Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Η ενημέρωση και η πρόληψη είναι θέμα όλων μας

Το Κέντρο πρόληψης κατά των ναρκωτικών, εφαρμόζοντας προγράμματα που απευθύνονται στους νέους, στοχεύει να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή τους και να τους βοηθήσει να αναπτύξουν τις αντιστάσεις και ικανότητες εκείνες που θα τους μάθουν να αποφασίζουν συνειδητά και υπεύθυνα. Αναλαμβάνει επίσης να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η προσπάθεια αυτή μπορεί να έχει αποτελέσματα εφόσον εξασφαλιστεί η εμπλοκή της οικογένειας, του σχολείου και άλλων φορέων της τοπικής κοινωνίας, που αποτελούν το φυσικό περιβάλλον των νέων και μπορούν να τους στηρίξουν ουσιαστικά.
Πολλοί είναι όμως και αυτοί που επισκέπτονται το κέντρο προκειμένου να ενημερωθούν ή ακόμη και να αντιμετωπίσουν κάθε είδους πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Οι περισσότεροι όμως είναι κυρίως γονείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αναφορικά με τη σχέση τους με τα έφηβα παιδιά τους.

Παγώνα Διούδη
«Υπάρχουν άτομα που έρχονται γιατί θέλουν να ενημερωθούν για το πού μπορούν να απευθυνθούν ώστε να θεραπευτούν, υπάρχουν επίσης και άλλα άτομα που μπορεί να μας προσεγγίσουν γιατί κάποιο συγγενικό ή κάποιο φιλικό τους πρόσωπο έχει σχέση με κάποια εξαρτησιογόνα ουσία ή με κάποια μορφή εξάρτησης και θέλουνε να τους κατευθύνουμε σε κάποιον φορέα που θα μπορούσε να τους βοηθήσει, αλλά κυρίως τα άτομα που έρχονται στις ατομικές συναντήσεις είναι γονείς που μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα στην επικοινωνία με τα έφηβα παιδιά τους που από μόνη της αυτή η ηλικία είναι περίοδος διάφορων ψυχοσωματικών και ορμονικών αλλαγών και ίσως πολλές φορές δημιουργεί και ένα θέμα ως προς την επικοινωνία γονέων και παιδιών.
Αυτοί λοιπόν οι γονείς έρχονται προκειμένου να μας συμβουλευτούν για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να θέσουν τα όρια στα παιδιά τους, για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους καλύτερα και γενικότερα για το πώς μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία των παιδιών τους, στεκάμενοι δίπλα τους πρώτα σαν γονείς και μετά σαν καθοδηγητές για τη μετέπειτα ζωή τους».

Η ενημέρωση τόσο των παιδιών όσο και των γονέων είναι κάτι παραπάνω από σημαντική, αφού με αυτόν τον τρόπο προλαμβάνεται κάθε είδους παραβατική συμπεριφορά, η οποία μπορεί να έχει αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία ενός ανθρώπου, αντανακλώντας φυσικά στην πορεία όλης του της ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου