Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΟΝΟΣ

…Συμπιλίδου, Παναγιωτάκης, Καρβουνίδης, Γαλανόπουλος που φαίνεται ότι φιγουράρουν ανάμεσα στις επιλογές του νομάρχη για τις νέες αντινομαρχίες. Βέβαια η θητεία τους θα είναι αρκετά σύντομη αφού εντός της χρονιάς θα έχουμε εκλογές για το δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο σίγουρα δημιουργούν μια καλή παρακαταθήκη αφού οι αυξημένες αρμοδιότητες επιφέρουν και περισσότερες ψήφους. Αν βέβαια οι επιλογές αυτές επαληθευτούν θα φανεί σε λίγο. Η αγωνία πάντως στο επιτελείο του κυρίου Παυλίδη κορυφώνεται και όλοι περιμένουν να δουν πού θα κληρώσει για τη νέα χρονιά.

…το χρέος της ΔΕΥΑΞ το οποίο σύμφωνα με τον κύριο Πούλιο έφθασε στα 11.000.000 €. Βέβαια απάντηση υπήρξε από πλευράς δημοτικής αρχής ωστόσο για την ταμπακιέρα ουδείς λόγος. Πώς δημιουργήθηκε αυτό το δυσθεώρητο έλλειμμα; Και ποιος θα κληθεί τελικά να το πληρώσει; Γιατί μη μου πείτε ότι μετά τόσα χρόνια ξαφνικά η ΔΕΥΑΞ θα βρει το δρόμο της και θα αρχίσει να δημιουργεί και αποθεματικά; Και το ερώτημα είναι. Εάν σε μια επιχείρηση η διοίκηση αυξάνει τα ελλείμματα αντικαθίσταται ή όχι; Η απάντηση φυσικά είναι ναι. Γιατί λοιπόν στην προκειμένη περίπτωση δεν ζητείται έλεγχος και φυσικά απολογισμός προκειμένου όλοι οι δημότες να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει; Και κυρίως ποια πολιτική θα εφαρμοσθεί προκειμένου η επιχείρηση να μην τιναχθεί στο αέρα, όπως με μαθηματική ακρίβεια φαίνεται πως θα συμβεί αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς.

...η νέα περιφερειάρχης η οποία και στην Ξάνθη θήτευσε όντας φοιτήτρια και φέρνει στην περιοχή άρωμα γυναίκας. Βέβαια η ανακοίνωση του ονόματος απογοήτευσε πολύ κόσμο αφού η επιλογή Καραμπίνη θεωρούνταν από τις προσφορότερες καθώς και εμπειρία έχει σε θέματα διαχείρισης και γνώστης των προβλημάτων της περιοχής είναι. Ωστόσο άλλα αποφάσισε ο πρόεδρος ίσως θέλοντας να κρατήσει και τις ισορροπίες αφού υπήρχαν πλείστες πιέσεις από το νομό Εβρου. Μάλλον λοιπόν ο Σωκράτης Ξυνίδης συναντήθηκε με τον αντιπρύτανη προκειμένου να του μεταφέρει τα δυσάρεστα νέα. Δύσκολο βέβαια έργο αφού ο κύριος Καραμπίνης ήταν εκ των ανθρώπων που ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ήθελε να αξιοποιήσει στην περιφέρεια. Το μόνο θετικό είναι ότι το πανεπιστήμιο δεν χάνει ένα αξιόλογο στέλεχος.

…ο πρώην πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ ο οποίος λίγο ως πολύ θέλησε να μας πείσει ότι ήταν ο σωτήρας της εταιρείας αφού επί προεδρίας του όλα πήγαν καλά και θα ήταν ακόμη καλύτερα εάν δεν τον…υπονόμευε η ΑΤΕ. Δηλαδή η ίδια που τον διόρισε. Μάλλον ο κόσμος τόχε τούμπανο κι ο κύριος Παπάς κρυφό καμάρι, πως τα ελλείμματα της εταιρείας αυξήθηκαν, ότι οι εξαγωγές κάθε άλλο παρά θετικό πρόσημα κατέγραψαν, ότι ο τρόπος διοίκησης όχι απλώς δημιούργησε προβλήματα αλλά πραγματικά γελοιοποίησε τους διοικούντες. Πρόσφατα άλλωστε είναι τα γεγονότα των τοποθετήσεων και μετατάξεων τις οποίες πήραν πίσω άρον άρον όπως επίσης και οι παραιτήσεις του ιδίου οι οποίες τελικά δεν ήταν παραιτήσεις και τρέχα γύρευε. Η αυτοκριτική όμως και κυρίως η αυτογνωσία απαιτούν και άνδρες ανάλογου διαμετρήματος. Και στην προκειμένη περίπτωση και οι δύο αρετές είναι άγνωστα λήμματα στο λεξιλόγιο του κυρίου Παπά.

…ορισμένοι επαγγελματίες οι οποίοι στηλιτεύουν συναδέλφους γιατί κάνουν καλά τη δουλειά τους. Για να ξεκαθαρίζουμε λοιπόν τα πράγματα. Όταν έχουμε μια καταγγελία είμαστε υποχρεωμένοι να βγάλουμε το ρεπορτάζ και κατόπιν να ζητήσουμε απαντήσεις από τους αρμόδιους. Άλλωστε το ζητούμενο είναι οι λύσεις και όχι απλώς ο καταγγελτικός λόγος. Δυστυχώς όμως αυτό λίγοι το αντιλαμβάνονται και ως επί το πλείστον βγάζουν βιαστικά και κυρίως άδικα συμπεράσματα. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι αυτή ακριβώς. Να αναδεικνύει προβλήματα προκειμένου να υπάρξει ευαισθητοποίηση για να επιλυθούν. Αυτό και μόνο το ρόλο παίζουμε και σε αυτόν θα σταθούμε, αρνούμενοι να μπούμε σε ίντριγκες και άλλου είδους παιχνίδια. Πριν λοιπόν αποδώσουν χαρακτηρισμούς ας σκεφτούν λίγο καλύτερα και τότε είμαστε σίγουροι ότι θα αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Άλλωστε η επί σειρά ετών στάση μας είναι ο καλύτερος μάρτυρας για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε αυτό που κάνουμε.
Μ.ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ
Μόνο ταλαιπωρία προσφέρουν σε επισκέπτες και Ξανθιώτες
Άδικα ξοδεύονται τόσα χρήματα για την τουριστική μας προβολή
Ή πεζοδρομείς όλο το κέντρο της πόλης ή δεν το πειράζεις καθόλου κύριε Δήμαρχε
Η καλύτερη διαφήμιση για μια πόλη είναι ο ευχαριστημένος επισκέπτης
Σε μια εποχή που ο τουρισμός είναι ένας από τους κυριότερους μοχλούς ανάπτυξης για τον κάθε δήμο, για την κάθε περιοχή, σε μια εποχή που δημόσιοι φορείς και ιδιώτες κάνουν τα πάντα προκειμένου να προσελκύσουν τους ελάχιστους πλέον πολίτες που μέσα στην οικονομική κρίση έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ταξίδια και να αποτελούν μια ανάσα για τους επαγγελματίες των περιοχών που επισκέπτονται, ο δήμος Ξάνθης φαίνεται πως πράττει το ακριβώς αντίθετο.
Από τη μια ξοδεύονται τεράστια ποσά για την τουριστική προβολή της πόλης και από την άλλη, η ίδια η πόλη, έτσι όπως την έχουν διαμορφώσει, αποτελεί τη χειρότερη δυσφήμιση. Εξάλλου η καλύτερη διαφήμιση για μια περιοχή είναι οι ευχαριστημένοι επισκέπτες της, αλλά με τις υπάρχουσες συνθήκες στην Ξάνθη, μόνο ευχαριστημένους επισκέπτες δε θα πρέπει να έχουμε.
Ειδικά όσοι ήρθαν στην πόλη μας τους τελευταίους μήνες, είτε για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης και το Χατζιδάκειο φεστιβάλ που είχαμε είτε για μια απλή βόλτα, μόνο ταλαιπωρία και απογοήτευση βρήκαν και να είναι σίγουροι στο δήμο Ξάνθης πως οι άνθρωποι αυτοί πολύ δύσκολα θα αποφασίσουν να επισκεφτούν ξανά την Ξάνθη.
Δεν είναι βέβαια μόνο οι επισκέπτες που ταλαιπωρούνται αφού και εμείς που ζούμε στην πόλη αυτή και είμαστε κάθε μέρα στους δρόμους της, δεινοπαθούμε κάθε φορά που πρέπει να βρεθούμε στο κέντρο της. Δυστυχώς η γνωστή πλέον ελληνική νοοτροπία, να σχεδιάζουμε τώρα και να υλοποιούμε το σχεδιασμό μας μετά από 20 χρόνια, έχει φέρει την πόλη στη σημερινή της κατάσταση.
Από τη μια έχουμε την πεζοδρόμηση του κέντρου και θεωρώ πως κανένας από τους Ξανθιώτες δε διαφωνεί μ’ αυτό. Από την άλλη όμως, μέσα σ’ αυτό το πεζοδρομημένο κέντρο, οι φωστήρες του σχεδίου αυτού, αποφάσισαν να αφήσουν αρκετούς δρόμους και για τα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα κέντρο που κανείς δεν ξέρει αν τελικά είναι για τους πεζούς ή για τα αυτοκίνητα.
Σε οποιαδήποτε άλλη πόλη στην οποία έχει πεζοδρομηθεί το κέντρο κι αν πάει κανείς, θα δει ένα κέντρο εξ ολοκλήρου πεζοδρομημένο και όχι το μπάχαλο που επικρατεί στην Ξάνθη. Αφού αποφάσισαν να πεζοδρομήσουν το κέντρο της πόλης μας, έπρεπε να συμπεριλάβουν στη πεζοδρόμηση αυτή όλους τους δρόμους που ανήκουν σ’ αυτό που λέμε κέντρο της πόλης. Π. Τσαλδάρη, Β. Κωνσταντίνου, 28ης Οκτωβρίου, Μ. Καραολή, Ηρώων και άλλοι δρόμοι δε θα έπρεπε να υπάρχουν, ώστε να ξέρουμε όλοι ότι έχουμε ένα κέντρο στο οποίο δε θα μπαίνει κανένα αυτοκίνητο.
Το πιο μεγάλο όμως πρόβλημα εντοπίζεται σε μια από τις πλέον φορτωμένες από αυτοκίνητα περιοχές της πόλης μας. Φυσικά μιλάω για την περιοχή γύρω από τη δημοτική αγορά, Πεσόντων, Ηρώων καθώς και ο δρόμος από και προς ΙΚΑ – Νομαρχία. Εκεί δυστυχώς σε καθημερινή πλέον βάση επικρατεί ένα κυκλοφοριακό χάος το οποίο προέρχεται κυρίως από τα αστικά λεωφορεία.
Μέσα σε όλο αυτό το μπάχαλο, κανένας εκ των αρμοδίων δεν μπόρεσε να σκεφτεί ότι η παρουσία των αστικών στο συγκεκριμένο σημείο, μόνο προβλήματα προκαλεί. Μην ξεχνάτε ότι κάθε 5 και 10 λεπτά της ώρας, αναχωρούν από το σημείο αυτό δύο ή πολλές φορές και τρία αστικά μαζί, γεγονός που μπλοκάρει όλη την κυκλοφορία. Μέχρι να περάσουν δύο αστικά, οι φωτεινοί σηματοδότες έχουν κοκκινίσει πάλι, με αποτέλεσμα το σχηματισμό τεράστιων ουρών από αυτοκίνητα.
Πέρα όμως από τα φανάρια και μέσα στους δρόμους κολλάει πολλές φορές η κυκλοφορία, αφού τα σταθμευμένα αριστερά και δεξιά αυτοκίνητα - μιας και κανένας ως τώρα δε φρόντισε για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης και αναγκαστικά ο καθένας σταθμεύει το αυτοκίνητό του όπου βρει λίγο χώρο - εμποδίζουν τη διέλευση των αστικών.
Για πόσο ακόμα άραγε τα αστικά αυτά θα παραμένουν επί της οδού Πεσόντων; Είναι τόσο δύσκολο να τα μεταφέρουν αλλού; Σκεφτείτε ότι μιλάμε για μια κατάσταση που δεν τη βιώνουμε μια φορά την εβδομάδα ή μια φορά το μήνα αλλά τη ζούμε κάθε μέρα, κάθε ώρα. Πως λοιπόν έχουμε την απαίτηση αυτοί που επισκέπτονται την πόλη μας να φεύγουν ευχαριστημένοι; Ποιος θα ήθελε να ξαναπάει σε μια τέτοια πόλη όπου συναντάει μόνο ταλαιπωρία; Όλα αυτά τα σκέφτηκε άραγε κανένας από εκείνους που αποφάσισαν να κάνουν αυτές τις αλλαγές στην πόλη;

Σ. Καραχότζα
Στηρίζουν Τσέπελη
Παραβλέπουν το χρέος
Στήριξη στο Μανώλη Τσέπελη έναντι της παράταξης Πολίτες για την Αλλαγή που ζητά την παραίτησή του, έσπευσε να δώσει η δημοτική αρχή σιωπώντας ωστόσο για το σημαντικότερο. Το χρέος ύψους 11.000.000 € που πνίγει τη ΔΕΥΑΞ.
Δέκα ημέρες απομένουν ως τα Χριστούγεννα και αυτές οι γιορτές κάθε άλλο παρά χαρούμενες είναι. Η εντύπωση όλων είναι πως παρακολουθούμε σαν απλοί θεατές τα όσα εκτυλίσσονται γύρω μας χωρίς να μπορούμε να παρέμβουμε και να δώσουμε ένα ευτυχισμένο τέλος στο παραμύθι.
Κακοί μάγοι και ξωτικά στοιχειώνουν τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, ενώ ο γέρος χρόνος θαρρείς και ρίζωσε βαθιά στην καρδιά μας και δεν αφήνει μια πόρτα ανοιχτή να μπει ο νέος, αυτός που κουβαλά όνειρα και προσδοκίες για καλύτερες ημέρες.
Αφορμή για τις σκέψεις αυτές μου έδωσαν τα όσα διεμείφθησαν και πάλι μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης με αιχμή τη ΔΕΥΑΞ. Έναν οργανισμό, που όσο κι αν θέλουμε να τον αντιμετωπίσουμε καλοπροαίρετα, δυστυχώς δεν μπορούμε. Για έλλειμμα 11.000.000 € κάνει λόγο η παράταξη Πολίτες για την Αλλαγή ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Μανώλη Τσέπελη. Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για ατασθαλίες. Άλλωστε χωρίς στοιχεία κανείς δε νομιμοποιείται να το κάνει. Θα μιλήσω όμως για μια επιχείρηση η οποία μαθηματικά συσσωρεύει χρέη οδηγώντας σε αδιέξοδο. Και μάλιστα χρέη τα οποία έχουν φθάσει σε δυσθεώρητο σημείο. Γιατί η απάντηση του Δημάρχου στα όσα καταλογίζει ο κύριος Πούλιος μιλά για όλα εκτός από την ουσία. Δηλαδή για το ύψος του χρέους και για το πώς αυτό δημιουργήθηκε. Και αναρωτιέμαι ως ένας αφελής πολίτης. Ο κύριος Τσέπελης είναι ο ίδιος επιχειρηματίας και μάλιστα θεωρείται επιτυχημένος. Εάν οι επιχειρήσεις του κατέγραφαν χρέη αυτής της τάξης πώς θα αντιδρούσε; Θα προσπαθούσε πρώτα απ’ όλα να αλλάξει τους διαχειριστές του, εάν έχει, και κατόπιν να κάνει διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα τον έβγαζαν από το αδιέξοδο; Ή θα συνέχιζε με τον ίδιο ρυθμό οδηγώντας τες στην καταστροφή; Εάν λοιπόν επέλεγε την πρώτη λύση για τις δικές του επιχειρήσεις γιατί δεν κάνει το ίδιο και για τη ΔΕΥΑΞ; Μήπως γιατί αυτά τα χρέη δε βαρύνουν τον ίδιο αλλά τον Ξανθιώτη καταναλωτή ο οποίος κάποια στιγμή θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε κακές υπηρεσίες και σε αύξηση τελών; Γιατί εάν συνεχίσει η ίδια κατάσταση, κάτι που μάλλον είναι βέβαιο αφού εδώ και τόσα χρόνια η ΔΕΥΑΞ δεν καταφέρνει να βγει από τα αδιέξοδα που δημιούργησε, τότε σίγουρα κάποια στιγμή το οικοδόμημα θα καταρρεύσει. Αυτό άραγε δεν το αντιλαμβάνονται η δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑΞ ώστε να κινητοποιηθούν άμεσα προκειμένου να διασώσουν την επιχείρηση;
Πολύ σωστά πράττοντας ο Δήμαρχος Ξάνθης εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης των ανθρώπων του, όπως οφείλει να κάνει κάθε πολιτικός όταν πλήττονται άνθρωποι της παράταξής του. Όμως μήπως κάποια στιγμή θα έπρεπε να αναθεωρήσει τη στάση του έναντι προσώπων και καταστάσεων και να αντιληφθεί ότι τελικά δεν είναι στραβός ο γιαλός, ή στην προκειμένη περίπτωση ο κύριος Πούλιος, αλλά ότι ο δήμος στραβά αρμενίζει; Η πράξη στήριξης είναι έντιμη από ανθρώπινης πλευράς. Είναι όμως πολιτικό ατόπημα όταν η κοινωνία βοά να μην αντιλαμβάνεσαι τα όσα συμβαίνουν γύρω σου και απλώς να εθελοτυφλείς. Εδώ θα πρέπει μάλλον να θυμηθεί το παράδειγμα Καραμανλή, που έσπευσε να δώσει στήριξη στους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, για να το πληρώσει πολύ ακριβά λίγους μόνο μήνες μετά. Και σίγουρα η ψήφος των πολιτών δεν είναι ποτέ δεδομένη. Πολλές φορές η επί σειρά ετών σταθερότητά της εκπηγάζει από την έλλειψη εναλλακτικής λύσης. Κάτι που χαρακτήριζε το δήμο Ξάνθης. Ωστόσο στην τελευταία θητεία του δημοτικού συμβουλίου αναδείχτηκαν ζητήματα που τόσα χρόνια έμεναν κάτω από το τραπέζι γιατί δεν υπήρχε δυνατή, αξιόπιστη φωνή. Τα πράγματα όμως είναι τελείως διαφορετικά με τη νυν αντιπολίτευση, αφού Πολίτες για την Αλλαγή και Πολίτες για την Ξάνθη αρθρώνουν έναν ισχυρό αντιπολιτευτικό λόγο που βρίσκει μάλιστα ευήκοα ώτα.
Παράλληλα τα όσα έγιναν εντός πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης με την προσωρινή παύση του κυρίου Καλαϊτζή και την παραίτηση του κυρίου Τριμίντζιου δεν άφησαν αλώβητο το συνδυασμό του κυρίου Στυλιανίδη, αφού αυτή τη φορά τα χτυπήματα ήταν εκ των έσω. Αυτό όμως η δημοτική αρχή φαίνεται αδύναμη να το αντιληφθεί δίνοντας την εντύπωση ενός γίγαντα που άρχισε να κλυδωνίζεται και κινδυνεύει να καταρρεύσει κάνοντας δυνατό κρότο.
Από την άλλη, εντύπωση προκαλεί η αποστροφή του λόγου τις επιτροπές προσλήψεων μιλώντας για έντιμους υπαλλήλους. Κανείς δεν αμφισβήτησε την εντιμότητα ανθρώπων που εργάζονται στο δήμο. Και ούτε αυτή αμφισβητείται συλλήβδην. Μη μου πείτε όμως πως, όντας υπάλληλοι, μπορείτε να λειτουργήσετε αυτοβούλως φθάνοντας μάλιστα και σε ρήξη με την προϊσταμένη σας αρχή; Εγώ από ότι γνωρίζω λίγοι έχουμε το σθένος να το κάνουμε, όταν μάλιστα παίζουμε κορώνα γράμματα την ίδια τη δουλειά μας. Αυτό λοιπόν που κατά κύριο λόγο αμφισβητείται δεν είναι οι υπάλληλοι. Είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται. Όσο λοιπόν κι αν θέλει να αποπροσανατολίσει η δημοτική αρχή από την ουσία του θέματος, δυστυχώς δεν το καταφέρνει. Όσο για τα χτυπήματα κάτω από τη μέση που όπως τονίζει, θα γίνουν εντονότερα όσο βαίνουμε προς τις εκλογές και θα αφορούν πρόσωπα και καταστάσεις, αυτή θεωρώ ότι ήταν η ατυχέστερη αναφορά, καθώς ήδη προϊδεάζει τους πολίτες για το τι πρόκειται να αποκαλυφθεί όσο βαίνουμε προς τις κάλπες. Μου θύμισε πραγματικά το ρητό «φύλαγε τα ρούχα σου για να ‘χεις τα μισά». Κάπως έτσι μάλλον προσπαθούν εκεί στο δήμο να αντιμετωπίσουν μια αρνητική εικόνα που ήδη υφέρπει στην τοπική κοινωνία, άσχετα με το πού θα οδηγήσει.
Και αν πράγματι δεχθούμε ότι ο κύριος Πούλιος προβαίνει σε σειρά καταγγελιών ορμώμενος από το κόμπλεξ καταδίωξης που τον χαρακτηρίζει, όπως λέγεται στην ανακοίνωση, σίγουρα για τα όσα καταμαρτυρά δε δίνονται σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις. Και αυτό είναι που προβληματίζει περισσότερο τους δημότες.
Παραμονές Χριστουγέννων λοιπόν και αντί να βαίνουμε με ειρήνη προς την ημέρα της γέννησης του Θεανθρώπου, παρακολουθούμε αμήχανα τα όσα γίνονται γύρω μας ελπίζοντας ότι το άστρο της Βηθλεέμ θα φωτίσει επιτέλους και τον τόπο μας προκειμένου να μας χαρίσει όσα πραγματικά μας αξίζουν. Ή έστω να μπορέσει να μας δώσει μια μικρή ακτίνα ελπίδας που δυστυχώς έχει εκλείψει από τη ζωή μας.
«Το πάγωμα των μισθών θα πνίξει την αγορά»
Για εναλλακτικά σενάρια μέτρων ψάχνει η κυβέρνηση, την ώρα που μετρά τις αντιδράσεις που προκαλούν τα όσα πρότεινε
Ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για την περικοπή των δαπανών του δημοσίου, αλλαγές στη φορολόγηση και άλλα διαρθρωτικά μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και η κατάργηση του 14ου μισθού αλλά και το πάγωμα των μισθών για 2-3 χρόνια.
Πάγωμα των μισθών σημαίνει ότι οι μισθοί παραμένουν στα σημερινά τους επίπεδα και δε δίνεται καν η τιμαριθμική αύξηση που προέρχεται από την αύξηση των τιμών καταναλωτή, δηλαδή μειώνεται η αγοραστική δύναμη των υπαλλήλων, κάτι που βέβαια δε θα επηρεάσει μόνο τους ίδιους τους υπαλλήλους αλλά και την αγορά. Το μέτρο ναι μεν θα επιφέρει κάποια ανακούφιση στα κρατικά ταμεία, η οποία όμως θα είναι προσωρινή, και θα «πνίξει» την αγορά, επιφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ανεργία και περισσότερα «λουκέτα» στα καταστήματα.
«Το μέτρο αυτό μπορεί να αποβεί δυσμενέστατο για την οικονομία. Δε φτάνει μόνο να μπουν κάποια χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να μειωθεί το δημοσιοοικονομικό έλλειμμα, αλλά πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα κρατήσουν σε εγρήγορση την αγορά» τονίζει ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κ. Γ. Ρωμανιάς επισημαίνοντας πως το ζήτημα είναι να αλλάξει κατεύθυνση και κεντρικές επιλογές η ασκούμενη οικονομική πολιτική.
«Προεκλογικά η κυβέρνηση είχε προσδιορίσει σωστά τις αλλαγές οι οποίες θα πρέπει να γίνουν, όμως μέχρι σήμερα καμιά από αυτές δεν έχει δρομολογηθεί. Βέβαια η κυβέρνηση είναι νέα και δεν είχε ακόμη τα χρονικά περιθώρια, κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να τις κάνει. Έχει επισημανθεί τι πρέπει να γίνει και περιμένουμε να υλοποιηθεί.»
Από την άλλη σε εξέλιξη βρίσκεται και η συζήτηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με την ατζέντα να επικεντρώνεται σε 12 βασικά σημεία, μεταξύ των οποίων η συγχώνευση των ταμείων, η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας κα.
Η διάγνωση για το ασφαλιστικό έχει γίνει από πολλούς, είτε με αριθμητικά δεδομένα είτε με βάση την διαίσθηση, όμως και οι δύο πλευρές συμπίπτουν στο συμπέρασμα ότι το ασφαλιστικό έχει τεράστια ελλείμματα και πρέπει να αναταχθεί. Από εκεί και πέρα όμως αρχίζουν οι διαφορές απόψεων ως προς το ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν. Κάποιοι επιμένουν στην παραδοσιακή συνταγή των παραμετρικών αλλαγών, δηλαδή αύξηση των ορίων ηλικίας, των συντάξιμων ετών, των εισφορών κλπ, μέτρα που παίρνουμε στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, με την κατάσταση όμως να παραμένει η ίδια.
«Αποδεδειγμένα πλέον οι ρυθμίσεις αυτές δεν αποδίδουν. Το σύστημα κερδίσει μικρές ανάσες για κάνα δυο χρόνια και μετά αρχίζει να βαριανασαίνει πάλι. Εμείς λέμε πως η λύση πρέπει να βρεθεί στα κεντρικά ζητήματα του προβλήματος. Πρέπει να καταπολεμήσουμε την ανασφάλιστη, μαύρη εργασία, την εισφοροδιαφυγή και να βάλουμε στην θέση τους τα αποθεματικά κεφάλαια που κατά καιρούς έχουν σπαταληθεί. Όσο καθυστερούν αυτές οι λύσεις τόσο το πρόβλημα θα γίνεται εντονότερο και η επίλυσή του δυσκολότερη» τονίζει ο κ. Ρωμανιάς, δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα ότι η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από το 65ο στο 66ο έτος δίνει «ζωή» στο σύστημα μόνο για τρεισήμισι μήνες. Αντιθέτως, αν μειωθεί η εισφοροδιαφυγή από το 35% στο 20% το σύστημα κερδίζει επτά χρόνια ζωής.
Όσον αφορά στη συζητούμενη ενοποίηση των ταμείων, το ερώτημα που γεννάται είναι αν θα βοηθηθεί η βιωσιμότητά τους, με την ενοποίηση σε τρία μεγάλα ταμεία: το ταμείο μισθωτής εργασίας, το ταμείο εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων και το ταμείο των αγροτών.
«Αυτό σαν διακήρυξη ακούγεται ωραίο, θα πρέπει όμως να καλυφθούν ορισμένες προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί. Θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που είχαν οι μέχρι την ενοποίηση ασφαλισμένοι και να γίνει η ενοποίηση σταδιακά και σε βάθος χρόνου, ώστε να βρεθούν τα κονδύλια που θα καλύψουν το κόστος μετάβασης.»
Κλείνοντας ο κ. Ρωμανιάς επισημαίνει πως τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για τους εργαζόμενους και βρίσκονται πλέον υπό διακύβευση εργασιακά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί επί πολλές δεκαετίες και πρέπει αμέσως να αποφασιστούν μέτρα που θα ομαλύνουν την κατάσταση.

Δ. Καραγιουμλέζη
Ξανάνοιξε ο φάκελος για το άσυλο
Καραμπίνης: «Τίθεται θέμα επαναπροσδιορισμού της έννοιας του ασύλου και όχι άρσης ή μη»
Ξανανοίγει ο φάκελος για το πανεπιστημιακό άσυλο, αφού αποτέλεσε κεντρικό θέμα στη σύνοδο των πρυτάνεων την περασμένη εβδομάδα, σε μια περίοδο μάλιστα φοιτητικών κινητοποιήσεων και παραιτήσεων.
Έτσι, για ακόμη μια φορά υπάρχουν διενέξεις ανάμεσα σε αυτούς που πιστεύουν ότι το άσυλο πρέπει να αρθεί, γιατί δημιουργεί στα πανεπιστήμια εστίες βίας και σε αυτούς που αρνούνται την οποιαδήποτε μετατροπή του.
Πάντως σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα τάσσεται υπέρ της διατήρησης του θεσμού του ακαδημαϊκού ασύλου, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να προστατεύεται πιο μαχητικά από τους φοιτητές και τους καθηγητές, ώστε να αποτρέπονται έκνομες ενέργειες από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία. Μια πρόταση μάλιστα λέει πως θα πρέπει να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος στα πανεπιστήμια με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων εμφανίζονται αρνητικοί στο ενδεχόμενο αλλαγής του καθεστώτος που διέπει το άσυλο, τονίζοντας πως θα βρεθούν απέναντι σε όποιον επιχειρήσει τον περιορισμό του ακαδημαϊκού ασύλου.
Οι περισσότεροι πάντως κρίνουν επαρκή το νόμο για το άσυλο και επιμερίζουν ευθύνες για τη μη εφαρμογή του τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τη δικαιοσύνη και την αστυνομία όσο και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης.
Σύμφωνα με το νόμο, το ακαδημαϊκό άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους του ΑΕΙ στους οποίους γίνεται εκπαίδευση και έρευνα. Οι χώροι αυτοί καθορίζονται με απόφαση και ευθύνη της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα ΤΕΙ. Δεν επιτρέπεται η επέμβαση δημόσιας δύναμης στους παραπάνω χώρους, παρά μόνο κατόπιν προσκλήσεως ή άδειας του αρμόδιου οργάνου του Ιδρύματος και με την παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής. Αρμόδιο όργανο είναι το Πρυτανικό Συμβούλιο για τα Πανεπιστήμια και το Συμβούλιο για τα ΤΕΙ, με δικαίωμα ψήφου όλων των μελών τους. Τα όργανα αυτά συνέρχονται άμεσα, αυτεπαγγέλτως ή έπειτα από καταγγελία. Το αρμόδιο όργανο αποφασίζει κατά πλειοψηφία. Επέμβαση δημόσιας δύναμης χωρίς την άδεια του αρμοδίου οργάνου του ΑΕΙ επιτρέπεται μόνο εφόσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής.
Σύμφωνα πάντως με τον αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Καραμπίνη, το κύριο ζήτημα είναι να επαναπροσδιοριστεί η έννοια του ασύλου και να καταπολεμηθεί η ωμή βία στους πανεπιστημιακούς χώρους.
«Το πανεπιστημιακό άσυλο στην ευρύτερη έννοιά του, που θα μπορούσε κανείς να το αναζητήσει στο ’74, ήταν ότι μπορεί ο καθένας να λέει οτιδήποτε θέλει μέσα στο πανεπιστήμιο, να κυκλοφορεί τις οποιεσδήποτε ιδέες, χωρίς να φοβάται ότι αυτό θα μπορούσε να έχει ποινικές ή ακαδημαϊκές επιπτώσεις. Το να κουβεντιάζουμε σήμερα αν θα πρέπει να έχουν άσυλο οι μισοί ή όλοι ή αν θα πρέπει να καθιερωθεί το άσυλο μόνο σε ορισμένους οι οποίοι προσπαθούν να το κρατήσουν ή να το επιβάλλουν με τη βία, νομίζω ότι μας κάνει να ξεφεύγουμε από το στόχο.
Άσυλο θα πρέπει να έχουν όλοι όσοι είναι στην πανεπιστημιακή κοινότητα και δε νοείται να έχουν μόνο ορισμένοι. Άσυλο καλύπτει και εμένα και το φοιτητή, χωρίς όμως ο ένας από τους δύο μας να χρησιμοποιεί ωμή βία προκειμένου να περάσει τις απόψεις του.»
Η άσχημη πραγματικότητα όμως είναι πως κάθε φορά που υπάρχουν επεισόδια, υπάρχουν και ισχνές μειοψηφίες που στο όνομα του ασύλου καταλύουν το ίδιο το άσυλο, βρίσκοντας την πλειοψηφία των φοιτητών απέναντί τους.
Σύμφωνα με τον κ Καραμπίνη, το θέμα δεν τίθεται στην κατάργηση ή μη του ασύλου αλλά στον επαναπροσδιορισμό του τι είναι πανεπιστημιακό άσυλο. Κλείνοντας τάσσεται υπέρ της ύπαρξης του ασύλου αλλά έτσι όπως πρέπει να είναι, δηλαδή να μην καλύπτει τη βία, τις κακουργηματικές πράξεις και τα έκτροπα που βλέπουμε καθημερινά αλλά να καλύπτει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών.
Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις του εκπρόσωπου της κυβέρνησης κ. Πεταλωτή, δεν υφίσταται θέμα αλλαγής για το άσυλο, αλλά μόνο θέμα εφαρμογής τού υφιστάμενου νομικού πλαισίου για το άσυλο.
Ιστορική συνάντηση Ελλάδας - Βουλγαρίας
Στο νέο μεθοριακό σταθμό του Αγίου Κωνσταντίνου συναντήθηκαν την Παρασκευή το πρωί οι Νομάρχες Ξάνθης και Σμόλιαν, ανοίγοντας έτσι τη δίοδο συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας μετά και την ολοκλήρωση του τουριστικού κάθετου άξονα Ξάνθης – Ζλάτογκραντ – Φιλιππούπολης, ο οποίος μετά τέσσερα χρόνια και με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Ξάνθης είναι πλέον γεγονός.
Μια δίοδος που πέρα από την ιστορική της σημασία, αφού μετά από 70 χρόνια ψυχροπολεμικής κατάστασης επανενώνει τους δύο λαούς, δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας και μάλιστα μέσα σε μια αρνητική παγκόσμια συγκυρία.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα θα έλεγα. Μετά από 70 περίπου χρόνια, για πρώτη φορά, ένα μεγάλο κομμάτι της νότιας Βουλγαρίας, θα έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με την Ελλάδα, μέσα από έναν ολοκληρωμένο δρόμο ο οποίος δεν είναι υψηλών προδιαγραφών αλλά θα δίνει τη δυνατότητα της επικοινωνίας. Είναι μια μεγάλη ανατροπή, για να περάσουμε στην απέναντι πλευρά από το σημείο Άγιος Κωνσταντίνος, όπως ζητήσαμε να ονομαστεί ο μεθοριακός σταθμός, θέλαμε να διανύσουμε απόσταση 700 χιλιομέτρων και τώρα είναι μόλις 55 χιλιόμετρα. Οι αποστάσεις αλλάζουν, τα δεδομένα αλλάζουν, μετά από μια πρωτοβουλία που πήραμε ως νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, βλέποντας ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση των συμφωνημένων καθέτων αξόνων, φτάσαμε να δημιουργήσουμε ένα δρόμο ο οποίος συναντιέται με αντίστοιχο δρόμο από τη βουλγαρική πλευρά. Αυτός ο δρόμος, εκτιμούμε ότι για κάποια χρόνια θα εξυπηρετεί όλο το μήκος του συνόλου, από την Εξοχή της Δράμας μέχρι το Ορμένιο που είναι περίπου 300 χιλιόμετρα, σημειώνοντας ότι από την Ξάνθη και προς την Εξοχή, παρεμβάλλεται ένας τεράστιος ορεινός όγκος. Θα ωφεληθούν σημαντικά όλη η βορειοανατολική Ελλάδα, η Ξάνθη, η Καβάλα, η Θάσος, η Κομοτηνή, η Σαμοθράκη, ο Έβρος και η επισκεψιμότητα θα ανεβεί. Ομοίως θα ωφεληθεί και η νότια Βουλγαρία, αφού θα έχει πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και εμείς θα έχουμε πρόσβαση στα χιονοδρομικά κέντρα και στις γειτονικές πόλεις. Ειδικά σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, στην περίοδο που χρειάζεται ρευστότητα, χρειάζεται η κυκλοφορία του χρήματος, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει ταχέως στην υπογραφή της σύμβασης για το άνοιγμα αυτού του μεθοριακού σταθμού που είναι σχεδόν έτοιμος και βεβαίως να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν στην πράξη, ως σημείο διέλευσης. Αυτό δεν καταργεί την υποχρέωση του Υπουργείου Υποδομών να υλοποιήσει τον κεντρικό κάθετο άξονα.»
Οι Νομάρχες Ξάνθης και Ζλάτογκραντ συναντήθηκαν σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα ενθαρρυμένοι από τις προοπτικές που διασφαλίζει στις περιοχές τους ο νέος τουριστικός άξονας ο οποίος ειδικά για την περιοχή μας συμβάλλει στο να ανακτήσει η Ξάνθη την κεντροβαρή θέση της στην έξοδο των Βαλκανίων προς το Αιγαίο και να αποκτήσει την αναγκαία ενδοχώρα με μια κρίσιμη μάζα πληθυσμού. Μία προοπτική που δίνει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες σε ένα νομό που ήδη δοκιμάζεται σκληρά από την αποβιομηχάνιση και ψάχνει εναλλακτικές διόδους απασχόλησης επενδύοντας στον τριτογενή τομέα και δη στον τουρισμό. Αρκεί βέβαια οι όποιες προσπάθειες να μην περιορίζονται στις πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών αλλά να τύχουν της στήριξης του κεντρικού κράτους προκειμένου να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Μ. Κώστογλου
Μεταπτυχιακά: το «ρετιρέ» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Το πτυχίο πανεπιστημιακής σχολής δεν ταυτίζεται πλέον με την ολοκλήρωση των σπουδών. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα των ελληνικών και ξένων ανώτατων ιδρυμάτων εκπαίδευσης, αναπτύσσονται αλματωδώς, αλλάζοντας άρδην το τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Επιτέλους …μετά από χρόνια σκληρής και επίπονης προσπάθειας το πήρες το πτυχίο σου ή ετοιμάζεσαι να το πάρεις σ' αυτή την εξεταστική. Και μετά το πανεπιστήμιο, τι; Οι δρόμοι είναι δυο: είτε ένα μεταπτυχιακό στην Ελλάδα ή το εξωτερικό είτε κατευθείαν στα δύσκολα, δηλαδή εύρεση της κατάλληλης θέσης εργασίας.
Το Γραφείο διασύνδεσης αποτελεί ένα χρήσιμο «εργαλείο», κυρίως για τους φοιτητές των τελευταίων ετών, αφού ασχολείται κυρίως με τη σταδιοδρομία των αποφοίτων του Πανεπιστημίου.
Όμως, ακόμα και αν είστε πρωτοετείς φοιτητές, μπορείτε να αξιοποιήσετε τις υπηρεσίες του Γραφείου αυτού, προκειμένου να γνωρίσετε από νωρίς ευκαιρίες ή περιορισμούς της αγοράς εργασίας.
Οι επαγγελματικοί δρόμοι που μπορεί κανείς να ακολουθήσει είναι πολλοί. Ορισμένοι από εσάς μπορεί να ακολουθήσετε καριέρα ερευνητή - πανεπιστημιακού. Άλλοι μπορεί να προτιμήσετε να εργαστείτε σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό, δηλαδή σε επιχείρηση. Δεν είναι λίγοι οι απόφοιτοι που, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, διατηρούν δικό τους γραφείο ή στήνουν τη δική τους καινοτόμο επιχείρηση.
Οι υπηρεσίες του Γραφείου Διασύνδεσης μεταξύ άλλων είναι οι εξής:
Παρέχει πληροφορίες για τις δυνατότητες περαιτέρω σπουδών και υποτροφιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα μπορείτε να βρείτε μέσα από την ιστοσελίδα του όλα τα links με οδηγίες και συμβουλές για το πώς θα μπορέσετε να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Και ακόμα ποιοι οργανισμοί και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να σας δώσουν μια υποτροφία.
Προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα αναζήτησης εργασίας. Συγκεκριμένα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα συντάξετε το βιογραφικό σας σημείωμα, μια συνοδευτική επιστολή, μια συστατική επιστολή καθώς και τι πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.
Ακόμα πληροφορεί τους τελειόφοιτους/απόφοιτους για διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες για εργασιακά θέματα, προκηρύξεις θέσεων εργασίας και συνδέσεις σε δικτυακές πύλες προώθησης, προσφοράς και εύρεσης εργασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ωστόσο οι μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα είναι αρκετά πιο εύκολες ως προς την προσβασιμότητά τους, αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι οι μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό έχουν ιδιαίτερες. Όταν κάποιος σκέπτεται να μεταβεί στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές, είναι σημαντικό να γνωρίζει εάν διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα για τις επιλεγείσες μεταπτυχιακές σπουδές.
Για να θεωρηθείτε ως ένας κατάλληλος φοιτητής προς εγγραφή για μεταπτυχιακές σπουδές ή έρευνα, θα πρέπει να κατέχετε ένα πρώτο πτυχίο, για παράδειγμα Bachelor of Science (B.Sc.) ή Bachelor of Arts (ΒΑ) ή και άλλα επιπλέον προσόντα ή εμπειρία. Όμως ένα πτυχίο, συμπεριλαμβανομένου και ενός πτυχίου της ίδιας της χώρας όπου πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι μεταπτυχιακές σπουδές, δεν εξασφαλίζει αυτόματα τη δυνατότητα εγγραφής σας. Η καταλληλότητα κάθε υποψήφιου εκτιμάται από το ίδρυμα στο οποίο απευθύνεται η αίτηση. Οι αποφάσεις βασίζονται στο εάν ο αιτών πληροί τις απαιτήσεις εισόδου του ιδρύματος. Το είδος των σπουδών που έχετε ήδη πραγματοποιήσει, οποιεσδήποτε εξετάσεις τις οποίες έχετε ήδη περάσει στο προτεινόμενο αντικείμενο των σπουδών σας και συστατικές επιστολές από καθηγητές σας στα προηγούμενα ιδρύματα στα οποία έχετε φοιτήσει, είναι όλα πολύ σημαντικά. Πιθανόν να ζητηθεί να επιδείξετε δείγματα της προηγούμενης εργασίας σας που έχετε δημοσιεύσει (εάν υπάρχει τέτοια εργασία) ή να σας ζητηθεί να δώσετε κάποιες εξετάσεις. Με αυτήν την έννοια είσαστε στην ίδια ακριβώς θέση με τους υποψηφίους της ίδιας της χώρας όπου σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε τις σπουδές σας και των οποίων οι αιτήσεις εκτιμώνται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.
Προετοιμασία για την αίτηση:
Επειδή σε κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Βρετανία και Η.Π.Α., οι προπτυχιακές σπουδές είναι συνήθως ιδιαίτερα εξειδικευμένες, τα προγράμματα των μεταπτυχιακών σπουδών είναι συνήθως σχεδιασμένα επάνω σε αυτήν την υπόθεση. Εάν το πρώτο σας πτυχίο βασίζεται σε ευρύτητα γνώσεων, τότε είναι πιθανόν να σας ζητηθεί να αναλάβετε κάποιες προ-εισαγωγικές σπουδές πριν γίνετε αποδεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές.
Εάν εμπίπτετε σε αυτήν την περίπτωση (πράγμα το οποίο μπορείτε να εξακριβώσετε μόνο με απευθείας επαφή με τα ιδρύματα) μπορεί να χρειασθεί να πραγματοποιήσετε προπαρασκευαστικές σπουδές. Πολλά ιδρύματα παρέχουν τέτοιου είδους σπουδές. Αυτές συνήθως διαρκούν ένα ακαδημαϊκό έτος από τον Οκτώβριο μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο και παρέχουν μία γέφυρα στις σπουδές σας σε ένα συγκεκριμένο ακαδημαϊκό πεδίο, μαζί με συμπληρωματικές σπουδές στην ξένη γλώσσα, εάν αυτό είναι αναγκαίο.
Ένα ίδρυμα θα χρειάζεται να είναι σίγουρο ότι κατέχετε επαρκώς την αντίστοιχη γλώσσα στην οποία θα πραγματοποιήσετε τις σπουδές σας. Εάν δεν έχετε ήδη αποδεδειγμένα τα απαραίτητα προσόντα για τη γλώσσα, μπορεί να σας ζητηθεί να τα αποδείξετε δίνοντας εξετάσεις στη γλώσσα.
Ωστόσο, συγκριτικά με την Ελλάδα, οι μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό προσφέρουν πιο αξιόπιστους τίτλους σπουδών, παρά το γεγονός ότι πολλοί πτυχιούχοι προτιμούν τις μεταπτυχιακές σπουδές στο εσωτερικό κυρίως λόγω της οικονομικής κατάστασής τους ή επειδή θεωρούν πιο εξειδικευμένη τη διδακτέα ύλη.
Είναι γεγονός όμως ότι όλα τα Πανεπιστήμια και κάποια κολέγια υψηλότερης εκπαίδευσης του εξωτερικού προσφέρουν σπουδές πέραν του επιπέδου των προ-πτυχιακών σπουδών οι οποίες οδηγούν σε διεθνώς αναγνωρισμένα, και πολύ συχνά περίφημα, μεταπτυχιακά προσόντα σε επίπεδο πιστοποιητικού (certificate), διπλώματος (diploma), μεταπτυχιακού διπλώματος (masters) και διδακτορικού (doctorate). Η χρονική διάρκεια των σπουδών ποικίλει από εννέα μήνες μέχρι τρία ή τέσσερα έτη.
Η μεταπτυχιακή έρευνα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε σχεδόν οποιοδήποτε αντικείμενο και συχνά μπορεί να είναι σε πρωτοπορίες αιχμής, σε κλάδους όπως η γεωπονία, οι επιστήμες και η τεχνολογία. Πολλές σπουδές αντικατοπτρίζουν και είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες της βιομηχανίας και είναι σχεδιασμένες σε στενή συνεργασία με εργαζόμενους ή επαγγελματικές οργανώσεις.
Μερικά ερευνητικά προγράμματα μπορούν να τυγχάνουν κοινής επίβλεψης και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορείτε να πραγματοποιήσετε έρευνα σε ένα αντικείμενο στην Ελλάδα, με μικρότερο κόστος από το να σπουδάζετε εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό.
Ένα πτυχίο ή δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών απονέμεται μετά από επιτυχημένη ολοκλήρωση σπουδών με διδασκαλία ή μετά από μία περίοδο έρευνας ή συνδυασμό και των δύο. Οι σπουδές με διδασκαλία παρέχονται στα επίπεδα masters, diploma και certificate. Τα πτυχία με έρευνα στα επίπεδα masters, masters of philosophy ή doctorate απονέμονται στους φοιτητές οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει μία περίοδο πρωτογενούς έρευνας και έχουν υποβάλλει μία διατριβή προς εξέταση.
Τροχαία ατυχήματα: υπάρχουν τρόποι να τα αποφύγουμε
Στατιστικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ποσοστό 93% των τροχαίων ατυχημάτων προκύπτουν από απρόσεκτη οδήγηση, μιας και πολύ συχνά οι οδηγοί δεν τηρούν τους κανονισμούς της τροχαίας.
Παρακάτω ακολουθεί ένας μικρός οδηγός, ο οποίος όπως φαίνεται είναι αρκετά χρήσιμος για τους οδηγούς καθώς και για το αν αυτοί έχουν τη δυνατότητα να «σοφάρουν» χωρίς να υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσουν κάποιο τροχαίο ατύχημα.
Πριν πιάσετε λοιπόν το τιμόνι στα χέρια σας…
Εξετάστε τα μάτια και την όρασή σας σε έναν οφθαλμίατρο.
Οδηγοί που έχουν κακή όραση (μυωπία) χωρίς τη χρήση γυαλιών ή φακών, συχνά γίνονται αιτία τροχαίων ατυχημάτων. Ορισμένοι άνθρωποι διαλέγουν να μη φορούν γυαλιά ή να μην είναι σε θέση να έχουν φακούς επαφής, και συνεχίζουν τη ζωή τους χωρίς κάποια μέτρα. Προφανώς η καλή όραση θα σας βοηθήσει να οδηγείτε σωστά στο δρόμο.
Πρέπει να μάθετε τα σήματα κυκλοφορίας και τις οδικές ταμπέλες.
Απομνημονεύστε τι σημαίνουν όλα αυτά τα σήματα. Υπάρχουν πολλά σημεία εκεί έξω, εκτός από την ταμπέλα "Σταμάτα". Οι περισσότεροι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και εγώ δεν τα γνωρίζουν όλα αυτά, αλλά κάποια μέρα μπορεί σας σώσει από ένα τροχαίο ατύχημα. Με τη σωστή χρήση αυτών των κανόνων θα μπορέσετε να αποφύγετε τυχόν τροχαία ατυχήματα.
Πριν καθίσετε στη θέση του οδηγού, θα πρέπει να έχετε κάνει έλεγχο του οχήματός σας.
Ελέγχετε τακτικά την πίεση του αέρα των ελαστικών σας, βεβαιωθείτε ότι όλα τα περικόχλια των τροχών είναι καλά σφιγμένα, το επίπεδο του λαδιού της μηχανής είναι επαρκές, βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο του νερού είναι γεμάτο και τέλος το υγρό στα φρένα είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Αυτά όχι μόνο θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε κάποιο τροχαίο ατύχημα, αλλά θα κάνει το αυτοκίνητό σας να έχει καλύτερη απόδοση και θα κάνετε και οικονομία στα καύσιμα. Η τακτική συντήρηση είναι απαραίτητη!
Μετά την εκκίνηση του κινητήρα ελέγξτε όλες τις λειτουργίες του φωτισμού και των καθαριστήρων.
Για να ελέγξετε τα φρένα, αναπτύξτε μια μικρή ταχύτητα και πατήστε το φρένο επανειλημμένα για να βεβαιωθείτε ότι τα φρένα λειτουργούν σωστά. Εάν πιστεύετε ότι υπάρχει μια διαφορετική αίσθηση του φρένου στα πόδια σας και η ένταση φρεναρίσματος δεν είναι επαρκής, τότε θα χρειαστεί να πάρετε το αυτοκίνητό σας στο συνεργείο για έλεγχο.
Όταν οδηγάτε το αυτοκίνητο, βεβαιωθείτε ότι το μυαλό σας και τα μάτια σας είναι στο δρόμο και όχι στο κινητό τηλέφωνο ή να κοιτάζετε κάτι ή κάποιον άλλο στο δρόμο.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι εάν υπάρχει κάποιος δίπλα σας που σας μιλάει, να βεβαιωθείτε ότι εσείς κοιτάζετε το δρόμο ευθεία και όχι αυτόν που σας κοιτάει. Αν η μουσική σας αποσπά την προσοχή, τότε κλείστε το ραδιόφωνο ή χαμηλώστε την ένταση. Μη βάζετε τη μουσική πολύ δυνατά, για να ακούτε τον ήχο της μηχανής και το τί γίνεται στο εξωτερικό του αυτοκινήτου σας. Μπορεί να πατήσετε κατά λάθος κάποιο ζώο και να μην το καταλάβετε.
Και τέλος το πιο σημαντικό, μην υπερβαίνετε το όριο ταχύτητας.
Τα όρια ταχύτητας έχουν οριστεί από ειδικούς ώστε και στην παραμικρή πιθανότητα ατυχήματος το αυτοκίνητο να σταματάει αμέσως και ακόμη και αν δεν καταφέρετε να σταματήσετε πλήρως το αυτοκίνητο, οι ζημιές στο αυτοκίνητο και σε εσάς να είναι μηδαμινές.
Επιπλέον, όλοι μας θα πρέπει να γνωρίζουμε πως πολλοί ηλικιωμένοι ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που θα μπορούσε να επηρεάσει την απόδοσή τους στο τιμόνι δε γνωρίζουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τα φάρμακά τους, σύμφωνα με νέα μελέτη του Ιδρύματος ΑΑΑ για την Ασφάλεια στο Δρόμο.
Μόλις 28% των ατόμων ηλικίας 56-93 ετών γνωρίζουν ότι τα φάρμακά τους μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά τους για οδήγηση, σύμφωνα με συνεντεύξεις με 630 άτομα που πραγματοποιήθηκαν στην Αλαμπάμα από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο. Ακόμη πιο ανησυχητικό ήταν το εύρημα των ερευνητών ότι η γνώση των οδηγών για τις ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων μειωνόταν με την αύξηση της ηλικίας, παράλληλα με την αύξηση της χρήσης συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Ο αριθμός των οδηγών ηλικίας 55 ετών και άνω αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% έως το 2030, σύμφωνα με το Ίδρυμα ΑΑΑ, μια μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα που εργάζεται για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και των τραυματισμών.
Επίσης, τα παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη στη διάρκεια τροχαίου ατυχήματος - πιθανότατα επειδή οι ζώνες ασφαλείας δεν ταιριάζουν στη σωματική τους διάπλαση.
Ερευνητές οι οποίοι πραγματοποίησαν μελέτη σε παιδιά που νοσηλεύτηκαν μετά από τροχαίο με αυτοκίνητο βρήκαν ότι τα παιδιά κάτω των 12 ετών είχαν 7πλάσιες πιθανότητες από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να έχουν υποστεί σοβαρό τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη.
Ακόμη, η κατάχρηση οινοπνεύματος είναι υπεύθυνη για ένα αξιόλογο ποσοστό της νοσηρότητας στον ελληνικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μέση κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα ήταν το 2003 7,68 λίτρα κατ' άτομο ετησίως. Συγκριτικά, ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν για το ίδιο έτος 9,11 λίτρα κατ' άτομο ετησίως. Περίπου ένας στους πέντε Έλληνες δηλώνει ότι πίνει περισσότερες από 4 μερίδες οινοπνευματωδών ποτών την εβδομάδα.
Θα πρέπει λοιπόν όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς είτε όταν οδηγούμε είτε όταν κυκλοφορούμε πεζοί στους δρόμους, δεν παύει να ισχύει πως είμαστε εκτεθειμένοι στον κίνδυνο κάποιου τροχαίου ατυχήματος.
Δε θα πρέπει λοιπόν σε καμία περίπτωση να παραβαίνουμε τους κανόνες, εφόσον αγαπούμε τη ζωή μας και δε θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα, ενώ σίγουρα θα πρέπει να μη βασιζόμαστε στην άποψη μερικών οδηγών οι οποίοι στην προσπάθειά τους να αποποιηθούν των ευθυνών που επωμίζονται όταν οδηγούν, θέτουν ως κύριο παράγοντα πρόκλησης ατυχήματος την κατάσταση των δρόµων ή την ελλειπή οδική σήμανση και τον κακό φωτισμό πολλών περιοχών στη χώρα μας.
Εάν είμαστε συνειδητοποιημένοι και τηρούμε κατά γράμμα τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς, τότε σίγουρα θα μειώσουμε το ποσοστό της πιθανότητας ενός τροχαίου ατυχήματος, το οποίο πέρα από τις υλικές ζημιές που μπορεί να προκαλέσει, οι οποίες θεωρούνται και ασήμαντες πολλές φορές, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή ενός ή και περισσότερων ανθρώπων.
Ο Νεοδημοκράτης βαρέθηκε να δικαιολογεί λαμόγια και απατεώνες
Κάποιοι τον τελευταίο χρόνο θέλουν με μανία να σπαταλήσουν το πολιτικό κεφάλαιο που λέγεται Μιχάλης Στυλιανίδης


Ο Μιχάλης Πουσπουρίκας από τα 15 του χρόνια μετέχει στα κοινά, μέσα από την συμμετοχή του στα όργανα της ΝΔ. Παρόλα αυτά ο λόγος του φαντάζει υπερκομματικός και σύγχρονος. Όταν ήταν φοιτητής, οι αντίπαλοι του στα αμφιθέατρα τον κατήγγειλαν ότι έκανε αφισοκόλληση στα ταβάνια της σχολής και αυτός απαντούσε ότι το κάνει «γιατί κοιτάζει πάντα…ψηλά!»
Με έντονη παρουσία σε όλη τη διαδρομή του στο χώρο και κυρίως κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της Ν.Δ. έκανε κριτική όταν κανείς δε τολμούσε και υπερασπίστηκε το κόμμα του όταν κανείς δε μπορούσε.
Στις βουλευτικές εκλογές έφτασε ένα βήμα πριν την υποψηφιότητα αλλά αρνήθηκε. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Μιχάλης Πουσπουρίκας ξέρει να αγωνίζεται και να διεκδικεί μία θέση στο πολιτικό σκηνικό. Και αυτό γιατί το μέλλον του ανήκει.
Κύριε Πουσπουρίκα, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του αποτελέσματος των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, τι ήταν αυτό που κατά τη γνώμη σας οδήγησε την παράταξή σας σε μια τόσο μεγάλη ήττα;
Η ΝΔ έχασε τις εκλογές του Οκτώβρη γιατί η διακυβέρνηση έχασε την επαφή με τον κόσμο της παράταξης, λειτούργησε επιθετικά στο θυμικό και την αξιοπρέπεια του των ψηφοφόρων, με λίγα λόγια ο Νεοδημοκράτης που είχε το πλεονέκτημα στην οποιαδήποτε διαλεκτική αντιπαράθεση που αφορούσε την διαφάνεια και την εντιμότητα των στελεχών της ΝΔ, βαρέθηκε να δικαιολογεί λαμόγια και απατεώνες. Ούτε για την οικονομική πολιτική ούτε για το κυβερνητικό μας έργο που είχε πολλά θετικά στοιχεία χάσαμε. Για τα σκάνδαλα, τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και την ραθυμία του Καραμανλή να κάνει αλλαγές χάσαμε.
Μετά την συντριβή της Ν.Δ. στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, μοιραία ήρθε και η παραίτηση του πρώην αρχηγού σας, του Κώστα Καραμανλή. Ο κόσμος της Ν.Δ. τι απάντηση έδωσε, κατά τη γνώμη σας, με την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά αλλά και την προσέλευσή του στις κάλπες;
Αυτό που έγινε ήταν και εκπληκτικό και ένα τεράστιο μάθημα για όλους μας. 800.000 άνθρωποι προσήλθαν στις κάλπες και σε αντίξοες συνθήκες για να ψηφίσουν.
Βέβαια μια προσεκτική ανάγνωση της διαδικασίας και του αποτελέσματος, δείχνει ότι ο κόσμος έδειξε την οργή του και την απογοήτευση για την διακυβέρνηση της ΝΔ και όχι την ιδεολογική του επιλογή για το μέλλον της παράταξης. Γι αυτό όλοι εμείς τα στελέχη θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί και σε δηλώσεις και σε συμπεριφορές. Αν μπούμε στην λογική Σαμαρικών-Πραιτοριανών και αντιπάλων, το μήνυμα των εσωκομματικών εκλογών θα πάει στράφι.
Ο κόσμος της παράταξης έδειξε πόσο μπροστά είναι και σε ιδέες και σε ικανότητα και σε προσαρμογή. Η ΝΔ πρέπει να βγει μπροστά στις εξελίξεις και να αξιώσει τον ρόλο στον οποίο ο λαός την έχει επιλέξει και εμπιστευτεί. Να ξαναγίνει το κόμμα των μεγάλων τομών και επιλογών, με ανθρώπους έντιμους και παραγωγικούς, να φέρει τη χώρα σε τροχιά φιλελεύθερης και δίκαιης κοινωνικά πολιτικής.
Κύριε Πουσπουρίκα, αληθεύει ότι σας πρότειναν από τα κεντρικά της Ρηγίλλης να είστε υποψήφιος Βουλευτής, στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές;
Στα 35 μου μετράω 20 ολόκληρα και γεμάτα χρόνια παρουσίας στην ΝΔ. Από τα 15 μου που γράφτηκα στην ΟΝΝΕΔ δεν έλειψα ποτέ από κανέναν αγώνα. Σαν μαθητής, φοιτητής στην ΔΑΠ και μετέπειτα σαν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, μέλος του εκτελεστικού γραφείου της Νεολαίας, Γραμματέας Οργανώσεων Βορείου Ελλάδος και τέλος μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, συνέδεσα την ζωή μου με την ενασχόληση με την πολιτική και την ΝΔ. Πίκρες και χαρές.
Δέχθηκα πιέσεις από τον Αύγουστο να είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές, μετ επιτάσεως μπορώ να πω. Στην ζωή μου ποτέ δεν υπήρξα οπορτουνιστής. Δεν πιέζω ποτέ καταστάσεις. Θέλω να είμαι σίγουρος για τον εαυτό μου γιατί έτσι νομίζω ότι θα βοηθήσω πραγματικά τους πολίτες που υποστηρίζουν την πλατφόρμα που τους καταθέτεις.
Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική πασαρέλα. Μπορεί αυτή η στιγμή να μην έρθει και ποτέ. Αλλά όταν θα νιώσω σίγουρος, μιας και το να ασχολούμαι με τα κοινά είναι εσωτερική μου ανάγκη, τότε η εμπλοκή μου θα είναι προϊόν βαθιάς αναζήτησης και διαλόγου με τους πολίτες της Ξάνθης και όχι υπέρμετρης φιλοδοξίας ή θέσης στην κομματική επετηρίδα.
Πάντως οι παρασκηνιακές κινήσεις εκείνου του διμήνου μπορούν να αποτελέσουν το περιεχόμενο ενός πολύ πετυχημένου πολιτικού θρίλερ. Εκείνες τις ημέρες φάνηκε ξεκάθαρα η πολιτική ανυπαρξία και η επικινδυνότητα πολλών μέσα στην ΝΔ στην Ξάνθη.
Στις προηγούμενες Δημοτικές Εκλογές, στηρίξατε τον συνδυασμό του Κου Στυλιανίδη. Τι έχετε να πείτε για το Δήμαρχο της πόλης μας και τον τρόπο που χειρίζεται ο ίδιος και η παράταξή του, τα προβλήματα του τόπου μας;
Νομίζω ότι κάποιοι τον τελευταίο χρόνο θέλουν με μανία να σπαταλήσουν το πολιτικό κεφάλαιο που λέγεται Μιχάλης Στυλιανίδης. Ο Στυλιανίδης και για την ΝΔ αλλά και για τον Δήμο αποτελεί ξεχωριστή προσωπικότητα. Όμως ήρθε η στιγμή πρώτα από όλους να το αντιληφθεί ο ίδιος και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Τολμώ να πω ότι και ο Συνδυασμός του δε τον βοηθά. Η ανανέωση φαντάζει επιβεβλημένη εδώ και τώρα. Όχι με μεταγραφές ούτε με συγχωνεύσεις που είναι λογικές του ‘50.
Από την άλλη και η αξιωματική αντιπολίτευση στον Δήμο έχει δείξει ότι λειτουργεί ευκαιριακά, με οδηγό την επικοινωνιακή διαχείριση των ζητημάτων, με πολλά οργανωτικά εσωτερικά ζητήματα και μεγάλο χάσμα με τους πολίτες.
Η κατάσταση δεν είναι διόλου κολακευτική και αν αναλογιστεί κάνεις το σημαντικό έργο που έχει κάνει ο Δήμαρχος και το πώς το έχει επικοινωνήσει στους πολίτες θα δει ένα μεγάλο κενό και μια τεράστια αντίφαση.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Δε μπορεί να κατασκευάζεις το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο για τη πόλη σου, την ενοποίηση του κέντρου της Ξάνθης, το έργο που όχι αλλάζει την όψη της πόλης αλλά και τις μνήμες του καθένα μας, μιας και πρόκειται για το σημείο συνάντησης ανθρώπων, ιδεών, της ζωής μας ολόκληρης και αντί να το προβάλλεις καθημερινά, να το συζητήσεις με τους πολίτες, να βάλεις κάμερες σε κτίρια γύρω από την πλατεία να αναμεταδίδουν online όλο το 24ωρο τις εργασίες ανάπλασης, να φέρνεις κάθε μέρα σχολεία και όλους τους πολίτες και να τους κάνεις συμμέτοχους και κοινωνούς, ουσιαστικά όλη η προβολή σου να είναι η απάντηση σε αρνητικά δημοσιεύματα άλλων. Το μόνο που μένει είναι άρνηση. Επικοινωνιακά αυτό που γίνεται είναι εξωφρενικό και καταστρεπτικό για τον Δήμο.
Εγώ πάντως από το 2003 ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ξάνθης για να τιμήσει η Νεολαία τον Δήμαρχο Ξάνθης, του έκανα δώρο ένα σπαθί καπεταναίου-ρεπλίκα της επανάστασης του 1821. Ας το χρησιμοποιήσει επιτέλους…
Ο τρόπος που μου αναλύσατε τα δημοτικά δρώμενα μου βγάζει μία απογοήτευση και μία απαισιοδοξία για το μέλλον του τόπου μας.
¨Όχι όχι. Είμαι από την φύση μου πολύ αισιόδοξος άνθρωπος. Άλλωστε νομίζω ότι αυτό το Δημοτικό συμβούλιο ανέδειξε και προσωπικότητες που μπορούν να δώσουν πολλά στην πόλη ανεξάρτητα από την ιδεολογική τους ή παραταξιακή τους τοποθέτηση. Ο Νίκος ο Ανταμπούφης ήταν μια πολύ ξεχωριστή παρουσία που ενέγραψε πολύ θετικά στοιχεία. Ο Σάββας ο Μελισσόπουλος επίσης.
Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, στη Ν.Δ. του Νομού Ξάνθης, όλοι έχουν την άποψη ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και να δραστηριοποιηθούν τα νέα στελέχη που παραμένουν αδρανή και παροπλισμένα. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Το είχα πει και το είχα γράψει. Είμαι από τους ελάχιστους που το έλεγαν από το 2007. Χάσαμε την επαφή με τους πολίτες σε όλα τα επίπεδα. Το καμπανάκι χτύπησε στις εκλογές του 2007 και έγινε καμπάνα το 2009. Όταν χάνεις με 32 μονάδες διαφορά δεν υπάρχουν ούτε δικαιολογίες ούτε μισόλογα.
Όταν επί πεντέμισι χρόνια ο κόσμος μας λοιδορούσε και μας κορόιδευε για τις τοποθετήσεις στελεχών σε διάφορες θέσεις ευθύνης στην Ξάνθη, εμείς που ευαγγελιζόμασταν την ανανέωση δεν τοποθετήσαμε ούτε έναν 30άρη, ούτε καν μορφωμένους ανθρώπους ούτε αξιοποιήσαμε την μεγάλη δεξαμενή στελεχών, πως μετά να έχουμε απαιτήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Όταν η μεγάλη παραμονή της παράταξης και στην τοπική αυτοδιοίκηση γεννά συμπεριφορές αλαζονείας, αδιαφάνειας, «ξερολισμού» και αδιαφορίας τότε η 32 μονάδες ίσως και να είναι ένα «καλό» αποτέλεσμα.
Ένα είναι το σίγουρο. Για να ανακάμψει η ΝΔ στην Ξάνθη πρέπει να πέσει βόμβα και να αφανιστεί το 80% των στελεχών της παράταξης τοπικά, να ασχοληθούνε νέοι άνθρωποι επιτέλους και όχι αναγκαστικά με ηλικιακά κριτήρια. Άφθαρτοι και με διάθεση προσφοράς.
Πιστεύετε ότι η νέα κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ψηφοφόρων της ή θα είναι πάλι μία από τα ίδια;
Δεν μπορείς και δε πρέπει να κρίνεις μια κυβέρνηση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Αυτά τα έκανε το ΠΑΣΟΚ και τώρα νομίζω το μετάνιωσε. Πάντως οι πρώτες κινήσεις δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικές. Αν χρειάζονται 70 μέρες και 50 χιλιάδες βιογραφικά για να τοποθετηθούν πρώην βουλευτές σε θέσεις γενικών γραμματέων υπουργείων και Περιφερειάρχες επί κυβέρνησης Σημίτη σε θέσεις πάλι Περιφερειαρχών τότε και η αξιοκρατία πήγε μακρινές διακοπές και ο κρατικός μηχανισμός σε περίοδο κρίσης ξεκινά με δυόμισι μήνες καθυστέρηση.
Ο Παπανδρέου έκανε την ανατροπή στο κόμμα με τον Σωκράτη Ξυνίδη, κάτι που το χειροκροτήσαμε όλοι, στο κράτος όμως τo βαθύ ΠΑΣΟΚ νίκησε.
Στην οικονομία ή μας είπανε ψέματα ότι υπάρχουν περιθώρια αυξήσεων σε μισθούς και κοινωνικές παροχές ή δεν ήξεραν την κατάσταση που και αυτό δε μπορεί να γίνει παραδεκτό γιατί ο Καραμανλής ήταν ξεκάθαρος.
Εμένα με ενδιαφέρει η κυβέρνηση του τόπου μου να πετύχει, γιατί οι περιστάσεις είναι κρίσιμες για την χώρα και την ενωμένη Ευρώπη. Τώρα χρειάζονται και τομές και μεταρρυθμίσεις και ηγέτες μεγάλου βεληνεκούς. Ούτε επικοινωνιακά τερτίπια ούτε βραχυπρόθεσμες λύσεις.
Τελικά κύριε Πουσπουρίκα, μας αξίζουν οι πολιτικοί που έχουμε και μας κυβερνούν; Ή έχουν συνειδητοποιήσει οι πολίτες ότι πρέπει να αλλάξουν τρόπο αξιολόγησης του υποψήφιου πολιτικού και τον ρόλου που αυτός πρέπει να υπηρετεί;
Θέλουμε μοναδικές προσωπικότητες που θα έχουν αποφασίσει ότι το μόνο κέρδος που θα έχουν από την πολιτική θα είναι η υστεροφημία τους και τίποτε άλλο. Θα είναι ηγετικές προσωπικότητες που θα οδηγούν τον λαό και δεν θα ικανοποιούν μόνο αιτήματα. Γι αυτό θέλουμε ταγούς και όχι πονηρούς διαχειριστές.
Μέχρι σήμερα στον τόπο μας, στην Ξάνθη μας, είχαμε συνηθίσει να έχουμε πολιτικούς άνδρες που γονυπετούσαν στα συμφέροντα, εργαλείο τους ήταν το ρουσφέτι, διαπλέκονταν με συγκεκριμένα ΜΜΕ σε μια απίστευτα ιλαροτραγική σχέση εξουσιαστή-εξουσιαζόμενου με μη διακριτά τα σύνορα του ποιος είναι τι, με νεποτιστικές εξόφθαλμες συμπεριφορές.
Αυτό όποιος δε το πήρε χαμπάρι αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και απόδειξη είναι η εκλογική συμπεριφορά του κόσμου στις εθνικές εκλογές αλλά και τη διαδικασία ανάδειξης αρχηγού στην ΝΔ.
Ο λαός έδειξε ότι είναι μακριά από δεσμεύσεις και αγκυλώσεις, περνά άνετα από την μια ιδεολογική προσέγγιση στην άλλη αρκεί να βρει ουσία ,εντιμότητα και απτές λύσεις και πλέον ζητά πολιτικούς άνδρες που θα οραματιστούν το κοινό μας μέλλον και όχι πολιτικάντηδες.
Κ.ΚΑΝΑΤΑΣ
Τα ζώα δεν είναι δώρα
Τα κουτάβια και τα γατάκια δεν είναι παιχνίδια που τα δωρίζουμε ενόψει των Χριστουγέννων. Χρειάζονται φροντίδα, χρήματα και πολύ χρόνο.
Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και όλοι ετοιμαζόμαστε για το γιορτινά μας ψώνια και τα δώρα που θα κάνουμε στους αγαπημένους μας.
Πολλές φορές όμως αρκετοί γονείς ή φίλοι πέφτουν στην παγίδα να αγοράσουν ένα μικρό κατοικίδιο για τους αγαπημένους τους. Λίγο οι ημέρες αγάπης, λίγο οι συνεχείς εκκλήσεις των παιδιών να τους πάρουμε για δώρο ένα μικρό κουταβάκι, μπορούν να οδηγήσουν σε λάθος.
Τα ζώα όμως δεν είναι ούτε παιχνίδια ούτε δώρα. Είναι έμψυχα όντα που απαιτούν μέρος από το χρόνο μας, χώρο, φροντίδα και φυσικά χρήματα. Κάτι που βέβαια οι περισσότεροι δε σκέφτονται πριν αποφασίσουν να κάνουν δώρο ένα κουτάβι ή ένα γατάκι, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των ζώων που δωρίστηκαν ενόψει εορτών να καταλήγουν στο δρόμο, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των αδέσποτων.
Ο ενθουσιασμός από ένα τέτοιο «δωράκι» σίγουρα κυριαρχεί τις πρώτες μέρες που όλα είναι ρόδινα στο σπίτι λόγο των Χριστουγέννων, όμως σε λίγες μέρες τα σχολεία θα ξανανοίξουν, οι μεγάλοι θα επιστρέψουν στις δουλειές τους και το δύο μηνών κουτάβι που είναι κυριολεκτικά ένα μωρό, θα μείνει μόνο στο σπίτι και το σίγουρο είναι πως η οικογένεια θα έχει προβλήματα μαζί του.
Οπότε πριν αποφασίσετε να δωρίσετε ένα ζωάκι σε κάποιον αγαπημένο σας, αναλογιστείτε πρώτα και ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τα ζώα απαιτούν πολύ μεγάλο μέρος από το χρόνο σας και θα πρέπει να είστε διαθέσιμοι αλλά και ορεξάτοι ώστε να ασχοληθείτε μαζί του. Ένα ζώο θα λερώσει, θα κλάψει, θα γαβγίσει και πολλά άλλα, και εσείς πρέπει να ασχοληθείτε μαζί του, να το μάθετε, να το εκπαιδεύσετε, να το επιβραβεύσετε. Δεν μπορούν να μείνουν σε ένα χώρο απομονωμένα και απλά να υπάρχουν.
Επίσης μην ξεχνάτε ότι το γλυκό κουταβάκι ή γατάκι που αποφασίσατε να δωρίσετε, κάποια στιγμή θα μεγαλώσει και θα γίνει ένας σκύλος ή μια γάτα, που θα αποτελεί μέρος της οικογένειας και θα πρέπει να τον υπολογίζετε πάντα στα σχέδιά σας. Μην ξεχνάτε ότι τα ζώα αυτά μπορεί να ζήσουν μέχρι και 15 με 20 χρόνια, οπότε αποτελούν μια μακροχρόνια δέσμευση και δεν είναι ανακυκλώσιμα κουκλάκια προς τέρψιν του κάθε παιδιού.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι η φροντίδα και το μεγάλωμα ενός ζώο απαιτούν χρήματα, τόσο για την τροφή τους όσο και για τα εμβόλια, τις εξετάσεις ή τις θεραπείες τους σε περίπτωση που πάθουν κάτι.
Είστε λοιπόν σε θέση να διαθέσετε το χρόνο και τα χρήματά σας στην ανατροφή ενός ζώου;
Αν όχι, τότε μόνο κακό θα κάνετε με την αγορά ενός τέτοιου «δώρου», τόσο στο ίδιο το ζώο που δε θα έχει την φροντίδα που χρειάζεται όσο και στην ίδια την κοινωνία, αφού αργά ή γρήγορα θα επιβαρυνθεί με ακόμη ένα αδέσποτο.
Σε καμιά περίπτωση πάντως δεν αποτρέπεται η απόκτηση ενός κατοικίδιου, απλά τονίζεται πως αυτή θα πρέπει να γίνει έπειτα από ώριμη σκέψη και να μην πράξετε υπό την επήρεια του ενθουσιασμού, κάτι που δυστυχώς τις περισσότερες φορές οδηγεί σε φαινόμενα εγκατάλειψης και κακομεταχείρισης.
Σε περίπτωση πάντως που το σκεφτείτε σωστά και αποφασίσετε συνειδητά να αγοράσετε κάποιο ζώο, θυμηθείτε ότι η καλύτερη επιλογή είναι να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο και σε καμία περίπτωση να μην αγοράσετε από pet shop.
Τα καταστήματα αυτά πλουτίζουν καθημερινά πουλώντας καθαρόαιμα ζώα, άγνωστης όμως προέλευσης, που περιμένουν μέσα σε γυάλινα κλουβιά κάποιος να τα δει και να τα αγαπήσει.
Στο κυνοκομείο της περιοχής μας μπορείτε να βρείτε αξιαγάπητα κατοικίδια που ψάχνουν για στέγη και μάλιστα να τα υιοθετήσετε δωρεάν. Στην αναζήτηση ενός κατοικίδιου μπορεί να σας βοηθήσει και η τοπική οργάνωση ΣΩΖΩ, δηλαδή το Σωματείο Ζωόφιλων Ξάνθης, που μπορεί να σας συστήσει ζώα που φιλοξενούνται προσωρινά σε κάποιο σπίτι και ψάχνουν μόνιμη στέγη.
Αν ψάχνετε να κάνετε την καλή πράξη των Χριστουγέννων, πολύ χρήσιμο και εξίσου σημαντικό θα ήταν να βοηθήσετε αυτούς που φροντίζουν για τα αδέσποτα, στέλνοντας δωρεές, τρόφιμα για τα κατοικίδια ζώα ή ακόμα προσφέροντας οι ίδιοι προσωπικά φροντίδα και αγκαλιά σ' αυτά.
Βδομάδα είναι θα περάσει και σε εννέα ημέρες από σήμερα, γεροί να είμαστε, θα απολαμβάνουμε το γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι με όλα τα καλούδια φτιαγμένα από τα χεράκια της μαμάς ή της πεθεράς και έχοντας δίπλα μας τα αγαπημένα χαμογελαστά πρόσωπα της ζωής μας . Και φυσικά να μην ξεχάσω και το γλυκό κόκκινο κρασί που ο μπαμπάς θα επιλέξει για να μας προσφέρει και να μας ευχαριστήσει. Αυτή είναι ευτυχία με όλες τις δυσκολίες και τις αναποδιές που μπορεί να αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Αυτές είναι οι στιγμές που αξίζει να περιμένουμε για να ζήσουμε, υπομένοντας όλα τα υπόλοιπα που μας κάνουν τη ζωή δύσκολη. Τελικά οι γιορτές είναι μία ευκαιρία για να χαρείς τους δικούς σου ανθρώπους και να νιώσεις το μήνυμα του να προσφέρεις και να δέχεσαι χαρά και αγάπη.
Βέβαια υπάρχουν και άλλες απόψεις που υποστηρίζουν ότι οι γιορτινές ημέρες φέρνουν άγχος και στρες. Αν έχεις να ετοιμάσεις τραπέζι για 12 άτομα και φοβάσαι και την κριτική της πεθεράς σου, τότε ναι ίσως οι γιορτές δεν είναι ημέρες χαλάρωσης αλλά ημέρες άγχους και σωματικής κούρασης. Για να αποφύγετε λοιπόν τέτοια επεισόδια , αφήστε την χαρά στην μαμά ή στην πεθερά να σας κάνουν το τραπέζι. Κι να δεν μπορείτε να αποφύγετε τη διοργάνωση του δείπνου τότε διαβάστε τι σκέφτηκαν οι πανέξυπνοι υπεύθυνοι μίας αλυσίδας ξενοδοχείων στη Βρετανία. Αποφάσισαν λοιπόν να κάνουν σημαντική έκπτωση σε όσους στείλουν για διακοπές την... πεθερά τους. Οι οικογένειες που θέλουν να περιορίσουν τις εντάσεις στο σπίτι κατά την εορταστική περίοδο στέλνοντας μακριά την πεθερά θα επωφεληθούν από την έκπτωση 25% σε κάποιο από τα 194 ξενοδοχεία Holiday Inn ή Holiday Inn Express της Βρετανίας. Η έκπτωση θα ισχύει για το χρονικό διάστημα από τις 23 έως τις 29 Δεκεμβρίου. Βέβαια αυτό ισχύει για όσες νύφες και για όσους γαμπρούς έχουν πρόβλημα με την αυστηρή και κακεντρεχή πεθερά τους. Οπότε όσες και όσοι νομίζετε ότι στέλνοντας την πεθερά σας διακοπές, θα ξενοιάσετε για τις ημέρες των Χριστουγέννων, να η ευκαιρία να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας. Το θέμα βέβαια είναι να συμφωνήσει και η πεθερά σας.
Και για να παραθέσουμε και μία συμβουλή ειδικού, η Κίρστεν Γκρόνινγκ, ειδική σε θέματα ανθρωπίνων σχέσεων, υποστήριξε ότι όντως τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος εξαιρετικά κουραστική, ιδίως για την οικογένεια που αναλαμβάνει να διοργανώσει τα δείπνα και τις γιορτές και τόνισε ότι ο κίνδυνος να σημειωθούν καβγάδες αυτήν την περίοδο πενταπλασιάζεται. Τι να πούμε εμείς, ειδική είναι, κάτι παραπάνω θα ξέρει. Πάντως εμένα παρόλο που δεν με αφορά το θέμα, γιατί και καλή πεθερά έχω και μου κάνει πάντα αυτή το χριστουγεννιάτικό τραπέζι, σας ενημερώνω για τις επιλογές που έχετε και για το μικρό έως ελάχιστο χρονικό διάστημα που σας απομένει για να πάρετε την απόφαση να στείλετε την πεθερά σας διακοπές.
Μην ξεχνάτε όμως ότι τα χρόνια περνούν γρήγορα και χωρίς να το έχετε καταλάβει θα γίνετε κι εσείς πεθερά ή πεθερός. Και τότε να σας δω πόσο ωραία θα νιώθατε αν ανακαλύπτατε ότι ο γαμπρούλης σας (έχω κορίτσια), έβαλε στόχο να σας στείλει στην άλλη άκρη του κόσμου για να ηρεμήσει από την παρουσία σας. Τελικά πόσο εύκολο είναι να βλέπουμε μονόπλευρα τα πράγματα χωρίς να βάζουμε τη θέση μας στη θέση του άλλου; Δεν ξέρω τι σόι πεθερά θα γίνω και μπορεί να με ενοχλούσε το γεγονός ότι θέλουν να με ξεφορτωθούν, παρόλα αυτά τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, δεν θα με χαλούσε ένα τετραήμερο πληρωμένων διακοπών σε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο στην Βρετανία. Και ας έχω και την στάμπα της στριφνής και αχώνευτης πεθεράς. Βλέπετε που τελικά όλα έχουν και την καλή και την κακή πλευρά τους;
Οπότε αν περιμένετε τα Χριστούγεννα με ανυπομονησία και δεν θέλετε ο τίτλος της στήλης, να χαρακτηρίζει την επόμενη εβδομάδα, τότε επιλέξτε και αποφασίστε πως θα περάσετε εσείς τα πιο όμορφα Χριστούγεννα και μην ξεχνάτε να ζείτε όλες τις καλές στιγμές όσο πιο έντονα μπορείτε, με την πεθερά σας ή όχι. Γιατί όλη η ζωή μας είναι γεμάτη από μικρές στιγμές ευτυχίας και μεγάλα διαστήματα άγχους και κούρασης. Αξιοποιήστε και ζήστε τις στιγμές, γιατί αυτές αξίζουν πραγματικά..
Κολυμβητικά νέα με το μάτι του Νίκου Γιαννακόπουλου
Στους Παγκόσμιους Σχολικούς Αγώνες ο Ξανθιώτης Χρήστος Κατραντζής
Στη Θεσσαλονίκη και στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο έγινε, το περασμένο Σαββατοκύριακο, το μίτινγκ κολύμβησης «17α Αλεξάνδρεια», το οποίο είναι ενταγμένο στη φετινή σειρά των εσωτερικών Γκραν Πρι.
Με τη συμμετοχή συνολικά 380 κολυμβητών/τριών, από τους οποίους 65 από τη Σερβία, τη Σλοβακία, το Καζακστάν, τα Σκόπια, τη Βουλγαρία και την Κύπρο. Σε συλλογικό επίπεδο δεν είχαμε συμμετοχή από την πόλη μας, μαθήματα καταδύσεων και ο ιός της γρίπης κράτησαν τα παιδιά στην Ξάνθη. Σε ατομικό επίπεδο είχαμε τρεις συμμετοχές, της Νίκης Σταυρίδου, της Κικής Μιχαηλίδου και η επιστροφή στις πισίνες της Μπαράν Γκιζέμ. Η κάθε μία για λογαριασμό κάποιου συλλόγου. Αγωνιστικά είχαμε 3 πανελλήνια ρεκόρ και αρκετές ατομικές επιδόσεις, αν και ήτανε οι πρώτοι επίσημοι αγώνες σε πισίνα 50μ.
Από τις αθλήτριες που συνεργάζομαι είχαμε την πρώτη μέρα πέντε συμμετοχές σε τελικούς. Μία 1η θέση, μία 3η θέση, μία 4η θέση, μία 8η, και ένα όριο Εθνικής. Αναφορά θα κάνω μόνο για την Ηρώ Τζιντρούδη από το Βόλο που λόγω οικονομικών λόγων έφυγαν από το Βόλο στις 5 το πρωί κολύμπησε με επιτυχία 100 πεταλούδα και 200 μικτή ατομική και ξεκουράστηκε το μεσημέρι στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου τους και το απόγευμα ξανά έκανε ατομική επίδοση στα 200 μικτής και ήτανε μία από τις 3!!! 14 ετών κοπέλες που κολυμπήσανε σε τελικούς και φυσικά είχε την καλύτερη θέση από όλες τις συνομήλικες της.
Τη δεύτερη μέρα είχαμε μία 3η θέση και μία ακύρωση, συμβαίνουν και αυτά.
*** Στη Ντάκα του Κατάρ βρίσκονται οι σχολικές αποστολές για τους Παγκόσμιους Σχολικούς Αγώνες. Στην κολυμβητική αποστολή είναι και ο συμπολίτης μας Χρήστος Κατραντζής.
Νέος κατάλογος απαγορευμένων ουσιών από την 01/01/2010
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντί-Ντόπινγκ (WADA), ανακοίνωσε τον Κατάλογο Απαγορευμένων Ουσιών που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2010. Ο νέος κατάλογος αποτυπώνει τις τρέχουσες επιστημονικές απόψεις και περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τον ισχύοντα, όπως για παράδειγμα:
-Η χρήση με εισπνοή των φαρμάκων για το άσθμα, σαλβουταμόλης και σαλμετερόλης δε θα απαιτούν πλέον αίτηση έγκρισης κατ’ Εξαίρεση Χρήσης για Θεραπευτικούς Σκοπούς, αλλά δήλωση Χρήσης των φαρμάκων στον ΥΕΝ κατά τον έλεγχο και συνεπώς καταγραφή στο Πρωτόκολλο Ελέγχου. Αν η συγκέντρωση της σαλβουταμόλης στα ούρα ξεπερνά τα 1.000 νανογραμμάρια ανά κ. εκ. τότε θα συμπεραίνεται ότι η χρήση δεν έγινε με εισπνοή και ο αθλητής θα πρέπει να αποδείξει (με τις κατάλληλες μελέτες) πώς έγινε η λήψη.
-Η συμπληρωματική χορήγηση οξυγόνου δε θα απαγορεύεται.
-Τα σκευάσματα – παράγωγα των αιμοπεταλίων απαγορεύεται να χορηγούνται ενδομυϊκά ενώ οι άλλες οδοί χορήγησης θα δηλώνονται στο δειγματολήπτη κατά τον έλεγχο.
-Τρία διεγερτικά, τα μπενφλουορέξ, πρενυλαμίνη, μεθυλεξαναμίνη, εντάχθηκαν στον κατάλογο των ουσιών που δεν αντιμετωπίζονται ως ειδικής αναφοράς.
-Το διεγερτικό ψευδοεφεδρίνη θα περιλαμβάνεται και πάλι στις απαγορευμένες ουσίες, σε συγκέντρωση πάνω από 150 μικρογραμμάρια ανά κ. εκ. ούρων, ως ουσία ειδικής αναφοράς.
- Όταν ο λόγος τεστοστερόνης/επιτεστοστερόνη είναι μεγαλύτερος του 4 και η κατάλληλη αναλυτική μεθοδολογία δεν αποδεικνύει την εξωγενή λήψη του στεροειδούς, τότε δε θα γίνονται περαιτέρω αναλύσεις ή περαιτέρω έλεγχοι στον αθλητή. Αυτή τη στιγμή ο Κατάλογος μεταφράζεται προκειμένου να εκδοθεί η προβλεπόμενη απ΄ το Ν. 3057/2002 Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Πρόγραμμα καταδύσεων από τον Ποσειδώνα Ξάνθης
Μετά από χρόνια προσφοράς στην κολύμβηση της πόλης της Ξάνθης, ο Ποσειδώνας βούλιαξε τελικά την Παρασκευή στις 4 Δεκεμβρίου 2009… Και για όσους (ευτυχώς λίγους) βιάστηκαν να χαρούν με την είδηση αυτή, τους πληροφορούμε ότι βούλιαξε στο δημοτικό κολυμβητήριο Ξάνθης με ...μπουκάλες και στολή κατάδυσης!!
Στο πρόγραμμα καταδύσεων που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην πόλη μας από κολυμβητικό σύλλογο, έλαβαν μέρος συνολικά 46 αθλητές μας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 16:00, στο χώρο του Αρίωνα, με την απαραίτητη θεωρία από τη μεριά των εκπαιδευτών. Στη θεωρία οι αθλητές ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε στις καταδύσεις (μπουκάλες κατάδυσης - γιλέκο - αναπνευστήρες κτλ) ενώ έμαθαν και τα βασικά για τον τρόπο επικοινωνίας κάτω από το νερό. Στη συνέχεια παρακολούθησαν συγκεκριμένα video με θέματα και τρόπους κατάδυσης. Τέλος, μετά τη θεωρία οι εκπαιδευτές σε συνεργασία με τους γονείς και συνοδούς των αθλητών είχαν μια ολιγόλεπτη συζήτηση, ώστε να πάρουν ένα μικρό ιατρικό ιστορικών των αθλητών με σκοπό και γνώμονα πάντα την ασφάλεια των καταδύσεων.
Η πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία ήταν απλά …ΜΟΝΑΔΙΚΗ. Δεν υπήρξε αθλητής που να βγει από το νερό και να μην εκφράσει τον απέραντο θαυμασμό στην εμπειρία της αναπνοής κάτω από το νερό. Μικροί και μεγάλοι έδωσαν εξετάσεις και σύμφωνα με τους εκπαιδευτές τις πέρασαν με απόλυτη επιτυχία. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε, χωρίς ίχνος υπερβολής, το θαυμασμό των εκπαιδευτών για τη φυσική κατάσταση και την πολύ καλή πλευστότητα των αθλητών μας, αποτέλεσμα της καθημερινής επαφής τους με το νερό αλλά και το σωστό τρόπο προπόνησης.
Το Σάββατο το πρωί πήρε σειρά η δεύτερη ομάδα (25 στον αριθμό) κολυμβητών με εξίσου ικανοποιητικά αποτελέσματα και αργά το μεσημέρι έλαβε τέλος η καταπληκτική αυτή διημερίδα. Μετά το πέρας της δεύτερης μέρας το ΔΣ του συλλόγου με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Κόκκινο Γιώργο, τον έφορο κ. Χαραλαμπίδη Γιώργο, ο οποίος και οργάνωσε με απόλυτο τρόπο τις σειρές των αθλητών έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση, και τον έφορο κ. Καραπαναγιώτη Παναγιώτη, ο οποίος ήταν και ο ιθύνων νους ολόκληρης αυτής της προσπάθειας την οποία έφερε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία, παρέθεσε γεύμα σε ολόκληρη την ομάδα της σχολής καταδύσεων EXTREME ADVETURE CLUB, καθώς και σε όλους τους καλεσμένους σε γνωστή κοσμική ταβέρνα. Στη συζήτηση που ακολούθησε αποφασίστηκε η συνεργασία του Ποσειδώνα σε ανώτερο επίπεδο. Ήδη στις σκέψεις του ΔΣ είναι η δημιουργία αντίστοιχου τμήματος καταδύσεων ενώ έχει οριστικοποιηθεί η επανάληψη του συγκεκριμένου εγχειρήματος προς το τέλος της κολυμβητικής χρονιάς με περισσότερες μέρες, έτσι ώστε να μπορέσουν να λάβουν μέρος περισσότεροι αθλητές και να παρακολουθήσουν μαθήματα καταδύσεων και ναυαγοσωστικής. Το ΔΣ του συλλόγου νοιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει τους εκπαιδευτές της συγκεκριμένης σχολής για την άρτια οργάνωση της διημερίδας, καθώς και τον πρόεδρο του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Παπαδόπουλο Νίκο για την αμέριστη συμπαράσταση και εξυπηρέτηση σε ό,τι του ζητήθηκε.
Τέλος, το να προσπαθεί ένας σύλλογος της επαρχίας όπως είναι ο Ποσειδώνας Ξάνθης να δώσει την ευκαιρία στους αθλητές του να παρακολουθήσουν και να γνωρίσουν κάτι το διαφορετικό από τα συνηθισμένα, να αποκτήσουν εμπειρίες και βιώματα που θα τα κατοχυρώσουν για ολόκληρη τη ζωή τους, πιστεύουμε πως είναι πολύ σημαντικό και πάνω απ' όλα πρωτόγνωρο. Έτσι οι μικρότητες μερικών που προσπάθησαν να μειώσουν αυτή την προσπάθεια με χαρακτηρισμούς είναι ανάξιες περαιτέρω σχολιασμού. Ο Ποσειδώνας Ξάνθης θα συνεχίσει να πραγματοποιεί ανάλογες εκδηλώσεις καθότι δε στερείται ιδεών, με μοναδικό γνώμονα την απόκτηση εμπειριών των αθλητών του.
Σε δεινή βαθμολογική θέση η Skoda Ξάνθη μετά το 1-0 από τον Ατρόμητο
Χωρίς γκολ και νίκη μακριά από τα Πηγάδια για ακόμη ένα παιχνίδι φέτος παρέμεινε η Skoda Ξάνθη. Στο Περιστέρι και στο πλαίσιο της δέκατης τέταρτης αγωνιστικής της Super League, η ξανθιώτικη ομάδα γνώρισε την ήττα με 1-0 από τον Ατρόμητο, χάρη στο γκολ που πέτυχε ο Φαβάλι, λίγο πριν από τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου.
Με το τρίποντο αυτό η ομάδα του Γιώργου Δώνη, έδωσε τη θέση της στη ζώνη του υποβιβασμού, στην ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη που ισοβαθμεί με τον ΠΑΣ Γιάννινα.
Αυτή ήταν η πρώτη εντός έδρας νίκη του Ατρόμητου κόντρα στη Skoda Ξάνθη στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων.
Ο ΑΓΩΝΑΣ
Με διαφορετική τακτική παρατάχθηκαν οι δύο ομάδες στον αγωνιστικό χώρο, με τον Ατρόμητο να θέλει να επιτεθεί από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης και τη Skoda Ξάνθη να προσπαθεί να αμυνθεί με διπλή ζώνη άμυνας. Οι παίκτες του Γιώργου Δώνη ήταν οι πρώτοι που απείλησαν με γκολ, αφού στο 12’ κατάφεραν να «σπάσουν» τη ζώνη των φιλοξενούμενων, όταν ο Φαβάλι βρήκε με ωραία κάθετη πάσα τον Μπρίτο στην αντίπαλη περιοχή, αλλά ο επιθετικός των γηπεδούχων αστόχησε.
Η μεγάλη αυτή ευκαιρία που χάθηκε από τον Μπρίτο δεν πτόησε τους γηπεδούχους, οι οποίοι συνέχισαν να δημιουργούν φάσεις μπροστά από την εστία του Αυστριακού τερματοφύλακα. Στο 16’, όμως, λίγο έλειψε να βρεθούν πίσω στο σκορ, όταν ο Πόι βρέθηκε τετ α τετ με τον Μιχαηλίδη, ύστερα από εξαιρετική πάσα του Στρμπα, αλλά πλάσαρε άουτ, χάνοντας την ευκαιρία να βάλει την Skoda Ξάνθη σε θέση οδηγού.
Στα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου, ο ρυθμός του αγώνα είχε πέσει και οι δύο ομάδες απειλούσαν μόνο από στημένες μπάλες. Ενώ όλα έδειχναν πως δε θα υπήρχε σκορ στα πρώτα 45 λεπτά, ο Αναστασάκος έκανε μια πολύ ωραία ατομική προσπάθεια από τα δεξιά, μπήκε στη μεγάλη περιοχή των Ακριτών και την κατάλληλη στιγμή «έσπασε» την μπάλα στον επερχόμενο Φαβάλι, ο οποίος με ένα έξοχο τακουνάκι πάνω στην κίνηση έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, σημειώνοντας ένα έξοχο γκολ.
Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να αλλάζουν ρόλους, αφού η Skoda Ξάνθη κυνηγούσε πλέον το γκολ και ο Ατρόμητος περίμενε στην άμυνά του. Ο Γιάννης Μαντζουράκης έριξε στη «μάχη» τον Λουτσιάνο Ντε Σόουζα, θέλοντας να δώσει επιθετική πνοή στην ομάδα του, αλλά και να βοηθήσει στην κυκλοφορία της μπάλας από το κέντρο προς την επίθεση. Ο Βραζιλιάνος μέσος προσπάθησε να περάσει κάποιες κάθετες πάσες, αλλά ο Γιώργος Δώνης είχε οχυρώσει πολύ καλά την αμυντική του γραμμή.
Το υπόλοιπο του αγώνα εξελίχθηκε σε ένα διαγωνισμό τακτικής μεταξύ των τεχνικών των δύο ομάδων, χωρίς όμως να προσφέρει κάτι αξιόλογο από πλευράς θεάματος ή ευκαιριών, αφού τις φάσεις που είχε το πρώτο μέρος διαδέχτηκαν τα πολλά και δυνατά μαρκαρίσματα.
ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ
H τακτική της Skoda Ξάνθης αποδείχθηκε αναποτελεσματική πάνω στο χορτάρι. Ακόμα και όταν η ομάδα του έμεινε πίσω στο σκορ και ο χρόνος πίεζε, ο Γιάννης Μαντζουράκης δεν άλλαξε το σύστημά του, παρά μόνο πρόσωπα. Μόνο μετά την προσθήκη του Δημήτρη Σουάνη, μπόρεσε η Skoda Ξάνθη να πατήσει περιοχή.
Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Τη συνάντηση διηύθυναν ο Αθηναίος Μιχάλης Τσινιάρης με βοηθούς τους Γούκο (Ηπείρου) - Φαντόπουλο (Πειραιά). Έδειξε κίτρινη κάρτα στους Νάστο, Νεμπεγλέρα, Φαβάλι, Μελισσά - Αλ Σαΐφι, Φλίσκα, Φαμπιανέσι, Λουτσιάνο.
ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Γιώργος Δώνης): Μιχαηλίδης, Νάστος, Μπαζίνσκι, Ολιβέιρα, Νεμπεγλέρας, Κουτσόπουλος (62' Μελισσάς), Φαβάλι, Σφακιανάκης, Περόνε, Αναστασάκος (70' Καλαντζής), Μπρίτο (81' Μπλένχιο)
SKODA ΞΑΝΘΗ (Γιάννης Μαντζουράκης): Γκσπούρνινγκ, Παπαδημητρίου (65' Φαμπιανέσι), Βάλλας, Κωστούλας, Τζάγκι, Αλσαΐφι (77' Σουάνης), Στρμπα, Πόι, Σταθάκης, Φλίσκας, Λέιτε (57' Λουτσιάνο)
Την αποστολή συμπλήρωναν οι: Λυμπερόπουλος, Ζιέντσουκ, Τζιωρτζόπουλος, Βασιλακάκης
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο Γιάννης Μαντζουράκης δε δέχθηκε ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου, δηλώνοντας μόνο τα παρακάτω: «Και οι δύο ομάδες διεκδίκησαν τη νίκη. Βγήκε ένα παιχνίδι κυρίως δύναμης. Την πρώτη μεγάλη ευκαιρία την είχε ο Ατρόμητος, τη δεύτερη εμείς. Στις μεγάλες ευκαιρίες και οι δύο δώσαμε το παρών. Έπαιξε ρόλο η στιγμή που δεχθήκαμε το γκολ. Προσπαθήσαμε στο δεύτερο, είχαμε προϋποθέσεις για γκολ αλλά δεν τα καταφέραμε. Η κατάσταση στο ημίχρονο δεν ήταν καθόλου καλή. Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν δεν επιτρέπονται στη Λίγκα. Μας έκαναν επίθεση επίσημα πρόσωπα του Ατρόμητου», υποστήριξε ο Γιάννης Μαντζουράκης.
Από πλευράς παικτών, ο Λουτσιάνο κλήθηκε να σχολιάσει τις αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό του από τους οπαδούς του Ατρόμητου, τονίζοντας: «Εγώ δεν μπορώ να πω κάτι γι αυτό. Μετά από τόσα χρόνια καριέρας το ένιωσα κι αυτό. Ευχαριστώ αυτούς που με βρίζανε καθώς συνειδητοποίησα πώς είναι να χάνεις την υποστήριξη του κόσμου. Ίσως να φταίω και εγώ που η ομάδα έπεσε πρόπερσι στη Β’ Εθνική αλλά δεν έχω κάνει κακό σε κανέναν».
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καταγγελία ότι δέχθηκε επίθεση στο ημίχρονο του αγώνα του Περιστερίου, έκανε ο Γιάννης Ματζουράκης. Πάντως ο πρόεδρος των γηπεδούχων, Γιώργος Σπανός, διέψευσε ότι συνέβη κάτι τέτοιο και μίλησε για υποδείξεις σε ανθρώπους των φιλοξενούμενων όταν επιχείρησαν να πλησιάσουν το διαιτητή.
«Δέχθηκα επίθεση στο ημίχρονο, στα αποδυτήρια», τόνισε ο Ματζουράκης ο οποίος στη συνέχεια αποκάλυψε ότι η επίθεση έγινε από επίσημους ανθρώπους του Ατρομήτου και στη συνέχεια αποχώρησε από την αίθουσα.
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η ΠΑΕ Skoda Ξάνθη για τις ημέρες των εορτών και στα πλαίσια της κοινωνικής της δράσης έχει προγραμματίσει τις εξής εκδηλώσεις:
Τρίτη 15/12 και ώρα 11:00 π.μ., επίσκεψη στα παιδιά του Ειδικού Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης με επικεφαλής το μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ κύριο Δαμκαλή, και ομάδα ποδοσφαιριστών οι οποίοι θα μοιράσουν δώρα και αναμνηστικά της ομάδας.
Πέμπτη 17/12 και ώρα 12:30 μ.μ., επίσκεψη στο ψυχολογικό κέντρο Ξάνθης με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ομάδας κ. Πιαλόγλου και αντιπροσωπεία ποδοσφαιριστών. Στην εορταστική εκδήλωση θα μοιραστούν δώρα και η αντιπροσωπεία της ΠΑΕ θα ευχηθεί για τις γιορτές.
Παρασκευή 18/12 και ώρα 18:00 μ.μ. η ΠΑΕ Skoda Ξάνθη θα διοργανώσει στο bar-restaurant του Ξενοδοχείου Le Chalet την καθιερωμένη ετήσια χριστουγεννιάτικη γιορτή για τους ποδοσφαιριστές και τα μέλη της.
Τρίτη 22/12 και ώρα 18:00 μ.μ. στο bar-restaurant του Ξενοδοχείου Le Chalet θα πραγματοποιηθεί η χριστουγεννιάτικη εορτή των ακαδημιών της ΠΑΕ όπου οι αρχηγοί της ομάδας ανδρών της Skoda Ξάνθη θα μοιράσουν δώρα και ευχές.
Τέλος, τη Δευτέρα 21/12 και 18:00 μ.μ. ο προπονητής της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη κύριος Γιάννης Μαντζουράκης θα παρευρεθεί σε εκδήλωση που διοργανώνει ο σύλλογος προπονητών Έβρου για να προλογίσει την παρουσίαση βιβλίου των Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Αλεξανδρούπολης και να τιμηθεί για την πολυετή προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
ΡΟΥΜΑΝΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ
Το Ρουμάνο επιθετικό της Ραπίντ Βουκουρεστίου Μουγκουρέλ Μπούγκα, επιθυμεί σύμφωνα με τον Τύπο να εντάξει στο δυναμικό της η ομάδα της Skoda Ξάνθης.
Πληροφορίες από τη Ρουμανία αναφέρουν πως η ξανθιώτικη ομάδα κινείται μεθοδικά για την απόκτηση του 31χρονου στράικερ, σε μία προσπάθεια να λύσει το επιθετικό πρόβλημα που την ταλανίζει τη φετινή σεζόν. Οι ίδιες μάλιστα πηγές αναφέρουν ταξίδι του Κώστα Κωνσταντινίδη στη Ρουμανία, προκειμένου να κλείσει τη συμφωνία με τον παίκτη.
Ο Μπούγκα ανήκει στη Ραπίντ Βουκουρεστίου από το 2005, ενώ από το ξεκίνημα της φετινής περιόδου αγωνίζεται δανεικός στη Μπράσοφ, ομάδα της πρώτης κατηγορίας του πρωταθλήματος της χώρας.
ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ
Πρόταση στην Κότμπους για την απόκτηση του Ιγκόρ Μιτρέσκι, με τη μορφή εξάμηνου δανεισμού, φέρεται να έχει κάνει η Skoda Ξάνθη, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο των Σκοπίων. Ο παίκτης είναι 31 ετών, διεθνής με την ΠΓΔΜ και αγωνίζεται στη θέση του κεντρικού αμυντικού.
Το συμβόλαιο του Μιτρέσκι με την Κότμπους λήγει σε έξι μήνες, αλλά δεν πρόκειται να ανανεωθεί, επειδή η ομάδα θέλει να κάνει ανανέωση και να στραφεί σε Γερμανούς ποδοσφαιριστές. Πάντως, με δηλώσεις του ο Γιώργος Κασναφέρης διέψευσε τα δημοσιεύματα περί πρότασης της ξανθιώτικης ΠΑΕ στον Σκοπιανό αμυντικό, Ιγκόρ Μιτρέσκι.
ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ
Στην εθνική ομάδα της Ιορδανίας κλήθηκε ο Οντάι Αλ Σαΐφι, για τον αγώνα κόντρα στην Ταϋλάνδη στις 6-1-2010. Ο επιθετικός της Skoda Ξάνθης θα αναχωρήσει από την Ελλάδα ανήμερα των Χριστουγέννων, για να ενσωματωθεί στην αποστολή της εθνικής του ομάδας, ενώ η επιστροφή του είναι προγραμματισμένη για τις 8 Ιανουαρίου 2009.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΑΪΝΤΕΡ
Ο ΟΦΗ αναμένεται να ενισχυθεί κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και οι άνθρωποι της ομάδας έχουν αρχίσει ήδη να εξετάζουν ονόματα από την ελληνική αγορά. Ένα από αυτά είναι του Ναμπίλ Ταϊντέρ που αγωνίζεται στη Skoda Ξάνθη. Οι Κρητικοί ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ως δανεικό τον 27χρονο μέσο των Ξανθιωτών και περιμένουν να διαπιστώσουν τις προθέσεις της Skoda Ξάνθης, προκειμένου να προχωρήσει το θέμα.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ
Παρουσία του Χρήστου Πανόπουλου πραγματοποιήθηκε η προπόνηση της Skoda Ξάνθης τη Δευτέρα και το φιλικό με τον Ορφέα Puma. Ο μεγαλομέτοχος της ομάδας μίλησε στους ποδοσφαιριστές και επισήμανε την κρισιμότητα της αναμέτρησης με τον Ηρακλή.
Ο Γιάννης Παπαδημητρίου έκανε θεραπεία υπό την επίβλεψη του ιατρικού τιμ λόγω ενοχλήσεων στο δικέφαλο, ενώ απών ήταν ο Λιαπάκης που ταλαιπωρείται από ίωση.
Η προπόνηση περιλάμβανε πρόγραμμα αποκατάστασης των παικτών που αγωνίστηκαν κόντρα στον Ατρόμητο και οι υπόλοιποι συμμετείχαν στο φιλικό. Το φιλικό τελείωσε στο 7-0 με τους Φαμπιανέζι, Μάνδαλο, Σουάνη να πετυχαίνουν από δύο γκολ και τον Βακουφτσή ένα. Μέρος στις προπονήσεις της ομάδας λαμβάνει πλέον και ο υπό δοκιμήν Ουσμάνε Σαρ. Ο Σαρ είναι 23 ετών και αγωνιζόταν τα δύο τελευταία χρόνια στην β΄ κατηγορία της Γαλλίας με την φανέλα της Τρουά. Ο Σενεγαλέζος χαφ έχει αγωνιστεί και στις Γκρενόμπλ και Σεντ Ετιέν.
Πρώτη εντός έδρας ήττα (78-79) για τη Makro Ξάνθη από την Ολυμπιάδα
Μετά από τρεις συνεχόμενες εντός έδρας νίκες σε ισάριθμες συναντήσεις η Makro Ξάνθη γνώρισε την πρώτη ήττα από την Ολυμπιάδα με σκορ 78-79. Ήταν το πιο δύσκολο παιχνίδι από τα άλλα τρία που είχαν προηγηθεί αφού ο αντίπαλος συγκαταλέγεται στις ομάδες με υψηλούς στόχους βάσει και της δυναμικής της.
Δυστυχώς οι γηπεδούχοι φάνηκαν για τριάντα λεπτά να σέβονται πέραν του δέοντος τον Γιάννη Γκαγκαλούδη και την παρέα του που στο τέλος τους πήρε την μπουκιά από το στόμα. Ο έμπειρος παίκτης των Πατρινών με 37 πόντους εκ των οποίων οι 22 στην τελευταία περίοδο έχοντας συμπαραστάτες τους τρεις διαιτητές από τη συμπρωτεύουσα που του πρόσφεραν απλόχερα την ασυλία τόσο στα φάουλ που του έδιναν με περίσσια απλοχεριά όσο και σε αυτά που έκανε και έβλεπαν οροφή, ιδιαίτερα από το δεύτερο διαιτητή κ. Πολυχρονίδη. Ένα από τα πολλά ήταν και αυτό 4.04’’ πριν το φινάλε όταν ο Γκαγκαλούδης ευχάριστα πέτυχε το αυτονόητο των δύο βολών από το δώρο του τελευταίου και έγραψε το τελικό 78-79 μέσα σε απογοήτευση από τον τρόπο που ήρθε αυτή η πρώτη ήττα.
Βέβαια η μεγάλη φάση έγινε 30΄΄ πριν το τέλος όταν ο άριστος μέχρι εκείνη τη στιγμή κ. Σιμητόπουλος είδε την παράβαση μπρος – πίσω του Γιώργου Αναγνωστόπουλου, χωρίς ποτέ να περάσει το πόδι του Ξανθιώτη σέντερ στο άλλο μισό γήπεδο με αποτέλεσμα η διαφορά των τεσσάρων πόντων να εξανεμιστεί και η μία χαμένη βολή του Παναγιωτόπουλου να δώσει τη δυνατότητα στους παίκτες του κ. Νίκου να επανέλθουν από το πουθενά.
Μεγάλο μερίδιο της ήττας φέρουν παίκτες και προπονητές. Μπορεί η αντίπαλος ομάδα να ήταν η πρωταθλήτρια των μεταγραφών, όμως σε καμιά περίπτωση δεν ήταν η φοβερή ομάδα που όλοι περιμέναμε. Το ότι δεν μπόρεσαν να εξουδετερώσουν το μοναδικό παίκτη είναι στα αρνητικά τους.
Στο αγωνιστικό μέρος οι Ξανθιώτες μετά το 5-5 του 7.46 από το 3ποντο του Γέλενιτς δεν μπόρεσαν να περάσουν μπροστά παρά μόνο 22΄΄ πριν το τέλος της 3ης περιόδου όταν ο Αναγνωστόπουλος με καλάθι έδινε για πρώτη φορά το προβάδισμα στην ομάδα του με 50-49 που ήταν και το σκορ της περιόδου.
Στην τελευταία περίοδο ήταν οι κυρίαρχοι και έδειχναν ότι εύκολα ή δύσκολα θα συνέχιζαν το σερί των εντός έδρας νικών. Το γεγονός της αισιοδοξίας πήγαζε από το προβάδισμα που ήταν συνεχώς στους 7 πόντους (68-61, 71-64, 73-66) μέχρι 2.39 πριν το φινάλε.
Το 3ποντο του Κούρτη 2.14 πριν το τέλος έφερε την διαφορά στους τέσσερις πόντους (73-69) που ήταν αρκετή να πάει μέχρι το τέλος αν δεν επηρέαζε την εξέλιξη το λάθος του κ. Σιμιτόπουλου. Αντί λοιπόν να γίνει το 79-75 έγινε το 77-77 και στην επίθεση η χαμένη βολή του Παναγιωτόπουλου 14.7΄΄ έβαζε σε κίνδυνο την εξέλιξη του αγώνα αφού και η καλή άμυνα που έπαιξαν οι γηπεδούχοι πήγε στράφι, μιας και ο κ. Πολυχρονίδης ανακάλυψε φάουλ στην κακή τελευταία προσπάθεια του Γκαγκαλούδη «χρίζοντας» ουσιαστικά το νικητή της συνάντησης, αφού ο έμπειρος παίκτης τελείωσε τον αγώνα με 11/11 βολές.
Για τους τρεις διαιτητές από τη συμπρωτεύουσα Μπήτη - Πολυχρονίδη – Σιμητόπουλο, τα είπαμε παραπάνω. Από το πρώτο λεπτό έδειξαν τις διαθέσεις τους και είναι η δεύτερη κακή διαιτησία στις τελευταίες αγωνιστικές μετά από αυτή του Ρεθύμνου με τις 24-7 βολές υπέρ των Κρητικών.
Τα δεκάλεπτα: 19-24, 33-35 (ημιχ.), 50-49, 78-79 τελικό.
ΜΑΚRΟ ΞΑΝΘΗ (Λεμονίδης): Παναγιωτόπουλος 20 (3), Χρήστου 10, Ιωακειμίδης 2, Κουκουράβας 6, Στεφανίδης 5 (1), Γιέλενιτς 14 (3), Αναγνωστόπουλος 21, Νησιώτης, Μασλαρινός.
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Π. (Νίκου): Μουλάκης 5, Ορφανός 5 (1), Κούρτης 12 (2), Θεοδωράκος, Κοσάνοβιτς 16, Γεωργίτσης 2, Γκαγκαλούδης 37 (4), Κακαρούδης 2.
ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Δραματικά παιχνίδια περιελάμβανε η 9η αγωνιστική της Α2 κατηγορίας αφού πολλοί αγώνες κρίθηκαν στο τελευταίο δευτερόλεπτο.
Ο ΑΓΟΡ γνώρισε τη δεύτερη συνεχόμενη εκτός έδρας ήττα από τον Αμύντα στον Υμηττό και έχασε την ευκαιρία να ξεφύγει στην κορυφή της βαθμολογίας από τους διώκτες του.
Αντίθετα, είδαν τους Αρκαδικό και Ίκαρο/Έσπερο να τους «πιάνουν» στην πρώτη θέση. Οι Αρκάδες νίκησαν τη Νήαρ Ηστ στην Τρίπολη, ενώ οι Καλλιθεάτες «πέρασαν» από το ΜΕΤΣ, επικρατώντας του Παγκρατίου με 70-67. Εξακολουθεί να απειλεί ο Ηρακλής, που επικράτησε στο Ηράκλειο του ΟΦΗ, με το «γηραιό» να βρίσκεται στη δεύτερη θέση, έναν βαθμό πίσω και να έχει και δύο αγώνες λιγότερους.
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Στο Πέραμα καλείται να κάνει την πρώτη εκτός έδρας νίκη η Makro Ξάνθη, αν δε θέλει να μπει σε περιπέτειες. Και να σκεφτεί κανείς ότι η βαθμολογία είναι εικονική αφού εκκρεμούν τέσσερις συναντήσεις που θα αλλάξουν απότομα τα δεδομένα. Σίγουρα οι δύο επόμενοι αγώνες μέχρι το τέλος του 2009 που διανύουμε θα παίξουν ρόλο για το μέλλον της ομάδας και τις αποφάσεις που σκέφτεται να πάρει η διοίκηση του Νίκου Νικολόπουλου.
Ξανά ισόβαθμοι Εχίνος Σπορ και Ορφέας Puma στην 5η θέση
Μία ήττα και μία νίκη ήταν ο απολογισμός των δύο εκπροσώπων μας στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής. Ο Εχίνος Σπορ κέρδισε με το δεύτερο φετινό μεγάλο σκορ μετά το 6-2, 5-2 τον Μέγα Αλέξανδρο Γεφυρουδίου Σερρών και έπιασε στην 5η θέση τον Ορφέα Πούμα με 21 βαθμούς, που έχασε στην Πετρούσα Δράμας από την τοπική Δόξα.
ΕΧΙΝΟΣ ΣΠΟΡ – ΓΕΦΥΡΟΥΔΙ
Πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση ο Εχίνος Σπορ επικράτησε με 5-2 του Μεγάλου Αλεξάνδρου Γεφυρουδίου. Παρά το γεγονός ότι οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ στο 20' με τον Καπρινιώτη δεν κατάφεραν να φύγουν με κάποιο βαθμολογικό όφελος από το ματς. Δέκα λεπτά αργότερα, Δεσύλας ισοφάρισε σε 1-1 και ο Μπαντάκ στο 33' έκανε το 2-1. Ο ίδιος παίκτης στο 40' ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 3-1. Στο 50' ο Δεσύλλας έκανε το 4-1 οι φιλοξενούμενοι μείωσαν στο 65' με τον Καραμπάτσιο. Ο Δεσύλλας βρήκε ξανά το δρόμο προς τα δίχτυα στο 90' γράφοντας το τελικό 5-2.
ΕΧΙΝΟΣ ΣΠΟΡ: Παντράκης, Κουράκ, Αλή, Παπαγεωργίου, Τζουβάρας, Δεσύλλας, Οζάϊ, Φατσής (70΄ Αταλάι), Μπαντάκ (85΄ Γιουρούκ), Γιαπουντζής (80΄ Μαραντάς), Μεσούτ.
ΠΕΤΡΟΥΣΑ - ΟΡΦΕΑΣ PUMA
Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της αγωνιστικής διεξήχθη στην Πετρούσα με την τοπική Δόξα να φτάνει στη νίκη με 3-2 κόντρα στον Ορφέα Puma. Ο Μπάτσιος στο 17' άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους όμως έξι λεπτά αργότερα ο Σταύρος Βασιλειάδης ισοφάρισε σε 1-1. Στο 55' Τσικακτσί έδωσε και πάλι το προβάδισμα στους γηπεδούχους αλλά στην αμέσως επόμενη φάση οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν και πάλι με τον Μουμίν Ιμπραήμ. Τελικά στο 63' ο Δ. Κότιος έδωσε και πάλι το προβάδισμα στην ομάδα που έμελε να είναι και το τελικό σκορ 3-2 υπέρ της Δόξας.
ΟΡΦΕΑΣ PUMA: Κισά Ομέρ, Καραγκιόζης (59΄ Κιοσσέ, 72΄ Καλεντζή), Μαυρόπουλος, Μουμίν, Σουκρή Ογλου, Κετσιεμενίδης, Βασιλειάδης, Τορομανίδης (80΄ Χαλήλ Ιμπραήμ Γ.), Μαλαδένης, Χαλήλ Ιμπραήμ Χ., Μουμίν Ογλού.
ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ
Στον γειτονικό Ίασμο πηγαίνει ο Εχίνος Σπορ την Κυριακή, που έχει όλα τα φόντα να φύγει με το θετικό αποτέλεσμα, ενώ δεν πρέπει να διαφύγει το γεγονός ότι τις τελευταίες δύο αγωνιστικές η ομάδα της Κομοτηνής έχει μία νίκη και μία ισοπαλία και καλή ψυχολογία.
Δύσκολη η αποστολή του Ορφέα Puma, παρότι αγωνίζεται στο γήπεδο του ΑΟΞ αφού υποδέχεται τον πρωτοπόρο Μ. Αλέξανδρο Ηράκλειας, αλλά η Ξανθιώτικη ομάδα με όπλο την καλή της έδρα ξέρει να τα βγάζει πέρα ειδικά στα δύσκολα.
ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Ο μεγάλος νικητής της αγωνιστικής ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος Ηράκλειας που επιβλήθηκε άνετα της Ελπίδας Σαππών και εκμεταλλευόμενος την ήττα του Έβρου Σουφλίου από τον Εθνικό Γαζώρου ξέφυγε με έξι βαθμούς στην κορυφή.
Τη χαρά της νίκης ύστερα από 12 αγωνιστικές ένιωσε ο Μέγας Αλέξανδρος Ιάσμου που πήρε το «παρθενικό» του τρίποντο, επικρατώντας του επίσης νεοφώτιστου Καλαμπακίου.
«Φωτιά» στην ουρά της Α1 ΕΠΣ Ξάνθης βάζει η νέα νίκη της ΑΠΟΞ ΣΚΟΝΤΑ
Πλήρη αγωνιστική και στις τέσσερις κατηγορίες των πρωταθλημάτων είχαμε το Σαββατοκύριακο.
Στις τρεις το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε η τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου της Α2 με τον πρωταθλητή χειμώνα Αετό Τοξοτών να φεύγει με ένα βαθμό από την Ηλιόπετρα και κατά τρεις από τον δεύτερο Κεραυνό που συνέχισε με νίκη την πορεία του.
Την ίδια ώρα έχουμε τέσσερις αγώνες της ένατης αγωνιστικής της Β΄ ΕΠΣ, όπου ο πρωτοπόρος Άρης αγωνίστηκε και πάλι στο Άβατο και με την νίκη του επί της Κοτύλης, τερμάτισε πρώτος με μία ήττα στο παθητικό του.
Την Κυριακή το πρωί έγινε η ένατη αγωνιστική του πρώτου γύρου της Γ΄ ΕΠΣ με τον πρωτοπόρο Ορφέα Ν. Αμισσού να μην αγωνίζεται αλλά να παραμένει στο ρετιρέ και το απόγευμα της Κυριακής στις τρεις είχαμε την δέκατη τρίτη αγωνιστική της Α1 με μεγάλη νικήτρια του ντέρμπι κορυφής που έγινε στο Εύμοιρο της Αθλητικής Ένωσης Ποντίων Ευμοίρου επί του Άρη Πετεινού που σημαίνει μισό τίτλο.
Α1 ΕΠΣ: Βήμα τίτλου από την ΑΕΠ
Η Αθλητική Ένωση Ποντίων Ευμοίρου έκανε το πιο σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος της Α1 μετά την νίκη της με σκορ ασφαλείας επί ενός αντιπάλου με τον ίδιο στόχο.
Τα πάνω κάτω ήρθαν στην ουρά του βαθμολογικού πίνακα με την δεύτερη συνεχόμενη νίκη της ΑΠΟΞ ΣΚΟΝΤΑ, την νέα ήττα του Αστέρα Μαγικού και την διακοπή του αγώνα της Κεντητής, με την Ακαδημία εκεί που ήταν καταδικασμένη να μπαίνει στο κόλπο της.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ βήμα για την άνοδο έκανε η Αθλητική Ένωση Ποντίων Ευμοίρου μετά την άνετη νίκη επί του Άρη Πετεινού, δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε του α΄ γύρου. Η ομάδα του Νίκου Ανθόπουλου με αντεπίθεση διαρκείας στην επανάληψη πέτυχε όλα τα γκολ στο δεύτερο μισό του αγώνα και έβαλε γερά θεμέλια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
ΕΣΤΩ ΚΑΙ δύσκολα η Αναγέννηση Θαλασσιάς πρόσθεσε άλλη μία νίκη στο ενεργητικό της και συνεχίζει να καταδιώκει την ΑΕΠ Ευμοίρου, έχοντας όμως διαφορά τεσσάρων βαθμών. Βέβαια η ομάδα του Τάσου Κελίδη απέκτησε διαφορά μιας νίκης από την 3η θέση που κατέχει η Βιστωνίδα. Στον αγώνα με τον Αστέρα Μαγικού οι της Αναγέννησης κατάφεραν να πετύχουν το μοναδικό γκολ στο πρώτο ημίχρονο όταν και είχαν την υπεροχή, όμως στην επανάληψη είχαν την τύχη με το μέρος τους αφού οι του Αστέρα έχασαν την ευκαιρία να φύγουν με ένα πολύτιμο βαθμό, χάνοντας και πάλι πέναλτι αυτή τη φορά με τον Ξαντινίδη.
ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ θέση επανήλθε η Βιστωνίδα με την νέα της νίκη και μάλιστα μέσα στο Κουτσό επί του Π. Μελά. Το γρήγορο γκολ ήταν το καταλυτικό σημείο της νίκης της ομάδας του Φόρη Καλτσίδη που στην επανάληψη εδραίωσαν την νίκη πετυχαίνοντας και δεύτερο γκολ.
ΜΕ ΠΕΝΤΑΡΑ ανέβηκε στην 5η θέση ο Κένταυρος που πέρασε μέσα από την Συδινή ενώ στο τέλος του αγώνα ο προπονητής Πάρης Πραφτσιώτης υπέβαλε την παραίτησή του. Οι νικητές που τα πάνε περίφημα μακριά από την έδρα τους πέτυχαν ένα γκολ στο πρώτο μέρος και έδωσαν διαστάσεις θριάμβου στην επανάληψη.
Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ισοπαλία της αγωνιστικής έγινε στο ΔΑΚ όπου Ασπίδα και Ηρακλής Ν. Ζυγού μοιράστηκαν βαθμούς και γκολ. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο πρώτο ημίχρονο και παρότι οι γαλάζιοι ισοφάρισαν πολύ νωρίς στην επανάληψη δεν μπόρεσαν να πάρουν την νίκη μένοντας στον ένα βαθμό και στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα, ενώ ήταν η δεύτερη συνεχόμενη μετά από αυτή του Ατρόμητου Χρύσας.
ΠΡΩΤΗ εκτός έδρας νίκη για την ΑΠΟΞ ΣΚΟΝΤΑ που πέρασε από την Χρύσα βάζοντας σε περιπέτειες την ομάδα του Ατρόμητου που έχει έφεση στις ισοπαλίες, που όμως αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε να πάρει τον ένα βαθμό παρότι είχε την υπεροχή.
ΔΙΑΚΟΠΗ είχαμε στην Κεντητή, λόγω επεισοδιακής συμπεριφοράς του προπονητή των γηπεδούχων εις βάρος του βοηθού διαιτητή αγώνα, μεταξύ της ομώνυμης ομάδας και του Ερμή Μάνδρας. Την στιγμή της διακοπής η γηπεδούχος ομάδα προηγείτο με 2-1 και μετά την εξέλιξη αυτή δύσκολα θα αποφύγει τα χειρότερα που είναι η επιστροφή της στην Α2, αφού αναμένεται να πέσει βαρύς ο πέλεκυς της αθλητικής δικαιοσύνης, για τα γεγονότα.
Δύο ντέρμπι συνεχόμενα έχει η Αναγέννηση Θαλασσιάς που κρίνουν την πορεία της ως προς την πρωτιά. Την Κυριακή πηγαίνει στον Πετεινό και την άλλη Κυριακή στην αυλαία του πρώτου γύρου υποδέχεται την ΑΕΠ Ευμοίρου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς την υπόθεση υποβιβασμού παρουσιάζει και η συνάντηση του Αμοιρίδειου μεταξύ της ΑΠΟΞ ΣΚΟΝΤΑ και Ηρακλή Ν. Ζυγού.
Α2 ΕΠΣ: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑ Ο ΑΕΤΟΣ
Ήταν πρωταθλητής χειμώνα από την περασμένη αγωνιστική και το επιβεβαίωσε και στην αυλαία ο Αετός Τοξοτών φεύγοντας από την Ηλιόπετρα με ένα χρυσό βαθμό. Στο 3ποντο μείωσε την διαφορά ο Κεραυνός ενώ κοντά του σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται ο Φίλιππος Δροσερού και ο Νέστος Κύρνου, ενώ έμεινε πίσω τόσο ο Ερ. Αστέρας Σελέρου όσο και ο Δημόκριτος Αβδήρων που έκανε το ρεπό του.
ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΠΕΤΡΑ αγωνίστηκε ο πρωταθλητής Αετός που μπορεί να μην έφυγε με νίκη αλλά και ο βαθμός της ισοπαλίας καταγράφεται στα θετικά της συνάντησης. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο πρώτο μέρος βρέθηκαν πίσω στο σκορ στην επανάληψη (1-2) αλλά στο τέλος ισοφάρισαν έχοντας την τύχη με το μέρος τους αφού οι πρωταθλητές σημάδευαν τα δοκάρια.
ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΟΠΕΤΡΑ ο Κεραυνός μόλις έχανε παίκτη με αποβολή πετύχαινε γκολ και ουσιαστικά πέτυχε τρία αλλά κέρδισε με 2-1 τον Αετό Γοργόνας αφού ο Κουμουλίδης ήταν παραλίγο μοιραίος (1-1) με το αυτογκόλ που πέτυχε και κορυφαίος με το πέναλτι που κέρδισε στο τέλος και η ομάδα του παρέμεινε σε τροχιά ανόδου.
ΝΕΣΤΟΣ & ΦΙΛΙΠΠΟΣ κέρδισαν πολύ εύκολα τους αντιπάλους τους με το ίδιο σκορ (3-0) και συνεχίζουν χέρι – χέρι στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα.
ΣΤΑ ΠΗΓΑΔΙΑ η Ασπίδα αν και βρέθηκε με την πλάτη στο τοίχο (0-1) στο ημίχρονο έκανε την ανατροπή στην επανάληψη και έμεινε ζωντανή στην κατάληψη κάποιας θέσης που οδηγεί στην Α1.
ΣΤΟ ΑΥΞΕΝΤΙΟ παραλίγο να γίνει η έκπληξη. Βέβαια και το 0-1 είναι έκπληξη μετά τα μεγάλα σκορ που γνώριζε την ήττα ο Αετός. Η Δόξα μπορεί να κέρδισε αλλά έκανε το παιχνίδι ντέρμπι, αφού δεν μπορούσε να «καθαρίσει» τον αγώνα δίνοντας την ελπίδα για κάτι καλό στους γηπεδούχους. Αυτοί όμως πέταξαν τον βαθμό όταν στο 85΄ δεν κατάφεραν να ευστοχήσουν σε πέναλτι που κέρδισαν.
Δύο ντέρμπι περιλαμβάνει η αυλαία του β΄ γύρου στην Α2, που έχει ορισθεί να διεξαχθεί στις 17 Ιανουαρίου του νέου έτους. Πρόκειται για τους αγώνες Ασπίδας – Δημόκριτου Αβδήρων στα Πηγάδια και Ερ. Αστέρα – Φίλιππου στο Σέλερο.
Β΄ ΕΠΣ: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑ Ο ΑΡΗΣ ΑΒΑΤΟΥ
Με μία ήττα στο παθητικό του ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα της Β΄ ΕΠΣ ο Άρης Αβάτου, κατακτώντας δίκαια το άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα.
Η ομάδα του Αβάτου που αγωνίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική στην έδρα της κέρδισε με 4-1 την Κοτύλη πετυχαίνοντας από δύο γκολ σε κάθε ημίχρονο με τους φιλοξενούμενους να μειώνουν σε 2-1 με πέναλτι.
Στο Σέλινο ο Άτλας δεν είχε κανένα πρόβλημα απέναντι στον Δαφνώνα τον οποίο κέρδισε με 4-0 σε ένα παιχνίδι με πολλές φάσεις, δύο αποβολές από μία για κάθε ομάδα με το τελικό αποτέλεσμα δίκαιο.
Καλύτερα εκτός (αήττητος) παρά εντός έδρας θέλει να αγωνίζεται ο Ορφέας 2005 αφού γνώρισε την τρίτη ήττα, αυτή τη φορά από τον ΠΑΣ Φιλίων με 0-2.
Δύο στα δύο με το ίδιο σκορ (4-0) πέτυχε η Σμίνθη που μετά την Ελπίδα Σουνίου κέρδισε και την Δόξα Μυρωδάτου, αμφότερους στην Χρύσα.
Τέλος χωρίς αγώνα πήρε την νίκη η Ελπίδα Σουνίου απέναντι στο Ορφανό.
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 1. Άρης Αβάτου 24 β., 2. ΠΑΣ Φιλίων 21 β., 3. Άτλας Σελίνου 21 β,
4. Ορφέας 2005 15, 5. Σμίνθη 15.
Γ΄ ΕΠΣ: ΧΩΡΙΣ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΡΕΤΙΡΕ Ο ΟΡΦΕΑΣ Ν. ΑΜΙΣΣΟΥ
Αν και δεν αγωνίστηκε ο πρωτοπόρος Ορφέας Ν. Αμισσού λόγω αναβολής του αγώνα με το Σαμακώβ μετά από αίτημα των φιλοξενουμένων, ο πρωτοπόρος συνέχισε να βρίσκεται στο ρετιρέ, νιώθοντας την ανάσα του Εθνικού Κιμμερίων που πέρασε με 4η από το Δροσερό κερδίζοντας τον νεανικό Φίλιππο 2005 με 0-4.
Στην 3η θέση πέρασαν τα Σήμαντρα που κέρδισαν στο ντέρμπι των ομάδων που χρησιμοποιούν το ίδιο γήπεδο την ΑΠΟΚ Θερμών με 0-4, ενώ ακολουθούν με ένα βαθμό διαφορά τρεις ομάδες. Το Π. Κατράμιο που αναδείχθηκε ισόπαλο με 3-3 με τον Ολυμπιακό Λεύκης και ο Κόσυνθος 2005 που έκανε την έκπληξη παραχωρώντας ισοπαλία με 1-1 στο Κάστρο Γλαύκης.
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 1. Ορφέας Ν. Αμισσού* 19β., 2. Εθνικός Κιμμερίων 18β., 3. Σήμαντρα 15β., 4. Π. Κατράμιο 14β., 5. Κόσυνθος 2005 13β., 6. Ολυμπιακός Λ. 13β., 7. Σαμακώβ* 12β.
ΠΑΙΔΙΚΟ
Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών (πολικό ψύχος) το πρωί του Σαββάτου, αναβλήθηκε η 8η αγωνιστική του παιδικού πρωταθλήματος και των τεσσάρων κατηγοριών. Αυτή ήταν η δεύτερη αναβολή από το ξεκίνημα των πρωταθλημάτων και ενώ οδεύουμε για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου.
Τολμηρά

Τελικά ούτε στους επαγγελματίες οδηγούς δεν πρέπει να έχει κανείς εμπιστοσύνη. Οδηγός μιας πολύ γνωστής εταιρίας οδικής βοήθειας, χτύπησε σταθμευμένο αυτοκίνητο και έφυγε σα να μην συνέβη τίποτα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν αντιλήφτηκε το χτύπημα, αλλά στο σημείο υπήρχε ένας αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος τον ενημέρωσε για τη ζημιά που έκανε αλλά και πάλι ο προαναφερόμενος κύριος έφυγε δίχως να δώσει καμία σημασία. Τόσο δύσκολο ήταν να κατέβει από το αυτοκίνητο του για να δει την ζημιά που έκανε και φυσικά να αφήσει τα στοιχεία του, ώστε ο ιδιοκτήτης του χτυπημένου αυτοκινήτου να μπορεί να τον βρει; Δε ξέρουμε τί σκοπεύει να κάνει η εταιρία με τον συγκεκριμένο οδηγό της και προφανώς εδώ η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο τον οδηγό και όχι την εταιρία που εκπροσωπεί. Ωστόσο περιμέναμε μεγαλύτερη υπευθυνότητα από έναν επαγγελματία οδηγό και όχι την αδιάφορη στάση του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι και λίγες ώρες πριν την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ, ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έκανε σκληρές διαπραγματεύσεις προκειμένου στο νέο Δ.Σ να μπει ο κ. Ράπτης. Γιατί άραγε τόση επιμονή να είναι μέλος του Δ.Σ ο κ. Ράπτης; Τι πρόσφερε ο άνθρωπος αυτός στις εταιρείας που μέχρι πρότινος συμμετείχε ως Πρόεδρος και μέλος διαφόρων Δ.Σ. Συνεταιριστικών Εργοστασίων; Βέβαια η σκληρή διαπραγμάτευση, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε και κάποιο όφελος, αφού ο πρώην Υπουργός υποσχέθηκε ή ίσως ακόμη ακόμη αναγκάστηκε να υποσχεθεί στον κ. Ράπτη την Προεδρία της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής. Όσο για τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ, με μια πρώτη ματιά φαίνεται να είναι από τις πιο σωστές επιλογές που θα μπορούσαν να γίνουν.

Τη διαβάσαμε την ανακοίνωση του Δημάρχου Ξάνθης και πραγματικά μείναμε έκπληκτοι. Ή ο Δήμαρχος δεν είναι σε θέση να καταλάβει ποια ακριβώς είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ξάνθη, ή ξέρει πολύ καλά τι γίνεται και σκοπός του είναι να παραπλανήσει τους πολίτες και να τους παρουσιάσει μια εικόνα που μόνο στη φαντασία του υπάρχει. Ίσως τόσα χρόνια να είχε μάθει να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να έχει απέναντι του μια πραγματική αντιπολίτευση. Τώρα που η αντιπολίτευση κάνει απλά αυτό το οποίο της ανέθεσαν οι Ξανθιώτες δηλαδή να ελέγχει το έργο της δημοτικής αρχής, να εντοπίζει λάθη και παραλείψεις και να κάνει προτάσεις, μάλλον του κακοφαίνεται. Δεν μπορεί όμως να μας λέει ότι η ΔΕΥΑΞ παράγει έργο. Ποιο είναι άραγε αυτό το έργο; Μήπως η υπόθεση με το περιβόητο καλώδιο που ακόμα βρίσκεται στη δικαιοσύνη; Μήπως είναι έργο οι αυξήσεις των λογαριασμών στους πολίτες; Ο Δήμος έχει κάνει παράνομες προσλήψεις ; Γιατί ο Δήμαρχος αρνείται τόσο επίμονα την παρακολούθηση του έργου των επιτροπών επιλογής προσωπικού από ανθρώπους της αντιπολίτευσης; Έχει μήπως να φοβηθεί κάτι; Είναι δυνατόν να μας τα παρουσιάζουν όλα σωστά και τέλεια; Πόσο θέλουν για να μας τρελάνουν;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, τώρα που οι Νομαρχίες θα καταργηθούν και θα περάσουμε πλέον στην εποχή των αιρετών Περιφερειαρχών, σκέφτονται να βάλουν υποψηφιότητα για Δημοτικοί Σύμβουλοι αφού σε ένα επίπεδο περιφέρειας θα είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτούς να εκλεγούν ενώ σε επίπεδο Δήμου, σαφώς και έχουν περισσότερες πιθανότητες. Βλέπετε έχουν μάθει τόσα χρόνια να είναι στην εξουσία και δεν μπορούν να διανοηθούν τον εαυτό τους, ούτε μια μέρα μακριά της. Το θέμα όμως είναι ποιους από αυτούς θα επιλέξουν οι αρχηγοί των Δημοτικών παρατάξεων; Αν δηλαδή θα επιλέξουν τους επαγγελματίες Νομαρχιακούς συμβούλους ή θα επιλέξουν τους πραγματικά ικανούς και με διάθεση να προσφέρουν.

Τι να πούμε και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης που δεν μας δώσανε πλούσια διαφημιστικά πακέτα; Παρόλα αυτά, δε λέμε και τίποτα για τον κύριο Κοντό. Αλλά …."Ουδείς πιο αχάριστος του ευεργετηθέντος".

Μετά τη δημοσιοποίηση από την Τ του θέματος των επί 11 πλέον μηνών απλήρωτων εργαζομένων στην Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, άρχισαν να βγαίνουν διάφορα στην επικαιρότητα. Να ξεκινήσουμε από το νέο LEADER, και θα θέσουμε μερικά απλά ερωτήματα κι αν θέλουν μας απαντάνε οι υπεύθυνοι.
Γιατί η Αναπτυξιακή Ξάνθης δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το νέο LEADER τη στιγμή που σε άλλες Αναπτυξιακές έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό;
Έπρεπε να βγουν από το μετοχικό κεφάλαιο των Αναπτυξιακών εταιρειών οι ιδιωτικές εταιρίες ώστε αυτές να γίνουν Ο.Τ.Α σύμφωνα με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων; Όταν υποβλήθηκε η πρώτη πρόταση για το LEADER, υπήρχε ακόμα στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας, εταιρεία Α.Ε.; Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε να παραμείνει η εταιρία αυτή και με ποιο ρίσκο πήρε μια τέτοια απόφαση; Με ποιο σκεπτικό πήρε το Δ.Σ. αυτή την απόφαση; Μήπως η πρώτη πρόταση απορρίφθηκε λόγω της ιδιωτικής εταιρίας; Έγινε και δεύτερη φορά υποβολή πρότασης για το LEADER; Εγκρίθηκε; Κι αν ναι, με ποιο ποσό; Η δεύτερη υποβολή ήταν εμπρόθεσμη ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα ως προς την έγκριση του προγράμματος; Ο χρόνος θα δείξει. Τελικά πώς να υπάρξει εμπιστοσύνη στη διοίκηση αυτή της εταιρείας όταν διαχειρίζεται κατ’ αυτό τον τρόπο την κατάσταση;



Πολύ ενδιαφέρουσα η δήλωση του Υπουργού Γιάννη Ραγκούση όσον αφορά τις Δημοτικές και... Νομαρχιακές εκλογές του 2010. Οι επόμενες εκλογές για την αυτοδιοίκηση θα γίνουν χωρίς Νομάρχες. Θα τους αντικαταστήσουν οι περιφερειάρχες που θα είναι αιρετοί. Θα εκλέγονται δηλαδή. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση το σκεφτόταν. Τελικά από αυτά που είπε ο κ. Ραγκούσης η απόφαση έχει παρθεί. Αλλάζουν σχεδόν όλα τον προσεχή Οκτώβριο που θα έχουμε εκλογές.

Καιρός είναι, μετά από όλα αυτά που βλέπουμε και ακούμε καθημερινά στο χώρο της Ν.Δ. και αγανακτούμε βλέποντας να επιπλέουν συνεχώς άτομα απαίδευτα και αυλικοί, να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος. Η αρχή έγινε με την εκλογή ενός μετριοπαθούς αρχηγού στη Ν.Δ. Οπότε πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη συνέχεια και στα τοπικά. Θα συμφωνήσω με τη συνέντευξη του Μιχάλη Πουσπουρίκα στην Τ, ο οποίος τα είπε έξω από τα δόντια, και με τα όσα υποστηρίζει ότι δηλαδή πρέπει να εξυγιανθεί όλο το τοπικό σκηνικό της Ν.Δ. Μιχάλη κι εσύ μπορείς να κάνεις τη διαφορά αρκεί να βγεις δυνατά μπροστά χωρίς ενδοιασμούς και συνέχιζε να κοιτάζεις πάντα ψηλά.