Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Όχι στην εξόρυξη χρυσού με κυάνωση από τους κατοίκους της Θράκης
Τη νομιμοποίηση της εξόρυξης χρυσού με τη χρήση της διαδικασίας κυάνωσης, προβλέπει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη πριν λίγους μήνες, ανοίγοντας το δρόμο σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον κλάδο.
Σύμφωνα με την προαναφερόμενη ΚΥΑ και ιδιαίτερα με τα άρθρα 11, 13 και 14 νομιμοποιείται η χρήση του κυανίου κατά την παραγωγή χρυσού και η απόθεση των εξορυκτικών αποβλήτων που περιέχουν κυάνιο, μια άκρως τοξική ουσία, ή ενώσεις του σε κοιλότητες εκσκαφής και σε λίμνες διάθεσης αποβλήτων. Κάτι που δημιουργεί βεβαίως αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες με πολλούς να πιστεύουν πως αποτελεί μια μη βιώσιμη δράση που απορρίπτεται για εφαρμογή στη Θράκη.
Μάλιστα το θέμα αυτό απασχόλησε και ημερίδα του ΤΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πριν από δύο εβδομάδες, με θέμα “Ορυκτός πλούτος και τοπικές κοινωνίες”.
Αντικείμενο της ημερίδας ήταν οι εξορυκτικές δραστηριότητες που πολλές φορές είναι ιδιαίτερα ρυπογόνες και πώς αντιδρούν σε αυτές οι τοπικές κοινωνίες.
Με αυτή την έννοια, τρεις ήταν οι περιοχές της Ελλάδας που συζητήθηκαν έντονα, η Φωκίδα, η Χαλκιδική και η Θράκη.
Σύμφωνα με τον κ. Αργύρη Πλέσια, γραμματέα του ΤΕΕ Θράκης, «εμείς σαν τεχνικό επιμελητήριο διατυπώσαμε τη σταθερή μας άποψη πως οτιδήποτε και να γίνει εμείς έχουμε ένα μηχανισμό για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τις μελέτες, να δούμε τι ακριβώς προτείνουν οι εταιρίες και να γνωμοδοτήσουμε αντίστοιχα ώστε η τοπική κοινωνία να είναι ενημερωμένη και να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει, έχοντας γνώση του θέματος».
Επίσης κατά την ημερίδα ακούστηκε και η άποψη πως η εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημιά στο δημόσιο, αφού ο χαρακτηρισμός της διαδικασίας ως «αναπτυξιακή», σημαίνει πως ένα μεγάλο μέρος των λεγόμενων επενδυτικών κεφαλαίων θα είναι πρακτικά επιδότηση δημόσιου χρήματος. Όταν όμως κληθεί το δημόσιο να αποκαταστήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τότε το κόστος θα είναι δυσβάστακτο.Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και σχετική ερώτηση στο αρμόδιο υπουργείο, υπογραμμίζοντας πως οι προβλέψεις της παραπάνω ΚΥΑ δεν εντάσσονται σε ένα πρότυπο πράσινης ανάπτυξης αφού με αυτή τη μέθοδο παραγωγής χρυσού προκαλούνται μη αναστρέψιμες βλάβες στο ανάγλυφο της περιοχής εξόρυξης, καθώς και μόλυνση του εδάφους, των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της περιοχής.
Πανευρωπαϊκά αναπτύσσεται ένα κίνημα για την απαγόρευση της χρήσης κυανίου σε όλο το φάσμα των εξορυκτικών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων με πρόσφατο παράδειγμα τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας, αλλά και προηγούμενες αποφάσεις άλλων χωρών της Ευρώπης που απαγορεύουν όλες τις μεταλλουργικές διεργασίες που βασίζονται στο κυάνιο.
Το σίγουρο πάντως είναι πως εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι κάτοικοι, η τοπική αυτοδιοίκηση και επιστημονικοί φορείς της Θράκης δίνουν αγώνα προκειμένου να αποτρέψουν τη λειτουργία στην περιοχή τους βιομηχανίας παραγωγής χρυσού με κυάνωση των πετρωμάτων. Το τελευταίο διάστημα όμως, η αδειοδότηση από τη βουλγαρική κυβέρνηση βιομηχανίας παραγωγής χρυσού στην πόλη Kirdzali, η ΚΥΑ και η έγκριση της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, που επίσης χρησιμοποιεί τη μέθοδο με το κυάνιο, προκάλεσαν και πάλι αναστάτωση στους κατοίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου