Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ

…ο νομάρχης Ξάνθης ο οποίος περιχαρής μας πληροφορεί ότι επιτέλους εγκαταστάθηκε και λειτουργεί το νέο τηλεφωνικό κέντρο στη Νομαρχία Ξάνθης το οποίο καταργεί τις 120 ανεξάρτητες γραμμές και φυσικά τα αντίστοιχα τέλη. Μα αν δεν κάνουμε λάθος γι αυτό το θέμα δεν ήταν που ζητούσε την κεφαλή μας επί πίνακι όταν τολμήσαμε να κάνουμε λόγο για ένα υπερσύγχρονο κέντρο το οποίο σκουριάζει επί σειρά μηνών στα υπόγεια; Μήπως κύριε Νομάρχα, έπρεπε τελικά να γκρινιάξει το παιδί για να το δώσει η μάνα να φάει; Μήπως λέμε!!!

…οι περιβόητοι ρομποτικοί κάδοι οι οποίοι όπως αποκαλύπτεται τελικά στοιχίζουν ο κούκος αηδόνι, όπως στην περίπτωση του δήμου Πειραιώς, θέμα μάλιστα που πήρε μεγάλες διαστάσεις αγγίζοντας ακόμη κι αυτή την έννοια του σκανδάλου. Είναι αυτοί οι κάδοι που έσπευσε να προμηθευτεί και ο δήμος Ξάνθης. Στην περίπτωση του Πειραιά ενώ το τίμημα ήταν αρχικά 55.000 € τελικά η εταιρεία προμήθειας, η οποία μάλιστα έχει και το μονοπώλιο, ανέβασε το ποσό στα… 110.000. Έκαστος παρακαλώ. Κύριε δήμαρχε εμείς με τι κόστος θα κληθούμε τελικά να τους αγοράσουμε; Και μη μου πείτε με το ίδιο που προμηθευτήκαμε τον έναν αφού το πάθημα των Πειραιωτών κάθε άλλο παρά συνηγορεί σε αυτή τη θέση. Μήπως εάν, αντί των ρομποτικών κάδων, διαθέταμε κονδύλια δέκα φορές λιγότερα από το κόστος τους και γεμίζαμε την πόλη με μπλε κάδους ανακύκλωσης θα είχαμε μεγαλύτερο όφελος, περιβαλλοντικό και οικονομικό; Απλώς διερωτώμεθα.

…το νηπιαγωγείο Χρύσας το οποίο έγινε η αφορμή για την άνευ προηγουμένου επίθεση που δέχθηκε η διευθύντρια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μια επίθεση η οποία ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είχε προσωπικά κίνητρα και όχι την ευαισθησία για τις συνθήκες τις οποίες βιώνουν τα παιδιά. Μάλιστα, όπως τόνισε σε σχετικό ρεπορτάζ η κυρία Στυλιανίδου, η πρωτοβάθμια εκπαίδευση εδώ και καιρό ανακινεί το ζήτημα χωρίς να βρίσκει ευήκοα ώτα. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες μας, απολύτως ασφαλείς, ενώ οικόπεδο υπάρχει, και μάλιστα και εναλλακτικό πέρα από το αρχικώς καθορισμένο, εντούτοις οι διαδικασίες δεν προχωρούν με ευθύνη των αρμοδίων για την ανέγερση σχολικής στέγης. Καλό θα είναι λοιπόν τα βέλη να εκτοξεύονται προς τις σωστές κατευθύνσεις και όχι σε ανθρώπους οι οποίοι, αν μη τι άλλο, προσπαθούν χωρίς ωστόσο να ακούγονται.

…η αυστηρότητα που επέδειξε το ΙΚΑ Ξάνθης απέναντι σε νεαρό παλιννοστούντα τον οποίο οδήγησε στο αυτόφωρο Παρασκευή μεσημέρι λόγω της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για την ανέγερση του σπιτιού του. Μόνο που ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήδη είχε καταβάλει τα ποσά που αναλογούν στον εργολάβο που έχτισε το σπίτι, ο οποίος όμως εξαφανίστηκε «νύχτα» αφήνοντας πίσω του μόνο απελπισμένους ανθρώπους. Και το ερώτημα είναι; Άραγε το ΙΚΑ δείχνει τον ίδιο ζήλο και σε μεγαλοεπιχειρηματίες οι οποίοι οφείλουν ολόκληρα εκατομμύρια; Και ακόμη. Δεν μπορούσαν να περιμένουν μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου να κινήσουν την όποια διαδικασία, δίκαια ή άδικα, και ανάγκασαν τον άνθρωπο να περάσει Σαββατοκύριακο στο κρατητήριο; Ούτε εγκληματίας του κοινού ποινικού κώδικα να ήταν ο άνθρωπος. Λίγη ανθρωπιά δε βλάπτει.

…η «ευαισθησία» που επιδεικνύουν ορισμένες υπηρεσίες για τη διασφάλιση του δημόσιου χρήματος. Μόνο που στην περίπτωση ανθρώπου που επί δεκαπέντε χρόνια έπαιρνε σύνταξη αναπηρίας και ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι, ως εκ θαύματος, έγινε καλά, κάθε άλλο παρά για προάσπιση των συμφερόντων του δημοσίου μπορεί κανείς να μιλά. Ο άνθρωπος ζει με ψυχοφάρμακα τα οποία ωστόσο θεωρούν ότι δεν οφείλονται σε ψυχιατρική πάθηση αλλά σε νευρολογική ενώ και χαρτί ορθοπεδικού αποδεικνύει κακή σωματική υγεία που κάνει απαγορευτική κάθε εργασία. Και το μόνο που βρήκαν να ρωτήσουν οι αρμόδιοι ήταν αν πηγαίνει στην πλατεία για καφέ. Το πώς επιβιώνει και αυτός και οι δικοί του, οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα, άραγε το ρώτησαν; Το αν έχουν να δίνουν πενηντάευρα προκειμένου να τρέχουν σε γιατρούς για να πιστοποιήσουν τα προβλήματά τους το ρώτησαν; Ενδιαφέρθηκαν πραγματικά να δουν από κοντά τις συνθήκες που επικρατούν στο σπίτι του; Εκτός κι αν θεωρούν ότι κάποιος που παίρνει ψυχοφάρμακα για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μπορεί ξαφνικά να γίνει καλά. Έλεος. Κανένας δεν είναι υπέρ των συντάξεων μαϊμού ωστόσο ας ψάξουν καλύτερα τα αρχεία τους και τις περιπτώσεις και ας κόψουν κάποιους που βγήκαν σύνταξη αναπηρίας από τα σαράντα πέντε τους γιατί λέει έσπασαν το πόδι τους στη δουλειά!!! Εκεί πραγματικά θα επικροτήσουμε όλοι.
Ποιοι είναι οι πραγματικοί αλήτες;
Αυτοί που τα σπάνε στους δρόμους ή αυτοί που τους οδήγησαν εκεί;
Με τα προβλήματα που το τελευταίο διάστημα ταλανίζουν τη χώρα, με τις εκλογές και την ανάδειξη νέας πολλά υποσχόμενης κυβέρνησης, με την αγωνία για την εξάπλωση ή μη ιού της νέας γρίπης, με την οικονομική δυσπραγία των περισσότερων Ελλήνων και την προσπάθειά τους να καλύψουν τις βασικές τους τουλάχιστον ανάγκες, οι περισσότεροι έχουν σχεδόν ξεχάσει τα γεγονότα που πριν από ένα χρόνο τέτοια εποχή περίπου εξελίσσονταν σε κάθε πόλη της Ελλάδας.
Χωρίς να έχω καμιά πρόθεση να γίνω μάντης κακών, θεωρώ πως με τον ερχομό της 17ης Νοεμβρίου σε λίγες μέρες αλλά και της μαύρης επετείου του άδικου θανάτου του νεαρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον επόμενο μήνα, είναι παραπάνω κι από βέβαιο πως θα ξαναδούμε και πάλι ίδιες και ίσως ακόμα χειρότερες σκηνές στους δρόμους. Για άλλη μια φορά θα δούμε από τη μια νεαρούς να σπάνε ξένες περιουσίες και από την άλλη τους, όπως πάντα, παντογνώστες δημοσιογράφους και πολιτικούς να εξηγούν τις αιτίες αυτής της «επανάστασης» των νέων.
Το αποτέλεσμα όμως δε θα διαφέρει και πολύ από το περυσινό, για ακόμα μια φορά, άνθρωποι αθώοι θα δουν να καταστρέφεται η περιουσία τους και οι (ο θεός να τους κάνει) ειδικοί να μην έχουν καταλήξει σε κανένα χρήσιμο συμπέρασμα. Οι μεν δεξιοί θα αποκαλούν αλήτες και άχρηστους αυτά τα παιδιά και οι δε αριστεροί θα τα βάζουν με την αστυνομία και τη συμπεριφορά της απέναντι στους διαδηλωτές. Κι όμως, τα πράγματα είναι τόσο απλά και κατανοητά που αν κάποιοι αποφάσιζαν να βάλουν στην άκρη τον εγωισμό τους και να δεχτούν ότι και οι νέοι έχουν το δικαίωμα της γνώμης, δε θα είχαμε τέτοιες σκηνές τρόμου.
Αναρωτήθηκε άραγε κανένας από αυτούς που τα ξέρουν όλα, γιατί οι νέοι επιλέγουν αυτό τον τρόπο διαμαρτυρίας, αναρωτήθηκαν τι είναι αυτό που πραγματικά τα παιδιά αυτά θέλουν να βγάλουν προς τα έξω; Όχι βέβαια, κι αυτό γιατί έχουν μάθει να τα ξέρουν όλα οι ίδιοι λες και ένας νέος άνθρωπος δεν μπορεί να ξέρει περισσότερα από εκείνους, δεν μπορεί να έχει μια καλύτερη πρόταση από τη δική τους.
Ποια είναι η κοινωνία που αυτοί οι πολύξεροι παραδίδουν στα νέα αυτά παιδιά; Μια κοινωνία γεμάτη διαφθορά, μια κοινωνία γεμάτη επαγγελματίες κλέφτες τους οποίους δεν τους αγγίζει ποτέ ο νόμος. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα γλάστρα μέσα από το οποίο ένα παιδί δεν μπορεί να μάθει τίποτα αν πρώτα δεν κάνει πλούσιο κάποιον ιδιοκτήτη φροντιστηρίου. Ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας όπου ή πληρώνεις και ζεις ή δεν πληρώνεις και πεθαίνεις. Μια αγορά εργασίας όπου έχει δουλειά εκείνος που δέχεται να εργάζεται ως δούλος και όχι ως κανονικός υπάλληλος. Μια κοινωνία που θέλει σκλάβους τους νέους της και ποτέ δεν τους δίνει μια ευκαιρία να αποδείξουν την πραγματική τους αξία.
Βγαίνουν τα παιδιά αυτά στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τα μεγάλα ποσοστά της ανεργίας και τους αποκαλούν αλήτες, κάνουν κατάληψη στα σχολεία γιατί δεν έχουν αίθουσες, βιβλία και καθηγητές και τους αποκαλούν αλήτες. Αφού όλοι αυτοί που τόσα χρόνια έχουν στα χέρια τους την τύχη αυτής της χώρας δεν είναι αλήτες τότε γιατί κατάντησαν την πατρίδα μας έτσι, την πατρίδα που θα παραδώσουν σε αυτούς τους αλήτες που βγαίνουν στο δρόμο γιατί έχουν την προσδοκία ότι ο κόσμος αυτός μπορεί να γίνει καλύτερος; Ποιοι λοιπόν είναι οι πραγματικοί αλήτες αυτής της χώρας;
Κανείς δε διαφωνεί ότι στον κάθε τομέα, είτε αυτός είναι η πολιτική είτε είναι η εργασία είτε είναι οτιδήποτε άλλο, η εμπειρία κάποιων ανθρώπων είναι παραπάνω κι από απαραίτητη. Αλλά από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα φαίνεται ότι για να φέρει η εμπειρία αυτή τα επιθυμητά αποτελέσματα, πρέπει να συνοδεύεται και από τις φρέσκες ιδέες, τα καθαρά μυαλά. Πότε όμως είδατε στη χώρα μας να δίνεται ρόλος, θέση, φωνή και άποψη σε έναν νέο άνθρωπο; Ποτέ, πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι μέσα σε όλα, λες και τα νέα παιδιά δεν είναι δικά τους, λες και δεν τα κάνουν όλα γι’ αυτά, λες και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι αυτούς που αποκαλούν αλήτες, μόνο αλήτες δεν είναι. Είναι άνθρωποι που ζουν με το όνειρο ενός καλύτερου αύριο.
Ας πάψουν λοιπόν απλά να σχολιάζουν τα γεγονότα από τις καρέκλες τους στις μικρές οθόνες και ας σκύψουν με πραγματικό ενδιαφέρον πάνω στο πρόβλημα αυτό. Ας δουν που έφταιξαν οι ίδιοι και για ποιο λόγο επαναστατούν οι νέοι. Ας δώσουν επιτέλους φωνή σ’ αυτούς τους ανθρώπους και ας πάψουν να έχουν την εντύπωση ότι οι νέοι σπάνε βιτρίνες γιατί απλά δεν έχουν να κάνουν κάτι καλύτερο. Πίσω από τις κουκούλες εκείνων που κάθε τόσο βγαίνουν έξω και τα σπάνε κρύβονται αυτοί που εκ του ασφαλούς δικάζουν και καταδικάζουν εκείνους που απλά νιώθουν αδικημένοι από τη συμπεριφορά των μεγαλύτερων και ψάχνουν τρόπο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Όσο δεν τους δίνουν φωνή θα συνεχίζουν να εκφράζονται με αυτό τον τρόπο.

Σ. Καραχότζα
Παιχνίδια στη Θράκη για χάρη της τηλεθέασης
Τον πόλεμο κήρυξε στη Θράκη η εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα «Αθέατος Κόσμος» με ρεπορτάζ που έδωσαν λόγο σε όλα τα ακραία στοιχεία της περιοχής και από τις δύο πλευρές.
«Αδέλφια πάρτε τ’ άρματα»
Για άλλη μια φορά μεγαλοδημοσιογράφοι της Αθήνας οι οποίοι αναγάγουν τους εαυτούς τους σε «Θρακολόγους» επεχείρησαν να πολώσουν το κλίμα στην περιοχή φιλοξενώντας ό,τι πιο ακραίο στοιχείο διαθέτει ο τόπος εκτός, βέβαια, εξαιρέσεων.
Αγανάκτηση στο δημοκρατικό κόσμο της Θράκης, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, προκάλεσε η εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα, Αθέατος Κόσμος, που μεταδόθηκε την προηγούμενη βδομάδα, με αφορμή και τις δηλώσεις του πρέσβη Ζαχαράκη στην ίδια εκπομπή ο οποίος είπε πως «το παιχνίδι θα παιχτεί στη Θράκη» για να συμπληρώσει πως «δε χρειάζονται λεπτομέρειες, επειδή το έχουμε ήδη δει να συμβαίνει στο Κόσοβο».
Αυτό όμως δεν είναι παρά μία άποψη που εκφράστηκε από έναν, ομολογουμένως, διακεκριμένο διπλωμάτη. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι να υψώσουμε τη σημαία του πολέμου η απόσταση είναι μεγάλη. Άλλωστε ο κύριος Ζαχαράκης παρέλειψε να συμπληρώσει ότι το παιχνίδι παίζεται συνολικά στα Βαλκάνια και τη στρατηγική δεν τη χαράσσει η Τουρκία αλλά η μόνη, πλέον, υπερδύναμη. Το ζητούμενο είναι οι αντοχές των Βαλκανικών λαών σε αυτή τη σκακιέρα και οι κινήσεις τις οποίες θα πρέπει να κάνουν για να αποτρέψουν τα όποια σχέδια εξυφαίνονται.
Ο κύριος Χαρδαβέλας λοιπόν, αναλαμβάνοντας το ρόλο του προασπιστή της Θράκης, πριν από μία εβδομάδα επιχείρησε όχι να αναδείξει τα υπαρκτά ζητήματα από τη δράση του τουρκικού προξενείου, αφήνοντας βέβαια στο απυρόβλητο το ρόλο του ελληνικού παρακράτους, αλλά να αναδειχθεί ο ίδιος σε εθνικό σωτήρα, αγνοώντας πως αυτός ο τόπος πλήρωσε ακριβά τους «πατριώτες».
Την εκπομπή, είναι η αλήθεια, δεν την παρακολούθησα όλη. Και δεν την παρακολούθησα συνειδητά καθώς τα πρόσωπα που κλήθηκαν να εκθέσουν τις απόψεις του, κυρίως μέσω των ρεπορτάζ, είναι γνωστά στη μικρή μας κοινωνία. Είναι εκείνοι που, ένθεν κακείθεν, τόσα χρόνια καλλιεργούν ένα κλίμα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, εκείνοι που παίζουν τα παιχνίδια του τουρκικού και του ελληνικού παρακράτους, εκείνοι που προσπαθούν να διχάσουν μία κοινότητα η οποία πέρα από τη θρησκευτική της διαφορά δεν έχει άλλες αποστάσεις.
Όσον αφορά στο στούντιο πραγματικό ρεσιτάλ μισαλλοδοξίας και υπερεθνικισμού επέδειξαν τόσο ο κύριος Βελόπουλος όσο και ο κύριος Ντεντέ ενώ κάθε άλλη νηφάλια φωνή, όπως αυτή του κυρίου Παύλου, του κυρίου Ντόλιου και της κυρίας Καλιοντζή απλώς δεν μπόρεσαν να ακουστούν. Κι αυτό γιατί δεν το επέτρεψε ο ίδιος ο κύριος Χαρδαβέλας ο οποίος μάλιστα σε παρατήρηση του κυρίου Ντόλιου ότι η πραγματικότητα δεν έχει σχέση με την κινδυνολογία που αναπτύσσεται απάντησε ότι «η Θράκη βράζει». Και αναρωτήθηκα εκείνη τη στιγμή. Έχει ξεσπάσει πόλεμος, μας πήραν οι Τούρκοι και δεν το κατάλαβα; Ή τέλος πάντων μήπως εγώ ζω σε άλλη περιοχή και δεν είμαι κάτοικος της Θράκης; Αφού ο παρουσιαστής του Αθέατου Κόσμου μας είπε λίγο ως πολύ ότι εμείς οι ντόπιοι που καθημερινά δουλεύουμε, αγαπάμε, ονειρευόμαστε σε αυτό τον τόπο δεν ξέρουμε τι μας γίνεται και ο ίδιος κατέχει το αλάθητο και φυσικά τη γνώση.
Και αναρωτιέται ο απλός πολίτης. Τελικά ποιος εκφράζει το μουσουλμανικό στοιχείο της περιοχής; Ο κύριος Ντεντέ; Ποιος εκφράζει το χριστιανικό στοιχείο του τόπου μας; Ο κύριος Βελόπουλος; Ή μήπως όλοι εκείνοι που βγήκαν να μιλήσουν εκπροσωπώντας υποτίθεται τους κατοίκους της Θράκης των οποίων το ποιόν και οι ακραίες απόψεις είναι γνωστές;
Ο κύριος Χαρδαβέλας με τη συγκεκριμένη εκπομπή έπεσε σε ένα σοβαρό ολίσθημα. Θέλοντας να κερδίσει νούμερα τηλεθέασης έβαλε σε κίνδυνο την ομαλή συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων. Ευτυχώς σε αυτή την περιοχή οι άνθρωποι δεν επηρεάζονται από τις εθνικιστικές υστερίες ορισμένων. Ευτυχώς η πλειοψηφία του κόσμου είναι ειρηνικοί πολίτες που σέβονται την ιδιαιτερότητα του άλλου, που σέβονται τη διαφορετική θρησκεία, το διαφορετικό πολιτισμό, τη διαφορετική νοοτροπία, τη διαφορετική κουλτούρα, το δικαίωμα του καθενός να νιώθει όπως ο ίδιος πιστεύει.
Όμως κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι το ίδιο νηφάλια θα αντιδράσουν και εκείνοι που υψώνουν τις σημαίες του διαχωρισμού. Ποιος μπορεί να διασφαλίσει ότι τέτοιου είδους εκπομπές δε θα κάνουν τους θερμοκέφαλους να δημιουργήσουν επεισόδια τα οποία θα κληθεί να πληρώσει το σύνολο του πληθυσμού; Και ποιος είναι εκείνος τελικά που νομιμοποιείται να υποδαυλίζει καταστάσεις παρελθόντων ετών διαχωρίζοντας τους πολίτες σε «καλούς» και «κακούς»; Χαράσσοντας και πάλι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους και υψώνοντας τις μπάρες εκεί από όπου καταργήθηκαν; Και τελικά ποιος είναι εκείνος που νομιμοποιεί κάθε κύριο Ντεντέ και κάθε κύριο Βελόπουλο να κάνουν τα εθνικιστικά τους παιχνίδια σε βάρος της ομαλής συμβίωσης στην περιοχή;
Δυστυχώς μόνο ένας ο οποίος δε γνωρίζει τον πλούτο αυτού του τόπου, αυτός που αντιλαμβάνεται τη Θράκη μόνο ως μια καλή ευκαιρία υψηλών τηλεθεάσεων, που αντιμετωπίζει εθνικά ζητήματα με επιπολαιότητα και χωρίς γνώση της πραγματικότητας. Τελικά μόνο εκείνος που απλώς ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ. Ή ίσως δεν τον συμφέρει να ξέρει.
Για άλλη μια φορά μεγαλοδημοσιογράφοι της Αθήνας έπαιξαν παιχνίδια στην πλάτη ενός τόπου πολύπαθου που το μόνο που του χρειάζεται είναι μια σοβαρή αναπτυξιακή διαδικασία η οποία θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής όλων των πολιτών και θα καταστήσει την περιοχή οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο των χωρών με τις οποίες συνορεύει. Μία τέτοια θεώρηση όμως δεν «πουλάει». Γι αυτό και ο κύριος Χαρδαβέλας επέλεξε να χτυπήσει τα τύμπανα και να βάψει τα πρόσωπά μας με τα χρώματα του πολέμου.

Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
Ξάνθη δεν είναι μόνο το κέντρο της πόλης
Μπορεί τον τελευταίο χρόνο να γίνεται μια προσπάθεια ανάπλασης του κέντρου της Ξάνθης που σύμφωνα με τη δημοτική αρχή θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της πόλης, προς το καλύτερο φυσικά, ωστόσο οι πολίτες και κυρίως όσοι για οποιονδήποτε λόγο επισκέπτονται συχνά το κέντρο είναι αγανακτισμένοι από την όλη εικόνα του και από το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί καθημερινά. Για την ώρα πάντως η μοναδική απάντηση της δημοτικής αρχής στα όποια παράπονα είναι πως θα πρέπει όλοι να περιμένουμε την ολοκλήρωση των εν εξελίξει έργων και στη συνέχεια να τα κρίνουμε, άποψη που από μια πλευρά είναι και σωστή οπότε δεν έχουμε παρά να κάνουμε λίγους ακόμα μήνες υπομονή μέχρι να δούμε το κέντρο της Ξάνθης στην τελική του μορφή.
Βέβαια Ξάνθη δεν είναι μόνο το κέντρο της και εδώ ακριβώς είναι η ένσταση πολλών Ξανθιωτών οι οποίοι βλέπουν μια δημοτική αρχή που ρίχνει όλη τη βαρύτητα και ταυτόχρονα όλο το χρήμα αδιαφορώντας για όλη την υπόλοιπη πόλη. Πρόσφατα η Τ και το Κανάλι 6 είχαν φέρει στο φως της δημοσιότητας το μαύρο χάλι της οδού Κουντουριώτη όπου θα μπορούσε να πει με μεγάλη ευκολία και πάντα με βάση την εικόνα που αντικρίζει, ότι εκεί δεν έχουμε δρόμο με λίγες λακκούβες αλλά λακκούβα με λίγο δρόμο. Φυσικά παρά τη δημοσιότητα που πήρε η κακή κατάσταση της συγκεκριμένης οδού, για την ώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου δεν έχουν κινηθεί ώστε να αλλάξει η κατάσταση αυτή.
Αντιθέτως παράπονα ανάλογα με αυτά των κατοίκων της οδού Κουντουριώτη εκφράζουν και οι κάτοικοι της οδού Τζαβέλα οι οποίοι πραγματικά παρακαλούν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να φέρουν στη δημοσιότητα και το δικό τους πρόβλημα. Ειδικότερα εκφράζουν παράπονα για τον ελλιπή φωτισμό του δρόμου, για τις πολλές λακκούβες που και με το παραμικρό μαζεύουν νερό και μεγάλο κίνδυνο αποτελούν για πεζούς και οδηγούς. Σε όλα αυτά προσθέστε και τα άθλιας κατάστασης πεζοδρόμια που εδώ και χρόνια μένουν ημιτελή.
Πραγματικά είναι να απορεί κανείς με τη συμπεριφορά αυτή του δήμου Ξάνθης ο οποίος προφανώς θεωρεί κατοίκους της πόλης μόνο όσους ζουν στο κέντρο και αδιαφορεί για όλους τους υπόλοιπους. Πρέπει όμως οι του δήμου και πρωτίστως ο ίδιος ο Δήμαρχος να καταλάβει δυο πολύ βασικά πράγματα. Πρώτον ότι όλοι οι κάτοικοι μιας πόλης έχουν δικαίωμα σε καλύτερες υποδομές και δεύτερον ότι δε γίνεται μια ζωή οι πολίτες της Ξάνθης να αναζητούν λύση στα προβλήματά τους μέσα από τις εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια.
Καλά είναι τα έργα στο κέντρο της πόλης και πραγματικά ευχόμαστε στο δήμαρχο, οι όποιες αλλαγές να έχουν σαν αποτέλεσμα ένα ανθρώπινο κέντρο αλλά μαζί με αυτό θα πρέπει η δημοτική αρχή να ενδιαφερθεί και για τα προβλήματα των υπόλοιπων περιοχών. Εκτός κι αν στις επόμενες δημοτικές εκλογές ο Δήμαρχος σκοπεύει να ζητήσει μόνο την ψήφο εκείνων που κατοικούν στο κέντρο. Και έτσι να είναι όμως, ένας δήμαρχος οφείλει να δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον για όλους τους δημότες του.

Σ. Καραχότζα
Την αφερεγγυότητα εργολάβου καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες
Ήταν μόλις λίγα χρόνια πριν όταν οι παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση πήραν τα δάνεια από το περιβόητο ΕΙΥΑΠΟΕ προκειμένου να χτίσουν το σπιτάκι τους που θα στέγαζε τα όνειρα και τις ελπίδες τους για μια νέα αρχή.
Με την έγκριση λοιπόν των δανείων συνάπτουν συμβόλαια με συγκεκριμένο εργολάβο, στο οποίο αναφέρεται ρητώς ότι οι ασφαλιστικές εισφορές βγαίνουν στο όνομα του ιδιοκτήτη, τις επιβαρύνεται όμως ο εργολάβος σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Δυστυχώς όμως ο εργολάβος αντί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του την κοπανάει, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να σύρονται πλέον στο αυτόφωρο, όπως καταγγέλλει η μητέρα του κυρίου Χιονίδη, αφού καλούνται να καταβάλλουν εκ νέου τα ποσά που ήδη πλήρωσαν.
«Ήρθε η αστυνομία και σήκωσε το παιδί που κοιμότανε και δεν ήθελε να πάει», λέει: «μαμά είναι από το ΙΚΑ». Εγώ δεν τους πίστεψα και είπα: «να πας παιδί μου να δεις τι έγινε» και πήρε το παιδί και τον πήγανε μέσα και τότε τους ρώτησα «γιατί, για ποιο λόγο αφού εκείνος πήρε τα λεφτά του, τα πληρώσαμε όλα και τώρα τον κυνηγάμε, δεν μπορούμε να τον βρούμε τον εργολάβο. Εμείς τον πληρώσαμε, εκείνος έπρεπε να τα πληρώσει όλα, εμείς δεν ξέραμε, μετά μαζεύτηκαν τα λεφτά και μας έστειλαν χαρτί, είδαμε το ποσό (10.000 ευρώ), από πού θα τα βρούμε εμείς να τα πληρώσουμε; Δεν μπορώ, είμαι χήρα έχω τρία αγόρια, είμαι άνεργη και ούτε τα παιδιά μου δουλεύουν, ένα χρόνο κάθονται τα παιδιά χωρίς δουλειά, που θα τα βρω εγώ τα λεφτά για να πληρώσω το ΙΚΑ, σας παρακαλώ βοηθήστε μας, δεν ξέρω τι θα κάνουμε. Όπου και να πάμε το παιδί δεν μπορεί να πάει πουθενά έξω, έχω το ένα το παιδί στη Γερμανία και δεν μπορεί να πάει το άλλο να δουλέψει, θα τον πιάσουν και θα τον βάλουν ξανά μέσα. Αυτή τη στιγμή ο γιος μου είναι στη φυλακή, στην Ξάνθη. Εγώ θα πάω στο ΙΚΑ να ρωτήσω, θα μου πουν έλα να κάνεις ρύθμιση. Πώς θα κάνω ρύθμιση αφού δε δουλεύω, τα παιδιά δε δουλεύουν, πώς θα κάνω ρύθμιση; Και εκατό ευρώ να είναι δεν έχω να τα πληρώσω, δεν έχω ούτε ρεύμα».
Η περίπτωση όμως του κυρίου Χιονίδη δεν είναι η μοναδική, αφού όπως καταγγέλλει η κυρία Καίτη Κεσσίδου πρόεδρος του Συλλόγου Παλιννοστούντων «Η Φλόγα», και άλλοι Παλιννοστούντες έπεσαν θύματα της αφερεγγυότητας του εργολάβου και καλούνται τώρα να καταβάλουν εκ νέου τα ποσά στο ΙΚΑ τα οποία ήδη πλήρωσαν.
«Έχουμε και άλλες περιπτώσεις, είναι 5-6 οικογένειες εδώ στη Γενισέα και 10 οικογένειες περίπου στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ. Είναι στην ίδια κατάσταση. Δηλαδή οι άνθρωποι τρέμουν, δεν μπορούν να κοιμηθούν γιατί ανά πάσα στιγμή μπορούν να έρθουν και να τους συλλάβουν και αυτούς. Το ίδιο συμβαίνει και με την κυρία αυτή. Βρίσκεται στην ίδια κατάσταση. Τι μπορεί να γίνει; Σε τι μπορεί να βοηθήσει το κράτος αφού από τη μέρα που ήρθαμε, δεν τηρεί τις υποσχέσεις του, για να πάω και σε αυτό το θέμα. Βέβαια αυτό το θέμα που προέχει είναι να βοηθήσουμε να βγει το παιδί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αλλά χρεωθήκαμε πολλές οικογένειες με αυτά τα δάνεια. Από τη μια δεν τηρούν οι εργολάβοι τις υποσχέσεις τους και από την άλλη μας πνίγει η ανεργία, δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις δόσεις. Δηλαδή τι μπορεί να γίνει; Να βρεθεί κάποια λύση να βοηθηθούν οι Παλιννοστούντες. Ειδικά στη βόρεια Ελλάδα είναι σε χάλια κατάσταση. Σε όποια οικογένεια και να πάτε είναι άνεργοι, είναι χρεωμένοι και οι υποσχέσεις από το κράτος ότι θα δοθούν κάποια σπίτια, δεν τηρήθηκαν και περιμένουνε».
Πέρα όμως από το ηθικό ζήτημα της υπόθεσης, καθώς άνθρωποι άνεργοι οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες καλούνται να πληρώσουν τις ατασθαλίες ανθρώπων που σε συγκεκριμένες εποχές ευνοήθηκαν ιδιαίτερα καθώς τους ανέθεταν έργα τεράστιων προϋπολογισμών, ανακύπτει και θέμα ανθρωπιάς για την ημέρα που επέλεξαν οι αρμόδιες αρχές να κινήσουν τη διαδικασία του αυτόφωρου καθώς η προσαγωγή του νεαρού στα κρατητήρια ημέρα Παρασκευή σημαίνει αυτόματα και παραμονή του καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Και αναρωτιέται εύλογα ο καθένας. Δεν μπορούσαν να περιμένουν τουλάχιστον έως τη Δευτέρα που είναι ανοικτά τα δικαστήρια, όταν περίμεναν ολόκληρα χρόνια προκειμένου να κινήσουν τη διαδικασία;

Μ. Κώστογλου
Άλλη μια τρύπα στο νερό
Φορτώνουμε στους άλλους τα δικά μας λάθη
Για άλλη μια φορά το μειονοτικό ζήτημα της Θράκης βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Αυτή τη φορά το σημαντικό αυτό θέμα έφερε στη δημοσιότητα η εκπομπή ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ μετά από τετραήμερο ρεπορτάζ που πραγματοποίησε η δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής σε Κομοτηνή και Ξάνθη.
Εκείνο που μου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η άρνηση των τοπικών πολιτικών παραγόντων όχι μόνο να παραβρεθούν ως καλεσμένοι στην εκπομπή αυτή αλλά ακόμα και να δώσουν μια συνέντευξη για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως ο ίδιος ο παρουσιαστής αποκάλυψε, δε δέχτηκαν να έχουν την οποιαδήποτε συμμετοχή στη συγκεκριμένη εκπομπή οι κύριοι Στυλιανίδης, Χατζηοσμάν, Ιλχάν, Κοντός, Καραχασάν και Ξυνίδης. Μάλιστα ο τελευταίος, μετά και τη θέση που πήρε μέσα στο ΠΑΣΟΚ, είχε έναν παραπάνω λόγο να μιλήσει για το μειονοτικό ζήτημα και να πει δημόσια τις θέσεις και τις απόψεις του.
Γιατί λοιπόν όλοι οι προαναφερόμενοι αρνήθηκαν να μιλήσουν για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης; Τι είναι αυτό που τους φοβίζει; Μου είναι τρομερά δύσκολο να πιστέψω πως δεν το γνωρίζουν το θέμα και γι’ αυτό δε μίλησαν. Μήπως δεν ήθελαν να έρθει στο φως της δημοσιότητας και το δικό τους μερίδιο ευθύνης για ό,τι σήμερα γίνεται στη Θράκη;
Εντάξει, για τους χριστιανούς πολιτικούς μπορώ να δεχτώ ότι απλά θέλησαν να κρατήσουν μια σχετική απόσταση από το θέμα αυτό και να μην εμπλακούν σ’ αυτό. Οι μουσουλμάνοι πολιτικοί, αυτοί που με τόσο πάθος και τόση θέρμη αποκαλούν τη μειονότητα αυτή ως τουρκική, γιατί δε βγήκαν να τα πουν και δημόσια; Δηλαδή ο τσαμπουκάς τους φτάνει μόνο μέχρι τις κλειστές συγκεντρώσεις που κάνουν; Μόνο εκεί τολμούν να πουν όσα κατά καιρούς λένε; Μήπως δε θέλουν να μάθει όλη η Ελλάδα ποιοι ακριβώς είναι και τι πρεσβεύουν στη Θράκη; Εγώ ξέρω πως ο σωστός και έντιμος πολιτικός, υποστηρίζει μέχρι τέλους τις θέσεις του όσο προκλητικές κι αν είναι αυτές.
Βέβαια και από αυτούς που παραβρέθηκαν στην εκπομπή δεν ακούστηκαν και πολλά με τα οποία να συμφωνώ. Ίσως για τις ακραίες θέσεις που ακούστηκαν από τους περισσότερους καλεσμένους να φταίει και η ίδια η ροή της εκπομπής καθώς και το γεγονός ότι δεν προβλήθηκε όλο το υλικό που η δημοσιογραφική ομάδα είχε μαζέψει κατά τη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής της στη Θράκη.
Φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο στον κύριο Ντεντέ με τον οποίον είναι γνωστό ότι διαφωνώ σε πολλές από τις θέσεις του. Για παράδειγμα, τοποθετήσεις σαν κι αυτή του κυρίου Βελόπουλου ο οποίος αναφερόμενες στον κύριο Ντεντέ είπε «αυτή είμαστε σαν χώρα και σε όποιον αρέσουμε, αν δε μας θέλετε μαζέψτε τα μπογαλάκια σας και δρόμο» εμένα προσωπικά αλλά και κανέναν Πομάκο φαντάζομαι, δε μας αγγίζουν και δεν τις συμμεριζόμαστε. Δέχομαι ότι ο βασικός κανόνας μιας δημοκρατίας είναι να υπερισχύει η άποψη της πλειοψηφίας αλλά κατά την ταπεινή μου άποψη, δημοκρατία δε σημαίνει απλά πλειοψηφία. Το κύριο μέλημα μιας δημοκρατικής χώρας είναι να λαμβάνει σοβαρά υπόψη και τις θέσεις της μειοψηφίας και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ικανοποιήσει, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, και αυτές.
Το να δηλώνει ο κύριος Ντεντέ και ο κάθε κύριος Ντεντέ Τούρκος, είναι απόλυτο δικαίωμά του και μέσα σε μια δημοκρατική χώρα κανένας δεν έχει το δικαίωμα να του το στερήσει. Αντιθέτως πρέπει να σεβαστούμε τα πιστεύω του αρκεί βέβαια αυτό να γίνεται με όλες τις μειονοτικές ομάδες. Όπως εγώ ως Έλληνας Πομάκος έχω κατά καιρούς ζητήσει δημόσια το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζομαι ως Πομάκος, το ίδιο δικαίωμα έχουν κι αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους Τούρκο. Τοποθετήσεις σαν κι αυτή του κυρίου Βελόπουλου μόνο κακό μπορούν να κάνουν στη Θράκη.
Εξάλλου δε θα πρέπει στο Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό να ξεχνάνε τόσο εύκολα τον τρόπο με τον οποίο φέρθηκαν πριν από μερικά χρόνια σε κάποιους Πομάκους, δε θα πρέπει να ξεχνάνε ποιόν είχαν υποψήφιο βουλευτή στην Ξάνθη στις εθνικές εκλογές του 2007. Μήπως θέλουν να τους τα θυμίσω όλα αυτά; Πως λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί έγιναν τόσο θερμοί υποστηριχτές των Πομάκων; Γιατί κάθε φορά που γίνεται κουβέντα για τη Θράκη, εκείνοι πρέπει να εμφανίζονται ως οι μοναδικοί που αγαπάνε την Ελλάδα και τους μουσουλμάνους της Θράκης;
Από την άλλη ο κύριος Ντόλιος, βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος προς τιμήν του δέχτηκε να παραβρεθεί στην εκπομπή, ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε πως όλα είναι τέλεια και όλα είναι υπό έλεγχο στη Θράκη. Αν η θέση αυτή του κυρίου Ντόλιου είναι και η επίσημη θέση της κυβέρνησης, τότε μάλλον ο Γιώργος Παπανδρέου θα κάνει όλα τα χατιράκια στους δύο μειονοτικούς βουλευτές του.
Όχι ότι η κατάσταση είναι τραγική, ωστόσο κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν υπάρχει μια δράση του τουρκικού προξενείου η οποία υπερβαίνει τα προβλεπόμενα όρια, κανένας δεν μπορεί να πει ότι εδώ και πολλά χρόνια στη Θράκη δεν γίνεται μια συστηματική προσπάθεια εκτουρκισμού όλων των μουσουλμάνων. Όποιος το ισχυρίζεται αυτό του συνιστώ να επισκεφτεί άμεσα κάποιον οφθαλμίατρο.
Όσο για τον κύριο Ντεντέ τον οποίον για άλλη μια φορά τα αθηναϊκά κανάλια δείχνουν να προτιμούν, δεν μπορώ να καταλάβω από πού έβγαλε το συμπέρασμα ότι στη χώρα αυτή του απαγορεύουν να αισθάνεται και να δηλώνει Τούρκος. Εδώ ισχύει το ακριβώς αντίθετο, το ελληνικό κράτος δηλαδή ενισχύει της επικράτηση της τουρκικής συνείδησης και αντικρούει όλες τις υπόλοιπες. Όσο για βίντεο που προβλήθηκαν με πρωταγωνιστή τον κύριο Ντεντέ, ο καθένας έβγαλε τα συμπεράσματά του και κάθε δικό μου σχόλιο περισσεύει.
Ένας άλλος εκ των καλεσμένων της εκπομπής, ο κύριος Θεοδωρίδης αν δεν κάνω λάθος, έκανε λόγο για αναγνώριση του τουρκικών συλλόγων στη Θράκη αφού ήδη έχουν αναγνωριστεί οι αντίστοιχοι σύλλογοι των Πομάκων. Ίσως να του διαφεύγει του κυρίου Θεοδωρίδη μια βασική λεπτομέρεια. Ο προσδιορισμός κάποιων ανθρώπων ως Πομάκοι ή κάποιων συλλόγων ως πομάκικοι δεν παραπέμπει σε άλλο έθνος, ενώ αυτός του τουρκικού ασφαλώς παραπέμπει σε άλλο κράτος και στα δικά του συμφέροντα. Με πιο απλά λόγια, οι Πομάκοι ποτέ δεν ισχυρίστηκαν ότι είναι διαφορετικό έθνος ενώ οι τουρκικής συνειδήσεως μουσουλμάνοι της Θράκης αυτό ακριβώς λένε, ότι ανήκουν σε ένα άλλο κράτος.
Επίσης άκουσα τον κύριο Θεοδωρίδη να κάνει λόγο για δίγλωσσα νηπιαγωγεία για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Καλά κάνει και το λέει και εγώ πιστεύω πως αυτό θα πρέπει να γίνει κάποια στιγμή πράξη. Εκείνο που εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω είναι γιατί θα πρέπει ντε και καλά η δεύτερη διδαχθείσα γλώσσα να είναι η τουρκική. Γιατί θα πρέπει ένας Έλληνας δηλαδή να διδάσκεται με το ζόρι την τουρκική γλώσσα; Ο κύριος Θεοδωρίδης που με τόση ευκολία μιλάει για ένα ζήτημα το οποίο δεν κατέχει, θα πρέπει να ρίξει μια ματιά στη συνθήκη της Λοζάνης η οποία μιλάει καθαρά για διδασκαλία της μητρικής γλώσσας στα μειονοτικά σχολεία. Τους Πομάκους τους ρώτησε ο κύριος Θεοδωρίδης ποια είναι η μητρική τους γλώσσα; Δύο από τους συνεντευξιαζόμενους, ο κύριος Τσετίν και ο κύριος Μετέ, μπορεί θεωρητικά να ανήκουν στο ίδιο στρατόπεδο, ωστόσο οι απόψεις τους είναι διαφορετικές. Προς μεγάλη μου έκπληξη άκουσα τον κύριο Τσετίν να λέει ξεκάθαρα ότι η συνθήκη της Λοζάνης προσδιορίζει τη μειονότητα της Θράκης ως μουσουλμανική αλλά ο ίδιος τη θεωρεί τουρκική κι αυτό ασφαλώς είναι δικαίωμά του να το πιστεύει, εξάλλου όλοι μας έχουμε μια γνώμη και δεν είναι κακό να τη λέμε. Από την άλλη όμως άκουσα τον κύριο Μέτε να λέει ότι η συνθήκη της Λοζάνης προσδιορίζει τη μειονότητα της Θράκης ως τουρκική άρα οι απόψεις τους στο θέμα αυτό είναι διαφορετικές. Μήπως τελικά και οι ίδιοι δεν ξέρουν τι λένε και τι πιστεύουν; Επίσης ο κύριος Μέτε έκανε λόγο και για Τούρκους δασκάλους στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης. Πάλι καλά δηλαδή που δε ζητάει και τον Τούρκο Πρωθυπουργό στη Θράκη.
Στη ίδια εκπομπή όμως αποκαλύφθηκαν πολλά και για το ρόλο της κυρίας Μπακογιάννη στη Θράκη και για ποιο λόγο τη στηρίζουν ορισμένοι μειονοτικοί για την εκλογή της στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Αφού δεν είχε αφήσει απραγματοποίητο κανένα από τα αιτήματά τους, μάλιστα αν δεν την προλάβαιναν οι εκλογές, θα είχε προχωρήσει και στην εκλογή του μουφτή αντί για το διορισμό του, κάτι που είναι και ένα πάγιο αίτημα της Άγκυρας. Αυτή ήταν η εξωτερική πολιτική του Μητσοτακισμού, ό,τι θέλει η Άγκυρα.
Εκείνο που δεν κατάλαβα είναι γιατί όλοι τα βάζουν με το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και μάλιστα ορισμένοι ζητούν και την άμεση απομάκρυνσή του. Δε λέω ότι υπάρχει και κανένας σοβαρός λόγος για την ύπαρξη του συγκεκριμένου προξενείου, λέω ότι δεν μπορούμε να κατηγορούμε ένα προξενείο που απλά στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της πατρίδας του, εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα λάθη, τις παραλείψεις και τις εσκεμμένες εις βάρος των μουσουλμάνων της Θράκης ενέργειες της ελληνικής πολιτείας. Όταν εμείς ως κράτος επιτρέπουμε στον καθένα να κάνει ό,τι του αρέσει εντός της πατρίδας μας, δε γίνεται να ρίχνουμε όλη την ευθύνη σε εκείνον.
Μήπως το ίδιο το ελληνικό κράτος οδηγεί τους μουσουλμάνους της Θράκης προς τον εκτουρκισμό τους διδάσκοντάς τους την τουρκική γλώσσα και μάλιστα τη στιγμή που δεν είναι υποχρεωμένο με βάση τη συνθήκη της Λοζάνης; Μήπως το ίδιο το ελληνικό κράτος, μέχρι και πριν από μερικά χρόνια αντιμετώπιζε τους ανθρώπους αυτούς σαν ξένο σώμα στη χώρα αυτή, τη στιγμή που το τουρκικό κράτος τους αγκάλιαζε; Μήπως ακόμα και στις μέρες μας το ελληνικό κράτος υπολογίζει περισσότερο εκείνους που φωνάζουν ότι είναι Τούρκοι παρά εκείνους που αισθάνονται και το φωνάζουν ότι είναι Έλληνες; Πως λοιπόν έτσι ξαφνικά μας φταίει το τουρκικό προξενείο για τη δική μας βλακεία;
Πραγματικά δεν κατάλαβα γιατί η συγκεκριμένη εκπομπή αφιέρωσε όλο της το χρόνο για το τι κάνει το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή και έγινε ελάχιστη αναφορά στο τι δεν κάνει η Ελλάδα γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί ως λαός έχουμε αυτή την κακή συνήθεια, τα δικά μας λάθη να τα φορτώνουμε σε άλλους; Πολύ καλά κάνει το τουρκικό προξενείο και μπράβο του που με τόσο θέρμη υποστηρίζει τα συμφέροντα της πατρίδας του. Μακάρι κι εμείς ως χώρα να είχαμε ανθρώπους οι οποίοι όχι εκτός αλλά εντός συνόρων θα έδειχναν το ίδιο ενδιαφέρον για την πατρίδα τους. Αντί να προσπαθήσουμε να τους μιμηθούμε, εμείς απλά τους κατηγορούμε.
Επίσης δεν είδα να γίνεται κάποια σοβαρή αναφορά στο τεράστιο πρόβλημα της παιδείας λες και δε ξέρουν πως ο βασικότερος παράγοντας για να αναπτυχθεί σωστά μια κοινωνία είναι η σωστή και επαρκής μόρφωσή της. Θα ήταν άραγε το ίδιο εύκολο για τους ανθρώπους της Άγκυρας να εκτουρκίζουν σε καθημερινή βάση τους μουσουλμάνους της Θράκης αν το ελληνικό κράτος είχε φροντίσει εδώ και δεκαετίες να τους παρέχει μια σωστή εκπαίδευση; Όχι βέβαια. Είναι το ίδιο εύκολο να αποπροσανατολίσει κανείς έναν μορφωμένο άνθρωπο απ’ ότι έναν αγράμματο; Όχι βέβαια.
Γιατί λοιπόν τους κάνει τόση εντύπωση που πολλοί μουσουλμάνοι πείθονται με τόσο εύκολο τρόπο ότι είναι Τούρκοι; Εγώ δε βλέπω κάτι το παράλογο, οι περισσότεροι από αυτούς είναι ζήτημα αν έχουν τελειώσει το δημοτικό, άρα λίγο πατώντας πάνω στο θρησκευτικό τους αίσθημα, λίγο δίνοντάς τους τη βοήθεια που ποτέ δεν τους έδωσε η ίδια τους η πατρίδα, πείθονται και το πιστεύουν πλέον απόλυτα, ότι είναι Τούρκοι και όχι Έλληνες. Πως λοιπόν το δικό μου το παιδί θα πεισθεί ότι είναι ελληνόπουλο όταν από τα έξι του χρόνια είναι υποχρεωμένο να διδαχθεί την τουρκική γλώσσα την οποία μέχρι τότε δε μίλησε ποτέ του; Πως κάποιοι έχουν την απαίτηση από τους ανθρώπους αυτούς να αισθανθούν Έλληνες όταν οι ίδιοι τους σπρώχνουν προς την Τουρκία;
Εγώ ξέρω πως σε μια δημοκρατική χώρα δίνεις το δικαίωμα σε έναν μουσουλμάνο να δηλώνει Τούρκος αλλά από την άλλη δίνεις το αντίστοιχο δικαίωμα και σε εκείνον που για οποιονδήποτε λόγο δεν αισθάνεται Τούρκος και θέλει να το πει. Ως δημοκρατική χώρα βρίσκεις τον τρόπο να δώσεις τουρκόφωνη εκπαίδευση σε όσους το επιθυμούν αλλά δίνεις και ελληνόφωνη εκπαίδευση σε όσους θέλουν να διδάσκονται την επίσημη γλώσσα της πατρίδας τους. Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις για ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία στα χωριά των μουσουλμάνων, το ελληνικό κράτος εξακολουθεί να εξυπηρετεί μόνο τους συνειδησιακά Τούρκους μουσουλμάνους της Θράκης, αδιαφορώντας για όλους τους υπόλοιπους.
Μάλιστα δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δούμε και τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία, με τη δεύτερη γλώσσα φυσικά να είναι η τουρκική και έτσι να ολοκληρωθεί το έγκλημα αυτό εις βάρος των μουσουλμάνων εκείνων που ακόμα έχουν στην καρδιά τους την Ελλάδα, παρόλο που εκείνη μόνο ως παιδιά της δεν τους βλέπει. Βέβαια ίσως για την ώρα να φαίνονται κάπως παράλογα τα όσα ακούγονται για Κοσοβοποίηση της Θράκης αλλά ως σενάριο δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει, ειδικά αν σκεφτούμε ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δε βασίζεται πάνω σε σχεδιασμούς που έχουν ως βάση το αύριο αλλά πάνω σε μακροχρόνιους σχεδιασμούς.

Σ. Καραχότζα
Κατακλύζουν το Πόρτο Λάγος τα σκουπίδια του παζαριού
Με αφορμή την καταγγελία κατοίκων του Πόρτο Λάγος για υπερβολική ρύπανση του λιμανιού και των γύρω χώρων από σκουπίδια που προέρχονται από το κυριακάτικο παζάρι, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Χατζόπουλος, απαντά στις φωνές που λένε πως το Ταμείο και ο δήμος Αβδήρων έχουν λάβει ελλιπή μέτρα ως προς την καθαριότητα του χώρου.
«Εγώ δεν πιστεύω ότι οι κάτοικοι καταγγέλλουν τη λειτουργία του παζαριού αλλά απλά ενδιαφέρονται για να λειτουργήσει καλύτερα» δηλώνει και συνεχίζοντας αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και υποστηρίζει πως λόγω της μη περίφραξης του χώρου και των καιρικών συνθηκών όπως οι δυνατοί άνεμοι της περιοχής, είναι λογικό να διασκορπίζονται τα σκουπίδια που προκαλούνται από τη λειτουργία του παζαριού.
Στο παρελθόν βέβαια έχει γίνει προσπάθεια για να μην πηγαίνουν τα σκουπίδια μέσα στο λιμάνι και να δημιουργείται πρόβλημα με τις σακούλες που μπλοκάρουν τις μηχανές των καϊκιών, τοποθετώντας ένα δίχτυ περιμετρικά του λιμανιού με ύψος 1,20 μέτρα, που όμως δεν μπορεί να εμποδίσει τα σκουπίδια όταν υπάρχουν δυνατοί άνεμοι.
Ένα ακόμη πρόβλημα είναι και η μη ύπαρξη χώρων υγιεινής. Παλαιότερα υπήρχαν χημικές τουαλέτες, που μόνο χώρο υγιεινής δε θύμιζαν, οι οποίες όμως απομακρύνθηκαν και πλέον σύμφωνα με τον κ. Χατζόπουλο, θα αντικατασταθούν με εξωτερικές τουαλέτες νέας τεχνολογίας που θα ανακυκλώνουν τα λύματα.
Την περιοχή καθαρίζουν μετά το πέρας κάθε παζαριού 4 δημοτικοί υπάλληλοι που όμως δεδομένης της μεγάλης έκτασης που καταλαμβάνει δεν επαρκούν.
Ο κ. Χατζόπουλος επικαλείται και την ευαισθησία των ίδιων των μικροπωλητών στο να μαζεύουν στο τέλος τα σκουπίδια τους και δεν τάσσεται υπέρ της άποψης κάποιων κατοίκων ότι οι μικροπωλητές θα πρέπει να αναγκάζονται στη συγκομιδή των σκουπιδιών τους υπό την απειλή ότι αν δεν το κάνουν δε θα ξανασυμμετάσχουν στο παζάρι.
«Αυτή η κυριακάτικη ανοιχτή αγορά έχει δώσει πνοή στο Πόρτο Λάγος και αποτελεί σημείο επίσκεψης για ανθρώπους από όλη την περιφέρειά μας και σχεδιάζουμε να γίνει ακόμα καλύτερη» δηλώνει και ταυτόχρονα καλεί όλους τους κατοίκους να παραθέσουν και τις δικές του ιδέες, λέγοντας πως πριν φτάσουμε να διαμαρτυρόμαστε και να φωνάζουμε καλύτερο είναι να συζητάμε.

Σε έργα ανάπτυξης της περιοχής προσανατολίζεται το Λιμενικό Ταμείο
«Αυτούς τους μήνες που είμαστε εδώ δεν έχουμε μείνει με σταυρωμένα χέρια. Έχουν δουλέψει όλα τα παιδιά και προσπαθούμε να βάλουμε όλα τα πράγματα σε μια καλή σειρά. Ήδη αρχίσαμε και πληρώνουμε παλιούς λογαριασμούς και προχωράμε μπροστά» δηλώνει ο κ. Χατζόπουλος, τονίζοντας μάλιστα πως παράλληλα θα έπρεπε να υπάρξει περισσότερη βοήθεια και από τους άλλους φορείς, όπως περιφέρεια, νομαρχία και υπουργείο.
Το λιμάνι του Πόρτο Λάγος έχει χαρακτηριστεί εθνικής σημασίας, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να μπει σε μεγάλα έργα που θα αλλάξουν τη ροή και τη φύση του λιμανιού.
Τα δύο κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το λιμάνι του Πόρτο Λάγος είναι η εκβάθυνσή του και το γεγονός ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τη ζήτηση που έχει λόγω της κατασκευής του.
Έτσι, προκειμένου να εξαλείψουν αυτά τα προβλήματα, το Λιμενικό Ταμείο προτείνει την επέκταση του κρηπιδώματος προς τα ανατολικά.
Ακόμη ένα πρόβλημα όμως είναι και η ασφάλεια του λιμανιού και πλέον το Ταμείο πρέπει να εστιάσει στο πως θα περιφράξει αυτό το χώρο ώστε να αποτρέψει ληστείες και λαθρομετανάστευση που κατά καιρούς εκδηλώνονται στην περιοχή.
«Με τα έργα αυτά θα αλλάξει πραγματικά ο ρόλος του λιμανιού και θα μπορούμε να μιλάμε πραγματικά και όχι μόνο στα χαρτιά για ένα λιμάνι εθνικής σημασίας.» Έτσι σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ αναμένεται να γίνουν οι σχετικές μελέτες και να προχωρήσουν τα έργα.
Επίσης το Ταμείο προσανατολίζεται και σε μικρότερης έκτασης έργα στο λιμάνι των Αβδήρων, που αναμένεται να λύσουν χρόνια προβλήματα όπως η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και το χαλασμένο κιγκλίδωμα από τη μεριά των επαγγελματιών.
«Τα λιμάνια είναι για ολόκληρο το νομό ένας μοχλός ανάπτυξης, τόσο εμπορικός όσο και τουριστικός. Δε φτάνει όμως να προσπαθεί μόνο το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου» και κλείνοντας κάνει έκκληση σε όλους του φορείς που πραγματικά επιθυμούν την ανάπτυξη της Ξάνθης να ταχθούν μαζί του και να στηρίξουν τις προτάσεις του Ταμείου.
Δημοτικές εκλογές με τον Καποδίστρια 2
Ναι υπό προϋποθέσεις λένε πολλοί δήμοι, την ώρα που το κόστος του εγχειρήματος υπολογίζεται στα 5 δις ευρώ
Ξεκινά η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας με τη συγκρότηση και της Επιστημονικής Επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξή της, έτσι ώστε οι δημοτικές εκλογές του 2010 να διενεργηθούν με βάση το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη.
Η μεταρρύθμιση μάλιστα αναμένεται να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς ώστε να έχει ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο του 2010 και σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την οποία έχει υιοθετήσει και η ΚΕΔΚΕ, από τον «Καποδίστρια 2» θα προκύψουν 350 - 380 δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα και οι 56 νομαρχίες συγχωνεύονται σε 7 αυτοδιοικητικές περιφέρειες.
Οι νέοι δήμοι που θα προκύψουν θα ταυτίζονται σε ορισμένες περιπτώσεις με τις υφιστάμενες επαρχίες, ενώ κάθε νησί θα είναι ένας δήμος.
Για τις αρμοδιότητες των περιφερειών οι μελετητές είναι απολύτως ξεκάθαροι. Ανάπτυξη, που αφορά μάλιστα το ολοκληρωμένο σύστημα περιφερειακής ανάπτυξης, που σημαίνει ότι η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει σημαίνοντα ρόλο στον προγραμματισμό, στη διαχείριση, στην υλοποίηση και στον έλεγχο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, αλλά και σε αναπτυξιακά θέματα και θεσμούς.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης το κόστος για το όλο εγχείρημα αναμένεται να κυμανθεί σε περίπου 5 δις ευρώ και ως πηγή χρηματοδότησης προτείνονται τόσο Κοινοτικοί όσο και εθνικοί πόροι, ενώ ο νέος χάρτης των δήμων συνοδεύεται επιπλέον με φορολογική αποκέντρωση, που αποτελεί πάγιο αίτημα των αιρετών προς την κεντρική εξουσία. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι νέοι ΟΤΑ, διαθέτοντας τους κατάλληλους υποστηρικτικούς μηχανισμούς, θα είναι σε θέση να αξιοποιούν τα οφέλη από τη φορολογική αποκέντρωση. Σε πρώτο επίπεδο με τις οργανωμένες υπηρεσίες ο νέος ΟΤΑ θα μπορεί να ελέγχει αποτελεσματικότερα τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης των τοπικών φορολογικών του εσόδων. Η βεβαίωση των τοπικών φορολογικών εσόδων μπορεί να γίνεται με τη χρησιμοποίηση του κεντρικού μηχανισμού, η είσπραξη με τη χρήση του τραπεζικού συστήματος, ενώ ο έλεγχος θα επιτυγχάνεται με τη δημιουργία διαδημοτικών δομών που θα στελεχωθούν από ήδη υπηρετούντες στις ταμειακές υπηρεσίες των ΟΤΑ.
Για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε όλα αυτά οι ΟΤΑ θα πρέπει σύμφωνα με τη μελέτη να διαθέτουν υποχρεωτικά και μεταξύ άλλων υπηρεσία προγραμματισμού για το σχεδιασμό και την παρακολούθηση των επενδύσεών τους, οικονομική υπηρεσία με ολοκληρωμένο ετήσιο οικονομικό και ταμειακό προγραμματισμό και τεχνική υπηρεσία με αντικείμενο το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων.
Η αποδοχή της όλης πρότασης του Ινστιτούτου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκτιμάται ότι θα κάμψει και τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θα πρέπει να θεωρούνται αναμενόμενες. Και αυτό γιατί πολλές Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων έχουν ταχθεί υπέρ των νέων διοικητικών ορίων των δήμων που προτείνονται από τη μελέτη του ΙΤΑ.
Όπως είναι φυσικό η πρόθεση για μια τέτοια μεταρρύθμιση προκαλεί και τις αντίστοιχες αντιδράσεις από τους δημάρχους πολλών περιοχών της Ελλάδας ακόμη και αυτών που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.
Σε αντίθετο πνεύμα πάντως ο δήμαρχος Τοπείρου κ. Χατζηευαγγέλου εμμένει στις παλαιότερες απόψεις του σχετικά με το ζήτημα και δηλώνει πως δέχεται ένα δυναμικότερο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της χώρας αλλά με όρους και προϋποθέσεις.
«Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε ένα κόψε-ράψε. Λέμε ναι σε μια διοικητική μεταρρύθμιση η οποία όμως θα ξεκινά πρώτα από το κράτος και θα καταλήγει στους δήμους. Το τι θα αποκεντρώσουμε από το κράτος και τι θα μεταβιβάσουμε στους δήμους ή τις καινούργιες γεωγραφικές ενότητες θα πρέπει να συνεπάγεται και από οικονομική αποκέντρωση.»
Κλείνοντας τονίζει πως στόχος μιας τέτοιας μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι ο πολίτης και το όλο εγχείρημα θα πρέπει να αναφέρεται στην εγγύτητα και την ποιότητα της υπηρεσίας που αυτός θα δέχεται.
Την ίδια άποψη μοιράζεται και ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης τονίζοντας και αυτός με τη σειρά του πως διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας δε σημαίνει να κάνουμε τους ΟΤΑ της από χίλιους 350, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την κεντρική διοίκηση, στη συνέχεια να δούμε τη μεταρρύθμιση στο δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και μετά να ξεκινήσει η μεταρρύθμιση στους δήμους. Αν και κρίνει τη μεταρρύθμιση αυτή αναγκαία, ωστόσο τονίζει πως θα πρέπει πρώτα οι δήμοι να χρηματοδοτηθούν ανάλογα.
Ο Δήμαρχος Σταυρούπολης κ. Καρασακαλίδης, αν και σύμφωνα με φήμες ο δήμος του θα παραμείνει ως έχει και μετά τη μεταρρύθμιση, δηλώνει πως θα πρέπει να ακολουθηθεί ένα αναπτυξιακό μοντέλο και πως θα πρέπει να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση και οι δήμαρχοι θα πρέπει να πάψουν να είναι «ζητιάνοι και επαίτες» αλλά να έχουν σαφείς πόρους που θα καταβάλλονται μέχρι και το τελευταίο ευρώ.
Κλείνοντας, δηλώνει πως «ο δήμος Σταυρούπολης μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό θα το επιτύχουμε».

Δ. Καραγκιουμλέζη
Κρύφτηκαν πίσω από πιστοποιήσεις
Αντί να αναζητήσουν λύσεις


Για μια νέα μορφή διοίκησης στη νομαρχία Ξάνθης κάνει λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Υπερνομαρχία Πολιτών», Φώτης Καραλίδης, η οποία έχει σαν γνώμονα τη συλλογικότητα και συμμετοχικότητα με σεβασμό στον πολίτη και τα δικαιώματά του.

«Για να λύσεις ένα πρόβλημα
πρέπει να δεχθείς ότι υπάρχει»

Γραφειοκρατία, έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης, αρχή του ενός ανδρός είναι τα χαρακτηριστικά των διοικούντων της νομαρχίας Ξάνθης. Για να λύσεις ωστόσο ένα πρόβλημα πρέπει να συντρέχουν τουλάχιστον δύο βασικές προϋποθέσεις. Πρώτον «να δεχθείς» ότι υπάρχει πρόβλημα και δεύτερο «να θέλεις» να δώσεις λύση. Αυτά τονίζει ο επικεφαλής της παράταξης «Υπερνομαρχία Πολιτών», Φώτης Καραλίδης σχολιάζοντας τον τρόπο διοίκησης στη νομαρχία Ξάνθης και προβάλλοντας παράλληλα μια νέα πολιτική που βάζει στο επίκεντρο τον πολίτη και τα δικαιώματά του.
Κύριε Καραλίδη, ξεκινώντας την κουβέντα μας θα ήθελα μια γενική αξιολόγηση αναφορικά με την παρουσία της νομαρχίας στο νομό. Κρίνετε ότι πραγματικά παράγεται ουσιαστικό έργο το οποίο ίσως δε φαίνεται ή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η αίσθηση της ουσιαστικής αποχής;
Τα θεσμικά και αυτοδιοικητικά όργανα, στην περίπτωσή μας η νομαρχία της Ξάνθης και ο Νομάρχης, κρίνονται εκ του αποτελέσματος υλοποίησης των προγραμματικών δεσμεύσεών τους. Κυρίως μέσω της υλοποίησης μεγάλων έργων που σηματοδοτούν την αναπτυξιακή πορεία του Νομού. Υλοποίηση τέτοιας μορφής έργων και εξαγγελιών του κυρίου Νομάρχη, στα 12 χρόνια της παρουσίας του στη νομαρχία, δεν είδαμε. Απεναντίας γίναμε μάρτυρες των πολλών παρουσιάσεων και επικοινωνιακού χαρακτήρα προβολών έργων όπως αρδευτικό πεδιάδας, αθλητικό κέντρο Λειβαδίτη, Χατζιδάκειο Πολιτιστικό Κέντρο κα. Σαφώς και υπάρχουν μικροπαρεμβάσεις. Παραδείγματος χάριν ορισμένοι μίλησαν για Κάθετο Άξονα Ελλάδος Βουλγαρίας και δημιούργησαν μια «τουριστική δίοδο». Ορισμένοι μίλησαν για καινοτόμα σχέδια αξιοποίησης της Φωνής της Αμερικής και το μόνο που έκαναν μέχρι σήμερα είναι να διατυμπανίζουν τη δημιουργία γηπέδων γκολφ. Ορισμένοι μίλησαν για ολοκληρωμένο πάρκινγκ στο οικόπεδο της Γκέρινγκ, βασισμένο σε σύγχρονες, επικαιροποιημένες μελέτες και παραχώρησαν απλώς μια αλάνα στάθμευσης αυτοκινήτων. Αν λοιπόν αυτό είναι παραγωγή ουσιαστικού έργου και όχι αίσθηση ουσιαστικής αποχής, ας το κρίνουν οι πολίτες.
Είστε από τους ανθρώπους που διεκδικούν την πάταξη της γραφειοκρατίας. Φαίνεται όμως πως κάτι τέτοιο έχει γίνει ήδη από την διοικούσα αρχή η οποία μάλιστα βραβεύθηκε για το πρότυπο μοντέλο που εφαρμόζει σε ό,τι αφορά στην αδειοδότηση επιχειρήσεων.

Το ζήτημα της γραφειοκρατίας όλοι το καταδικάζουν γιατί όλοι μας με τον άλφα ή βήτα τρόπο υπήρξαμε μάρτυρες της ταλαιπωρίας που δημιουργεί στους πολίτες. Γι αυτό, το μεγάλο αυτό θέμα, εμείς σαν παράταξη το φέραμε για συζήτηση στο νομαρχιακό συμβούλιο και μάλιστα υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση με σειρά μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος. Προτείναμε λοιπόν την ύπαρξη και λειτουργία ενός και μόνου κεντρικού ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου, δηλαδή κατάργηση όλων των επιμέρους πρωτοκόλλων κάθε υπηρεσίας, όπου και γινόταν η χρέωση του όποιου αιτήματος των πολιτών στις υπηρεσίες διεκπεραίωσης του αιτήματος χωρίς ο πολίτης να έρχεται σε άμεση επαφή με την υπηρεσία. Έτσι θα έπαιρνε απάντηση στο αίτημά του σε συγκεκριμένο χρόνο, με βάση τα δεδομένα προσδιοριστικής μελέτης χρόνου εξυπηρέτησης κάθε υπηρεσίας. Να σημειώσουμε ότι θα προηγείτο η προσδιοριστική μελέτη πριν εφαρμοστεί αυτός ο τρόπος συναλλαγής του πολίτη με την υπηρεσία. Με πολύ απλά λόγια προτείναμε να λειτουργήσει ένα εσωτερικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στη νομαρχία για τις υπηρεσίες της νομαρχίας. Αντί όμως συζήτησης του θέματος ακούσαμε για πρότυπα μοντέλα πιστοποίησης, και άλλα παρόμοια, από τον κύριο Νομάρχη. Είμαι της άποψης πως για να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει να συντρέχουν τουλάχιστον δύο βασικές προϋποθέσεις. Πρώτον «να δεχθείς» ότι υπάρχει πρόβλημα και δεύτερο «να θέλεις» να δώσεις λύση.
Συνέντευξη του Νομάρχη Ξάνθης στην Καθημερινή είχε σαν τίτλο από τη «λάσπη στο δρόμο της ανάπτυξης η ορεινή Ξάνθη». Πραγματικά έχετε την αίσθηση ότι οι παρεμβάσεις ήταν τέτοιες που άλλαξαν το οικονομικό τοπίο;
Καλοί είναι οι τίτλοι συνεντεύξεων αλλά δεν απεικονίζουν πάντα την πραγματικότητα. Πολύ δε περισσότερο όταν το οικονομικό και αναπτυξιακό τοπίο μιας περιοχής δεν μπορεί να μεταβληθεί με μικροπαρεμβάσεις χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης. Για να δοθεί ώθηση στην ορεινή περιοχή πρέπει να βελτιωθούν βασικές υποδομές, να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους κατοίκους, να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν ο φυσικός της πλούτος, να υπάρξει ένα ανάλογο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον. Αναφέρω μερικά βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης π.χ. οριοθέτηση οικισμών, κατασκευή σύγχρονου οδικού δικτύου με παράλληλη διάνοιξη του κάθετου άξονα Ελλάδος Βουλγαρίας, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αξιοποίηση και ανάδειξη των λουτρών των Θερμών, ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών, αξιοποίηση προγραμμάτων για τον αγροτουρισμό και άλλα. Εκτός κι αν αυτά τα ζητήματα για τον κύριο Νομάρχη είναι άνευ ουσίας και έχει κατά νου συγκρίσεις άλλων εποχών όπως αυτή της «γκαζόλαμπας» και της μεταφοράς με το «μουλάρι». Τότε ναι, θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν τίτλοι της μορφής «από τη λάσπη στην ανάπτυξη».
Γίνεται μια προσπάθεια από πλευράς νομαρχίας για την τουριστική ανάπτυξη του νομού, όπως τουλάχιστον διαφημίζεται. Ωστόσο και οι άμεσα εμπλεκόμενοι στο θέμα κατηγορούν τη διοίκηση ότι σχεδιάζει χωρίς τη δική τους συμβολή και η εικόνα που παρουσιάζουν φέτος οι παραλίες μας, οι οποίες για δεύτερη χρονιά χάνουν τη γαλάζια σημαία, κάθε άλλο παρά σε αυτό συνηγορούν.
Είναι γεγονός ότι γίνεται μια τουριστική προβολή της Ξάνθης από πλευράς νομαρχίας αλλά πιστεύω ότι η προσπάθεια αυτή θα έπρεπε να συνεπικουρείται και από άλλους φορείς που έχουν άμεση σχέση με την τουριστική ανάπτυξη του νομού, π.χ. Ένωση Ξενοδόχων, τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού και άλλοι, ώστε αυτή να είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας να προβληθεί ο νομός και να μη γίνεται αντικείμενο «αυτοπροβολής». Όσο για την κατάσταση των παραλιών και τις γαλάζιες σημαίες πρέπει να πω ότι την κύρια ευθύνη τη φέρουν οι παραλιακοί δήμοι, με την έλλειψη υποδομών και προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη χορήγηση της γαλάζιας σημαίας. Όμως αν υπήρχε συνεργασία, και για πολλά άλλα ζητήματα, μεταξύ νομαρχίας και δήμων πιστεύω ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και να λυθούν ώστε η κατάσταση στις παραλίες του νομούς μας να μην παρουσιάζουν τη σημερινή εικόνα.
Διάβαζα για την ανησυχία του κυρίου Παυλίδη αναφορικά με τα κινέζικα καταστήματα. Δεν είδα όμως την ίδια ανησυχία όταν έκλειναν τα συνεταιριστικά και όταν παραβιάζονταν εργασιακά δικαιώματα όπως στην περίπτωση της Γκρουπάλ. Είναι δυνατόν να μπορέσει να υπάρξει σχεδιασμός όταν η νομαρχία μιλάει για ανεργία στην περιοχή που μόλις αγγίξει το 8,5% και μάλιστα την χαρακτηρίζει «επιλεκτική»;
Σας είπα λίγο παραπάνω ότι για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα πρώτα πρέπει να δεχθείς ότι υπάρχει πρόβλημα. Όταν λοιπόν ο κύριος Νομάρχης δε δέχεται ότι υπάρχει αποβιομηχάνιση της περιοχής, και κατά συνέπεια ανεργία, και σας παραπέμπω στο νομαρχιακό συμβούλιο του Νοέμβρη του 2008 όταν φέραμε προς συζήτηση το θέμα της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας, πώς να επεξεργαστεί σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, πώς να μην την χαρακτηρίζει «επιλεκτική»; Όταν πολύ εύκολα λησμονείς τις δικές σου ανακοινώσεις για το κλείσιμο της Βιομηχανίας Ζάχαρης; Με τη μη αναγνώριση ύπαρξης αυτών των προβλημάτων πιστεύω ότι ο κύριος Νομάρχης δεν ήθελε να συγκρουστεί και να στενοχωρήσει τη «δική» του κυβέρνηση. Σήμερα μπορεί να τα αναγνωρίσει αλλά είναι πλέον πολύ αργά!!!
Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο της απαγόρευσης όχι μόνο υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και νομαρχιακών συμβούλων να προβούν σε δηλώσεις για δικές τους ενέργειες ή αρμοδιότητες. Μάλιστα γίναμε μάρτυρες και της επίθεσης των ΜΑΤ σε φοιτητές, μαθητές και πολίτες στο χώρο της νομαρχίας, γεγονός πρωτοφανές για την Ξάνθη. Θεωρείτε ότι είναι δυνατόν να λειτουργήσει δημοκρατικά ένας θεσμός, όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, κάτω από ένα τέτοιο καθεστώς; Και τελικά ποιος είναι ο σεβασμός απέναντι στον πολίτη που έχει δικαίωμα στην ενημέρωση από τους καθ’ ύλην αρμόδιους αλλά και δικαίωμα στη διαμαρτυρία;
Ξέρετε πολύ καλά τις απόψεις μου σχετικά με τη λειτουργία των θεσμών και κυρίως της νομαρχίας. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν στη συλλογικότητα και όχι στην ξεκομμένη «ατομική» προσπάθεια. Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι τα ξέρουν «όλα» και έχουν λύση για «όλα». Θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν δημοκρατικά και να υπάρξει δημοκρατικός προγραμματισμός στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς όταν πρυτανεύει η λογική της αρχής του «ενός ανδρός». Εμείς πορευόμαστε και πολιτευόμαστε με τη συλλογική και συμμετοχική αντιμετώπιση των θεμάτων, με σεβασμό στον πολίτη και τα δικαιώματά του.
Το πολιτικό κλίμα στην Ξάνθη έχει αντιστραφεί υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Θεωρείτε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα και του τρόπου λειτουργίας της νομαρχίας και των ανθρώπων που σήμερα τη διοικούν ή οφείλεται μόνο στην καθοδήγηση της μειονότητας όπως παρουσιάζεται;Η ανατροπή του πολιτικού κλίματος και σκηνικού στο Νομό μας είναι γεγονός και είναι αποτέλεσμα πολλών παραμέτρων. Σίγουρα οι «συμπεριφορές» και ο τρόπος διοίκησης των τοπικών αρχόντων επηρέασαν στη διαμόρφωση κλίματος υπέρ του ΠΑΣΟΚ και το φορέων που το εκφράζουν, παρατάξεις αυτοδιοικητικές και άλλους. Η απογοήτευση, η αναξιοπιστία, η ανεργία, η αποβιομηχάνιση, η αναξιοκρατία, η έλλειψη ελπίδας για το μέλλον, η καθεστωτική νοοτροπία, θεωρώ ότι είναι από τις βασικές αιτίες ανατροπής του πολιτικού κλίματος στο σύνολο του πληθυσμού του Νομού και όχι η «απόλυτη» καθοδήγηση της μειονότητας όπως θέλουν να παρουσιάζουν κάποιοι γιατί έτσι πιστεύουν ότι μπορούν να καλύψουν τις «δικές» τους ευθύνες και το αρνητικό γι αυτούς, τοπικά, εκλογικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο η ψήφιση του Καποδίστρια δύο, που ήδη προωθείται, αλλάζει τα δεδομένα και οι νομαρχίες μετατρέπονται σε απλές διοικητικές μονάδες. Εσείς ήδη έχετε αρχίσει να σκέφτεστε τη συγκρότηση ψηφοδελτίου. Είναι δυνατόν όμως να γίνονται κινήσεις τη στιγμή που δεν ξέρουμε πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί και ποιος θα είναι ο ρόλος των Νομαρχών;
Είναι γεγονός ότι με την προώθηση του Καποδίστρια δύο δημιουργούνται νέα δεδομένα. Επειδή όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι προτάσεις της Κυβέρνησης εμείς πρέπει να ετοιμαζόμαστε με όλα τα πιθανά ενδεχόμενα της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης. Η γνωστή ρήση «Έσω Έτοιμος» πρέπει να μας διαπνέει και να ετοιμαζόμαστε για κάθε ένα από τα πιθανά σενάρια εφαρμογής του Καποδίστρια δύο. Είμαστε σε αναμονή, πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου να γνωρίζουμε, των εξελίξεων για την αιρετή Περιφέρεια και το β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο σε όποια κατεύθυνση και σενάριο υλοποίησης κι αν κινείται δηλώνω «παρών». Πιστεύω δε, ότι αυτό που δημιουργήσαμε, η νομαρχιακή παράταξη, όλοι μαζί, θα αποτελέσει τις βάσεις για τη μελλοντική μας παρουσία.
Κλείνοντας πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διδαχθεί από τις λάθος επιλογές του στις προηγούμενες εκλογές;
Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διδαχθεί από τα «λάθη» του και στο μέλλον θα «αποκωδικοποιήσει» με τον καλύτερο τρόπο τα μηνύματα των τοπικών κοινωνιών.
Στηρίζουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο Σταυρούπολης οι κρεοπώλες
Αναγκαία και στην Ξάνθης η ενέργεια ενός Κοινωνικού Παντοπωλείου
Αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά το κοινωνικό του πρόσωπο, ο δήμος Σταυρούπολης, ένας από του λίγους δήμους στην Ελλάδα και ο μοναδικός στην περιοχή μας, έχει θέσει σε λειτουργία από πέρσι το Κοινωνικό Παντοπωλείο που ως στόχο έχει τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην περιοχή.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο παρέχει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε απόρους, όπως είδη ένδυσης και παπούτσια. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής δράσης της δημοτικής αρχής και βασίζεται στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη των ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους νομούς Ξάνθης - Καβάλας - Δράμας από τις οποίες έχει ζητηθεί να προσφέρουν τα αγαθά τους.
Συγκεκριμένα, σε αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια για την ανακούφιση αλλά και τη στήριξη των ανθρώπων της περιοχής που έχουν άμεση ανάγκη από ηθική αλλά και από υλική υποστήριξη, η δημοτική αρχή, πέρα από τις συνεισφορές των απλών πολιτών, ζήτησε τη βοήθεια κοινωνικά ευαισθητοποιημένων βιομηχανιών, καταστημάτων τροφίμων, ομοσπονδιών εμπόρων, σωματείων και διαφόρων άλλων φορέων του νομού Ξάνθης.
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του δήμου Σταυρούπολης, το Σωματείο Κρεοπωλών Ξάνθης συνεισφέρει με τα δικά του προϊόντα, θέλοντας να αναδείξει και το δικό του ευαισθητοποιημένο χαρακτήρα, κάτι που επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία, βοηθώντας φτωχές οικογένειες, ιδιαίτερα κατά τις γιορτινές περιόδους προμηθεύοντάς τους με κρεατικά και άλλα τρόφιμα.
Ομόφωνη η κοινή γνώμη πάντως υποστηρίζει πως τέτοιες ενέργειες από πλευράς δημοτικής αρχής θα έπρεπε να υιοθετηθούν και από το δήμο Ξάνθης όπου σίγουρα υπάρχουν άπορες οικογένειες που δυστυχώς, και λόγω τις οικονομικής στενότητας της εποχής, αυξάνονται συνεχώς.
Δεν είναι μάλιστα τυχαίο που όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας καταφεύγουν στην «Τράπεζα της Αγάπης» της Μητρόπολης για το καθημερινό τους συσσίτιο ή για να προμηθευτούν ρούχα και παπούτσια που άλλοι πολίτες έχουν δωρίσει.
Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι από αυτή την ενέργεια του δήμου Σταυρούπολης, θα ωφεληθούν περίπου 80 άτομα.
Από ότι δείχνουν οι πράξεις πάντως, αρκετά επαγγελματικά σωματεία αλλά και πολλοί απλοί πολίτες είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους και ιδιαίτερα σε αυτή τη μεγάλη περίοδο κρίσης που περνάμε και καλούν όλους τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο, διαθέτοντας ό,τι μπορούν από το υστέρημά τους.
Μπορεί και οι ίδιοι οι επαγγελματίες να μην είναι «στα καλύτερά τους», όμως πολλοί, σκεφτόμενοι πως ολόκληρες οικογένειες με μηνιαίο εισόδημα των 400 ευρώ βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση από αυτούς, προσπαθούν και προσφέρουν στην κοινωνία της Ξάνθης.
Η κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης απόρων οικογενειών και η στήριξη ατόμων με μειωμένες δυνατότητες αυτοσυντήρησης θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό σκοπό της πολιτείας, έστω και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ευτυχώς αρκετοί δήμοι και άλλοι τόσοι επαγγελματίες έχουν μπει στο νόημα, παρέχοντας τα αναγκαία σε όσους το χρειάζονται και κάνοντας πράξη την κοινωνική ευαισθησία.
Καλή μας εβδομάδα και πάνω απ’ όλα υγεία και μακριά από εμάς οι χοιρινές ή ότι άλλες γρίπες θα κυκλοφορήσουν για να πλουτίσουν κάποιοι μεγαλομέτοχοι πολυεθνικών εταιρειών. Και ενώ πλησιάζουμε στα μέσα του Νοέμβρη και ο χειμώνας είναι προ των πυλών θα ήθελα σήμερα να σας ενημερώσω ως άμεσα ενδιαφερόμενη και ως κάτοχος καρτοκινητού τηλεφώνου, ότι από τούδε και στο εξής παίρνει τέλος η ανωνυμία των καρτοκινητών τηλεφώνων. Πάνε οι παλιές καλές ημέρες που έβγαινες να πιεις το καφεδάκι σου και ερχόντουσαν οι δίμετρες ξανθές (άντε και μία μελαχρινή στις εκατό ξανθές) και σου μοίραζαν καρτοκινητά για να έχεις σε μια ώρα ανάγκης. Εδώ βέβαια τελειώνουν και οι ευτυχισμένες ημέρες των επίδοξων φαρσέρ, που αγόραζαν ή κέρδιζαν (με την προαναφερόμενη διαδικασία, ξέρετε δίμετρες ξανθές) μία καρτοκινητή σύνδεση και μετά δεν άφηναν σε χλωρό κλαρί συγγενείς, φίλους ή ακόμη και ανυποψίαστους πολίτες, που να μην τους κάνουν μία τηλεφωνική φάρσα.
Στην ουρά λοιπόν θα στηθούνε εκατομμύρια κάτοχοι καρτών προπληρωμένου χρόνου ομιλίας για να δώσουν ονοματεπώνυμο στα καρτοκινητά τους τηλέφωνα , αφού από τη Δευτέρα που μας πέρασε τέθηκε σε ισχύ η διαδικασία ταυτοποίησης των καρτοκινητών, όπως ορίζει ο νόμος 3783/2009. Ή μάλλον για να το θέσω πιο σωστά, στην ουρά θα στηθούνε οι γονείς όλων των εφήβων ή ακόμη και πολύ μικρών παιδιών (που είχαν ένα παλιό κινητό και μία κάρτα για παιχνίδι), για να δηλώσουν ότι το παιδί τους ναι μεν έχει και χρησιμοποιεί το τηλέφωνο, αλλά ούτε αστυνομική ταυτότητα έχει, ούτε ξέρει να υπογράφει υπεύθυνη δήλωση γιατί πολύ απλά είναι πολύ μικρό για ταυτότητα και υπογραφές, αλλά πολύ ώριμο για να έχει δικό του κινητό. Ζήτω οι μαμάδες λοιπόν που θα στηθούν μαζί με τα καμάρια τους στα εξουσιοδοτημένα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και θα δηλώσουν ότι το αξιαγάπητο τέκνο τους αν και μικρό στο μάτι, είναι μεγάλο στην κινητή – καρτοκινητή επικοινωνία και τηλεφωνία. Αλλά μην στενοχωριέστε! Έχουμε χρόνο μπροστά μας για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία αφού η προθεσμία που έχει δοθεί είναι 8 μήνες και η 30η Ιουλίου 2010 είναι καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της καταγραφής τουλάχιστον 13,5 εκατομμύρια καρτοκινητών (που αποτελούν περίπου το 70% του συνόλου των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας). Οπότε ως γνήσιοι Έλληνες, μην βιαστείτε… στις 29 Ιουλίου, μέσα στο κατακαλόκαιρο, θα θυμηθείτε να πάτε και να δηλώσετε το νούμερό σας, το οποίο θα είναι πλέον επώνυμο και με τη βούλα.
Όσο για αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν τώρα νέο καρτοκινητό, θα μπορούν να το ενεργοποιούν μόνο με τη δήλωση των στοιχείων τους ενώ τα καρτοκινητά τα οποία δε θα έχουν δηλωθεί ως τις 30 Ιουλίου, θα εφαρμόζεται φραγή. Και να σας υπενθυμίσω ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας ταυτοποίησης, οι συνδρομητές καρτοκινητών οφείλουν να προσκομίζουν στα καταστήματα αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και την κάρτα SIM ή τον 20ψήφιο αριθμό που αναγράφεται πάνω σ' αυτήν και να υπογράφουν μία υπεύθυνη δήλωση. Σε περίπτωση όμως που ο χρήστης είναι διαφορετικός από τον κάτοχο, θα πρέπει να δηλωθούν και τα στοιχεία ταυτότητας του χρήστη της σύνδεσης.

Τώρα αν θέλετε να μάθετε γιατί γίνεται όλη αυτή διαδικασία καταγραφής των καρτοκινητών να σας ενημερώσω ότι το μέτρο αυτό προωθήθηκε για την πάταξη της τρομοκρατίας και άλλων εγκληματικών πράξεων. Βέβαια στελέχη της αγοράς εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, διότι εντοπίζουν ενδεχόμενα προβλήματα ιδιαίτερα στην αδυναμία διασταύρωσης των στοιχείων που θα προσκομίσουν οι κάτοχοι των καρτοκινητών στις εταιρείες. Επίσης επισημαίνουν το ενδεχόμενο δημιουργίας «μαύρης αγοράς» που θα αναπτυχθεί με επίκεντρο τους παράνομους αλλοδαπούς, τον έλεγχο των ανώνυμων καρτοκινητών των τουριστών, στην είσοδο ξένων καρτών SIM από χώρες στις οποίες δεν είναι υποχρεωτική η ταυτοποίηση, στο κόστος του εγχειρήματος που θα καλυφθεί από τις εταιρείες και στο χρόνο ολοκλήρωσής του.
Τι να πούμε τώρα! Αφού αποφασίστηκε με νόμο του κράτους (βλέπε νόμος 3783/2009) να γίνει η όλη αυτή καταγραφή, εμείς ως έντιμοι και ευυπόληπτοι πολίτες αυτής της χώρας θα πάμε να δηλώσουμε το νουμεράκι και το όνομά μας και από κει και πέρα αν αυτό βοηθήσει την χώρα μας στην πάταξη της τρομοκρατίας και κάποιων ίσως εγκληματικών ενεργειών, θα είμαστε περήφανοι που βάλαμε κι εμείς ένα λιθαράκι, για να συμβεί αυτό.
Και μην ξεχάσετε να ψάξετε καλά καλά στα συρτάρια σας, γιατί όλο και καμία κάρτα sim ξεχασμένη θα υπάρχει, που τώρα δυστυχώς για εσάς ή πρέπει να δηλώσετε ή πρέπει να ακυρώσετε.
Τα λέμε την άλλη εβδομάδα!!
Πρώτη εντός έδρας ήττα για την Skoda Ξάνθη από τον Πανιώνιο με 1-2
Την πρώτη φετινή εντός έδρας ήττα υπέστη την Κυριακή το μεσημέρι η Skoda Ξάνθη που έχασε από τον Πανιώνιο με 1-2. Η ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη έδειξε να μην έχει σωστό προσανατολισμό στο παιχνίδι. Αν και θα έπρεπε σαν γηπεδούχος να αναλάβει τον έλεγχο του αγώνα παίρνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων, άφησε στον Πανιώνιο τον ρόλο αυτό και στο τέλος το πλήρωσε ακριβά.
Ορεξάτες μπήκαν οι δύο ομάδες στον αγωνιστικό χώρο δημιουργώντας από τα πρώτα κιόλας λεπτά τις προϋποθέσεις για κάποιο γκολ. Πιο δραστήριος ήταν ο Πανιώνιος ο οποίος με κύριο εκφραστή των προσπαθειών του, τον Μπόσκο Μπάλαμπαν ταλαιπώρησε αρκετά την άμυνα της Skoda Ξάνθης.
ΦΑΣΕΙΣ – ΓΚΟΛ
4': Ο Μπάλαμπαν σουτάρει δυνατά από πλάγια και ο Γκσπούρνινγκ διώχνει με τις γροθιές.
9': Ο Πόϊ σουτάρει έξω από την περιοχή με την μπάλα να περνάει λίγο άουτ.
18' 0-1: Ο Μπάλαμπαν με όμορφη λόμπα έξω από την περιοχή, κρεμάει τον Γκσμπούρνινγκ ανοίγοντας το σκορ για τους κυανέρυθρους.
29΄: Καλό φάουλ του Λουτσιάνο, άουτ
30΄: Σουτ του Κιντάνα, η μπάλα πάνω από τα δοκάρια
34΄: Δυνατό σουτ του Φλίσκα έξω από την περιοχή, άουτ
37': Νέα ευκαιρία για τον Πανιώνιο με τον Μπόσκο Μπάλαμπαν να μην μπορεί από κοντά να νικήσει τον Γκσμπούρνινγκ.
55' 1-1: Γύρισμα του Λουτσιάνο από δεξιά, ο Πόι τσίμπησε την μπάλα προ των αμυντικών και ο Ζίεντσουκ με έναν κεραυνό μέσα από την περιοχή, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, σημειώνοντας ένα υπέροχο γκολ.
75΄: Συρτό σουτ του Πόι έξω από την περιοχή με το αριστερό, άουτ
76΄: Σουτ του Ζίεντσουκ έξω από την περιοχή, μπλόκαρε ο Μπέλιτς
85' 1-2: Ο Ριέρα σεντράρει από αριστερά και ο Μπάλαμπαν μόνος στο δεύτερο δοκάρι με προβολή κάνει το 2-1 για την ομάδα του.
Καλή ήταν η διαιτησία του Απόστολου Αμπάρκιολη από την Θεσσαλονίκη. Κιτρίνισε τους Στιβαρ και Ριέρα, Μανιάτη.
Skoda Ξάνθη (Μαντζουράκης): Γκσπούρνινγκ, Βάλλας, Παπαδημητρίου, Κωστούλας, Τζάγκι, Φλίσκας (63' Ταϊντέρ), Στρμπα (27' Σταθάκης), Κιντάνα, Πόι, Λουτσιάνο (72' Στίβαρ), Ζίεντσουκ.
Πανιώνιος (Φερέρα): Μπέλιτς, Μανιάτης, Λάτκα, Σκούφαλης (77' Εστογιανόφ), Ριέρα, Μπάλαμπαν (90' Σιόβας), Κουμορτζί, Γουνδουλάκης (88' Αναστασόπουλος), Κοντοές, Νικολάου, Τζαβέλλας.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Γιάννης Ματζουράκης: Ξεκινήσαμε το παιχνίδι πολύ άσχημα, ήμασταν μουδιασμένοι και μπήκαμε φοβισμένοι στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς αν ξέρω το γιατί. Δεν μπορώ πραγματικά να το εξηγήσω. Θέλαμε να μπούμε στο δεύτερο ημίχρονο πιο δυνατά και να διεκδικήσουμε περισσότερα πράγματα, όμως το μόνο που μπορέσαμε να κάνουμε ήταν να ισοφαρίσουμε. Μέχρι να δεχτούμε το δεύτερο γκολ είχαμε λίγο ρυθμό, μετά όμως από-συντονιστήκαμε», σχολίασε ο «Ρουμάνος», που εμφανώς στεναχωρημένος έκλεισε αναφερόμενος στο αήττητο σερί που απώλεσε: «Ήμουν αήττητος για 36 ολόκληρα παιχνίδια, ωστόσο σήμερα γνώρισα την ήττα με τους παίκτες μου. Είμαι πολύ στεναχωρημένος γι΄ αυτό».
Θανάσης Κωστούλας: «Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνέχεια αλλαγές στην ομάδα. Τόσο σε επίπεδο παικτών όσο και σε επίπεδο προπονητών. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα για μας και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε τη σταθερότητα του παρελθόντος. Πρέπει όλοι μαζί να καθίσουμε και να σκεφτούμε τι κάνουμε λάθος και να το διορθώσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα. Δεν αποτελεί δικαιολογία ότι τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει σε εμάς πολλές αλλαγές, αλλά θεωρώ ότι μας επηρεάζει σε κάποιον βαθμό. Σε δύο παιχνίδια, δεχτήκαμε γκολ το τελευταίο λεπτό και χάσαμε δύο σημαντικούς βαθμούς, που θα μπορούσαμε να πάρουμε κόντρα σε ΠΑΟΚ και Άρη. Αν ήμασταν πιο τυχεροί δεν θα ήμασταν τώρα σε αυτή τη θέση. Τα πάντα κρίνονται όμως στις λεπτομέρειες και πάνω σε αυτό θα δουλέψουμε».
Μιχαελ Γκσπούρνιγκ: «Θέλαμε τη νίκη και τους βαθμούς, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Κόντρα σε μία δύσκολη ομάδα είχαμε πολύ κακή εμφάνιση και είμαστε στεναχωρημένοι που το παιχνίδι αυτό είχε για μας τέτοια κατάληξη. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην επόμενη αναμέτρησή μας με τον Λεβαδειακό, να δουλέψουμε πολύ στη διακοπή που μεσολαβεί και να είμαστε πιο προσεκτικοί. Μετά από αυτό το αποτέλεσμα η πίεση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη για μας την επόμενη αγωνιστική. Πρέπει να ανακτήσουμε το χαμένο βαθμολογικό έδαφος».
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
Ο Πανιώνιος σημείωσε την τέταρτη νίκη του στους πέντε τελευταίους αγώνες του πρωταθλήματος. Παράλληλα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, έμεινε αήττητος στην Ξάνθη.
Η Skoda Ξάνθη από την άλλη πλευρά γνώρισε την πρώτη της ήττα στα Πηγάδια μετά από τρεις νίκες και μία ισοπαλία ενώ έχει δεχτεί γκολ στα πέντε από τα έξι τελευταία παιχνίδια της. Επιθετικά παράλληλα δεν έχει τις καλύτερες επιδόσεις με μόλις έξι τέρματα στο ενεργητικό της, έχει την χειρότερη επίθεση μαζί με τον Λεβαδειακό και τον Πανθρακικό.
Ο Παναθηναϊκός απολαμβάνει πλέον την μοναξιά της κορυφής στο 1/3 του φετινού πρωταθλήματος και οι αριθμοί αποδεικνύουν την μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι "πράσινοι" βρίσκονται στην πρώτη θέση μόνοι τους για πρώτη φορά μετά από έντεκα χρόνια στην 10η αγωνιστική πρωταθλήματος ενώ σε σχέση με πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο έχουν 12 βαθμούς περισσότερους.
ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ
Με έγγραφα που στάλθηκαν η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σλοβακίας ζητάει τον Στρμπα για τα φιλικά παιχνίδια που πρόκειται να δώσει, ενώ οι Παντελής Ριζογιάννης και Πέτρος Μάνταλος θα αγωνιστούν με την Εθνική ομάδων Ελπίδων και Νέων αντίστοιχα. Ο πρώτος εναντίον της Πορτογαλίας στις 17 Νοεμβρίου ενώ ο δεύτερος σε διεθνή τουρνουά από τις 10 έως τις 16 Νοεμβρίου.
ΝΕΟΙ-ΕΦΗΒΟΙ
Μία νίκη και μία ισοπαλία ήταν ο απολογισμός των ομάδων Νέων και Εφήβων της Skoda Ξάνθη. Οι έφηβοι κέρδισαν 0-1 την Κυριακή το μεσημέρι στο γήπεδο Δένρων στην Λάρισα και οι Νέοι αναδείχθηκαν ισόπαλοι στα Πηγάδια με τον Πανιώνιο με 1-1. Οι Αθηναίοι μπορεί να αιφνιδίασαν στο 4΄ όταν προηγήθηκαν όμως οι παίκτες του Σαββίδη ισοφάρισαν στο 30΄με τον Καραπατσιά και έχασαν σωρεία ευκαιριών και χαμένο πέναλτι για να πάρουν την νίκη.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ
Μετά την εντός έδρας ήττα από τον Πανιώνιο για την 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League το πρόγραμμα της ομάδας δεν περιλάμβανε κάποια προπόνηση ή φιλικό παιχνίδι που συνηθίζεται στις αρχές κάθε εβδομάδας.
Τεχνική ηγεσία και ποδοσφαιριστές απόλαυσαν λίγες ώρες ξεκούρασης προτού αρχίσουν την προετοιμασία τους για την αναμέτρηση με τον Λεβαδειακό για την 11η αγωνιστική. Φυσικά στόχος όλων είναι η επιστροφή στις νίκες και η βαθμολογική ανάκαμψη καθώς μετά τις τελευταίες ήττες η Skoda Ξάνθη έχει βρεθεί οριακά πάνω από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού.
Απογευματινή προπόνηση είχαν την Τρίτη ενώ Τετάρτη και Πέμπτη έχει προγραμματιστεί διπλή προπόνηση
ΦΙΛΙΚΟ
Φιλικό παιχνίδι θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή στις 15:00 στο SKODA ΞΑΝΘΗ ARENA με τον Πανθρακικό, καθώς δεν υπάρχει αγωνιστική για το πρωτάθλημα της Superleague, εξαιτίας των αγώνων μπαράζ της Εθνικής ομάδας με την Ουκρανία για την πρόκριση στο Μουντιάλ του 2010 στη Ν. Αφρική.
ΔΟΚΙΜΕΣ
Τον 24χρονο επιθετικό από την Γκαμπόν, Ζιλ Μμπανγκ Όντο δοκιμάζει τις επόμενες μέρες στις προπονήσεις της Skoda Ξάνθης, ο Γιάννης Ματζουράκης.
Ο ποδοσφαιριστής ανήκε στις Ακαδημίες της Παρί Σεν Ζερμέν και της Οσέρ στο παρελθόν ενώ πέρυσι αγωνίστηκε στην Ισλανδική Γκριντάβικ έχοντας 32 συμμετοχές και 18 γκολ.
Τα εύκολα δύσκολα έκανε η Makro Ξάνθη στο 77-75 επί του ΚΑΟΔ
Έχασε την ευκαιρία για θρίαμβο η Makro Ξάνθη μετά τη δύσκολη νίκη επί του ΚΑΟΔ με 77-75 στο ντέρμπι της περιφέρειας ή αν θέλετε καλύτερα των ομάδων της ΕΚΑΣΑΜΑΘ. Η ομάδα του Νεοκλή Λεμονίδη είχε τον έλεγχο του αγώνα στο μεγαλύτερο διάστημα, προηγήθηκε με 21 πόντους διαφορά (58-37) στα μέσα της 3ης περιόδου και στο τέλος έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να βάλει στο παιχνίδι τους Δραμινούς που έκαναν μεγάλη υπερπροσπάθεια για την ολική ανατροπή.
Οι παίκτες του Φώτη Τακιανού έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο πρώτο 10λεπτο και προς το τέλος όταν μείωσαν τη διαφορά στο καλάθι.
Οι Ξανθιώτες από το ξεκίνημα προσπάθησαν να επιβάλλουν το ρυθμό τους και το πέτυχαν. Προηγήθηκαν με 17-10 στο 5:55 αλλά το αντιαθλητικό που χρέωσαν στον Γέλενιτς και την τεχνική ποινή στον Χρήστου έδωσαν τη δυνατότητα στους φιλοξενούμενους να ανατρέψουν την κατάσταση και να περάσουν μπροστά με 20-22 και να κλείσουν την πρώτη περίοδο με 22-23.
Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε και πάλι εντυπωσιακά για τους Ξανθιώτες που με ένα σερί 6-0 στο πρώτο λεπτό πήραν το προβάδισμα με 28-23 και όχι μόνο δεν το έχασαν αλλά έφτασαν τη διαφορά στο +14 (42-28) στο 18:08, για να μειωθεί στους 13 (45-32) χάρη στην άστοχη δεύτερη βολή του Αναγνωστόπουλου 3΄΄ πριν το τέλος του ημιχρόνου. Χαρακτηριστικό της περιόδου ήταν ότι στο 16:24 αποβλήθηκε με ντισκαλιφιέ ο Κυριακόπουλος για τα δύο αντιαθλητικά φάουλ που υπέπεσε.
Ούτε η ανάπαυλα του ημιχρόνου φάνηκε να φρενάρει τους παίκτες του Νεοκλή Λεμονίδη που έδειχναν σαν ανήμερα θηρία μέσα στο κλουβί. Έτσι στο 24:14 η διαφορά έφτασε στη μέγιστη τιμή των 21 πόντων (58-37), βάζοντας γερά θεμέλια για το ροζ φύλλο αγώνα.
Δυστυχώς η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη. Τα λάθη και το καθαρό μυαλό που έλειψε, η αστοχία και η αβλεψία των διαιτητών έδωσε τη δυνατότητα στους φιλοξενούμενους να μειώνουν σταδιακά τη διαφορά και με ένα σερί 4-15 έκλεισαν την 3η περίοδο στο +10 (62-52).
Και όχι μόνο αλλά στο πρώτο λεπτό της τελευταίας περιόδου μείωσαν τη διαφορά στους πέντε πόντους (62-57), ξαναρχίζοντας το παιχνίδι από την αρχή. Η διαφορά αυτή μπορεί να μην έπεσε από τους πέντε πόντους δεν ανέβηκε όμως σε επίπεδα ασφαλείας αλλά στο +8 (74-66) στο 38:12 με το τελικό αποτέλεσμα να γράφεται χάρη στην ευστοχία των βολών όπου οι Ξανθιώτες ήταν πιο άστοχοι, με αποτέλεσμα να μειωθεί η διαφορά στο καλάθι 1.06 πριν το τέλος. Στη φάση αυτή ο Τσακιρίδης εκτέλεση δύο βολές, πέτυχε την πρώτη και τη δεύτερη την έστειλε επιδεικτικά στο στεφάνι για να διεκδικηθεί το ριμπάουντ και ό,τι αποφέρει. Τελικά το ριμπάουντ διεκδικήθηκε από όλους και η μπάλα κατέληξε στον Παναγιωτόπουλο και παρά το φάουλ στον Ξανθιώτη οι διαιτητές δεν μπήκαν στον κόπο να σφυρίξουν.
Από τους νικητές διακρίθηκαν οι Αναγνωστόπουλος, Χρήστου, Κουκουράβας, χωρίς να υστερήσουν οι υπόλοιποι, ενώ θετική κρίνεται η παρουσία του Ιωακειμίδη. Από τον ΚΑΟΔ διακρίθηκαν οι Τσακιρίδης, Κιτσούλης και Μπαλάφας.
Πολύ κακή ήταν η διαιτησία των Αθηναίων κ.κ. Καλδίρη – Μαγκλογιάννη, αφήνοντας πολλά παράπονα και στις δύο ομάδες. Αποκορύφωμα όλων ότι οι δύο ομάδες τελείωσαν τον αγώνα με 62 φάουλ εις βάρος τους (32-30) αντίστοιχα, ενώ αποβλήθηκαν με πέντε φάουλ οι Αναγνωστόπουλος, Κουκουράβας, Μασλαρινός και Χούμας. Ο τρίτος της παρέας ο κ. Τζαφλέρης από το Βόλο δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την παρουσία του αφού οι άλλοι δύο πήραν όλα τα σφυρίγματα.
Τα 10λεπτα: 17-10, 45-32 (ημιχ), 62-52, 77-75 τελικό.
MAKRO ΞΑΝΘΗ (Λεμονίδης): Παναγιωτόπουλος 11 (2/4), Χρήστου 14 (12/12 β.), Ιωακειμίδης 2, Κουκουράβας 6 (2/4), Στεφανίδης 4, Γιέλενιτς 9 (1/1), Αναγνωστόπουλος 19, Νησιώτης 2, Μασλαρινός 10 (1/1).
ΚΑΟΔ (Τακιανός): Κυριακόπουλος 6, Καρτέλο 5, Καραβασάνης 3 (1), Ματενίδης 10, Τσακιρίδης 14 (1), Ζούπιτς 2, Χούμας 5, Κιτσούλης 12 (1), Εξουζίδης, Μπαλάφας 18.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στις δηλώσεις του ο νέος τεχνικός της Makro Ξάνθη Νεοκλής Λεμονίδης, αναφέρθηκε για την πρώτη εβδομάδα που βρέθηκε στην ομάδα ότι μέλημα του ήταν να δουλέψει στην άμυνα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα για 25 λεπτά, κρατώντας τους αντιπάλους στους 37 πόντους χωρίς να δεχθούμε κάποιον αιφνιδιασμό.
Σε ερώτηση για τον εκτός έδρας δύσκολο αγώνα, τον ανέφερε ως πρόκληση για τους παίκτες του ώστε να αποδείξουν τις φετινές τους δυνατότητες.
ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Το Πέραμα πέτυχε την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα, το Παγκράτι συνέχισε την ανοδική του πορεία, περνώντας από το Αιγάλεω, που ακόμα δεν έχει ανοίξει… λογαριασμό, όπως και ο Ερμής Λαγκαδα!
Η αλλαγή προπονητή φέρνει, συνήθως, αλλαγή και στην ψυχολογία της ομάδας. Ο Κώστας Σορώτος οδήγησε την Ολυμπιάδα σε νίκη, στο ντεμπούτο του στον πάγκο της πατρινής ομάδας. Ο Ηρακλής παραμένει φαβορί για την άνοδο στην Α1. Νίκησε τον Ερμή εκτός έδρας, σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι, σε ό,τι αφορά στη συμπεριφορά των οπαδών στην εξέδρα και όχι πάνω στο παρκέ.
Τέλος ο Αρκαδικός υπέστη την πρώτη του ήττα στο πρωτάθλημα
ΑΠΕΡΓΙΑ
Αγωνιστική δράση δεν θα υπάρξει το ερχόμενο σαββατοκύριακο στην Α1 και Α2. Ο ΠΣΑΚ το είχε προαναγγείλει και το έκανε πράξη κι έτσι η 4η αγωνιστική θα αναβληθεί εξαιτίας της απεργίας που θα πραγματοποιήσουν οι παίκτες στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τους για την υλοποίηση των αιτημάτων τους.
Δ΄ ΕΘΝΙΚΗ / 1ος ΟΜΙΛΟΣ
Τούρμπο 4Χ4 ο Ορφέας Puma στο γήπεδό του – Πρώτη εκτός έδρας νίκη για τον Εχίνο Σπορ
Με νίκες συνέχισαν την πορεία τους στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής οι δύο εκπρόσωποί μας στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου.
Και οι Πιερείς Καβάλας αισθάνθηκαν τη δύναμη της έδρας του Ορφέα Puma φεύγοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με μηδέν στις αποσκευές τους, ενώ παράλληλα αύξησε σε τέσσερις τις νίκες σε ισάριθμες εντός έδρας αναμετρήσεις.
Πρώτη εκτός έδρας νίκη για τον Εχίνο Σπορ που πέρασε πιο άνετα από ότι δείχνει το τελικό 1-2 από τις Κρηνίδες κερδίζοντας τον Κεραυνό που συνεχίζει να βρίσκεται στο τέλος του βαθμολογικού πίνακα, ενώ αναμένονται εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα στην καβαλιώτικη ομάδα που η θέση της είναι να πρωταγωνιστεί.
ΟΡΦΕΑΣ PUMA – ΠΙΕΡΕΙΣ 2004
Στο Σαββατιάτικο αγώνα ο Ορφέας Puma υποχρέωσε τους Πιερείς 2004 να μείνουν για τέταρτη συνεχόμενη αγωνιστική μακριά από τη νίκη, κερδίζοντάς την με 2-0.
Οι γηπεδούχοι παρά την υπεροχή τους και παρότι έπαιζαν για πρώτη φορά χωρίς τον πρώτο τους σκόρερ Σταύρο Βασιλειάδη, κατάφεραν να πετύχουν και τα δύο γκολ που έκριναν τον αγώνα σε ένα λεπτό στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Στο 44΄ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μουμίν Τουγιάλ, που είχε κερδίσει ο Σουκρή όταν ανατράπηκε, και στο επόμενο λεπτό ο Κιοσέ με πλασέ έγραψε το 2-0 που ήταν και το τελικό αφού οι Καβαλιώτες φάνηκαν επηρεασμένοι από αυτή την εξέλιξη και δεν μπόρεσαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην επανάληψη. Και στο δεύτερο 45λεπτο οι παίκτες του Δημήτρη Τηλαβερίδη είχαν τον έλεγχο και αν ήταν πιο προσεκτικοί οι επιθετικοί του τότε ο δείκτης του σκορ θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος.
ΚΡΗΝΙΔΕΣ - ΕΧΙΝΟΣ ΣΠΟΡ
Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι εκτός έδρας ο Εχίνος Σπορ ήταν αήττητος. Απλώς τις περισσότερες φορές η ομάδα του Τόλη Κουτρουλού είχε σταθεί άτυχη στην τελική προσπάθεια φεύγοντας με την παρηγοριά του ενός μόλις βαθμού.
Την Κυριακή το απόγευμα στις Κρηνίδες ο Εχίνος Σπορ πανηγύρισε την πρώτη εκτός έδρας νίκη επί του Κεραυνού με σκορ 1-2.
Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν ορεξάτοι από την αρχή, πίεσαν, επέβαλαν το ρυθμό τους και κατάφεραν στα μέσα του ημιχρόνου να πετύχουν δύο γκολ με τους Παντελή και Δεσσύλα και να βάλουν γερά θεμέλια από το πρώτο 45λεπτο προηγούμενοι με 2-0. Στην επανάληψη συνέχισαν με το ίδιο πάθος και θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στις ελπίδες των γηπεδούχων για κάτι καλό, αν δεν ακυρωνόταν κακώς ως οφσάιτ γκολ του Μπαντάκ. Οι Καβαλιώτες πέτυχαν το γκολ της τιμής στο 78΄ χωρίς στη συνέχεια να έχουμε κάτι περισσότερο.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Δύσκολη έξοδο έχει ο Ορφέας Puma την Κυριακή, που αγωνίζεται στην Προσοτσάνη με την ομώνυμη ομάδα ενώ στον Εχίνο αγωνίζεται ο Εχίνος Σπορ που υποδέχεται τον Βρασίδα Ν. Περάμου, μια ομάδα στα μέτρα του και εύκολα ή δύσκολα πρέπει να προσθέσει στο ενεργητικό του το 3ποντο.
ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Η εκτός έδρας νίκη του Σουφλίου στο ντέρμπι του Έβρου επί της Ένωσης Θράκης, η άνετη νίκη της πρωτοπόρου Ηράκλειας στο ντέρμπι των Σερρών και η ισοπαλία στην Ελευθερούπολη, έφερε μερικές ανακατατάξεις στην κορυφή με τη νεοφώτιστη ομάδα του Σουφλίου να μένει μόνη δεύτερη.
Νικητής και πάλι το ρεπό και πρωτιά για ΑΕΠ Ευμοίρου
Πλήρη αγωνιστική και στις τέσσερις κατηγορίες των πρωταθλημάτων είχαμε το Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο στις τρεις έγιναν η 8η αγωνιστική της Α1 και τέσσερις αγώνες της 4ης αγωνιστικής της Β΄ ΕΠΣ, με την πρωτοπόρο Αθλητική Ένωση Ποντίων Ευμοίρου να μένει μόνη πρώτη εξαιτίας του ρεπό της συγκατοίκου Αναγέννησης Θαλασσιάς. Το είχαμε πει από την προηγούμενη έκδοσή μας ότι η καθιερωμένη ανάπαυση της αγωνιστικής «παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της βαθμολογίας».
Την Κυριακή το πρωί έγινε η 4η αγωνιστική της Γ΄ ΕΠΣ με το ντέρμπι από τα παλιά των Κιμμερίων μεταξύ του Εθνικού και του Ορφέα Ν. Αμισσού, να έχει πρόωρο τέλος στο 44΄, λόγω επεισοδίων των φιλάθλων εις βάρος του διαιτητή.
Το απόγευμα της Κυριακής στις τρεις είχαμε την όγδοη αγωνιστική της Α2 με τον πρωτοπόρο Αετό Τοξοτών να χάνει τους πρώτους του βαθμούς και μάλιστα στην έδρα του και το ντέρμπι κορυφής της Β΄ ΕΠΣ που έγινε στο ΔΑΚ μεταξύ των δύο αήττητων των τριών πρώτων αγωνιστικών Ορφέα 2005 και Άρη Αβάτου.

Α1 ΕΠΣ:
Αήττητη μόνο η Βιστωνίδα
ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟ από την περασμένη αγωνιστική ότι η Αθλητική Ένωση Ποντίων Ευμοίρου σε περίπτωση νίκης στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής θα έμενε μόνη πρώτη αφού ήταν η σειρά της Αναγέννησης Θαλασσιάς να κάνει το καθιερωμένο ρεπό. Η ομάδα του Ανθόπουλου μπορεί να δυσκολεύτηκε, όμως κατάφερε στην επανάληψη να πετύχει πρώτη γκολ που στάθηκε αρκετό να της δώσει τη νίκη και την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.
Η ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ είναι πλέον η μοναδική αήττητη ομάδα της Α1 μετά την πρώτη ήττα του Ατρόμητου Χρύσας και μάλιστα στην έδρα του. Η ομάδα του Φόρη Καλτσίδη κέρδισε για δεύτερη φορά φέτος τη Θράκη Συδινής σε έναν πολύ καλό αγώνα σε βαρύ γήπεδο. Οι γηπεδούχοι παρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ, αφού ισοφάρισαν στο πρώτο μέρος πήραν τη νίκη στην επανάληψη που τους φέρνει στη δεύτερη θέση, ένα βαθμό πίσω από την κορυφή.
Η ΠΡΩΤΗ εντός έδρας νίκη είναι γεγονός για τον Π. Μελά Κουτσού επί του Κενταύρου, που έφερε την ομάδα του Σάκη Καρασερίδη στη δεύτερη θέση. Ένα γκολ λοιπόν ήταν αρκετό να κρίνει τη συνάντηση του Κουτσού το οποίο πέτυχαν οι γηπεδούχοι στο πρώτο 20λεπτο και παρά την ασφυκτική πίεση των φιλοξενουμένων οι γηπεδούχοι το κράτησαν και βλέπουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία τη συνέχεια.
ΤΟ ΡΕΠΟ που έκανε η ομάδα της Θαλασσιάς της στοίχισε τρεις θέσεις μακριά από την κορυφή, αφού βρέθηκε στην 4η θέση ισόβαθμη με τον Ερμή Μάνδρας που υποτίμησε τους νεαρούς της ΑΠΟΞ ΣΚΟΝΤΑ, αφήνοντας δύο βαθμούς στο Αμοιρίδειο. Οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι στο πρώτο μέρος και έφεραν σε δύσκολη θέση τους αμυντικούς του Ερμή με το τελικό 0-0 να αφήνει ικανοποιημένες στο τέλος και τις δύο ομάδες.
ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ήττα υπέστη ο αήττητος Ατρόμητος και μάλιστα μέσα στην έδρα του, τη Χρύσα από τον Άρη Πετεινού και μάλιστα με το ευρύ 0-4 που είχε κερδίσει στην πρεμιέρα μέσα στο Δημοτικό την Ασπίδα.
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΟΣ ήταν ο αγώνας στο Ν. Ζυγό όπου Ηρακλής και Αστέρας μοιράστηκαν γκολ και βαθμούς, με τους φιλοξενούμενους όμως να έχουν παράπονα από τη διαιτησία και ιδιαίτερα για το πρώτο γκολ των φιλοξενουμένων. Οι του Αστέρα προηγήθηκαν με 0-2 στις αρχές της επανάληψης και δέχθηκαν την ισοφάριση λίγο πριν το τέλος με αυτογκόλ.
ΜΕΤΑ από τέσσερις αγωνιστικές είδε το χρώμα τις νίκης η Ασπίδα που πέτυχε το σκορ της ημέρας, αλλά και το σκορ που έχει δεχθεί και πάλι η Θύελλα Μαγγάνων πριν δύο αγωνιστικές στη Θαλασσιά. Η ομάδα των Μαγγάνων βρίσκεται στην τελευταία θέση χωρίς βαθμό και σίγουρα η συνέχεια φαντάζει ακόμη πιο δύσκολη.
ΧΩΡΙΣ νίκη παραμένουν η ΑΠΟΞ ΣΚΟΝΤΑ και η Κεντητή που όμως έχουν βαθμούς από τις τρεις και τέσσερις ισοπαλίες αντίστοιχα.
ΑΜΦΙΡΡΟΠΑ κρίνονται τα παιχνίδια της 9ης αγωνιστικής, που θα διεξαχθεί την Κυριακή στις 15:00 με το ντέρμπι ουραγών στα Μάγγανα μεταξύ Θύελλας και ΑΠΟΞ ΣΚΟΝΤΑ να ξεχωρίζει.

Α2 ΕΠΣ:
ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Ο ΑΕΤΟΣ
Μοναδική ευκαιρία να ξεφύγει ακόμη περισσότερο από τη 2η θέση έχασε ο πρωτοπόρος Αετός Τοξοτών που έχασε το απόλυτο των επτά πρώτων αγωνιστικών της Α2 παραχωρώντας ισοπαλία με 1-1 στην ΑΕΚ Κυψέλης. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν μόλις στο 9ο λεπτό και αφού ξεπέρασαν την πίεση των γηπεδούχων (δύο δοκάρια), ισοφαρίστηκαν στο 78΄ και έχασαν μεγάλη ευκαιρία να φύγουν με το 3ποντο.
Πάντως διατήρησε τους τρεις βαθμούς διαφορά από τον Ερ. Αστέρα Σελέρου ο οποίος έφυγε αήττητος από τον Κύρνο, με νέο προπονητή στον πάγκο του τον Τάσο Κελλίδη, παίρνοντας ένα πολύτιμο βαθμό για τη συνέχεια κρατώντας μόνος του τη 2η θέση, εκμεταλλευόμενος και την ήττα του Δημόκριτου Αβδήρων στη Σταυρούπολη από τη Δόξα, παρότι οι γηπεδούχοι βρέθηκαν με 0-2 εις βάρος τους να κυνηγούν το σκορ αλλά στο τέλος κάνοντας την ανατροπή πήραν τη νίκη και έφτασαν στην 9η θέση του βαθμολογικού πίνακα.
ΜΕΓΑΛΟΣ νικητής της αγωνιστικής ο Κεραυνός Λευκόπετρας που πέτυχε την 4η συνεχόμενη νίκη και μάλιστα επί ενός αντιπάλου που στοχεύει στην άνοδο, τον οποίο έπιασε στην 6η θέση με δώδεκα βαθμούς. Πρόσωπο του αγώνα και πάλι ο παίκτης προπονητής Παναγιώτης Κουμουλίδης που πέτυχε το νικητήριο γκολ από το κέντρο του γηπέδου και με τη βοήθεια του τερματοφύλακα που χάρισε και το πρώτο γκολ με την ασταθή απόκρουση δίνοντας ουσιαστικά πάσα στον επιθετικό των γηπεδούχων. Προς στιγμή είχαν ισοφαρίσει οι της Ασπίδας με αυτογκόλ.
ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ στις νίκες ο Ήλιος Ηλιόπετρας, που κέρδισε την Κεσσάνη Ερασμίου με τους φιλοξενούμενους να αιφνιδιάζουν προηγούμενοι με 0-1 αλλά μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου οι γηπεδούχοι είχαν πάρει το προβάδισμα.
ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ φετινή νίκη και μάλιστα εκτός έδρας πέτυχε ο Αετός Γοργόνας που πέρασε μέσα από το Αυξέντιο φεύγοντας από την τελευταία θέση όπου πέρασε ο ηττημένος που έχει μία νίκη από την πρεμιέρα επί της ΑΕΚ Κυψέλης.
ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ κορυφής δεσπόζει το ερχόμενο Σάββατο στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής, όπου ο δεύτερος Ερ. Αστέρας Σελέρου υποδέχεται τον πρωτοπόρο Αετό Τοξοτών.

Β΄ ΕΠΣ:
ΣΤΟΝ …ΑΡΗ ΤΟ ΑΒΑΤΟ
Μετά την ήττα του Άτλα Σελίνου την περασμένη αγωνιστική που εγκατέλειψε την κορυφή, σειρά πήρε και ο άλλος πρωτοπόρος Ορφέας 2005 που όμως υποχρεώθηκε στην πρώτη του ήττα στην έδρα του (Δημοτικό) από τον Άρη Αβάτου, που έμεινε μόνος πρώτος. Η ομάδα του Αβάτου έβαλε τα θεμέλια της νίκης από το πρώτο ημίχρονο όταν προηγήθηκε με 1-3 που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.
Επανήλθε στις νίκες ο Άτλας Σελίνου που κέρδισε με 4-2 τον ΠΑΣ Φιλίων αν και βρέθηκε να χάνει με 0-2. Αυτή ήταν και η μοναδική νίκη γηπεδούχου ομάδας, αφού και στους άλλους τρεις αγώνες οι φιλοξενούμενοι είχαν την τιμητική τους.
Η Κοτύλη δεν μπόρεσε να προσθέσει στο ενεργητικό της τη δεύτερη εντός έδρας συνεχόμενη νίκη χάνοντας με 0-2 από τη Σμίνθη στο ντέρμπι της ορεινής περιοχής.
Την πρώτη νίκη πέτυχε η Ελπίδα Σουνίου που κέρδισε μέσα στο Μυρωδάτο με 3-4 αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 1-0. Τέλος μειώνονται ακόμη περισσότερο τα παιχνίδια της Β΄ ΕΠΣ μετά την οριστική αποχώρηση του Ορφανού, με τις ομάδες να παίρνουν πλέον τους βαθμούς της νίκης χωρίς ιδρώτα και με σκορ 3-0. Έτσι μετά τον Άρη Αβάτου την περασμένη αγωνιστική, σειρά πήρε η Δήμητρα Δαφνώνα με τη δεύτερη φετινή της νίκη στα χαρτιά.


Γ΄ ΕΠΣ:
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΟ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ
Δεν τελείωσε το ντέρμπι από τα παλιά που ήταν προγραμματισμένο να γίνει την Κυριακή το πρωί στα Κιμμέρια μεταξύ του Εθνικού και του Ορφέα Ν. Αμισσού. Ένα λεπτό πριν το τέλος του ημιχρόνου ο διαιτητής απεχώρησε εξαιτίας κτυπημάτων των φιλάθλων δηλώνοντας αδυναμία συνέχισης του αγώνα και ενώ το σκορ ήταν 0-0. Τη στιγμή της διακοπής ο διαιτητής θα έδινε τη δεύτερη αποβολή σε παίκτη του Εθνικού, κάτι που δεν άρεσε στους φιλάθλους, με αποτέλεσμα να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο και να βιαιοπραγήσουν κατά του διαιτητή. Την τύχη του αγώνα θα αποφασίσει η διοργανώτρια αρχή.
Επεισοδιακό ήταν το παιχνίδι και στην Εκτενεπόλ μεταξύ του Κόσυνθου 2005 και του Ολυμπιακού Λεύκης με τους φιλοξενούμενους να κερδίζουν με 2-3 αφού προηγήθηκαν με 0-3 από το πρώτο μέρος, αλλά να χάνουν στις αποβολές που ήταν 3-2 για τους γηπεδούχους.
Πρώτη ήττα για τον Κεραυνό Π. Κατραμίου, που έχασε στην έδρα του από τα Σήμαντρα με 1-2, ενώ επέστρεψε στις νίκες η νεοφώτιστη ΑΠΟΚ Θερμών που κέρδισε με 3-1 την Πάχνη, σε ένα ακόμη ντέρμπι ομάδων της ορεινής περιοχής. Τέλος στο ντέρμπι των αδυνάτων το Κάστρο Γλαύκης πήρε τη νίκη, στα χαρτιά όμως, αφού δεν μπήκε στον κόπο να πάει στην Σταυρούπολη ο Φίλιππος 2005.
Τολμηρά

Μετά τα Mέσα Eνημέρωσης στα οποία απευθύνθηκε κάτοικος των Αβδήρων για να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα με την κακοποίηση ζώων στην περιοχή, αποφάσισε να επισκεφτεί και την εισαγγελική αρχή ώστε να καταγγείλει επώνυμα το γεγονός. Μετά λοιπόν την επίσκεψή του στον εισαγγελέα ήρθε και μας βρήκε ανάστατος λέγοντάς μας ότι ο εισαγγελέας τον έδιωξε αρνούμενος να ακούσει την καταγγελία του. Εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι και δεν ξέρουμε πότε μια καταγγελία είναι σοβαρή και πότε όχι. Σοβαρή ή μη, ήταν όμως μια επώνυμη καταγγελία. Δηλαδή δεν έχει ένας πολίτης το δικαίωμα να κάνει μια καταγγελία;

Με ανακοίνωση της η Νομαρχία Ξάνθης μας πληροφορεί ότι εγκατέστησε το τηλεφωνικό κέντρο που παρέχει 180 ανεξάρτητες γραμμές και είχε σαν αποτέλεσμα την κατάργηση 120 γραμμών του ΟΤΕ και αρκετά ακόμα οφέλη για τη Νομαρχία. Ουσιαστικά δηλαδή δικαιωθήκαμε εμείς που φωνάζαμε ότι το τηλεφωνικό αυτό κέντρο υπήρχε και σάπιζε σε κάποιο υπόγειο τη στιγμή που η Νομαρχία πλήρωνε πάγια για τόσες γραμμές. Γιατί πάντα πρέπει για τα αυτονόητα να φωνάζουν τα Μέσα Ενημέρωσης; Έπρεπε δηλαδή να γίνει ολόκληρο θέμα για να αποφασίσει η Νομαρχία να αξιοποιήσει το εν λόγω τηλεφωνικό κέντρο;

Πως γίνεται σε ζώνη αιγιαλού, σύμφωνα και με συνθήκη RAMSAR, δύο κατασκευαστικές εταιρίες που χτίζουν μεζονέτες να έχουν άδεια και όλοι οι υπόλοιποι να μην μπορούν να βγάλουν ανάλογη άδεια και να είναι τα κτίσματά τους αυθαίρετα; Εκτός κι αν τα συμφέροντα κάποιων είναι μεγαλύτερα από την ισχύ των νόμων. Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο θέμα το είχαμε φέρει πριν μήνες στη δημοσιότητα αλλά κανενός το αφτί δεν ίδρωσε.

Τι παίζει με το ΕΒΕ Ξάνθης;;

Όλο τους το ενδιαφέρον ο Δήμαρχος και οι δημοτικοί του σύμβουλοι το έχουν ρίξει στο κέντρο της πόλης και έχουν ξεχάσει εντελώς τις υπόλοιπες περιοχές. Μετά την οδό Κουντουριώτη όπου ακόμα δεν έχει αλλάξει τίποτα, κάτοικοι και της οδού Τζαβέλα μας έκαναν τα ίδια παράπονα. Βέβαια οι περιοχές που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ως εγκαταλελειμμένες είναι πολύ περισσότερες και καλό θα ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος να κάνουν καμιά βόλτα και στην υπόλοιπη πόλη, να δουν τα προβλήματά της και να παρέμβουν. Μπορεί η εγκατάλειψη αυτή να μη γίνεται συνειδητά όμως γίνεται. Και αν συνεχιστεί αυτό, το αποτέλεσμα των επόμενων δημοτικών εκλογών θα δείξει, το παράπονο που έχουν οι κάτοικοι, των ξεχασμένων από τη δημοτική αρχή, περιοχών της Ξάνθης.

Η διεύρυνση της Περιφέρειάς μας με την προσθήκη σ’ αυτήν και του Νομού Σερρών είναι πλέον δεδομένη και υπάρχει πιθανότητα, μέρος της διευρυμένης πλέον περιφέρειας να είναι και η Θεσσαλονίκη. Παρόλα αυτά οι φήμες που θέλουν τον Νομάρχη Ξάνθης να ενδιαφέρεται για τη θέση του Περιφερειάρχη γίνονται όλο και πιο έντονες. Πώς γίνεται να πιστεύει ότι σε μια τόσο διευρυμένη περιφέρεια έχει έστω και τις ελάχιστες πιθανότητες να εκλεγεί; Τόσο σπουδαίο θεωρεί πως είναι το έργο της Νομαρχίας επί των ημερών του που θα τρέξει όλος ο κόσμος να τον ψηφίσει; Εδώ και χωρίς καμία απολύτως διεύρυνση της Περιφέρειας, οι πιθανότητες του να εκλεγεί Περιφερειάρχης είναι ελάχιστες έως και μηδαμινές, πού να διευρυνθεί κιόλας.

Τι εννοούσε ο Χρήστος Πούλιος όταν μιλούσε για περίεργες κινήσεις αναφερόμενος στην πρόταση της ΤΕΔΚ να αφαιρεθεί ο οικισμός Βανιάνο από το δήμο Τοπείρου και να ενσωματωθεί στο Δήμο Ξάνθης; Πως αλήθεια πάρθηκε τότε μια τέτοια απόφαση; Για ποιο λόγο ένας ασήμαντος για το Δήμο οικισμός απέκτησε ξαφνικά τόση σημασία; Μήπως πίσω από την κίνηση αυτή κρύβονταν συμφέροντα; Μήπως ο ΧΥΤΑ παίζει κάποιο ρόλο σε όλη αυτή την ιστορία;

Την περασμένη Παρασκευή συνελήφθη ένας νεαρός για οφειλές στο ΙΚΑ. Χρήματα τα οποία είχαν δοθεί στον εργολάβο που έχτιζε το σπίτι και σύμφωνα με ιδιωτικό συμφωνητικό όφειλε εκείνος να καταβάλει. Πέρα από το γεγονός της σύλληψης που θα μπορούσε να γίνει την προηγούμενη μέρα ή τη Δευτέρα ώστε ο νεαρός να μη χρειαστεί να περάσει τρεις μέρες στα κρατητήρια, εμείς θα σταθούμε στη γενικότερη σημασία του όλου περιστατικού. Πως αλήθεια μέσα σε ένα κατά τ’ άλλα κράτος δικαίου μπορεί ένας πολίτης να προστατευτεί; Γιατί ο άνθρωπος αυτός θα πρέπει να καταβάλλει για δεύτερη φορά τα χρήματα αυτά; Γιατί κυνηγούν το νεαρό και όχι τον εργολάβο; Γίνεται άραγε το ίδιο και στις περιπτώσεις όπου μεγάλοι επιχειρηματίες χρωστάνε μερικά εκατομμύρια στο ΙΚΑ; Δηλαδή η πρακτική του ΙΚΑ είναι να αφήνει εκείνους που χρωστάνε τα πολλά και να κυνηγάει εκείνους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα;


Θα ήθελα να αναφερθώ στους τυφλούς συμπολίτες μας των οποίων η μετακίνηση στους δρόμους της πόλη που ζουν, έχει γίνει πλέον ένας εφιάλτης. Αλήθεια υπήρξαν προβλέψεις στις μελέτες που προηγήθηκαν της τοποθέτησης των αναρίθμητων φωτεινών σηματοδοτών, για τα ειδικά μπίπερ, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες με προβλήματα όρασης, να περνούν τις διαβάσεις των πεζών με απόλυτη ασφάλεια; Ή μήπως οι προύχοντες αυτής της πολιτείας θεωρούν και αντιμετωπίζουν τους πολίτες με προβλήματα όρασης ως ανθρώπους ενός κατώτερου θεού;

Αλήθεια η εταιρεία τουριστικής προβολής της Νομαρχίας Ξάνθης, εκπροσωπείται και εκφράζει τη γνώμη μόνο της Προέδρου της, δηλαδή της Κας Στάντσιου, ή και όλου του Δ.Σ.; Δηλαδή και ο κ. Καραλίδης Φώτης και ο κ. Μωραΐτης Στυλιανός και ο κ. Ελευθεριάδης Ιορδάνης και η κ. Καϊναδόγλου Αντιγόνη συμφωνούν με τον αποκλεισμό του Καναλιού 6 και της εφημερίδας «ΤΟΛΜΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» από τα πακέτα τουριστικής προβολής που διαχειρίζεται η εταιρεία; Και όλοι οι προαναφερόμενοι συμφωνούν με την επιλογή να δοθούν αυτά τα κονδύλια σε ΜΜΕ όμορων νομών; Θα θέλαμε πραγματικά μία επίσημη απάντηση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρέθηκαν λογαριασμοί τηλεφώνου 20 εκατομμυρίων που προέρχονταν από τηλεφωνήματα σε ροζ γραμμές. Βέβαια οι λογαριασμοί αυτοί σίγουρα δεν έγιναν μέσα σε ένα ή δύο μήνες αλλά σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όλους αυτούς τους μήνες δε βρέθηκε ένας νοήμων μέσα στο Υπουργείο ο οποίος απλά να αναρωτηθεί από που προέρχονται αυτά τα τεράστια ποσά;

Άστοχη είναι η κίνηση παιδικού σταθμού να αναγκάσει στην ουσία γονείς να καταβάλλουν 12 € για την αγορά γραφικών ειδών προκειμένου να ενισχύσουν Σύλλογο Παραπληγικών άλλου Νομού. Και βέβαια το ζητούμενο δεν είναι ο τοπικισμός αλλά η πρακτική η οποία ακολουθήθηκε καθώς κανένας γονιός από θέμα περηφάνιας και αξιοπρέπειας δεν θα επέστρεφε τα είδη. Διερωτήθηκαν άραγε αν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν αυτό το ποσό; Και ακόμη ακόμη πως πιστοποίησαν ότι ο εν λόγω σύλλογος πράγματι έχει νομική υπόσταση και δεν πρόκειται για απατεώνες; Και αυτό το λέμε γιατί κατά καιρούς όλοι οι σοβαροί τουλάχιστον Σύλλογοι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν είναι στις πρακτικές τους η συγκέντρωση χρημάτων με τέτοιους τρόπους και προειδοποιούν μάλιστα τους πολίτες να μην πέφτουν σε ανάλογες παγίδες.