Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Σύγκρουση απόψεων για το σχέδιο νόμου για τους μετανάστες
Τρεις βασικές αλλαγές προωθεί για τους μετανάστες το υπουργείο, που αφορούν χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς, δικαίωμα πολιτογράφησης και δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι
Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο νόμου για τους μετανάστες που προωθεί η κυβέρνηση, αφού δυο εντελώς διαφορετικές απόψεις συγκρούονται, προκαλώντας μάλιστα τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σε όγκο κατάθεση απόψεων που έγινε στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.
Από τη μια πλευρά οι άκρως ξενοφοβικές απόψεις απορρίπτουν σωρηδόν το νομοσχέδιο ζητώντας δημοψήφισμα και κάνουν λόγο για την «καθαρότητα» της ελληνικής φυλής και από την άλλη υπάρχει μια αντίληψη που κοιτάει το αύριο, κοιτάει τι γίνεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και λαμβάνει υπόψη της τις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία 25-30 χρόνια στις «προηγμένες» ευρωπαϊκές χώρες.
Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που οι ακραίοι, περιθωριακοί ξενοφοβικοί κύκλοι προσπαθούν εικονικά να δημιουργήσουν.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ευρωπαϊκού δείκτη ενσωμάτωσης μεταναστών, η Ελλάδα υπολείπεται σχεδόν του συνόλου των ευρωπαϊκών κρατών στις διαδικασίες πρόσβασης στην ιθαγένεια. Οι κυβερνητικές επιλογές σε ιθαγένεια και ψήφο προσπαθούν να φέρουν τη χώρα μας κάπου στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών στάνταρ, όπως ισχύουν σήμερα.
Το νομοσχέδιο που προκαλεί αυτές τις αντιδράσεις προβλέπει μεταξύ άλλων αναγνώριση ιθαγένειας στα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών και δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ειδικότερα, παιδιά αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα και ένας από τους γονείς τους κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα για πέντε συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον οι γονείς του υποβάλουν σχετική δήλωση και αίτηση εγγραφής του στο δημοτολόγιο του δήμου της μόνιμης κατοικίας του. Επιπλέον, δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας θα έχουν με την ενηλικίωσή τους όσα παιδιά αλλοδαπών έχουν παρακολουθήσει τις τρεις πρώτες τάξεις σε ελληνικό σχολείο της χώρας και κατοικούν μόνιμα στη χώρα.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο που προωθείται περιέχει διατάξεις για την "εναρμόνιση της πολιτογράφησης με τις απαιτήσεις του κράτους δικαίου", σχετικά με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία πολιτογράφησης. Δίνεται δηλαδή στους μετανάστες το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για πολιτογράφηση, να αποκτήσουν δηλαδή την ελληνική υπηκοότητα έπειτα από νόμιμη παρουσία πέντε ετών.
Επίσης, στους μετανάστες χορηγείται μετά από κάποιες προϋποθέσεις, το δικαίωμα να συμμετέχουν σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τόσος ως εκλογείς αλλά και ως υποψήφιοι χωρίς όμως να μπορούν να εκλέγονται στο αξίωμα του δημάρχου, του αντιδημάρχου και του προέδρου του συμβουλίου. Μάλιστα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι μετανάστες θα μπορούν να ψηφίσουν από τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου, εφόσον υποβάλουν αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των δήμων μέχρι το τέλος Ιουνίου 2010. Ως προϋποθέσεις προβλέπονται πενταετής νόμιμη διαμονή στη χώρα μας για ομογενείς, πρόσφυγες και ανιθαγενείς και κατοχή άδειας παραμονής δεκαετούς διάρκειας, αορίστου χρόνου ή επί μακρόν διαμένοντος για τους μετανάστες.
Το νομοσχέδιο αφορά περίπου 250.000 μετανάστες. Υπολογίζεται όμως ότι ο αριθμός των μεταναστών στην Ελλάδα αγγίζει το ένα εκατομμύριο ανθρώπους, αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία γιατί υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παράνομα εισελθόντων μεταναστών.
Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι πολύ οξύ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα. Τα τελευταία 25 με 30 χρόνια έχουν κατακλυστεί οι ευρωπαϊκές χώρες από εκατομμύρια μετανάστες. Ο μεγάλος αυτός αριθμός προκαλεί προβλήματα σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής και το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να δώσει τη λύση σε πολλά από αυτά.
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών αντιμετωπίζει το θέμα με βάση τις σύγχρονες μεταναστευτικές απόψεις που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σήμερα, είτε μας αρέσει είτε όχι, ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, συμβιώνουμε με πολίτες διαφόρων εθνικοτήτων και η κάθε ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να λαμβάνει υπόψη αυτή τη διάσταση και να παίρνει μέτρα για την ένταξη όλων αυτών των ανθρώπων στο κοινωνικό γίγνεσθαι, πράγμα που αποτελεί και τη μόνη λύση για να υπάρχει ειρήνη και ασφάλεια στις χώρες αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου