Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

«Το πάγωμα των μισθών θα πνίξει την αγορά»
Για εναλλακτικά σενάρια μέτρων ψάχνει η κυβέρνηση, την ώρα που μετρά τις αντιδράσεις που προκαλούν τα όσα πρότεινε
Ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για την περικοπή των δαπανών του δημοσίου, αλλαγές στη φορολόγηση και άλλα διαρθρωτικά μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και η κατάργηση του 14ου μισθού αλλά και το πάγωμα των μισθών για 2-3 χρόνια.
Πάγωμα των μισθών σημαίνει ότι οι μισθοί παραμένουν στα σημερινά τους επίπεδα και δε δίνεται καν η τιμαριθμική αύξηση που προέρχεται από την αύξηση των τιμών καταναλωτή, δηλαδή μειώνεται η αγοραστική δύναμη των υπαλλήλων, κάτι που βέβαια δε θα επηρεάσει μόνο τους ίδιους τους υπαλλήλους αλλά και την αγορά. Το μέτρο ναι μεν θα επιφέρει κάποια ανακούφιση στα κρατικά ταμεία, η οποία όμως θα είναι προσωρινή, και θα «πνίξει» την αγορά, επιφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ανεργία και περισσότερα «λουκέτα» στα καταστήματα.
«Το μέτρο αυτό μπορεί να αποβεί δυσμενέστατο για την οικονομία. Δε φτάνει μόνο να μπουν κάποια χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να μειωθεί το δημοσιοοικονομικό έλλειμμα, αλλά πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα κρατήσουν σε εγρήγορση την αγορά» τονίζει ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κ. Γ. Ρωμανιάς επισημαίνοντας πως το ζήτημα είναι να αλλάξει κατεύθυνση και κεντρικές επιλογές η ασκούμενη οικονομική πολιτική.
«Προεκλογικά η κυβέρνηση είχε προσδιορίσει σωστά τις αλλαγές οι οποίες θα πρέπει να γίνουν, όμως μέχρι σήμερα καμιά από αυτές δεν έχει δρομολογηθεί. Βέβαια η κυβέρνηση είναι νέα και δεν είχε ακόμη τα χρονικά περιθώρια, κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να τις κάνει. Έχει επισημανθεί τι πρέπει να γίνει και περιμένουμε να υλοποιηθεί.»
Από την άλλη σε εξέλιξη βρίσκεται και η συζήτηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με την ατζέντα να επικεντρώνεται σε 12 βασικά σημεία, μεταξύ των οποίων η συγχώνευση των ταμείων, η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας κα.
Η διάγνωση για το ασφαλιστικό έχει γίνει από πολλούς, είτε με αριθμητικά δεδομένα είτε με βάση την διαίσθηση, όμως και οι δύο πλευρές συμπίπτουν στο συμπέρασμα ότι το ασφαλιστικό έχει τεράστια ελλείμματα και πρέπει να αναταχθεί. Από εκεί και πέρα όμως αρχίζουν οι διαφορές απόψεων ως προς το ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν. Κάποιοι επιμένουν στην παραδοσιακή συνταγή των παραμετρικών αλλαγών, δηλαδή αύξηση των ορίων ηλικίας, των συντάξιμων ετών, των εισφορών κλπ, μέτρα που παίρνουμε στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, με την κατάσταση όμως να παραμένει η ίδια.
«Αποδεδειγμένα πλέον οι ρυθμίσεις αυτές δεν αποδίδουν. Το σύστημα κερδίσει μικρές ανάσες για κάνα δυο χρόνια και μετά αρχίζει να βαριανασαίνει πάλι. Εμείς λέμε πως η λύση πρέπει να βρεθεί στα κεντρικά ζητήματα του προβλήματος. Πρέπει να καταπολεμήσουμε την ανασφάλιστη, μαύρη εργασία, την εισφοροδιαφυγή και να βάλουμε στην θέση τους τα αποθεματικά κεφάλαια που κατά καιρούς έχουν σπαταληθεί. Όσο καθυστερούν αυτές οι λύσεις τόσο το πρόβλημα θα γίνεται εντονότερο και η επίλυσή του δυσκολότερη» τονίζει ο κ. Ρωμανιάς, δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα ότι η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από το 65ο στο 66ο έτος δίνει «ζωή» στο σύστημα μόνο για τρεισήμισι μήνες. Αντιθέτως, αν μειωθεί η εισφοροδιαφυγή από το 35% στο 20% το σύστημα κερδίζει επτά χρόνια ζωής.
Όσον αφορά στη συζητούμενη ενοποίηση των ταμείων, το ερώτημα που γεννάται είναι αν θα βοηθηθεί η βιωσιμότητά τους, με την ενοποίηση σε τρία μεγάλα ταμεία: το ταμείο μισθωτής εργασίας, το ταμείο εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων και το ταμείο των αγροτών.
«Αυτό σαν διακήρυξη ακούγεται ωραίο, θα πρέπει όμως να καλυφθούν ορισμένες προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί. Θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που είχαν οι μέχρι την ενοποίηση ασφαλισμένοι και να γίνει η ενοποίηση σταδιακά και σε βάθος χρόνου, ώστε να βρεθούν τα κονδύλια που θα καλύψουν το κόστος μετάβασης.»
Κλείνοντας ο κ. Ρωμανιάς επισημαίνει πως τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για τους εργαζόμενους και βρίσκονται πλέον υπό διακύβευση εργασιακά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί επί πολλές δεκαετίες και πρέπει αμέσως να αποφασιστούν μέτρα που θα ομαλύνουν την κατάσταση.

Δ. Καραγιουμλέζη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου