Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Βοήθεια στην Αϊτή παρά τις δυσκολίες
Με περίσσεια δύναμη και παρά τις δυσκολίες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν τη βοήθειά τους στους πληγέντες του σεισμού, ανησυχώντας παράλληλα για την επόμενη μέρα
Περισσότερα από 700 μέλη του προσωπικού των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» εργάζονται πυρετωδώς στην Αϊτή για να προσφέρουν ιατρική βοήθεια σε σεισμοπαθείς την ώρα που η κατάσταση στην περιοχή εξακολουθεί να είναι χαοτική.
Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Πορτ ο Πρενς και τις γύρω περιοχές συνεχίζουν να περιθάλπουν και να χειρουργούν τους τραυματίες του σεισμού που χτύπησε έναν ήδη εξαθλιωμένο λαό.
Έχοντας περισσότερα από 10 σημεία δράσης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει πάνω από 5.000 ασθενείς και έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 900 χειρουργικές επεμβάσεις αν και οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες. 3 από τα νοσοκομεία που είχε η οργάνωση στην περιοχή έχουν καταστραφεί και έτσι με υπεράνθρωπες προσπάθειες έχουν στηθεί κέντρα περίθαλψης που βέβαια στεγάζονται κυρίως σε σκηνές, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως πολλές χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν σε κοντέινερ. Ωστόσο έχουν αποκατασταθεί και κάποιες αίθουσες των δημόσιων νοσοκομείων.
Πλέον υπάρχει στην περιοχή μια ομάδα με 700 μέλη από ντόπιους και διεθνείς συνεργάτες και ταυτόχρονα δημιουργούνται ομάδες σε όλον τον κόσμο που ετοιμάζονται να καταφθάσουν στην περιοχή. Φόβος της οργάνωσης όμως είναι ότι το μέγεθος των αναγκών ξεπερνά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των ομάδων που βρίσκονται εκεί, που μάλιστα εμποδίζονται και από τις απαγορεύσεις προσγείωσης αεροπλάνων που μεταφέρουν βοήθεια.
«Η εμπειρία μας και η δύναμή μας είναι μεγάλη, όμως το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, παραμένει η μεταφορά του ιατροφαρμακευτικού υλικού μας.
Άμεση προτεραιότητά μας είναι η άμεση ιατρική φροντίδα στους πολύ σοβαρά τραυματίες, που στην πραγματικότητα είναι πολυτραυματίες με πολλαπλά κατάγματα και ανοιχτά τραύματα που όμως εμποδίζεται από την κακή μεταφορά του ιατροφαρμακευτικού υλικού», τονίζει η κ. Ρεβέκκα Παπαδοπούλου γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Συνεχίζοντας τονίζει πως «η βοήθεια και η συνδρομή του κόσμου θα έλεγα πως είναι εντυπωσιακή αλλά από την άλλη πλευρά το κύριο πρόβλημά μας είναι η πρόσβαση της βοήθειας αυτής σε αυτούς που τη χρειάζονται. Αυτή τη στιγμή έχουμε 5 έτοιμα και φορτωμένα αεροπλάνα που περιμένουν να προσγειωθούν στην πρωτεύουσα αφού το αεροδρόμιο είναι κατεστραμμένο και η βοήθεια φτάνει συνεχώς από όλα τα μέρη του κόσμου. Παράλληλα υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα καυσίμων για να μεταφερθεί το υλικό μας από το αεροδρόμιο στις πληγείσες περιοχές.»
Η κυβέρνηση της Αϊτής έκανε λόγο για τουλάχιστον 75.000 νεκρούς, 250.000 τραυματίες και πάνω από ένα εκατομμύριο αστέγους, που έχουν υπολογιστεί μέχρι στιγμής και όπως ανακοίνωσε τα μισά και πλέον σπίτια στην πρωτεύουσα Πορτ-Ο-Πρενς και στις πόλεις Ζακμέλ και Λεογκάν έχουν ισοπεδωθεί ενώ τα υπόλοιπα έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές. Τουλάχιστον 23 ιδιωτικά νοσοκομειακά κέντρα καταστράφηκαν, ενώ τράπεζες, σχολεία, βιομηχανικά και εμπορικά συγκροτήματα έχουν καταρρεύσει, με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών να αναφέρει ότι από το μεγάλο σεισμό έχουν πληγεί περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες.
Μεγάλη ανησυχία για την οργάνωση όμως αποτελεί και η επόμενη μέρα μετά την επείγουσα ανάγκη. «Θα πρέπει πλέον να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε και για την «επόμενη μέρα». Μιλάμε για έναν πληθυσμό που έτσι κι αλλιώς υπέφερε και είχε ελάχιστη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και βασικά αγαθά, με τον υποσιτισμό και την πείνα να είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα ακόμη και πριν το σεισμό, οπότε τώρα τα πράγματα θα είναι υπερβολικά δύσκολα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου