Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ



…το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ξάνθης για το 2010 το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία πεζογέφυρας που θα ενώνει το Σαμακώβ με το νησάκι. Και ως εδώ καλά και κανείς δεν θα είχε να πει κουβέντα για ένα τέτοιο έργο. Το περίεργο είναι η συγκυρία κατά την οποία η υλοποίησή του εγκρίθηκε στην τρέχουσα χρονιά. Κι αυτό γιατί κατά περίεργη τρόπο δημοτικός σύμβουλος είναι πλέον ο νέος ιδιοκτήτης του κέντρου Νησάκι το οποίο παρέμενε εδώ και χρόνια κλειστό. Όσο καλοπροαίρετος λοιπόν κι αν είναι κανείς δεν μπορεί να μην περάσει από το μυαλό του ότι την ίδια στιγμή που οι δραστηριότητες του συγκεκριμένου συμβούλου επεκτείνονται και σε εκείνη την περιοχή, την ίδια στιγμή ο δήμος επιχειρεί να την αναβαθμίσει. Σύμπτωση θα μου πείτε και θα το δεχθώ. Μόνο που το τελευταίο διάστημα οι συμπτώσεις πληθαίνουν βρε αδελφέ και δημιουργούν εύλογα ερωτήματα. Τα οποία σημειωτέων δεν απασχόλησαν την αντιπολίτευση. Παράβλεψη;

…ο καθένας έχει το δικαίωμα να διεκδικεί την εκλογή του σε όργανα. Μόνο που εγώ είμαι ήδη εκλεγμένος και έχω αρκετή δουλειά μπροστά μου από τη θέση που κατέχω. Με αυτό τον τρόπο απάντησε ο Αχιλλέας Τσαρτσάρας στα δημοσιεύματα που τον φέρουν να στρέφει το βλέμμα προς τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης το οποίο οδεύει προς εκλογές. Τώρα τι είδους παιχνίδια παίζονται κανείς δεν ξέρει. Το σίγουρο είναι ότι επιχειρείται κατασκευή ειδήσεων εκεί που δεν υπάρχουν. Για ποιο λόγο αυτό ας προβληματίσει τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και τις σχέσεις που αναπτύσσουν με ορισμένα ΜΜΕ. Δυστυχώς με τέτοια και με τέτοια φθάσαμε στο σημείο οι πολίτες να αναρωτιόμαστε ποια είδηση από αυτές που διαβάζουμε είναι αληθής και ποια όχι. Το μόνο που κερδίζουμε τελικά σαν κλάδος είναι η αναξιοπιστία που την εισπράττουμε όλοι, δικαίως ή αδίκως.

…ο Μητροπολίτης Ξάνθης ο οποίος έφθασε ο άνθρωπος σε σημείο να δημοσιοποιεί την μισθολογική του κατάσταση προκειμένου να αποδείξει ότι δεν ανήκει στα golden boys όπως παρουσιάστηκε σε δημοσίευμα το οποίο έκανε λόγο για μισθό 36.000 €!!!. Μεθερμηνευόμενο σε περίπου μισό εκατομμύριο το χρόνο. Ωστόσο όπως αποδείχθηκε τα 36.000 αφορούν στις ετήσιες αποδοχές οι οποίες μάλιστα για τον Μητροπολίτη Ξάνθης δεν ανέρχονται καν σε αυτό το ποσό. Το μόνο που έμεινε είναι η πίκρα του σεβασμιωτάτου και η άσχημη εντύπωση που δημιουργήθηκε και μάλιστα για τον προκαθήμενο της εκκλησίας μας. Είναι καλό λοιπόν να δείχνουμε λίγη περισσότερη προσοχή έναντι θεσμών και ανθρώπων οι οποίοι έχουν δώσει δείγματα ευαισθησίας και αξιοπιστίας σε όλη την πορεία τους.

…η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία έκρινε οριστικά και αμετάκλητα παράνομες της διαφημιστικές πινακίδες καλώντας τους δήμους να φροντίσουν για την απομάκρυνσή τους. Μόνο που στην Ξάνθη φαίνεται πως τέτοιες αποφάσεις δεν μας πτοούν αφού είμαστε υπεράνω νόμων και αποφάσεων. Οι πινακίδες στην κεντρική πλατεία και στους εθνικούς δρόμους καλά κρατούν και μάλλον θα συνεχίσουν να υπάρχουν αφού κανείς δε συγκινείται από τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους οδηγούς. Παραβιάζοντας μάλιστα κατάφωρα και τη συμφωνία της Βιέννης που η χώρα μας συνυπέγραψε. Βέβαια ας μην προδικάσουμε και ας τηρήσουμε στάση αναμονής για να δούμε τι θα γίνει τελικά. Γιατί το σχέδιο προβλέπει μετακίνησή τους και όχι απομάκρυνση όπως πλέον επιβάλλεται.

…η φράση των αγροτών του Προμαχώνα ότι δεν θα περνά ούτε νεκροφόρα. Μια φράση που ξεσήκωσε το λαϊκό αίσθημα αφού δείχνει όχι απλώς σκλήρυνση της στάσης τους και ένταση της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι πολίτες αλλά και αναλγησία. Βέβαια υπάρχει η δικαιολογία ότι ειπώθηκε εν τη ρύμη του λόγου και σε στιγμές αγανάκτησης. Ωστόσο ακόμη κι έτσι μια τέτοια στάση προϊδεάζει αρνητικά την κοινωνία η οποία παρακολουθεί σοκαρισμένοι τους αγρότες που δίνουν την αίσθηση ότι δε σέβονται τίποτε. Προσοχή λοιπόν στον αγωνιστικό οίστρο γιατί καμιά φορά φέρνει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει.





Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
Δε φτάνει μόνο ένας δρόμος
Χρειάζονται και οι κατάλληλες υποδομές
Ένα γεγονός το οποίο τράβηξε όλα σχεδόν τα φώτα της δημοσιότητας και χαρακτηρίστηκε ως το κορυφαίο της χρονιάς, ήταν η διάνοιξη του δρόμου προς Βουλγαρία από το Κίδαρι, ένας δρόμος ο οποίος μάλιστα εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κι από αυτό και μόνο φαίνεται η σπουδαιότητά του για την περιοχή μας.
Εδώ και μήνες ακούγονται πολλά, τα περισσότερα ίσως υπερβολικά, για την ανάπτυξη του νομού, την τουριστική κίνηση η οποία θα εκτοξευθεί στα ύψη και άλλα τέτοια. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο δρόμος αυτός θα φέρει μόνο οφέλη για την Ξάνθη αλλά όχι στο βαθμό που τα οφέλη αυτά παρουσιάζονται από τους φορείς του τόπου μας.
Ίσως η Βουλγαρία πραγματικά να ωφεληθεί πολύ από το συγκεκριμένο έργο αφού ως γνωστό, ακόμα και ο μέσος Έλληνας, όχι δηλαδή ο πολύ πλούσιος, ξοδεύει αρκετά χρήματα για ταξίδια, εκδρομές και γενικότερα για την καλοπέρασή του. Έτσι θα είναι πολλοί εκείνοι που αντί να επιλέξουν κάποιον προορισμό στη χώρα μας, θα αποφασίζουν να «πεταχτούν» ως την κοντινή πλέον Βουλγαρία.
Από την άλλη όμως δε θα γίνει κάτι ανάλογο και από τη μεριά της Βουλγαρίας, αφού όπως ξέρουμε, στις κοντινές στη χώρα μας περιοχές δεν κατοικούν άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν χρήματα για ταξίδια. Ακόμα όμως κι αυτοί που μπορούν να το κάνουν, είναι βέβαιο πως σε καμιά περίπτωση δε θα επιλέξουν να κάνουν τα καλοκαιρινά τους μπάνια σε κάποια από τις παραλίες του νομού μας αφού αυτές δεν προσφέρονται για κάτι το ιδιαίτερο.
Οι περισσότεροι από αυτούς θα επιλέγουν τη Θάσο ή τη Χαλκιδική και στο νομό μας θα μένουν μόνο μικροπωλητές που θα έρχονται για ένα μεροκάματο ή ακόμα και επαίτες οι οποίοι θα έχουν πολύ πιο εύκολη πλέον πρόσβαση στη χώρα μας. Ήδη πριν καν ανοίξει ο δρόμος αυτός, τα πομακοχώρια της ορεινής περιοχής ήταν γεμάτα από μικροπωλητές και ζητιάνους οι οποίοι σε καθημερινή βάση γυρνούσαν στα χωριά της περιοχής, φανταστείτε δηλαδή τι θα γίνει τώρα.
Αν λάβει κανείς υπόψη του και την πολύ άσχημη κατάσταση του δρόμου αυτού, με τις ανηφόρες, τις πολλές στροφές, τις στενές λωρίδες και πολλά άλλα, θα διαπιστώσει αμέσως πως δεν προσφέρεται και για πολλά ταξίδια και ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για εκείνους που θα τον χρησιμοποιούν.
Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως για την ανάπτυξη ενός νομού δεν αρκεί μόνο ένας δρόμος ο οποίος μάλιστα δεν έχει τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου δρόμου. Για να γνωρίσει πραγματική ανάπτυξη η Ξάνθη θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν όλες εκείνες οι υποδομές που κάνουν μια περιοχή ελκυστική. Παραλίες οι οποίες δεν έχουν ούτε μια γαλάζια σημαία, που είναι μέσα στη βρωμιά, που δεν έχουν ένα ναυαγοσώστη, μια τουαλέτα, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη πόλος έλξης για τους τουρίστες.
Βέβαια ο δρόμος αυτός μπορεί να λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο ωφέλιμα για την περιοχή μας και αναφέρομαι στους μουσουλμάνους της περιοχής. Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα οι άνθρωποι αυτοί είχαν ως τον πιο κοντινό προορισμό τους για κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, την Τουρκία. Μάλιστα κάποιοι έτρεχαν να διοργανώσουν κάθε εβδομάδα και ένα τέτοιο ταξίδι και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει για τους μουσουλμάνους της Θράκης η συχνή επαφή τους με την Τουρκία.
Αυτό που θέλω να πω είναι πως τώρα που θα έχουν και την επιλογή της Βουλγαρίας, θα έχουν επαφές και με κατοίκους από εκεί κι αυτό ίσως αλλάξει κατά πολύ την επιρροή τους από την Τουρκία, κάτι που πιθανό να μην έχει σκεφτεί κανένας. Όπως και αν είναι όμως, η μόνη ωφελημένη όπως είπα και παραπάνω, θα είναι η Βουλγαρία.
Ίσως βέβαια να είναι αληθινές οι φήμες που λένε για ξενοδοχειακές μονάδες και άλλες επιχειρήσεις τουριστικής φύσεως που κάποιοι Ξανθιώτες πολιτικοί φρόντισαν να δημιουργήσουν στη Βουλγαρία. Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε είναι βέβαιο πως δε φρόντισαν για το καλό του τόπου αλλά για το καλό της τσέπης τους, αυτό όμως είναι κάτι που θα φανεί με την πάροδο του χρόνου.

Σ. Καραχότζα


Η Ελλάδα αναστενάζει
Στο ίδιο έργο θεατές είμαστε για άλλη μια φορά, με τα τρακτέρ να κόβουν την Ελλάδα σε κομμάτια και την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Το φινάλε εκ των προτέρων γνωστό. Το μέλλον όμως;
Στο ίδιο έργο θεατές
Όχι απλώς κομμένη σε πολλαπλά σημεία, αλλά αποκομμένη από όλο τον περίγυρο βρίσκεται η Ελλάδα λόγω της κινητοποίησης των αγροτών. Ένα έργο που βλέπουμε να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και του οποίου την εξέλιξη ήδη γνωρίζουμε. Ταλαιπωρία απίστευτη για όλες τις κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και οι αγρότες οι οποίοι παραμένουν στα μπλόκα με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός και αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης η οποία εντός ολίγου θα καμφθεί.
Μπορεί όμως κανείς κάτω από αυτές τις συνθήκες να αναζητήσει το δίκιο στη μία ή στην άλλη πλευρά; Ο αγροτικός κόσμος κάθε χρόνο βλέπει πλέον το εισόδημά του να συρρικνώνεται. Κι αυτή είναι πλέον μια παγιωμένη κατάσταση. Ενδεικτικό είναι ότι πέρσι για τα σιτηρά πέτυχαν τιμές που άγγιζαν τα 22-30 λεπτά το κιλό ενώ φέτος η αγορά διαμορφώθηκε στα 10-12 λεπτά. Εάν εδώ προστεθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι σχετικά μικρές στην περιοχή καλλιέργειες, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τις συνθήκες που διαμορφώνονται πλέον στον αγροτικό κόσμο και να δικαιολογήσει την αγανάκτηση αφού, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, η νέα καλλιεργητική περίοδος φθάνει και δεν υπάρχουν χρήματα προκειμένου να σπείρουν τα χωράφια τους.
Παράλληλα, η τσαπατσουλιά και η αναβλητικότητα της χώρας μας για την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης δημιουργεί όχι μόνο προβλήματα στις φετινές επιδοτήσεις αλλά κυρίως τον κίνδυνο να χαθούν τα χρήματα την επόμενη χρονιά. Και σίγουρα αυτή είναι μια κατάσταση που κανείς δεν μπορεί να χρεώσει στους αγρότες αφού το έργο αυτό όφειλε να γίνει ήδη από το 2004 με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
Άλλο μείζον ζήτημα είναι η διαμόρφωση των τιμών αφού ενδεικτικά το αγελαδινό γάλα αγοράζεται από τον αγρότη μόλις 28 λεπτά και φθάνει στα ράφια πάνω από ένα ευρώ. Εάν σε αυτό προστεθούν και οι μεγάλες εισαγωγές τότε ο τελικός απολογισμός βρίσκει τον αγρότη χρεωμένο και τους μεσάζοντες να αυξάνουν τα κέρδη. Μία παθογένεια του ελληνικού κράτους που έως σήμερα δεν μπόρεσε να αντιμετωπισθεί. Κι αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο της υπαίθρου τα οποία γίνονται εύκολα αντιληπτά από όλους μας. Γι αυτό άλλωστε και η κοινωνία βλέπει με συμπάθεια και κατανόηση την αγανάκτηση που επικρατεί σε όλη την ύπαιθρο.
Από την άλλη η κυβέρνηση υπόσχεται ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα, διαμηνύοντας παράλληλα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν χρήματα και ο διάλογος θα πρέπει να γίνει επί του θεσμικού. Μία κυβέρνηση η οποία μόλις πριν λίγους μήνες διαβεβαίωνε, από τη θέση της αντιπολίτευσης ότι χρήματα υπάρχουν. Βέβαια εδώ θα αντιτείνει κανείς ότι η κατάσταση που παρέλαβε είναι σαφώς πιο τραγική από ότι και η ίδια περίμενε. Παρόλα αυτά οι προσδοκίες είχαν ήδη καλλιεργηθεί και αυτές τις προσδοκίες περιμένουν οι αγρότες να εξαργυρώσει τώρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο καταγράφει τον έναν λάθος χειρισμό πάνω στον άλλον.
Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να δεχθεί κινήσεις όπως αυτή του αποκλεισμού του λιμένος της Ηγουμενίτσας ή δηλώσεις του μπλοκ του Προμαχώνα ότι δε θα περνά «ούτε νεκροφόρα». Αυτές οι κινήσεις αντί να προκαλούν τη συμπαράσταση της κοινής γνώμης καταφέρνουν τελικά να στρέφουν την κοινωνία ενάντια στον αγροτικό κόσμο ο οποίος σαφώς και παλεύει για την επιβίωσή του. Για την επιβίωσή της όμως παλεύει και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα και αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι άνθρωποι που είναι στα μπλόκα.
Σήμερα υπάρχει μια ολόκληρη κοινωνία που κρατιέται όμηρος των κινητοποιήσεων. Μία κοινωνία που αντιμετωπίζει τα ίδια ακριβώς οικονομικά προβλήματα και κάθε αναστροφή του κλίματος αισιοδοξίας που επιχειρείται να καλλιεργηθεί έχει αντίκτυπο στα εισοδήματα αγοράς, εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων. Μία ολόκληρη οικονομία στέκεται παρατηρητής των διαθέσεων των αγροτών καταγράφοντας κάθε ημέρα που περνά και νέες απώλειες μέσα σε ένα περιβάλλον όχι απλώς δυσμενές αλλά κυριολεκτικά τραγικό.
Στους δρόμους η Ελλάδα αναστενάζει. Μία Ελλάδα που συσσωρεύει επί σειρά ετών προβλήματα τα οποία αποφασίζει να αντιμετωπίσει μόνο όταν τα πράγματα φθάνουν στο απροχώρητο, μόνο όταν πιέζεται, όταν συναντά τοίχο. Μία Ελλάδα που και πάλι δίνει προσωρινές λύσεις, βλέπε πακέτο 500 εκατομμυρίων το οποίο πληρώνει πολλαπλά με πρόστιμα, γιατί δεν έχει το σθένος, την πολιτική βούληση να χαράξει μια εθνική πολιτική για τον πρωτογενή τομέα που δε θα αναγκάζει τους αγρότες να γίνονται επαίτες. Εδώ βέβαια ευθύνη φέρουν και οι ίδιοι οι αγρότες αφού εδώ και χρόνια βγαίνουν στους δρόμους και μόλις πετύχουν τα οικονομικά αιτήματα επιστρέφουν στα σπίτια τους αναβάλλοντας τις θεσμικές αλλαγές για την επόμενη κινητοποίηση. Το ζητούμενο δεν είναι η καταβολή των επιδοτήσεων. Το ζητούμενο είναι η αλλαγή πλεύσης στον αγροτικό τομέα ώστε να διασφαλίζει ένα συνεχές, αξιοπρεπές εισόδημα στον αγρότη ή κτηνοτρόφο. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να είμαστε θεατές σε ένα έργο που επαναλαμβάνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα με μόνους χαμένους τους ίδιους τους αγρότες.
Αυτές οι κινητοποιήσεις, με τη μαζικότητα και το χαρακτήρα που έχουν προσλάβει, θα πρέπει να θέσουν σε εγρήγορση τον κόσμο της υπαίθρου ώστε να απαιτήσει έναν ουσιαστικό διάλογο με βάθος χρόνου προκειμένου να δημιουργήσει έναν υγιή και ανεξάρτητο συνδικαλισμό, να αναπτύξει νέες μορφές συνεργασίας προσανατολισμένες στις σύγχρονες, παγκοσμιοποιημένες αγορές, να ανασυγκροτήσει τους συνεταιρισμούς σε ευρωπαϊκά πρότυπα και όχι σε κομματικά παραμάγαζα, να διεκδικήσει ένα υπεύθυνο κράτος που θα χειρίζεται με προσοχή και μακροχρόνιους στόχους την αγροτική οικονομία. Εάν και πάλι δούμε το ίδιο φινάλε, δηλαδή την ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων και την αδράνεια από εκεί και πέρα, στις επόμενες κινητοποιήσεις δυστυχώς δε θα υπάρχει μια κοινωνία σύμμαχος αλλά μια κοινωνία αντίπαλος. Κι αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν άπαντες.
«Πράσινα» σπίτια σύμφωνα με το νέο κανονισμό Υποχρεωτικές θα είναι οι «πράσινες» κατοικίες για όσους κατασκευάζουν νέες οικοδομές, ανακαινίζουν παλαιά κτίρια άνω των 1.000 τμ, καθώς και για όσα ακίνητα άνω των 50 τμ που πωλούνται ή ενοικιάζονται.
Κτίρια και διαμερίσματα με «πράσινο» πιστοποιητικό, πρόκειται να κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους στην κτηματαγορά από τον Απρίλιο, όταν και αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων που εξήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας το νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.
Πιο συγκεκριμένα, θα είναι υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού σε κάθε νέα οικοδομική άδεια, όπου θα απαιτείται ειδική μελέτη εξοικονόμησης ενέργειας, στις ριζικές ανακαινίσεις κτιρίων άνω των 1.000 τμ και σε κάθε πώληση ή ενοικίαση ακινήτου άνω των 50 τμ.
Για όλες τις βιομηχανίες και τους επαγγελματικούς χώρους θα είναι υποχρεωτική η έκδοση πιστοποιητικού σε βάθος τετραετίας και αν κριθεί ότι είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο ενεργειακά, θα προτείνονται μέτρα αναβάθμισης και θα δίνεται κάποιος εύλογος χρόνος για την υλοποίησή τους.
Μάλιστα σε διαβούλευση βρίσκεται το θέμα της δημιουργίας ενός μηχανισμού ενεργειακής επιθεώρησης, σύμφωνα με το οποίο, ειδικοί επιθεωρητές θα διενεργούν αυτοψία και θα εκδίδουν την «πράσινη ταυτότητα», που θα αναφέρει τι ενέργεια καταναλώνει το ακίνητο και τι εργασίες πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
Το νέο καθεστώς, αποτελεί στην ουσία την εφαρμογή στην Ελλάδα παλαιότερης Κοινοτικής Οδηγίας και είναι μια νομοθεσία που έχει ψηφιστεί στη βουλή από το 2008 και εφαρμόζεται ουσιαστικά τώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Αργύρη Πλέσια, γραμματέα του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του ΤΕΕ η διαδικασία αυτή θα είναι πολύ χρήσιμη. «Πλέον η πολιτεία έρχεται και λέει ότι δε θα επιτρέψει από δω και πέρα να έχει σπίτια που έχουν ενεργειακή κλάση κάτω από Β. Βέβαια αυτό σημαίνει ότι άλλη τιμή θα έχει ένα σπίτι με ενεργειακή κλάση Β και άλλη με Α και οπότε η αγορά θα κατατάξει ουσιαστικά τα σπίτια σύμφωνα με αυτή την κλάση. Η διαβούλευση που γίνεται έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός μηχανισμού ενεργειακών επιθεωρήσεων για τα υφιστάμενα σπίτια αφού αν μείνουμε μόνο στο να δημιουργούμε καινούργια για να έχουμε «πράσινα» σπίτια, θα χρειαστούν κάποιες δεκάδες χρόνια για να προσαρμοστούν όλα.»Τα πράσινα τέλη για την απόκτηση του πιστοποιητικού θα αποφασιστούν μετά τη λήξη της διαβούλευσης, ωστόσο βάση συζήτησης θα αποτελέσει το όριο του 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Πέρα από την αύξηση της αξίας του ακινήτου και το ζήτημα εθνικής οικονομίας που θα επιφέρει αυτό το μέτρο, θα επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και καυσίμων, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι έτσι μπορεί να γίνει σύντομη σχετικά απόσβεση της εφαρμογής ενός καλύτερου ενεργειακού σχεδιασμού, σε διάστημα 5-8 ετών, μετά την πάροδο των οποίων ο χρήστης έχει καθαρό όφελος από τη μείωση των λογαριασμών θέρμανσης-ψύξης.Το κτιριακό απόθεμα της χώρας καταναλώνει κατά μέσο όρο 156 έως 375 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο, κατανάλωση που είναι κατά μέσο όρο 20%-25% πάνω από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό, ενώ αν συγκριθεί με κάποιες χώρες φθάνει να είναι μέχρι και τριπλάσια.
Βέβαια το κόστος μετατροπής ενός παλιού κτιρίου ή της μελέτης ενός καινούργιου το επιβαρύνεται ο πολίτης όμως αναμένεται να υπάρξουν ταυτόχρονα και κάποια κίνητρα από την κυβέρνηση που εξετάζεται να περιλαμβάνουν επιδοτήσεις των παρεμβάσεων, φοροαπαλλαγές ή επιδότηση του κόστους δανεισμού κά.
Μάλιστα αμέσως μετά την έκδοση της κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον ΚΕΝΑΚ, θα ακολουθήσει και η εφαρμογή του περιβόητου προγράμματος ενίσχυσης των ιδιωτών για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων με αντικατάσταση κουφωμάτων, μονώσεις τοίχων κλπ, που παραμένει εδώ και μήνες σε εκκρεμότητα.
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Βοήθεια στην Αϊτή παρά τις δυσκολίες
Με περίσσεια δύναμη και παρά τις δυσκολίες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν τη βοήθειά τους στους πληγέντες του σεισμού, ανησυχώντας παράλληλα για την επόμενη μέρα
Περισσότερα από 700 μέλη του προσωπικού των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» εργάζονται πυρετωδώς στην Αϊτή για να προσφέρουν ιατρική βοήθεια σε σεισμοπαθείς την ώρα που η κατάσταση στην περιοχή εξακολουθεί να είναι χαοτική.
Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Πορτ ο Πρενς και τις γύρω περιοχές συνεχίζουν να περιθάλπουν και να χειρουργούν τους τραυματίες του σεισμού που χτύπησε έναν ήδη εξαθλιωμένο λαό.
Έχοντας περισσότερα από 10 σημεία δράσης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει πάνω από 5.000 ασθενείς και έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 900 χειρουργικές επεμβάσεις αν και οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες. 3 από τα νοσοκομεία που είχε η οργάνωση στην περιοχή έχουν καταστραφεί και έτσι με υπεράνθρωπες προσπάθειες έχουν στηθεί κέντρα περίθαλψης που βέβαια στεγάζονται κυρίως σε σκηνές, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως πολλές χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε κοντέινερ. Ωστόσο έχουν αποκατασταθεί και κάποιες αίθουσες των δημόσιων νοσοκομείων.
Πλέον υπάρχει στην περιοχή μια ομάδα με 700 μέλη από ντόπιους και διεθνείς συνεργάτες και ταυτόχρονα δημιουργούνται ομάδες σε όλον τον κόσμο που ετοιμάζονται να καταφθάσουν στην περιοχή. Φόβος της οργάνωσης όμως είναι ότι το μέγεθος των αναγκών ξεπερνά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των ομάδων που βρίσκονται εκεί, που μάλιστα εμποδίζονται και από τις απαγορεύσεις προσγείωσης αεροπλάνων που μεταφέρουν βοήθεια.
«Η εμπειρία μας και η δύναμή μας είναι μεγάλη, όμως το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, παραμένει η μεταφορά του ιατροφαρμακευτικού υλικού μας.
Άμεση προτεραιότητά μας είναι η άμεση ιατρική φροντίδα στους πολύ σοβαρά τραυματίες, που στην πραγματικότητα είναι πολυτραυματίες με πολλαπλά κατάγματα και ανοιχτά τραύματα που όμως εμποδίζεται από την κακή μεταφορά του ιατροφαρμακευτικού υλικού», τονίζει η κ. Ρεβέκκα Παπαδοπούλου γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Συνεχίζοντας τονίζει πως «η βοήθεια και η συνδρομή του κόσμου θα έλεγα πως είναι εντυπωσιακή αλλά από την άλλη πλευρά το κύριο πρόβλημά μας είναι η πρόσβαση της βοήθειας αυτής σε αυτούς που τη χρειάζονται. Αυτή τη στιγμή έχουμε 5 έτοιμα και φορτωμένα αεροπλάνα που περιμένουν να προσγειωθούν στην πρωτεύουσα αφού το αεροδρόμιο είναι κατεστραμμένο και η βοήθεια φτάνει συνεχώς από όλα τα μέρη του κόσμου. Παράλληλα υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα καυσίμων για να μεταφερθεί το υλικό μας από το αεροδρόμιο στις πληγείσες περιοχές.»
Η κυβέρνηση της Αϊτής έκανε λόγο για τουλάχιστον 75.000 νεκρούς, 250.000 τραυματίες και πάνω από ένα εκατομμύριο αστέγους, που έχουν υπολογιστεί μέχρι στιγμής και όπως ανακοίνωσε τα μισά και πλέον σπίτια στην πρωτεύουσα Πορτ-Ο-Πρενς και στις πόλεις Ζακμέλ και Λεογκάν έχουν ισοπεδωθεί ενώ τα υπόλοιπα έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές. Τουλάχιστον 23 ιδιωτικά νοσοκομειακά κέντρα καταστράφηκαν, ενώ τράπεζες, σχολεία, βιομηχανικά και εμπορικά συγκροτήματα έχουν καταρρεύσει, με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών να αναφέρει ότι από το μεγάλο σεισμό έχουν πληγεί περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες.
Μεγάλη ανησυχία για την οργάνωση όμως αποτελεί και η επόμενη μέρα μετά την επείγουσα ανάγκη. «Θα πρέπει πλέον να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε και για την «επόμενη μέρα». Μιλάμε για έναν πληθυσμό που έτσι κι αλλιώς υπέφερε και είχε ελάχιστη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και βασικά αγαθά, με τον υποσιτισμό και την πείνα να είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα ακόμη και πριν το σεισμό, οπότε τώρα τα πράγματα θα είναι υπερβολικά δύσκολα»
Κυνηγοί εναντίον υπουργείου Περιβάλλοντος
Αντιδράσεις από τους κυνηγούς για το περιεχόμενο δελτίου τύπου του υπουργείου
Έπειτα από την πιο πρόσφατη σχετική αίτηση της Ζωοφιλικής Οικολογικής Ένωσης Ελλάδος, το ΣτΕ προχώρησε αρχικά στην προσωρινή απαγόρευση του κυνηγιού, με το αιτιολογικό ότι στην Υπουργική Απόφαση του περασμένου Αυγούστου το τότε αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είχε εκπονήσει πρώτα έγκυρη επιστημονική μελέτη για τις συνέπειες του κυνηγιού στην άγρια πανίδα. Παράλληλα, το δικαστήριο έκρινε ότι το υπουργείο δεν είχε απαγορεύσει εντελώς το κυνήγι στις κατεστραμμένες από τις πυρκαγιές εκτάσεις.Στις 17 Δεκεμβρίου, ωστόσο, το αρμόδιο σήμερα υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε νέα ρυθμιστική απόφαση, με την οποία επιτρέπεται η συνέχιση της κυνηγετικής περιόδου έως το τέλος Φεβρουαρίου, όπως είχε αρχικά οριστεί.
«Ο υφυπουργός κ. Μωραίτης έδωσε όντως τη λύση χωρίς όμως να παραγκωνίζει την απόφαση του ΣτΕ» υπογραμμίζει ο κ. Σερραίος Λοίζος, πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης. «Η δική μας ένσταση», συνεχίζει, «είναι ως προς το δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο όπου αναφέρονται μια σειρά από γεγονότα. Ότι δήθεν η ευρωπαϊκή ένωση μας έχει καταδικάσει ενώ ποτέ δεν έχει γίνει αυτό. Ναι μεν πήγαμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια έπειτα από δικούς μας αγώνες όπου η απόφαση ήταν υπέρ μας. Υπέρ της Ελλάδας καλύτερα, γιατί στην ουσία το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το τμήμα θήρας δικάζονταν, που δεν έκανε ως όφειλε τις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να δικαιολογήσει το θέμα κυνήγι στην Ελλάδα και αναγκάστηκε ο τότε υπουργός να ζητήσει τη βοήθεια τον κυνηγετικών οργανώσεων».
Μάλιστα σχετικό δελτίο τύπου της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας αναφέρει πως το υπουργείο Περιβάλλοντος υιοθετεί τις «ασύστολες, ατεκμηρίωτες και ανακριβέστατες κατηγορίες αντικυνηγετικών ΜΚΟ που εδώ και χρόνια έχουν θέσει ως αιτία ύπαρξής τους και ως μέσο δημόσιας προβολής το αντικυνηγετικό τους μένος» και πως «είναι ανυπόστατο να ισχυρίζεται κανείς ότι το νομοθετικό πλαίσιο για το κυνήγι είναι αναχρονιστικό και αντιφατικό και ότι η σχετική κυνηγετική νομοθεσία δεν ακολουθεί την κοινοτική οδηγία όταν το θέμα αυτό έχει λήξει οριστικά με απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου».
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης πάντως καλεί τις τοπικές αρχές να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους. «Από τη στιγμή που αυτό το δελτίο τύπου έφτασε στα χέρια μας αποφασίσαμε να έρθουμε σε επαφή με τους τοπικούς φορείς γιατί θεωρούμε ότι αυτοί γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το έργο των κυνηγετικών οργανώσεων και συγκεκριμένα το έργο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης. Θέλουμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας και τους προβληματισμούς μας για κάποια θέματα που αφορούν στο κυνήγι και θα θέλαμε μετά την ενημέρωση που θα τους κάνουμε και τη συζήτησή μας να μας καταγράψουν τις απόψεις τους για να τις στείλουμε με τη σειρά μας στα ανώτερα όργανα μας και στο υπουργείο».
Όχι στην εξόρυξη χρυσού με κυάνωση από τους κατοίκους της Θράκης
Τη νομιμοποίηση της εξόρυξης χρυσού με τη χρήση της διαδικασίας κυάνωσης, προβλέπει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη πριν λίγους μήνες, ανοίγοντας το δρόμο σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον κλάδο.
Σύμφωνα με την προαναφερόμενη ΚΥΑ και ιδιαίτερα με τα άρθρα 11, 13 και 14 νομιμοποιείται η χρήση του κυανίου κατά την παραγωγή χρυσού και η απόθεση των εξορυκτικών αποβλήτων που περιέχουν κυάνιο, μια άκρως τοξική ουσία, ή ενώσεις του σε κοιλότητες εκσκαφής και σε λίμνες διάθεσης αποβλήτων. Κάτι που δημιουργεί βεβαίως αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες με πολλούς να πιστεύουν πως αποτελεί μια μη βιώσιμη δράση που απορρίπτεται για εφαρμογή στη Θράκη.
Μάλιστα το θέμα αυτό απασχόλησε και ημερίδα του ΤΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πριν από δύο εβδομάδες, με θέμα “Ορυκτός πλούτος και τοπικές κοινωνίες”.
Αντικείμενο της ημερίδας ήταν οι εξορυκτικές δραστηριότητες που πολλές φορές είναι ιδιαίτερα ρυπογόνες και πώς αντιδρούν σε αυτές οι τοπικές κοινωνίες.
Με αυτή την έννοια, τρεις ήταν οι περιοχές της Ελλάδας που συζητήθηκαν έντονα, η Φωκίδα, η Χαλκιδική και η Θράκη.
Σύμφωνα με τον κ. Αργύρη Πλέσια, γραμματέα του ΤΕΕ Θράκης, «εμείς σαν τεχνικό επιμελητήριο διατυπώσαμε τη σταθερή μας άποψη πως οτιδήποτε και να γίνει εμείς έχουμε ένα μηχανισμό για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τις μελέτες, να δούμε τι ακριβώς προτείνουν οι εταιρίες και να γνωμοδοτήσουμε αντίστοιχα ώστε η τοπική κοινωνία να είναι ενημερωμένη και να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει, έχοντας γνώση του θέματος».
Επίσης κατά την ημερίδα ακούστηκε και η άποψη πως η εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημιά στο δημόσιο, αφού ο χαρακτηρισμός της διαδικασίας ως «αναπτυξιακή», σημαίνει πως ένα μεγάλο μέρος των λεγόμενων επενδυτικών κεφαλαίων θα είναι πρακτικά επιδότηση δημόσιου χρήματος. Όταν όμως κληθεί το δημόσιο να αποκαταστήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τότε το κόστος θα είναι δυσβάστακτο.Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και σχετική ερώτηση στο αρμόδιο υπουργείο, υπογραμμίζοντας πως οι προβλέψεις της παραπάνω ΚΥΑ δεν εντάσσονται σε ένα πρότυπο πράσινης ανάπτυξης αφού με αυτή τη μέθοδο παραγωγής χρυσού προκαλούνται μη αναστρέψιμες βλάβες στο ανάγλυφο της περιοχής εξόρυξης, καθώς και μόλυνση του εδάφους, των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της περιοχής.
Πανευρωπαϊκά αναπτύσσεται ένα κίνημα για την απαγόρευση της χρήσης κυανίου σε όλο το φάσμα των εξορυκτικών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων με πρόσφατο παράδειγμα τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας, αλλά και προηγούμενες αποφάσεις άλλων χωρών της Ευρώπης που απαγορεύουν όλες τις μεταλλουργικές διεργασίες που βασίζονται στο κυάνιο.
Το σίγουρο πάντως είναι πως εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι κάτοικοι, η τοπική αυτοδιοίκηση και επιστημονικοί φορείς της Θράκης δίνουν αγώνα προκειμένου να αποτρέψουν τη λειτουργία στην περιοχή τους βιομηχανίας παραγωγής χρυσού με κυάνωση των πετρωμάτων. Το τελευταίο διάστημα όμως, η αδειοδότηση από τη βουλγαρική κυβέρνηση βιομηχανίας παραγωγής χρυσού στην πόλη Kirdzali, η ΚΥΑ και η έγκριση της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, που επίσης χρησιμοποιεί τη μέθοδο με το κυάνιο, προκάλεσαν και πάλι αναστάτωση στους κατοίκους.
Καυσόξυλα λόγω οικονομίας;
Στης ανέχειας των καιρών που έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, όσοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να θερμανθούν με καυσόξυλα το προτιμούν προκειμένου να ζεσταθούν. Άλλωστε το τζάκι πέρα από θέρμανση παρέχει και τη θαλπωρή της φωτιάς, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που βοηθά να ξεφύγουμε από τις πιέσεις της καθημερινότητας. Έτσι όλο και περισσότεροι καταφεύγουν σε αυτή τη λύση ανεβάζοντας τις πωλήσεις και στα αντίστοιχα καταστήματα.

Ιμάμ Νουρή – έμπορος καυσόξυλων

«Έρχεται ο κόσμος και αγοράζει ξύλα, έρχεται και κόσμος που ήταν στο πετρέλαιο. Όσο για το λόγο που προτιμάει τα ξύλα, δεν ξέρω, ίσως να τα θεωρεί πιο φθηνά. Οι περισσότεροι πάντως λένε πως τα ξυλά τους κοστίζουν λιγότερο και γι’ αυτό άφησαν το πετρέλαιο και αγοράζουν πλέον ξύλα.

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή τα καυσόξυλα που πουλιούνται στην αγορά της Ξάνθης είναι ελληνικά αλλά και εισαγωγής τονίζοντας ότι είναι καλής ποιότητας και προσιτά στην τιμή σε σχέση με το πετρέλαιο.

«Ο κόσμος είναι ευχαριστημένος και από την ποιότητα του ξύλου και από την τιμή του. Εξάλλου η τιμή του ξύλου είναι σταθερή εδώ και πολλά χρόνια και είναι γύρω στα 10 με 11 λεπτά το κιλό. Δεν είναι ακριβά τα ξύλα, είναι πολύ πιο φθηνά από το πετρέλαιο».

Ανεξάρτητα αν τα ξύλο είναι πιο φτηνό από το πετρέλαιο, σημασία πλέον έχει να καίει κανείς το τζάκι του συμπληρωματικά και γιατί του αρέσει και όχι γιατί η οικονομική κρίση έχει αγγίξει τα νοικοκυριά. Δυστυχώς όμως φαίνεται πως σιγά σιγά ξαναγυρνάμε σε παλιούς καιρούς, τότε που η οικογένεια μαζευόταν γύρω από την εστία. Και αυτό όχι γιατί αλλάζουμε τρόπο ζωής αλλά γιατί μας το επιβάλλουν οι χαλεποί καιροί.
Η ψηφιοποίηση, προϋπόθεση για τη χορήγηση των επιδοτήσεων
Μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2010 παρατείνεται η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων για τους Έλληνες αγρότες και κατ' επέκταση από το ίδιο διάστημα θα αρχίσει και η καταβολή των σχετικών αγροτικών ενισχύσεων στους δικαιούχους, σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωπαίας επιτρόπου για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Μάριαν Φίσερ Μπόελ.
Σύμφωνα με την κυρία Μπόελ τα αγροτεμάχια που δε θα έχουν έως τότε ψηφιοποιηθεί θα εξαιρεθούν από τυχόν πληρωμές για το έτος 2009.
Από τις πρώτες ενώσεις που ολοκλήρωσαν την ψηφιοποίηση ήταν η ΕΑΣ Ξάνθης και μάλιστα ήδη υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκονται στην Ξάνθη ώστε να γίνουν οι τυχόν διορθώσεις που απαιτούνται προκειμένου ο νομός να είναι εντός των ημερομηνιών που τίθενται ως καταληκτικές.

«Η ΕΑΣ Ξάνθης είναι από τις πρώτες ενώσεις η οποία ήταν μεταξύ των πρώτων 8 ενώσεων, πιο συγκεκριμένα ήμασταν οι δεύτεροι που τελειώσαμε προ πολλού την ψηφιοποίηση. Υπάρχουν όμως προβλήματα, κυρίως με τις εκτάσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται ως δασικές με βάση πάντα τις δορυφορικές λήψεις οι οποίες είχαν γίνει και ως εκ τούτου υπάρχει ένα πρόβλημα.
Αύτη τη στιγμή η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει πιλοτικά με 5 ενώσεις στις οποίες μπήκαμε και εμείς, έστω και με μια καθυστέρηση 15 ημερών. Είχα μια συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μας έχει στείλει 3 υπαλλήλους εδώ οι οποίοι θα λειτουργούν ως επιτροπή και ξεκινήσαμε ήδη, έχοντας ανοίξει έναν κωδικό για να μπορούμε να διορθώσουμε τα τυχόν λάθη μέσα από τις επιτροπές οι οποίες θα λειτουργούν αυτό το τελευταίο διάστημα και ευελπιστούμε να προλάβουμε τις ημερομηνίες».

Σε ό,τι αφορά στις βολές που δέχεται η ΠΑΣΕΓΕΣ για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου, ο κύριος Χατζηελευθεριάδης τονίζει κατηγορηματικά ότι οι ευθύνες δεν μπορεί να βαραίνουν μόνο ένα φορέα, δείχνοντας ουσιαστικά το ίδιο το κράτος.

«Κάποια στιγμή θα έπρεπε να ξεκινήσουμε την ψηφιοποίηση την οποία μας επέβαλε η ευρωπαϊκή ένωση, αυτό είναι που μετράει. Ας μην αναζητούμε λοιπόν ποιος φταίει και ποιος όχι γιατί θα μπορούσα να πω ότι φταίνε και κάποιοι άλλοι».

Να σημειώσουμε ότι η αρμόδια επίτροπος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη δίνει προθεσμία μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2010 για την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων. Τα αγροτεμάχια που δε θα έχουν έως τότε ψηφιοποιηθεί εξαιρούνται από τις πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης για το έτος 2009. Αυτό, σύμφωνα με τη Δανέζα επίτροπο, θα επιτρέψει στην ελληνική διοίκηση να οριστικοποιήσει τις διοικητικές διασταυρώσεις, τους επιτόπιους ελέγχους, καθώς και τους ελέγχους με τηλεανίχνευση, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2010. «Μόλις όλοι οι εν λόγω έλεγχοι έχουν περατωθεί, μπορούν να διενεργηθούν πληρωμές προς τους αγρότες για τα αγροτεμάχια που έχουν ψηφιοποιηθεί και ελεγχθεί», τονίζει η επίτροπος.
Το μέτρο αυτό βεβαίως αποτελεί απόλυτη εξαίρεση, η οποία δε θα επαναληφθεί στο μέλλον. Για το λόγο ακριβώς αυτό οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλίσουν σταθερότητα ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων πριν ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για το έτος 2010. Αυτό είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο η κατάθεση αιτήσεων για το 2010, οι έλεγχοι και οι μετέπειτα πληρωμές για τις εν λόγω αιτήσεις. Για τον ίδιο επίσης λόγο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ημερομηνία μετά τις 31 Ιανουαρίου 2010, για τις αιτήσεις που αφορούν το 2009.
Θα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με τα αδέσποτα σκυλιά
Δεμένα φαίνεται πως είναι τα χέρια της δημοτικής αρχής σε ό,τι αφορά στα αδέσποτα και τις επιθέσεις που καταγράφονται εναντίον πολιτών, αφού η νομοθεσία είναι σαφής και ορίζει ότι αφού τοποθετηθεί λουράκι αυτά πρέπει να αφήνονται ελεύθερα στο περιβάλλον.

Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου – αντιδήμαρχος
«Ως προς τα σκυλιά, και σε αυτό τον τομέα η υπηρεσία έχει πάρει όλα τα μέτρα, αν δείτε, όλα τα σκυλιά τα οποία περιφέρονται σε κάποιους δρόμους, είναι όλα με λουράκι, έχουν πάει σε ιατρό και τους έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια. Από εκεί και πέρα, η νομοθεσία είναι σαφής, λέει πως από το μέρος το οποίο συλλαμβάνονται τα σκυλιά, στο ίδιο μέρος θα πρέπει να αφήνονται. Ως εκ τούτου, σαν υπηρεσία δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω».

Μα είχαμε επίθεση σε συγκεκριμένο πολίτη κύριε αντιδήμαρχε;

«Το αντιλαμβάνομαι, το αντιμετώπισα κι εγώ κάποια μέρα. Αναγκάστηκα να κυνηγήσω κάποια σκυλιά γιατί αυτά κυνηγούσαν ένα μικρό παιδί. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο, ούτε φυσικά μπορώ να μαζέψω όλα τα σκυλιά και να κλείσω κάπου, αν το κάνω αυτό θα είμαι παράνομος. Αυτά τα σκυλιά όμως από κάποιους αφήνονται, αν τα δείτε είναι όλα σκυλιά από σπίτια, έχουν μεγαλώσει και κάποιοι τα βαριούνται και τα εγκαταλείπουν. Μάλιστα υπάρχει το ενδεχόμενο να επιτεθούν και σε πολίτες γιατί πιθανόν το σκυλί να φοβάται τον άνθρωπο και ο άνθρωπος να φοβάται το σκυλί, με αποτέλεσμα να υπάρχει αμφίδρομη επιθετικότητα και σε κάποιον να υπάρξει και κανένα δάγκωμα σκυλιού».

Ωστόσο γεγονός είναι ότι κατά διαστήματα καταγράφονται επιθέσεις αδέσποτων. Το ζητούμενο είναι από πού θα ζητήσει ο πολίτης ευθύνες όταν πέσει θύμα μιας τέτοιας επίθεσης.

«Γι’ αυτό το πράγμα έχω πάει και στον εισαγγελέα και τον έχω ενημερώσει για το πρόβλημα. Όμως να υπάρξουν σκληρότερα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος δε γίνεται. Οπωσδήποτε όλοι το απευχόμαστε να υπάρχει τέτοια επιθετικότητα από σκυλιά σε ανθρώπους, όμως ο νόμος μας δένει τα χέρια. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω από αυτά που προβλέπει η νομοθεσία. Ως εκ τούτου θα είμαστε υποχρεωμένοι να συνυπάρχουμε μαζί με τα ζώα. Ας φροντίσουν όμως και οι φιλοζωικές οργανώσεις, τα σκυλιά να μην τα αφήνουν όταν τα βαριούνται».

Γεγονός είναι, όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, πως όσο κι αν προχωρεί σε στειρώσεις η αρμόδια υπηρεσία ότι το πρόβλημα δε θα λύνεται όσο υπάρχουν ασυνείδητοι οι οποίοι εγκαταλείπουν τα ζώα μόλις αυτά αρχίσουν να γίνονται βάρος. Η μόνη λύση είναι η εμφύτευση ειδικού μικροτσίπ ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να εντοπίζεται ο ιδιοκτήτης που εγκαταλείπει ένα σκυλί κάτι που ισχύει σε χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης.
Σε θέσεις μάχης οι δημόσιοι υπάλληλοι
Αναγκαίες κρίθηκαν οι περικοπές επιδομάτων και η αύξηση της παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα του δημοσίου, για να στηριχθούν οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης μέχρι και την ενδιάμεση αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο.
Αυτό προκύπτει από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος συμπλήρωσε ότι τόσο το «πάγωμα» των μισθών για εισοδήματα πάνω από τα 2.000 ευρώ όσο και η έμμεση μείωση θα κυρωθούν με νόμο το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο, αλλά θα ισχύσουν αναδρομικά από την
Για ένα φαύλο κύκλο κάνουν λόγο οι δημόσιοι υπάλληλοι σε ό,τι αφορά στην περικοπή των επιδομάτων που προανήγγειλε η κυβέρνηση αφού οι επιπτώσεις από τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους θα έχουν αντανάκλαση στην αγορά αλλά και στα έσοδα του κράτους.

Βασίλης Αντωνίου – δημόσιος υπάλληλος

«Τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων είναι ουσιαστικά μισθός αλλά όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει ως τώρα, προκειμένου να μη δίνουν αυξήσεις στους βασικούς μισθούς με συνέπεια να αυξάνονται και οι συντάξεις, προτιμούσαν αυτό τον τρόπο, τη χορήγηση επιδομάτων ώστε να καλύψουν κάποιες ανάγκες των υπαλλήλων. Εάν λοιπόν σήμερα γίνουν αυτές οι περικοπές, καταλαβαίνετε ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους αφού ο καθένας έχει δρομολογήσει τη ζωή του και έχει κάνει τα ανοίγματά του με βάση τις αποδοχές που είχε μέχρι τώρα.
Δε νομίζω ότι αυτή η πολιτική μείωσης των αποδοχών γενικότερα, θα λύσει κάποιο πρόβλημα. Μην ξεχνάτε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι κάποιοι πολύ καλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι. Τα λεφτά που παίρνουν, τα καταναλώνουν στην αγορά και επομένως μειώνοντας τις αποδοχές τους μέσα από τα επιδόματα, τα λεφτά αυτά θα χαθούν από την αγορά, θα χαθεί αντίστοιχο ποσοστό ΦΠΑ με αποτέλεσμα να μη γίνει τίποτα το ουσιαστικό, μια τρύπα στο νερό δηλαδή θα κάνουν».

Τη μεγαλύτερη μείωση στα εισοδήματά τους αναμένεται να δουν οι υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών οι οποίοι ωστόσο δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν κάποιο τίμημα αρκεί να υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση και για όλες εκείνες τις κατηγορίες που φορολογούνται αυτοτελώς.

«Οι εφοριακοί υπάλληλοι δεν είναι οι καλύτερα αμειβόμενοι, υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες δημόσιων υπαλλήλων οι οποίοι είναι πολύ καλύτερα αμειβόμενοι από τους εφοριακούς. Εμάς λόγω της φύσης της εργασίας και του όγκου της εργασίας, μας χορηγήθηκαν κάποια επιδόματα. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι σε αυτή τη φάση να δεχτούμε καμιά μείωση αποδοχών, είμαστε ο μόνος κλάδος ο οποίος δέχεται, οι αμοιβές αυτές για τις οποίες το 50% φορολογείται αυτοτελώς, να μπει σε μια ενιαία φορολογική κλίμακα, με την προϋπόθεση βέβαια να μπουν όλα τα εισοδήματα όλου του κόσμου -σε αυτή τη φορολογική κλίμακα- ξεκινώντας από τους βουλευτές, τους δικαστικούς, τους εκλεγμένους στον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, τους αθλητές, τους προπονητές, τους ναυτικούς και γενικά όλους όσοι φορολογούνται αυτοτελώς.
Μόνο σε αυτή την περίπτωση είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε μια μείωση η οποία δε θα είναι μικρή, θα είναι της τάξεως του 8% αλλά με τις προϋποθέσεις που προανέφερα. Είμαστε ο μόνος κλάδος που έχουμε βγει και το έχουμε πει ξεκάθαρα, αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα μας».
Πάντως τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν στην οδό Νίκης από το μέτωπο των δημοσίων υπαλλήλων δε θεωρούνται ικανοποιητικά από το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρώτη μαζική κινητοποίηση στις 10 Φεβρουαρίου. Πληροφορίες τους φέρουν να απειλούν με δικαστικές προσφυγές στην περίπτωση που «ισχύσουν δύο μέτρα και δύο σταθμά θίγοντας κεκτημένα δικαιώματα». Υπό το φόβο ενός τέτοιου κύματος προσφυγών, το οικονομικό επιτελείο άρχισε -σύμφωνα με πληροφορίες- να επανεξετάζει το θέμα της περικοπής των επιδομάτων.
Μέτρα στήριξης των αγροτών ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Τακτοποίηση πληρωμών Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», καταβολή Εξισωτικών Αποζημιώσεων 2007 και 2008, ενίσχυση των Καπνοκαλλιεργητών και μέτρα στήριξης για το ελαιόλαδο, το σκληρό σιτάρι, τα κτηνοτροφικά προϊόντα και τις μειονεκτικές περιοχές.

Με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εντός του μηνός Φεβρουαρίου τακτοποιείται μια σειρά χρόνιων εκκρεμοτήτων ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο η διαπραγμάτευση για την πρόσθετη στήριξη των παραγωγών ελαιολάδου και σκληρού σιταριού καθώς και των κτηνοτροφικών προϊόντων και των μειονεκτικών περιοχών. Πιο συγκεκριμένα:
Α) Πληρωμές που αφορούν στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής
Σχέδια βελτίωσης
495 δικαιούχους φυτικής παραγωγής που εντάχθηκαν την περίοδο 2003-2005
550 δικαιούχους ζωικής παραγωγής (κτηνοτρόφους) που εντάχθηκαν την περίοδο 2003-2005 οι οποίοι αποτελούν ανειλημμένες υποχρεώσεις που εκκρεμούσαν από το Γ’ ΚΠΣ 4 χρόνια, ύψους 50 εκ €
Νέοι Αγρότες
863 δικαιούχους από την προκήρυξη 2005
440 δικαιούχους από την προκήρυξη 2006 οι οποίοι αποτελούν ανειλημμένες υποχρεώσεις που εκκρεμούσαν από το Γ’ ΚΠΣ 4 χρόνια, ύψους 7,5 εκ € εντός Φεβρουαρίου
Εξισωτική αποζημίωση
Είναι γνωστό ότι στο πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οι δαπάνες για την εξισωτική αποζημίωση είχαν μειωθεί από 860 εκ € για την περίοδο 2000-2006 σε 440 εκ € για την περίοδο 2007-2013. Για το λόγο αυτό είχαν ουσιαστικά σταματήσει οι πληρωμές για 1,5 χρόνο λόγω εξάντλησης των πιστώσεων του προγράμματος.
Μετά την έγκριση της τροποποίησης του προγράμματος το Δεκέμβριο του 2009 θα γίνουν οι εξής πληρωμές:
Εξισωτική Αποζημίωση 2007 για τους υπόλοιπους 10.000 περίπου δικαιούχους, κατά κύριο λόγο κτηνοτρόφους, ύψους 16 εκ € (1.600 € ανά δικαιούχο με μέγιστο τις 5.500 €) μέχρι 31.1.2010
Εξισωτική Αποζημίωση 2008 για 60.000 περίπου δικαιούχους που έχουν υποβάλει σωστά δικαιολογητικά, κατά κύριο λόγο κτηνοτρόφους, ύψους 120 εκ € (2.000 € ανά δικαιούχο με μέγιστο τις 5.500 €) μέχρι 12.2.2010
Β) Ενίσχυση των Καπνοκαλλιεργητών
Τον Απρίλιο του 2004 στο πλαίσιο της τροποποίησης της ΚΟΑ Καπνού ελήφθη μια άδικη απόφαση για τους καπνοκαλλιεργητές, με σοβαρές επιπτώσεις στο εισόδημα τους. Μειώθηκαν οι άμεσες ενισχύσεις τους από το 2010 κατά 50% σε σχέση με το 2009.Το συνολικό ποσό που έχαναν οι καπνοπαραγωγοί σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση για την τριετία 2010-2012, έχει υπολογισθεί σε 568,3 εκ. €.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξαντλώντας κάθε δυνατή προσπάθεια, διασφάλισε τους πόρους και μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των καπνοπαραγωγών αποφάσισε να διαθέσει το σύνολο της απώλειας των 568,3 εκ. € στους ίδιους τους καπνοπαραγωγούς, με προτεραιότητα σ’ αυτούς που συνεχίζουν να παράγουν είτε καπνό είτε διατροφικά προϊόντα.
Γ) Μέτρα για το ελαιόλαδο, το σκληρό σιτάρι, τα κτηνοτροφικά προϊόντα και τις μειονεκτικές περιοχές.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε ένα ποσό 108 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος να δοθούν σε κτηνοτρόφους κυρίως στις μειονεκτικές περιοχές αλλά και σε παραγωγούς ελαιόλαδου και σκληρού σιταριού για την τριετία 2010-2012. Από το ποσό αυτό:
28 εκ. € το χρόνο κατανέμονται για την παραγωγή υψηλής ποιότητας σκληρού σιταριού. Το ποσό θα δοθεί σαν πρόσθετη ενίσχυση στους παραγωγούς, πέρα δηλαδή από την ενιαία ενίσχυση που εισπράττουν. Στόχος είναι η ανάκαμψη και η στροφή στην ποιότητα, ώστε οι γεωργοί να μειώνουν αφενός το κόστος τους αλλά και να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές στην αγορά.
10 εκ. € το χρόνο θα δοθούν σαν πρόσθετη ενίσχυση για την παραγωγή ποιοτικών, ΠΟΠ και ΠΓΕ ελαιοκομικών προϊόντων και για την προώθηση στην αγορά αυτών των υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων.
13,6 εκ. € το χρόνο θα δοθούν σαν πρόσθετες ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους που διατηρούν μοσχίδες για αναπαραγωγή, θηλάζουσες αγελάδες και αγελάδες κρεοπαραγωγής στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Οι ενισχύσεις αυτές είναι 100 € ανά μοσχίδα αναπαραγωγής, ηλικίας 16-24 μηνών και ανά θηλάζουσα αγελάδα και προσαυξάνεται κατά 80 € για τα αντίστοιχα ζώα καθαρών φυλών.
26,4 εκ. € το χρόνο θα δοθεί στους κτηνοτρόφους που διατηρούν πάνω από 50 προβατίνες ή αίγες σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Το ύψος της ενίσχυσης είναι 3 € ανά ζώο και προσαυξάνεται κατά 2€ ανά ζώο εφόσον πρόκειται για παραδοσιακές ντόπιες φυλές.
Επιπλέον, σε παραγωγούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, κατά κύριο λόγο κτηνοτρόφους, θα διανεμηθούν νέα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης συνολικού ποσού 30 εκ. €. Το μέτρο στοχεύει στην ανακατανομή των επιδοτήσεων ώστε να υποστηριχθούν οι γεωργοκτηνοτρόφοι, που το εισόδημά τους έχει πληγεί περισσότερο το τελευταίο διάστημα.
Σημειώνεται ότι τα ποσά αυτά αντιπροσωπεύουν ένα παρακράτημα μόλις 1,9% της ενιαίας ενίσχυσης αντί 5,3% που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2009 και το οποίο μάλιστα επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί και για μέτρα που αντικειμενικά ήταν αδύνατο να εφαρμοσθούν.
Τέλος, ένα πρόσθετο ποσό περί τα 50 εκ. € κατανέμεται στον τομέα του γάλακτος, μέσω του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για τον εκσυγχρονισμό και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, που αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες τα τελευταία χρόνια.
Το ξύλο δεν βγήκε από τον παράδεισο
Η κακοποίηση των παιδιών τα οδηγεί σε ακραίες και λανθασμένες συμπεριφορές και εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξή τους, διαιωνίζοντας ένα κομμάτι εγκληματικότητας και βίας
Πριν δυο περίπου δεκαετίες το ξυλοκόπημα των παιδιών «για να μάθουν» ή «να συμμορφωθούν» ήταν συνηθισμένο φαινόμενο στις ελληνικές οικογένειες. Τότε όμως οι γονείς δε γνώριζαν τις ψυχολογικές, συμπεριφορικές ή συναισθηματικές επιπτώσεις που είχε αυτό το «μάθημα» στα παιδία τους.
Ακόμη και σήμερα αρκετοί γονείς εφαρμόζουν ένα παλιό μοντέλο «εκμάθησης», που όμως διαλύει την αυτοεκτίμηση του παιδιού, το φέρνει σε κατάσταση αυτοεπίπληξης και φυσικά του προκαλεί πολύ μεγάλο άγχος με συνέπεια το παιδί να μην εξελίσσεται ομαλά.
Τα σημερινά ποσοστά σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως 3 στα 10 παιδιά κακοποιούνται από τους γονείς τους, όμως, όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι έρευνες αυτές δεν είναι πολύ αξιόπιστες αφού ο έλληνας δεν απαντά με ειλικρίνεια σε τέτοια ερωτήματα και παράλληλα όμως δεν υπάρχουν και οι κατάλληλες δομές που θα μπορούσαν να ερευνούνε το σχολικό πληθυσμό και άλλες παραμέτρους.
Στο ερώτημα για πιο λόγο μπορεί ένας γονιός να ξυλοκοπά το παιδί του, οι ειδικοί απαντούν πως οι αιτίες μπορεί να είναι τόσο ψυχιατρικές όσο όμως και γενικότερες. Οι ψυχιατρικές μπορεί να είναι για παράδειγμα ο παρανοϊκός ιδεασμός, δηλαδή να νομίζει κάποιος ότι τον κυνηγάνε και ότι θέλουν να του κάνουν κακό ή μια διαταραχή στον έλεγχο των παρορμήσεων του, να μην μπορεί δηλαδή να συγκρατήσει το θυμό του ή ακόμη και η χρήση ουσιών.
Πέρα όμως από τις ψυχικές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν μια τέτοια συμπεριφορά από τους γονείς, για το γενικότερο πληθυσμό η κύρια αιτία είναι μία. Η πρώιμη έκθεση του γονέα σε βία αναπαράγει τη βία στο ίδιο του το παιδί. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα που μπορούν αν προκαλέσουν κάτι τέτοιο. Η στέρηση των γονέων ή η έλλειψη των «τριών χρυσών κανόνων» για ένα παιδί, «τρυφερότητα, αγάπη, στοργή» μπορούν να προκαλέσουν αυτή τη συμπεριφορά στον ενήλικα που με τη σειρά του γίνεται γονιός. Ακόμη και μια αλλαγή σχολείου, σπιτιού ή και ένα διαζύγιο, προβλήματα στο σπίτι ή ανεργία σε συνδυασμό με ένα γενικότερο άσχημο κλίμα στην οικογένεια, μπορούν να προκαλέσουν το τραύμα που θα οδηγήσει αργότερα σε αυτή τη συμπεριφορά.
Πέρα όμως από τα αίτια που οδηγούν σε κάτι τέτοιο, αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τους ειδικούς είναι οι επιπτώσεις που έχει η κακοποίηση τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία του παιδιού που τη δέχεται.
«Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες επιπτώσεων και δύο τύπου τραύματα», τονίζει ο κ. Κωνσταντίνος Βαταμίδης, ψυχολόγος στο γενικό νοσοκομείο Ξάνθης. «Το τραύμα τύπου ένα είναι το τραύμα στο οποίο το παιδί εκτίθεται στη βία και στην κακοποίηση μια φορά, είναι βραχύχρονη η έκθεση και πολύ έντονη. Το τραύμα τύπου δυο είναι η συνεχής και συστηματική έκθεση σε βία για μακρά χρονικά διαστήματα, ο οποίος και βλάπτει περισσότερο το παιδί. Το ότι μερικά παιδιά βλάπτονται περισσότερο από κάποια άλλα έχει να κάνει με την ηλικία που εκτίθεται το παιδί σε βία, την προσωπικότητά του, την οικογενειακή και κοινωνική φροντίδα που δέχεται και το πόσο ευάλωτος είναι.»
Οι συναισθηματικές επιπτώσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αισθήματα τρόμου, φρίκης, ενοχές, ανησυχία, εκνευρισμός, επιθετικότητα κα. Σε δεύτερο επίπεδο υπάρχουν οι γνωσιακές επιπτώσεις, όπως εξασθένιση της συγκέντρωσης του παιδιού, σύγχυση και αποτροπιασμό για το σχολείο. Σαν βιολογικές επιπτώσεις, θεωρούνται οι εφιάλτες και τα προβλήματα στον ύπνο και πολλά ψυχοσωματικά φαινόμενα όπως πονοκέφαλος, πόνος στην κοιλιά κα. Τέλος υπάρχουν και οι συμπεριφορικές συνέπειες όπως το να χάνει το παιδί την επαφή με τους συνομηλίκους του και να δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι σε όλους τους ανθρώπους και να εκφράζει εχθρότητα, ενώ μπορεί εύκολα να μπει και σε κατάσταση κατάθλιψης.
Ανάλογα με την ηλικία τους τα παιδιά αυτά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες όπου και προκαλούνται διαφορετικές επιπτώσεις.
Ένα παιδί για παράδειγμα στην ηλικία των έξι ετών, δεν μπορεί να καταλάβει τη βία που δέχεται με αποτέλεσμα να κατηγορεί τον εαυτό του για αυτό που του συμβαίνει, με αποτέλεσμα βέβαια να εκφράζει συμπεριφορές πρώιμες σε σχέση με την ηλικία του και να μην εξελίσσεται ομαλά.
Οι προέφηβοι, στην ηλικία των 6 έως 13 ετών, εκφράζουν άλλα συμπτώματα όπως άγχος άλλα ταυτόχρονα και επαναστατικότητα, αντίδραση, σύγκρουση με τους συνομηλίκους, σκληρότητα στα ζώα και μη συμμόρφωση στους κανόνες της κοινωνίας.
Οι έφηβοι εκφράζουν χαμηλή αποδοτικότητα και εγκληματικότητα γύρω από την οποία έρχεται και η χρήση ουσιών.
Με άλλα λόγια το μοντέλο αυτό της βίας από τους γονείς με μορφή τιμωρίας, σημαίνει ότι η σχέση είναι κακή και το πιθανότερο είναι να οδηγήσει στη διαιώνιση της κατάστασης όπου τα παιδιά ως ενήλικοι θα κακοποιούν τα δικά τους παιδιά και πάει λέγοντας, δημιουργώντας πολλές φορές ανθρώπους βίαιους και με τάση για εγκληματικότητα.
Η στάση που θα πρέπει να έχει ένας γονέας σήμερα είναι να αγαπάει το παιδί του παρά την επιτυχία ή την αποτυχία του στο σχολείο ή γενικότερα σε άλλους τομείς της ζωής του και να εκφράζει αυτή την αγάπη. Θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα πλαίσιο συνεπειών ώστε το παιδί να γνωρίζει ότι το άλφα οδηγεί στο βήτα, αντικαθιστώντας με αυτό τον τρόπο το ξύλο.
Η σχέση των γονιών με το παιδί πρέπει να χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη, στοργή, τρυφερότητα και αγάπη και βέβαια από σεβασμό. Από τη στιγμή που κακοποιείς το παιδί δεν το σέβεσαι και άρα δε θα σε σεβαστεί και αυτό και δε θα σεβαστεί τον εαυτό του, αφού βασική συνέπεια της κακοποίησης είναι η απώλεια της αυτοεκτίμησης που οδηγεί και σε λάθος εξέλιξη το παιδί.
Καθαρό συμβόλαιο χωρίς ψιλά γράμματα

Για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης στο δήμο Ξάνθης με δέσμευση για ρήξεις, μικρές και μεγάλες, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε πολιτικό κόστος κάνει λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Πολίτες για την Αλλαγή, Θανάσης Ξυνίδης. Ο κύριος Ξυνίδης εκφράζει παράλληλα την πεποίθηση ότι οι λογικές εύκολου επηρεασμού και εξαγοράς και η συνειδητή συμπεριφορά κάποιων πολιτικών προσώπων που για να διασώσουν τον εαυτό τους στηρίζουν δεκαετίες τώρα το σύστημα αυτό, γιατί και αυτό τους βοηθά, έχουν τελειώσει στο δήμο Ξάνθης. Το βουνό ξαφνικά ψήλωσε και τα δεκανίκια δεν αρκούν να τους σώσουν τονίζει χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος.
Σε ότι αφορά στη διοικητική μεταρρύθμιση ο κύριος Ξυνίδης εκφράζει την αισιοδοξία ότι το εγχείρημα θα πετύχει, όπως έδειξε και η εμπειρία του Καποδίστρια, καθώς οι τοπικές κοινωνίες είναι ούτως ή άλλως θετικά διακείμενες σε κάθε σοβαρή προσπάθεια εκσυχρονισμού και αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, γιατί την ανεπάρκειά της την νιώθουν στο πετσί τους καθημερινά.


Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τομή για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αναφέρομαι φυσικά στη διοικητική μεταρρύθμιση. Η κυβέρνηση προτίθεται να πάει στις επόμενες εκλογές με το νέο χάρτη. Ωστόσο εκφράζονται αντιρρήσεις καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τόσο το θεσμικό πλαίσιο όσο και το οικονομικό. Θεωρείτε ότι ο χρόνος αλλά και η οικονομική κατάσταση επιτρέπουν την εφαρμογή της ή θα έχουμε απλώς ένα μόρφωμα;

Έχοντας υπόψη την εμπειρία του σχεδίου Καποδίστριας μπορούμε πιστεύω σε μεγάλο βαθμό να υπολογίσουμε σοβαρά τους κραδασμούς του σχεδίου Καλλικράτης. Και τότε μας απασχολούσε το θεσμικό πλαίσιο, και τότε προέβαλαν κάποιοι το οικονομικό. Νομίζω ότι η πρόταση της κυβέρνησης όπως προδιαγράφεται παρέχει εγγυήσεις για να προχωρήσει η διοικητική αυτή μεταρρύθμιση, όχι χωρίς δυσκολίες, αλλά σίγουρα χωρίς ανυπέρβλητες δυσκολίες. Οπωσδήποτε η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη για τέτοιες ανατροπές, δεν υπάρχει όμως άλλη λύση. Έχουμε πεισθεί όλοι ότι δεν μπορούμε να βελτιώσουμε σαν χώρα κανέναν δείκτη αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, αν δεν εκσυχρονισθούμε, αν δεν κτυπήσουμε την κακοδιαχείριση, την φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή, την παραοικονομία. Συμφωνούμε όλοι λοιπόν ότι το σπίτι μας θέλει ανακατασκευή, θέλει βάψιμο, θέλει απεντόμωση, θέλει καθαριότητα. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε μια τέτοια διαδικασία και να κρατήσουμε κάποια δωμάτια κλειστά, βρώμικα και μουχλιασμένα. Τι είδους εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης θα πετύχουμε χωρίς εξυγίανση της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Βέβαια η συζήτηση γίνεται κυρίως επί των δύο παραπάνω ζητημάτων. Οι τοπικές κοινωνίες φαίνονται θετικές στο εγχείρημα. Πιστεύετε ότι θα υπάρχει η ίδια ανταπόκριση και όταν φθάσουμε στο χωροταξικό;

Οι τοπικές κοινωνίες είναι ούτως ή άλλως θετικά διακείμενες σε κάθε σοβαρή προσπάθεια εκσυχρονισμού και αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, γιατί την ανεπάρκειά της την νιώθουν στο πετσί τους καθημερινά. Δεν ξέρω μόνο πόσο συνειδητοποιημένες είναι στο τι σημαίνει η αιρετή τριτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση και η προτεινόμενη μεταρρύθμισή της. Οι όποιες αγκυλώσεις και οι αρνήσεις αφορούν τα ήδη στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν καλοβλέπουν την ανατροπή του μικρόκοσμού τους. Βλέπετε η παγίδα για τον αυτοδιοικητικό είναι ότι κάποια στιγμή νομίζει ότι η δικιά του οπτική γωνία, το συμφέρον του, είναι και συμφέρον της κοινωνίας που υπηρετεί. Και νομίζει ότι συντάσσονται όλοι πίσω του.

Ένα άλλο σημείο τριβής είναι και ο εκλογικός νόμος. Γιατί θα πρέπει να καταργηθεί το 42%;

Δεν είμαι αντίθετος στη παραμονή ενός ποσοστού κάτω του 50% εφόσον όμως συνδυασθεί με περιορισμό των αρμοδιοτήτων του εκάστοτε Δημάρχου. Από τη στιγμή όμως που το θεσμικό πλαίσιο της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης παραμένει ως έχει, απαιτείται, κατά την γνώμη μου, ο Δήμαρχος των υπερεξουσιών του ισχύοντα Κώδικα να έχει εκφρασμένη στο πρόσωπό του την αποδοχή ή έστω την ανοχή της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος. Και ούτε θεωρώ κακό την σύγκλιση διαφορετικών παρατάξεων στον δεύτερο γύρο για να επιτευχθεί το 50%, γιατί τουλάχιστον θυμίζει στον κάθε Δήμαρχο πόσο εφήμερος είναι. Και ας επιτυγχάνεται και με συμβιβασμούς μερικές φορές.

Ερχόμενοι στα του δήμου μας, η παράταξη Πολίτες για την Αλλαγή ασκεί σκληρή κριτική στη δημοτική παράταξη για τον τρόπο άσκησης εξουσίας και κυρίως για τις νοοτροπίες που υπάρχουν. Ωστόσο όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις έδειξαν ότι είναι κάτι που αντιλαμβάνεστε μόνον εσείς καθώς η πλειοψηφία δίνει ψήφο εμπιστοσύνης.

Νομίζω ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει καταδειχθεί τόσο συγκροτημένα και αποδεδειγμένα η ανεπάρκεια πλέον της σημερινής δημοτικής αρχής και οι αγκυλώσεις και εξαρτήσεις της από συμφέροντα, οικονομικά και κοινωνικά. Επίσης θα συμφωνήσετε πιστεύω και εσείς ότι είναι και η πρώτη φορά που μια παράταξη της αντιπολίτευσης στο Δήμο Ξάνθης συνεχίζει, χωρίς παλινωδίες και αναζήτηση αρχηγού, την πορεία της προς μια αναμφισβήτητη εκλογική νίκη. Η λογική των ανατροπών και των αλλαγών που κρίνονται πια απαραίτητες σε όλη την ελληνική κοινωνία δεν μπορεί παρά να συμπαρασύρουν την μίζερη ψευτοδιαχείριση που ασκεί η σημερινή δημοτική αρχή.

Μιλάτε για μηχανισμούς και ανακύκλωση προσώπων που αναπαράγουν τα ίδια στερεότυπα. Ωστόσο είναι εύκολο να σπάσουν αυτοί οι μηχανισμοί στην πράξη;

Δεν είναι εύκολο, αλλά πλέον δεν είναι και δύσκολο. Αν δει κανείς τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα στο Δήμο Ξάνθης θα συνειδητοποιήσει ότι το μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος έχει γυρίσει την πλάτη στη παράταξη που διοικεί σήμερα τον Δήμο. Δύο γεγονότα τους διέσωσαν την τελευταία φορά. Τα ευπαθή κοινωνικά και μερικές φορές περιθωριοποιημένα στρώματα, που είναι ευάλωτα σε λογικές εύκολου επηρεασμού και εξαγοράς και η συνειδητή συμπεριφορά κάποιων πολιτικών προσώπων που για να διασώσουν τον εαυτό τους στηρίζουν δεκαετίες τώρα το σύστημα αυτό, γιατί και αυτό τους βοηθά. Έξω και πέρα από ιδεολογίες και πολιτικές προοπτικής. Το «βάστα με να σε βαστώ» τέλειωσε στο Δήμο Ξάνθης. Το βουνό ξαφνικά ψήλωσε και τα δεκανίκια δεν αρκούν να τους σώσουν.

Καμιά φορά οι πολίτες έχουν την αίσθηση ότι αναλώνεστε σε μικρά πράγματα, κατά τη διάρκεια άσκησης αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα όταν έρχονται τα μεγάλα ζητήματα στην επιφάνεια, παραδείγματος χάριν παιδικοί σταθμοί, να περνάνε σχεδόν απαρατήρητα. Είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο που ασκείτε αντιπολίτευση;

Είναι γεγονός πράγματι ότι μερικές φορές αναλωνόμαστε σε μικρά και καθημερινά αλλά δεν συμφωνώ ότι δεν αναδεικνύουμε και τα μεγάλα και σοβαρά. Η διαφορά η δική μας, της παράταξής μας, με την σημερινή πλειοψηφία του Δήμου είναι ότι έχουμε όραμα, έχουμε όνειρο, έχουμε στόχο να αναστρέψουμε την καθοδική πορεία της πόλης αυτής, χωρίς να παραβλέπουμε τις καθημερινές μικρές προτεραιότητες των δημοτών. Και αυτό νομίζω θα είναι το κλειδί της επιτυχίας μας. Η ανάδειξη των μεγάλων θεμάτων έχει πράγματι δυσκολία γιατί δυστυχώς ο απαράδεκτος τρόπος διοίκησης του Δήμου έχει δημιουργήσει την αίσθηση στους δημότες ότι τα κακώς κείμενα στον Δήμο Ξάνθης είναι αυτονόητα. Έτσι στο παράδειγμα των παιδικών σταθμών που αναφέρατε, δύσκολα ο κόσμος μπορεί να πιστέψει ότι με την σημερινή πλειοψηφία στο Δήμο Ξάνθης θα μπορούσε κάποιος χωρίς εξάρτηση να διορισθεί έστω και με δίμηνη σύμβαση ή ότι θα πάψουν οι εργαζόμενοι να είναι εξαρτημένοι σε εκλογικά συμφέροντα διοριζόμενοι νόμιμα και με διαφανείς διαδικασίες. Όταν λοιπόν εσύ αναδεικνύεις το θέμα και ζητάς νομιμότητα, ανακαλύπτουν όλοι ότι το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει και προσπαθούν να σου χρεώσουν την αδυναμία αυτή. Δεν πειράζει, εμείς θα εξασφαλίσουμε τον αυτονόητο συνδυασμό της νομιμότητας, της αξιοκρατίας και της σωστής λειτουργίας όλων των υπηρεσιών του Δήμου.

Ποιες είναι οι πρώτες παθογένειες, τόσο σε επίπεδο δήμου όσο και σε επίπεδο κοινωνίας, που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε;

Η παράταξη μας έχει κατ’ επανάληψη ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα πορευθεί με συγκεκριμένο τρόπο. Δημοσιότητα και διαφάνεια σε όλες τις πράξεις διοίκησης, τους διορισμούς, τις οικονομικές απολαβές των αιρετών, τη λήψη των σοβαρών αποφάσεων με συνεχή διαβούλευση, με δημόσιες συνεδριάσεις όλων των οργάνων και επιτροπών. Απεγκλωβισμός των υπηρεσιακών παραγόντων και όλων των εργαζομένων από την ανάγκη να είναι φορείς της αγωνίας επανεκλογής του εκάστοτε Δημάρχου και των συμβούλων της πλειοψηφίας. Διανομή των δαπανών του Δήμου σε όλους τους επαγγελματίες της Ξάνθης και όχι σε λίγους και εκλεκτούς. Εξοικονόμηση χρημάτων με το σταμάτημα των απευθείας αναθέσεων και του σπασίματος των έργων σε μικρά χρηματικά ποσά για να δίνονται κατά το δοκούν. Άμεση κατασκευή χώρων στάθμευσης σε συνεργασία με ιδιώτες επιχειρηματίες και προσαρμογή σε αυτούς της κυκλοφοριακής αγωγής για επίλυση του κυκλοφοριακού. Κλείσιμο της ΕΑΠΑΞ και αναμόρφωση του συστήματος συλλογής των απορριμμάτων για να καθαρίσει η πόλη. Απόδοση των κοινόχρηστων χώρων στους δημότες από τους αυθαίρετους κατέχοντες και είσπραξη τελών από τους νόμιμα κατέχοντες και τέλος κατάθεση στους δημότες του συνολικού οράματος για την Ξάνθη του αύριο από τις πρώτες μέρες που θα αναλάβουμε τις τύχες της πόλης, με συγκεκριμένες ενέργειες στις επιμέρους προτεραιότητες, όπως αυτές θα έχουν προσδιορισθεί στην προεκλογική περίοδο. Να οι πρώτες προτεραιότητες, να η διαφορά μας από το χθες.

Ποιο είναι το μοντέλο διακυβέρνησης που εσείς αντιπροτείνετε και γιατί θα πρέπει οι πολίτες αυτή τη φορά να κάνουν την τομή;

Συμμετοχή του δημότη σε όλες τις επιτροπές και τα διοικητικά συμβούλια. Κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους των φορέων της πόλης. Ουσιαστική συνεργασία με το συμβούλιο νέων. Δημιουργία μόνιμων εκπροσώπων σε αιρετή περιφέρεια, κεντρική διοίκηση και Βρυξέλλες για άμεση ενημέρωση και προώθηση των θεμάτων του Δήμου. Επιστημονικοί σύμβουλοι με γνώση και άποψη και όχι θέσεις - άσυλα για πολιτικούς φίλους. Να οι προκλήσεις που οι σημερινοί διοικούντες, που «όλα τα ξέρουν» και τίποτα δεν γνωρίζουν, δεν μπορούν να κατανοήσουν. Κάποτε οι πολίτες θα πρέπει να πάψουν να εκλέγουν αδελφούληδες που ρουσφετολογούν από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας και να επιλέγουν αυτούς που θέλουν να δώσουν και όχι να πάρουν, δημοτικούς συμβούλους που έχουν άποψη και όχι κέρινα ομοιώματα.

Και μιας και μιλάμε για τους πολίτες. Η δημοτική αρχή βρίσκεται στην εξουσία από το 1974 και μετά, αλλάζοντας απλώς πρόσωπα. Όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργηθεί μία σχέση εξάρτησης και όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοούμε με αυτό. Σε αυτήν τη συγκυρία, με τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα και τα προβλήματα ανεργίας, μπορεί να σπάσει;

Βέβαια, για έναν απλό και σπουδαίο λόγο. Η ρουσφετολογική εξάρτηση και η επιλεκτική χρηματοδότηση, στο όνομα και από τα ταμεία του Δήμου, επιχειρήσεων συμφερόντων αιρετών ή φίλων αιρετών, δημιουργεί λίγους ευνοημένους και πολλούς δυσαρεστημένους. Κάποτε αυτό οι δημότες το ανέχονταν. Τώρα σε περίοδο έντονης κρίσης τους εξοργίζει. Η λύση δεν είναι να μοιράζεις ρουσφετολογικά σε «οικείους» λίγα. Ο κόσμος θα επιλέξει την δημοτική αρχή που θα βάλει σε τροχιά ανάπτυξης τον Δήμο. Που θα δημιουργήσει συνθήκες αύξησης των θέσεων εργασίας και των συναλλαγών, με έναν Δήμο μηχανοδηγό στην πορεία της ανάκαμψης. Δεν ψάχνει πλέον ο πολίτης τον λιγότερο μίζερο. Βλέπει με ελπίδα τον καλύτερο οραματιστή και τον πρακτικότερο δημιουργό. Γι’ αυτό και το χθες, με την έννοια της στείρας συντήρησης, τελειώνει για την Ξάνθη.

Το τοπικό ΠΑΣΟΚ έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη στήριξή του στο πρόσωπο του κυρίου Πούλιου. Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει και το βαθύ ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί να χαράξει άλλη πορεία. Αυτό αντιπαλεύεται;

Δεν υπάρχει οποιοδήποτε ΠΑΣΟΚ, ρηχό ή βαθύ, στενό η φαρδύ, δώστε όποιον χαρακτηρισμό θέλετε, που να μπορεί πλέον να ανεχθεί την σημερινή κατάσταση στο Δήμο Ξάνθης, που να επιλέξει διαδικασίες που θα ανατρέψουν την πορεία προς τη νίκη μας τον Νοέμβρη του 2010. Όποιος προσπαθήσει να το κάνει, ελπίζοντας να εκβιάσει καταστάσεις, ξένες προς την τοπική αυτοδιοίκηση ή να εξυπηρετήσει την προσωπική του αγωνία για ρόλο και να εξοφλήσει ανειλημμένες υποχρεώσεις προς την σημερινή ηγεσία του Δήμου, απλά θα εκτεθεί και πανηγυρικά, γιατί στην συνείδηση των Ξανθιωτών θα έχει ήδη εκτεθεί. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις θα τον προσπεράσουν. Το σενάριο «αλλάζουμε παραμονές εκλογών αρχηγό» για να αναζωογονήσουμε την υφιστάμενη κατάσταση έχει χρεοκοπήσει οριστικά.

Κλείνοντας είναι η πρώτη φορά που η εκλογική αναμέτρηση δείχνει πως θα έχει ενδιαφέρον. Ποια είναι τα λάθη που πιστεύετε ότι πρέπει να αποφύγετε στην πορεία προς τις κάλπες και πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί ο προεκλογικός λόγος; Καταγγελτικός ή επί των προγραμματικών θέσεων. Και το ρωτάω αυτό γιατί ο τρόπος που θα πολιτευθείτε είναι ίσως και δείγμα γραφής άσκησης της εξουσίας.

Οι δημότες της Ξάνθης έχουν πλέον πεισθεί ότι ο συνδυασμός του κ.Στυλιανίδη, με οποιονδήποτε αρχηγό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίσει να διοικεί τον Δήμο Ξάνθης. Έχει επίσης πεισθεί ότι μόνον η δική μας δημοτική κίνηση, διευρυμένη από στελέχη όλων των πολιτικών χώρων που δεν ανέχονται την σημερινή κατάσταση, ενεργούς πολίτες, αποτελεί αξιόπιστη πρόταση χρηστής διοίκησης. Το επόμενο χρονικό διάστημα ο ρόλος μας πρέπει να είναι πως θα κάνουμε κοινωνό του οράματός μας τον κάθε δημότη, πως θα τον καταστήσουμε συνταξιδιώτη στην πορεία να ξαναβρεί ο Δήμος Ξάνθης και οι Ξανθιώτες την χαμένη ομορφιά του παρελθόντος σε ένα δημιουργικό αύριο. Άρα πλέον θέση σε δημόσια θέα ακόμη και της παραμικρής λεπτομέρειας του προγράμματός μας και δέσμευση υλοποίησης του σε συγκεκριμένες προθεσμίες. Καθαρό συμβόλαιο χωρίς ψιλά γράμματα και ασάφειες. Και δέσμευση για ρήξεις, μικρές και μεγάλες, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε πολιτικό κόστος.

Μ. Κώστογλου
Ορειβασία και αναρρίχηση:
Ένας διαφορετικός τρόπος ζωής που συμπληρώνει τα 30 χρόνια στην πόλη μας
Οι λόγοι που ανεβαίνουν οι άνθρωποι στα βουνά είναι πολλοί. Στην αρχαιότητα, αλλά και στους επόμενους αιώνες, ανέβαιναν για να καλύπτουν βασικές βιοτικές τους ανάγκες. Σήμερα όμως υπάρχει και μία κατηγορία ανθρώπων, οι ορειβάτες, που ανεβαίνει στα βουνά για άλλους λόγους, τελείως διαφορετικούς. Οι ορειβάτες ανεβαίνουν στα βουνά από ευχαρίστηση, από διάθεση εξερεύνησης ή κατάκτησης, από την έλξη των δυσκολιών και την έντονη επιθυμία να τις υπερνικήσουν, από περιέργεια, για σωματική άσκηση, για πνευματική ξεκούραση ή απλά επειδή η ορειβασία είναι για αυτούς τρόπος ζωής.
Η ορειβασία είναι πάρα πολλά πράγματα, είναι άθλημα, είναι διασκέδαση, γνώση, εκπαίδευση, είναι τέχνη και διδάσκεται. Χωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες, στην ορειβασία των βουνών - βράχων υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες (mountainee-ring) και στο indoor άθλημα σκαρφαλώματος (climbing), ειδικά διαμορφωμένων τοίχων μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους για το άθλημα σκεπαστούς χώρους, όπου τηρούνται ειδικοί κανονισμοί ασφαλείας και που συνήθως είναι ιδιωτικοί. Στην ορειβασία μπορούν να συμμετάσχουν οι πάντες, από τους μικρούς μέχρι και τους μεγαλύτερους, ανάλογα το βαθμό δυσκολίας.
Προωθώντας αυτόν τον τρόπο ζωής και έχοντας ως στόχο την εξέλιξη της ορειβασίας στην περιοχή μας, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας και σύμφωνα με τα μέλη του, η χρονιά αυτή θα είναι ξεχωριστή.
Ο σύλλογος έχει 250 μέλη περίπου, από τα οποία τα 80 είναι ενεργά και ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης.
Ο σύλλογος ασχολείται με όλες τις μορφές ορειβασίας από την απλή ορεινή πεζοπορία έως τις μεγάλες κορυφές ανάβασης και την αγωνιστική αναρρίχηση. Μάλιστα διαθέτει χώρο προπόνησης και αναρριχητικές πίστες όπου καθημερινά συγκεντρώνονται αναρριχητές ακόμη και από τις γειτονικές πόλεις για να προπονηθούν. Τα μαθήματα αναρρίχησης είναι δωρεάν και υπάρχουν μέλη του συλλόγου, έμπειροι αναρριχητές, που εκπαιδεύουν τους ενδιαφερόμενους. Μάλιστα αν και ο βαθμός δυσκολίας του αναρριχητηρίου που διαθέτει ο σύλλογος είναι μεγάλος, δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού αφού λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας και το ύψος δεν ξεπερνά τα 2 μέτρα. Ακόμη και σε μια πραγματική αναρρίχηση, πάντως, ο κίνδυνος είναι μικρός αφού πλέον τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας είναι τόσο εξειδικευμένα και ασφαλή που είναι πλέον πάρα πολύ σπάνια τα περιστατικά ατυχήματος.
Ο σύλλογος βγάζει κάθε χρόνο το ετήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που εμπεριέχει πορείες με διάφορες κλίμακες δυσκολίας, οι οποίες μπορεί να είναι ημερήσιες, που συνήθως γίνονται τις Κυριακές ή τριήμερες που γίνονται από Παρασκευή έως Κυριακή. Παράλληλα όμως υπάρχουν και οι πορείες που γίνονται κάθε Τετάρτη από το Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο, που είναι εύκολες διαδρομές, διάρκειας δύο περίπου ωρών. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχει εκδοθεί όλο το πρόγραμμα για το 2010 που θα εμπεριέχει πολλές δράσεις με διάφορες κλίμακες δυσκολίας που θα μπορούν να ακολουθηθούν από ένα πιο ευρύ κοινό.
Μια άλλη δραστηριότητα του Ορειβατικού Συλλόγου είναι η χάραξη των μονοπατιών. Μέσα στο νομό Ξάνθης υπάρχει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο από μονοπάτια το οποίο συνεχώς επεκτείνεται. Τα παλαιότερα μονοπάτια βελτιώνονται συνεχώς ώστε η πεζοπορία να γίνεται με ασφάλεια και χωρίς να διατρέχει κάποιος τον κίνδυνο να χαθεί μέσα στο βουνό. Φέτος ο σύλλογος έχει θέσει ως στόχο να οριοθετήσει 5 καινούργια μονοπάτια που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη φάση της σηματοδότησης και του καθαρισμού, ώστε να γίνουν προσβάσιμα από όλους τους ενδιαφερόμενους.
Τέλος, το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου στο Λειβαδίτη αποτελεί μια ακόμη σημαντική δραστηριότητα του συλλόγου. Η επισκεψιμότητά του είναι μεγάλη και σύμφωνα με τους ίδιους τους επισκέπτες αποτελεί το καλύτερο καταφύγιο στην Ελλάδα.
«Ο σκοπός των ορειβατικών συλλόγων είναι ένα δίπτυχο. Και να αγαπήσουμε το βουνό, να αγαπήσουμε και να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον και βέβαια την άθληση», τονίζει ο κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης πρόεδρος Ορειβατικού συλλόγου Ξάνθης.
Είτε ως άθληση είτε ως μέσο για να αγαπήσει κάποιος το φυσικό περιβάλλον, το σίγουρο είναι πως η ορειβασία αποτελεί έναν… διαφορετικό τρόπο ζωής.
Η ενημέρωση και η πρόληψη είναι θέμα όλων μας

Το Κέντρο πρόληψης κατά των ναρκωτικών, εφαρμόζοντας προγράμματα που απευθύνονται στους νέους, στοχεύει να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή τους και να τους βοηθήσει να αναπτύξουν τις αντιστάσεις και ικανότητες εκείνες που θα τους μάθουν να αποφασίζουν συνειδητά και υπεύθυνα. Αναλαμβάνει επίσης να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η προσπάθεια αυτή μπορεί να έχει αποτελέσματα εφόσον εξασφαλιστεί η εμπλοκή της οικογένειας, του σχολείου και άλλων φορέων της τοπικής κοινωνίας, που αποτελούν το φυσικό περιβάλλον των νέων και μπορούν να τους στηρίξουν ουσιαστικά.
Πολλοί είναι όμως και αυτοί που επισκέπτονται το κέντρο προκειμένου να ενημερωθούν ή ακόμη και να αντιμετωπίσουν κάθε είδους πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Οι περισσότεροι όμως είναι κυρίως γονείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αναφορικά με τη σχέση τους με τα έφηβα παιδιά τους.

Παγώνα Διούδη
«Υπάρχουν άτομα που έρχονται γιατί θέλουν να ενημερωθούν για το πού μπορούν να απευθυνθούν ώστε να θεραπευτούν, υπάρχουν επίσης και άλλα άτομα που μπορεί να μας προσεγγίσουν γιατί κάποιο συγγενικό ή κάποιο φιλικό τους πρόσωπο έχει σχέση με κάποια εξαρτησιογόνα ουσία ή με κάποια μορφή εξάρτησης και θέλουνε να τους κατευθύνουμε σε κάποιον φορέα που θα μπορούσε να τους βοηθήσει, αλλά κυρίως τα άτομα που έρχονται στις ατομικές συναντήσεις είναι γονείς που μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα στην επικοινωνία με τα έφηβα παιδιά τους που από μόνη της αυτή η ηλικία είναι περίοδος διάφορων ψυχοσωματικών και ορμονικών αλλαγών και ίσως πολλές φορές δημιουργεί και ένα θέμα ως προς την επικοινωνία γονέων και παιδιών.
Αυτοί λοιπόν οι γονείς έρχονται προκειμένου να μας συμβουλευτούν για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να θέσουν τα όρια στα παιδιά τους, για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους καλύτερα και γενικότερα για το πώς μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία των παιδιών τους, στεκάμενοι δίπλα τους πρώτα σαν γονείς και μετά σαν καθοδηγητές για τη μετέπειτα ζωή τους».

Η ενημέρωση τόσο των παιδιών όσο και των γονέων είναι κάτι παραπάνω από σημαντική, αφού με αυτόν τον τρόπο προλαμβάνεται κάθε είδους παραβατική συμπεριφορά, η οποία μπορεί να έχει αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία ενός ανθρώπου, αντανακλώντας φυσικά στην πορεία όλης του της ζωής.
Σε τέσσερις μόλις ημέρες μας αποχαιρετά ο πρώτος μήνας του 2010 και ο δεύτερος μήνας του χειμώνα. Αφού βέβαια αισθανθήκαμε το κρύο να τρυπάει το κορμί μας και την οικονομική κρίση το μυαλό και την ψυχή μας. Τα άδεια ταμεία του κράτους φαντάζουν ως κακή επιστημονική φαντασία ενώ τα έσοδα του Δημοσίου αιμορραγούν από όλες τις πλευρές. Επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων, αποδοχές βουλευτών και δικαστικών, νομαρχών και δημάρχων, αμοιβές αρχιτεκτόνων και μηχανικών, συμβόλαια ποδοσφαιριστών, υπερωρίες γιατρών και χορηγίες προς εθνικές ομάδες αποτελούν μόνο ορισμένες από τις περιπτώσεις που φορολογούνταν μέχρι και σήμερα αυτοτελώς με συντελεστές από 5% έως και 20%, προκαλώντας αιμορραγία στα έσοδα του Δημοσίου. Η νέα κυβέρνηση δεν ξέρει τι να πρωτομαζέψει και τι να μπαλώσει για να ανακάμψει η οικονομία της Ελλάδας μας που έχει πάρει τον κατήφορο και δεν λέει να σταματήσει. Φρένο προσπαθούν να βάλουν σε ασυδοσίες και περίεργα επιδόματα που έκαναν κάποιους καρεκλάτους να πλουτίζουν περισσότερο και κάποιους σκαφτιάδες να φτωχαίνουν μέρα με τη μέρα. Γιατί οι σκαφτιάδες φορολογούνται κανονικά ενώ οι καρεκλάτοι όλο και κάποιο παραθυράκι θα ανακάλυπταν για να την γλιτώσουν.
Και η οικονομική κρίση έπληξε και τις ένοπλες δυνάμεις μας γιατί σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, από τούδε και στο εξής αποκλειστικά και μόνο πεζοπόρα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων θα συμμετέχουν στις παρελάσεις των εθνικών εορτών και επετείων. Όπως διευκρίνισε, η απόφαση αυτή ελήφθη τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για οικονομικούς λόγους. Θα υπάρξει μάλιστα γενικότερη αναδιοργάνωση και ανακατανομή των οικονομικών του ελληνικού στρατεύματος. Η χώρα μας σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές έχει το προνόμιο, να διαθέτει τους περισσότερους στρατηγούς σε αναλογία με τον πληθυσμό της μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Περικοπές και στα αυτοκίνητα για τη μεγαλύτερη μερίδα των αξιωματικών, καθώς μόνο οι ανώτατοι αξιωματικοί θα δικαιούνται στο μέλλον μετακινήσεις με αυτοκίνητα του στρατού. Μία ακόμη από τις δαπάνες που κρίνονται υπερβολικές για τις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι το επίδομα που δίνεται στους αξιωματικούς για να ράψουν τις στολές τους και ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες ευρώ για κάθε αξιωματικό. Για να τα βάλουμε κάτω και να προσθέσουμε αυτές τις μερικές εκατοντάδες ευρώ επί των τόσων αξιωματικών που διαθέτει ο στρατός μας και θα ανακαλύψουμε ποσά που δεν θα τα πιστεύουμε.
Συνολικά περικόπτονται κατά 6,6%, οι συνολικές δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με ιδιαίτερη έμφαση στις λειτουργικές δαπάνες οι οποίες περικόπτονται κατά 12,1%.
Οπότε στην επέτειο 25ης Μαρτίου ξεχάστε τα εφελίκια, τα τεράστια τανκ και τα αεροπλάνα να σκίζουν τον ουρανό της πόλης μας. Με σεμνότητα και σοβαρότητα οι στρατιώτες μας πεζοί θα μας πείσουν ότι και στρατό καλό έχουμε αλλά και ικανό εξοπλισμό που δεν χρειάζεται να τον δούμε για να πειστούμε για την προστασία που μας παρέχουν οι ένοπλες δυνάμεις του τόπου μας. Άλλωστε γιατί να χρεώνεται το κράτος για να μας αποδείξει τα αυταπόδεικτα;
Η πολυτέλεια και τα μεγάλα έξοδα δεν θα έχουν θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις, διαμηνύει η πολιτική ηγεσία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης έγινε έξαλλος, όταν σε πρόσφατη επίσκεψη σε στρατόπεδο του Έβρου διαπίστωσε, ότι χρήματα που προοριζόταν για παράθυρα θαλάμων, κατέληξαν στην ανέγερση ναού. Αλλά δεν καταλαβαίνω την έκπληξη και το θυμό του Κου Υπουργού αφού κάποιοι ιθύνοντες αποφάσισαν ότι η ανέγερση του ναού θα ήταν πιο εποικοδομητική από το να αλλάξουν τα παράθυρα των θαλάμων και να μην κρυώνουν οι φαντάροι μας στον Έβρο. Άλλωστε στον Έβρο, το βορειότερο σημείο της Ελλάδας, κάνει κρύο;
Βέβαια υπήρξαν και οι διαμαρτυρίες των εθνικοφρόνων για την αναδιάρθρωση και τις αλλαγές που εξαγγέλθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ με περισσή ειρωνεία δήλωσε ότι από έναν τόσο έξυπνο άνθρωπο, όπως είναι ο κ. Βενιζέλος, δεν περίμεναν να ακούσουν μια τέτοια δικαιολογία. Και υποστήριξε ο κ. Αϊβαλιώτης ότι θα ήταν πιο τίμιο εκ μέρους της Κυβέρνησης να έλεγαν ότι στα πλαίσια της αποεθνοποίησης πήραν αυτή την πρωτοβουλία. Και καταλήγοντας τόνισε ότι εν πάση περιπτώσει για λόγους ισορροπίας να καθιερώσουν την συμμετοχή στις παρελάσεις και αγημάτων λαθρομεταναστών.
Πόσο εύκολα άραγε και χωρίς δεύτερη σκέψη κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο λαός της Ελλάδας έχει μεγαλύτερη ανάγκη από χλιδάτες παρελάσεις και πολυτελείς και γεμάτες παράσημα στολές; Πόσο νοιάζει στον απλό πολίτη που καταβάλλει τα μέγιστα για να επιβιώσει, το αν θα παρελάσουν τανκ και μαχητικά F16 στα πλαίσια μίας εθνικής επετείου; Αν είναι να καλυτερεύσει έστω και στο ελάχιστο η ζωή του Έλληνα από τις περικοπές εξόδων και επίδειξης πλούτου και πολυτέλειας από τις Ένοπλες Δυνάμεις, καλά έκαναν και στένεψαν το ζωνάρι σε όλους αυτούς που χειρίζονται ανεξέλεγκτα κονδύλια που προέρχονται από τον τίμιο ιδρώτα του Έλληνα πολίτη. Και να αναλογιστούν ότι η αίσθηση της ασφάλειας δεν παρέχεται με προνόμια και πολυτέλειες αλλά με υπευθυνότητα και αξιοκρατία. Όσο για τα αγήματα των λαθρομεταναστών, δεν θα το σχολιάσω, γιατί θα παρεκτραπώ σίγουρα και δεν θέλω. Μόνο μία απορία θα εκφράσω…. Όλοι αυτοί οι εθνικόφρονες που κρατούν ψηλά τώρα την σημαία του κράτους και διαριγνύουν τα ιμάτιά τους για τις περικοπές στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπηρέτησαν κανονικά την μαμά πατρίδα; Ήταν σε κάποιο απομακρυσμένο φυλάκιο του Έβρου ή μήπως σε ένα ζεστό γραφείο διοικητικής υποστήριξης;

Μπορείς να καταλάβεις την ποιότητα ενός ανθρώπου αν παρατηρήσεις πως συμπεριφέρεται σε αυτούς που δεν έχουν τίποτα να του προσφέρουν !
Οδυνηρή ισοπαλία (1-1) της Skoda Ξάνθης στην Κομοτηνή με τον Πανθρακικό
Μπορεί ο Πανθρακικός να ήταν αδιάφορος αφού γνωρίζει ότι τη νέα χρονιά θα αγωνίζεται στη Β΄εθνική, ωστόσο δε χαρίστηκε. Οι παίκτες του Παύλου Δερμιτζάκη κατάφεραν να πάρουν τον ένα βαθμό (1-1) κόντρα στην Ξάνθη, βάζοντας το συγκρότημα του Γιάννη Ματζουράκη σε προβληματισμό, αφού η νίκη σε αυτό το παιχνίδι ήταν επιβεβλημένη, καθώς η ομάδα ύστερα από αυτό το αποτέλεσμα έμεινε κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού.
ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Το κίνητρο που είχε η Skoda Ξάνθη πριν τον αγώνα, αγωνιζόμενη για την επιβίωση, φάνηκε στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης όταν και μπήκε στον αγωνιστικό χώρο πιο δυνατά από τον Πανθρακικό, που έπαιξε κυρίως για το γόητρο.
Οι φιλοξενούμενοι πήραν τον έλεγχο του αγώνα δημιουργώντας περισσότερες επικίνδυνες στιγμές στα καρέ του Ρόκα. Λίγο πριν την εκπνοή μάλιστα και συγκεκριμένα στο 37', κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ, όταν μετά από σέντρα του Κιντάνα, ο Στρμπα εκμεταλλεύτηκε την αμυντική αδράνεια και με κοντινό πλασέ έκανε το 1-0.
Στο δεύτερο μέρος ο Πανθρακικός μεταμορφώθηκε. Ανάγκασε τη Skoda Ξάνθη να οπισθοχωρήσει προκειμένου να διαφυλάξει το προβάδισμα και απείλησε αρκετές φορές τον Γκσμπούρνινγκ με ισοφάριση.
Στο 71' ο νεοεισελθών Παπουλής σημάδεψε μετά από εκτέλεση φάουλ το αριστερό δοκάρι της εστίας του γκολκίπερ της Skoda Ξάνθης, όμως ό,τι δεν κατάφερε στη φάση αυτή, το έκανε πράξη λίγη ώρα αργότερα. Συγκεκριμένα στο 82', μετά από σουτ του Μπέλεκ, ο Γκσμπούρνινγκ δεν απομάκρυνε όπως θα έπρεπε, με τον Παπουλή να παίρνει το ριμπάουντ και από κοντά να φέρνει τον αγώνα στα ίσα.
Για ακόμη μια φορά η Skoda Ξάνθη παρουσιάστηκε κατώτερη των προσδοκιών σε ένα εκτός έδρας ματς. Αν και προηγήθηκαν, έπαιξαν απέναντι στους ουραγούς σαν μικρή ομάδα, καθώς κλείστηκαν πίσω για να διαφυλάξουν το σκορ και στο τέλος το πλήρωσαν ακριβά με την ισοφάριση.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
Το Θρακιώτικο ντέρμπι διηύθυναν ο Αθηναίος Κώστας Παπασταμάτης με βοηθούς τους Μποζατζίδη (Μακεδονίας) - Παπαχαραλάμπους (Αθηνών). Κιτρίνισε τους Φαγιάρδο, Λέο, Ρομπέρ, Ρόκα και Κωστούλα, Στρμπα, Σουάνη.
ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ (Παύλος Δερμιτζάκης): Ρόκα, Αργυρίου, Σακελλαρίου, Ματεντζίδης, Κασάρ (51' Ιασωνίδης), Λόπεζ, Άλβεζ, Φαγιάρδο (64' Παπουλής), Μπερτράντ, Καζάκης (77' Αρσενίεβιτς), Μπέλεκ
SKODA ΞΑΝΘΗ (Γιάννης Ματζουράκης): Γκσπούρνινγκ, Παπαδημητρίου (74' Ριζογιάννης), Τζάγκι, Σταθάκης, Κωστούλας, Βάλλας, Κιντάνα (88' Λέιτε), Πόι, Μπούγκα (69' Σουάνης), Έλινγκτον, Στρμπα
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο Παύλος Δερμιτζάκης αφού απέδωσε τα εύσημα στους ποδοσφαιριστές του για την προσπάθεια που κατέβαλλαν, επικεντρώθηκε στις χαμένες ευκαιρίες του δευτέρου ημιχρόνου, στην τύχη που έλειψε ακόμα μια φορά και στο νεαρό Μπέλεκ που κέρδισε τις εντυπώσεις με τα προβλήματα που δημιούργησε στην άμυνα της Skoda Ξάνθης. Από μέρους του ο Γιάννης Ματζουράκης απέδωσε την απώλεια των δύο βαθμών στη νευρικότητα που παρουσίασε η ομάδα του, ενώ παραδέχτηκε πως ο Πανθρακικός ήταν καλύτερος εντός αγωνιστικού χώρου στο σύνολο του αγώνα.
Ματζουράκης: «Κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες έγινε ένα παιχνίδι γεμάτο δύναμη και πάθος. Φεύγουμε από την Κομοτηνή με βαθμολογικές απώλειες, οι οποίες προήλθαν λόγω της νευρικότητάς μας. Είχαμε νεύρα και τα πληρώσαμε. Μας έλλειπε η τελική πάσα και δε χειριστήκαμε σωστά την υπεροχή μας στο πρώτο ημίχρονο. Ο αντίπαλος ήταν καλύτερος».
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
Αήττητη παραμένει η Skoda Ξάνθη στις τέσσερις αναμετρήσεις των δύο ομάδων στη SuperLeague. Χαρακτηριστικό ότι έχει δύο νίκες στην Ξάνθη και δύο ισοπαλίες στα Πηγάδια. Τα γκολ είναι 3-1 τα οποία έχει πετύχει στο πρώτο ημίχρονο, ενώ του Πανθρακικού ήταν το πρώτο. Ο Στρμπα πέτυχε και τα δύο φετινά γκολ της ξανθιώτικης ομάδας ενώ το άλλο ο Πόι.
ΣΤΟΥΣ «8» Η SKODA Ξάνθη
Η Skoda Ξάνθη προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, μετά τη νίκη που πέτυχε στο γήπεδό της επί του Ολυμπιακού Βόλου με 2-0. Τα γκολ της ακριτικής ομάδας σημείωσαν οι Μαρσελίνιο στο 25' και Μπούγκα στο 82', ενώ στο 85' οι νικητές «έχασαν» με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Στίγκα.
Ύστερα από ένα ανούσιο εικοσάλεπτο, η Skoda Ξάνθη άνοιξε το σκορ στο 25' με ωραία προσπάθεια του Μαρσελίνιο, ο οποίος από θέση μέσα αριστερά έστειλε με δυνατό σουτ την μπάλα στα δίχτυα του Κολίτσι. Οι φιλοξενούμενοι, πάντως, λίγο έλειψε να ισοφαρίσουν στο 27' με τον Μάρτινς, όταν το σουτ που επιχείρησε ο παίκτης της βολιώτικης ομάδας έφυγε δίπλα από το αριστερό δοκάρι της Skoda Ξάνθης.
Στο β' ημίχρονο οι φιλοξενούμενοι ήταν καλύτεροι και έχασαν ευκαιρίες για να ισοφαρίσουν. Στο 65' ακυρώθηκε γκολ του Πλιάγκα, ως οφσάιντ του σκόρερ μετά το σουτ του Μάρτινς και την απόκρουση του Λυμπερόπουλου, ενώ στο 70' η κεφαλιά του Κόρμπου έστειλε την μπάλα στο δοκάρι της Skoda Ξάνθης. Τελικά, οι γηπεδούχοι «κλείδωσαν» τη νίκη στο 82' με τον Μπούγκα, που μετά την κεφαλιά - πάσα του Σουάνη, σκόραρε με δυνατό σουτ.
SKODA ΞΑΝΘΗ (Γιάννης Μαντζουράκης): Λυμπερόπουλος, Ριζογιάννης, Φλίσκας, Κωστούλας, Τζιωρτζιόπουλος, Στίνγκα, Μαρσελίνιο (61' Μπούγκα), Έλινγκτον, Σουάνης, Σταθάκης, Λουτσιάνο (67' Στρμπα).
ΒΑΤΗ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΠΟ οι κληρώσεις για τη συνέχεια του κυπέλλου Ελλάδος. Η Skoda Ξάνθη που έχει ως όνειρο εδώ και χρόνια την παρουσία σε έναν τελικό θα αντιμετωπίσει στην προημιτελική φάση τον Άρη και θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την έδρα της, όπου και φέτος στο πρωτάθλημα αποτελεί τη μεγάλη της δύναμη, ενώ σε περίπτωση πρόκρισης στα ημιτελικά θα υποδεχθεί στα Πηγάδια το νικητή της συνάντησης Καβάλας – Πανιωνίου.
Αισιόδοξος για πρόκριση της Skoda Ξάνθης επί του Άρη στα ημιτελικά του Κυπέλλου παρουσιάστηκε ο Γιώργος Κασναφέρης.
Ο τιμ μάνατζερ, σχολιάζοντας την κλήρωση με δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ, είπε: «Ο θεσμός του κυπέλλου αποτελεί για τη Skoda Ξάνθη το βασικό της στόχο. Σίγουρα ο Άρης είναι μια από τις πιο δυνατές ομάδες του πρωταθλήματος αλλά αν υπολογίσουμε ότι ο αγώνας γίνεται στην Ξάνθη και η ομάδα μας τον τελευταίο καιρό επιστρέφει στο δρόμο των επιτυχιών, μας δημιουργεί προσδοκίες για τη συνέχιση στο θεσμό του κυπέλλου».
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Στην προημιτελική φάση οι αγώνες είναι μονοί. Εάν δεν υπάρξει νικητής στο πρώτο παιχνίδι, τότε θα πραγματοποιηθεί δεύτερο παιχνίδι στην έδρα του φιλοξενούμενου. Στην ημιτελική φάση οι αγώνες είναι διπλοί.
Οι ημερομηνίες που θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις των δύο φάσεων του θεσμού θα ανακοινωθούν επίσημα τις επόμενες ημέρες από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι αγώνες για τα προημιτελικά θα διεξαχθούν στις 2 και 3 Φεβρουαρίου. Εάν χρειαστούν δεύτεροι αγώνες, αυτοί θα γίνουν στις 10 και 11 Φεβρουαρίου.
Ο τελικός θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ. Στην περίπτωση που σε αυτόν περάσουν οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ, Άρης), τότε, ενδέχεται να αλλάξει η έδρα του.
ΤΟΝ «ΕΔΕΣΕ» ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2014
Η διοίκηση της Skoda Ξάνθης, έριξε φως στο μυστήριο που δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα με την ανακοίνωση της ΕΠΟ για λύση του συμβολαίου του Μαρσελίνιο με τη Skoda Ξάνθη. Αυτό έγινε προκειμένου να μπορέσει να... επεκταθεί η συνεργασία των δύο πλευρών μέχρι το 2014.
ΧΩΡΙΣ ΘΕΑΤΕΣ ΟΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ
Με αφορμή τα επεισόδια και τη βία στα γήπεδα η Skoda Ξάνθη ανακοίνωσε ότι πλέον θα δίνει εισιτήρια μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη της. Αποκλείονται οι φίλαθλοι των φιλοξενούμενων ομάδων, ενώ δε θα ανοίγουν τα εκδοτήρια.
Ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι τους αγώνες της Skoda Ξάνθης θα παρακολουθούν από εδώ και στο εξής μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη της ομάδας, εξέδωσε η ακριτική ΠΑΕ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Μετά τα όσα έλαβαν χώρα στην αγωνιστική που πέρασε, που αφορούν στο γενικότερο φαινόμενο της βίας στα γήπεδα και την μετακίνηση των οργανωμένων οπαδών και μετά τις εξαγγελίες της πολιτείας, η ΠΑΕ Skoda Ξάνθη, ως το τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου
1. Δεν θα διαθέσει εισιτήρια σε φιλάθλους των φιλοξενούμενων ομάδων.
2. Δεν θα διαθέτει από τα εκδοτήρια του γηπέδου της κανένα εισιτήριο.
3. Τους αγώνες της Skoda Ξάνθη, μέχρι το τέλος της περιόδου, θα τους παρακολουθούν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη της ομάδας μας και μόνον αυτοί.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ οι αρχηγοί της ομάδας εκ μέρους όλων των συμπαικτών τους ευχαριστούν τους φιλάθλους της ομάδας μας για την στήριξη τους στον αγώνα με τον Πανθρακιικό. Δυστυχώς τους στεναχωρήσαμε με την απόδοση μας στο δεύτερο ημίχρονο και με το αποτέλεσμα που φέραμε. Θέλουμε, να τους δώσουμε την υπόσχεση μας, πως θα δώσουμε το καλύτερο εαυτό μας για να φέρουμε επιτυχίες στην ομάδα και χαρά στους φιλάθλους μας με αρχή το επόμενο παιχνίδι με τον Άρη.»
Επόμενη μέρα
Απογευματινή προπόνηση περιελάμβανε η επόμενη μέρα του αγώνα με τον Πανθρακικό. Πριν την έναρξη η τεχνική ηγεσία και οι ποδοσφαιριστές ανέλυσαν τον χθεσινό αγώνα και επικεντρώθηκαν στα σημεία που έφεραν το αρνητικό αποτέλεσμα. Τελειώνοντας, ο κύριος Μαντζουράκης τόνισε ότι από σήμερα η ομάδα κοιτάει το επόμενο παιχνίδι και ο μοναδικός στόχος είναι η νίκη ώστε να γυρίσει στις επιτυχίες.
Κατά την διάρκεια της προπόνησης οι ποδοσφαιριστές που αγωνίσθηκαν ακολούθησαν πρόγραμμα αποκατάστασης ενώ οι υπόλοιποι ακολούθησαν πρόγραμμα για βελτίωση της κυκλοφορίας.
Το πρόγραμμα προπόνησης δεν ακολούθησαν οι Παπαδημητρίου και Μπούγκα οι οποίοι έκαναν θεραπεία λόγω ενοχλήσεων που είχαν από το χθεσινό αγώνα.
Στα ευχάριστα είναι ότι ο Ζίεντσουκ ανεβάζει ρυθμούς και αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να λάβει κανονικά μέρος στις προπονήσεις.
Στις κάρτες ο Κωστούλας συμπλήρωσε τις 4 και αποφασίστηκε να μην αγωνιστεί στο εκτός έδρας αγώνα με την ΑΕΚ.
ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ
Λύση στο πρόβλημα της μεσο-επιθετικής τους γραμμής φαίνεται πως συνεχίζουν να αναζητούν οι διοικούντες τη Skoda Ξάνθη, με τον Γιακούμπου Άλφα να βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες μία ανάσα από τα Πηγάδια. Ο 19χρονος μέσος της Χέλσινμποργκ, που έχει αγωνιστεί και σε όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες της Νιγηρίας, αναμένεται τις επόμενες μέρες στη Ξάνθη, αφού προφορικά τα έχει βρει σε όλα με τη Skoda.
Σε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες αλλά με κοινή ώρα έναρξης την 17.00΄, θα πραγματοποιηθεί η προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδος. Όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα (25/01), το πρώτο παιχνίδι θα γίνει την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, ανάμεσα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τον ΠΑΟΚ. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί την επόμενη ημέρα με την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Καλλιθέα και θα ολοκληρωθεί στις 10 του ίδιου μήνα με τους αγώνες Skoda Ξάνθη – Άρης και Καβάλα – Πανιώνιος.
Με κατεβασμένα τα χέρια έχασε η Makro Ξάνθη 81-60 από τον Ηρακλή
Σίγουρα η αποστολή της Makro Ξάνθη στη Θεσσαλονίκη κόντρα στον πρωτοπόρο Ηρακλή ήταν δύσκολη και σε συνδυασμό με την απουσία του Καραγεωργίου που υπέστη διάστρεμμα στο φιλικό της Τετάρτης με την Ένωση Καβάλας, όμως σε καμία περίπτωση η ομάδα του Νεοκλή Λεμονίδη, δε δικαιολόγησε την παρουσία της στο Ιβανώφειο, με το 81-60 να αποτυπώνει την εικόνα του αγώνα.
Μία αναμέτρηση που στο πρώτο ημίχρονο έδινε τη δυνατότητα στους λίγους φίλους του μπάσκετ που είχαν δικαίωμα να παρακολουθήσουν τη συνάντηση, αφού διεξαγόταν κεκλεισμένων των Θυρών από τη γνωστή τιμωρία από τον πρώτο αγώνα κυπέλου με τον Παναθηναϊκό, ότι θα κρινόταν στις λεπτομέρειες. Κι αυτό γιατί η Makro Ξάνθη, δεν άφηνε τους παίκτες του Λευτέρη Κακιούση να ξεφύγουν στο σκορ, κρατώντας τους σε χαμηλά επίπεδα.
Στην επανάληψη και κυρίως στο πρώτο 10λεπτο, οι Ξανθιώτες δεν είχαν απαντήσεις στα εύκολα καλάθια των γηπεδούχων, με αποτέλεσμα η διαφορά να εκτοξευθεί γρήγορα στο -18 και κάπου εκεί η σεμνή τελετή να λάβει τέλος.
Πλέον ο αγώνας της Κυριακής με τους Ίκαρους Σερρών – αλλαγή ημέρας λόγω συναυλίας στο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ – αποκτά και πάλι χαρακτήρα τελικού, με τη νίκη να αποτελεί μονόδρομο αν θέλει να μην μπει σε περιπέτειες. Πάντως και το επόμενο παιχνίδι που είναι και πάλι στην Ξάνθη με τη Δάφνη μπορεί σε περίπτωση νίκης να φέρει την ισορροπία στην ομάδα αφού μέχρι τώρα έχει περισσότερους αγώνες μακριά από την Ξάνθη.
Διαιτητές ήταν οι κ.κ. Κατραχούρας - Τσούνας - Θωμόπουλος Β.
Τα 10λεπτα: 17-15, 37-30 (ημιχ), 58-40, 81-60 τελικό.
ΗΡΑΚΛΗΣ (Κακιούσης): Καστλ 14 (1), Ακεψιμαΐδης, Λάππας 6, Λαμπρόπουλος 11 (1), Καρασποστόλου 9 (3), Πέτροβιτς 15 (2), Τσαμάτος 17 (1), Μπούτσι 6 (1), Δέσπος 3
MAKRO ΞΑΝΘΗ (Λεμονίδης): Παναγιωτόπουλος 9, Χρήστου 7, Ιωακειμίδης 2, Κουκουράβας 2, Στεφανίδης 2, Γέλενιτς 17 (2), Αναγνωστόπουλος 10, Νησιώτης, Μασλαρινός 11 (2), Σπανός
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
Ο Λευτέρης Κακιούσης είχε παράπονα για τα πολλά λάθη των παικτών του σε φάσεις που θα έφερναν εύκολα καλάθια. «Θα μπορούσαμε να ξεφύγουμε πιο γρήγορα στο σκορ αν δεν κάναμε αυτά τα λάθη, που πιστεύω ότι ίσως γίνονται και λόγω κούρασης. Όταν όμως κάναμε αυτά που έπρεπε στην άμυνα, μπορέσαμε να ξεφύγουμε και να πάρουμε δίκαια τη νίκη», τόνισε. Παράπονα είχε όμως και από τη διαιτησία των Κατραχούρα (Κρήτης), Τσούνα (Αχαΐας), Θωμόπουλου (Χαλκιδικής), που ήταν μετριότατη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις ρέφερι έχασαν τον έλεγχο του αγώνα, που ήταν μεν δυνατός, αλλά όχι σε σημείο να δώσουν… πέντε τεχνικές ποινές – μία στον Κακιούση, δύο σε παίκτες του Ηρακλή και δύο στη Μakro Ξάνθη. Είτε γιατί υπήρχαν διαμαρτυρίες είτε γιατί υπήρχαν αψιμαχίες μεταξύ τους (μετά από μια αγκωνιά του Λαμπρόπουλου στον Αναγνωστόπουλο).
«Ο Ηρακλής μας τιμώρησε για τα πολλά μας λάθη και τις αργές μας επιστροφές. Δεχθήκαμε 8 αιφνιδιασμούς αν και ξέραμε ότι το κυνηγά αυτό το στιλ παιχνιδιού», σχολίασε ο Νεοκλής Λεμονίδης.
ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Πρεμιέρα των τηλεοπτικών μεταδόσεων είχαμε αυτή την αγωνιστική. Την Παρασκευή μεταδόθηκε η συνάντηση Δάφνης – Παγκρατίου, ενώ συναρπαστικό ήταν και το δεύτερο φετινό παιχνίδι της Α2, αυτό της Νήαρ Ηστ με το Ρέθυμνο, με την ομάδα του Τόλη Καρνέση να έχει τον πλήρη έλεγχο στην μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού, όμως στα τελευταία λεπτά χαλάρωσε και λίγο έλειψε να το... πληρώσει, αλλά στο τέλος πήρε τη νίκη χάρη στον Μίχαλο που έδειξε ψυχραιμία στα 7'' πριν από το φινάλε ευστοχώντας και στις δύο ελεύθερες βολές που εκτέλεσε, διαμορφώνοντας το 75-71. Στην Καλλιθέα, ο Ίκαρος/Έσπερος ήταν... καταιγιστικός για ένα ημίχρονο κόντρα στο Πέραμα, όμως οι φιλοξενούμενοι ανέκαμψαν στο δεύτερο μέρος και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί, οι γηπεδούχοι ήταν πιο ψύχραιμοι, με αποτέλεσμα να φτάσουν στην τελική επικράτηση με 99-93 (81-81 κα).
Στην Τρίπολη, έγινε η μεγάλη έκπληξη της αγωνιστικής, με τον Αμύντα να παίρνει τη βαρυσήμαντη νίκη κόντρα στον Αρκαδικό και πραγματοποίησε σημαντικό βήμα παραμονής στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία. Ο ΚΑΟΔ συνέχισε τις εκπληκτικές του εμφανίσεις, «δραπετεύοντας» με το «διπλό» από την έδρα του ΟΦΗ.
Στο Λαγκαδά, ο Ερμής άντεξε για ένα ημίχρονο κόντρα στην Ολυμπιάδα και οι Ίκαροι Σερρών πήραν νίκη... ανάσα επί του Αιγάλεω.
ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ
Την παραίτηση του από την τεχνική ηγεσία του Ερμή Λαγκαδά, υπέβαλε ο Γιώργος Σιγάλας, μετά τα τελευταία αρνητικά αποτελέσματα της ομάδας, με πιο πρόσφατο την εντός έδρας ήττα του Σαββάτου από την Ολυμπιάδα. Η παραίτηση όμως δεν έγινε αποδεκτή από την διοίκηση της ομάδας, η οποία συνεχίζει να εμπιστεύεται και να στηρίζει τον «Ράμπο», ενώ παρά τις δυσκολίες και τα γνωστά οικονομικά προβλήματα, προσπαθεί να είναι απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις της προς τους παίκτες.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΛΟΓΩ TV
Όπως ανακοίνωσε η ΕΟΚ, θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα των αγώνων της Α2, για τηλεοπτικούς λόγους. Φυσικά όλες γίνονται σε αγώνες του λεκανοπεδίου, χωρίς προς το παρόν να επηρεάζεται κάποιος αγώνας της Makro Ξάνθη.