Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Η ψηφιοποίηση, προϋπόθεση για τη χορήγηση των επιδοτήσεων
Μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2010 παρατείνεται η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων για τους Έλληνες αγρότες και κατ' επέκταση από το ίδιο διάστημα θα αρχίσει και η καταβολή των σχετικών αγροτικών ενισχύσεων στους δικαιούχους, σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωπαίας επιτρόπου για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Μάριαν Φίσερ Μπόελ.
Σύμφωνα με την κυρία Μπόελ τα αγροτεμάχια που δε θα έχουν έως τότε ψηφιοποιηθεί θα εξαιρεθούν από τυχόν πληρωμές για το έτος 2009.
Από τις πρώτες ενώσεις που ολοκλήρωσαν την ψηφιοποίηση ήταν η ΕΑΣ Ξάνθης και μάλιστα ήδη υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκονται στην Ξάνθη ώστε να γίνουν οι τυχόν διορθώσεις που απαιτούνται προκειμένου ο νομός να είναι εντός των ημερομηνιών που τίθενται ως καταληκτικές.

«Η ΕΑΣ Ξάνθης είναι από τις πρώτες ενώσεις η οποία ήταν μεταξύ των πρώτων 8 ενώσεων, πιο συγκεκριμένα ήμασταν οι δεύτεροι που τελειώσαμε προ πολλού την ψηφιοποίηση. Υπάρχουν όμως προβλήματα, κυρίως με τις εκτάσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται ως δασικές με βάση πάντα τις δορυφορικές λήψεις οι οποίες είχαν γίνει και ως εκ τούτου υπάρχει ένα πρόβλημα.
Αύτη τη στιγμή η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει πιλοτικά με 5 ενώσεις στις οποίες μπήκαμε και εμείς, έστω και με μια καθυστέρηση 15 ημερών. Είχα μια συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μας έχει στείλει 3 υπαλλήλους εδώ οι οποίοι θα λειτουργούν ως επιτροπή και ξεκινήσαμε ήδη, έχοντας ανοίξει έναν κωδικό για να μπορούμε να διορθώσουμε τα τυχόν λάθη μέσα από τις επιτροπές οι οποίες θα λειτουργούν αυτό το τελευταίο διάστημα και ευελπιστούμε να προλάβουμε τις ημερομηνίες».

Σε ό,τι αφορά στις βολές που δέχεται η ΠΑΣΕΓΕΣ για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου, ο κύριος Χατζηελευθεριάδης τονίζει κατηγορηματικά ότι οι ευθύνες δεν μπορεί να βαραίνουν μόνο ένα φορέα, δείχνοντας ουσιαστικά το ίδιο το κράτος.

«Κάποια στιγμή θα έπρεπε να ξεκινήσουμε την ψηφιοποίηση την οποία μας επέβαλε η ευρωπαϊκή ένωση, αυτό είναι που μετράει. Ας μην αναζητούμε λοιπόν ποιος φταίει και ποιος όχι γιατί θα μπορούσα να πω ότι φταίνε και κάποιοι άλλοι».

Να σημειώσουμε ότι η αρμόδια επίτροπος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη δίνει προθεσμία μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2010 για την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων. Τα αγροτεμάχια που δε θα έχουν έως τότε ψηφιοποιηθεί εξαιρούνται από τις πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης για το έτος 2009. Αυτό, σύμφωνα με τη Δανέζα επίτροπο, θα επιτρέψει στην ελληνική διοίκηση να οριστικοποιήσει τις διοικητικές διασταυρώσεις, τους επιτόπιους ελέγχους, καθώς και τους ελέγχους με τηλεανίχνευση, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2010. «Μόλις όλοι οι εν λόγω έλεγχοι έχουν περατωθεί, μπορούν να διενεργηθούν πληρωμές προς τους αγρότες για τα αγροτεμάχια που έχουν ψηφιοποιηθεί και ελεγχθεί», τονίζει η επίτροπος.
Το μέτρο αυτό βεβαίως αποτελεί απόλυτη εξαίρεση, η οποία δε θα επαναληφθεί στο μέλλον. Για το λόγο ακριβώς αυτό οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλίσουν σταθερότητα ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων πριν ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για το έτος 2010. Αυτό είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο η κατάθεση αιτήσεων για το 2010, οι έλεγχοι και οι μετέπειτα πληρωμές για τις εν λόγω αιτήσεις. Για τον ίδιο επίσης λόγο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ημερομηνία μετά τις 31 Ιανουαρίου 2010, για τις αιτήσεις που αφορούν το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου