Σάββατο 22 Αυγούστου 2009


ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ


…η διεύθυνση υγείας η οποία φαίνεται πως δεν καταδέχεται να ασχοληθεί με τους απλούς πολίτες της Φελώνης οι οποίοι εδώ και δύο μήνες ζουν μια αφόρητη κατάσταση λόγω της δυσωδίας που αναδίδεται από παρακείμενο ρυάκι. Όσο και αν χτύπησαν πόρτες όσο κι αν φώναξαν η απάντηση ήταν η ίδια. Άκρα του τάφου σιωπή. Άραγε εάν η κατάσταση αυτή επικρατούσε δίπλα στο σπίτι τους ή στο σπίτι του πολιτικού τους προϊσταμένου με τον ίδιο τρόπο θα αντιδρούσαν; Δε βαριέσαι όμως. Τελικά είμαστε απλώς πολίτες προς κατανάλωση. Χρήσιμοι δηλαδή μόνο κάθε τέσσερα χρόνια που πρέπει να ψηφίσουμε ή κάθε χρόνο που καταβάλλουμε αδρά ποσά στην εφορία προκειμένου να διασφαλιστούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Μέχρι εκεί μετρούν την αξία μας.

…ο δήμαρχος Βιστωνίδας στον οποίο βγάζω το καπέλο για την οικολογική του συνείδηση. Δεν εξηγείται αλλιώς πώς όλο σχεδόν το καλοκαίρι η περιοχή του Ζυγού είναι χωρίς νερό και όταν αυτό υπάρχει τρέχει κυριολεκτικά σταγόνα σταγόνα. Ο άνθρωπος ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για συνετή διαχείριση των αποθεμάτων. Και για να μην μπαίνουμε στον πειρασμό και κατασπαταλούμε τους υδάτινους πόρους σου λέει ας το κόψω για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Μπράβο δήμαρχε. Θα σε προτείνω για επίτιμο μέλος της Greenpeace.

...ο δήμαρχος Σταυρούπολης που εν αντιθέσει με το δήμαρχο Βιστωνίδας αποδεικνύεται πολύ σπάταλος. Βρεθήκαμε στον οικισμό το Σάββατο το βράδυ και είχαμε την αίσθηση ότι είμαστε σε μια ευρωπαϊκή χώρα η οποία αναδεικνύει τα παραδοσιακά στοιχεία των χωριών δημιουργώντας μια απαράμιλλη αισθητική. Καλά είναι δυνατόν να ξοδεύεις χρήματα για να ομορφύνεις τον τόπο σου και να αναδείξεις τα ιστορικά και αρχιτεκτονικά του στοιχεία; Απαράδεκτο. Δεν κάνει λίγο παρέα με τον κύριο Ζλάτκο μπας και του βάλει λίγο μυαλό;

…ο κύριος Τσεγγελίδης ο οποίος σε ερώτησή μας αναφορικά με τις φήμες που τον θέλουν να διεκδικεί τη νομαρχία αρκέστηκε να χαμογελάσει αινιγματικά κάνοντας πολλούς να ανησυχούν. Κάτι ξέρει ο άνθρωπος και κρατά τα χαρτιά του κλειστά. Άλλωστε χρόνια στην πολιτική ξέρει πολύ καλά πώς να χειρίζεται καταστάσεις. Θα έχει πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κούρσα της διαδοχής. Αν και εδώ που τα λέμε όποιος και να είναι υποψήφιος σίγουρα θα είναι πολύ καλύτερος από τον έως μέχρι σήμερα επικεφαλής, ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να περιχαρακώνεται στο κάστρο του και να ζει στην εικονική του πραγματικότητα.

…το έργο της Τσιμισκή το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες μας ήταν «ταγμένο» οπότε ακόμη και αν δεν υπήρχαν αντιδράσεις θα έπρεπε να εφευρεθούν προκειμένου να τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Βρε τα πεζοδρόμια, βρε το οδόστρωμα, βρε δεν ξέρω τι άλλο, κάτι πάντως θα βρισκόταν για να μπουν τα συνεργεία και να δουλέψουν στο συγκεκριμένο σημείο. Να όμως που ήταν τυχεροί και τελικά η αντίδραση των επαγγελματιών ήταν βούτυρο στο ψωμί. Τι τα θέλεις. Όλα βολικά τους πάνε. Αν έχεις άστρο ρε παιδάκι μου…

…ο κύριος Φανουράκης ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες μας έχει δημιουργήσει αντιπαλότητες και εντός του συνδυασμού λόγω της λειτουργίας του. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που, κατ’ ιδίαν, μιλούν για πρακτικές οι οποίες τελικά θα πλήξουν το σύνολο της παράταξης. Βλέπετε μέχρι τώρα γινόταν λόγος για τριανδρία μέσα στην παράταξη του κυρίου Στυλιανίδη. Φαίνεται πως μπήκε εμβόλιμα και τέταρτη σφήνα διευρύνοντας έτσι το εύρος της διευθυντηρίου.


Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
ΤΟΛΜΗΡΑ

Εδώ και τόσα χρόνια το Κανάλι 6 έχει αποδείξει ότι βρίσκεται πάντα κοντά στους πολιτιστικούς συλλόγους του τόπου, κοντά στους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης και προβολής τους στα μέσα ενημέρωσης, κοντά σε όποιον έχει την ανάγκη να προβάλει κάποιο πρόβλημα ή κάποια δραστηριότητά του. Μόνο που ορισμένοι από αυτούς, όπως ο σύλλογος Ρομ Δροσερού, έχουν την απαίτηση το Κανάλι 6 να ασχολείται διαρκώς μαζί τους και να τους ακολουθεί κατά πόδας όπου κι αν πάνε, ό,τι κι αν κάνουν κι επειδή κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό να γίνει, μας απειλούν ότι θα πάνε στις εφημερίδες και θα μας καταγγείλουν. Τι θα πουν άραγε; Ότι το Κανάλι 6 πρόβαλε το γεγονός της εκδήλωσης που θα πραγματοποιούσαν για να ενημερωθεί ο κόσμος γι’ αυτήν αλλά δεν πήγε να καλύψει την ίδια την εκδήλωση; Μήπως δεν μπορούν ή δε θέλουν να καταλάβουν οι κύριοι αυτοί πως εν μέσω καλοκαιριού είναι απολύτως φυσικό να υπάρχει μια έλλειψη στο προσωπικό λόγο των αδειών; Αυτό είναι λοιπόν το ευχαριστώ τους που ασχοληθήκαμε μαζί τους. Για το καλό του συλλόγου, θα πρέπει όσοι πραγματικά αγαπούν αυτό που κάνουν, να απομακρύνουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα τα άτομα αυτά από το σύλλογο διότι με τέτοιου είδους συμπεριφορές μόνο κακό του κάνουν.

Η συναυλία με τον Αντώνη Ρέμο ανήκει πλέον στο παρελθόν αν και η τρύπα που αφήνει στα ταμεία της ΔΕΑΞ δύσκολα θα καλυφθεί. Επόμενη συναυλία η οποία θα κοστίσει πάνω από 60.000 ευρώ είναι αυτή με την Άννα Βίσση. Άντε να δούμε αυτή πώς θα καλυφθεί και τί κόσμο θα μαζέψει. Βέβαια το πιο σημαντικό με τη συναυλία αυτή είναι να μην ξεχάσει ο κύριος Φανουράκης να βγάλει φωτογραφίες με τη γνωστή τραγουδίστρια.

Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης πλέον δε θυμίζουν σε τίποτα αυτές που γίνονταν πριν μερικά χρόνια, ούτε από άποψη εκδηλώσεων ούτε από άποψη κόστους. Έχουν ξεφύγει και πλέον βλέπουμε να παρελαύνουν από αυτές ονόματα λαμπερά που κάποιοι νομίζουν ότι δίνουν αξία στις γιορτές αυτές. Που είναι οι γιορτές με τις απλές αλλά πολύ όμορφες εκδηλώσεις τις οποίες ο κόσμος παρακολουθούσε με ευχαρίστηση; Ίσως οι διοργανωτές των γιορτών νομίζουν πως φέρνοντας τέτοια ονόματα θα μείνουν στην ιστορία ως οι άνθρωποι που διοργάνωσαν τις καλύτερες γιορτές. Το γεγονός ότι όλα αυτά έχουν αλλάξει εντελώς το χαρακτήρα τους ούτε που το σκέφτονται.


Δήμαρχε τα έχουμε πει παλιότερα αλλά σου τα ξαναλέμε και τώρα. Δυστυχώς άλλοι είναι οι δήμαρχοι του δήμου μας, άλλοι είναι αυτοί που κυβερνούν τον τόπο. Αυτά δεν είναι συμπεράσματα δικά μας αλλά μηνύματα της ίδιας της κοινωνίας η οποία και βλέπει και καταλαβαίνει τί γίνεται. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας δήμαρχος είναι να λαμβάνει τα μηνύματα της κοινωνίας αλλά φαίνεται πως εσύ δεν τα λαμβάνεις. Ίσως όλα αυτά που λέμε τώρα τα καταλάβεις στις επόμενες δημοτικές εκλογές αν και θα ήταν καλό και για σένα και για τους δημότες να τα καταλάβεις πολύ νωρίτερα.

Πληροφορίες θέλουν ορισμένους πρωτοκλασάτους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης να δηλώνουν τρομερά ενοχλημένοι που το Κανάλι 6 και η Τ προβάλουν και την πλευρά της αντιπολίτευσης. Δεν το ξέραμε πως θα πρέπει να προβάλουμε αποκλειστικά τις απόψεις και τις θέσεις αυτών των κυρίων και να αποσιωπούμε τα όσα λέει και η άλλη πλευρά. Αν θέλουν τέτοια μέσα τα οποία ανάλογα με τα συμφέροντά τους προβάλουν μόνο τη μια ή την άλλη πλευρά, ας απευθυνθούν σε άλλους. Εμείς ως μέσα ενημέρωσης έχουμε ορισμένες αρχές και με βάση αυτές λειτουργούμε. Αυτοί είμαστε και σε όποιον αρέσουμε.

Με ποιόν συνδυασμό θα είναι άραγε υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές ο κύριος Φανουράκης; Θα προτιμήσει να παραμείνει εκεί που είναι ή μήπως σκέφτεται να αλλάξει στρατόπεδο;

Πόσοι ασφαλισμένου του συγκεκριμένου ασφαλιστικού ταμείου δεν έχουν ακούσει τον ιατρό που τους εξετάζει εκεί να τους προτείνει να τον επισκεφτούν στο ιδιωτικό τους ιατρείο για να έχει δήθεν τη δυνατότητα να τους εξυπηρετήσει καλύτερα. Την τσέπη τους να εξυπηρετήσουν καλύτερα θέλουν αφού πηγαίνοντας εκεί δε θα τους εξετάσουν δωρεάν. Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι αποδέχονται μια ανάλογη πρόταση και γίνονται πελάτες των ιατρών αυτών. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα με το ΙΚΑ, πρόσφατα ιατρός του ΙΚΑ αρνήθηκε να εξυπηρετήσει ένα μουσουλμάνο συμπολίτη μας ο οποίος του ζήτησε απλά να διορθώσει το λάθος που ο ίδιος είχε κάνει, δηλαδή να του γράψει τη σωστή εξέταση που πρέπει να κάνει αντί γι’ αυτήν που λανθασμένα του είχε γράψει. Αντί όμως ο ιατρός αυτός να διορθώσει το λάθος του, έδειξε την έξοδο στο συμπολίτη μας. Γιατί το έκανε αυτό; Ποιος του δίνει το δικαίωμα να φέρεται έτσι στους ασφαλισμένους;
Στην επόμενη περίπτωση, όπως φαίνεται, το χρήμα είναι αυτό που μέτρησε. Γνωστός γυναικολόγος αρνήθηκε να τον εξυπηρετήσει και να του γράψει τα φάρμακα της εγκύου γυναίκας του, η οποία παλιότερα ήταν πελάτισσα του συγκεκριμένου γυναικολόγου. Μάλιστα τον ρωτούσε επίμονα ποιος γυναικολόγος τώρα παρακολουθεί την εγκυμοσύνη της γυναίκας του. Παρόλο που ο Ανδριάν πήρε και το απαραίτητο για να εξυπηρετηθεί χαρτί από τον ελεγκτή, ο γυναικολόγος αυτός αρνήθηκε και πάλι να τον εξυπηρετήσει. Μήπως αν η γυναίκα του Ανδριάν εξακολουθούσε να είναι πελάτισσα του γνωστού αυτού γυναικολόγου, θα τον εξυπηρετούσε αμέσως; Μήπως εκείνο που τον νοιάζει είναι να παίρνει τα λεφτά και τίποτα άλλο; Αλλιώς γιατί να τον ενδιαφέρει τόσο πολύ ποιος ιατρός εξετάζει τη συγκεκριμένη γυναίκα;

Σχεδόν 12 χρόνια είναι νομάρχης ο κύριος Παυλίδης και δεν είδαμε τίποτα το αξιόλογο στην Ξάνθη, πέρα από δρόμους και στενά τα οποία γίνονται με ευρωπαϊκούς πόρους και θα γίνονταν όποιος κι αν ήταν νομάρχης. Τίποτα άλλο δεν είδαμε να γίνεται. Βέβαια δεν μπορούμε να πούμε, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κάθετο άξονα, άσχετα αν ξεχνά ότι για να φθάσει κάποιος εκεί θα πρέπει να διασχίσει την ορεινή περιοχή όπου οι δρόμοι εξακολουθούν να είναι καρμανιόλες. Θα μου πείτε σύνδεση με Εγνατία θα έχουμε, ας πηγαίνουν από εκεί. Με λεπτομέρειες θα ασχολούμαστε; Πάντως ό,τι κι αν του καταλογίζει κανείς, ένα πράγμα θα πρέπει να του αναγνωρίσει. Ότι ο άνθρωπος κατάφερε να εκμηδενίσει κάθε σύμβουλό του αφαιρώντας του το δικαίωμα της έκφρασης. Και όχι μόνο συμβούλους αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες. Ποιος άλλος κατάφερε να επιβάλλει τη μονοκρατορία; Μπράβο του.

Έμαθα αλλά δε θέλω να το πιστέψω, ότι δυο παλιοί «εχθροί» οι οποίοι όχι μόνο δεν ήθελαν να ακούσουν ο ένας για τον άλλον αλλά ούτε σε απόσταση ενός χιλιομέτρου δεν ήθελαν να βρεθούν, έκαναν τις πρώτες επαφές και μάλλον τα ψιλοβρήκαν. Επαναλαμβάνω πως αυτό δε θέλω να το πιστέψω αλλά θα το ερευνήσω κι αν όντως ευσταθεί η πληροφορία αυτή θα το σχολιάσω ανάλογα.

Δε γνωρίζω εάν κάποιος από εσάς πέρασε από τα Άβδηρα βραδύ τον τελευταίο καιρό, αλλά εάν περάσει θα διαπιστώσει την υπέρ φωταγώγηση του κέντρου υγείας του δήμου από τουλάχιστον 10-15 προβολείς. Και εάν σκεφτεί κανείς ότι το κέντρο είναι ακόμη κλειστό, τι θα γίνει όταν θα λειτουργήσει; Προς τι όλη αυτή η σπατάλη ενέργειας; Να υποθέσω ματαιοδοξία; Υπάρχουν λεφτά για πέταμα στο δήμο; Τι έγινε το σεμνά και ταπεινά;Πριν μερικούς μήνες έγινε μία προσπάθεια δενδροφύτευσης παραπλεύρως της διασταύρωσης Βλαχοπούλου και Ανδριανουπόλεως. Τότε ΑΠΑΝΤΕΣ οι προστάτες του πρασίνου της Ξάνθης ήταν εκεί μαζί με τους φωτογράφους τους φυσικά. Σήμερα, τα δενδρύλλια έχουν αλλάξει χρώμα και έχουν πάρει την απόχρωση του καφέ. Δε θα έπρεπε οι κύριοι πρασινοπατέρες της πόλης μας να φροντίσουν να δώσουν λίγο νεράκι στα νεαρά αυτά φυτά; Ή μήπως είναι απασχολημένοι με τη νέα πράσινη ανάπλαση της πόλης μας;
ΒΔΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

«…Απίστευτος ο κόσμος και ο χαρακτήρας μας…»
Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί πάντα κρίνετε τον χαρακτήρα των άλλων και ποτέ το δικό σας; Εσείς γνωρίζετε το δικό σας χαρακτήρα; Μήπως τελικά εσείς αντιλαμβάνεστε μόνο τον χαρακτήρα των άλλων και δεν μπαίνετε στον κόπο να ανακαλύψετε τον δικό σας; Και τι ακριβώς είναι ο χαρακτήρας μας;
Η λέξη χαρακτήρας προέρχεται από το ρήμα «χαράσσω». Επομένως εξ’ ορισμού, ο χαρακτήρας αλλάζει. Είναι ένα σύνολο από τις ατομικές ιδιότητες του κάθε ατόμου που το ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο σύνολο και που διαμορφώνουν την προσωπικότητά του. Οι ιδιότητες αυτές, τα γνωρίσματα, διαφέρουν από άτομο σε άτομο και τότε λέμε ότι έχουμε διαφορετικούς χαρακτήρες. Η διαμόρφωση αυτού ή του άλλου χαρακτήρα σ' έναν άνθρωπο εξαρτάται από δύο πράγματα βασικά. Καταρχήν από τις συνθήκες μέσα στις οποίες ζει και οι οποίες επιδρούν πάνω στο άτομο ποικιλόμορφα και μετά από την κληρονομικότητα, μέσω της οποίας μεταφέρονται στον καινούριο άνθρωπο μερικά από τα ψυχικά γνωρίσματα των γονιών του ή άλλων συγγενικών του προσώπων. Οι ψυχολόγοι θεωρούν ότι τον ανθρώπινο χαρακτήρα απαρτίζουν τα κύρια χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες των βασικότερων ψυχικών λειτουργιών, δηλαδή της Βούλησης, του Συναισθήματος και της Νόησης. Από αυτά, ανάλογα με τις περιπτώσεις, κάποιο πάντα υπερτερεί και τότε λέμε ότι κυρίως ο χαρακτήρας εκφράζεται μέσα από αυτό. Ο άνθρωπος, δηλαδή, που έχει απότομες κι ανεξήγητες μερικές φορές μεταπτώσεις χαρακτήρα, σίγουρα κυριαρχείται περισσότερο από το Συναίσθημα παρά από τη Νόηση ή τη Βούληση. Έτσι λοιπόν ξεχωρίζουμε πολλούς χαρακτήρες: τους δυνατούς, σταθερούς, νευρικούς, κλειστούς ή ανοιχτούς, λογικούς, επιπόλαιους κ.ά. Άραγε ο χαρακτήρας του ανθρώπου, μπορεί να αλλάξει, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες; Μάλλον ναι, γιατί θεωρώ ότι συμπεριφορά, τρόπος σκέψης, ακόμα και κάποιες συνήθειες μπορεί ν' αλλάξει σχετικά εύκολα ένας άνθρωπος. Ο χαρακτήρας του ανθρώπου κτίζεται από την διαπαιδαγώγηση και τα βιώματα. Αυτό που δεν μπορεί να αποβάλλει, είναι νοοτροπίες με τις οποίες μεγάλωσε και κάποια χαρακτηριστικά του εαυτού του, αν για παράδειγμα κάποιος είναι ανασφαλής και ζηλιάρης, αυτό κατά πάσα πιθανότητα δεν θ' αλλάξει ποτέ στην ζωή του. Βέβαια με το πέρασμα του χρόνου και τις εμπειρίες που ο καθένας από εμάς αποκομίζει, διαμορφώνει και νέα χαρακτηριστικά τα οποία συνήθως τον διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους ανθρώπους.
Άλλοι άνθρωποι (εκείνοι που αφήνονται στο συναίσθημα) καθορίζονται πολύ από τον χαρακτήρα τους, ενώ άλλοι από την παιδεία και το αξιακό τους σύστημα (εκείνοι που χρησιμοποιούν την λογικότητα). Ο καθένας κινείται διαφορετικά, ο κάθε άνθρωπος είναι ένα ολόκληρο σύμπαν.
Θα δανειστώ το παράδειγμα που έθεσε ο Swami Vivekananda σε συνέντευξή του και πραγματικά με μάγεψε όταν την διάβασα. Είπε ότι αν σταθούμε δίπλα στην ακροθαλασσιά και ακούσουμε τα κύματα να ορμούν πάνω στα χαλίκια της παραλίας, θα νομίζουμε ότι είναι μεγάλος ήχος και δεν γνωρίζουμε ότι ένα κύμα είναι μια σύνθεση από εκατομμύρια εκατομμυρίων μικροσκοπικά κύματα. Καθένα απ' αυτά παράγει έναν ήχο, που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε. Μόνο όταν αυτά γίνονται μια δυνατή και μεγάλη σύνθεση μπορούμε να τα ακούσουμε. Παρόμοια, κάθε χτύπημα της καρδιάς είναι μια εργασία. Συγκεκριμένα είδη εργασιών τα αισθανόμαστε και γίνονται αντιληπτά από μας, αυτά όμως είναι, την ίδια στιγμή, σύνολα από μικρότερες εργασίες. Αν θέλετε πραγματικά να κρίνετε τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, κοιτάξτε τον. Μην κοιτάζετε τις μεγάλες του επιδόσεις και τα μεγάλα του κατορθώματα. Κάθε ανόητος μπορεί να γίνει ήρωας οποιαδήποτε στιγμή. Παρατηρήστε τον να κάνει τις πιο κοινές και απλές δράσεις. Αυτά είναι, πραγματικά, τα πράγματα που θα σας δείξουν τον αληθινό χαρακτήρα ενός μεγάλου ανθρώπου. Οι μεγάλες περιστάσεις αφυπνίζουν ακόμα και τον πιο αδύναμο, από τα ανθρώπινα όντα, σε κάποιο είδος μεγαλείου. Αλλά αυτός μόνο είναι μεγάλος άνθρωπος, του οποίου ο χαρακτήρας είναι μεγάλος πάντοτε, οπουδήποτε κι αν βρεθεί.
Συμπερασματικά πιστεύω ότι ο πραγματικός μας χαρακτήρας είναι αυτά που κάνουμε όταν οι άλλοι δεν μας βλέπουν. Άλλωστε τα βαρέλια που κάνουν πολύ θόρυβο είναι συνήθως άδεια και χωρίς κανένα ουσιώδες περιεχόμενο.

Κάντε τον κόπο να ψάξετε κι εσείς τον δικό σας χαρακτήρα !!! Ίσως τότε ανακαλύψετε γιατί συμβαίνουν πολλά πράγματα που μέχρι πρότινος δεν καταλαβαίνατε γιατί συμβαίνουν. Και μην ξεχνάτε ότι «…Όταν όλα αξίζουν όλα, τότε τίποτε δεν αξίζει τίποτε….»!
Άλλα θέλω κι άλλα κάνω, πώς να σου το πω...
Έλεγα «περνούν τα χρόνια, θα συμμορφωθώ!»
Μα είναι δώρο άδωρο ν' αλλάξεις χαρακτήρα.
Τζάμπα κρατάς λογαριασμό, τζάμπα σωστός με το στανιό.

Έξω φυσάει αέρας κι όμως μέσα μου,
μέσα σ' αυτό το σπίτι, πριγκιπέσσα μου,
το φως σου και το φως χορεύουν γύρω μας...
Απίστευτος ο κόσμος κι ο χαρακτήρας μας!

Άλλα θέλω κι άλλα κάνω κι έφτασα ως εδώ.
Λάθη, στραβά και πάθη μ' έβγαλαν σωστό.
Ξημερώματα στο δρόμο ρίχνω πετονιά.
Πιάνω τον εαυτό μου και χάνω το μυαλό μου.

Έξω φυσάει αέρας κι όμως μέσα μου,
μέσα σ' αυτό το σπίτι, πριγκιπέσσα μου,
το φως σου και το φως χορεύουν γύρω μας...
Απίστευτος ο κόσμος κι ο χαρακτήρας μας!

Στίχοι : Σωκράτης Μάλαμας
Μουσική: Σωκράτης Μάλαμας

ΑΛΚΜΗΝΗ ΜΟΥΔΑΝΙΔΟΥ
Αδιαφορία, απληστία ή ρατσισμός;


Αρνούνται να εξυπηρετήσουν ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ποιος τους δίνει το δικαίωμα αυτό;

Τι κι αν σε κάθε προεκλογική και όχι μόνο περίοδο ακούμε από τους πολιτικούς να μοιράζουν πλούσιες αλλά και κούφιες ταυτοχρόνως υποσχέσεις για εκσυγχρονισμό του δημόσιου συστήματος υγείας και καλύτερες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους των ταμείων. Ακόμα κι αν κάποιες από αυτές τις υποσχέσεις έχουν εν μέρει υλοποιηθεί, φαίνεται πως η Ξάνθη απέχει πολύ από το κράτος των Αθηνών και αυτές δεν έχουν φτάσει ακόμα. Δεν είναι μόνο εκείνοι που βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν δημόσια τις άσχημες συμπεριφορές ιατρών του ΙΚΑ Ξάνθης αλλά κυρίως όσοι δεν τολμούν να προβούν σε μια ανάλογη κίνηση. Να υπενθυμίσουμε πως μιλάμε για ανθρώπους που έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη και τον οποίον μάλλον ξέχασαν πολύ γρήγορα.
Ο Ανδριάν Πασάι είναι ένας Αλβανός ο οποίος όμως εδώ και 11 χρόνια ζει στη χώρα μας, εργάζεται κανονικά και είναι ένας από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ που είδαν κατάματα το κακό πρόσωπο των ιατρών του. Πρόκειται για έναν εκ των γυναικολόγων του ΙΚΑ, ο οποίος εξέταζε την έγκυο γυναίκα του Ανδριάν στο προσωπικό του ιατρείο, αλλά για κάποιους λόγους η γυναίκα δεν ήταν ευχαριστημένη από τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου ιατρού και αποφάσισε να απευθυνθεί σε κάποιον άλλο συνάδελφο του.
Επειδή όμως λένε πως μόνο βουνό με βουνό δε σμίγει, κάποια μέρα ο Ανδριάν πήγε στο ΙΚΑ προκειμένου να ζητήσει από κάποιο γυναικολόγο να του γράψει τα απαραίτητα για την εγκυμοσύνη της γυναίκας του χάπια τα οποία είχαν τελειώσει. Μοναδικό του λάθος ήταν που πρώτα δεν είχε κλείσει ραντεβού, αν και για να λέμε του στραβού το δίκιο, είναι μάλλον πιο εύκολο να κερδίσει κανείς τον πρώτο αριθμό του λαχείου παρά να κλείσει ραντεβού σε γυναικολόγο του ΙΚΑ.
Έτσι λοιπόν ο Ανδριάν απευθύνεται στο γραφείο πληροφοριών του ΙΚΑ απ’ όπου και τον στέλνουν στο γυναικολόγο που εφημέρευε για να του γράψει τα συγκεκριμένα φάρμακα. Μόνο που την ώρα εκείνη έτυχε να εφημερεύει ο ίδιος ιατρός που πριν μερικούς μήνες παρακολουθούσε την εγκυμονούσα γυναίκα του στο ιατρείο του και ο οποίος αναγνώρισε αμέσως το σύζυγο της πρώην πελάτισσάς του. Με το πρόσχημα ότι θα έπρεπε να υπάρχει κλεισμένο ραντεβού για να του γράψει τα φάρμακα, ο γυναικολόγος αυτός αρνήθηκε να τον εξυπηρετήσει παρόλο που όπως μας είπε ο ίδιος ο Ανδριάν, τη στιγμή εκείνη ο ιατρός καθόταν, αφού δεν είχε ασθενείς.
Μη έχοντας και άλλη λύση, ο Ανδριάν έσπευσε αμέσως στον ελεγκτή του ΙΚΑ ο οποίος πράττοντας απλά το καθήκον του, του έδωσε το απαραίτητο παραπεμπτικό για να εξυπηρετηθεί από το γυναικολόγο. Όμως για κάποιον περίεργο λόγο ο γυναικολόγος αρνήθηκε και πάλι να εξυπηρετήσει τον Ανδριάν, επιμένοντας πως πρέπει να κλείσει ραντεβού για να του γράψει τα φάρμακα της γυναίκας του κι όλα αυτά για μια υπόθεση που δε θα διαρκούσε ούτε δύο λεπτά.
Μόνο όταν ο Ανδριάν, απευθυνόμενος στο γυναικολόγο, του είπε πως το περιστατικό αυτό θα το γνωστοποιήσει σε όλους μέσω των μέσων ενημέρωσης, ο ιατρός προσφέρθηκε να τον εξυπηρετήσει, μόνο που ήταν πολύ αργά για εκείνον αφού ο γεμάτος περηφάνια Ανδριάν είχε πάρει την απόφασή του να μην ανεχτεί άλλο την ταπεινωτική συμπεριφορά του ιατρού. Βλέπετε όσο κι αν είναι Αλβανός, δεν παύει να είναι άνθρωπος και μάλιστα άνθρωπος που κάθε μήνα πληρώνει κανονικά τις εισφορές του στο ΙΚΑ, για να εισπράξει τι; Μια πέρα για πέρα προσβλητική συμπεριφορά από ιατρούς που όποιον δεν τους μοιάζει τον θεωρούν κατώτερό τους.
Στην περίπτωση μας όμως δεν είναι μόνο ο Ανδριάν που δικαίως εκφράζει τα παράπονά του γι’ αυτή την άδικη συμπεριφορά απέναντί του. Ένας ακόμα, μουσουλμάνος αυτή τη φορά συμπολίτης μας, ο Μπος Κεμάλ γνώρισε τη σκληρή πλευρά του ΙΚΑ, εκείνος αντιμετωπίζοντας κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας απευθύνθηκε σε εξωτερικό ιατρό ο οποίος του συνέστησε κάποιες απαραίτητες και αρκετά ακριβές εξετάσεις. Ο Κεμάλ μη έχοντας τη δυνατότητα να ξοδέψει τόσα χρήματα, απευθύνθηκε σε ιατρό του ΙΚΑ προκειμένου το κόστος των εξετάσεων αυτών να το καλύψει το ασφαλιστικό του ταμείο.
Ο Κεμάλ εξυπηρετήθηκε αμέσως μόνο που όταν ξαναπήγε στον εξωτερικό ιατρό, διαπίστωσε πως του είχαν γράψει λάθος εξέταση. Έτσι πήρε το δρόμο της επιστροφής για το ΙΚΑ όπου και ζήτησε από τον ίδιο ιατρό να του γράψει αυτή τη φορά τη σωστή εξέταση. Αντί όμως να γίνει αυτό, άκουσε με μεγάλη έκπληξη τον ιατρό να του λέει: «εδώ δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις εσύ, από ‘κει είναι η πόρτα, φύγε αμέσως». Εκείνο που δεν καταλαβαίνουμε είναι πως ο ιατρός αυτός έχει την εντύπωση πως ο ίδιος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει μέσα στο ΙΚΑ; Από πότε το ΙΚΑ έγινε δικό του. Ή μήπως έχει κάτι με τους μουσουλμάνους και δεν τους εξυπηρετεί;
Δυστυχώς εκεί κατάντησαν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ στην Ξάνθη, να απευθύνονται σε τηλεοράσεις και εφημερίδες προκειμένου να πάρουν αυτό που ήδη έχουν προπληρώσει κι άρα το δικαιούνται, μια εξέταση και πάνω απ’ όλα μια πιο ανθρώπινη συμπεριφορά από τους ιατρούς. Αν αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υγείας, τότε φανταστείτε πόσο τραγικά ήταν τα πράγματα πριν εκσυγχρονιστεί.

Σ. Καραχότζα

Είστε διαχειριστής των δικών μας χρημάτων
Για άλλη μια φορά ο κύριος Φανουράκης επέλεξε να μηδενίσει τη δουλειά επαγγελματιών του τόπου του προκειμένου να ευνοήσει και να μοιράσει αφειδώς χρήματα σε εταιρείες εκτός νομού.


Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους
Δε στέρησαν μια δουλειά από επιχείρηση της περιοχής
Στέρησαν μια θέση εργασίας

Νοοτροπίες βαθιά ριζωμένες φαίνεται πως κυριαρχούν σε πολλούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι θεωρούν ότι η ανάδειξή τους σε κάποιο αξίωμα τους δίνει το ελεύθερο να δρουν κατά πώς αυτοί νομίζουν.
Πρόσφατο παράδειγμα η στάση του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Ξάνθης ο οποίος με τον πιο καταφανή τρόπο στέλνει το μήνυμα ότι όλοι οι επαγγελματίες του νομού τον αφήνουν παγερά αδιάφορο και το μόνο που προέχει είναι η προσωπική του προβολή και η εξυπηρέτηση συμφερόντων που μόνο ο ίδιος γνωρίζει.
Η αρχή έγινε με την ανάθεση της φωτογραφικής αποτύπωσης των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών σε επαγγελματίες από τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα καταβάλλοντας ένα εξαιρετικά αδρό ποσό το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έφθασε στα 15.000 € συν τα έξοδα διαμονής-διατροφής του συνεργείου.
Η συνέχεια παίχτηκε στις Γιορτές Παλιάς Πόλης με την ανάθεση της παραγωγής του τηλεοπτικού σποτ σε εταιρεία από την Αθήνα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε μάθει το ακριβές κόστος της παραγωγής.
Πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο ίδιος και τις επιβάλλει στη δημοτική αρχή η οποία απλώς παρακολουθεί τις κινήσεις του θεωρώντας ίσως ότι θα καρπωθεί κάποια από τα οφέλη.
Ποια είναι όμως τα οφέλη; Η σύναψη δημοσίων σχέσεων του προέδρου; Και ποιο το όφελος για το δήμο; Τι θα προσφέρουν δηλαδή στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου οι επαγγελματίες από τη Θεσσαλονίκη ή η τηλεοπτική εταιρεία παραγωγής από την Αθήνα; Θα δώσουν δουλειά στους Ξανθιώτες οι οποίοι μαστίζονται από την ανεργία; Θα επενδύσουν τα χρήματα στην αγορά της πόλης; Ή θα φέρουν περισσότερους σπόνσορες. Τους είδαμε και πάλι ποιοι είναι. Η ΣΕΚΑΠ φιγουράρει στους χορηγούς των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Δηλαδή η ΣΕΚΑΠ χρειαζόταν να δει τη δουλειά επαγγελματιών από άλλες περιοχές προκειμένου να αποφασίσει να επενδύσει στον τόπο της; Ή μήπως οι άλλες μεγάλες πολυεθνικές οι οποίες με ελάχιστο κόστος, το οποίο δεν καλύπτει ούτε καν το δευτερόλεπτο τηλεοπτικού χρόνου που αγοράζουν σε μεγάλα κανάλια, προβάλλονται πανελλαδικώς;
Από την άλλη τα δικά του χρήματα διαχειρίζεται ο κύριος Φανουράκης και τα σκορπά αφειδώς και κατά βούληση; Διαχειρίζεται τα δικά μας λεφτά, αυτά που καταβάλλουμε τόσο στο δήμο μέσω των τελών όσο και στον κρατικό προϋπολογισμό μέσω της έμμεσης ή άμεσης φορολογίας. Ποιος του είπε λοιπόν ότι έχει το δικαίωμα αυτά τα ποσά να τα βγάζει εκτός Ξάνθης και μάλιστα σε μια εποχή που όλοι οι επαγγελματίες προσπαθούν με νύχια και με δόντια να τα βγάλουν πέρα; Και με ποιο κριτήριο είναι ο κύριος Φανουράκης που αποφασίζει για τον επαγγελματισμό μιας δουλειάς ή όχι. Έχει ανάλογες σπουδές; Γιατί κάτι τέτοιο δεν το έχουμε υπόψη μας.
Απλώς ο κύριος Φανουράκης, πέρα από δημοτικός σύμβουλος, είναι και επιχειρηματίας. Και γνωρίζει πολύ καλά ότι η θητεία του στο δήμο ίσως κάποτε τελειώσει. Η επιχείρησή του όμως θα εξακολουθήσει να υπάρχει και αυτή είναι που χρειάζεται τις δημόσιες σχέσεις.
Κι ας μιλήσουμε ξεκάθαρα για τα όσα καταμαρτυρούνται στο Κανάλι 6 και στους επαγγελματίες φωτογράφους αναφορικά με ίδια συμφέροντα που θίχτηκαν γι αυτό και αντιδρούν. Ναι. Θίχτηκαν συμφέροντα. Θίχτηκαν συμφέροντα που στερούν πόρους από τις επιχειρήσεις οι οποίοι επενδύονται σε ανθρώπινο δυναμικό δημιουργώντας έστω και μία θέση εργασίας. Αυτή τη θέση είναι που στερεί με τις πρακτικές του ο κύριος Φανουράκης από τα νέα παιδιά της Ξάνθης. Ακόμη κι αν αυτή αφορά μόλις έναν άνεργο.
Από την άλλη ας δούμε την παράμετρο που μιλά για δημοκρατικά εκλεγμένους αιρετούς οι οποίοι εξουσιοδοτούνται από τους πολίτες να δρουν όπως αυτοί κρίνουν καλύτερα. Είναι άραγε δημοκρατική μία εκλογή όταν στηρίζεται στην οικονομική επιφάνεια του κάθε συμβούλου. Όσο περισσότερα ξοδέψει κανείς τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να εκλεγεί και μάλιστα σε καλή θέση. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που μπορεί να κρύβεται επιμελώς ωστόσο υφίσταται. Άραγε ένας απλός πολίτης, ένας μεροκαματιάρης έχει τις ίδιες ευκαιρίες με όλους αυτούς που σήμερα φιγουράρουν στο δημοτικό συμβούλιο; Αν ναι τότε γιατί δεν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν στο εργοστάσιο και παίρνουν 700 ευρώ το μήνα; Δυστυχώς η οικονομική ευμάρεια είναι αυτή που δίνει και τα προνόμια της εκλογής.
Αυτό δε σημαίνει όμως ότι μαζί με την ψήφο εξαγοράζεται και η αυθαίρετη λειτουργία. Το έχουμε άλλωστε ξαναπεί. Τους ψήφισαν δύο με τρεις χιλιάδες άνθρωποι. Ο δήμος όμως καταμετρά σχεδόν 50.000 αν δεν κάνω λάθος. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι τους αποδοκίμασαν. Αυτό άραγε το έχουν ποτέ αναλογισθεί; Όχι για τίποτε άλλο, απλώς για να σεβαστούν και τις επιλογές όλων των υπολοίπων πολιτών. Γιατί εκεί τοποθετήθηκαν για το σύνολο της πόλης και όχι για τους ψηφοφόρους τους.
Ο κύριος Φανουράκης λοιπόν υπέπεσε για άλλη μια φορά σε ένα σοβαρό παράπτωμα. Και αν το πρώτο λάθος συγχωρείται στο δεύτερο δεν υπάρχει καμία επιείκεια. Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Τόλμη και το Κανάλι 6 για ιδιοτέλεια αφού την ίδια στάση με τη σημερινή κράτησε και στην περίπτωση των φωτογράφων του νομού, τότε που οι άνθρωποι αυτοί που επί σειρά ετών προσέφεραν στο θεσμό των Λαογραφικών Εορτών παραμερίστηκαν αβασάνιστα από τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης ο οποίος μηδένισε τη δουλειά τους.
Άραγε αυτοί οι άνθρωποι μας ταιριάζουν;