράς και να ζητάει κάθε τρεις και λίγο οικονομική ενίσχυση από το Δήμο και τη Νομαρχία. Δεν αμφισβητεί κανείς την προσφορά τους στο σύνολο ή σε μέρος των πολιτών, δε γίνεται όμως τη μόνιμη χρηματοδότηση αυτών των συλλόγων να τη φορτώνονται Δήμος και Νομαρχία. Αν είναι έτσι, να τρέξει ο καθένας μας να φτιάξει ένα σύλλογο και να ζητάει συνέχεια χρήματα από το Δήμο και τη Νομαρχία. Αυτή η κατάσταση θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Δήμος και Νομαρχία δεν είναι η κότα με τα χρυσά αβγά.

Η παρουσία του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη στο Δημοτικό συμβούλιο την Δευτέρα λέει πολλά. Δεν μπορώ να μπω στην ψυχολογία του Δημάρχου και των Δημοτικών συμβουλών αλλά κάτι θα ένιωσαν κι αυτοί.