Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Αντιδράσεις για το άνοιγμα των επαγγελμάτων
«Λανθασμένη μεταφορά δεδομένων από άλλες χώρες στη δική μας πραγματικότητα»
«Ανοίγει» ο φάκελος των κλειστών επαγγελμάτων ύστερα και από τις νέες πιέσεις των κοινοτικών και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το οικονομικό επιτελείο θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Ιουνίου να θεσμοθετήσει το άνοιγμά τους. Μάλιστα θεωρείται θέμα λίγων εβδομάδων η κατάθεση στη Βουλή του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου και με μεγάλη καθυστέρηση μάλιστα, αφού σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία το κάθε κράτος-μέλος θα έπρεπε να είχε παρουσιάσει μέχρι και τις 30/12/2009 ένα νομοθετικό πλαίσιο για την απελευθέρωση των υπηρεσιών και παράλληλα θα έπρεπε να είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο πληροφόρησης και διαχείρισης που θα κάνει εφικτή τη λειτουργία του.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών ενσωματώνουν στο ελληνικό δίκαιο τις γενικές αρχές της κοινοτικής οδηγίας «Μπολκενστάιν». Η οδηγία αυτή, η οποία δέχεται σωρεία επικρίσεων, φιλοδοξεί να «ρίξει» τα σύνορα της αγοράς παροχής υπηρεσιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την παροχή καλύτερων ποιοτικά και ποσοτικά υπηρεσιών.
Πρόθεση που βέβαια προκαλεί από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή έντονες αντιδράσεις σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίοι και θα βρεθούν στο επίκεντρο της διαβούλευσης προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά.
Το θέμα ειδικά της απελευθέρωσης των αδειών αλλά και των ειδικών μισθολογίων και τιμολογήσεων που διατηρούν πολλά επαγγέλματα είναι ο πυρήνας του προβλήματος.
Για το επάγγελμα του συμβολαιογράφου, για παράδειγμα, οποιοσδήποτε απόφοιτος νομικής θα μπορεί να γίνει συμβολαιογράφος, υπό προϋποθέσεις, αντί να ακολουθήσει επιπλέον σπουδές για αυτή την ειδικότητα, όπως γίνεται σήμερα.
«Ένα άνοιγμα του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου σημαίνει ταυτόχρονα και αλλαγή του τρόπου λειτουργίας, αφού σήμερα θεωρούμαστε άμισθοι από το κράτος δημόσιοι υπάλληλοι που ελεγχόμαστε από αυτό. Θα χρειαστούμε άλλου είδους σπουδές και εξετάσεις ώστε να μπορεί ο κάθε απόφοιτος νομικής να γίνει συμβολαιογράφος. Μάλλον πρόκειται για εσφαλμένη μεταφορά δεδομένων άλλων κρατών στη δική μας πραγματικότητα», τονίζει ο κ Χ. Ξυλάς, συμβολαιογράφος.
Μάλιστα, όπως ο ίδιος πληροφορεί, ο πανελλήνιος σύλλογός τους, έχει καταθέσει υπομνήματα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και η συντονιστική τους επιτροπή συμβουλεύει συνεχώς τον εκάστοτε υπουργό.
Τα επαγγέλματα που μπορούν να ανοίξουν επί του παρόντος είναι μεταξύ άλλων: οι δραστηριότητες των περισσότερων νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων όπως νομικών και φορολογικών συμβούλων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, λογιστών, τοπογράφων κλπ, οι δραστηριότητες των τεχνιτών, οι υπηρεσίες που σχετίζονται με επιχειρήσεις, το διανεμητικό εμπόριο, οι υπηρεσίες στον τομέα του τουρισμού, της ψυχαγωγίας, της κατασκευής, της πληροφόρησης, οι υπηρεσίες στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, των ακινήτων, της πιστοποίησης, του πολιτισμού, υπηρεσίες αγροτικού τομέα κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου