Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Κυνηγοί εναντίον υπουργείου Περιβάλλοντος
Αντιδράσεις από τους κυνηγούς για το περιεχόμενο δελτίου τύπου του υπουργείου
Έπειτα από την πιο πρόσφατη σχετική αίτηση της Ζωοφιλικής Οικολογικής Ένωσης Ελλάδος, το ΣτΕ προχώρησε αρχικά στην προσωρινή απαγόρευση του κυνηγιού, με το αιτιολογικό ότι στην Υπουργική Απόφαση του περασμένου Αυγούστου το τότε αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είχε εκπονήσει πρώτα έγκυρη επιστημονική μελέτη για τις συνέπειες του κυνηγιού στην άγρια πανίδα. Παράλληλα, το δικαστήριο έκρινε ότι το υπουργείο δεν είχε απαγορεύσει εντελώς το κυνήγι στις κατεστραμμένες από τις πυρκαγιές εκτάσεις.Στις 17 Δεκεμβρίου, ωστόσο, το αρμόδιο σήμερα υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε νέα ρυθμιστική απόφαση, με την οποία επιτρέπεται η συνέχιση της κυνηγετικής περιόδου έως το τέλος Φεβρουαρίου, όπως είχε αρχικά οριστεί.
«Ο υφυπουργός κ. Μωραίτης έδωσε όντως τη λύση χωρίς όμως να παραγκωνίζει την απόφαση του ΣτΕ» υπογραμμίζει ο κ. Σερραίος Λοίζος, πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης. «Η δική μας ένσταση», συνεχίζει, «είναι ως προς το δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο όπου αναφέρονται μια σειρά από γεγονότα. Ότι δήθεν η ευρωπαϊκή ένωση μας έχει καταδικάσει ενώ ποτέ δεν έχει γίνει αυτό. Ναι μεν πήγαμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια έπειτα από δικούς μας αγώνες όπου η απόφαση ήταν υπέρ μας. Υπέρ της Ελλάδας καλύτερα, γιατί στην ουσία το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το τμήμα θήρας δικάζονταν, που δεν έκανε ως όφειλε τις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να δικαιολογήσει το θέμα κυνήγι στην Ελλάδα και αναγκάστηκε ο τότε υπουργός να ζητήσει τη βοήθεια τον κυνηγετικών οργανώσεων».
Μάλιστα σχετικό δελτίο τύπου της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας αναφέρει πως το υπουργείο Περιβάλλοντος υιοθετεί τις «ασύστολες, ατεκμηρίωτες και ανακριβέστατες κατηγορίες αντικυνηγετικών ΜΚΟ που εδώ και χρόνια έχουν θέσει ως αιτία ύπαρξής τους και ως μέσο δημόσιας προβολής το αντικυνηγετικό τους μένος» και πως «είναι ανυπόστατο να ισχυρίζεται κανείς ότι το νομοθετικό πλαίσιο για το κυνήγι είναι αναχρονιστικό και αντιφατικό και ότι η σχετική κυνηγετική νομοθεσία δεν ακολουθεί την κοινοτική οδηγία όταν το θέμα αυτό έχει λήξει οριστικά με απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου».
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ξάνθης πάντως καλεί τις τοπικές αρχές να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους. «Από τη στιγμή που αυτό το δελτίο τύπου έφτασε στα χέρια μας αποφασίσαμε να έρθουμε σε επαφή με τους τοπικούς φορείς γιατί θεωρούμε ότι αυτοί γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το έργο των κυνηγετικών οργανώσεων και συγκεκριμένα το έργο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης. Θέλουμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας και τους προβληματισμούς μας για κάποια θέματα που αφορούν στο κυνήγι και θα θέλαμε μετά την ενημέρωση που θα τους κάνουμε και τη συζήτησή μας να μας καταγράψουν τις απόψεις τους για να τις στείλουμε με τη σειρά μας στα ανώτερα όργανα μας και στο υπουργείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου