Σάββατο 22 Αυγούστου 2009


Είστε διαχειριστής των δικών μας χρημάτων
Για άλλη μια φορά ο κύριος Φανουράκης επέλεξε να μηδενίσει τη δουλειά επαγγελματιών του τόπου του προκειμένου να ευνοήσει και να μοιράσει αφειδώς χρήματα σε εταιρείες εκτός νομού.


Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους
Δε στέρησαν μια δουλειά από επιχείρηση της περιοχής
Στέρησαν μια θέση εργασίας

Νοοτροπίες βαθιά ριζωμένες φαίνεται πως κυριαρχούν σε πολλούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι θεωρούν ότι η ανάδειξή τους σε κάποιο αξίωμα τους δίνει το ελεύθερο να δρουν κατά πώς αυτοί νομίζουν.
Πρόσφατο παράδειγμα η στάση του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Ξάνθης ο οποίος με τον πιο καταφανή τρόπο στέλνει το μήνυμα ότι όλοι οι επαγγελματίες του νομού τον αφήνουν παγερά αδιάφορο και το μόνο που προέχει είναι η προσωπική του προβολή και η εξυπηρέτηση συμφερόντων που μόνο ο ίδιος γνωρίζει.
Η αρχή έγινε με την ανάθεση της φωτογραφικής αποτύπωσης των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών σε επαγγελματίες από τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα καταβάλλοντας ένα εξαιρετικά αδρό ποσό το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έφθασε στα 15.000 € συν τα έξοδα διαμονής-διατροφής του συνεργείου.
Η συνέχεια παίχτηκε στις Γιορτές Παλιάς Πόλης με την ανάθεση της παραγωγής του τηλεοπτικού σποτ σε εταιρεία από την Αθήνα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε μάθει το ακριβές κόστος της παραγωγής.
Πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο ίδιος και τις επιβάλλει στη δημοτική αρχή η οποία απλώς παρακολουθεί τις κινήσεις του θεωρώντας ίσως ότι θα καρπωθεί κάποια από τα οφέλη.
Ποια είναι όμως τα οφέλη; Η σύναψη δημοσίων σχέσεων του προέδρου; Και ποιο το όφελος για το δήμο; Τι θα προσφέρουν δηλαδή στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου οι επαγγελματίες από τη Θεσσαλονίκη ή η τηλεοπτική εταιρεία παραγωγής από την Αθήνα; Θα δώσουν δουλειά στους Ξανθιώτες οι οποίοι μαστίζονται από την ανεργία; Θα επενδύσουν τα χρήματα στην αγορά της πόλης; Ή θα φέρουν περισσότερους σπόνσορες. Τους είδαμε και πάλι ποιοι είναι. Η ΣΕΚΑΠ φιγουράρει στους χορηγούς των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Δηλαδή η ΣΕΚΑΠ χρειαζόταν να δει τη δουλειά επαγγελματιών από άλλες περιοχές προκειμένου να αποφασίσει να επενδύσει στον τόπο της; Ή μήπως οι άλλες μεγάλες πολυεθνικές οι οποίες με ελάχιστο κόστος, το οποίο δεν καλύπτει ούτε καν το δευτερόλεπτο τηλεοπτικού χρόνου που αγοράζουν σε μεγάλα κανάλια, προβάλλονται πανελλαδικώς;
Από την άλλη τα δικά του χρήματα διαχειρίζεται ο κύριος Φανουράκης και τα σκορπά αφειδώς και κατά βούληση; Διαχειρίζεται τα δικά μας λεφτά, αυτά που καταβάλλουμε τόσο στο δήμο μέσω των τελών όσο και στον κρατικό προϋπολογισμό μέσω της έμμεσης ή άμεσης φορολογίας. Ποιος του είπε λοιπόν ότι έχει το δικαίωμα αυτά τα ποσά να τα βγάζει εκτός Ξάνθης και μάλιστα σε μια εποχή που όλοι οι επαγγελματίες προσπαθούν με νύχια και με δόντια να τα βγάλουν πέρα; Και με ποιο κριτήριο είναι ο κύριος Φανουράκης που αποφασίζει για τον επαγγελματισμό μιας δουλειάς ή όχι. Έχει ανάλογες σπουδές; Γιατί κάτι τέτοιο δεν το έχουμε υπόψη μας.
Απλώς ο κύριος Φανουράκης, πέρα από δημοτικός σύμβουλος, είναι και επιχειρηματίας. Και γνωρίζει πολύ καλά ότι η θητεία του στο δήμο ίσως κάποτε τελειώσει. Η επιχείρησή του όμως θα εξακολουθήσει να υπάρχει και αυτή είναι που χρειάζεται τις δημόσιες σχέσεις.
Κι ας μιλήσουμε ξεκάθαρα για τα όσα καταμαρτυρούνται στο Κανάλι 6 και στους επαγγελματίες φωτογράφους αναφορικά με ίδια συμφέροντα που θίχτηκαν γι αυτό και αντιδρούν. Ναι. Θίχτηκαν συμφέροντα. Θίχτηκαν συμφέροντα που στερούν πόρους από τις επιχειρήσεις οι οποίοι επενδύονται σε ανθρώπινο δυναμικό δημιουργώντας έστω και μία θέση εργασίας. Αυτή τη θέση είναι που στερεί με τις πρακτικές του ο κύριος Φανουράκης από τα νέα παιδιά της Ξάνθης. Ακόμη κι αν αυτή αφορά μόλις έναν άνεργο.
Από την άλλη ας δούμε την παράμετρο που μιλά για δημοκρατικά εκλεγμένους αιρετούς οι οποίοι εξουσιοδοτούνται από τους πολίτες να δρουν όπως αυτοί κρίνουν καλύτερα. Είναι άραγε δημοκρατική μία εκλογή όταν στηρίζεται στην οικονομική επιφάνεια του κάθε συμβούλου. Όσο περισσότερα ξοδέψει κανείς τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να εκλεγεί και μάλιστα σε καλή θέση. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που μπορεί να κρύβεται επιμελώς ωστόσο υφίσταται. Άραγε ένας απλός πολίτης, ένας μεροκαματιάρης έχει τις ίδιες ευκαιρίες με όλους αυτούς που σήμερα φιγουράρουν στο δημοτικό συμβούλιο; Αν ναι τότε γιατί δεν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν στο εργοστάσιο και παίρνουν 700 ευρώ το μήνα; Δυστυχώς η οικονομική ευμάρεια είναι αυτή που δίνει και τα προνόμια της εκλογής.
Αυτό δε σημαίνει όμως ότι μαζί με την ψήφο εξαγοράζεται και η αυθαίρετη λειτουργία. Το έχουμε άλλωστε ξαναπεί. Τους ψήφισαν δύο με τρεις χιλιάδες άνθρωποι. Ο δήμος όμως καταμετρά σχεδόν 50.000 αν δεν κάνω λάθος. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι τους αποδοκίμασαν. Αυτό άραγε το έχουν ποτέ αναλογισθεί; Όχι για τίποτε άλλο, απλώς για να σεβαστούν και τις επιλογές όλων των υπολοίπων πολιτών. Γιατί εκεί τοποθετήθηκαν για το σύνολο της πόλης και όχι για τους ψηφοφόρους τους.
Ο κύριος Φανουράκης λοιπόν υπέπεσε για άλλη μια φορά σε ένα σοβαρό παράπτωμα. Και αν το πρώτο λάθος συγχωρείται στο δεύτερο δεν υπάρχει καμία επιείκεια. Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Τόλμη και το Κανάλι 6 για ιδιοτέλεια αφού την ίδια στάση με τη σημερινή κράτησε και στην περίπτωση των φωτογράφων του νομού, τότε που οι άνθρωποι αυτοί που επί σειρά ετών προσέφεραν στο θεσμό των Λαογραφικών Εορτών παραμερίστηκαν αβασάνιστα από τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης ο οποίος μηδένισε τη δουλειά τους.
Άραγε αυτοί οι άνθρωποι μας ταιριάζουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου