Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Ορειβασία και αναρρίχηση:
Ένας διαφορετικός τρόπος ζωής που συμπληρώνει τα 30 χρόνια στην πόλη μας
Οι λόγοι που ανεβαίνουν οι άνθρωποι στα βουνά είναι πολλοί. Στην αρχαιότητα, αλλά και στους επόμενους αιώνες, ανέβαιναν για να καλύπτουν βασικές βιοτικές τους ανάγκες. Σήμερα όμως υπάρχει και μία κατηγορία ανθρώπων, οι ορειβάτες, που ανεβαίνει στα βουνά για άλλους λόγους, τελείως διαφορετικούς. Οι ορειβάτες ανεβαίνουν στα βουνά από ευχαρίστηση, από διάθεση εξερεύνησης ή κατάκτησης, από την έλξη των δυσκολιών και την έντονη επιθυμία να τις υπερνικήσουν, από περιέργεια, για σωματική άσκηση, για πνευματική ξεκούραση ή απλά επειδή η ορειβασία είναι για αυτούς τρόπος ζωής.
Η ορειβασία είναι πάρα πολλά πράγματα, είναι άθλημα, είναι διασκέδαση, γνώση, εκπαίδευση, είναι τέχνη και διδάσκεται. Χωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες, στην ορειβασία των βουνών - βράχων υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες (mountainee-ring) και στο indoor άθλημα σκαρφαλώματος (climbing), ειδικά διαμορφωμένων τοίχων μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους για το άθλημα σκεπαστούς χώρους, όπου τηρούνται ειδικοί κανονισμοί ασφαλείας και που συνήθως είναι ιδιωτικοί. Στην ορειβασία μπορούν να συμμετάσχουν οι πάντες, από τους μικρούς μέχρι και τους μεγαλύτερους, ανάλογα το βαθμό δυσκολίας.
Προωθώντας αυτόν τον τρόπο ζωής και έχοντας ως στόχο την εξέλιξη της ορειβασίας στην περιοχή μας, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας και σύμφωνα με τα μέλη του, η χρονιά αυτή θα είναι ξεχωριστή.
Ο σύλλογος έχει 250 μέλη περίπου, από τα οποία τα 80 είναι ενεργά και ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης.
Ο σύλλογος ασχολείται με όλες τις μορφές ορειβασίας από την απλή ορεινή πεζοπορία έως τις μεγάλες κορυφές ανάβασης και την αγωνιστική αναρρίχηση. Μάλιστα διαθέτει χώρο προπόνησης και αναρριχητικές πίστες όπου καθημερινά συγκεντρώνονται αναρριχητές ακόμη και από τις γειτονικές πόλεις για να προπονηθούν. Τα μαθήματα αναρρίχησης είναι δωρεάν και υπάρχουν μέλη του συλλόγου, έμπειροι αναρριχητές, που εκπαιδεύουν τους ενδιαφερόμενους. Μάλιστα αν και ο βαθμός δυσκολίας του αναρριχητηρίου που διαθέτει ο σύλλογος είναι μεγάλος, δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού αφού λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας και το ύψος δεν ξεπερνά τα 2 μέτρα. Ακόμη και σε μια πραγματική αναρρίχηση, πάντως, ο κίνδυνος είναι μικρός αφού πλέον τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας είναι τόσο εξειδικευμένα και ασφαλή που είναι πλέον πάρα πολύ σπάνια τα περιστατικά ατυχήματος.
Ο σύλλογος βγάζει κάθε χρόνο το ετήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που εμπεριέχει πορείες με διάφορες κλίμακες δυσκολίας, οι οποίες μπορεί να είναι ημερήσιες, που συνήθως γίνονται τις Κυριακές ή τριήμερες που γίνονται από Παρασκευή έως Κυριακή. Παράλληλα όμως υπάρχουν και οι πορείες που γίνονται κάθε Τετάρτη από το Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο, που είναι εύκολες διαδρομές, διάρκειας δύο περίπου ωρών. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχει εκδοθεί όλο το πρόγραμμα για το 2010 που θα εμπεριέχει πολλές δράσεις με διάφορες κλίμακες δυσκολίας που θα μπορούν να ακολουθηθούν από ένα πιο ευρύ κοινό.
Μια άλλη δραστηριότητα του Ορειβατικού Συλλόγου είναι η χάραξη των μονοπατιών. Μέσα στο νομό Ξάνθης υπάρχει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο από μονοπάτια το οποίο συνεχώς επεκτείνεται. Τα παλαιότερα μονοπάτια βελτιώνονται συνεχώς ώστε η πεζοπορία να γίνεται με ασφάλεια και χωρίς να διατρέχει κάποιος τον κίνδυνο να χαθεί μέσα στο βουνό. Φέτος ο σύλλογος έχει θέσει ως στόχο να οριοθετήσει 5 καινούργια μονοπάτια που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη φάση της σηματοδότησης και του καθαρισμού, ώστε να γίνουν προσβάσιμα από όλους τους ενδιαφερόμενους.
Τέλος, το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου στο Λειβαδίτη αποτελεί μια ακόμη σημαντική δραστηριότητα του συλλόγου. Η επισκεψιμότητά του είναι μεγάλη και σύμφωνα με τους ίδιους τους επισκέπτες αποτελεί το καλύτερο καταφύγιο στην Ελλάδα.
«Ο σκοπός των ορειβατικών συλλόγων είναι ένα δίπτυχο. Και να αγαπήσουμε το βουνό, να αγαπήσουμε και να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον και βέβαια την άθληση», τονίζει ο κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης πρόεδρος Ορειβατικού συλλόγου Ξάνθης.
Είτε ως άθληση είτε ως μέσο για να αγαπήσει κάποιος το φυσικό περιβάλλον, το σίγουρο είναι πως η ορειβασία αποτελεί έναν… διαφορετικό τρόπο ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου