Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Δε φτάνει μόνο ένας δρόμος
Χρειάζονται και οι κατάλληλες υποδομές
Ένα γεγονός το οποίο τράβηξε όλα σχεδόν τα φώτα της δημοσιότητας και χαρακτηρίστηκε ως το κορυφαίο της χρονιάς, ήταν η διάνοιξη του δρόμου προς Βουλγαρία από το Κίδαρι, ένας δρόμος ο οποίος μάλιστα εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κι από αυτό και μόνο φαίνεται η σπουδαιότητά του για την περιοχή μας.
Εδώ και μήνες ακούγονται πολλά, τα περισσότερα ίσως υπερβολικά, για την ανάπτυξη του νομού, την τουριστική κίνηση η οποία θα εκτοξευθεί στα ύψη και άλλα τέτοια. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο δρόμος αυτός θα φέρει μόνο οφέλη για την Ξάνθη αλλά όχι στο βαθμό που τα οφέλη αυτά παρουσιάζονται από τους φορείς του τόπου μας.
Ίσως η Βουλγαρία πραγματικά να ωφεληθεί πολύ από το συγκεκριμένο έργο αφού ως γνωστό, ακόμα και ο μέσος Έλληνας, όχι δηλαδή ο πολύ πλούσιος, ξοδεύει αρκετά χρήματα για ταξίδια, εκδρομές και γενικότερα για την καλοπέρασή του. Έτσι θα είναι πολλοί εκείνοι που αντί να επιλέξουν κάποιον προορισμό στη χώρα μας, θα αποφασίζουν να «πεταχτούν» ως την κοντινή πλέον Βουλγαρία.
Από την άλλη όμως δε θα γίνει κάτι ανάλογο και από τη μεριά της Βουλγαρίας, αφού όπως ξέρουμε, στις κοντινές στη χώρα μας περιοχές δεν κατοικούν άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν χρήματα για ταξίδια. Ακόμα όμως κι αυτοί που μπορούν να το κάνουν, είναι βέβαιο πως σε καμιά περίπτωση δε θα επιλέξουν να κάνουν τα καλοκαιρινά τους μπάνια σε κάποια από τις παραλίες του νομού μας αφού αυτές δεν προσφέρονται για κάτι το ιδιαίτερο.
Οι περισσότεροι από αυτούς θα επιλέγουν τη Θάσο ή τη Χαλκιδική και στο νομό μας θα μένουν μόνο μικροπωλητές που θα έρχονται για ένα μεροκάματο ή ακόμα και επαίτες οι οποίοι θα έχουν πολύ πιο εύκολη πλέον πρόσβαση στη χώρα μας. Ήδη πριν καν ανοίξει ο δρόμος αυτός, τα πομακοχώρια της ορεινής περιοχής ήταν γεμάτα από μικροπωλητές και ζητιάνους οι οποίοι σε καθημερινή βάση γυρνούσαν στα χωριά της περιοχής, φανταστείτε δηλαδή τι θα γίνει τώρα.
Αν λάβει κανείς υπόψη του και την πολύ άσχημη κατάσταση του δρόμου αυτού, με τις ανηφόρες, τις πολλές στροφές, τις στενές λωρίδες και πολλά άλλα, θα διαπιστώσει αμέσως πως δεν προσφέρεται και για πολλά ταξίδια και ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για εκείνους που θα τον χρησιμοποιούν.
Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως για την ανάπτυξη ενός νομού δεν αρκεί μόνο ένας δρόμος ο οποίος μάλιστα δεν έχει τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου δρόμου. Για να γνωρίσει πραγματική ανάπτυξη η Ξάνθη θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν όλες εκείνες οι υποδομές που κάνουν μια περιοχή ελκυστική. Παραλίες οι οποίες δεν έχουν ούτε μια γαλάζια σημαία, που είναι μέσα στη βρωμιά, που δεν έχουν ένα ναυαγοσώστη, μια τουαλέτα, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη πόλος έλξης για τους τουρίστες.
Βέβαια ο δρόμος αυτός μπορεί να λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο ωφέλιμα για την περιοχή μας και αναφέρομαι στους μουσουλμάνους της περιοχής. Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι σήμερα οι άνθρωποι αυτοί είχαν ως τον πιο κοντινό προορισμό τους για κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, την Τουρκία. Μάλιστα κάποιοι έτρεχαν να διοργανώσουν κάθε εβδομάδα και ένα τέτοιο ταξίδι και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει για τους μουσουλμάνους της Θράκης η συχνή επαφή τους με την Τουρκία.
Αυτό που θέλω να πω είναι πως τώρα που θα έχουν και την επιλογή της Βουλγαρίας, θα έχουν επαφές και με κατοίκους από εκεί κι αυτό ίσως αλλάξει κατά πολύ την επιρροή τους από την Τουρκία, κάτι που πιθανό να μην έχει σκεφτεί κανένας. Όπως και αν είναι όμως, η μόνη ωφελημένη όπως είπα και παραπάνω, θα είναι η Βουλγαρία.
Ίσως βέβαια να είναι αληθινές οι φήμες που λένε για ξενοδοχειακές μονάδες και άλλες επιχειρήσεις τουριστικής φύσεως που κάποιοι Ξανθιώτες πολιτικοί φρόντισαν να δημιουργήσουν στη Βουλγαρία. Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε είναι βέβαιο πως δε φρόντισαν για το καλό του τόπου αλλά για το καλό της τσέπης τους, αυτό όμως είναι κάτι που θα φανεί με την πάροδο του χρόνου.

Σ. Καραχότζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου