Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Στρίβειν δια …του δημαρχείου
Σημαντική αύξηση των πολιτικών γάμων καταγράφεται κυρίως από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Τα «δυσβάσταχτα» έξοδα ενός θρησκευτικού γάμου, οδηγούν τα νέα ζευγάρια στο… δημαρχείο.
Σημαντική αύξηση των πολιτικών γάμων καταγράφεται κυρίως από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Τα «δυσβάσταχτα» έξοδα ενός θρησκευτικού γάμου οδηγούν τα νέα ζευγάρια στο… δημαρχείο.
Αυξάνονται συνεχώς τα ζευγάρια που επιλέγουν το δημαρχείο για να παντρευτούν, αφού φαίνεται πως τα έξοδα ενός θρησκευτικού γάμου φαντάζουν δυσβάσταχτα εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Η οικονομική στενότητα είναι μία από τις κυριότητες αιτίες που αυξάνουν τον αριθμό των πολιτικών γάμων στη χώρα μας και έτσι τα «ιερά δεσμά» γίνονται «πολιτικά» και τα έξοδα για τη γαμήλια τελετή μειώνονται στο ελάχιστο. Τα περισσότερα ζευγάρια ωστόσο σχεδιάζουν να κάνουν και θρησκευτικό γάμο μόλις ορθοποδήσουν οικονομικά.
Μάλιστα το 2008 καταγράφηκε από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σημαντική μείωση των θρησκευτικών γάμων οι οποίοι μειώθηκαν κατά 25,9% και παράλληλα οι πολιτικοί γάμοι σημείωσαν αύξηση της τάξης του 12,5%. Τα ποσοστά όμως φαίνεται πως θα ανέβουν κι άλλο υπέρ των πολιτικών γάμων, αφού η οικονομική κρίση συνεχίζεται!
Ποια είναι όμως η γνώμη της εκκλησίας για τη… στροφή αυτή των νέων ζευγαριών προς τα δημαρχεία;
Σύμφωνα όμως με το μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων «αυτός που αποφασίζει να είναι μέλος της εκκλησίας δεν μπορεί να κάνει επιλογή των μυστηρίων της και να λέει ότι δέχεται το βάφτισμα ή την ταφή αλλά δεν κάνει θρησκευτικό γάμο. Βέβαια ως εκκλησία κατανοούμε να γίνεται ένας πολιτικός γάμος λόγω συγκυριών και έπειτα να ακολουθήσει ο θρησκευτικός. Αυτό όμως που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε είναι όταν εκ πεποιθήσεως δε δέχονται τον θρησκευτικό γάμο και δηλώνουν μέλη της εκκλησίας.»
Όσον αφορά στα παιδιά που προέρχονται από πολιτικό γάμο, η εκκλησία δέχεται τη βάφτισή τους αφού όπως λέει δεν μπορεί να στερήσει από έναν νέο άνθρωπο το δικαίωμά του να γίνει χριστιανός, λόγω των επιλογών των γονιών του.
Βέβαια κατά καιρούς είχαμε κρούσματα κατά τα οποία ιερείς αρνιόντουσαν να θάψουν ανθρώπους που είχαν παντρευτεί μόνο με πολιτικό γάμο. Για την περίπτωση αυτή ο μητροπολίτης Ξάνθης τονίζει «πως λύση του προβλήματος επαφίεται στην ποιμαντική μέριμνα του εκάστοτε μητροπολίτη και δεν μπορούμε να βάλουμε έναν κανόνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου