Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ

…γιατρός του ΙΚΑ ο οποίος αρνήθηκε να εξετάσει πολίτη που έχασε τα γυαλιά του θεωρώντας ότι οι τρεις βαθμοί μυωπίας δεν δημιουργούν πρόβλημα και δεν ενέχουν κίνδυνο. Στην απορία του πολίτη πώς θα οδηγήσει και πώς θα εργαστεί επί ένα μήνα, που υπήρχε ελεύθερο ραντεβού, η απάντηση του γιατρού ήταν «μην οδηγείτε». Όταν ο πολίτης ρώτησε εύλογα πώς θα πηγαίνει στη δουλειά του και πώς θα δουλεύει καθώς η εργασία του έχει να κάνει με υπολογιστή ο γιατρός αρκέστηκε να τον παραπέμψει στο ραντεβού που υπήρχε μέσα σε ένα μήνα. Και αναρωτιέται και ο πιο καλόπιστος. Άραγε θα υπήρχε η ίδια αντιμετώπιση εάν η επίσκεψη γινόταν στο ιατρείο και όχι στο ΙΚΑ; Η απάντηση νομίζω ότι βγαίνει αβίαστα από τον καθένα. Κάποτε θα πρέπει να καταλάβουν ορισμένοι ότι δεν μας κάνουν χάρη και ότι πληρώνονται με τα δικά μας λεφτά. Με τις δικές μας εισφορές οι οποίες μάλιστα κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητες είναι. Άλλωστε κανένας δεν είναι τόσο μαζοχιστής ώστε να προσέρχεται στα ιατρεία του ΙΚΑ χωρίς σοβαρό λόγο. Ο πολίτης αξίζει σεβασμού και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν μια και καλή.

…τα καλόπαιδα που πέρασαν από τη ΣΕΒΑΘ τα οποία θα πρέπει να πάψουν να κοιμούνται ήσυχα. Μπορεί η εταιρεία να έκλεισε αλλά το θέμα της διαχείρισης των 35 εκατομμύριων ευρώ δεν έχει κλείσει και δεν θα κλείσει μέχρι να δοθούν οι απαντήσεις που όλοι αναζητούν. Αυτή άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι και η πρόθεση της νέας κυβέρνησης και των οργάνων της τοπικά. Μάλιστα τα όσα ακούγονται σε διάφορα πηγαδάκια κάνουν ακόμη πιο επιτακτική αυτή την ανάγκη. Δηλαδή του απολογισμού για το δημόσιο χρήμα το οποίο δόθηκε πλουσιοπάροχα χωρίς μάλιστα να υπάρξει ανάκαμψη της εταιρείας η οποία, μετά από όλον αυτόν τον πακτωλό, οδηγήθηκε σε λουκέτο. Καιρός λοιπόν οι υποθέσεις μία μία να ανοίγουν για να υπάρξει επιτέλους διαφάνεια και κυρίως λογοδοσία όλων εκείνων οι οποίοι δεν σεβάστηκαν τις θέσεις και τα αξιώματα που τους ανατέθηκαν. Και αυτό δεν αφορά μόνο στα συνεταιριστικά αλλά και σε άλλες υποθέσεις που θύμωσαν τον ελληνικό λαό.

…η πλατεία Ξάνθης για την οποία μπορεί να εκφράζουμε πλήθος ενστάσεων για τη λειτουργικότητά της ή ακόμη και για ορισμένα θέματα αισθητικής, ωστόσο οφείλω να ομολογήσω ότι όταν την διέσχισα μου έδωσε την αίσθηση της άπλας και της ελευθερίας. Ανοιχτός χώρος που αφήνει το μάτι να περιπλανηθεί, ανοιχτός ορίζοντας που αίρει τον κλειστοφοβικό χαρακτήρα που έχει το αστικό κέντρο. Βέβαια ακόμη περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την ολοκλήρωση αφού οι επαγγελματίες της περιοχής εκφράζουν ενστάσεις ως προς την αποτελεσματικότητα του έργου για την τόνωση του εμπορικού ιστού. Οσο για το κυκλοφοριακό και εδώ τηρούμε στάση αναμονής. Ωστόσο τα θετικά είναι θετικά και αυτά δεν θα πρέπει να διστάσουμε να τα ομολογήσουμε.

…τα πτώματα που ξεβράζει καθημερινά το Θρακικό πέλαγος και τα οποία αφήνουν αδιάφορη την πλειοψηφία των πολιτών. Ένα ανθρώπινο δράμα το οποίο θα έπρεπε να μας απασχολεί αν μη τι άλλο από αυτή την πλευρά. Δυστυχώς όμως η ελληνική κοινωνία, όσο κι αν δεν το παραδεχόμαστε, αναπτύσσει έντονα φοβικά σύνδρομα, για να μην πω ρατσιστικά, και αυτό αποτυπώνεται και στις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για την ελληνική ιθαγένεια. Και αν θεωρούμε ότι η απειλή της πατρίδας μας προέρχεται από τους μετανάστες είμαστε βαθιά νυχτωμένοι. Οσο για την ανθρώπινη τραγωδία που ξεδιπλώνεται ακριβώς δίπλα μας ίσως θα έπρεπε να ανατρέξουμε στους γονείς μας όταν έφευγαν μετανάστες κυνηγώντας το δικό τους όνειρο. Αυτό το όνειρο που κυνήγησαν και οι άνθρωποι αυτοί και το οποίο χάθηκε στα παγωμένα νερά του Θρακικού πελάγους. Και δεν υπάρχει καμία διαφορά εάν οι δικοί μας ήταν νόμιμοι και αυτοί παράνομοι. Το ανθρώπινο δράμα έχει την ίδια βαρύτητα είτε νομιμοποιείται από μια πράσινη κάρτα είτε όχι. Η τραγωδία αυτή αν μη τι άλλο θα έπρεπε να αναμοχλεύσει την ευαισθησία του έλληνα για να ξεσηκωθεί ενάντια στο ανθρώπινο δουλεμπόριο. Δυστυχώς όμως αυτή την ευαισθησία την δώσαμε ενέχυρο στους «υπερπατριώτες» για να την μετατρέψουν σε θετικά, υπέρ τους, εκλογικά αποτελέσματα επενδύοντας στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Ας το καταλάβουμε μια και καλή. Εχθροί δεν είναι οι μετανάστες. Εχθροί είναι όσοι προσπαθούν να μετατρέψουν την ελληνική κοινωνία σε μια κοινωνία μίσους.

…δήμαρχος και νομάρχης οι οποίοι αποδείχθηκε ότι κινούνται εκτός κομματικής γραμμής αφού τα πρώτα σχόλιά τους για το σχέδιο Καλλικράτης, ήταν θετικά. Την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία εμφανιζόταν καταπέλτης ακυρώνοντας συλλήβδην την προσπάθεια που γίνεται. Βέβαια σωστά παρατήρησαν ότι όλα θα κριθούν στο θέμα αρμοδιοτήτων και πόρων. Ωστόσο η θέση τους απέδειξε ότι αντιμετωπίζουν πέρα από στενά κομματικά όρια την διοικητική μεταρρύθμιση η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την πορεία της χώρας στον 21ο αιώνα. Όμως βρε παιδιά μήπως θα έπρεπε να είστε λίγο πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις σας; Όχι για εμάς. Αλλά για τους διάφορους καλοθελητές που την έχουν στημένη στη γωνία. Άλλωστε εκλογές έχουμε μπροστά και την κομματική στήριξη δεν θα πρέπει να την παραβλέπουμε. Αναμένονται εξάλλου και χρίσματα. Αυτό μην το ξεχνάμε.

Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
Τίποτα δεν είναι τυχαίο
Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε να μιλήσουν καθαρά και ξάστερα όσοι τυχόν έπεσαν θύματα του συστήματος και του πιθανού σχεδιασμού
Θα ήθελα να κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στο ιστορικό της διοίκησης της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ και τότε θα δούμε ότι όλα όσα εξελίχθηκαν και όσα θα συνεχίσουν να εξελίσσονται από εδώ και στο εξής ίσως να βασίστηκαν σε συγκεκριμένο σχέδιο και σε βήματα που είχαν ένα ειδικό στόχο. Είναι ένα παζλ που αν δεθούν σωστά τα κομμάτια του, τότε το αποτέλεσμα θα δείξει ότι μπορεί κάποιοι να λειτούργησαν βάση μελετημένων κινήσεων για να φτάσουμε στο σήμερα.
Όλα άρχισαν όταν ψάχνοντας το αρχείο μου ανακάλυψα μία ανακοίνωση της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης. Σας την παραθέτω και μετά θα αναλύσουμε τα όσα διαδραματίστηκαν.
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2005 14:49
Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαβάζουμε στον τοπικό τύπο σχόλια που αφορούν πιθανές ανακατατάξεις στην Αναπτυξιακή Εταιρεία. Ως αιτία των ανακατατάξεων αυτών υπονοούνται ζητήματα αδιαφάνειας κατά τη διαχείριση των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας... Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούμε τόσο τις «διαρροές» αυτές προς τον τοπικό τύπο, όσο και τις Γενικές Συνελεύσεις της Εταιρείας.
Η Αναπτυξιακή Εταιρεία αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο της τοπικής κοινωνίας, που διαχειρίζεται χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου. Κατά συνέπεια τα ζητήματα που την αφορούν έχουν δημόσιο και κοινωνικό ενδιαφέρον. Θα πρέπει οι μέτοχοι και κυρίως αυτοί που διοικούν την Εταιρεία και που όλοι είναι δημόσια πρόσωπα, είτε να διαβεβαιώσουν επίσημα την τοπική κοινωνία ότι τα υπονοούμενα είναι ανακριβή και κακόβουλα είτε να ενημερώσουν εάν και κατά πόσο υφίστανται ζητήματα ηθικής τάξεως.
Κάθε άλλη επιλογή, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης της απλής εναλλαγής προσώπων στην διοίκηση, είναι εκ του πονηρού και δεν συνάδει με το πνεύμα της απόλυτης διαφάνειας που επιβάλλει ο σκοπός και η φύση της Αναπτυξιακής Εταιρείας.
Το ΠΑΣΟΚ αναμένει τη δημόσια τοποθέτηση της Διοίκησης της Αναπτυξιακής Εταιρείας, ώστε να μην πλανώνται σκιές σε ζητήματα διαφάνειας και ήθους.
Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΞΑΝΘΗΣ
Γυρνάμε λίγα χρόνια πίσω, τότε που Πρόεδρος της εταιρείας ήταν ο πρώην δήμαρχος Σταυρούπολης ο κ. Τσεγγελίδης Ιωάννης. Μία εποχή που η εταιρεία με όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, φαινόταν ότι ανταποκρίνεται στο ρόλο της και προσπαθούσε να συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας. Τέλη του 2005 και ο κ. Τσεγγελίδης μετά από «άνωθεν» πιέσεις, παραιτείται από την προεδρία της εταιρείας, παραμένοντας ως απλό μέλος, και αναλαμβάνει ως Πρόεδρος ο κ. Ανδρικόπουλος για μία διετία περίπου, δηλαδή έως το 2007, που θα γινόταν οι εκλογές για την ανάδειξη του επόμενου ΔΣ. Παράλληλα γεγονότα που τρέχουν και δεν είναι καθόλου τυχαία για την εξέλιξη των πραγμάτων είναι η ανάληψη της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία το 2004 με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και την ανάληψη του υφυπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον κ. Κοντό Αλέξανδρο. Αμέσως μετά την παραίτηση του κ. Τσεγγελίδη ακολουθούν και άλλες ανακατατάξεις οι οποίες έχουν σχέση με τη μη συμμετοχή του προαναφερόμενου στις δημοτικές εκλογές του 2006, ενώ αντικαταστάτης του χρίζεται ο κ. Καρασακαλίδης Γεώργιος. Καθόλου τυχαία επιλογή γιατί όσοι γνωρίζουν τα πολιτικά δρώμενα και τις παρασκηνιακές ζυμώσεις, ξέρουν καλά τις τότε σχέσεις του κ. Τσεγγελίδη με τον κ. Κοντό, όπως επίσης και τις σχέσεις που διατηρούσε ο κ. Καρασακαλίδης με τον τότε υφυπουργό και μετέπειτα υπουργό.
Δεν πρέπει σε αυτό το σημείο να ξεχάσουμε να αναφερθούμε και στις τότε ταραγμένες σχέσεις του δημάρχου Τοπείρου κ. Χ#Ευαγγέλου με τον κ. Κοντό και τις δηλώσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών του 2006. Όσον αφορά στη σχέση της δημάρχου Αβδήρων με την Αναπτυξιακή Εταιρεία, διετέλεσε επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αλλά από τη στιγμή που ανέλαβε ο κ. Κοντός τα υπουργικά του καθήκοντα, έπαψε να ασχολείται με την εν λόγω εταιρεία. Ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης πάντα αναλάμβανε να παίζει το ρόλο του διαιτητή, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Τέλος, η νομαρχία Ξάνθης, στέλνοντας τον εκπρόσωπό της, ο οποίος εκλέχθηκε στο ΔΣ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία των εξελίξεων.
Φτάνουμε λοιπόν στο 2007 και στις εκλογές της Αναπτυξιακής όπου μετά από πολλή σκέψη και διάφορες συνεργασίες, μαζέματα και διεργασίες, αποφασίζεται από «άνωθεν» να προωθηθεί στη θέση του προέδρου του ΔΣ. ο κ. Ζλάτκος Νικόλαος, φρέσκος δήμαρχος Βιστωνίδας, με μπλε απόχρωση και πολλά υποσχόμενος . Μπορεί βέβαια και να έγινε η συγκεκριμένη επιλογή γιατί ήθελαν κάποιοι έναν υπηρεσιακό πρόεδρο για ένα μικρό χρονικό διάστημα ώστε να έρθουν οι εξελίξεις τόσο ομαλά. Και ακολούθησε η εν μία νυκτί παραίτηση του κ. Ζλάτκου, αφού κράτησε το τιμόνι της εταιρείας για μόλις επτά μήνες, δηλαδή ούτε να ενημερωθεί καλά καλά δεν πρόλαβε. Ίσως και αυτό να έγινε βάσει σχεδίου, μπορεί όμως και όχι. Και φυσικά πρόεδρος εκλέχθηκε ο νυν πρόεδρος του ΔΣ ο κ. Λύρατζης Πασχάλης, ο οποίος προωθήθηκε ως νέο αίμα στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και από το στενό περιβάλλον του κ. Κοντού, αφού υπήρξε ιδιαίτερός του.
Και έτσι φτάνουμε στις αρχές 2008 που ο κ. Κοντός από τη θέση πλέον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι ο υπουργός της Ξάνθης και ο άνθρωπος κλειδί για την ανάκαμψη της εταιρείας. Παράλληλο γεγονός φυσικά και ίσως καθόλου τυχαίο, η ανάληψη της προεδρίας του ΔΣ της ΑΝ.ΞΑ.Α.Ε. από τον κ. Λύρατζη, δηλαδή ένα στενό του συνεργάτη και δικό του άνθρωπο. Όλοι οι γνωρίζοντες περιμένουν την αμέριστη στήριξη του κ. Κοντού προς το συνεργάτη του, ως προς όλους τους τομείς για την άνοδο της εταιρείας, κάτι όμως που εκ του αποτελέσματος, δεν επετεύχθη.
Ο ρόλος των δημάρχων Τοπείρου και Αβδήρων, όλο αυτό το χρονικό διάστημα των τελευταίων 3 ετών είναι όντως ένα θέμα προς ανάλυση. Δύο δήμαρχοι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους που όμως κατάφεραν να βρουν τη χρυσή τομή και να συνεργαστούν όσο διοικούσαν την Αναπτυξιακή Εταιρεία. Αν και πάντα είχαν δώσει σοβαρά δείγματα ενδιαφέροντος για τη διοίκηση της εν λόγω εταιρείας, από το 2007 έως και σήμερα, όλες οι κινήσεις τους δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Το κλειδί ίσως του μυστηρίου να το κρατάει ο δήμαρχος Σταυρούπολης ο κ. Καρασακαλίδης, ο οποίος ίσως ήταν από τους πρωτεργάτες όλου του πιθανού σχεδιασμού που έφερε στη διοίκηση της Αναπτυξιακής Εταιρείας τους σημερινούς της διοικούντες. Γιατί οι δήμαρχοι φέρουν πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στην οποία αυτή τη στιγμή έχει περιέλθει η εταιρεία. Με τις επιλογές τους και ίσως ακόμη και την απαξίωσή τους.
Και μετά από όλη αυτή τη διαδρομή, με όλα τα σκαμπανεβάσματα, που ακολούθησε η εταιρεία, φτάνουμε στο σήμερα. Υπάλληλοι απλήρωτοι έως και ένα χρόνο. Προγράμματα που ήταν δεδομένα και σίγουρα για τις προηγούμενες διοικήσεις, παλεύουν με νύχια και με δόντια να μη χαθούν και περιέλθουν σε άλλα χέρια. Αναξιοπιστία και εμπαιγμός.
Άραγε ήταν τυχαία όλα αυτά που ακολούθησαν μετά την παραίτηση του κ. Τσεγγελίδη; Ήταν τυχαίες οι επιλογές συμβούλων και εκπροσώπων φορέων; Ήταν τυχαία η τακτική που ακολούθησαν όλοι οι δήμαρχοι; Ποιο ήταν το σκεπτικό τους και αποφάσισαν να μη στηρίξουν, όσο θα έπρεπε ή όσο μπορούσαν, το δικό τους εργαλείο; Υπήρχε ή υπάρχει κάποια μυστική άγραφη συμφωνία που ακολουθούν όλοι τους πιστά; Ή μήπως κάποιοι ex officio κατέχουν θέσεις που τους έχουν δοθεί μετά από συγκεκριμένη συμφωνία;
Στόχος μου δεν είναι να σας μπερδέψω αλλά παρατηρώντας με προσοχή κινήσεις και συνεργασίες ίσως μας λυθούν κάποιες αν όχι όλες οι απορίες μας. Γιατί μπορεί και όλα να δένουν υπέροχα για όσους γνωρίζουν καλά τη λειτουργία και το σκεπτικό των λειτουργών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πιστεύω ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε να μιλήσουν καθαρά και ξάστερα όσοι τυχόν έπεσαν θύματα του συστήματος και του πιθανού σχεδιασμού.
Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΚΑΙ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ...
Κ.ΚΑΝΑΤΑΣ
Γάλα από τον τόπο σου…
Από το 2007 που λειτουργεί το μέτρο του ισοζυγίου γάλακτος, ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος ελέγχει και παρακολουθεί τα ισοζύγια γάλακτος, την υποχρέωση που έχουν δηλαδή όλες οι γαλακτοβιομηχανίες να στέλνουν στο τέλος κάθε μήνα τα στοιχεία για το τι γάλα αγόρασαν, από πού, σε τι ποσότητα και βέβαια τι το έκαναν.
Σύμφωνα με τον ΕΛΟΓΑΚ, κατά αυτό τον τρόπο διαπιστώνεται αν πράγματι χρησιμοποιείται το γάλα εκεί που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να βγει το σωστό προϊόν και ελέγχονται οι ποσότητες ελληνικού γάλακτος που κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά.
Οι παραγωγοί όμως επισημαίνουν ότι οι βιομηχανίες συνεχίζουν να παραπλανούν το καταναλωτικό κοινό, πλήττοντας έτσι την ελληνική παραγωγή γάλακτος.
Το ελληνικό γάλα δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και έτσι έρχονται νομίμως από τις ευρωπαϊκές αγορές συμπληρωματικές ποσότητες που όμως δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε όλα τα προϊόντα. Συγκεκριμένα, στο φρέσκο γάλα απαγορεύεται η χρήση γάλακτος από άλλη χώρα και στα υπόλοιπα προϊόντα γάλακτος επιτρέπεται η χρήση «ξένου» γάλακτος σε συγκεκριμένο όμως ποσοστό. Πολλές εταιρίες όμως συνεχίζουν, σύμφωνα με τους παραγωγούς, να «βαφτίζουν» το εισαγόμενο γάλα ελληνικό.
Στην αρχή που εφαρμόστηκε το σύστημα του ισοζυγίου, οι παραβάσεις που διαπιστώνονταν ήταν αρκετά μεγάλες, όμως τώρα έπειτα από τρία χρόνια εφαρμογής, τείνουν να εξαλειφθούν. Σε περίπτωση πάντως που διαπιστωθεί ότι κάποια εταιρία παρατυπεί, αποφασίζεται από το ΔΣ του Οργανισμού η επιβολή προστίμου και αν η παράβαση είναι μεγάλη τότε εισηγείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τα προβλήματα όμως της αγελαδοτροφίας είναι πολλά και μάλιστα η κακή ή ανεπαρκής πληροφόρηση των καταναλωτών είναι ένα από αυτά που πλήττουν περισσότερο τον κλάδο.
Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Φύσαρη, αγελαδοτρόφο της περιοχής, «το μπέρδεμα που έχει προκαλέσει στους καταναλωτές το γάλα υψηλής παστερίωσης «ρίχνει» το φρέσκο γάλα. Υψηλή παστερίωση δε σημαίνει και υψηλή ποιότητα όπως πολλοί μπερδεύουν. Αντίθετα σημαίνει ότι το γάλα παστεριώνεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, χάνοντας έτσι πολλά από τα ευεργετικά του στοιχεία. Έτσι όπως πολλοί καταναλωτές δεν επιλέγουν τα κατεψυγμένα ψάρια επειδή γνωρίζουν ότι χάνουν πολύτιμα συστατικά κατά την κατάψυξη, δε θα αγόραζαν και γάλα υψηλής παστερίωσης αν ήξεραν τι πραγματικά σημαίνει.»
Παράλληλα τονίζει ότι η ειδική σήμανση που ισχύει από 1/1/2010 για γάλα και γιαούρτι, ότι το γάλα ενός προϊόντος είναι 100% ελληνικό ή προέρχεται από άλλη χώρα, θα προστατέψει κατά το ήμισυ τους έλληνες παραγωγούς σύμφωνα με τους αγελαδοτρόφους. «Το υπόλοιπο 50% αφορά τον ΕΦΕΤ, τον ΕΛΟΓΑΚ, αυτούς που κάνουν τον έλεγχο. Δεν μπορεί μια βιομηχανία να δηλώνει ότι αγοράζει 200 τόνους ελληνικού γάλακτος και ότι πουλάει 500. Το ισοζύγιο δε λειτουργεί. Αυτό που αγοράζει σήμερα ο καταναλωτής δεν είναι ελληνικό γάλα.»
Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού δείχνει ότι το 95% των Ελλήνων καταναλωτών θέλουν να γνωρίζουν την προέλευση της πρώτης ύλης. Το 98% θα αγόραζε το ίδιο προϊόν, στην ίδια τιμή και ποσότητα εφόσον ήξερε ότι είναι ελληνικό και το 89% δηλώνει ότι θα αγόραζε το ελληνικό γάλα ακόμη και εάν ήταν ακριβότερο.
Ακόμη ένα πρόβλημα όμως και οι τιμές. Ενώ οι παραγωγοί πουλάν σε χαμηλές τιμές, το γάλα φτάνει στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ έως και τρεις φορές αυξημένο. «Εμείς πουλάμε μεγάλες ποσότητες και καλή ποιότητα σε 0,37-0,38 και όταν κατεβαίνουμε στις ποσότητες και στην ποιότητα μπορούν να υπάρξουν τιμές από 0,22 έως 0,25. Τα ποσά αυτά όχι μόνο δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας αλλά τείνουν να εξαφανίσουν τον κλάδο. Πέρσι είχαμε απώλειες σε μονάδες, δυναμικότητας 50-60 αγελάδων και φέτος βλέπουμε να κλονίζονται μεγάλες μονάδες με πάνω από 200 ζώα. Αν εξαφανιστούν και οι μεγάλες μονάδες που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος, στο τέλος δε θα έχουμε ελληνικό γάλα.»
Όσον αφορά και στις πρώτες ύλες όμως, η Ελλάδα φαίνεται να είναι πιο ακριβή σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αποτελώντας ακόμη ένα πρόβλημα για τους παραγωγούς. Αυτά που πρέπει να γίνουν για να στηριχθεί και να επιβιώσει ο κλάδος είναι πολλά, τα πιο σοβαρά όμως σύμφωνα με τους παραγωγούς είναι η ταυτοποίηση του προϊόντος και ο έλεγχος των βιομηχανιών.
Η Ξάνθη πριν και μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο

Δήμος Κ. Βογιατζόπουλος, Η ΞΑΝΘΗ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ 2ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ, έκδοση “Σπανίδη” 2008, σχήμα 17Χ24 εκατ., 542 σελίδες. Για επικοινωνία με τον συγγραφέα: Τ.Θ. 140, 67100 Ξάνθη, τηλ. 6937 264 900
Ο Συγγραφέας Μάκης Βογιατζόπουλος, πριν πιάσει στα χέρια του τη συγγραφική γραφίδα, πέρασε με μεγάλη επιτυχία τις “δοκιμασίες” του συλλέκτη και ερευνητή.
Αφορμή δύο παλιά καρτποστάλ που βρήκε στο πατρικό αρχείο, έκτοτε μπολιάστηκε με την “ανάγκη” πληροφόρησης “από πρώτο χέρι” και άρχισε η αναζήτηση και η παράλληλη μελέτη των διαφόρων ιστορικοσυλλεκτικών τεκμηρίων που άπτονται της Ξάνθης.
Η ευχάριστη, αλλά επίπονη αυτή περιπέτεια κράτησε αρκετά χρόνια. Η ιστορική αλήθεια, τεκμήριο – τεκμήριο (συλλεκτικά αντικείμενα κυρίως και άλλες έγγραφες πηγές), άρχισε να πλάθεται. Ο Δήμος Βογιατζόπουλος, δεν πλάτειασε… και ένιωσε την ανάγκη να περιοριστεί χρονικά, έτσι, για περισσότερη εγκυρότητα και πληρότητα, εστιάστηκε σε μια σημαντική χρονική περίοδο, 1930-1950, “πριν και μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο”, όπως εύστοχα αναφέρει στον τίτλο του βιβλίου.
Μεθοδικά και υπεύθυνα, γιατί εδώ δεν έχουμε ένα βιβλίο λεύκωμα γεμάτο φωτογραφίες που ο αναγνώστης γίνεται περισσότερο θεατής και λιγότερο γνώστης [ανα-γνώστης] του περιεχομένου, αλλά ένα πολύτιμο ιστορικό τόμο, με πολλές ιστορικοκοινωνικές πληροφορίες για μια περίοδο/συγκυρία δεμένη με τον ερχομό των Ελλήνων προσφύγων από τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη και τον Πόντο. Στο βιβλίο, ο συγγραφέας, ακολουθεί και καταγράφει γεγονότα και άλλες πληροφορίες γενικά, για την δικτατορία του Μεταξά, τον Ελληνοϊταλικό και Ελληνογερμανικό πόλεμο με την περίφημη αντίσταση των Οχυρών, τη στυγνή και ανυπόφορη βουλγαρική Κατοχή, που συνοδεύτηκε με τραυματικές αλλά και ηρωικές εμπειρίες, από την Εθνική Αντίσταση με ορμητήριο τα βουνά της Ξάνθης και στη συνέχεια η Απελευθέρωση και ο Εμφύλιος.
Σποραδικά, στα επιμέρους κεφάλαια, συνυπάρχουν σπάνιες εικόνες διαφόρων τεκμηρίων, που στηρίζουν το αληθές του κειμένου.
Πρόκειται για μια εξαιρετική συγγραφική δουλειά, κατάλληλα δοσμένη με “επαγγελματική” συμπεριφορά, θα έλεγα, που ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αντλήσει πληροφόρηση για σημαντικά γεγονότα της περιόδου 1930-1950, σε μια συγκεκριμένη περιοχή, στην Ξάνθη.
Μερικά από τα κεφάλαια:
- Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος
- Η Γερμανική επίθεση
- Η κατασκευή των Οχυρών της “Γραμμής Μεταξά”. Το Οχυρό “Εχίνος”. Ο επίλογος των Οχυρών
- Η κατάληψη της Ξάνθης από τους Γερμανούς. Η βουλγαρική Κατοχή της Ξάνθης.
- Η Ισραηλίτικη Κοινότητα Ξάνθης και ο διωγμός των Εβραίων Ξάνθης. Η Αρμενική παροικία Ξάνθης
- Ο Αντιστασιακός Αγώνας των Ελλήνων και οι σφαγές των Βουλγάρων της Ξάνθης. Ο ηρωισμός των Ξανθιωτών κληρικών
- Η Απελευθέρωση της Ξάνθης, η σύντομη διοίκηση του ΕΑΜ και ο αδελφοκτόνος σπαραγμός. Η συνεργασία των Βουλγάρων με το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ
- Η οριστική απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό και ο δεύτερος γύρος του αδελφοκτόνου σπαραγμού
- Το παιδομάζεμα. Τα αποτελέσματα του αδελφοκτόνου σπαραγμού και η ανασυγκρότηση της Ξάνθης

Αργύρης Βουρνάς
Γέμισε με “φρουτάκια” η Ξάνθη
Τα περιβόητα ‘’φρουτάκια’’, αυτά που πριν από μερικά χρόνια είχαν απαγορευτεί δια νόμου και τότε έτρεχαν όσοι τα είχαν να τα μαζέψουν από τα μαγαζιά τους, στην ουσία δε σταμάτησαν να υπάρχουν ποτέ. Αμέσως μετά την απαγόρευσή τους, εκείνοι που τα προμήθευαν στην αγορά, βρήκαν τη λύση του ηλεκτρονικού υπολογιστή μέσα από τον οποίο έδιναν στους λάτρεις του τζόγου να παίξουν, με την ελπίδα ότι θα κερδίσουν χρήματα.
Σήμερα πλέον σχεδόν κάθε καφενείο της πόλης μας έχει και έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου υπάρχουν στημένοι δεκάδες υπολογιστές με ‘’φρουτάκια’’ ενώ σε περίπτωση αιφνιδιαστικής εισόδου της αστυνομίας στο μαγαζί, με το πάτημα ενός μόνο πλήκτρου στο ειδικό τηλεχειριστήριο, οι υπολογιστές αυτοί κλείνουν, με αποτέλεσμα ο αστυνομικός να δει μόνο κλειστούς υπολογιστές ενώ ακόμα κι αν ζητήσει από τον υπεύθυνο του καταστήματος να τους ανοίξει προκειμένου να κάνει κάποιον έλεγχο, είναι αδύνατο να εντοπίσει μέσα σ’ αυτούς τα εγκατεστημένα ‘’φρουτάκια’’.
Το ερώτημα που μπαίνει εδώ είναι αν η αστυνομική διεύθυνση γνωρίζει την κατάσταση αυτή και απλά αδιαφορεί ή δεν έχει ιδέα για όσα γίνονται στα καφενεία. Το πιθανότερο πάντως είναι ότι ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει αφού το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις καταστηματαρχών που είχαν στο μαγαζί τους παράνομα ‘’φρουτάκια’’.
Φυσικά είναι αυτονόητο πως όποιο καφενείο διαθέτει ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μάλιστα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, τους έχει μόνο για τα ‘’φρουτάκια’’ και όχι για απλή σύνδεση στο ίντερνετ ή κάποια άλλη χρήση. Θα πρέπει λοιπόν από τη μεριά της αστυνομίας, όπου υπάρχουν τέτοιοι υπολογιστές, να βρεθεί ο τρόπος για καλύτερο έλεγχο αφού τα μηχανάκια αυτά πολλές φορές κλείνουν οικογένειες. Εξάλλου η πόλη μας δεν είναι και τόσο μεγάλη και τα καφενεία της είναι μετρημένα, άρα είναι σχετικά εύκολο να ελεγχθούν και όσοι διαθέτουν ‘’φρουτάκια’’ να τιμωρηθούν παραδειγματικά.
Τιμωρίες του τύπου πρόστιμο 1.000 ευρώ, ασφαλώς και δεν είναι ικανά να ανατρέψουν την κατάσταση αυτή αφού οι περισσότεροι από αυτούς που στα μαγαζιά τους έχουν ‘’φρουτάκια’’, τόσα χρήματα βγάζουν σε μία μόνο μέρα.

Σ. Καραχότζα
Σύγκρουση απόψεων για το σχέδιο νόμου για τους μετανάστες
Τρεις βασικές αλλαγές προωθεί για τους μετανάστες το υπουργείο, που αφορούν χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς, δικαίωμα πολιτογράφησης και δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι
Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο νόμου για τους μετανάστες που προωθεί η κυβέρνηση, αφού δυο εντελώς διαφορετικές απόψεις συγκρούονται, προκαλώντας μάλιστα τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σε όγκο κατάθεση απόψεων που έγινε στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.
Από τη μια πλευρά οι άκρως ξενοφοβικές απόψεις απορρίπτουν σωρηδόν το νομοσχέδιο ζητώντας δημοψήφισμα και κάνουν λόγο για την «καθαρότητα» της ελληνικής φυλής και από την άλλη υπάρχει μια αντίληψη που κοιτάει το αύριο, κοιτάει τι γίνεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και λαμβάνει υπόψη της τις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία 25-30 χρόνια στις «προηγμένες» ευρωπαϊκές χώρες.
Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που οι ακραίοι, περιθωριακοί ξενοφοβικοί κύκλοι προσπαθούν εικονικά να δημιουργήσουν.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ευρωπαϊκού δείκτη ενσωμάτωσης μεταναστών, η Ελλάδα υπολείπεται σχεδόν του συνόλου των ευρωπαϊκών κρατών στις διαδικασίες πρόσβασης στην ιθαγένεια. Οι κυβερνητικές επιλογές σε ιθαγένεια και ψήφο προσπαθούν να φέρουν τη χώρα μας κάπου στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών στάνταρ, όπως ισχύουν σήμερα.
Το νομοσχέδιο που προκαλεί αυτές τις αντιδράσεις προβλέπει μεταξύ άλλων αναγνώριση ιθαγένειας στα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών και δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ειδικότερα, παιδιά αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς τους κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα για πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον οι γονείς του υποβάλουν σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Επιπλέον, δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας θα έχουν με την ενηλικίωσή τους όσα παιδιά αλλοδαπών έχουν παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις σε ελληνικό σχολείο της χώρας και κατοικούν μόνιμα στη χώρα.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο που προωθείται περιέχει διατάξεις για την "εναρμόνιση της πολιτογράφησης με τις απαιτήσεις του κράτους δικαίου", σχετικά με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία πολιτογράφησης. Δίνεται δηλαδή στους μετανάστες το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για πολιτογράφηση, να αποκτήσουν δηλαδή την ελληνική υπηκοότητα έπειτα από νόμιμη παρουσία πέντε ετών.
Επίσης, στους μετανάστες χορηγείται μετά από κάποιες προϋποθέσεις, το δικαίωμα να συμμετέχουν σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τόσος ως εκλογείς αλλά και ως υποψήφιοι χωρίς όμως να μπορούν να εκλέγονται στο αξίωμα του δημάρχου, του αντιδημάρχου και του προέδρου του συμβουλίου. Μάλιστα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι μετανάστες θα μπορούν να ψηφίσουν από τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου, εφόσον υποβάλουν αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των δήμων μέχρι το τέλος Ιουνίου 2010. Ως προϋποθέσεις προβλέπονται πενταετής νόμιμη διαμονή στη χώρα μας για ομογενείς, πρόσφυγες και ανιθαγενείς και κατοχή άδειας παραμονής δεκαετούς διάρκειας, αορίστου χρόνου ή επί μακρόν διαμένοντος για τους μετανάστες.
Το νομοσχέδιο αφορά περίπου 250.000 μετανάστες. Υπολογίζεται όμως ότι ο αριθμός των μεταναστών στην Ελλάδα αγγίζει το ένα εκατομμύριο ανθρώπους, αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία γιατί υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παράνομα εισελθόντων μεταναστών.
Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι πολύ οξύ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα. Τα τελευταία 25 με 30 χρόνια έχουν κατακλυστεί οι ευρωπαϊκές χώρες από εκατομμύρια μετανάστες. Ο μεγάλος αυτός αριθμός προκαλεί προβλήματα σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής και το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να δώσει τη λύση σε πολλά από αυτά.
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών αντιμετωπίζει το θέμα με βάση τις σύγχρονες μεταναστευτικές απόψεις που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σήμερα, είτε μας αρέσει είτε όχι, ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, συμβιώνουμε με πολίτες διαφόρων εθνικοτήτων και η κάθε ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να λαμβάνει υπόψη αυτή τη διάσταση και να παίρνει μέτρα για την ένταξη όλων αυτών των ανθρώπων στο κοινωνικό γίγνεσθαι, πράγμα που αποτελεί και τη μόνη λύση για να υπάρχει ειρήνη και ασφάλεια στις χώρες αυτές.
Η νόσος των αποδείξεων
Νέοι και γέροι, φτωχοί και πλούσιοι, έχουν επιδοθεί από την πρώτη κιόλας μέρα του 2010 σε έναν αγώνα συγκέντρωσης αποδείξεων με σκοπό να μαζέψουν όσες περισσότερες μπορούν γιατί θεωρούν πως αυτό θα ωφελήσει τόσο την τσέπη τους όσο και την οικονομία του κράτους. Θα ήταν φυσικά παράλογο να είναι κανείς κατά της έκδοσης αποδείξεων από οποιαδήποτε επιχείρηση αλλά το ζητούμενο εδώ δεν είναι αν τα μαγαζιά και οι επαγγελματίες θα κόβουν αποδείξεις για τα προϊόντα που πουλάνε αλλά τελικά αν το μέτρο αυτό θα είναι τόσο ωφέλιμο όσο ισχυρίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Το βέβαιο πάντως είναι πως εκείνοι που έχουν σχετικά υψηλό εισόδημα θα ωφεληθούν από το συγκεκριμένο μέτρο αφού όσο μεγαλύτερο ποσό σε αποδείξεις μαζέψουν τόσο μεγαλύτερο θα είναι το εισόδημα που δε θα φορολογηθεί. Το ερώτημα μπαίνει κυρίως στις τάξεις των χαμηλών εισοδημάτων, όπου πραγματικά δε βλέπω το λόγο για τον οποίο θα πρέπει κάποιος να συγκεντρώνει με τόση μανία τις αποδείξεις από τις αγορές του.
Πέραν όλων αυτών όμως, υπάρχει και το πρακτικό μέρος της όλης υπόθεσης. Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες αποδείξεις σβήνουν με την πάροδο του χρόνου κι άρα στο τέλος της χρονιάς δε θα μπορούν να προσμετρηθούν. Εδώ έχει δοθεί η λύση της καταγραφής ορισμένων στοιχείων από τις αποδείξεις (ΑΦΜ επιχείρησης, ημερομηνία και ποσό) σε μια λίστα ώστε ακόμα κι εκείνες που μέσα στο χρόνο θα σβήσουν, να ισχύουν κανονικά. Αρχικά η λύση αυτή ακούγεται πολύ λογική, αλλά πόσοι είναι εκείνοι που μπορούν να το κάνουν αυτό;
Ο παππούς στο χωριό, αγράμματος οικοδόμος, ο αμόρφωτος αγρότης, μπορούν να καταγράφουν αναλυτικά τις αποδείξεις τους; Ασφαλώς όχι, άρα οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει ή να μη συγκεντρώνουν αποδείξεις ή αφού τις μαζέψουν, να της δώσουν στο λογιστή τους προκειμένου εκείνος να τις καταγράψει. Μόνο που μια τέτοια λύση θα κοστίσει αρκετά για εκείνον που θα επιλέξει τη λύση του λογιστή.
Φυσικά δεν τίθεται καν θέμα να πηγαίνουμε στο τέλος της χρονιάς με μια σακούλα αποδείξεις στην εφορία και να τις δηλώνουμε στη φορολογική μας δήλωση αφού το έτσι κι αλλιώς κολλημένο ελληνικό σύστημα θα κατέρρεε με κάτι τέτοιο.
Όσο για την αποδοτικότητα ή μη του όλου εγχειρήματος, αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στην αγορά έχουν ήδη στηθεί οι πρώτες κομπίνες των επιχειρηματιών που δε θέλουν να κόβουν αποδείξεις. Διάφοροι επιτήδειοι αναζητούν και τελικά βρίσκουν διαρκώς τρόπους να φοροδιαφεύγουν τη στιγμή που ο υπ’ αριθμόν 1 στόχος της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Εκτός όμως από τους επαγγελματίες στη φοροδιαφυγή, υπάρχουν και οι επαγγελματίες εκείνοι που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να τοποθετήσουν στις επιχειρήσεις τους ταμιακές μηχανές. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι οι έμποροι και παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στα λεγόμενα παζάρια. Αυτοί οι άνθρωποι, όσο κι αν το θέλουν, δεν μπορούν να έχουν ταμιακές μηχανές διότι οι επιχειρήσεις τους είναι εκτεθειμένες στα διάφορα τερτίπια του καιρού, για παράδειγμα σε περίπτωση βροχόπτωσης οι ταμιακές μηχανές δε θα μπορούν να μείνουν εκτεθειμένες στη βροχή.
Επίσης μου φαίνεται αδιανόητο να συγκεντρώνει κανείς αποδείξεις της τάξεως του 1 ή 1,50 ευρώ, η λογική λέει πως οι πιο χρήσιμες αποδείξεις είναι εκείνες που αφορούν μεγάλα ποσά κι αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα αξίας 1 και 1,50 ευρώ θα μπορούν εύκολα να φοροδιαφεύγουν αφού οι καταναλωτές δε θα ενδιαφέρονται και τόσο για τις αποδείξεις τέτοιας αξίας.
Το μεγαλύτερο ερωτηματικό όμως μπαίνει στο κατά πόσο το ίδιο το σύστημα μπορεί τελικά να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Προσωπικά θεωρώ πως ένα σύστημα το οποίο δεν έχει καν τη δυνατότητα να στέλνει εγκαίρως τα τέλη κυκλοφορίας σε όλους τους κατόχους αυτοκινήτων, σε καμία περίπτωση δε θα μπορέσει να πετύχει αυτό που τόσα χρόνια ακούμε αλλά ποτέ δεν το είδαμε, την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Καλό είναι λοιπόν, πριν ξεκινήσουμε όλοι μια τρελή συγκέντρωση αποδείξεων, να περιμένουμε την οριστικοποίηση του νομοσχεδίου ώστε να ξέρουμε ποιες είναι οι δυνατότητες αυτού του μέτρου, ποιοι θα βγουν ωφελημένοι και ποιοι θα ταλαιπωρηθούν άδικα να μαζεύουν και να καταγράφουν αποδείξεις. Βέβαια και μόνο το γεγονός ότι οι περισσότεροι καταναλωτές πλέον ζητάνε αποδείξεις για ό,τι και να αγοράσουν είναι ιδιαίτερα θετικό αφού με τον τρόπο αυτό πολλοί επαγγελματίες που παλαιότερα σκούριαζε η ταμιακή τους μηχανή, τώρα αναγκάζονται να κόβουν αποδείξεις για ό,τι πουλάνε. Αυτό όμως δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι λύσαμε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

Σ. Καραχότζα
Στρίβειν δια …του δημαρχείου
Σημαντική αύξηση των πολιτικών γάμων καταγράφεται κυρίως από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Τα «δυσβάσταχτα» έξοδα ενός θρησκευτικού γάμου, οδηγούν τα νέα ζευγάρια στο… δημαρχείο.
Σημαντική αύξηση των πολιτικών γάμων καταγράφεται κυρίως από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Τα «δυσβάσταχτα» έξοδα ενός θρησκευτικού γάμου οδηγούν τα νέα ζευγάρια στο… δημαρχείο.
Αυξάνονται συνεχώς τα ζευγάρια που επιλέγουν το δημαρχείο για να παντρευτούν, αφού φαίνεται πως τα έξοδα ενός θρησκευτικού γάμου φαντάζουν δυσβάσταχτα εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Η οικονομική στενότητα είναι μία από τις κυριότητες αιτίες που αυξάνουν τον αριθμό των πολιτικών γάμων στη χώρα μας και έτσι τα «ιερά δεσμά» γίνονται «πολιτικά» και τα έξοδα για τη γαμήλια τελετή μειώνονται στο ελάχιστο. Τα περισσότερα ζευγάρια ωστόσο σχεδιάζουν να κάνουν και θρησκευτικό γάμο μόλις ορθοποδήσουν οικονομικά.
Μάλιστα το 2008 καταγράφηκε από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σημαντική μείωση των θρησκευτικών γάμων οι οποίοι μειώθηκαν κατά 25,9% και παράλληλα οι πολιτικοί γάμοι σημείωσαν αύξηση της τάξης του 12,5%. Τα ποσοστά όμως φαίνεται πως θα ανέβουν κι άλλο υπέρ των πολιτικών γάμων, αφού η οικονομική κρίση συνεχίζεται!
Ποια είναι όμως η γνώμη της εκκλησίας για τη… στροφή αυτή των νέων ζευγαριών προς τα δημαρχεία;
Σύμφωνα όμως με το μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων «αυτός που αποφασίζει να είναι μέλος της εκκλησίας δεν μπορεί να κάνει επιλογή των μυστηρίων της και να λέει ότι δέχεται το βάφτισμα ή την ταφή αλλά δεν κάνει θρησκευτικό γάμο. Βέβαια ως εκκλησία κατανοούμε να γίνεται ένας πολιτικός γάμος λόγω συγκυριών και έπειτα να ακολουθήσει ο θρησκευτικός. Αυτό όμως που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε είναι όταν εκ πεποιθήσεως δε δέχονται τον θρησκευτικό γάμο και δηλώνουν μέλη της εκκλησίας.»
Όσον αφορά στα παιδιά που προέρχονται από πολιτικό γάμο, η εκκλησία δέχεται τη βάφτισή τους αφού όπως λέει δεν μπορεί να στερήσει από έναν νέο άνθρωπο το δικαίωμά του να γίνει χριστιανός, λόγω των επιλογών των γονιών του.
Βέβαια κατά καιρούς είχαμε κρούσματα κατά τα οποία ιερείς αρνιόντουσαν να θάψουν ανθρώπους που είχαν παντρευτεί μόνο με πολιτικό γάμο. Για την περίπτωση αυτή ο μητροπολίτης Ξάνθης τονίζει «πως λύση του προβλήματος επαφίεται στην ποιμαντική μέριμνα του εκάστοτε μητροπολίτη και δεν μπορούμε να βάλουμε έναν κανόνα».
Αντιδράσεις για το άνοιγμα των επαγγελμάτων
«Λανθασμένη μεταφορά δεδομένων από άλλες χώρες στη δική μας πραγματικότητα»
«Ανοίγει» ο φάκελος των κλειστών επαγγελμάτων ύστερα και από τις νέες πιέσεις των κοινοτικών και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το οικονομικό επιτελείο θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Ιουνίου να θεσμοθετήσει το άνοιγμά τους. Μάλιστα θεωρείται θέμα λίγων εβδομάδων η κατάθεση στη Βουλή του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου και με μεγάλη καθυστέρηση μάλιστα, αφού σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία το κάθε κράτος-μέλος θα έπρεπε να είχε παρουσιάσει μέχρι και τις 30/12/2009 ένα νομοθετικό πλαίσιο για την απελευθέρωση των υπηρεσιών και παράλληλα θα έπρεπε να είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο πληροφόρησης και διαχείρισης που θα κάνει εφικτή τη λειτουργία του.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών ενσωματώνουν στο ελληνικό δίκαιο τις γενικές αρχές της κοινοτικής οδηγίας «Μπολκενστάιν». Η οδηγία αυτή, η οποία δέχεται σωρεία επικρίσεων, φιλοδοξεί να «ρίξει» τα σύνορα της αγοράς παροχής υπηρεσιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την παροχή καλύτερων ποιοτικά και ποσοτικά υπηρεσιών.
Πρόθεση που βέβαια προκαλεί από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή έντονες αντιδράσεις σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίοι και θα βρεθούν στο επίκεντρο της διαβούλευσης προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά.
Το θέμα ειδικά της απελευθέρωσης των αδειών αλλά και των ειδικών μισθολογίων και τιμολογήσεων που διατηρούν πολλά επαγγέλματα είναι ο πυρήνας του προβλήματος.
Για το επάγγελμα του συμβολαιογράφου, για παράδειγμα, οποιοσδήποτε απόφοιτος νομικής θα μπορεί να γίνει συμβολαιογράφος, υπό προϋποθέσεις, αντί να ακολουθήσει επιπλέον σπουδές για αυτή την ειδικότητα, όπως γίνεται σήμερα.
«Ένα άνοιγμα του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου σημαίνει ταυτόχρονα και αλλαγή του τρόπου λειτουργίας, αφού σήμερα θεωρούμαστε άμισθοι από το κράτος δημόσιοι υπάλληλοι που ελεγχόμαστε από αυτό. Θα χρειαστούμε άλλου είδους σπουδές και εξετάσεις ώστε να μπορεί ο κάθε απόφοιτος νομικής να γίνει συμβολαιογράφος. Μάλλον πρόκειται για εσφαλμένη μεταφορά δεδομένων άλλων κρατών στη δική μας πραγματικότητα», τονίζει ο κ Χ. Ξυλάς, συμβολαιογράφος.
Μάλιστα, όπως ο ίδιος πληροφορεί, ο πανελλήνιος σύλλογός τους, έχει καταθέσει υπομνήματα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και η συντονιστική τους επιτροπή συμβουλεύει συνεχώς τον εκάστοτε υπουργό.
Τα επαγγέλματα που μπορούν να ανοίξουν επί του παρόντος είναι μεταξύ άλλων: οι δραστηριότητες των περισσότερων νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων όπως νομικών και φορολογικών συμβούλων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, λογιστών, τοπογράφων κλπ, οι δραστηριότητες των τεχνιτών, οι υπηρεσίες που σχετίζονται με επιχειρήσεις, το διανεμητικό εμπόριο, οι υπηρεσίες στον τομέα του τουρισμού, της ψυχαγωγίας, της κατασκευής, της πληροφόρησης, οι υπηρεσίες στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, των ακινήτων, της πιστοποίησης, του πολιτισμού, υπηρεσίες αγροτικού τομέα κ.α.
«Φρένο» στα κολέγια από την υπουργό Παιδείας
Αναμένεται νέος κύκλος αντιδράσεων από τους ιδιοκτήτες των κολεγίων που απειλούν με προσφυγές στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, αφού όπως τονίζουν, με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες οι κάτοχοι των ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών πτυχίων έχουν στην Ελλάδα τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με εκείνα που αποκτούν στη χώρα του πανεπιστημίου.
Στο επίπεδο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης εντάσσει τελικά τα κολέγια το υπουργείο Παιδείας, αφού η υπουργός κατέστησε σαφές ότι τα κολέγια, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ανήκουν στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι Kέντρα Ελευθέρων Σπουδών, είτε συνεργάζονται είτε όχι με ιδρύματα του εξωτερικού και στο μέλλον θα πιστοποιούνται και θα αδειοδοτούνται από το Εθνικό Kέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Από την επιτροπή γίνεται μια πρώτη απόπειρα καταγραφής του τοπίου στην εκπαίδευση και την κατάρτιση. Η αντιστοίχηση των εθνικών τίτλων με τα προτεινόμενα από το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων γίνεται με οκτώ επίπεδα που καλύπτουν όλο το εύρος των επαγγελματικών προσόντων, από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (επίπεδο 1) έως τα Μάστερ (επίπεδο 7) και τα διδακτορικά (επίπεδο 8). Το τοπίο είναι ακόμη θολό για τα επίπεδα 5 και 4 στα οποία εντάσσονται τα διπλώματα όλων των μορφών μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κατάρτισης, όπως είναι τα κολέγια, τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών κλπ.
Σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής, τα πτυχία των ΑΕΙ και ΤΕΙ θα εντάσσονται στο επίπεδο 6. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, το ενδεχόμενο να υπάρξει εσωτερική διαβάθμιση στο επίπεδο αυτό και να δημιουργηθούν δύο υποκατηγορίες με τα ΑΕΙ να εντάσσονται στο επίπεδο 6α και τα ΤΕΙ στο επίπεδο 6β.
Αρμόδιες για την κατάταξη των ενδιαφερομένων στα αντίστοιχα επίπεδα θα είναι κλαδικές επιτροπές αξιολόγησης. Οι επιτροπές θα ελέγχουν το φάκελο των ενδιαφερομένων και είτε θα τους κατατάσσουν αυτομάτως σε ένα επίπεδο εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις είτε θα προτείνουν μέτρα αναπλήρωσης.
«Εμείς δε φοβόμαστε την οποιαδήποτε αξιολόγηση η οποία όμως θα πρέπει να έχει κάποια αντικειμενικά κριτήρια. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια απόφαση ορθολογική η οποία στην πραγματικότητα λέει ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί το παρεχόμενο επίπεδο εκπαίδευσης αυτών των κολεγίων και με βάση τα στοιχεία θα πρέπει οι απόφοιτοί του να αξιολογηθούν σε ποια κατηγορία θα μπουν», τονίζει ο αντιπρύτανης κ. Καραμπίνης.
Συνεχίζει μάλιστα λέγοντας πως «το να εντάσσεις κάποια παιδιά σε κάποιες κατηγορίες χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση του περιεχομένου των σπουδών τους, πιστεύω ότι αδικεί τα ίδια τα παιδιά, το δημόσιο πανεπιστήμιο και όλη την εκπαίδευση της χώρας. Αυτό το μέτρο έτσι όπως τουλάχιστον το καταλάβαμε από τις εξαγγελίες της υπουργού, πιστεύω ότι θα λύσει αυτή τη διελκυστίνδα που υπάρχει και που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι κάποιοι κρίκοι στην εκπαίδευση της χώρας μας θα βρουν τη σωστή τους θέση.»
Με το μέτρο αυτό όμως ανοίγει ένας νέος κύκλος αντιπαραθέσεων με τους ιδιοκτήτες των κολεγίων να απειλούν για νέο κύκλο προσφυγών, αφού όπως λένε μια τέτοια προοπτική, είναι και πάλι αντίθετη με τις ευρωπαϊκές πρακτικές, καθώς η οδηγία για τα κολέγια ορίζει με σαφήνεια ότι αν κάποιο πτυχίο οδηγεί σε επαγγελματικό δικαίωμα επιπέδου πχ 6 στη χώρα προέλευσης, τότε η χώρα υποδοχής δεν μπορεί αυτοβούλως να το κατατάξει σε χαμηλότερο επίπεδο.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμπίνη, «ο διακριτός ρόλος όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης θα πρέπει να γίνει και στη χώρα μας όπως γίνεται και σε όλες τις άλλες χώρες. Θα πρέπει δηλαδή να αναγνωρίσουμε όλοι τι προσφέρει ο καθένας μας. Εγώ δε θα μείνω σε κατατάξεις και αξιολογήσεις, αλλά στο ότι όλοι είμαστε χρήσιμοι και προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο, ο καθένας ανάλογα με αυτό που του ετάχθη. Δε θα πρέπει να έχουμε ταμπέλες ψευδεπίγραφες ότι άλλα προσφέρουμε και στην πραγματικότητα άλλα κάνουμε. Και εκείνοι που θα φοιτήσουν στα κολέγια θα πρέπει να ξέρουνε ποιες θα είναι οι σπουδές τους και ποια τα επαγγελματικά τους δικαιώματα».
«Η πλειοψηφία της κοινωνίας απαιτεί αλλαγή στο δήμο Ξάνθης»
Είναι αλήθεια πως όσο πλησιάζουμε προς τις δημοτικές εκλογές του 2010, εντείνονται οι αντιπαραθέσεις και οι κόντρες ανάμεσα στον επικεφαλής της δημοτικής αρχής του δήμου Ξάνθης, Μιχάλη Στυλιανίδη και τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστο Πούλιο, με τον τελευταίο να έχει αναδείξει πολύ σημαντικά ζητήματα τα οποία κανένας δε γνώριζε ή δεν έδειχνε τη διάθεση να ασχοληθεί με αυτά. Βέβαια πολλά προβλήματα έχει αναδείξει και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Σάββας Μελισσόπουλος τον οποίο και φιλοξενούμε στο τεύχος αυτό και ο οποίος μας αναλύει παρακάτω τόσο τις προσωπικές του απόψεις όσο και τις θέσεις της παράταξής του για όλα όσα απασχολούν το τελευταίο διάστημα την τοπική κοινωνία.
Κύριε Μελισσόπουλε, για πρώτη φορά βλέπουμε στο δήμο της Ξάνθης να υπάρχει πραγματική αντιπολίτευση. Θέλω να μου πείτε πρώτον εάν αυτό έχει προκαλέσει προβλήματα στη δημοτική αρχή και δεύτερον εάν αυτή η δυναμική παρουσία σας στο δήμο είναι αρκετή για να σας δώσει τη νίκη στις επόμενες δημοτικές εκλογές;
Eδώ και 3 χρόνια στο δήμο Ξάνθης, από τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης, τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοί μου στην παράταξη «Πολίτες για την Αλλαγή» με επικεφαλής το Χρήστο Πούλιο δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των Ξανθιωτών. Κατά τη γνώμη μου ασκήσαμε μια απόλυτα εποικοδομητική αντιπολίτευση, με πρόγραμμα, σχέδιο, συντονισμό, με αντιπαραθέσεις και καταγγελίες πολλές φορές προς τη δημοτική αρχή, όπου ήταν αναγκαίο, αλλά και με συγκροτημένες προτάσεις και θέσεις όπου αυτό ήταν εφικτό.
Σας υπενθυμίζω τις προτάσεις μας για τα μεγάλα έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο δήμος μας, τις θέσεις μας για τα κοινωνικά ζητήματα και τη σχεδόν ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική του δήμου, για την ποιότητα ζωής, το κυκλοφοριακό, τους ποδηλατοδρόμους και το πράσινο, για την παιδεία και τον πολιτισμό (Χατζιδάκειο, Θ.Λ.Ε., Γιορτές Παλιάς Πόλης, Γιορτές Νεολαίας κα), για τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα του δήμου, για τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στις προσλήψεις, για την ανάπτυξη και πρόοδο των δημοτικών μας διαμερισμάτων (Κιμμερίων, Ευμοίρου, Πετροχωρίου)! Το αρνητικό της όλης υπόθεσης είναι ότι η σημερινή δημοτική αρχή δυστυχώς όχι μόνο δεν έκανε αποδεκτές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τις προτάσεις που της υποβάλαμε, αλλά τις υποδέχτηκε με μόνιμο αρνητισμό και απαξίωση…
Όσον αφορά λοιπόν στο ερώτημα σχετικά με την παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο και με την παραγωγική αντιπολίτευση που όπως σας προανέφερα προσπαθήσαμε να ασκήσουμε, μάλλον ξεβολέψαμε τη δημοτική αρχή, μάλλον φάνηκε ότι τους «χαλάσαμε» την ησυχία!
Γενικότερα όμως θα έλεγα ότι αυτή μας η δράση, αυτή η συνέπεια λόγων και έργων που επιδείξαμε, μας έχει δικαιώσει στη συνείδηση του ξανθιώτικου λαού, κάτι που νομίζω ότι θα διαφανεί και στις επόμενες δημοτικές εκλογές! Αρκεί να υπάρξει συνέχεια και σκληρή δουλειά!
Το γεγονός ότι από την παράταξη του Μιχάλη Στυλιανίδη έχουν αποχωρήσει τουλάχιστον δύο πολύ δυνατά στελέχη, κάνει πιο εύκολο το δρόμο για την «κατάκτηση» του δήμου από την παράταξή σας; Και μιας και μιλάμε για αποχώρηση στελεχών από την παράταξη του κυρίου Στυλιανίδη, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τις περιπτώσεις του Στάμου Τριμίτζιου και του Θεολόγη Καλαϊτζή;
Κύριε Σεμπαϊδήν, και οι δύο ερωτήσεις σας, θεωρώ ότι κατ’ ουσία είναι ένα θέμα, γι’ αυτό και θα μου επιτρέψετε να απαντήσω ότι γενικώς δεν είναι στις προθέσεις μου να σχολιάζω με αναλυτικό τρόπο ζητήματα και καταστάσεις που εξελίσσονται στην παράταξη του κ. Στυλανίδη.
Θα μπορούσα όμως να σας αναφέρω ότι απ’ όσα γνωρίζω διαβάζοντας στον τύπο και όχι μόνο, ο μεν κ. Τριμίτζιος παραιτήθηκε διότι επέλεξε να μη συνεχίσει πια να συμμετέχει στα «κοινά» του δήμου μας με τη συγκεκριμένη δημοτική παράταξη, προφανώς διότι διαφωνούσε σε κάποια σοβαρά ζητήματα με αυτήν, ο δε κ. Καλαϊτζής αντιμετώπισε το δικό του προσωπικό επαγγελματικό πρόβλημα, κάτι το οποίο τον ανάγκασε να παραιτηθεί του αξιώματος τόσο του δημοτικού συμβούλου όσο και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.
Ως γενική όμως διαπίστωση για την παράταξη του κ. Στυλιανίδη, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η πολύχρονη και παρατεταμένη παραμονή στην κορυφή της πυραμίδας του δήμου των ίδιων ανθρώπων που έχουν μια συγκεκριμένη σκέψη, λογική και φιλοσοφία, κούρασε, δημιούργησε και δημιουργεί προβλήματα δυσεπίλυτα, καταστάσεις και συμπεριφορές μεταξύ τους αντιφατικές που τελικά παραπέμπουν στην εικόνα ενός δήμου μη σύγχρονου, μη λειτουργικού και σχεδόν ξεπερασμένου! Το τελευταίο διάστημα είδαμε αρκετές κόντρες ανάμεσα στο δήμαρχο και τον επικεφαλής της παράταξής σας Χρήστο Πούλιο, με αντικείμενο κυρίως τη διαφάνεια στο δήμο. Προσωπικά πιστεύετε ότι σε θέματα πρόσληψης υπαλλήλων, ανάθεσης έργων ή και σε άλλους τομείς, υπάρχουν από τη μεριά της δημοτικής αρχής αδιαφανείς διαδικασίες και αν ναι, έχετε στοιχεία για αυτά;
Μετά την ανάδειξη, κυρίως από τη δική μας παράταξη και από τον επικεφαλής της Χρήστο Πούλιο, όλων εκείνων των ζητημάτων αλλά και των διαδικασιών που αφορούν προσλήψεις προσωπικού, αναθέσεις έργων και δαπάνες για προμήθειες προϊόντων, έχω την αίσθηση ότι οι κόντρες πια για τέτοιου είδους ζητήματα δεν αφορούν το δήμαρχο Ξάνθης και τον κ. Πούλιο, αλλά το δήμαρχο Ξάνθης και την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, οι οποίοι «απαιτούν», ισονομία, διαφάνεια, αξιοκρατία, δημοκρατικές διαδικασίες και όχι καταστάσεις μεροληψίας και εύνοιας των «ημετέρων».
Θα ήθελα να σας αναφέρω ότι για την τήρηση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας ήταν πολλές οι φορές που προσπάθησα και εγώ, τόσο στις επιχειρήσεις και στα νομικά πρόσωπα του δήμου όπου συμμετέχω όσο και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να μην περάσουν αυθαιρεσίες της δημοτικής αρχής, περισώζοντας έτσι την τελευταία στιγμή την αξιοπιστία του δήμου μας.
Όσον αφορά για το εάν τελικά προέκυψαν ζητήματα αδιαφάνειας σε θέματα και διαδικασίες που αφορούσαν ενέργειες της δημοτικής αρχής, σας παραπέμπω στις καταγγελίες μας τόσο στα δημοτικά συμβούλια όσο και στις δηλώσεις και στις συνεντεύξεις τύπου που πραγματοποίησε η παράταξή μας και ο επικεφαλής της στα ΜΜΕ!
Ένα θέμα που το τελευταίο διάστημα συζητείται πολύ έντονα είναι αυτό της κεντρικής πλατείας. Πιστεύετε πρώτον ότι η πόλη μας χρειαζόταν το συγκεκριμένο έργο και δεύτερον ότι αυτό έγινε με τις σωστές προδιαγραφές;
Κύριε Σεμπαϊδήν δεν είναι μόνο η πλατεία. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά η πλατεία είναι το «κερασάκι» στην τούρτα, σε μία πληθώρα έργων που στερούνται γενικότερου σχεδιασμού και πρόβλεψης, επικαιροποιημένης μελέτης, στόχευσης και κατεύθυνσης.
Πρέπει να σας πω ότι τόσο εγώ προσωπικά – κάτι που είναι στοιχείο της δικής μου φιλοσοφίας και συμπεριφοράς – όσο και άλλοι συνάδελφοί μου, αποδεχόμαστε και υποστηρίζουμε όλα τα έργα που πραγματοποιούνται πραγματικά προς το συμφέρον των συμπολιτών.
Για το συγκεκριμένο όμως έργο, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι κατά τη γνώμη μου οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις που διατυπώνονται δεν αφορούν τόσο στο αισθητικό κομμάτι της νέας ενοποιημένης πλατείας. Έχει βέβαια και αυτό την αξία του. Το ζήτημα που ανακύπτει είναι η λειτουργικότητά της με βάση την καθημερινή ζωή και την κίνηση της πόλης.
Μένει δηλαδή να αποδειχθεί εάν έχουν προβλεφθεί όλες οι απαραίτητες κυκλοφοριακές μελέτες γύρω από αυτήν, έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτό το κυκλοφοριακό χάος που παρατηρούμε καθημερινά στην πόλη μας, ιδιαίτερα από την ημέρα που ξεκίνησε το έργο, εάν έχουν προβλεφθεί να κατασκευαστούν υπόγειες θέσεις στάθμευσης οχημάτων, εάν υπάρχει αύξηση του λειτουργικού πράσινου στην επιφάνειά της, εάν ενισχύεται, μετά την ολοκλήρωση του έργου, η επιχειρηματικότητα στον κεντρικό ιστό της πόλης ή όχι, εάν τέλος πάντων μετά την ολοκλήρωση ενός τόσο δαπανηρού έργου είναι κατά πολύ θετικότερο το τελικό αποτέλεσμα μεταξύ θετικών λειτουργιών και αρνητικών συνεπειών που αφορούν στον πολίτη.
Στο γενικό αυτό ερώτημα ούτε ο δήμαρχος «βάζει» το χέρι του στη φωτιά, αφού όπως ανέφερε και ο ίδιος εάν χρειαστούν διορθωτικές κινήσεις, αυτές θα γίνουν… Δηλαδή... βλέποντας και… κάνοντας! Αφού λοιπόν δεν είναι βέβαιος ο ίδιος για τη λειτουργικότητα του έργου στην ολότητά του, εγώ πώς μπορώ να είμαι; Οι αμφιβολίες μου πάντως για την αξία του συγκεκριμένου έργου αλλά και για τις παράπλευρες δυσκολίες που θα υπάρξουν μετά την ολοκλήρωσή του, όπως σας προανέφερα, είναι σήμερα και ισχυρές και συγκεκριμένες και μεγάλες!
Ένα τεράστιο πρόβλημα που συναντάμε στους δρόμους της Ξάνθης σε καθημερινή βάση είναι η έλλειψη χώρων στάθμευσης. Ποιες είναι οι προτάσεις της παράταξής σας για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος;
Το κυκλοφοριακό ζήτημα, η διέλευση οχημάτων και πεζών αλλά και οι χώροι στάθμευσης των οχημάτων αυτή την περίοδο, έχουν εξελιχθεί ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης μας. Και το λέω αυτό επειδή οι καθημερινές εικόνες που συναντούμε ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης είναι σχεδόν απογοητευτικές, για να μην πω φρικτές. Απίστευτο μποτιλιάρισμα των αυτοκινήτων ορισμένες ώρες της ημέρας, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια που έχουν καταληφθεί από τροχοφόρα – κυρίως δίκυκλα – και φυσικά παντελής έλλειψη χώρων στάθμευσης.
Έτσι δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα πεζών και οχημάτων που συνωστίζεται στον κεντρικό ιστό της πόλης, δημιουργώντας συνθήκες εκνευρισμού, πίεσης, συνωστισμού και εν τέλει συνεχούς και διαρκούς παραβατικότητας των οχημάτων η οποία είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί.
Οι προτάσεις μας ;
Δε νομίζω ότι χρειάζεται να επαναληφθούν, αρκεί μόνο να σας πω ότι ζητήσαμε εκ νέου επικαιροποιημένη κυκλοφοριακή μελέτη για ολόκληρη την πόλη, νέο πάρκινγκ στο χώρο του παζαριού, επέκταση του υφιστάμενου δημοτικού πάρκνγκ, νέα ευέλικτα μεταφορικά μέσα που θα μετακινούν τους πολίτες με ταχύτητα και προσβασιμότητα σε όλες τις γειτονιές της πόλης, ποδηλατοδρόμους και τόσες άλλες προτάσεις…
Για όλες αυτές, αλλά κυρίως για τους χώρους στάθμευσης που με ρωτάτε υπάρχει από μέρους της παράταξής μας συγκεκριμένο σκεπτικό, προτάσεις, αλλά και προτεινόμενοι τρόποι υλοποίησής τους.
Σας πληροφορώ ότι από όλα αυτά, τα περισσότερα δεν έγιναν αποδεκτά από τη σημερινή δημοτική αρχή ούτε καν για συζήτηση και όσα συμπεριλήφθηκαν στο σχεδιασμό του δήμου εγκρίθηκαν καθυστερημένα, γεγονός που θα καθυστερήσει κατά πολύ και την υλοποίησή τους!
Έχετε ζητήσει πολλές φορές μέχρι τώρα αναλυτική ενημέρωση για τα οικονομικά και όχι μόνο στοιχεία της ΔΕΥΑΞ. Παρόλα αυτά όμως, όπως καταγγείλατε δημόσια και εσείς ο ίδιος, τα στοιχεία αυτά δε σας δόθηκαν ποτέ. Πιστεύετε ότι αυτό γίνεται από τη μεριά της διοίκησης της ΔΕΥΑΞ με σκοπό να κρύψει κάτι;
Εάν επιχειρούσα να σας αναφέρω την κατάσταση που επικρατούσε αλλά και επικρατεί σήμερα στη ΔΕΥΑΞ, θα έπρεπε να συγγράψω ένα ολόκληρο βιβλίο! Οι συνεχείς ενστάσεις, παρατηρήσεις, καταγγελίες, αλλά και βελτιωτικού τύπου προτάσεις που πραγματοποίησα τα τρία αυτά χρόνια παρουσίας μου στο ΔΣ της ΔΕΥΑΞ και αφορούσαν πλήθος παρατυπιών, αυθαιρεσιών και άστοχων χειρισμών που συνάντησα εκεί, κοντεύουν ειλικρινά να κουράσουν τόσο εμένα όσο και τους συμπολίτες μου, οι οποίοι ακούν ΔΕΥΑΞ και μειδιούν...
Η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΞ είναι σήμερα τόσο απογοητευτική που ειλικρινά μόνο με συναίνεση, λογική, συλλογική προσπάθεια και ενότητα όλων των συμμετεχόντων θα μπορούσε να αποφευχθεί η τελική και πλήρης κατάρρευσή της! Όλα αυτά που σας αναφέρω είναι έννοιες παντελώς άγνωστες τόσο στο σημερινό πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ όσο και στη σημερινή δημοτική αρχή οι οποίοι στα πλαίσια του εγωκεντρισμού και της «ιδιοκτησιακής» αντίληψης που διακατέχονται για όλες τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα του δήμου, ενεργούν μόνοι τους, εν κρυπτώ πολλές φορές, ακροβατώντας στα όρια της νομιμότητας. Και τελικά πελαγοδρομούν και αποτυγχάνουν να δώσουν λύσεις.
Σε αυτή λοιπόν τη λογική ούτε τη βοήθειά μας επιζητούν ούτε τη συναίνεση μας ποτέ επιδίωξαν, αλλά αντίθετα όταν τους ζητούμε στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος, κάνουν μέχρι και 11 μήνες να μας τα δώσουν, τόσο εμένα όσο και τον κ. Πούλιο που τους τα ζητήσαμε! Επιτέλους εδώ και ένα 20ήμερο περίπου έχουμε καταφέρει να πάρουμε μερικά από αυτά, τα μελετούμε και σύντομα θα έχουμε να πούμε περισσότερα... Η λογική όμως της σημερινής διοίκησης της ΔΕΥΑΞ συνεχίζει, παρά τις δικές μας έντονες πολλές φορές αντιδράσεις, να είναι η ίδια. Κάθε φορά που προκύπτει οικονομικό πρόβλημα – και από εδώ και πέρα θα συμβαίνει δυστυχώς συχνά – η λύση και η συνταγή είναι μία: Αυξήσεις, αυξήσεις, αυξήσεις! Τα βάρη στους ανυπεράσπιστους πολίτες!
Βέβαια, σχετικά με τα υπό κατασκευή έργα της επιχείρησης, έχω να πω ότι κάποια από αυτά είναι αναγκαία και φυσικά δεν είναι ποτέ στις προθέσεις μου να μηδενίζω τα πάντα! Τα αναγκαία όμως αυτά έργα υποδομής, που καθυστέρησαν για χρόνια και χρόνια, όσα λοιπόν μετά κόπων και βασάνων κατασκευάζονται επιτέλους σήμερα, δε θα πρέπει να παρουσιάζονται ως λαοπρόβλητο έργο της σημερινής δημοτικής αρχής, θαρρείς και δεν ήταν αυτή που ήταν στο «τιμόνι» του δήμου μας και χθες και προχθές, άρα και εκείνη που παρέλειψε αλλά και καθυστέρησε την κατασκευή τους!
Ένα θέμα που τέθηκε πολλές φορές προς συζήτηση είναι ο ρόλος αλλά και η αναγκαιότητα ή μη της ύπαρξης της ΕΑΠΑΞ. Πιστεύετε ότι υπάρχει λόγος συνέχισης λειτουργίας της εταιρείας αυτής;
Το γεγονός και μόνο ότι και ο ίδιος ο δήμαρχος την έχει χαρακτηρίσει «αμαρτωλή» από μόνο του κάτι λέει. Αλλά μη στεκόμαστε σε αυτά. Ίσως, υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο, σήμερα όμως και με τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε μέχρι σήμερα από τη δημοτική αρχή, μόνο ερωτηματικά προκαλεί η λειτουργία της και για το λόγο αυτό η συρρίκνωσή της, αλλά και η εξάλειψή της είναι πια μια νομοτελειακή υπόθεση.
Μήπως ανάλογα με τα συμφέροντα της δημοτικής αρχής η ΕΑΠΑΞ, τη μια είναι εταιρεία ιδιωτικού δικαίου και κατά συνέπεια δεν επιδέχεται κανέναν έλεγχο και την άλλη γίνεται δημοτική επιχείρηση; Τελικά τι από όλα αυτά είναι η ΕΑΠΑΞ;
Αυτό δε συμβαίνει μόνο στην ΕΑΠΑΞ, αλλά και στη ΔΕΥΑΞ! Όποτε συμφέρει στην παράταξη του κ. Στυλιανίδη αυτές είναι εταιρίες ιδιωτικού δικαίου και άλλες φορές παρουσιάζονται ως «παιδιά» του δήμου, ως δημοτικές επιχειρήσεις που χρειάζονται τη συνδρομή μας, για να μην πω την κάλυψή μας για συγκεκριμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Επιτέλους, ας αποφασίσουν…
Σε κάθε περίπτωση όμως η συνολική πολιτική ευθύνη λειτουργίας αυτών των εταιριών «ανήκει» στον εκάστοτε δήμαρχο και στη δημοτική παράταξη που διοικεί ένα δήμο.
Κλείνοντας κύριε Μελισσόπουλε, ένα πολύ σημαντικό θέμα που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Τόλμη της Θράκης, είναι αυτό με τους επί πολλούς μήνες απλήρωτους εργαζόμενους της Αναπτυξιακής Ξάνθης. Τελικά ποιοι φταίνε στην περίπτωση αυτή και πως μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό;
Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η πατρίδα μας αλλά και η ελληνική οικογένεια, οι εργαζόμενοι αποτελούν κατά τη γνώμη μου το πολύτιμο εκείνο συστατικό, αλλά και το πιο αξιόπιστο, πάνω στο οποίο θα στηριχθούν όλες οι προσπάθειες της πολιτείας έτσι ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση. Με βάση αυτό και ως μία γενική αρχή, δε θα πρέπει εργαζόμενοι, άνθρωποι της καθημερινότητας, που συντηρούν τις οικογένειές τους, να μένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η λύση του προβλήματος αφορά την Αναπτυξιακή και ενδεχομένως τη γενική συνέλευση των φορέων που την απαρτίζουν.
Κλείνοντας όμως κύριε Σεμπαϊδήν, θα μου επιτρέψετε να καταχραστώ το δικαίωμα που μου δίνετε, απευθυνόμενος μέσα από τις σελίδες σας στους συμπολίτες μας, για να σας πω ότι, κατά τη γνώμη μου, η συγκεκριμένη δημοτική αρχή ό,τι ήταν να προσφέρει στον τόπο, το έχει προσφέρει.
Εδώ και καιρό όμως έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο της, το μόνο που κάνει είναι να «ξοδεύει» χωρίς πρόγραμμα όλο αυτό το πολιτισμικό κεφάλαιο που παράγεται σε μια κοινωνία, να κακοδιαχειρίζεται τις ανάγκες των πολιτών και να διαψεύδει καθημερινά τις ελπίδες τους για συνολική ανάπτυξη και προκοπή.
Πρέπει στο μέλλον να υπάρξει αλλαγή και να έρθουν στο επίκεντρο των αποφάσεων εκείνοι οι πολίτες οι οποίοι παράγουν, χρησιμοποιούν, αντιστέκονται και διαχειρίζονται προς όφελος του κοινού συμφέροντος ό,τι «υλικό» παράγεται από ένα κοινωνικό σύνολο, είτε αυτό αφορά οικονομικούς πόρους είτε πολιτισμό και κουλτούρα! Η χρονιά που διανύουμε είναι από κάθε άποψη κρίσιμη. Οι αλλαγές που επίκεινται στη δομή της αυτοδιοίκησης είναι ριζικές και πρέπει να τις λάβουμε υπ’ όψη μας όλοι, γιατί αύριο θα κληθούμε όλοι εμείς να συνθέσουμε διαφορετικές νοοτροπίες και προβλήματα.
Αφού ευχηθώ Καλή Χρονιά σε όλους τους συμπολίτες μου θα ήθελα επίσης, ολοκληρώνοντας αυτή την κουβέντα μας, να σας πω ότι εκλέχθηκα στο δήμο Ξάνθης με την εμπιστοσύνη των πολιτών, για να επιτελέσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα καθήκοντα του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης, να ελέγξω χωρίς εμπάθεια τη δημοτική αρχή και να προσθέσω και όχι να αφαιρέσω σε ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει για την πόλη μας. Και αυτό προσπάθησα όλο αυτό το διάστημα να κάνω.
Με τον ίδιο τρόπο δεσμεύομαι να συνεχίσω, με όλες μου τις δυνάμεις, και με την ίδια ειλικρινή διάθεση για προσφορά, να υπηρετώ την πόλη μας και τους πολίτες της, έτσι ώστε η Ξάνθη να γίνει ξανά σημείο αναφοράς, να γίνει όχημα ανάπτυξης και προοπτικής για ολόκληρη τη Θράκη και την περιφέρεια, γνωρίζοντας πάντα ότι μια τέτοια εξέλιξη και επιτυχία είναι συνάρτηση και αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων μας!
Σ. Καραχότζα
Καλή μας εβδομάδα και για πότε φτάσαμε στα μέσα του Γενάρη ούτε που το κατάλαβα. Τώρα θυμάμαι τη γιαγιά μου που μου έλεγε όταν ήμουν μικρή ότι δεν κατάλαβε πότε πέρασαν τα χρόνια και από κοπέλα έγινε γιαγιά. Και φυσικά εγώ τότε την κορόιδευα. Τώρα όμως μπορώ να νιώσω αυτό που ένιωθε όταν μου έλεγε πως μόνο βλέποντας στον καθρέπτη καταλάβαινε τα χρόνια που πέρασαν. Η ψυχή δεν γερνάει ποτέ, μόνο το σώμα μας θυμίζει ότι δεν είμαστε πλέον παιδιά αλλά περάσαμε στην αντίπερα όχθη, αυτή της ωριμότητας. Αλήθεια προσπαθήσατε ποτέ να ορίσετε το χρόνο; Τι είναι αλήθεια ο χρόνος; Είναι προσωπική αντίληψη πραγμάτων ή κάτι δεδομένο;
Όταν κάποιοι υπέβαλλαν στον Άγιο Αυγουστίνο την ίδια ερώτηση απάντησε ότι ….«Αν δεν με ρωτά κανείς, γνωρίζω. Αν όμως, θέλω να το εξηγήσω σε κάποιον που με ρωτά, δε γνωρίζω..». Τα λόγια αυτά του Αγίου Αυγουστίνου δείχνουν τη δυσκολία στον ορισμό του χρόνου. Ο Αριστοτέλης θέλοντας να ορίσει τον χρόνο είχε υποστηρίξει ότι "...αντιλαμβανόμαστε το χρόνο μόνο όταν έχουμε έκδηλη κίνηση...,δε μετράμε μόνο τη κίνηση με το χρόνο ,αλλά και το χρόνο με τη κίνηση, γιατί και τα δύο αυτά αλληλοορίζονται". Βέβαια ο Αριστοτέλης όταν έλεγε τη λέξη κίνηση σίγουρα δεν εννοούσε μόνο τη δική μας κίνηση, γιατί τότε θα σταματούσε ο χρόνος καθώς περιμένουμε ακίνητοι στην ουρά της εφορίας ή στο κόκκινο φανάρι. Με την λέξη κίνηση μάλλον εννοούσε και την κίνηση του δείκτη του ρολογιού ή την κίνηση της γης γύρω από τον Ήλιο.
Αυτό όμως που συμβαίνει σε όλους μας άλλοτε να περνάει πολύ γρήγορα ο χρόνος και άλλοτε πολύ αργά, τι μπορεί να σημαίνει; Άρα υπάρχει τόσο ο αντικειμενικός χρόνος όσο και ο υποκειμενικός χρόνος. Ή όπως κάποιοι επιστήμονες ονομάζουν ο ψυχολογικός χρόνος. Ο ψυχολογικός χρόνος είναι σίγουρα υποκειμενικός. Ο χρόνος αυτός μεγαλώνει και μικραίνει ανάλογα με τα συναισθήματα που νιώθουμε και την ψυχολογική μας κατάσταση. Μικραίνει στη χαρά και μεγαλώνει στις λύπες ή στην αγωνία. Όταν είσαι ερωτευμένος και περιμένεις την αγαπημένη σου τα τρία λεπτά αναμονής είναι τεράστιος χρόνος. Ο χρόνος αναμονής στα μαιευτήρια μεγαλώνει ανυπόφορα για τους μπαμπάδες που περιμένουν αλλά και για τις μαμάδες που φέρνουν στον κόσμο τη νέα ζωή. Αντίθετα, κάπου στα εξήντα με εξήντα πέντε αντιλαμβάνεσαι πόσο σύντομη είναι η ζωή και βλέπεις τα εγγόνια σου μη πιστεύοντας ότι δεν είσαι πλέον νέος. Επίσης ο χρόνος γίνεται απελπιστικά μικρός όταν γράφουμε εξετάσεις. Ποτέ δεν μας φτάνει η ώρα για να ολοκληρώσουμε το γραπτό μας.
Βέβαια υπάρχει και ο φυσικός χρόνος ή αστρονομικός ο οποίος είναι ο αντικειμενικός χρόνος και μπορεί να μετρηθεί σε σχέση με τις περιοδικές κινήσεις της Γης ή των άλλων ουρανίων σωμάτων.
Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τον απόλυτο χρόνο τότε θα πρέπει να ορίσουμε ποιο είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Αλλά για να το ορίσουμε αυτό πρέπει να ορίσουμε και ένα σημείο έναρξης, κάτι όμως που δεν είναι πάντα εφικτό. Το παρόν ταυτόχρονα είναι και παρελθόν γιατί κάθε στιγμή που ζούμε περνάει και σίγουρα δεν ξαναγυρνάει. Άλλωστε καθημερινά μπορεί να καθοριστεί και μια νέα έναρξη.
Βέβαια αυτό που σίγουρα όλοι πρέπει να αποδεχτούμε είναι ο βιολογικός χρόνος. Αυτός ο άτιμος ο βιολογικός χρόνος που ούτε υποκειμενικός είναι, ούτε μπορούμε να τον αποφύγουμε όσο κι αν το επιθυμούμε. Βιολογικά ως ζωντανοί πολυκύτταροι οργανισμοί γεννιόμαστε, μεγαλώνουμε, γερνάμε και πεθαίνουμε. Τόσο απλά.
Πότε όμως χάνεται η αίσθηση του χρόνου; Η αίσθηση του χρόνου χάνεται όταν είμαστε διακοπές και επειδή διασκεδάζουμε και κάνουμε κάτι τελείως διαφορετικό, περνάει και πολύ γρήγορα ο χρόνος. Επίσης στους έγκλειστους σίγουρα χάνεται η αίσθηση του χρόνου γιατί δεν κάνουν ποτέ κάτι διαφορετικό ούτε έχουν διαφορετικές παραστάσεις. Οπότε ο χρόνος ως έννοια όπως επίσης και η ψυχολογική αίσθηση του χρόνου εξαρτάται άμεσα από παράγοντες όπως είναι η ηλικία, η διάθεση, οι περιστάσεις, ο τόπος και η παρέα.
Μετά λοιπόν από αρκετή αναζήτηση και ψάξιμο αυτό που εγώ κατανόησα είναι ότι ο χρόνος είμαστε εμείς οι ίδιοι και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τη γύρω πραγματικότητα. Για μένα ο χρόνος είναι τα παιδιά μου που μεγάλωσαν και έγιναν κοπέλες και ο σύντροφός μου, που με τα δικά μου μάτια, παραμένει τόσο νέος όσο τον πρωτογνώρισα. Ο δικός μου χρόνος είναι οι εμπειρίες μου και τα όσα αποκόμισα από τη ζωή. Ο δικός μου χρόνος είναι οι πρώτες ρυτίδες που μου έδωσαν μεγαλύτερη σοφία και λιγότερο εγωισμό. Αυτόν λοιπόν το χρόνο θα τον διαφυλάξω και θα τον αξιοποιήσω μόνο όπως εγώ θέλω !
Σας συμβουλεύω να κάνετε κι εσείς το ίδιο !!!
Εκείνοι που αντιμετωπίζουν αυτό που πραγματικά έχουν μπροστά τους, απαλλαγμένοι από βάρη του παρελθόντος, απερίσπαστοι από το μέλλον, είναι εκείνοι που ζουν και που αξιοποιούν καλύτερα τη ζωή τους.
Alban Goodier
Συκοφαντικά δημοσιεύματα κατά της δασκάλας του Δερείου Έβρου

Επικίνδυνο σκηνικό στήνεται από μειονοτικές εφημερίδες που εγείρουν θέμα δήθεν προσβολής του Αλλάχ από τη δασκάλα του Μεγάλου Δερείου Χαρά Νικοπούλου. Η δασκάλα είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού από κάτοικο του χωριού πριν από ένα χρόνο, ενώ μερίδα μειονοτικών ασκεί αφόρητες πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να πετύχει την εκδίωξή της από το σχολείο. Το γεγονός ότι η κ. Νικοπούλου είναι κόρη του Β. Νικόπουλου, μέχρι πρότινος προέδρου του Αρείου Πάγου, του δικαστηρίου που αποφάσισε τη διάλυση της "Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης", φαίνεται ότι για ορισμένους ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικό.
Στις 29 Δεκεμβρίου λοιπόν ο μειονοτικός τύπος "ανακάλυψε" ότι η κ. Νικοπούλου ανέθεσε στους μαθητές της πρώτης δημοτικού να ζωγραφίσουν το πρόσωπο του Αλλάχ, κάτι που θεωρήθηκε ιδιαίτερα προσβλητικό, καθώς στο Ισλάμ δεν υπάρχει εικόνα του. Η ίδια η Χαρά Νικοπούλου δια στόματος του αδελφού και δικηγόρου της, Ευτύχιου Νικόπουλου διαψεύδει με κατηγορηματικό τρόπο ότι έδωσε στα παιδιά τέτοια εργασία, ενώ ξεκαθαρίζει ότι το μόνο που έκανε ήταν να αναθέσει στους μαθητές να αντιγράψουν στο σπίτι τις λέξεις θάλασσα, θρανίο, θησαυρός και Θεός. Είναι προφανές ότι κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης.
Οι συντάκτες των πρόσφατων δημοσιευμάτων κατά της κ. Νικοπούλου την καλούσαν να ζητήσει συγγνώμη από όλο το μουσουλμανικό κόσμο (!) και κατέληγαν με τη μόνιμη επωδό περί απομάκρυνσής της από το σχολείο. Δυστυχώς σε επικοινωνία μας με την κ. Νικοπούλου, μας πληροφόρησε ότι ήδη έχει ζητήσει μετάθεση, κάτι που σημαίνει πως πιθανότατα αυτή είναι η τελευταία της χρονιά στο Μεγάλο Δέρειο.
Με υπογραφή Σισέ η νίκη 1-2 του Παναθηναϊκού επί της Skoda Ξάνθη
Απ' το χέρι έχει πάρει τον Παναθηναϊκό ο Τζιμπρίλ Σισέ, οδηγώντας τον εκ του ασφαλούς σε μονοπάτια τίτλου. Ο Γάλλος επιθετικός έβαλε και στα Πηγάδια την υπογραφή του, πετυχαίνοντας και τα δύο γκολ της ομάδας του στο 2-1 επί της Skoda Ξάνθης για τη δέκατη έβδομη αγωνιστική της Super League.
Οι πράσινοι είχαν και τρία δοκάρια με τους Σισέ, Κατσουράνη και Καντέ.
Οι Ξανθιώτες αφυπνίστηκαν στην επανάληψη, έκλεισαν τον Παναθηναϊκό, όμως το μόνο που κατάφεραν ήταν ένα δοκάρι με τον Τζάγκι στο 80ο λεπτό και μείωσαν ένα λεπτό πριν την κανονική διάρκεια με τον Σουάνη.
Πλέον το επόμενο εντός έδρας ματς με τον Εργοτέλη μοιάζει σαν τελικός για τη Skoda Ξάνθη, αφού τα περιθώρια στένεψαν και είναι σε οριακό σημείο της βαθμολογίας.
H ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Με τρία νέα πρόσωπα στην αρχική ενδεκάδα από αυτή που είχε παρατάξει στα Γιάννινα, προτίμησε να εμφανίσει ο Γιάννης Ματζουράκης στο ματς με τον Παναθηναϊκό. Ο «Ρουμάνος» θέλοντας να δώσει πιο επιθετική πνοή στην ομάδα του έριξε στο ματς τους Στρμπά, Μαρσελίνιο και Λουτσιάνο με τον Αργεντίνο και Βραζιλιάνο στα άκρα της επίθεσης, ενώ ο Νίκος Νιόπλιας από την πλευρά του παρέμεινε πιστός στο 4-3-3 με μόνο μία αλλαγή από την αρχική ενδεκάδα με τον Εργοτέλη. Τη θέση του Νίνη στο αριστερό άκρο της επίθεσης πήρε ο Λέτο.
Οι γηπεδούχοι θέλησαν να πιέσουν ψηλά τον Παναθηναϊκό έτσι ώστε να τον εξαναγκάσουν σε λάθη και σε μείωση της τροφοδότησης του Σισέ. Οι παίκτες του Μαντζουράκη υπηρέτησαν με συνέπεια το σχέδιο μόνο που έκαναν ένα σοβαρό λάθος. Ανέβασαν πολύ ψηλά την άμυνά τους και έδωσαν το δικαίωμα στον Σισέ και στον Σαλπιγγίδη να βρουν χώρους έτσι ώστε να βγουν τετ-α-τετ.
Ο Μακεδόνας φορ δεν κατάφερε να τελειώσει τη φάση στο 10΄ ωστόσο στο 26΄ ο Σισέ (τέσσερα λεπτά πριν είχε σουτ στο δοκάρι) κινήθηκε έξυπνα ανάμεσα στους κεντρικούς αμυντικούς της Skoda Ξάνθης, πήρε την μπάλα που εξοστρακίστηκε στο πόδι του αργού Βάλλα και άνοιξε το σκορ χωρίς ο Παναθηναϊκός να πιέσει ιδιαίτερα. Αυτό που ήθελαν οι πράσινοι το πέτυχαν με χαρακτηριστική ευκολία. Έβαλαν από νωρίς τη Skoda Ξάνθη στη θέση του κυνηγού.
Από εκεί και πέρα οι γηπεδούχοι έπαιξαν πιο μπροστά, δούλεψαν από τις πτέρυγες, βρήκαν κάποιους χώρους, αλλά τους έλειψε η καλή τελική πάσα για να απειλήσουν ουσιαστικά τον Τζόρβα. Ο Παναθηναϊκός επιχειρούσε με κάθετες μπαλιές να βρει πάλι την ευκαιρία, μία δύο φορές τα κατάφερε, ωστόσο η κακή υποδοχή της μπάλας από τον τελευταίο παίκτη τους στέρησε τη δυνατότητα για το 0-2.
Bλέποντας ότι ο αντίπαλος δεν ήταν επικίνδυνος, ο Παναθηναϊκός χαλάρωσε πολύ κατά τη διάρκεια των πρώτων 25 λεπτών της επανάληψης. Χωρίς ίχνος υπερβολής ζήτημα είναι αν πέρασαν τρεις φορές με αξιώσεις τη σέντρα οι πράσινοι σ’ αυτό το διάστημα. Η Skoda Ξάνθη πάντως δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί αυτή την αγωνιστική χαλαρότητα του αντιπάλου της, αν και ο Μαντζουράκης επιχείρησε διορθωτικές κινήσεις από τον πάγκο.
Ο Νίκος Νιόπλιας άργησε να κάνει αλλαγές (στο 71΄ η πρώτη) αλλά όταν το επιχείρησε (φρέσκαρε τις πτέρυγες με Νίνη και Χριστοδουλόπουλο) η ομάδα του κινήθηκε καλύτερα και πιο γρήγορα μέσα στον αγωνιστικό χώρο μέχρι το 80΄. Από εκεί και πέρα η Skoda Ξάνθη είχε συνεχώς την μπάλα στα πόδια της και δημιούργησε ευκαιρίες (μεταξύ αυτών και το δοκάρι του Τζάκι) γεγονός που ανάγκασε τον Νιόπλια να θωρακίσει την ομάδα του με ένα τρίτο αμυντικό χαφ (Τζιόλης).
Ο Παναθηναϊκός έδειξε να σφιχταγκαλιάζει τη νίκη στο 88΄ με το δεύτερο γκολ του Σισέ μετά από πάσα του Νίνη αλλά ο Σουάνης έδωσε παράταση στην αγωνία μειώνοντας σε 1-2 ένα λεπτό αργότερα. Παρά το γεγονός όμως ότι οι ακρίτες γέμισαν αρκετές μπάλες μέσα στην περιοχή, δεν υπήρξαν περαιτέρω συγκινήσεις. Ο Παναθηναϊκός έφυγε αλώβητος από τα Πηγάδια.
ΦΑΣΕΙΣ – ΓΚΟΛ
Στο 10' ο Σαλπιγγίδης κοντρολάρει μέσα στη μικρή περιοχή, ο Ζάγκι τον παρεμποδίζει και η ευκαιρία χάνεται. Οι του Παναθηναϊκού διαμαρτύρονται για πέναλτι.
Στο 12' ο Ελιγκτον δέχεται πάσα μέσα στην περιοχή, περνάει τον Τζόρβα αλλά από πολύ πλάγια πλασάρει άουτ.
Στο 22' σουτ εκτός περιοχής του Σισέ, η μπάλα κοντράρει και σταματά στο δεξί κάθετο δοκάρι του Γκσμπούρνιγκ.
Στο 26' γκολ για τον Παναθηναϊκό! Ο Κατσουράνης πασάρει κάθετα, ο Βάλλας παρεμβαίνει, η μπάλα στρώνεται στον Σισέ που τελειώνει τη φάση με δεξί σουτ μέσα από την περιοχή.
Στο 28' σουτ του Κατσουράνη έξω από την περιοχή, η μπάλα μόλις άουτ.
Στο 33' ο Μαρσελίνιο σουτάρει από το ύψος της περιοχής, ο Τζόρβας μπλοκάρει.
Στο 76' σέντρα του Λέτο, κεφαλιά του Σισέ, δύσκολη απόκρουση του Γκσπούρνινγκ.
Στο 77' σέντρα του Καραγκούνη, προβολή του Καντέ, η μπάλα στο δοκάρι.
Στο 80' σουτ του Τζάκι, η μπάλα κοντράρει και καταλήγει στο δεξί κάθετο δοκάρι του Τζόρβα.
Στο 85' σουτ του Έλιγκτον, η μπάλα μόλις άουτ.
Στο 88' γκολ για τον Παναθηναϊκό! Πάσα στον κενό χώρο του Νίνη, ο Σισέ περνάει τον Γκμπούρνινγκ και σκοράρει.
Στο 89' γκολ για τη Skoda Ξάνθη! Ο Σουάνης γυρίζει μέσα στην περιοχή και κάνει το 1-2 με σουτ.
ΜVP
Συνεχίζει απτόητος ο Τζιμπρίλ Σισέ. Ο Γάλλος στράικερ πέτυχε και τα δύο γκολ της ομάδας του κινούμενος έξυπνα στον κενό χώρο και έφτασε τα 15 στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το τελευταίο δίμηνο είναι ο ηγέτης του Παναθηναϊκού.
ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ
Το κέντρο άμυνας της Skoda Ξάνθης πρόδωσε την όποια προσπάθεια των ακριτών για κάτι καλό. Οι αργές αντιδράσεις της έδωσαν το δικαίωμα στον Σισέ να βγει τετ-α-τετ με τον Γκσμπούρνινγκ ουκ ολίγες φορές και να τελειώσει δύο από αυτές τις φάσεις.
ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Καλή διαιτησία από τον Κερκυραίο Τάσο Κάκο, που δεν είχε ωστόσο δύσκολες φάσεις, αλλά του πιστώνεται η σωστή διαχείριση ενός παιχνιδιού με αρκετή ένταση. Κίτρινες: Μαρσελίνιο, Παπαδημητρίου, Φλίσκας, Βάλλας, Λέτο, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Χριστοδουλόπουλος
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
SKODA ΞΑΝΘΗ: Γκσπούρνινγκ, Παπαδημητρίου, Βάλλας, Τζάγκι, Κωστούλας, Στρμπα, Πόι, Φλίσκας (80' Βασιλακάκης), Έλιγκτον, Μαρσελίνιο (71' Σουάνης), Λουτσιάνο (63' Φαμπιανέσι)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Τζόρβας, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Καντέ, Μπιάρσμιρ, Καραγκούνης (85' Τζιόλης), Κατσουράνης, Ζιλμπέρτο, Λέτο (78' Χριστοδουλόπουλος), Σαλπιγγίδης (72' Νίνης), Σισέ.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Ικανοποιημένος παρά την ήττα, εμφανίστηκε ο Γιάννης Ματζουράκης στη συνέντευξη τύπου μετά το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Ο «Ρουμάνος» έδωσε συγχαρητήρια στους παίκτες του για την προσπάθεια που κατέβαλαν και επιβεβαίωσε ότι η ομάδα του αναζητά έναν ακόμη παίκτη στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο.
«Απέναντι στον πρωτοπόρο είχαμε μια ομάδα που δούλεψε καλά, έδωσε πάρα πολλά στον αγωνιστικό χώρο αλλά έφυγε με λίγα. Τους συγχαίρω για την προσπάθειά τους και πρέπει να προσανατολιστούμε στο επόμενο παιχνίδι που είναι πολύ σημαντικό για εμάς» σχολίασε αρχικά ο Ματζουράκης για να προσθέσει: «Να βάλουμε αυτή την καλή εμφάνιση και να στηρίξουμε την προετοιμασία του επόμενου παιχνιδιού. Θεωρώ ότι ο Κάκος είναι ένας πολύ καλός διαιτητής και τον εκτιμώ ιδιαίτερα αλλά στο δεύτερο μέρος του χάλασε η ζυγαριά και δεν τα ζύγισε καλά τα σπόρια. Κυρίως το δεύτερο γκολ ξεκινάει από ένα φάουλ. Αλλά δε θα μείνω εκεί».
Για την πιθανότητα επιπλέον ενίσχυσης της ομάδας στη συνέχεια, ήταν ξεκάθαρος: «Ναι ψάχνουμε και έναν τρίτο παίκτη και επειδή ψάχνουμε καλό παίκτη όπως αργήσαμε με τον Μπούγκα έτσι θα τον ψάξουμε και αυτή την εβδομάδα και ενδεχομένως αλλά δύσκολα για έναν τέταρτο. Πρέπει να υποστηριχθεί η δουλειά που κάνουμε τους τελευταίους μήνες. Θέλουμε ποιοτικούς παίκτες». ΚΑΙ Ο ΡΕΧΑΓΚΕΛ
Στα χαρακτηριστικά της συνάντησης η παρουσία στο γήπεδο της Skoda Ξάνθη του ομοσπονδιακού μας τεχνικού Ότο Ρεχάγκελ μαζί με το συνεργάτη του Γιάννη Τοπαλίδη.
ΜΠΟΥΓΚΑ O ΔΕΥΤΕΡΟΣ
Την απόκτηση του Μουγκουρέλ Μιχάι Μπούγκα ανακοίνωσε σήμερα η ΠΑΕ Ξάνθη. Ο Ρουμάνος επιθετικός, ο οποίος είχε μείνει πριν από λίγες ημέρες ελεύθερος από τη Ραπίντ Βουκουρεστίου, υπέγραψε συμβόλαιο με τον ακριτικό σύλλογο, χωρίς να γίνει γνωστό το χρονικό μέρος της συμφωνίας. Μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής, ο 32χρονος άσος τόνισε με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της Ξάνθης: «Είμαι πολύ χαρούμενος που θα συνεχίσω την καριέρα μου στη Skoda Ξάνθη. Είχα καιρό επαφές με το σύλλογο και σε αυτό το διάστημα διέκρινα την πίστη του συλλόγου στο πρόσωπο μου, πράγμα που με βοήθησε να πάρω την απόφαση να φύγω πρώτη φορά από την πατρίδα μου. Τις λίγες ώρες που βρίσκομαι στην Skoda Ξάνθη διαπιστώνω ότι η ομάδα έχει όλα τα εφόδια να βρεθεί σε υψηλότερη θέση και θα προσπαθήσω να συμβάλλω και εγώ σε αυτό. Είμαι σε καλή κατάσταση, γυμνάζομαι καθημερινά αυτό το διάστημα και πιστεύω ότι σε λίγες μέρες θα είμαι στη διάθεση του προπονητή.»
ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ
Αναβολή προς το παρόν παίρνει η μεταγραφή του Σερζ Ντιέ στην ομάδα της Skoda Ξάνθης. Ο Ιβοριανός δεν έχει μείνει ακόμη ελεύθερος από τον Ηρακλή κατά πρώτο λόγο και κατά δεύτερο, η πρόταση της ξανθιώτικης ομάδας δεν φάνηκε να ικανοποιεί απόλυτα τον Ντιέ, τόσο σε ό,τι αφορά στο οικονομικό κομμάτι όσο και σε ό,τι αφορά στην χρονική διάρκεια. Δεν αποκλείεται πάντως τις επόμενες ημέρες να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα και η μεταγραφή να προχωρήσει.
ΕΦΥΓΕ ΚΑΙ Ο ΤΑΪΝΤΕΡ
Οριστικά παρελθόν αποτελεί από τη Skoda Ξάνθη ο Ταϊντέρ. Ο Τυνήσιος ποδοσφαιριστής έλυσε τη συνεργασία του με την ομάδα και θα συνεχίσει στην Τουρκία και την Σίβασπορ, με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο τριετούς διάρκειας.
Έφτασε στην πηγή η Makro Ξάνθη που έχασε στην παράταση από τον Ερμή
Μία ανάσα από την δεύτερη εκτός έδρας νίκη έφτασε η Makro Ξάνθη, αλλά τελικά δεν μπόρεσε να φύγει με το ροζ φύλλο αγώνα και υποχρεώθηκε σε ήττα από τον Ερμή με 100-95. Βέβαια οι γηπεδούχοι χρειάστηκαν και το extra 5λεπτο της παράτασης για να κάμψουν την αντίσταση της ομάδας του Νεοκλή Λεμονίδη.
Οι παίκτες του Γιώργου Σιγάλα με την θερμή συμπαράσταση των φίλων τους ξεκίνησαν εντυπωσιακά και κατάφεραν στο ξεκίνημα της 2ης περιόδου να ξεφύγουν με διψήφιο αριθμό πόντων 27-16, δείχνοντας την θέληση τους για την νίκη. Οι φιλοξενούμενοι όμως βρήκαν τον ρυθμό τους και με ένα εκπληκτικό σερί (1-16) πέρασαν μπροστά στο σκορ με 28-32 και φάνηκαν να καθαρίζουν τον αγώνα όταν προηγήθηκαν με 51-59. Όμως ο Μάντιτς είχε διαφορετική άποψη και δεν άφησε τους Ξανθιώτες να κτίσουν διαφορά ασφαλείας, μειώνοντας σε απόσταση αναπνοής το προβάδισμα.
Το καθοριστικό σημείο ήταν τα τελευταία 40΄΄ με δύο ολιγωρίες στις άμυνες που επιχείρησαν οι Ξανθιώτες. Ο Πλιούκας 38΄΄ έμεινε μόνος του και με σουτ 3ων πόντων ισοφάρισε σε 85-85 και παρά το νέο προβάδισμα από τις δύο εύστοχες βολές 14΄΄ του Καραγεωργίου, ο Μπεχλιβάνης έστειλε τον αγώνα στην παράταση αφού στον εναπομείναντα χρόνο των έξι δευτερολέπτων δεν μπόρεσαν οι Ξανθιώτες να κάνουν κάτι το θετικό.
Στην παράταση η Makro Ξάνθη έμεινε από δυνάμεις αφού ο Χρήστου με τον Παναγιωτόπουλο είχαν αποβληθεί με 5 φάουλ, ενώ λίγο αργότερα την τύχη τους είχε και ο Αναγνωστόπουλος και σε συνδυασμό με τις 2/6 βολές, έδωσαν την δυνατότητα στους γηπεδούχους, να πάρουν την νίκη.
Πλέον η συνάντηση του Σαββάτου με την Νήαρ Ηστ έχει τον χαρακτήρα τελικού αφού η βαθμολογική κατάσταση της Makro Ξάνθη, δεν της επιτρέπει για άλλες απώλειες. Στα θετικά η εμφάνιση του Καραγεωργίου που αναμένεται να δώσει το κάτι παραπάνω που χρειάζεται η ομάδα στην παρούσα φάση.
Καλή ήταν η διαιτησία των κ.κ. Καλδίρη – Μπίκα - Παπαδόπουλου Θ. Αποβλήθηκαν με 5 φάουλ οι Παναγιωτόπουλος, Χρήστου, Αναγνωστόπουλος.Τα 10λεπτα: 22-14, 42-46 (ημιχ), 66-67, 87-87 (κ.α.), 100-95 (παρ.)ΕΡΜΗΣ Λ. (Σιγάλας): Μπεχλιβάνης 4, Αντωνιάδης 2, Μάντιτς 37 (4), Μασλαρινός 2, Ράλλης 6 (2), Παπακωνσταντίνου 6, Τσότσος 17, Λευκαδίτης 4, Πλιούκας 5 (1), Ευστρατίου 2, Δημητριάδης 15 (1).MAKRO ΞΑΝΘΗ (Λεμονίδης): Παναγιωτόπουλος 15 (1/5), Χρήστου 11, Κουκουράβας 2, Στεφανίδης 6 (2/5), Γέλενιτς 18 (3/10), Αναγνωστόπουλος 10, Νησιώτης 9, Καραγεωργιου 20 (1/2), Μασλαρινός 4.
ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Επεισοδιακή ήταν η 12η αγωνιστική της Α2, καθώς στηλιτεύτηκε από τις μεγάλης έκτασης συμπλοκές που έλαβαν χώρα στο κλειστό της Καισαριανής, μεταξύ των οπαδών της Νήαρ Ηστ και του Αιγάλεω. Η αναμέτρηση διακόπηκε για αρκετή ώρα και ολοκληρώθηκε με το γήπεδο εκκενωμένο και την γηπεδούχο ομάδα να φτάνει στη νίκη. «Παρατράγουδα» είχαμε το Ιβανώφειο, όπου προπηλακίστηκε ο μάνατζερ του Παγκρατίου, Λεωνίδας Βατάκης, από οπαδούς του Ηρακλή. Κατά τ' άλλα, νικηφόρο ήταν το ντεμπούτο του Βαγγέλη Βλάχου στην τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ, αφού πήρε το ροζ φύλλο κόντρα στον Αμύντα. Αξίζει να αναφερθεί πως ο Έλληνας τεχνικός καθόταν πριν από λίγες ημέρες στον πάγκο της ομάδας του Υμηττού, στην οποία βρίσκεται πλέον ο Κώστας Σορώτος. Τεράστια νίκη πήρε και η Δάφνη, που εκμεταλλεύτηκε την έδρα της, φτάνοντας στην επικράτηση επί του Αρκαδικού, ενώ ο ΚΑΟΔ νίκησε εκτός έδρας τους Ίκαρους Σερρών. Σπουδαίο παιχνίδι είχαμε και στο Πέραμα, με την Ολυμπιάδα να παίρνει το βαρυσήμαντο «διπλό», έχοντας και την... συμβολή της παράτασης.
ΧΩΡΙΣ ΘΕΑΤΕΣ
Με τιμωρία της έδρας τους τιμωρήθηκαν Αιγάλεω και Ηρακλής, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή, η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Το Αιγάλεω τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών, ενώ βαρύς έπεσε ο πέλεκυς στους Θεσσαλονικείς, που θα κληθούν να αγωνιστούν χωρίς την παρουσία φιλάθλων τους σε τρία παιχνίδια, για τα όσα διαδραματίστηκαν στον αγώνα Κυπέλλου Ελλάδος Ανδρών την 23/12/2009. Αυτό σημαίνει ότι ο αγώνας Ηρακλή – Μakro θα διεξαχθεί χωρίς θεατές.
ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ
Με τον αγώνα ΚΑΟΔ – Ηρακλή ολοκληρώνεται η τελευταία εκκρεμότητα της Α2, που είχε αναβληθεί λόγω συμμετοχής της ομάδας της συμπρωτεύουσας στον ημιτελικό του κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, με τον γηραιό ότι και να γίνει από το βράδυ θα βρίσκεται μόνος πρώτος. ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΚΑΜΑΡΑΚΗΣ
Παρελθόν αποτελεί από την τεχνική ηγεσία των Ικάρων Σερρών, ο Στάθης Καμαράκης. Τα τελευταία άτυχα αποτελέσματα, οδήγησαν τον έμπειρο τεχνικό στην απόφαση να αποχωρήσει, κάτι που επιβεβαίωσε με σχετική ανακοίνωση η διοίκηση του συλλόγου, η οποία βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση του αντικαταστάτη του και σύμφωνα με πληροφορίες, στην κορυφή της σχετικής λίστας, βρίσκεται ο Λευτέρης Χατζηκυριακίδης.
ΕΓΙΝΕ Η ΚΛΗΡΩΣΗ
Την Δευτέρα το βράδυ στα γραφεία του Συλλόγου, που βρίσκονται στο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ, πραγματοποιήθηκε η κλήρωση του διαρκείας, που ήταν προγραμματισμένη για τις 23 Δεκεμβρίου και είχε αναβληθεί προσωρινά. Ο αριθμός 1674 κερδίζει ένα αυτοκίνητο. Ο αριθμός 1333 κερδίζει ένα ταξίδι για δύο άτομα στο Παρίσι στο Final four της Ευρωλίγκα. Ο αριθμός 0759 κερδίζει ένα μοτ/το, ενώ και ο αριθμός 1706 επίσης ένα μοτ)το.
Ποδαρικό με εκτός έδρας νίκες για Ορφέα Puma και Εχίνο Σπορ
Ποδαρικό με το δεξί έκαναν οι δύο εκπρόσωποί μας στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής, αφού πέτυχαν πολύ μεγάλες εκτός έδρας νίκες.
Ο Ορφέας puma κέρδισε στις Σάππες την Ελπίδα και ο Εχίνος Σπορ με την καλή παράδοση που έχει δημιουργήσει μακριά από την έδρα του, έβαλε τέρμα στα όνειρα του φιλόδοξου Εθνικού Γαζώρου Σερρών κερδίζοντάς τον με 0-1 και βρέθηκε στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα και σε περίπτωση νίκης την προσεχή Τετάρτη στον αναβληθέντα αγώνα στον Ίασμό, θα έχουμε διπλή ξανθιώτικη συγκατοίκηση στη δεύτερη θέση. Αυτή η ταυτόχρονη εκτός έδρας επιτυχία των ομάδων μας ήταν η πρώτη στη φετινή περίοδο και ελπίζουμε να επαναληφθεί και άλλες φορές.
ΣΑΠΠΕΣ - ΟΡΦΕΑΣ PUMA
Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σταύρο Βασιλειάδη ο οποίος πέτυχε και τα δυο τέρματα ο Ορφέας Puma Ξάνθης επιβλήθηκε 2-0 την Ελπίδα Σαππών και διατηρήθηκε στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Το σκορ άνοιξε στο 75' ο Βασιλειάδης και στο 82' έκανε το 2-0 με ατομική προσπάθεια και ιδανικό πλασέ. Οι γηπεδούχοι έμειναν με 10 παίκτες στο 87' εξαιτίας της αποβολής του Σαπαλίδη με δεύτερη κίτρινη κάρτα.ΟΡΦΕΑΣ PUMA ΞΑΝΘΗΣ (Τηλαβερίδης): Κισά Ομέρ, Καραγκιόζης, Μαυρόπουλος, Μουμίν, Σουκρίογλου, Κετσκεμενίδης, Βασιλειάδης, Θωμαΐδης (55' Καλεντζή), Μαλαδένης, Τορομανίδης (62' Χατζή Ογλου), Μουμίνογλου (89' Χαλίλ)
ΓΑΖΩΡΟΣ – ΕΧΙΝΟΣ ΣΠΟΡ
Σπουδαία εκτός έδρας νίκη με πολύ καλή εμφάνιση, σημείωσε ο Εχίνος Σπορ που επιβλήθηκε με 1-0 του Εθνικού Γαζώρου και σκαρφάλωσε στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και βλέπει λίγο πιο πάνω.
Το γκολ που έκρινε τη συνάντηση πέτυχε ο Αλήογλου Γκιοκόρ στο 17' και έκτοτε οι φιλοξενούμενοι διατήρησαν το προβάδισμα.ΕΧΙΝΟΣ ΣΠΟΡ: Πανδράκης, Κουράκ, Μελισσόπουλος, Τσελτεκίδης, Τζουβάρας, Παντελής, Δεσύλας, Αλήογλου (46΄ Δηματρακάς), Γιαπουτζής (64΄ Τσακίρ Σουλεϊμάνογλου), Μπαντάκ (87΄ Σερίφογλου), Φατσής.
ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Την πετυχημένη πορεία του που τον φέρνει στην κορυφή του 1ου ομίλου συνέχισε ο Μέγας Αλέξανδρος Ηράκλειας που επικράτησε και του μαχητικού Έβρου Σουφλίου.
Με το βαθμό της ισοπαλίας, απέδρασε το Καλαμπάκι από την έδρα της Δόξας Πετρούσας. Η αναμέτρηση έληξε ισόπαλη χωρίς τέρματα και οι φιλοξενούμενοι θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και στη νίκη αν αξιοποιούσαν τις ευκαιρίες που δημιούργησαν.
Συναρπαστικό παιχνίδι διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη μεταξύ της Ένωσης Θράκης και της Προσοτσάνης το οποίο έληξε ισόπαλο με τη γηπεδούχο ομάδα να «σβήνει» την αρνητική βαθμολογία που κουβαλούσε από την Γ΄ Εθνική.
ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΝΑΒΟΛΕΣ
Η Επιτροπή Πρωταθλήματος της ΕΠΟ προχώρησε την περασμένη Παρασκευή στον ορισμό των αναβληθέντων αγώνων της 13ης αγωνιστικής της 20-12-2009: Έβρου Σουφλίου – Δόξα Πετρούσας (Συνέχιση από το 6΄), Πιερείς 2004 – Ένωση Θράκης και Ίασμου – Εχίνου Σπορ. Όλοι οι αγώνες θα αρχίσουν στις 15:00.
ΑΥΛΑΙΑ Α΄ ΓΥΡΟΥ
Την τελευταία αγωνιστική έχουμε την ερχόμενη Κυριακή και σ΄ αυτό το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Ο Ορφέας Puma αγωνίζεται και πάλι μακριά από το γήπεδό του στην Ελευθερούπολη με το συνονόματό του, ενώ ο Εχίνος Σπορ υποδέχεται τη Δόξα Πετρούσας, που βρίσκεται σε δυσχερή βαθμολογική θέση.
Ολοκληρώθηκαν οι εκκρεμότητες σε Γ΄ και Α1 ΕΠΣ Ξάνθης
Αγωνιστική κίνηση στα ερασιτεχνικά γήπεδα του Νομού μας είχαμε μόνο την Κυριακή με το μενού να περιλαμβάνει αναβληθέντες αγώνες της προτελευταίας αγωνιστικής της Γ΄ και Α1 ΕΠΣ Ξάνθης. Οι αγώνες αυτοί είχαν αναβληθεί είτε με απόφαση της Επιτροπής πρωταθλήματος είτε με απόφαση των διαιτητών οι οποίοι βρήκαν τα γήπεδα ακατάλληλα λόγω της βροχής.
Στις 11 το πρωί έγιναν δύο αγώνες της Γ΄ ΕΠΣ και το απόγευμα στις τρεις ολόκληρη η προτελευταία αγωνιστική της Α1 με ενδιαφέροντα παιχνίδια τόσο στην κορυφή (Πετεινό και Φελώνη) όσο και στην ουρά (Αμοιρίδειο) του βαθμολογικού πίνακα.
Α1 ΕΠΣ: ΤΖΑΚ ΠΟΤ ΣΤΟ 7 ΓΙΑ ΕΥΜΟΙΡΟ
Η προτελευταία αγωνιστική της Α1 που αναβλήθηκε λόγω της βροχόπτωσης, αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε κανονικά την Κυριακή 10-1-2010 και ώρα 15.00΄, με την πρωτοπόρο ΑΕΠ Ευμοίρου να είναι τριπλά κερδισμένη. Πρώτον κέρδισε με 7-0, ξέφυγε επτά βαθμούς από την δεύτερη θέση, αναδεικνύεται πρωταθλητής χειμώνα μία αγωνιστική πριν το τέλος και αν φύγει με θετικό αποτέλεσμα από την Θαλασσιά στην αυλαία του πρώτου γύρου, τότε η διαφορά δύσκολα θα καλύπτεται.
ΕΠΙΔΕΙΞΗ δύναμης πραγματοποιείσαι η Αθλητική Ένωση Ποντίων Ευμοίρου στην έδρα της απέναντι στην Θράκη Συδινής, κερδίζοντας την μισή ντουζίνα γκολ + 1. Βέβαια στην εύκολη επικράτηση συνετέλεσαν και οι φιλοξενούμενοι που παρουσιάστηκαν με μόλις 14 παίκτες εκ των οποίων ο ένας αναπληρωματικός τερματοφύλακας. Σε όλα τα παραπάνω καθοριστικό σημείο ήταν το πρώτο γκολ των νικητών που μπήκε μόλις στο 3΄ λεπτό και έδωσε την ώθηση στους παίκτες του Νίκου Ανθόπουλου να «καθαρίσουν» τον αγώνα από το πρώτο μέρος οπότε προηγήθηκαν με 5-0.
ΣΤΟΝ ΠΕΤΕΙΝΟ φιλοξενήθηκε το ντέρμπι κορυφής της αγωνιστικής. Ο 4ος Άρης υποδέχθηκε την 2η Αναγέννηση και παρά το στείρο 0-0 του πρώτου μέρους οι γηπεδούχοι πήραν την νίκη με σκορ θριάμβου, το οποίο όμως αδικεί τους ηττημένους, που δεν είχαν παθητικό ρόλο σε κανένα σημείο του αγώνα. Η ομάδα του Γιάννη Δημητριάδη ανέβηκε στην 3η θέση αφού την ίδια ώρα η Βιστωνίδα δεν μπορούσε να κάμψει την αντίσταση της Ασπίδας.
ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ κορυφής ήταν και η συνάντηση στην Φελώνη μεταξύ της Βιστωνίδας και της Ασπίδας, αφού οι γηπεδούχοι ήθελαν την νίκη για να συνεχίσουν τα ακολουθούν την πρωτοπόρο ΑΕΠ. Δυστυχώς οι παίκτες του Παναγιώτη Καμαράκη τους στέρησαν το δικαίωμα της νίκης αφού ήταν καλύτεροι προηγήθηκαν με 0-1 στο 20΄ αλλά δεν μπόρεσαν να φύγουν με το 3ποντο. Οι παίκτες του Φόρη Καλτσίδη ισοφάρισαν στο επόμενο λεπτό και παρά το παθητικό τους παίξιμο θα μπορούσαν να φύγουν νικητές αν στο τελευταίο λεπτό σουτ του Γουσγουριώτη δεν αποκρουόταν από την δοκό.
Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ήταν καταλυτική για τον Ηρακλή Ν. Ζυγού που μετέτρεψε το ντέρμπι ουραγών σε περίπατο, κόβοντας παράλληλα την φορά στην νεανική ΑΠΟΞ ΣΚΟΝΤΑ. Μετά το 0-0 του πρώτου μέρους κανείς δεν περίμενε την εξέλιξη του αγώνα. Οι φιλοξενούμενοι σε διάστημα 20 λεπτών πέτυχαν τέσσερα γκολ βάζοντας υποθήκη για την πρώτη εκτός έδρας νίκη, που την δίνει την ψυχολογία για την δύσκολη συνέχεια.
ΕΣΠΑΣΕ …ΤΟ ΡΟΔΙ ο Αστέρας Μαγικού. Με την ανατολή του 2010 η ομάδα του Φάνη Τσουβαλίδη είδε το … χρώμα της νίκης στην έδρα της για πρώτη φορά στην φετινή περίοδο και ελπίζει σε καλύτερες μέρες. Οι νικητές πετυχαίνοντας από ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο πήραν δίκαια την νίκη, απέναντι στον Π. Μελά Κουτσού που βρέθηκε για πρώτη φορά από το ξεκίνημα σε δυσμενή βαθμολογική θέση, αφού τέσσερις ομάδες ισοβαθμούν με 16 βαθμούς, εκ των οποίων ο ένας θα αποχαιρετήσει την κατηγορία.
ΓΛΙΤΩΣΕ την ήττα ο Ερμής Μάνδρας από τον Ατρόμητο Χρύσας που σε ένα ακόμη εκτός έδρας παιχνίδι κέρδισε τις εντυπώσεις χωρίς όμως και τη νίκη. Το πρώτο μέρος βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες με 1-1 με τους γηπεδούχους να προηγούνται και τους φιλοξενούμενους να ισοφαρίζουν. Στο δεύτερο μέρος οι του Ατρόμητου έμειναν με 8 παίκτες (τρεις αποβολές), χωρίς αυτό όμως να τους πτοήσει που πήραν το προβάδισμα με 1-2 στο 87΄ για να δεχθούν την ισοφάριση στις καθυστερήσεις.
ΤΟ ΣΚΟΡ της ημέρας επιτεύχθηκε στα Μάγγανα. Η Θύελλα για ακόμη μια φορά έμεινε χωρίς νίκη αν και προηγήθηκε στα μέσα του ημιχρόνου με 2-1 εν τούτοις έφυγε με βαριά ήττα αφού στο δεύτερο ημίχρονο οι της Κεντητής μετέτρεψαν το 2-2 του πρώτου μέρους σε 3-8 με τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος να πετυχαίνει έξι γκολ και να βρίσκεται μόνος πρώτος στον πίνακα των σκόρερ.
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος με την διεξαγωγή της 15ης αγωνιστικής, με την Θαλασσιά να φιλοξενεί το ντέρμπι κορυφής μεταξύ της 2ης Αναγέννησης και της πρωτοπόρου Α.Ε.Π. Ευμοίρου.
Γ΄ ΕΠΣ: ΝΙΚΗ ΜΕ 3ο ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΧΝΗ
Με την διεξαγωγή των δύο αγώνων που είχαν αναβληθεί λόγω της ακαταλληλότητας των γηπέδων από την βροχόπτωση, ολοκληρώθηκε η προτελευταία αγωνιστική, χωρίς να επηρεαστεί η κορυφή από τα αποτελέσματα των δύο ομάδων.
Το Σαμακώβ ήταν το φαβορί απέναντι στις Θέρμες και το επιβεβαίωσε από το πρώτο μέρος, όταν πέτυχε το 2-0, οριστικοποιώντας τον νικητή της συνάντησης που έγινε στο Π. Κατράμιο. Μετά την νίκη του αυτή το Σαμακώβ ανέβηκε στην 5η θέση και ελπίζει βάσιμα για μία από τις τρεις προνομιούχες θέσεις που οδηγούν στην Β΄ΕΠΣ.
Στον άλλο αγώνα που έγινε στην Κοτύλη, η Πάχνη κέρδισε το Π. Κατράμιο με 2-1 αν και έχανε μέχρι το 84΄ με 0-1. Πάντως θα υπάρξει και 3ο ημίχρονο του αγώνα αφού οι φιλοξενούμενοι υπέβαλαν ένσταση για αντικανονική συμμετοχή παίκτη των γηπεδούχων
ΠΑΙΔΙΚΟ
Τέλος με αναβληθέντες αγώνες συνεχίστηκε και το παιδικό πρωτάθλημα και στις τέσσερις κατηγορίες, ενώ οι εκκρεμότητες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
Τολμηρά

Φίλε Φώτη Καραλίδη, μεγάλη σου τιμή να δέχεσαι προτάσεις και μάλιστα να το φωνάζουν δυνατά μέσα στη Νομαρχία Ξάνθης, για συνεργασία στις επικείμενες εκλογές και μάλιστα από Νομαρχιακούς Συμβούλους της αντίπαλης παράταξης. Αυτό σημαίνει ή ότι σε θεωρούν σίγουρο νικητή ή ότι γεύτηκαν μεγάλη πίκρα από τις τελευταίες εξελίξεις. Συμβουλή της στήλης : Μάζευε κι ας είν’ και ρόγες.

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση που ο Αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Νομού Ξάνθης Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, δεν γνώριζε πόσοι υπάλληλοι είναι μόνιμοι και ποιοι ήταν οι μέτοχοι από το κεφάλαιο της εταιρείας που αποχώρησαν πριν ένα χρόνο για να γίνει η εταιρεία ΟΤΑ. Πραγματικά Απόστολε για το Δήμο Ξάνθης, πολλές φορές θαύμασα το ενδιαφέρον σου και την πλήρη ενημέρωσή σου σε θέματα που αφορούσαν και αφορούν τη λειτουργία της δημοτικής αρχής. Μάλλον όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και ως προς την ενημέρωσή σου σε θέματα που αφορούν την Αναπτυξιακή. Ίσως τελικά το ενδιαφέρον σου για την εταιρεία περιορίζεται στο να καλύπτεις τα ακάλυπτα.

Ο Απόστολος Αγκόρτζας αφήνει συνεχώς πολλά υπονοούμενα για στελέχη της Αναπτυξιακής που απομακρύνθηκαν ή μάλλον εκδιωχτήκαν από την Αναπτυξιακή Εταιρεία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η νέα διοίκηση ανακάλυψε πράγματα και θάματα. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο φίλε Απόστολε, είσαι κι εσύ συνένοχος για το κουκούλωμα των ατασθαλιών που ίσως ανακαλύψατε. Και καλό θα ήταν να μην μιλάς με υπονοούμενα για θέματα που αφορούν διαχείριση δημοσίου χρήματος. Ή τα λες καθαρά και έξω από τα δόντια ή απλά σωπαίνεις.

Αλήθεια η Αναπτυξιακή Νομού Ξάνθης – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ με την αλλαγή που επήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο και την παραμονή μόνο των ΟΤΑ σε αυτό, έχει αλλάξει νομική μορφή; Το ΟΤΑ που συμπεριλήφθηκε στην επωνυμία της σημαίνει ότι είναι εταιρεία ΟΤΑ με ότι αυτό συνεπάγεται; Οι μόνιμοι υπάλληλοι της εταιρείας έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν σε σωματείο υπαλλήλων ΟΤΑ; Κύριε Γαλανόπουλε, ως Πρόεδρος του εν λόγω σωματείου έχετε ψάξει όσο θα έπρεπε για το αν αυτοί οι υπάλληλοι μπορούν να συμμετέχουν; Και κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις θα παρέμεναν ένα χρόνο απλήρωτοι ή μήπως θα τους προστατεύατε;

Όσο για το χάος που παρέλαβε το νυν Δ.Σ. της Αναπτυξιακής και τα πολλά υπονοούμενα που αφήνουν για την προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας, καλό θα ήταν να μιλήσουν καθαρά τόσο οι νυν διοικούντες όσο και οι προηγούμενες διοικήσεις της εταιρείας ώστε να καταλάβουμε κι εμείς ποιος πραγματικά φταίει για την τωρινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΑΝ.ΞΑ.Α.Ε. Γιατί όταν έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα πάντα τα εύσημα ξέρουν να τα απολαμβάνουν οι νυν. Όταν όμως κάτι πάει στραβά, τότε φταίνε όλοι οι υπόλοιποι και ποτέ εμείς. Νομίζω ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να μιλήσουν καθαρά και ξάστερα τόσο οι νυν όσο και όλοι οι πρώην, μήπως και καταφέρουμε και βγάλουμε ένα συμπέρασμα που να πλησιάζει έστω και λίγο στην πραγματικότητα. Πότε επιτέλους οι πολιτικοί αυτού του τόπου θα αποκτήσουν το θάρρος και την τόλμη να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους;

Και μιας και αναφέρθηκα στην τόλμη ανάληψης ευθυνών, δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στην κατάσταση που έχει περιέλθει ο τόπος μας με το κλείσιμο τόσων συνεταιριστικών εργοστασίων και την ΣΕΚΑΠ να οδεύει στην καταστροφή. Τελικά επί ημερών Κοντού στο τιμόνι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ψάξαμε και πραγματικά κάναμε φιλότιμες προσπάθειες να βρούμε και να απαριθμήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά για το Νομό Ξάνθης και δυστυχώς το μόνο που βλέπαμε συνεχώς ήταν λουκέτα σε εργοστάσια που στήθηκαν με τόσο κόπο για την ανάπτυξη του τόπου μας. Τελικά η πολιτική που ακολούθησε ο πρώην Υπουργός ωφέλησε την Ξάνθη ή την στιγμάτισε με ανεξίτηλο τρόπο στην τότε κυβέρνηση, ώστε να θερίζουμε τώρα μία σπορά προβληματική και αμφιλεγόμενη;

Όσο για την ΣΕΚΑΠ, τι να πω για τις επιτυχημένες διοικήσεις που τοποθετήθηκαν επί Ν.Δ. και που κατάφεραν να βολέψουν όλους τους συγγενείς και φίλους συγκεκριμένων προσώπων αλλά ξέχασαν να σκεφτούν και το όφελος της εταιρείας που βρίσκεται πλέον στο χείλος του γκρεμού; Πόσες φορές πρέπει κάποιοι να διδαχθούν από τα παθήματά τους και να μην συνεχίσουν να λειτουργούν με το σκεπτικό της τοποθέτησης ανίκανων ανθρώπων σε θέσεις τόσο σημαντικές για την αναπτυξιακή πορεία αυτού του τόπου; Γιατί κάποιοι πλέον θα πάρουν σύνταξη έχοντας ως μοναδικό τους επάγγελμα τις Προεδρίες σε Δ.Σ. συνεταιριστικών εργοστασίων; Αναρωτιέμαι πραγματικά αν ποτέ κάποιοι έβαλαν πάνω από το προσωπικό τους συμφέρον και το συμφέρον του τόπου!

Πολύ ωραίο το νέο σιντριβάνι στην κεντρική μας πλατεία αλλά Δήμαρχε θα έπρεπε να γίνει μία πρόβλεψη και για την καθαριότητά του γιατί λίγες ημέρες αφότου λειτούργησε γέμισε με σκουπίδια και μπουκάλια που κάποιοι ασυνείδητοι συμπολίτες μας έριξαν. Τελικά τίποτε δεν εκτιμάται σε αυτή την πόλη. Μερικές φορές πιστεύω ότι είμαστε άξιοι της μοίρας μας αφού δεν ξέρουμε να εκτιμούμε το όμορφο και το καθαρό. Βέβαια είναι και αυτός ο πλάτανος που κάθε φθινόπωρο θα γεμίζει με τα φύλλα το χώρο του σιντριβανιού. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψουμε τον πλάτανο αλλά ότι πρέπει να μεριμνήσει ο Δήμος για την συχνή καθαριότητα του χώρου. Όπως επίσης σημαίνει ότι πρέπει να μας γίνει συνείδηση ο ευπρεπισμός και η καθαριότητα της πόλης που ζούμε.

Επιτέλους καιρός ήταν να σπάσουν τα κατεστημένα ήθη και έθιμα που επικρατούσαν επί πολλά χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση. Φεύγει ο Καποδίστριας και έρχεται ο Καλλικράτης ο οποίος μειώνει τους Δήμους από 1034 σε 370 όπως επίσης μειώνονται και οι δημοτικές επιχειρήσεις από 6.000 σε 2.000. Άντε να δούμε θα μπει επιτέλους μία τάξη σε αυτό το χάος που ονομάζεται τοπική αυτοδιοίκηση; Θα σταματήσει ποτέ όλη αυτή η τροφοδοσία θέσεων και διοικήσεων που το μόνο που προσέφεραν ήταν μαγκιά και τσαμπουκά στους ολίγους, εις βάρος του απλού πολίτη;