Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Κολυμβητικά νέα με το μάτι του Νίκου Γιαννακόπουλου
Στους Παγκόσμιους Σχολικούς Αγώνες ο Ξανθιώτης Χρήστος Κατραντζής
Στη Θεσσαλονίκη και στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο έγινε, το περασμένο Σαββατοκύριακο, το μίτινγκ κολύμβησης «17α Αλεξάνδρεια», το οποίο είναι ενταγμένο στη φετινή σειρά των εσωτερικών Γκραν Πρι.
Με τη συμμετοχή συνολικά 380 κολυμβητών/τριών, από τους οποίους 65 από τη Σερβία, τη Σλοβακία, το Καζακστάν, τα Σκόπια, τη Βουλγαρία και την Κύπρο. Σε συλλογικό επίπεδο δεν είχαμε συμμετοχή από την πόλη μας, μαθήματα καταδύσεων και ο ιός της γρίπης κράτησαν τα παιδιά στην Ξάνθη. Σε ατομικό επίπεδο είχαμε τρεις συμμετοχές, της Νίκης Σταυρίδου, της Κικής Μιχαηλίδου και η επιστροφή στις πισίνες της Μπαράν Γκιζέμ. Η κάθε μία για λογαριασμό κάποιου συλλόγου. Αγωνιστικά είχαμε 3 πανελλήνια ρεκόρ και αρκετές ατομικές επιδόσεις, αν και ήτανε οι πρώτοι επίσημοι αγώνες σε πισίνα 50μ.
Από τις αθλήτριες που συνεργάζομαι είχαμε την πρώτη μέρα πέντε συμμετοχές σε τελικούς. Μία 1η θέση, μία 3η θέση, μία 4η θέση, μία 8η, και ένα όριο Εθνικής. Αναφορά θα κάνω μόνο για την Ηρώ Τζιντρούδη από το Βόλο που λόγω οικονομικών λόγων έφυγαν από το Βόλο στις 5 το πρωί κολύμπησε με επιτυχία 100 πεταλούδα και 200 μικτή ατομική και ξεκουράστηκε το μεσημέρι στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου τους και το απόγευμα ξανά έκανε ατομική επίδοση στα 200 μικτής και ήτανε μία από τις 3!!! 14 ετών κοπέλες που κολυμπήσανε σε τελικούς και φυσικά είχε την καλύτερη θέση από όλες τις συνομήλικες της.
Τη δεύτερη μέρα είχαμε μία 3η θέση και μία ακύρωση, συμβαίνουν και αυτά.
*** Στη Ντάκα του Κατάρ βρίσκονται οι σχολικές αποστολές για τους Παγκόσμιους Σχολικούς Αγώνες. Στην κολυμβητική αποστολή είναι και ο συμπολίτης μας Χρήστος Κατραντζής.
Νέος κατάλογος απαγορευμένων ουσιών από την 01/01/2010
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντί-Ντόπινγκ (WADA), ανακοίνωσε τον Κατάλογο Απαγορευμένων Ουσιών που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2010. Ο νέος κατάλογος αποτυπώνει τις τρέχουσες επιστημονικές απόψεις και περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τον ισχύοντα, όπως για παράδειγμα:
-Η χρήση με εισπνοή των φαρμάκων για το άσθμα, σαλβουταμόλης και σαλμετερόλης δε θα απαιτούν πλέον αίτηση έγκρισης κατ’ Εξαίρεση Χρήσης για Θεραπευτικούς Σκοπούς, αλλά δήλωση Χρήσης των φαρμάκων στον ΥΕΝ κατά τον έλεγχο και συνεπώς καταγραφή στο Πρωτόκολλο Ελέγχου. Αν η συγκέντρωση της σαλβουταμόλης στα ούρα ξεπερνά τα 1.000 νανογραμμάρια ανά κ. εκ. τότε θα συμπεραίνεται ότι η χρήση δεν έγινε με εισπνοή και ο αθλητής θα πρέπει να αποδείξει (με τις κατάλληλες μελέτες) πώς έγινε η λήψη.
-Η συμπληρωματική χορήγηση οξυγόνου δε θα απαγορεύεται.
-Τα σκευάσματα – παράγωγα των αιμοπεταλίων απαγορεύεται να χορηγούνται ενδομυϊκά ενώ οι άλλες οδοί χορήγησης θα δηλώνονται στο δειγματολήπτη κατά τον έλεγχο.
-Τρία διεγερτικά, τα μπενφλουορέξ, πρενυλαμίνη, μεθυλεξαναμίνη, εντάχθηκαν στον κατάλογο των ουσιών που δεν αντιμετωπίζονται ως ειδικής αναφοράς.
-Το διεγερτικό ψευδοεφεδρίνη θα περιλαμβάνεται και πάλι στις απαγορευμένες ουσίες, σε συγκέντρωση πάνω από 150 μικρογραμμάρια ανά κ. εκ. ούρων, ως ουσία ειδικής αναφοράς.
- Όταν ο λόγος τεστοστερόνης/επιτεστοστερόνη είναι μεγαλύτερος του 4 και η κατάλληλη αναλυτική μεθοδολογία δεν αποδεικνύει την εξωγενή λήψη του στεροειδούς, τότε δε θα γίνονται περαιτέρω αναλύσεις ή περαιτέρω έλεγχοι στον αθλητή. Αυτή τη στιγμή ο Κατάλογος μεταφράζεται προκειμένου να εκδοθεί η προβλεπόμενη απ΄ το Ν. 3057/2002 Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου