Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ

…γιατρός του ΙΚΑ ο οποίος αρνήθηκε να εξετάσει πολίτη που έχασε τα γυαλιά του θεωρώντας ότι οι τρεις βαθμοί μυωπίας δεν δημιουργούν πρόβλημα και δεν ενέχουν κίνδυνο. Στην απορία του πολίτη πώς θα οδηγήσει και πώς θα εργαστεί επί ένα μήνα, που υπήρχε ελεύθερο ραντεβού, η απάντηση του γιατρού ήταν «μην οδηγείτε». Όταν ο πολίτης ρώτησε εύλογα πώς θα πηγαίνει στη δουλειά του και πώς θα δουλεύει καθώς η εργασία του έχει να κάνει με υπολογιστή ο γιατρός αρκέστηκε να τον παραπέμψει στο ραντεβού που υπήρχε μέσα σε ένα μήνα. Και αναρωτιέται και ο πιο καλόπιστος. Άραγε θα υπήρχε η ίδια αντιμετώπιση εάν η επίσκεψη γινόταν στο ιατρείο και όχι στο ΙΚΑ; Η απάντηση νομίζω ότι βγαίνει αβίαστα από τον καθένα. Κάποτε θα πρέπει να καταλάβουν ορισμένοι ότι δεν μας κάνουν χάρη και ότι πληρώνονται με τα δικά μας λεφτά. Με τις δικές μας εισφορές οι οποίες μάλιστα κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητες είναι. Άλλωστε κανένας δεν είναι τόσο μαζοχιστής ώστε να προσέρχεται στα ιατρεία του ΙΚΑ χωρίς σοβαρό λόγο. Ο πολίτης αξίζει σεβασμού και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν μια και καλή.

…τα καλόπαιδα που πέρασαν από τη ΣΕΒΑΘ τα οποία θα πρέπει να πάψουν να κοιμούνται ήσυχα. Μπορεί η εταιρεία να έκλεισε αλλά το θέμα της διαχείρισης των 35 εκατομμύριων ευρώ δεν έχει κλείσει και δεν θα κλείσει μέχρι να δοθούν οι απαντήσεις που όλοι αναζητούν. Αυτή άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι και η πρόθεση της νέας κυβέρνησης και των οργάνων της τοπικά. Μάλιστα τα όσα ακούγονται σε διάφορα πηγαδάκια κάνουν ακόμη πιο επιτακτική αυτή την ανάγκη. Δηλαδή του απολογισμού για το δημόσιο χρήμα το οποίο δόθηκε πλουσιοπάροχα χωρίς μάλιστα να υπάρξει ανάκαμψη της εταιρείας η οποία, μετά από όλον αυτόν τον πακτωλό, οδηγήθηκε σε λουκέτο. Καιρός λοιπόν οι υποθέσεις μία μία να ανοίγουν για να υπάρξει επιτέλους διαφάνεια και κυρίως λογοδοσία όλων εκείνων οι οποίοι δεν σεβάστηκαν τις θέσεις και τα αξιώματα που τους ανατέθηκαν. Και αυτό δεν αφορά μόνο στα συνεταιριστικά αλλά και σε άλλες υποθέσεις που θύμωσαν τον ελληνικό λαό.

…η πλατεία Ξάνθης για την οποία μπορεί να εκφράζουμε πλήθος ενστάσεων για τη λειτουργικότητά της ή ακόμη και για ορισμένα θέματα αισθητικής, ωστόσο οφείλω να ομολογήσω ότι όταν την διέσχισα μου έδωσε την αίσθηση της άπλας και της ελευθερίας. Ανοιχτός χώρος που αφήνει το μάτι να περιπλανηθεί, ανοιχτός ορίζοντας που αίρει τον κλειστοφοβικό χαρακτήρα που έχει το αστικό κέντρο. Βέβαια ακόμη περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την ολοκλήρωση αφού οι επαγγελματίες της περιοχής εκφράζουν ενστάσεις ως προς την αποτελεσματικότητα του έργου για την τόνωση του εμπορικού ιστού. Οσο για το κυκλοφοριακό και εδώ τηρούμε στάση αναμονής. Ωστόσο τα θετικά είναι θετικά και αυτά δεν θα πρέπει να διστάσουμε να τα ομολογήσουμε.

…τα πτώματα που ξεβράζει καθημερινά το Θρακικό πέλαγος και τα οποία αφήνουν αδιάφορη την πλειοψηφία των πολιτών. Ένα ανθρώπινο δράμα το οποίο θα έπρεπε να μας απασχολεί αν μη τι άλλο από αυτή την πλευρά. Δυστυχώς όμως η ελληνική κοινωνία, όσο κι αν δεν το παραδεχόμαστε, αναπτύσσει έντονα φοβικά σύνδρομα, για να μην πω ρατσιστικά, και αυτό αποτυπώνεται και στις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο για την ελληνική ιθαγένεια. Και αν θεωρούμε ότι η απειλή της πατρίδας μας προέρχεται από τους μετανάστες είμαστε βαθιά νυχτωμένοι. Οσο για την ανθρώπινη τραγωδία που ξεδιπλώνεται ακριβώς δίπλα μας ίσως θα έπρεπε να ανατρέξουμε στους γονείς μας όταν έφευγαν μετανάστες κυνηγώντας το δικό τους όνειρο. Αυτό το όνειρο που κυνήγησαν και οι άνθρωποι αυτοί και το οποίο χάθηκε στα παγωμένα νερά του Θρακικού πελάγους. Και δεν υπάρχει καμία διαφορά εάν οι δικοί μας ήταν νόμιμοι και αυτοί παράνομοι. Το ανθρώπινο δράμα έχει την ίδια βαρύτητα είτε νομιμοποιείται από μια πράσινη κάρτα είτε όχι. Η τραγωδία αυτή αν μη τι άλλο θα έπρεπε να αναμοχλεύσει την ευαισθησία του έλληνα για να ξεσηκωθεί ενάντια στο ανθρώπινο δουλεμπόριο. Δυστυχώς όμως αυτή την ευαισθησία την δώσαμε ενέχυρο στους «υπερπατριώτες» για να την μετατρέψουν σε θετικά, υπέρ τους, εκλογικά αποτελέσματα επενδύοντας στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Ας το καταλάβουμε μια και καλή. Εχθροί δεν είναι οι μετανάστες. Εχθροί είναι όσοι προσπαθούν να μετατρέψουν την ελληνική κοινωνία σε μια κοινωνία μίσους.

…δήμαρχος και νομάρχης οι οποίοι αποδείχθηκε ότι κινούνται εκτός κομματικής γραμμής αφού τα πρώτα σχόλιά τους για το σχέδιο Καλλικράτης, ήταν θετικά. Την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία εμφανιζόταν καταπέλτης ακυρώνοντας συλλήβδην την προσπάθεια που γίνεται. Βέβαια σωστά παρατήρησαν ότι όλα θα κριθούν στο θέμα αρμοδιοτήτων και πόρων. Ωστόσο η θέση τους απέδειξε ότι αντιμετωπίζουν πέρα από στενά κομματικά όρια την διοικητική μεταρρύθμιση η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την πορεία της χώρας στον 21ο αιώνα. Όμως βρε παιδιά μήπως θα έπρεπε να είστε λίγο πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις σας; Όχι για εμάς. Αλλά για τους διάφορους καλοθελητές που την έχουν στημένη στη γωνία. Άλλωστε εκλογές έχουμε μπροστά και την κομματική στήριξη δεν θα πρέπει να την παραβλέπουμε. Αναμένονται εξάλλου και χρίσματα. Αυτό μην το ξεχνάμε.

Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου