Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Ο Νεοδημοκράτης βαρέθηκε να δικαιολογεί λαμόγια και απατεώνες
Κάποιοι τον τελευταίο χρόνο θέλουν με μανία να σπαταλήσουν το πολιτικό κεφάλαιο που λέγεται Μιχάλης Στυλιανίδης


Ο Μιχάλης Πουσπουρίκας από τα 15 του χρόνια μετέχει στα κοινά, μέσα από την συμμετοχή του στα όργανα της ΝΔ. Παρόλα αυτά ο λόγος του φαντάζει υπερκομματικός και σύγχρονος. Όταν ήταν φοιτητής, οι αντίπαλοι του στα αμφιθέατρα τον κατήγγειλαν ότι έκανε αφισοκόλληση στα ταβάνια της σχολής και αυτός απαντούσε ότι το κάνει «γιατί κοιτάζει πάντα…ψηλά!»
Με έντονη παρουσία σε όλη τη διαδρομή του στο χώρο και κυρίως κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της Ν.Δ. έκανε κριτική όταν κανείς δε τολμούσε και υπερασπίστηκε το κόμμα του όταν κανείς δε μπορούσε.
Στις βουλευτικές εκλογές έφτασε ένα βήμα πριν την υποψηφιότητα αλλά αρνήθηκε. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Μιχάλης Πουσπουρίκας ξέρει να αγωνίζεται και να διεκδικεί μία θέση στο πολιτικό σκηνικό. Και αυτό γιατί το μέλλον του ανήκει.
Κύριε Πουσπουρίκα, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του αποτελέσματος των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, τι ήταν αυτό που κατά τη γνώμη σας οδήγησε την παράταξή σας σε μια τόσο μεγάλη ήττα;
Η ΝΔ έχασε τις εκλογές του Οκτώβρη γιατί η διακυβέρνηση έχασε την επαφή με τον κόσμο της παράταξης, λειτούργησε επιθετικά στο θυμικό και την αξιοπρέπεια του των ψηφοφόρων, με λίγα λόγια ο Νεοδημοκράτης που είχε το πλεονέκτημα στην οποιαδήποτε διαλεκτική αντιπαράθεση που αφορούσε την διαφάνεια και την εντιμότητα των στελεχών της ΝΔ, βαρέθηκε να δικαιολογεί λαμόγια και απατεώνες. Ούτε για την οικονομική πολιτική ούτε για το κυβερνητικό μας έργο που είχε πολλά θετικά στοιχεία χάσαμε. Για τα σκάνδαλα, τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και την ραθυμία του Καραμανλή να κάνει αλλαγές χάσαμε.
Μετά την συντριβή της Ν.Δ. στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, μοιραία ήρθε και η παραίτηση του πρώην αρχηγού σας, του Κώστα Καραμανλή. Ο κόσμος της Ν.Δ. τι απάντηση έδωσε, κατά τη γνώμη σας, με την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά αλλά και την προσέλευσή του στις κάλπες;
Αυτό που έγινε ήταν και εκπληκτικό και ένα τεράστιο μάθημα για όλους μας. 800.000 άνθρωποι προσήλθαν στις κάλπες και σε αντίξοες συνθήκες για να ψηφίσουν.
Βέβαια μια προσεκτική ανάγνωση της διαδικασίας και του αποτελέσματος, δείχνει ότι ο κόσμος έδειξε την οργή του και την απογοήτευση για την διακυβέρνηση της ΝΔ και όχι την ιδεολογική του επιλογή για το μέλλον της παράταξης. Γι αυτό όλοι εμείς τα στελέχη θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί και σε δηλώσεις και σε συμπεριφορές. Αν μπούμε στην λογική Σαμαρικών-Πραιτοριανών και αντιπάλων, το μήνυμα των εσωκομματικών εκλογών θα πάει στράφι.
Ο κόσμος της παράταξης έδειξε πόσο μπροστά είναι και σε ιδέες και σε ικανότητα και σε προσαρμογή. Η ΝΔ πρέπει να βγει μπροστά στις εξελίξεις και να αξιώσει τον ρόλο στον οποίο ο λαός την έχει επιλέξει και εμπιστευτεί. Να ξαναγίνει το κόμμα των μεγάλων τομών και επιλογών, με ανθρώπους έντιμους και παραγωγικούς, να φέρει τη χώρα σε τροχιά φιλελεύθερης και δίκαιης κοινωνικά πολιτικής.
Κύριε Πουσπουρίκα, αληθεύει ότι σας πρότειναν από τα κεντρικά της Ρηγίλλης να είστε υποψήφιος Βουλευτής, στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές;
Στα 35 μου μετράω 20 ολόκληρα και γεμάτα χρόνια παρουσίας στην ΝΔ. Από τα 15 μου που γράφτηκα στην ΟΝΝΕΔ δεν έλειψα ποτέ από κανέναν αγώνα. Σαν μαθητής, φοιτητής στην ΔΑΠ και μετέπειτα σαν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, μέλος του εκτελεστικού γραφείου της Νεολαίας, Γραμματέας Οργανώσεων Βορείου Ελλάδος και τέλος μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, συνέδεσα την ζωή μου με την ενασχόληση με την πολιτική και την ΝΔ. Πίκρες και χαρές.
Δέχθηκα πιέσεις από τον Αύγουστο να είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές, μετ επιτάσεως μπορώ να πω. Στην ζωή μου ποτέ δεν υπήρξα οπορτουνιστής. Δεν πιέζω ποτέ καταστάσεις. Θέλω να είμαι σίγουρος για τον εαυτό μου γιατί έτσι νομίζω ότι θα βοηθήσω πραγματικά τους πολίτες που υποστηρίζουν την πλατφόρμα που τους καταθέτεις.
Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική πασαρέλα. Μπορεί αυτή η στιγμή να μην έρθει και ποτέ. Αλλά όταν θα νιώσω σίγουρος, μιας και το να ασχολούμαι με τα κοινά είναι εσωτερική μου ανάγκη, τότε η εμπλοκή μου θα είναι προϊόν βαθιάς αναζήτησης και διαλόγου με τους πολίτες της Ξάνθης και όχι υπέρμετρης φιλοδοξίας ή θέσης στην κομματική επετηρίδα.
Πάντως οι παρασκηνιακές κινήσεις εκείνου του διμήνου μπορούν να αποτελέσουν το περιεχόμενο ενός πολύ πετυχημένου πολιτικού θρίλερ. Εκείνες τις ημέρες φάνηκε ξεκάθαρα η πολιτική ανυπαρξία και η επικινδυνότητα πολλών μέσα στην ΝΔ στην Ξάνθη.
Στις προηγούμενες Δημοτικές Εκλογές, στηρίξατε τον συνδυασμό του Κου Στυλιανίδη. Τι έχετε να πείτε για το Δήμαρχο της πόλης μας και τον τρόπο που χειρίζεται ο ίδιος και η παράταξή του, τα προβλήματα του τόπου μας;
Νομίζω ότι κάποιοι τον τελευταίο χρόνο θέλουν με μανία να σπαταλήσουν το πολιτικό κεφάλαιο που λέγεται Μιχάλης Στυλιανίδης. Ο Στυλιανίδης και για την ΝΔ αλλά και για τον Δήμο αποτελεί ξεχωριστή προσωπικότητα. Όμως ήρθε η στιγμή πρώτα από όλους να το αντιληφθεί ο ίδιος και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Τολμώ να πω ότι και ο Συνδυασμός του δε τον βοηθά. Η ανανέωση φαντάζει επιβεβλημένη εδώ και τώρα. Όχι με μεταγραφές ούτε με συγχωνεύσεις που είναι λογικές του ‘50.
Από την άλλη και η αξιωματική αντιπολίτευση στον Δήμο έχει δείξει ότι λειτουργεί ευκαιριακά, με οδηγό την επικοινωνιακή διαχείριση των ζητημάτων, με πολλά οργανωτικά εσωτερικά ζητήματα και μεγάλο χάσμα με τους πολίτες.
Η κατάσταση δεν είναι διόλου κολακευτική και αν αναλογιστεί κάνεις το σημαντικό έργο που έχει κάνει ο Δήμαρχος και το πώς το έχει επικοινωνήσει στους πολίτες θα δει ένα μεγάλο κενό και μια τεράστια αντίφαση.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Δε μπορεί να κατασκευάζεις το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο για τη πόλη σου, την ενοποίηση του κέντρου της Ξάνθης, το έργο που όχι αλλάζει την όψη της πόλης αλλά και τις μνήμες του καθένα μας, μιας και πρόκειται για το σημείο συνάντησης ανθρώπων, ιδεών, της ζωής μας ολόκληρης και αντί να το προβάλλεις καθημερινά, να το συζητήσεις με τους πολίτες, να βάλεις κάμερες σε κτίρια γύρω από την πλατεία να αναμεταδίδουν online όλο το 24ωρο τις εργασίες ανάπλασης, να φέρνεις κάθε μέρα σχολεία και όλους τους πολίτες και να τους κάνεις συμμέτοχους και κοινωνούς, ουσιαστικά όλη η προβολή σου να είναι η απάντηση σε αρνητικά δημοσιεύματα άλλων. Το μόνο που μένει είναι άρνηση. Επικοινωνιακά αυτό που γίνεται είναι εξωφρενικό και καταστρεπτικό για τον Δήμο.
Εγώ πάντως από το 2003 ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ξάνθης για να τιμήσει η Νεολαία τον Δήμαρχο Ξάνθης, του έκανα δώρο ένα σπαθί καπεταναίου-ρεπλίκα της επανάστασης του 1821. Ας το χρησιμοποιήσει επιτέλους…
Ο τρόπος που μου αναλύσατε τα δημοτικά δρώμενα μου βγάζει μία απογοήτευση και μία απαισιοδοξία για το μέλλον του τόπου μας.
¨Όχι όχι. Είμαι από την φύση μου πολύ αισιόδοξος άνθρωπος. Άλλωστε νομίζω ότι αυτό το Δημοτικό συμβούλιο ανέδειξε και προσωπικότητες που μπορούν να δώσουν πολλά στην πόλη ανεξάρτητα από την ιδεολογική τους ή παραταξιακή τους τοποθέτηση. Ο Νίκος ο Ανταμπούφης ήταν μια πολύ ξεχωριστή παρουσία που ενέγραψε πολύ θετικά στοιχεία. Ο Σάββας ο Μελισσόπουλος επίσης.
Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, στη Ν.Δ. του Νομού Ξάνθης, όλοι έχουν την άποψη ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και να δραστηριοποιηθούν τα νέα στελέχη που παραμένουν αδρανή και παροπλισμένα. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Το είχα πει και το είχα γράψει. Είμαι από τους ελάχιστους που το έλεγαν από το 2007. Χάσαμε την επαφή με τους πολίτες σε όλα τα επίπεδα. Το καμπανάκι χτύπησε στις εκλογές του 2007 και έγινε καμπάνα το 2009. Όταν χάνεις με 32 μονάδες διαφορά δεν υπάρχουν ούτε δικαιολογίες ούτε μισόλογα.
Όταν επί πεντέμισι χρόνια ο κόσμος μας λοιδορούσε και μας κορόιδευε για τις τοποθετήσεις στελεχών σε διάφορες θέσεις ευθύνης στην Ξάνθη, εμείς που ευαγγελιζόμασταν την ανανέωση δεν τοποθετήσαμε ούτε έναν 30άρη, ούτε καν μορφωμένους ανθρώπους ούτε αξιοποιήσαμε την μεγάλη δεξαμενή στελεχών, πως μετά να έχουμε απαιτήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Όταν η μεγάλη παραμονή της παράταξης και στην τοπική αυτοδιοίκηση γεννά συμπεριφορές αλαζονείας, αδιαφάνειας, «ξερολισμού» και αδιαφορίας τότε η 32 μονάδες ίσως και να είναι ένα «καλό» αποτέλεσμα.
Ένα είναι το σίγουρο. Για να ανακάμψει η ΝΔ στην Ξάνθη πρέπει να πέσει βόμβα και να αφανιστεί το 80% των στελεχών της παράταξης τοπικά, να ασχοληθούνε νέοι άνθρωποι επιτέλους και όχι αναγκαστικά με ηλικιακά κριτήρια. Άφθαρτοι και με διάθεση προσφοράς.
Πιστεύετε ότι η νέα κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ψηφοφόρων της ή θα είναι πάλι μία από τα ίδια;
Δεν μπορείς και δε πρέπει να κρίνεις μια κυβέρνηση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Αυτά τα έκανε το ΠΑΣΟΚ και τώρα νομίζω το μετάνιωσε. Πάντως οι πρώτες κινήσεις δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικές. Αν χρειάζονται 70 μέρες και 50 χιλιάδες βιογραφικά για να τοποθετηθούν πρώην βουλευτές σε θέσεις γενικών γραμματέων υπουργείων και Περιφερειάρχες επί κυβέρνησης Σημίτη σε θέσεις πάλι Περιφερειαρχών τότε και η αξιοκρατία πήγε μακρινές διακοπές και ο κρατικός μηχανισμός σε περίοδο κρίσης ξεκινά με δυόμισι μήνες καθυστέρηση.
Ο Παπανδρέου έκανε την ανατροπή στο κόμμα με τον Σωκράτη Ξυνίδη, κάτι που το χειροκροτήσαμε όλοι, στο κράτος όμως τo βαθύ ΠΑΣΟΚ νίκησε.
Στην οικονομία ή μας είπανε ψέματα ότι υπάρχουν περιθώρια αυξήσεων σε μισθούς και κοινωνικές παροχές ή δεν ήξεραν την κατάσταση που και αυτό δε μπορεί να γίνει παραδεκτό γιατί ο Καραμανλής ήταν ξεκάθαρος.
Εμένα με ενδιαφέρει η κυβέρνηση του τόπου μου να πετύχει, γιατί οι περιστάσεις είναι κρίσιμες για την χώρα και την ενωμένη Ευρώπη. Τώρα χρειάζονται και τομές και μεταρρυθμίσεις και ηγέτες μεγάλου βεληνεκούς. Ούτε επικοινωνιακά τερτίπια ούτε βραχυπρόθεσμες λύσεις.
Τελικά κύριε Πουσπουρίκα, μας αξίζουν οι πολιτικοί που έχουμε και μας κυβερνούν; Ή έχουν συνειδητοποιήσει οι πολίτες ότι πρέπει να αλλάξουν τρόπο αξιολόγησης του υποψήφιου πολιτικού και τον ρόλου που αυτός πρέπει να υπηρετεί;
Θέλουμε μοναδικές προσωπικότητες που θα έχουν αποφασίσει ότι το μόνο κέρδος που θα έχουν από την πολιτική θα είναι η υστεροφημία τους και τίποτε άλλο. Θα είναι ηγετικές προσωπικότητες που θα οδηγούν τον λαό και δεν θα ικανοποιούν μόνο αιτήματα. Γι αυτό θέλουμε ταγούς και όχι πονηρούς διαχειριστές.
Μέχρι σήμερα στον τόπο μας, στην Ξάνθη μας, είχαμε συνηθίσει να έχουμε πολιτικούς άνδρες που γονυπετούσαν στα συμφέροντα, εργαλείο τους ήταν το ρουσφέτι, διαπλέκονταν με συγκεκριμένα ΜΜΕ σε μια απίστευτα ιλαροτραγική σχέση εξουσιαστή-εξουσιαζόμενου με μη διακριτά τα σύνορα του ποιος είναι τι, με νεποτιστικές εξόφθαλμες συμπεριφορές.
Αυτό όποιος δε το πήρε χαμπάρι αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και απόδειξη είναι η εκλογική συμπεριφορά του κόσμου στις εθνικές εκλογές αλλά και τη διαδικασία ανάδειξης αρχηγού στην ΝΔ.
Ο λαός έδειξε ότι είναι μακριά από δεσμεύσεις και αγκυλώσεις, περνά άνετα από την μια ιδεολογική προσέγγιση στην άλλη αρκεί να βρει ουσία ,εντιμότητα και απτές λύσεις και πλέον ζητά πολιτικούς άνδρες που θα οραματιστούν το κοινό μας μέλλον και όχι πολιτικάντηδες.
Κ.ΚΑΝΑΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου