Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Κατακλύζουν το Πόρτο Λάγος τα σκουπίδια του παζαριού
Με αφορμή την καταγγελία κατοίκων του Πόρτο Λάγος για υπερβολική ρύπανση του λιμανιού και των γύρω χώρων από σκουπίδια που προέρχονται από το κυριακάτικο παζάρι, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Χατζόπουλος, απαντά στις φωνές που λένε πως το Ταμείο και ο δήμος Αβδήρων έχουν λάβει ελλιπή μέτρα ως προς την καθαριότητα του χώρου.
«Εγώ δεν πιστεύω ότι οι κάτοικοι καταγγέλλουν τη λειτουργία του παζαριού αλλά απλά ενδιαφέρονται για να λειτουργήσει καλύτερα» δηλώνει και συνεχίζοντας αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και υποστηρίζει πως λόγω της μη περίφραξης του χώρου και των καιρικών συνθηκών όπως οι δυνατοί άνεμοι της περιοχής, είναι λογικό να διασκορπίζονται τα σκουπίδια που προκαλούνται από τη λειτουργία του παζαριού.
Στο παρελθόν βέβαια έχει γίνει προσπάθεια για να μην πηγαίνουν τα σκουπίδια μέσα στο λιμάνι και να δημιουργείται πρόβλημα με τις σακούλες που μπλοκάρουν τις μηχανές των καϊκιών, τοποθετώντας ένα δίχτυ περιμετρικά του λιμανιού με ύψος 1,20 μέτρα, που όμως δεν μπορεί να εμποδίσει τα σκουπίδια όταν υπάρχουν δυνατοί άνεμοι.
Ένα ακόμη πρόβλημα είναι και η μη ύπαρξη χώρων υγιεινής. Παλαιότερα υπήρχαν χημικές τουαλέτες, που μόνο χώρο υγιεινής δε θύμιζαν, οι οποίες όμως απομακρύνθηκαν και πλέον σύμφωνα με τον κ. Χατζόπουλο, θα αντικατασταθούν με εξωτερικές τουαλέτες νέας τεχνολογίας που θα ανακυκλώνουν τα λύματα.
Την περιοχή καθαρίζουν μετά το πέρας κάθε παζαριού 4 δημοτικοί υπάλληλοι που όμως δεδομένης της μεγάλης έκτασης που καταλαμβάνει δεν επαρκούν.
Ο κ. Χατζόπουλος επικαλείται και την ευαισθησία των ίδιων των μικροπωλητών στο να μαζεύουν στο τέλος τα σκουπίδια τους και δεν τάσσεται υπέρ της άποψης κάποιων κατοίκων ότι οι μικροπωλητές θα πρέπει να αναγκάζονται στη συγκομιδή των σκουπιδιών τους υπό την απειλή ότι αν δεν το κάνουν δε θα ξανασυμμετάσχουν στο παζάρι.
«Αυτή η κυριακάτικη ανοιχτή αγορά έχει δώσει πνοή στο Πόρτο Λάγος και αποτελεί σημείο επίσκεψης για ανθρώπους από όλη την περιφέρειά μας και σχεδιάζουμε να γίνει ακόμα καλύτερη» δηλώνει και ταυτόχρονα καλεί όλους τους κατοίκους να παραθέσουν και τις δικές του ιδέες, λέγοντας πως πριν φτάσουμε να διαμαρτυρόμαστε και να φωνάζουμε καλύτερο είναι να συζητάμε.

Σε έργα ανάπτυξης της περιοχής προσανατολίζεται το Λιμενικό Ταμείο
«Αυτούς τους μήνες που είμαστε εδώ δεν έχουμε μείνει με σταυρωμένα χέρια. Έχουν δουλέψει όλα τα παιδιά και προσπαθούμε να βάλουμε όλα τα πράγματα σε μια καλή σειρά. Ήδη αρχίσαμε και πληρώνουμε παλιούς λογαριασμούς και προχωράμε μπροστά» δηλώνει ο κ. Χατζόπουλος, τονίζοντας μάλιστα πως παράλληλα θα έπρεπε να υπάρξει περισσότερη βοήθεια και από τους άλλους φορείς, όπως περιφέρεια, νομαρχία και υπουργείο.
Το λιμάνι του Πόρτο Λάγος έχει χαρακτηριστεί εθνικής σημασίας, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να μπει σε μεγάλα έργα που θα αλλάξουν τη ροή και τη φύση του λιμανιού.
Τα δύο κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το λιμάνι του Πόρτο Λάγος είναι η εκβάθυνσή του και το γεγονός ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τη ζήτηση που έχει λόγω της κατασκευής του.
Έτσι, προκειμένου να εξαλείψουν αυτά τα προβλήματα, το Λιμενικό Ταμείο προτείνει την επέκταση του κρηπιδώματος προς τα ανατολικά.
Ακόμη ένα πρόβλημα όμως είναι και η ασφάλεια του λιμανιού και πλέον το Ταμείο πρέπει να εστιάσει στο πως θα περιφράξει αυτό το χώρο ώστε να αποτρέψει ληστείες και λαθρομετανάστευση που κατά καιρούς εκδηλώνονται στην περιοχή.
«Με τα έργα αυτά θα αλλάξει πραγματικά ο ρόλος του λιμανιού και θα μπορούμε να μιλάμε πραγματικά και όχι μόνο στα χαρτιά για ένα λιμάνι εθνικής σημασίας.» Έτσι σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ αναμένεται να γίνουν οι σχετικές μελέτες και να προχωρήσουν τα έργα.
Επίσης το Ταμείο προσανατολίζεται και σε μικρότερης έκτασης έργα στο λιμάνι των Αβδήρων, που αναμένεται να λύσουν χρόνια προβλήματα όπως η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και το χαλασμένο κιγκλίδωμα από τη μεριά των επαγγελματιών.
«Τα λιμάνια είναι για ολόκληρο το νομό ένας μοχλός ανάπτυξης, τόσο εμπορικός όσο και τουριστικός. Δε φτάνει όμως να προσπαθεί μόνο το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου» και κλείνοντας κάνει έκκληση σε όλους του φορείς που πραγματικά επιθυμούν την ανάπτυξη της Ξάνθης να ταχθούν μαζί του και να στηρίξουν τις προτάσεις του Ταμείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου