Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Αιδώς Αργείοι


Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ παραδέχεται ότι η το σεμνά και ταπεινά μετατράπηκε σε ξεδιάντροπα και προκλητικά. «Ρουφιάνοι και τυφλοπόντικες» οι πολιτικοί ρυθμιστές στην Ξάνθη.

«Ρουφιάνοι και τυφλοπόντικες»
ρύθμιζαν τα πράγματα στην Ξάνθη
Μάρτυρες της σήψης, της διαφθοράς, της έλλειψης πολιτικού ήθους, που επί σειρά ετών ταλάνιζε τα όργανα και τους παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας έγινε η τοπική κοινωνία την εβδομάδα που πέρασε.
Η στάση του κυρίου Ράπτη, ο οποίος έβλεπε ότι το καράβι βουλιάζει και προσπάθησε να σώσει το γιο του και τα «γαλάζια παιδιά» απογύμνωσαν με τον πιο περίτρανο τρόπο το πώς λειτούργησαν όλοι αυτοί που ανέλαβαν καίρια πόστα κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ο κύριος Ράπτης λοιπόν ο οποίος πρώτα φρόντισε να κλείσει τη ΣΕΒΑΘ συνέχισε το «παραγωγικό» του έργο στη ΣΕΚΑΠ, την οποία θεώρησε προσωπική του επιχείρηση στην οποία μπορεί να λειτουργεί κατά το δοκούν. Μάλιστα έφθασε στο σημείο να δηλώνει ανερυθρίαστα ότι δεν έχει να δώσει αναφορά σε κανέναν ωσάν η επιχείρηση να στήθηκε με δικά του κεφάλαια, ωσάν να ίδρωσε ο ίδιος για τη λειτουργία της, ωσάν να πόνεσε το συνεταιριστικό εργοστάσιο αφού έδωσε την ίδια τη ζωή του γι αυτό. Δεν αντιλήφθηκε ή μάλλον δεν τον συνέφερε να αντιληφθεί ότι ήταν απλώς διαχειριστής, και μάλιστα όχι λόγω ικανότητας αλλά λόγω πολιτικής εύνοιας, μιας επιχείρησης που ανήκει στους Ξανθιώτες και μόνο. Όμως πώς θα μπορούσε ο κύριος Ράπτης να έχει αυτή τη φιλοσοφία όταν ο ίδιος και οι συν αυτώ πανηγύριζαν για την πώληση της Ροδόπης και το κλείσιμο της ΣΕΒΑΘ και της ΣΕΠΕΚ; Πώς να έχει αυτή τη φιλοσοφία όταν μέσα στο δημοτικό συμβούλιο Τοπείρου δεχόταν συγχαρητήρια για το λουκέτο στη ΣΕΒΑΘ; Το ζητούμενο όμως είναι, θα αποδοθούν ευθύνες για όσα συνέβησαν; Θα κληθούν οι εκκαθαριστές να παραδώσουν το πόρισμα από την πρώην συνεταιριστική βιομηχανία για να μάθουμε πού πήγαν τα 25 εκατομμύρια που πήρε ως διοίκηση ο κύριος Ράπτης; Θα κληθεί ο κύριος Κυριακίδης να δώσει εξηγήσεις για την επένδυση που αφορούσε τη δημιουργία σελό στη ΣΕΠΕΚ όταν η επιχείρηση δεν είχε καν ζώα; Θα λογοδοτήσει από ευθιξία ο κύριος Ράπτης για την τακτοποίηση και την προαγωγή του γιου του στη ΣΕΚΑΠ που ο ίδιος διοικούσε όταν όλα τα υπόλοιπα παιδιά της Ξάνθης έβρισκαν την πόρτα κλειστή στην αναζήτηση εργασίας με τη δικαιολογία του υπεράριθμου προσωπικού; Θα λογοδοτήσει κανείς για τη μετάταξη του πρώην προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΣΕΠΕΚ, κυρίου Κυριακίδη, στο δήμο Ξάνθης ως απολυμένου υπαλλήλου της συνεταιριστικής βιομηχανίας; Αιδώς Αργείοι.
Από την άλλη προκλητικός όσο ποτέ εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Στέλιος Μωραΐτης ο οποίος με δελτίο τύπου απάντησε σε όσους ζητούν την παραίτησή του από το όργανο φωτογραφίζοντας ως αίτιους του εκλογικού αποτελέσματος τους πάντες εκτός του εαυτού του. Μόνο που με την ίδια επιστολή ο κύριος Μωραΐτης επιβεβαιώνει τη σήψη και τη διαφθορά που κυριαρχούσαν τελικά στην Ξάνθη τα πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης του κόμματός του.
Ο κύριος Μωραΐτης λοιπόν παραδέχεται ότι στην Ξάνθη κυριαρχούσαν η υποκρισία και η ρουφιανιά, ότι κυριαρχούσαν όσοι διορίστηκαν από κομματικούς παράγοντες και όχι λόγω των προσόντων που διέθεταν, ότι κυριαρχούσαν άθλιες συμπεριφορές διορισμένων και εκλεγμένων το τελευταίο διάστημα, ότι κυριαρχούσαν οι τυφλοπόντικες που δρούσαν για προσωπικά οφέλη. Παραδέχεται δηλαδή ότι η Νέα Δημοκρατία έστησε τοπικά ένα μηχανισμό διεφθαρμένων, ανάξιων, αχρείων ατόμων τον οποίο συντηρούσε από το 2004. Παραδέχεται λοιπόν ότι η Νέα Δημοκρατία, τοπικά, μετέτρεψε το σεμνά και ταπεινά σε ξεδιάντροπα και προκλητικά.
Όμως ο κύριος Μωραΐτης δεν έχει ευθύνη για όλα αυτά; Να δεχθούμε ότι ήταν ανιδιοτελής μαχητής της παράταξης. Να παραδεχτούμε ότι ο ίδιος δεν κατέλαβε έμμισθες θέσεις, αν και ελέγχεται το κατά πόσο δεν ευνοήθηκε αν θυμηθούμε το σκάνδαλο με τα αυθαίρετα. Να δεχθούμε το φτωχόπαιδο που τα κατάφερε με την αξία του. Στη νομική ορολογία ωστόσο υπάρχει ο ένοχος και ο συναυτουργός. Ήταν ή όχι ο κύριος Μωραΐτης συναυτουργός όταν επί σειρά ετών σιωπούσε για την κατάσταση σήψης που επικρατούσε στο νομό και την οποία επέβαλλε το κόμμα του; Ήταν ή όχι ηθικά συνυπεύθυνος όταν δεν αντέδρασε σε όλα αυτά τα φαινόμενα και στους μηχανισμούς που τα παρήγαγαν και τα συντηρούσαν; Ήταν ή όχι ηθικά συνυπεύθυνος όταν άφηνε να καθορίζουν και να οδηγούν στον αφανισμό συνεταιριστικά εργοστάσια και μια ολόκληρη παράταξη, οι ρουφιάνοι και οι τυφλοπόντικες; Έχει ευθύνη για όλα αυτά ο κύριος Μωραΐτης, ναι ή όχι;Όσο για το χαρακτηρισμό του ιδίου ως Ιφιγένεια εν Αυλίδι θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η Ιφιγένεια αρνείται τη θυσία του Αχιλλέα οικειοθελώς και προσφέρεται να υπακούσει στην εντολή του πατέρα της και να δώσει τη ζωή της για το κοινό καλό. Ο κύριος Μωραΐτης όμως όχι μόνο δε θυσιάστηκε για το κοινό καλό αλλά αντίθετα υπέθαλψε με τη σιωπή του όλους αυτούς που σήμερα καταγγέλλει. Ίσως γιατί στην τραγωδία στην οποία αναφέρεται τελικά η ηρωίδα σώζεται με θεία παρέμβαση. Μάλλον σε αυτήν προσδοκούσε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ η οποία τελικά δεν ήλθε ποτέ

Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου