Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009



ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ



…ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ ο οποίος σώνει και καλά έχει γραπωθεί στην καρέκλα του προκαλώντας μάλιστα όποιον την εποφθαλμιά αν τολμήσει να έρθει να την πάρει. Ως άλλος Λεωνίδας ξεστομίζει το μεγαλειώδες «Μολών Λαβέ» ενώ θέλοντας να δείξει και την ελληνική του παιδεία παρομοιάζει τον εαυτό του με την Ιφιγένεια εν Αυλίδι. Δίκαια λοιπόν ο άνθρωπος διεκδικεί με δόντια και με νύχια τη θέση του. Τόση μόρφωση πού αλλού να τη βρεις! Μόνο που ξεχνά ότι στην Αρχαία Αθήνα υπήρχε και ο εξοστρακισμός. Αυτό το κεφάλαιο ίσως να μη πρόλαβε να το μάθει. Γι αυτό και τόση εμμονή, παρά την κατακραυγή που δέχεται, να μην παραιτηθεί αξιοπρεπώς από τη θέση του προέδρου. Βλέπετε το χρήμα πολλοί εμίσησαν, τη δόξα ουδείς. Μόνο που κάποιες φορές η δόξα γίνεται μπούμερανγκ και το μόνο που μένει είναι ο απογυμνωμένος κότινος.

…ο νέος βουλευτής Ξάνθης, ο Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος, παρά την εμμονή ορισμένων, δε ξεχνά τους αγώνες που έδωσε αυτός ο τόπος για το Βατοπέδι και κάλεσε τους Εφραίμ και Αρσένιο να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποποιηθούν κάθε διεκδίκησης από τη Λίμνη Βιστωνίδα και τις παραλίμνιες περιοχές. Γιατί αν ορισμένοι θέλουν το θέμα να μπει στο συρτάρι ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Βατοπεδινοί θα επανέλθουν, όπως μάλιστα ευθαρσώς δήλωσε ο ίδιος ο Αρσένιος κατά τη διάρκεια της δίκης. Κάτι άλλωστε που το Κανάλι 6 επεσήμανε από την πρώτη στιγμή. Εκεί λοιπόν που άλλοι σωπαίνουν ο κύριος Ξυνίδης έχει το σθένος να λέει τα πράγματα με το όνομά τους κρατώντας σε εγρήγορση και όλη την τοπική κοινωνία που καλό θα είναι να μην κλείνει τα αυτιά της και να επαναπαύεται.

…ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θράκης, Απόστολος Αγκόρτσας, ο οποίος έθεσε σειρά ερωτημάτων τα οποία χρήζουν απάντησης. Γιατί από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Νομαρχία Ξάνθης για την τουριστική προβολή του νομού λείπουν οι κατ’ εξοχήν θεσμικοί φορείς τη στιγμή που δήμος και υπερνομαρχία δρουν συντονισμένα; Ποιος εξέδωσε τα φυλλάδια και το dvd, τι περιέχουν, τι κόστος είχαν, γιατί δε ρωτήθηκαν οι ξενοδόχοι, όχι για να επιβάλλουν τη γνώμη τους αλλά συμβουλευτικά; Για ποια τουριστική προβολή μιλάμε όταν οι παραλίες βρίσκονται σε άθλιο χάλι, όταν το μουσείο των Αβδήρων λειτουργεί ως δημόσια υπηρεσία, όταν όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν έχουμε επιλύσει βασικά ζητήματα υποδομών; Καλές οι προσπάθειες τουριστικής προβολής. Όταν όμως γίνονται μεμονωμένα αφήνουν να αιωρούνται κάποια ερωτήματα αναφορικά με την πραγματική πρόθεση των διοργανωτών. Η κοινωνία είναι ένας συνεκτικός δεσμός ανθρώπων και φορέων. Και έτσι οφείλει να αντιμετωπίζεται και να λειτουργεί. Προκειμένου να μπορούν να υπάρξουν θετικά, μετρήσιμα αποτελέσματα. Μετρήσιμα όχι μόνο ως προς τον αριθμό αλλά και ως προς την ποιότητά τους.

…η καχυποψία που εκφράσαμε όλοι οι δημοσιογράφοι, μηδενός εξαιρουμένου, ούτε και ημών των ιδίων, αναφορικά με τη υποψηφιότητα του δημοτικού συμβούλου κυρίου Μαλκότς στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αποδείχθηκε και από τα εκλογικά αποτελέσματα αλλά και από την επιστολή που ακολούθησε, η οποία άδειαζε τη λειτουργία της συμβουλευτικής επιτροπής και των πρακτικών της, κάθε άλλο παρά ευνοήθηκε από τη σκληρή γραμμή του τουρκικού προξενείου. Αντίθετα επιβραβεύθηκε από τους ψηφοφόρους της μειονότητας ο κύριος Ζεϊμπέκ που επί χρόνια είναι μέλος του Συνασπισμού και δουλεύει συστηματικά και αθόρυβα. Γεγονός που έδωσε στο κόμμα ένα από τα καλύτερα ποσοστά του στην εκλογική διαδικασία τοπικά. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.

…πολίτης ο οποίος με ρώτησε για το τι τελικά θα γίνει στην πλατεία με την ολοκλήρωση του έργου της ενοποίησης. Στον οποίο απάντησα, όταν μάθει εκείνος ας πληροφορήσει κι εμένα. Γιατί εγώ οφείλω να παραδεχτώ ότι ακόμη δεν έχω καταλάβει. Ίσως βέβαια να φταίει η περιορισμένη αντίληψη και νοημοσύνη μου. Δεν ξέρω ειλικρινά. Ωστόσο μάλλον της ίδιας νοημοσύνης είμαστε αρκετοί δημότες που προσπαθούμε να λύσουμε το αίνιγμα της Σφίγγας και ακόμη δεν το καταφέραμε. Πιστεύω όμως ότι σύντομα θα λυθούν οι απορίες μας αφού το έργο προχωρά και φθάνει σιγά σιγά ο καιρός να παραδοθεί. Τότε θα δείξει.
«Ιστορική ευκαιρία για τη Μονή Βατοπεδίου
να αποκαταστήσει τη σχέση με το ντόπιο πληθυσμό»

Ποινές φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής στον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, το μοναχό του ίδιου μοναστηριού Αρσένιο και την πρόεδρο πρωτοδικών, Μαρία Ψάλτη.
Η δικαστικός λειτουργός κρίθηκε ένοχη για παραβίαση μυστικότητας δικαστικής διαδικασίας και παράβαση καθήκοντος, ενώ οι δύο ιερωμένοι για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις.Σύμφωνα με τη δικογραφία, η πρόεδρος Πρωτοδικών κατηγορείτο ότι καθυστέρησε επί μήνες να δημοσιεύσει την απόφαση για την υπόθεση των διεκδικήσεων του μοναστηριού που είχε συζητηθεί στο Πρωτοδικείο, όταν τα δύο μέλη του δικαστηρίου κατέληξαν πως πρέπει να απορριφθεί η προσφυγή των μοναχών υπέρ του Δημοσίου.Από την πλευρά τους, ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος κατηγορούνταν ότι παρενέβησαν με τηλεφωνήματά τους στην πρόεδρο Πρωτοδικών, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο την έκδοση της εις βάρος τους απόφασης.
Ωστόσο προκλητικός για άλλη μια φορά εμφανίστηκε ο μοναχός Αρσένιος ο οποίος επανέλαβε ότι οι εκτάσεις της Βιστωνίδας ήταν του μοναστηριού και αποκτήθηκαν με χρυσόβουλα.Σχολιάζοντας τη στάση του Αρσένιου, ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης, κάλεσε τη Μονή Βατοπεδίου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δηλώσει ότι δε διεκδικεί τίποτε πέρα από αυτά που της αναγνωρίζονται προκειμένου και οι κάτοικοι της περιοχής να μπορούν απερίσπαστα να αποδίδουν και την τιμή που αρμόζει στο φάρο της Ορθοδοξίας. Ειδικότερα ο κύριος Ξυνίδης σε δηλώσεις του στο Κανάλι 6 αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης τόνισε:
«Είναι μια πολύ καλή στιγμή για τη Μονή Βατοπεδίου, για την ηγεσία της, να δηλώσει ότι δε διεκδικεί τίποτα περαιτέρω από τη γη εδώ στη Θράκη και στην Ξάνθη, και ότι από εκεί και μετά η ιδιοκτησία η οποία έχει στη νησίδα Αντα Μπουρού και επίσης η ιδιοκτησία τους στα εκκλησάκια, η οποία δεν αμφισβητήθηκε από τους Ξανθιώτες, μέχρι εκεί όμως, θα πρέπει λοιπόν να πάρουν τις αποφάσεις τους και να δηλώσουν ότι δε διεκδικούν τίποτε περαιτέρω από τη δημόσια περιουσία. Η περιουσία είναι δημόσια. Έχει ήδη αποτυπωθεί αυτό με την απόφαση του Πρωτοδικείου της Ροδόπης και από εκεί και μετά θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να σταματήσει αυτή η διεκδίκηση και η διένεξη της ηγεσίας της Μονής Βατοπεδίου με τον ντόπιο πληθυσμό, με τους κατοίκους της περιοχής, για να μας δώσουν την ευκαιρία να τους αποδώσουμε κι εμείς την τιμή που χρήζει μία Μονή του Αγίου Όρους. Είναι και μια ιστορική ευκαιρία και ξανακαλώ και πάλι, την Ηγεσία της Μονής, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποκαταστήσει την πνευματική, την πραγματική και ουσιαστική σχέση με τους κατοίκους της περιοχής. Εάν δεν το κάνουν, από εκεί και μετά εκ των πραγμάτων, τα δικαστήρια και η πολιτική, η εκτελεστική εξουσία έχουν την ευθύνη για το πως θα ρυθμίσουν αυτά τα θέματα».
Ως προς την ίδια την απόφαση ο κύριος Ξυνίδης σχολίασε:
«Για όσους ήμασταν μάρτυρες της διαδικασίας εκδίκασης τότε τον υποθέσεων στο Πρωτοδικείο Ροδόπης, και του Δεκεμβρίου και αργότερα της συζήτησης των παρεμβάσεων, πραγματικά ήταν μια μέρα δικαίωσης. Διότι, σε εκείνη τη διαδικασία νιώθαμε ότι κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Τότε, μας λέγανε ότι απλά εμείς ήμασταν υπερβολικοί. Με απόφαση της Δικαιοσύνης πλέον, έχει κριθεί ότι αυτά που λέγαμε δεν ήταν αποκυήματα της φαντασίας μας, αλλά ότι πράγματι οι μοναχοί είχαν επηρεάσει το Δικαστήριο, προκειμένου να μην κάνει τη δουλειά του όπως έπρεπε. Είναι πραγματικά μια δικαίωση και νομίζω πως είναι μια καλή αρχή στο να μπούνε τα πράγματα στη θέση τους, όσο αφορά στον καταλογισμό των ευθυνών και στη λειτουργία των επιχειρησιακών παραγόντων και των πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου».
Στο μεταξύ κατηγορητήρια για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, που παραπέμπουν ευθέως σε χειρισμούς συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, με προεξάρχοντες υπουργούς των κυβερνήσεων της ΝΔ, των οποίων όμως η τυχόν ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά έχει πλέον παραγραφεί, συντάσσονται ήδη από την ειδική εφέτη ανακριτή Ειρήνη Καλού.
Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, η δικαστική λειτουργός, που διερεύνησε ενδελεχώς τη δικογραφία και μάλιστα σε χρόνο-ρεκόρ δεδομένων της σοβαρότητας και του όγκου της, έχει καταλήξει στα μη πολιτικά πρόσωπα, σε βάρος των οποίων θα προσωποποιηθούν τα βαρύτατα αδικήματα, για τα οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.
Όμως, η ανακρίτρια Καλού, που ορίστηκε να αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης στις 7 του περασμένου Μαΐου, δεν είχε τη δυνατότητα να αποστείλει στη Βουλή τη δικογραφία για διερεύνηση ποινικών ευθυνών υπουργών, καθώς με το εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής επήλθε η παραγραφή.
Έτσι οι «παραπλανηθέντες», κατά τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ.Σανιδά, υπουργοί, δεν κινδυνεύουν σε ποινικό επίπεδο από τα αποτελέσματα της έρευνας Καλού. Απ' την πλευρά της όμως η ανακρίτρια, κατά τη σύνταξη των κατηγορητηρίων για τα μη πολιτικά πρόσωπα και σε θεμελίωση των κατηγοριών, αναμένεται να αποτυπώσει τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων (όπως έχει στο παρελθόν συμβεί και σε άλλες υποθέσεις) και δη αυτών που υπογράφουν επίμαχες υπουργικές αποφάσεις.
Αιδώς Αργείοι


Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ παραδέχεται ότι η το σεμνά και ταπεινά μετατράπηκε σε ξεδιάντροπα και προκλητικά. «Ρουφιάνοι και τυφλοπόντικες» οι πολιτικοί ρυθμιστές στην Ξάνθη.

«Ρουφιάνοι και τυφλοπόντικες»
ρύθμιζαν τα πράγματα στην Ξάνθη
Μάρτυρες της σήψης, της διαφθοράς, της έλλειψης πολιτικού ήθους, που επί σειρά ετών ταλάνιζε τα όργανα και τους παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας έγινε η τοπική κοινωνία την εβδομάδα που πέρασε.
Η στάση του κυρίου Ράπτη, ο οποίος έβλεπε ότι το καράβι βουλιάζει και προσπάθησε να σώσει το γιο του και τα «γαλάζια παιδιά» απογύμνωσαν με τον πιο περίτρανο τρόπο το πώς λειτούργησαν όλοι αυτοί που ανέλαβαν καίρια πόστα κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ο κύριος Ράπτης λοιπόν ο οποίος πρώτα φρόντισε να κλείσει τη ΣΕΒΑΘ συνέχισε το «παραγωγικό» του έργο στη ΣΕΚΑΠ, την οποία θεώρησε προσωπική του επιχείρηση στην οποία μπορεί να λειτουργεί κατά το δοκούν. Μάλιστα έφθασε στο σημείο να δηλώνει ανερυθρίαστα ότι δεν έχει να δώσει αναφορά σε κανέναν ωσάν η επιχείρηση να στήθηκε με δικά του κεφάλαια, ωσάν να ίδρωσε ο ίδιος για τη λειτουργία της, ωσάν να πόνεσε το συνεταιριστικό εργοστάσιο αφού έδωσε την ίδια τη ζωή του γι αυτό. Δεν αντιλήφθηκε ή μάλλον δεν τον συνέφερε να αντιληφθεί ότι ήταν απλώς διαχειριστής, και μάλιστα όχι λόγω ικανότητας αλλά λόγω πολιτικής εύνοιας, μιας επιχείρησης που ανήκει στους Ξανθιώτες και μόνο. Όμως πώς θα μπορούσε ο κύριος Ράπτης να έχει αυτή τη φιλοσοφία όταν ο ίδιος και οι συν αυτώ πανηγύριζαν για την πώληση της Ροδόπης και το κλείσιμο της ΣΕΒΑΘ και της ΣΕΠΕΚ; Πώς να έχει αυτή τη φιλοσοφία όταν μέσα στο δημοτικό συμβούλιο Τοπείρου δεχόταν συγχαρητήρια για το λουκέτο στη ΣΕΒΑΘ; Το ζητούμενο όμως είναι, θα αποδοθούν ευθύνες για όσα συνέβησαν; Θα κληθούν οι εκκαθαριστές να παραδώσουν το πόρισμα από την πρώην συνεταιριστική βιομηχανία για να μάθουμε πού πήγαν τα 25 εκατομμύρια που πήρε ως διοίκηση ο κύριος Ράπτης; Θα κληθεί ο κύριος Κυριακίδης να δώσει εξηγήσεις για την επένδυση που αφορούσε τη δημιουργία σελό στη ΣΕΠΕΚ όταν η επιχείρηση δεν είχε καν ζώα; Θα λογοδοτήσει από ευθιξία ο κύριος Ράπτης για την τακτοποίηση και την προαγωγή του γιου του στη ΣΕΚΑΠ που ο ίδιος διοικούσε όταν όλα τα υπόλοιπα παιδιά της Ξάνθης έβρισκαν την πόρτα κλειστή στην αναζήτηση εργασίας με τη δικαιολογία του υπεράριθμου προσωπικού; Θα λογοδοτήσει κανείς για τη μετάταξη του πρώην προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΣΕΠΕΚ, κυρίου Κυριακίδη, στο δήμο Ξάνθης ως απολυμένου υπαλλήλου της συνεταιριστικής βιομηχανίας; Αιδώς Αργείοι.
Από την άλλη προκλητικός όσο ποτέ εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Στέλιος Μωραΐτης ο οποίος με δελτίο τύπου απάντησε σε όσους ζητούν την παραίτησή του από το όργανο φωτογραφίζοντας ως αίτιους του εκλογικού αποτελέσματος τους πάντες εκτός του εαυτού του. Μόνο που με την ίδια επιστολή ο κύριος Μωραΐτης επιβεβαιώνει τη σήψη και τη διαφθορά που κυριαρχούσαν τελικά στην Ξάνθη τα πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης του κόμματός του.
Ο κύριος Μωραΐτης λοιπόν παραδέχεται ότι στην Ξάνθη κυριαρχούσαν η υποκρισία και η ρουφιανιά, ότι κυριαρχούσαν όσοι διορίστηκαν από κομματικούς παράγοντες και όχι λόγω των προσόντων που διέθεταν, ότι κυριαρχούσαν άθλιες συμπεριφορές διορισμένων και εκλεγμένων το τελευταίο διάστημα, ότι κυριαρχούσαν οι τυφλοπόντικες που δρούσαν για προσωπικά οφέλη. Παραδέχεται δηλαδή ότι η Νέα Δημοκρατία έστησε τοπικά ένα μηχανισμό διεφθαρμένων, ανάξιων, αχρείων ατόμων τον οποίο συντηρούσε από το 2004. Παραδέχεται λοιπόν ότι η Νέα Δημοκρατία, τοπικά, μετέτρεψε το σεμνά και ταπεινά σε ξεδιάντροπα και προκλητικά.
Όμως ο κύριος Μωραΐτης δεν έχει ευθύνη για όλα αυτά; Να δεχθούμε ότι ήταν ανιδιοτελής μαχητής της παράταξης. Να παραδεχτούμε ότι ο ίδιος δεν κατέλαβε έμμισθες θέσεις, αν και ελέγχεται το κατά πόσο δεν ευνοήθηκε αν θυμηθούμε το σκάνδαλο με τα αυθαίρετα. Να δεχθούμε το φτωχόπαιδο που τα κατάφερε με την αξία του. Στη νομική ορολογία ωστόσο υπάρχει ο ένοχος και ο συναυτουργός. Ήταν ή όχι ο κύριος Μωραΐτης συναυτουργός όταν επί σειρά ετών σιωπούσε για την κατάσταση σήψης που επικρατούσε στο νομό και την οποία επέβαλλε το κόμμα του; Ήταν ή όχι ηθικά συνυπεύθυνος όταν δεν αντέδρασε σε όλα αυτά τα φαινόμενα και στους μηχανισμούς που τα παρήγαγαν και τα συντηρούσαν; Ήταν ή όχι ηθικά συνυπεύθυνος όταν άφηνε να καθορίζουν και να οδηγούν στον αφανισμό συνεταιριστικά εργοστάσια και μια ολόκληρη παράταξη, οι ρουφιάνοι και οι τυφλοπόντικες; Έχει ευθύνη για όλα αυτά ο κύριος Μωραΐτης, ναι ή όχι;Όσο για το χαρακτηρισμό του ιδίου ως Ιφιγένεια εν Αυλίδι θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η Ιφιγένεια αρνείται τη θυσία του Αχιλλέα οικειοθελώς και προσφέρεται να υπακούσει στην εντολή του πατέρα της και να δώσει τη ζωή της για το κοινό καλό. Ο κύριος Μωραΐτης όμως όχι μόνο δε θυσιάστηκε για το κοινό καλό αλλά αντίθετα υπέθαλψε με τη σιωπή του όλους αυτούς που σήμερα καταγγέλλει. Ίσως γιατί στην τραγωδία στην οποία αναφέρεται τελικά η ηρωίδα σώζεται με θεία παρέμβαση. Μάλλον σε αυτήν προσδοκούσε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ η οποία τελικά δεν ήλθε ποτέ

Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
Η «δημοκρατία» του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής
διχάζει τη Θράκη


Εμφανώς συγκινημένος εμφανίστηκε ο Παναγιώτης Σγουρίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Ο κύριος Σγουρίδης δε δίστασε να καταγγέλλει τις πρακτικές του τουρκικού προξενείου και τις λογικές των δυο μεγάλων κομμάτων οι οποίες καταργούν τελικά τη δημοκρατική ανάδειξη των υποψηφίων βουλευτών. Ολόκληρη η δήλωση του κυρίου Σγουρίδη έχει ως εξής:
«Κατ’αρχήν θέλω να ευχαριστήσω τους Ξανθιώτες που υπερψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και βοήθησαν στο να υπάρξει αυτή η μεγαλειώδης νίκη των 10 μονάδων. Δεύτερον, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Ξανθιώτες που με στήριξαν με την ψήφο τους. Ήμασταν μαζί στα 20 χρόνια της κοινοβουλευτικής μου παρουσίας. Η διαχρονική αυτή σχέση έχτισε μια σταθερή άξια και όχι κάστρο. Σήμερα παραδίδω την σκυτάλη της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης της Ξάνθης στο Σωκράτη Ξυνίδη. Έφθασα την Ξάνθη ψηλά και εύχομαι και αυτός με την σειρά του να την παραδώσει ψηλότερα. Οι Ξανθιώτες έδωσαν δίπλα μου μάχες πολλές και νικηφόρες για την Ξάνθη και για την Δημοκρατία. Αυτή τη φορά παρά την αύξηση των ψήφων στο πρόσωπο μου, η μάχη χάθηκε. Χάθηκε γιατί στη Θράκη έχουμε μια Δημοκρατία δυο ταχυτήτων. Αυτή της υγιούς άμιλλας μεταξύ ανθρώπων, ιδεών και πολιτικών και αυτή του προξενείου που χειραγωγεί την μουσουλμανική ψήφο και προσπαθεί να γίνει ρυθμιστής της Ξανθιώτικης κοινωνίας. Φυσικά, με την ανοχή πολλών που προσβλέπουν σε πρόσκαιρα μικροπολιτικά οφέλη.
Όμως, η «Δημοκρατία» του προξενείου Κομοτηνής διχάζει τη Θράκη και δεν αρμόζει σε μια χώρα ανοιχτή , ευρωπαϊκή όπως η Ελλάδα».
Ακόμη ο κύριος Σγουρίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το αν υπήρξε καθοδήγηση της μειονότητας ως προς την αποδοκιμασία στο πρόσωπό του τόνισε: «θεωρώ ότι οι χριστιανοί και μουσουλμάνοι θα πρέπει να ψηφίζουν όποιον υποψήφιο θέλουν. Κι εκεί δεν υπάρχει χειραγώγηση της ψήφου. Δεν νομίζω ότι το προξενείο θεώρησε ότι στο πρόσωπό μου δεν θα πρέπει να εκφραστεί η μουσουλμανική ψήφος. Όμως θεωρώ ότι η χειραγώγηση να υπάρχουν ισχυροί μειονοτικοί υποψήφιοι σε όλα τα ψηφοδέλτια, αυτό δημιουργεί την κατευθυνόμενη ψήφο».
Να ποιοί μας κυβερνούσαν για 5.5 χρόνια
Αυτοί που τώρα Σφάζονται για μια καρέκλα
Φαίνεται πως η ήττα των δέκα και πλέον μονάδων στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου δε χωνεύεται με τίποτα και η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί ακόμα να βρει τα πατήματά της ώστε να ασκήσει επάξια τον αντιπολιτευτικό ρόλο που της ανέθεσε ο ελληνικός λαός. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει με ακυβέρνητο πλοίο το οποίο με δυσκολία στέκεται μέσα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Ίσως σ’ αυτό να συμβάλλει και η πολύ γρήγορη παραίτηση του Κώστα Καραμανλή αφού λίγα μόλις λεπτά μετά τη δήλωσή του ότι αποχωρεί από την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, άρχισαν να ξεφυτρώνουν από τις γωνίες οι επίδοξοι διάδοχοί του.
Το θέμα είναι πως η νέα κυβέρνηση μπήκε αμέσως στη μάχη της επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας του λαού, ενώ στη Νέα Δημοκρατία ουδείς ασχολείται με τα προβλήματα του τόπου και τις κινήσεις της κυβέρνησης. Ενδεικτικό αυτού είναι πως μέχρι και σήμερα, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις κινήσεις Παπανδρέου.
Αντιθέτως το μόνο με το οποίο ασχολούνται στη Νέα Δημοκρατία είναι το ποιος θα διαδεχτεί τον Κώστα Καραμανλή και με ποιόν τρόπο θα γίνει αυτό. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως η διαδοχολογία αυτή δε γίνεται σε πολιτισμένο πλαίσιο αλλά έχουν βγει πλέον ανοιχτά τα μαχαίρια και ο καθένας παλεύει μόνο για τον εαυτό του και όχι για το καλό της παράταξης και των ψηφοφόρων της.
Όλοι έχουν γνώμη για το πώς θα πρέπει να γίνει η εκλογή του νέου προέδρου, όλοι κρίνουν λανθασμένες τις απόψεις των άλλων και θεωρούν σωστές μόνο τις δικές τους. Ορισμένοι είναι υπέρ της εκλογής προέδρου μέσα από το τακτικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις μήνες, αν και αυτό μοιάζει ακατόρθωτο αφού ο τωρινός πρόεδρος της παράταξης έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θέλει στις 8 του Νοέμβρη να παραδώσει τα κλειδιά στον επόμενο

Η παράταξη διαλύεται κι αυτοί το χαβά τους, μόνο το προεδριλίκι τους ενδιαφέρει

Μια άλλη μερίδα υποστηρίζει πως η εκλογή του νέου προέδρου θα πρέπει να γίνει μέσα από το έκτακτο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου από τους 4.500 περίπου συνέδρους και ο νέος πλέον πρόεδρος να είναι εκείνος που θα αποφασίσει αν θα αλλάξει ή θα διατηρήσει το καταστατικό του κόμματος σχετικά με την εκλογή προέδρου, αν δηλαδή αυτός θα εκλέγεται στο μέλλον από τους συνέδρους ή απευθείας από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.
Ακόμα όμως κι εκείνοι που ζητούν την εκλογή του νέου προέδρου μέσα από το τακτικό συνέδριο δε σκέφτηκαν να προτείνουν στον Κώστα Καραμανλή αν παραμείνει στη θέση του μέχρι να γίνει αυτό το συνέδριο. Επίσης δεν ακούσαμε κανέναν από τους φερόμενους ως υποψηφίους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, να λένε κάτι σχετικά με το κόμμα που θέλουν, πώς δηλαδή θέλουν τη Νέα Δημοκρατία και τί αλλαγές σκέφτονται να φέρουν στην παράταξη.
Ίσως τελικά η μεγαλύτερη αιτία που η Νέα Δημοκρατία έχασε τις εκλογές με τόσο μεγάλη διαφορά να μην είναι άλλη από την ίδια τη νοοτροπία των στελεχών της, οι οποίοι αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο εαυτούλης τους. Μια παράταξη δηλαδή που δεν μπορεί να διαχειριστεί τα του οίκου της, ήθελε να διαχειριστεί ένα ολόκληρο κράτος. Μια παράταξη τα μέλη της οποίας δε διστάζουν να μαχαιρώνουν πισώπλατα τους ίδιους τους συντρόφους τους, ήθελε να μας πείσει ότι θα ενδιαφερθεί για το καλό 11 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Μπορεί λοιπόν η Νέα Δημοκρατία να είναι ένα κόμμα εξουσίας, να έχει εκατομμύρια ψηφοφόρους, αλλά αυτή τη στιγμή μοιάζει να είναι πιο κοντά από ποτέ στη διάλυσή της. Το γεγονός ότι ήδη υπάρχουν τέσσερις υποψήφιοι για τη θέση του νέου προέδρου και ακούγεται το όνομα άλλων δύο τουλάχιστον, σημαίνει πως η Νέα Δημοκρατία ενόψει της εκλογής του νέου της προέδρου θα διασπαστεί σε τουλάχιστον έξι ομάδες η κάθε μία από τις οποίες θα υποστηρίζει και έναν από τους υποψήφιους.
Ποιος λοιπόν μπορεί να εγγυηθεί πως μετά την εκλογή του προέδρου, όποτε κι αν γίνει αυτή, τα έξι αυτά τμήματα θα ξαναγίνουν ένα; Ποιος είναι εκείνος που θα καταφέρει να πείσει τους Έλληνες ότι όλα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν το διάστημα αυτό μέσα στην παράταξη, δεν είναι η πραγματική εικόνα της Νέας Δημοκρατίας; Μάλλον κανένας, αφού ο λαός είδε το πώς σκέφτονται τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πολύ δύσκολα θα τους εμπιστευτεί ξανά.
Ακόμα και εκείνοι που στις 4 Οκτωβρίου στήριξαν με την ψήφο τους τη Νέα Δημοκρατία, άλλα πράγματα περίμεναν να δουν από το κόμμα τους και όχι αυτά τα καραγκιοζιλίκια. Δεν ξέρω πως αλλιώς θα πρέπει να χαρακτηρίσω τις συμπεριφορές αυτές οι οποίες δείχνουν ξεκάθαρα πως όλοι τους μόνο για την καρέκλα ενδιαφέρονται.

Σ. Καραχότζα
Εθελοντές νοσηλευτές: Το εθελοντικό «Βοήθεια στο σπίτι» του Ερυθρού Σταυρού
Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα συμμετέχουν κάθε χρόνο στα εθελοντικά προγράμματα του Ερυθρού Σταυρού και ένας τομέας που γνωρίζει εδώ και χρόνια άνθηση είναι αυτός των εθελοντών νοσηλευτών.
Πολλοί συνάνθρωποί μας συνειδητοποιούν πως υπάρχουν συμπολίτες τους που είναι μόνοι και ανήμποροι και αποφασίζουν να τους προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Έτσι, μέσω του Ερυθρού Σταυρού οι άνθρωποι αυτοί εκπαιδεύονται και χρησιμοποιούνται όπου υπάρχει ανάγκη. Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα έτσι και στην Ξάνθη πολλοί συμπολίτες μας αποφασίζουν να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους υπόλοιπους.
Η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή και βέβαια πρέπει πρώτα οι εθελοντές να λάβουν τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να προσφέρουν τη σωστή βοήθεια. Έτσι, οι εθελοντές περνούν πρώτα μια σειρά ειδικών μαθημάτων όπως ανατομία, νοσηλευτική, χειρουργική, παθολογία, έκτακτες ανάγκες και πρώτες βοήθειες και έπειτα πρέπει να συμπληρώσουν στο νοσοκομείο 80 ώρες πρακτικής άσκησης.
Αφού ολοκληρωθεί η ειδική εκπαίδευση οι εθελοντές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον Ερυθρό Σταυρό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως πλημμύρες ή φυσικές καταστροφές ή επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην τοπική κοινωνία κάνοντας νοσηλεία κατ’ οίκον ή γεροντολογία, δηλαδή περιποίηση ενός ηλικιωμένου μοναχικού ατόμου. Επίσης μπορούν να απορροφηθούν εθελοντικά από τοπικούς φορείς όπου υπάρχουν ανάγκες, όπως το νοσοκομείο, όπου ήδη απασχολούνται εθελοντικά νοσηλεύτριες του Ερυθρού Σταυρού και έχουν εξειδικευτεί στο τμήμα μεσογειακής αναιμίας, το γηροκομείο, το ψυχολογικό κέντρο και ακόμη συμμετέχουν σε σεμινάρια εκπαίδευσης στα σχολεία με θέμα την αγωγή υγείας. Σε κάθε περίπτωση οι εθελοντές νοσηλευτές μπορούν να προσφέρουν την πολύτιμη βοήθειά τους σε όσους συνανθρώπους μας το έχουν ανάγκη και είναι μόνοι, ανίκανοι να αυτοεξυπηρετηθούν.
Δραστηριότητες που θυμίζουν κατά πολύ το γνωστό «Βοήθεια στο Σπίτι», που όμως ο Ερυθρός Σταυρός πραγματοποίησε πολύ πριν το ελληνικό κράτος, αφού συνειδητοποίησε πιο νωρίς τις ανάγκες πολλών ανθρώπων της κοινωνίας μας. Όποτε όμως υπάρχει ανάγκη υποστήριξης το τμήμα εθελοντών νοσηλευτών του Ερυθρού Σταυρού ενημερώνεται και συνδράμει στις προσπάθειες όλων των φορέων. Για παράδειγμα πέρσι κλήθηκε από το νοσοκομείο Ξάνθης να φυλάξει για όσο χρειαζόταν τέσσερα ανήλικα παιδιά που έμειναν μόνα και πολλά ακόμη που δε βρίσκουν το φως της δημοσιότητας.
Όσοι πάντως ενδιαφέρονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως εθελοντές νοσηλευτές του Ερυθρού Σταυρού, μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του στην οδό Βενιζέλου 1 και στα τηλέφωνα 2541070031 και 6977339028
Ο Ερυθρός Σταυρός της Ξάνθης είναι γενικά ένα πολύ ενεργό τμήμα και αξιοσημείωτο είναι πως όλο και περισσότεροι νέοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον εθελοντισμό και συνεχίζουν την παρουσία και την ενεργό δράση τους ακόμη και μετά το πέρας της εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα που έχει τη μεγαλύτερη απήχηση στους πολίτες της Ξάνθης είναι αυτό της εκμάθησης πρώτων βοηθειών, όπου εντελώς δωρεάν ο τομέας νοσηλευτικής παραδίδει στους ενδιαφερόμενους 14 ώρες θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων με τα βασικότερα θέματα των πρώτων βοηθειών και στο τέλος δίνεται και βεβαίωση παρακολούθησης μαθημάτων.
Παράλληλα γίνονται και άλλες σειρές μαθημάτων, όπως «Φροντίδας μητέρας και βρέφους», όπου οι νέοι γονείς μπορούν να εφοδιαστούν με τις βασικές γνώσεις για το πώς θα φροντίσουν το νεογέννητο παιδί τους, η «Περιποίηση ηλικιωμένων» όπου δίνονται συμβουλές και οδηγίες για τη σωστή φροντίδα ηλικιωμένων και ανήμπορων ατόμων στο σπίτι και επίσης η σειρά «Υγιεινή διατροφή», η οποία είχε μεγάλη επιτυχία στα παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού που όπως διαπιστώθηκε μέσα από τα μαθήματα, δεν ξέρουν να τρώνε σωστά!
Βέβαια οι δράσεις του Ερυθρού Σταυρού δε σταματάνε εδώ, καθώς όπου υπάρχει ανάγκη το προσωπικό και οι εθελοντές του προσφέρουν εδώ και χρόνια τις υπηρεσίες τους απλόχερα. Για παράδειγμα δεν υπάρχει επίσημη εκδήλωση ή γιορτή όπου συναθροίζεται μεγάλος αριθμός ατόμων, όπως οι γιορτές παλιάς πόλης, τα καρναβάλια και οι παρελάσεις, που ο Ερυθρός Σταυρός δεν ήταν εκεί για να προσφέρει τις υπηρεσίες του όποτε και αν χρειαστεί.
Σημαντικό κομμάτι της παιδείας η περιβαλλοντική εκπαίδευση
Στόχος η ευαισθητοποίηση των παιδιών και η δημιουργία οικολογικής συνείδησης από μικρή ηλικία
Η περιβαλλοντική εκπαίδευση έχει θεσμοθετηθεί από το υπουργείο Παιδείας εδώ και 19 χρόνια. Δεν είναι ένα μάθημα που έρχεται να προστεθεί στο ήδη φορτωμένο πρόγραμμα των μαθητών, αλλά πρόκειται για μια εκπαιδευτική διαδικασία που πραγματοποιείται τόσο μέσα στο ίδιο το περιβάλλον όσο και εντός των αιθουσών διδασκαλίας, μέσα από την οποία ενθαρρύνονται μαθητές και εκπαιδευτικοί να αναλάβουν μια σειρά δράσεων και δραστηριοτήτων στη φύση.
Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να λάβουν χώρα και μέσα στο σχολικό χώρο χωρίς όμως να έχουν τη μορφή μαθήματος. Τα παιδιά ενθαρρύνονται κυρίως να αναζητήσουν πληροφορίες από διάφορες πηγές για οικολογικά θέματα, όπως για παράδειγμα τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα και πολλά άλλα, να τις επεξεργαστούν δουλεύοντας σε ομάδες και έπειτα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους τόσο μέσα στην τάξη όσο και στην τοπική κοινωνία, ανοίγοντας τις πόρτες του σχολείου για μια σχετική εκδήλωση.
Κύριος σκοπός είναι η ενημέρωση των μαθητών σε περιβαλλοντικά θέματα και στόχος είναι να αποκτήσουν από νωρίς τα παιδιά την απαραίτητη οικολογική συνείδηση, νιώθοντας ότι συμβάλλουν στην βελτίωση του άμεσου αστικού περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση του παγκοσμίου. Οι εκπαιδευτικού προσπαθούν στην πραγματικότητα να καλλιεργήσουν τη συνείδηση του «οικο-πολίτη», δηλαδή του αυριανού πολίτη που θα μπορεί να διαχειρίζεται τα οικοσυστήματα κατά τον τρόπο που οι προηγούμενες γενιές απέτυχαν, να διασώσει τις προστατευόμενες και οικολογικά σημαντικές περιοχές και να καταφέρει να προστατεύσει τη βιοποικιλότητα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Ο νέος «οικο-πολίτης» θα πρέπει επίσης να μάθει να συμπεριφέρεται με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας και τη διαχείριση μιας καταναλωτικής κοινωνίας.
Η νέες γενιές πρέπει πλέον να μάθουν να εξοικονομούν, να ανακυκλώνουν, να δρουν και να παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους. Θα μπορούσε κανείς να πει πως η περιβαλλοντική εκπαίδευση αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο ίσως λιθαράκι στο χτίσιμο μιας νέας οικολογικής φιλοσοφίας στην οποία πρέπει να ενταχθούν οι επόμενες γενιές ώστε να αποφύγουν τα λάθη των προηγούμενων, που έχουν προκαλέσει στο περιβάλλον τόσο μεγάλα προβλήματα.
Πέρα από την εκπαιδευτική διαδικασία όμως χρειάζεται παράλληλα και η προσπάθεια όλης της κοινωνίας και η συμμετοχή της οικογένειας ώστε οι φιλόδοξοι αυτοί στόχοι για την επόμενη γενιά να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν.
Παράλληλα όμως, πέρα από την οικολογική ευαισθητοποίηση, οι μαθητές καλούνται να γνωρίσουν και να ανακαλύψουν την υπέροχη φύση της περιοχής μας.

Δ. Καραγιουμλέζη
Το πανελλήνιο πρωτάθλημα τένις φιλοξένησε η Ξάνθη
Λίγα τα γήπεδα και πολλά τα προβλήματα λένε οι υπεύθυνοι
Παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις σε γήπεδα και εγκαταστάσεις, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στην Ξάνθη το 80ο πανελλήνιο πρωτάθλημα αντισφαίρισης όπου συμμετείχαν πάνω από 120 αθλητές από ολόκληρη την Ελλάδα. Οι αγώνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, στη μία συμμετείχαν αθλητές κάτω των 12 ετών, αγόρια και κορίτσια και στη δεύτερη αθλητές κάτω των 16 ετών, επίσης αγόρια και κορίτσια.
Οι αθλητές αυτοί, οι οποίοι θα πρέπει να τονίσουμε πως είναι οι καλύτεροι από την κάθε περιοχή, έχουν σαν στόχο να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους βαθμούς ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στην εθνική μας ομάδα, κάτι που άλλωστε είναι και το μεγάλο όνειρο του κάθε αθλητή σε όλα τα αθλήματα. Οι μικροί αθλητές έδιναν δύο και τρεις αγώνες τη μέρα μιας και το τένις έχει αυτή την ιδιαιτερότητα.
Ωστόσο οι υπεύθυνοι του πρωταθλήματος κάνουν λόγο για μεγάλες ελλείψεις και ευελπιστούν πως στο μέλλον η πόλη μας θα αποκτήσει περισσότερα γήπεδα τένις και καλύτερες εγκαταστάσεις ώστε να πραγματοποιούνται με μεγαλύτερη ευκολία τέτοιου είδους διοργανώσεις. Άλλωστε αυτό βοηθάει και την πόλη μας γενικότερα αφού οι 120 αυτοί αθλητές συνοδεύονται από προπονητές και γονείς με αποτέλεσμα μέσα από μια αθλητική διοργάνωση να αποκτά και επισκεψιμότητα η Ξάνθη.
Να τονίσουμε πως το τένις είναι ένα κατεξοχήν ατομικό άθλημα και είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ξάνθη ο όμιλος αντισφαίρισης υπάρχει από το 1983, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των νέων για το συγκεκριμένο άθλημα με αποτέλεσμα οι αθλητές που συμμετέχουν στον όμιλο να ξεπερνούν τους 120.
Στόχος του ομίλου αντισφαίρισης Ξάνθης, πέρα από την προσέγγιση του αθλήματος από νέα παιδιά, είναι και η ανάδειξη ενός πρωταθλητή, κάτι που ακόμα δεν έχει γίνει. Διαθέτει 3 προπονητές για τους μικρούς σε ηλικία μαθητές και άλλους 2 για τους μεγαλύτερους ενώ διαθέτει και μόνιμο προσωπικό για τη συντήρηση των γηπέδων τένις.
Η άνθηση όμως του τένις στην Ξάνθη έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πλέον πολύ λίγα τα μόλις τέσσερα γήπεδα που διαθέτει η πόλη μας, για το λόγο αυτό με έγγραφο αίτημά τους προς τη νομαρχία Ξάνθης, οι υπεύθυνοι του ομίλου αντισφαίρισης έχουν ζητήσει να τους παραχωρηθεί ο χώρος δίπλα στα γήπεδα τένις ο οποίος για την ώρα εξυπηρετεί τη σχολή οδηγών, διευκρινίζουν όμως πως αυτό δεν το ζητούν σε αντιπαράθεση με τη σχολή οδηγών αλλά προτείνουν την εύρεση ενός πιο κατάλληλου χώρου για τη σχολή μιας και ο χώρος που τώρα χρησιμοποιείται δεν είναι και ο πλέον κατάλληλος. Εκείνο που για την ώρα εκκρεμεί είναι η απάντηση του Νομάρχη Ξάνθης.
Αμέσως μετά το πανελλήνιο πρωτάθλημα, ακολουθούν πρωταθλήματα στις περιφέρειες ενώ ο μεγάλος στόχος του ομίλου αντισφαίρισης Ξάνθης είναι να διοργανώσει και κάποιο τουρνουά διεθνούς επιπέδου όπου φυσικά θα συμμετέχουν αθλητές από πολλές χώρες και μεγαλύτερης ασφαλώς κλάσης.
Γυναίκες Χωρίς Σύνορα: Χρειαζόμαστε στέγη και οικονομική ενίσχυση για να συνεχίσουμε το έργο μας
Ο σύλλογος Γυναίκες Χωρίς Σύνορα ιδρύθηκε το 2004 με επίκεντρο τον άνθρωπο. Κύριος στόχος του είναι η υποστήριξη, υλική και ψυχολογική, των κακοποιημένων γυναικών και παιδιών, όμως οι δράσεις του δε σταματάνε εκεί και οι άνθρωποι του συλλόγου προσπαθούν να βοηθούν όπου υπάρχει πόνος, φτώχεια και γενικότερα ανάγκη.
Εδώ και πέντε χρόνια ο σύλλογος έχει βοηθήσει σε εκατοντάδες περιστατικά, παρέχοντας τη βοήθειά του, η οποία μεταφράζεται σε ρούχα, φαγητό, προσωρινή στέγαση ή ακόμη και κάποια οικονομική στήριξη, σε πολλές οικογένειες ή γυναίκες της πόλης.
Οι ανάγκες του συλλόγου όμως μεγαλώνουν μαζί με τις ανάγκες των ανθρώπων που ζητούν συνεχώς τη βοήθειά του και οι άνθρωποί του υποστηρίζουν πως πλέον Η στέγη και η οικονομική ενίσχυση είναι αναγκαία για να συνεχιστεί το έργο τους. «Με τη βοήθεια του θεού γίνεται αυτό το έργο! Δεν έχουμε οικονομική άνεση, δεν έχουμε άνεση στέγασης, δεν έχουμε τίποτα» δηλώνει η πρόεδρος του συλλόγου κ. Βασιλική Ψωμά. Αν και ο σύλλογος έχει απευθυνθεί μέσω επιστολής σε όλες τις τοπικές αρχές ώστε να του διατεθεί ένας χώρος όπου θα μπορούν να φιλοξενούν όσους το χρειάζονται και γενικότερα μέσω εκείνου του χώρου να πραγματοποιούνται όλες οι δράσεις του συλλόγου, βρήκαν ωστόσο τις πόρτες κλειστές. Πηγαίνοντας όπως λέει κόντρα στην άρνηση, η πρόεδρος του συλλόγου έχει αναγκαστεί πολλές φορές να φιλοξενήσει ανθρώπους που το χρειάζονταν στο σπίτι της, το οποίο έχει μετατραπεί πλέον στα γραφεία του συλλόγου. «Εδώ φιλοξενώ τους αναξιοπαθούντες, έχω φιλοξενήσει ένα παιδί του ψυχολογικό κέντρου που είναι από τον Έβρο, στο σπίτι μου γίνονται όλα» συνεχίζει η κ. Ψωμά. Ακόμη και η αποθήκη του σπιτιού της έχει μετατραπεί σε αποθήκη για τα ρούχα και τα τρόφιμα που στέλνει ο σύλλογος σε κάθε γωνιά της χώρας όπου χρειάζονται, αλλά και σε οικογένειες της τοπικής κοινωνίας. Η ανάγκη για στέγαση και οικονομική ενίσχυση είναι πλέον επιτακτική ώστε να μπορέσει ο σύλλογος να συνεχίσει το σημαντικό του έργο.
Στο μόνο που στηρίζεται πλέον είναι η αγάπη του κόσμου που προσπαθεί και αυτός με τη σειρά του να στηρίξει το έργο του και παρά τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει, ο σύλλογος εξακολουθεί να δηλώνει πως δεν κλείνει τις πόρτες του σε κανέναν και θα συνεχίζει να στηρίζει όποιον το έχει ανάγκη.


Ευθύνες έχουν πολλοί αλλά τις φορτώνονται λίγοι
Ο λαός έδειξε ξεκάθαρα πως ζητάει ανανέωση
Σε πλαίσιο: Κάποιοι αποφάσισαν ξαφνικά να εγκαταλείψουν την παράταξη, γιατί άραγε δεν το έκαναν νωρίτερα;

Στον απόηχο της πρωτόγνωρης από άποψη μεγέθους ήττας για τη Νέα Δημοκρατία, οι γκρίνιες μεταξύ των στελεχών της για το ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, έχουν ξεκινήσει και όπως φαίνεται θα αργήσουν να κοπάσουν. Μέχρι τώρα μόνο ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Σουφλιάς, αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, παραιτήθηκαν, κίνηση που θα έπρεπε να κάνουν αρκετά ακόμα στελέχη της νέας Δημοκρατίας αλλά δε φαίνεται να είναι διευθετημένοι να την κάνουν.
Η παραίτηση του Κώστα Καραμανλή θεωρείται από πολλούς ως λάθος κίνηση, αφού ακόμα κι αυτό το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος σ’ αυτόν. Παρόλο όμως που ήταν ο μόνος που έδινε μια δυναμική στην παράταξη, δεν μπορούσε να αποφύγει την παραίτηση αφού, όπως φάνηκε και από τη νύχτα των αποτελεσμάτων ακόμα, οι επίδοξοι διάδοχοι για την προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας ήταν στημένοι στη γωνία και περίμεναν την ευκαιρία αυτή.
Στην Ξάνθη τα πράγματα εξελίχτηκαν πολύ χειρότερα για τη Νέα Δημοκρατία, σε ένα νομό που εδώ και πολλά χρόνια πρωτοπορεί το ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά όχι απλά διατήρησε την πρωτοπορία του αυτή αλλά βρέθηκε να είναι μπροστά με 33 μονάδες. Παρά το αποτέλεσμα αυτό όμως, στην Ξάνθη δε βρέθηκε ούτε ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που να μπορεί να αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτή την ντροπιαστική ήττα. Αντιθέτως είδαμε τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ξάνθης Στέλιο Μωραΐτη να αποστέλλει ανακοίνωση στα μέσα ενημέρωσης με την οποία ουσιαστικά έλεγε πως για την ήττα αυτή φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τον ίδιο. Δε λέω πως για όλα φταίει εκείνος, αλλά ως πρόεδρος της ΝΟΔΕ έχει κι εκείνος τις ευθύνες του. Το μόνο βέβαιο πάντως είναι πως σε τοπικό επίπεδο τίποτα δε λειτούργησε σωστά κι αυτό φάνηκε ακόμα από τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου στο νομό Ξάνθης.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να δεχτούμε πως ο Στέλιος Μωραΐτης έχει απόλυτο δίκιο σε ορισμένα σημεία της επιστολής του, βέβαια μου κάνει εντύπωση που επί τόσα χρόνια σιωπούσε και τώρα ξαφνικά αποφάσισε να μιλήσει. Δεν είναι δυνατό ο κύριος Ζαγναφέρης να θέλει επίμονα να μπει στο ψηφοδέλτιο και μόλις ανακοινώθηκε το όνομά του από τη Νέα Δημοκρατία, να αποχωρεί. Αφού ήταν να αποχωρήσει γιατί επέμενε τόσο πολύ να συμμετάσχει σ’ αυτό; Μήπως η παρουσία του Αλέξανδρου Κοντού στο ψηφοδέλτιο ήταν αυτή που τον έκανε να αποχωρήσει, ξέροντας ότι οι ελπίδες του να εκλεγεί ήταν μηδαμινές;
Από την άλλη και ο Φίλιππος Τσαλίδης δε φέρθηκε εντάξει απέναντι στην παράταξή του. Βέβαια, μέρες πριν τις εκλογές είχε ξεκαθαρίσει πως δε θέλει να είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον Αλέξανδρο Κοντό κι έτσι κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για εγκατάλειψη της παράταξης την τελευταία στιγμή. Αναρωτιέμαι όμως πώς ο κύριος Τσαλίδης τόσα χρόνια δεχόταν να είναι στην ίδια παράταξη με τον Αλέξανδρο Κοντό και τώρα ξαφνικά θυμήθηκε πως δεν μπορεί να συνυπάρξει στην ίδια παράταξη με τον πρώην υπουργό;
Γιατί όσο διάστημα ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης δεν είχε κανένα πρόβλημα να είναι μαζί με τον κύριο Κοντό; Δηλαδή όσο είμαστε βολεμένοι σε μια θέση δε μιλάμε και μόλις την χάσουμε τότε ξαφνικά θυμόμαστε κάποια πράγματα; Εφόσον τον ενοχλούσε η παρουσία του Αλέξανδρου Κοντού γιατί δεν αποχώρησε νωρίτερα από την παράταξη; Ακόμα όμως κι αν πράγματι υπήρχαν λόγοι να μη θέλει να είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον Αλέξανδρο Κοντό, γιατί εγκατέλειψε σε μια δύσκολη εποχή την παράταξη που τον εμπιστεύτηκε και του έδωσε τη δυνατότητα να δείξει τις πολιτικές του ικανότητες στους Ξανθιώτες μέσα από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης; Δεν όφειλε να βοηθήσει την παράταξή του σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή;
Πέρα όμως από τους Ζαγναφέρη και Τσαλίδη, είναι σίγουρο πως σε τοπικό επίπεδο για το αποτέλεσμα αυτό φταίνε και πολλοί άλλοι και το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξε ο Κώστας Καραμανλής. Εκτός πια κι αν κάποια κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν λόγους να τους κρατάνε ακόμα στις θέσεις τους. Για την ώρα πάντως μόνο ο αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που του αναλογούν, δήλωσε πως δε θα συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές της ΝΟΔΕ στην Ξάνθη, όλοι οι υπόλοιποι απλά επιρρίπτουν ευθύνες στους άλλους.
Σίγουρα ένας σημαντικός παράγοντας της πρωτοπορίας του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη και γενικότερα στη Θράκη είναι και η ψήφος των μουσουλμάνων οι οποίοι εδώ και δεκαετίες φαίνεται να εμπιστεύονται το ΠΑΣΟΚ. Πέρα όμως από αυτά που λέγονται για μηχανισμούς του τουρκικού προξενείου που καθοδηγούν τους μουσουλμάνους, σίγουρα ευθύνη που οι μουσουλμάνοι δεν ψηφίζουν τη Νέα Δημοκρατία, έχουν και τα γαλάζια στελέχη. Κάτι δεν κάνουν καλά, ίσως να μην προσεγγίζουν σωστά τους μουσουλμάνους, ίσως να μην ενδιαφέρθηκαν ποτέ για τα προβλήματα τους, σίγουρα πάντως δεν μπορεί για τις ψήφους των μουσουλμάνων να ευθύνεται αποκλειστικά το τουρκικό προξενείο.
Ένα στοιχείο που μάλλον δεν έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους τα στελέχη της τοπικής Νέας Δημοκρατίας είναι η απαίτηση του λαού για ανανέωση και για νέα πρόσωπα στην πολιτική. Άτομα που επί πολλά χρόνια διαδραματίζουν σημαντικούς ρόλους στα πολιτικά δρώμενα, θα πρέπει κάποια στιγμή να αποχωρούν και να δίνουν τη θέση τους σε νεότερους ανθρώπους. Το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου πόνταρε στην ανανέωση και όπως φαίνεται δικαιώθηκε απόλυτα.
Ίσως τελικά η ανανέωση να είναι το κλειδί για την ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας, ας μη ξεχνάμε πως τρανταχτά ονόματα της πολιτικής σκηνής βρέθηκαν εκτός βουλής γιατί πολύ απλά είχαν κάνει τον κύκλο τους και ο λαός τους έδειξε την πόρτα της εξόδου. Όσο για τους τοπικούς παράγοντες της ΝΟΔΕ, αυτοί έχουν εξαφανιστεί στην κυριολεξία, δε μιλούν στα μέσα ενημέρωσης και απλώς διαβάσαμε την περίφημη αυτή επιστολή του Στέλιου Μωραΐτη. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου ο οποίος μίλησε στην κάμερα του Καναλιού 6 και είπε αρκετές αλήθειες που κάποιοι άλλοι δεν τολμούν ούτε να τις σκεφτούν.

«Αναλαμβάνω το μερίδιο των ευθυνών που μου αναλογεί»
Κύριε Γιαγτζόγλου θα θέλαμε ένα σχόλιο για το τι επακολουθεί στην τοπική ΝΟΔΕ καθώς και για τη συμπεριφορά κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στην Ξάνθη.
Είναι οδυνηρό για μια παράταξη η οποία ήταν στην κυβέρνηση, να ηττηθεί με μια τόσο μεγάλη διαφορά. Για όλα φυσικά υπάρχουν αιτίες και λόγοι, ωστόσο για πράγματα που φταίνε συγκεκριμένοι άνθρωποι, δεν μπορούμε να επιρρίπτουμε ευθύνες στο γενικό σύνολο. Όταν κάποιοι κυβερνούν και δίνουν το λόγο, δε δίνουν σημασία και δεν ακούνε, είναι απολύτως φυσιολογικό κάποια στιγμή να τους τιμωρήσει ο λαός με την ψήφο του. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει τα πολλά τα λόγια να περιοριστούν, θα πρέπει μετά την εκλογή του νέου προέδρου της παράταξης να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή πλέον αιρετών νομαρχιακών επιτροπών, εκείνοι οι οποίοι αισθάνονται ότι έφταιξαν, καλό θα είναι να μην ασχοληθούν ξανά με την πολιτική και για να μη θεωρηθεί ότι κι εγώ επιρρίπτω ευθύνες σε όλους τους άλλους και τον εαυτό μου τον αφήνω απ’ έξω, είπα ήδη πριν λίγες μέρες ότι στην καινούρια νομαρχιακή της Νέας Δημοκρατίας στην Ξάνθη δε θα ξαναβάλω υποψηφιότητα γιατί τα τόσα πολλά χρόνια που πρόσφερα στην παράταξη αυτή, δε βρήκα καμία απολύτως ανταπόκριση.
Δε γίνεται κάποιοι να έρχονται όταν η παράταξη είναι στην εξουσία και να εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι η παράταξη κυβερνάει για να αποκομίσουν είτε οικονομικά είτε επαγγελματικά οφέλη και όταν η παράταξη βρίσκεται σε μια δύσκολη στιγμή, να αποστασιοποιούνται και να φεύγουν. Η πίκρα για την κατάσταση αυτή είναι πολύ μεγάλη, τόσο για μένα όσο και για πολλά ακόμα στελέχη που αγωνίστηκαν γι’ αυτή την παράταξη, έδωσαν τα πάντα αγνοώντας σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τις οικογένειές τους. Αυτή η πίκρα θα πρέπει να επουλωθεί το συντομότερο δυνατό γιατί όσο εξακολουθεί να υπάρχει τόσο πιο άσχημες συνέπειες για την παράταξη θα έχει. Για να γίνει αυτό θα πρέπει κάποιοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μιλάνε και να μην επιρρίπτουν ευθύνες σε άλλους όταν κι αυτοί οι ίδιοι έχουν ευθύνες.
Κύριε Γιαγτζόγλου με αφορμή τα όσα είπατε θα θέλαμε έναν ξεκάθαρο σχολιασμό της επιστολής του προέδρου της ΝΟΔΕ Ξάνθης Στέλιου Μωραΐτη ο οποίος για να πούμε τα πράγματα με τ’ όνομα τους, ουσιαστικά επιρρίπτει ευθύνες σε όλους τους άλλους εκτός του εαυτού του.
Ευθύνες έχουν όλοι, άλλοι βέβαια λιγότερες και άλλοι περισσότερες αλλά κανένας μας δεν είναι άμοιρος ευθυνών, στην περίπτωση των αποφάσεων που πάρθηκαν από την τοπική Νέα Δημοκρατία φυσικά γιατί για αποφάσεις που λαμβάνονται από άλλους και εμείς τις μαθαίνουμε από τα τοπικά μέσα, καταλαβαίνετε κι εσείς ότι εκεί δεν μπορεί να φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη. Ως αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αναλαμβάνω το μερίδιο των ευθυνών που μου αναλογεί και καλώ και τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο. Δε δέχομαι όμως να μου επιρρίπτονται ευθύνες για πράγματα που δε φταίω.
Όταν μιλάω για ευθύνες δικές μου και όλων των υπόλοιπων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρομαι στην κομματική οργάνωση. Θα έπρεπε να είχαμε πάρει πολύ νωρίτερα θέση για κάποια πράγματα που συνέβαιναν μέσα στη νομαρχιακή της παράταξής μας και όχι να αφήνουμε την κατάσταση να διαιωνίζεται μη ενεργώντας εγκαίρως. Ελπίζω πως οι μέχρι τώρα παραλείψεις και τα λάθη θα γίνουν παράδειγμα για τους νεότερους οι οποίοι δε θα κάνουν τα ίδια. Θέλω να πιστεύω πως η νέα νομαρχιακή δε θα δεσμεύεται και δε θα εξαρτάται από κανέναν ενώ οι αποφάσεις να παίρνονται συλλογικά και όχι σε κάποια άλλα μέρη και άλλα γραφεία.
Πιστεύετε ότι τα στελέχη της ΝΟΔΕ πρέπει να παραιτηθούν, με δεδομένο ότι, όπως κι εσείς είπατε, μερίδιο ευθύνης έχουν όλοι;
Δε θα πρότεινα κάτι τέτοιο και μάλιστα λίγο πριν το συνέδριο για την εκλογή του νέου προέδρου της παράταξης, δεν υπάρχει λόγος να παραιτηθεί κανένας. Έτσι κι αλλιώς η νομαρχιακή αυτή δεν έχει κανένα ρόλο την παρούσα στιγμή, το μόνο που έχει να κάνει είναι να στείλει την κατάσταση με τα άτομα που θα την εκπροσωπήσουν στο συνέδριο κι από ‘κει και πέρα θα έρθουν οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι από το κόμμα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη διενέργεια των εσωκομματικών εκλογών. Άρα η όποια παραίτηση γίνει τώρα θα είναι ουσιαστικά δώρο άδωρο για την παράταξη.

Σ. Καραχότζα
Καλή μας χειμωνιάτικη εβδομάδα. Τέλος οι ηλιόλουστες βόλτες και τα ελαφριά ρούχα. Ο καιρός πλέον θυμίζει χειμώνα και όχι φθινόπωρο σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα που θύμιζε περισσότερο καλοκαίρι. Οπότε ανοίξτε τις ντουλάπες σας και κατεβάστε τα χειμερινά σας ρούχα, τα χοντρά μπουφάν σας και τις αγαπημένες σας ψηλές μπότες. Οπλιστείτε με υπομονή, με λίγη παραπάνω απολύμανση λόγω γρίπης των χοίρων και με το δίλλημα να γίνετε ή όχι το πειραματόζωο των επιστημόνων που κυκλοφόρησαν το νέο εμβόλιο, με ουκ ολίγες παρενέργειες. Αλλά χειμώνας είναι θα περάσει.
Και τι χειμώνας. Γεμάτος βραβεύσεις. Και τι βραβεύσεις! Η νορβηγική επιτροπή που αποφασίζει για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης επέλεξε για το έτος 2009 να το απονείμει στον Μπαράκ Ομπάμα. Η τελετή θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου στο Οσλο και όπως δήλωσαν Νορβηγοί αξιωματούχοι, ο Ομπάμα θα παραλάβει ο ίδιος το βραβείο του.
Με την συγκεκριμένη επιλογή του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η επιτροπή δεν αιφνιδίασε μόνο την κοινή γνώμη, αιφνιδίασε και τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σου λέει ο άνθρωπος, τι πρόλαβα να κάνω μέσα σε δέκα μήνες ώστε να αξίζω τέτοιο βραβείο; Και μάλιστα σε δημόσιες δηλώσεις του είπε ότι δέχεται το βραβείο ως κάλεσμα για δράση, κάλεσμα προς όλα τα έθνη να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, αλλά από την άλλη υποστήριξε ότι δεν άξιζε να βρεθεί «στη συντροφιά τόσων προσωπικοτήτων που άλλαξαν την εποχή τους και οι οποίοι τιμήθηκαν με αυτό το βραβείο». Και κατά την γνώμη μου φυσικά και δεν άξιζε. Μπορεί να έχει όλη την καλή διάθεση αλλά ο κατά τ’ άλλα λαοφιλής Μπαράκ Ομπάμα, εδώ και δέκα περίπου μήνες που είναι στο τιμόνι της εξουσίας, επέδειξε μεν διαθέσεις για άμεση διευθέτηση του Παλαιστινιακού οι οποίες όμως έμειναν μόνο... διαθέσεις, ειδικά μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, πως δεν «υπάρχει καμιά προοπτική για ειρήνη». Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι ο νυν Αμερικανός πρόεδρος έχει όραμα για αποπυρηνικοποίηση του κόσμου κι έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά όλα όσα ειπώθηκαν από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ είναι είτε οράματα, είτε καλές διαθέσεις. Δηλαδή κι εγώ έχω όλη την καλή διάθεση να πατάξω την τρομοκρατία και όραμά μου είναι να γίνω πυρηνικός φυσικός. Θα βραβευθώ για κάτι από αυτά, επειδή έχω εκφράσει την πρόθεσή μου να τα πραγματοποιήσω; Ή μήπως επειδή αγαπώ την ειρήνη όπως και όλος σχεδόν ο κόσμος, αυτό με αναγορεύει σε υποψήφιο Νομπελίστα; Θα μου πείτε εγώ δεν είμαι Πρόεδρος των ΗΠΑ, οπότε τι κάθομαι και λέω. Άλλωστε ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι ούτε ο πρώτος αλλά ούτε και ο τελευταίος θέλω να πιστεύω, πρόεδρος των ΗΠΑ που τιμάται με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Συγκεκριμένα είναι ο τέταρτος Αμερικανός πρόεδρος που τιμάται με Νόμπελ Ειρήνης και ο τρίτος που το παίρνει όντας εν ενεργεία. Ο Τζίμι Κάρτερ το έλαβε το 2002. Ο πρώτος ήταν ο Θίοντορ Ρούσβελτ το 1906 και ο δεύτερος ο Γούντροου Ουίλσον το 1919.
Συμπέρασμα : θέλετε να έχετε σοβαρές πιθανότητες να βραβευτείτε με Νόμπελ Ειρήνης. Ε, γίνετε πρώτα πρόεδρος των ΗΠΑ και μετά κάτι θα γίνει και για εσάς. Και θα πάρετε και ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό έπαθλο ύψους ενός εκατομμυρίου €, το οποίο όπως υποστήριξε ο κύριος Ομπάμα θα το χαρίσει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Μακάρι! Να έχει και ένα καλό αποτέλεσμα αυτή αμφισβητούμενη κατά τ’ άλλα η απονομή. Γιατί ο αγαπητός Ομπάμα πήρε μεν το Νόμπελ Ειρήνης , πριν όμως φέρει την ειρήνη. Σαν να λέμε, κέρδισα το βραβείο για το καλύτερο γλυκό, πριν όμως το κάνω και το δοκιμάσουν.
Όσο για την πολυδιαφημιζόμενη ειρήνη και ασφάλεια που ακούμε και ξανακούμε να μας υπόσχονται, τι να πω. Ειρήνη ακούμε και ειρήνη δεν βλέπουμε. Και η ειρήνη για κάποιους λαούς δυστυχώς είναι πολυτέλεια και όχι δικαίωμα. Βασικό κλειδί για τη διασφάλιση της ειρήνης ίσως τελικά είναι το να συμπεριφερόμαστε όπως θα θέλαμε να μας συμπεριφέρονται, αλλά και να έχουμε τη σκέψη, το συναίσθημα και την πράξη μας στην ίδια κατεύθυνση. Αυτές οι αρχές του Ανθρωπισμού θα πρέπει να εμπνέουν όλους μας, για δράση και αλλαγές, τόσο κοινωνικά όσο και προσωπικά. Άλλωστε δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς συμφιλίωση, όπως δεν μπορεί να υπάρξει μη Βία χωρίς αλληλεγγύη.
Πολλές λύσεις τελικά δεν υπάρχουν. Ίσως υπάρχει μόνο μία. Ο θεός να βάλει το χέρι του !

«…Όταν λέγουσιν ειρήνη και ασφάλεια, τότε επέρχεται επ’ αυτούς αιφνίδιος όλεθρος καθώς αι ωδίνες εις την εγκυμονούσαν και δεν θέλουσι εκφύγει...»
Α’ προς Θεσσαλονικείς επιστολή κεφάλαιο 5, εδάφιο 3.
Τελική πρόβα με τον Άρη (80-69) για τη Makro Ξάνθη που έδειξε πανέτοιμη για την πρεμιέρα
Ο καλύτερος πρεσβευτής της πόλης μας, η ομάδα μπάσκετ της Makro Ξάνθη, είναι έτοιμη να δώσει φέτος το παρών στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής κατηγορίας για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, με υψηλές προσδοκίες.
Με κύριο …όπλο τον προγραμματισμό και την αναμφισβήτητη γνώση, η Makro Ξάνθη μπαίνει φέτος στα βαθιά ξέροντας όμως …καλό κολύμπι, οπότε είναι δεδομένο πως θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους της.
Στην υψηλότερη κατηγορία που έχει φτάσει ποτέ το μπάσκετ της Ξάνθης και ειδικότερα η Makro Ξάνθη, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αποτελέσει αυτή η ομάδα την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος.
Η Makro Ξάνθη κράτησε τον κορμό της και ενισχύθηκε εκεί που πόναγε. Ψάχνοντας με επιμονή και υπομονή κατάφερε να βρει τις καλύτερες δυνατές λύσεις, σε μια δύσκολη μεταγραφική χρονιά, αφού 4-5 ομάδες, με κορυφαία την Ολυμπιάδα Πατρών, ανέβασαν το μπάτζετ των παικτών σε δυσθεώρητα ύψη.
Πρωταθλήτρια των μεταγραφών αναμφίβολα ήταν η Ολυμπιάδα, όμως τους παίκτες που απέκτησε η Makro Ξάνθη είναι σίγουρο πως πολλοί θα ήθελαν να τους έχουν στο δυναμικό τους. Μεταγραφές ουσίας και όχι εντυπωσιασμού με απόκτηση παικτών σε θέσεις που η ομάδα πόναγε.
Χρονικά η πρώτη μεταγραφή ήταν αυτή του αρχηγού Γιάννη Στεφανίδη, αφού ήταν επιθυμία της διοίκησης του Νίκου Νικολόπουλου.
Η δεύτερη μεταγραφή ήταν του Αλέξη Παναγιωτόπουλου, τον παίκτη του Ρεθύμνου που πέρυσι φόρτωσε με αρκετούς πόντους το καλάθι της ξανθιώτικης ομάδας.
Σειρά πήραν ο Νησιώτης, ο οποίος συνδυάζει το ταλέντο με την εμπειρία με πολύ καλό απολογισμό πόντων (319) πέρυσι με τον Ερμή Λαγκαδά, ο Σίμος Ιωακειμίδης πρώην διεθνής με την Εθνική Εφήβων, ο πρώην δικός μας Δημήτρης Μασλαρινός και τέλος ο Κώστας Χρήστου με θητεία στην Α1 (ΠΑΟΚ, Λάρισα) και Α2 (Χαλκίδα, Ηρακλή). Ο Χρήστου είναι δεδομένο ότι θα βοηθήσει αποφασιστικά την ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας της συζύγου του, αφού ο σωματότυπός του αλλά και ο τρόπος παιχνιδιού του, ενισχύουν την ομάδα τόσο περιφερειακά όσο και κοντά στο καλάθι.
ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ
Το γεγονός ότι το φετινό πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας αργεί να ξεκινήσει λόγω και των εκλογών, αλλά και σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό της Makro Ξάνθη από τη συνέχεια του κυπέλλου Ελλάδος, τα φιλικά παιχνίδια είναι πλέον κάτι σαν αναγκαίο κακό για την ομάδα του Γρηγόρη Σουλιώτη, ώστε να διατηρηθεί σε καλή αγωνιστική κατάσταση και για να αποκτήσει ομοιογένεια, μιας και εντάχθηκε πρόσφατα στο ρόστερ ο Χρήστου.
Την εβδομάδα που μας πέρασε η Makro Ξάνθη έδωσε δύο φιλικά. Την περασμένη Τετάρτη στο Λαγκαδά με τον Ερμή από τον οποίο έχασε με 79-77 και το Σάββατο στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο με τον Άρη του Φώτη Κατσικάρη χάνοντας με 80-69 (36-36 ημιχ.). Δύο παιχνίδια που η ξανθιώτικη ομάδα έδειξε τις φετινές της δυνατότητες και ήταν οι τελικές πρόβες πριν από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος που έχει οριστεί για το Σάββατο 17 Οκτωβρίου.
Η ομάδα του Γρηγόρη Σουλιώτη, όπως και πέρυσι, ξεκινά τις υποχρεώσεις της από τη Δάφνη με μοναδικό στόχο τη νίκη, που είναι μέσα στις δυνατότητές της και με δεδομένο ότι η αθηναϊκή ομάδα ακόμη βρίσκεται στη σύνθεσή της. Πρόσωπο του αγώνα θα είναι ο περσινός αρχηγός της Makro Ξάνθη, Λάζαρος Σεφερίδης.
Οι παίκτες στους οποίους θα στηριχτεί ο Γρηγόρης Σουλιώτης είναι οι: Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος, Σίμος Ιωακειμίδης, Βαγγέλης Κουκουράβας, Γιάννης Στεφανίδης, Γιώργος Μαρουλάκης, Ιβάν Γέλενιτς, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, Στράτος Νησιώτης, Δημήτρης Μασλαρινός, Κώστας Χρήστου, Λυσίμαχος Καρατσώλης και ίσως ο Φάνης Σπανός.
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η Νήαρ Ηστ μετά το Περιστέρι έριξε στο καναβάτσο μια ακόμα ομάδα της Α1. Η ομάδα της Καισαριανής στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της β΄ φάσης νίκησε και απέκλεισε την Καβάλα από τη συνέχεια του θεσμού.
Εύκολη πρόκριση για τα Τρίκαλα που «άλωσαν» στις Σέρρες τους Ίκαρους αλλά και για τον ΠΑΟΚ που νίκησε στην έδρα του Λαυρίου.
Τέλος, ο Ηρακλής συνεχίζει τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις στο κύπελλο Ελλάδας. Η ομάδα του Λευτέρη Κακιούση πέρασε νικηφόρα από το «Δ. Τόφαλος» της Πάτρας, επικρατώντας της Ολυμπιάδας και μαζί με τη Νηαρ Ηστ είναι οι δύο ομάδες που συνεχίζουν στην 3η αγωνιστική της β΄ φάσης του θεσμού, ενώ ο νικητής της μονομαχίας θα περάσει στις 8 καλύτερες ομάδες της Ελλάδας..
Πολύ φιλόξενη αποδείχθηκε η Skoda Ξάνθη στο διεθνές φιλικό με την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 2-4

Σε ένα παιχνίδι με δύο «πρόσωπα», καθώς όλα τα γκολ σημειώθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο, η Άιντραχτ Φρανκφούρτης με μεγάλο πρωταγωνιστή το Νίκο Λυμπερόπουλο επικράτησε της Skoda Ξάνθης με 4-2. Ο Έλληνας επιθετικός έφερε στα ίσα το σκορ (2-2), ενώ έδωσε και την τελική πάσα για να πάρει κεφάλι στο σκορ η ομάδα του. Για την ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη, το προβάδισμα με δύο τέρματα έδωσαν οι Φαμπιανέσι (πέναλτι) και Μαρσελίνιο στο ξεκίνημα της επανάληψης.
Οι περίπου 900 Ξανθιώτες φίλαθλοι, που βρέθηκαν στο γήπεδο των Πηγαδίων και επέλεξαν να περάσουν το απόγευμά τους παρακολουθώντας το ματς, αποζημιώθηκαν και με το παραπάνω. Εκτός από την ευκαιρία να δουν παίκτες της ομάδας τους που μέχρι τώρα είχαν περιορισμένο χρόνο συμμετοχής, απόλαυσαν έξι γκολ και παρακολούθησαν το Νίκο Λυμπερόπουλο να «σφραγίζει» τη νίκη της ομάδος του. Έτσι, ο «Λύμπε» στο 83’ που βγήκε αλλαγή αποθεώθηκε και αποθέωσε ο ίδιος τόσο τους Έλληνες, όσο και τους περίπου 30 «τρελούς» οπαδούς της Άιντραχτ, που ταξίδεψαν από τη Γερμανία στην Ξάνθη για ένα απλό φιλικό παιχνίδι.
Το παιχνίδι χαρακτηρίστηκε από ένα μέτριο πρώτο ημίχρονο που έληξε ισόπαλο χωρίς γκολ και από ένα πλούσιο δεύτερο στο οποίο σημειώθηκαν έξι τέρματα. Η Skoda Ξάνθη μπήκε δυνατά στο δεύτερο μισό του αγώνα και έκανε γρήγορα το 1-0 με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Φαμπιανέσι (48’, το κέρδισε ο Μαρσελίνιο), ενώ με το πλασέ του Μαρσελίνιο (51΄) έπειτα από ασίστ του Αμπένα έκανε το 2-0. Οι Γερμανοί φαίνεται ότι πείσμωσαν από το γεγονός και πέρασαν στην αντεπίθεση. Μέσα σε ένα διάστημα 18 λεπτών μόνο διαμόρφωσαν το τελικό 4-2. Δύο κεφαλιές των Μάιερ (63΄) και Λυμπερόπουλου (68΄) από ισάριθμες εκτελέσεις κόρνερ έφεραν το ματς στα ίσια και στο 75΄, ο Φένιν με πλασέ έπειτα από πάσα «πάρε-βάλε» του Έλληνα επιθετικού, έδωσε προβάδισμα στην Άιντραχτ. Το 4-2 διαμορφώθηκε στο 81΄ και πάλι από κεφαλιά, με δράστη αυτή τη φορά τον Κόλερ.
ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
SKODA ΞΑΝΘΗ: Λυμπερόπουλος (74΄ Γκσπούρνινγκ), Κομεσίδης (74΄ Μπέρτος), Τζιωρτζόπουλος (86΄ Φερνάντες), Σταθάκης, Κωστούλας, Αμπένα (56΄ Κιντάνα), Μαρσελίνιο (86΄ Κόλμπας), Φαμπιανέσι (74΄ Παπαδόπουλος), Σουάνης (69΄ Λουτσιάνο), Στιβάρ (69΄ Βακουφτσής), Πόι (46΄ Λιαπάκης)
ΑΪΝΤΡΑΧΤ: Φέρμαν, Οκς (80΄ Μαχνταβίκια), Πέτκοβιτς (83΄ Τσόμου), Φραντς (46΄ Τέμπερ), Λυμπερόπουλος (83΄ Αλβαρεζ), Κορκμάζ (63΄ Κέλερ), Σταϊνχόφερ, Μάιερ (63΄ Κόλερ), Φένιν (80΄ Τόσκι), Ρους, Τιτς Ριβέιρο. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Λογική» χαρακτήρισε στη συνέντευξη Τύπου του ματς με την Άιντραχτ, την έλλειψη ομοιογένειας που παρουσίασαν οι παίκτες που δεν έχουν πολύ χρόνο συμμετοχής και την ευκαιρία να μάθουν ο ένας το παιχνίδι του άλλου, ο Γιάννης Ματζουράκης. Για αυτό και: «Κάθε Δευτέρα θα παίζουμε φιλικό για να βγάζουμε συμπεράσματα. Είμαι ικανοποιημένος για τα πρώτα 65΄ του αγώνα».
Ο προπονητής της Άιντραχτ Μίχαελ Σκίμπε ευχαρίστησε τη Skoda Ξάνθη για τη φιλοξενία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «από την πρώτη στιγμή νιώσαμε πολύ άνετα στην πόλη σας» και μιλώντας για το ματς, ανέφερε ότι του έκαναν θετική εντύπωση οι Κωστούλας, Πόι και Μαρσελίνιο.
Είναι πολύ όμορφο το να γυρίζεις σε ένα γήπεδο ως αντίπαλος και να σε χειροκροτούν», ήταν η δήλωση του Νίκου Λυμπερόπουλου, του οποίου οι ενέργειες εντός αγωνιστικού χώρου έδωσαν τη νίκη στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης στο φιλικό με αντίπαλο τη Skoda Ξάνθη. Ο Έλληνας επιθετικός δεν ξέχασε την Εθνική ομάδα στην οποία ευχήθηκε καλή τύχη για πρόκριση στο Μουντιάλ, παρά την αποχώρησή του.
ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗ SKODA ΞΑΝΘΗ
Ιδιαίτερη τιμή για τη Skoda Ξάνθη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ομάδας, κ. Αριστείδης Πιαλόγλου την επιλογή της Skoda Ξάνθης από τη γερμανική ομοσπονδία για το φιλικό παιχνίδι με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Το παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνουν οι Γερμανοί να διαφημίσουν το «προϊόν» τους στο εξωτερικό.
ΠΑΡΕΛΘΟΝ…
Δεν πρόλαβε να στεριώσει (δεν είχε ούτε δευτερόλεπτο συμμετοχής στα επίσημα παιχνίδια) και αποτελεί παρελθόν από τη Skoda Ξάνθη. Πρόκειται για τον 29χρονο Αργεντινό Χουάν Φερναντές, τον οποίο με επίσημη ανακοίνωση ευχαρίστησαν για την προσφορά του και του εύχονται καλή επιτυχία στην καριέρα του.
ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Ανέβασε τις μετοχές του με το γκολ που πέτυχε κόντρα στην ΑΕΚ ο Μάουρο Πόι. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ισχυρός άνδρας της Skoda Ξάνθης, Χρήστος Πανόπουλος είναι διατεθειμένος μέσα στις επόμενες εβδομάδες να καλέσει στο γραφείο του τον 28χρονο επιθετικό, προκειμένου να συζητήσουν από τώρα το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του που λήγει το προσεχές καλοκαίρι.
ΕΦΗΒΟΙ
Στη 2η θέση του Β΄ ομίλου του εφηβικού πρωταθλήματος της Super League ανέβηκε η Skoda Ξάνθη μετά τη νέα νίκη της και μάλιστα στην Καβάλα με σκορ 0-4. Η ξανθιώτικη ομάδα σε πέντε αγώνες έχει 10 βαθμούς, όπου προηγείται ο ΠΑΟΚ με 13.
ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Πρόστιμα σε Άρη, Αστέρα Τρίπολης, Ατρόμητο, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Πανθρακικό, Πανιώνιο και ΠΑΟΚ επέβαλε η Πειθαρχική Επιτροπή της Super League, για τη συμπεριφορά των οπαδών τους στις αναμετρήσεις της έκτης αγωνιστικής. Αντίθετα απαλλάχθηκε η Skoda Ξάνθη για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της, ενώ η υπόθεση της ΑΕΚ που αφορούσε στον αγώνα με τη Skoda Ξάνθη, αναβλήθηκε επ’ αόριστον.
ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Μετά το διήμερο ρεπό του Σαββατοκύριακου, από τη Δευτέρα ξεκίνησε η προετοιμασία της Skoda Ξάνθη για τον Κυριακάτικο εκτός έδρας αγώνα στη Λάρισα με την ΑΕΛ η οποία προσπαθεί να βρει τον εαυτό της, μιας και το ξεκίνημα για την ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη, δεν είναι το καλύτερο, αφού βρίσκεται στην 14η θέση με τρεις βαθμούς από ισάριθμες ισοπαλίες.
Πέρυσι οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντίπαλες την 3η αγωνιστική και πάλι στη Λάρισα με τη Skoda Ξάνθη να κερδίζει με 0-1 χάρη σε γκολ του Αγκάλι.
Στη διάθεση του Γιάννη Ματζουράκη, τέθηκε ο Δημήτρης Σουάνης που εξέτισε την ποινή του και επιστρέφει, όπως επίσης και ο τραυματίας Κουκιέλκα. Αντίθετα απόντες μέχρι και την Πέμπτη είναι οι διεθνείς Παντελής Ριζογιάννης και Θόδωρος Βασιλακάκης που με την Ελπίδων δίνουν τις δικές τους μάχες απέναντι σε Πορτογαλία (2-1) και Λιθουανία για τα προκριματικά του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2011 σε ματς που διεξάγονται στην Τρίπολη, καθώς και οι Ταϊντέρ, Στρμπα και Αλ Σαϊφί.

«Οι νίκες δίνουν αυτοπεποίθηση» δηλώνει ο Ιβάν Φαμπιανέζι

Με μόλις μια συμμετοχή στο πρωτάθλημα κόντρα στον Εργοτέλη, ο Ιβάν Φαμπιανέζι συμμετείχε μετά από καιρό σε αγώνα της Skoda Ξάνθης, στο φιλικό με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, όπου πέτυχε το πρώτο του -ανεπίσημο- γκολ.
Την άποψη ότι οι τελευταίες νίκες της Skoda Ξάνθης θα δώσουν μεγάλη αυτοπεποίθηση στους παίκτες εξέφρασε ο Ιβάν Φαμπιανέζι, σε δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της ξανθιώτικης ομάδας.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
«Βρίσκω ολοένα και καλύτερα τα πατήματά μου μέσα στο γήπεδο, μαθαίνω τους νέους συμπαίκτες μου και πιστεύω πως θα έχω καλύτερη παρουσία στη συνέχεια του πρωταθλήματος.
Αγωνίστηκα εναντίον του Εργοτέλη και στη συνέχεια στο φιλικό ματς με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, όπου πέτυχα το πρώτο μου γκολ, έστω και αν πρόκειται για φιλικό παιχνίδι, κάτι που θα μου κάνει καλό, θα μου ανεβάσει την αυτοπεποίθηση. Θέλω πολύ να βοηθήσω τη Skoda Ξάνθη, βέβαια υπεύθυνος και αυτός που κρίνει καλύτερα από όλους είναι ο προπονητής. Δικιά μου δουλειά είναι να δίνω το 100% στις προπονήσεις και στη συνέχεια θα πάρω την αμοιβή μου, με χρόνο συμμετοχής. Πλέον έχουμε κάνει νίκες και αυτό μας δίνει αυτοπεποίθηση, καθώς αισθανόμαστε μεγαλύτερη σιγουριά και θα γίνουμε καλύτεροι όλοι μας, ώστε να αποδώσουμε και καλύτερο ποδόσφαιρο.
Αισθάνομαι πολύ όμορφα στην Ξάνθη, αφού ο κόσμος είναι φιλικός, ενώ και με τα παιδιά από την ομάδα βρισκόμαστε συχνά και έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για διάφορα θέματα εκτός ποδοσφαίρου».
Δ΄ ΕΘΝΙΚΗ / 1ος ΟΜΙΛΟΣ
Με αρνητικό πρωταγωνιστή τον Εβρίτη διαιτητή Εχίνος Σπορ - Ορφέας Puma 3-3

Δεν ανέδειξε νικητή το πρώτο ξανθιώτικο ντέρμπι που έγινε στον Εχίνο μεταξύ του Εχίνου Σπορ και του Ορφέα Puma. Το τελικό 3-3 μπορεί να ενθουσίασε τον κόσμο που βρέθηκε στην ορεινή περιοχή για να παρακολουθήσει το ντέρμπι, όμως άφησε με παράπονα και τις δύο ομάδες.
Ο Ορφέας Puma προηγήθηκε με 0-2 και 1-3 και ενώ έπαιζε με παίκτη παραπάνω (Μελισσόπουλος στο 43΄ με δεύτερη κίτρινη), δεν μπόρεσε να κρατήσει τη νίκη.
Ο Εχίνος Σπορ βρήκε τα ψυχικά αποθέματα και ξεπερνώντας την κόντρα διαιτησία των Εβριτών Δεφελούδη (Ρούμελη – Τσίκα) ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο, να κάνει την ανατροπή, μέχρι όμως την ισοπαλία.
ΤΑ ΓΚΟΛ
Στο 12ο λεπτό: Ο Καλεντζή Γιασίν εκμεταλλεύθηκε λάθος της άμυνας των γηπεδούχων και με σουτ έκανε το 0-1.
Στο 16ο λεπτό: Ο Μουμίν Τουγιάλ με απευθείας εκτέλεση φάουλ έκανε το 0-2. Οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν υπήρχε φάουλ στη φάση.
Στο 70ο λεπτό: Κεφαλιά πάσα του Τζουβάρα στον Οζάϊ, ο τελευταίος με σουτ μειώνει σε 1-2.
Στο 74ο λεπτό: Ο Χατζή Ογλού από ελεγχόμενη θέση οφ-σάιτ ανεβάζει το δείκτη του σκορ στο 1-3.
Στο 85ο λεπτό: Με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Πεχλιβανίδη, σε χέρι του Μουμίν Ημήτ, οι γηπεδούχοι μείωσαν σε 2-3.
Στο 90+: Σέντρα του Φατσή, πρώτη κεφαλιά του Τζουβάρα στον Κουράκ Ερκάν και με τον ίδιο τρόπο ισοφαρίζει σε 3-3.
ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
Εχίνος Σπορ (Κουτρουλός): Πανδράκης, Οζάϊ, Χ#Αθανασίου, Παπαγεωργίου, Αλή Γκιουνγκιόρ (30΄ Κουράκ Ερκάν), Τσακήρ Σουλεϊμάν Τζεμ (30΄Φατσής), Δεσύλας, Τζουβάρας, Σαλή Μεσούτ, Πεχλιβανίδης, Παντελής (30΄ Μελισσόπουλος).
Ορφέας Puma (Τηλαβερίδης): Κισά Ομέρ Κοραϊ, Καραγκιόζης, Μαυρόπουλος (88΄Χασάν Σουκρή), Μουμίν Ημίτ, Καριώτης, Μαλαδένης, Βασιλειάδης, Σουκρή Σουκρή (70΄ Μεμέτογλου), Καλλεντζή Γιασίν (55΄Χατζή Ογλού), Χαλήλ Ιμπραήμ, Μουμίν Τουγιάλ.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Τις Κρηνίδες υποδέχεται ο Ορφέας Puma την ερχόμενη Κυριακή στο γήπεδο του ΑΟΞ, ενώ ο Εχίνος Σπορ αγωνίζεται στο Σουφλί με τον Έβρο, που ρέφαρε την εντός έδρας ήττα της περασμένης αγωνιστικής.
ΤΡΙΠΛΕΤΑ ΚΟΡΥΦΗΣ
Αχώριστοι έμειναν οι τρεις της κορυφής αφού κέρδισαν και στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής. Η Ηράκλεια στην έδρα της και οι Πιερείς με την Προσοτσάνη εκτός έδρας. Χωρίς βαθμό συνεχίζει το Γεφυρούδι Σερρών, ενώ η Ένωση Θράκης ξεκίνησε με -6 βαθμούς από την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο.
Αναγέννηση Θαλασσιάς στην Α1 & Ερ. Αστέρας Σελέρου στην Α2, οδηγούν τις κούρσες των πρωταθλημάτων της ΕΠΣ Ξάνθης

Τέσσερις αγωνιστικές έχουμε διανύσει στα δύο πρώτα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Ξάνθης και τις κούρσες οδηγούν δύο ομάδες από μία σε κάθε πρωτάθλημα. Η Αναγέννηση Θαλασσιάς στην Α1 και ο Ερ. Αστέρας Σελέρου στην Α2, με την διαφορά ότι και οι δύο ομάδες δεν έχουν κάνει το καθιερωμένο τους ρεπό.
Α1 ΕΠΣ ΞΑΝΘΗΣ
Μετά την πρεμιέρα το Κουτσό φιλοξένησε το δεύτερο ντέρμπι του φετινού πρωταθλήματος, χωρίς και πάλι να βγει νικητής από την αναμέτρηση. Ο Π. Μελάς υποδέχθηκε την Ασπίδα με τις δύο ομάδες να αναδεικνύονται ισόπαλες με 1-1 σε έναν αγώνα με αρκετή ένταση και δύο αποβολές όλες για την Ασπίδα. Η ομάδα του Παναγιώτη Καμαράκη για δεύτερο συνεχόμενο εκτός έδρας αγώνα κερδίζει τις εντυπώσεις και αποδεικνύει ότι ο άτυχος αγώνας της πρεμιέρας με τον Άρη Πετεινού έχει περάσει στην ιστορία. Παρότι αγωνίστηκε για 35΄ λεπτά με εννιά παίκτες (αποβλήθηκαν με δεύτερη κίτρινη ο Σισαμπέρης και απευθείας κόκκινη ο Κιαμήλ), εντούτοις διεκδίκησε την νίκη χάνοντας δύο κλασικές ευκαιρίες με αριθμητικό μειονέκτημα και στάθηκε άτυχη στο 85΄ όταν δέχθηκε την ισοφάριση.
Μπορεί πέρυσι να εξασφάλισε την παραμονή στην κατηγορία την προτελευταία αγωνιστική, αλλά φέτος δείχνει και θέλει να επιστρέψει δυναμικά εκεί που ανήκει. Ξεκίνησε με δύο νίκες στο πρωτάθλημα, υπέστη ισάριθμες σε πρωτάθλημα και κύπελλο, αλλά η τρίτη φετινή νίκη την επανέφερε στο ρετιρέ το οποίο διατηρεί μόνη της αφού εκμεταλλεύθηκε τις ισοπαλίες της Ασπίδας, του Αστέρα Μαγικού και το ρεπό της Βιστωνίδας. Η Αναγέννηση Θαλασσιάς περί ου ο λόγος μετά από ένα ανοικτό παιχνίδι κέρδισε πιο εύκολα από ότι δείχνει το τελικό αποτέλεσμα την νεανική ΑΠΟΞ ΣΚΟΝΤΑ η οποία προηγήθηκε και έκλεισε το σκορ.
ΣΤΗΝ δεύτερη θέση πέρασε μόνος ο Αστέρας Μαγικού που παρέμεινε και πάλι αήττητος φεύγοντας από τον Κένταυρο με την λευκή ισοπαλία σε έναν αγώνα όπου οι δύο ομάδες είχαν από ένα ημίχρονο και σε γενικές γραμμές ήταν δίκαιη η μοιρασιά.
ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ έχουμε στην 3η θέση όπου ισοβαθμούν πέντε ομάδες με την Βιστωνίδα και τον Ατρόμητο Χρύσας να πλεονεκτούν λόγω του ότι έκαναν το ρεπό τους. Στην Χρύσα ο Ατρόμητος με τον αέρα του πρωταθλητή συνέχισε την καλή παράδοση από την περσινή περίοδο και κέρδισε στο τέλος την Θράκη Συδινής, που πίστεψε ότι θα έφευγε με έναν βαθμό αφού ισοφάρισε στο 88΄ σε 2-2. Τελικά ο Χαϊτίδης με το δεύτερο προσωπικό του γκολ πήρε την μπουκιά από την ομάδα του Πάρη Πραφτσιώτη.
ΣΤΟΥΣ 7 βαθμούς ανέβηκε ο Άρης Πετεινού που φιλοδώρησε με μισή ντουζίνα γκολ την ουραγό Θύελλα Μαγγάνων. Η ομάδα του Γιάννη Δημητριάδη είδε το … χρώμα της νίκης μετά από ένα μήνα, αλλά το παιχνίδι δεν προσφέρεται για συμπεράσματα αφού είναι γνωστή η δυναμική της ομάδας των Μαγγάνων, μια και δεν έχει πάρει ακόμη κάποιο βαθμό.
ΔΕΥΤΕΡΗ συνεχόμενη νίκη για την Α.Ε. Ποντίων Ευμοίρου, που είχε την τύχη με το μέρος της ανατρέποντας το 0-2 των πρώτων λεπτών φέρνοντας τον αγώνα στα ίσα στο τέλος του πρώτου μέρους, ολοκληρώνοντας την ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο, απέναντι στον Ερμή που για άλλη μία αγωνιστική έμεινε με τις εντυπώσεις.
ΤΡΕΙΣ αγώνες ισάριθμες ισοπαλίες και ένα ρεπό είναι ο απολογισμός της Κεντητής μέχρι τώρα, που μετά τις λευκές είχε και την πρώτη με γκολ. Η ομάδα του κάμπου προηγήθηκε δύο φορές στις αρχές των ημιχρόνων, αλλά δεν μπόρεσε να πετύχει την πρώτη νίκη αφού στο τέλος ο Ηρακλής Ν. Ζυγού πέτυχε την ισοφάριση με τον Καλπάκη, σε διαστήματα όμως που είχε τον πλήρη έλεγχο.

Α2 ΕΠΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ την ξέφρενη πορεία του ο Ερ. Αστέρας Σελέρου μετά την 4η νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια. «Θύμα» του η Κεσσάνη Ερασμίου που γνώρισε την «ταρίφα» των τεσσάρων γκολ που έχει δημιουργήσει φέτος ο πρωτοπόρος.
ΑΗΤΤΗΤΟΣ είναι και ο Αετός Τοξοτών και μάλιστα σε τρεις αγώνες διατηρώντας το απόλυτο μια και έχει κάνει το καθιερωμένο ρεπό. Η ομάδα των Τοξοτών πέρασε μέσα από την Λευκόπετρα κερδίζοντας τον Κεραυνό που δεν μπόρεσε στο πρώτο ημίχρονο κυρίως να παραβιάσει την εστία των φιλοξενούμενων. Έτσι σε διάστημα δύο λεπτών πέτυχαν τον απόλυτο αιφνιδιασμό και έφυγαν με μία νίκη υποθήκη για την συνέχεια.
ΜΟΝΟ ντέρμπι δεν ήταν ο αγώνας των Πηγαδίων μεταξύ της Ασπίδας και του Ήλιου Ηλιόπετρας. Αιτία ο Λεωνίδας Μαλαδένης που πέτυχε πέντε γκολ μετατρέποντας την συνάντηση σε υγιεινό περίπατο, φέρνοντας την ομάδα του στην 2η θέση με 9 βαθμούς.
ΡΕΦΑΡΕ την εντός έδρας ήττα ο Δημόκριτος Αβδήρων που πέρασε με 4η από τον Κύρνο, υποχρεώνοντας τον Νέστο στην πρώτη του ήττα στο φετινό πρωτάθλημα. Πλούσιο το θέαμα για τους τυχερούς φιλάθλους αφού εκτός των 7 γκολ οι επιθετικοί είδαν και πέντε φορές η μπάλα να αποκρούεται από τα δοκάρια.
ΣΤΟ ΔΡΟΣΕΡΟ ο Αετός Αυξεντίου παρουσιάστηκε με αμυντικούς προσανατολισμούς και άντεξε για ένα ημίχρονο, απέναντι στον Φίλιππο που πέτυχε την δεύτερη νίκη και πρώτη στην έδρα του.
ΤΕΛΟΣ στην Γοργόνα έγινε η μοναδική ισοπαλία της ημέρας. Ο Αετός προηγήθηκε στο σκορ απέναντι στην ΑΕ Κυψέλης, αλλά δεν εκμεταλλεύθηκε το αριθμητικό πλεονέκτημα και μάλιστα βρέθηκε και πίσω στο σκορ ισοφαρίζοντας στο δεύτερο ημίχρονο παίρνοντας τον πρώτο του βαθμό.

ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ
Με την υπ΄ αριθμό 05/08-10-2009 απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής ΕΠΣ Ξάνθης αποτελούμενη από τους ΥΦΑΝΤΙΔΗ ΣΑΒΒΑ — Πρόεδρο, ΚΥΡΛΙΔΗ ΑΝΘΙΜΟ και ΤΣΑΤΡΑΛΗ ΦΩΤΙΟ — Μέλη, η οποία συνεδρίασε στις 08-10-2009 γραφεία της Ένωσης προκειμένου να επιληφθεί των Φ/Α της 03-10-2009 του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδας και των τοπικών Πρωταθλημάτων. Η ΠΕ. της ΕΠΣ Ξάνθης αφού έλαβε υπόψη της τις διατάξεις του ΚΑΠ, τα ΦΙΑ της 03-10-2009 και τις διατυπωθείσες σε αυτά παρατηρήσεις του Διαιτητή καθώς και το αρχείο ποινολογίου ποδοσφαιριστών, επιβάλλει στους παρατηρηθέντες ή αποβληθέντες ποδοσφαιριστές τις αντίστοιχες κατά περίπτωση πειθαρχικές κυρώσεις:
ΝΕΣΤΟΣ ΚΥΡΝΟΥ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙ0ΝΥΣΗΣ (1) ΑΓ. & 10,00 Ε
ΝΕΣΤΟ! ΚΥΡΝΟΥ: ΤΟΠΟΥΖ ΕΡΝΤΕΜ (1) ΑΓ. & 10,00 Ε
ΚΕΝΤΑΥΡΟ! ΞΑΝΘΗΣ: ΜΟΛΛΑ ΧΟΥΣΕΙΝ ΑΙΧΑΝ (1) ΑΓ. & 10,00 Ε
ΚΕΝΤΗΤΗ ΞΑΝΘΗΣ: ΡΙΤΒΑΝΟΓΛΟΥ ΟΥΜΟΥΤ (4) ΑΓ. & 40,00 Ε
ΚΕΝΤΗΤΗ ΞΑΝΘΗΣ: ΤΕΦΙΚΟΓΛΟΥ ΑΧΜΕΤ (2) ΑΓ. & 20,00 Ε
Τολμηρά

Συγνώμη κύριε Nομάρχα που παραλείψαμε να αναφερθούμε στην πρωτοβουλία σας να αποκτήσετε ένα τηλεφωνικό κέντρο που δεν λειτουργεί. Όσο για το ότι φταίει κάποιος άλλος που το μηχάνημα αυτό ακόμα δε λειτουργεί, εμείς στη θέση σας θα του ζητούσαμε να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του. Eσείς όμως απλά περιμένετε πότε θα αποφασίσει να αποκαταστήσει τα όποια τεχνικά προβλήματα για να θέσει σε λειτουργία το κέντρο. Το αποτέλεσμα πάντως ούτε και τώρα αλλάζει, το πανάκριβο αυτό μηχάνημα εξακολουθεί να παραμένει σε κάποιο υπόγειο και η Nομαρχία να πληρώνει τεράστια ποσά στα πάγια των αμέτρητων τηλεφωνικών γραμμών της.

Πρέπει να ομολογήσουμε πως πολλά από αυτά που ο Στέλιος Μωραΐτης λέει στην επιστολή που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης είναι πολύ σωστά. Ωστόσο μας κάνει εντύπωση που επί 5 χρόνια σιωπούσε και δεν έλεγε τίποτα απ’ όλα αυτά. Επίσης θα ήταν καλό για τον κύριο Μωραΐτη, αλλά και για τον κάθε πολιτικό, να κάνει πρώτα την αυτοκριτική του, να δει που έφταιξε εκείνος και μετά να μιλάει για τους άλλους. Όσο για το φτωχόπαιδο, μας έκανε να δακρύσουμε. Αφού σκεφτήκαμε να διοργανώσουμε έρανο για να τον βοηθήσουμε. Ούτε ταινία του Νίκου Ξανθόπουλου να βλέπαμε.

Επίσης για την ίδια επιστολή, οι φράσεις ΤΟΝΟΥΣ ΛΑΣΠΗΣ, ΑΝΕΛΕΗΤΟ ΠΟΛΕΜΟ και ΦΤΩΧΟΠΑΙΔΟ, μας παραπέμπουν σε άλλο συντάκτη της επιστολής αυτής. Δεν ξέρουμε ποιος μπορεί να είναι, αλλά εμείς κάτι άλλο οσμιζόμαστε.

Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει το Δήμο Ξάνθης ως μια μικρογραφία της Νέας Δημοκρατίας. Στη Νέα Δημοκρατία, ο Κώστας Καραμανλής δεν έκανε αυτά που έπρεπε, δεν άλλαξε και μοιραία πήρε αυτό που του άξιζε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Ο Λάκης Στυλιανίδης έχει ακόμα λίγο χρόνο να διορθώσει κάποια πράγματα και να καθαρίσει τη σαπίλα και τα παράσιτα από το Δήμο.

Ήδη έχουμε αναφερθεί στο βιβλίο που πρόκειται να εκδώσει το ΚΑΠΗ Ξάνθης. Μάθαμε όμως πως σκοπεύουν να αναθέσουν στην ΕΑΠΑΞ να το επιμεληθεί και να το εκδώσει. Δηλαδή στην επιχείρηση καθαρά χέρια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι χορηγός των γιορτών Νέστου ήταν η εταιρία καταπολέμησης κουνουπιών. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές θα θέλαμε να μάθουμε πώς έγινε χορηγός. Της περισσεύουν χρήματα; Και πριν προλάβουν οι της Νομαρχίας να μας πουν πως όλα έγιναν νόμιμα, αφού αυτή είναι η απάντηση που δίνουν για όλα, διευκρινίζουμε πως δεν αμφισβητούμε τη νομιμότητα, απλά δεν καταλαβαίνουμε πώς μπορεί να έγινε κάτι τέτοιο.

Συνέχεια με την Αναπτυξιακή και τους για πολλούς μήνες απλήρωτους υπαλλήλους της.
Μήπως οι εργαζόμενοι δέχονται πιέσεις και δεν διαμαρτύρονται τόσο καιρό; Ακόμα και αυτό να συμβαίνει όμως, εμείς τώρα το καταγγέλλουμε. Οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να πληρώνονται. Τι κάνουν γι’ αυτή την περίπτωση ο Επόπτης Εργασίας, η Επιθεώρηση Εργασίας και το Εργατικό Κέντρο;

Μπορεί η ΚΟΣΥΝΘΟΣ ΑΕ να λέει πως είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει το λατομείο στην περιοχή Πανέρι, αφού όμως πάρει τα έξοδα που μέχρι τώρα έχει κάνει. Έγιναν σχετικές έρευνες για να δούμε πώς δόθηκαν οι σχετικές άδειες; Που και τι ποσά ξοδεύτηκαν μέχρι τώρα; Η ΚΟΣΥΝΘΟΣ ΑΕ μπορεί να ζητάει ένα συγκεκριμένο ποσό για να παραχωρήσει το λατομείο. Πως μπορούμε όμως να γνωρίζουμε ότι το ποσό αυτό όντως έχει ξοδευτεί; Πώς θα ξέρουμε πως όλα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι απολύτως νόμιμα;

Εδώ Παπάς, εκεί Παπάς, που είναι ο Παπάς; Τελικά εμφανίστηκε ο Παπάς αλλά δεν ξέρω γιατί και προ πάντων ως τί εμφανίστηκε στη ΣΕΚΑΠ. Αφού έχει παραιτηθεί, τί δουλειά έχει με τη ΣΕΚΑΠ; Βρε τι γίνετε σε αυτόν τον κόσμο.

Με τη νέα κυβέρνηση θα αλλάξει ασφαλώς και η διοίκηση της ΣΕΚΑΠ. Ελπίζουμε μόνο μαζί με τις αλλαγές των προσώπων να επέλθουν και αλλαγές σε τακτικές και συμπεριφορές ώστε να μην οδηγηθεί και η ΣΕΚΑΠ στον ίδιο δρόμο με τα υπόλοιπα συνεταιριστικά εργοστάσια. Πιστεύουμε τώρα οι αντιμισθίες αντιπροέδρων, διευθυντών και στελεχών να καταργηθούν. Για να σωθεί το τελευταίο μας συνεταιριστικό εργοστάσιο θα πρέπει να μη δούμε και πάλι στις καρέκλες της πρόσωπα του παρελθόντος.

Τόσες διαβουλεύσεις και τόσα τραπέζια είχε πολλά χρόνια να δει η πόλη μας. Από τη μια οι της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι ετοιμάζονται για τις αλλαγές των προσώπων και από την άλλοι οι υποψήφιοι Νομάρχες, Δήμαρχοι και Σύμβουλοι έχουν σαν αποτέλεσμα να επικρατεί ήδη αρκετό νταβαντούρι αν και όπως όλα δείχνουν, ενόψει των επόμενων Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών, θα έχουμε μια πολύ μεγάλη προεκλογική περίοδο και αρκετό ντόρο.

Σε γνωστό οβελιστήριο της πόλης μας είδαμε να συντρώγει ο κ. Γαλανόπουλος με γνωστό εκδότη της πόλης μας που αναπνέει ελεύθερα και δυστυχώς για όλους μας δεν τον επέλεξαν για υποψήφιο βουλευτή της Ν.Δ., οπότε και δεν κέρδισε το κόμμα στις εκλογές. Μήπως ανοίγει πόρτες ο κ. Γαλανόπουλος για Πρόεδρος της ΝΟΔΕ εκμεταλλευόμενος τα μεγάλα κονέ του εκδότη;